Medion presenteert multiroomspeaker met Alexa-ondersteuning voor 99 euro

Medion begeeft zich op de markt voor slimme speakers met de Medion P61110. De speaker werkt met de digitale spraakassistent van Amazon, Alexa, en kan met multiroomopstellingen gebruikt worden. In het vierde kwartaal van dit jaar komt het product beschikbaar, voor 99 euro.

Het gaat om een 5W-speaker die wat ontwerp betreft sterk op de Echo van Amazon zelf lijkt, maar in tegenstelling tot dat model over een geïntegreerde accu beschikt. Hoe lang de P61110 op die accu kan functioneren is niet bekend. De afmetingen zijn 185×75×75mm en het gewicht bedraagt 0,5 kilogram, schrijft ComputerBase op basis van informatie van Medion.

De speaker ondersteunt 2,4GHz-verbindingen via 802.11n-wifi en kan via bluetooth 4.1 communiceren. Voor de multiroomweergave, die Amazon zelf dinsdag voor zijn Echo-modellen aankondigde, brengt Medion meer speakers met accu uit. Dit worden varianten met 15 Watt, 2 x 10 Watt en 2 x 10 Watt met subwoofer. Meer details over deze komende speakers maakt het bedrijf nog niet bekend.

Of Medion de P61110 eind dit jaar ook in de Benelux uitbrengt is niet bekend, maar dit is niet waarschijnlijk aangezien Alexa de Nederlandse taal nog niet machtig is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-08-2017 • 09:06

34 Linkedin

Reacties (34)

34
34
22
6
0
6
Wijzig sortering
Als je om privacy geeft, koop dan niet zo'n apparaat.

Als je niet om privacy geeft, leer dan wat privacy is, en koop niet zo'n apparaat.
Deze discussie komt steeds terug. Mijn advies: koop nooit een apparaat met gesloten software of gesloten hardware dat een internetverbinding heeft (microfoon of camera): geen smartphone, geen smart tv, geen auto met internetverbinding. Sloop ook meteen je router uit elkaar om zeker te weten dat er geen microfoon in zit. Je kunt fabrikanten nu eenmaal niet vertrouwen!

Ik geef toe, ik chargeer. Maar waarom een fabrikant van slimme apparaten vertrouwen, tot het moment dat ze toegeven data op commando naar hun server te sturen? Ik vind apparaten die dat zonder waarschuwing (zouden kunnen) doen persoonlijk veel enger.
edit:
Herinnert niemand zich meer dat sommige Smart TV's ongevraagd doorsturen naar welke programma's je kijkt?

LG smart TVs send data about users' files and viewing habits to the company
even after turning off the feature, the TV continued to share viewing habits (...) the names of files stored on USB storage devices attached to it were being sent to LG’s servers, he said.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 30 augustus 2017 12:06]

Ik weet niet of je een grapje maakt of paranoïde bent, maar in beide gevallen overdrijf je.

Om privacy geven betekent niet dat je tegen technologie bent of niemand vertrouwt.

Dit soort apparaten brengen gewoon geavanceerde corporate surveillance mogelijkheden diep ons privé leven in. Je maakt met de aankoop niet alleen heftige keuzes over privacy voor jezelf, maar ook voor je bezoekers, die misschien wel om hun privacy geven.

Dit soort apparaten maken het voor Amazon enorm makkelijk om je te profilen.
- Stem fingerprinting: overal waar een soortgelijk apparaat is ben je terug te vinden.
- Algoritmische analyse van je woordenschat: hoe hoog opgeleid is deze persoon?
- Emotie analyse op basis van je stemgeluid.

Dat soort data wordt weer gebruikt om profielen te maken die enorm invloed gaan krijgen op je kans op een leuke baan, goedkope lening, etc.

Meer over corporate surveillance.

(en sure, ook andere vormen van surveillance spelen een rol. Als overheidspartijen of criminelen het apparaat hacken kunnen ze in je hele woonkamer meeluisteren. Hun algoritmes kunnen opletten of je woorden gebruikt als "wachtwoord", "jihad" etc.)
Ik weet niet of je een grapje maakt of paranoïde bent
Weet ik zelf ook niet.
- Stem fingerprinting: overal waar een soortgelijk apparaat is ben je terug te vinden.
Google weet waar mijn Android telefoon is, Apple waar mijn iPhone is. Apple weet danzkij CarPlay zelfs hoe hard ik met de auto rijd en waar ik hem geparkeerd heb. En dat alles kan best handig zijn, maar het is ook eng. Als ik denk dat ik Apple en Google niet kan vertrouwen, dan kan ik hun producten niet gebruiken. Natuurlijk kan ik Apple misleiden door mijn telefoon aan anderen mee te geven, maar als ik zo paranoïde ben kan ik ook opnames van mijn stem op verschillende plaatsen afspelen. En het is waar dat ik het fijn vind dat mijn mediaspeler alleen open source software draait, maar ik merk ook dat het me stoort dat ik op Apple Maps niets kan vinden omdat Google mij nou eenmaal kent.
- Algoritmische analyse van je woordenschat: hoe hoog opgeleid is deze persoon?
Amazon weet al welke boeken ik lees, hoeveel meer kunnen ze ontdekken over mijn opleidingsniveau?
- Emotie analyse op basis van je stemgeluid.
Je hebt me daar. Ze weten nu nog iets meer over me dan ze al wisten.
"hoeveel meer kunnen ze ontdekken over mijn opleidingsniveau?"

Dat jij nu niet kunt inbeelden wat ze nog meer kunnen bedenken is een gebrek aan creativiteit. Denk eens 30 minuten als een verzekeraar of werkgever. Of je woordenschat toeneemt maakt bijvoorbeeld uit. Of je meer rechtse of linkse woorden begint te gebruiken, dat maakt uit. Maar ook ik kan dat niet allemaal bedenken. Er is echter wel heel veel bewijs dat de enorme markt van databrokers (150 miljard in USA in 2015) daar heel creatief in is. Ze hebben nu 8000 scores per persoon die ze maken en updaten. Daarom is de beste houding om gewoon je oppervlak klein te houden, en sommige plekken in de echte wereld te beschermen.

Het gaat nog een stap verder: algoritmes leren van alles over je door je data te vergelijken met andere mensen die meer hebben gedeeld. Daardoor kunnen 30 Facebook likes al zoveel over je identiteit verklappen. Databrokers analyseren je IQ, ook al heb je nooit een online test gedaan. Ze analyseren je psychologische profiel, ook al heb je daar nooit letterlijk iets over gedeeld.

Daarnaast maak je een klassieke privacy denkfout waarin je privacy als iets binairs voorstelt: "je hebt het of niet". Aan uit. Maar zo simpel is het niet. Dat ze al iets van je weten, betekent niet dat je het ok vindt dat ze alles weten. Privacy is context afhankelijk, het is een maatschappelijke norm die per situatie verschilt. Bij de dokter deel je meer dan bij de kapper. Lees meer over privacy als "contextuele integriteit".

Zo gaat het ook online, want daar hebben we ook verwachtingen, veelal gebaseerd op onze verwachtingen uit de echte wereld. Dat ik een emailadres heb gedeeld met mijn bank betekent niet dat het dan ook ok is om mijn psychologische profiel op te stellen.

De online verwachtingen zijn we nog altijd samen aan het opstellen. Maar de realiteit is dat de meeste mensen geen idee hebben hoever achter de schermen ze al geprofileerd zijn. Dat zijn we langzaam aan het ontdekken, en dat gaat serieuze gevolgen hebben.
Daarnaast maak je een klassieke privacy denkfout waarin je privacy als iets binairs voorstelt: "je hebt het of niet"
Nee, jij maakt een klassieke denkfout door te veronderstellen dat je weet wat ik denk. Maar dat alles zonder te begrijpen wat mijn punt is: als je Amazon niet vertrouwt, dan moet je hun producten niet gebruiken. Als je Apple niet vertrouwt, dan moet je hun producten niet gebruiken. Als je Google niet vertrouwt, dan moet je hun producten niet gebruiken. Dat moet je niet beperkten tot een speakertje.
Maar zo werkt de online data/reputatie markt helaas niet, die silo's communiceren (al is Apple hier enigszins de uitzondering).
- Alphabet heeft trackers in 80% van de websites. Daar ontkomt de gemiddelde gebruiker niet aan.
- Je bepaalt ook de aanwezigheid van Amazon voor de bezoekers van je huis.

Daarnaast stimuleer je met het aanvaarden van dit soort apparaten die onze privé sfeer zo zwaar penetreren (Google Glass, etc) een cultuur van surveillance. Je maakt het normaal.

Wij technologen zouden dit moeten doorzien en de maatschappij moeten waarschuwen voor de gevaren. Maar in plaats daarvan staan we voorin de rij om transparant te worden, en vragen we de politici om mee te gaan in de hype en deze bedrijven zo min mogelijk in de weg te zitten. Disruption, yay!

De balans is zoek.

[Reactie gewijzigd door unfold op 30 augustus 2017 12:22]

Volgens mij mis je nog steeds zijn punt: Als jij bang bent dat een Google slimme speaker jouw privacy aantast door meer te sturen naar hun servers dan ze zouden moeten doen, en dat ze meer doen met die data dan ze zeggen te doen, waarom vertrouw je ze dan wel met je telefoon?

Als Google liegt over wat ze doen met hun smart speakers, waarom wil je die dan uit de weg gaan, maar niet hun telefoons uit de weg gaan: Als Google toch allerlei dingen doet waar je niks van weet, waarom zouden ze dat dan ook niet met Android doen? Zijn punt is, zover ik het begrijp, dat het niet logisch is om van een bedrijf wel te vertrouwen dat ze eerlijk zijn over Product A, maar datzelfde bedrijf niet te vertrouwen dat ze eerlijk zijn over product B.
Bedankt, dat is inderdaad wat ik bedoel. Ik deel de vrees voor massasurveillering, ik ben ook bang voor een maatschappij waarin je geen individuele geheimen meer kan hebben, maar ik denk niet dat dat zo makkelijk tegen te houden is als unfold suggereert: door één product links te laten liggen. Ik denk dat er meer voor nodig is.
Tuurlijk, het is een enorm issue, zoals ik zelf al aangaf via de bronnen die ik noemde.

Maar moet je dan maar opgeven?

Een beter milieu begint bij jezelf. En bij onze meningsvorming samen. En bij het niet kopen van deze schadelijke producten. Je kunt als individu echt meer verschil maken dan je denkt!
Ik vertrouw Google ook niet met mijn telefoon, ik ben persoonlijk Google-vrij. Maar dat is niet het punt, want ook als ik wel Google producten zou gebruiken kan ik nog steeds daar genuanceerde opinie over hebben, en per Google product de privacy afweging maken.

Je argument negeert dat, en stelt in de kern nog steeds dat A zeggen ook automatisch B zeggen is. Maar ik kan best Google "vertrouwen", maar nog steeds een grens trekken bij een apparaat dat 6 ingebouwde microfoons heeft die de hele ruimte kunnen beluisteren.

Zoals al gezegd: het is niet zo binair. Vertrouwen is afhankelijk van de situatie. Ik kan Google vertrouwen met een telefoon maar niet met een smart speaker. Ik heb al uitgelegd hoe die apparaten technisch (microfoons, always listening) en normatief (woonkamer is gedeelde prive ruimte) anders zijn.

De afweging is per apparaat anders: een mobiele telefoon, daar kan ik niet meer zonder. Tegelijkertijd respecteert het apparaat nog enigszins mijn controle over wanneer het luistert.

Deze smart speakers zijn de 'new fronteer', en ik hoop dat we die, net als Google Glass, niet gaan omarmen. Want ze zijn nog weer een stap heftiger in wat als "normaal" wordt voorgesteld.

Ik zou hopen dat de nieuwe ontwikkeling eens om gaat buigen. Dat bijvoorbeeld de nieuwe ontwikkelingen als "cloudless smart thermostats" in het zonnetje worden gezet, en dat Tweakers bij reviews bijvoorbeeld privacy design een serieuze factor laat zijn. Privacy vriendelijke producten zijn zoals biologisch eten: nu nog een kleine markt, maar dat gaat de komende 10 jaar enorm veranderen.

Dit soort speakers kopen is te vergelijken met kettingroken in de jaren 60: hartstikke "cool", maar op de lange termijn heb je jezelf en je familie ermee.
Nog een kleine verheldering: ik heb niet gezegd dat deze partijen liegen. Je hebt bij aankoop gewoon de voorwaarden geaccepteerd. Maar bij "we delen data met 3e partijen" weet de gemiddelde mens nog niet in te schatten wat dat werkelijk betekent voor hun toekomst.
Niets kopen is natuurlijk een optie. Maar waarom volgens mij de discussie steeds terugkomt is omdat het ongelovelijk lastig is én het niet altijd om microfoons gaat.
Als iemand zegt ik gebruik iOS omdat het veiliger is dan Android, dan zegt men: van Apple weet je niet wat die met je data doen en van Google weet je zeker dat er wat mee gebeurd. En dat is het dan.

De link van @unfold toont ook een ander pijnlijk punt: biased big data uit meerdere, al dan niet onbetrouwbare, bronnen waar mensen zich (on)bewust aan gaan aanpassen. Dat heeft niet eens met een microfoon te maken maar alleen al met je online presence.
Ik leef onder een steen en het is er lekker veilig!
Ik heb alexa op mijn telefoon, maar Amazon laat het gebruik van Alexa niet helemaal toe in Nederland. Ik wil hem bijv. op metric/celsius zetten maar kan niet omdat de companion app zegt dat Alexa niet in Nederland ondersteund word en dus niet eens opstart.
Je kan via de site (https://alexa.amazon.co.uk/) gewoon inloggen en dan via Settings -> Je Device -> Measurement Units gewoon je Echo op Metric zetten. Geen app of telefoon voor nodig. Werkt dat niet ook voor je Alexa account op je telefoon?
Top! Bedankt, dat werkt inderdaad.
Wellicht omdat ze de dataverzameling opslaan in de VS en niet aan de EU wetgeving voldoen als ze het ook in de EU aanzetten?
Maar in Duitsland heb je wel gewoon Amazon (bestel er regelmatig wat). Wordt het daar ook niet ondersteund dan?
De mijn staat toevallig te koop ;) ;) ;)

Ze gaat niet weg omdat ze het niet doet, ze deed zelfs beter dan Google Home om sneller te reageren, en mijn slecht engels beter te verstaan.
Ze zij het weer in Celcius in de ochtend en kan me in KM's vertellen hoe lang het rijden is.

Die companion App heb ik amper gebruikt omdat ik een Echo en Echo Dot in huis had en alles was binnen stem afstand.

Waar ik me aan stoorde is geluid kwaliteit van beide toestellen, de Google Home klinkt een heel stuk warmer en voller.
Kan me dan ook niet anders voorstellen dan dat deze Medion een mid to high FQ speakers heeft omdat Alexa voornamelijk praat.
Helaas was voor mij in de slaapkamer Spotify draaien met de speaker zelf geen prettige ervaring, misschien dat deze Medion dat beter doet.

Wel vet dat hij op batterijen werkt, een spelletje Trivial spelen of nieuws luisteren in de tuin en gewoon doorvragen naar bepaalde tech topics is een ontspanning waar ik kon van genieten, enkel moest ik met een verlengkabel liggen sleuren.

Ga hem zeker eens testen als hij uitkomt (moest hij via chromeIT bv te importeren zijn).
Koop gewoon een Bluetooth speaker en hang die aan je Dot, problem solved..

Ik gebruik nu bv in de tuin een oude BT speaker die ik nu via Alexa alles kan laten afspelen.

Sonos is in vergelijking met een Dot icm een willekeurige BT speaker zwaar overpriced en minder functioneel.
Amazon.de of Alexa zijn twee totaal verschillende dingen.
Amazon.de is puur een webshop waar Alexa voor je smarthome is en tevens alle data verzameld die Amazon (de coperate moeder) opslaat in de VS. Het bestellen in een webshop is daarmee iets anders dan een smarthome product.
Amazon biedt de Echo en Echo Dot en daarmee Alexa gewoon aan op de Duitse markt, zelfs met vrij agressieve marketing. Daarmee moet het dus compatibel zijn met Europese regelgeving.
Alexa heeft officieel Duitse ondersteuning. Dus het is daar wel gewoon verkrijgbaar zoals VK en VS.
Ik heb alexa op mijn telefoon
Waarom?
Staat standaard op de U11. Ik wilde het wel uitproberen, anders zet ik hem gewoon uit.
Grappig om te zien dat in voice interfaces Amazon redelijk makkelijk Google en Apple voorbij gefietst is. Toch best knap van ze.
hoezo, voorbijgefietst??
amazon was hier toch al veel eerder mee dan apple en google?
knap dat ze de wet van de remmende voorsprong niet hebben laten spelen...
Amazon Lex (voice / chatbots) en/of Amazon Polly (TTS)ondersteunen al de Nederlandse taal, dus het is aannemelijk dat er wel ondersteuning gaat komen. Wanneer dat is laat Amazon niet los, ik heb het zelf op hun conferentie in Las Vegas gevraagd vorig jaar.
Ik ben bang dat de Nederlandse taal de komende 5 jaar niet succesvol zal doordringen. Te klein afzetgebied, teveel kosten en moeite voor de ontwikkelaar.

Kortom een doorbraak voor de normale consument zit voorlopig er niet in.

De autocorrectie maar even gecorrigeerd :)

[Reactie gewijzigd door Gandalf68 op 30 augustus 2017 15:27]

Lekker typwerk, maat!
Hij heeft dit niet getypt maar gedicteerd aan Alexa.
Oeps dat krijg je met woordvoorspelling en te grote vingers :(
Het lijkt een beetje op die koffieschuimer van Philips. :-|

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee