De Riaa heeft de rechtszaak tegen Jammie Thomas, die werd beschuldigd van filesharing, gewonnen. Na een beraad van slechts vier uur verklaarde de jury haar schuldig aan het schenden van auteursrechten.
De jury kwam tot de conclusie dat de auteursrechteninbreuk opzettelijk was begaan en bepaalde de te betalen schadevergoeding op 9250 dollar per aangeboden nummer, maar waar dat bedrag op gebaseerd is, bleef onduidelijk. Omdat de aanklacht tegen Thomas 24 nummers besloeg, zal ze in totaal 222.000 dollar moeten betalen. Thomas en haar advocaat weigerden commentaar en verdwenen snel uit de rechtszaal. Ook de juryleden wilden niets aan de pers kwijt.
Advocaat Richard Gabriel van de Riaa wilde echter graag een interview aan de massaal aanwezige pers geven. Gabriel verklaarde dat hij zeer tevreden was dat er eindelijk duidelijkheid is over de juridische consequenties van het verspreiden van muziek. Op de vraag of de Riaa ook zou proberen het toegewezen bedrag van Thomas te innen, zei hij dat daarover nog overlegd moet worden. Hij wilde ook niet zeggen of de Riaa doorgaat met de processen tegen filesharers, die volgens een getuige meer kosten dan dat ze opleveren.
Het lijkt er op dat het vonnis een gevolg is van de instructies die de jury van de rechter heeft gekregen. Over de meeste aanwijzingen waren beide partijen het wel eens, maar er ontstond flinke onenigheid over de vraag of het simpelweg ter download aanbieden van muziek al schending van het auteursrecht inhield. Oorspronkelijk had de rechter de jury willen zeggen dat alleen wanneer een nummer ook daadwerkelijk was gedownload, er sprake was van 'verspreiding'.
Na aandringen van de advocaat van de Riaa en protesten van die van Thomas werd deze instructie gewijzigd. Als de jury bewezen achtte dat Thomas de nummers beschikbaar had gesteld, diende ze schuldig te worden bevonden, aldus de rechter. Onjuiste instructies aan de jury zijn een grond voor vernietiging van een vonnis, dus een eventueel hoger beroep zal zich waarschijnlijk hierop concentreren.