Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Yoga C930 Preview

Draaibaar Dolby-geluid en -beeld

03-09-2018 • 14:00

27

Lenovo Yoga C930

Lenovo is de fabrikant van Yoga-convertibles, ofwel laptops waarbij het scherm om de behuizing heen kan klappen, waardoor je ze ook kunt gebruiken als tablet of iets tussen tablet en laptop in. Het duurste consumentenmodel was tot nu toe de Yoga 920, met een 13,9"-4k-scherm. Tijdens de IFA werd dat model vervangen door de Yoga C930, met eveneens een 4k-scherm, maar nu met Dolby Vision HDR en een draaibare 'Sound Bar' onder het scherm, met Dolby Atmos-certificering.

Lenovo Yoga C930

Het Yoga-scharnier is al ontelbare keren gekopieerd en Lenovo moest dus iets nieuws doen om zich te onderscheiden met de Yoga C930. Dat doet de fabrikant om te beginnen met het strakke ontwerp. Volgens Lenovo moet een convertible goed werken in laptop- en in tabletmodus, en dat begint bij een kloppend uiterlijk. Eerdere Yoga-laptops zagen er volgens de fabrikant vreemd uit in tabletmodus en dat is bij de C930 aangepakt, waardoor de behuizingdelen in laptop- en tabletmodus even mooi op elkaar aansluiten.

Lenovo Yoga C930
Eerdere Yoga-laptop (links) en Yoga C930

Je hoeft die gedachte achter het design niet te kennen om te zien dat de Yoga C930 een mooi ontworpen behuizing heeft. De metalen behuizing ziet er strak uit, met een glimmende rand aan de rechterkant, waarop geen enkele aansluiting te vinden is. Strakke lijnen zonder afleiding zie je ook op het toetsenbord en daaronder. De touchpad is redelijk groot en het toetsenbord ligt daarboven, iets verzonken in de metalen behuizing. De aanslag is op het eerste gezicht 'gewoon goed'. Niet verkeerd gezien de dikte van de laptop, maar het is ook geen toetsenbord om lange stukken op te tikken. Er zijn trouwens maar weinig ultrabooks waarop we dat graag zouden doen. Rechts onder het toetsenbord zit een vierkant vlakje en dat is de vingerafdrukscanner. Andere zaken verstoren, zoals gezegd, het strakke ontwerp niet totdat je verder naar boven kijkt.

Draaibaar Dolby

Daar zit namelijk de draaibare geluidsbalk, voorzien van een Dolby Atmos-logo. Die draaibare luidsprekers hebben ook weer te maken met het idee dat de C930 als laptop net zo goed moet werken als in tabletmodus. Het idee is dat de geluidsbalk altijd min of meer aan dezelfde kant zit als het scherm, de kant waar de gebruiker zich bevindt. Je hebt op die manier altijd geluid dat recht van voren komt en niet de verkeerde kant op gericht is.

Lenovo Yoga C930 dolby speaker

Dat klinkt in theorie goed, maar dat ze draaibaar zijn, maakt de luidsprekertjes kwalitatief gezien niet beter. De soundbar wordt bijgestaan door twee luidsprekers die op een conventionelere plek, in de bodem van de laptop, zijn verwerkt, maar ook die leveren geen overtuigend geluid. Dat wil zeggen: voor een laptop vonden we de luidsprekers op de rumoerige beursvloer best aardig klinken, maar aan het schelle geluid dat kleine luidsprekertjes met zich meebrengen, kan geen Dolby-stickertje iets veranderen. Het grootste voordeel aan de draaiende geluidsbalk is dan ook niet de geluidskwaliteit, maar het feit dat hij altijd min of meer op de gebruiker is gericht, waardoor het geluid in ieder geval beter verstaanbaar is dan bij een laptop waarvan de luidsprekers niet meedraaien.

Meer Dolby

De soundbar is niet het enige waarop we het Dolby-logo aantreffen; het scherm is namelijk gecertificeerd voor Dolby Vision. Die hdr-modus gaat tot een maximale helderheid van 500cd/m² en Lenovo liet op de stand de hdr-beelden zien met een filmpje dat de verschillen tussen in- en uitgeschakelde hdr moest demonstreren. In het filmpje zagen de niet-hdr-beelden er heel grauw uit, dus over de kwaliteit van het scherm kunnen we pas echt iets zeggen als we de laptop gaan reviewen en eigen vergelijkingsmateriaal op het scherm zetten.

Lenovo Yoga C930Lenovo Yoga C930Lenovo Yoga C930

Dolby Vision wordt overigens alleen ondersteund als je de 4k-versie van de C930 aanschaft, maar er is ook een full-hd-uitvoering. Die laatste is interessant voor gebruikers die een lange accuduur belangrijk vinden, want die bedraagt volgens Lenovo 14,5 uur voor de 1920x1080-versie.

Stylus en andere hardware

Het laatste waarmee de C930 zich wil onderscheiden, is de meegeleverde stylus. Lenovo is niet de eerste die een pennetje meelevert, maar de fabrikant heeft daar wel een elegante oplossing voor gevonden. De pen is namelijk naast het scharnier in de behuizing geschoven.

Lenovo Yoga C930De keuze voor die plek past ook weer in de gedachte dat de C930 een goede laptop en tablet tegelijk moet zijn. Klap je het scherm om naar tabletmodus en draai je het scherm dus om de behuizing heen, dan kun je bij de pen en kun je op het scherm tekenen. De actieve pen wordt op die plek automatisch opgeladen, maar kon gezien de dikte van de laptop niet al te groot worden. Als je serieus met schrijfgerei aan de slag wil, is het handiger om er een groter formaat stylus bij te kopen, maar heb je genoeg aan een simpele stylus, dan is deze oplossing een uitkomst. Het is bovendien mooi dat Lenovo de pen gratis bijlevert, want bij eerdere modellen was dat niet het geval.

Een klein nadeeltje van de stylus is dat hij alleen bereikbaar is als je het scherm om de behuizing heen klapt, dus in tent- of tabletmodus. Wil je, geheel tegen de designfilosofie van Lenovo in, het pennetje in laptopmodus gebruiken, dan moet je eerst het scherm omklappen om de stylus uit de behuizing te vissen.

Tot slot heeft Lenovo, net als bij de Yoga Book C930, waarvan we eerder een preview publiceerden, de Yoga C930 niet voorzien van de nieuwste Intel-hardware die tijdens de IFA werd aangekondigd. De C930 moet het doen met een Intel Core i5-8250U of i7-8550U, samen met maximaal 16GB werkgeheugen en een 2TB-ssd. De nieuwe laptop moet deze maand al in de winkels liggen en wellicht was het daardoor te kort dag om de C930 van Intel Whiskey Lake-processors te kunnen voorzien.

Voorlopige conclusie

Of dat een groot probleem is, weten we nog niet, want we hebben nog geen laptops met Whiskey Lake getest en we weten daarom niet hoe groot het verschil met Kaby Lake Refresh is. Dat is echter niet het enige dat we nog zouden willen testen aan de C930, want het hdr-scherm willen we ook nog eens in een verduisterde ruimte zien en uiteraard zijn we benieuwd of de C930 het daadwerkelijk tot een accuduur van 14,5 uur schopt. We zijn er al wel van overtuigd dat het Dolby-logo op de luidspreker niets meer is dan dat, een logootje, en dat de kwaliteit weinig te maken heeft met wat je in de bioscoop of met een goed surroundsysteem kunt ervaren. Aan de andere kant is het belangrijkste voordeel van de soundbar misschien eerder het feit dat de luidspreker in de meeste modi naar de gebruiker toe gedraaid is, wat bij andere convertibles niet het geval is.

Het is Lenovo, kortom, gelukt om met de C930 toch weer een originele draai te geven aan het Yoga-concept. Al dat moois komt wel met een prijs, want de goedkoopste versie zal 1500 euro kosten, en deze maand al in de winkels liggen.

Reacties (27)

27
27
18
1
0
6
Wijzig sortering
Hoe veel zou de instantie die de spulletjes certificeert ontvangen voor elk gekeurd apparaat?

Ik zie zelfs telefoons met dolby-stickers en geluid dat vele male matiger is dan de Yoko hoedenplank-luidsprekers in de Opel Kadett van mijn ouders vroeger.

Loze stickerplakkerij en mooie marketing praatjes. Triest; Want de certificering is juist om de a-technische consument, ondanks de claims van de fabrikant, te vertellen dat een product een bepaalde beleving kan bieden.
Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. Ze plakken er mooie stickers op maar de kwaliteit is om te huilen, en de nietswetende consument denkt dat ze het beste hebben gekocht..
Inderdaad, laatst een dure Lenovo laptop gekocht (prima laptop trouwens), heeft ook dolby, maar het geluid is niet veel beter dan het geluid dat uit mijn (budget) telefoon komt.
Maar denk ook eens na. Hoe kun je verwachten dat er uit een speaker van een paar cm nu echt goed geluid zal komen als je dat vergelijk met een auto of hifi speaker.

Dolby atmos werkt op zich in een goede ruimte met veel speakers op verschillende locaties locaties heel mooi. Dat kun je met een paar speakers proberen te simuleren maar je krijgt gewoon niet hetzelfde effect, je komt niet eens in de buurt. Je kan beter een goede koptelefoon opzetten.

Het is jammer dat een bedrijf als dolby hierdoor haar naam ten grabbel gooit door bedrijven, waarschijnlijk tegen betaling, toe te staan hun merknamen te gebruiken.
Klopt, ik verwachte er ook niks van. en al helemaal niet dat het in de buurt kwam van een hifi speaker. Maar ik vond het wel schokkend dat ik telefoon van 180 euro een betere speaker heeft dan die laptop
Tja beter, denk als je zegt minder slecht dat het een betere vergelijking is. uit dat soort speakers komt geluid en dat is het.
Ja precies, hoe kun je dit nou vergelijken met 'echte' dolby atmos opstelling... Optimaal gezien hang je natuurlijk direct de speakers aan et plafond, echter kun je via weerkaatsing natuurlijk deze dimensie enigszins simuleren. Echter moet er dus een gedegen vermogen aanwezig zijn, met goede calibrated setup. Hoe in vredesnaam kan je dit doen met een laptop? Vermogen is er niet, daarbij komt ook nog de ever changing surroundings ( wat het doel van een laptop is dacht ik zo: mobiel).?

Begrijp niet zo goed dat dolby überhaupt dit dan als ATMOS wilt certifiëren. Lijkt wel soort CE keurmerk.
Simuleren via weerkaatsing dat kan maar dan moet je je laptop op een vaste locatie zetten. Eerst een microfoon plaatsen daar waar jij zit in de ruimte waar je nu zit. Dan een testprogramma draaien om je ruimte in te meten en dan zou je het een beetje kunnen simuleren.

Bovenstaande zou je ook kunnen doen in een goede ruimte met de juiste speakers, dirac live dan dat met merdere speakers maar kost ook wat.

idd met een laptop met speakers ter grote van 5 cent, daar kun en mag je niets van verwachten. Maar goed je kan wat stickers op de doos plaatsen, ziet er voor een leek leuk uit maar zegt niets.

Denk ik aan dolby atmos, heb zelf zo een opstelling, zie ik 5.1 + 2 speakers in het midden aan het plafond. Hoe een paar stuiver speakerstjes dat kunnen simuleren, je zal het er wel bij moeten dromen.
Een Dolby Atmos sticker zegt niets over de kwaliteit van de luidspreker, het zegt enkel dat het apparaat in staat is geluid gecodeerd in Dolby Atmos af te spelen & hier de licentie voor heeft.
Even copy paste:
"Dolby Atmos for mobile devices adapts the premier cinema sound experience for reproduction over built-in speakers and headphones to create powerful, moving audio that seems to flow all around you."
&
"Dolby Atmos for mobile devices works over any pair of headphones and is custom-tuned to get the most out of built-in stereo speakers. "

Nergens claimen ze dat de luidsprekers zelf aan een bepaalde standaard moeten voldoen, het gaat hem om de techniek erachter & het beste uit de ingebouwde speakers te krijgen.

Uiteraard is het marketing en word er dik voor betaald, mijn GSM heeft ook Dolby Atmos en hoewel het demo filmpje heel indrukwekkend geluid geeft heb ik nog 0.0 bron materiaal gevonden ervoor.
Maar het is toch bizar dat je dus ip alles wat een decoder kan draaien een dolby atmos sticker kan geven? Wat een marketing stunt.. THX was tzt nog kritische over minimale specs.. ( later minder helaas). Begrijp niet dat Dolby zich inlaat met dit soort facades..

Het codec kan nog zo briljant zijn, zonder goede hardware om het resultaat over te brengen heb je er niets aan dus. De selling point van atmos is toch juist het toevoegen van een extra dimensie in geluid weergave? Op een crappy headset had destijds A3D ook geen meerwaarden, de speaker moet de output wel kunnen vertalen. Er zijn zeker speakers die met een 2.1 opstelling bijv. een nagenoeg 5.1 sound weergeven ( heb zelf de cinebar 52 THX,- geen atmos btw), maar dat zijn ander niveau speakers ( in respons, range, PMPO voor evt atmos effect, ect). Helaas met atmos niet veel ervaring, behalve in de cinema en volledige opstelling per kanaal.
Komt hier wederom alleen een intel HD 620 in?
Misschien alternatief voor je: De Lenovo 730-15IKB (15") is op de markt met een GTX1050 2/4GB uitvoering.(Heeft wel paar tweakjes nodig voor de thermals.)
Juist die throttling problemen zijn voor mij de reden geweest om het apparaat terug te sturen naar Coolblue. Voor nu zal ik het moeten doen met mijn Yoga 720-13.

[Reactie gewijzigd door jvdw89 op 24 juli 2024 09:28]

Volgens de Lenovo website wel helaas
"Het is bovendien mooi dat Lenovo de pen gratis bijlevert, want bij eerdere modellen was dat niet het geval."

Bij de Yoga 920's die ik dit jaar heb gekocht zat de pen er gewoon bij. Wat ik niet wist, dus bij de eerste heb ik een extra pen gekocht. Nu ja, een reserve pen kan geen kwaad.

Jammer wel dat het Dolby HDR is en geen Vesa HDR.
Ik gebruik privé nog steeds met veel plezier de Yoga 2 Pro. Enige issue is het regelmatige flikkerende scherm op W10.
Jammer om te zien dat Home, End, Page Up en Page Down niet meer rechts zitten als dedicated toetsen.
Deze toetsen gebruik ik vrij vaak en daarom jammer dat ze gebruikt moeten worden met FN.
Ik denk dat je flikkerende scherm ligt aan software dat op de achtergrond draait, misschien iets van Lenovo zelf (iets met dynamic brightness zal het dan wel heten) of iets van Intel zou ook kunnen (adaptive brightness oid). Ik vermoed dat Intel het probleem is (vaker voorbij zien komen op forums).
Ze hadden de speakers ook gewoon in het scherm deel kunnen stoppen, de Surface Pro heeft dat en die heeft inhoud een zeer goede geluidskwaliteit.
Weer een mooi apparaat. Ik ben qua design zeker wel fan van de Yoga's. Mijn vrouw heeft een 'oude' 710 en dat is een mooi apparaat voor alledaags gebruik. Je moet er niet op willen gamen maar voor het netflixen, kantoor dingetjes (word, excel etc) is het zeker wel een mooi apparaat.
Ik dacht even dat ik m'n Matebook X Pro te snel besteld had, maar nee, beginnend bij €1500 en dan alleen maar het FHD scherm (vs 2000 x 3000)

Hij is wel fraai (net als de 920 dat is)

[Reactie gewijzigd door Frenz64 op 24 juli 2024 09:28]

Anoniem: 712338 3 september 2018 14:16
Alweer zo'n dikke onderrand. Ze leren het nooit.
De webcam zit gelukkig wel boven het scherm in tegenstelling tot de Yoga 910. Super irritant als je een skypecall hebt en men ziet je handen in het scherm als je aan het meetypen bent.
Een dikke onderrand is eigenlijk best handig, doordat je vingers een stukje verder van het beeldscherm zit en dat je minder laag hoeft te kijken.
Hoi, dank voor de preview! mag ik een klein stukje opbouwende kritiek leveren op deze preview: ik lees vaak alleen de conclusie van een stuk en vindt het vervelend dat die begint met "Of dat een probleem is....." Dat betekent dat ik ook de laatste regel van het vorige stukje moet lezen. Zijn mensen het hiermee eens of ben ik aan het muggenziften hier?

@PiweD

[Reactie gewijzigd door frozenflame op 24 juli 2024 09:28]

frustrerende van uw opmerking voornamelijk is dat ik het hier nooit echt zo bekeken heb, maar nu ik hiervan op de hoogte gesteld wordt er wel op ga letten in het vervolg. Dus dankjewel :+
Idem hier en dacht exxact hetzelfde. In een conclusie hoort niet meer gerefereerd te worden naar een eerder stuk text maar opgenomen te worden in de conclusie zelf, of achterwege te laten.
Of lezers dat een groot probleem zouden vinden, vroeg ik me tijdens het tikken nog af, maar ik vond het uiteindelijk wel kunnen. Zal er volgende keer rekening mee houden :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.