Lenovo is de fabrikant van Yoga-convertibles, ofwel laptops waarbij het scherm om de behuizing heen kan klappen, waardoor je ze ook kunt gebruiken als tablet of iets tussen tablet en laptop in. Het duurste consumentenmodel was tot nu toe de Yoga 920, met een 13,9"-4k-scherm. Tijdens de IFA werd dat model vervangen door de Yoga C930, met eveneens een 4k-scherm, maar nu met Dolby Vision HDR en een draaibare 'Sound Bar' onder het scherm, met Dolby Atmos-certificering.
Het Yoga-scharnier is al ontelbare keren gekopieerd en Lenovo moest dus iets nieuws doen om zich te onderscheiden met de Yoga C930. Dat doet de fabrikant om te beginnen met het strakke ontwerp. Volgens Lenovo moet een convertible goed werken in laptop- en in tabletmodus, en dat begint bij een kloppend uiterlijk. Eerdere Yoga-laptops zagen er volgens de fabrikant vreemd uit in tabletmodus en dat is bij de C930 aangepakt, waardoor de behuizingdelen in laptop- en tabletmodus even mooi op elkaar aansluiten.

Je hoeft die gedachte achter het design niet te kennen om te zien dat de Yoga C930 een mooi ontworpen behuizing heeft. De metalen behuizing ziet er strak uit, met een glimmende rand aan de rechterkant, waarop geen enkele aansluiting te vinden is. Strakke lijnen zonder afleiding zie je ook op het toetsenbord en daaronder. De touchpad is redelijk groot en het toetsenbord ligt daarboven, iets verzonken in de metalen behuizing. De aanslag is op het eerste gezicht 'gewoon goed'. Niet verkeerd gezien de dikte van de laptop, maar het is ook geen toetsenbord om lange stukken op te tikken. Er zijn trouwens maar weinig ultrabooks waarop we dat graag zouden doen. Rechts onder het toetsenbord zit een vierkant vlakje en dat is de vingerafdrukscanner. Andere zaken verstoren, zoals gezegd, het strakke ontwerp niet totdat je verder naar boven kijkt.
Draaibaar Dolby
Daar zit namelijk de draaibare geluidsbalk, voorzien van een Dolby Atmos-logo. Die draaibare luidsprekers hebben ook weer te maken met het idee dat de C930 als laptop net zo goed moet werken als in tabletmodus. Het idee is dat de geluidsbalk altijd min of meer aan dezelfde kant zit als het scherm, de kant waar de gebruiker zich bevindt. Je hebt op die manier altijd geluid dat recht van voren komt en niet de verkeerde kant op gericht is.
Dat klinkt in theorie goed, maar dat ze draaibaar zijn, maakt de luidsprekertjes kwalitatief gezien niet beter. De soundbar wordt bijgestaan door twee luidsprekers die op een conventionelere plek, in de bodem van de laptop, zijn verwerkt, maar ook die leveren geen overtuigend geluid. Dat wil zeggen: voor een laptop vonden we de luidsprekers op de rumoerige beursvloer best aardig klinken, maar aan het schelle geluid dat kleine luidsprekertjes met zich meebrengen, kan geen Dolby-stickertje iets veranderen. Het grootste voordeel aan de draaiende geluidsbalk is dan ook niet de geluidskwaliteit, maar het feit dat hij altijd min of meer op de gebruiker is gericht, waardoor het geluid in ieder geval beter verstaanbaar is dan bij een laptop waarvan de luidsprekers niet meedraaien.
Meer Dolby
De soundbar is niet het enige waarop we het Dolby-logo aantreffen; het scherm is namelijk gecertificeerd voor Dolby Vision. Die hdr-modus gaat tot een maximale helderheid van 500cd/m² en Lenovo liet op de stand de hdr-beelden zien met een filmpje dat de verschillen tussen in- en uitgeschakelde hdr moest demonstreren. In het filmpje zagen de niet-hdr-beelden er heel grauw uit, dus over de kwaliteit van het scherm kunnen we pas echt iets zeggen als we de laptop gaan reviewen en eigen vergelijkingsmateriaal op het scherm zetten.
Dolby Vision wordt overigens alleen ondersteund als je de 4k-versie van de C930 aanschaft, maar er is ook een full-hd-uitvoering. Die laatste is interessant voor gebruikers die een lange accuduur belangrijk vinden, want die bedraagt volgens Lenovo 14,5 uur voor de 1920x1080-versie.
Stylus en andere hardware
Het laatste waarmee de C930 zich wil onderscheiden, is de meegeleverde stylus. Lenovo is niet de eerste die een pennetje meelevert, maar de fabrikant heeft daar wel een elegante oplossing voor gevonden. De pen is namelijk naast het scharnier in de behuizing geschoven.
De keuze voor die plek past ook weer in de gedachte dat de C930 een goede laptop en tablet tegelijk moet zijn. Klap je het scherm om naar tabletmodus en draai je het scherm dus om de behuizing heen, dan kun je bij de pen en kun je op het scherm tekenen. De actieve pen wordt op die plek automatisch opgeladen, maar kon gezien de dikte van de laptop niet al te groot worden. Als je serieus met schrijfgerei aan de slag wil, is het handiger om er een groter formaat stylus bij te kopen, maar heb je genoeg aan een simpele stylus, dan is deze oplossing een uitkomst. Het is bovendien mooi dat Lenovo de pen gratis bijlevert, want bij eerdere modellen was dat niet het geval.
Een klein nadeeltje van de stylus is dat hij alleen bereikbaar is als je het scherm om de behuizing heen klapt, dus in tent- of tabletmodus. Wil je, geheel tegen de designfilosofie van Lenovo in, het pennetje in laptopmodus gebruiken, dan moet je eerst het scherm omklappen om de stylus uit de behuizing te vissen.
Tot slot heeft Lenovo, net als bij de Yoga Book C930, waarvan we eerder een preview publiceerden, de Yoga C930 niet voorzien van de nieuwste Intel-hardware die tijdens de IFA werd aangekondigd. De C930 moet het doen met een Intel Core i5-8250U of i7-8550U, samen met maximaal 16GB werkgeheugen en een 2TB-ssd. De nieuwe laptop moet deze maand al in de winkels liggen en wellicht was het daardoor te kort dag om de C930 van Intel Whiskey Lake-processors te kunnen voorzien.
Voorlopige conclusie
Of dat een groot probleem is, weten we nog niet, want we hebben nog geen laptops met Whiskey Lake getest en we weten daarom niet hoe groot het verschil met Kaby Lake Refresh is. Dat is echter niet het enige dat we nog zouden willen testen aan de C930, want het hdr-scherm willen we ook nog eens in een verduisterde ruimte zien en uiteraard zijn we benieuwd of de C930 het daadwerkelijk tot een accuduur van 14,5 uur schopt. We zijn er al wel van overtuigd dat het Dolby-logo op de luidspreker niets meer is dan dat, een logootje, en dat de kwaliteit weinig te maken heeft met wat je in de bioscoop of met een goed surroundsysteem kunt ervaren. Aan de andere kant is het belangrijkste voordeel van de soundbar misschien eerder het feit dat de luidspreker in de meeste modi naar de gebruiker toe gedraaid is, wat bij andere convertibles niet het geval is.
Het is Lenovo, kortom, gelukt om met de C930 toch weer een originele draai te geven aan het Yoga-concept. Al dat moois komt wel met een prijs, want de goedkoopste versie zal 1500 euro kosten, en deze maand al in de winkels liggen.