Samsung boekt iets meer winst door hoge vraag naar Galaxy S25-telefoons

Samsung boekt in het eerste kwartaal van 2025 een operationele winst van zo'n 4,14 miljard euro, een stijging van 1,2 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De lichte stijging komt volgens Samsung voornamelijk door de sterke verkoop van Galaxy S25-toestellen.

De omzet van de Zuid-Koreaanse fabrikant steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 10 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers. De omzet kwam uit op 79,1 biljoen won, wat omgerekend neerkomt op ongeveer 44 miljard euro. Zowel de omzet als de winst was hoger dan het bedrijf van tevoren had verwacht, mede dankzij sterke verkopen in de Device Solutions- en Mobile eXperience-divisies.

De MX-divisie, waar smartphones onder vallen, boekte een omzetstijging van 43 procent tot 37 biljoen won. Omgerekend is dat 22,86 miljard euro. Die stijging zou te danken zijn aan de Galaxy S25-telefoons die sinds januari van dit jaar beschikbaar zijn. Tweakers schreef eerder al een review van de smartphones.

De winst uit de chipdivisie van Samsung lag in het eerste kwartaal juist 40 procent lager dan een jaar eerder. Het gaat om een daling van 1,9 biljoen won (1,17 miljard euro) naar 1,1 biljoen won (617,9 miljoen euro). Volgens Samsung komt de daling grotendeels door exportbeperkingen en de lagere vraag naar HBM-chips, in afwachting van de nieuwere HBM3E-chips. Ook is de gemiddelde verkoopprijs van chips gedaald.

Samsung zegt dat de 'toenemende macro-economische onzekerheden vanwege recente wereldwijde handelsspanningen en de vertragende wereldwijde economische groei' het lastig maken om 'toekomstige prestaties te voorspellen'. Wel verwacht het bedrijf een verbetering van de prestaties in de tweede helft van het jaar, alsook een aanhoudende vraag naar AI-servers.

Van links naar rechts: Galaxy S25, S25+, S25 Ultra
Van links naar rechts: Galaxy S25, S25+, S25 Ultra.

Door Sabine Schults

Redacteur

30-04-2025 • 09:30

78

Reacties (78)

78
77
29
2
0
44
Wijzig sortering
Het is toch jammer dat Samsung de de facto standaard Android telefoon is geworden voor veel mensen en dat met enige regelmaat zelfs niet bekend is bij iemand dat er toch ook echt andere merken bestaan. Ik ben zelf geen fan van hun nogal aangepaste variant van Android vol bloatware en navenant stroperige upgrade beleid dus mijn S23 (die sinds gisteren eindelijk Android 15 draait, vlak voor de release van Android 16 door Google) is mijn eerste en tevens laatste Samsung toestel.

Kleine ergernis bijvoorbeeld is nu al dat ze de wat grotere notificaties op het always on display hebben vervangen door de standaard kleine icoontjes die je ook ziet als je het toestel in gebruik hebt. Heel onhandig als dat ding op je bureau ligt en wat verder bij je vandaan waardoor nog amper te zien is wat er binnen is gekomen.

En zo zijn er wel meer design keuzes van Samsung die me totaal niet bevallen. Er zit geen lijn in en elke keer is het weer wat anders. Dus de volgende telefoon wordt weer een Google Pixel want Google volgt wel strakke ontwerpregels voor hun UI die er dan ook veel consistenter uitziet. Ieder z'n ding natuurlijk.
Er zijn helaas weinig alternatieven die niet Chinees zijn bij Android, en ook hoogwaardig zijn.
Ik zie de laatste jaren ook echt weinig mensen met iets anders dan een iPhone of Samsung telefoon, in Nederland iig. Maar waarom zouden mensen ook wat anders kiezen denk ik dan, de concurrentie biedt nou niet echt features waarmee ze zich duidelijk onderscheiden (waar kun je uberhaupt nog op concurreren in die markt?). Enig waar ik zelf nog wel blij van kan worden zijn de vele updates op Pixel telefoons, maar dat is de afgelopen tijd ook beter geworden bij verschillende Android merken.

In zuidoost Azië zie ik nog wel meer variatie in toestellen, met merken als Oppo en Vivo, maar daar ligt de focus ook minder op de high-end heb ik het gevoel.
Sowieso zie ik eigenlijk alleen maar iPhones in het wild. Android lijkt op z’n retour.

Maar goed, kan ook aan mijn observatieskills liggen.
Ik zit zelf eigenlijk wel te kijken naar een iPhone. Android wordt steeds meer dichtgetimmerd waardoor je met alleen al een unlocked bootloader sommige apps niet kunt gebruiken (veel last gehad met Revolut Beta, ondanks dat ik strong integrity checks behaalde).

Daarintegen worden iPhones juist meer open, er wordt meer toegestaan (dank aan EU).

En ja, waarschijnlijk ook om eens CarPlay en Siri te proberen. Google assistant en android auto is gewoon een zooitje en drama.
iPhones meer open vind ik een stretch. Inderdaad de EU dwingt wat dingen af als usb c en derde app store maar zo open als android nog lang niet. En custom roms zou ik nooit op durven rekenen. Daarnaast heeft apple qua reparaties etc nog steeds vaak apple tax of je hele garantie is weg.
Dat soort praktijken staan mij nog steeds niet aan en zijn randzaken die voor mij wel degelijk van belang blijven
Nee neee. Tenzij je in Amerika woont niet het geval. Of Ja exacte cijfers heb ik niet maar het ligt heel erg aan je groepen. Ik ken inderdaad groepen en families waar niemand iets anders dan iPhone heeft. Maar ik ben zelf natuurlijk een tweaker en rond mij heen zijn de meerderheid echt androids, apple is de uitzondering. Ook heb ik het idee dat het vrij leeftijds gerelateetd is (wat dan mogelijk weer vermogens gerelateerd is) als in jongeren in Nederland hebben vrij veel android (alles van wat ik zie).
Maar zoals ik zeg cijfers kunnen anders zijn
Ja de cijfers zijn in het voordeel van Android, heb je helemaal gelijk in. Maar in de praktijk ziek ik dat niet :P
Android heeft nog altijd een beduidend grotere gebruikersgroep in Europa dan Apple (65% vs 34%). De cijfers in Nederland liggen redelijk in lijn met de rest van Europa (63% vs 37%).
Bron Europa
Bron NL
Dat is ook het probleem. Ik heb de laatste keer ook voor een Galaxy gekozen omdat OnePlus mij niet meer kon bekoren (is een dertien in een dozijn telefoon geworden en geen flagship killer meer). Daarvoor had ik een Lumia 930 maar goed we weten allemaal wat er met windows phone is gebeurd.

Als ik nu weer iets zou kopen zou ik een FairPhone of Pixel overwegen vanwege het open karakter van de fairphone en respectievelijk het feit dat je GrapheneOS op een pixel kunt zetten.
Er zijn helaas weinig alternatieven die niet Chinees zijn bij Android, en ook hoogwaardig zijn.
- Googel Pixel?
- Nothing Phone?
- OnePlus?
- Motorola?
Nu valt er op elk van de door mij genoemde alternatieven zeker wel iets af te dingen, maar zoals @watabstract al aangeeft, dat geldt evenzeer voor een A-merk als Samsung. En om precies de door hem aangedragen redenen zal ik ook niet snel voor een Galaxy A of Galaxy S kiezen.
- Googel Pixel?
Amerikaans, 7 jaar updates, onderdelen via iFixit goed verkrijgbaar.

- Nothing Phone?
Brits, 6 jaar patches, onderdelen via iFixit regelmatig verkrijgbaar.

- OnePlus?
Chinees (BKK, Oppo), 6 jaar patches, onderdelen via thephonelab verkrijgbaarheid mij niet bekend.

- Motorola?
Chinees (Lenovo), 3 jaar updates 4 jaar patches, onderdelen moeilijk verkrijgbaar.

- Samsung Galaxy?
Zuid-Koreaans, 7 jaar updates, onderdelen goed verkrijgbaar.
Nothing Phone is onder water toch gewoon OnePlus?
De oprichter https://en.wikipedia.org/wiki/Carl_Pei is vertrokken bij OnePlus en heeft vervolgens in GB het bedrijf Nothing opgericht. Het is daarmee een grijs gebied. Wel zouden de telefoons in zowel India als China gemaakt worden heb ik begrepen, zoals bij veel bedrijven.
Enkel Google en Nothing zijn niet-Chinees in deze lijst. En ze maken niet echt bepaald high-end toestellen.
Klopt, maar Samsung maakt ook niet alleen maar high-end telefoons. Desondanks zou ik elk van de door mij genoemde merken prefereren boven de telefoons van Samsung, juist vanwege het feit dat Samsung met zijn One UI steeds meer en meer aanstuurt op het vastleggen van de gebruikers in een eigen ecosysteem én vanwege de genoemde hoeveelheid bloatware.
Fairphone is er ook eentje, alleen ook geen high-end toestellen.
Het is toch jammer dat Samsung de de facto standaard Android telefoon is geworden voor veel mensen en dat met enige regelmaat zelfs niet bekend is bij iemand dat er toch ook echt andere merken bestaan.
Jij kent blijkbaar wel andere merken blijkbaar dus hoezo is dat jammer?
en navenant stroperige upgrade beleid
Dat hebben ze helemaal niet, ze zijn normaliter redelijk snel, nu zat het een keertje tegen. Ja vervelend maar dat is dus niet hun beleid...
Ieder z'n ding natuurlijk.
Precies, daarom verkoop Samsung ook best wel goed :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 april 2025 09:54]

Ik vraag me ook af wie er niet weet dat er meer dan Samsung bestaat. Zelfs een hoop niet-techmensen en ‘leken’ die ik spreek zijn op de hoogte van het bestaan van andere merken. Ze kunnen ze niet allemaal noemen, maar ze weten dat ze bestaan, en daarmee is het punt van watabstract al teniet gedaan.
Absoluut, de mediamarkt ligt vol met andere merken, en elke webshop (muv die van Samsung zelf natuurlijk) bieden ook duidelijk veel meer aan dan enkel Samsung.
Tja ik ken zo een paar mensen die geen enkel besef hadden van andere merken dan iPhone en Samsung totdat ik op wat alternatieven wees. Veel techies hier kunnen het zich wellicht moeilijk voorstellen of hebben zelfs geen benul dat er genoeg mensen rondlopen die hier werkelijk nooit mee bezig zijn. Ik wist ook pas jaren nadat ze dus allang bekend en beroemd was geworden wie Billie Eilish is om maar een zijstraatje te pakken. Het is maar waar je interesses liggen en waar je je mee bezig houdt.
Veel techies hier kunnen het zich wellicht moeilijk voorstellen of hebben zelfs geen benul dat er genoeg mensen rondlopen die hier werkelijk nooit mee bezig zijn,
Dan heb je mijn reactie maar half gelezen.
(1) Dat is een foutieve aanname en (2) dan kan ik jou hetzelfde verwijten want je iets kunnen voorstellen gaat per definitie over iets wat je niet in je eigen bubble meemaakt en dus is mijn reactie juist relevant.

Hele volksstammen zien de telefoonafdeling van de Mediamarkt pas als ze een nieuwe 'Samsung' nodig hebben. Die mensen lopen naar het Samsung bordje en kopen er eentje met een aanbieding. Of ze bestellen er 1 met een abonnementje.
Ik herken de minpunten die je aangeeft zeker, maar de stabiliteit en betrouwbaarheid van de S23 (ook met oneui 7) is echt top. Ding werkt altijd.
Mijn vorige telefoon was een Google Pixel 4a en dat ding was ook super stabiel. Daar stonden ook out of the box veel minder apps op dan op een Samsung. De batterij ging lang mee en de support was top. OS upgrades kwamen snel en zeker sinds Android 12 was de UI echt super strak en met Android 13 ging het echt helemaal optimaal. Dat was veruit mijn beste telefoon ooit. Helaas heb ik die laten stuiteren beyond repair.

Ik wacht nu op de Pixel 10. Andere prijsklasse dan de 4a destijds maar die moet ook jaren mee kunnen. Maar anders was de gloednieuwe Pixel 9a absoluut mijn volgende telefoon geworden.
Ik (en mijn vriendin) hebben de afgelopen 10+ jaar veel verschillende smartphone merken gehad, maar heb sinds mijn laatste telefoon toch besloten vaste samsung klant te blijven. Ik heb een aantal keer 300 - 400 euro betaald voor een mid/highrange telefoon die niet van samsung of apple was, en die hebben het nooit langer dan 2 jaar uitgehouden voordat dat ik een nieuwe nodig had omdat ze niet meer goed mee konden. De bloatware was hier ook veel erger dan bij Samsung.
Ik betaal liever 500 euro voor een S-model. Mijn vorige S10+ ging 5 jaar mee en was van plan hem nog 2 jaar te gebruiken, maar liet hem helaas te hard vallen. Toen een S24FE voor 240 euro nieuw kunnen kopen (woon in Denemarken en hier heb je soms super samsung aanbiedingen). Ik heb dus persoonlijk altijd betere ervaringen met samsung gehad dan andere merken. Qua software was de pixel 5 van mijn vriendin wel iets cleaner, maar die ging na 2,5 jaar ook al stuk beyond repair uit het niets dus daar ben ik ook geen fan van.
Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, maar ik denk dat samsung gewoon solide telefoons maakt, zeker voor de gemiddelde user die het verschil tussen android 14 of 16 niet ziet, dus ik snap wel dat Samsung de facto standaard is.
Ik vind dat altijd zulke uitspraken. Apparaten kunnen in theorie altijd uit het niks kapotgaan er hoeft maar 1 draad fout te gaan. In 99.9999% van de gevallen is dat niet het geval, maar sommige mensen betrekken die ene keer dan meteen helemaal niet alleen voor een model maar soms een merk/serie. Ik vind het belangrijkste verder is of er nog support is gegeven (ook al is het soms buiten garantie). Op de schaal die er is met zoiets als smartphones is 100% werken end of life gewoon bijna niet haalbaar.
Verder met het betoog voor Samsung, een beetje mee eens, nu net ook van pixel naar Samsung over gegaan deels vanwege support en goede specs voor lage prijs op tweedehands markt.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 30 april 2025 12:35]

In haar geval kwam het door een relatief veel voorkomend probleem dat veel mensen hadden, dus echt een hardware ontwerpfout. Dan verlies je toch wat meer vertrouwen dan wanneer je precies een pechmodelletje hebt maar 99.9999% van de modellen wel goed werkt. Volgens mij kwamen de 7 en 8 serie ook met wat hardware issues, voornamelijk door overheating.
Ik vond de bloatware ook wel meevallen bij Samsung eerlijk gezegd..
Als je naar een alternatief kijkt zoals Xiaomi bijvoorbeeld is de bloatware daar veel meer.

Het voelt altijd een beetje alsof mensen een stok willen hebben om te slaan omtrent Samsung telefoons om hun anti Samsung beleid kracht bij te zetten, terwijl het eigenlijk gewoon solide telefoons zijn.
Samsung maakt telefoons voor ieder budget en ze brengen iedere maand netjes de security update uit.
Weinig fabrikanten die hun dat nadoen.
99/100 Android telefoon kopers denkt dat de wereld vergaat als een telefoon met vergelijkbare specs aan een Samsung model 100-200 euro meer kost. Daar valt niet mee te concurreren. De nette telefoonmerken als een /LG/Sony/HTC kunnen geen positie in de markt behouden omdat de klanten niets meer over hebben voor een telefoon. Het enige wat je hier mee over houdt is Samsung en een scala aan Chinese merken die op prijs kunnen concurreren.
Waarschijnlijk is mijn huidige Sony telefoon de laatste, hopelijk houden ze het nog een paar jaar vol maar de "deal" word steeds slechter voor een niet Samsung telefoon.
"Niets meer over hebben voor een telefoon" ?!?

Met het risico als een oude lul te klinken: vroegah had je een high end telefoon voor 500-600 euro. Nu moet je al snel op 800-900 rekenen. En de high end modellen van bijv Sony zijn dan nóg eens duurder zonder veel extra te bieden tov Samsung of Pixel. Sterker nog, de meeste reviews geven juist lagere punten.

En dit komt van iemand die in het verleden een stuk of 5 Sony(Ericsson) telefoons heeft gehad.
Ja je bent inderdaad de exacte doelgroep die ik voor ogen had. Ik bedoelde hier niets meer als in niets meer dan de vraagprijs die Samsung heeft staan. Niet per se dat een telefoon 50 euro moet kosten.
Iedereen heeft meer over voor een product met een overtuigende meerwaarde. Als dat er niet is, of je kunt het niet aantonen, wordt het inderdaad lastig
Vroegah had je een high-end toestel nodig voor een acceptabele accuduur, OLED-scherm, voldoende opslag en geheugen, allerleid sensoren, vingerafdrukscanner, snelle SOC, snelle GPU om te gamen, etc. Nu kan dat al me een behoorlijke midrange. En, vroegah was je euro ook meer waard dan nu. Even wat inflatiecijfers:
€500 in 2014 was in 2024 €655
€500 in 2024 was in 2014 €380
Bron
3 maanden na introductie was de prijs voor
- een Galaxy S2 489 euro (inflatiegecorrigeerd 695)
- een Galaxy S10 694 euro (inflatiegecorrigeerd 875)
- een Galaxy S20 900 euro (inflatiegecorrigeerd 1100)
- een Galaxy S23 800 euro (inflatiegecorrigeerd 850)
- een Galaxy S24 750 euro
- een Galaxy S25 660 euro

Dus toegegeven; een S25 is nu net zo duur als een S2 14 jaar geleden. Maar om de een of andere reden zijn de Galaxy S telefoons afgelopen jaren ook tegen de trend in goedkoper geworden.

Mijn vorige telefoon was een S10e anderhalf jaar na introductie, nu heb ik een Pixel 7. Die ca 600 euro vind ik wel voldoende, was dat 15 jaar geleden ook al en blijkbaar kun je daar tegenwoordig nog steeds/weer een high end smartphone voor kopen.


En wat kost een Sony Experia 1 VI tegenwoordig: 1250 euro...
Dat is toch niet uit te leggen?
Een Samsung A-serie betaal je rond de 400 euro voor. Voor dezelfde prijs koop je een heel vergelijkbare Google Pixel, ook met een A-tje maar dan achter het getal ipv ervoor. Dan zit je in hetzelfde marktsegment en met nagenoeg dezelfde specs. En je krijgt 7 jaar updates en upgrades wat bij Google betekent (persoonlijke ervaring) dat je bij de release van een nieuwe Android versie ook daadwerkelijk dat OS naar je toestel gepusht krijgt.
Samsung is wel het meest verkochte merk van Android telefoons, maar regionaal zijn er grote verschillen. In Nieuw Zeeland (waar ik een aantal maanden per jaar woon) zie je wel de foldables, maar daarbuiten is Nothing het populairste midrange merk en One+ is het belangrijkste merk in de High-end telefoons. Apple en Samsung zijn veel minder populair dan in Nederland (Europa).
Ik heb al vanaf de eerste Galaxy S1 telefoons van Samsung, en ik herken je beeld eigenlijk niet. Ik gebruik nu een S21+ en die gaat nog als de brandweer. Er zit wel wat bloatware op, maar dat hebben andere telefoons net zo goed.

Ik ben er eigenlijk gewoon prima tevreden over.
Ik heb al vanaf de eerste Galaxy S1 telefoons van Samsung, en ik herken je beeld eigenlijk niet. Ik gebruik nu een S21+ en die gaat nog als de brandweer. Er zit wel wat bloatware op, maar dat hebben andere telefoons net zo goed.
Nee hoor. OnePlus was tot voor kort bloatwarevrij, Nothing is dat nog steeds. Met beide merken heb ik deze ervaring. En naast de Google Pixels levert Motorola volgens mij ook al jaren een 'schone' Android op - al was die laatste tot voor kort niet zo scheutig met het verstrekken van software updates, -patches en -upgrades.
Pixels daarentegen hebben bovengemiddeld* veel hardware kuren is mijn indruk.
Die indruk komt door 2 eigen ervaringen, maar ik hoor het ook van anderen.
Allerlei Samsungs in mn familie nog geen ongewone hardware problemen mee gehad (dwz, wel n kapotte USB port en n barst, maar dat kan elk toestel gebeuren na genoeg mishandeling).
Wel jammer, want als Pixel betrouwbaarder was zou ik daar ook 100% zeker voor gaan.

* Met "bovengemiddeld" bedoel ik "bovengemiddeld", niet "altijd" en ook niet "meestal".
Als je n beetje geluk hebt blijft ook een Pixel gewoon lang prima.
Ik gebruik zelf nu al 5 jaar xiaomi en dat bevalt me prima
Voor ieder wat wils! Ik denk dat mijn S23 ultra de prijs van favoriete telefoon gaat overnemen van mijn oude kampioen de OnePlus One. Niet helemaal eerlijk natuurlijk, ~300 euro versus ~1800 (vooral van de baas). Maar man, dat ding doet alles, en alles goed. En ja, jammer van deze Android update die ik overigens nog niet heb, maar ja, security updates zijn er gewoon dus boeit me niet zo.
Ik heb al een Samsung sinds de Note 2 en elke 2 jaar een nieuwe gekocht.
De stroperigheid was inderdaad in het begin behoorlijk irritant.

Echter een alternatief voor een toestel met een pennetje was er niet. Althans, ik heb ze niet kunnen vinden.
Heb nu de S24 Ultra, en ik merk niks meer van de stroperigheid.

Ja, de update naar Android 15 heeft langer geduurd dan normaal. Hebben ze ook toegegeven.
Maar eerlijk gezegd merk ik weinig verschil tussen Android 14 en Android 15

Ik ben zeer tevreden met de S24 Ultra. Camerasysteem is fantastisch. Ik en ben van plan om er minimaal 5 jaar mee te doen.
Ik ben eigenlijk wel voorstander van OneUI. Naar mijn mening werkt dat toch net iets fijner dan bijvoorbeeld de standaard Android ervaring van Google telefoons. Dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Wat bloatware betreft valt het eigenlijk ook best mee, toch? Veel voorgeinstalleerde Samsung apps kun je gewoon verwijderen of deactiveren waardoor je er geen last meer van hebt. Verder installeert mijn Samsung telefoon ook geen software van een derde partij behalve Onedrive als ik me niet vergis. Maar ook die kun je meteen verwijderen/deactiveren.

Motorola is voor mij geen optie door hun dramatische updatebeleid. Samsung viel nu even tegen door hun gedoe met OneUI 7, maar normaal zijn ze altijd erg rap met updates. Pixel telefoons bevallen me niet door de manier waarop standaard Android werkt en het feit dat het allemaal van Google is wat een beetje twijfelachtige gevoelens wat privacy betreft oproept. Volgens mij bieden andere fabrikanten ook maar maximaal 4 jaar software updates terwijl Samsung nu 6 of 7 jaar updates voorziet. Tel daarbij de grote variatie aan toestellen/keuzes, goede bouwkwaliteit en snelle service van Samsung (in Nederland in ieder geval) en het is niet vreemd dat zoveel mensen een Samsung telefoon kopen.
Ik ben het helemaal met je eens dat het ergens jammer is dat er een soort standaard ontstaan is. Echter denk ik dat het ook mede komt door een aantal partijen die zoveel verschillende modellen op de markt gooien dat je door de bomen het bos niet meer ziet, merken die bijna verdwijnen (HTC, LG) of overgenomen worden (Motorola). Daarnaast zijn er vaak ook kwaliteit uitdagingen die je ervaringen kleuren, denk bij de Pixel telefoons aan de snelheid update waardoor soms de apps een nieuw niveau niet ondersteunen waardoor apps tijdelijk niet (goed) werken, of Xiaomi telefoons waar je in het systeem reclame kunt krijgen als je even niet goed oplet bij het instellen, of zoals nu een Samsung waar je lang moest wachten op een upgrade. Dan nog merken waar de software ondersteuning onduidelijk is, wisselend per toestel, of erg kort, of waarvan de toestellen niet gegarandeerd alle functies ondersteunen op het mobiele netwerk van je provider (VoWifi e.d.).

En bij een Samsung (of iPhone) weet je als leek op dit moment toch wel waar je aan toe bent. De toestellen werken, hebben lang support, en de nadelen merkt de gemiddelde gebruiker echt niet (wij als Tweakers zijn geen gemiddelde gebruikers).
Maar als leek, ga je dan een prachtige Xiaomi 14 Ultra kopen met zijn 1 inch foto sensor als je met je vorige Xiaomi problemen had met reclames in het OS doordat je erin getrapt was ja te klikken, als je ook een Samsung S25 Ultra of iPhone 16 Pro Max kunt kopen die ook hele degelijke (ik zal niet zeggen mooi of goed, want dat is subjectief) foto's schieten?

En dan kom je nog bij het dingetje support, koop je een Samsung of iPhone, is er grote kans dat als je iets hebt, iemand in je omgeving je precies verteld hoe dat op te lossen, maar bij een minder gangbare telefoon, met zijn andere schil, kan die instelling heel ergens anders zitten.

Zo heb je dus feitelijk twee grote merken gekregen die het gros van de markt verdelen in de praktijk. En eerlijk, ik doe er ook aan mee, want ik las de review van de Xiaomi 14 Ultra, zag het toestel op het plaatje, en mijn eerste reactie was, die zou ik wel willen hebben, maar mijn schoonvader heeft een Xiaomi, en als ik hem help verdwaal ik in de schil erop, dus hoewel het fysieke uiterlijk en foto kwaliteit mij aansprak schreef ik het toestel gelijk weer af.
Ik ben ook geen fan van de meeste China phones. Er zijn echter meerdere merken waarop gewoon een redelijk standaard Android UI op draait. Uiteraard is de Pixel lijn dan nog de meest bekende. Van Xiaomi is bekend dat ze een extreem aangepaste UI hebben dus dat is misschien nog wel het beste voorbeeld van een merk dat je absoluut links moet laten liggen.

Overigens heb ik jaren een Pixel telefoon gehad en nooit een nadeel ondervonden van de snelle OS upgrades. Ik gebruik mijn telefoon ook niet als een typische tweaker maar meer als doorsnee consument. Dus geen beta programma's, geen custom ROMS (wel in een ver verleden maar dat doe ik dus allang niet meer) en gewoon gangbare apps. Hooguit check ik met de hand of er een OTA upgrade is als ik weet dat er een nieuwe versie uit is.
Samsung telefoons doen het ook gewoon goed in reviews. De pixel minder en je betaalt er hetzelfde voor. Als je een beetje handig bent in het uitschakelen van die "bloatware" houd je er een betere telefoon aan over.
Pixel telefoons doen het ook uitstekend in reviews. Ik heb inderdaad iets van 60 apps uitgeschakeld mbv ADB maar dat dat soort van nodig is om een beetje schoon toestel te hebben vind ik eigenlijk bij de konijnen af voor een high end toestel. Ik wil gewoon een telefoon met cleane software en daarom wordt de volgende telefoon weer gewoon een Pixel.
Zonder ADB ben je er al 90% hoor - als het je gaat om accuverbruik en meldingen om dingen aan te zetten. Vooral geen Samsung-account instellen en dus die voorwaarden niet accepteren.

Ja Pixels doen het uitstekend, maar niet zo uitstekend als die van Samsung helaas.
Snap wel dat je voor een Pixel gaat maja ik ga liever voor een telefoon die na "dit alles" beter is.
Als er zo'n Pixel zou zijn voor hetzelfde geld dan zou ik die nemen.

Ik vind daarnaast de "Standen en routines" van Samsung erg handig.
Die zitten niet op Pixel volgens mij(?). Daar kun je veel mee doen waar je met IFTTT root-access voor nodig hebt. Bijv NFC uitschakelen tenzij jeje wallet opent. 5g pas inschakelen als je geen wifi verbinding hebt en de gratis flitsmeister starten en afsluiten op basis van je bluetooth verbinding :p.
Zonder dat je hoeft te rommelen met extra apps of root geneuzel...

[Reactie gewijzigd door discy op 30 april 2025 23:41]

Wel knap. Laatst nog een artikel gelezen dat ze markt aandeel tegenover andere Andriod toestellen verliezen. Dat terwijl de prijzen heel hard gezakt zijn. Ik heb 3 weken geleden een S25+ voor 867 weten te kopen.

[Reactie gewijzigd door RcsProst op 30 april 2025 09:55]

Kan toch ook gewoon tegelijk? Minder low-end/goedkope devices verkopen en meer dure devices, dus daling in aantal verkopen (marktaandeel), maar stijging in omzet/winst...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 april 2025 09:56]

Dat klopt inderdaad. Niet zo naar gekeken. Maar dan is het inderdaad logisch, De A serie heb ik nooit zo'n goede ervaringen mee gehad. S serie is naar mijn mening echt top
Ik gebruik zelf ook de S serie, maar mijn schoonmoeder heeft een A55, mijn schoonzus een A56 en beide toestellen vind ik eigenlijk niets mis mee in dagelijks gebruik. Uiteraard merk je wel iets als je de S en A naast elkaar houd dat de S wat vlotter is in sommige dingen, en ook dat de camera's beter zijn, zeker met zoom/macro functies, maar voor zaken als bellen, appen, socials, routeplanner, etc. doen de A's het prima.
Ik zal wel heel erg gewend zijn aan de S serie. Mijn eerste smartphone was een S3 Neo. Daarna de S5, S6 edge, S9 plus, S10+ en toen S21 Ultra gehad. Dus ik heb altijd in de S lijn gezeten. Alleen zie ik alle problemen met de A serie met accu's die na 1,5 jaar op zijn en traagheden van collega's die hiermee naar mij toe komen.
De oudste A serie die ik ken in mijn omgeving zijn 2 A42's, en die zijn beide in gebruik op dit moment. Bellen, appen, nieuws apps, kaartspelletjes, auto navigatie, bankieren, digid, etc..
Accu's doen het nog prima.
Snelheidsverschil in verhouding met mijn S23U is wel merkbaar. Ik merk het vooral als ik updates erop draai eens in de zoveel tijd ter controle. Maar als ik gewoon de browser open, en niet mijn eigen telefoon ernaast houd, merk ik het niet.
En kijk ik dan naar de prijs, een telefoon van 4 jaar geleden 250 Euro, en ze doen het nog steeds prima.
De eigenaars zijn wel in de 70, dus dat is mogelijk een andere categorie gebruikers dan mensen die mogelijk ook zwaardere apps erop willen spelen, of de telefoon helemaal vol willen laden en na de zoveelste app tegen ruimte en performance problemen aanlopen.
Echter pak ik de A56 nu, dan zie ik wel echt een verschil in die 4 jaar ontwikkeling. Pricewatch staat die vanaf de 340 Euro, dus ook weer een stukje prijziger, maar de A5x serie zit dan ook boven de A4x serie gepositioneerd.
Maar je hebt ook mensen die een A0x of A1x serie kopen en voor goed 100 Euro iets spectaculairs verwachten. Dat is denk ik de grootste uitdaging. Immers waar je bij een Kia Picanto ziet dat de auto compact is en weinig kost, en een Audi Q8 groot en veel kost, is het bij een telefoon allemaal een rechthoekig tegeltje (of baksteen) waar het uiterlijk weinig zegt over wat je erin kunt verwachten. Met het scherm actief zul je zien dat het beeld misschien wat helderder zijn en de bezels dunner, print je foto's zie je een betere kwaliteit, en ja, zware spellen, software updates, draadloos laden, etc. lopen een stuk sneller. Maar de prijs ligt wel een factor 3 of 4 hoger, en dat moet je wel kunnen veroorloven en er voor over hebben.

Op dit moment zou ik iemand die gewoon plaatjes schiet, en niet gamed, niet draadloos wil laden, prima een A56 kunnen adviseren, maar wil die persoon wel de extra luxe, zeker naar de S25 serie doorverwijzen (als ze een Samsung willen).
Dit kwam ook nog ter sprake in de Tweakers podcast. Daar lag de focus van het gesprek wel op de high end modellen en werd er vooral ook tussen de S line up en Apple een vergelijking gemaakt.
.geek: Tweakers Podcast #369 - Mediablokkades, tv-streamers en Samsung-problemen

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 30 april 2025 10:03]

Gemiddeld genomen ook de betrouwbaarste Android toestellen. Samsung lijkt echt hun best te doen op dit vlak.
Dit dus.. de Samsung telefoon doorschuiven naar de kinderen en zij hebben er nog jaren plezier van. Maar dat kun je ook wel van andere merken zeggen. Mijn jongste puber loopt nog steeds met een Oneplus 6T rond uit 2018. En ze doet er nog alles mee.
Snap het niet, heb mijn S23 Ultra nu, zo'n grote verbeteringen waren er niet voor mij persoonlijk om naar de S25 te kijken.
Naast consumenten die het nieuwste van het nieuwste willen hebben zullen er ook anderen zijn die vanaf oudere telefoons komen. Voor hen kan het wel een grote(re) upgrade zijn
Ik ben van mijn S21 Ultra naar nu de S25+ gegaan. Wereld van verschil terwijl ik in model 1 stap terug heb gedaan.
Snap het niet, heb mijn S23 Ultra nu, zo'n grote verbeteringen waren er niet voor mij persoonlijk om naar de S25 te kijken.
Zoals hieronder aangegeven hangt er erg vanaf hoe oud je telefoon is. Ik heb nu een S21 ultra en wil straks een fold 7 kopen. Dat verschil zou best wel groot zijn. Elke 2 jaar upgraden merk je tegenwoordig niet meer zoveel.
S21 voldoen mijns inziens ook gewoon hoor, daar kan je jaren nog mee vooruit.
Ja op zich voldoet ie wel, maar ik heb een dode pixel en mijn iPad heeft bijna geen support meer. Dan is het toch wel handiger om beide tegelijk te vervangen.
Maar als je van de S21 zou komen? Mensen doen geen twee jaar meer met hun telefoon.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 30 april 2025 21:06]

Zie mijn reactie hierboven.
S21 voldoen mijns inziens ook gewoon hoor, daar kan je jaren nog mee vooruit.
Je zou er inderdaad nog jaren mee vooruit kunnen, ware het niet dat de S25 met een aantrekkelijke 7 jaar updates adverteert. Ik denk dat dat een belangrijke factor is van de goede verkopen.
Die updates zeggen ook niet zoveel, beveiligingsupdates inderdaad, maar als je jouw mobiel gewoon gebruikt voor normale sites en apps geen geen XXX apps en geen XXX sites dan is dat geen probleem.
Praten we hier over 1,2% stijging van de winst in Koreaanse Won of in Euros? De Won is zo’n 10% in waarde gedaald ten opzichte van de Euro, en is in waarde gedaald tegenover de meeste grote munten. In hoe verre is er echt een verbetering van de verkoopaantallen/winstmarges en in hoe verre zijn de cijfers eenmalig groen gekleurd door de zwakke Won?

Ik zou als aandeelhouder niet gelijk positief zijn met deze cijfers.
Ik vind het verschrikkelijk wat hier gebeurt, Samsung telefoons zijn ontzettend goed, maar ze melken het compleet uit en innoveren weinig met hardware. Kijk maar eens naar de vergelijking tussen een telefoon uit 2021 en 2025. In de praktijk zal het verschil tussen deen S21 en S25 marginaal zijn.

Het jammere is dat er ook niet echt betere alternatieven zijn. Ik heb na de S21 vorig jaar een Xiaomi 14 gekocht, die op hardware gebied de Samsung zwaar overclassed. Super snel laden, hele goede camera's, flinke accu, en de op dat moment snelste soc. Helaas ben ik er ook achter gekomen, dat als de software niet zo goed is, dat je hele telefoon ervaring daar slecht van wordt. Xiaomi heeft een middelmatige gui, met teveel bugs. Dus dit jaar weer een S25gekocht, die ondanks dat hij hardware matig op vele fronten echt slechter is dan mijn jaar oude Xiaomi, veel fijner werkt omdat de software gewoon goed is. Echt goed. En met de normale S25 is die ook nog lekker compact.

Maar de standaard S25 is gewoon qua specs tegenwoordig echt matig, maar toch is het beter dan de rest, want de rest heeft of slechte software, of je kan alleen maar loeigrote telefoons kopen. Ik wil mijn telefoon met 1 hand kunnen bedienen, en dat gaat niet met tablets die ze telefoons noemen.
Tja ze kiezen voor hun ene 'gewone' S-model een aantal zaken binnen het budget en de doelgroep. Als ze daar voor betere onderdelen kiezen wordt het gewoon duurder.

De zaken die jij noemt hebben volgens mij dan ook weinig met 'innovatie' te maken. Je kan een grotere batterij nemen, dan wordt je toestel dikker en zwaarder. Je kan betere camera's nemen, dan wordt je toestel duurder. Tegenover de S21 zijn scherm en camera's weer wat beter, is de opslag dubbel zo groot en de soc dubbel zo snel.
Tja ze kiezen voor hun ene 'gewone' S-model een aantal zaken binnen het budget en de doelgroep. Als ze daar voor betere onderdelen kiezen wordt het gewoon duurder.
Uiteraard wordt het duurder, maar dat is niet het issue. Het probleem dat ik persoonlijk heb met Samsung, is dat je moet kiezen tussen topmodel met beste specs, maar dan formaat tablet. En als je geen formaat tablet wil, dat je dan compromissen moet sluiten op de specs. De S25 zit al een paar jaar op 25Watt laden, de Xiaomi op 90Watt en de ultra-modellen van Samsung op 45Watt. Na een jaar op 90Watt te laden is 25Watt weer flink langzaam.
De zaken die jij noemt hebben volgens mij dan ook weinig met 'innovatie' te maken.
Je hebt gelijk, ik kan beter zeggen, ze houden de remmen er op bij de specs, en dan vooral de kleinere modellen. Ik heb persoonlijk geen probleem om 2000 euro aan een S25 (kleine model) te betalen als het specs heeft ala S25 Ultra of Xiaomi modellen.
Je kan een grotere batterij nemen, dan wordt je toestel dikker en zwaarder. Je kan betere camera's nemen, dan wordt je toestel duurder.
Ik zoek dus een zwaardere, dikkere, duurdere S25.
Tegenover de S21 zijn scherm en camera's weer wat beter, is de opslag dubbel zo groot en de soc dubbel zo snel.
Dat eerste dat je zegt klopt niet, Samsung gebruikt al enkele jaren (soms bijna soms helemaal) de zelfde camera's in de normale S serie. De laatste 2 jaar in elk geval exact de zelfde.
De opslag was toevallig meer omdat ik een ander model aanklikte, want je kan de opslag zelf kiezen.
De soc is dubbel zo snel, dus de S25 heeft nog meer overcapaciteit. Als ik de S21 en S25 wissel, (want ik heb ze nu even allebei), moet ik naar de kleur kijken om te zien welke welke is, want in gebruik zijn ze LETTERLIJK 100% identiek, de S21 had ook al een hoge refresh rate. De S20 was de laatste met een lagere refresh rate.
Je kan op het oog echt 0,0 verschil zien in schermkwaliteit, ongeveer zelfde helderheid, ppi, en exact zelfde refresh rate.

Het enige theoretische voordeel is de snelle soc, je moet gamen op je telefoon om hier iets van te merken. En ik denk dat netto er maar 1 echt voordeel aan het nieuwe model zit, dat is battery-life.
Ik denk niet echt dat veel mensen zijn hebben om 2000 euro voor een 'gewone' telefoon te betalen....
Xiaomi moet iets hebben waar ze mee kunnen concurreren aangezien ze maar 1 model hebben..Samsung heeft de luxe meerdere modellen te hebben dus gaan ze niet het risico lopen om zichzelf te kannibaliseren.
Ik ben van een veel oudere telefoon (Fold2) naar een S25 gegaan. Dat was grofweg 5 jaar tussen upgrades. De Fold had qua hardware nog wel wat meer levensduur, maar de security updates zijn gestopt (nieuwere gaan langer mee), en de accu was aan vervanging toe (wat kan, maar wel lastig). De performance upgrade is vrij significant.

Eigenlijk zijn de OneUI "handigheidjes" bovenop AOSP best handig, sterker nog: "vanilla" Android bestaat niet meer, en zelfs de pixels hebben een aangepaste UI. Die van Samsung werkt wel heel fijn, zeker vanwege de zoek functionaliteit. Bloat spul (zoals dagoverzicht, AI assistenten, pre-geïnstalleerde meta/tiktok applicaties) laten zichzelf gelukkig eenvoudig verwijderen/uitzetten, en binnen een dag had ik een telefoon die in sommige aspecten bijna 3x sneller is, en doordat mijn gebruik hoofdzakelijk zakelijk is (mail, bellen, signal, Android Auto) kan de telefoon vaak gewoonweg twee dagen mee op een accu.

Het liefst had ik natuurlijk een nieuwe fold gehad, maar de prijs valt niet te verantwoorden, en de achteruitgang in UI voor mail/web is na wat wennen wel te doen (hoewel ik merk dat ik vaker m'n laptop/PC pak nu). Voor het geld is de S25 eigenlijk een prima telefoon, zelfs al gebruik je alle nieuwe AI snufjes niet (ik draai zat lokale LLM's op m'n PC's, en doe ook zat met visuele analytische deep learning modellen, het nut op een telefoon ontgaat mij gewoon). Echter vanaf een S23 of S24 upgraden naar de 25 zal mij ontgaan. Waarschijnlijk zal ik deze telefoon weer richting de 4,5-5 jaar gebruiken (als niet langer). Maar gezien mijn ervaringen met andere merken, inclusief "de niet Android" concurrent, moet ik wel bekennen dat ik Samsung OneUI gebaseerde telefoons (handigheidjes als T9 bellen, aanpasbare terug/multitask knoppen, quick settings, zoeken in settings, homescherm configuratie, acties met telefoon omdraaien, screenshotting, etc...)
Aangezien wij sinds enkele jaren in spanje wonen heb ik voor de galaxy S25 gekozen mede omwille van de call assist instelling waarbij je gesprekken live vertaald kunt voeren. Deze optie werkt heel behoorlijk en je krijgt bij een buitenlandstalige oproep met minime vertraging de beller in je voorkeurstaal te horen en wat jijzelf zegt hoort hij of zij in eigen taal. Bij iets gecompliceerde telefoons die verder gaan dan dagdagelijkse gesprekken is dit super handig. Ook is de S25 heel steady en biedt het voor haar prijs ontzettend veel. Bij lancering heb ik de S25 512gb maar 920 euro betaald met 6 maanden gratos gemini advanced 2tb wat een heel aanvaardbare prijs is.
Niet gek ik ben bij Samsung gekomen sinds de Note 2 omdat mijn vader de S3 zo geweldig vond daarna overgestapt op een new nexus 5 van LG en dat ding had continu kuren. De Wifi chip hield er 2x mee op in zijn leven en ook een keer deden de speakers het niet meer (alle 3 keren kreeg ik een nieuwe onder garantie) maar toch deed dat mij weer besluiten terug te gaan naar Samsung S6 toentertijd. (s9 en nu S23fe) en de kwaliteit is gewoon echt top. :+ in het verleden wel veel dumb phones gehad van andere merken :9 die nu allemaal niet meer bestaan :P


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn