Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Yoga C640 Preview

Intel volgt Qualcomm op in de compacte Yoga

08-09-2019 • 06:00

21 Linkedin

Lenovo Yoga C640

De afgelopen jaren had Lenovo tijdens de IFA vaak wat bijzonders in petto, zoals een laptop met e-inkscherm in plaats van toetsenbord, of, toen het nog een noviteit was, een laptop met scherm dat volledig om de behuizing heen klapte. Op de IFA van 2019 kwamen we geen nieuwe laptopconcepten tegen en dat komt doordat Lenovo zich de afgelopen tijd volgens eigen zeggen op het verbeteren van zijn producten en het luisteren naar klanten heeft gericht.

Uit het onderzoek onder zijn klanten kwam een aantal pijnpunten naar voren, waarvan Lenovo de drie belangrijkste tijdens de persconferentie deelde. Nummer een had te maken met beeldschermen; de schermen waren niet helder, scherp en groot genoeg volgens Lenovo's klanten en daarom maakte de fabrikant bekend meer laptops met schermen met een hogere helderheid te voorzien. Het gaat daarbij om de op de IFA geïntroduceerde Yoga C640, C740, C940 en S740, die in ieder geval opties voor schermen met een hoge helderheid krijgen, en in een aantal gevallen hangt daar ook meteen een DisplayHDR-labeltje aan. En sommigen kunnen zelfs met Dolby Vision-beelden overweg.

Het tweede pijnpunt is de accuduur van laptops, en Lenovo claimt de accuduur in de nieuwe modellen gemiddeld 20 procent verbeterd te hebben sinds de vorige generatie. Hoe dat bereikt is zei de fabrikant er niet bij, maar hopelijk is het dankzij zuinigere componenten of softwareoptimalisaties en niet door simpelweg een grotere accu te monteren, want dat laatste leidt weer tot extra gewicht.

Van links naar rechts: Yoga S740, C740 en C940

Het derde pijnpunt heeft te maken met snelheid en daarop werd tijdens de presentatie niet uitgebreid ingegaan, maar de oplossing laat zich raden; Lenovo past in zijn nieuwe laptops Intels negende en tiende generatie processors toe. De fabrikant specificeerde overigens niet per model of het gekozen heeft voor 10nm Ice Lake- of 14nm Comet Lake-processors, want beide cpu's behoren tot de tiende generatie. Bij de C640, die we kort testten gaat het in ieder geval om Comet Lake.

De specificaties van de aangekondigde laptops hebben we in de onderstaande tabel samengevat. De accuduur baseert Lenovo op metingen met het behoorlijk verouderde MobileMark 2004 en bovendien specificeert de fabrikant de gebruikte helderheid niet. De ervaring leert dat we de opgegeven accuduur daarom niet al te letterlijk moeten nemen.

Laptop Opgegeven accuduur (maximaal) Processor Scherm
Yoga C940 14" 10,5 uur (4k), 18 uur (fhd) tot i7, 10e generatie 4k DisplayHDR 400, 500cd/m², Fhd Dolby Vision 400cd/m²
Yoga C940 15" 9 uur (4k), 12 uur (fhd) tot i9, 9e generatie 4k DisplayHDR 400, 500cd/m², Fhd 500cd/m²
Yoga C740 14" 13 uur tot i7, 10e generatie Fhd 300cd/m²
Yoga C740 15" 15 uur tot i7, 10e generatie Tot fhd DisplayHDR 400, 500cd/m²
Yoga C640 13" 20 uur tot i7, 10e generatie Fhd 300cd/m2, fhd 400cd/m²
Yoga S740 14" 11 uur (4k), 14 uur (fhd) tot i7 10e generatie 4k 500cd/m² Dolby Vision, Fhd 400cd/m² Dolby Vision
Yoga S740 15" 14 uur tot i9, 9e generatie 4k 500cd/m² Dolby Vision, Fhd Displayhdr 400, 500cd/²

Yoga C640

De Yoga-laptops die Lenovo aankondigde zijn dus vooral verbeterde versies van bestaande modellen. De meest interessante laptop vonden we daarom de C640, want die is het meest ingrijpend veranderd sinds vorig jaar. De C630, in 2018 op de IFA geïntroduceerd, werd namelijk voorzien van een Snapdragon 850-processor van Qualcomm. De Snapdragon-processors zijn nog altijd niet doorgebroken en het lijkt erop dat fabrikanten het niet durven om nog Qualcomm-socs in Windows-laptops te monteren.

Voor de opvolger van de C630, de C640, heeft Lenovo dan ook voor Intel gekozen. Lenovo heeft het zelf over een processor van de tiende generatie, wat zowel Ice- als Comet Lake kan betekenen, maar het model dat op de beurs stond was voorzien van een Core i7-10510U-processor, die tot de Comet Lake-generatie beheert. Dat is een quadcore-processor met een maximale turbo-snelheid van 4,8GHz en een tdp van 15 watt. en dat is een flinke omslag ten opzichte van de Snapdragon 850-gpu, waarvan de tdp een watt of vijf is. Daarnaast heeft Lenovo de laptop ook nog compacter weten te maken, want de grote zwarte rand onderaan het scherm van de C630 is bij de C640 een stuk smaller geworden. Toch is het gewicht niet gedaald; de C630 weegt 1,2 kilogram, terwijl de C640 1,25 kilogram weegt. Dat vinden we overigens nog altijd niet erg zwaar, maar lichtere laptops hebben we tijdens deze IFA ook gezien.

De behuizing van de C640 is volgens Lenovo van 'gezandstraald aluminium' gemaakt en voor de behuizing van het scherm geloven we best dat er van metaal gebruik is gemaakt, want dat deel van de laptop voelt stevig aan. Dat is belangrijk is bij een laptop waarvan het scherm om de behuizing heen kan klappen. De andere helft van de laptop, rondom het toetsenbord, voelt minder stevig aan en is enigszins te torderen. Het voelt ook minder koel aan, wat bij het aluminium achter het scherm, dankzij de goede warmtegeleiding van het metaal, wel het geval is. Het toetsenbord heeft overigens, zoals wel meer compacte laptops met een 13,3"-scherm, vrij weinig travel. De aansluitingen, aan weerszijden van de behuizing, zijn twee gewone usb 3.0-aansluitingen en eenmaal 'gewoon' usb-c. Was die laatste een thunderbolt-aansluiting geweest, dan had de laptop waarschijnlijk voldaan aan Intels Project Athena-eisen.

Door de gewijzigde behuizing en de nieuwe hardware lijkt de C640 dus een heel andere laptop dan zijn voorganger, de C630, te zijn geworden, maar een aantal sterke punten van de Qualcomm-laptops heeft de C640 overgenomen. De accuduur van de Qualcomm-laptops was namelijk lang en dat lijkt bij de C640 ook het geval te zijn. Lenovo geeft een accuduur van twintig uur op en hoewel we de accu-opgaves van fabrikanten doorgaans met een korreltje zout nemen, heeft de C640 al een prima accuduur als hij de helft daarvan haalt. Daarnaast hebben alle Qualcomm-laptops een ingebouwd 4g-modem en ook dat zagen we terug op de C640 die we tijdens de persconferentie in handen hadden, hoewel het nog afwachten blijft of de uitvoeringen in Nederland en België daar ook van voorzien zullen zijn.

Voorlopige conclusie

De beschikbare uitvoeringen van de C640 zal wat ons betreft grotendeels bepalen of de C640 een succes wordt. Lenovo heeft bijvoorbeeld nog niet bekend gemaakt of de versies in Nederland en België een scherm met een maximale helderheid van 300, of 400 cd/m² zullen krijgen. Ook is het niet duidelijk met welke processors de C640 zal worden uitgerust. Wat ons betreft heeft de C640 een kans zich te onderscheiden met een goed scherm, vlotte cpu, lange accuduur en 4g-modem, maar uiteraard wel voor de juiste prijs. De goedkoopste C640 gaat in ieder geval 900 euro kosten, maakte Lenovo al bekend, en komt in oktober beschikbaar.

Reacties (21)

Wijzig sortering
Het viel me op dat je zei dat de vorige generatie C630 een snapdragon had.
Ik ben vrij zeker dat de C630 een Chromebook was met een 8th gen intel i3 of i5 processor.
Verder wel gave laptop! Was zelf erg onder de indruk van de Lenovo S940 13" met een gebogen scherm en eye tracking. Verder leuke video :)
Eerste hit

Jammer dat ARM niet lijkt aan te slaan voorlopig maar het is ook wel begrijpelijk. Je blijft in Windows immers voor veel software met die trage x86-emulatie zitten en niemand wil zoveel performance verliezen. In de open source wereld heb je daar in principe geen last van maar dan zit je weer met gebrekkige drivers en het gegeven dat het niet zo evident is om zomaar even een ander OS op een ARM-systeem te zetten. Dat gaat met x86-hardware toch een stuk makkelijker. Ik verwacht daarom dat x86 nog wel heel wat jaren de norm zal blijven voor de PC.
Hij doelde waarschijnlijk op de WIndows OS versie van de C630: pricewatch: Lenovo Yoga C630 WOS
Het derde pijnpunt heeft te maken met snelheid en daarop werd tijdens de presentatie niet uitgebreid ingegaan, maar de oplossing laat zich raden; Lenovo past in zijn nieuwe laptops Intels negende en tiende generatie processors toe.
Veel van die Lenovo's hebben maar 1 ramslot waardoor het altijd in single channel mode draait. Misschien willen ze daar ook even naar kijken O-)
Ook nog; mijn Yoga variant heeft het gesoldeerd. Hetzelfde model zonder 4G/simkaart had dat weer niet.
Single channel maakt max een paar procent uit in specifieke toepassingen (cpu bottlenecked games). Voor windows, office en browsen maakt het geen klap uit.
*wacht nog steeds op een "LG gram 17" alternatief dat in Europa leverbaar is*

Ik wil geen dunne kleine laptop. Ik wil een lichte laptop met groot scherm.
CTRL toets zit nu ook helemaal links ipv Fn.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 8 september 2019 17:36]

Dat is altijd zo geweest bij niet-Thinkpad Lenovo laptops.
Maar ondersteund de USB-C poort van de C640 de alternate modes om de laptop op te laden en te verbinden met een scherm?
Dat vind ik belangrijker dan DisplayPort want dat is eigenlijk alleen nuttig als je een externe GPU wil aansluiten.
Voor hetzelfde geld heb je ook een betere thinkpad.
Op welk gebied beter? Imo is de yoga voor een beperkte groep echt interessant. Bij design opleidingen zie je hem voorbij komen omdat je goed kan schetsen en daarna direct door kan als laptop, alleen voor zware 3d simulaties is hij wat te licht dus voor bijvoorbeeld architectuur is het alweer niet de juiste match.
Ik heb zowel een Yoga 920 als een Thinkpad T470p. De Yoga om mee te nemen naar conferenties en om op te tekenen, de T470p om op te ontwikkelen.

De T470p heeft een paar nadelen: heel zwaar en een slecht scherm (hoewel met een heel hoge resolutie).

Maar de Yoga daarentegen kun je weer geen professionele garantie bij namen, en hoewel het scherm best fijn is, is het weer heel wat minder dat het gaat vlekken op plaatsen waar je het vaak aanraakt -- wat je natuurlijk doet als je er met de en op tekent. (En de vlekken zijn niet weg te poetsen, het lijken wel een soort blaren...)
Precies mijn punt, we welk gebied is de thinkpad beter in de verwijzing van pitchdown. Op rekenkracht zal hij het altijd winnen van de Yoga maar dat verbaast mij iig niet.

Het voorbeeld dat jij geeft belicht heel mooi de voor en nadelen van elke machine
Daarom heb ik ook allebei :-)
Ik vind dit een goede ontwikkeling. Er zijn nog geen vergelijkbare concurrenten. Maar ieder zijn mening natuurlijk.
ik heb tot nog toe altijd het scherm heel erg tegen vinden vallen en hoeweel het filmpje veelbelovend begon met wat lenovo aan het doen was 500cdm/2 blijkt het hele kaartenhuis weer ineen te zakken met een magere 300 of misschien 400 voor deze 'prul'

Wanneer komen laptops nu eens eindelijk standaard uit met 400+ voor de goedkopere laptops. zelfs een 1600x900 scherm @ 500cdm2 is beter dan een 1440p scherm @280cdm2 zodra je bijv in de trein zit op een zonnige dag, of buiten in de tuin onder je paracol, of op school/werk met je rug naar dat raam op het zuiden.

Ik wil gewoon een scherm met een sensor die bij bepaald omgevingslicht de helderheid opvoert van 150 (in het donker) naar 500 bij vol daglicht.
Ik wil juist geen sensor! Laat mij lekker zelf de helderheid instellen en aanpassen.
Ze hebben een heel onoverzichtelijk aanbod: Yoga's, Ideapads, Thinkpads,... allemaal in duizend configuraties en binnen een serie ook dikwijls andere behuizingen.
De specs zijn ook heel onduidelijk, "tot i7" bla bla, maar die kan je dikwijls niet kiezen want je bent afhankelijk van de invoerder wat die beslissen.
Die maxed out configuraties sturen ze dan naar reviewers, maar in NL of BE zijn dan alleen versies met i3 of i5 te krijgen. Boerenbedrog dus...
Lenovo is overigens niet de enige fabrikant die deze trucs toepast.
Ik blijf het toch wat dubieus vinden dat 99% van de A merken Intel gebruiken en (bijna) geen AMD aanbod hebben...
AMD komt volgend jaar pas met de efficiëntere chips voor laptops dan gaan we denk ik meer verandering zien, maar ben het wel met je eens. Picasso / 3500u / ryzen 3550h zijn best wel leuke bang for buck procs voor laptops met dual channel ram.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee