Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Julian Huijbregts

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2018

Mainstreamlaptop tot 1000 euro

Duizend euro is een hoop geld, dus van een laptop voor dat bedrag mag je wat verwachten. We gaan daarom op zoek naar een laptop met een snelle Coffee Lake-processor en een losse videokaart, en anno 2018 mag je ook verwachten dat je voor duizend euro een ips-scherm en een ssd kunt krijgen.

Met dat eisenlijstje kom je als snel uit op gamelaptops, maar er zijn verschillende opties, waarbij de beste keuze afhankelijk is van je voorkeur. Wil je de laptop gebruiken om te gamen, dan zouden we voor de cx0470 gaan, die een GTX 1050 Ti-videokaart heeft, maar game je niet (veel), dan is de cx0030 een interessante keuze, want die heeft een i7-processor met zes cores, terwijl de i5-processor maar vier cores heeft.

  15-cx0651 15-cx0030 15-cx0953 15-cx0470
Processor Core i5-8300H Core i7-8750H Core i5-8300H Core i5-8300H
Geheugen 8GB 8GB 16GB 8GB
Gpu GTX 1050 2GB GTX 1050 2GB GTX 1050 2GB GTX 1050 Ti 4GB
Ssd + hdd 128GB + 1TB 128GB + 1TB 128GB + 1TB 128GB + 1TB
Prijs Onbekend Onbekend Onbekend € 892,98

HP Pavilion 15-cx

Wat hardware betreft ziet de Pavilion 15-cx er dus goed uit, zeker als je voor de cx0030-uitvoering kiest, want dat is een van de goedkoopste hexacorelaptops die je op dit moment kunt krijgen. Voor een laptop met die processor en losse videokaart ziet de behuizing er bovendien compact uit. In deze prijscategorie zijn er al veel gamelaptops te krijgen met een opvallend uiterlijk en felle kleuraccenten, maar de Pavilion 15 heeft een neutraal ogende zwarte behuizing, die deels van metaal en deels van kunststof is. Het metalen gedeelte zit in het midden, rondom het toetsenbord en loopt door in de zijkant van de laptop, waar de aansluitingen zitten. De rest van de laptop, dus de onderkant en het scherm, is gemaakt van plastic. Bij het scherm is die keuze niet echt geslaagd, want dat is wel heel makkelijk te torderen. De laptop is bovendien ontworpen met een scharnier dat niet op de hoeken van de laptop, maar verder naar binnen draait. Dat geeft de laptop een origineel uiterlijk, maar helpt niet echt mee voor de stevigheid.

Het metalen gedeelte van de behuizing voelt gelukkig wel stevig aan en daarin zijn ook de aansluitingen verwerkt. Er is genoeg ruimte op de 15"-behuizing van de Pavilion 15 voor veel aansluitingen en die zitten er ook allemaal op. Links zitten twee usb-a-aansluitingen en een sd-kaartlezer, terwijl rechts ruimte is gemaakt voor nog een usb-a-aansluiting, usb-c, gigabit-ethernet en hdmi 2.0. Vooral met die laatste aansluiting zijn we blij, want we komen ook nog regelmatig hdmi 1.4-aansluitingen op laptops tegen en daar heb je weinig aan als je nu of in de toekomst je laptop op een 4k-tv op 60Hz wil aansluiten.

Het toetsenbord van de Pavilion 15-cx is voorzien van een numeriek toetsenblok aan de rechterkant en dat heeft tot gevolg dat het gewone alfanumerieke gedeelte samen met de touchpad naar links is geschoven. Het toetsenbord tikt vrij prettig, al hadden we van een 15"-laptop meer toetsentravel verwacht. Helaas lijkt het erop dat de trend om de behuizingen steeds dunner te maken overgesprongen is van ultrabooks op gewone laptops. Het toetsenbord is daar meestal slachtoffer van en het is fijn dat de toetsen in ieder geval een duidelijke feedback bieden.

Over de touchpad zijn we ook niet helemaal tevreden. Om te beginnen beschikt de Pavilion 15 niet over een Precision Touchpad, maar over een Elan Clickpad met eigen software. Bovendien is het touchpadoppervlak van plastic gemaakt en in deze prijscategorie zijn we ondertussen aan glas gewend geraakt. Dat laatste materiaal biedt toch meer precisie en je vingers glijden er makkelijker overheen.

Scherm, accuduur en upgradebaarheid

Het scherm voldoet aan alle eisen die we in deze categorie stellen. Het is een paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte afwerking. De fabrikant is BOE en het is een ahva-paneel, dat dezelfde eigenschappen heeft als een ips-paneel, dus goede kijkhoeken en in dit geval is het contrast ook hoog, namelijk 1340:1. De maximale helderheid valt wel weer tegen, met 230cd/m², wat het scherm niet geschikt maakt voor gebruik buitenshuis, maar gelukkig is het geen spiegelend scherm, waardoor je geen last hebt van reflecties in je beeld.

Voor een mainstreamlaptop vinden we een lange accuduur niet van groot belang. Het is weliswaar prettig, maar de Pavilion 15 is geen ultrabook en laat zich dan ook niet zo gemakkelijk meenemen. Als je het rustig aan doet, door bijvoorbeeld te browsen, kun je echter tot een accuduur van zeven uur komen. Bij zwaardere belasting, die we zoals gebruikelijk met PCMark testen, komen we uit op een accuduur van drie uur en twintig minuten.

Tot slot is de upgradebaarheid van de Pavilion 15 een positief punt. De bodem van de laptop kan verwijderd worden en daaronder bevinden zich verwisselbaar ddr4-werkgeheugen, een 2,5"-sata-schijf en een ssd in m2-formfactor. Die onderdelen zijn allemaal makkelijk te vervangen, waardoor je de laptop in de toekomst van meer opslag en tot 32GB werkgeheugen kunt voorzien.

Conclusie

De Pavilion 15 is, zeker in de cx0030-uitvoering, een interessante koop. Het is op het moment van schrijven een van de goedkoopste laptops met een hexacoreprocessor en je krijgt er bovendien een redelijk vlotte GTX 1050-gpu bij voor games die niet al te veel van de hardware vragen. De 128GB-ssd kan snel vol zitten, maar gelukkig is er een harde schijf van een terabyte aanwezig voor opslag van grote bestanden. Heb je meer ruimte nodig, dan kun je een duurdere uitvoering aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om achteraf te upgraden, want ssd, harde schijf en werkgeheugen zijn makkelijk toegankelijk. De laptop heeft ook wel wat nadelen, maar die zijn wat ons betreft niet onoverkomelijk. De stevigheid van de schermconstructie valt namelijk tegen en de maximale schermhelderheid had hoger gemogen. Ook hadden we graag een Precision Touchpad met glazen oppervlak gezien. Afgezien van die minpunten is de Pavilion 15 een complete laptop, waar je nu veel plezier aan kunt beleven en die het in de toekomst dankzij upgrades nog wel even kan volhouden.

Alternatieven

Asus TUF Gaming FX504GD-DM030T

Op het moment van schrijven is de Azerty-uitvoering van de FX504 de goedkoopste laptop met een Core i7-8750H-processor. De laptop heeft specificaties die vergelijkbaar zijn met die van de Pavilion 15, maar heeft wel een 'gamelaptop'-uiterlijk met rode accenten en kenmerkende vouwen in de behuizing, en daar moet je van houden.

Score: 3.5(2 reviews)
linkPricewatch: Asus TUF Gaming FX504GD-DM030T (Azerty)
Acer Nitro 5 AN515-52-59E0 (Azerty toetsenbord)

Ook bij Acer bouwen ze gamelaptops rond de nieuwe Coffee Lake-processors. Deze uitvoering heeft een i5-processor, 8GB geheugen, een 128GB-ssd en een 1TB harde schijf. De Nitro 5 hebben we eerder al met Kaby Lake getest en toen viel op dat de laptop makkelijk te upgraden is en een goed scherm heeft, maar de schermhelderheid viel tegen en ook bij de Acer bleek de schermconstructie wat slap.

Score: 0(0 reviews)
linkAcer Nitro 5 Review - Gamelaptop met scherpe prijs

Reacties (129)

Wijzig sortering
Ik zou graag een extra categorie zien: de Developer Laptop (>€1500,-?) Ik verwacht dat juist dàt een categorie is die tweakers het meest aanspreekt.

De spoeling is dan natuurlijk aardig dun, maar er zijn nog steeds interessante vergelijkingen te maken. Dell heeft de XPS en Precision lijnen die bij de overige categorieën nooit aan bod komen, maar ook Asus, Lenovo en HP bieden goede modellen aan.

Een developer laptop bevat m.i. een PCIe SSD, Core i9/i7 (of Ryzen alternatief), optionele tweede harddisk/SSD, IPS scherm op minimaal Full HD maar bij voorkeur 4K, USB-C/Thunderbolt aansluiting waarmee je ook kan opladen, een leuke afweging rondom schermdiagonaal (13 vs 15.6"), degelijk toetsenbord, minimaal 16GB geheugen, wellicht Linux als standaard of optioneel OS. Maar dan toch lichtgewicht (voor hen die o.a. in de trein werken) en bij voorkeur upgradeable.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door lekorque op 1 oktober 2018 09:44]

Wat voor developer dan?

Een frontend (web)developer die ook nog een design voor zijn rekening neemt heeft zal vast Photoshop of vergelijkbaar naast zijn IDE en testbrowser incluis (JavaScript)-debugger en (dockerized) LAMP- of platform-stack draaien.

Een backenddeveloper hoeft dat weer niet. Die zou ook wel graag een snelle machine willen om ook zijn (dockerized) LAMP- of platform-stack te draaien, maar hij heeft geen GPU of laat staan 4K Retina scherm nodig. Sterker nog, hij kan ook TeamVieweren, VNCen of oldskool? met ssh & X-server op een krachtige server bezig zijn.

Met uitzondering van gaming en simulatie is een GPU voor een developer geen vereiste.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 1 oktober 2018 14:33]

Een goede GPU zou naar mijn mening niet misstaan als standaard onderdeel van een developer laptop, ongeacht of de developer er wel of niet tegenaan programmeert. Veel tools zijn hardware accellerated (Visual Studio bijvoorbeeld) en Photoshop is een tool die voor heel veel doeleinden wordt gebruikt, ook door backend developers. Daarnaast wil men graag meerdere schermen kunnen gebruiken en kan, afhankelijk van de wensen, hierdoor de iGPU niet toereikend zijn.
Ik denk echter dat de SSD en het aantal cores het meest bijdraagt aan de developer-beleving. Het booten en het compilen/builden van je source gaat rapper met een rappe SSD. En als je een goede compiler gebruikt, kan die ook efficient multithreading compilen (dus niet eentje van Embarcadero bijvoorbeeld ;) )
(dus niet eentje van Embarcadero bijvoorbeeld ;) )
Ok, dit is meta-/offtopic-talk, maar na een zoektocht op Embarcadero klonk het toch veelbelovend. Wat voor alternatief gebruik jij nu dan, dat je het zou definiëren als "een goede compiler"?
In het kader van multithreaded compileren is de C++ compiler van Embarcadero niet zo'n held. En dan heb ik het over het gebruik van meerdere threads tijdens het compileren, niet over de kwaliteit van de resulterende binary.

De discussie over wat een goede compiler is kun je heel academisch benaderen maar de keuze wordt vaak op basis van de meegeleverde IDE gemaakt. Er zijn bijvoorbeeld maar weinig Visual Studio-gebruikers die de Microsoft C++ compiler omwisselen voor een Intel compiler (terwijl dit in place kan, en zowel de intermediates als de binaries zijn ook nog eens uitwisselbaar).

Overigens is de MS compiler niet eens zo heel slecht qua multithreading.

[Reactie gewijzigd door lekorque op 2 oktober 2018 10:34]

Een laptop is tegenwoordig niet meer per definitie “windows”. Je ziet dat de markt zich verbreed.
Met 2 studerende kinderen zoek je een betaalbare oplossing.
Daarom zou ik ook Chromebooks willen zien zien.
Daarom zou ik ook Chromebooks willen zien zien.
Die is lastig. Ik zie een Chromebook niet als vervanger voor een budget laptop, zeker niet voor studenten. En ik vraag me af of er binnen die categorie en prijsklasse veel variatie zit in de mogelijke merken en configuraties zodat een vergelijking zinvol is.
Tja en daarom blijft het altijd lastig. Ik zelf heb een Chromebook gebruikt voor studie en zie dit als een perfecte vervanger. Zeker met de hoeveelheid webaps is enkel een browser vaak al voldoende.

Niet dat jou mening fout is, waarschijnlijk heb je andere eisen waardoor een Windows laptop toch noodzakelijk is. Ook prima natuurlijk.
Tja en daarom blijft het altijd lastig. Ik zelf heb een Chromebook gebruikt voor studie en zie dit als een perfecte vervanger. Zeker met de hoeveelheid webaps is enkel een browser vaak al voldoende.
Mooi om te horen. Ik begrijp dat je voor office-taken nu al goed uit de voeten kunt met web-apps. Die use case had ik even niet voor het netvlies :).
Tegenwoordig beschikken de meeste over Linux en de Google play apps je kan wel meer dan alleen online wat office taken uitvoeren.
Zeker wel. Probeer maar eens in de pricewatch met selectie "Chrome" als besturingssysteem.
Het is een best buy laptop. Mijn zoon kreeg juist het advies een chromebook aan te schaffen.
De ontwikkeling van de laptop veranderd. Was het eerst dat alleen de specs beter werden, nu zie je ook andere besturingen komen. Ubuntu/Linux waren er al langer, maar niet voor iedereen weggelegd.
Chromebook heeft zijn beperkingen, maar aan de andere kant is dat ook weer een voordeel.
Zolang je geen office kunt draaien op Chromebooks vallen ze niet onder de categorie laptops voor de studie in mijn ogen.

Tenzij de hele studie ingericht is op google docs
De Offce app van Android werkt al lang op een Chromebook.
thanks, mijn fout! heb mij er nooit echt in verdiept. zal ik voortaan moeten doen voordat ik reageer.
Top. Er bestaan veel vooroordelen over Chromebooks. En dat is jammer, de laatste paar jaar zijn Chromebooks heel veelzijdig geworden met Android en nu ook Linux ondersteuning. Tweakers redactie doet ook totaal niet zijn best om hier beter over te informeren. Zoals deze BBG.

Zo werkt Adobe Lightroom en Infinite painter fraai op een moderne Chromebook met touch
https://youtu.be/voIKukQ81mo
Dat klopt hoor, toen ik student was had ik graag een Chromebook willen gebruiken. Omdat we in projectgroepen vaak Google docs gebruikten doordat we gelijktijdig konden bewerken.

Ook voor thuis kan hij dus prima gebruikt worden.

Ik zal de video eens bekijken!
Verdiep jeeens in het chromebook concept. Is al veel verder ontwikkeld als een paar jaar geleden. Het kan inmiddels Android apps draaien, en met alle apps in de cloud is dit voor veel mensen een prima budget laptop.
mee eens je kan niet een office 365 bv ook een chromebook instaleren, alles gaat in de cloud,vaak weinig opslag mogelijk op chrome books
Ik ben het hier helemaal met je eens. Toevallig gisteren gezocht in de Pricewatch voor een chromebook, dat is een drama. Veelal modelletjes uit 2016.

Goede vriend van me heeft een chromebook thuis voor de kids en dat lijkt me ook fantastisch om mijn (schoon)ouders aan te raden als hun huidige laptop kaduuk gaat.
Volgens mij zit er veel verschil in Chromebooks, al is het alleen maar met-of-zonder touch.
Vergeet de pricewatch, die bevat veel oude modellen en kijkt niet over de online grens.
Coolblue, Bol.com of nog voor nog veel meer modellen op Amazon.com. Binnen 2 werkdagen had ik bij die laatste een Chromebook in huis uit de US. Gewoon met internationale garantie en geen extra douane kosten achteraf. En voor een ideale prijs.

Ik zou alleen voor de touch modellen gaan, voor de Android apps.
?? Hardware direct bestellen in de US is totaal geen probleem.

Bij Amazon.com betaal je verzend- en douanekosten bij het afrekenen. Je ziet direct vooraf wat het kost en allemaal legaal. Geen steekproeven of garantie issues. Gewoon wereldwijde garantie op mijn Chromebook volgens het garantiebewijs.

Met 2 werkdagen in huis duurt het maar 1 dagje langer dan online bestellen uit NL. Bizar eigenlijk zo snel als zo'n koerier als FedEx of UPS werkt. Daar kan PostNL nog wat van leren.

Alleen een US-reisstekkertje op je adapter aansluiten en klaar. Die heeft Amazon ook.
Je moet goed kijken naar de levervoorwaarden, zo kun je ook probleemloos bij digikey of mouser USA bestellen, het wordt dan verscheept naar duitsland of polen en vanuit daar naar jou adres gestuurd; geen gezeik met inklaringskosten.
kijk aub alleen naar de touchscreen modellen ivm Google play apps.

Groot scherm nodig? Acer Spin 15 +/- 450
gaat er veel met linux gedaan worden? Acer Spin 15 met 8gb ram +/- 550
klein scherm nodig? Acer Spin 11

Hou er wel rekening me dat je het 2018 model uitkiest.
Dat zijn misschien jouw spec voor een developer. Maar bij mij hoort daar echt geen 4k scherm bij hoor

Een MAT scherm (geen glanzende rommel) i7/i9, m2 ssd, 16gb geheugen, dat zal bij iedereen verschillen dus. Zelf ben ik op zoek naar een 13 inch met mat scherm i7 (laatste generatie), m2 ssd, 16gb ram waar je dan ook nog eens geen 4-5k voor kwijt bent
Maar bij mij hoort daar echt geen 4k scherm bij hoor
Die afweging qua scherm vind ik ook moeilijk. Het is fijn om veel regels code op je scherm te kunnen hebben, dus vind ik een hoge verticale resolutie prettig. Maar een 13 inch scherm met een 4k resolutie lijkt me niet handig, terwijl dat kleine formaat wel fijn is voor onderweg (en qua gewicht). Ik zou bijvoorbeeld heel graag een 1920x1200 resolutie zien, maar die is er (volgens mij) niet voor 13".
Als ik op kantoor ben, dan staat er altijd wel een extra beeldscherm bij. Maar in een 13" laptop plaatst men meestal weer een langzamere CPU vanwege de beperkte koelingsmogelijkheden. Dus een compacte 15" is dan wel weer aantrekkelijk...

Afwegingen :)
Surface Laptop, Surface Book (2) en die Huwawei MateBook X Pro hebben 3:2 schermen met dus relatief veel verticale schermruimte, met name de 15 inch Surface Book 2. Maar ja niet echt veel keuze en geen workstation specs (op de gpu van de Surface Book na dan).
Ik heb een jaar of 2 met een Surface Pro gewerkt en ik was 'm alles bij elkaar in totaal 14 weken kwijt vanwege servicereparaties, zonder vervangend device. Dus ik ben niet zo snel geneigd om weer voor een Microsoft device te kiezen.
Maar een 3:2 beeldschermverhouding lijkt mij inderdaad een goede voor developers.
Geloof dat die Surface Laptop weinig issues heeft maar kan het mis hebben. Die Pro is een tablet (proc & igpu achter het scherm wat lekker warm wordt) wat voor een aantal issues de oorzaak lijkt te zijn. De Book 1 scheen ook veel issues te hebben, de Book 2 minder maar misschien nog niet op het niveau qua betrouwbaarheid wat je zou verwachten in die prijsklasse.
Microsoft komt waarschijnlijk wel met een update van de Surface Laptop (8gen of 9gen cpu etc, morgen volgens mij).
Maar het is wel allemaal vastgelijmd (net als bij Macbooks), ben daar zelf geen fan van.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 1 oktober 2018 16:48]

Ik zou graag een extra categorie zien: de Developer Laptop (>€1500,-?) Ik verwacht dat juist dàt een categorie is die tweakers het meest aanspreekt.

De spoeling is dan natuurlijk aardig dun, maar er zijn nog steeds interessante vergelijkingen te maken. Dell heeft de XPS en Precision lijnen die bij de overige categorieën nooit aan bod komen, maar ook Asus, Lenovo en HP bieden goede modellen aan.

Een developer laptop bevat m.i. een PCIe SSD, Core i9/i7 (of Ryzen alternatief), optionele tweede harddisk/SSD, IPS scherm op minimaal Full HD maar bij voorkeur 4K, USB-C/Thunderbolt aansluiting waarmee je ook kan opladen, een leuke afweging rondom schermdiagonaal (13 vs 15.6"), degelijk toetsenbord, minimaal 16GB geheugen, wellicht Linux als standaard of optioneel OS. Maar dan toch lichtgewicht (voor hen die o.a. in de trein werken) en bij voorkeur upgradeable.

edit: typo's
Mee eens. Maar ik mis:
-- hoeveelheid USB aansluitingen: iedereen die iets met embedded doet wil er minstens 4 hebben (en nee een hub is geen optie),
-- minstens 17" scherm. Ik heb nog nooit iemand zien ontwikkelen op een 13" kinderlaptop (zonder een paar jaar later met RSI in het ziekenhuis te belanden). Laat staan een gemiddeld hele lange Nederlander. En als het argument voor een 13" laptop is "dat je altijd met een extern scherm werkt", waarom dan überhaupt een laptop kopen?
-- aandacht voor HDMI, Displayport en Displayport over USB-C. Die moeten minstens 4k ondersteunen. Dit is belangrijk, omdat ASUS o.a. anno 2018 nog steeds HDMI 1.4 laptops verkoopt die dus in 1 klap waardeloos zijn als je ooit met een 4k scherm wilt werken.
-- Gewicht is IMO een factor die veel belangrijker is dan afmetingen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 1 oktober 2018 12:35]

[...]


Mee eens. Maar ik mis:
-- hoeveelheid USB aansluitingen: iedereen die iets met embedded doet wil er minstens 4 hebben (en nee een hub is geen optie),
-- minstens 17" scherm. Ik heb nog nooit iemand zien ontwikkelen op een 13" kinderlaptop (zonder een paar jaar later met RSI in het ziekenhuis te belanden). Laat staan een gemiddeld hele lange Nederlander. En als het argument voor een 13" laptop is "dat je altijd met een extern scherm werkt", waarom dan überhaupt een laptop kopen?
-- aandacht voor HDMI, Displayport en Displayport over USB-C. Die moeten minstens 4k ondersteunen. Dit is belangrijk, omdat ASUS o.a. anno 2018 nog steeds HDMI 1.4 laptops verkoopt die dus in 1 klap waardeloos zijn als je ooit met een 4k scherm wilt werken.
-- Gewicht is IMO een factor die veel belangrijker is dan afmetingen.
Mooie aanvullingen! Schermformaat vind ik een lastige keuze maar 17" vind ik persoonlijk dan weer veel te veel. Qua connectivity ben ik het roerend met je eens.
Ik werk al 10 jaar op 13" laptops, en daarvoor op een eeepc. Geen idee waar je het idee vandaan hebt dat je daar rsi van krijgt. Ik ben 1.94, dus aan de lengte zal het ook niet liggen. Als je je zelf graag wil afmeren met een 17" bootanker, waarom dan niet gewoon een PC, of sleep je serieus een 17" laptop iedere dag heen en weer?
Ik werk al 10 jaar op 13" laptops, en daarvoor op een eeepc. Geen idee waar je het idee vandaan hebt dat je daar rsi van krijgt. Ik ben 1.94, dus aan de lengte zal het ook niet liggen. Als je je zelf graag wil afmeren met een 17" bootanker, waarom dan niet gewoon een PC, of sleep je serieus een 17" laptop iedere dag heen en weer?
Ik "sleep" elke dag mijn 17" laptopje met me mee. Die overigens ongeveer 2 kilo weegt inclusief adapter, dus ik ga er niet bepaald van door m'n rug. Sterker nog, ik reis er zelfs mee naar de andere kant van de wereld (zonder ruimbagage). Thuis werk ik op een 38" ultra-wide scherm, bij mijn klanten staat nooit minder dan 2x 24". De 17" gebruik ik dus alleen als het niet anders kan. Dat is wat ik gewend bent, dus als je mij een 13" voorschotelt heb ik simpelweg geen flauw idee wat ik er mee zou moeten of hoe iemand daar ooit op zou kunnen werken.

Knap dat je het voor elkaar krijgt te werken op een 13" laptop. Petje af. Ik moet er niet aan denken en ik kan me niet voorstellen dat het qua efficiëntie (en gezondheid) ook maar in de buurt komt van een groter scherm met meer ruimte op het touchpad/toetsenbord. Maar goed, ik zal wel koppig zijn...
Een developer laptop kan zoveel kanten op gaan, daarnaast komt het ook nog eens vaak voor dat men een laptop van het werk gebruikt. Als iemand ZZP'er is, dan is er nog wel een reden om zelf een developer laptop te kopen, maar dan heb je toch ook wel je eigen eisen? Misschien wil je dan wel een desktop computer thuis, en een tablet voor onderweg.

Wil je Windows? Wil je Linux? Wil je macOS? Ben je JavaScript developer, wil je een Unix shell hebben, heb je CUDA nodig?

Developer laptops zijn niet zozeer meer van: ik wil facebooken op een laptop, ik wil gamen op een laptop, ik wil spreadsheets maken op een laptop.
Ik sluit me aan bij jouw voorstel.

Het enige wat bij ons op kantoor een extra vereiste is voor de laptops is dat hij met twee monitoren aangesloten kan worden. Dat is mogelijk met twee aansluitingen of met Thunderbolt 3.
Net een Dell 5591 in dienst zeer goed werkpaard = ). Ik deel verder je mening, ik bekeek het artikel, zag allemaal consumer modellen staan en ik stopte met lezen =)

[Reactie gewijzigd door MetalG op 1 oktober 2018 15:21]

Eens. Het aparte is dat zodra je kijkt naar de snellere laptops je altijd naar gaming laptops zit te kijken, terwijl mij dat niks interesseert. Wil je echt goed pc gamen, dan is een desktop ook veel logischer.
Een goede developer laptop zou dus ook niet >1500 euro moeten zijn, maar zonder grafische kaart gewoon rond de 1000 euro.
Dan zou je de Asus Rog-Strix Scar-edition GL703GS-E5011T eens kunnen overwegen:

pricewatch: Asus ROG Strix GL703GS-E5011T

Die heeft zo goed als alles wat jij zoekt.
Ik heb hem zelf ook en ben er best wel blij mee.

Enige nadeel: Geen Bios meer, maar full UEFI, zonder CSM optie.
Gewoon een MBP?
MBP?

#edit: even later valt het kwartje. MacBook Pro.
Ik hik tegen de prijs aan en dan heb ik bij Dell toch een beter uitgeruste laptop. Ook draait Windows niet bijzonder lekker op zo'n 'MBP', tenminste, niet zoals je voor dat geld mag verwachten. En Windows 10 is voor mij een must.

[Reactie gewijzigd door lekorque op 1 oktober 2018 22:29]

Of XPS voor Windows, helaas zijn deze twee opties wel snel al goed aan de prijs ;)
Ik ben het hier helemaal mee eens. :)
Zelf zie ik liever een categorie voor game laptops. Tuurlijk gamen moet je op een desktop doen, echter ben je dan gebonden aan 1 plek. Stel dat Tweakers deze categorie gaat toevoegen:
- Temperatuur tijdens het gamen.
- Stofgevoeligheid (stof naar binnen trekken bij het gamen in bed bijvoorbeeld).
- De draagbaarheid van de laptop.
- FPS benchmarks.
- Prijsvergelijking hardware laptop t.o.v. desktop onderdelen.

Persoonlijk zou ik hierdoor eerder deze artikelen gaan lezen :)
Het kan aan mij liggen maar de prijzen lijken hier hoger te zijn dan vermeld in het artikel... de budgetlaptop staat bijv. al op €549.

[Reactie gewijzigd door uNoTopia op 1 oktober 2018 07:19]

In de weken voor publicatie waren de Yoga 530's met Ryzen 3 en Ryzen 5 per stuk 50 euro goedkoper. Dergelijke prijswijzigingen zijn de reden dat we in de LBBG eigenlijk geen producten opnemen die maar bij één winkel te koop zijn, maar helaas zijn er geen andere winkels die de AMD-versies aanbieden.

Persoonlijk had ik ook geen prijsstijging bij de AMD-laptops verwacht. Juist laptops met Intel-cpu's zijn de afgelopen maanden duurder geworden wegens de tekorten op de 14nm-productie.
Hier lijkt me een goede oplossing voor: het terugtrekken van dit onderdeel van het artikel.
Of een ander product kiezen, en dus voor een bredere pool gaan.

Als leveranciers een spelletje lijken te spelen kun je 2 dingen doen: er in mee gaan zoals nu en toch reclame maken voor een device dat goed was voor <€500 maar nu met een prijs van >10% hoger wellicht een andere waardering zou moeten krijgen, of eieren voor je geld kiezen en de laptop gewoon niet meer opnemen in de review voor deze prijsklasse.

Nu loopt een zekere bepaalde leverancier gewoon lachend verder dankzij de prima review in dit artikel.
Mij lijkt me toch dat pricewatch: HP 14-cf0732nd een veel betere budgetlaptop is?!
Die staat ook bij de alternatieven. Was op het moment van schrijven en in de weken ervoor niet verkrijgbaar helaas.
Heeft Coolblue aan de hand van dit artikel niet gewoon de prijs verhoogd?
Daar was (dacht ik) in het artikel over deze laptop Ryzen vs Intel ook al een opmerking over. Of het artikel verkapte reclame was.
Lijkt mij nu duidelijk van niet want dan zou Tweakers zichzelf wel heel erg voor lul zetten.
Vermoedelijk doet Coolblue dit zelf, hey artikel op Tweakers over dit model! Gauw prijs omhoog!!!. Beetje domme actie dan wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 1 oktober 2018 10:40]

Dat kun je zo stellen, maar misschien verhoogt de prijs automatisch als er een aantal items verkocht worden om de balans tussen verkoop en voorraad optimaal te houden.
In ieder geval zijn dynamische prijzen niet zo uitzonderlijk bij webwinkels.
Dit wilde ik ook net tikken, zowel de budget als basis laptop zijn na publicatie van dit artikel zo'n 10% in prijs gestegen. Dat dynamische prijzen kan nog wel eens een dingetje worden, je weet immers nooit of de prijs welke je betaald wel een "goede" prijs is.
Ik ben opzoek naar een goede multimedia laptop dit voor een studie waarbij ik veel ga werken met fotoshop en ook video editing.

De laptop moet minimaal 4 jaar meegaan dus het liefst een mooie 4K scherm met touchscreen. Verder minimaal 16gb werk, losse videokaart en een goede processor.

Nu zie ik in de pricewatch wel een aantal laptops staan, alleen deze hebben bv een NVidea m260 videokaart en zover ik kan vinden op internet zijn deze videokaarten niet zo bijzonder.
De laptop moet minimaal 4 jaar meegaan dus het liefst een mooie 4K scherm met touchscreen. Verder minimaal 16gb werk, losse videokaart en een goede processor.

Nu zie ik in de pricewatch wel een aantal laptops staan, alleen deze hebben bv een NVidea m260 videokaart en zover ik kan vinden op internet zijn deze videokaarten niet zo bijzonder.
Moet je toch even je filters in de pricewatch nakijken. Ik vind 82 toestellen met een 4k scherm en minimum 16gb aan ram. Daarvan zijn er slechts 3 uitgerust met een NVidia quadro m620. Val ook niet achterover van de prijs van laptop met quadro-gpu.
Ja ik had een leuke Hp gezien alleen die heeft dus een quadro 620.

Die schijnen niet zo goed te zijn.

Ik ben best bereid een hoog bedrag te betalen. Alleen vind ik dat de prijsverhoudingen heel erg scheef zijn.

Ik heb een Hp laptop uit 2015. Met een i7, 16gb werk en een NVidea 960m met 4gb werk, 256ssd plus een 1tb hardeschijf. 17inch en die kosten 3 jaar geleden 1600 euro. Ziet er uit als een normale zakelijk laptop (ik hoef geen lampjes)
Maar waarom zou je nu kiezen voor een quadro-kaart? Als je een laptop kiest met een andere quadro-kaart (dus geen m620), ga je naar prijzen van 2000 en 5000 euro.
Daarom werd een gaming laptop aangeraden door @xmastime. Deze hebben een zware gpu van de geforce-lijn (waar die 960m ook eentje van is) en kunnen een stuk goedkoper zijn dan een laptop met een zware gpu uit de quadro-lijn. De gekleurde lampjes moet je dan maar voor lief nemen.
Best dus dat je even opzoekwerk verricht welk type videokaart je echt nodig hebt, een professionele kaart voor workstations (quadro), of kan hetzelfde bekomen worden met een kaart uit de consumentenreeks (geforce). https://tweakers.net/cate...yf-SuoCp0p97n_lFRZixXknH8
bedenk wel dat de nvidia quatro kaarten bedoeld zijn voor professionals en minder geschikt om te gamen.
Losse videokaart dus externe?

Je moet dan naar de 'gaming' laptops kijken, pak wel een 8e generatie i7.
Met een desktop ben je wel vele malen goedkoper en zo een laptop moet je bijna altijd aan de lader hebben.
High end gaming laptops is je vriend. Die kosten makkelijk over 1.5k. 8)7
Persoonlijk zeg ik dat je dan naar een Macbook moet gaan kijken, Apple werkt gewoon fijner in de "editing wereld". En anders inderdaad zoals @xmastime zegt; Gaming laptop is je beste vriend :)
Vorige week was die Lenovo Yoga 530-14ARR nog 499 euro bij CoolBlue, jammer dat de prijs net omhoog gaat rond het uitkomen van de BBG.
viel me ook op. Bij een vorig artikel over de yoga 530 (vergelijking intel/AMD opties) ging bij coolblue de prijs van de Ryzen 5 versie ook ineens omhoog zodra het artikel online stond (waarop iemand in de comments opperde dat t.net misschien "in cahoots" is met CB)

Hoe tof ik het ook vind dat AMD weer meedoet en een valide optie is in de BBG, is het best onhandig om een model te kiezen wat slechts bij 1 winkel te koop is, en daar ook als aanbieding wordt bestempeld, dan is het een kwestie van tijd tot je BBG niet meer klopt.
Ja dat was ik.

Dit lijkt mij ook geen toeval meer. Niet dat Tweakers hier iets mee te maken heeft of aan kan doen, dit lijkt meer op de trukendoos van Coolblue. Deze laptop was tot en met gisteren 499 en na publicatie op tweakers gaat de prijs omhoog, zal wel automatisch gebeuren na X aantal verwijzingen naar hun site; of handmatig geupped nav scannen frontpage op technieuws sites.

Post van vorige Coolblue prijs verhoging

Ik vind het niet zo sympathiek en koop wel ergens anders. Eerst de aandacht op je vestigen door tegen bodem prijzen laptops aan te bieden en zodra je in de kijker gespeeld bent de prijs opvoeren. Joeh! 8)7
Het lijkt mij inderdaad ook waarschijnlijker dat CB snel is kwa prijs aanpassingen, waarschijnlijk geautomatiseerd, en misschien wel met specifieke targetting van sites als t.net.
ofwel is de prijs direct gelinkt aan de stock. als er plotseling 10 verkocht worden, en dan hebben ze er bvb nog 5 slechts over. het systeem detecteert automatisch een hogere vraag dan aanbod ==> prijs omhoog.

als dit zo is, is dat erg logisch.
als ze het zouden doen om expres hoger te staan op vergelijkingssites, is het inderdaad een trukendoos en een beetje valsspelen.
Kan, maar als ik de geschiedenis in de PW mag geloven was ie gisteren nog €499, en vanochtend vlak na de BBG publicatie €549, het lijkt mij wat onwaarschijnlijk dat de stock toevallig nu ineens zo hard dropt.

In ieder geval zie ik geen causaal verband met de BBG, die gaat om 600 live, dan verkoop je niet voor 700 genoeg laptops om ineens een price change te triggeren (daarnaast, ik weet niet wanneer de PW de prijzen update...)

Andere optie is natuurlijk dat dit gewoon een 2 wekelijkse aanbieding was, zoals je bij meer winkels ziet, en deze toevallig net afloopt op het moment dat de BBG live gaat, maandag is daar geen rare dag voor.

In dat geval is het wat ongelukkig van t.net om een model te kiezen wat met koeienletters "aanbieding" er bij een tijdelijke prijs heeft.
Wie in België woont kan de Yoga 530 met Pentium 4415u processor nog altijd te vinden voor 499 euro op de site van Lenovo.
Mainstream voor 1000 euro, ik denk dat de mainstreem eerder in de budget of basis laptop groep zit. 95% van de mensen heeft ook meer dan voldoende aan een laptop van max 700 euro of kan beter een game laptop kopen. Beetje rare categorie keuze door het duurste segment mainstream te noemen.
Ik vermoed dat je hier de denkfout maakt dat het een mainstream laptop (dus filmjes en facebook op de bank) verwisselt met een mainstream mobiele computer

Waar; je afentoe een simpel spelletje op kunt doen, vakantiefotos en/of videotjes kunt beweken met een of ander gratis tooltje

En je ook nog andere wat zwaardere apps kunt draaien
Dan is mainstream misschien niet het beste naampje maar het dekt de usecase wel
Vanuit de Van Dale:
main·stream (de; m)
belangrijkste, toonaangevende stroming


De usecase die jij noemt is niet het meest gangbare gebruik van een laptop (wat een mobiele computer is). Het meest gangbare gebruik is toch wat browsen en het office pakket gebruiken. Het dekt de usecase dus ook helemaal niet.
Uit welk onderzoek blijkt dat het meest gangbare gebruik "wat browsen en het office pakket gebruiken" is?
Ik heb geen onderzoek voor handen. Maar hebben we dat ook echt nodig?

Als ik in mijn directe omgeving kijk dan is het de minderheid die spannende dingen op zijn laptop doet. Ook in het bedrijf waar ik werk (ongeveer 14.000 werknemers) dan heeft echt maar een select groepje een laptop met hoge specs nodig. Ook studenten van niet technische of wetenschappelijke opleidingen hebben niet echt een dure laptop nodig.

Natuurlijk zijn er genoeg use cases te verzinnen voor een 1000+ euro laptop maar dat wilt niet gelijk zeggen dat de meeste laptops daar ook voor gebruikt worden.
Bij mainstream denk ik inderdaad aan Word, Excel, PowerPoint en Internet. :p

Voor 1000 euro denk ik toch meer aan Photoshop en Lightroom. Niet bepaald mainstream meer idd.
Die categorienamen zijn redelijk fantasie gok ik.
Sowiso vind ik dat termen als 'basis' en 'budget' ongeveer hetzelfde beteken.
Daarnaast denk ik inderdaad dat een echte 'mainstream' laptop ook in die prijsklasse zal vallen en dat veruit de meeste mensen echt geen 1000 euro voor een laptop over hebben.
Apart dat enkel Coolblue in veel gevallen kan leveren. Flinke monopolie dus, of zit er meer achter?
De laptops hebben allemaal verschillende modellen met kleine aanpassingen. Sommigen heeft coolblue, sommigen hebben andere webshops weer.
Bij intel klopt dat, op AMD Ryzen gebied lijkt CB zo ongeveer de enige shop te zijn die die dingen levert
Vind het maar apart dat acer zo vaak gekozen wordt, ik ken persoonlijk geen IT'er die nogmaals een acer zal aanschaffen (buiten chromebook om).

Qua duurzaamheid en scharnieren, goedkoop plastic. Alles kraakt en wiebelt...

Regelmatig loop ik in de mediamarkt rond en kijk ik altijd even naar de Acer laptops.. vaak wat goedkoper, dat wel!...

Maar mijn voorkeur gaat dan uit naar Asus en als het budget iets minder is dan een lenovo. Die hebben wij ook allemaal als laptop van de zaak. Prive natuurlijk Asus.

Benieuwd of er meer tweakers zijn met de zelfde mening!
Helemaal met je eens! Dit zijn juist níet de keuzes van een Tweaker / kenner, maar juist van de doorsnee consument.

Of … zijn de tweakers van tegenwoordig gewoon doorsnee consumenten? :Y)
De ryzen 5 laptops zijn trouwens goede alternatieven. Een familielid heeft op mijn aanraden een hp cw0500nd genomen. Ik heb hierover een korte review geplaatst.

Zoals userbenchmark ook beweert, in applicaties met zwadere gpu of multi threading eisen is deze beter dan intel. (Familielid wou er een klein beetje op kunnen gamen, en laat altijd iets van 20 browsertabladen open staan.) Accuduur hebben we nog niet getest, maar waarschijnlijk minder goed dan intel.

Was prettig verrast door het scherm. Nadat we de gammawaarde hadden gekalibreerd was het een van de beste laptopschermen die ik heb gezien. Bij mijn laptop hangt de "juiste" gammawaarde af van de verticale hoek. Bij deze niet.
Enigszins offtopic, maar heb je een idee wat voor een SSD in die laptop zit en of er eventueel een 2e disk (2,5") naast is te zetten? Dat kom ik namelijk nergens duidelijk in de specificaties en de repair manuals tegen.
Ik meen me iets van NVME te herrineren. Ik denk niet dat er nog een bijkan, het is een kleine en dunne.

Ik kan het misschien opzoeken, maar dat kost een paar dagen.

Edit: volgens hp is het nvme.

[Reactie gewijzigd door rjberg op 2 oktober 2018 10:54]

Helaas is de timing een beetje jammer. Volgens mij worden er voornamelijk veel laptops gekocht in de weken voor 1 september. Alle (nieuwe) studenten die dan opzoek gaan naar een nieuwe laptop.
Ja! Mijn aanbeveling zit erin! de HP Pavilion Gaming15-cx0651! Ik heb deze laptop zelf en ik ben er zeer tevreden mee, vooral voor deze prijs! Toetsenbord vind ik persoonlijk heel erg fijn en hij is prima om mee te gamen. Zeker een aanrader!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True