Op de eerste dag van de maand is het, zoals gebruikelijk, tijd voor de Best Buy Guide. Voor de maand oktober hebben we weer een Laptop Best Buy Guide in elkaar getimmerd, maar daarbij hebben we de aanpak iets veranderd. Voorheen gingen we als redactie voor de keuze van de laptop vrijwel volledig af op de input van gebruikers in de LBBG-topics. Bij de vorige LBBG bleek uit de reacties dat het gewaardeerd zou worden als we als redactie nog eens kritisch zouden kijken naar de keuze en de overwegingen die in de topics naar voren komen. Met ingang van deze BBG doen we dat dan ook en wordt de laptop die uit het discussietopic naar voren komt, niet automatisch de 'best buy'. We testen de laptop, en vervolgens bepalen we aan de hand van eerder geteste laptops en de input in het topic of de laptop in kwestie het predikaat 'best buy' verdient.
Op laptopgebied is er in de afgelopen twee maanden, sinds de vorige LBBG, aardig wat gebeurd, waarbij de introductie van Kaby Lake misschien wel het belangrijkste is, want die processor zullen we binnenkort in veel nieuwe laptops tegenkomen. De eerste benchmarks van de nieuwe cpu in een Zenbook 3 hebben we al kunnen draaien.
Verder vond de jaarlijkse IFA-beurs plaats, waarop vooral Acer flink uitpakte, met de dunste ultrabook ooit, nieuwe 'gewone' laptops, convertibles, en een monsterlijke gamelaptop met gebogen 21"-scherm. Maar ook Lenovo baarde opzien met een unieke convertible, en Medion richtte het vizier op de high-end markt met de introductie van een Surface-achtige tablet en een 13,3"-ultrabook.
In de komende tijd krijgen de laptops met een vijftienwatts-Skylake-processor waarschijnlijk een kleine opfrisbeurt naar Kaby Lake, iets wat Dell al met de XPS 13 gedaan heeft. Aan het eind van de maand zal Apple, als de geruchten kloppen, een laptop met oledfunctietoetsen presenteren en zou Google op zijn evenement op 4 oktober 'Andromeda' presenteren: een samenvoeging van Android en ChromeOS. Daarnaast komen veel van de op de IFA gepresenteerde laptops vermoedelijk in oktober en november beschikbaar. De komende maanden hebben dus, als het om laptops gaat, veel moois in het verschiet.
Bij het zoeken naar een budgetlaptop voor de LBBG hebben we een budget van 400 euro. Voor dat bedrag proberen we een systeem te vinden waarmee de basiscomputertaken te verrichten zijn, zoals media afspelen, internetten en het draaien van software om bijvoorbeeld de administratie te doen. Een terugkerend probleem in deze prijscategorie is dat er fundamentele compromissen gesloten moeten worden. Je kiest een laptop met full-hd-scherm, maar dan krijg je een niet bijster krachtige cpu. Of je kiest er een met een snelle cpu, maar dan zit je weer met een 1366x768-scherm.
Medion E6421
Maar toen was daar ineens een prima configuratie van de Medion E6421. Dit model is nog niet zo breed beschikbaar, maar Medion belooft dat het naar meer webshops komt. De Medion Akoya in de E642x-reeks is voor ons geen onbekende; in maart reviewden we al een andere configuratie en in de LBBG van augustus bespraken we de E6422, met vrijwel dezelfde behuizing. Die modellen hadden echter prijzen van tussen 550 en 600 euro. We bekijken wat we voor 400 euro krijgen.
De behuizing
De behuizing is grotendeels mat grijs, met zwarte schermranden en een zwarte onderkant. Boven het toetsenbord zitten de luidsprekers aan weerszijden en Medion heeft het gaatjesmotief van de luidsprekers over de hele breedte doorgetrokken. Dit ontwerp doet denken aan dat van de N-serie van Asus. De behuizing is uiteraard van plastic, wat tot gevolg heeft dat het oppervlak onder en rond het toetstenbord behoorlijk meeveert als je erop drukt. Ook het scherm is aan de flexibele kant. De laptop onderscheidt zich hiermee overigens niet in negatieve zin van het gros van de andere laptops in deze prijsklasse of zelfs duurdere laptops. Het gewicht bedraagt iets meer dan twee kilo.
Het scherm
Het 15,6"-scherm toont 1920x1080 pixels en heeft een ips-paneel. Dat betekent dat de laptop beelden scherp weergeeft en dat de kleurweergave prima is, met goede kijkhoeken. Dit type scherm is zeker geen gemeengoed in dit segment en het is dan ook een van de troeven van de E6421. In tegenstelling tot bij de in maart geteste versie ontbreekt een matte laag over het scherm. Dat het scherm spiegelt, vinden we jammer, maar sommigen geven er de voorkeur aan, omdat kleuren zo net wat helderder van het scherm spatten. De helderheid is 287cd/m2 en dat is redelijk. Voor gebruik binnen is dat voldoende, voor buiten kan het bij invallend zonlicht te weinig zijn, ook omdat je dan te maken krijgt met reflecties van het spiegelende scherm.
Hardware en upgrademogelijkheden
De processor van deze laptop is de Celeron 3855U. Het gaat om een dualcore op basis van Intels Skylake-architectuur. De kloksnelheid bedraagt 1,6GHz en natuurlijk gaat het hiermee niet om een rekenmonster, maar vergeleken met de Bay Trail- en Braswell-Celerons die we veel bij budgetlaptops zien, is er toch een significante prestatiewinst. de gpu is de HD Graphics 510, de doorsneevideochip van goedkope Intel-chips, met twaalf execution units op 950MHz. Voordeel is onder andere de efficiënte verwerking van h265/hevc-videomateriaal. Het energiegebruik van de processor is laag; het gaat om een 15W-chip.
Standaard bevat de laptop 4GB ddr3, maar de onderkant van de laptop is eenvoudig open te schroeven om er geheugen bij te prikken of te vervangen voor twee 8GB-reepjes. De opslag wordt geleverd door een ssd met een opslagcapaciteit van 128GB. De maker is niet bekend, maar wel kunnen we achterhalen dat deze van een Phison PS3110 S10-controller gebruikmaakt. Deze controller is onder andere ook in ssd's van Corsair, Kingston en Patriot te vinden. In de behuizing is ruimte om een sataschijf bij te plaatsen voor extra opslagcapaciteit. De ruimte waar normaal de optische drive zit, is onbenut en evenmin treffen we hier een aansluiting aan die eventueel kan worden ingezet.
De draadloze-netwerkkaart is de AC- 3165 van Intel. Dit is een dualband-kaart die 802.11ac-wifi ondersteunt. Verder is de lan-poort een gigabitethernetinterface. Daarmee zit het ook met de netwerkfunctionaliteit wel snor.
De aansluitmogelijkheden
Aan de rechterzijkant dus geen dvd-drive, maar wel twee usb 2.0-poorten en de audioaansluiting. Links zitten nog twee usb-poorten, maar dan van generatie 3.0, en een hdmi-poort, ethernetaansluiting en d-sub-poort voor vga-signaal. Medion heeft de geheugenkaartlezer aan de voorkant geplaatst. Wat aansluitingen betreft missen we hiermee niks.
Toetsenbord en trackpad
Het toetsenbord veert bij stevig typen zoals gezegd wat mee. De toetsjes zijn aan de kleine kant en voelen goedkoop aan. Er is rechts een numeriek eiland aanwezig. Sommige gebruikers zullen dit waarderen; als je veel met spreadsheets werkt, kan het bijvoorbeeld handig zijn. Wel betekent dit dat Medion besloten heeft de trackpad wat naar links op te schuiven, zodat deze gelijk ligt met de spatiebalk. De trackpad is van fabrikant Elan en doet zijn werk naar behoren, maar opnieuw is duidelijk te voelen dat het geen high-end exemplaar is. De muiskliks geven een goedkope, harde klik, het oppervlak is ver naar beneden te drukken en de standaard-Windows 10-gestures worden niet ondersteund.
Accuduur
De Medion beschikt over een accu met een capaciteit van 39Wh. In onze browsetest, waarbij we de laptop automatisch verschillende websites laten bezoeken totdat de accu leeg is, hield het model het 5 uur en 41 minuten vol. Dat is een redelijke score voor een 15,6"-laptop.
Conclusie
Deze Medion E6421 moet het vooral van zijn scherm hebben, dat met een full-hd-resolutie en ips-paneel prima is voor een budgetlaptop. De op Skylake gebaseerde Celeron-processor presteert misschien niet zo goed als een Core i3, maar beter dan de Braswell- en Bay Trail-Celerons die we meestal zien in dit segment. Tel hierbij de ssd en de upgrademogelijkheden op en we komen tot de conclusie dat Medion een zeer complete budgetlaptop heeft uitgebracht, die terecht het predicaat best buy kan dragen.
De Medion E6421 omzeilt mooi de aloude keuze waar we al lang voor staan bij de budgetlaptop: nemen we een goedkope laptop met goed scherm en matige processor of een met matig scherm en betere processor. Bij het nominatietopic werd nog de HP 15-BA07ND met 8GB geheugen genoemd, maar geheugen bijprikken is geen probleem bij de Medion. Eigenlijk heeft dit model maar weinig echte nadelen, of je zou de behuizing moeten noemen, die niet heel mooi is en ook niet zo stevig.
Dit alternatief voor de Medion bevat een AMD A6-6310 met Radeon R4-gpu. Dit is een processor die redelijk presteert. Voordeel is dat er standaard 8GB ddr3l aanwezig is en bovendien is er een ssd van 128GB. Nadeel is dat het 15,6"-scherm 1366x768 pixels toont.
Wie een alternatief zoekt maar niet wil beknibbelen op de schermresolutie, kan bij deze Peaq uitkomen. Deze laptop van het merk van de MediaMarkt, toont een 1080p-resolutie en bevat een Pentium N3540-quadcore die op het Bay Trail-M-platform is gebaseerd. Er is geen ssd maar een hdd, maar deze is wel gecombineerd met 8GB flashcache voor snel opstarten.
Deze Asus VivoBook biedt ook veel waar voor weinig geld. Er is een op Braswell gebaseerde Celeron N3050, die niet veel onderdoet voor de Celeron van de Medion. Ook deze laptop heeft een fullhd-scherm en, jawel, er is een ssd van 128GB.
In de LBBG noemen we de categorie tot 900 euro die van de mainstreamlaptop. De mainstreamlaptop valt tussen de basislaptop (max. 600 euro) en de multimedialaptop (max. 1300 euro) in. Voor dat geld zoeken we een laptop met een schermdiagonaal rond de 15,6" en verwachten we dat hij beschikt over een goed scherm en een ssd met genoeg ruimte. Een losse videokaart is mooi meegenomen, maar zien we in deze categorie niet als vereiste.
Lenovo Ideapad 510
In het discussietopic op het Forum opperde de redactie vier verschillende laptops als mogelijke mainstreamlaptops, maar al gauw werd duidelijk dat de Ideapad 510 de voorkeur van de community geniet. De Ideapad 510 staat in diverse uitvoeringen, van 600 tot 870 euro, in de Pricewatch. Wij testten de 730 euro kostende 80SR00FCMH-uitvoering, maar afhankelijk van je voorkeur zou je ook voor een versie met meer opslag of een snellere processor kunnen kiezen.
De Ideapad 510 heeft een plastic behuizing, die van buiten donkergrijs is, terwijl het plastic aan de binnenkant lichtgrijs gekleurd is. De behuizing is vrij stevig, al haalt de Ideapad het niet bij laptops met een metalen behuizing of bij het dikkere plastic van Lenovo's eigen (zakelijke) ThinkPad-laptops.
Wat aansluitingen betreft zal de Ideapad de meeste gebruikers kunnen faciliteren; er zijn twee usb 3.0- en een usb 2.0-aansluiting aanwezig. Verder zijn een gigabit-ethernetaansluiting, minijackaansluiting en sd-kaartlezer in de zijkant van de laptop geïntegreerd. Externe beeldschermen of televisies kunnen via hdmi en zelfs vga worden aangesloten. Op de door ons geteste uitvoering is de sleuf voor de optische drive voorzien van een dummy, maar de sata-aansluiting op het moederbord is wel aanwezig. Wil je dus achteraf een dvd- of blu-rayspeler inbouwen, dan is dat geen probleem.
Hardware en upgrades
De Ideapad 510 wordt afhankelijk van de uitvoering geleverd met een Core i5- of i7-processor met een tdp van 15 watt, het soort dat aanvankelijk voor ultrabooks bedoeld was, maar je steeds vaker in 'gewone' laptops aantreft. De prestaties zijn in benchmarks in lijn met die van laptops met dezelfde processor die we eerder getest hebben. Tijdens het benchen laat de koeling wel behoorlijk van zich horen. Bij lage belasting gaat de ventilator langzaam draaien, maar vrijwel nooit helemaal uit.
De uitvoering die wij hebben getest, was voorzien van een Core i5-processor en een Geforce 940MX-videokaart. Die videokaart is uit te rusten met ddr3- en het snellere gddr5-geheugen, maar Lenovo heeft voor de langzamere variant gekozen. Die videokaart maakt van de Ideapad 510 geen gamemachine, maar voor lichte games is de Nvidia-chip een uitkomst, want die maakt een behoorlijk verschil met de standaard-Intel-gpu.
Behalve van de i5-processor en 940MX-videokaart is de Ideapad 510 voorzien van een ssd met de grootte van 256GB en 8GB werkgeheugen. Beide zijn eventueel te vervangen en te bereiken dankzij de luikjes aan de onderkant van de laptop. De helft van het werkgeheugen is vastgesoldeerd op het moederbord en de overige 4GB is te vinden de vorm van een ddr4-sodimm-module, die dus vervangbaar is, maar de maximale hoeveelheid werkgeheugen wel enigszins beperkt.
De draadloze netwerkkaart is afkomstig van Intel en daar heeft Lenovo wel op bezuinigd, want het gaat om de Dual Band Wireless-AC 3165. Dat is op zich geen verkeerd kaartje, maar door het gebruik van een enkele stream voor verzenden en een voor ontvangen is de doorvoersnelheid beperkt tot 433Mbit/s. Voor een laptop van dit geld verwachten we eigenlijk een netwerkkaart die 867Mbit/s op 802.11-ac-netwerken ondersteunt.
De ssd is een Samsung CM871a, wat ondertussen een enigszins verouderd model is, maar die nog altijd significant beter presteert dan een harde schijf. Lenovo gebruikt een 2,5"-model met conventionele sata-aansluiting, waardoor het eventuele vervangen een fluitje van een cent is.
Scherm, toetsenbord, touchpad en accuduur
Het scherm, het toetsenbord en de touchpad vinden we bij een laptop niet onbelangrijk. Het zijn namelijk de onderdelen waar je steeds tegenaan kijkt of die je moet gebruiken voor invoer. Om met het scherm te beginnen: dat is niet verkeerd. Lenovo gebruikt een ips-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels. Voor een laptop van meer dan 700 euro verwachten we niet minder, maar gelukkig heeft Lenovo bovendien een heel goed ips-scherm gebruikt, met een contrast van 1350:1. Het is voorzien van een matte afwerking, waardoor er geen scherpe reflecties in het scherm ontstaan. De kleurweergave klopt niet helemaal, want het scherm heeft een kleurtemperatuur van 6000 kelvin, waardoor kleuren te warm worden weergegeven.
Het toetsenbord van de Ideapad 510 vinden we een behoorlijke tegenvaller en Lenovo lijkt hiervoor de goedkoopste optie te hebben gekozen. De plastic toetsen zijn namelijk helemaal vlak en hebben erg weinig travel. Smaken verschillen natuurlijk, maar wij prefereren toetsen met meer travel en een klein 'kuiltje', zodat je vinger vanzelf naar het midden van de toets glijdt. De toetsen geven wel een prettig duidelijk klikgevoel, maar dat is geen compensatie voor de platte knoppen en het gebrek aan travel.
Het oppervlak van de touchpad is, net als de behuizing, gemaakt van plastic, waar je vinger makkelijk overheen glijdt. Multitouch-bewegingen worden zonder probleem herkend en de enige aanmerking hebben we op de muistoetsen onder de touchpad. Die geven een kort klikje en voelen nogal goedkoop aan.
Tot slot hebben we natuurlijk naar de accuduur gekeken tijdens browsen en het kijken van een 1080p-video. Daarbij kwamen we uit op bijna zes en een half uur tijdens browsen en iets meer dan vijf en een half uur tijdens video kijken. Dat is een gemiddelde score voor een 15,6"-laptop die niet ontworpen is om te worden meegenomen.
Conclusie
De Ideapad 510 heeft wat hardware betreft de juiste ingrediënten voor een mainstreamlaptop aan boord: een i5-processor, een 256GB-ssd en als extraatje de 940MX-videokaart. Het budget voor de mainstreamlaptop is 900 euro en voor wie graag meer processorkracht wil benutten, valt de uitvoering met Core i7-6500U daar ook nog binnen.
Grote nadelen heeft de laptop wat ons betreft niet, maar wel een reeks kleine minpuntjes. Een daarvan is het toetsenbord, dat niet prettig tikt door de vlakke toetsen en de goedkoop aanvoelende muistoetsen. Ook de plastic behuizing had wat steviger gemogen en een laptop van dit kaliber mag wat ons betreft een snellere draadloze netwerkkaart hebben. Daar staat tegenover dat Lenovo voor een prima scherm met een hoog contrast heeft gekozen, en dat je het geheugen en de harde schijf makkelijk kunt uitbreiden. Daarnaast is de hardware vlot genoeg en kun je eventueel games spelen die niet te veel eisen stellen aan de videokaart.
De voorkeur van de community ging uit naar de Ideapad 510, maar is het ook de beste koop tot 900 euro op dit moment? Wat specificaties betreft ben je in ieder geval beter af met een HP Pavilion 15-bc010nd, die we in een duurdere versie al hebben getest in de BBG van augustus. De Asus VivoBook R558UQ werd ook nog geopperd en heeft een i5-6200U-processor, Geforce 940MX-videokaart en een ssd van maar liefst 512GB groot. Door het tn-paneel, dat in ieder geval slechte kijkhoeken en waarschijnlijk een matig contrast oplevert, viel de Asus-laptop ook af als optie voor de LBBG.
De Pavilion 15 levert meer power dan de Lenovo, zowel op cpu- als gpu-gebied. De duurdere versie testten we al eens en daarbij vielen scherm, behuizing, accuduur en hardware in de smaak, maar de schijfsnelheid van de ssd, upgradebaarheid, lager schermhelderheid en plastic details vielen tegen.
Dezelfde specificaties als de HP hierboven, maar dan afkomstig van Lenovo. De Ideapad 700 heeft in tegenstelling tot de Ideapad 510 een glanzend scherm, en verder dezelfde i5-quadcore, GTX950M-videokaart, een ssd ter grootte van 256GB en 8GB werkgeheugen.
Het budget voor de high-end ultrabook hebben we voor deze editie op 1500 euro gezet. Natuurlijk zijn er ultraportables voor een stuk minder te koop, maar we willen een high-end laptop met een niet te groot scherm en een hoge resolutie, een stevige processor en voldoende geheugen. Uiteraard behoort een flinke ssd ook tot de criteria en voor toplaptops is dat liefst een nvme-ssd.
Lenovo Yoga 900
De keus is na ampel beraad op de Yoga 900 van Lenovo gevallen. Deze 2-in-1-ultrabook is een convertible en kan dus niet alleen als klassieke laptop gebruikt worden, maar ook als tablet of iets daartussenin. Het scherm is namelijk 360 graden om te klappen en dankzij het aparte horlogebandscharnier staat het in elke gewenste hoek stevig vast. De exacte specificaties van de Yoga 900 variëren nogal, zoals we bij laptops gewend zijn. Ons reviewexemplaar is de 80MK0033UK, een UK-model met een i7-6500U-processor uit de Skylake-generatie en 16GB ddr3-geheugen, een ssd van 512GB en een 13,3"-touchscherm met 3200 bij 1800 pixels. Lenovo had dit model voor reviewers beschikbaar en op basis van deze uitvoering kunnen we de overige modellen bespreken. Binnen het gestelde budget van 1500 euro kun je configuraties met een 256GB-ssd en 8GB in plaats van 16GB werkgeheugen verwachten.
Uiterlijk en aansluitingen
De Yoga 900 is voorzien van een metaalkleurige behuizing, waarbij de twee helften van de clamshell met het eerder genoemde horlogebandscharnier met elkaar zijn verbonden. Op de bovenkant prijkt het Lenovo-logo in de linkerbovenhoek en diagonaal daartegenover vinden we het Yoga-logo in reliëfletters. De randen van de beide laptophelften zijn van een plastic met een ribbelrandje gemaakt, zodat je extra grip hebt bij het openmaken en dragen. De onderkant is voorzien van vier pootjes, twee roostertjes voor de luidsprekers en tien T5-schroefjes om eventueel onderdelen te vervangen.
Aan de linkerkant heeft Lenovo zijn bekende usb-poort annex laadaansluiting bij het scharnier aangebracht. Daarnaast vinden we een usb 3.0-poort en daar weer naast een usb type c-aansluiting. Een kaartlezer maakt de aansluitingen aan deze kant compleet. Rechts treffen we een derde usb 3.0-poort aan met ernaast een 3,5mm-audiojack. Een powerbutton, rotation-lockknop en verzonken resetknop vormen de bedieningselementen aan de buitenkant. De behuizing is redelijk stevig, maar veert wel een beetje door in het midden bij het beeldscherm. Ook aan de binnenkant merk je wat flex, maar over het algemeen is de bouwkwaliteit goed.
Eenmaal opengeklapt valt de afwijkende afwerking van de binnenkant op. Die is van een beetje stroef nepleer gemaakt, wat lekker aanvoelt en niet zo gevoelig moet zijn voor vingerafdrukken. Het scherm is dat wel: Lenovo heeft in de Yoga 900 een touchscreen met glimmende spiegellaag ingebouwd. Het scharnier houdt het scherm netjes op zijn plaats zonder veel te veren.
De toetsen voelen net als de binnenkant een beetje rubberachtig aan en geven niet heel veel feedback. De travel is met 1,1 millimeter dan ook gering, maar met een beetje gewenning tikt het aardig. Op de touchpad, voorzien van een glimmend randje rondom, kun je vingerafdrukken weer goed zien, maar met de responsiviteit is niets mis. Het is alleen jammer dat de touchpad met 9 bij 6cm relatief klein is. Het toetsenbord kan in twee standen verlicht worden en heeft, naast de gebruikelijke toetsen, functietoetsen voor onder meer geluidsregeling, verlichting en schermhelderheid. Die functies worden gedeeld met reguliere F1-F12-toetsen, waarbij je de Fn-toets moet indrukken om de gebruikelijke F-toetsen te gebruiken. Zo mute je het geluid dus standaard met de F1-knop om een voorbeeld te noemen.
Hardware en upgrades
Onder de motorkap liggen bij ons testexemplaar zoals gezegd een i7-6500U en 16GB werkgeheugen, aangevuld met een 512GB-m2-ssd met sata-interface. Binnen het budget van 1500 euro koop je 256GB aan opslag en 8GB geheugen: tijd om te zien of je daar naderhand nog iets aan kunt upgraden. Het geheugen is vastgesoldeerd, maar de ssd kun je zelf upgraden. De Yoga 900 heeft een PM871 aan boord, die gelimiteerd is door de sata-interface; er zijn rappere m2-drives verkrijgbaar. Dan ben je ook direct klaar met aanpassen, tenzij je een andere wifi-adapter wil inbouwen, want die is verwisselbaar.
Lenovo heeft de koeling voor de Yoga 900 aangepast. Waar de Yoga 3 nog een enkele ventilator had om alles te koelen, heeft de 900 twee ventilators om de warmte af te voeren. Dat zou minder geluid moeten opleveren en de ervaring is dan ook dat de laptop koel blijft. Bij weinig belasting kun je de ventilators echter behoorlijk goed horen en bij belasting maakt de laptop een vrij hoog geluid.
Beeldscherm, prestaties en accuduur
Alle 13,3"-modellen worden geleverd met een 3200x1800 pixels tellend ips-scherm dat glanzend is afgewerkt en bovendien als touchscreen gebruikt kan worden. Het Windows-logo dient als homeknop als de laptop in tabletmode gebruikt wordt. Een van de knoppen aan de zijkant van de laptop kan dan gebruikt worden om de tablet- of portraitmodus vast te houden. Het scherm biedt een maximale helderheid van 301cd/m² met een contrastverhouding van slechts 404:1. Daarmee is het scherm buiten niet erg bruikbaar; in direct zonlicht zul je weinig zien. De lage contrastverhouding zou enerzijds verklaarbaar zijn door de hoge resolutie, wat vaak met een lager contrast gepaard gaat, maar anderzijds heeft Lenovo een geschiedenis van relatief lage contrasten in zijn Yoga-laptops. De kleurweergave van het ips-scherm is wel weer dik in orde, met een niet waarneembare gemiddelde kleurfout, en de kleurtemperatuur is ook in orde.
De accu neemt het grootste deel van het binnenwerk voor zijn rekening en biedt een capaciteit van 66Wh. Dat is in onze browsetest goed voor ruim zeven uur en ook video afspelen kun je dik zeven uur volhouden. Als de accu eenmaal leeg is, duurt het zo'n drie uur om hem weer vol te krijgen. Met de zware last van PCMark voor z'n kiezen houdt de Yoga 900 het nog altijd vier en een half uur vol: niet slecht. Er zijn laptops met een vergelijkbare hardwareconfiguratie die het tot tien uur volhouden, maar dat betreft dan laptops met een full-hd-scherm. De extra resolutie kost flink extra licht van de backlight en dat voel je behoorlijk in de accuduur. Wanneer accuduur dan ook de belangrijkste afweging is, kun je beter een laptop met een lagere resolutie uitzoeken.
Browsen 2013 (180cd/m²)
Video 2013 (180cd/m²)
Laadtijd
PCMark 8
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop
Resolutie
Cpu/soc
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Met de prestaties zit het wel goed. De i7-6500U presteert op vrijwel alle fronten zoals we gezien hebben van andere laptops met de 6500U, waaronder de HP Spectre 360 en Spectre 13. Laptops als de Asus Flip UX360 zijn ook convertibles net als de Yoga 900, maar hebben een minder krachtige m3-processor aan boord.
Conclusie
De Yoga 900 zoals wij die getest hebben, valt net buiten het gestelde budget. Met een iets kleinere ssd en de helft geheugen koop je voor het gestelde budget een uitstekende en veelzijdige laptop. De prestaties zijn dik in orde en de ultrabook combineert dat met een prima accuduur. Bovendien kun je de Yoga als tablet gebruiken of het scherm op andere creatieve manieren inzetten. Bedenk daarbij wel dat het beeldscherm geen geweldig contrast en een vrij lage helderheid biedt; in zonlicht is het gebruik dus niet optimaal. Heb je minder behoefte aan stevige prestaties voor bijvoorbeeld foto- of videobewerking, dan is een versie met een i5-processor voor 1200 euro ook een aardige optie.
In het discussietopic voor de high-end ultrabook zijn we expliciet op zoek gegaan naar een ultrabook met stevige specificaties, dus een hoge schermresolutie, een snelle processor en een grote ssd. Thin&lights van rond de 900 euro doen niet mee, want daarvoor hebben we een aparte categorie in de BBG. Er werden nogal wat laptops aangedragen in het topic, waaronder de Xiaomi Mi Notebook, die helaas niet in Europa te krijgen is en daarom afviel, de Asus Zenbook 3 en de Acer Swift 7. Die laatste twee zijn nog niet leverbaar en vielen daardoor ook af, terwijl de Elitebook Folio G1, met zijn relatief trage Core m5-processor evenmin aan de vereisten voldeed. Overblijvers waren de Dell XPS 13 en de Lenovo Yoga 900. De keuze is op de Yoga 900 gevallen, omdat die voor honderd euro minder een i7-processor biedt, in plaats van de i5-cpu in de Dell. Na het testen van de Yoga 900 blijkt het scherm de grootste tegenvaller, iets wat de XPS 13 beter doet.
Wil je een ultrabook die ook in tabletmodus gebruikt kan worden én minder geld uitgeven? Dan is de UX360 of de Asus Flip een aardig alternatief. De laptop heeft een zuinige m3-processor aan boord en combineert die met een full-hd-scherm. Dat levert uiteraard wat mindere prestaties op, maar daar staat een accuduur van zo'n tien uur tegenover.
Ook de Spectre x360 van HP is een laptop met een 360 graden kantelbaar scherm. Net als de Yoga 900 heeft deze ultraportable 2-in-1 een i7-6500U aan boord en voor de versie met 8GB ram en een ssd van 256GB betaal je ongeveer 1250 euro. Daarmee is de Spectre op alle fronten een geduchte concurrent van de Yoga, temeer omdat ook de prestaties vergelijkbaar zijn. De accu gaat, net als de Asus Flip, zo'n tien uur mee, een stuk langer dan de Yoga 900 dus. Dat heb je aan de lagere resulutie van het fhd-scherm te danken.
Dells XPS 13 is inmiddels een begrip geworden: de bezel is zeer klein, de vormgeving is strak en sober, en de laptop is degelijk en presteert goed. De door ons geteste uitvoering met fhd-scherm heeft een i5-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd aan boord en presteert daarmee iets minder dan de Yoga 900. De oude versie is even duur als de Yoga 900, maar de nieuwere modellen zonder touchscreen zijn iets goedkoper.
Nieuwe opzet? Weer wordt er bij de modelkeuze alleen naar Microsoft Windows gekeken. Slechte beurt. Kijk eens wat verder in de wereld beste redactie.
De bekendste budget laptops zijn de Chromebooks. Die ook in het duurdere segment verkrijgbaar zijn zoals de Dell Chromebook 13 of de nieuwste modellen van HP. Slaan alle verkooprecords in bijvoorbeeld de US, er worden daar meer Chromebooks dan Macbooks verkocht. Voor huis-tuin-en-keuken gebruik voor email, browsen, video, Netflixen ideaal. Stukken goedkoper en geen woord hierover in de hele review.
En wat te denken van Linux, Ubuntu is leverbaar door Dell en ook bij Lenova met de Yoga. Geen woord hierover hoe het zit met de driver ondersteuning bij je aanschaf keuze. Het gaat alleen maar over Windows.
Beste redactie,
Is tweakers nu een tech site of een site voor alleen de doorsnee consumenten massa? Graag meer aandacht voor het technisch bredere spectrum.
Hoe meer tweakers zich daarmee bemoeien, hoe representatiever de afspiegeling van die Best Buys worden, en hoe meer de redactie zich rekenschap moet geven van onze mening. We zijn allemaal verantwoordelijk voor de kwaliteit van dat resultaat in die Best Buys, en moeten het daarom wel een beetje dragen. Natuurlijk heeft niet iedereen altijd tijd om in die topic mee te denken, maar als nu iedereen soms eens een maandje meedraait?
Inhoudelijk ben ik trouwens best wel gevoelig voor je argumenten, en vind het daarom jammer om ze niet in die forum topics terug te zien keren. Maar laten we de verwijten niet alleen maar aan het adres van de redactie richten maar vooral naar onszelf. In die BBG topics zou de redactie eigenlijk alleen maar moeten modereren. Maar als we dat dapper gaan roepen, dan moeten we zelf ook B zeggen.
[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:56]
Meer onafhankelijke berichtgeving is iets wat je van de redactie zou moeten verwachten, niet dat je erom moet vragen in het topic.
Wat mij vooral triggert uit de inleiding is deze vreemde zin. Hiermee is totaal onduidelijk op welke grond een best buy wordt afgegeven. 'vervolgens bepalen we'. Ehm, op basis waarvan dan? De beste test reviews, het meeste commentaar in het BBG-topic, de hoeveelheid koffie en bier in de redactieruimte?
We testen de laptop, en vervolgens bepalen we aan de hand van eerder geteste laptops en de input in het topic of de laptop in kwestie het predikaat 'best buy' verdient.
Erg vaag. Wat mij betreft zou er gewoon meer aandacht aan alle technologie stromen standaard gegeven moeten worden. Daar zou niet om gevraagd moeten worden bij een serieuze technologie site als tweakers pretendeert te zijn.
Dus ook Linux / Android / Chrome OS / Andromeda / macOS en Windows.
in plaats van zoals nu in de BBG:
Windows, punt.
[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 15:56]
Ik zou een OS geen doel op zich maken. De gebruikersbehoefte is is dat wel. Eigenlijk leidt het teveel kijken naar de OS-sen en de hardware specs af wat voor functionaliteit de systemen eigenlijk voor gebruikers bieden. Trouwens, de vergelijking gaat over hardware. Het is de gebruiker vrij om elk ander OS op het systeem te zetten, zelfs als wordt het met Windows geleverd.
Door te claimen dat ook naar een Linux of een van haar afgeleiden wordt gekeken wordt eigenlijk in dezelfde valkuil gestapt als dat automatisch wordt aangenomen dat het systeem "wel onder Windows zal draaien". Misschien zijn tweakers wel de verkeerde beestjes om minder ervaren gebruikers van advies te dienen, verschanst als we zitten in het OS wat we gewend zijn: "Neem dat nu maar, ik ben daar vertrouwd mee, en het werkt goed".
Het is heel moeilijk om Windows opzij te duwen. Hoe frustrerend dat voor fans van andere besturingssystemen ook is, dat moet het nog geen reden zijn om het kiezen van een ander besturingssysteem een doel op zich te maken. Eerlijke, OS onafhankelijke gebruikers criteria zouden een work around kunnen zijn om ook andere OS-sen een eerlijker kans te geven. Daarvoor moeten de BBG criteria inderdaad anders opgesteld worden, en meer gericht op de gebruiksbehoefte dan op de apparatuur.
Het beste is de combinatie van gebruikersbehoefte, hardware en software / OS. Het is geen zwart/wit. Wat bij hardware interessant is is om te weten of die hardware überhaupt goed kan werken op verschillende OS in termen van open en gesloten driver ondersteuning.
De redactie van tweakers lijkt het allemaal zelf te ingewikkeld te vinden en daarom maar alleen bij Windows blijft hangen om de grote massa te bedienen. Daarmee glijdt deze stie steeds meer af naar een doorsnee consumentensite.
Terwijl je van tweakers die hun eigen systeem helemaal bouwen ook kan verwachten dat zij volop tweaken aan de software /OS kant en niet alleen bij Windows blijven hangen.
Ik vind dat je meer van een betaalde redactie mag verwachten en veel te makkelijk wordt gezegd 'dan moet je het zelf maar beter doen'. Het is toch de functie van de baan om een kwalitatief goed artikel neer te zetten? Te weinig input van de gebruikers vind ik een heel slecht argument om het eigen werk niet goed te doen.
Edit:Ik vind de high end ultrabook trouwens echt een lachertje, geen idee waarom je daar zoveel geld voor zou betalen. En volgens mij is dat juist waarom zoveel mensen over zulke artikelen vallen. Je mag toch wat verwachten van een schrijver, die moet zichzelf hier toch ook achter de oren hebben gekrabt? Lijkt wel alsof verplicht over deze laptop geschreven moet worden op de een of andere manier.
[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 15:56]
Te weinig input van de gebruikers vind ik een heel slecht argument om het eigen werk niet goed te doen.
Persoonlijk zou ik dit een argument vinden om met de hele BBG concept te stoppen. Juist de inbreng van gebruikers kan maken de keuze voor kandidaat systemen meer gewogen. Niets te na gesproken over de deskundigheid van een redactie, maar met hun beperkt aantal koppen en zintuigen kunnen zie niet alle ontwikkelingen scannen.
Een valkuil van een gebruikers gestuurde BBG is dat het een populariteitswedstrijd wordt. Die valkuil kan buiten de deur gehouden worden door in de forumtopic op basis van argumenten een keuze te maken. Een redacteur zie ik daarom in de rol van moderator. Zou dus een niet optimale keuze uit de BBG kunnen rollen? Bij weinig gebruikers zie ik daarvoor een risico ja, bij meer gebruikers minder. Een redacteur trapt af met wat voorzetten van kandidaat systemen. Het zou toch het mooist zijn als de community daarmee aan de haal gaat en uit voortschrijdend inzicht voor een niet voorgezet systeem kiest? Check and balance. Juist met elkaar van gedachten wisselen resulteert vaak in betere en meer gewogen besluiten dan een redacteur - of wie dan ook - in zijn eentje kan doen. Onderschat het effect van het parallel schakelen van hersens niet .
Wat er met de high end Ultrabook is gebeurd is volgens mij een beetje een definitie kwestie. Hierover heb ik in het forum al eerder iets over gezegd, en ga ik nu even niet op in. Naar mijn idee is de vraagstelling/probleemstelling niet eenduidig genoeg.
Op het Linux/Android/Apple issue van CR2032 zie ik nog geen snel antwoord. Op het moment dat de BBG democratisch bepaald wordt komen deze OS-sen nooit voldoende bovendrijven. De enige manier om dergelijke oplossingen de revue te laten passeren is als een redacteur er een lans voor breekt om ook eens naar deze oplossing te kijken. Op dit aspect ben ik het dus met je eens dat hierin een rol ligt voor de redacteur.
Toch vind ik het geen argument dat als de input van het forum laag is, dat de kwaliteit van het artikel dan evenredig omlaag gaat. Dan moet je als schrijver meer halen uit andere bronnen en die zijn er genoeg. Natuurlijk, je hebt altijd mensen die het er niet mee eens zijn en dat is ook goed en hoeft niet betekenen dat het artikel slecht is. Maar de kwaliteit van de laatste tijd vind ik persoonlijk vrij laag. Een aantal jaar geleden vond ik de best buy guides erg goed en vaak na eigen onderzoek en het lezen van alle reacties kwam ik tot soortgelijke conclusies als in het artikel. Dat gevoel heb ik nu al een tijd niet meer.
Ik heb indertijd zelf al eens inhoudelijk feedback gegeven in het forum (eerdere BBG). In zoverre ben ik met je eens dat de vraagstelling op de schop moet. In plaats van te vertrekken vanuit prijs/hardware en "handelscategorie" zou vertrokken kunnen worden vanuit gebruiks-/gebruiksprofiel. Dit kan tweakers meer dwingen om vanuit een gebruiker te vertrekken en minder de eigen voorkeuren op een gebruiker te projecteren. De prijsstelling vind ik van secundair belang. Een te dure oplossing komt toch niet bovendrijven. Als het betekend dat bijvoorbeeld een basis systeem 450 euro kost in plaats van 400 euro omdat dan een meer toekomst zekere CPU kan worden gekozen, zodat het systeem over een langere periode kan worden afgeschreven, dan moet dit kunnen. Als de doelgroep van het systeem hiervoor maar goede argumentatie krijgt. Meer zeg ik er niet over omdat ik vind dat die discussie in het forum thuishoort, als je het niet erg vindt .
[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:56]
Op zich vind ik het een goed idee van je om vanuit de gebruiker te kijken en niet vanuit de verkoop klasse!
B.V.:
-Developer machine
-Student (non IT)
-HT&K surfer (Huis tuin en keuken, hierbij letten op zichtbaarheid in fel zonlicht voor in de tuin)
-Portable HT&K
-Portable for business professional
Ik ben het echter met je oneens dat ze vanwege weinig forum content het BBG concept te stoppen...
Ik wil zelfs tweakers bedanken dat ze geluistered hebben naar de community en nu de aanpak iets verandert hebben, dit had ik niet verwacht, top!
Een extra redactie filter kan onzin posts in het forum die bij weinig posts steeds overheersender kunnen worden eruit filteren, dit is een goede zaak.
[Reactie gewijzigd door Artimunor op 22 juli 2024 15:56]
Best buy staat al een tijdje gelijk aan commerciële troep, ik wil de integriteit niet in vraag stellen maar voor nieuw en alternatief moet je niet bij tweakers best buy zijn.
Het argument dat echte tweakers beslissen gaat ook niet echt op, maar bon. De doorsnee gebruiker verwacht laptops in de lijn van deze en krijgt deze dus...
Tweakers gaat hier wel op achteruit wat mij betreft. Het is op deze manier nu minder "Van de community, voor de community". Want hoe kun je nu nog als lezer bepalen of dit alles wel onpartijdig gaat. En er niet een partij met een schuif geld bevooroordeeld wordt. Al dan niet onder de tafel.
Is er bijvoorbeeld een redactie statuut waar dit wordt geborgd? Want nu de redactie tweakers zelf de keuze maakt kan het kwaad zo gebeuren.
Het is op zichzelf bijzonder dat er alleen Microsoft wordt getest. Terwijl er zoveel meer smaken zijn in technologie land. Een gemiste kans, hopelijk wordt er met kritiek wat gedaan voor een volgende keer.
[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 15:56]
Natuurlijk worden er veel chromebooks verkocht. Maar een laptop die geeneens printerondersteuning biedt!!!!!!!!, zonder externe plugins om in ieder geval wifi printen te kunnen gebruiken zou geen plaats mogen hebben op een website als tweakers.
Als persoon die laatst iemand met een chromebook heeft geholpen met zaken die mij op een normaal desktop OS een minuutje kosten, kan ik getuigen dat de redactie zich er maar beter niet mee in kan laten. Los van misschien een aparte BBG voor facebook machines, wat natuurlijk ook gewoon op een telefoon kan.
Wat betreft het kijken naar laptops met Linux, iedere tweaker zou iets dergelijks op zijn of haar oude laptop o.i.d. zelf kunnen installeren, niet iets om te overwegen bij de aanschaf van de machine zelf. Natuurlijk is driver ondersteuning een puntje hier, maar de review zou erg lang worden en tegen de tijd dat een machine oud genoeg is om linuxtaken over te nemen zullen drivers toch wel beschikbaar zijn.
Vreemde redenering of onbekendheid.
Verschillende leveranciers zoals bijvoorbeeld Dell en Asus leveren standaard de mogelijkheid om Ubuntu Linux te selecteren. En voor aanschaf is voor de hardware juist belangrijk om te weten of je nieuwe aankoop nu al de juiste Linux ondersteuning heeft met drivers. En niet dat je daar achteraf pas achter komt. Dat is juist iets voor in een review bij tweakers en niet voor nu.nl. Een te lange lijst is echt een onzin argument.
En Chromebooks leveren prima printerondersteuning. Dus lees je eerst eens in als je er geen ervaringen mee hebt voordat je zomaar wat roept.
[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 15:56]
En Chromebooks leveren prima printerondersteuning. Dus lees je eerst eens in als je er geen ervaringen mee hebt voordat je zomaar wat roept.
Veel printers hebben geen specifieke drivers voor chromebooks, wifi/netwerk printen is niet native ondersteunt en Google cloudprinten werkt ook lang niet met elk model.
Maar ik moet erkennen dat mijn eerdere statement idd enigszins door frustratie tov chromebooks werd gemotiveerd.
Ik wist trouwens niet dat laptopfabrikanten tegenwoordig linux as installatie optie aanbieden. Maar dan zit het toch gelijk wel goed met de drivers? Anders zou ik het als fabrikant immers toch niet aanbieden.
Klopt, bij die fabrikanten heb je dan ook geen problemen met Linux. Maar met andere installaties is het een wilde gok, vooral bepaalde videokaarten, wifi en bluetooth zijn berucht. Zelf draait bij mij Fedora gelukkig zonder problemen. Het zou mooi zijn wanneer tweakers hier voor wat licht in de duisternis kan bieden voor de aankoop zelf.
Chromebooks zijn in de praktijk erg, erg fijn. Het is ook Linux maar met een Google saus. In het begin was ik ook sceptisch maar het werkt vlekkeloos en razendsnel. En goedkoop! Zonder dat je bang hoeft te zijn voor virussen, malware of andere rommel. Als mijn Chromebook nu kapot zou gaan koop ik dezelfde dag een nieuwe.
Op zich wel bijzonder dat Chromebook in de US als een dolle verkopen en het hier in NL niet zo keihard loopt. Daarom ogoed dat tweakers nu ook deze laptops ook eens de aandacht geven die ze verdienen. Want de beste budget laptop is voor heel veel mensen vaak een Chromebook. Alleen weet men dat vaak nog niet.
Helaas niet met de canon mg4250 (als ik me dat nummer goed herinner).
Als ik het extra geld had om er aan uit te geven zou ik misschien wel een chromebook kopen, gewoon om even mee te experimenteren. Maar ik ben diegene bij wie mensen aankloppen als iets niet lukt, en als ik dan een chromebook als hoofdmachine zie dan raak ik toch snel de moed kwijt. Misschien wordt ik langzaamaan gewoon zo'n persoon die geen nieuwe systemen wil leren kennen, maar als ik één computer zou hebben, dan zou ik een breed ondersteund volledig desktop OS willen.
Voor sommige mensen is een Chromebook weer te simpel. Al zijn het ook leuke experimenteer apparaten omdat je er ook met bijvoorbeeld Crouton volledig Linux naast kunt installeren.
Uiteindelijk is een desktop OS altijd in ontwikkeling. De opvolger Andromeda staat ook al in de steigers.
Printen werkt met iedere device. Al heb je soms een PC met de browser Chrome als hub voor bij nodig.
Het is natuurlijk de vraag of ondersteuning van printers en scanners heel erg belangrijk zijn voor een laptop OS. Ten aanzien van printer- en scannerondersteuning is het zeker een aandachtspunt mocht je Linux als OS overwegen, en je wilt kunnen printen en scannen. Veel printers en scanners worden wel ondersteund, veel ook niet.
Commerciële bedrijven zijn wel in dit gat gesprongen en bieden driverondersteuning voor de meeste printers aan. Nadeel van een dergelijke oplossing is wel dat de printopdracht, als ik het goed heb, via een applicatie van die softwarebouwer verloopt. Er vindt dan dus een vertaalslag plaats. Maar printen in Linux is niet onmogelijk.
Hardwareboeren worden trouwens langzamerhand wel een beetje wakker. Zeker de professionele printers worden ook ondersteund onder Linux. En ten slotte ter relativering: heb hier een niet nieuwe printer en een scanner staan die nog goed werken, maar ook niet onder W10 ondersteund zijn. Als ik dus nog een printer of scanner koop, dan wordt het een professionele. Dit is als oplossing een meer duurzame keuze dan het wegwerpspul voor de thuismarkt.
Lenovo is een merk dat niet is te vertrouwen, en dat merk hoort in mijn ogen niet op een site als Tweakers in de "Best Buy" guide. Er wordt helaas helemaal niet over gesproken, waarom Lenovo een voorkeur zou hebben, maar belangrijker, waarom juist niet.
Het begint op een sponsoring te lijken waar niks negatiefs over het bedrijf zelf gezegd mag worden, ze staan er namelijk elke keer in.
Dat je als bedrijf een fout maakt, oké, maar dit zeer bewust meerdere keren doet? De verwachting is dan ook dat het vertrouwen bij de wetende, naar 0 zakt.
Ik begrijp ook niet, waarom er een nep 4K scherm in zit, terwijl dit scherm "niet erg helder en contrastrijk" is, en er geen fatsoenlijke dedicated videokaart in zit.
Is het de bedoeling dat je gaat firefoxen / youtuben / film kijken in nep 4K (mits ondersteund) terwijl het scherm het minpunt is?
Als je de resolutie naar 3200 x 1800 opschroeft in een spelletje, zakken de fps gegarandeerd naar 10.
Ook is de beperkte beschikbaarheid bij maar 1 webshop een minpunt. En ook ook twijfelachtig. Niets negatiefs over Coolblue, daar heb ik namelijk prima ervaringen mee.
Dat je een laptop zo ver kunt vouwen, leuk, maar voegt dat nou echt iets toe? Je koopt toch een laptop, geen tablet?
Is een laptop waarvan je het geheugen niet kunt upgraden, een laptop voor op Tweakers?
Achja...
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 705078 op 22 juli 2024 15:56]
Zou je al je uitspraken eens willen onderbouwen?
Waarom is lenovo op het moment niet te vertrouwen? En waarom zou lenovo nooit in de BBG opgenomen moeten worden? Waarom zou je er niks negatiefs over mogen zeggen? Etc. Etc.
Het heeft niets met de degelijkheid van het merk Lenovo te maken, omdat er nog geen scans voor de gemiddelde videokaart aanwezig zijn bv. Nvidia, Amd heeft het toch ook geen zin om vooraf mensen te gaan zitten waarschuwen erover, zero-day laat staan het functioneren ervan. (GPU mem leak, based)
De gemiddelde drivers beschikbaar voor dezelfde videokaarten bevatten bloatware.
Het compleet clean instellen van besturingssystemen is een farce.
De patches Lenovo (*bios based zijn meteen aangeboden) zijn uitgevoerd of uitvoerbaar, eindgebruik ligt bij de user.
Ook is bij de gemiddelde virusscanner (Main) (laat staan een secondaire scanner) daarnaast genoeg malware ongemoeid omdat het simpelweg geen hoge bedreiging vormt voor de integriteit van normaal beheer op jezelfde pc.
Het is dus spijkers op laag water zoeken, want zowel HP, Acer, Dell, Asus, Toshiba, en ga zo maar door heeft eenzelfde stadium doorlopen.
Zoek een serieus topic, gerelateerd wat schade aanricht. Zero Days (2016)
Ik begrijp heel je reactie niet. Ik heb het over bloatware welke aangetoond malafide is: beveiligingslekken veroorzaken (zoals Superfish) en gewoon spyware zijn: die malafide BIOS.
Zie de 2e post van MadEgg hieronder
Waarom je GPU's hierbij betrekt is me een raadsel. Ja bloatware zit op elke laptop, maar dat is geen enkel punt zolang die bloatware zich maar gedraagt. Van een "Geforce Experience" heb je in principe geen last tenzij het dingen gaat doen waar het niet voor gebouwd is.
Dat andere fabrikanten hetzelfde stadium hebben doorlopen betekent niet dat Lenovo nu een veilige keus is. Dat andere fabrikanten dit stadium voorbij zijn is een goede reden om die andere fabrikanten te verkiezen boven Lenovo voor de komende tijd (al heb ik zelf een Ideapad).
Wat bedoel je te zeggen met "Zoek een serieus topic, gerelateerd wat schade aanricht."? Waarom je Stuxnet hierbij betrekt is me een raadsel: Stuxnet is geen bloatware, het is niet van te voren geïnstalleerd. Het is een virus wat zich heeft verspreid.
En ja, ik weet dat een Windows laptop met internet nooit waterdicht te beveiligen is, omdat Amerika meekijkt als China het niet is.
[Reactie gewijzigd door Neophyte808 op 22 juli 2024 15:56]
Het is vrij simpel, Lenovo o.a. released *bios, malware bloatware, spyware variant, voor hun hardware bedoeld, waarbij het potentieel mogelijk is iets te volgen of iets te manipuleren.
Bij zo'n beetje iedere GPU, is er een potentieel gevaar dat je een payload inlaad die ook weer een potentieel iets heeft waarbij te manipuleren valt. (Moeten we daarom ook maar stoppen met het gebruiken van gpu's ? omdat geen enkele GPU op dit moment veilig is ? Nvidia, Amd, Intel, e.a.
Vervolgens zeg jij dat Stuxnet hier niets mee te maken heeft, vervolgens snap je inderdaad het grote plaatje niet, mensen protesteren omdat er bij Zero-days, zoals jezelf al aangeeft *beveiligings lekken er nogal iets potentieel te manipuleren valt. Stuxnet is de bron (een duidelijk voorbeeld) van potentiëel iets manipuleren van alles wat we dachten dat veilig (computer aangestuurd) leek. (Er zijn dus kennelijk geen limits als er maar genoeg knowledge over bepaalde computer aangestuurde techniek is.)
Dit is dus niet tegen te gaan, blijkbaar.
En om dus pertinent het merk Lenovo erop aan te vallen is complete onzin, het is namelijk iedereen aan te schrijven die zijn pc niet update houdt, en of Hardwarefabrikanten die niet opletten op de feedback van de community, dat er een driver of software niet deugd.
Dat is het punt wat ik omschrijf, get the bigger picture.
Daarom de spits drijven en Lenovo er compleet op af proberen te serveren is onzin.
Er is een verschil tussen bloatware meeleveren die mogelijk per ongeluk beveiligingslekken veroorzaakt en bloatware die expres je beveiliging om zeep helpt en je actief bespiedt afkomstig van de fabrikant die je vertrouwt. Dat is een heel andere klasse beveiligingslek dan waar die GPU drivers (want geen intentie) onder vallen en ook iets heel anders dan Stuxnet, want Stuxnet kwam van buitenaf (het begon met USB sticks volgens mij).
En dan kun jij wel stellen dat ik the bigger picture niet zie, maar er is een groot verschil tussen een fabrikant die bloatware meelevert die misschien niet helemaal veilig is en een fabrikant die bloatware meelevert met de bedoeling jouw beveiliging om zeep te helpen en jouw data te stelen.
Het gaat niet om de ernst van het beveiligingslek, het gaat om de ethiek, de intentie van een fabrikant om gewoon jouw beveiliging om zeep te helpen en er pas iets aan te doen als mensen erachter komen.
Dat kan ik gewoon niet rekenen onder: "het is namelijk iedereen aan te schrijven die zijn pc niet update houdt, en of Hardwarefabrikanten die niet opletten op de feedback van de community, dat er een driver of software niet deugt."
Voor dit debacle was ik ook fan van Lenovo: ze bouwen idd mooie laptops met goeie bouwkwaliteit, met name de iconische ThinkPad series. En zoals gezegd: ik heb een Ideapad, zelf SSD ingebouwd en een custom BIOS "gekocht" op Tech Inferno i.v.m. de NIC whitelist.
Die whitelist is trouwens ook een goede reden om niet voor Lenovo te kiezen: ik had problemen met mijn WiFi kaart (werd constant van o.a. eduroam geschopt) en deze heb ik vervangen, waarna ik doodleuk een melding in beeld kreeg te zien: verwijder dat stuk hardware want anders start de laptop niet meer op. De originele kaart was van Intel, de vervangende kaart die ik had gekocht was óók van Intel, maar wat blijkt: zelfs al komen de fabrikanten overeen, zelfs al komt het model nr. overeen, die kaart moet Lenovo branded zijn met een of ander vaag serienummer anders wordt de kaart alsnog doodleuk geweigerd. En waar denk je dat je die dingen kunt krijgen als enige plek? Bij Lenovo voor een oplichtersprijsje? Nee, dat nog niet eens! Via de officiële kanalen kon ik geen alternatieve WiFi kaart bestellen: ik was aangewezen op eBay.
Het alternatief was dus om een custom BIOS te downloaden van het Tech Inferno forum. Een of andere Zwitser had dat ding gebouwd en toen werkte mijn nieuwe NIC plotseling wel! Voor de moeite heb ik hem wat euro's gedoneerd via Paypal, vandaar "gekocht".
Dat jij aangeeft alleen maar Lenovo te kopen en alleen maar Lenovo aan te bevelen geeft aan dat JIJ the bigger picture juist niet ziet: Lenovo zit precies in je blinde vlek. Vervolgens ga je mij en andere Tweakers erop aanvallen dat ze jouw mening niet delen dat Lenovo het beste laptopmerk is. Daar is een naam voor: het heet een fanboy.
Ik ben heel blij met mijn Lenovo Y510p (op het trackpad na, drivers zijn kut, muis is een must), zijn opvolger wordt waarschijnlijk een Clevo/BTO en als mijn portemonnee wat minder dik is op het moment van defect een refurbished Elitebook. Ik geloof niet in goede merken: ik geloof in goede productlijnen/modellen.
[Reactie gewijzigd door Neophyte808 op 22 juli 2024 15:56]
Je omschrijft een aantal issues gerelateerd aan jou gebruik, er is geen blinde vlek waar Lenovo zich in bevind.
Er is geen ontkenning van de issues aangegeven door internet gebruikers daarmee ontsiert het bedrijf zichzelf dus niet.
Ik probeer tegenlicht te geven waarbij de negatieve klank richting de Lenovo's die hier in best buy worden weergegeven geen enkele wanklank hoeven te krijgen ivm met eerdere issues al hier omschreven. Dit is bij ieder merk aan te kaarten, maar niet te generaliseren.
De bigger picture is het potentieel manipuleren van beveiligingslekken.
Door wat dan ook nog niet voorzien.
Dat er software wordt geschreven die niet helemaal jofel is, moge duidelijk zijn.
En dus goed dat er tegenlicht op schijnt.
In text: natuurlijk koop ik niet alleen Lenovo's, in de reactie: ik vond de schrijfstijl richting deze budgetreview met de negatieve klank een beetje flauw worden. Vandaar de gepeperde scheefzin. Net zoals de verdraaide potentie van de malware, waarbij iedereen een link weet te posten maar waarbij niemand schade ondervond. (GEEN links, en dan geen results, dat is het punt.) Je kunt in tekst trouwens toch maar beholpen beschrijven wat de aanknopingspunten zijn, dat hangt meestal ook nog eens af wie de lezers zijn.
Je kijkt in de verkeerde kaders, er zijn veel doelgroepen. Om mezelf als voorbeeld te gebruiken, ik ben namelijk iemand die zeer geïnteresseerd is in een dergelijke laptop. Hoogste klasse bouwkwaliteit, snelle hardware en geen dedicated videokaart die de accu leegzuigt. Deze laptop is fantastisch om als werkpaard te dienen voor de komende jaren mét lange accuduur. Als ik wil gamen pak ik m'n desktop wel. Mij gaat het voornamelijk om de workflow die ik op zo'n apparaat overal en nergens kan bereiken. Daarnaast moet films kijken etc prima gaan op een i7 6500U en de tablet modus, tsja, daar heb ik zelf niks aan maar ik lees genoeg verhalen over mensen die eraan verknocht zijn.
Jouw eisen? Koop een desktop, ga lekker 4k gamen voor dit geld kom je daar wel. Ik wil gewoon iets stevigs, fatsoenlijks, representatief en snel om zoveel mogelijk werk in zo weinig mogelijk tijd te kunnen stoppen.
730 euro voor een laptop, dan zit er een dummy kaart in, beperkt maximaal geheugen, slechte wifi kaart, verouderde SSD, typische lenovo kwaliteit toetsenbord en trackpad (voelen hetzelfde aan als de E550 wat ook een drama toetsenbord en trackpad heeft. Werkt echt onzettend irritant, ik heb een E550 voor mijn werk en ik neem standaard een toetsenbord en muis mee omdat er bijna niet mee te werken is), gammele behuizing. Tja. Persoonlijk zou ik dan eerder gewoon een Dell kopen voor normale zaken. Heb je, zelfs met de scharnier problemen die ze al 10 jaar hebben, nog steeds een betere bouwkwaliteit. Zeker voor zakelijk zou ik een Lenovo gewoon links laten liggen.
Iedereen heeft zijn of haar voorkeur wat laptops betreft. Ik ben al 10 jaar vanwege koppig bijgeloof een acer gebruiker, en klaag steen en been bij vrienden die dell gebruiken. Het is net als de amerikaanse politiek, sommige mensen zullen op een bepaalde partij stemmen ongeacht de kandidaat of in hoeverre die partij aansluit bij hun standpunten, het is gewoon zo. Live and let live zou ik zeggen, anders wordt je nog gek van jezelf (ik moest mijzelf laatst praktisch dwingen om een canon printer te kopen vanwege de specs, mijn gevoel zij HP, maar het was gewoon niet de logische keuze. )
Als je een maandje geduld hebt, heb je voor minder ook een goede krachtige Ultra book die op Kaby Lake gebaseerd is. Nog zuiniger en krachtiger dan deze meuk.
Als je overal en nergens wil zijn, kun je beter een zakelijke laptop aanschaffen. Die zijn degelijker gebouwd en hebben vaan betere garantie/service voorwaarden.
De BBG is geen echte Best Buy Guide (een weloverwogen vergelijk) meer, en heeft zoals Innersteps al opmerkte niets met tweakers te maken, maar eerder met product placement.
De CPU gaat bij Kaby Lake gaat dezelfde IPC hebben als Skylake, de GPU blijft ook onveranderd. Kaby Lake processors kunnen dus alleen sneller zijn dan de voorganger door een wat hogere kloksnelheid, maar met laptops ben je toch sterk gebonden aan wat de behuizing aan warmte afgevoerd krijgt. Ik verwacht daarom zo goed als geen verschil in snelheid en verbruik (bij CPU of GPU belasting) tussen een Core i7 6500U en een Core i7 7500U bij gelijk gebouwde systemen. Voornaamste verschil is dat de video encoder meer codecs ondersteunt en zodus de CPU en GPU dan minder belast moeten worden, waardoor de batterij langer mee kan, en dat kan dan wel het wachten waard zijn. Maar zuiniger en krachtiger gaat Kaby Lake niet zijn tegenover Skylake.
Voornaamste verschil is dat de video encoder meer codecs ondersteunt en zodus de CPU en GPU dan minder belast moeten worden, waardoor de batterij langer mee kan, en dat kan dan wel het wachten waard zijn.
Maar zuiniger en krachtiger gaat Kaby Lake niet zijn tegenover Skylake.
Ok, volgens jou dus iets efficiënter dan een Skylake, maar wordt de hogere klokfrequentie van de CPU (2,7/3,5GHz vs 2,5/3,1GHz) door thermal throtling teniet gedaan. En zeg je dat Kaby Lake niet zuiniger gaat zijn tegenover Skylake, terwijl de batterij langer mee kan (door de verbeterde H265 encoderondersteuning van de iGPU).
Nu is de warmteontwikkeling door de schaalverkleining al een stuk minder dan voorgaande generaties en hoeft daardoor minder warmte afgevoerd te worden. Zeker wanneer je het vergelijkt met de HQ (quadcore modellen) is de TDP van de U (Dualcore+HT) erg laag.
Het verbruik zal t.o.v. inderdaad Skylake vrijwel gelijk zijn, want encoderen van H265 komt (nog) niet veel voor.
Ik neem aan dat ik gedownmod ben door mijn kritiek op de BBG. Dit wil ik toch even verhelderen. Een willekeurig iemand zou denken dat een Best Buy Guide het beste produkt (prijs/prestatieverhouding) uit de markt krijgt en er vergelijkend onderzoek en testen hebben plaatsgevonden. Maar dat is niet het geval. Eigenlijk zou de naam Best Buy Guide veranderd moeten worden in Buy Guide, of Good Buy Guide. Het woordje 'Best' is niet van toepassing.
Wat beter bij Tweakers.net zou passen, zijn richtlijnen voor aankoop (toepassing vs keuze). Dus gewoon de interne componenten stuk voor stuk onder de loep nemen, (welke CPU, verschillen) en een paar (en niet één) koopsuggesties erbij. Tuurlijk is de specifieke info uitgebreid in het forum te vinden, maar dat is vaak weer TL;DR of gaat te diep voor een hoop gebruikers.
Tweakers is bezig een grotere groep mensen te bereiken (reclames) en zal deze toch moeten bedienen. Van een hobbyisten-site (bedoel ik zeer positief) naar een grote community-site. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen.
[Reactie gewijzigd door slb op 22 juli 2024 15:56]
Lenovo is een merk dat niet is te vertrouwen, en dat merk hoort in mijn ogen niet op een site als Tweakers in de "Best Buy" guide.
Het zou voor mij de ''Buckler'' in computerland mogen worden.
Spiegelende schermen zijn voor mij trouwens ook een dealbreaker. Bij laptops nog meer dan bij monitoren. Bij laptops zit ik er namelijk dichter op en ik ben echt te lelijk om voortdurend naar mijn spiegelbeeld te kijken.
Tablets heb je in de hand en kun je wat makkelijke bijdraaien.
een tweaker heeft geen best buy gids nodig en kan makkelijk met 'soortgenoten' overleggen, daar is een forum voor.
Tweakers tracht de massa te bereiken met dit soort artikels, en dat is goed. Zo krijgen ze namelijk vermoedelijk meer inkomsten. Op die manier creeren ze meer inkomsten om zo meer specifieke op echte tweakers gerichte zaken te bekijken.
Lenovo is een merk dat niet is te vertrouwen, en dat merk hoort in mijn ogen niet op een site als Tweakers in de "Best Buy" guide. Er wordt helaas helemaal niet over gesproken, waarom Lenovo een voorkeur zou hebben, maar belangrijker, waarom juist niet.
Och och de professionele lijn is nog altijd high end. Ik zou enkel business laptops van Dell of lenovo kopen, nooit een regulier consumenten model van eender welk merk.
Thinkpad face-off die toch wel de kwaliteiten van de topmodellen aantoont. Zeker niets mis mee volgens mij. Koop dan ook gewoon geen consumentenrommel als laptop. http://www.notebookcheck....ad-Yoga-460.175067.0.html
[Reactie gewijzigd door AriGold op 22 juli 2024 15:56]
Eens consumentenlaptops zijn niet gemaakt voor duurzaamheid. Die dingen worden letterlijk ontworpen om net na de garantie periode te overlijden.
Ik snap niet dat er voor een ideapad gekozen wordt als Thinkpad E560 vergelijkbare specs voor een vergelijkbare prijs biedt, maar dan met Thinkpad bouwkwaliteit.
Ik vind dit ook een hele vreemde keuze, zeker nu de opvolger volgende maand al uitkomt. Laatste modellen nog snel verkopen?
Trouwens opvallend: naast de 2 Lenovo's ook nog een Medion. Is dat niet van dezelfde organisatie in Nederland?
Ik heb ook zeer slechte ervaringen met de ondersteuning door Lenovo: BIOS dat zeer beperkte hardware(uitbreidingen) accepteert en veel problemen met het scherm.
Ben na 2 Yoga's (2 13 en Y2P) overgestapt naar de Spectre X360.
Die voor veel minder geld veel meer ondersteunt: o.a. digitizer.
[Reactie gewijzigd door emmerx op 22 juli 2024 15:56]
Ik vind het een verschrikkelijke trend dat de meeste laptops tegenwoordig een ultrabook processor hebben.
Zo heb je dan i7's die eigenlijk maar dualcore zijn. 5 jaar geleden zouden deze processors nog binnen de i3 lijn vallen.
Dat is ook aan de prestaties te merken. Ik vind het erg dat de processor uit mijn laptop van 5 jaar geleden (Intel core i7 2630QM) nog steeds relevant is t.o.v. bijvoorbeeld de intel core i7 6500U. Hoewel de single core performance iets slechter is (6500U is ongeveer 22% sneller), is de multi-core performance op mijn 5 jaar oude 2630QM een stuk beter: http://cpu.userbenchmark....re-i7-2630QM/m36796vs2729
En mijn laptop van 5 jaar geleden (Asus K53SV) heeft toen ongeveer €800 gekost. Als ik nu een laptop wil kopen die mijn oude laptop duidelijk verslaat in performance, dan moet ik al meer dan €1200 neertellen.
Dit vind ik dus eigenlijk gewoon consumentenbedrog: de Intel core i7 6500U hoort naar mijn mening gewoonweg niet in de i7 categorie thuis. (en dat geldt ook voor alle andere Intel U processoren).
EDIT: omwille van deze benchmarks, heb ik een maand geleden dan ook beslist om voor mijn oude (maar toen kapotte) laptop een refurbished moederbord te bestellen i.p.v. een nieuwe laptop. Zo had ik dan voor €200 terug een laptop die nog steeds relevant is.
[Reactie gewijzigd door Moonsurfer_1 op 22 juli 2024 15:56]
Prijzen zijn best belachelijk, maar ok. Apple kan daar ook wat van.
Maar even...maakt de historie van Lenovo niets uit met betrouwbaarheid?
Met al het gekut in de afgelopen jaren, zal ik dus nooit meer een Lenovo kopen.
Dit zat ik ook al te denken. Met alle schandalen de laatste jaren heeft Lenovo de komende jaren echt geen Best Buy stempel verdiend. Tweakers zullen de rootkit-software ed waarschijnlijk wel vermijden door een schone herinstallatie maar Tweakers wordt ook door niet-echte-tweakers gebruikt als koopgids. Ik raad in ieder geval per definitie elke Lenovo af de komende tijd.
Dit soort praktijken kunnen gewoon écht niet. Niet alleen moet je het OS blijkbaar opnieuw installeren op een Lenovo-machine, je moet ook nog het UEFI flashen om alle troep eruit te vissen blijkbaar. Dankzij dit soort streken heeft Lenovo het aardig verbruit bij mij.
Mijn afkoelperiode is wel langer dan één jaar ja. Eerder een jaar of 5. Jouw voorbeelden zijn niet vergelijkbaar. Deze acties van Lenovo waren veel ernstiger: dit was niet een ontwerpfout of ander mankement. Dit was willens en wetens hun hardware saboteren met kwaadaardige software. Dat neem ik ze veel meer kwalijk dan als de hardware een keertje niet helemaal goed blijkt te werken. Dat kan gebeuren. Dit niet.
Heb zelf een Lenovo gekocht vorig jaar Augustus, toen waren net de berichten dat de malware/bios problemen opgelost waren door Lenovo. Heb dat toen ook specifiek onderzoek op gedaan en toen bleek dat die problemen zich niet meer voordeden, tot aankoop over gegaan.
5 jaar afkoelperiode vind ik zelf aardig lang, wellicht wat naief.
Om dan nog een voorbeeld te noemen:
Ik neem aan dat je geen Volkswagen (of door Volkswagen gevoerde merken) rijdt?
Ik rijd inderdaad geen Volkswagen nee. Niet dat ik dat anders wel gedaan had, maar het was wel een reden geweest om ze links te laten liggen ja.
Ik vind er niets naiefs aan. Wat mij betreft mogen bedrijven best voelen dat dat soort misstappen ze ernstig kwalijk worden genomen. Nu is het een beetje zo van "sorry, foutje, zal niet weer gebeuren" en iedereen gaat weer verder met ze betalen. De mensen ervoor hebben betaald en een inferieur product gekregen, de mensen erna controleren even of ze er (tijdelijk) mee opgehouden zijn en betalen daarna ook. Zo leren ze het nooit.
Wellicht naïef in de zin dat ze het niet zullen voelen als ik ze persoonlijk mijdt. Daarom dat ik er ook voorstander van ben dat Lenovo in dit geval in de BBG minpunten krijgt voor wangedrag in het verleden. Dat zou op zijn minst mee mogen wegen. Wellicht dat ze namelijk een leuke prijs hanteren voor leuke specificaties, maar als die prijs tot stand komt door dit soort praktijken is dat een zeer groot minpunt.
En extra argument voor mij om wel 'een grudge' te houden: ik doe mijzelf er echt niet mee tekort. Ik mis niets. Ik neem gewoon Lenovo niet mee in de overweging, gelukkig zijn er nog genoeg andere producten van laptops. Ik noem het eerder principieel dan naïef of wraakzuchtig.
@MadEgg Ik snap je punt het is echter welzo dat Lenovo de punten aanpast, de EULA's echter worden nooit gelezen, zodra je computer online staat wordt je gedrag toch uitgelezen hoe je het ook went of keert, dat is met of zonder potentieel gevaarlijke malware +zero days.
Ik zou me dus in deze niet al te druk, maken oftewel de software aanpassen zoals altijd al het geval is geweest.
Het zou wat anders zijn als het bedrijf het ontkend en systematisch ermee door blijft gaan terwijl je laptop bedrijfstechnisch er schade van zou ondervinden, dit is volgens mij nog steeds niet het geval.
Het is dus goed dat er mensen opletten wat ook de kracht van internet is volgens mij.
En dingen rechtzetten waar het over blijkt te hellen naar de *Dark side.
Ook is de meeste kennis van de eindgebruiker nog altijd softwarematig niet al te geRoot, om te begrijpen wat wel en niet kan. De hoofdzaak was dat het geoorloofd was, maar niet acceptabel volgens de gebruikers dat is rechtgezet.
Al met al een gebruikersvriendelijk herstel zoals Lenovo toch beter bekend staat dat is inclusief de garantiebepalingen.
Ik ben het volkomen met je eens. Het is echter wel vreemd dat als ik zoiets roep meteen een -1 wordt gegeven en men roept dat ik het moet beargumenteren met bronnen??
Het is tweakers.net, geen viva.nl
Moeten we op autoweek ook uitleggen waarom volkswagen steken laat vallen?
Maar even...maakt de historie van Lenovo niets uit met betrouwbaarheid?
Met al het gekut in de afgelopen jaren, zal ik dus nooit meer een Lenovo kopen.
Voor mij duurt het ook langer voordat het geloof weer terug komt.
Ik vind bijvoorbeeld zelfs 200 euro nog te veel om bedonderd te worden.
Laat staan 1500+
Er is een op Braswell gebaseerde Celeron N3050, die niet veel onderdoet voor de Celeron van de Medion
Niet dat ik jullie niet geloof hoor, maar de n3050 is toch gewoon een verkapte Atom?
Dat klopt, het zijn eigenlijk Atom cores, en de N3050 doet wel degelijk flink onder t.o.v. de 3855U uit de Medion. De cores van de N3050 zijn namelijk lager geklokt dan die van de N2840 en presteert meestal dan ook slechter dan de N2840. En de N2840 staat mooi in het prestatietabelletje bij de budget laptops, en scoort relatief flink slechter dan de 3855U. De N3050 zou dus nog lager komen te staan.
Ik heb ook ervaring met zowel de N2840, N3050 en de 3855U uit de Medion, en de gebruikerservaring in Windows is echt ook veel vloeiender bij de 3855U. De 'Atom' cores van de N3050 en N2840 staan snel en lang op 100% te draaien bij niet heel zware belasting (bijvoorbeeld een browser met wat tabs open, waaronder YouTube, waarbij er ondertussen updates worden geïnstalleerd). Terwijl de 3855U meer sprint, en dan dus ook de 100% aantikt, maar veel sneller van de 100% afraakt en zakt naar bijvoorbeeld 50%. Dat maakt dat als je dan nog iets extra wilt doen, zoals een nieuwe tab openen in je browser, er nog capaciteit 'over' is op de 3855U, terwijl jij bij de N-processoren als gebruiker dan in de wacht wordt gezet. Zoals gezegd, qua ervaring een groot verschil.
Toevallig heb ik ook ervaring met de Medion die hier als budget-laptop wordt genoemd, en ik denk dat deze met 4GB extra geheugen en eventueel een extra HDD voor wat extra opslag voor 80% van de gebruikers voldoet (eigenlijk iedereen die vooral surft, video kijkt, muziek luistert, Office gebruikt, maar die geen media/code produceert, games speelt of met virtualisatie aan de slag wil). Het is echt een prima koop, al is de accu uiteraard niet geschikt voor echt langdurig mobiel gebruik. Laptops met een N-processor raad ik echter niemand aan, aangezien die in mijn ervaring snel frustrerend in gebruik worden, ongeacht hoeveel geheugen of SSD's je ertegenaan smijt: de processor is hier echt een nare bottleneck bij multitasking/veel taps open/Windows met zijn updates.
Een beetje off-topic: waar Atoms wél tot hun recht komen is bij de Windows tablets; ze zijn super zuinig, en aangezien een tablet minder uitnodigt tot multi-tasken is de processor hier minder snel een bottleneck. Daarnaast zijn veel Atoms voor tablets uitgerust met 4 cores in plaats van 2 (zoals in de N3050), en dat maakt multitasken sowieso al een stuk haalbaarder. Het is dan ook vreemd dat ze bij Intel niet voor 4 Atom cores hebben gekozen voor de N3050. Zo komt de Celeron natuurlijk nooit van zijn slechte naam af, ondanks dat er dus ook best goede Celerons zijn, zoals de 3855U.
[Reactie gewijzigd door displaciamento op 22 juli 2024 15:56]
De 'Atom' cores van de N3050 en N2840 staan snel en lang op 100% te draaien bij niet heel zware belasting (bijvoorbeeld een browser met wat tabs open, waaronder YouTube, waarbij er ondertussen updates worden geïnstalleerd).
Als die CPU's nu al continu op 100% draaien bij licht werk, dan vraag ik me af wat ze gaan doen als ze bij iemand terecht komen zoals mijn buurman.
Die heeft een laptop met een Celeron 900 en daarop Vista Basic en geen geld voor een beter exemplaar. (Die Celeron was begin 2009 al het traagste van het traagste dat er te koop was)
De mensen die zoiets kopen hebben weinig tot geen verstand van processoren en iemand die nu een Braswell koopt begint dus al met een traag systeem, en als Windows en applicaties groter worden, dan kan die het al helemaal niet meer aan.
Zo komt de Celeron natuurlijk nooit van zijn slechte naam af, ondanks dat er dus ook best goede Celerons zijn, zoals de 3855U.
Die Bay-Trail Pentium N3540 uit de Peaq gaat ook niet veel beter zijn, wel 2 cores meer, maar ook weer een oudere generatie en ook in de Atoms zijn er aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd.
Ook Pentium gaat nu een slechte naam krijgen.
En omdat de meeste mensen het verschil niet kennen tussen die goede en slechte Pentiums en Celerons kun je mensen eigenlijk alleen maar een i3 of beter aanraden.
En Intel maakt het steeds onoverzichtelijker met de Core-M 5Yxx, Core-m3 6Yxx, Core-m5-6Yxx, Core-m3 7Yxx, Core-m5 7Yxx en Atom-x7, Atom-x5 en Atom-x3 series daarnaast. Eigenlijk weet je zelfs met een benchmark-lijst nog niet wat je koopt. http://www.notebookcheck....enchmark-List.2436.0.html
Virtualisatie is in de meeste van de hier genoemde processor-ranges uitgeschakeld terwijl dit steeds belangrijker wordt. Ik wil Virtualisatie op mijn tablet.
Heb je daar een bron voor? Ik zou het raar vinden dat deze geen ssd ondersteunen, is het niet gewoon SATA 3 (6 gbps) of iets dergerlijks dat ze niet ondersteunen?
Ik blijf het veel geld vinden (voor high end). Je betaalt €1500,- voor een laptop zonder dedicated gpu en ddr3 (ipv ddr4) geheugen. Dit valt niet onder thin & Light maar vind het ook niet echt een high end laptop. Rond deze prijsklasse zijn er toch voldoende 15 inch laptops beschikbaar die een echte powerhouse zijn en nog redelijk compact. In mijn ogen een niet logische keuze.
Voor veel Tweakers is 1500 Euro al een hoop geld. Ik ga dus ook niet zeggen dat een dergelijk bedrag niet voldoende zou moeten zijn. Wel merkte ik dat ik wat last van die prijsstelling. Er waren best wat ~1000 Euro laptops die prima aan de specificatie van Tweakers zouden hebben voldaan, maar door die prijsstelling niet de high-end uitstraling zouden hebben, en eigenlijk in de Thin&light categorie terecht komen.
Ga je daar 500 Euro boven 1000 Euro zitten dan krijg je betere onderdelen (high res scherm, grotere SSD, hoger geconfigureerde CPU). Wil je een dedicated GPU, 16GB, en die wil je combineren met een kwalitatief scherm, behuizing en toetsenbord en touchpad, dan merkte ik toch dat de configuraties vlot boven de 1500 Euro uit wipten. Waar ik net als jij wat moeite mee heb is dat als ik 1500 Euro betaal ik nog concessies moet gaan doen aan de configuratie om niet boven dat prijspunt uit te komen.
Zou een prijsrange tussen 1500 en 2000 Euro gekozen zijn, dan is er wat meer muziek in de configuraties en wordt naar mijn idee de selectie wat spannender. Toch is er ook wel iets ter verdediging van dat 1500 prijspunt uit te spreken. Door de lat hoog te leggen (of laag, net hoe je het bekijkt ) stresst tweakers de gebruikers en leveranciers wat om hun best te doen om een scherpe configuratie te vinden. Een high end laptop vinden van 2000 Euro is geen kunst.
Met de Yoga 900 is zeker een interessante deal gevonden, al moet ik zeggen dat ik over de thermische huishouding en scherm wat minder tevreden zou zijn, terwijl toch een hoop geld wordt neergelegd. Wel belangrijk, de Ctrl toets zit in de extreme hoek, en dingetje van Lenovo laptops was om op die plek de FN toets te plaatsen. Anderen hebben het ook wel eens gezegd, een heel goed scherm, toetsenbord en touchpad bepalen voor een belangrijk deel de gebruikservaring van de laptop. De laptops worden op deze criteria vaak niet gekocht. Je krijgt deze aspecten erbij. Eigenlijk zouden wij actief op dit soort dingen moeten gaan selecteren, zodat een consensus gaat bestaan welke paneel-, touchpad- en toetsenbordoplossingen goed zijn. Het lastige hierbij is wel dat een computerfabrikant nooit zal garanderen dat in latere series van het model geen andere oplossingen geplaatst kunnen worden. Ook is er niets waar de meningen zo over kunnen verschillen als deze laatste onderdelen.
het gaat nl om een "ültrabook" zoals er ook aangeduid is. En met 1.3 Kg en maar 1.4 cm dik vind je dit niet thin & light?? Ik zou dan graag nog 3 laptops willen zien die zelfde specs hebben en dunner en lichter zijn (ik zou zelf 30 euro meer neerleggen en de dell XPS 13 kopen daar niet van, maar dat is een andere verhaal, alleen niet denken dat ik een LEnovo fan ben)
idd, ik vind dat de consument er redelijk bestolen uitkomt met deze ""high-end"" laptop... alleen al het feit dat hier al meerdere malen is vernoemd: een ontbrekende dedicated GPU in een machine van 1500 euro?? mijn laptop kostte een jaar geleden 1300 euro, heeft én skylake i7, én GTX960m... dan is dit echt een no-go.
Betreffend de Medion: In de behuizing is ruimte om een sataschijf bij te plaatsen voor extra opslagcapaciteit. De ruimte waar normaal de optische drive zit, is onbenut en evenmin treffen we hier een aansluiting aan die eventueel kan worden ingezet.
Hoe moet ik dit lezen? zit de SATA-schijf op de plek van (vroeger) de optische drive? waarbij er geen slot/opening aanwezig is? En wel een SATA- aansluiting?
Zeg dan: Dezeruimte.
Er is maar een van de twee geheugenbanken gebruikt. Dus er kan makkelijk geheugen bij.
[Reactie gewijzigd door beascob op 22 juli 2024 15:56]
Betreffend de Medion: In de behuizing is ruimte om een sataschijf bij te plaatsen voor extra opslagcapaciteit. De ruimte waar normaal de optische drive zit, is onbenut en evenmin treffen we hier een aansluiting aan die eventueel kan worden ingezet.
Hoe moet ik dit lezen? zit de SATA-schijf op de plek van (vroeger) de optische drive? waarbij er geen slot/opening aanwezig is? En wel een SATA- aansluiting?
Zeg dan: Dezeruimte.
Taal-technisch wil ik mij hier niet teveel mee bemoeien, maar er is naast de al aanwezige M.2 SSD ruimte voor één 2,5 inch HDD/SSD. Er worden zelfs schroefjes voor meegeleverd en een één of ander vrij nutteloos folie welke om de HDD/SSD gevouwen kan worden. Overigens is dat dus ook alles wat nodig is om een extra HDD/SSD goed te kunnen monteren; je hoeft niet nog een los een caddy te regelen o.i.d..
De 2,5 inch bay zit echter niet op de plaats waar normaal een optische drive geplaatst zou kunnen worden (zie ook de foto van de binnenkant van de Medion, welke Tweakers op de budget-laptop pagina van dit artikel heeft geplaatst). Op de plek van de optische drive zit ook geen SATA aansluiting, en je kunt in totaal naast de M.2 SSD dus 'maar' één extra 2,5 inch HDD/SSD plaatsen.
[Reactie gewijzigd door displaciamento op 22 juli 2024 15:56]
Even snel een voorbeeldje. Lenovo heeft een tijd adware mee geinstalleerd op nieuwe laptops. Dit soms zo diep weg gestopt dat je in de bios moest wezen om die shit eraf te krijgen (drivers die dat bevatten etc.). Het verbaast mij nog steeds dat Lenovo nog zo goed naar voren komt op een 'onafhankelijke' website als Tweakers.
August this year, it transpired Lenovo had loaded laptops with unwanted malware that couldn’t be removed by wiping your computer.
Let that set in for a second. If you replaced your hard drive and re-installed Windows, you’d still be stuck with it. Your only option would be to either return the laptop to the manufacturer, or install an alternative OS like Linux or BSD.
This malware was hidden in the laptop’s firmware, and abused the anti-theft feature in Windows 8 and 10. Whenever the laptop booted up, the executable would be extracted from the firmware at boot-up and installed. Because it was in the firmware, it was persistent.
Dit vind ik al een reden om nooit weer iets te kopen van lenovo. Maar misschien ben ik daar wel te streng in
Ik had vroeger een laptop van HP. Onder andere door alle teringzooi die HP er standaard opzette was dit ding ontzettend traag en heb ik sinds 2011 enkel nog maar desktops. Nu wil ik voor mijn studie weer een laptop kopen, maar het merk maakt dan toch niet heel veel uit? Ik neem aan dat alle laptopfabricanten in min- of meerdere mate overbodige programma's en drivers erop zetten. Zijn er nog mogelijkheden om hier rekening mee te houden? Er zal vast ook wel e.e.a nodig zijn, dus je kan niet "alles eraf gooien".
Ik kan me namelijk zo voorstellen dat een Windows configuratie voor de PC veel minder zuinig is met de cores ed., wat bij de processor toch meer gereguleerd moet worden.
Je kan bij Microsoft de installatie-media downloaden en zo een "schone" installatie doen. Er is geen specifieke versie voor laptops. Na afloop kan je de instellingen van energiebeheer aanpassen.
Van echte troep heb je geen voordeel. Een enkele keer leveren ze ook drivers mee voor hardware die nog niet door windows ondersteund wordt.
Ik heb zelf wel eens een nieuwe harddisk geplaatst, en daarop een kale windows geinstalleerd (toen kreeg je er nog een CD bij). Mijn netwerkkaart werd niet herkend. Ik heb toen op een andere PC de driver gedownload van de site van de fabrikant van de netwerkkaart. Maar ook dan moet je oppassen dat je geen bloatware meekrijgt. Een driver voor de audiokaart wilde ook gelijk een audio-player en -mixer meeinstalleren.
Het levert gemak op voor de gebruiker, die krijgt zonder veel moeite een compleet systeem. Installeren vanaf een backup-partitie op de ingebouwde schijf is ook sneller.
Laten we zeggen: Malware is kwade opzet, of iets wat de maker van de software over het hoofd heeft gezien, maar wat wel gedrag oplevert alsof het kwaardaardig is. Van de PCM site:
De certificaten die Lenovo gebruikte om de advertenties te serveren waren zó hardnekkig, dat ze bestaande certificaten overschreven. Je browser dacht dus áltijd dat een website veilig was, ongeacht of dat zo was of wanneer niet
Bestaande certificaten overschrijven waardoor de browser niet meer doorheeft dat in niet naar bank.nl ben gesurfd, maar naar bank.xy noem ik toch wel malware. zeker als bank.xy zich voordoet als bank.nl.
Ja, het is gepatched omdat onder de goede bedoeling (read EULA o.a ook nog eens door microsoft accepted.) het ook weer kwetsbaar was als opstartpunt voor kwade opzet.
Ik heb vooralsnog geen schade gezien door dezelfde intentie van Lenovo.
En nogmaals het is goed als de kennis van technology wordt opgemerkt als een ongepaste move.
Maar om het gehele bedrijf of brand daar op af te serveren is ook ongepast.
Erg jammer weer dat er weer compleet over de top-range laptops heengekeken wordt in een tijd dat steeds meer mensen een laptop als desktop replacement willen...
Blijkbaar vindt T.net dat er niemand ooit meer dan €1500,- aan een laptop wil uitgeven, terwijl er op het forum toch regelmatig topics voor laptops > €2000,- langskomen. (heb alle LBBG's in de lijst ernaast bijgepakt, en € 1500,- is de bovenlimiet die T.net hanteert).
Een gamelaptop voor € 1500,- is gewoon géén Gamelaptop, hell, een desktop van € 1500,- is nog niet eens een High-end gamePC.
Ik hoop de volgende LBBG dan ook eens een budget van € 2500,- (of € 3000,-?) te zien voor een degelijke desktopreplacement/high-end game laptop, want dat is bij de lezers van Tweakers lang niet zo'n nichegroep als dat er blijkbaar gedacht wordt bij de redactie.
En voor er reacties komen van "ja, die zijn toch allemaal hetzelfde, dikke I7 + GTX1070/1080 + 16GB ram" zeg ik NEE, er zitten wel degelijk best veel verschillen:
Gebruikte processor: laptop of desktop variant
Gebruikte GPU: laptop of desktop variant / SLI/CF
HDD: varierend van 128GB SATA tot 512GB/1TB PCI-E NVMe SSD
Buildquality
Gebruikte scherm (1080/1440/4K)
Gewicht
USB C g.2/ThunderBolt
Koelvermogen (en bijbehorend geluid)
etc. etc. etc.
[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 15:56]
Naar mijn mening wringt de Ultrabook definitie met die van de eisen die ik zelf tenminste aan een desktop replacement zou stellen. Wil je een CPU en een dedicated GPU vol laten presteren dan heb je in een laptop echt een koelingsuitdaging. Voor een desktop replacement zoek ik zelf dus niet in de richting van ultrabooks maar in die van de professionele laptops (Dell precision, HP Elitebook), of als ik voor games zou kijken, in die van game laptops. Zelfs die apparaten krijgen die koelingskwestie niet helemaal geruisloos sluitend, tenzij er een koeltoren voor vloeistofkoeling aan wordt gehangen.
De ene desktopbehoefte is natuurlijk niet de andere. Iemand met bescheiden desktop activiteiten kan met een Ultrabook goed uit de voeten. Maar die heeft dan ook geen high performance hardware nodig. Het Ultrabook concept combineren met high performance hardware is wat mij betreft een mission impossible. Misschien dat we met de huidige kleinere hardwarearchitectuur dichter naar een optimum toe kruipen, en komen we met verdere verkleining in balans voor het Ultrabook platform. Iets verteld mij dat als de kleinere architectuur het toelaat de CPU's en GPU's meer transistoren gaan bevatten, zodat de energieafname af gaat vlakken.
Dell Latitude is de professionele lijn. Precisions zijn wat voordeliger. Maar Dell doet altijd wat vreemd met verkrijgbaarheid en prijsstelling dat varieert nogal.
Nee, niet helemaal. Latitudes zijn professionele apparaten met het accent op tekst. Prima apparaten voor office software gebruikers en mensen die programmatuur ontwikkelen. De Precisions zijn professionele apparaten met een ander doel, namelijk grafische toepassingen als CAD, visualisatie of FEM analyse software. Door de discrete graphics geschikt voor CAD en de (mijn vermoeden) hogere eisen aan het paneel zijn de Precisions in de regel wat duurder dan de Latitudes.
Allebei de series zijn prachtig, maar met mijn CAD achtergrond denk ik toch het eerst aan de Precisions . Kan het zijn dat je Precisions verward hebt met Inspirons?
[Reactie gewijzigd door teacup op 22 juli 2024 15:56]
Ja, dat kan best. Insprirons is de wat voordeligere lijn, hardware specs zien er vaak best goed aardig uit in vergelijk tot de duurdere modellen. Maar ze zullen wel op het scherm beknibbelen een TN paneeltje ipv IPS.
Beetje onzin, als je goed zoekt en samenstelt kan je gemakkelijk voor 1500 een beest van een PC samenstellen die echt wel kwalificeert als een High End PC.
Natuurlijk kan je voor € 1500,- een prima setup maken, maar géén High-end Game PC.
High end is op dit moment 4K @ Ultra 60FPS, en dat redt je niet met € 1500,-
1080/1440(UW) @ Ultra 60FPS moet idd wél te doen zijn voor rond de € 1500,-
@hieronder: Ok, misschien legde ik de lat voor high-end dan iets hoog, maar dan nog 1440, en zeker de UW (ultrawide) is nu toch wel erg populair, en dan ben je zeker die € 1500,- wel kwijt + nog € 500-1000,- voor een knappe monitor dus dan zit je al snel op € 2000,- tot € 2500,- voor een high-end gamePC, dus is dat helemaal géén vreemd budget voor een laptop.
@Wouter: Het grote gros niet nee, maar een deel toch zeker wel, dan zou het toch fijn zijn als daar dan tenminste (half)jaarlijks ook eens aandacht aan besteed werd, te meer omdat we hier op Tweakers zitten, waar de gemiddelde bezoeker iets meer aan computerhardware uitgeeft dan "de gemiddelde consument"
@teacup: die € 1500,- was ook idd geen verwijzing naar de ultrabook van deze BBG, maar naar de LBBG in het algemeen, ik had gehoopt op een High-end game laptop in deze (of voorgaande/volgende) LBBG)
[Reactie gewijzigd door zion op 22 juli 2024 15:56]
Een gamelaptop voor € 1500,- is gewoon géén Gamelaptop, hell, een desktop van € 1500,- is nog niet eens een High-end gamePC.
Er is meer dan gaming, en dan nog tactische en strategische games spelen fijner op een groot scherm met overzicht op je troepen. Maar ook voor mijn werk met spreadsheets en databases heb ik graag een zo groot mogelijk scherm.
Ja moet het echt draagbaar zijn is 15,6 wel de max, maar juist voor desktop-replacement-toepassingen wil je groter. Als het ding niet wordt gebruikt om in de trein op te werken, niet mee moet in het vliegtuig, en niet in een collegezaal gebruikt wordt, is 17" prima haalbaar, ja incidenteel zijn er zelfs 18" laptops.
Deze zijn prima als makkelijk verplaatsbare desktop. Ik werk nu op een NUC met een 24" scherm (1920x1200), verplaats die soms i.v.m. de zon. Met een laptop is zoiets makkelijker al had toch eigenlijk liever nog 2 aparte schermen gehad, liefst met tilt-functie.
[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 15:56]
Als ik op de pricewatch selecteer 15,6", I3 of hoger, 1920*1080, 4gb of hoger, €400,- tot €480,- dan vind ik er 11, inclusief 1tje met een I5, eentje met een IPS scherm, en 4 met een SSD erin, dus mijn oprechte vraag is, waarom is deze Acer (waar Acer nou niet echt bekend staat om z'n buildquality) dan zo'n goede aanbieding?
Overigens is de reden dat hij niet meegenomen is in de LBBG sowieso omdat er nooit aanbiedingen meegenomen worden in de LBBG.
Daarom noem ik het ook gewoon als zijstraat. Vandaar de "aanbieding weet alleen niet voor hoe lang" opmerking. Maar 480 is al ver boven het budget en w.b. die laptops met 128GB SSD's: we weten de controller (volgens de Buy Guide) maar verder weten we niks. Zal me niks verbazen als het een crap SSD is en bovendien te klein. Daarom wat Spoenky ook zegt, als je toevallig zo'n aanbieding tegenkomt met een goeie processor en nieuwste type geheugen en je doet er als extra upgrade een goeie SSD in, heb je echt een leuke en snelle laptop. Want als je eentje met een i3 en 250GB SSD moet kopen, zit je al gauw aan de 600/700 euro denk ik. En bouwkwaliteit, tja we hebben het nog steeds over budget laptops. En je kan de oude schijf, mits er plek voor is, als tweede schijf erbij zetten voor extra opslag zoals bij de Medion.
[Reactie gewijzigd door chim0 op 22 juli 2024 15:56]