Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip en Friso Weijers

Laptop Best Buy Guide

April 2021

Tot 500 euro: HP 14-cf

HP 14-cf2400nd
Cpu Intel Core i3-10110U
Geheugen 8GB
Ssd 256GB
Prijs Onbekend

De budgetlaptop mag wat ons betreft maximaal 500 euro kosten. Zoals we in de inleiding van deze LBBG al schreven, zijn er maar weinig laptops die aan onze eisen voldoen en ook leverbaar zijn. Een laptop met Core i5- of Ryzen 5-processor, zoals in februari, kunnen we wel vergeten, dus zijn we op zoek gegaan naar een laptop met Core i3-processor. Er moet daarnaast in ieder geval een ips-scherm aanwezig zijn met een resolutie van minstens 1920x1080 pixels en we willen een ssd, hoewel dat laatste tegenwoordig gelukkig standaard is.

De keuze viel aanvankelijk op een Acer Aspire 5, die voorzien is van een Core i3-1115G4-processor, van de Tiger Lake-generatie dus. De laptop heeft verder een full-hd-scherm met ips-paneel en zelfs een verlicht toetsenbord, wat je op laptops van 500 euro vrijwel niet tegenkomt. Keerzijde van de medaille is dat de laptop met 4GB erg weinig werkgeheugen heeft en de ssd van 128GB is ook krap. Grootste nadeel is echter dat Acer ons liet weten dat de voorraden van de laptop bijna op zijn en dat maakt de Aspire 5 niet interessant om te kiezen als Best Buy. Vervolgens bleven er weinig opties over die aan de wensen voldoen, waardoor we uiteindelijk uitkwamen op een oude bekende: de HP 14-cf2400nd.

HP 14-cf1932nd (2018, links) en HP 14-cf2400nd (januari 2021)

Een oude bekende? Ja en nee, strikt genomen is de HP 14-cf2400nd niet eerder tot Best Buy verkozen en hebben we het precieze cf2400nd-model niet eens getest. De HP 14-cf-serie heeft echter al veel vaker in de Laptop Best Buy Guide zijn opwachting gemaakt en daardoor hebben we een goed idee van de laptop. De eerste keer dat de HP 14-cf het tot Best Buy schopte, was in december 2018 en in de tussentijd is de laptop van buiten nauwelijks veranderd. De c-cover, dus het gedeelte rondom toetsenbord en touchpad, is in plaats van zwart lichtgrijs geworden, maar het model van de laptop is verder hetzelfde gebleven.

Die behuizing ziet er van een afstandje misschien uit alsof die van metaal is gemaakt, maar is geheel van kunststof. Dat draagt weer bij aan het relatief lage gewicht van iets minder dan anderhalve kilogram. Het lage gewicht hangt ook samen met de schermdiagonaal van 14", waarmee de laptop een slagje kleiner is dan het 'standaardformaat' van 15,6".

HP 14-cf1932nd (2018, links) en HP 14-cf2400nd (januari 2021)

Dat 14"-formaat heeft ook tot gevolg dat er geen ruimte is voor een numeriek toetsenblok naast het gewone toetsengedeelte. Het toetsenbord is niet voorzien van achtergrondverlichting, maar dat kom je op laptops van 500 euro vrijwel nooit tegen en kunnen we dus moeilijk als nadeel bestempelen. Wel is het jammer dat de aanslag van het toetsenbord vrij 'hard' is. De aanslagen hadden wat ons betreft wat beter gedempt mogen worden. Er is wel veel travel aanwezig. De muistoetsen zijn niet zoals bij de meeste laptops onder het oppervlak van de touchpad verwerkt, maar zijn duidelijk aan de rand van de touchpad in de behuizing gepositioneerd.

De aansluitingen zijn in de loop der tijd niet veranderd en dat is goed nieuws voor wie op zijn laptop graag gebruikmaakt van ethernet, want dat zit er nog gewoon op. Daarnaast is er een SD-kaartlezer te vinden en ook die komen we steeds minder vaak tegen. Rechts zitten verder nog twee gewone USB-A-aansluitingen op maximaal 5Gbit/s en een USB-C-aansluiting. De HDMI-aansluiting ondersteunt versie 1.4 van het protocol.

Benchmarks

  • Cinebench R15 - Multi
  • Cinebench R15 - Single
  • 3DMark Cloud Gate
  • 3DMark Cloudgate - Graphics
  • 3DMark Cloudgate - Physics
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
628
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
625
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
515
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
451
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
363
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
348
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
347
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
335
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
317
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
234
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
164
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
161
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
161
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
159
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
158
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
149
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
146
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
141
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
134
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
95
3DMark Cloud Gate
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
12.068
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
9.253
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
7.931
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
7.745
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
6.992
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
6.950
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
6.912
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
6.034
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
5.996
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
5.614
3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
17.114
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
12.648
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
10.321
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
8.993
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
8.667
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
8.472
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
8.089
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
7.709
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
7.357
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
7.016
3DMark Cloudgate - Physics
Laptop Videochip CPU/SoC score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) Rad. Graphics Ryzen 3 4300U
5.940
HP 14-cf2900nd Intel UHD 620 Ci5-10210U
5.646
HP 14-cf1932nd Intel UHD 620 Ci5-8265U
5.277
Medion Akoya E15301 Rad. RX Vega 8 Ryzen 5 3500U
4.772
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
4.381
HP Pavilion x360 14-dw0800nd Intel UHD Graphics Ci3-1005G1
4.204
HP 14-cf1923nd Intel UHD 620 Ci3-8145U
4.050
Acer Aspire 5 A514-52-396M Intel UHD Graphics Ci3-10110U
3.872
Lenovo ThinkPad E490 Intel UHD 620 Ci3-8145U
3.641
HP 14-cf0925nd Intel HD 620 Ci3-7020U
2.711

De 14-cf2400nd is voorzien van een dualcore-Core i3-10110U-processor van de Comet Lake-generatie en die draait al een tijdje mee. In essentie is het een Core i3-8145U-processor met een iets verbeterde geheugencontroller, die sneller geheugen accepteert en een hogere turboclocksnelheid heeft van 4,1 in plaats van 3,9GHz. Beide cpu's zijn op het aloude 14nm-proces van Intel gemaakt. De benchmarkresultaten van de HP 14-cf1923nd zijn dan ook het best vergelijkbaar met die van de cf2400nd. De dualcoreprocessor is prima geschikt voor taken als browsen en het kijken naar video's, maar de quadcore-Ryzen-processors, zoals de 3500U en 4300U, zijn een stuk vlotter. Zowel de bovenstaande IdeaPad 3 als de E15301 is voorheen Best Buy geweest, maar is nu niet meer te krijgen of valt niet meer binnen het budget.

Scherm en accuduur

De HP 14 heeft een scherm dat voldoet aan onze eisen voor een budgetlaptop van 500 euro. Het heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en maakt gebruik van een ips-paneel, wat veel betere kijkhoeken heeft dan een TN-paneel. Bij high-end laptops is ips de standaard, maar we zien in het budgetsegment nog regelmatig nieuwe laptops met een TN-paneel op de markt verschijnen. Daarnaast heeft de HP 14 een matte coating op het scherm, wat reflecties vermindert.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB dekking
  • Accuduur browsen
  • Accutest PCMark
  • PCMark score
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 1920x1080 14"
294
HP 14-cf1923nd 1920x1080 14"
275
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
272
HP 14-cf0925nd 1920x1080 14"
267
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 1920x1080 14"
258
HP 14-cf2900nd 1920x1080 14"
249
HP 14-cf1932nd 1920x1080 14"
227
Lenovo ThinkPad E490 1920x1080 14"
222
Acer Aspire 5 A514-53-3970 1920x1080 14"
219
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 1920x1080 14"
218
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 1920x1080 14"
1337:1
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
1302:1
HP 14-cf1923nd 1920x1080 14"
1251:1
HP 14-cf2900nd 1920x1080 14"
1246:1
HP 14-cf0925nd 1920x1080 14"
1214:1
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 1920x1080 14"
1213:1
Lenovo ThinkPad E490 1920x1080 14"
1169:1
Acer Aspire 5 A514-53-3970 1920x1080 14"
1095:1
HP 14-cf1932nd 1920x1080 14"
985:1
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 1920x1080 14"
955:1
sRGB dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamut dekking in % (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490 1920x1080 14"
65,3
Acer Aspire 5 A514-52-396M 1920x1080 14"
64,5
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 1920x1080 14"
63,9
Medion Akoya E15301 1920x1080 15,6"
63,9
HP 14-cf0925nd 1920x1080 14"
63,9
HP 14-cf2900nd 1920x1080 14"
63,7
Acer Aspire 5 A514-53-3970 1920x1080 14"
63,0
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 1920x1080 14"
61,1
HP 14-cf1932nd 1920x1080 14"
60,8
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
10u48m
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
10u21m
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 45Wh
10u4m
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
9u58m
HP 14-cf2900nd 41Wh
7u43m
HP 14-cf0925nd 41Wh
7u30m
HP 14-cf1923nd 41Wh
7u28m
Medion Akoya E15301 45Wh
7u6m
HP 14-cf1932nd 41Wh
6u32m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
6u27m
PCMark 8 creative conv.
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
6u2m
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 45Wh
4u55m
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
4u49m
HP 14-cf0925nd 41Wh
4u18m
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
3u46m
HP 14-cf1923nd 41Wh
3u32m
HP 14-cf1932nd 41Wh
3u27m
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
3u16m
HP 14-cf2900nd 41Wh
3u5m
PCMark 8 Creative conventional (accu)
Laptop Accucapaciteit (Wh) in punten (hoger is beter)
HP 14-cf2900nd 41Wh
3.081,00
Lenovo IdeaPad 3 (81W3006BMH) 45Wh
3.079,00
HP 14-cf1932nd 41Wh
2.976,00
HP Pavilion x360 14-dw0800nd 43Wh
2.886,00
HP 14-cf1923nd 41Wh
2.835,00
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh
2.732,00
HP 14-cf0925nd 41Wh
2.257,00
Acer Aspire 5 A514-52-396M 50,29Wh
2.192,00
Lenovo ThinkPad E490 45Wh
1.973,00

De schermmetingen van HP 14-cf-laptops die we door de jaren heen hebben gedaan, laten een paneel zien zoals je dat voor dit geld mag verwachten. De maximale helderheid zit rond de 260cd/m² en het contrast zit rond de 1200:1. Voor ruimtes waar geen direct zonlicht invalt, is dat prima om mee te werken. Als er wel veel omgevingslicht is, kun je tekortkomen. Er wordt ongeveer 60 procent van de sRGB-gamut weergegeven en dat is gebruikelijk bij laptops van 500 euro, sterker nog, laptopschermen met een sRGB-weergave van 100 procent kom je pas bij laptops van een euro of 900 tegen.

Wat accuduur betreft is er door de jaren ook weinig veranderd. De laptop heeft steeds dezelfde accu van 41Wh aan boord, waarmee ongeveer zevenenhalf uur gebrowsed kan worden. Onder belasting, wat we met PCMark simuleren, houdt de laptop het tussen de drie en vier uur vol.

HP 14-cf1932nd (2019, links) en HP 14-cf2900nd (2021)

Onder de motorkap is er tussen 2019 en 2021 ook weinig veranderd en de indeling ziet er identiek uit. Er is in de tussentijd voor een ander merk ssd en iets sneller geheugen gekozen, maar dan heb je het zo'n beetje gehad. Maak je de laptop open, dan kun je gemakkelijk upgraden. De ssd is vervangbaar en het geheugen steekt in twee slots, waarvan er een bezet is. Op die manier kun je makkelijk uitbreiden naar 16GB, wat bovendien een kleine snelheidswinst biedt, omdat het geheugen dan in dualchannelmodus draait.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat dit niet het beste moment is om een laptop van ongeveer 500 euro te kopen. In de LBBG van februari hadden we voor dit geld nog een laptop met een quadcore-Ryzen 3500U-processor uitgezocht en in oktober nog hadden we er zelfs een met een Ryzen 4300U-processor. Doordat verschillende onderdelen lastig te leveren zijn, lopen de prijzen op en komen we binnen het budget van 500 euro dit keer uit op de HP 14-cf met Core i3-processor.

Die laptop is een oude bekende en voldoet op zich aan alle eisen die we binnen deze prijscategorie stellen. De hardware is vlot genoeg, en er zijn 8GB werkgeheugen en een ssd van 256GB aanwezig. Praktisch zijn de twee geheugenslots, waardoor het geheugen nog uit te breiden is, en daarnaast is zoals bij de meeste andere laptops de ssd vervangbaar. Het matte full-hd-ips-scherm moet je niet voor professioneel foto- of videobewerken gebruiken, maar het is wel het beste dat je in deze prijsklasse kunt krijgen. De accuduur valt daarnaast niet tegen en voor wie die nog graag gebruikt, is deze laptop zelfs voorzien van een ethernetaansluiting.

Alternatieven

Acer Aspire 5 (A515-56-31JK)

Deze laptop noemden we bovenaan de pagina al even. Hij heeft in tegenstelling tot de HP wel een cpu van Intels nieuwe, 11e generatie, met daarnaast 4GB geheugen en een ssd van 128GB. Op het moment van schijven is de laptop nog beschikbaar, maar het is niet duidelijk voor hoelang nog.

Score: 0(0 reviews)
HP 14-cf2009nd

Dit is de goedkopere versie van de cf2400nd, met dezelfde Core i3-10110U-processor, maar slechts 4GB geheugen en een ssd van 128GB. Mocht je weinig geld te besteden hebben of het werkgeheugen en de ssd toch al willen uitbreiden, dan kan dit een interessante optie zijn.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo IdeaPad Flex 5 14ITL05 (82HS009SMB, Azerty toetsenbord)

Een interessant alternatief voor onze Vlaamse lezers is de IdeaPad Flex 5, een convertible met een 14"-scherm en Intel Core i3-processor van de laatste Intel Tiger Lake-generatie. Net als de Acer hierboven heeft hij slechts 4GB geheugen en een 128GB-ssd, maar wel een full-hd-ips-scherm. Gezien de azerty-toetsenbordindeling is deze laptop niet interessant voor Hollanders.

Score: 0(0 reviews)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True