Samsung leverde vorig jaar 1,43 miljoen QD-oledpanelen voor monitors

Samsung Display heeft vorig jaar 1,43 miljoen QD-oledpanelen voor monitors geleverd. Volgens marktonderzoeker Omdia had Samsung in 2024 een marktaandeel van 71,2 procent in oledmonitorpanelen.

De Omdia-cijfers tonen daarnaast aan dat er de laatste jaren steeds meer oledmonitors verkocht worden, schrijft Samsung Display in een mail. Waar er in 2021 8300 oledmonitors werden verscheept, steeg dit naar 160.000 in 2022 en 820.000 in 2023. Deze groei wordt volgens Samsung voornamelijk gedreven door de adoptie van QD-oledtechnologie.

Samsung Display wil dit jaar 50 procent meer QD-oledpanelen produceren dan in 2024. Dit wil het bedrijf onder meer bereiken door meer modellen uit te brengen, zoals een 27"-2560x1440-paneel dat voor juli moet verschijnen. Dit paneel krijgt een verversingssnelheid van 500Hz.

Door Andrei Stiru

Redacteur

25-03-2025 • 15:12

33

Lees meer

Reacties (33)

33
33
10
0
0
23
Wijzig sortering
Commercieel was het een heel goede zet: LG Display liet de monitorenmarkt lange tijd links liggen en JOLED was de enige die panelen voor monitoren maakte. Samsung heeft laten zien dat de consument best bereid is om geld voor een goede monitor neer te leggen. Waar LG leider is op het gebied van televisies, heeft Samsung goed gezien dat dit het gat in de markt was.
De reden dat ze het links lieten liggen, was dat de fabrieken afgelopen jaren 100% van de tijd al vol gepland waren voor productie. Even een fabriek erbij zetten doen je niet zomaar en dan heb je nog de kosten voor research & design, etc. Daarom zijn de (QD-)OLED monitors ook heel lang behoorlijk aan de prijs geweest.

Daarbij had LG een aantal OLED patenten, wat de doorontwikkeling (dus ook naar kleinere panelen voor monitoren) gestagneerd heeft, als ze het zelf niet deden.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 25 maart 2025 16:43]

Dat klopt niet: Toen de fabriek in Kanton geopend werd, was er overcapaciteit. Dat was waarom de A-serie geïntroduceerd werd, een budgetmodel uitbrengen om de fabriek beter te kunnen vullen. De kwestie is alleen dat je panelen voor monitoren niet goed kunt maken in een fabriek voor TV-panelen. LG had simpelweg geen fabriek voor monitorpanelen, Samsung is daarmee wel vrij snel begonnen.
Denk dat die schermen van LG ook gewoon niet geschikt zijn voor monitoren. Ik zie op onze Philips Oled met LG paneel gewoon Fortnite UI ingebrand. Nu is dat spel best veel gespeeld op die TV, maar er zijn ook genoeg andere dingen gekeken. Weet niet hoe dat zit met Samsung panelen, maar heb daar persoonlijk ook geen vertrouwen in. Voor mij nog geen Oled als monitor.
Welke generatie is jullie tv? Wellicht is die tv van een generatie waarin er nog geen oledmonitoren waren.
Ik vermoed sws dat een monitor wel iets meer maatregelen treft om inbranden van een UI te voorkomen dan een tv.
PHILIPS 55OLED803/12 Nieuw in 2019 gekocht.
Da's bij LG de C8-generatie. Weliswaar de eerste waarbij inbranden niet meer schering en inslag was, maar ik stel me zo voor dat LG het toen helemaal met je eens was dat hun oledpanelen niet geschikt waren voor een monitor.
Ik weet ook niet of de aansturing van Philips er misschien voor zorgt dat het paneel sneller (of juist langzamer) inbrandt dan bij LG zelf. Volgens Rtings zit daarin wel degelijk verschil tussen merken die hetzelfde paneel gebruiken. Zie bijvoorbeeld de C1 en de A80J na 24 maanden in hun "accelerated longevity test".
Ik zie op onze Philips Oled met LG paneel gewoon Fortnite UI ingebrand.
Laat je je TV aan de voeding wanneer die "uit" staat? Zo nee, dan is dat mogelijk een oorzaak van het inbranden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 maart 2025 16:36]

Nee, die staat altijd standby. Ook de service opties om de pixels te herstellen bied geen verbetering. Overigens valt het niet zo op, alleen als je er echt op gaat letten. Het is niet continue zichtbaar, alleen bij bepaalde kleurvlakken.
LG heeft een oled monitor uitgebracht vorig jaar
Ik denk dat het een mooie ontwikkeling is, QD OLED, zeker reden voor LG om met goede alternatieve te komen, zoals hun huidige 5k2k WOLED scherm.

maar gevoelsmatig, (kan het dus niet hard onderbouwen) zie ik meer burn in problemen met QD OLED. Kan komen omdat er meer monitoren verkocht worden met QD-OLED, en dat dus de 1% vaker op reddit voorbij komt. Ik heb geen idee.

ik heb persoonlijk ook moeite met de subpixel layout van QD oled. tekst ziet er beroerd uit.

Ben uiteindelijk zelf overgestapt op Miniled, tbv het niet inbranden van het scherm.
Een miniled monitor? Welke heb je gekocht?
G9 57".

ik heb nog getwijfeld om te wachten op de LG W-OLED 45"5k2k die onlangs uitgekomen is en eind van het jaar op voorraad. Maar mijn vorige montior begaf het net te snel om die tijd te overbruggen.

Achteraf erg blij mee, want zwart is zwart, en de blooming met de tech van Samsung valt echt reuze mee. (ik merk het niet).

[Reactie gewijzigd door Beat The Best op 25 maart 2025 16:16]

-onlangs uitgekomen is

-eind van het jaar uit komt
ik betrapte mezelf op die zin, maar had nog geen tijd om hem aan te passen.

Ze zijn aangekondigd en de kleinere modellen in Amerika te bestellen, ik durf niet te zeggen of de 45"5k2k ook al in de handen is van mensen, want reviews kan ik slecht vinden. Verwachting is eind van dit jaar voor de andere markten.

Maar net zoals de AW23 (eerste 3440x1440 QD-OLED) zal er een stormloop zijn, dus voorraden beperkt.

Dit is de eerste of een van de eerste OLED schermen met een hogere verticale resolutie en dus een hogere PPI. Groot maatje, maar sterkte kromming waardoor hij niet al te breed is.

Mensen kijken er naar uit.
jep in USA zijn er al leveringen geweest van de 45GX950A-B
Ik ben erop aan het wachten, ofwel de 45gx990az (800R curve misschien nogal veel voor office werk?)

Ze zouden in europa in april beschikbaar komen voor 2000€ en 2500€ respectievelijk.
Ik vind Oled persoonlijk helemaal niks krijg er knallende koppijn van en hoor dat ook veel in mijn omgeving.
Verbaasd me ergens wel dat het blijkbaar toch zo goed verkoopt.
Hier nergens last van. Maar vervelend dat dit gebeurd. Ik vind OLED de beste techniek en qua contract en kleuren
Oh zeker, het ziet er prachtig uit, dat is dan ook niet de reden.
Heb je de instellingen goed ingesteld naar jou voorkeuren?
kijk uit met de term OLED.

ik krijg ook hoofdpijn van QD-OLED maar niet van W-OLED. dat heeft te maken met de subpixel layout.

ik kan me bijna niet voorstellen dat het de techniek OLED is waardoor je hoofdpijn krijgt.

Mogelijk de implementatie. Zeker QD-OLED heeft problemen "gehad".
Mensen hebben last van het felheid of local dimming aanstaan net als HDR.
Hier geen issue,s.
Eerste keer voor mij dat ik het hoor. Ook koppijn met telefoons met oled schermen?
Zoek dit maar eens op op het internet. Met telefoons hebben sommige mensen dit ook. OLED flikkert schijnbaar, maar wel onwijs snel. Jij bent dan een van de "gelukkigen" waarvan je brein niet gelukkig wordt van die flikkering.
Ik dacht ook dat OLED altijd flikkert, en ook niet bijzonder snel (vergeleken met LCD).
Maar tegenwoordig zijn er ook OLEDs die veel minder flikkeren, bijv deze.
Bij lcd verschilt het enorm. De vorm die ik ken is PWM flicker, wat wordt gebruikt om je backlight te dimmen. Niet ieder scherm gebruikt dat en ook niet ieder scherm gebruikt hiervoor dezelfde frequentie, maar het is vaak (niet altijd |:() wel een stuk hoger dan de refresh rate. Bij oled is het zo te zien gelijk aan de refresh rate. Je kunt het bij een oled soms ook wel zien als je het scherm filmt met een redelijke framerate.
Ik had het idd over PWM; bij LCD kon dat wel >10kHz zijn (of zelfs helemaal niet), maar het beste dat ik ooit had gezien bij OLED was 2kHz ofzo.
Maar bovengenoemd OLED scherm heeft helemaal geen PWM flicker.
De flicker die er nog wel is, is van een andere aard (idd gerelateerd aan de refreshrate) en is wellicht minder problematisch, als je kijkt naar de pulsbreedte en amplitude.
Dus wellicht dat iemand die doorgaans geen OLED kan verdragen ivm de lage PWM, deze OLED wel kan hebben.
Al is een PWM-vrije LCD mss alsnog wel beter, want die heeft ook die kleine refreshrate dipjes niet.
Met PWM had ik het zelfde probleem toen dat veel gebruikt werd.
Ik weet zelf ook niet precies waar het aan ligt, maar bij ons in de familie zijn er meer die er niet tegen kunnen, misschien dat dat een vertekend beeld heeft gegeven, ik dacht eerlijk gezegd dat het veel voorkwam.
Je doet er niks aan helaas. Je hebt gewoon snelle ogen en/of een snel brein :p
Als ik Rtings wat doorneus zie ik dat LG-oleds al sinds de E6 een flicker hebben van 120 Hz (of 144 Hz bij de nieuwere?), maar omdat dit niet samenhangt met de helderheid, neem ik aan dat dit ook geen PWM flicker is. Het lijkt ook enorm op wat dat scherm van Dell doet. Ik kan me daarentegen wel goed voorstellen dat je er last van hebt als je óók gevoelig bent voor PWM flicker. Zowel de nieuwste woleds als de nieuwste qd-oleds hebben dit (in ieder geval bij televisies) nog steeds.

Terzijde: die E6 was nog een 60 Hz-paneel. Ik vraag me af of 'ie stiekem intern misschien al wel werd aangestuurd op 120 Hz?
Ik heb sinds 1 maandje de MSI MAG 321UP QD-OLED GAMING monitor een 32-inch 4K met 165Hz. Hier zit een paneel van Samsung in. Ik ben erg verrast met het paneel. Omdat mijn televisie een LG is. Verbaast me niks dat ze het meeste verkopen.
Ik wacht wel af, maar voorlopig heb ik het niet zo begrepen op die schermen van Samsung.
Ik hoop al een tijdje op een 5120x2160 ultrawide OLED van 35...40 inch ter vervanging van mijn 34" UW. Dat zou voor mijn gebruik ideaal zijn. Eigenlijk wil ik een U4025QW maar dan met OLED panel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.