Inleiding
Smartphone Best Buy Guide
Eens in de twee maanden publiceren we een update van de smartphone Best Buy Guide en dus is het weer zover. Het is een drukte van jewelste, want het is smartphone-spitsuur. Ondanks de versoberde MWC van dit jaar zijn er toch weer veel nieuwe smartphones uitgekomen. Dat betekent dat we een flink aantal toestellen op de pijnbank hebben kunnen leggen. Niet alleen de grote jongens als Samsung kwamen onlangs met wat nieuwe smartphones, zoals de S22 Serie en de S21 FE, ook in het budgetsegment zijn behoorlijk wat toestellen de revue gepasseerd. Motorola heeft mooie opvolgers op de markt gebracht in de vorm van de G41, G71 en G200. Realme heeft de 9 Pro en 9 Pro+ het levenslicht gegeven. Xiaomi heeft de POCO M4 Pro uitgebracht en OnePlus is met de Nord CE 2 de strijd aangegaan met andere midrangers. Nokia heeft met de G21 een nieuw toestel voor de low-end categorie op de markt gebracht. Dat levert een paar interessante aanraders op.
Hoewel de aanraders soms gelijk zijn gebleven, hebben we alle toestellen weer beoordeeld en de prijsontwikkeling daarbij meegenomen. Dat alles uiteraard om te bepalen welke smartphones per categorie de grootste aanraders van dit moment zijn.
:strip_exif()/i/2004191366.jpeg?f=imagenormal)
100-200 euro
Smartphone Best Buy Guide
Toestellen in deze categorie moeten het meestal doen met een lage resolutie, weinig geheugen, slechte camera’s en een trage processor. Tegenwoordig krijg je steeds meer waar voor je geld en zijn er ook toestellen te vinden met een full-hd-scherm, meerdere camera’s, een grote accu en zelfs 5G-ondersteuning. Smartphones die zijn uitgerust met een van deze luxere onderdelen moeten meestal wel wat inleveren op een ander vlak. Het is daarom raadzaam om te kijken welke functie je het belangrijkst vindt.
Ook dit voorjaar moeten we weer opmerken dat budgetsmartphones geen grote stappen hebben gemaakt. Smartphones zijn niet per se krachtiger geworden of voorzien van betere onderdelen ten opzichte van vorig jaar. Interessante toestellen zijn in sommige gevallen nog steeds slecht verkrijgbaar of alleen in een bepaalde kleur of configuratie.
Dit betekent dat onze aanraders grotendeels ongewijzigd zijn gebleven. Sterker nog, de opvolgers van onze aanraders uit de vorige bbg komen lang niet altijd beter uit de test. Gelukkig heeft de Nokia G21 toch nog genoeg punten om als nieuwkomer in de aanraderslijst te komen.
De OPPO A53S blijkt zijn plekje in de lijst niet zomaar op te geven. De kwaliteit van het scherm, en de behoorlijke accuduur maken van dit toestel nog steeds een aanrader. Zelfs de opvolger, de OPPO A54S, weet niet op alle vlakken mee te komen. Houd er rekening mee dat deze twee oudjes waarschijnlijk niet zo lang zullen worden ondersteund als de nieuwkomers. Gelukkig kan de A53S worden voorzien van een custom rom. Het toestel krijgt in elk geval nog een update naar Android 12, dus zelf aan de slag gaan met custom roms hoeft niet per se. De G21 is een stuk nieuwer en zal dus zeker nog een stuk of twee OS-updates krijgen. Een toestel dat in ieder geval geen Android-updates meer krijgt, is de Moto e20.
:strip_exif()/i/2004930406.jpeg?f=thumbmedium)
De Nokia G21 is uitgerust met een Unisoc T606 met twee Arm Cortex-A75-kernen op 1,6GHz en zes Cortex-A55-kernen op dezelfde kloksnelheid, en voorzien van een Arm Mali-G57-gpu op 650MHz. Het apparaat is scherp geprijsd en lekker compleet. Denk aan een 3,5mm-jack, dualsim, microSD-kaartlezer en 128GB opslagruimte. Het lcd-scherm heeft een resolutie van 1600x720 pixels en een refreshrate van 90Hz. Bovendien heeft het toestel vier camera’s: een 50-megapixelhoofdcamera, een 8-megapixelfrontcamera, een 2-megapixelmacrocamera en een dieptesensor. Dit klinkt indrukwekkend, maar toch moet je niet te veel te van de kwaliteit van de foto’s verwachten. Het toestel heeft een accucapaciteit van 5050mAh en kan zich daarmee meten met de andere aanraders in onze lijst. Dankzij de 18W-snellaadfunctie is de smartphone snel volledig geladen, en het apparaat is na een half uurtje laden al voor de helft gevuld. Ook wat softwareondersteuning betreft zit je goed bij dit toestel. HMD heeft beloofd Android 12 en 13 uit te brengen in combinatie met drie jaar beveiligingsupdates.
3 van 5 sterren
(0 reviews)
Hecht je veel waarde aan een zeer lange accuduur? Dan is de OPPO A53s misschien iets voor je. In onze accutests is dit een van de best scorende modellen, en dat terwijl de accu met 5000mAh zeker niet klein is, maar ook niet tot de grootste behoort. De Snapdragon 460-soc van de OPPO A53s is niet bepaald high-end te noemen. Tegelijk biedt het 720p-lcd wel een hogere refreshrate van 90Hz, terwijl beide andere aanraders op 60Hz blijven steken. Bovendien is de helderheid voor een toestel van dit bedrag behoorlijk hoog, waar de afleesbaarheid bij veel zonlicht bij andere modellen weleens een probleem kan vormen. OPPO heeft bovendien niet bespaard op stevig Gorilla Glass voor het scherm, stereoluidsprekers en een NFC-antenne. De ColorOS-software heeft een heel ander uiterlijk dan stock-Android. Pas later dit jaar volgt de Android 12-update, maar het is in ieder geval fijn dát hij komt.
(0 reviews)
:fill(white):strip_exif()/i/2004653332.jpeg?f=thumbmedium)
Ben je op zoek naar een zeer betaalbaar alternatief, dan is de Moto e20 een aardig toestel; hij kost minder dan 100 euro. Je koopt voor dat geld een nogal simpel toestel, zelfs in vergelijking met andere smartphones in dit prijssegment. Een paar tientjes meer maak daarbij een groot verschil. De Moto e20 draait Android Go, een lichte OS-versie die speciaal is ontwikkeld voor budgettelefoons. Motorola heeft niet te veel tierlantijnen toegevoegd aan de interface. Hierdoor worden de basale processor, het kleine werkgeheugen en de beperkte opslagruimte niet te veel belast. De camera is een simpel 13-megapixelexemplaar. Het scherm had helderder gekund, maar de kleurweergave is erg goed. De accuduur is nogal wisselend en bij sommige van onze tests behoorlijk beperkt. Dat is het voornaamste nadeel van dit toestel. Wel heeft de e20 een waterafstotende coating en een vingerafdrukscanner, twee heel praktische extraatjes die zeker niet standaard zijn bij toestellen in deze prijsklasse. Let overigens wel op: deze smartphone heeft geen NFC.
(0 reviews)
De testdata
Hieronder zie je een selectie van onze testdata voor alle toestellen die we voor deze categorie van de BBG hebben meegenomen. Zoals gebruikelijk hebben we de smartphones die we hebben aangemerkt als aanraders, in de onderstaande grafieken uitgelicht met een aparte kleur.
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
De beeldkwaliteit loopt in deze prijsklasse behoorlijk uiteen. Een lcd is hier nog de standaard, terwijl bijna alle duurdere smartphones een oledscherm hebben. Let ook op de resolutie. Waar full hd een jaar geleden begon door te dringen in dit segment, is nu een 720p-scherm weer de norm. Als je goede ogen hebt, ziet het beeld er minder scherp uit dan bij een 1080p-paneel, het type dat vrijwel alle duurdere smartphones hebben.
Kijkend naar de testresultaten zien we graag een maximale helderheid van 400cd/m² of hoger om het scherm in de meeste omstandigheden goed te kunnen aflezen. Daar voldoen de OPPO A53s en Redmi Note 9 Pro in elk geval ruim aan. De Moto e20 scoort met 367cd/m² wel lager, maar nog altijd beter dan duurdere modellen zoals de Moto G20 en Nokia G20. De minimale helderheid is belangrijk als je vaak in een volledig verduisterde ruimte bent, zoals de slaapkamer terwijl je partner ligt te slapen. Een minimale waarde van boven de 3cd/m² kan al fel aan de ogen zijn. De TCL 20 SE scoort hier het beste en de Redmi Note 9 Pro volgt op de voet.
Op een oledscherm ziet het beeld er voornamelijk zo mooi uit doordat het contrast perfect is; zwarte pixels geven helemaal geen licht. Bij lcd's schijnt er altijd nog wat licht doorheen. Gelukkig is het contrast van de meeste lcd's lang niet slecht, zoals blijkt uit bovenstaande grafiek. De Nokia G20 en OPPO A16 halen zelfs een contrastwaarde van meer dan 2000:1. Wie geeft om de kleurnauwkeurigheid, is niet best af met dat laatste toestel, zoals blijkt uit de grafieken van de grijswaardenfout en kleurfout. De Xiaomi Redmi Note 10 doet het verrassend goed. Een gemiddelde afwijking onder de 3 ΔE2000 duidt op een voor het menselijk oog niet zichtbaar kleurverschil. Daar komen veel toestellen in dit prijssegment lang niet aan, bijvoorbeeld omdat de fabrikant heeft gekozen voor een te blauwe kleurafstelling waardoor wit witter lijkt. Soms kun je dat nog rechttrekken als de fabrikant een menu voor de schermkleuren heeft toegevoegd aan de software.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4g
- Videotest
Naast het beeldscherm is de accuduur een belangrijke factor bij de keuze voor een nieuwe smartphone. Gelukkig hebben fabrikanten dat ook begrepen, want vooral in dit segment zie je vaker enorme accu's van 5000mAh of meer, wat vooral bij webbrowsen een lange werktijd kan opleveren. Tijdens het kijken naar video verbruiken deze toestellen over het algemeen meer stroom dan duurdere modellen, door de aanwezigheid van een lcd in plaats van een oledscherm. Hierdoor is de accuduur bij die activiteit niet top, ook al is de accu zo groot.
De OPPO A53s haalt gemiddeld over de drie accutests de langste accuduur. De Samsung Galaxy A12 doet het goed in de browsetests, maar zakt terug in de videotest; het omgekeerde geldt voor de Moto e20. De Moto e20 scoort heel wisselend, met in de 4G-browsetest een van de beste scores, maar in beide andere tests duidelijk het slechtste resultaat. Voor zijn lange accuduur koop je dit betaalbare toestel dus niet. Accuduur is natuurlijk een wezenlijk aspect. Je kunt nog zo'n goede camera hebben, als je accu binnen een dag leeg is, kun je er weinig meer mee. Bedenk bovendien dat accu's achteruitgaan. Dat je nu de dag doorkomt, betekent niet dat het over twee jaar ook nog lukt.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
De mogelijkheid om smartphones snel op te laden, lijkt langzaamaan zijn weg te vinden naar het budgetsegment. Het overgrote deel van de geteste smartphones heeft ruim twee uur tot bijna vier uur nodig om volledig te zijn geladen. Xiaomi, Motorola en Nokia zijn de grote winnaars hier. De Moto G60 heeft ongeveer een uur en een kwartier nodig om volledig te zijn opgeladen. De G21 van Nokia krijgt het in iets meer dan een half uur voor elkaar. De twee andere aanraders hebben ongeveer twee en een half uur nodig om volledig van prik te zijn voorzien. Ben je iemand die veel haast heeft, dan is de A53S de beste keuze. Het toestel is na een half uurtje voor 31 procent gevuld, maar kan ruim vijf en een half uur worden gebruikt voordat het weer aan de lader moet.
200-350 euro
Smartphone Best Buy Guide
In deze prijscategorie zul je meer smartphones tegenkomen die overweg kunnen met 5G. Ook zijn meer toestellen voorzien van een oledscherm en een snellere processor. Over het algemeen is de behuizing van de toestellen nog steeds van plastic, en dat is minder luxueus. Een IP-rating voor waterdichtheid is zeldzaam. Hoewel aan de achterzijde soms wel vier lenzen pronken, doen al die extra camera's over het algemeen vrij weinig, met uitzondering van de inmiddels gangbare ultragroothoekcamera. Soms hebben deze modellen ook een aardige macrocamera aan boord, maar vrijwel nooit een telecamera.
Een welkome binnenkomer in deze categorie is de Samsung Galaxy A52s 5G. Dit toestel heeft zijn sporen lang en breed verdiend en is al enige tijd een favoriet. In oudere bbg’s was deze smartphone al te vinden in de aanraderslijst van het duurdere segment. Het is dus niet zo heel gek dat hij nu ook in deze categorie als aanrader te boek staat. De A52s voelt en oogt misschien niet zo luxe als andere toestellen in deze categorie, maar de componenten compenseren dat ruimschoots. De maximale helderheid van het scherm tikt bijna de 1000 cd/m² aan, en de camera is verrassend goed.
De rest van onze aanraders is echter onveranderd gebleven. Samsung gooit nog steeds hoge ogen met de M22 en ook de X3 Pro van Xiaomi mag er wezen. De nieuwkomers, zoals de Motorola Moto G41, Realme 9 Pro en 9 Pro+, scoren ook behoorlijk goed, maar de 'gevestigde orde' doet het op dezelfde vlakken toch net wat beter. Alleen de Motorola G71 zet opvallend goede accuprestaties neer en schiet in zowel de browsetest als de videotest naar de tweede plaats. Desondanks komt het toestel op dat gebied nog steeds niet in de buurt van de Galaxy M22.
Bij de aanraders tussen de 200 en 250 euro verandert er uiteindelijk niets. Ook in deze categorie zijn de nieuwkomers niet beter dan de huidige aanraders. De Poco X3 Pro en Galaxy M22 blinken beide uit op het gebied van accuprestaties, maar presteren wat minder als het om realistische kleurweergave gaat. Zoek je meer een middenmoter, dan is de Redmi 9T het overwegen waard.
De Xiaomi POCO X3 Pro is een interessant toestel. De Snapdragon 860-soc is veel sneller dan wat de concurrentie voor dit bedrag inbouwt. Dat merk je vooral als je intensieve 3d-games gaat spelen, of als je je toestel lang wilt houden. Fijn aan de POCO X3 Pro zijn ook de aanwezigheid van stereoluidsprekers, 33W-snelladen en een IP53-waterdichtheidsclassificatie. In andere opzichten weet het toestel de middenmoot echter niet altijd te ontstijgen. De accuduur is bijvoorbeeld niet echt goed en de lcd heeft weliswaar een fijne, hoge refreshrate van 120Hz, maar haalt het wat beeldkwaliteit en helderheid betreft niet bij de oledschermen die je zelfs in vergelijkbaar geprijsde toestellen al kunt tegenkomen. De camera is prima, maar niet speciaal. De POCO X3 Pro draait net als de POCO F3 de MIUI-software. Dat is niet onze favoriet.
4.5 van 5 sterren
(7 reviews)
Uitgebreide review
:fill(white):strip_exif()/i/2004802398.jpeg?f=thumbmedium)
De Samsung Galaxy M22 is een smartphone met een compleet andere combinatie van plus- en minpunten dan de POCO X3 Pro. Om te beginnen met wat niet zo goed is: de soc is ronduit traag en het scherm heeft slechts een hd-ready resolutie, dus een nogal grofkorrelig beeld. Daar staat tegenover dat het om een 90Hz-oledscherm gaat, met alle voordelen die dat met zich meebrengt voor de beeldkwaliteit. In de plastic achterklep met geribbelde structuur steekt een prima camerasysteem dat ongeveer dezelfde specificaties heeft als het systeem in de POCO X3 Pro, maar door de zwakke soc kun je geen 4k-opnamen maken. Vooral opmerkelijk aan de Galaxy M22 is de uitstekende accuduur, die beter blijkt dan die van vrijwel alle andere smartphones die we hebben getest, ook in andere prijssegmenten. De zoals gebruikelijk lange softwareondersteuning door Samsung maakt dat je ook in andere opzichten lang met het toestel kunt doen. De welbekende One UI-skin draait op de Galaxy M22 in de Core-variant, die iets minder features heeft dan de normale versie op duurdere Galaxy-toestellen. Zo moet je het zonder Bixby stellen.
3.5 van 5 sterren
(1 reviews)
Rond de 300 euro is er veel meer keuze en zijn er een hoop interessante smartphones. De Samsung Galaxy A52s maakt zijn debuut in deze categorie en is een toptoestel voor fotografen en mensen die waarde hechten aan water- en stofdichtheid. De Poco F3 blijft zitten waar hij zit. Dit toestel is nog krachtiger dan de a52s, dankzij de Snapdragon 870-soc. Als je toch iets nieuwers op de kop wilt tikken, dan is de Motorola Moto G71 een mooie middenmoter die op sommige gebieden (kleurweergave bijvoorbeeld) de X3 Pro met gemak voorbijstreeft en op andere gebieden het toestel voor zich moet dulden.
:fill(white):strip_exif()/i/2004840292.jpeg?f=thumbmedium)
De Galaxy A52s 5G is de snelste en beste variant van Samsungs populaire midrangesmartphone. Afgezien van de luxere soc is hij praktisch identiek aan de oudere A52. Het plastic van de behuizing voelt wat minder luxueus aan dan het glas en metaal van de concurrent, waarbij de accuduur niet bovengemiddeld blijkt. Op andere vlakken weet de A52s beter te overtuigen. Zo heeft het toestel een IP67-waterdichtheidsclassificatie, geheugenuitbreiding via microSD en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De primaire camera is uitgerust met optische beeldstabilisatie voor betere foto's 's nachts, wat niet vanzelfsprekend is. Ook de frontcamera en ultragroothoekcamera zijn bovengemiddeld, en van onze aanraders is de A52s het enige toestel dat goede macrofoto's maakt. Het 120Hz-oledscherm heeft hdr-ondersteuning, een hoge helderheid en een prima kleurweergave. Het toestel is voorzien van de bekende OneUI-software, die soepel draait en lange softwareondersteuning heeft, met de garantie van drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates.
4 van 5 sterren
(14 reviews)
:fill(white):strip_exif()/i/2004886414.webp?f=thumbmedium)
De POCO F3 volgt dezelfde lijn als alle andere POCO-toestellen: betere specs dan je voor mogelijk had gehouden voor het aanschafbedrag. De Snapdragon 870-soc maakt hem nog sneller dan de meest luxe toestellen van vorig jaar, en ruimschoots sneller dan alle andere smartphones in dit segment, behalve de POCO X3 Pro. Die kost nog een stuk minder, maar de POCO F3 is wat ons betreft beter geslaagd als naar andere aspecten wordt gekeken. Zo heeft de F3 een mooi 120Hz-oledscherm met betere kleurweergave, hdr-ondersteuning en een zeer hoge piekhelderheid. De accuduur is gemiddeld tot goed en het opladen gaat erg snel. Fijn zijn extra's als een IP53-waterdichtheidsclassificatie en 5G, maar helaas ontbreekt er ook iets: een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Die hebben andere middenklassers vaak nog wel. Op cameragebied heeft de POCO F3 geen bovengemiddelde specificaties, dus verwacht niet de geweldigste foto's bij een toestel voor dit bedrag. De MIUI-software is niet onze favoriet, maar er valt mee te werken. Zet wel even de reclame uit in het uitgebreide instellingenmenu. Jammer is het gebrek aan harde garanties op software-updates, hoewel Xiaomi een redelijk goede naam heeft op dit gebied.
4.5 van 5 sterren
(8 reviews)
Uitgebreide review
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
De meeste toestellen in dit rijtje hebben een 1080p-resolutie. De refreshrate is soms een extra vloeiende 90 of 120Hz, zoals bij onze aanraders, maar veel smartphones met oledscherm in dit overzicht blijven nog steken op 60Hz. De piekhelderheid loopt sterk uiteen, waarbij de A52s tegen de 1000 cd/m² aan zit en de POCO F3 daar zelfs overheen gaat, vergelijkbaar met of zelfs beter dan een gemiddeld high-end toestel, terwijl een aantal andere modellen met lcd niet verder komt dan 450cd/m². Naast een hoge helderheid hebben de oledschermen (uiteraard) een perfect contrast, waardoor kleuren er spetterend uitzien. Op het vlak van kleurafstelling gaat het in deze klasse wel nog vaak mis. Fabrikanten kiezen een te hoge kleurtemperatuur, waardoor het scherm er blauw uitziet. Dat zie je dan terug in een verhoogde grijsfout in bovenstaande grafiek. Soms kun je de kleurtemperatuur zelf aanpassen in de software.
- Browsetest
- Browsetest 4G
- Videotest
Bijna alle fabrikanten rusten hun smartphones tegenwoordig uit met een accu van 5000mAh, met grote uitschieters naar boven en beneden. Een grotere accu betekent overigens niet meteen dat het toestel langer op een acculading meegaat. Dat is goed te zien bij de Xiaomi Redmi 9T. Het toestel heeft een 6000mAh-accu aan boord, maar eindigt in bijna elke accutest in het midden. De Galaxy M22 scoort met een 5000mAh-accu uitzonderlijk goed, wat komt door het scherm. Door de lage resolutie hoeft de soc minder hard te werken en dat betaalt zich uit in een toestel dat op het gebied van accuduur met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Wil je liever een scherm met een hogere resolutie, dan is de Moto G71 een goede tweede.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Op het onderdeel laadtijd voeren toestellen uit de stal van BBK de grafiek aan. Ook in de budgetcategorie zijn er al smartphones van OPPO, OnePlus en Realme die 65W-supersnelladen ondersteunen. Na een halfuurtje laden staat bij de Realme GT Master Edition, OPPO Reno4 5G en Reno4 Z 5G bijvoorbeeld alweer meer dan 90 procent op de meter, maar de concurrentie heeft niet stilgezeten. De BBK-smartphones worden op de voet gevolgd door de G71 van Motorola, en de A52s van Samsung weet goed mee te komen. Het snelladen komt pas echt goed tot zijn recht als je de apparaten een half uur aan de lader hangt. Het gros van de concurrentie doet het met een 30W-lader rustiger aan en is in dezelfde tijd ongeveer 50 tot 65 procent opgeladen, wat ook geldt voor onze aanraders, uitgezonderd de Galaxy M22. De accu daarvan mag dan wel lang meegaan, het opladen zelf duurt een behoorlijke tijd.
350-500 euro
Smartphone Best Buy Guide
Toestellen in deze prijsklasse hebben over het algemeen een oledscherm en vaak een behuizing van glas, die daardoor luxer aanvoelt dan die van goedkopere modellen met een geheel plastic behuizing. Een IP-rating voor waterdichtheid is vaker aanwezig. Intern mag je minstens een snelle midrange soc verwachten, maar populair is ook het gebruik van een (ouder) high-end exemplaar. Werk- en opslaggeheugen nemen over de hele linie toe, maar de accucapaciteit gemiddeld juist niet. In het budgetsegment vind je meer smartphones met een grote accu. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting, die bij budgetmodellen nog standaard is, wordt vanaf dit segment steeds vaker weggelaten. 5G is inmiddels haast standaard aanwezig, hoewel je nog een paar 4G-only modellen kunt vinden.
We verwelkomen dit keer drie nieuwe toestellen die alle interessant zijn, maar het net niet tot aanraders schoppen - de concurrentie in dit prijssegment is stevig. Allereerst is er de OnePlus Nord CE 2, een goedkopere variant van de Nord 2. De tweede 'Core Edition' brengt een verbeterde camera, snellere chipset en veel sneller opladen dan de originele Nord CE van vorig jaar. In onze tests scoort het toestel op alle vlakken goed. De Nord CE 2 heeft maar één probleem: de Nord 2 kost met dezelfde geheugenconfiguratie slechts enkele tientjes meer en is over het geheel genomen luxer uitgevoerd. Daarmee is de Nord 2 vooralsnog interessanter.
De Realme 9 Pro+ is een luxere versie van de 9 Pro uit het vorige hoofdstuk, met een oledscherm, een krachtiger soc en een betere camera met optische beeldstabilisatie. De specificaties vallen precies tussen die van de OnePlus Nord CE 2 en Nord 2 in, en in de grafieken is het drietal vaak gebroederlijk boven elkaar te vinden. Het Realme-toestel kost ook ongeveer hetzelfde. Daarmee is het een prima alternatief voor wie eens wat anders wil, want het Realme-toestel is wat opvallender vormgegeven.
IPhone? Even wachten
Wie een nieuwe Apple iPhone wil kopen, zou voor minder dan 500 euro nog steeds kunnen kiezen voor de iPhone SE (2020). Die is echter, zoals de naam al zegt, alweer bijna twee jaar oud. Naar verluidt komt er later dit voorjaar een nieuwe versie van de SE, wat het aantrekkelijk maakt om nog even geduld te hebben.
De nieuwe Moto G200 is het topmodel in Motorola's Moto-reeks van betaalbare toestellen. Interessant aan dit model is de Snapdragon 888+ soc, waarmee het de Realme GT aflost als snelste smartphone voor dit bedrag. Motorola heeft zelfs een nog wat betere camera ingebouwd, waarbij de Android-interface lekker clean en zonder tierlantijnen blijft - een heel verschil met de flink verbouwde Android-versie van Realme. Daarentegen is het lcd-scherm van de G200 een stuk minder fel, kleurecht en contrastrijk dan de oledschermen die inmiddels voor dit bedrag gebruikelijk zijn. Fijn is wel de 144Hz-refreshrate. Ook springen de accuduur en laadsnelheid er in onze tests niet uit, en is de updatebelofte teleurstellend: slechts één upgrade, nota bene naar Android 12, en twee jaar updates.
We kiezen andermaal voor de Samsung Galaxy S20 FE (maar nu in 5G-uitvoering) en OnePlus Nord 2 als onze favorieten. De Galaxy A52s die dat duo vorige keer vergezelde, is nog steeds een prima telefoon, maar nu goedkoper dan 350 euro. Als je op zoek bent naar een specifieke eigenschap zijn er tussen de 350 en 500 euro ook andere opties die interessant kunnen zijn. We noemden hierboven al de Moto G200 als je op zoek bent naar de snelste smartphone voor dit geld. De Realme GT is nauwelijks minder rap en verkrijgbaar met een zeer ruime 12GB ram en 256GB opslagruimte, voor minder dan 500 euro. De Xiaomi 11T is een prima, iets duurder alternatief voor de Nord 2. De specificaties en testresultaten gaan grotendeels gelijk op. Het scherm van de 11T is echter groter en feller, en de macrocamera is een leuke toevoeging.
:fill(white):strip_exif()/i/2004696194.jpeg?f=thumbmedium)
Zowel de 4G als 5G-varianten van de Galaxy S20 Fan Edition (FE) zijn inmiddels verkrijgbaar voor minder dan 500 euro; het prijsverschil tussen beide is ongeveer 100 euro op het moment van schrijven. Als je de snellere connectiviteit niet nodig hebt, is het 4G-model dus een nog interessantere deal dan de gelinkte 5G-versie. Beide varianten hebben dezelfde Snapdragon 865-soc aan boord. Er zijn zelfs voor dit bedrag al snellere smartphones, maar de S20 FE is uitstekend in balans en ondanks zijn leeftijd een goede deal. Voor eigenschappen als een IP68-waterdichtheidrating en draadloos opladen betaal je elders veel meer. Datzelfde geldt voor het luxe camerasysteem met 3x optische 'zoom', een hoofdcamera met optische beeldstabilisatie en de prima ultragroothoekcamera, helaas zonder macrofunctie. Het scherm is zeer goed en de accuduur bovengemiddeld lang, maar het opladen gaat niet zo heel snel. De Samsung-skin is compleet en van de oorspronkelijke 'updatebelofte' van vier jaar resteert nog zo'n tweeënhalf jaar. Dat is alsnog langer dan de updategarantie die sommige nieuwe toestellen meekrijgen, maar vanaf dit moment bekeken niet class leading. In de hand voelt de S20 FE niet zo luxueus als sommige concurrenten, door de plastic achterklep. Net als bij de OnePlus Nord 2 ontbreekt een 3,5mm-aansluiting, maar wel is een microSD-kaartlezer voor geheugenuitbreiding present.
4 van 5 sterren
(13 reviews)
Uitgebreide review
:strip_exif()/i/2003927006.png?f=thumbmedium)
De OnePlus Nord 2 is een prima smartphone die we eerder beloonden met onze Great Value-award. Voor minder dan 400 euro doet dit toestel veel goed; het heeft een mooi scherm, goede prestaties en een snelle vingerafdrukscanner. Ook krijg je relatief veel opslagruimte en vooral werkgeheugen voor de kostprijs. De primaire camera is voorzien van een luxe 50-megapixelsensor, net als OnePlus' topmodellen van dit jaar, maar de overige camera's zijn minder goed. De accuduur is bovengemiddeld en opladen gaat uiterst rap. Het is wel jammer dat een 3,5mm-jack, microSD-lezer en IP-rating ontbreken. De software is een hoogtepunt, zoals gebruikelijk bij OnePlus, met een goede instelbaarheid en overzichtelijkheid. Dat maakt het toestel erg prettig in het gebruik. Wel zijn concurrenten OnePlus voorbijgestreefd op het gebied van softwareondersteuning. Voor de toekomst is bovendien te hopen dat de goede naam die OnePlus met zijn skin heeft opgebouwd, niet te grabbel wordt gegooid door de toenemende samenwerking met OPPO.
4 van 5 sterren
(12 reviews)
Uitgebreide review
De testdata
- Max. helderheid
- Contrast
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
In deze prijsklasse mag je mooie schermen verwachten. Dat wordt niet alleen bereikt met de oledtechniek, maar ook met de afstelling van het scherm. Zoals je aan de grafieken voor kleur- en grijsfouten ziet, is die afstelling over het algemeen beter dan bij goedkopere modellen. De meeste toestellen hebben bovendien een scherm met een hoge helderheid, zeker de vijf bovenste modellen vanaf de Xiaomi 11T in dit overzicht. Er zijn uitzonderingen die minder scoren, zoals de Nokia XR20 en Motorola Moto G200, beide voorzien van een lcd. Het exemplaar in de nieuwe G200 heeft weliswaar een zeer hoge 144Hz-refreshrate, maar brengt het er op andere gebieden minder goed vanaf.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
In deze categorie is een aantal telefoons met lange adem te vinden. Daaronder zijn er een heleboel waarmee je de dag wel doorkomt. Bij de onderste paar telefoons wordt dat krapper, zeker nadat je ze een jaar of twee hebt gebruikt. Dat geldt ook voor de iPhone SE (2020), die vooral in de videotest geen potten kan breken door de in die omstandigheden minder zuinige lcd. Onze twee aanraders bevinden zich in de drie tests in de hogere middenmoot, en ook de nieuwe OnePlus Nord CE 2 doet het goed. De Nokia XR20 scoort erg goed bij het bekijken van webpagina's, maar zakt ver terug bij het bekijken van video's, onder welke omstandigheid een oledscherm veel zuiniger kan zijn. Omgekeerd is de Realme GT Neo 2 een topper bij het kijken naar video's, maar minder in zijn element tijdens de 4G-browsetest.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Als je snelladen belangrijk vindt, doen de toestellen van OPPO, Realme en OnePlus het goed, op korte afstand gevolgd door de Xiaomi 11T. Die is haast even snel vol als de OnePlus Nord 2 en Nord CE 2 die de ranglijst aanvoeren, maar binnen een half uur staat er bij OnePlus een hoger percentage op de meter. Apple en Sony doen het niet best op het gebied van snelladen. Ook de merknaam Samsung staat vaker dan eens in de onderste regionen van de grafiek, waarbij zeker de S20 FE teleurstellend traag oplaadt. De iPhone SE (2020) hebben we nog getest met het zeer magere 5W-ladertje dat destijds in de doos zat, maar je kunt hem ietwat sneller laden met een ander blokje. Tegenwoordig wordt de iPhone SE verkocht zonder meegeleverde lader in de doos, net als de high-end iPhone 12- en 13-series, maar je mist daar dus niet veel aan.
500-750 euro
Smartphone Best Buy Guide
In de prijscategorie tussen 500 en 750 euro vind je zoals gebruikelijk vooral oudere high-end toestellen. Die kunnen prijstechnisch erg interessant zijn, zeker als je kiest voor een kleiner exemplaar zoals je die in deze categorie veel terugvindt. Tegelijk beginnen de echt oude high-end modellen stilaan op leeftijd te raken. We hebben modellen die zoetjesaan de twee jaar aantikken, verwijderd uit het overzicht. Een keuze voor een ouder model kan overigens best goed uitpakken. Ook een oudere high-end soc zal voorlopig nog goed meekomen en de ondersteuning is bij diverse fabrikanten in de afgelopen tijd beter geworden, met Samsung voorop.
Nieuw in dit segment is de Samsung Galaxy S21 Fan Edition (FE), waarover je op Tweakers eerder een uitgebreide review kon lezen. Met een aanvankelijke introductieprijs van 750 euro had Samsung het misschien wat te hoog in de bol gekregen, maar al na enkele weken is de prijs van het goedkoopste model gezakt tot onder de 600 euro. Voor dat geld heb je aan de S21 FE veel telefoon: een snelle soc, goede camera, prima accuduur, goed beeldscherm en waterdichte behuizing, plus zeer lange software-updates. Zodoende lost de S21 FE de S20 FE af in het lijstje van aanraders hieronder.
Naast de S21 FE blijft de OnePlus 9 Pro deze maanden interessant, omdat je voor ongeveer 700 euro de eigenschappen van een topmodel uit de duurste klasse krijgt. De accuduur is bij dit toestel een aandachtspunt. Aanrader nummer drie is deze keer de Google Pixel 6. Kijkend naar de verhouding tussen prijs en specificaties is het toestel niet zo bijzonder als de OnePlus 9 Pro en niet zo goedkoop als de S21 FE. Daar staat tegenover dat deze smartphone fijne software heeft die geen andere fabrikant installeert, en is voorzien van Googles geavanceerde camerasoftware. De testresultaten zijn over de gehele linie goed, behalve dat het toestel niet heel snel laadt. In dat laatste opzicht is de Xiaomi 11T Pro, die vorige keer op deze plaats stond, veel beter dan de Pixel 6. De 11T Pro is ook nog eens een paar tientjes goedkoper, biedt dubbel zoveel opslagruimte en kan mooie macrofoto's maken. Daar staat tegenover dat de Pixel 6 waterdicht is en draadloos kan opladen, en dat de hoofdcamera ervan is voorzien van optische beeldstabilisatie voor betere foto's 's nachts. Voor beide toestellen valt dus genoeg te zeggen.
Een smartphone waar ook iets voor valt te zeggen in dit prijssegment, is de Nederlandse Fairphone 4: zeer makkelijk repareerbaar, duurzaam geproduceerd en ook heel geschikt om andere versies van Android op te installeren, mocht je dat willen. Een toestel voor de tweaker dus, maar de schermkwaliteit, camera, accuduur en systeemprestaties halen het niet bij de concurrentie in dit segment.
:fill(white):strip_exif()/i/2004862996.jpeg?f=thumbmedium)
De in januari geïntroduceerde S21 Fan Edition is een prima opvolger voor de S20 FE van eind 2020. Aan de formule heeft Samsung weinig veranderd: een toestel met high-end componenten en eigenschappen in een behuizing die er door de plastic achterklep net wat minder luxe uitziet en ook zo aanvoelt. Net als de 'echte' S21-modellen heeft de S21 FE een helder oledscherm, IP68-waterdichtheidrating en draadloos opladen, maar geen geheugenuitbreiding of 3,5mm-jack. De andere twee aanraders hebben dat overigens ook niet. Het camerasysteem is luxe uitgevoerd, met een hoofdcamera met optische beeldstabilisatie en een 3x-telecamera. Helaas ontbreekt een goede macrofunctie. Het toestel wordt aangedreven door de snelle Snapdragon 888-soc en er staat Samsungs bekende software op. Die wordt erg lang voorzien van updates voor een Android-toestel, liefst vijf jaar. Hoewel de accuduur prima is, is hij ten opzichte van de S20 FE wel wat korter, en de laadsnelheid houdt ook bepaald niet over. Elders krijg je ook weleens meer dan de 6GB werkgeheugen en 128GB opslag in het gelinkte model.
4 van 5 sterren
(2 reviews)
Uitgebreide review
:fill(white):strip_exif()/i/2004712682.webp?f=thumbmedium)
Eigenlijk verkoopt Google de Pixel 6 officieel niet in Nederland, maar toch vind je hem bij meer dan tien aanbieders in onze Pricewatch, waarbij het toestel de afgelopen maanden gestaag in prijs is gedaald. Dat de Pixel zo veelvuldig wordt geïmporteerd, is niet zonder reden. De Pixel 6 is de eerste echte high-end smartphone van Google, met een camera waarmee je erg mooie foto's kunt schieten dankzij Googles uitstekende beeldverwerking. Een telecamera heeft dit toestel niet, maar door de slimme softwaretrucjes is het toch goed mogelijk een stukje in te zoomen. Macro's zitten er daarentegen echt niet in. Android 12 met zijn fraaie nieuwe interface komt op dit toestel optimaal tot zijn recht. De gebruikservaring is zoals bij eerdere Pixels erg vloeiend en je krijgt lang én snel updates. Het scherm ververst op 'slechts' 90Hz, maar de beeldkwaliteit is verder wel bovengemiddeld. Ook de accuduur is goed, maar van de oplaadsnelheid zijn we niet onder de indruk. Wel kun je draadloos laden en ook is de herkenbaar vormgegeven glazen behuizing waterdicht, iets wat niet bij alle toestellen in dit prijssegment zo is.
4 van 5 sterren
(20 reviews)
Uitgebreide review
:strip_exif()/i/2004257840.png?f=thumbmedium)
Als je iets meer wil uitgeven dan wat je voor de S21 FE of Pixel 6 betaalt, zou je kunnen gaan voor de OnePlus 9 Pro, die met een aanbieding op het moment van schrijven voor minder dan 700 euro verkrijgbaar is. Het topmodel van OnePlus voor 2021 draait de bekende en snelle software waaraan je veel kunt instellen, al hangt over de toekomst van OnePlus' OxygenOS-skin een vraagteken door de toenemende samenwerking met OPPO. Aan de componenten zal het niet liggen: je krijgt een Snapdragon 888-soc, een zeer scherp 1440p-oledscherm met uitstekende beeldkwaliteit, draadloos opladen en een telecamera, verwerkt in een luxe vormgegeven behuizing van glas en metaal. Het camerasysteem levert prima resultaten die niet altijd kunnen wedijveren met die van de allerduurste toestellen uit de 1000-euro-klasse, maar daar is de prijs ook naar. Je moet wel tevreden zijn met een wat groter toestel. Een tegenvaller is de accuduur, want die is blijkens onze tests nogal kort. Het zoals gebruikelijk erg snelle opladen kan die pijn misschien een beetje verzachten.
4 van 5 sterren
(5 reviews)
Uitgebreide review
De testdata
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Van de vele smartphones in deze prijscategorie mag je verwachten dat ze een prachtig scherm hebben. Gelukkig is dat in de meeste gevallen ook zo. Toch schieten sommige telefoons tekort; de ASUS Zenfone 8 en Motorola Edge 20 Pro zijn maar matig afleesbaar in de zon. Ook sommige 'bijzondere' telefoons die het van andere eigenschappen moeten hebben, zoals de Fairphone 4 en Cat S62 Pro, hebben niet zo'n heel goed scherm. Samsung, Xiaomi, OnePlus en OPPO bieden over het algemeen de beste schermen in deze categorie. De OnePlus 8 Pro en 9 Pro hebben zelfs een heus 1440p-scherm, dat naast groot ook nog erg scherp is, maar een paneel met 1080 pixels aan de korte kant is zelfs in het high-end segment steeds vaker de norm. De meeste smartphones hebben inmiddels wel een hogere refreshrate van 90 of 120Hz.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Over het algemeen is de accuduur in deze prijsklasse in orde; hij is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Een lcd verbruikt minder stroom als er veel wit in beeld is, zoals in onze test waarbij we door verschillende webpagina's bladeren. Bij het bekijken van video's zijn toestellen met een oledscherm over het algemeen in het voordeel. Dat zijn tegenwoordig vrijwel alle high-end modellen. Alleen de Fairphone 4 en Cat S62 Pro hebben nog een lcd.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Er zijn genoeg toestellen die binnen een half uur tot over de helft komen, maar volledig opladen duurt meestal langer dan een uur. OPPO en OnePlus voeren dit soort lijstjes vaak aan. Apple sluit ze historisch gezien vaak af. Bij de iPhone 12 mini valt dat nog mee, al komt dat meer door de kleine accu dan door de hoge laadsnelheid. Je mag bij dit toestel bovendien zelf voor het laadblokje zorgen. Dat is een trend die vooral in het segment boven de 750 euro vaker voorkomt, maar in dit geval ook bij twee van onze drie aanraders, namelijk de Samsung Galaxy S21 FE en Google Pixel 6. Samsung en Google zijn samen met Apple merken die op het gebied van opladen niet tot de rapste behoren. Omgekeerd voert de Xiaomi 11T Pro de ranglijst aan. In 17 minuten kregen wij hem niet helemaal opgeladen, zoals Xiaomi belooft, maar een laadtijd van 31 minuten tot volledig vol is natuurlijk nog steeds uiterst kort.
Boven 750 euro
Smartphone Best Buy Guide
Als je veel te besteden hebt en kwaliteit voor alles gaat, kunnen we een groot aantal aanraders verzinnen. De keuzes in dit segment kan heel persoonlijk worden. Fabrikanten pronken bijvoorbeeld met unieke camerafeatures om je over de streep te trekken. Zo is de Xperia 1 III voorzien van een variabele telelens en heeft de OPPO Find X3 Pro een microscoopcameraatje om het allerkleinste vast te leggen. In onze recente cameraround-up hebben we die functies uitgebreid beproefd. Er zijn ook toestellen die als geheel bijzonder zijn, bijvoorbeeld foldables als de Samsung Galaxy Z Flip3 en Z Fold3. De unieke coolfactor die die telefoons nog steeds hebben, bekoop je wel met minder goede prestaties. Toestellen als de ASUS ROG Phone 5s moeten het juist van die performance hebben, met een fors koelsysteem dat desgewenst kan worden uitgebreid met een externe, actieve ventilator.
In deze categorie verandert er dit keer een hoop. We nemen bijvoorbeeld afscheid van de hele Samsung Galaxy S20-serie, die de leeftijd van twee jaar heeft bereikt. Omgekeerd komen er weer vier nieuwe toestellen bij, waaronder de juist geïntroduceerde Samsung Galaxy S22 Ultra en de S22+ die pas vanaf 11 maart te koop is. Ook de tegenstrever van OPPO, de Find X5 Pro, ligt op moment van schrijven nog niet in de winkels. Van dit topmodel kun je binnenkort natuurlijk een uitgebreide review op de site verwachten, net als van de Galaxy S22 en S22+.
Wel al te koop is de Sony Xperia PRO-I. Dit is eigenlijk nog een nakomer van het vorig jaar, wat zichtbaar is aan de Snapdragon 888-soc. Het is een van de allerduurste smartphones, met op het moment van schrijven een prijs van 1640 euro. Daar krijg enkele unieke eigenschappen voor terug, zoals een extra lang scherm met superhoge 4k-resolutie en een camera met dezelfde enorme 1"-sensor uit Sony's losse camera's (die echter niet in zijn geheel wordt gebruikt).
Als je nog niet weet wat je wilt hebben, maar wel veel kunt uitgeven aan een nieuwe telefoon, kun je je wat ons betreft geen buil vallen aan onderstaande aanraders. Hou wel de bovenste alinea in gedachten; als je toch een bijzondere wens hebt, kan zomaar iets heel anders de beste keus zijn.
:fill(white):strip_exif()/i/2004105900.jpeg?f=thumbmedium)
De Samsung Galaxy S21+ is op het moment van schrijven een paar honderd euro goedkoper dan de Galaxy S22+ . Dat maakt het aantrekkelijk om de voorganger te kiezen, want dat is op veel punten nog steeds een uitstekende optie. Hoewel bovengemiddeld blijkt de accuduur van de S22+ alsnog iets korter dan die van de S21+, een van de best scorende toestellen in dit segment na de iPhone 13 Pro Max. Het ontwerp van de S21+ is strak (zij het net niet zo strak als dat van de S22+) en het scherm is erg mooi (zij het net niet zo mooi als dat van de S22+). Achterop zit een capabele cameraopstelling met drie lenzen, maar helaas is er geen goede macrofunctie aanwezig. De telecamera is daarbij niet zo'n enorm bijzonder exemplaar als die in de S22 Ultra. Hoewel de S21+ alweer een jaar oud is, mag je er nog steeds vier jaar updates van verwachten. Dat is langer dan vrijwel iedere andere Android-fabrikant nu aanbiedt. De software is wat minder 'clean' dan die van OnePlus of Google, maar biedt wel veel mogelijkheden.
3.5 van 5 sterren
(6 reviews)
Uitgebreide review
:fill(white):strip_exif()/i/2004608518.jpeg?f=thumbmedium)
Zelfs het 128GB-'basismodel' van de iPhone 13 Pro Max kost op het moment van schrijven al 1260 euro, maar dan heb je ook wat. Apples topmodel scoort uitstekend op haast alle vlakken waarop je een smartphone kunt beoordelen. Het heeft een zeer goed scherm dat eindelijk ook op het gebied van refreshrate meekan met concurrerende toestellen in dit segment. In de forse en vrij zware behuizing met een nogal grote camerabobbel zit de snelste smartphonechip van dit moment. De camera blinkt met name uit als het gaat om snelheid, consistentie en videokwaliteit, maar de selfiecamera en telecamera zijn niet zo indrukwekkend. De accuduur is volgens onze drie benchmarks extreem lang en zelfs tientallen procenten beter dan die van de concurrentie. Of je iOS of Android fijner vindt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur; Apples besturingssysteem werkt consistent en vloeiend, en qua updates zit je jarenlang onder de pannen. Al met al is de iPhone 13 Pro Max misschien wel de beste high-end smartphone van dit moment.
4.5 van 5 sterren
(2 reviews)
Uitgebreide review
:fill(white):strip_exif()/i/2004920214.webp?f=thumbmedium)
Is het nu een Galaxy S of een Galaxy Note? Wat maakt het ook uit; met de Galaxy S22 Ultra heb je het beste van beide werelden in handen. Net als bij Samsungs Galaxy Note-toestellen van weleer heeft de S22 Ultra een ingebouwd pennetje voor het maken van notities. Ook de vormgeving, met rechte hoeken en afgeronde randen, herinnert aan de Galaxy Note. Daarentegen is de camera een stuk uitgebreider, zoals het een 'Galaxy S' betaamt. Net als bij de S21 Ultra is het camerasysteem erg veelzijdig en je kunt ver inzoomen zonder groot kwaliteitsverlies, dankzij een periscopische lens met 10x vergroting. Het grote scherm met hoge resolutie is superfel en daarmee beter afleesbaar in de zon. Van de soc, de accuduur en het opladen hadden we meer vooruitgang verwacht ten opzichte van de S21 Ultra - dat doen andere high-end smartphones beter. De software bevat veel extra mogelijkheden en gaat vergezeld van de langste updatebelofte in de industrie, de belofte van Apple uitgezonderd. Gebruikers melden nog wel wat bugs in de interface, dus het is te hopen dat Samsung die spoedig verhelpt met een update.
4 van 5 sterren
(3 reviews)
Uitgebreide review
De testdata
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Grijswaardenfout
- Kleurfout
Net als in de categorie boven 500 euro geldt ook hier dat vrijwel alle schermen uitstekend zijn. Dat begint met een zeer hoge helderheid. De Samsung Galaxy S22 Ultra tikt zelfs de 1500cd/m² aan in onze test, en de S22+ zit daar niet ver vanaf. De iPhones brengen het er in deze test niet uitzonderlijk goed vanaf, maar zakken aan de andere kant minder ver terug in helderheid wanneer een groter deel van het scherm wit moet zijn. Op een 100 procent wit scherm scoren de Galaxy S22 Ultra en de iPhone 13 Pro Max bijna gelijk. De meeste toestellen komen minstens tot 800cd/m² in de bovenstaande test waarin 33 procent van het scherm wit is, waarmee ze uitstekend afleesbaar zijn in de zon. Uitzonderingen zijn de schermen van de Planet Cosmo en de drie Sony Xperias, die minder fel kunnen worden ingesteld dan de andere displays op telefoons in deze categorie. Velen zullen het verschil tussen het ene en het andere oledscherm niet goed zien bij de toestellen in deze prijsklasse. De kleurafstelling is vaak erg goed en daarmee zit het hem in de details, en natuurlijk in zaken als een verhoogde verversingsfrequentie. Dat is nog geen gemeengoed, zelfs niet in deze klasse. De meeste iPhones hebben het bijvoorbeeld nog niet.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4G
- Videotest
Ook in deze hoge prijscategorie zijn er behoorlijke verschillen in accuduur. Gelukkig zit het bij de meeste toestellen wel goed. Over het algemeen geldt dat telefoons met grotere schermen weliswaar meer energie gebruiken, maar ook een grotere accu kunnen huisvesten. Daardoor gaan ze vaak langer mee op een acculading. Samsung en Apple hebben hun zaakjes wat accuduur betreft beter voor elkaar dan de rest van de fabrikanten, zoals je in de grafiek ziet. De nieuwe iPhone 13-serie doet het weer wat beter dan de iPhone 12-reeks. De iPhone 13 Pro Max springt er echt uit en gaat in alle drie de tests langer mee dan de concurrentie. Hoewel de S22 Ultra langer meegaat dan zijn voorganger, is de vooruitgang in accuduur niet zo groot dat hij kan wedijveren met het Apple-toestel. De S22+ lijkt juist een kortere accuduur te noteren dan zijn voorganger; nog steeds wel bovengemiddeld, maar net niet zo goed. Dat is ook wel logisch, want in de compactere behuizing van de S22+ steekt een iets kleinere accu dan bij de S21+.
- Browsetijd na half uur laden
- Procent vol na 30 minuten
- Laadtijd
Als je je smartphone even snel wilt opladen zodat je weer langere tijd vooruit kunt, zit je bij OPPO, OnePlus, Xiaomi en Huawei goed. Bij gebrek aan een bijgeleverde lader bij de iPhone 12- en 13-serie hebben we deze toestellen opgeladen met een 20W-lader. Ook voor de Galaxy S21- en S22-series en de Google Pixel 6 Pro moesten we zelf een lader regelen. Dat geeft een wat vertekend beeld, maar je krijgt wel een idee van wat mogelijk is. Dat is bij al deze toestellen overigens niet zoveel als bij de concurrentie. Snelladen is een punt waarop de iPhone 13-serie niet heel goed scoort en ook bij Samsung en Google mag je redelijk lang wachten, al doet Sony het nog slechter.
Tot slot: alle aanraders
Smartphone Best Buy Guide
Hieronder vind je de aanraders in een overzichtje. Ze zijn gesorteerd per prijsklasse en in die prijsklasse zijn ze gerangschikt van goedkoper naar duurder, op basis van de prijs op het moment van schrijven. De prijzen kunnen uiteraard veranderen na publicatie, waardoor de volgorde wellicht niet meer klopt.
Aanraders |
|
|
|
|
100- 200 euro |
Motorola Moto e20 € 92,99 Pbp: € 98,- |
OPPO A53s Onbekend Pbp: € 179,- |
Nokia G21 € 78,22 Pbp: € 198,- |
|
200- 350 euro |
Samsung Galaxy M22 Onbekend Pbp: € 218,- |
Xiaomi POCO X3 Pro Onbekend Pbp: € 248,- |
Samsung Galaxy A52s € 304,99 Pbp: € 339,- |
Xiaomi POCO F3, € 258,99 Pbp: € 287,- |
350- 500 euro |
OnePlus Nord 2, € 162,90 Pbp: € 379,- |
Samsung Galaxy S20 FE 5G € 289,99 Pbp: € 478,- |
|
|
500- 750 euro |
Samsung Galaxy S21 FE 5G, € 329,99 Pbp: € 589,- |
Google Pixel 6 € 174,99 Pbp: € 654,- |
OnePlus 9 Pro € 524,95 Pbp: € 699,- |
|
Boven 750 euro |
Samsung Galaxy S21+ 5G € 399,- Pbp: € 769,- |
Samsung Galaxy S22 Ultra € 470,- Pbp: € 1237,- |
Apple iPhone 13 Pro Max € 1.390,90 Pbp: € 1257,- |
|
We hebben in bovenstaande tabel zowel de actuele prijzen als de prijzen bij publicatie vermeld. Toestellen kunnen in prijs omhooggaan en dan zijn het soms geen aanraders meer. Zo kun je dit gemakkelijk spotten.
Het overzicht toont in een oogopslag de telefoons die wat ons betreft het meest de moeite waard zijn. Doe er je voordeel mee. We hopen dat je hiermee een weloverwogen keuze kunt maken bij de aankoop van je nieuwe smartphone.