Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

April 2021

Inleiding

In de Laptop Best Buy Guide van april gaan we op zoek naar de beste budgetlaptop van 500 euro, de beste basislaptop van 700 euro en een uitstekende mainstreamnotebook met veel rekenkracht voor om en nabij de 1000 euro. In de vorige editie meldden we al dat hardware schaars werd en de keus daarmee steeds beperkter, maar deze keer is de spoeling nog dunner, zeker in het basissegment.

Met een beetje goed zoeken was het een half jaar geleden nog mogelijk om voor minder dan 500 euro een laptop met snelle Intel Core i5 of AMD Ryzen 5-quadcoreprocessor op de kop te tikken. Bij de vorige editie lukte dat slechts met hangen en wurgen. Toen bleek onze aanvankelijke aanrader een week voor publicatie uitverkocht, maar vonden we te elfder ure bij Medion toch een heel behoorlijk apparaat met een iets oudere processor. Die laptop is nu uitverkocht en alternatieven zijn uitgeput. Op het moment van schrijven resulteert een zoekopdracht in de Nederlandse Pricewatch met bovenstaande zoekcriteria, plus de eis dat een laptop binnen drie dagen geleverd kan worden, in een schamel tweetal zoekresultaten. Een van die modellen stamt uit 2013, het andere heeft een Belgisch azertytoetsenbord.

Zelfs als je genoegen neemt met een Core i3- of Ryzen 3-dualcoreprocessor, is er niet enorm veel te koop, waarbij veel modellen zijn voorzien van een al wat oudere chip en slechts bij één winkel leverbaar zijn. Dat vergroot de kans dat ook deze laptops binnenkort uit het assortiment gaan, wat ons gebeurde bij het model dat we aanvankelijk als aanrader hadden willen bestempelen. Op de volgende pagina lees je het verslag over onze zoektocht naar het best mogelijke alternatief. Dat dit verre van het beste moment is om een nieuwe budgetlaptop aan te schaffen, moge op voorhand duidelijk zijn.

Midrange: meer keus

Vanaf de midrange en daarboven is er nog steeds meer keuze uit goede laptops, hoewel ook in deze klasse het aanbod lijkt te slinken. In de klasse tot 700 euro verandert daarmee niet heel veel. Er komen langzamerhand wat meer laptops met een Intel Tiger Lake-processor uit de elfde generatie, terwijl het alternatief van AMD, de Ryzen 5000U-serie, voorlopig nog op zich laat wachten. Zoals je eerder al kon lezen, profiteert de nieuwe Intel-processor van zijn hoge kloksnelheid, waarbij ook de ingebouwde gpu een stuk sneller is geworden. Als je alle vier de processorkernen aan het werk zet, vormt hij geen bedreiging voor de processors van AMD, ook niet voor de oudere Ryzen 4000U-generatie. Die processors zijn er met zes of zelfs acht cores, reden waarom we ook die blijven aanraden voor onze beste midrangelaptop.

In het hogere segment zien we nu dat gaminglaptops met nieuwe Nvidia Ampere-gpu's uit de RTX3000-serie beginnen in te stromen. Dat leidt ertoe dat er op oudere modellen met de RTX2000-kaarten soms interessante aanbiedingen te vinden zijn. We hebben inmiddels een aantal RTX3000-laptops getest en hoewel Nvidia's nieuwe generatie allicht sneller kan zijn dan de voorgangers, is het verschil veel minder groot dan bij de desktopkaarten, die hun hogere prestaties voor een deel ontlenen aan een hoger stroomverbruik. Bij een laptop is er nu eenmaal weinig speelruimte om dat verder te verhogen.

Door de prijsdalingen is het nu mogelijk om voor rond de 1000 euro een laptop te vinden met RTX2060, waar je voorheen genoegen moest nemen met een tragere GTX1650(Ti). Daarmee beschik je over een apparaat met nog steeds een behoorlijke hoeveelheid grafische rekenkracht, plus de mogelijkheid om features als realtime raytracing en DLSS te gebruiken in moderne titels.

Laptop Budget
Budgetlaptop € 500,-
Basislaptop € 700,-
Mainstreamlaptop € 1000,-

Tot 500 euro: HP 14-cf

HP 14-cf2400nd
Cpu Intel Core i3-10110U
Geheugen 8GB
Ssd 256GB
Prijs Onbekend

De budgetlaptop mag wat ons betreft maximaal 500 euro kosten. Zoals we in de inleiding van deze LBBG al schreven, zijn er maar weinig laptops die aan onze eisen voldoen en ook leverbaar zijn. Een laptop met Core i5- of Ryzen 5-processor, zoals in februari, kunnen we wel vergeten, dus zijn we op zoek gegaan naar een laptop met Core i3-processor. Er moet daarnaast in ieder geval een ips-scherm aanwezig zijn met een resolutie van minstens 1920x1080 pixels en we willen een ssd, hoewel dat laatste tegenwoordig gelukkig standaard is.

De keuze viel aanvankelijk op een Acer Aspire 5, die voorzien is van een Core i3-1115G4-processor, van de Tiger Lake-generatie dus. De laptop heeft verder een full-hd-scherm met ips-paneel en zelfs een verlicht toetsenbord, wat je op laptops van 500 euro vrijwel niet tegenkomt. Keerzijde van de medaille is dat de laptop met 4GB erg weinig werkgeheugen heeft en de ssd van 128GB is ook krap. Grootste nadeel is echter dat Acer ons liet weten dat de voorraden van de laptop bijna op zijn en dat maakt de Aspire 5 niet interessant om te kiezen als Best Buy. Vervolgens bleven er weinig opties over die aan de wensen voldoen, waardoor we uiteindelijk uitkwamen op een oude bekende: de HP 14-cf2400nd.

HP 14-cf1932nd (2018, links) en HP 14-cf2400nd (januari 2021)

Een oude bekende? Ja en nee, strikt genomen is de HP 14-cf2400nd niet eerder tot Best Buy verkozen en hebben we het precieze cf2400nd-model niet eens getest. De HP 14-cf-serie heeft echter al veel vaker in de Laptop Best Buy Guide zijn opwachting gemaakt en daardoor hebben we een goed idee van de laptop. De eerste keer dat de HP 14-cf het tot Best Buy schopte, was in december 2018 en in de tussentijd is de laptop van buiten nauwelijks veranderd. De c-cover, dus het gedeelte rondom toetsenbord en touchpad, is in plaats van zwart lichtgrijs geworden, maar het model van de laptop is verder hetzelfde gebleven.

Die behuizing ziet er van een afstandje misschien uit alsof die van metaal is gemaakt, maar is geheel van kunststof. Dat draagt weer bij aan het relatief lage gewicht van iets minder dan anderhalve kilogram. Het lage gewicht hangt ook samen met de schermdiagonaal van 14", waarmee de laptop een slagje kleiner is dan het 'standaardformaat' van 15,6".

HP 14-cf1932nd (2018, links) en HP 14-cf2400nd (januari 2021)

Dat 14"-formaat heeft ook tot gevolg dat er geen ruimte is voor een numeriek toetsenblok naast het gewone toetsengedeelte. Het toetsenbord is niet voorzien van achtergrondverlichting, maar dat kom je op laptops van 500 euro vrijwel nooit tegen en kunnen we dus moeilijk als nadeel bestempelen. Wel is het jammer dat de aanslag van het toetsenbord vrij 'hard' is. De aanslagen hadden wat ons betreft wat beter gedempt mogen worden. Er is wel veel travel aanwezig. De muistoetsen zijn niet zoals bij de meeste laptops onder het oppervlak van de touchpad verwerkt, maar zijn duidelijk aan de rand van de touchpad in de behuizing gepositioneerd.

De aansluitingen zijn in de loop der tijd niet veranderd en dat is goed nieuws voor wie op zijn laptop graag gebruikmaakt van ethernet, want dat zit er nog gewoon op. Daarnaast is er een SD-kaartlezer te vinden en ook die komen we steeds minder vaak tegen. Rechts zitten verder nog twee gewone USB-A-aansluitingen op maximaal 5Gbit/s en een USB-C-aansluiting. De HDMI-aansluiting ondersteunt versie 1.4 van het protocol.

Benchmarks

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
628
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
625
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
515
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
451
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
363
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
348
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
347
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
335
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
317
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
234
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
164
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
161
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
161
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
159
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
158
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
149
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
146
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
141
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
134
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
95
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
12.068
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
9.253
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
7.931
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
7.745
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
6.992
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
6.950
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
6.912
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
6.034
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
5.996
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
5.614
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
17.114
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
12.648
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
10.321
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
8.993
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
8.667
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
8.472
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
8.089
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
7.709
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
7.357
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
7.016
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
5.940
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
5.646
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
5.277
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
4.772
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
4.381
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
4.204
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
4.050
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
3.872
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
3.641
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
2.711

De 14-cf2400nd is voorzien van een dualcore-Core i3-10110U-processor van de Comet Lake-generatie en die draait al een tijdje mee. In essentie is het een Core i3-8145U-processor met een iets verbeterde geheugencontroller, die sneller geheugen accepteert en een hogere turboclocksnelheid heeft van 4,1 in plaats van 3,9GHz. Beide cpu's zijn op het aloude 14nm-proces van Intel gemaakt. De benchmarkresultaten van de HP 14-cf1923nd zijn dan ook het best vergelijkbaar met die van de cf2400nd. De dualcoreprocessor is prima geschikt voor taken als browsen en het kijken naar video's, maar de quadcore-Ryzen-processors, zoals de 3500U en 4300U, zijn een stuk vlotter. Zowel de bovenstaande IdeaPad 3 als de E15301 is voorheen Best Buy geweest, maar is nu niet meer te krijgen of valt niet meer binnen het budget.

Scherm en accuduur

De HP 14 heeft een scherm dat voldoet aan onze eisen voor een budgetlaptop van 500 euro. Het heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en maakt gebruik van een ips-paneel, wat veel betere kijkhoeken heeft dan een TN-paneel. Bij high-end laptops is ips de standaard, maar we zien in het budgetsegment nog regelmatig nieuwe laptops met een TN-paneel op de markt verschijnen. Daarnaast heeft de HP 14 een matte coating op het scherm, wat reflecties vermindert.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB dekking
  • Accuduur browsen
  • Accutest PCMark
  • PCMark score
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 1920x1080 14"
294
HP 14-cf1923nd 1920x1080 14"
275
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
272
HP 14-cf0925nd 1920x1080 14"
267
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 1920x1080 14"
258
HP 14-cf2900nd 1920x1080 14"
249
HP 14-cf1932nd 1920x1080 14"
227
Lenovo ThinkPad E490 1920x1080 14"
222
Acer Aspire 5 A514-53-3970 1920x1080 14"
219
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 1920x1080 14"
218
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 1920x1080 14"
1337:1
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
1302:1
HP 14-cf1923nd 1920x1080 14"
1251:1
HP 14-cf2900nd 1920x1080 14"
1246:1
HP 14-cf0925nd 1920x1080 14"
1214:1
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 1920x1080 14"
1213:1
Lenovo ThinkPad E490 1920x1080 14"
1169:1
Acer Aspire 5 A514-53-3970 1920x1080 14"
1095:1
HP 14-cf1932nd 1920x1080 14"
985:1
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 1920x1080 14"
955:1
sRGB dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490 1920x1080 14"
65,3
Acer Aspire 5 A514-52-396M 1920x1080 14"
64,5
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 1920x1080 14"
63,9
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
63,9
HP 14-cf0925nd 1920x1080 14"
63,9
HP 14-cf2900nd 1920x1080 14"
63,7
Acer Aspire 5 A514-53-3970 1920x1080 14"
63,0
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 1920x1080 14"
61,1
HP 14-cf1932nd 1920x1080 14"
60,8
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
10u48m
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
10u21m
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 45Wh
10u4m
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
9u58m
HP 14-cf2900nd 41Wh
7u43m
HP 14-cf0925nd 41Wh
7u30m
HP 14-cf1923nd 41Wh
7u28m
Medion Akoya E15301 45Wh
7u6m
HP 14-cf1932nd 41Wh
6u32m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
6u27m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
6u2m
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 45Wh
4u55m
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
4u49m
HP 14-cf0925nd 41Wh
4u18m
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
3u46m
HP 14-cf1923nd 41Wh
3u32m
HP 14-cf1932nd 41Wh
3u27m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
3u16m
HP 14-cf2900nd 41Wh
3u5m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
HP 14-cf2900nd 41Wh
3.081,00
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 45Wh
3.079,00
HP 14-cf1932nd 41Wh
2.976,00
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
2.886,00
HP 14-cf1923nd 41Wh
2.835,00
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
2.732,00
HP 14-cf0925nd 41Wh
2.257,00
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
2.192,00
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
1.973,00

De schermmetingen van HP 14-cf-laptops die we door de jaren heen hebben gedaan, laten een paneel zien zoals je dat voor dit geld mag verwachten. De maximale helderheid zit rond de 260cd/m² en het contrast zit rond de 1200:1. Voor ruimtes waar geen direct zonlicht invalt, is dat prima om mee te werken. Als er wel veel omgevingslicht is, kun je tekortkomen. Er wordt ongeveer 60 procent van de sRGB-gamut weergegeven en dat is gebruikelijk bij laptops van 500 euro, sterker nog, laptopschermen met een sRGB-weergave van 100 procent kom je pas bij laptops van een euro of 900 tegen.

Wat accuduur betreft is er door de jaren ook weinig veranderd. De laptop heeft steeds dezelfde accu van 41Wh aan boord, waarmee ongeveer zevenenhalf uur gebrowsed kan worden. Onder belasting, wat we met PCMark simuleren, houdt de laptop het tussen de drie en vier uur vol.

HP 14-cf1932nd (2019, links) en HP 14-cf2900nd (2021)

Onder de motorkap is er tussen 2019 en 2021 ook weinig veranderd en de indeling ziet er identiek uit. Er is in de tussentijd voor een ander merk ssd en iets sneller geheugen gekozen, maar dan heb je het zo'n beetje gehad. Maak je de laptop open, dan kun je gemakkelijk upgraden. De ssd is vervangbaar en het geheugen steekt in twee slots, waarvan er een bezet is. Op die manier kun je makkelijk uitbreiden naar 16GB, wat bovendien een kleine snelheidswinst biedt, omdat het geheugen dan in dualchannelmodus draait.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat dit niet het beste moment is om een laptop van ongeveer 500 euro te kopen. In de LBBG van februari hadden we voor dit geld nog een laptop met een quadcore-Ryzen 3500U-processor uitgezocht en in oktober nog hadden we er zelfs een met een Ryzen 4300U-processor. Doordat verschillende onderdelen lastig te leveren zijn, lopen de prijzen op en komen we binnen het budget van 500 euro dit keer uit op de HP 14-cf met Core i3-processor.

Die laptop is een oude bekende en voldoet op zich aan alle eisen die we binnen deze prijscategorie stellen. De hardware is vlot genoeg, en er zijn 8GB werkgeheugen en een ssd van 256GB aanwezig. Praktisch zijn de twee geheugenslots, waardoor het geheugen nog uit te breiden is, en daarnaast is zoals bij de meeste andere laptops de ssd vervangbaar. Het matte full-hd-ips-scherm moet je niet voor professioneel foto- of videobewerken gebruiken, maar het is wel het beste dat je in deze prijsklasse kunt krijgen. De accuduur valt daarnaast niet tegen en voor wie die nog graag gebruikt, is deze laptop zelfs voorzien van een ethernetaansluiting.

Alternatieven

Acer Aspire 5 (A515-56-31JK)

Deze laptop noemden we bovenaan de pagina al even. Hij heeft in tegenstelling tot de HP wel een cpu van Intels nieuwe, 11e generatie, met daarnaast 4GB geheugen en een ssd van 128GB. Op het moment van schijven is de laptop nog beschikbaar, maar het is niet duidelijk voor hoelang nog.

Score: 0(0 reviews)
HP 14-cf2009nd

Dit is de goedkopere versie van de cf2400nd, met dezelfde Core i3-10110U-processor, maar slechts 4GB geheugen en een ssd van 128GB. Mocht je weinig geld te besteden hebben of het werkgeheugen en de ssd toch al willen uitbreiden, dan kan dit een interessante optie zijn.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ITL05 (82HS009SMB, Azerty toetsenbord)

Een interessant alternatief voor onze Vlaamse lezers is de IdeaPad Flex 5, een convertible met een 14"-scherm en Intel Core i3-processor van de laatste Intel Tiger Lake-generatie. Net als de Acer hierboven heeft hij slechts 4GB geheugen en een 128GB-ssd, maar wel een full-hd-ips-scherm. Gezien de azerty-toetsenbordindeling is deze laptop niet interessant voor Hollanders.

Score: 0(0 reviews)

Tot 700 euro: Acer, HP of Lenovo

We schreven al dat het kopen van een laptop vanwege tekorten niet makkelijk is en dat geldt niet alleen voor laptops tot 500 euro, maar ook voor die van een euro of 700. Het probleem lijkt in mindere mate te spelen voor duurdere laptops, doordat daarvan minder grote volumes worden verkocht. Ook bij het selecteren van de Best Buys merkten we echter dat laptops die het ene moment nog volop op voorraad leken, er de volgende dag niet meer waren of ineens een hogere prijs kregen. Voor deze prijscategorie hadden we drie laptops op het oog en we zetten ze op deze pagina onder elkaar. Op het moment van schrijven zijn ze alle drie nog op voorraad en we hopen dat dat nog een tijdje zo blijft.

Acer Swift 3

Wie de Laptop Best Buy Guide van februari nog in het achterhoofd heeft, zal de Acer Swift 3 bekend voorkomen. We riepen deze laptop toen ook in deze categorie uit tot Best Buy vanwege zijn goede balans tussen snelheid, bouwkwaliteit en draagbaarheid. In de vorige BBG kun je het uitgebreide verhaal bij deze laptop lezen, maar hier vatten we het nog eens kort samen.

De Swift 3 is een 14"-laptop, dus een maatje kleiner dan het standaard 15"-formaat. De laptop is licht, want hij weegt slechts 1,21 kilogram. De behuizing is grotendeels van aluminium. Alleen de rand rondom het scherm is van plastic gemaakt. Door de toepassing van metaal voelt hij toch stevig aan, hoewel je hem in het midden wat makkelijk kunt indrukken. Het toetsenbord is voorzien van achtergrondverlichting en rechtsonder zit een vingerafdrukscanner. Je bent, kortom, voorzien van alles wat je op een laptop voor dit geld verwacht.

Bij de aansluitingen zie je dat ook; alles wat je op de laptop verwacht, zit erop. Dat betekent een gewone USB-aansluiting links, maar ook een USB-C-aansluiting die bovendien multifunctioneel is. Dat houdt in dat je er USB-apparaten op kunt aansluiten, maar ook een beeldscherm, en je kunt de aansluiting ook gebruiken om de laptop mee op te laden. Op de HDMI-aansluiting kun je uiteraard ook een beeldscherm aansluiten en die connector ondersteunt de 2.0-versie van het protocol, waardoor 4k-schermen op 60Hz evenmin een probleem zijn. Je kunt echter niet alles hebben, want de rechter USB-aansluiting is helaas wel van het langzame soort en ondersteunt maximaal 480Mbit/s. Een kaartlezer ontbreekt helaas eveneens.

HP Pavilion 15

De Pavilion 15 heeft zo zijn overeenkomsten met de Acer Swift 3. De behuizing is van lichtgrijs aluminium gemaakt en onder de motorkap zit een Ryzen 5 4500U-processor. Er zijn ook verschillen, want de HP is een slagje groter, dankzij zijn 15,6"-scherm. Dat merk je ook aan het gewicht, want dat is met 1,7 kilogram een stuk hoger dan dat van de Acer. Dat maakt dat we eerder voor de Acer zouden kiezen als we de laptop vaak willen meenemen, terwijl de HP beter op de keukentafel kan blijven staan. Hoewel de onderkant van de HP-behuizing niet van metaal, maar van plastic is, voelt het geheel toch nog wat steviger aan dan bij de Acer Swift 3.

Het toetsenbord van de Pavilion 15 is voorzien van een numeriek deel en heeft daarnaast achtergrondverlichting. Een vingerafdrukscanner is eveneens aanwezig en daarnaast is het scherm van een relatief smalle rand voorzien, wat de laptop compacter maakt dan de Lenovo IdeaPad 3, die we hieronder bespreken.

Wat aansluitingen betreft doet de HP het iets beter dan de Acer. De laptop is namelijk ook voorzien van gewone USB-A-aansluitingen links en rechts, maar bij de HP hebben beide een snelheid van 5Gbit/s. Daarnaast zijn links een HDMI 2.0-aansluiting en USB-C aanwezig. Dat laatste is net als bij de Acer multifunctioneel. Er zit zelfs een kaartlezer op, hoewel die alleen microSD-kaartjes accepteert.

Lenovo IdeaPad 3

'Alle waar naar zijn geld' is een uitspraak die ook op laptops van toepassing is en dat blijkt duidelijk bij de IdeaPad 3. De laptop is voorzien van een Ryzen 7 4700U-processor, die acht cores heeft. Dat zijn er twee meer dan de zescoreprocessors in de Swift 3 en Pavilion 15. Bovendien is er een 512GB-ssd aanwezig en net als bij de andere twee laptops 8GB werkgeheugen. Daarmee heeft de Lenovo de beste specificaties van het drietal. De prijs is met 700 euro vergelijkbaar en dan kun je je dus afvragen waarom de Acer en HP niet van zo'n snelle achtcoreprocessor zijn voorzien.

Dat wordt gauw duidelijk als je de IdeaPad 3 vastpakt. Het motiefje op de behuizing verwijst weliswaar naar geborsteld aluminium, maar het is duidelijk plastic. Dat plastic is bovendien niet stevig, want de behuizing veert makkelijk in als je er druk op zet. Dat geldt ook voor de plastic omvatting van het scherm, die makkelijk heen en weer buigt als je het aan de bovenhoeken vastpakt. Er wordt op nog meer punten bezuinigd, want de webcam heeft een resolutie van slechts 640x480 pixels, wat een stuk lager is dan de resolutie van 1280x720 pixels op bijna alle andere laptops, waaronder de HP en Acer hierboven. De IdeaPad 3 is wel weer voorzien van een vingerafdrukscanner, die onopvallend is weggewerkt in de aan-uitknop.

Je merkt ook in de aansluitingen dat Lenovo enigszins bezuinigd heeft op de IdeaPad 3. We zijn blij met de kaartlezer aan de rechterzijde en het aantal USB-aansluitingen aan de linkerkant. Twee daarvan ondersteunen een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s, maar op de linker is bezuinigd en die werkt op maximaal 480Mbit/s. De HDMI-aansluiting ondersteunt maximaal versie 1.4-van het protocol en kun je dus niet gebruiken om 4k-schermen op 60Hz aan te sluiten. USB-C is helemaal niet aanwezig.

Specificaties en benchmarks

Op papier de snelste van het drietal is dus de Lenovo IdeaPad 3, met zijn achtcoreprocessor. De reden dat alle drie de laptops voorzien zijn van een AMD-processor, is intussen bij de meesten bekend. Voor wie het niet weet: AMD heeft met zijn Ryzen 4000-serie op de meeste punten Intel overtroffen. Intel levert processors met maximaal vier cores binnen een tdp van 15 watt, terwijl AMD cpu's met zes en acht cores kan leveren. In veel gevallen zijn de AMD-processors dus sneller, terwijl het bijna-topmodel, de 4700U, al in een laptop van 700 euro zoals de IdeaPad 3 terug te vinden is.

Acer Swift 3 SF314-42-R2MP HP Pavilion 15-eh0947nd Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 (81W40096MH)
Cpu AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 5 4500U AMD Ryzen 7 4700U
Cores/threads 6/6 6/6 8/8
Scherm 14", 1920x1080 15,6", 1920x1080 15,6", 1920x1080
Werkgeheugen 8GB 8GB 8GB
Ssd 512GB 256GB 512GB
Prijs € 699,- € 629,- € 699,-

De significante verschillen in hardware zijn dus terug te vinden in de snellere processor in de IdeaPad, terwijl de HP als enige een wat kleinere 256GB-ssd heeft. De Acer is wat compacter dankzij zijn 14"-scherm en de HP is iets goedkoper dan de andere twee.

  • Cinebench 20 - Multi
  • Cinebench 20 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 20 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4600U
2.727
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 Rad. Graphics Ryzen 7 4700U
2.655
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
2.582
Asus M533IA-BQ209T Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
2.212
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Iris Xe Graphics G7 80EUs Ci5-1135G7
2.094
HP Pavilion 15-eh0947nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
2.041
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
2.033
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
1.947
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
1.147
HP 15-dw1008nd Intel UHD 620 Ci3-10110U
694
Cinebench 20 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Iris Xe Graphics G7 80EUs Ci5-1135G7
520
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 Rad. Graphics Ryzen 7 4700U
475
HP Pavilion 15-eh0947nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
451
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
444
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4600U
438
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
434
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
428
Asus M533IA-BQ209T Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
415
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
411
HP 15-dw1008nd Intel UHD 620 Ci3-10110U
401
3DMark Night Raid
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Iris Xe Graphics G7 80EUs Ci5-1135G7
15.959
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
12.141
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4600U
11.984
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 Rad. Graphics Ryzen 7 4700U
11.652
HP Pavilion 15-eh0947nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.349
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.310
Asus M533IA-BQ209T Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
10.847
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
10.838
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.195
HP 15-dw1008nd Intel UHD 620 Ci3-10110U
4.122
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Iris Xe Graphics G7 80EUs Ci5-1135G7
19.510
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
13.370
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4600U
13.039
HP Pavilion 15-eh0947nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.977
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 Rad. Graphics Ryzen 7 4700U
11.936
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.904
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.868
Asus M533IA-BQ209T Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
11.547
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
5.304
HP 15-dw1008nd Intel UHD 620 Ci3-10110U
4.464
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 Rad. Graphics Ryzen 7 4700U
10.271
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
8.820
HP Pavilion 15-eh0947nd Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
8.753
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4600U
8.218
Asus M533IA-BQ209T Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
8.076
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
7.983
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL Iris Xe Graphics G7 80EUs Ci5-1135G7
7.857
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP Rad. RX Vega 6 Ryzen 5 4500U
7.268
Acer Swift 3 SF314-58-58XS Intel UHD Graphics Ci5-10210U
4.656
HP 15-dw1008nd Intel UHD 620 Ci3-10110U
2.875

Als we vervolgens naar de benchmarks kijken, zien we in een oogopslag dat de Ryzen 5-processors prima presteren, maar dat de Ryzen 7-cpu in de IdeaPad nog eens ruim een kwart sneller is. Hij is echter niet zo snel als je misschien van een achtcoreprocessor zou verwachten. Dat komt waarschijnlijk door het werkgeheugen dat werkt op 2666MT/s, terwijl 3200MT/s ondersteund wordt. Bij de HP werkt het DDR4-geheugen wel op 3200MT/s en de Acer is van Lpddr4x voorzien op 4266MT/s. Op grafisch gebied, in 3DMark, doen de Vega-gpu's het beter dan de oude Intel UHD-graphics, maar intussen zijn laptops met Intels Xe-gpu's ook al voor een euro of 700 te krijgen en die zijn weer sneller dan de Vega's.

Accuduur, beeldkwaliteit en upgrades

Vervolgens kijken we nog kort naar de beeldkwaliteit, de accuduur en de mogelijkheden om de laptops te upgraden. Wat beeldkwaliteit betreft hebben de laptops op papier vergelijkbare schermen. De resolutie is 1920x1080 pixels, er wordt gebruikgemaakt van ips-panelen en in alle gevallen zijn de schermen voorzien van een matte coating.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 1920x1080 14"
390
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 1920x1080 14"
368
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 1920x1080 14"
331
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 1920x1080 15,6"
305
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 1920x1080 14"
299
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 1920x1080 14"
289
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 1920x1080 15,6"
284
HP 15-dw1008nd 1920x1080 15,6"
282
Asus M533IA-BQ209T 1920x1080 15,6"
272
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
272
HP Pavilion 15-eh0947nd 1920x1080 15,6"
271
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 1920x1080 14"
1938:1
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 1920x1080 14"
1623:1
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 1920x1080 15,6"
1451:1
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
1302:1
Asus M533IA-BQ209T 1920x1080 15,6"
1285:1
HP Pavilion 15-eh0947nd 1920x1080 15,6"
1176:1
HP 15-dw1008nd 1920x1080 15,6"
1129:1
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 1920x1080 14"
1106:1
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 1920x1080 15,6"
1092:1
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 1920x1080 14"
1069:1
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 1920x1080 14"
1067:1
sRGB dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 1920x1080 14"
99,8
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 1920x1080 14"
98,7
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 1920x1080 15,6"
66,2
Asus M533IA-BQ209T 1920x1080 15,6"
64,2
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
63,9
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 1920x1080 15,6"
63,6
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 1920x1080 14"
63,1
HP Pavilion 15-eh0947nd 1920x1080 15,6"
63,0
HP 15-dw1008nd 1920x1080 15,6"
62,1
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 1920x1080 14"
61,2
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 1920x1080 14"
59,9

Als we vervolgens onze colorimeter op de schermen leggen en de Calman-software gebruiken, zien we weinig verschillen. De maximale helderheid haalt de 300cd/m² niet en het contrast is zoals je verwacht van een ips-paneel, maar niet overdonderend. De weergave van het sRGB-kleurbereik blijft ook in alle gevallen iets boven de 60 procent hangen en in deze prijsklasse hadden we eigenlijk niet hoger verwacht. Het zijn, kortom, in de basis prima schermen voor de niet veeleisende gebruiker. Wil je een laptop met een scherm dat wel de volledige sRGB-gamut kan weergeven, dan zul je nog een euro of 200 meer moeten uittrekken.

  • Accutest browsen)
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
17u7m
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 70Wh
15u4m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 56Wh
13u54m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
12u24m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 48Wh
12u12m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 50,29Wh
11u6m
Asus M533IA-BQ209T 50Wh
10u9m
HP Pavilion 15-eh0947nd 41Wh
9u40m
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 45Wh
7u46m
Medion Akoya E15301 45Wh
7u6m
HP 15-dw1008nd 41Wh
6u7m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 70Wh
5u40m
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
5u39m
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 48Wh
5u35m
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
5u28m
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 50,29Wh
4u53m
Asus M533IA-BQ209T 50Wh
4u22m
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 56Wh
4u7m
HP Pavilion 15-eh0947nd 41Wh
3u55m
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 45Wh
3u34m
HP 15-dw1008nd 41Wh
2u41m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Acer Swift 5 SF514-55T-55WL 56Wh
4.537,00
Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 45Wh
3.663,00
Lenovo IdeaPad 5 15ARE05 70Wh
3.522,00
HP Pavilion 15-eh0947nd 41Wh
3.451,00
Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05 60,7Wh
3.409,00
Asus M533IA-BQ209T 50Wh
3.390,00
Acer Swift 3 SF314-42-R2MP 48Wh
3.340,00
Lenovo IdeaPad 5 14ARE05 57Wh
3.252,00
Acer Swift 3 SF314-58-58XS 50,29Wh
2.895,00
HP 15-dw1008nd 41Wh
2.848,00

Als we vervolgens naar de accuduur kijken, dan weet de Acer te verrassen. Het is de kleinste laptop van het drietal, maar is wel voorzien van de grootste accu. Bovendien lijkt de laptop efficiënt met die energie om te springen, want de Lenovo heeft een iets kleinere accu, maar haalt wel een duidelijk kortere accuduur in de browsetest. Tijdens browsen doen we het rustig aan, maar bij het draaien van PCMark wordt de hardware harder aan het werk gezet en ook dan presteert de Acer het best van het drietal.

Vlnr: Acer, HP, Lenovo

Tot slot kijken we naar de upgrademogelijkheden van de hardware. Daar zien we dat de M.2-ssd in alle gevallen vervangen kan worden en dat is ook gebruikelijk bij laptops in deze prijsklasse. Ruimte voor een tweede ssd is er in geen van de gevallen. Het werkgeheugen van de Acer is vastgesoldeerd en is dus niet uit te breiden. Bij Lenovo is de helft vastgesoldeerd, waardoor je alleen de tweede module van 4GB kunt vervangen. Bij HP zijn beide modules vervangbaar en die laptop biedt dan ook het beste perspectief voor toekomstige upgrades.

Conclusie

Zoek je voor 700 euro een laptop, dan is er op het moment van schrijven aardig wat te kiezen. Laptopprijzen stijgen en dalen echter snel en modellen raken ook snel uitverkocht. Daarom hebben we naar drie verschillende modellen gekeken, waarbij ieder model zijn eigen sterke punten heeft. Het sterke punt van de Lenovo is dat hij snel is. Voor slechts 700 euro koop je een laptop met een achtcore-AMD-processor, 8GB geheugen en een 512GB-ssd. Gaat het je puur om veel hardware voor je geld, dan is de IdeaPad 3 een goede keuze.

Het is echter wel de laptop die het meest 'uit balans' is van de drie, want door de snelle hardware moest er elders bezuinigd worden. Dat lijkt de reden te zijn dat Lenovo heeft gekozen voor langzamer geheugen, een webcam met een lage resolutie en een behuizing die volledig van kunststof is.

De HP en Acer zijn wat dat betreft meer in balans en hebben bijvoorbeeld een metalen behuizing. De HP is de goedkopere van de twee en heeft een kleinere ssd van 256GB ten opzichte van de 512GB-ssd in de Acer, maar die kun je nog vervangen, net als beide modules van het werkgeheugen. Het is met zijn 15,6"-scherm ook een laptop die het prima doet op de keukentafel of in de werkkamer. Als je je laptop echter ook onderweg wilt kunnen gebruiken, dan is de Acer de betere optie. Die is lichter en heeft een langere accuduur, maar zit iets minder praktisch in zijn aansluitingen dan de HP.

  • Acer
  • HP
  • Lenovo

Laagste prijzen voor: Acer Swift 3 SF314-42-R2MP
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Hardware-Expert

Score: 5 (72)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost (vanaf € 44,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-

Bekijk

Megekko

Score: 5 (3788)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-

Bekijk

Levix Computershop

Score: 5 (58)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost (vanaf € 30,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-

Bekijk

Alternate.nl

Score: 4 (417)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost tot 10 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-

Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 5 (273)

€ 699,-

€ 705,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 705,95

Bekijk

Laagste prijzen voor: HP Pavilion 15-eh0947nd
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Coolblue.nl

Score: 4 (606)

€ 629,-

€ 629,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 629,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 629,-

Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo IdeaPad 3 15ARE05 (81W40096MH)
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Megekko

Score: 5 (3788)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-

Bekijk

CD-ROM-LAND Breda

Score: 5 (273)

€ 699,-

€ 705,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost € 6,95
iDeal € 0,-
Totaal € 705,95

Bekijk

Rond 1000 euro: ASUS TUF Gaming A15 FX506

De beste mainstreamlaptop van rond de 1000 euro is een apparaat dat niet noodzakelijk heel dun en licht is, maar wel geschikt voor het wat zwaardere werk. Dat betekent een vlotte processor, geen 15W-exemplaar, zoals bij de meeste Ultrabooks, maar een 45W-processor. Die levert over het algemeen een stuk meer rekenkracht bij taken die langer duren, zoals videobewerking en gaming. Ook een aparte grafische kaart is voor de mainstreamlaptop een eis. Die kun je voor sommige creatieve toepassingen goed gebruiken en natuurlijk heb je ook een losse gpu nodig om een beetje te kunnen gamen.

Hoewel het budget voor deze categorie eigenlijk 1000 euro bedraagt, kiezen we dit keer voor de ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T. Deze laptop is met 1049 euro net wat te duur, maar voor dat bedrag krijg je wel een machine met een snelle AMD Ryzen 4800H-octacore plus Nvidia Geforce RTX2060-videokaart. Die is duidelijk sneller dan de GTX 1650 of GTX 1650Ti die je in de meeste andere laptops rond dit bedrag aantreft, wat de meerprijs rechtvaardigt. Voor Belgische klanten is er de ASUS TUF FX506IV-HN286T-BE met azertytoetsenbord, die dezelfde configuratie heeft als het Nederlandse model. Eerder was die 50 euro goedkoper, maar op het moment van schrijven is de prijs weer gestegen naar 1100 euro.

ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T ASUS TUF Gaming A15 FX506IU-BQ290T
Processor AMD Ryzen 7 4800H AMD Ryzen 7 4800H
Geheugen 16GB DDR4-3200 (dualchannel) 16GB DDR4-3200 (dualchannel)
Ssd 512GB 1TB
Videokaart Nvidia RTX 2060, 6GB GTX 1660Ti, 6GB
Scherm 15,6", ips, fhd, 144Hz 15,6", ips, fhd, 60Hz
Prijs bij publicatie 1049 euro 1079 euro

De ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T is op het moment van schrijven slechts bij één winkel verkrijgbaar, al lijkt de aanbieding al geruime tijd te lopen. Mocht hij toch uitverkocht raken, dan zou je ook de ASUS TUF Gaming A15 FX506IU-BQ290T kunnen overwegen. Voor 30 euro meer krijg je dezelfde krachtige processor en een dubbel zo grote 1TB-ssd, maar de videokaart is een GTX1660Ti. Die moet, gelet op onze ervaringen met andere laptops, ongeveer even hoge framerates halen als de RTX2060 in de meeste spellen, maar mist ondersteuning voor raytracing en DLSS. Het 144Hz-scherm wordt bovendien verwisseld voor een 60Hz-exemplaar.

Behuizing, toetsenbord en aansluitingen

Zoals gebruikelijk voor een apparaat in deze klasse is de behuizing van de ASUS TUF Gaming A15 grotendeels gemaakt van plastic. Het enige metalen onderdeel is de achterkant van de schermklep, gemaakt van donkergrijs aluminium. De zwarte kunststof behuizing geeft in het midden wat meer mee dan duurdere laptops van metaal, maar alsnog is de stevigheid ruim voldoende. Als geheel laat het apparaat zich ook nauwelijks verbuigen als je het in twee handen neemt. Het scherm laat zich makkelijk optillen doordat ASUS een klein lipje heeft toegevoegd aan de schermklep, waarbij het stijve scharnier voorkomt dat het scherm makkelijk gaat wapperen als de ondergrond niet stabiel is. In het bredere lipje in de bovenste schermrand is ook een webcam verwerkt, die sommige gaminglaptops moeten missen.

ASUS heeft de ruimte rondom het toetsenbord voorzien van een matte en geborstelde afwerking, die wat ons betreft een stuk prettiger is dan de erg glimmende afwerking die we vaak zien op betaalbare gaminglaptops. Je ziet vingervet en stof zo een stuk minder goed zitten. Ook in andere opzichten ziet de vormgeving van de TUF Gaming A15 er wat ons betreft strak uit. ASUS heeft zich laten inspireren door een militair thema, met hoekige kanten in plaats van vloeiende rondingen en zichtbare 'schroeven' op de hoeken van de kap. Het systeem lijkt een beetje op de TUF Dash F15, die we onlangs hebben gereviewd. De Dash F15 van begin 2021 is wel een stuk lichter en kleiner dan de A15, die stamt uit begin 2020. Alsnog is de TUF A15 zeker geen overdreven dikke of zware laptop. Een dikte van 2,77cm is min of meer normaal voor een gaminglaptop in deze categorie; het gewicht van 2,16kg is zelfs aan de lage kant.

Het toetsenbord van de TUF Gaming A15 is voorzien van wasd-toetsen met een volledig doorzichtig ontwerp, waardoorheen je het mechaniek onder de toetsen kunt zien zitten. Onder de toetsen zit rgb-verlichting die echter niet per toets instelbaar is, zoals bij duurdere gaminglaptops. De travel van de toetsen is prima en door de stevige behuizing voelt het tikken niet zompig aan. Wel had de weerstand bij het indrukken naar ons idee wat hoger gekund voor een duidelijkere aanslag. Naast de aparte numpad zijn er vier extra knoppen voor het snel instellen van het volume, het muten van je microfoon en de Armoury Crate-software. De powerknop zit gelukkig apart van het toetsenbord, maar een vingerafdrukscanner zit er niet in. Dat is zelfs bij duurdere gaminglaptops overigens niet gebruikelijk. De touchpad, een Precision-exemplaar, is vrij klein, maar het oppervlak voelt prettig glad aan. In tegenstelling tot bij veel andere laptops zijn de muistoetsen aparte knoppen.

De aansluitingen van de TUF Gaming A15 zitten voor het grootste deel links en behalve een kaartlezer zijn er alle voorzieningen die je mag verwachten. Rechts zit enkel een USB 2.0-poort die je wellicht voor je muis kunt gebruiken. Links zitten van achter naar voren een voedingsconnector, een gigabit-ethernetpoort, een HDMI 2.0-aansluiting, twee USB 3.1 type A-aansluitingen (5Gbit/s), een USB-C-poort en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De USB-C-poort ondersteunt de hoogste USB-snelheden van 10Gbit/s en biedt doorvoer van DisplayPort 1.4-signalen, wat van pas komt als je gebruik wilt maken van G-Sync, of schermen met een erg hoge resolutie of refreshrate wilt aansluiten. Voor het opladen van de laptop levert de poort niet genoeg prik, dus daarvoor zul je de meegeleverde 230W-adapter moeten aansluiten.

Benchmarks, scherm en accuduur

  • Cinebench R15 - Single
  • Cinebench R15 - Multi
  • 3DMark Fire Strike - Combined
  • 3DMark Fire Strike - Graphics
  • 3DMark Fire Strike - Physics
  • Cinebench 20 - Single
  • Cinebench 20 - Multi
Cinebench R15 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
208
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
206
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
203
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
190
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
185
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
185
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
184
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
175
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
169
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
162
Cinebench R15 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
1.932
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
1.926
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
1.536
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
1.399
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
1.345
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
1.340
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
1.338
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
1.229
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
1.211
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
642
3DMark Fire Strike - Combined
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
7.575
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
7.497
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
7.494
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
7.034
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
6.375
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
5.287
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
4.012
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
3.753
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
3.730
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
3.317
3DMark Fire Strike - Graphics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
16.317
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
15.605
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
15.180
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
14.710
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
14.660
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
13.463
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
10.348
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
9.629
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
9.522
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
9.065
3DMark Fire Strike - Physics
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
22.598
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
22.413
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
18.721
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
18.576
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
18.484
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
18.267
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
17.974
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
17.843
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
17.576
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
12.761
Cinebench 20 - Single
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
503
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
500
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
490
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
490
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
469
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
444
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
438
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
436
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
407
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
374
Cinebench 20 - Multi
Laptop CPU/SoC Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
4.448
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
4.433
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
3.347
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
3.148
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
3.097
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
2.828
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
2.510
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
2.443
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
2.320
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
1.902

In deze grafieken zie je een selectie andere laptops die we hebben getest, van tussen 700 en 1500 euro met vergelijkbare specificaties: een processor uit de H-serie van Intel of AMD plus een losse videokaart. De meeste apparaten zijn bovendien nog te koop op het moment van schrijven. Zoals je ziet, is de TUF Gaming A15 een van de snelste laptops in dit overzicht als we kijken naar de cpu-prestaties, Hoewel de 5000-serie inmiddels voor de deur staat, is ook de AMD Ryzen 4000-serie nog razendsnel en de TUF Gaming A15 beschikt over de Ryzen 7 4800H, het op een na hoogste model in die serie.

  • Blender duurtest run #1
  • Blender duurtest run #25
Blender duurtest run #1
Laptop tijd in seconden (lager is beter)
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
21,6
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH)
21,8
Blender duurtest run #25
Laptop tijd in seconden (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH)
23,5
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
25,6

In vergelijking met de Lenovo Legion 5 15ARH05 met dezelfde processor, onze aanrader van vier maanden geleden, is de processor bij de TUF Gaming A15 nipt sneller in korte bursttaken, maar op de langere duur kan de concurrent een wat hoger prestatieniveau volhouden.

  • Far Cry 5 - 1080p - Ultra
  • Far Cry 5 - 4k - Ultra
  • GTA V - 1080p - Ultra
  • GTA V - 4k - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
  • Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Far Cry 5 - 1920x1080 - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
89,0
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
87,0
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
87,0
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
83,0
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
78,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
74,0
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
60,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
57,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
57,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
56,0
Far Cry 5 - 3840x2160 - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
33,0
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
33,0
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
31,0
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
31,0
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
29,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
27,0
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
21,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
18,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
18,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
16,0
GTA V - 1080p - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
81,0
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
80,6
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
77,6
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
77,1
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
73,3
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
70,4
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
60,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
57,0
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
56,0
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
54,2
GTA V - 4k - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
32,7
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
31,9
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
31,7
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
31,6
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
30,7
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
27,9
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
21,8
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
20,2
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
20,0
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
20,0
Rise of the Tomb Raider - 1080p - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
89,8
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
87,7
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
84,5
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
83,4
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
83,3
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
73,4
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
57,9
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
55,4
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
52,5
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
52,0
Rise of the Tomb Raider - 4k - Ultra
Laptop CPU/SoC Videochip framerate in fps (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) Ci7-10750H GF RTX 2060
31,2
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T Ryzen 7 4800H GF RTX 2060
30,4
HP Omen 15-dh0125nd Ci7-9750H GF RTX 2060
29,0
Medion Erazer P15805 Ci7-9750H GF GTX 1660 Ti
28,4
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL Ci7-10750H GF RTX 2060
28,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T Ryzen 7 4800HS GF GTX 1660 Ti Max-Q
26,1
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T Ryzen 5 4600H GF GTX 1650 Ti
19,4
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) Ci7-10750H GF GTX 1650
17,6
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) Ci5-9300HF GF GTX 1650
17,4
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) Ryzen 7 4800H GF GTX 1650
17,0

De TUF Gaming A15 is zoals gezegd voorzien van een Nvidia Geforce RTX 2060. Extreme aanbiedingen uitgezonderd is dat nu de snelste gpu die je voor dit bedrag zult vinden in een laptop; gebruikelijker is een GTX 1660Ti, GTX 1650Ti of GTX 1650. De RTX 2060 behoort tot Nvidia's Turing-generatie en is de laagst gepositioneerde kaart met speciale raytracinghardware. Verwacht daar op voorhand dus niet te veel van, al kan DLSS eventueel helpen om de framerate op peil te krijgen. Ook deze voorziening is exclusief voorbehouden aan de RTX-serie.

We hebben zoals gebruikelijk drie spellen getest, waarin we je bovenstaand de resultaten op Ultra-settings tonen. Zelfs met deze lekker ver open geschroefde instellingen blijkt de RTX 2060 in 1080p ruim voldoende voor goede framerates. We noteren ruimschoots meer dan 60fps gemiddeld in alle drie de titels. Dat kunnen de laptops met een GTX 1660Ti ook nog wel, maar voor de GTX 1650 is deze combinatie van resolutie en kwaliteitsinstellingen al te zwaar als je gemiddeld 60fps wilt halen. Wil je graag in 4k gamen met de TUF Gaming A15, dan kun je het best overschakelen naar Medium-instellingen, want op Ultra haalt de RTX 2060 nog maar rond de 30fps. Het koelsysteem is gedurende de test niet te lawaaiig, hoewel je de laptop in vol bedrijf uiteraard wel hoort. Idle is de machine niet hoorbaar. Wellicht dankzij de plastic behuizing, die warmte minder goed geleidt dan metaal, warmt de bovenkant niet enorm snel op als je aan het gamen bent.

Kijkend naar het binnenwerk is te zien dat de ASUS TUF Gaming A15 nog plek heeft voor een extra M.2-ssd, zoals de sticker op de behuizing overigens ook al belooft. Het voorgemonteerde exemplaar van 512GB zit links naast een van de twee ventilators en kun je uiteraard ook nog vervangen. Datzelfde geldt voor de twee groene reepjes van 8GB DDR4-3200, die mooi afsteken tegen het blauwe moederbord. Varianten van de TUF Gaming A15 die elders worden verkocht, hebben ook nog een 2,5"-hdd aan boord, te oordelen aan de lege bay rechts naast de accu. Helaas heeft ASUS de SATA-aansluiting kennelijk wegbezuinigd bij modellen die niet af fabriek al een schijf hebben, zodat je de lege ruimte niet meer kunt opvullen.

  • Reactietijd 0-100%
  • Reactietijd 100-0%
  • Reactietijd 20-80%
  • Reactietijd 80-20%
Reactietijd 0-100%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
4,90
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
7,20
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
11,50
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
13,30
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
14,30
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
14,90
Reactietijd 100-0%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
4,00
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
4,80
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
9,40
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
11,40
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
12,20
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
12,20
Reactietijd 20-80%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
7,00
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
7,40
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
15,40
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
17,70
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
18,40
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
19,90
Reactietijd 80-20%
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal tijd in ms (lager is beter)
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
5,20
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
5,30
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
13,30
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
15,80
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
17,10
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
18,10

Ons testmodel van de TUF Gaming A15 heeft een 15,6"-ips-paneel met full-hd-resolutie en 144Hz-refreshrate. We hebben de responstijden even doorgemeten en die zijn niet echt om over naar huis te schrijven, zoals we helaas vaker zien bij betaalbare laptops met een op papier snel paneel. Met gemiddeld 10,4ms voor zwart-witovergangen en 14,4ms voor grijs-grijstransities is het scherm duidelijk te traag voor 144Hz, want daarvoor moet er iedere 6,9ms een nieuw beeld op het scherm verschijnen.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gem. grijswaardenfout
  • Gem. kleurfout
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
338
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
306
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
303
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
294
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
293
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
289
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
280
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
280
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
259
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
256
Contrast
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
1398:1
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
1398:1
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
1395:1
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
1364:1
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
1280:1
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
1211:1
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
1205:1
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
1176:1
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
866:1
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
784:1
Gemiddelde grijswaardenfout
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
1,60
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
3,10
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
3,50
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
4,30
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
4,80
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
4,90
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
6,30
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
7,00
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
7,30
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
7,70
Gemiddelde kleurfout
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
1,80
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
2,60
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
3,20
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
7,10
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
7,60
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
7,90
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
8,50
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
9,20
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
9,40
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
9,60
sRGB dekking
Laptop Refresh rate Schermdiagonaal Gamut dekking in % (hoger is beter)
HP Omen 15-dh0125nd 15,6"
97,9
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 144Hz 15,6"
96,3
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 60Hz 15,6"
66,8
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T 144Hz 15,6"
66,0
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 144Hz 15,6"
65,7
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 144Hz 15,6"
65,0
Medion Erazer P15805 144Hz 15,6"
64,1
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 60Hz 15,6"
63,4
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 17,3"
62,1
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 120Hz 15,6"
60,5

Ook in andere opzichten is het scherm niet top, hoewel de concurrentie het over het algemeen niet beter doet. Helderheid en contrast zijn min of meer gemiddeld voor een apparaat in deze prijsklasse, met een maximale helderheid wit van 289cd/m² en een contrastverhouding van 1205:1. De grijsweergave is in vergelijking met de concurrentie redelijk voor elkaar, maar een gemiddelde ΔE-waarde van 4,3 duidt wel op een met het blote oog zichtbare afwijking; het scherm is iets te blauw. Een groter probleem is de hoge gemiddelde kleurafwijking van 7,6. Die maakt dat deze laptop zich niet leent voor beeldbewerking. Uit de laatste grafiek, die van de sRGB-dekking, blijkt waarom de afwijking zo hoog is. Zoals bij de meeste betaalbare gaminglaptops kan het scherm in de TUF Gaming A15 maar twee derde van het sRGB-kleurbereik laten zien. Verzadigde kleuren ogen daardoor te flets.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 8 creative conv.
  • PCMark 8 Creative conventional (accu)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
7u31m
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 45Wh
7u29m
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 60Wh
6u34m
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 48Wh
6u2m
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 52,5Wh
5u11m
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 60Wh
4u16m
Medion Erazer P15805 44,6Wh
4u
HP Omen 15-dh0125nd 69Wh
3u51m
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
3u51m
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh
3u28m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
3u24m
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 48Wh
3u9m
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 60Wh
3u6m
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 45Wh
2u46m
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 60Wh
2u32m
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
2u30m
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 52,5Wh
2u29m
HP Omen 15-dh0125nd 69Wh
2u9m
Medion Erazer P15805 44,6Wh
1u59m
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh
1u54m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15IMH05H (81Y60093MH) 60Wh
4.380,00
Asus ROG Zephyrus GA502IU-AL011T 76Wh
4.377,00
HP Omen 15-dh0125nd 69Wh
4.292,00
Lenovo Legion 5 15ARH05 (82B5007DMH) 60Wh
4.039,00
Medion Erazer P15805 44,6Wh
3.950,00
Lenovo Legion Y540-15IRH-PG0 (81SY00NDMH) 52,5Wh
3.929,00
Asus TUF Gaming FX706II-AU031T 48Wh
3.915,00
ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T
3.914,00
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15IMH05 (81Y40043MH) 45Wh
3.834,00
Acer Nitro 5 AN515-55-79HL 57Wh
3.551,00

De TUF Gaming A15 heeft een accucapaciteit van 48Wh, minder dan gemiddeld in dit testveld. Nu zit daarin wel een aantal laptops die een stuk duurder zijn, dus helemaal eerlijk is de vergelijking niet, maar voor zijn lange accuduur hoef je onze aanrader in deze categorie in elk geval niet te kopen. Bij licht gebruik gaat het beeld al binnen vier uur op zwart, zoals onze browseraccutest uitwijst. Gebruik je de laptop onderweg intensief, dan doet de TUF Gaming A15 het in relatieve zin wat beter. In ruil daarvoor levert die machine wel in op de prestaties, vergeleken met de scores aan de stekker.

Conclusie

Hoewel hij strikt genomen iets te duur is voor het gestelde budget van 1000 euro, raden we je aan om een paar tientjes meer uit te geven en voor de TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T te gaan als je op zoek bent naar een krachtige laptop voor dit bedrag. ASUS heeft deze laptop niet alleen van een krachtige AMD Ryzen 7 4800H-cpu voorzien, maar ook van een snelle Nvidia RTX 2060-videokaart. Daarmee behoren de algehele systeemprestaties en zeker de 3d-prestaties tot de allersnelste in deze categorie. De behuizing is niet al te dik en zwaar, heeft een prima afwerking en biedt voldoende aansluitingen. Uitbreidingsmogelijkheden en koeling zijn in orde en met het toetsenbord en de touchpad is ook weinig mis.

De ASUS TUF Gaming A15 FX506IV-HN286T heeft ongeveer dezelfde pluspunten als de Lenovo Legion 5 15ARH05, die we twee BBG's geleden uitriepen tot winnaar. De ASUS-laptop is zelfs een stuk sneller in games, maar heeft eigenlijk ook dezelfde minpunten. Net als het model van Lenovo zit er een scherm in dat niet echt kan overtuigen, met fletse kleuren en trage responstijden. Ook houdt de accuduur weer niet over, zeker voor lichte taken.

Alternatieven

HP Omen 15-en0135nd

Is 1000 euro echt het maximale dat je wil uitgeven, dan zou je de HP Omen 15-en0135nd kunnen overwegen. In de modern ogende behuizing zit een razendsnelle Ryzen 7 4800H-processor, net als bij de ASUS TUF Gaming A15. In andere opzichten zijn de specificaties wel wat minder speciaal. Zo heeft deze laptop een minder potente GTX1650Ti-videokaart en ververst het schermpaneel met de standaard 60Hz.

Score: 0(0 reviews)
MSI GF65 Thin 9SD-1023NL

Wil je graag een wat lichtere en dunnere laptop die toch snel is in games, dan kun je de MSI GF65 Thin overwegen. Dit apparaat kost eveneens minder dan 1000 euro. Ondanks het lage gewicht van minder dan 2kg beschikt het over een GTX1660Ti, die bijna even snel moet zijn als de videokaart in de ASUS TUF Gaming A15. Dat geldt zeer zeker niet voor de cpu; dat is een oude Intel Core i5-9300H met slechts vier cores.

Score: 0(0 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (102)

Wijzig sortering
Ik vraag mij af of die Asus wel zo'n slimme keuze is, dit betreft de Asus laptop waar vorig jaar behoorlijk wat heisa over was omdat Asus de koeling ervan om zeep hielp.

Ik zou zelf dan nog liever voor de HP Omen gaan, ja deze heeft een slechtere GPU maar wel beter koeling, mocht die Asus alsnog de enige optie voor iemand wezen dan kun je eventueel ten kostte van de performance de CPU temmen.

https://m.youtube.com/watch?v=ZRDUR-rPGsM

https://m.youtube.com/watch?v=HJS-ZAmcreI

Doodzonde als je ruim 1000 euro voor een notebook uitgeeft en de koeling niet op orde is.
De koeling is inderdaad een punt, maar ik heb deze laptop nu bijna een jaar in gebruik (heb de 4800H CPU met GTX1660TI variant, 144hz scherm), en moet zeggen dat ik op dat punt nog nooit een crash oid heb gehad. https://tweakers.net/prod...g-a15-fx506iu-al109t.html Voor mijn review, (heb hem gelijk even bijgewerkt na de bbg gelezen te hebben).

De claim dat de laptop 'gedurende de test niet lawaaiig' is kan ik uit praktijkervaring wegnemen. Ja, als je er normaal op werkt (VM's, office, teams, wat programmeer applicaties, browser) dan maakt hij niet heel veel herrie. Als ik echter een game opstart dan zal hij opstijgen en kun je niet gamen zonder een koptelefoon.

Downclocken van de CPU is niet nodig, het is de GPU die de koelingsbehoefte heeft.

[Reactie gewijzigd door Boeie op 1 april 2021 11:29]

Hij zal ook niet crashen, hij clocked gewoon omlaag naar baseclock, in jou geval naar 2.9 GHz. Alleen bij sommige gevallen, door slechte koeling, gaat hij zelfs lager dan baseclock draaien (zie 2.6 in de video). En dat hoort gewoon niet. Dan is de koeling niet op orde. Hoort tussen de 2.9 en 4.2 te zitten.
Ik heb sinds Satellites een gekleurde kap hadden, geen benoemenswaardige audio meer in laptops meegemaakt, moet ik toegeven. Daar staat echter tegenover dat in de tussentijd de techniek in headsets, headphones, en earbuds fors is verbeterd, dat men zelfs onder de €100, moeiteloos de kwaliteit van alle bestaande laptopspeakers kan overtreffen. Ik heb jaren lang de Riff van Skullcandy gebruikt, maar die is nu helaas uit productie.
De koeling is inderdaad een punt, maar ik heb deze laptop nu bijna een jaar in gebruik (heb de 4800H CPU met GTX1660TI variant, 144hz scherm), en moet zeggen dat ik op dat punt nog nooit een crash oid heb gehad.
Al eens een dag moeten doorwerken op je zolderkamerkantoor tijdens een hittegolf?
Dat was dus funest voor een NUC6i5SYK hier. Vanaf toen kon hij ook bij normale temperaturen zijn warmte niet meer kwijt. In eerste instantie crashte hij daarna enkel als hij flink moest werken (niets meer dan Excel, Word, Access, Browsers, en een CAT-tool), maar een half jaar later (december dus) vroeg zelfs het opstarten al te veel.
Jahoor. Geen problemen gehad met deze laptop tijdens afgelopen zomer. wat @Xfade zegt ook nog nooit gehad, dat hij onder de baseclock is gekomen. Ook ik heb de video's gezien van Hardware unboxed en ik heb het vandaar ook goed in de gaten gehouden (had de laptop destijds al gekocht), maar afgezien van dat hij behoorlijk heet wordt en lawaaierig onder echt zware load, dus nog nooit performance issues gehad.

Ben het ermee eens dat het thermische design niet bijster goed is, maar zoals gezegd uit eigen ervaring nooit issues gehad.

[Reactie gewijzigd door Boeie op 2 april 2021 16:35]

Sowieso vind ik warmte, koeling en geluid (van de fans) een belangrijke eigenschap van een laptop, helemaal als je langere tijd mee werkt of als het in een gedeelde ruimte staat. Terwijl witwaarden en kleurfouten me weer niet zo uitmaken.
Een decibelmeting en eventueel een (infrarood) warmtemeting tijdens de testen zouden mij veel meerwaarde geven. Geluid wordt wel genoemd in het artikel "niet te lawaaiig, maar je hoort hem wel", waarom dan niet meten voor een objectieve waarneming?
Goede koeling was ook de eis van mijn huidige laptop, samen met het binnen de budget blijven.

In mijn geval was dat aardig gelukt, ik vond een laptop met goede koeling en temperaturen, wel in dit geval met een 9750H van Intel (AMD was budget technisch toen geen optie helaas, op deze Asus na)

Echter luid is iedere laptop onder load, vandaar dat ik meer op temperaturen en clocks let onder load dan "hoe luid het is", aangezien ze allemaal wel als een straaljager klinken op dat moment.

In idle is dat een ander verhaal, je wil dan eigenlijk dat de laptop zo stil mogelijk is naar mijn mening, goede koeling speelt dan ook een rol.
correctie, luid is elke Intel CPU in laptops van de laatste 2-3 generaties tenzij je die ultraportable versies neemt die dan ook nog amper single thread boost kunnen doen en langere tijd taken moeten afhandelen. Dat merk je dan ook aan de performance als deze binnen hun limieten moeten blijven.....Van de moment dat ze wat werk moeten doen heb je sowieso een vliegtuig voor je neus.

mijn vergelijk:

Latitude 5580 met i5 van de 7000 generatie, jaren plezier van gehad hoor je nooit of amper, degelijke performance.
Latitude 5510 met i5 van de 10000 generatie, met hele dag op en af een ventilator die aanspringt afh van wat je mee bezig bent en zelfs soms gewoon omdat MS het in zijn kopke krijgt....

beide zijn de 15W U series, wat een verschil, het is zeer duidelijk dat de 14nm+++++ ook hier al lang op het einde van zijn leven zit.
Ik heb anderhalve week geleden een nieuwe laptop gekocht. Daarbij zat ook die Asus in mijn lijstje met opties. Precies om de reden van de koeling ben ik inderdaad voor de HP Omen gegaan (maar dan wel de versie met 2060, 16GB, 1TB en 144Hz scherm, dus een wat hogere prijsklasse).
Tja, koeling is slechts één van de plotseling vrijwel universele problemen die Thin & Light met zich mee heeft gebracht. Hoewel ongetwijfeld uiterst stylish als kattenwarmer en buitengewoon sexy als mode object gepaard met lensloos montuur en spraytan, zie ik er eigenlijk alleen maar zwakke punten in.

Naast het koelvermogen van een thermosfles, heeft de absurd dunne constructie veelal een toetsenbord waarvan de key travel in aantal vellen printpapier uitgedrukt kan worden. Deze combinatie veroorzaakt dan ook in minder dan geen tijd krampende vingers, zweethanden, en brandende polsen. De weinige structurele elementen die de toorn van het designteam gespaard blijven, zijn zo fragiel dat je een ventilatiepoort kunt verbrijzelen door je muis er verkeerd op te laten vallen. Erger nog, door zijn vorm ziet en hoort niemand dat hij er staat, en sta je keer op keer bij RMA met een smoes omdat er een collega per abuis op is gaan zitten. En dat ondanks in plastic gesmolten reell clip scharnieren, die binnen een maand bezwijken aan dagelijks de tas in & uit, openen en sluiten. Sommige bedrijven denken de robuustheid te kunnen stutten door de behuizing metaal te maken, maar hadden kennelijk niet door dat deze 'fix' de kattenwarmer tot kookplaat verheft.

Als dit nou gepaard ging met beestachtige prestatie's zou het wellicht te overzien zijn, maar ook daar is design het enige streven. Mediabewerking en gamen, bijvoorbeeld, zijn op een kattenwarmer in mijn ervaring meer diavoorstelling dan film. Ten minste... ALS de boel al inlaad, want zowel het geheugen als de schijfruimte van kattenwarmers is nauwelijks beter dan een USB stick, en ruimte voor luxe als een degelijke videokaart is er natuurlijk niet. Compenseren met externe schijven, videokaart, of peripherals kun je tot slot OOK naar fluiten, omdat alle poorten behalve de stroom, weggejorist zijn. Net als telefoons zonder 3.5 jack waar je elke drie weken een nieuwe USB-C splitter voor mag kopen, is het mij volstrekt onduidelijk waarom deze dingen uberhaubt bestaan.

Wie weet komen serieuze gaming laptops, media center laptops, toughbooks und so weiter later weer aan bod, maar ik meen al geruime maanden geen BBG gezien te hebben voor mensen die meer willen dan een kattenwarmer. |:(

EDIT: toukfitje

[Reactie gewijzigd door InservioLetum op 1 april 2021 19:17]

Voor een laptop rond de 500 euro kan ik mensen ook de Dell Inspiron 14 of 15 5000 AMD series aanbevelen. Dan heb je een AMD Ryzen 5 4500U / 8GB / 256GB voor dat bedrag en ook nog eens een mooi uitziende laptop.
Kun je daar een linkje bij zetten, de pricewatch toont geen verkrijgbare producten bij 'Dell Inspiron'.
https://tweakers.net/pric...en/?keyword=dell+inspiron
Dit is de 15 inch versie: https://www.dell.com/nl-n...d/inspiron-15-5505-laptop
Ik zie dat het 14 inch model met AMD chipset tijdelijk niet beschikbaar is, die stond er vorige week nog wel bij.

[Reactie gewijzigd door RoccoS op 1 april 2021 10:27]

Dit is de 15 inch versie: https://www.dell.com/nl-n...d/inspiron-15-5505-laptop
Ik zie dat het 14 inch model met AMD chipset tijdelijk niet beschikbaar is, die stond er vorige week nog wel bij.
Helaas nog geen Latitude, zelfs geen Vostro met AMD. Eigenlijk zouden de 7220 en 5420 met AMD verkrijgbaar moeten zijn.
Ik had graag meer gelezen over de webcams van deze laptops. Vroeger vond ik dat nooit zo'n issue, maar in deze tijden zou ik graag meer lezen over de resolutie en kwaliteit van de camera's.
Ik ook, ben op zoek naar een nieuwe zakelijke laptop maar met een fatsoenlijke webcam.

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2063488
Ha, ik dacht precies het tegenovergestelde. Ik vind het eigenlijk wel een prettige gedachte dat de kwaliteit van zo'n camera laag is. Laag is goed genoeg. Daarnaast zijn we bijna klaar met de poespas.
Ik herinner me een IBM laptop enige decennia terug, met een plastic schuifklepje voor de camera.
DAT was toegevoegde waarde. Niet dat het veel moeite is de boel open te schroeven om de camera en mic eruit te slopen, maar echt klantvriendelijk komt dat niet over. :|
Van mij hadden er nog wel 2 prijsklassen bij gemogen. Game 1500,- en Game 2000,-.
Volgens zijn die ook gewild op moment.
PREACH, BROTHER! _/-\o_

Ik zou zelf de multimedia laptop graag ook weer terug zien, en een toughbook klasse voor mensen die veel reizen en geen tijd hebben om hun bedrijf een week lang in een zak rijst te moeten parkeren na een kop koffie of een retourtje grond.
Altijd leuk om de LBBG te lezen. Ik ben op zoek naar een vervanger voor mijn XPS 9550 uit 2015.
Ik mis ook nog een categorie: developer laptop. Ik wil een krachtige laptop (CPU en geheugen) zonder gpu. Deze laptop dient niet om op te gamen of video's te bewerken. Zeker met de huidige prijzen van GPU's wil ik niet betalen voor hardware die niet gebruikt wordt.
Same! Ik zou ook graag een bak geheugen willen :).
Ligt het aan mij of zijn gamelaptops nu een betere optie dan een PC bouwen qua prijs en specs.
Nee een desktop maakt gehakt van die laptop vodden. Ik heb hier een iMac 5k staan. Een laptop mag je iedere keer je adapter inpluggen als je dat ding zwaar op zijn staart trapt. Je vernielt meer je batterijen dan wat de boel waard is. Stopcontact verplicht. Gamen en zware grafische software draai je op een zelf in elkaar gestoken desktop met betere hardware of op een toekomstige silicon iMac.
Bij een desktop is stopcontact ook verplicht :*)
Nou, de betere optie is misschien niet zelf bouwen maar gewoon een desktop kopen, bijvoorbeeld: pricewatch: Acer Predator Orion 5000-615s I710-K38GL
Samenvattend: een systeem met een i7 10700K op een Z490 bord, RTX3080, en 32GB RAM voor €2500. Probeer dat nu maar eens zelf te bouwen voor dat geld...
Los van verkrijgbaarheid van de gpu moet dat prima kunnen. Heb in januari nog een R7/32gb/3070 systeem in elkaar gezet voor 2100,-

En dan ben je ook gewoon nog vrij om een mooie kast te kiezen :+

Edit: damn, ik zie dat de afgelopen twee maanden prijzen nog eens door het dak gegaan zijn... vond al dat ik te veel betaald had.

[Reactie gewijzigd door Noisia op 1 april 2021 10:09]

3080 is 1300 eu
10700k is 330
mobo 200
geheugen 150
psu 150
ssd is 150
kast is 150
wifi 50
totaal 2479

je kan vast nog wel ergens besparen en je moet windows ergens vandaan toveren.
Daarom: probeer dat nu maar eens te bouwen voor dat geld. Als je een RTX3080 op voorraad wil kopen moet je al €2100 betalen :P
Mooie kast kiezen kan altijd nog, dat is gewoon een kwestie van de ingewanden overzetten. Wordt er ook meteen een klein beetje gedaan aan die bouwkriebel die sommige hebben :P
Houd er wel rekening mee dat waar jij in januari 2100 voor hebt betaald, in februari & maart alweer een stukje duurder was ;-)
En niet aan Acer vast te zitten :x
Prijzen van GPU's en CPU's rijzen voor desktops inderdaad de pan uit. Maar 1000 euro voor een "high-end laptop" waar slechts een 'mobile' RTX 2060 in zit noem ik niet bepaald high-end..

De tradeoff bij een laptop vind ik nog altijd dat je maar heel beperkt bij onderdelen kan komen en al snel je laptop open moet rukken met alle gevolgen van dien.
Nee dat ligt niet aan jou, voor 1399 heb je een laptop met 3060GTX, 1450 euro met fatsoenlijke losse muis. Voor 600 euro heb je met geluk een losse 3060GTX. :P
ik heb bij azerty een msi ventus 3070 3x op de kop kunnen tikken voor 530 euro. Moest een maand wachten maar dat was het. Zit er bijna aan te denken om die te verkopen en een laptop te kopen. Ik zit in de wachtrij bij evga voor een 3080 dus kan ik de tijd overbruggen met de laptop.

Het is dat ik het schufterig vind om te scalpen dus zou het niet doen maar mijn god, het wordt wel aantrekkelijk zo.
Je zou hem aan kunnen bieden op een veilingsite zoals eBay, daar kunnen ze zelf beslissen wat ze er aan uitgeven. Dat zou voor mijn gevoel iig minder scalperig zijn :9
Het zal zeker niet voor iedereen zijn maar een xbox series x is momenteel het meeste waar voor je geld als het op gaming aankomt.

Voor 500 euro game je op 4k60. In die prijsklasse koop je helemaal niets op pc gebied wat daarbij in de buurt komt.
Dat hangt er maar net vanaf wat je speelt.
Ik zie mezelf geen MMORPG spelen op een console. Laat staan de massale gevechten a 4000+ man waar zelfs mijn zware PC van begint te kreunen.
Alleen die tv die 4k60 (liefst wat hoger) doet heb ik ook niet magisch in mijn woonkamer staan. ;)
Dat is waar, al zijn 4k tv's niet per se duur mee waardoor de combinatie nog steeds makkelijk goedkoper kan zijn dan de prijs van een nieuwe videokaart. De xbox ondersteunt freesync, 1440p en werkt ook goed op een gamingmonitor.
Op dit moment wel aangezien je desktop onderdelen nauwelijks kunt krijgen. Normaal gesproken zijn game laptops praktisch nooit een betere of goedkopere optie dan een game PC bouwen.
Ik mis weer de M1 MacBook Air :( Wel dé laptop voor rond €1000. Tenminste wat betreft CPU, efficiency en batterijduur. Niks voor gamers natuurlijk.
Maar de Macbook is er vanaf € 1.129,10, dat is toch al 13% boven het budget van die 1000 euro.
De M1 is vooral leuk voor productiviteit doeleinden, wil je een universeel device hebben (om bijvoorbeeld ook op te gamen) dan valt hij direct af. Maar ben het er wel mee eens dat er op zijn minst een kleine verwijzing naar de M1 gemaakt had kunnen worden want het is gewoon een super interessant device. Zeker als je budget hebt om die mentale 1000 euro barrière te overschrijden.

Verder vind ik de benaming "mainstreamlaptop" hartstikke fout, een laptop van 1000 euro hebben is helemaal niet mainstream eerder de buiten categorie. Ze kunnen het beter de "alleskunnerlaptop" noemen.
Je kan laptop gaming ook moeilijk mainstream noemen
De M1 MacBook Air is 1039 euro in de goedkoopste variant op pricewatch

Het is trouwens hoog tijd dat de BBG's zich niet meer zo vastbinden aan altijd de gemiddelde keuze te reviewen maar misschien focussen op specifieke categorieën.
aah check, voor die prijs zou hij zeker benoemd moeten worden. Op de een of andere manier besluit ik voor Apple producten altijd de Apple site te checken ipv de pricewatch.
over de 1000 euro voor een laptop met 8GB RAM en een 256 GB SSD?!

Welk jaar is het, 2021 of 2016?

Jongens, gewoon kopen die handel!

Ging ik toch bijna de mist in, gelukkig besefte ik nog net op tijd dat ik aandelen Apple heb en dus mooi verdien aan mensen die Apple spullen kopen...
RAM is voor de mainstream gebruiker waarschijnlijk niet een probleem. Ik kom met alles wat ik open kan hebben nooit boven de 6GB uit en gebruik wel meer programma's tegelijk dan een "mainstream" gebruiker.

De 256GB is inderdaad wel een veel te kleine ruimte, ook met een beetje bestanden en programma's ga je daar een keer last van krijgen. Dus goed dat de MacBook Air niet is meegenomen in dit geval.

Verder is de MacBook Air natuurlijk wel veel sneller dan de meeste laptops, dunner, steviger en zit er geen fan geluid in. Ik hoop dat er snel een laptop uitkomt met dezelfde voordelen waar gewoon Linux (of Windows) op kan draaien. Draaiende onderdelen in je laptop of een ventilatierooster op je schoot/deken/bank is pas 2016.
En het beeldscherm, weet niet hoe het op deze Air is maar de MacBook Pro's hadden altijd prima schermen. Zelf vind ik beeldscherm en toetsenbord extreem belangrijk, het toetsenbord van een Lenovo Thinkpad met een Apple beeldscherm zou heel mooi zijn voor onderweg.
Wanneer je gaming meeneemt als aspect dan kun je voor deze laptops beter kijken naar game streaming dan naar gamen op het device zelf. De resolutie is hoger, de kwaliteit van de graphics beter en je hoeft met geforce now niet eens meer je games los erbij te kopen, maar hij laad gewoon best veel uit steam, uplay of Epic.
Best mainstream laptop = best gaming laptop? Dat lijkt Tweakers hier te suggereren, vooral ook met al die gaming benchmarks. Kortom, een niet zo behulpzaam artikel voor eenieder die op zoek is naar een goede mainstream laptop maar gamen helemaal niet hoog heeft staan.
Van wat ik tot nu toe heb gezien van de M1 kan die zich prima meten met de top van dit klassement als mainstream laptop en zelfs als werkpaard. Ik ben best benieuwd hoe zo'n M1 zich staande houdt ten op zichte van de hier genoemde laptops maar ook ten op zichte van bv. de 16" MBP.

Had het passender gevonden als dit artikel was getiteld Beste Windows gaming laptop. Dan weet ik waar ik niet op ga klikken en heeft Tweakers een negative experience minder.
De beste mainstreamlaptop van rond de 1000 euro is een apparaat dat niet noodzakelijk heel dun en licht is, maar wel geschikt voor het wat zwaardere werk. Dat betekent een vlotte processor, geen 15W-exemplaar, zoals bij de meeste Ultrabooks, maar een 45W-processor. Die levert over het algemeen een stuk meer rekenkracht bij taken die langer duren, zoals videobewerking en gaming. Ook een aparte grafische kaart is voor de mainstreamlaptop een eis. Die kun je voor sommige creatieve toepassingen goed gebruiken en natuurlijk heb je ook een losse gpu nodig om een beetje te kunnen gamen.
Je gaf zelf dus al het antwoord waarom niet.
Ja dat heb ik ook gelezen hoor. Ik zou de categorie dan "Gaming laptop" noemen of dergelijks.
De M1 komt volgens mij veel beter tot zijn recht in de "thin & light" categorie. En bij laptop BBGs is het de ene keer Mainstream (zoals deze keer) en de andere keer Thin & Light.
Denk dat de M1 zich nochtans op alle vlakken zelf voor redelijk grafische taken heel goed kan meten met de huidige bbg, denk dat veel meer "mainstream" kopers voorkeur geven aan een lichte, stille laptop, die dan ook eens lang mee gaat op zijn batterij.

Het aandeel laptop gamers, lijkt me niet echt mainstream.

[Reactie gewijzigd door maevian op 1 april 2021 09:30]

Ik denk dat er meer gamers zijn dan mensen die echt zware grafische taken doen :+

Photoshop, blender etc zijn heel leuk voor de benchmarks. Maar zoveel mensen doen dat toch écht niet regelmatig.
Ja, maar hoeveel mensen doen dit op een laptop?
Denk dat de meeste gamers ofwel een desktop ofwel een console hebben.
Je kan het allersinds niet als een vereiste zien voor een mainstream laptop.
Vind jij ;-)
Beide hebben we geen data.

En voor grafisch is dat hetzelfde, hoeveel mensen gaan Blender op hun laptop draaien ;-)
Daar geef ik je gelijk in, Blender gaan er niet veel draaien als ik denk aan mainstream grafische applicaties denk ik eerder aan imovie ofzo
Voor startende gamers is een budgetnotebook op dit moment misschien niet eens een heel slecht idee, zelfs als de mobiliteit van de notebook niet gewenst is. Je hebt zo sneller (en relatief goedkoper) een videokaart, en krijgt de rest van de PC er ook bij. :+
Nee installeer maar eens gta v en doom 2016. Je ssd zit vol. En qua gpu power loopt dat ook gelijk kak. Dat wil ik hier duidelijk maken. Ach de moderne tijd. Moderne techniek zeker.
Met een mobiele GTX 1650 is het aardig spelen (Valheim erop geprobeerd, draait soepel genoeg), en een SSD is vaak te vervangen.
Je hebt ook genoeg laptops met een tweede SSD slot. Ik heb bijvoorbeeld de Lenovo Legion Y540-15IRH (81SX007YMH) met een m2 en ruimte voor een extra SSD. Dan heb je zo 2TB, dat zit niet zo snel vol.

Helaas maakt deze laptop wel erg veel lawaai onder load.
Voor mensen die op een 30xx serie azen of toch iets mobieler willen is deze MSI misschien een optie. Lichter, dunner, betere grafische kaart. Je levert iets in op opslag en CPU en hij kost €20 meer. Maar het zou een goede overweging kunnen zijn afhankelijk van wat je ermee wilt doen.

Maar goed er liggen een tal van nieuwe laptops om de hoek

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 1 april 2021 08:54]

Helaas, die HP van de middel klasse is niet beschikbaar.. ik snap niet waarom die dan genoemd wordt.. enkel een refurbished model.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True