Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts en Jelle Stuip

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2019

Inleiding

In de Laptop Best Buy Guide zoeken we iedere twee maanden naar de beste laptops van vijfhonderd en zevenhonderd euro. In deze editie kijken we ook weer naar de beste thin&light-laptop in de categorie tot duizend euro.

In de laptopwereld is sinds de vorige Best Buy Guide aardig wat veranderd. Dat komt vooral door Intel, dat eind augustus zijn Comet Lake-processors aankondigde. Die aankondiging kwam krap drie maanden na de introductie van de 10nm-Ice Lake-processors. Die zijn per kloktik sneller dan Comet Lake. Laatstgenoemde is echter ook te krijgen in een variant met zes cores, terwijl Ice Lake het met maximaal vier cores doet. Op het moment van schrijven zijn laptops met een van beide processors nog nauwelijks te krijgen. Er staan twee laptops met Comet Lake in de Pricewatch en daarmee houdt het wel op. Op korte termijn verwachten we meer laptops met de nieuwe hardware; op de IFA-beurs werd al veel aangekondigd.

Razer gaat bijvoorbeeld in zijn 13,3"-gamelaptop Blade Stealth voor Ice Lake en combineert die cpu met een GTX 1650-videokaart. De upgrade gaat puur om de hardware, want aan de buitenkant lijkt de gamelaptop als twee druppels water op de vorige generatie. Ook Acer kiest voor Ice Lake in de lichte Swift 3- en Swift 5-laptops, waarvan de lichtste minder dan een kilogram weegt. Lenovo deed ook een groot aantal aankondigingen en had het in de meeste gevallen over een '10e generatie Intel-processor'. Dat kan zowel Ice als Comet Lake zijn, want Intel rekent beide tot die tiende generatie. In de Yoga C640 troffen we in ieder geval Comet Lake aan. Daarnaast gaat Lenovo over de hele linie betere schermen monteren, met een hogere helderheid en in sommige gevallen ondersteuning voor Dolby Vision of hdr.

Asus gooide het niet over de boeg van de Comet- en Ice Lake-laptops, maar gebruikte juist een nieuwe mobiele chip van Nvidia in zijn ProArt StudioBook One-laptop: de Quadro RTX 6000. Dat is een bizar sterke gpu voor een laptop en om die hardware te koelen, heeft Asus de hardware achter het scherm geplaatst en een klep aan de achterkant gemaakt, zodat verticaal koellucht kan worden aangezogen. Een prijs maakte Asus nog niet bekend, maar de desktopversie van de RTX 6000 kost alleen al 6615 euro, dus met een hele laptop eromheen zal de totaalprijs nog wel een paar duizend euro hoger liggen.

De Laptops in deze Best Buy Buide hebben zoals gezegd de nieuwste cpu's nog niet aan boord en moeten het doen met de Whiskey Lake-processors van vorig jaar. Die zijn overigens vrijwel hetzelfde als de Comet Lake-varianten. Wel krijg je nu duidelijk meer waar voor je geld dan een jaar geleden. Dat is vooral goed te zien bij de thin&light die we dit jaar voor minder dan duizend euro met een i7, 16GB ram en een 512GB-ssd kunnen uitrusten. Vorig jaar kwamen we niet verder dan een i5, 8GB ram en een 256GB-ssd voor datzelfde bedrag.

Laptop Budget
Budgetlaptop € 500,-
Basislaptop € 700,-
Thin&light € 1000,-

Budgetlaptop - 500 euro

Met een budget van vijfhonderd euro zoeken we naar de beste budgetlaptop. Voor dat bedrag kun je een laptop zonder grote nadelen in huis halen. We hebben een eisenpakket dat voor dit budget behoorlijk streng is. Zo willen we een redelijk vlotte processor, een ssd en een goed scherm. Veel laptops in deze prijsklasse leveren op een van die punten in, maar er zijn zeker exemplaren die aan de eisen voldoen. Deze keer komen we uit bij de HP 14, waarvan twee interessante uitvoeringen zijn.

HP 14-cf

Binnen ons budget kunnen we kiezen uit twee HP 14's. Beide hebben een Core i3-processor, maar voor een paar tientjes extra krijg je bij het duurdere model twee keer zoveel ram en opslagruimte. Daarmee lijkt de keus eenvoudig, maar dat is niet helemaal waar. De Core i3-8145U in de goedkopere HP 14 is een nieuwere variant met turbo, waardoor de kloksnelheid tot 3,9GHz kan oplopen. In de duurdere versie zit een oudere Core i3-7020U die geen turboklok heeft en op maximaal 2,3GHz draait.

HP 14-cf1923nd HP 14-cf0925nd
Processor Core i3-8145U Core i3-7020U
Cores/threads 2/4 2/4
Snelheid/turbo 2,1/3,9GHz 2,3GHz
Ram 4GB 8GB
Gpu Intel UHD 620 Intel UHD 620
Ssd 128GB 256GB
Scherm 14", 1920×1080, ips 14", 1920×1080, ips
Prijs Onbekend € 499,-

Het iets goedkopere model is interessant als je het geen bezwaar vindt om eventueel zelf de laptop open te schroeven, meer ram toe te voegen en de ssd te upgraden als dat nodig is. Het extra geheugen en de grotere opslagruimte van de duurdere uitvoering bieden wel een flinke meerwaarde, maar de langzamere processor kun je niet vervangen. Overigens is het openen van de behuizing niet heel eenvoudig; aan de onderkant van de laptop zitten rubbers en die moet je verwijderen om toegang tot de schroefjes te krijgen.

De behuizing van de HP 14 is van plastic gemaakt. De kleurstelling is zo gekozen dat het lijkt dat het om aluminium gaat, maar dat is niet het geval. Door het gebruik van plastic is de laptop wel lekker licht, hij weegt zo'n anderhalve kilogram.

Ook de touchpad is van plastic gemaakt, dat is gebruikelijk bij goedkope laptops, maar dit exemplaar voelt wel erg stroef aan. Je kunt de touchpad niet indrukken; om te klikken moet je de losse muisknoppen gebruiken. Dat vinden we niet handig werken. Ook aan het toetsenbord merk je dat dit een budgetlaptop is. Er is wel redelijk wat travel, maar de aanslagen worden niet netjes gedempt.

HP 14-cf

Scherm en accuduur

HP gebruikt een ips-paneel met een full-hd-resolutie en een matte afwerking. Het beeld is scherp, de inkijkhoeken zijn goed en ook de kleurweergave is behoorlijk natuurgetrouw. Het paneel kan niet de volledige srgb-kleurruimte weergeven, maar dat is eerder regel dan uitzondering bij laptops in deze prijsklasse.

De accuduur van de HP 14 is behoorlijk. In onze browsetest gaat de laptop 7,5 uur mee. Sommige laptops doen het nog wat beter, maar je kunt prima de dag doorkomen zonder stopcontact als je geen zware taken uitvoert.

Conclusie

De HP 14-cf is een van de weinig laptops die vijfhonderd euro of minder kosten en geen grote nadelen hebben. De duurdere uitvoering heeft veel ram en een relatief grote ssd voor deze prijsklasse, je levert echter wel in op processorkracht, omdat de oude Core i3 geen turbo heeft. De iets goedkopere versie met de snellere Core i3 met turbo heeft dan weer minder ram en een kleinere ssd. Wie handig is in het openen van laptops, kan deze versie nog wel zelf upgraden.

Aan de plastic behuizing, de stroeve touchpad en het toetsenbord merk je wel dat dit een budgetlaptop is. Het voordeel is wel dat hij behoorlijk licht is. Ook de ethernetaansluiting en de volledige sd-kaartlezer zijn handige toevoegingen die we lang niet op alle laptops zien. Het ips-scherm heeft goede kijkhoeken en geeft veel beter beeld dan de tn-schermen die je vaak in goedkope laptops aantreft. Ook de accuduur is met 7,5 uur prima.

  • Core i3-7020U, 8GB, 256GB
  • Core i3-8145U, 4GB, 128GB

Laagste prijzen voor: HP 14-cf0925nd
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1030)

€ 499,-

€ 499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 499,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 499,-
Bekijk

Alternatieven

Lenovo Yoga 530-14IKB 81EK00X4MH

Lenovo's Yoga 530 hebben we vorig jaar vaker gekozen als beste koop in het budgetsegment. Momenteel is er een versie van die convertible met Core i3-8145U, 4GB ram en 128GB-ssd te koop voor iets meer dan vijfhonderd euro. Het glanzende scherm van deze laptop is 360 graden te kantelen.

Score: 0(0 reviews)
linkLenovo Yoga 530 Review
HP Pavilion x360 14-dh0739nd

Ook HP heeft een 'klapper' in zijn assortiment. De Pavilion x360 14 is wat specificaties betreft vergelijkbaar met de HP 14 met Core i3 en turbo, maar deze convertible heeft een glanzend scherm en de netwerkaansluiting ontbreekt.

Score: 0(0 reviews)
Asus VivoBook 15 A512FA-BQ113T

Wil je een groter scherm, dan is de VivoBook 15 van Asus een optie. Lang niet alle uitvoeringen hebben een ips-paneel, maar deze heeft dat wel. De hardware is vergelijkbaar met de HP 14. Je krijgt een Core i3 met turbo, 4GB ram en een 128GB-ssd.

Score: 5(1 reviews)

Basislaptop - 700 euro

In de categorie basislaptop zoeken we voor zevenhonderd euro een laptop met een quadcoreprocessor en als het even kan een videokaart die sneller is dan de geïntegreerde gpu. Natuurlijk stellen we net als bij de budgetlaptop eisen als een goed scherm en ssd-opslag. Vanwege het hogere budget verwachten we meer opslagruimte en meer ram.

Twee maanden geleden vonden we binnen ons budget nog een laptop met een GTX 1050-videokaart; die is inmiddels veel duurder geworden en ook zijn er op het moment van schrijven weinig andere interessante laptops met gpu in deze prijsklasse. Daarom zijn we deze keer uitgekomen bij een uitvoering van de Acer Swift 3 die weliswaar geen bijzondere videokaart heeft, maar wel is uitgerust met een Core i5-quadcore, 8GB ram en een 512GB-ssd.

Acer Swift 3

Trouwe lezers van de Laptop Best Buy Guide zullen de Acer Swift 3 wel kennen. We hebben dit model vaker verkozen tot beste budgetmodel in de prijscategorie tot vijfhonderd euro. Voor dat bedrag krijg je een uitvoering met maximaal een Core i3-processor, 4GB ram en een 128GB-ssd. Leg je er tweehonderd euro bij, dan krijg je een veel snellere i5-processor, dubbel zoveel geheugen en vier keer zoveel opslagruimte.

Er zijn veel uitvoeringen van de Acer Swift 3. Momenteel staan er twee modellen in de Pricewatch met exact dezelfde configuratie en een vergelijkbare prijs, maar met een ander typenummer en een andere kleur. Welke je kiest, is om het even; beschikbaarheid en prijs kunnen in de komende tijd veranderen. Op het moment van schrijven zijn beide laptops voor zevenhonderd euro te koop.

Acer Swift 3 SF314-56-57G7 (blauw) Acer Swift 3 SF314-56-5435 (grijs)
Processor Intel Core i5-8265U-quadcore Intel Core i5-8265U-quadcore
Ram 8GB ddr4 8GB ddr4
Opslag 512GB ssd 512GB ssd
Scherm 14", ips, 1920x1080 pixels 14", ips, 1920x1080 pixels
Gewicht 1,6kg 1,6kg
Prijs € 699,- € 699,-

Behuizing

De Swift 3 weegt zo'n 1,6kg en dat maakt de 14"-laptop goed draagbaar. Ook heeft hij behoorlijk dunne schermranden, waardoor het geheel vrij compact blijft. De behuizing is deels uit aluminium opgetrokken en voelt behoorlijk stevig aan. Rechts onder het toetsenbord zit een vingerafdrukscanner die je kunt gebruiken om in te loggen bij Windows 10. Die zit lang niet op alle laptops in deze prijsklasse.

Aan de rechterkant zitten een geheugenkaartlezer en een usb 2.0-aansluiting. Links tref je twee usb 3.0-poorten met type-a-aansluiting aan. Ook is er een type-c-aansluiting die met usb 3.0-snelheid werkt, maar geen ondersteuning voor het aansluiten van een monitor heeft. Er is echter ook een hdmi 1.4-poort aanwezig, waarmee dat wel kan.

Acer stopt een precisietouchpad in de Swift 3, waarvan de drivers in Windows 10 zijn geïntegreerd. Multitouchgebaren werken dan ook prima. Het toetsenbord heeft toetsen die wat aan de kleine kant zijn en niet veel travel hebben.

Voor zevenhonderd euro haal je een configuratie in huis met een Core i5-quadcore, 8GB ram en een 512GB-ssd. Dat is een prima configuratie waarmee vlot gewerkt kan worden in Office-toepassingen, maar ook foto- en videobewerking is geen probleem. Voor gamen is deze laptop niet echt geschikt, bij gebrek aan een losse videokaart.

Scherm en accuduur

Het scherm van de Swift 3 is gebaseerd op een mat ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Dat levert een scherp beeld op en je hebt weinig last van reflecties. De maximale helderheid ligt rond de 280cd/m² en dat is gebruikelijk in deze prijsklasse. Het paneel kan de meest verzadigde kleuren van de srgb-kleurruimte niet weergeven, maar voor de meesten zal dat geen zwaarwegend probleem zijn. De Swift 3 heeft een uitstekende accuduur. In onze browsetest halen we ruim tien uur.

Conclusie

De Acer Swift 3 SF314 is een aanrader in het segment tot vijfhonderd euro, maar ook voor zevenhonderd euro is het een goede koop, omdat je dan beduidend betere hardware krijgt. Er zijn in deze prijsklasse veel laptops die een Core i5-quadcore en 8GB ram aan boord hebben, maar bij Acer krijg je daar ook nog een 512GB-ssd bij, terwijl veel andere laptops op 256GB blijven steken. Er zijn ook minpunten; de toetsen hebben weinig travel en de kleurweergave van het scherm is niet optimaal. Toch biedt de Swift 3 veel waar voor zijn geld, dankzij de degelijke behuizing en een uitstekende accuduur.

  • Acer Swift 3 SF314-56-5435 (grijs)
  • Acer Swift 3 SF314-56-57G7 (blauw)

Laagste prijzen voor: Acer Swift 3 SF314-56-5435
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

CD-ROM-LAND Breda

Score: 5 (190)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

PC-Score Renkum BV

Score: 5 (12)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost PostNL (vanaf € 49,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Levix Computershops

Score: 5 (1)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost (vanaf € 30,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2627)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Acer Swift 3 SF314-56-57G7
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

CD-ROM-LAND Breda

Score: 5 (190)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost tot € 50,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Hardware-Expert

Score: 5 (13)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost (vanaf € 44,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Levix Computershops

Score: 5 (1)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost (vanaf € 30,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Megekko

Score: 4.5 (2627)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Informatique

Score: 4.5 (189)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Alternatieven

Medion Akoya P6645 (30026189)

De Medion Akoya P6645 is dit jaar vaker aan bod gekomen in de categorie basislaptop. Het voordeel van deze 15,6"-laptop is de aanwezigheid van een MX150-videokaart. De accuduur is met zo'n zeven uur minder goed en dit model heeft een 256GB-ssd. Ook is de plastic behuizing minder stevig dan die van de Acer Swift 3.

Score: 0(0 reviews)
linkMedion Akoya P6645 in de LBBG van juni 2019
Lenovo ideapad S540-14IWL (81ND00D5MB)

In augustus hebben we de Lenovo S540 met 15,6"-scherm en GTX 1650-videokaart getest. Die laptop kost nu 829 euro en valt daarmee ruim buiten het budget. Als je veel waarde hecht aan grafische rekenkracht, is het echter een aanrader, bij andere fabrikanten krijg je die videokaart niet voor dat geld. Lenovo maakt ook een 14"-uitvoering van de S540 zonder videokaart, die wel binnen het budget past. Je krijgt dan een Core i5, 8GB ram en een 512GB-ssd, net als bij de Swift 3.

Score: 0(0 reviews)
linkLenovo IdeaPad S540 Review (GTX 1650-versie van 829 euro)

Thin&light - 1000 euro

Het is alweer een tijd geleden dat we in de Laptop Best Buy Guide een thin&light-model in de prijsklasse tot duizend euro hebben besproken. Dat was in april en destijds vonden we binnen het budget laptops met een Core i5-processor, 8GB ram en een 256GB-ssd. Inmiddels kun je voor datzelfde geld meer in huis halen. Met name Lenovo hanteert al enige tijd scherpe prijzen. Bij die fabrikant vonden we een dunne en lichte 13,3"-laptop met een Core i7, 16GB ram en een 512GB-ssd voor duizend euro: de ThinkBook 13s.

Lenovo ThinkBook 13s

De nieuwe ThinkBook-serie is er dit jaar bijgekomen als een goedkoper alternatief voor de ThinkPad-lijn. Dat is Lenovo's lijn zakelijke laptops met topmodellen als de X1 Carbon. Wat uiterlijk betreft lijken de ThinkBooks meer op de consumentenmodellen; zo heeft het ontwerp van de ThinkBook 13s behoorlijk wat weg van de recente IdeaPad-modellen. Het kenmerkende zwarte uiterlijk van de ThinkPads maakt plaats voor zilvergrijs en ook de kenmerkende trackpoint ontbreekt.

Toch hebben de ThinkBooks een zakelijk karakter, want ze zijn voorzien van een tpm 2.0-beveiligingschip en een schuifje om de webcam af te dekken. Dat zijn interessante extra's, ook voor de niet-zakelijke gebruiker. Er zijn diverse uitvoeringen van de ThinkBook 13s, veelal gaat het om modellen met dezelfde specificaties, maar een ander typenummer, die door andere winkels worden aangeboden. In de basis kun je kiezen uit de drie onderstaande configuraties.

Laptop ThinkBook 13s-IWL ThinkBook 13s-IWL ThinkBook 13s-IWL
Processor Core i7-8565U Core i5-8265U Core i5-8265U
Ram 16GB ddr4-2400 16GB ddr4-2400 8GB ddr4-2400
Ssd 512GB 512GB 256GB
Scherm 13,3", fhd, mat, ips 13,3", fhd, mat, ips 13,3", fhd, mat, ips
Gewicht 1,32kg 1,32kg 1,32kg
Prijs 074MH: € 1.010,-
059MH: Onbekend
€ 899,50 06YMH: € 699,-
054MH: € 706,75

Maak je het budget op, dan krijg je een configuratie met Core i7, 16GB ram en een 512GB-ssd. Je kunt ook honderd euro besparen en voor eenzelfde configuratie met Core i5 kiezen. Het verschil tussen een Core i7 en een Core i5 is enkel de maximale turbosnelheid en de hoeveelheid l3-cache. Het aantal cores is gelijk en in de meeste gevallen is het prestatieverschil klein. Ook de goedkoopste uitvoering is een interessante optie. Met 8GB ram en een 256GB kunnen veel gebruikers prima uit de voeten.

Behuizing

We stipten al even aan dat de ThinkBook 13s wat uiterlijk betreft veel op de IdeaPad-laptops lijkt. Dat is echter geen minpunt, want recente modellen in die serie zijn ook van metaal gemaakt en voelen stevig aan, en datzelfde geldt voor deze laptop. Met een gewicht van 1,32kg is het niet de allerlichtste 13,3"-laptop, maar zwaar is hij zeker niet en de constructie voelt degelijk aan. Een handige extra is de vingerafdrukscanner die in de aan-uitknop is verwerkt.

De laptop is net geen 16mm dik, maar biedt wel ruimte aan volledige usb-poorten. Rechts zitten twee usb 3.0-aansluitingen met type-a-connector en aan de linkerkant zit een usb 3.2 gen2-aansluiting met type-c-connector. Links treffen we ook een hdmi-poort en de stroomaansluiting. Opladen via usb-c kan niet, daar is de propriëtaire aansluiting voor nodig.

Zelf upgrades uitvoeren is mogelijk door de negen torxschroeven los te draaien en de onderkant te verwijderen. Het geheugen is niet uit te breiden, maar wel te vervangen. Er is één geheugenslot en dat zit dus al vol. De ingebouwde m2-2242-ssd kan eventueel worden vervangen door een m2-2280-exemplaar.

Lenovo ThinkBook 13s

Toetsenbord en touchpad

Lenovo's zakelijke ThinkPad-laptops staan bekend om hun goede toetsenborden. Dit is echter een ThinkBook en geen ThinkPad, maar het toetsenbord valt zeker niet tegen. De toetsen voelen prettig aan en hebben behoorlijk wat travel. Zeker voor een kleine en lichte laptop is het toetsenbord behoorlijk goed en beter dan wat we bij veel andere fabrikanten aantreffen.

De touchpad is behoorlijk groot en met plastic afgewerkt. Het oppervlak voelt wel glad aan en de knoppen die erin zijn verwerkt, laten zich gemakkelijk indrukken. Het betreft een Precision Touchpad met volledige ondersteuning voor multitouchgebaren in Windows 10.

Scherm en accuduur

Het 13,3"-scherm is mat afgewerkt en je hebt dus niet snel last van reflecties. Lenovo gebruikt een ips-paneel dat vrijwel de volledige srgb-kleurruimte kan weergeven. De maximale helderheid ligt rond de 300cd/m² en de contrastverhouding is bijna 2000:1. De helderheid is niet uitzonderlijk, maar het contrast is verrassend hoog voor een ips-paneel. De kleuren zijn niet perfect afgesteld; in de grijstinten zit een flinke afwijking, waardoor wit te blauw wordt weergegeven. De primaire kleuren zijn wel behoorlijk goed afgesteld en het scherm kan de volledige srgb-kleurruimte weergeven.

Alle ThinkBook 13s-uitvoeringen hebben een 45Wh-accu. Ons testmodel met Core i5-processor gaat in onze browsetest bijna tien uur mee. Dat is een prima score en de andere configuraties zullen een vergelijkbare accuduur hebben, omdat die van soortgelijke hardware zijn voorzien en de accucapaciteit hetzelfde is.

Conclusie

De ThinkBook-serie is een interessante nieuwe toevoeging aan Lenovo's assortiment. De zakelijke ThinkPads hebben zich al bewezen, maar de dunne en lichte topmodellen in die serie zijn duur. De nieuwe ThinkBooks zijn erg scherp geprijsd; Lenovo biedt momenteel als enige fabrikant voor minder dan duizend euro een dunne en lichte laptop met een Core i7, 16GB ram en een 512GB-ssd. Bij andere fabrikanten krijg je veelal minder ram of een kleinere ssd.

Bovendien is de ThinkBook 13s een degelijke laptop. De metalen behuizing is netjes afgewerkt en voelt stevig aan, maar is wel compact en redelijk licht. Het toetsenbord is niet van de absolute topklasse die we van ThinkPad-laptops kennen, maar tikt beter dan toetsenborden van veel concurrenten. Het scherm heeft een opvallend hoog contrast en dankzij het matte paneel heb je niet snel last van reflecties. Dat alles in combinatie met een prima accuduur van bijna tien uur maakt de ThinkBook 13s een aanrader.

  • Core i7, 16GB, 512GB
  • Core i5, 16GB, 512GB
  • Core i5, 8GB, 256GB

Laagste prijzen voor: Lenovo ThinkBook 13s-IWL 20R90074MH
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

SiComputers

Score: 4 (197)

€ 1.010,-

€ 1.014,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.010,-
Pakketpost Nederland € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 1.014,95
Bekijk

Redable

Score: 4.5 (64)

€ 1.024,-

€ 1.024,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.024,-
Pakketpost (vanaf € 36.24) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.024,-
Bekijk

Micro-Mail Zeewolde BV

Score: 4.5 (11)

€ 1.019,75

€ 1.024,70

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.019,75
Pakketpost NL PostNL € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 1.024,70
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (45)

€ 1.024,87

€ 1.024,87

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.024,87
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.024,87
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (252)

€ 1.027,40

€ 1.027,40

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.027,40
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.027,40
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo ThinkBook 13s-IWL 20R90071MH
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

SiComputers

Score: 4 (197)

€ 899,50

€ 904,45

Kostenoverzicht

Productprijs € 899,50
Pakketpost Nederland € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 904,45
Bekijk

Redable

Score: 4.5 (64)

€ 913,-

€ 913,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 913,-
Pakketpost (vanaf € 36.24) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 913,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1687)

€ 913,55

€ 913,55

Kostenoverzicht

Productprijs € 913,55
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 913,55
Bekijk

ACES Direct | zakelijk

Score: 4 (10)

€ 913,55

€ 913,55

Kostenoverzicht

Productprijs € 913,55
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 913,55
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (45)

€ 913,55

€ 913,55

Kostenoverzicht

Productprijs € 913,55
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 913,55
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo ThinkBook 13s-IWL (20R9006YMH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 4 (259)

€ 699,-

€ 699,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 699,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 699,-
Bekijk

Redable

Score: 4.5 (64)

€ 778,-

€ 778,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 778,-
Pakketpost (vanaf € 36.24) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 778,-
Bekijk

Paradigit

Score: 4 (205)

€ 779,-

€ 779,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 779,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 779,-
Bekijk

Alternate.nl

Score: 3.5 (358)

€ 779,-

€ 779,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 779,-
Pakketpost tot 10 kg € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 779,-
Bekijk

PC-Score Renkum BV

Score: 5 (12)

€ 799,-

€ 799,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 799,-
Pakketpost PostNL (vanaf € 49,95) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 799,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Lenovo ThinkBook 13s-IWL (20R90054MH)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Redable

Score: 4.5 (64)

€ 707,-

€ 707,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 707,-
Pakketpost (vanaf € 36.24) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 707,-
Bekijk

ACES Direct | zakelijk

Score: 4 (10)

€ 707,85

€ 707,85

Kostenoverzicht

Productprijs € 707,85
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 707,85
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1687)

€ 709,06

€ 709,06

Kostenoverzicht

Productprijs € 709,06
Pakketpost Nederland (afhankelijk van productcategorie) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 709,06
Bekijk

Centralpoint | zakelijk

Score: 2.5 (45)

€ 709,06

€ 709,06

Kostenoverzicht

Productprijs € 709,06
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 709,06
Bekijk

Micro-Mail Zeewolde BV

Score: 4.5 (11)

€ 706,75

€ 711,70

Kostenoverzicht

Productprijs € 706,75
Pakketpost NL PostNL € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 711,70
Bekijk

Alternatieven

Asus ZenBook 14 UX431FA-AM084T

Deze Asus ZenBook 14 heeft vrijwel dezelfde specificaties als de ThinkBook 13s en heeft ook een metalen behuizing. De ZenBook heeft een wat groter 14"-scherm en weegt zo'n 1,4kg. Voor negenhonderd euro is er een variant met een Core i7, 16GB ram en een 256GB-ssd. Er zijn ook goedkopere uitvoeringen met een Core i5 en minder ram. Tweakers heeft eerder dit jaar de UX431FL-variant met MX250-gpu getest. Die is duurder en heeft een glanzend scherm. De goedkopere UX431FA's hebben geen videokaart en een mat paneel, maar zijn verder gelijk.

Score: 0(0 reviews)
linkAsus ZenBook 14 UX431 ReviewlinkAlle Asus ZenBook UX431FA-uitvoeringen in de Pricewatch
Acer Swift 5 SF515-51T-552D

Wil je liever een wat groter scherm, maar ook een zo licht mogelijke laptop? Dan kom je uit bij de Acer Swift 5. Deze 15,6"-laptop weegt net iets minder dan een kilogram en is daarmee zelfs beduidend lichter dan de kleinere exemplaren hierboven. Acer krijgt dat voor elkaar dankzij een behuizing die van een magnesiumlegering is gemaakt. Je levert wel in op hardware en rekenkracht; de Swift 5 moet het doen met een Core i5-8256U, 8GB ram en een 256GB-ssd. Een variant met betere specificaties valt ruim buiten het budget.

Score: 0(0 reviews)
linkAcer Swift 5 SF515 Review

Reacties (84)

Wijzig sortering
Even kort naar de vorige laptop BBG's gekeken, maar iedere keer lijkt het budget tot 1000 euro te gaan. Ik denk dat voor de professionele zakelijke gebruiker een budget van 2500 euro ook niet onrealistisch is. Wellicht leuk voor de volgende keer? Nomineer ik alvast de Thinkpad T490s.
Ik mis dit persoonlijk ook vaak in deze rubriek.

Een partij die dit heel goed doe en waar ik steeds vaker heen ga, voor bijna alle gadgets, is de Wirecutter van The NewYork Times. Zij werken ook alle bevindingen steeds bij ipv dat ze steeds een nieuw topic van maken maar zetten er vaak wel nog de alternatieven bij uit vorige bevindingen. Een platform dat in mijn ogen hier ongeevenaard in is.

Terug on topic, hier hun notebook/laptop bevindingen:

https://thewirecutter.com/electronics/laptops/

[Reactie gewijzigd door Zantiath op 1 oktober 2019 11:46]

Hoewel ik het zelf super interessant zou vinden om de best buy van andere duurdere segmenten te zien, is dit niet te doen.
Het is een best buy guide omdat je voor een x bedrag allemaal afwegingen maakt.
Zodra je het budget verhoogt zijn de afwegingen niet meer technisch of objectief te maken. Alles word dan subjectief. (Wil je een videokaart of een beter scherm of .....)

Dit zie je al in de categorie tot 1000e. Wordt het een thin& light of toch 1 met videokaart.
En ongeacht wat de afwegingen in het artikel zijn; mensen "zeuren" erover
Daar is toch niks subjectiefs aan?

We zoeken ook een laptop. Budget is ongeveer 2500euro.

Eisen:
Uitstekend 13inch scherm (contrast, helderheid, kleurechtheid)
Uitstekende accuduur (10 uur)
Licht (ongeveer < 1,4kg)


Allemaal heel goed te objectiveren. Eigenlijk wil ik graag de specificaties van een moderne Macbook Pro terugzien in alternatieven. We zitten nog niet vast in het Apple ecosysteem, dus keuze genoeg. Helaas zie ik het nooit terug in een BBG.

Ik heb ooit eens een laptop van Asus gekocht op basis van de BBG, exact zelfde type, maar fabrikant had een veel slechter scherm er in gezet. Dus, ook dat mag meegenomen worden.
Juist de eisen die je noemt zijn persoon/ groep gebonden.
Hoe meer geld je te besteden hebt hoe specifieker je eisen (kunnen zijn)
Denk alleen aan de groepen: game laptop, visueel design werk, developer,(wat voor stack?) zakelijke office gebruiker die altijd op pad is. En zo zijn er tig meer.

Het is dan onmogelijk om een best buy te selecteren.
Iedereen heeft dan een andere menig. Voor een beperkt budget (1000e) kan je nog duidelijke afwegingen maken. En dan nog ik er elke bbg een discussie over (wat btw prima is)

Off topic; het lijstje dat jij als eisen noemt heeft toch geen 2500 e laptop nodig.
Of je hebt meer eisen ......
Het is dan onmogelijk om een best buy te selecteren. Iedereen heeft dan een andere menig.
Maar dit geldt toch voor ieder segment?

Wat je misschien wil zeggen is dat bij 1000 euro en lager de specs regeren omdat die zich wat makkelijker laten vergelijken op een vergelijksite. Bij intensief gebruik is alleen performance maar een beperkt deel van een gebruikservaring, terwijl een groot deel van de selectiecriteria zijn terug te voeren op die performance gerelateerde dingen. Dat trekt dus wat scheef.

Nu ik zelf al wat langer laptops gebruik betrap ik mijzelf erop dat ik die performanceaspecten niet meer zo sturend vind voor een nieuwe laptop. Leidend voor mij zijn toetsenbord, touchpad, behuizing en scherm. Daarmee kies ik mijn merk en serie. Vervolgens kijk ik welke CPU, RAM, en SSD configuratie mijn budget kan trekken. Misschien zijn die uitvoeringscriteria wat minder makkelijk te beschrijven en te vergelijken, naar mijn mening raken die aspecten ondergesneeuwd in de sterke focus op performancehardware. Een interessante case zou zijn de beste behuizing, toetsenbord en touchpad onder de 1000 euro. Geeft misschien een heel ander plaatje dan we nu steeds zien.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 oktober 2019 21:48]

Het is moeilijker om op zaken als toetsenboard, touchpad en scherm een best buy op te maken omdat het door forumgangers wordt bepaald en niet door één reviewer. Want als je op die zaken een goede vergelijking wilt doen dan wil je de kandidaten allemaal naast elkaar hebben staan.

Verder ben ik het met Frankyfn eens dat in hoe duurder het segment is, hoe specifieker de eisen zullen zijn. Voor de ene is een uitstekend scherm een 13 inch met perfecte kleurweergave, de ander wil liever een 15 met een 240hz scherm.
Met je opmerking over het niet kunnen vergelijken van de laptops bij een Best Buy heb je een punt. Voor de lezers van de Best Buys is dit ook iets om in het achterhoofd te houden dat bepaalde criteria alleen voor het voetlicht komen bij de geselecteerde en besproken exemplaren. Van de weg gekozen opties zullen we niet weten of er zich toevallig een beter toetsenbord tussen bevindt. Wat nog wel kan is dat tweakers enkele van die alternatieven eerder heeft gereviewed, dan zullen ze die info delen, zoals ook in deze BBG wel gebeurt.

Ten aanzien van je tweede alinea blijf ik een andere invalshoek zien. Bij duizend Euro of minder moet de koper echt kiezen wat echt van belang is. De meeste opties hebben zo hun trade offs en zwakke kanten. Ga je in de duurdere pro markt kijken, dan hoef je minder concessies te doen. Vanuit die optiek maakt het juist deze groep machines meer general purpose. De groep mobiele werkstations zijn heel goed voor grafische toepassingen, maar naast deze machines zijn ook genoeg opties zonder discrete graphics te vinden, de Lenovo T-serie is al genoemd, of de HP Elite en Dell Lattitude series zijn juist heel general purpose. Het mooie is dat dit soort laptops met een 4K scherm met perfecte kleurweergave zijn te configureren (zeker de eerder genoemde werkstations) maar dat ook meer standaard issue paneel types zijn te configureren. En ik noem dat configureren, dat alleen al is een edge ten opzichte van de consumentenmarkt. Je betaalt meer geld, maar wat je koopt is beter op je toegesneden waardoor je doet met zo'n apparaat langer doet. Dit laatste niet in de laatste plaats door de behuizing/touchpad en keyboard.
De besproken laptops zijn stuk voor stuk vergelijkbaar met of superieur aan een moderne macbook pro, voor een fractie van de prijs... wat wil je allemaal nog?
Inderdaad merk je dit al bij die tot 1000 Euro, al zou ik dan liever een combinatie zien van:
- Thin en Light
- Meer grafische rekenkracht

M.a.w. wil je meer 'bang for buck', dus meer rekenkracht (zo grafisch goed mogelijk een spelletje kunnen spelen tot 1000 euro) dan is a de beste keuze, alternatieven b en c.
Wil je juist meer mobiel werken, en lange accuduur m.a.w. een lightweight apparaat, dan is d de beste keuze en e en f zijn de alternatieven.

Op die manier kan je als consument (maar soms ook zakelijk) goede afwegingen maken. Ik werk ook met een laptop, maar vaak niet mobiel (als in, op een paar vaste werkplekken , waar accuduur van ondergeschikt belang is), wel is het zo dat de rekenkracht gezien de aard van het werk van groter belang is, maar ook weer niet zo dat er een hele dure zakelijke laptop tegenover moet staan..
Ik sluit me aan bij de reactie van Teacup hieronder.

Er is nooit 1 beste laptop. Wat een goede keuze is hangt altijd heel erg af van de persoon en wat die persoon en zoal mee doet. Desalniettemin kan een artikel als de BBG prima laten zien wat de overwegingen zijn. Aan de hand van die overwegingen kan iemand zelf kijken of die op hem of haar van toepassing zijn. Daarom hoef je ook echt niet iedere BBG dezelfde doelgroepen te benoemen, maar kan je prima de ene keer een BBG opstellen voor developers die iedere dag een uur in de trein zitten, terwijl je een volgende keer een BBG hebt waarin een Game-laptop beschreven wordt voor mensen die hiermee graag naar een lan party gaan.
Buiten enkele argumenten die al gegeven zijn kan je ook opmerken dat een professionele zakelijke gebruiker zelf wel onderzoek kan doen naar wat hij nodig heeft. Ik zou het ook gemakkelijker vinden dat dat voor mij gedaan wordt, maar ze kunnen niet voor iedereen een BBG maken. Dat ze dat dan voor de groep doen die het minste van PC's kent lijkt me een goede keuze.

Bovendien zijn veel minpunten in die prijsklasse doorgaans wat minder erg, als je bijvoorbeeld minstens een gemiddeld scherm of een gemiddelde bouwkwaliteit wil ga je die doorgaans altijd wel hebben bij een budget van 2500 euro.
Even kort naar de vorige laptop BBG's gekeken, maar iedere keer lijkt het budget tot 1000 euro te gaan. Ik denk dat voor de professionele zakelijke gebruiker een budget van 2500 euro ook niet onrealistisch is. Wellicht leuk voor de volgende keer? Nomineer ik alvast de Thinkpad T490s.
Logisch toch, het blijft een koopadvies voor beste prijs/kwaliteit verhouding. In het high-end zakelijke segment gaat het meer om het beste product en maakt 100 euro meer of minder niet echt een verschil.
Waarom zou 2500 euro dan de grens moeten zijn en geen 2600 of 3000 euro voor een laptop?
Vind het ook erg jammer dat de laptop bbg voortaan zo is. Het wordt in mijn ogen wel erg beperkt zo. Vooral de argumenten van sommige dat zakelijke of game laptops voor een hoger budget niet kunnen vind ik erg apart. Aangezien dit voor de desktop bbg wel nog steeds gedaan wordt. Het is net alsof je voor zakelijk of gamen maar een desktop moet hebben. Dat vind ik erg jammer dat dit voortaan ontbreekt bij laptops aangezien hier exact hetzelfde voor geldt als bij desktops. Hopelijk dat de volgende laptop bbg wat anders bevat.
Mee eens.
Ik ben zelf sinds een week de gelukkige bezitter van een https://tweakers.net/pric...81he000lmh/specificaties/ Lenovo Legion Y740.
Had een laptop nodig met 32GB RAM, voldoende opslag en een goede processor (ik draai netwerk-emulators). Dan kom je eigenlijk meteen uit op een gaming laptop.

Heel goede koop. Ben er erg blij mee :)
Dat viel mij ook al op. Ik was zelf op zoek naar een laptop met vooral een goed scherm en ik merk dat hier erg weinig over te vinden is. Ik kan me bijna niet voorstellen dat als ik een laptop met een helder scherm wil ik tegenwoordig alleen nog maar kan kiezen tussen een Macbook of een Dell XPS 15.
Ik zou het eens goed vinden als er ook in het topbudget gekeken wordt. 2000 ~ 4000 euro bijvoorbeeld. Ik wil een vervanger voor mijn Macbook Pro 2013 en de nieuwste MBP's zijn hun geld al lang niet meer waard, dus ben ik al maanden op zoek maar kom ik er niet uit. Dell XPS 15 misschien, maar dan kan je niet kiezen of je touch of niet touch scherm wilt. Lenovo kan me ook bekoren maar hun series worden niet snel genoeg met de nieuwste hardware voorzien, en zo kan ik overal wel iets bedenken..
Via GoT heb ik de vraag voor een 1500 eur laptop uitgezet. Mijn eerste selectie was de Asus UX534 of de Dell XPS. GoT heeft de BTO/Laptop4Less TongFang barebones en de Dell Inspiron 7000 aanbevolen. Dat laatste is het dus geworden. Met een Dell deal kreeg ik de i5 met 8GB en 512GB in huis voor 1080 eur. Die heeft de 97Wh accu en de 1080p mat scherm. Vervolgens kocht ik los nog een 1TB Samsung SSD en 16GB low latency RAM. De Inspiron heeft plaats voor een 2de SSD.

Afgelopen vrijdag is de laptop gearriveerd en de nieuwe onderdelen erin geschroefd. Door de onhandigheden in de BIOS van Dell is de low latency RAM niet compatibel zonder wat kunst en vliegwerk. Ik heb nu wel 16GB, maar de Dell RAM moet in slot B en een snelle ram in Slot A. Hierover is veel te lezen op het internet.

De koelpasta is ook vervangen met wat betere smurrie en hierdoor kan de laptop op volle boost snelheid continu draaien. Ik heb nog geen undervolting oid gedaan, maar dat komt nog. Het is geen verkeerd systeem. Zeker aan te raden ipv een XPS.
Als je toch van plan was om de OEM-koelpasta te vervangen en extra onderdelen erbij te doen, waarom is de keuze niet op BTO gevallen?

Dan is het puur een kwestie van in hun webshop keuzes selecteren en aanvinken, zonder het risico te lopen dat je per ongeluk bij het zelf-doen een apparaat van €1000+ molt en voor het terugbrengen een smoesje moet verzinnen. Naderhand kun je altijd nog zelf een BTO-laptop openschroeven als je dat wilt.
Ik zat lang te twijfelen of ik niet liever een BTO zouden doen, maar de accu was de doorslaggevende factor. De Tong Fang laptops komen met fijne specs, maar de accu is niet een van die. Verder gebruik ik 95% van de tijd Linux en de ondersteuning bij de Dell is gewoon beter dan de Tong Fang.

De koelpasta van de Dell is super eenvoudig om te vervangen. Het is echt niet een klus waarvoor ik bang ben. Dell en koelpasta is een hot topic op het internet en ik koos eieren voor mijn geld. De 7590 is trouwens wél een Dell waarbij de vrm modules netjes met heatpads op de heatpipe matrix zijn aangesloten. Een verbetering die oudere Dells ook het internetfora vol van liggen. Iig fijn dat hier niet verdere werk gevraagd wordt in de huidige serie. Met deze eenvoudige verbeteringen is het een dijk van een laptop.
Touch kan je altijd uitschakelen uitschakelen in Device Manager, dus misschien toch is een XPS toch een optie voor je.
Dat kan misschien dan wel, maar dan nog zijn touchschermen, in mijn ervaring althans, meer glossy en zijn ze ook duurder als ze vervangen moeten worden.. ik heb het gewoon niet nodig. Als je kijkt naar de Dell US site heb je keuze zat in opties, terwijl wij hier in de EU amper wat hardware specs kunnen wijzigen :-(
Daar heb je met (met alle punten) zeker gelijk in!
Misschien de HP Spectre X360 15-DF0025NB ? Heb er wel een docking station bij.

Ben wel curieus naar de nieuwe Surface Pro met AMD die eraan komt.
Kijk ook eens naar BTO.
Daar kan je je laptop voor een groot deel zelf configurerern.

Zo heb ik voor een student die met Autocad en Solid-Works een goede laptop gevonden die ik nergens anders kon vinden
De OLED versie heeft sowieso geen touch
Je hebt een paar modellen zonder touch, maar dan zijn de specs daar niet wat ik wil helaas.
Waarom heb je uberhaupt zo'n dure laptop nodig?
Ontwikkeling, hoofdtoestel die weer x aantal jaar door moet gaan, toestel waar ik 10u+ per dag op tokkel dus moet wel degelijk zijn, zowel in specs als in uitvoering.
Al eens gedacht aan het gebruik maken van RDP?
Dat lijkt me niet echt de bedoeling of haalbaar voor mijn usecase. Plus ook vaak trein etc, liever lokaal op eigen pc dan op een ander.
in de trein zal het niet lukken. In de les moesten we veel windows vm's draaien voor onze eindtaak. Mijn laptop heeft een i7-7700HQ, 16GB ram en een 250GB ssd. Genoeg voor 2 windows vm's maar niet meer. Ook ram werd een probleem. Dan maar rdp ingesteld op mijn streaming pc. 2 E5-2670's met 64GB ram. Ging veel vlotter terwijl ik slechts €400 voor die dual xeon heb betaald en een €600 voor die laptop 2dehands. Nieuw zal het wel snel boven de €1000 geweest zijn.
Als ik deze modellen zie, schrik ik er gewoon van hoe weinig ontwikkeling er zit in laptops de laatste jaren.
Wij kochten in oktober 2017 een Lenovo 520s met: i5-8250U, 8GB, 14” 1920 scherm en een 128GB SSD voor €699. Als ik nu de basislaptop zie, is de prijs identiek en eigenlijk alleen de SSD groter.. niks gebeurt... niks!
Oktober 2017 is ook pas 2 jaar geleden, en nu heb je eigenlijk voor 500 euro wat je toen voor 700 euro had, bijvoorbeeld de HP15-db1061nb (15,6" Full HD IPS AG, AMD Ryzen 5-3500U, 8 GB DDR4, 256 GB SSD, Windows 10). Dat model is hier in België te koop voor 499 euro. Ik snap dan ook niet waarom men voor het budgetmodel kiest voor ofwel een model met de helft van het geheugen en de helft van de SSD, ofwel voor een model met een veel tragere processor.
AMD Ryzen 5 modellen zijn merkelijk goedkoper, presteren goed, maar toch worden ze niet meegenomen. Begrijpe wie kan...
Tweakers is inderdaad terug bij af. Bij de vorige BBG stonden er wel Ryzen laptops bij tussen.
Ik ben juist vet onder de indruk. Voor 900 euro heb je een thinkbook met een quadcore, 16 gb ram, 512 gb ssd, en een mat ips scherm wat een contrast haalt van 2000:1. Ohja, niet te vergeten, een laptop van 1300 gram die 10 uur op de accu meegaat. Dat zijn onwijze ontwikkelingen.

Dat kostte 3 jaar geleden nog... nee, dat kon je niet kopen, hoeveel geld je er ook tegenaan gooide. Met goede koeling is dit gewoon een workstation.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 1 oktober 2019 13:59]

Niet één keer is AMD ook maar genoemd. Die moet ondertussen toch misschien ook met nieuwe Zen APU's uitkomen? Ik volg dat niet helemaal meer. Dus had ik hier graag iets over gelezen.
Ik heb laatst een HP 14 met Ryzen 3500U gekocht. Eigenlijk hetzelfde model als de budget laptop uit deze guide, maar met dual channel geheugen en een SSD. De 3500U is met de Vega 8 een leuke combinatie om spelletjes te spelen op 720p. Zeker als je de TDP verhoogt van de standaard 15w naar 25w of 35w krijgt dit chipje een hele hoop extra kracht. Raar dus dat de AMD chips hier nergens zijn te bekennen.
Ik denk dat dit voor 90% aan de OEMS ligt de keuze voor intel in laptops is veel groter. Wel jammer eigenlijk.
Het ligt ook bij Tnet, of ze een AMD alternatief noemen in het artikel of niet.
Precies dat. Ik vind dat je in een guide zoals deze niet alleen moet kijken wat nu nieuw en leverbaar is, maar ook even aandacht aan het totaalplaatje hoort te geven.
Dat is wel zo duurzaam!
allemaal 14 inch modellen. ik zoek een betaalbare 17 inch laptop. zijn die er ook?
Inderdaad een beetje een matige bbg dit keer. Ik had ook een laptop er tussen verwacht met een 17" scherm, dual channel geheugen en een 1650 erin ofzo.. Beetje a la de S540 van lenovo maar dan met echt dual channel geheugen en een groter scherm. Moet toch niet zo moeilijk zijn.
betaalbaar = 500€ ? Dan zit je vaak wel aan een 1600x900 TN scherm als je dat niet erg vind.

€529 i3 4gb 256gb WXGA TN
https://tweakers.net/pric...spire-3-a317-51-39gc.html

€699 i5 8gb 512gb FHD ips
https://tweakers.net/pric...spire-3-a317-51-5479.html
Alleen advies geven tot €1000, is wat beperkt er zijn ook gamers, studenten en zakelijke gebruikers.
Misschien zou je ook voor deze doelgroep een Laptop Best Buy Guide kunnen maken.
Studenten hebben veelal een kleiner budget denk ik. Daarvoor lijken deze categorieën uiterst geschikt.

Eens mbt game laptops en zeker zakelijke gebruikers. Het is wat eentonig zo steeds dezelfde BBG met dezelfde laptops :P
Niet alle studenten hebben perse een klein budget, ook is er een hele groep die vanuit de studie dure laptops krijgen geadviseerd en dat is niet altijd het beste advies.
Dit is wel een leuke. Als tweakers gaat vergelijken welke "aangegrade" laptops prijs kwaliteit het beste zijn voor de studie.

Ik denk dat in 75% van de gevallen een (veel) goedkopere laptop ook geschikt is.
De studies waar ICT, Design en pakketten als CAT gedraaid moeten worden, is het vaak niet voldoende om met een i3 of i5 met 8GB aan te komen. Bij de ICT'ers die moeten virtualiseren is het al aan te raden om minimaal 16 gb aan ram en een HQ processor te nemen met minimaal 8 threads.
Van die Thinkbooks komen er vanaf november ook 15.6"-varianten uit. Ideaal voor mensen die een numpad willen en meer aansluitingen (netwerk).

Het jammere aan dit model is het ontbreken van dual channel en een netwerkaansluiting. Al valt deze laatste op te lossen met een dongle of dock.
en had het in de meeste gevallen over een '10e generatie Intel-processor'. Dat kan zowel Ice als Comet Lake zijn, want Intel rekent beide tot die tiende generatie.
Da's altijd fijn.. die eenduidigheid voor de consument. Heel erg handig.
Het ding is.. op de laptop wordt geen stikkertje geplakt met 'Comet Lake' of 'Ice lake' alleen een stikkert met '10th generation'. Men moet dus al de specslist in gaan duiken en vervolgens ook weten wat dan het verschil is tussen de Comet en de Ice. Erg slordig als je het mij vraagt.
Ik vind dat plastic stuk onder het scherm van de ThinkBook 13s geen gezicht.
Zet er dan een 4:3 scherm in zodat het scherm de behuizing netjes vult.
Wat ik een beetje mis in het verhaal tot 700 is de vraag hoe het zit met upgrades en reparaties ?
Kan er bijv. Extra geheugen bijgeplaatst worden ? Zijn kapotte poortjes vervangbaar of zit alles vastgelijmd ?
Best belangrijk bij een bescheiden budget vind ik.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Cartech

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True