Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Medion S6425-laptop Review

Snelle hardware voor <500 euro

15-09-2018 • 06:00

82 Linkedin Google+

Medion S6425

Samengevat

Medions S6425 is een laptop die uitblinkt in prestaties. De i3-8130U-processor is minstens even vlot als i5-processors van de vorige generatie en in combinatie met het matte ips-scherm, 8GB geheugen en 256GB ssd krijg je veel specificaties voor je geld. Je levert wel in op de stevigheid van de behuizing, want die valt tegen en de touchpad werkt ook niet altijd even prettig. De koeling kan luidruchtig zijn, ook als je de laptop niet zwaar belast. De accuduur is tijdens browsen en video kijken een uur of acht en dat is voor een laptop van vijfhonderd euro niet verkeerd.

Getest

Medion Akoya S6425-i3-256F8 (NL, QWERTY)

Prijs bij publicatie: § 500,-

Bekijk product

Medion is, ondanks de inlijving door Lenovo een aantal jaar geleden, zelfstandig blijven opereren en richt zich op de goedkopere laptops onder de Akoya-naam en op gamers met de Erazer-laptops. In de categorie van goedkopere laptops komen we af en toe systemen tegen die veel hardware voor je geld bieden. De S6425 is er zo een, die voor vijfhonderd euro voorzien wordt van een full hd ips-scherm, 8GB geheugen, een 256GB-ssd en een Core i3-8130U-processor. Vooral die processor maakt de S6425 een interessante laptop en in deze review lees je waarom.

We slaan niet direct aan het benchmarken maar kijken eerst wat voor vlees we in de kuip hebben. De S6425 heeft een 15"-behuizing die op metaal moet lijken, maar grotendeels van plastic gemaakt is.
De achterkant van het scherm is bijvoorbeeld van plastic gemaakt, met een zilvergrijs metaalmotiefje. De schermranden van de voorkant zijn van donkergrijs plastic gemaakt en zijn vrij breed in vergelijking met andere nieuwe laptops waarbij de trend juist richting smallere randjes gaat. Dat de Medion-laptop niet met de laatste trend meegaat vinden we niet erg, dat is meer wat voor de duurdere producten. Wel jammer is dat de stevigheid te wensen overlaat. Het scherm laat zich makkelijk torderen en als je het scherm aan een hoek openklapt zie je het enigszins kromtrekken en zie je ruimte ontstaan tussen de schermrand en het paneel.

De rest van de behuizing is ook grotendeels van plastic gemaakt, maar rondom toetsenbord en touchpad vind je metaal terug, dat aan de zijkanten begrensd wordt door een plastic rand, waarin de aansluitingen verwerkt zijn. Over die aansluitingen zijn we redelijk te spreken. De meeste zitten aan de linkerkant en daar zitten een volledige sd-kaartlezer, een mini-jackaansluiting, een duo usb 3.0-poorten en hdmi 1.4. Daar weer naast zit een gigabitethernetaansluiting en dat komen we op steeds minder laptops tegen. De rechterkant biedt slechts een aansluiting en dat is ook nog eens een usb 2.0-exemplaar. Wat ons betreft had dat een snellere usb 3.0-poort mogen zijn en we hadden ook graag een hdmi 2.0-aansluiting gezien, maar de S6425 bevindt zich in een prijsklasse waarin dat helaas een zeldzaamheid is.

Te midden van al dat plastic bevindt zich dan toch nog het metalen deel van de behuizing, maar daar hoef je geen al te hoge verwachtingen van te hebben. Het metaal is namelijk vrij dun en geeft makkelijk mee, zodat het verschil met plastic niet groot is. Heb je een hele harde toetsenbordaanslag, dan veert de behuizing mee. De meeste mensen zullen niet zo'n harde aanslag hebben dat het toetsenbord daadwerkelijk inveert, maar als je op een andere manier druk op de behuizing uitoefent zie je hem gemakkelijk meebewegen.

Het toetsenbord is voorzien van een numeriek toetsenblok en dat betekent dat de touchpad en het alfanumerieke gedeelte naar links zijn verschoven. De toetsen hebben een klein kuiltje en tikken prettig. De aanslag is duidelijk en de travel is in orde. De touchpad is dat niet echt. Hij werkt op zich wel naar behoren, zolang je maar rustige en duidelijke bewegingen maakt. Probeer je echter snel door een document te scrollen door met twee vingers een scrollbeweging te maken, dan wordt dat niet altijd opgepikt, wat tot haperig scrollen leidt. Het oppervlak van de touchpad is bovendien van plastic gemaakt, wat gebruikelijk is in deze prijsklasse, maar minder fijn werkt dan glas.

Hardware: eerste laptop-i3 met turbo

Het mag duidelijk zijn dat je de Medion S6425 niet moet kopen voor zijn behuizing of touchpad, maar het sterkste punt van de laptop is dan ook de hardware. Op het moment van schrijven is er voor vijfhonderd euro een versie met Core i3-8130U-processor te krijgen en voor vijf tientjes meer heb je er een met quadcore-i5. Dat is meteen de goedkoopste laptop met ips-scherm en een quadcore-processor volgens de Pricewatch.

De Core i3-processor in de S6425 maakt de laptop interessant. Tot de achtste generatie verschilden de i3-cpu's van de i5- en i7-processors door hun gebrek aan turbo-functionaliteit. Met de Core i3-8130U is dat veranderd en die processor heeft een turbo-snelheid tot 3,4GHz. Dat is een groot verschil met de snelste 15watts i3-processor van de 7e generatie, de i3-7130U, die maar tot 2,7GHz ging. Verder heeft de 8e generatie i3-cpu nog 1MB cache erbij gekregen, waardoor het totaal op 4MB komt. Het verschil met de i5- en i7-processors zit hem nu niet meer in de turbo, maar in het aantal cores. De i5 en i7 van de achtste generatie hebben vier cores, terwijl de i3 het met twee cores moet doen.

  • 3DMark
  • Cinebench R15 - Single
  • Cinebench R15 - Multi
  • PCMark Home v3
3DMark Cloud Gate
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga 530-14IKB Ci5-8250U
9.656
Medion Akoya S6425-i5 Ci5-8250U
9.285
Medion Akoya S6425-i3 Ci3-8130U
7.020
Microsoft Surface Laptop Ci5-7200U
6.181
Asus ZenBook UX410UA Ci5-7200U
5.786
HP Pavilion 14-bf001nd Ci3-7100U
5.069
Lenovo Yoga 520-14IKB Ci3-7100U
5.050
Microsoft Surface Go P 4415Y
4.295
HP 14-bp020nd Ci3-6006U
4.184
Acer Swift 1 SF114-32-C3TF Cel. N4000
2.520
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga 530-14IKB Ci5-8250U
143
Medion Akoya S6425-i3 Ci3-8130U
142
Asus ZenBook UX410UA Ci5-7200U
127
Medion Akoya S6425-i5 Ci5-8250U
127
Microsoft Surface Laptop Ci5-7200U
126
HP Pavilion 14-bf001nd Ci3-7100U
101
Lenovo Yoga 520-14IKB Ci3-7100U
99
HP 14-bp020nd Ci3-6006U
84
Acer Swift 1 SF114-32-C3TF Cel. N4000
72
Microsoft Surface Go P 4415Y
58
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion Akoya S6425-i5 Ci5-8250U
626
Lenovo Yoga 530-14IKB Ci5-8250U
552
Medion Akoya S6425-i3 Ci3-8130U
363
Asus ZenBook UX410UA Ci5-7200U
329
Microsoft Surface Laptop Ci5-7200U
324
HP Pavilion 14-bf001nd Ci3-7100U
257
Lenovo Yoga 520-14IKB Ci3-7100U
254
HP 14-bp020nd Ci3-6006U
214
Microsoft Surface Go P 4415Y
155
Acer Swift 1 SF114-32-C3TF Cel. N4000
140
PCMark Home v3
Laptop CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Medion Akoya S6425-i5 Ci5-8250U
3.343
Medion Akoya S6425-i3 Ci3-8130U
2.976
HP Pavilion 14-bf001nd Ci3-7100U
2.528
Microsoft Surface Laptop Ci5-7200U
2.476
Lenovo Yoga 520-14IKB Ci3-7100U
2.282
HP 14-bp020nd Ci3-6006U
2.126
Microsoft Surface Go P 4415Y
1.964
Acer Swift 1 SF114-32-C3TF Cel. N4000
1.677

In benchmarks leveren een hogere klokfrequentie en meer cache een aanzienlijke snelheidstoename op in vergelijking met de zevende generatie i3-processors. De Medion met i3-8130U is bovendien sneller dan laptops met i5-processor van de zevende generatie. Kun je die extra cores gebruiken, dan is het de moeite om te investeren in de Core i5-uitvoering met 8250U-cpu. Tijdens het benchmarken begint de ventilator logischerwijs aardig hard te draaien en het duurde daarna wel even voordat de koeling weer op lage toeren ging draaien. De ventilator is dus temperatuurgeregeld, maar het lijkt alsof de ventilator alleen herrie kan maken, of stil kan staan en dat er weinig tussenin zit.

Accuduur en beeldkwaliteit

De S6425 heeft een 44Wh-accu, wat voor een 15"-laptop niet overbemeten is. Grotere accu's zijn duurder en daarom heeft Medion daar niet al te veel in geÔnvesteerd. Toch is de accuduur niet verkeerd, met een uur of acht tijdens browsen of tijdens het kijken van video. Bij zwaardere belasting gaat de accuduur wel flink omlaag en hou je nog maar een uur of drie over.

  • Browsen
  • Video
  • PCMark 8
  • Max. helderheid
  • Contrast
Accutest browsen 2013 (180cd/m≤)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Swift 1 SF114-32-C3TF
12u51m
Lenovo Yoga 530-14IKB 45Wh
9u10m
Medion Akoya S6425-i5 44Wh
8u37m
Medion Akoya S6425-i3 44Wh
7u49m
Microsoft Surface Go 28,16Wh
7u20m
Lenovo Yoga 520-14IKB 35Wh
6u58m
HP 14-bp020nd 41Wh
6u50m
HP Pavilion 14-bf001nd 41Wh
6u43m
Accutest video 2013 (180cd/m≤)
Tablet Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Microsoft Surface Go 28,16Wh
9u27m
Lenovo Yoga 530-14IKB 45Wh
9u15m
Medion Akoya S6425-i5 44Wh
8u9m
HP Pavilion 14-bf001nd 41Wh
7u45m
HP 14-bp020nd 41Wh
7u20m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Swift 1 SF114-32-C3TF
8u52m
HP 14-bp020nd 41Wh
5u
Microsoft Surface Go 28,16Wh
4u35m
HP Pavilion 14-bf001nd 41Wh
4u1m
Lenovo Yoga 520-14IKB 35Wh
3u48m
Medion Akoya S6425-i3 44Wh
3u39m
Medion Akoya S6425-i5 44Wh
3u4m
Schermhelderheid
Tablet Schermdiagonaal Resolutie in cd/m≤ (hoger is beter)
Microsoft Surface Go 10" 1800x1200
431
Medion Akoya S6425-i5 15,6" 1920x1080 (Full HD)
264
HP Pavilion 14-bf001nd 14" 1920x1080 (Full HD)
207
HP 14-bp020nd 14" 1920x1080 (Full HD)
204
Contrast (max. helderheid)
Tablet Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Microsoft Surface Go 10" 1800x1200
1298:1
Medion Akoya S6425-i5 15,6" 1920x1080 (Full HD)
1298:1
HP 14-bp020nd 14" 1920x1080 (Full HD)
1164:1
HP Pavilion 14-bf001nd 14" 1920x1080 (Full HD)
1127:1

Een ander positief punt van de S6425 is het matte scherm, met full hd-resolutie en ips-paneel. We zien ze gelukkig in steeds meer laptops terug, maar onder de vijfhonderd euro loop je nog altijd het risico een laptop met tn-scherm aan te schaffen. Tn-schermen hebben veel slechtere kijkhoeken dan ips-schermen en over het algemeen ook een lager contrast. De schermen worden nog toegepast omdat ze goedkoper zijn dan ips-panelen, maar gelukkig heeft Medion hier niet op bezuinigd. Het contrast is met ongeveer 1300:1 prima voor een ips-paneel, terwijl de maximale helderheid met 264cd/m≤ niet bijzonder is. Er zijn goedkopere laptops die het slechter doen, maar er is bijvoorbeeld ook de Surface Go, die een buitengewoon goed scherm heeft voor zijn prijs. Wat verder opvalt aan de Medion is de kalibratie van het scherm. De grijswaarden kloppen bijzonder goed en afwijkingen daarin vallen ook eerder op dan bij de primaire en secundaire kleuren. Op dat laatste vlak blijkt dat Medion een geen al te duur paneel heeft gebruikt, want verzadigde kleuren worden niet als zodanig weergegeven. Desondanks hebben we in deze prijscategorie veel slechtere schermen gezien.

Upgraden

Het is, tot slot, prettig om te weten dat je je hardware nog kunt upgraden na aankoop. Bij de meeste Medion-laptops is dat niet zo'n probleem en dat blijkt bij de S6425 ook het geval te zijn. Er zijn geen aparte luikjes in de bodemplaat gemaakt, dus die moet er helemaal af, waarna je het volgende aantreft.

De ssd is eenvoudig te vervangen door een 2,5"-sata-exemplaar en onder de zwarte afdekking boven de accu zit het ddr4-werkgeheugen. De accu en draadloze netwerkkaart zijn ook makkelijk bereikbaar. Een extra m2-slot, dat we in eerdere Medion-laptops nog wel eens tegenkwamen, ontbreekt helaas op de S6425.

Conclusie

Medion levert met de S6425 veel prestaties voor je geld. Voor vijfhonderd euro, toch een psychologische grens voor veel mensen, heb je een laptop met i3-processor die sneller is dan de dualcore-i5-laptops van de zevende generatie. Voor vijf tientjes meer heb je bovendien een quadcore-uitvoering, die op het moment van schrijven de goedkoopste laptop met i5-8250U en ips-scherm is. Wat snelheid betreft hebben we dan ook geen klagen over de S6425, of het moet te maken hebben met de koeling, die onder belasting luidruchtig kan worden en op andere momenten ook plotsklaps aan kan slaan.

Over het omhulsel van die snelle hardware zijn we minder tevreden. Het breekt niet, maar buigt wel en daarnaast is de touchpad niet geweldig. Wil je voor weinig een vlotte laptop, dan is de niet al te stevige behuizing iets dat je op de koop toe moet nemen. Voor stevigere metalen laptops betaal je al gauw een stuk meer dan voor de S6425. Spring je voorzichtig met je spullen om, dan haal je met de S6425 - welke uitvoering je ook koopt - voor relatief weinig geld veel snelheid in huis.

  • S6425 i3 (NL)
  • S6425 i3 (BE)
  • S6425 i5 (NL)
  • S6425 i5 (BE)

Laagste prijzen voor: Medion Akoya S6425-i3-256F8 (BE, AZERTY)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal

MegaMobile

Score: 5 (2)

§ 499,-

§ 499,-

Kostenoverzicht

Productprijs § 499,-
Pakketpost (vanaf § 50,-) § 0,-
iDEAL § 0,-
Totaal § 499,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Medion Akoya S6425-i5-256F8 (NL, QWERTY)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal

BCC

Score: 4.5 (839)

§ 599,-

§ 599,-

Kostenoverzicht

Productprijs § 599,-
Pakketpost § 0,-
iDeal § 0,-
Totaal § 599,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Medion Akoya S6425-i5-256F8 (BE, AZERTY)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal

MegaMobile

Score: 5 (2)

§ 549,-

§ 549,-

Kostenoverzicht

Productprijs § 549,-
Pakketpost (vanaf § 50,-) § 0,-
iDEAL § 0,-
Totaal § 549,-
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 3.5 (15)

§ 549,99

§ 549,99

Kostenoverzicht

Productprijs § 549,99
Pakketpost (boven §20,-) § 0,-
iDeal § 0,-
Totaal § 549,99
Bekijk

Reacties (82)

Wijzig sortering
Een opmerking betreft het upgraden van de hardware: welke hardware? CPU en GPU zijn (uiteraard) niet up-te-graden. Is het werkgeheugen wel upgradebaar? In de handleiding staat hierover niks. Bovendien dateert de handleiding uit dec 2017...

Medion support pagina...zoeken op SKU code, bijvoorbeeld 30024624 van de i5 variant...

Daarnaast zijn de laptops (nog) niet te vinden op de algemene website van Medion. Wie kan ze wel vinden?

Je kunt alleen een grotere SSD plaatsen. Is dit nou echt een pluspunt waard? Dan geldt dit pluspunt voor alle laptops...

[Reactie gewijzigd door Toetn op 16 september 2018 12:59]

Er zit een trage hynix SSD in, een vervanging is sowiezo al een upgrade.
Op de foto kun je rechtsboven zien dat er 2 sodimm slots zitten dus ram is hoogstwaarschijnlijk upgradebaar. En dat in 2018 is zeker wel iets speciaals ;)
Ram geheugen kun je ook uitbreiden als je goed naar de foto kijkt.Alleen zul eerst het zwarte plaatje weg moeten halen.Zie toch heel duidelijk de klik beugeltjes van een ram slot. :P
@Basverhaak @eliasje
Goed punt :) Je kunt inderdaad op de foto zien dat er (links) 1 slot gebruikt is en de rechter nog leeg.

Nu de vraag tot hoeveel Gb deze laptop ondersteund.
Ik zit er aan te denken een nieuwe laptop voor de vriendin te kopen. Die ze nu heeft doet het nog goed, maar is al zo'n 7 jaar oud. Ik weet zeker dat ze hier blij mee zou zijn.
Ik lees echter niets over de GPU. De I3 van deze Medion heeft een UHD Graphics 620 aan boord, die op 300MHz z'n werk doet (maar wel 4k@60Hz kan :) ). Dat lijkt mij erg traag.

Valt hier een beetje een ouder spelletje op te spelen? Ze vindt bijvoorbeeld Immortal Cities: Children of the Nile erg leuk (ja, dat is oud. :P ) maar dat loopt op haar huidige laptop al niet echt goed.

[Reactie gewijzigd door HMC op 15 september 2018 07:34]

Welke GPU zit in haar huidige laptop?
Het ding is dat die cpu/GPU erg standaard is, is vast iets over te vinden. Maar een 14 jaar oud spel moet echt wel lukken.
Oude spellen lopen makkelijk op gpu's als deze. Mijn vriendin gebruikt een 380 euro laptop met een i3 van bijna 4 jaar oud. The sims 3, game uit 2009, loopt als een zonnetje.

Op youtube staan vaak ook wel filmpjes dat mensen bv gtaV spelen op verschillende gpu's, en dan framerates e.d. weergeven. Misschien daar even op zoeken.

Edit:
https://www.notebookcheck...s-and-Specs.239936.0.html

Wel een stukkie scrollen, maar deze gpu kan games van 5 jaar oud op low en medium settings prima spelen, op minimaal 50fps. Gewoon geen nieuwe zware games doen.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 15 september 2018 08:01]

Ik speelde op mijn i7 2760MQ spellen zoals LoL en SC2, niet op de hoogste settings natuurlijk maar zeker niet op de laagste. En op mijn laptop met i5 7300U speel ik F1 2017 op low/medium settings.

Deze 8gen i3's zijn minimaal net zo snel of misschien wel sneller (zeker als de antieke i7 die ik noemde).
Dat moet met ge-mak draaien!
Ik heb haar de i5 versie laten kopen, voor 550 euro. Gaat goed. Maar het scherm is inderdaad erg zwak.
Als je iets echt beters wil zit je aan een 940MX/MX130/MX150 laptop en 200 Euro duurder.

Ik heb persoonlijk een Lenovo IdeaPad 530S-15IKB 81EV003GMH gekocht om wat te gamen terwijl ik een gebroken been heb, een bol.com special. Jammer van het glossy scherm, het feit dat het een sterk 5 GHz signaal nodig heeft als de GPU draait en de maximale helderheid van het scherm valt mij wat tegen... maar je maakt compromissen met goedkope laptops.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 15 september 2018 18:51]

Ik kan jullie ook aanraden om eens naar deze laptop te kijken pricewatch: Acer Aspire 3 A315-41-R3EB .
Deze is 2 tientjes goedkoper dan die i5 8250 medion laptop, en heeft een ryzen 2500U wat een redelijk vergelijkbare cpu is. Wanwege deze 2500U heeft hij echter wel een stuk betere Igpu. Echter heeft hij geen IPS scherm zoals die medion.
Hoelang gaat de accu mee ?
Hoeveel lawaai maakt de koeling ?
Ik heb er geen uitgebreide testen mee gehouden maar ik gok dat de accuduur voor mij rond de 4 - 5 uur ligt met niet al te zwaar gebruikt (Programmeren, met een aantal browser tabs open). Ik heb de koeling eigenlijk nog nooit gehoord, maar dan heb ik hem ook nog nooit gebruikt om te gamen of andere zware load.

Edit: Ik hem van het weekend getest met wat zwaardere load en kon de fans wel horen maar waren niet bepaald luud. Ik heb geen termal tests etc. gedaan, dus ik weet nog niet of hij wel daadwerkelijk fatsengelijk werd gekoeld.

[Reactie gewijzigd door teun2408 op 17 september 2018 00:05]

Oef. Dat is niet al te best.
Voor een budget laptop is het nog best redelijk terwijl je ~2x zo snelle igpu krijgt. Veel mensen gebruiken hun laptop toch op netstroom.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 16 september 2018 12:04]

Dat is wel een goede tip! Heb deze in een andere discussie voorbij zien komen met positieve ervaringen!
Ziet er leuk uit. Maar helaas geen toetsenbordverlichting. Dat en de luidruchtige koeling = ik pas.
Iets moet het onderscheid met het 500 Euro bepalen. Maar op zich heb je hiermee wel een punt van aandacht. Mensen die in deze laptop geÔnteresseerd zijn hebben dit als consequentie te nemen.

Zelf heb ik een laptop met verlichte toetsen, en eentje zonder. Ook die laatste laptop is zeker populair bij mij, maar bij een volgende laptop vind ik verlichte toetsen ook een must have.
Ieder zijn voorkeuren :). Als je blind kunt typen is toetsenbordverlichting niet zo interessant. Een goed scherm daarentegen wel, want dat is het enige waar je naar kijkt.
Toetsenbord verlichting? hahaha. is geen game laptop hoor, zet het licht maar aan op je buro of lampje bij de bank.
Je hebt ook van die flexibele lampjes op USB bij de Action. Inprikken en portable verlichting!
Klinkt als een best aardige laptop voor school gebruik. Zou hierop ook goed en full hd video afgespoeld kunnen worden?
Klinkt als een best aardige laptop voor school gebruik. Zou hierop ook goed en full hd video afgespoeld kunnen worden?
De uitdaging met school gebruik is dat er over het algemeen veel gesjouwd moet worden en de meeste scholieren nou niet de meest voorzichtige gebruikers zijn. Dan is de fragiele behuizing al snel een beperking....

De prijs maakt veel goed maar als je ieder half jaar een nieuwe moet kopen omdat het plastic aan gort is wordt het toch snel een dure aangelegenheid.
Nou.. Niet iedereen is onvoorzichtig!
Ik let wel op hoor! En soms honkbal spelen met je laptop kan wel. :P

Maar idd, Een stevige beschermhous en laptop is toch wel nodig. Want je pakt je laptop 5/6 keer per dag.. en hij valt wel ooit.. Al is het van 50cm meter hoogte. Je laat hem wel vallen.

En met een I3 kan je makkelijk youtube kijken, of een film die gedownload is..

Dat de koeling veel geluid maakt is geen probleem, Zet hem op passief..
En op school speel je geen GTA V in de les. Dus koeling zou dan ook geen geluid maken/weinig

Indien je een beschermhoes hebt zal deze laptop wel goed zijn.
Het begint langzaamaan een beetje een matra van mij te worden O-) maar een buigzame "slappe" laptop behuizing is vaak juist goed om tikken en klappen te incasseren. Door het inveren van de behuizing wordt een klap opgevangen en in de richting van het oppervlak weggeleid. Een vervormend vlak kan dit zelfs iets beter dan een vlak dat niet vervormd. Dit is een beetje kip of het ei, want een vlak dat niet vervormd is gewoon van zichzelf stijf genoeg om de klap te incasseren.

Slap materiaal compenseert met zijn vervorming zijn gebrek aan stijfheid door een vorm te zoeken waarin het beter kan incasseren. Dit vervormen hoeft geen probleem te zijn zolang de vervormende vlakken hierbij het binnenwerk van de laptop niet tegenkomen.

Het is begrijpelijk dat dit criterium bij een ultrabook ook nauwer luistert dan bij een conventionele laptop met wat meer lucht in zijn behuizing.

Er schuilt met kunststof nog wel een adder onder het gras, en dat is de veroudering ervan. Kunststof is flexibel omdat ketenmoleculen langs elkaar kunnen schuiven. Dit schuiven is mogelijk doordat zich tussen die ketenmoleculen weekmakers bevinden. Gedurende de levensduur van de kunststof gassen die weekmakers uit. Een wat ouder kunststoffen onderdeel kan hierdoor wat brosser worden. Ook kan de kunststof minder goed omgaan met interne spanningen die bij het gieten van een onderdeel kunnen ontstaan. Die spanningen komen vooral tot uiting in zones waar meerdere vlakken elkaar ontmoeten. Denk hierbij aan de hoekpunten van de laptop of aan de plekken waar een oppervlak met verstijvingsribben is verstevigd. Op deze plekken is dan kans op het ontstaan van haarscheurtjes in de kunststof.

Denk nu niet dat kunststofbehuizingen op een gegeven moment in stof uiteen zullen vallen, zo'n vaart loopt het niet. Een goed kunststof onderdeelontwerp kan veel ondervangen. Zo kan worden gestuurd op een zo gelijkmatig mogelijke wanddikte, ook bij knooppunten, en plekken waar vlakken elkaar kruisen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we onze spullen vanuit hun functie, en wat minder vanuit hun looks, beoordelen. Anders geformuleerd, is in een ontwerp sterk gestuurd op looks, wees dan kritisch op het functioneel ontwerp. Dit laptopje ziet er trouwens best wel functioneel uit :)

[Reactie gewijzigd door teacup op 15 september 2018 13:53]

Lang verhaal, maar doe mij gewoon maar een refurb HP Elitebook voor het zelfde bedrag. Geen koelingsproblemen en een oerdegelijke behuizing waar ik ook nog eens langer mee zal doen.
Volgens mij zit zo'n laptop vol met hele stijve printplaatjes die je niet wilt buigen omdat daardoor de verbinding van het board en de daarop gesoldeerde onderdelen kan beschadigen en uiteindelijk verbreken.
Daarom wil je ook niet dat de behuizing van die printplaatjes buigt maar dat die minumaal net zo stijf is.
Bij een ultrabook achtige laptop geef ik je daarin ook helemaal gelijk. Die behuizingen kunnen geen kant op en ze moeten niet gaan afsteunen op hun interne delen. In mijn tweede en derde alinea zeg ik iets vergelijkbaars.

Deze basis laptops hebben een grotere dikte, waardoor er wat meer ruimte zou moeten zijn. "Zou moeten" want de ontwerper zou in het ontwerp met die slapte van zijn behuizing rekening moeten houden. Kort door de bocht houdt dit in dat ruimte en demping rond kwetsbare delen wordt gecreŽerd. En dat een mainboard maar op drie punten echt is vastgeschroefd. Zorgen dat het mainboard dan toch geen kant op kan door het mechanisch op te sluiten. Het is volgens mij zelfs wel mogelijk een mainboard maar op een punt echt vast te schroeven en op andere plekken alleen maar in bepaalde richtingen op te sluiten.

Eigenlijk is het met 6 of 8 punten aan een behuizing vasttrekken met schroeven een wat conservatieve benadering. Of die behuizing nu stijf is of niet. Wat ik in die eerste post al zei, stijve behuizingen geven klappen vaak direct doorgaan het binnenwerk, juist omdat ze niet inveren. Je bent zeker dat dit gebeurd als dat moederbord aan alle kanten aan die behuizing vastzit. Denk ook eens aan de manieren waarmee een harddisk mechanisch van een towerbehuizing ontkoppeld kan worden.

Op zich hoeft zo'n ontkoppeling niet eens zo heel veel ruimte te kosten. Zo kan gebruik gemaakt worden van bladveren. Die zijn stijf in een richting, en juist slap in de andere. Het is een beetje omdenken, maar het ontkoppelen van het binnenwerk van een laptop van haar behuizing heeft zo zijn voordelen. Zelf verwacht ik dat we die technieken nog wel meer gaan zien als we lichter willen ontwerpen en dus eigenlijk met minder materiaal dezelfde bescherming willen bieden.
Gewoon een goede laptop tas of beschermhoes nodig.

Als je zo met een laptop omgaat dat je om het half jaar een nieuwe nodig hebt,
dan is er iets aan de hand met de persoon zelf en heeft die een draai om zijn oren nodig :)
Voor dochter lief ooit een "hoes" van twee plankjes triplex gemaakt. Later is dat een compleet kistje met scharnierend deksel geworden. Ze neemt nu niet eens de moeite om de laptop eruit te halen. Ik heb er nog wel een paar gaten in gemaakt voor de ventilatie en stroom aansluiting. De laptop zit er na 5 jaar havo nog uit als nieuw. Van de zomer wel te HD door een SSD vervangen en het geheugen geupgrade naar 8 GB. Zo kan die de twee jaar VWO ook nog mee.
Met wat knutselen moet dat met voor de Medion ook kunnen. Dan kan je er best lang een leuke schoolcomputer aan hebben.
Ik denk niet dat de gemiddelde scholier daar mee gezien wil worden :p.
Een verfje en een een paar stikkers en het is hartstikke hip. Wie er dan nog grappen over maakt krijgt er een tik mee op zijn kop!
Ach, onze minister van financiŽn zeult ook eens per jaar met de troonrede rond in een houten koffertje.
Zo raar is het idee dus niet eens :-)
En die is ook heel populair bij de jeugd? :Y)
Gewoon een goede laptop tas of beschermhoes nodig.
Zodat je ieder uur dat ding uit en in die tas/hoes moet steken; nog meer contactmomenten waar schade ontstaat.
Als je zo met een laptop omgaat dat je om het half jaar een nieuwe nodig hebt,
dan is er iets aan de hand met de persoon zelf en heeft die een draai om zijn oren nodig :)
Yup, laten we vooral proberen de wereld te veranderen door mensen te slaan. Dat heeft in het verleden echt zijn vruchten afgeworpen.... Laten we ons vooral niet realiseren dat er zoiets als "werkelijkheid" bestaat...

Hoe vaak je een kind ook een draai om zijn oren geeft, de school en de manier waarop kinderen met elkaar om gaan gaat niet veranderen.

Mijn schoolboeken overleefden het allemaal net aan een jaar. Maar dat gaf niet want daarna waren ze niet meer nodig. Als wij plots verwachten dat de laptop, die Šlle schoolboeken vervangt en dus Šlle klappen gaat krijgen die de schoolboeken ook kregen, langer dan dat mee gaat dan zijn wij heel erg naief.....
"Mijn schoolboeken overleefden het allemaal net aan een jaar."

Volgens mij had jij een draai om je oren nodig.
Wij hadden een eindejaarsritueel waarbij wij achter de school, in een blindspot van de beveiligingscamera's, alle boeken in de fik staken. Dus dat klopt wel hoor, ze overleefden het net aan een jaar.
Rustig aan maar... Buiten het feit dat een pak voor je billen krijgen echt geen kwaad kan (zelf ook wel eens een tik gehad van mams) bedoelde ik het niet letterlijk.

Ik deed mijn boeken netjes kaften en gewoon de gehele schooltijd netjes gehouden zonder overdreven voorzichtig te doen. Dus naief zijn heeft er niks mee te maken want het kan gewoon en ik was echt niet de uitzondering van de school.

Kinderen moeten toch echt wel begrip kunnen opbrengen dat spullen met zulke bedragen geen stuiterballen zijn van een paar centen.
Iets met opvoeding enzo...
Je neemt alles veel te letterlijk. Een draai om de oren betekend in ons taal gebruik vaak iemand even stevig aanspreken. Er zijn nog maar weinig kinderen die letterlijk een draai om de oren krijgen.

een laptop in een op sleeve hoes steken kan trouwens lekker vlot, doe dit dagelijks omdat ik tas gebruik dat geen verdikking voor een notebook heeft. Een stevige laptop heeft uiteraard wel voordelen, zelfs in een sleeve.

Schoolboeken worden meestal doorverkocht, zou echt zonde van de bomen en studenten hun geld zijn als dit maar een jaar of kwartaal meegaat.

[Reactie gewijzigd door 2green op 15 september 2018 11:17]

Waarom er van uitgaan dat je een laptop moet behandelen als een boek. Dat het de boeken 'vervangt' betekend niet dat je er op dezelfde manier mee om moet gaan. Het probleem zit hem meer in dat de gebruikers de laptop zelf niet hoeven te betalen en daardoor een stuk verantwoordelijkheidsgevoel missen.
Dat moet makkelijk kunnen.
Makkelijk, je kan er zelfs heel minimaal op gamen
Dat is geen probleem voor deze laptop met de igpu
Het is, tot slot, prettig om te weten dat je je hardware nog kunt upgraden na aankoop. Bij de meeste Medion-laptops is dat niet zo'n probleem en dat blijkt bij de S6425 ook het geval te zijn. Er zijn geen aparte luikjes in de bodemplaat gemaakt, dus die moet er helemaal af, waarna je het volgende aantreft.
Leuk, maar voor 99 procent van de consumenten is dat dus een stap te ver. Ik zie mijn schoonmoeder niet de complete cover van haar laptop verwijderen (met het risico op kabeltjes die beschadigen) om 'even' een simpel geheugenbankje te vervangen. Het is fijn dat je kunt upgraden, maar denk dat maar weinig mensen dit ook daadwerkelijk doen.
Ik zie mijn schoonmoeder niet de complete cover van haar laptop verwijderen
Ik zie het mijn schoonvader wel doen. Jouw schoonmoeder zal dan ook andere simpele dingen niet doen en hulp inroepen. Dan kan ze dus ook hulp zoeken om de laptop te upgraden.
Ik zie mijn schoonvader (ook een leek) dit ook niet doen. Ik zie mijn buurjongen van 25 (niet technisch) dit ook niet doen, ik zie mijn oma dit ook niet doen en mijn nichtje van 12 ook niet. Doelgroep wordt wel erg klein zo. En de gemiddelde bezoeker van Tweakers is ook allang geen echte hardcore tweaker meer. ;)
Ik zie dit eindelijk niemand doen, ook niet met een luikje voor alleen het geheugen. Je hebt toch een schroevendraaier nodig, en dan blijven volgens mij alleen de tweakers over.
Inderdaad, als je pech hebt ook nog torx schroeven. ;)
Het is wel offtopic maar Torx is ideaal. Omdat er maar ťťn maat past, en omdat je meer contact hebt, gaan je schroefkoppen langer mee
Ze kennen jou toch? Peultje van een schilletje.
Wauw, best indrukwekkende hardware voor deze prijs. In deze prijsklasse moeten ze nu eenmaal ergens op bezuinigen, lijkt me logisch. Ik heb mijn laptop nog nooit laten vallen in de afgelopen 4 jaar, dus plastic behuizing zou ik persoonlijk niet zo mee zitten.
Is ook zeker niet verkeerd in deze prijs, maar maakt hem voor sommige doeleinden wat minder geschikt. Je moet zelf kijken wat je belangrijk vind een nodig hebt.

Ik nam een "plastic" laptop elke dag mee naar school (3 tot 4 uur OV, geregeld van lokaal wisselen, etc.) en hoewel de laptop nooit gevallen is, gingen toch de scharnieren en vervolgens ook de deksel met scherm zelf kapot. Dus een wat degelijkere behuizing zou ik wel aanraden als je hem voor een studie gebruikt waar je hem elke dag nodig hebt.

Maar voor de rest is het een zeer mooi ding voor de prijs. Deze i3 processors zijn ook leuke dingen, al zou ik die vijftig euro neerleggen voor de i5 variant. 8GB geheugen is netjes. Jammer van het gebrek aan M.2 slot, maar ook dat is iets wat je met deze prijs voor lief kunt nemen.
Het mag duidelijk zijn dat je de Medion S6425 niet moet kopen voor zijn behuizing of touchpad, maar het sterkste punt van de laptop is dan ook de hardware.
Behuizing en touchpad zijn geen hardware? Wat is het dan wel?
Behuizing is wat er om de hardware zit, en touchpad is net als het toetsenbord randapparatuur.
Ze hadden het gewoon CPU en chipset moeten noemen. Een touchpad en toetsenbord zijn geen randapparatuur als het in de computer is verwerkt.

Je zal maar thuiskomen met een nieuwe laptop en er geen keyboard of touchpad in aantreffen. "Ja meneer, de randapparatuur kan U er apart bij kopen".
Brr.. de bouwkwaliteit in de laatste foto. Wat ik raar vind is dat de notebook zo hoog scoort, terwijl de bouwkwaliteit wel degelijke parten speelt. Ik merk veelvuldig bij particulieren en zakelijke klanten dat een goedkope notebook veelvuldig kapot gaat aan de behuizing kant (breuk in de behuizing / scharnier etc).
Ik heb deze laptop, en heb ook al ettelijke elitebooks versleten.
Ik merk eerlijk gezegd weinig verschil in bouwkwaliteit, mijn elitebooks hebben ook geen enkele val overleeft, telkens de scharnieren.
Ik vind het een eerlijk eindcijfer waar goed rekening is gehouden met de prijs/kwaliteit verhouding. Zou mooi zijn als Tweakers.net een keer een roundup maakt over deze prijscategorie laptops.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone XS HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True