De Riaa heeft in een interview met TG Daily laten weten dat de vele rechtszaken in verband met muziekpiraterij veel negatieve reclame hebben veroorzaakt. Ook is de Riaa van mening dat muziekpiraterij niet via rechtszaken moet worden opgelost.
Volgens Riaa-woordvoerder Jonathan Lamy veroorzaken juridische gevechten veel frictie en headlines. 'De belangrijkste antipiraterijstrategie is het in licentie geven van digitale content en legale alternatieven opzetten', aldus Lamy. Uit statistieken van de Riaa blijkt dat er in maart 2007 in Amerika 7,8 miljoen huishoudens waren die zich schuldig maakten aan het illegaal downloaden van muziek. In april 2003 waren dit er 6,9 miljoen. In die maand gingen ook de eerste rechtszaken van start tegen muziekpiraten. Uit deze cijfers kan de conclusie getrokken worden dat de rechtszaken niets hebben opgeleverd, maar dat is een te snelle conclusie. Het aantal breedbandaansluitingen is tussen april 2003 en maart 2007 namelijk verdubbeld en relatief gezien is het aantal downloaders dus afgenomen. Ook dan geldt echter dat er vragen gesteld kunnen worden bij de doeltreffendheid van de rechtszaken.
Sinds 2003 heeft de Riaa 21.000 keer een juridische actie ondernomen tegen mogelijke muziekpiraten. Dat heeft een aantal rechtszaken opgeleverd die gewonnen zijn door de antipiraterijorganisatie. Tegelijk zijn ook rechtszaken begonnen tegen mensen die niet schuldig waren aan het illegaal downloaden van muziek, waardoor de Riaa publiek de beschuldiging heeft moeten terugnemen. De kans dat de Recording Industry Association of America op korte termijn stopt met rechtszaken is echter klein. Dat is opvallend, want de schikkingen wegen amper tegen de kosten op. De juridische acties hebben echter wel opgeleverd dat in Amerika steeds meer mensen weten dat het juridisch gezien verkeerd is om te downloaden. Moreel gezien vinden velen het echter weldegelijk kunnen.