Door Friso Weijers

Redacteur

LG UltraGear 32GS95UE Preview

Is dit woledscherm nog beter dan QD-oled?

29-04-2024 • 06:00

98

LG UltraGear 32GS95UE Preview

Gamers hebben er erg lang op moeten wachten, maar begin 2024 komen er eindelijk 4k-gamingschermen uit op basis van een oledpaneel. Zo bespraken we onlangs de eerste drie schermen op basis van Samsungs QD-oledtechnologie die in de Benelux min of meer verkrijgbaar zijn. Min of meer, want op dit moment zijn de meeste producten uitverkocht; de vraag is kennelijk nog een stuk hoger dan het aanbod. Zoals verwacht levert het QD-oledpaneel een uitstekende beeldkwaliteit, die op veel gebieden beter is dan eerdere (lcd-)opties: supersnelle responstijden, ongeëvenaarde kijkhoeken, een zeer goede uniformiteit en natuurlijk een uitstekend contrast.

Als er één soort paneel is dat de QD-oledsuprematie kan doorbreken, is dat het 32"-woledpaneel van Samsungs aartsrivaal LG. Dat heeft dezelfde 4k-resolutie (3840x2160) en 240Hz-refreshrate, maar het kan ook een full-hd-beeld weergeven op een extreem snelle 480Hz. Zo'n hoge refreshrate zagen we nog niet eerder bij een oledmonitor.

LG UltraGear 32GS95UE-B

LG stelde ons een paar weken geleden alvast een preproductiemodel van de UltraGear 32GS95UE ter beschikking, de eerste 32" 4k-woledmonitor die hier moet verschijnen. De winkelversie staat waarschijnlijk al ergens op een boot, want rond 15 mei moet het scherm hier te koop zijn. De 32GS95UE krijgt een adviesprijs van 1399 euro, in lijn met de prijs tussen 1150 en 1500 euro voor QD-oledschermen. LG geeft twee jaar garantie die ook geldt voor inbranden. Veel QD-oledschermen hebben drie jaar 'inbrandgarantie'.

Eenvoudig ontwerp, dito aansluitingen

De LG UltraGear 32GS95UE heeft een eenvoudig ontwerp met zachte welvingen. De achterkant van het scherm en de brede poot zijn uitgevoerd in een donkergrijs plastic dat subtiel naar paars neigt; een plak metaal in de basis geeft die de nodige stevigheid. Achterop zit rgb-verlichting in een omgekeerde V-vorm, met in het midden de schroefloze bevestiging voor de voet. Daaronder zit de uitsparing voor de aansluitingen, die netjes kunnen worden verborgen achter een klepje. Voor een preproductiemodel voelt het geheel al behoorlijk 'af' aan.

 LG UltraGear 32GS95UE LG UltraGear 32GS95UE LG UltraGear 32GS95UE

De 32GS95UE heeft twee HDMI 2.1-poorten, een DisplayPort 1.4, een USB3.1-hub die met je pc wordt verbonden via een traditionele Type-B-kabel en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting op een handige plek in de onderste bezel, in plaats van bij de overige aansluitingen. Het scherm heeft daarmee minder uitgebreide connectiviteit dan concurrerende QD-oledschermen, die vaak voorzien zijn van een USB-C-poort met power delivery voor een laptop en een kvm-functie waarmee je de USB-hub tussen twee aangesloten pc's kunt schakelen. DisplayPort 2.1 ontbreekt dus ook, wat betekent dat de 32GS95UE gebruik moet maken van Display Stream Compression, ofwel DSC, op de volledige 240Hz-refreshrate. Zoals aan de orde kwam in de eerdere round-up van QD-oledschermen kun je je afvragen of dat heel erg is. Hoewel DSC informatie weggooit, zie je praktisch geen onderscheid met een ongecomprimeerd beeld, zelfs op de desktop bij weergave van kleine lettertjes en testpatronen. Voor wie om wat voor reden dan ook geen DSC wil gebruiken, geeft de 32GS95UE een optie om dat uit te schakelen, maar dan werkt het scherm op maximaal 120Hz.

Mat paneel met (bijna) normale subpixelindeling

Het vierzijdig 'randloze' paneel van de 32GS95UE ziet er anders uit dan dat van de QD-oledschermen die ik tot nu toe heb gezien. Bij invallend licht oogt een zwart scherm ongeveer zoals bij een gemiddelde lcd-monitor. Het paneel blijft dus redelijk zwart en reflecties zijn niet duidelijk zichtbaar. QD-oledmonitors nemen bij daglicht een grijze of paarse tint aan, waardoor het contrast in het beeld lager lijkt. Er zijn donkere, maar scherpe reflecties te zien. Voor in een lichte ruimte is dat beide niet ideaal, dus daarin zou ik liever een scherm als de 32GS95UE opstellen.

LG UltraGear 32GS95UE-B (rechts) naast de ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM QD-oledmonitor
LG UltraGear 32GS95UE-B (rechts) naast de ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM-QD-oledmonitor

Een keerzijde van de matte coating van de 32GS95UE is dat ook het licht van het paneel zelf een beetje wordt verstrooid. Op effen kleuren is er daardoor een glinsterend effect te zien, haast alsof het scherm een beetje vies is. Bij woledpanelen is dat helaas sterker aanwezig dan bij de meeste 'semiglossy' ips-monitors van tegenwoordig. Persoonlijk zou ik liever een iets meer glossy coating op mijn scherm hebben.

LG UltraGear 32GS95UE-B (rechts) naast de ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM QD-oledmonitor
De 'ruis' die op effen witte en grijze vlakken op het woledscherm (rechts) is te zien ten opzichte van de QD-oledmonitor, is het gevolg van de matte coating.

LG heeft de subpixelindeling van het 4k-paneel getweakt ten opzichte van eerdere woledmonitors, om beter aan te sluiten bij de gebruikelijke rood-groen-blauwindeling van de meeste lcd-monitors. Zoals je kunt zien op de macrofoto zitten de subpixels van de 32GS95UE gerangschikt in de volgorde rood, groen, wit en blauw. Eerdere woledmonitors hadden rood, wit, blauw en groen als volgorde. De fabrikant zegt dat ook alle toekomstige woledpanelen de nieuwe 'rgwb'-volgorde zullen krijgen. Huidige 27"-, 34"-, 39"- en 45"-monitoren hebben nog wel de oude 'rwbg'-volgorde, ook schermen op basis van die panelen die dit jaar nog zullen uitkomen.

LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Subpixelindeling
Subpixelindeling van de 32GS95UE-B. Deze foto is een
montage van meerdere opnamen, omdat het scherm
nooit alle vier de subpixels tegelijk aanzet.

Door de nieuwe subpixelindeling ziet tekst op de 32GS95UE er ongeveer net zo uit als op een lcd-monitor, zonder dat aanvullende tweaks noodzakelijk zijn. De afwijkingen die ik op woledschermen met de oude indeling soms zag rondom de weergave van grafische elementen, bijvoorbeeld een wit randje rondom het groene patroon in onze Best Buy-banner, zijn op de 32GS95UE ook veel minder duidelijk aanwezig. De hogere pixeldichtheid van het 32"-woledpaneel levert een verdere bijdrage aan een scherpere weergave. Met dit scherm zul je waarschijnlijk 125%- of 150%-beeldschaling willen gebruiken, zodat de lettertjes niet te klein worden en ieder karakter dus uit meer pixels bestaat.

De 32"-4k-QD-oledschermen hebben precies dezelfde pixeldichtheid als de 32GS95UE. Tegelijk hebben ze nog steeds dezelfde, typische subpixelindeling die QD-oledschermen al vanaf het begin kenmerkt, met een groene subpixel boven de rode en blauwe. Dat leidt niet alleen bij de weergave van tekst tot afwijkingen; ook aan de bovenkant en onderkant van overgangen tussen zwart en wit zijn paarse en groene randjes te zien. Door de hoge pixeldichtheid vallen die mij een stuk minder goed op dan bij eerdere QD-oledschermen, maar ze zitten er nog wel, en op de 32GS95UE heb je van dit soort colourfringing dus geen last.

LG UltraGear 32GS95UE-B (rechts) naast de ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM QD-oledmonitor
Close-uptekstweergave op de LG UltraGear 32GS95UE-B (rechts) naast de ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM-QD-oledmonitor. Als je goed kijkt, is aan de boven- en onderkant van de letters op het andere scherm een gekleurd paars of groen randje te zien, dat op de 32GS95UE niet zichtbaar is.

'Pixel Sound' klinkt best wel lekker

De meeste 4k-QD-oledschermen die ik tot nu toe bekeek, hebben geen speakers, behalve de Gigabyte AORUS FO32U2P, die klinkt als een kruising tussen een schoenendoos en een transistorradio. LG heeft bij de 32GS95UE meer aandacht besteed aan het geluid. Het scherm heeft twee 10W-speakers die het paneel zelf in trilling brengen, waardoor het geluid echt uit het scherm lijkt te komen. LG noemt dat 'Pixel Sound'. Het is geen nieuw idee: al in 2017 introduceerde Sony een oledtelevisie met hetzelfde soort audiosysteem, dat ook in de daaropvolgende (top)modellen van het merk werd geïntegreerd.

Voor een monitor klinkt de 32GS95UE best lekker. Het geluid gaat behoorlijk hard, met een duidelijke weergave van midden- en hoge tonen. Zolang je recht voor het scherm zit, produceren de speakers een duidelijk stereobeeld. Van de basweergave moet je, gezien de dunne afmetingen van het scherm, geen al te hoge verwachtingen hebben. Ten opzichte van de gemiddelde speakers die in een monitor zijn geïntegreerd, produceren de speakers van de 32GS95UE tenminste wel iets van laag. In de osd zitten een paar 'DTS'-equalizerpresets geïntegreerd om de klank te tweaken, maar eigenlijk beviel de standaardinstelling me het best.

Uitmuntende bewegingsscherpte op 480Hz

Het woledpaneel in de 32GS95UE kan zoals gezegd zowel op 4k en 240Hz werken, als op 1080p en 480Hz, wat LG 'Dual Mode' noemt. Aangezien dat een functie is van het paneel, zullen andere 4k-woledschermen het waarschijnlijk ook gaan ondersteunen, maar ten opzichte van de QD-oledconcurrentie is het een voordeel.

Om naar de 480Hz-modus over te schakelen of weer terug, heeft de 32GS95UE een speciale sneltoets in de onderste bezel, de enige andere knop naast de vijfwegjoystick voor osd-bediening. Je kunt Dual Mode ook via de osd inschakelen en daarin heb je ook de mogelijkheid om het 480Hz-beeld op een virtueel 27"- of 24"-schermpje weer te geven. Dat kan een uitkomst zijn voor competitieve spelers die het hele beeld willen kunnen overzien zonder het scherm ver weg te moeten zetten. Het beeld ziet er op volledig scherm pixelig, maar scherp uit, omdat de monitor in deze modus geen antialiasing toepast bij het opschalen en gewoon iedere vier schermpixels dezelfde kleur geeft. Voor de 27"- of 24"-weergave moet het beeld een tweede keer worden geschaald op een manier die niet zo mooi in het pixelraster past, dus dat ziet er niet heel fraai uit.

Om je een visuele indruk te geven hoe bewegend beeld eruitziet op 480Hz en 240Hz, hebben we de ufotest van de website Blurbusters uitgevoerd, waarbij een over het scherm bewegend ufootje wordt gevolgd met een camera. Meer over de testmethode lees je hier.

UFO-test LG UltraGear 32GS95UE op 240Hz en 480HzUFO-test LG UltraGear 32GS95UE op 240Hz en 480Hz

Links de 240Hz-weergave van de 32GS95UE, rechts het beeld op 480Hz

Zoals te zien in de galerij hierboven biedt de monitor een zeer goede bewegingsscherpte op 480Hz. Het bewegende ufootje is bijna even scherp als een stilstaand exemplaar, met duidelijk minder bewegingsvervaging dan bij een 240Hz-beeld.

UFO-test LG UltraGear 32GS95UE versus ASUS ROG Swift PG32UCDMUFO-test LG UltraGear 32GS95UE versus ASUS ROG Swift PG32UCDM

De 32GS95UE (links) en de ASUS ROG Swift PG32UCDM, allebei op 240Hz

Wanneer ze op dezelfde refreshrate staan ingesteld, ziet bewegend beeld er op de 32GS95UE hetzelfde uit als op QD-oledschermen. Net als alle (QD-)oledmonitors biedt de 32GS95UE zeer snelle responstijden met nauwelijks over- of undershoot. Gemiddeld over 20 transities meten we een responstijd van 0,4ms, waarbij het bijna niet uitmaakt of je het scherm nu op 480Hz, 240Hz of een andere refreshrate instelt. Daardoor steekt de ufo telkens perfect af tegen de achtergrond, zonder het spoor van uitdovende pixels of de inverse ghosting die je bij lcd-monitors meestal ziet.

UFO-test LG UltraGear 32GS95UE versus ASUS ROG Swift Pro PG248QPUFO-test LG UltraGear 32GS95UE versus ASUS ROG Swift Pro PG248QPUFO-test LG UltraGear 32GS95UE versus ASUS ROG Swift Pro PG248QP

De LG UltraGear 32GS95UE op 480Hz, gevolgd door de ASUS ROG Swift Pro PG248QP op 540Hz, en dezelfde monitor met motionblurreduction ingeschakeld op 540Hz

Over lcd-monitors gesproken: we testten begin dit jaar de ASUS ROG Swift Pro PG248QP, die met 540Hz de hoogste beeldsnelheid biedt van alle schermen die er te koop zijn en bij de review de scherpste weergave gaf van bewegend beeld. Ondanks de lagere refreshrate ziet beweging er bij de 32GS95UE toch nog scherper uit, dankzij de snellere responstijden. Wanneer we de motionblurreductionfunctie op de PG248QP inschakelen (foto 3), kan de lcd het nog wel winnen van het woledscherm. De 32GS95UE heeft deze functie namelijk niet, net als de meeste andere (QD-)oledschermen, behalve recente modellen van ASUS. Schermen als de PG34WCDM en PG32UCDM hebben een motionblurreductionstand die alleen werkt op 120Hz, niet op de volledige snelheid van het paneel.

Prima helderheid, (ietwat) mindere uniformiteit ...

We hebben op de 32GS95UE onze gebruikelijke serie metingen uitgevoerd, waarvan we hieronder een selectie laten zien. Houd er rekening mee dat het gaat om een preproductiemodel; de testresultaten van de winkelversie kunnen dus nog afwijken.

  • Maximale helderheid wit
  • Minimale helderheid wit
Maximale helderheid wit
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
840,29
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
517,04
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
397,31
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
396,77
Gigabyte M32U 31,5" LCD
337,05
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
262,29
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
252,33
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
248,94
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
245,36
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
244,32
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
241,80
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
238,20
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
236,50
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
236,16
Minimale helderheid wit
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
12,97
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
17,26
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
17,53
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
19,07
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
21,10
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
21,26
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
30,94
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
31,06
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
39,95
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
44,19
Gigabyte M32U 31,5" LCD
47,63
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
66,44
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
69,89
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
70,33

Voor sdr-weergave biedt de 32GS95UE een maximale helderheid wit van 245cd/m², waarmee hij bijna precies hetzelfde presteert als de meeste QD-oledschermen. De minimale helderheid van slechts 17cd/m² maakt het helderheidsbereik lekker breed. We hebben deze resultaten gemeten in de stand waarin de helderheid van wit ongeveer hetzelfde blijft, onafhankelijk van de hoeveelheid wit in beeld (average picture level, apl). Bij kleinere apl's kan het scherm eventueel een hogere helderheid bereiken, wat voornamelijk voor hdr-weergave relevant is.

BIj hdr-weergave behaalt de 32GS95UE een piekhelderheid van net geen 1300cd/m² op een 1-procents-apl. Dat komt overeen met wat LG ook belooft. Voor dit soort hele kleine highlights is de monitor daarmee iets feller dan de meeste QD-oledmonitors, die op 1000cd/m² pieken. Op een 5-procentsvlak is de concurrentie weer iets feller dan de 32GS95UE. Voor de meeste overige metingen ontlopen beide elkaar nauwelijks. Een volledig wit scherm is met ongeveer 275cd/m² iets feller dan in de sdr-modus.

LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - UniformiteitsmetingLG UltraGear 32GS95UE-B Preview - UniformiteitsmetingLG UltraGear 32GS95UE-B Preview - UniformiteitsmetingLG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Uniformiteitsmeting

Uitgebreide meetresultaten van uniformiteit: zwartuniformiteit, wituniformiteit, contrast en kleurtemperatuur op 15 meetpunten

In de praktijk viel me op dat de uniformiteit van het paneel niet zo uitstekend is als die van andere (QD-)oledschermen die ik eerder heb gezien. Hoewel de gemeten helderheidsuniformiteit zoals gebruikelijk erg goed is, oogt het scherm aan de linkerkant warmer dan aan de rechterkant. Een smalle strook scherm aan de rechterzijrand ziet er nog wat koeler uit. Donkere grijstinten zien er wat minder egaal uit dan op veel QD-oledschermen, met meer statische dithering. Op een donkergrijs scherm zag ik ook een verticale streep van pixels die net wat feller oplichtten dan de rest. De pixelcleaningfunctie in de osd lijkt dat te fixen, maar later zag ik hem opnieuw terugkeren. LG zegt stappen te hebben gezet om de uniformiteit te verbeteren voor het paneel dat in massaproductie is gegaan.

...ook de kleurweergave kan nog beter

  • Kleurdekking
  • Kleurtemp. wit
  • Gem. kleurtemp.
  • Helderheid wit 150cd/m²
  • Kleurafw.
  • Grijsafw.
  • Colorchecker-afw.
  • Gamma
Dekking kleurbereik
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde gamutdekking in % (hoger is beter)
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
100,0
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
100,0
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
99,7
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
99,5
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
99,5
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
99,1
Gigabyte M32U 31,5" LCD
98,9
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
98,9
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
98,7
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
98,6
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
98,4
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
98,2
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
95,8
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
93,1
Kleurtemperatuur wit
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde temperatuur in kelvin (hoger is beter)
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
6.787,00
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
6.706,00
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
6.593,00
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
6.591,00
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
6.500,00
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
6.470,00
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
6.437,00
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
6.385,00
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
6.381,00
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
6.364,00
Gigabyte M32U 31,5" LCD
6.327,00
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
6.295,00
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
6.294,00
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
6.212,00
Gemiddelde kleurtemperatuur
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde temperatuur in kelvin (hoger is beter)
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
6.878,00
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
6.643,00
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
6.497,00
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
6.494,00
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
6.491,00
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
6.485,00
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
6.479,00
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
6.465,00
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
6.458,00
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
6.375,00
Gigabyte M32U 31,5" LCD
6.338,00
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
6.315,00
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
6.306,00
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
6.305,00
Helderheid wit 150 cd/m²
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
152,5
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
152,3
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
152,1
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
151,8
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
151,7
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
151,5
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
150,2
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
150,0
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
150,0
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
149,7
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
149,7
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
149,3
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
149,0
Gigabyte M32U 31,5" LCD
147,9
Gemiddelde kleurafwijking
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
1,59
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
1,70
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
2,29
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
2,66
Gigabyte M32U 31,5" LCD
2,99
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
3,83
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
4,18
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
4,18
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
4,21
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
5,02
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
5,11
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
5,39
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
7,14
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
7,76
Gemiddelde grijsafwijking
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
1,35
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
1,51
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
2,12
Gigabyte M32U 31,5" LCD
2,41
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
2,71
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
3,08
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
3,57
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
3,78
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
4,15
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
4,57
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
5,34
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
5,37
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
5,56
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
7,00
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔEITP (lager is beter)
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
1,48
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
1,77
Gigabyte M32U 31,5" LCD
2,97
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
3,02
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
3,46
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
4,09
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
4,79
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
4,85
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
4,88
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
5,35
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
5,51
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
5,90
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
6,12
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
6,21
Gemiddeld gamma
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde gamma-waarde in γ (hoger is beter)
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
2,31
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
2,31
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
2,20
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
2,15
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
2,15
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
2,15
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
2,13
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
2,13
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
2,12
Gigabyte M32U 31,5" LCD
2,11
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
2,10
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
2,09
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
2,07
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
2,07

Voor sRGB-weergave, de gamut waarvoor de meeste content gemaakt wordt, beschikt de 32GS95UE over een speciale modus waarin de helderheid gewoon instelbaar blijft. Het brede kleurbereik van het scherm, dat ongeveer overeenkomt met DCI-P3, wordt afgaande op de metingen netjes teruggeregeld. Toch zijn de gemeten gemiddelde kleur-, grijs- en colorcheckerafwijkingen lang niet zo goed als bij andere (QD-)oledschermen die we recent hebben getest. Aan de onderkant van de gammacurve zit een knikje, wat betekent dat donkere grijstinten er te donker uitzien. Bovendien heeft het scherm een paarsige tint, die ook weer doorwerkt in de weergave van sommige mengkleuren. LG zegt dat het productiepaneel zal beschikken over een betere kalibratie af fabriek, zowel voor sRGB als voor DCI-P3.

Als de kleurafstelling toch tegenvalt, kun je de 32GS95UE hardwarematig kalibreren met een los verkrijgbare colorimeter en het gratis van LG's website te downloaden programma LG Calibration Studio. Hardwarematige kalibratie kennen we van schermen voor beeldbewerking, maar er zijn weinig gamingschermen die dit ondersteunen. De andere QD-oledmonitors die we tot nu toe hebben getest, kunnen het in elk geval niet.

  • Ingebouwde sRGB-modus
  • sRGB na kalibratie
LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGBLG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGBLG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGBLG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGB
LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGB (na kalibratie)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGB (na kalibratie)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGB (na kalibratie)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen sRGB (na kalibratie)

Voor wie het scherm voor beeldbewerking wil kunnen gebruiken, is hardwarematige kalibratie in potentie een fijne en unieke extra, maar met ons preproductiesample werkt het nog niet naar behoren. Hoewel de software het scherm probleemloos herkent en het automatische kalibratieproces zonder morren doorloopt, heeft het scherm na afloop een meetbare kleurtint en een grote gamma-afwijking, vooral voor donkere grijstinten. Van een kalibratie verwacht ik een betere kleurechtheid, en hopelijk zal de software die met een productiemodel ook gaan bieden.

  • Gem. grijsafw. zonder lum.
  • Gem. grijsafw. met lum.
  • Gem. colorchecker-afw. zonder lum.
  • Gem. colorchecker-afw. met lum.
  • Dekking DCI-P3
Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Alienware AW3225QF - HDR True Black 31,6" QD-OLED
0,35
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
0,36
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
0,52
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM - HDR True Black 31,5" QD-OLED
0,62
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
0,74
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
0,81
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
0,85
Gigabyte M32U 31,5" LCD
1,22
Alienware AW3423DWF - HDR Peak 1000 34,18" QD-OLED
1,31
MSI MPG 321URX QD-OLED - HDR True Black 31,5" QD-OLED
1,34
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
1,35
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
1,47
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
1,88
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
2,06
LG UltraGear 32GS95UE-B (Peak Brightness Low) 31,5" OLED
2,52
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
2,81
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
3,02
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
3,17
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
3,36
Gemiddelde grijsafwijking met luminantie
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
0,88
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
1,10
MSI MPG 321URX QD-OLED - HDR True Black 31,5" QD-OLED
1,29
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
1,30
Alienware AW3225QF - HDR True Black 31,6" QD-OLED
1,48
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
1,57
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM - HDR True Black 31,5" QD-OLED
1,66
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
1,80
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
2,38
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
2,74
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
3,12
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
3,29
LG UltraGear 32GS95UE-B (Peak Brightness Low) 31,5" OLED
3,37
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
4,07
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
4,30
Gigabyte M32U 31,5" LCD
5,52
Alienware AW3423DWF - HDR Peak 1000 34,18" QD-OLED
9,19
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
10,41
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
11,17
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Alienware AW3225QF - HDR True Black 31,6" QD-OLED
0,45
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
0,49
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM - HDR True Black 31,5" QD-OLED
0,57
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
0,58
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
0,91
Gigabyte M32U 31,5" LCD
1,28
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
1,40
Alienware AW3423DWF - HDR Peak 1000 34,18" QD-OLED
1,52
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
1,62
LG UltraGear 32GS95UE-B (Peak Brightness Low) 31,5" OLED
1,66
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
2,06
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
2,32
MSI MPG 321URX QD-OLED - HDR True Black 31,5" QD-OLED
2,44
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
2,51
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
2,70
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
3,29
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
3,29
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
3,30
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
4,46
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking met luminantie
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Alienware AW3225QF - HDR True Black 31,6" QD-OLED
0,63
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
0,67
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
0,80
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
1,00
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM - HDR True Black 31,5" QD-OLED
1,25
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
1,80
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
2,06
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
3,12
MSI MPG 321URX QD-OLED - HDR True Black 31,5" QD-OLED
3,13
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
4,13
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
4,21
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
5,33
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
5,64
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
6,46
LG UltraGear 32GS95UE-B (Peak Brightness Low) 31,5" OLED
6,54
Gigabyte M32U 31,5" LCD
7,48
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
8,68
Alienware AW3423DWF - HDR Peak 1000 34,18" QD-OLED
15,09
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
17,19
Dekking DCI P3-kleurruimte
Monitor Schermdiagonaal Soort paneel Gemiddelde dekking in % (hoger is beter)
Samsung Odyssey OLED G9 (49G95SC) 49" QD-OLED
99,7
Alienware AW3423DWF - HDR Peak 1000 34,18" QD-OLED
99,4
Alienware AW3423DWF 34,18" QD-OLED
99,3
Samsung Odyssey OLED G8 (34BG850SU) 34" QD-OLED
99,1
MSI MPG 321URX QD-OLED - HDR True Black 31,5" QD-OLED
98,9
Alienware AW3225QF - HDR True Black 31,6" QD-OLED
98,8
Alienware AW3225QF 31,6" QD-OLED
98,8
MSI MPG 321URX QD-OLED 31,5" QD-OLED
98,8
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM - HDR True Black 31,5" QD-OLED
98,6
ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM 31,5" QD-OLED
98,6
LG UltraGear 32GR93U-B 31,5" LCD
97,9
ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM 27" OLED
96,8
LG UltraGear 32GS95UE-B (Peak Brightness Low) 31,5" OLED
96,3
LG UltraGear 32GS95UE-B 31,5" OLED
96,3
ASUS ROG Swift OLED PG34WCDM 34" OLED
95,7
Samsung Odyssey Neo G8 (32BG85) 32" LCD
91,6
Samsung Odyssey Neo G9 57" (57G95NC) 57" LCD
90,1
Gigabyte M32UC 31,5" LCD
88,1
Gigabyte M32U 31,5" LCD
87,1

Bij de hdr-weergave is er voor LG ook nog wat werk aan de winkel om de kleurechtheid van het scherm te verbeteren. We hebben de 32GS95UE doorgemeten in de stand met de hoogste helderheid (Peak Brightness High), waarin het scherm zijn piekhelderheid van 1300cd/m² behaalt, en een stand vergelijkbaar met de True Black-modi op QD-oledschermen (Peak Brightness Low), waarin het scherm maximaal zo'n 450cd/m² produceert. We noteren twee verschillende resultaten: een waarin afwijkingen van de beoogde helderheid niet worden meegenomen in de score en een waarbij dat wel gebeurt.

Hoewel ook de scores met de helderheid buiten beschouwing gelaten, niet supergoed zijn, scoort de 32GS95UE vooral slecht wanneer we de helderheid meenemen in de meting. In beide standen volgt de monitor de PQ-eotf-curve, de gammacurve voor hdr-materiaal, niet echt goed. In de Peak Brightness Low-modus is niet alleen de piekhelderheid laag, maar worden ook donkerdere tinten donkerder getoond, terwijl Peak Brightness High de helderheid van het hele signaal verder opvoert dan wat hij zou moeten zijn, niet alleen de highlights. Jammer genoeg is de afwijking van de beoogde helderheid in de stand die de hoogste piekhelderheid biedt een stuk groter.

  • Peak Brightness High
  • Peak Brightness Low
LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness High)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness High)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness High)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness High)
LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness Low)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness Low)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness Low)LG UltraGear 32GS95UE-B Preview - Kleurmetingen HDR (Peak Brightness Low)

Net als bij de geteste QD-oledschermen is de PQ-tracking enigszins variabel, afhankelijk van de hoeveelheid wit in beeld. Wanneer we een groter vlak meten dan het 5-procentsvlak waarop we standaard meten, worden middentonen donkerder afgebeeld. De afwijking is bij de 32GS95UE niet zo groot als bij de QD-oledschermen, en het is ook niet zo dat het scherm in de modus met hogere piekhelderheid donkerder kan zijn dan in de minder felle stand, zoals we op QD-oledschermen zien.

Voorlopige conclusie

Uit een eerste verkenning op basis van een preproductiemodel blijkt de LG UltraGear 32GS95UE een heel interessant alternatief voor de 4k-QD-oledschermen die sinds kort beschikbaar zijn. Aan de prijs zal het niet liggen; de monitor is ongeveer even duur als de concurrentie. We zijn wel benieuwd hoe goed de monitor verkrijgbaar zal zijn als hij medio mei in de winkels komt. QD-oledschermen zijn op dit moment vaak uitverkocht.

Het woledpaneel beschikt over de gebruikelijke voordelen die oledschermen hebben op het gebied van contrast en responstijden, en biedt meestal ongeveer dezelfde maximale helderheid als concurrerende 4k-QD-oledschermen, met een iets hogere piek. Prettig is dat het woledscherm geen last heeft van de colorfringing van QD-oledschermen, waarbij de weergave van kleine tekst heel erg lijkt op die van een 'normale' lcd-monitor. De antireflectiecoating maakt dit scherm overdag fijner bruikbaar, hoewel het wel zorgt voor een glinsterend effect op effen kleuren. Bij het gebruik van de 480Hz-modus ziet bewegend beeld er scherper uit dan op vrijwel alle andere monitors, oled of lcd. Je moet wel een nogal kartelige weergave voor lief nemen.

De monitor die LG om het nieuwe paneel heen heeft gebouwd, heeft een eenvoudige vormgeving en minder aansluitingen dan veel QD-oledconcurrenten. De UltraGear 32GS95UE heeft ook een paar extra's die de concurrentie juist niet biedt: fatsoenlijke luidsprekers en de mogelijkheid om het scherm hardwarematig te kalibreren. Dat laatste werkte met ons preproductiemodel nog niet goed, en we hopen ook dat de kleurweergave af fabriek is verbeterd bij het uiteindelijke model, zoals LG claimt.

Reacties (98)

98
98
37
3
0
59
Wijzig sortering
@deepvreezo Zou het mogelijk zijn om ook aandacht te besteden aan het stroomverbruik van de monitoren? Ze verbruiken op jaarbasis best wat stroom en als we met z'n allen wat beter voor het milieu moeten zijn, dan is een monitor in klasse B toch beduidend beter dan eentje in klasse G. Het levert in ieder geval meer besparing dan het opruimen van je mailbox
In reviews zit standaard een pagina “opgenomen vermogen” waarin dat wordt besproken, ik had hem voor deze kortere preview weggelaten. Maar we hebben het wel gemeten: ingesteld op 150cd/m2 verbruikt de 32GS95UE 49,5W (en op volledige helderheid 68,3W). Wanneer alle schermen op 150cd/m2 staan is dat net iets minder dan de drie 32”-4k-QD-oledschermen uit het eerdere artikel, maar beduidend meer dan sommige IPS-opties. LG’s eigen 32GR93U-B had bijvoorbeeld maar 28,5W nodig op dezelfde helderheid, de Gigabyte M32U kwam met 39,2W dichter in de buurt.
Mooi om die cijfers te hebben, maar een kanttekening daarbij is wel dat het voor oled veel uit kan maken wat er precies weergegeven wordt. Is dat getest met een overwegend wit beeld zoals bv een witte webpagina? Een donkere pagina kan dan veel zuiniger zijn voor een oled terwijl het ips scherm op hetzelfde niveau blijft. Iemand die overal dark mode gebruikt zou misschien dus alsnog zuiniger kunnen zijn met een oled.
Een checkerboard dat precies 50 procent wit bevat, dus met een witte webpagina zal het scherm wel meer kunnen verbruiken, terwijl hij ongetwijfeld zuiniger zal zijn als je overal darkmode aanzet.
Oef! 50W (of meer) voor een modern 31,5" scherm vind ik wel veel, dat klinkt meer als (IPS) monitoren van ~10 jaar geleden (zoals mijn oude Eizo EV3237 uit 2014)...

Iedereen roept dat OLED veel zuiniger is, maar keer op keer zie ik monitoren die veel minder zuinig zijn dan goede moderne IPS monitoren. Dat is wellicht niet zo heel spannend als dat een paar uurtjes per week aanstaat, maar zoals bij mij staat dat rustig 100+ uur per week aan. Een ~30W verschil in verbruik bij 'gemiddeld' verbruik is voor mij een verschil van 150+kW per jaar tov. iets als een Eizo EV3240X, eigenlijk meer omdat ik een groot deel van de week meer dan 1 monitor aan heb staan...

Note: Dit artikel staat onder reviews (en niet onder preview)...
Naast stroomverbruik zou ik graag ook meer nadruk willen op beeldretentie. De schermen van nu zijn (weer eens) flink duurder dan de vorige generatie, maar de fabrikanten mogen wat mij betreft nog een EU-tik op de vingers krijgen om meer aandacht te besteden aan de levensduur van zo'n prachtig apparaat. Ook bij persberichten en testexemplaren voordat de verkoop start.

Er is nu een strijd gaande om kleurbereik, refresh rate en nieuwe subpixel layouts. Echt mooi! Maar als je van te voren zou weten dat een 1500-2000 eu monitor sneller slijt, dan zou je misschien een andere keuze maken. En met het groeiende aanbod van oled-varianten (of, een slinkend aanbod van non-oled) lijkt me dat steeds belangrijker worden. Moet niet zo zijn dat we in het oled-tijdperk het normaal gaan vinden om iedere 4-5 jaar een nieuwe monitor aan te schaffen zodat de kleuren weer kloppen. Dan hebben we de volgende planned obsolescence te pakken.

[Reactie gewijzigd door Botmeister op 22 juli 2024 20:27]

Wat voor tests had je dan precies in gedachte om dat te meten? (Want meten is weten!)

4-5 jaar een nieuwe monitor is niet zo heel vreemd, dat ligt er aan hoe lang die aan heeft gestaan. 5 jaar lang 40-100 uur/week is heel wat anders dan een gaming monitor die dagelijks of zelfs wekelijks maar een paar uurtjes aanstaat...

Gewoon er wat over roepen zonder test resultaten is imho ook geen goed idee, want dat heeft men steeds gedaan met OLED schermen en daar klopte in de praktijk ook vrij weinig van (stroomverbruik bv.).

En wat bedoel je met 'kleuren weer kloppen'? Op het niveau van iemand die professioneel foto's bewerkt of voor iemand die dat niet doet (standaard kantoor/huis/game gebruik)?

Vergeet ook niet dat de Nederlandse overheid stelt dat computer hardware een financiële afschrijf termijn heeft van 5 jaar, dat de technische afschrijf termijn niet altijd synchroon loopt is natuurlijk een heel ander verhaal. Maar het laat wel zien dat 5 jaar over het algemeen als 'redelijk' wordt gezien tegenwoordig.
Ik zeg niets over testen. Tweakers heeft dit artikel geschreven a.d.h.v. een (test)exemplaar wat zij hebben gekregen "LG stelde ons een paar weken geleden alvast een preproductiemodel van de UltraGear 32GS95UE ter beschikking, de eerste 32" 4k-woledmonitor die hier moet verschijnen." Dit exemplaar kan afwijken van wat er straks verkocht gaat worden.

Wat ik graag zie dat inbranding van oled duidelijker wordt aangegeven. "LG geeft twee jaar garantie die ook geldt voor inbranden"... dat vind ik echt veel te kort voor een known issue. Bij de eerste oled's waren er vermoedens van inbranden, maar inmiddels hebben alle fabrikanten image retentie mitigerende maatregelen (software / programma's). En ze stoppen het nu in de garantie, in LG's geval voor 2 magere jaartjes. Die garantie van 2 jaar is een lachertje want eventuele schade zal na die tijd pas ontstaan.

Er wordt momenteel veel op oled ingezet waardoor de keuzemogelijkheid in andere paneeltypen momenteel begint af te nemen. En je dus gedwongen wordt om een paneel af te nemen dat na 2-5 jaar slechter wordt. Met een garantietermijn die verloopt nog voordat beeldinbranding een probleem wordt. En of dat bij jouw gebruiksintensiteit wel/niet gaat gebeuren, is niet relevant. Mensen hebben het recht om 40/100 uur per week hun apparaat te gebruiken, op de manier zoals zij dat wensen. En zelf, ik wil een tv of monitor minimaal 8 jaar kunnen gebruiken. Wat toe nu altijd is gelukt met andere paneeltechnieken.

Die afschrijvingstermijn van 5 jaar, is dat voor bedrijven of ook voor consumenten? Meeste consumenten sparen gewoon, die doen zelden aan periodieke afschrijving (als ze überhaupt een boekhouding hebben). Want die 5 jaar herken ik inderdaad van het werk. Maar zelf schrijf ik niet af, ik spaar voor dingen en heb een buffer als dingen kapot gaan. De brave Hollander die ik ben ;-)
Je stelt dat je gedwongen wordt om een paneel te nemen dat na 2-5 jaar slechter wordt. De grap is alleen dat je helemaal niet wordt gedwongen volgens mij. Als je geen OLED (welke techniek dan ook) wilt vanwege de kans op inbranden, dan neem je het product niet. Is die twee jaar een wassen neus? Jazeker, maar in bijvoorbeeld de VS sta je helemaal machteloos.
Ik snap je punt, maar beeld retentie/inbranden is natuurlijk niet te testen. Dat gebeurt vaak over langere periodes. Hoe lang die periode is lijkt me ook nuttige informatie als je een keuze probeert te maken, maar hoe zouden ze daar hier meer op in moeten gaan dan? Ze kunnen niet veel anders dan de fabrikant op dat punt te citeren als natte vinger werk...
Om de 4-5 jaar een nieuwe monitor ? Ik heb ongelooflijk lang gedaan met mijn 2 samsung 27 inchen
Dan vervangen door een dell 27 inch en nog zo een dell uhd 27 inch gekocht. Die 2 samsungs heb ik weggegeven en die draaien nog altijd bij iemand als 2de scherm thuis. Ik heb hier nu zo een 32 inch ergo staan van LG en topscherm. Maar als ik het verbruik hier lees, laat het dan maar. Scherm staat hier dagelijks 8 a 10u op. Ok bij een oled ligt het misschien anders. Maar hier gaat dus een scherm mee tot het helemaal naar de kl*** is.

Hier in België ken ik de afschrijvingstermijn niet. Maar alles onder de 1000 euro max je in principe op 1 jaar afschrijven. Dit scherm zal daar dus niet onder vallen. Als bedrijf vervang je niet echt om de 5 jaar schermen hoor en krijg je echt wel geen scherm van 1400 euro. Dat zijn enkelingen die dat bedrijfsmatig krijgen enja er zijn altijd uitzonderingen. De eenmanszaken misschien. En voor echt professioneel gebruik is er een ander gamma en wil je zo dicht mogelijk tegen 100% kleurcorrectheid. Maar ik zie geen gewone kantoorbaar een 32 inch krijgen van 1400 euro. Er zijn altijd bedrijven waar het wel kan uiteraard, maar dat zal eerder een uitzondering zijn. De bedrijven waar ik de laatste paar jaren geweest ben, dat was gewoon dell of ilyama ofzo dat je zag. Hier en daar misschien eens een LG scherm. Maar dat waren gewoon allemaal "middenmotors"
Look, ik heb hier ook twee Eizo schermen staan die respectievelijk 8,5 jaar en 9 jaar oud zijn... Die koste toen €1800 en €1250. Daarvoor HPs gehad van hetzelfde formaat en prijs, die gingen ~8 jaar mee. Daarnaast spelen er ook andere zaken mee, die HPs waren bv. kacheltjes, de vervanging naar die Eizo's scheelde enorm in de hete zomer als er drie van die dingen op je gericht staan... En 5 jaar garantie geeft toch wel een iets ander verwachtingspatroon dan een OLED van €1400 met maar 2 jaar garantie...

Ondertussen koop je al een IPS 4k 31,5" 'kantoor' Eizo voor €930 (ex btw) met 5 jaar garantie welke onder normaal gebruik iets van ~18W trekt...
Ze verbruiken op jaarbasis best wat stroom en als we met z'n allen wat beter voor het milieu moeten zijn, dan is een monitor in klasse B toch beduidend beter dan eentje in klasse G.
Het energielabel zegt volgens mij (alleen) iets over de helderheidsinstelling out-of-the-box, het zegt weinig over efficiency.
Wil je een zuinige monitor dan ga je voor IPS en check je power consumption bij een bepaalde helderheid in reviews: YouTube: 4K 240Hz WOLED Monitor with 480Hz Mode! - LG 32GS95UE Review

Het verbruik van moderne IPS schermen valt tegenwoordig best mee trouwens.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 20:27]

2000 euro voor een 32” 4k scherm… zelfs de 1400 adviesprijs is heel hoog.

[Reactie gewijzigd door k995 op 22 juli 2024 20:27]

Waarom dan inderdaad niet een tv met oled bestellen? Die gaan dan wel tot 120hz, maar HDR, upscaling, etc is vaak vele malen beter geïmplementeerd en de tv is in verhouding nog goedkoper ook.

[Reactie gewijzigd door erickov op 22 juli 2024 20:27]

Waarom dan inderdaad niet een tv met oled bestellen?
Velen vinden 42" te groot. En je zit met color fringing.
Normale OLED TV's hebben toch geen color fringing? Volgens mij doel je op QD-OLED monitoren die hebben inderdaad color fringing bij het weergeven van text, maar zoals hierboven genoemd bijvoorbeeld de LG C1 is geen QD-OLED en heeft v.z.i.w. geen color fringing. Ik heb persoonlijk ook nog geen TV's gezien die gebruik maken van QD-OLED, alleen monitoren.

Nevermind, even gezocht en zie dat WOLED ook color fringing bij text kan hebben, hoewel dat wat ik kan vinden chromatic abberation wordt genoemd. (hoewel dit blijkbaar opgelost kan worden door cleartype uit te schakelen?).

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 22 juli 2024 20:27]

Zoals @!GN!T!ON hieronder beweert, heeft dat niets te maken met of het een TV of monitor is. Het enige wat er toe doet is dat Windows niet correct om kan gaan met alternatieve subpixel layouts (anders dan plain old RGB stripe) i.c.m. subpixel rendering.
That's it.
Het enige wat er toe doet is dat Windows niet correct om kan gaan met alternatieve subpixel layouts (anders dan plain old RGB stripe) i.c.m. subpixel rendering.
That's it.
Nieuwere WOLED panelen hebben een andere subpixel indeling dan oudere panelen en TV.. that's it.
Inderdaad dus RBWG, RGWB of wat dan ook doet er niet toe: WOLED heeft geen standaard subpixel layout. Maar mijn eerdere punt: er zit toch nul verschil in of het nou een TV of monitor is? Niuwe WOLED-panelen worden toch gebruikt in zowel televisies al monitoren?
Ik weet niet of de TVs ook de nieuwe subpixel layout krijgen.
En RBWG vs RGWB maakt wel degelijk uit, de kleuren zitten bij de laatste in de goede volgorde.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 22 juli 2024 20:27]

Maar dat is toch alleen relevant als je gebruik maakt van subpixel rendering? Wat op 140 ppi toch echt niet nodig is? Dus zet 't gewoon uit, denk ik dan.
Heb hier dan ook een LG C1 :-) 950 euro.
Ja precies! En waarschijnlijk ook een grotere diagonaal dan 32”?
48" wat meer heb je nog nodig?
een kleiner scherm heb ik nodig ;)
IK wel echt niet terug ;-)
Tegenwoordig zelfs 144hz met de generatie uit 2024.
Voor mij was het ontbreken van een DP aansluiting op TVs de reden om te kiezen voor een monitor.

Ik heb een 2080ti en die beschikt helaas nog niet over HDMI 2.1 aansluitingen, waardoor 4k@120hz al geen optie is zonder in te leveren op kleurdiepte(?) (Chroma subsampling).

Bovendien zou 120hz een downgrade zijn t.o.v. mijn vorige monitor.
Nu 240hz 4k op de volle bandbreedte en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Al kan m'n 2080ti natuurlijk ook lang niet in alle games op 4k met dat soort fps pushen, dat komt wel als ik mijn GPU upgrade, maar daar was ik nog niet aan toe.

De Alienware was daarbij ook niet extreem veel duurder dan een 42" LG OLED TV.
Omdat niet voor iedereen een minimaal 42" scherm (kleinere OLED TVs bestaat vgm niet) in 16:9 formaat als monitor praktisch is?

Zou zelf dat formaat echt niet goed kwijt kunnen bij de PC zonder grote aanpassingen aan mijn setup/kamerinrichting welke ik niet wil maken.

Snap je als je de ruimte ervoor hebt wel hoor, de value for money bij dit soort monitoren vind ik ook ver te zoeken t.o.v. TVs

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 20:27]

LG OLED C3 42 inch is onder de 1000 euro gezakt. Pixeldichtheid komt overeen met een 27" 2560x1440 alleen veel meer ruimte. 4 HDMI ingangen en makkelijker wisselen met de afstands bediening of een stuk automatischer dan een 27" DELL. Ook de primevideo app wat wel aardig is daar linux alleen lowres laat zien.
Vind het ook geen realistische prijs.
Maaar ah der zullen wel gekken genoeg zijn.
Imo zijn ze er nog steeds niet uit met heel de HDR presentatie.
Mijn Alienware 360Hz scherm was ook niet bepaald goedkoop, maar ik heb er wel heel veel plezier van en hij is ook nog eens pixelperfect. Wel een 1080p resolutie.

Nu moet ik echt zeggen dat gaming op 360Hz heel vloeiend is. In UT3 is het makkelijk om goed te aimen.

Als ik kijk naar dat wezentje in zijn schotel krijg ik deze wel vloeiend als ik mijn scherm op ULMB zet, maar dan heb je weer artefacten.

Ach, ik heb de eerste TFT's meegemaakt en die gaven nog een bult ghosting waar je 'u' tegen zegt.

En toen kwam OLED om de hoek kijken. Ik vind dit een zeer positieve vooruitgang. Alleen zou Windows zijn Cleartype daarop af moeten stellen door de andere subpixel indeling. Wringing om letters vind ik niet echt super.

Maar wellicht zal dat in de nabije toekomst verbeteren en ik weet ik wel wat mijn beeldschermopvolger zal zijn. Mede door G-sync kan mijn huidige scherm nog lang mee. In games heb ik dan ook nauwelijks ghosting. :)
Mja ik wilde graag een 4k scherm met hdmi 2.1 en 120+ fps, maar voorlopig gaat hem dat met deze prijzen niet worden.
LG C2 42 inch? Nog geen 900 euro.
Das meer een TV dan een monitor. Ik vind 32 inch wel prima eigenlijk. Maar dan niet voor 1400 euro...
Semantisch verschil.
Oled, 4k, hdmi 2.1 , 120hz , g-sync

En goedkope 32 inch 4k oled? Kan je nog lang op wachten denk ik, daar is weinig markt voor dus is dat duur.
Erg jammer van die DisplayPort 1.4
Ondertussen is 2.1 al langere tijd op de markt.
AMD heeft het op de huidige generatie videokaarten al zitten en Nvidia gaat het zeer waarschijnlijk bij de komende generatie doen (eind dit jaar).
En een monitor koop je doorgaans voor 5+ jaren.
Daarnaast... 4K op 240Hz wil je toch niet over DSC doen? 1:2 compressie? Dat moet je haast wel gaan zien.
4K op 240Hz met DSC is dus volgens de reviewer geen probleem, hij zegt immers:
Zoals aan de orde kwam in de eerdere round-up van QD-oledschermen kun je je afvragen of dat heel erg is. Hoewel DSC informatie weggooit, zie je praktisch geen onderscheid met een ongecomprimeerd beeld, zelfs op de desktop bij weergave van kleine lettertjes en testpatronen.
Dat vraag ik met dus ten zeerste af.
Vergeet niet, compressie moet realtime gebeuren op een tempo van 240 fps op 4K resolutie,
Mijn CPU kan dat niet.
Daarnaast zegt DSC alleen iets over de compressiestroom.
De kwaliteit van de compressie kan zeer verschillen, afhankelijk van de implementatie.
Dus een Intel videokaart kan wellicht mooier beeld leveren dan een AMD kaart of omgekeerd.
Of wellicht gebeurd de compressie wel op een chip van de boardpartner en levert een Asus kaart mooier beeld dan een MSI kaart?
Wellicht gebruikt DSC ook temporal compressie, waardoor redelijk statisch beeld een lage datastroom oplevert en daardoor praktisch geen verschillen op een desktop? Terwijl een high-paced game ineens enorme zichtbare artifacten oplevert? Bijvoorbeeld van die mooie moire-effecten bij zijwaarts scrollend beeld met hoog verticaal contrast? Ook wapperend gras of golven in het water hebben snel de neiging compressie artifacten te laten zien.
Ik had deze tekst in het artikel ook gelezen, maar vond het zo kortaf, dan ik alleen kan concluderen dat hier niet echt aandacht aan besteed is.
Voor zover ik weet zou dat niet uit moeten maken. De compressie vindt bij DSC plaats op de GPU, niet de CPU. Het zou ook niet uit moeten maken of je een kaart van AMD of Intel hebt, beide gebruiken dezelfde standaard. DSC gebruikt geen temporal compressie, juist om de latency en complexiteit zo laag mogelijk te houden. In de tekst over DSC link ik naar een fotovergelijking van een testpatroon dat wordt weergegeven met en zonder DSC. Daarin zie ik geen verschillen.
Dit lijken allemaal aannames, aangezien de meesten als een vraag worden gesteld. Ook kan ik zo op internet niks vinden over eventuele kwaliteitsverschillen tussen Nvidia en AMD als het gaat om DSC.
Of wellicht gebeurd de compressie wel op een chip van de boardpartner en levert een Asus kaart mooier beeld dan een MSI kaart
Je hebt dus eigenlijk geen idee hoe het werkt? ;)
Ja, correct.
Ik zou wel veel meer over DSC willen weten.
De claims "visual lossless" terwijl het een lossy algoritme is, vind ik persoonlijk al een hele slechte start.
Zo te zien heeft VESA best een hoop gedocumenteerd hierover en hebben ze een algoritme gekozen (uit een grote verzameling) die het beste aan de eisen voldoet.
Het is zo te zien geen temporeel algoritme en doet niet over frames heen. Dus neight meer richting MJPEG waarbij individuele frames onafhankelijk worden gecomprimeerd.
Ook ziet het ernaar uit dat ze voorlopig een maximale compressie van 3.75:1 doen, wat niet veel is.
In theorie (en in de praktijk) kunnen frames kleiner worden, maar de 3.75:1 is gegarandeerd.
Zo te zien vereist VESA ook de implementatie van het algoritme, waardoor er geen verschil is tussen verschillende GPU merken of board partners.
Ze praten over ASIC en FPGA implementaties, wat suggereert een aparte encoder chip.
Je zou het natuurlijk ook op de GPU kunnen doen.
De (extra) vertraging die de compressie oplevert is maximaal 0.5 microseconde.
Ik lees in eerste instantie een maximale 160 fps op 4K resolutie voor de encoder.

Dus, nee, ik weet er nog niet zoveel van.
Zo te zien is er ook generieke software beschikbaar waarmee je het algoritme kan uitproberen.
Ik ben wel benieuwd naar de typische artifacten die dit compressie algoritme met zich mee brengt.
Wel de moeite waard om hier nog wat tijd in te steken.

Personlijk vind ik DSC wel interessant bij USB-C alt mode met beperkte bandbreedte, terwijl ik voor dedicated DisplayPort connecties liever naar een kabel kijk die wel de volle bandbreedte kan leveren.

[Reactie gewijzigd door GarBaGe op 22 juli 2024 20:27]

Geen USB C met power delivery voor deze prijs is echt schandalig…
Ja dat viel mij ook direct op, de aansluitingen en features zijn wel erg beperkt zeker voor een scherm van deze prijsklasse.
Verwacht dan toch zeker iets van USB-C PD en war KVM-achtige functionaliteit.
Dit, zodra die aansluiting miste, was het voor mij gelijk klaar.
Sinds ik thuis kan werken verwacht ik minstens USB C PD en DP op een monitor.
En als het even kan, daisy.
Nergens kun je vinden wat nu de burn-in garantie is bij deze nieuwe monitor van LG.
De benoemde 2 jaar garantie is daar ook niet duidelijk in als je naar de voorwaarden kijkt op de site van LG.

Andere merken zoals Alienware/ASUS geven hiervoor 3 jaar garantie.

Dat is wel echt een deal-breaker..

[Reactie gewijzigd door hurkies92 op 22 juli 2024 20:27]

LG heeft mij verteld dat de voorwaarden van hun burn-in garantie zijn veranderd bij de 32GS95UE. De garantie op burn-in geldt nu onafhankelijk van hoe het product gebruikt is gedurende de 24 maanden, waar ze voorheen enkel garantie gaven bij “normale gebruiksomstandigheden”, bijvoorbeeld niet te veel branduren tov. de aanschafdatum.
LG heeft mij verteld
Staat dat ook ergens op papier?
Het staat in een e-mail die LG mij heeft gestuurd, dus in die zin wel zwart op wit.
En dat is nou juist het probleem.
Op Reddit lees je ook verschillende verhalen waar consumenten het nagevraagd hebben en mixed antwoorden krijgen. De ene medewerker zegt geen garantie op burn-in en de andere medewerker zegt 2 jaar.

Het is onbegrijpelijk waarom LG hier zo laks in is in vergelijking met andere merken.
De consument heeft geen toegang tot jouw mailbox, dus zou handig zijn als LG dat op ergens zou plaatsen waar iedereen het kan lezen.
Volgens deze post op Reddit, geeft LG geen inbrandgarantie voor deze monitor:
https://www.reddit.com/r/.../1bk6xvp/comment/kvwqvt8/
Interessant. Het zou wel kunnen dat die voorwaarden verschillen per land/regio, aangezien hij het over dollars heeft in zijn comments vermoed ik dat hij in Amerika zit.
Wat ook heel tegenstrijdig is:
https://www.theverge.com/...o-desktop-monitor-windows

In de praktijk gaat dit een enorm getouwtrek worden bij een garantieclaim. Voor mij wel een reden om mijn pre-order te annuleren.
Ja dat zal :P... ze bedenken wel weer iets waarom het in jou geval niet onder garantie valt. Leer mij die fabrikanten kennen :)
Ik mis even in het artikel of deze monitor een VESA mount heeft?
Ja, hij heeft Vesa-gaten.
Dit scherm zou volgens de preview geen last hebben van color fringing, maar als ik het plaatje bekijk zie ik toch wel wat artefacten, zoals het groene lijntje naast de D bij "touch ID" en de L bij "Activation Lock".
Of valt dit niet onder color fringing?
Je moet natuurlijk dat plaatje wel op een goede monitor bekijken... ;)
Ik hoop dat dat het geval is. Ik zie het hier alleszins ook (maar het lijkt niet zo erg als op de QD-OLED voorbeelden die ik al gezien heb).
Ik raad iedereen aan, die dit scherm overweegt, te bestellen bij een bekende webshop. Mijn ervaring met het retourproces via lg.com is nog in volle gang, maar het verloopt alles behalve vlotjes.
Ik moet ze wel nageven dat ze snel verzenden en een omdoos gebruiken. Dit laatste weer in tegenstelling tot veel bekende webshops.

[Reactie gewijzigd door Timx2 op 22 juli 2024 20:27]

Interessante ontwikkelingen wat mij betreft. Ik kijk vooral uit naar een test van de Asus ROG Swift OLED PG32UCDP.
Hadden ze met displayport 2.1 wel 4K 480 hz kunnen doen?
nee met DP2.1 kom je zoder DSC uit ok 4K 240 hz met DSC weet ik zo gauw even niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.