De MSI MPG321URX is van de vier schermen in dit artikel nog het eenvoudigst vormgegeven, met een grotendeels matzwarte behuizing en voet. Net als bij de monitor van ASUS is het scherm aan de uiteinden erg dun en is dat gedeelte van metaal, zodat de kast rondom het paneel stevig aanvoelt. Het gedeelte dat verder naar achteren uitsteekt, is afgewerkt met verschillende texturen, een glanzend fabrikantlogo en een glimmend gedeelte aan de bovenkant, boven de aansluiting van de voet. Daar zit de rgb-verlichting bij dit scherm: een 'gepixelde' streep met in het midden de merknaam, die in verschillende kleuren en kleurverlopen kan oplichten. Dat heeft wat weg van de Aorus FO32U2P, maar zonder het '3d-effect' dat Gigabyte heeft toegevoegd, oogt de verlichting van de MSI een stuk ingetogener, in lijn met de rest van de behuizing.
Behalve de achterkant van het oledpaneel en de donkergrijze onderste bezel voel je voor de rest vooral plastic aan de buitenkant van de MPG321URX. De meeste delen voelen stevig aan, maar het plastic van de voet is wat slapper, hoewel binnen in de basis wel een stuk metaal is verwerkt. De bevestiging tussen poot en voet is daarbij wat wiebeliger dan de zeer stabiel staande schermen van de concurrentie. Je kunt hem net als bij de andere schermen schroefloos monteren en eventueel vervangen door een eigen draagoplossing dankzij de VESA-montagegaten. Op de standaardvoet kan het scherm in hoogte worden versteld, worden gekanteld en van links en naar rechts draaien.
Osd en software
De osd van de MSI MPG321URX is gestoken in een kekke, paarsblauwe kleur. De bediening verloopt net als bij de ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM en Gigabyte Aorus FO32U2P met behulp van een vijfwegjoystick geflankeerd door twee knoppen, die midden onder het scherm naar achteren wijzen. Ten opzichte van de concurrentie voelt het stickje net wat slapper aan. Een minpunt aan het menu is dat er geen versnelling in zit als je bijvoorbeeld de helderheid verhoogt, waardoor je het knopje erg lang ingedrukt moet houden als je een grotere wijziging wil doorvoeren. De indeling is ook nog steeds wat onlogisch. In plaats van een menu met alle beeldmodi te bieden, verdeelt MSI de opties over aparte Game- en Pro-menu's, waarbij de laatste sectie standen voor verschillende kleurruimtes zoals sRGB en Display P3 bevat. Positief is dat MSI ook een stand heeft voor AdobeRGB. We zagen die al bij MSI's eerdere QD-oledultrawide MEG342C, maar de meeste andere gamingmonitors hebben zo'n preset niet, ook al is het kleurbereik in principe breed genoeg, zoals bij deze QD-oledschermen het geval is.
Het menu geeft verder toegang tot de gebruikelijke gamingpresets, met naast opties voor een richtkruis en fps-teller ook een klokfunctie. De optie om een deel van het beeld ingezoomd weer te geven, gaat bij MSI helaas niet samen met adaptive sync, wat de functie een stuk minder nuttig maakt voor pc-gaming. Het menu biedt verder toegang tot meer 'anti-inbrandfuncties' dan bij de andere schermen, met ook meer opties om iedere functie naar eigen wens in te stellen, bijvoorbeeld hoelang het duurt voordat het scherm gaat dimmen. De pixelshiftfunctie helemaal uitzetten kan echter niet. Ook opvallend is dat het menu weinig opties biedt om de rgb-verlichting in te stellen; dat moet je met de software doen.
In plaats van aparte programma's heeft MSI één app voor het wijzigen van osd-instellingen, de rgb-verlichting en het updaten van de firmware. Minder fraai is dat Gaming Intelligence je bij de installatie Norton Internet Security wil aansmeren en dat in het programma een reclamelink staat. Bij iedere wijziging van instellingen verschijnt kort een 'bezig'-icoontje in het scherm, wat het programma onnodig traag doet lijken. Grappig is de mogelijkheid om de software via een slecht vertaalde Android-app te bedienen op je smartphone.
Aansluitingen
De MPG321URX heeft twee HDMI 2.1-aansluitingen met de volledige 48Gbit/s bandbreedte, een DisplayPort 1.4-ingang en een USB-C-poort met DisplayPort 1.4 Alternate Mode. Deze poort levert tot 90W terug aan een laptop, voldoende voor krachtigere 15"-laptops, maar niet voor de meeste gaminglaptops. In tegenstelling tot bij het scherm van ASUS kan de maximale Power Delivery ook worden gebruikt als je de maximale helderheid van het scherm gebruikt; de monitor van Gigabyte is altijd beperkt tot 65W PD. MSI heeft kennelijk voor een krachtigere voeding gekozen, die is ingebouwd in het scherm, zodat je geen los blok hoeft te verstoppen. Het klikkende relais bij het in- en uitschakelen is de enige manier waarop de MPG321URX van zich laat horen; het scherm heeft geen ventilator of luidsprekers.
MSI heeft wel een 3,5mm-koptelefoonaansluiting op het scherm gezet, die de Alienware AW3225QF niet heeft. Op de MPG321URX zitten slechts twee USB-A-poorten, minder dan bij de concurrentie, en het zijn bovendien trage USB 2.0-exemplaren. Voor randapparatuur voldoende, maar niet echt meer van deze tijd. Doordat het scherm naast een USB-C-poort ook nog een klassieke USB-B-upstreampoort heeft, kun je de hub met twee pc's verbinden zonder kabels om te pluggen. In de osd zit een kvm-knopje dat doet wat het belooft; als je van beeldingang wisselt, begint de op het scherm aangesloten (rand)apparatuur automatisch te werken op de in beeld staande pc.