Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Augustus 2017

Multimedialaptop - HP Pavilion Power 15-cb061nd

Best Buy - Multimedialaptop

De Best Buy voor personen die een multimedialaptop zoeken, is wat ons betreft op het moment van schrijven de HP Pavilion Power 15-cb061nd. De laptop is niet zonder minpunten maar ziet er goed uit, is snel genoeg en dankzij de aanwezigheid van een GTX 1050 4GB-gpu kun je er redelijk mee gamen. De resolutie van het matte ips-scherm is 1920x1080 pixels.

De multimedialaptop blijft een wat lastige categorie. Niet alleen is de term 'multimedia' sterk verouderd, maar ook zijn eigenschappen die in het verleden onmiskenbaar onderdeel moesten uitmaken van dit soort laptops, zoals een blu-raydrive, inmiddels minder belangrijk, terwijl andere eigenschappen, zoals een 1080p-scherm, tegenwoordig standaard zijn.

Daar staat tegenover dat er nog genoeg eigenschappen over zijn waar users belang aan hechten, als ze een laptop zoeken die met name geschikt is voor het kijken van films en series en voor het gamen, hoewel niet op de hoogste instellingen. We stellen als eis dat er een goed scherm aanwezig moet zijn, een erg capabele combinatie van cpu en gpu en voldoende snelle opslag. Wat we ook laten meewegen: dat de laptop er goed uitziet. De laptop moet zonder schaamte in de huiskamer gezet kunnen worden.

Met deze eisen komen we uit op de HP Pavilion Power 15. Dit is de opvolger van de Pavilion 15 die we al een paar keer eerder als multimedialaptop in de Best Buy Guide kozen, zoals in die van april. De Pavilion Power bevat enkele verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, zo hebben we zelf kunnen constateren, want we hebben de laptop aan een korte test onderworpen. Daarbij ging het wel om een uitvoering met Core i5-7300HQ en GTX 1050 2GB. De door ons gekozen laptop is dus sneller.

Behuizing

Door de test van de behuizing weten we dat deze stevig is, er mooi uitziet en netjes is afgewerkt. De behuizing is sterk gewijzigd ten opzichte van die van de Pavilion 15 en naar onze mening ziet de Pavilion Power er een stuk beter uit. Het oppervlak rond het toetsenbord geeft de indruk van geborsteld aluminium en laat helaas vingerafdrukken goed zien. De behuizing is volledig mat zwart en opvallend is dat het scherm doorloopt tot over de achterkant. Opengeklapt duwt de onderkant van de schermrand de laptop zo iets omhoog, voor onder meer betere airflow. De cover van het scherm is minder goed in te drukken dan bij de Pavilion 15, waardoor de Pavilion Power bij het vasthouden in ingeklapte modus een solider indruk geeft.

Scherm

Het scherm is een ips-paneel dat de resolutie van 1920x1080 pixels weergeeft. HP heeft bij dit model voor een matte uitvoering gekozen. Dat heeft als voordeel ten opzichte van spiegelende schermen dat er minder hinderlijke reflecties optreden. Gebruik in de buitenlucht is desondanks geen ideale ervaring: de maximale schermhelderheid van 237cd/m2 is niet heel slecht, maar ook zeker niet helder genoeg om beeld buiten goed zichtbaar te maken.

  • Schermhelderheid
  • Contrast (max. helderheid)
Schermhelderheid
Laptop Resolutie helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Dell XPS 15 9550 3840x2160
340
Asus ROG Strix GL553VD 1920x1080
336
Acer Aspire VX-591G 1920x1080
292
Asus Strix FX502VM 1920x1080
288
Dell Inspiron 15 7000 1920x1080
253
HP Pavilion 15 1920x1080
245
HP Pavilion Power 15 1920x1080
237
Contrast (max. helderheid)
Laptop Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Pavilion Power 15 1920x1080
1276:1
Asus ROG Strix GL553VD 1920x1080
1102:1
Dell XPS 15 9550 3840x2160
1055:1
Asus Strix FX502VM 1920x1080
991:1
Acer Aspire VX-591G 1920x1080
865:1
HP Pavilion 15 1920x1080
822:1
Dell Inspiron 15 7000 1920x1080
375:1


Hardware

De processor is de Intel Core i7-7700HQ. Dit is een Kaby Lake-quadcore met ondersteuning voor HyperThreading en met een kloksnelheid van 2,8GHz. Het draaien van veeleisende software is geen probleem met deze processor. De Pavilion Powser 15 combineert dat met 8GB ddr4, wat voldoende is voor een multimedialaptop. Meer geheugen is onder andere prettig voor multimediaproductie: werken met grote bestanden leidt er dan minder gauw toe dat je systeem traag reageert.

De videokaart is een Nvidia GeForce GTX 1050-gpu met 4GB gddr5. Tweakers heeft meerdere reviews van laptops met de GTX 1050 met 4GB gddr5 gepubliceerd en daaruit blijkt dat de videokaart prima framerates neerzet bij gamen op een resolutie van 1920x1080 pixels met grafische instellingen op medium of high. Wie het spelen van 3d-games echt belangrijk vindt en hoge framerates op hoge instellingen wil, kan beter een laptop kiezen met minimaal een GTX 1060. Maar dan kom je in de hogere prijsklasse van gamelaptops.

3DMark Cloudgate - Graphics
Laptop GPU voor games score in punten (hoger is beter)
Asus Strix FX502VM GTX 1060
79.674
Dell Inspiron 15 7000 GTX 1050 Ti
44.900
Asus ROG Strix GL553VD GTX 1050 4GB
38.063
Acer Aspire VX-591G GTX 1050 4GB
34.597
HP Pavilion Power 15 GTX 1050 2GB
34.338
HP Pavilion 15 GTX 960M
30.505
Dell XPS 15 9550 GTX 960M
28.982

De test is gedraaid met de HP Pavilion Power 15 met GTX 1050 2GB, de resultaten van het door ons gekozen model liggen waarschijnlijk rond die van de overige laptops met GTX 1050 4GB.

De laptop beschikt over een m2-ssd met opslagcapaciteit van 256GB. Daarnaast is er een harde schijf van 1TB die op 7200rpm roteert. De ssd zorgt ervoor dat het besturingssysteem en programma's soepel draaien, de harde schijf biedt voldoende opslagruimte voor een flinke collectie mediabestanden. De hdd is afkomstig van HGST, het is een Travelstar 7K1000 met een buffer van 32MB; de ssd is een oem-variant van de Samsung PM961, een nvme-ssd met m2-formfactor, die is opgebouwd uit Samsungs 3d-nand. De ssd presteert bijzonder goed. AS-SSD rapporteert alleen een vreemde uitkomst bij willekeurig schrijven. Bij een controle met CrystalDiskMark blijkt dit aan AS-SSD te liggen: bij CrystalDiskMark zet de ssd een snelheid van 176MB/s neer bij het 4K-onderdeel. Wie meer werk- of opslaggeheugen wil inbouwen, loopt tegen een nadeel aan: de Pavilion Power 15-behuizing is niet eenvoudig te openen. De hele onderkant van de behuizing moet daarvoor worden opengeschroefd en losgewrikt.

  • AS-SSD - Sequentiële lees-transferrate
  • AS-SSD - Sequentiële schrijf-transferrate
  • AS-SSD - 4K Random Read
  • AS-SSD - 4K Random Write
  • AS-SSD - 4k Random Read - 64 Threads
  • AS-SSD - 4k Random Write - 64 Threads
AS SSD - Sequentiële leestransferrate
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
HP Pavilion Power 15 Samsung PM961 256GB
2.407,00
HP Pavilion 15 Samsung MZVLV256
1.295,00
Dell XPS 15 9550 Samsung PM951 512GB
735,00
Acer Aspire VX-591G Liteon CV3-8D128
510,98
Asus ROG Strix GL553VD Sandisk Z400s 128GB
508,75
Asus Strix FX502VM SK Hynix SC308 128GB
491,48
Dell Inspiron 15 7000 Intel 540s 256GB
479,00
AS SSD - Sequentiële schrijftransferrate
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Dell XPS 15 9550 Samsung PM951 512GB
564,00
Dell Inspiron 15 7000 Intel 540s 256GB
408,00
HP Pavilion Power 15 Samsung PM961 256GB
363,80
Acer Aspire VX-591G Liteon CV3-8D128
327,32
Asus ROG Strix GL553VD Sandisk Z400s 128GB
161,88
HP Pavilion 15 Samsung MZVLV256
141,60
Asus Strix FX502VM SK Hynix SC308 128GB
114,22
AS SSD - 4K Random Read
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
HP Pavilion Power 15 Samsung PM961 256GB
44,90
Dell XPS 15 9550 Samsung PM951 512GB
36,60
HP Pavilion 15 Samsung MZVLV256
32,80
Dell Inspiron 15 7000 Intel 540s 256GB
25,70
Asus Strix FX502VM SK Hynix SC308 128GB
25,41
Acer Aspire VX-591G Liteon CV3-8D128
23,11
Asus ROG Strix GL553VD Sandisk Z400s 128GB
18,98
AS SSD - 4K Random Write
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
HP Pavilion 15 Samsung MZVLV256
108,97
Dell XPS 15 9550 Samsung PM951 512GB
103,50
Dell Inspiron 15 7000 Intel 540s 256GB
71,90
Asus ROG Strix GL553VD Sandisk Z400s 128GB
68,68
Asus Strix FX502VM SK Hynix SC308 128GB
59,13
Acer Aspire VX-591G Liteon CV3-8D128
50,20
HP Pavilion Power 15 Samsung PM961 256GB
1,29
AS SSD - 4k Random Read - 64 Threads
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
HP Pavilion Power 15 Samsung PM961 256GB
1.429,00
HP Pavilion 15 Samsung MZVLV256
825,58
Dell XPS 15 9550 Samsung PM951 512GB
727,00
Acer Aspire VX-591G Liteon CV3-8D128
271,88
Dell Inspiron 15 7000 Intel 540s 256GB
265,00
Asus Strix FX502VM SK Hynix SC308 128GB
210,22
Asus ROG Strix GL553VD Sandisk Z400s 128GB
134,95
AS SSD - 4k Random Write - 64 Threads
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Dell XPS 15 9550 Samsung PM951 512GB
504,00
Dell Inspiron 15 7000 Intel 540s 256GB
151,00
HP Pavilion Power 15 Samsung PM961 256GB
142,40
Acer Aspire VX-591G Liteon CV3-8D128
133,95
Asus ROG Strix GL553VD Sandisk Z400s 128GB
126,47
HP Pavilion 15 Samsung MZVLV256
125,18
Asus Strix FX502VM SK Hynix SC308 128GB
76,42

De netwerkkaart voor draadloos internet is de dualband Intel 7265 2x2-module met ondersteuning voor 802.11ac-wifi en bluetooth 4.2, die niet snel de bottleneck zal vormen bij downloads en streams. Daarnaast beschikt de laptop aan de rechterkant over een gigabitethernetadapter, hdmi, usb 3.0 en een geheugenkaartlezer. Ook zit hier een type c-connector van usb 3.1. Het gaat hier om Gen 1, die dus dezelfde snelheid biedt als usb 3.0, maar fijn is wel dat er nu een usb-c-aansluiting is. Die ontbrak bij de Pavilion 15. Aan de linkerkant zitten nog twee usb 3.0-poorten en ook zit hier de 3,5mm-audioaansluiting. Helaas is er geen displayport.

Toetsenbord, speakers, overige

Boven het toetsenbord zitten de speakers, onder een strook met gaatjes. Laptopfabrikanten werken vaak samen met audiobedrijven en in het geval van HP is dat tegenwoordig B&O. We hadden gehoopt dat de geluidskwaliteit beter zou zijn dan die van de Pavilion 15, maar de toevoeging van de term 'Power' aan de typenaam slaat niet op het geluid. Erg krachtig klinkt het niet en we missen met name de bas. Dit is een duidelijk minpunt voor een multimedialaptop en eigenlijk voor de hele laptopmarkt: er zijn maar weinig modellen waarbij het geluid weet te overtuigen.

Noemenswaardig is verder dat standaard de fans van de laptop goed hoorbaar zijn. Het hielp iets om de Coolsense-app van HP uit te schakelen. Deze belooft de ventilator en prestaties 'optimaal' op elkaar af te stemmen. Ook bij het uitschakelen waren de ventilators echter nog steeds duidelijk aan het werk; het geluid is nadrukkelijker aanwezig naarmate de laptop zwaarder werk te verduren krijgt.


Het toetsenbord typt prettig en heeft achtergrondverlichting dat aan of uit gezet kan worden; meer standen zijn er niet. De touchpad reageert goed op aanrakingen en multitouchgebaren. Het oppervlak is iets kleiner dan dat van de Pavilion 15 wat een beetje vreemd is; de trend is dat touchpads steeds groter worden.

Accuduur is niet de belangrijkste eigenschap van een multimedialaptop. Het cb001nd-model van HP hield het bij onze browsetest maar liefst 9 uur en 8 minuten vol met zijn 68Wh-accu. Onze versie met Core i7 zal het misschien iets korter volhouden, maar nog steeds is een prima tijd te verwachten bij licht gebruik.

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • PCMark 8 creative conv.
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop GPU voor games tijd in uren en minuten (hoger is beter)
HP Pavilion Power 15 GTX 1050 2GB
9u8m
Dell Inspiron 15 7000 GTX 1050 Ti
8u
Acer Aspire VX-591G GTX 1050 4GB
6u41m
HP Pavilion 15 GTX 960M
5u59m
Dell XPS 15 9550 GTX 960M
5u51m
Asus ROG Strix GL553VD GTX 1050 4GB
4u29m
Asus Strix FX502VM GTX 1060
3u20m
PCMark 8 creative conv.
Laptop GPU voor games tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Dell Inspiron 15 7000 GTX 1050 Ti
5u34m
Dell XPS 15 9550 GTX 960M
5u6m
Acer Aspire VX-591G GTX 1050 4GB
4u37m
HP Pavilion Power 15 GTX 1050 2GB
4u4m
HP Pavilion 15 GTX 960M
3u55m
Asus ROG Strix GL553VD GTX 1050 4GB
2u12m
Asus Strix FX502VM GTX 1060
1u57m

Er zijn meerdere configuraties van de HP Pavilion Power 15. Wie onder de duizend euro wil blijven komt uit bij de cb030nd-variant, maar deze heeft minder videogeheugen en een ssd van 128GB in plaats van 256GB. Voor, op moment van schrijven, slechts honderd euro meer, is de cb061nd daarom een betere keuze.

HP Pavilion Power 15-cb061nd HP Pavilion Power 15-cb030nd
Processor Intel Core i7-7700HQ Intel Core i7-7700HQ
Videokaart GTX 1050 4GB GTX 1050 2GB
Ram 8GB ddr4 8GB ddr4
Opslag 1TB-hdd + 256GB-ssd 1TB-hdd + 128GB-ssd
Scherm 15,6", full-hd, ips 15,6", full-hd, ips
Prijs Onbekend Onbekend

Conclusie

HP heeft de Pavilion 15 die we al enkele keren als Best Buy op multimediagebied kozen een redelijke update gegeven in de vorm van de Pavilion Power 15. De behuizing ziet er beter uit, is steviger geworden en het toetsenbord typt net wat fijner. Helaas is HP de speakerkwaliteit vergeten op te schroeven dus een extern setje is aan te raden en ook upgraden is nog nodeloos lastig. Verder is een nadeel dat de fans duidelijk hoorbaar zijn. De combinatie van krachtige cpu, gpu en voldoende snelle opslag, samen met het matte ips-scherm, maken dat de Pavilion Power 15 volgens ons desondanks de Best Buy van dit moment is.

Getest

HP Pavilion Power 15-cb061nd

Prijs bij publicatie: € 1.099,-

Bekijk product

Alternatief - niet getest door de redactie

HP Omen 15-ce000ndvanaf Onbekend

Wie liever een wat opvallender laptop heeft kan bij deze Omen van HP terecht. Het gaat hier om een gamelaptop met rode accenten. Dat moet je wel echt mooi vinden want op het gebied van zowel processor, opslag en videokaart lever je wat in ten opzichte van de Pavilion Power.

Score: 3(0 reviews)

Alternatief - getest door de redactie

Asus FX502VM-FY109Tvanaf Onbekend

Beter gamen kan met deze Asus FX502VM. Hij heeft namelijk een GeForce GTX 1060. Toch ziet deze laptop er bescheiden uit en is het ips-scherm uitstekend. Hierdoor is deze laptop een prima multimedialaptop, al lever je wat in op processorcapaciteit en opslaggeheugen.

Score: 5(0 reviews)
linkAsus FX502VM - Snelle gamelaptop voor scherpe prijs

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (142)

Wijzig sortering
Ik snap niet helemaal waarom Lenovo nog zo vaak gekozen wordt, vooral gezien hun vele schandalen (rootkits, Superfish etc). Door die berichtgeving loop ik nu met een boog om dat bedrijf heen.
En als je dan voor Lenovo kiest en je de garantie wil aanspreken,... begin me er niet over, het zijn prima laptops maar de garantie laat heel veel te wensen over, op mijn werk zijn we daardoor van merk gewisseld voor onze consumentenlaptop verkoop.
- garantiegevallen die als zelf toegebrachte schade worden opgemerkt en de klant moet betalen
- doorlooptijden van 4 tot 6 weken
- kwijtgeraakte laptops
- geen duidelijke statusmeldingen ( je moet er achter aan blijven bellen )
- backcovers en lcd covers zijn met krassen terug gekomen ( daarom maken we sinds kort altijd foto's voordat die wie we nog geleverd hebben naar RMA gaan ) en natuurlijk was het onze schuld

Etc. etc.

Melding via onze merkmanager en contactpersoon bij Lenovo gedaan, beloftes, beloftes, switch naar ander reparatiebedrijf maar het heeft allemaal niks uitgehaald.

Hoop dat jullie andere ervaringen hebben maar wij/ik zijn er klaar mee.

Kortom, ik vind dat er voor/bij een BBG ook de garantieafhandeling en support meegenomen moet worden in de keuze.

[Reactie gewijzigd door HammieDuDe op 1 augustus 2017 08:10]

Ik ben het met je eens dat het een goede toevoeging zou zijn. Je moet er alleen natuurlijk wel rekening mee houden dat de winkelier in principe het eerste aanspreekpunt is voor de garantie van een gemiddelde consument, en dat is nu juist de doelgroep waar Tweakers zo erg op hamert de laatste tijd.
Ja precies dat is ook wel zo, maar wij als winkel ( en dus eerste aanspreekpunt ) zitten met de gebakken eieren. ( hoe zou jij reageren als de winkel waar jij een laptop hebt gekocht zegt dat ze bij de reparatie van Lenovo hem kwijt zijn geraakt, of terug krijgt met krassen? )
Wij krijgen geen onderdelen van Lenovo gezien alles door hun zelf gerepareerd dient te worden. Oftewel alles moet opgestuurd worden. We kunnen er zelf wel nieuwe schijven en/of mem in zetten maar waar moeten we dat dan op verhalen? Er zit door de grote partijen al nauwelijks marge op deze apparaten en dan moeten we zelf ook nog de reserveonderdelen doen ( we moeten het al hebben van onze dienstverlening, en dan kunnen we dit er niet bij hebben ). Dit was voor ons de doorslag.

[Reactie gewijzigd door HammieDuDe op 1 augustus 2017 11:46]

switch naar ander reparatiebedrijf maar het heeft allemaal niks uitgehaald.
Lijkt me stug want Lenovo repareert zijn consumenten laptops niet zelf maar dat doen externe partijen als een Dynafix. Dus ik ben benieuwd welke reparatiebedrijven jullie gebruik van hebben gemaakt. Zeker in geval van consumentenlaptops zit er weinig verschil tussen merken qua garantie afhandeling.
De contactpersoon zei dat ze naar een ander bedrijf zouden gaan maar ook dat hebben ze niet gedaan. Het is gewoon een opeenstapeling van gezeur en valse beloftes.

Ik wou ze niet bij naam noemen maar het gaat in deze dan dus ook om Dynafix of in ieder geval de combinatie van het merk met het bedrijf. Ook Toshiba maakt(e) hier gebruik van voor de consumentenlijn, en ook daar waren we uiterst ontevreden over. We voeren nu Dell en qua garantieafhandeling petje af! ( nog niet veel nodig gehad ook! )

Maar nogmaals, ik hoop dat anderen betere ervaringen met ze hebben maar na een stuk of 15 a 20 "gevallen" waren we er toch wel klaar mee.
Ook Toshiba maakt er gebruik van... daarmee bevestig je dus eigenlijk dat je verhaal niet klopt. :+

Dell wijkt af van de andere fabrikanten, maar ga aub niet roepen dat Lenovo ruk is vanwege garantie om vervolgens met de conclusie te komen dat die bij de meeste andere merken op gebied van consumenten garantie ook te wensen over laat. Garantie (en service) kost nu eenmaal geld, de consument wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dan krijg je ook slechte service.;)
Ik heb dezelfde ervaringen, zakelijk 7 stuks Yoga 15 aangeschaft (€2500+ p.s.) Alle 7 hebben mankementen die na meerdere reparaties niet opgelost kunnen worden omdat het designfouten zijn. Dan hebben we het over spontaan brekende schermen, fluitende ventilators, kapotte usb-poorten en ga zo maar door. En zelfs zakelijk is de garantie om te huilen, de monteurs komen met verkeerde onderdelen aanzetten waar ze pas na volledige demontage van de laptop achter komen.

Nooit meer Lenovo voor ons.
Same here. Gevalletje pech, maar een specifiek probleem waardoor de wifi kaart totaal niet meer functioneerd. Op modellen van 3 jaar oud, er is niets over te vinden, en niemand heeft een oplossing. Bij een poging het zelf op te lossen loop je tegen het probleem aan dat Lenovo hardware white-list, dus je bent ernstig beperkt.

Van het vertrouwen wat ik had in Thinkpads (vroeger een laptop gehad die het bijna 10 jaar(!) gedaan heeft) is bij mij niets meer over. Ik zal er nooit meer een kopen en er ook nooit meer een aanraden.
Dat is jammer want thinkpads zijn nog steeds zeer betrouwbare latops.
Hoe moeilijk is het om een wifi kaartje te vervangen in een thinkpad? 5 minuten werk. Bij veel andere merken is dat niet eens mogelijk om zelf te doen.
"Dat is jammer want thinkpads zijn nog steeds zeer betrouwbare latops."

Nee dat zijn ze dus niet, zie de klachtenregen.

"Hoe moeilijk is het om een wifi kaartje te vervangen in een thinkpad? 5 minuten werk"

Waar zeg ik dat dat moeilijk is?
Kortom, ik vind dat er voor/bij een BBG ook de garantieafhandeling en support meegenomen moet worden in de keuze.
Garantieafhandeling van een fabrikant ligt grotendeels bij externe partijen als Dynafix. Zij hebben contracten met bijna elke notebook fabrikant (waaronder dus ook Medion/Lenovo).
Het kan gebeuren dat je slechte ervaringen hebt qua Lenovo support maar dit zal niet veel afwijken met andere merken.
Klopt, het zal wel de combinatie zijn geweest maar ook de combinatie Toshiba en Dynafix hebben ons niet veel goed gebracht. Nu leveren we Dell en hebben zelfs reserveonderdelen liggen! Alleen dat geeft al een beter gevoel. En je kunt inderdaad Dell niet vergelijken met de consumentenlijnen van de merken als Asus, Lenovo en Toshiba maar als je bovenstaande redenen leest vind ik dat toch niet acceptabel
Lenovo zal ik nooit meer adviseren nee.

Lenovo van mijn ouders, die supervoorzichtig zijn met de laptop, alleen in huis gebruiken, nooit meenemen, etc. viel gewoon als vanzelf uit elkaar. Stukken van de behuizing knapten af terwijl je het scherm voorzichtig dicht klapt, etc. Los van geluidsproblemen / touchpad registratie fouten etc. Binnen 2 jaar was het ding met goed fatsoen niet meer zakelijk in te zetten.
Dus op een n=1 ervaring diskwalificeer je een compleet merk? Ik snap dat je na een negatieve ervaring twee keer kijkt, en wat aandachtiger naar reviews gaat kijken of je weer een bevestiging van je vermoedens ziet. Maar een merk diskwalificeren doe ikzelf tenminste niet snel.

Als ik zo over het computerlandschap kijk zijn er geen eenduidig goede of slechte merken meer. Het ene merk heeft accenten op andere vlakken als het andere, waardoor je als gebruiker meer affiniteit met een merk kan krijgen.

De kwaliteit vind ik over merken heen per model best verschillen. In het ene model wordt alles goed gedaan, het andere model is een misser. Probeer dus vooral onbevooroordeeld te blijven en steeds opnieuw naar reviews te kijken. En dan is nog steeds de kans aanwezig dat je helemaal gelijk krijgt, maar dan heb je dat wel gecheckt.

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 augustus 2017 12:37]

Ik zeg toch niet dat dat de enige reden is?
Ik heb het echter met mijn eigen ogen gezien hoe ontzettend slecht die dingen gebouwd zijn. Als je dan andere mensen er over hoort klagen dan is al gauw duidelijk dat het niet exemplarisch was. Zelfs een waterkoker van de action voor 5 euro blijft langer heel - je kan mij niet wijsmaken dat ze niet heel goed wisten dat ze echt belabberde kwaliteit leverden. En dat laatste is voor mij wél een reden om een heel merk links te laten liggen. Ik adviseer eigenlijk alleen nog maar dell.
Dit zijn thinkpads en dus officieel de zakelijke lijn van Lenovo. Hier wordt iets anders mee omgegaan lijkt mij dan met de Retail lijn.
Als je NBD garantie hebt afgenomen inderdaad wel, zo niet, ga je de zelfde molen in als de consulijn
Bang For Buck misschien? Ik gooi over elk nieuw apparaat decrapifier en heb daarom nooit last van de schandalen (niet enkel lenovo).
decrapifier staat hier op Tweakers als laatst geupdate in 2010: downloads: PC Decrapifier 2.2.4

Is dat nog wel iets voor deze tijd?
Off-topic:
Decrapifier word gewoon op hun eigen site nog netjes bijgehouden. Echter heb ik deze zojuist even uitgeprobeerd en vind hem weinig geavanceerde opties hebben. Voor de standaard programma's die je weg wilt hebben doet het zijn werk.

Bulkcrapuninstaller raad ik eerder aan, dit is een vrij grof grondig programma en verwijderd ''bijna'' alle bloatware die je weg wilt hebben. Hij vond in mijn test 10x zoveel troep als bovenstaande en geeft netjes alle informatie omtrent de software en gebruikers reviews/ervaringen etc.

Laatstgenoemde gebruik ik voor mijn werk en heb hier een portable versie van op een usb stickie staan. Top software.

On-topic:
Zelf de ideapad 510y o.i.d. gehad (ergens 2013)
Liep gelijk vast, ding was echt niet vooruit te branden dankzij alle bloatware (alleen bureaublad stond al voor de helft vol met bloatware).

Heb toen een schone installatie gedaan en ding was aanzienlijk sneller, nog steeds was de harde schijf behoorlijk traag overigens en over de rest van de rampen die het ding aantrok zullen we het maar niet hebben.

Het idee dat er genoeg mensen zijn die ook +-1300 euro neertellen voor zon laptop vol met bloatware en vervolgens niet beter weten en gewoon op alsnog een trage laptop werken... Koude rillingen

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 1 augustus 2017 12:58]

Doet het nog steeds goed hoor :)
Het is gewoon een tool die geautomatiseerd alle software verwijdert die geïnstalleerd is. Als het werkt dan werkt het, niet alle software heeft continue updates nodig. En een slimme tool hoeft het ook niet te zijn want je gebruikt deze tool bij een nieuw product en op dat moment staat er nog geen enkel stuk software op wat je wilt hebben. Dus alles kan er af (en gaat er af 8-) )
Ja, zeker als je de nieuw geleverde laptop niet opnieuw wilt installeren. Met dit tooltje kan je de geselecteerde programma's / apps ook silent verwijderen, waardoor je niet telkens next, next, finish hoeft te drukken. Scheelt toch zo'n 10/15 min per keer :)
Windows 10 kent een prachtige optie. Herstel naar originele Windows versie. Of je kan handmatig een bv creators update downloaden en geen instellingen behouden
Ik begreep altijd dat die herstel partitie gemanipuleerd werd door de oems? Mocht dat niet meer het geval zijn in Windows 10 zijn jouw oplossingen inderdaad een stuk simpeler en, waarschijnlijk, sneller
Je hebt een herstel naar "hoe pc geleverd was" of wis alles. De laatste dus :)
Onlangs een Lenovo PC hersteld met de optie 'wis alles' i.v.m. bloatware. Achteraf bleek er gewoon weer Candy Crush en dat soort troep op te staan.

Die wis alles hersteld dus volgens mij een recovery partitie, welke in het geval van Lenovo er zelf opgezet is met bloatware.
Candy crush staat gewoon al standaard in Windows 10 in het start menu... niet alleen bij Lenovo
Candy Crush etc wordt door Microsoft geleverd. Daar doet de fabrikant niks aan (of tegen).
Mocht dat geen soelaas bieden? (recovery partitie ipv een schone windows versie)

Kijk eens in je omgeving of er iemand in het onderwijs werkt.
Zijn kunnen tegen een sterk gereduceerd tarief (onder de 20 euro) een windows 10 pro kopen.
Zo kun je zelf een schone installatie maken. Dat is ook meteen een nadeel.

Tijdens installatie installatiepartitie wipen en de latop bent zo schoon als net gewassen babybillen.
Toch heeft lenovo ook al malware in de bios gezet, waardoor je er niet zo simpel vanaf geraakt
Het afgelopen jaar heb ik alienware, apple, msi, asus en hp gehad. Bij elke laptop hoort een lang verhaal, maar meerdere versies kapot gegaan van elk merk. Nu geindigt bij een lenovo legion y520 en man wat een apparaat. 1100 euro, gtx 1050, i7 7700hq, stille fans, weinig bloatware, geweldig toetsenbord. Prima scherm. SSD + HDD. 16gb ram. Tot zover werkt dit apparaat echt geweldig en ben er dan ook zeer blij mee. Jammer dat de hp hier de winnaar is, want qua eigen ervaring is dat niet terecht.
Allemaal prima, maar Lenovo heeft bewezen meerdere keren spyware en rootkits op hun devices te zetten. Dan kan het nog zo goed zijn, maar een bedrijf dat zn klanten zo bedriegt, wil ik geen zaken mee doen.
Gelul. Mensen blijven elkaar dom napraten.

Lenovo heeft 1 keer, zonder dat ze het zelf wisten op hun consumentenmodel superfish meegeleverd en daarvoor direct excuses gemaakt.

Lenovo heeft nooit een rootkit geinstalleerd op een product.
- Februari 2015: Superfish op de laptops
- Augustus 2015: "Lenovo Service Engineer" is een stuk software in de BIOS die automatisch Lenovo crap download.
- September 2015: Lenovo Customer Feedback Program 64. Een tool die ongemerkt en ongevraagd allemaal data naar de Lenovo servers stuurt.

Maar, fijn dat jij ook met feiten komt.

Over de rootkit, daar heeft Tweakers nota bene zelf over gerapporteerd:
nieuws: Lenovo haalt rootkit weg uit bios meerdere laptopmodellen
Feb 2015: Lenovo heeft zonder dat ze het zelf wisten op hun consumentenmodel superfish meegeleverd en daarvoor direct excuses gemaakt. Ja is kut. Niet op Thinkpads.

Aug 2015: Geen rootkit maar windowsfunctionaliteit. Ja is kut. Niet op Thinkpads.

September 2015: Lenovo repeatedly mentions, in document HT102023, that the data they collect is not "personally identifiable information". They also state that the only apps for which they collect data are their own. And, Lenovo.TVT.CustomerFeedback.Agent.exe gets a clean bill of health.

Een van de veiligste laptops hedendaags zijn thinkpads met coreboot of libreboot zonder intel management engine, waar elke andere laptop vanaf de sandy bridge processor lijn last van heeft.

Als je dan toch zo fel bent op security ga je dan druk maken over windows 10 en intel management engine, zaken die er echt toe doen ipv " roOtK1t omg hurr!11" te roepen bij elke lenovo post.
Prima scherm. SSD + HDD. 16gb ram. Tot zover werkt dit apparaat echt geweldig en ben er dan ook zeer blij mee. Jammer dat de hp hier de winnaar is, want qua eigen ervaring is dat niet terecht.
Je bent een mazzelpik. Koester het ding, het wordt een collector's item.

Lenovo heeft het bij velen verbruid en bij mij is dat blijvend. Als was hij van goud en krijg ik geld toe. Ik laat de mensen niet meer hun geld op een ziek paard zetten.
Ik word er op aangekeken en kan ook niet ontkennen dat ik van de makkes weet.
Geen Lenovo.
Voor mij heeft dell, apple, msi en asus ook mijn huid verbrandt. Kijk gemiddeld genomen zullen er altijd bedrijven zijn, waar mensen meer klachten bij hebben dan anderen. Maar zelf heb ik bijna bij elk merk wel een slechte en goede ervaring. Zelfs met merken die hoog scoren.
Maar zelf heb ik bijna bij elk merk wel een slechte en goede ervaring. Zelfs met merken die hoog scoren.
Ja, zo hebben ze allemaal wel wat. Zelf ben ik gecharmeerd van de MS Surface Pro.
Totdat...
De Lenovo Legion Y520 heeft niet 1 fan zoals gebruikelijk is maar 2 stuks. Daarnaast is die niet bepaald slank en is die ook niet bepaald licht. Ziet er meer uit als een gaminglaptop.
Misschien omdat je het zelf niet helemaal snapt.
Iets met klok en klepel.
- Februari 2015: Superfish op de laptops
- Augustus 2015: "Lenovo Service Engineer" is een stuk software in de BIOS die automatisch Lenovo crap download en "autochk.exe" vervangt met een Lenovo versie als die van Microsoft is.
- September 2015: Lenovo Customer Feedback Program 64. Een tool die ongemerkt en ongevraagd allemaal data naar de Lenovo servers stuurt.

Maar, fijn dat jij ook met feiten komt.

Over de rootkit, daar heeft Tweakers nota bene zelf over gerapporteerd:
nieuws: Lenovo haalt rootkit weg uit bios meerdere laptopmodellen

Graag een feitenrijtje om jou mooie argument kracht bij te zetten.

[Reactie gewijzigd door armageddon_2k1 op 3 augustus 2017 07:00]

Daarnaast ook nog de bouwkwaliteit van die hier genoemde Ideapad serie. Heb zelf ooit een Ideapad U320 gehad, kennis van mij dezelfde. Binnen een tijdspan van 3 maanden waren bij ons allebei de schermscharnieren afgebroken. Garantie? Ho maar! Ondanks dat het een constructiefout was en bij behoorlijk wat mensen voorkwam, viel het niet onder de garantie maar "onzorgvuldig gebruik".

Tijd later hoorde ik van een vriend van me dat hij een aantal klanten had die ook met nieuwere Ideapad modellen soortgelijke problemen hadden. Slechte bouwkwaliteit, constructiefouten en Lenovo die er geen garantie op biedt.

Sinds het gezeik dat ik gehad heb met mijn Ideapad en constant ontwijkend gedrag of uitblijven van reactie van hun support loop ook ik met een hele grote boog om dit bedrijf heen. Nooit meer.
Ik wilde net hetzelfde opperen. Het kan mij niet schelen hoe goed de laptops zijn en hoe je al die ongewenste software kan verwijderen. Bedrijven die dat soort grappen uithalen verdienen het niet om mijn geld te krijgen.
Ik vind het ook erg jammer. Ik wordt regelmatig gevraagd voor advies om een nieuwe laptop aan te schaffen. Ik verwijs daarbij vaak door naar de BBG of gebruik die zelf in mijn advies. Maar Lenovo staat dankzij de schandelen op de blacklist bij mij, en zo te zien ben ik niet de enige :)

Ik zou het op zijn minst zeer waarderen als Tweakers in BBG's net even iets verder kijkt dan alleen de hardware zelf, en ook op zijn minst iets zegt over garantie, service en track record van de leverancier.

Natuurlijk regel ik een verse installatie van Windows bij elke nieuwe laptop, maar dat betekent nog niet dat Lenovo gewoon weg moet komen met al die wanpraktijken.
Same here!

En ik raad iedereen in mijn omgeving af om zo'n laptop te kopen. Vertrouwen is zeer waardevol en dat hebben zij goed geschaad.
Kan het fout hebben hoor maar dacht dat het gros van de Medion spullen ook van Lenovo vandaan komt.
Daar komt bij dat het bedrijf in handen is van de Chinese overheid. Tesamen met die spyware-revelaties geen goede combi inderdaad.
Wat is en blijft dit toch een bizarre markt :D Kijk eens naar die namen: wil jij liever een cb061nd of toch een cb030nd? Dit lijkt wel een willekeurige set letters en cijfers }:O Of kijk eens naar de 20H500B2MH of de 20H500B0MH. Totaal niet te doorgronden wat deze systemen doet verschillen van elkaar. En laten we overal stickers opplakken want daar zit iedereen op te wachten. En als je die wilt verwijderen zit je vaak met lijmresten óf lakschade.

En een "multimedia" laptop zou ik toch graag zien in een hogere resolutie dan 1080p. Minimaal 1440p maar idealiter zelfs een 4k-scherm. Netflix biedt dat al veelal aan. Of zelfs een 4k-scherm met OLED. Die bestaan ook al. Zijn wat duurder, maar dat is een investering die zijn geld waard is, denk ik.
Ik heb het idee dat bedrijven zoals MediaMarkt,CoolBlue, Bol hun eigen systemen in elkaar laten zetten door fabrikanten, want sommige modellen zijn alleen bij die zaak of die zaak te koop. Kan er naast zitten. Bijv. de HP 15-bw072nd
Sinds dit weekend heb ik de Pavilion Power die hier genoemd wordt als Best Buy en het kan nauwelijks genoeg benadrukt worden dat de laptop inderdaad heel veel herrie maakt, zelfs bij matige/lichte belasting. Ik ga hem hierom niet terugsturen, maar het is wel echt een groot nadeel. Zomergasten kijken op de laptop is geen pretje als elke stilte gevuld is met het geluid van een kleine stofzuiger. Ik heb de Coolsense-app al uitgezet, wat inderdaad een beetje helpt, en Fan Always On in de BIOS ook, dan is het af en toe nog stil.

Edit: Vandaag merk ik dat Fan Always On uitzetten in de BIOS wel echt een grote verbetering biedt bij gewoon officewerk. Dat kan ik iedereen dus aanraden. Geluidsproductie blijft wel een zwak punt voor deze laptop, onder een beetje load doet de ventilator er meteen een hoorbaar tandje bij.

[Reactie gewijzigd door Groever op 1 augustus 2017 10:35]

Ik werk nu een aantal maanden op het alternatief: De Asus FX502. Die maakt ook behoorlijk wat herrie maar dan alleen als de grafische kaart zwaar aangesproken wordt. In dagelijks gebruik (waar Zomergasten kijken zeker onder valt ;-) ) is hij volledig passief.

Persoonlijk zie ik geen zwaarwegende reden om voor de Pavillion te gaan boven de Asus. Ik zie wel een berg redenen om voor de Asus te gaan. Die upgrade van een 1050 naar een 1060 is niet te onderschatten!
Die is zeker ook het overwegen waard. Ik game eigenlijk niet op de laptop, dus voor mij had de Asus de beperkte accuduur, prijs, kleinere opslagcapaciteit, langzamere processor en het uiterlijk (het kan erger, maar toch zichtbaar een gamelaptop) als nadelen. Als ik wel zou gamen en de accuduur niet uit zou maken was ik inderdaad voor deze Asus gegaan, of eentje met meer opslagruimte. Wat jij zegt over de geluidsproductie is ook een groot voordeel ten opzichte van de HP.
De accuduur heb ik persoonlijk weinig last van, ik kan dan ook niet zeggen hoe die is voor de Asus :)

Qua opslag heeft de ASUS ruimte voor een 2.5" drive. Daar heb ik een 750GB SSD in gestoken maar daar kun je ook rustig een 2TB HDD in steken als je wilt.

De prijs wordt, met die uitbreiding, dan wel een puntje :)
En boem! De HP Pavilion Power 15-cb061nd is per 1 augustus € 50,- euro duurder, en de HP Pavilion Power 15-cb030nd per 1 augustus bij enkele aanbieders € 100,- duurder... |:(
Men is zich zeker bewust van de (voorheen?) goede prijs/kwaliteit verhouding.
Ik heb vorige week de Pavilion Power 15-cb040nd (volgens mij hetzelfde als de 61, maar 16 GB RAM) gekocht, met een beetje zoeken kwam ik al gauw op een coupon voor 10%: van €1300 naar €1170. Dus misschien even googelen?
ja ik zag het, ik had gister nog besteld rond 12 uur voor 1100:) Paar uur later was de prijs om hoog gegaan.
Lucky me :)
Ontwikkelaar laptops, waarom wordt nooit in de best buy guide gekeken naar het beste apparaat voor een ontwikkelaar. Zitten best veel van hier op Tweakers dunkt mij.
Mijn voorzet voor de criteria:
  • Lekker toetsen bord
  • Veel poorten en snelle aansluitingen
  • Beeldscherm met veel verticale ruimte
  • Batterij duur van min. 4 uur (hangt toch meestal aan de stekker hier)
  • Max 2-3 kg
  • Min. Quad core
  • Min. 32gb RAM en 512gb ROM
Apparaat voor ontwikkelaar is prima, maar jouw criteria passen niet echt bij mijn criteria als developer ;)

Max 2-3 KG: waarom? Vorm boven functie? Ik wil een solide apparaat en stel daar niet direct een eis aan qua gewicht. Het kan natuurlijk meegewogen (pun intended) worden, maar vind het verre belangrijk.

Batterijduur van 4 uur? Waarom? Zoals je zegt: hij hangt toch meestal aan de stekker. 2 uur is m.i. meer dan zat.

Minimaal 32 GB RAM zit ik dan weer niet op te wachten, 16 is ruim voldoende. Een GPU voor OpenCL is dan wel weer belangrijk.

Ik zou het willen houden op:
  • veel rekenkracht (nadruk op CPU maar GPU is ook relevant)
  • redelijk veel geheugen
  • veel opslag
  • veel poorten
  • goed toetsenbord + clickpad
  • flinke resolutie

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 1 augustus 2017 12:23]

Als developer lijkt 32GB RAM me prima om alvast een beetje future proof te zijn. 16 is nu al geen overbodige luxe als je met wat zwaardere systemen / frameworks werkt. Gewicht vind ik voor een laptop die je elke dag van en naar werk meedraagt ook zeker van belang. De GPU is juist iets waar ik met alle liefde op wil bezuinigen. Dat wil zeggen: ik hou van een hoge resolutie, maar voor de rest ben ik al tevreden als ik kan zien wat er op het scherm gebeurt (en ik ben geen pc gamer).

Dat gezegd hebbende, kun je op sites als deze natuurlijk zelf prima bepalen hoe je laptop er van binnen uitziet: https://laptopzelfsamenstellen.nl
Als gezegd: gamen heeft er weinig mee van doen. OpenCL / CUDA wel. Daarvoor hoef je geen brute GTX 1080Ti te hebben oid, maar een discrete GPU ipv een interne GPU is wel noodzakelijk.

Natuurlijk gebruikt niet elke developer dat. Maar net zo min als 32 GB. Ik heb nu 16 GB RAM daarvan gebruik ik bij uitzondering meer dan 6 GB. Schijfcache is leuk, maar dat vang je al aardig op door een snelle SSD.

Anyway, mijn punt was wel dat de ideale developer machine niet bestaat aangezien het heel erg afhangt van wát je dan ontwikkelt.
Een best-buy guide voor ontwikkelaars zou ik ook wel interessant vinden. Zoals in andere comments aangegeven staat heb je wel veel verschillende soorten ontwikkelaars; denk aan gecompileerde talen vs scripttalen, game- of CAD-ontwikkelaars, just to name a few.

Onlangs heb ik een relevante vraag om advies op het forum geplaatst:
Travel-laptop voor programmeur (coden, compilen, etc.). Uiteindelijk heb ik een customized Lenovo ThinkPad P51 besteld.
Suggestie voor de BBG, ik denk pas volgend jaar. Deze tijd van het jaar zijn er veel ouders met een kind dat naar het voortgezet onderwijs moeten en een laptop moeten kiezen. Een groep die, denk ik, op zoek is naar een kleine lichte laptop die zo lang mogelijk op een accu loopt. Eisen aan gebruik zijn laag aangezien er weinig meer gebruikt wordt dan internet en office. Als dat de case is komen die gauw uit bij 13inch systemen met een CoreM (o.a. Asus heeft daar een paar mooie in), een ChromeBook (blijft weinig populair in deze contreien) of een Mac Book air als je daar waarde aan hecht een geld te veel hebt.

[Reactie gewijzigd door hommer op 1 augustus 2017 06:38]

Het zou inderdaad een goede zijn om een toevoeging te doen voor aankomende (niet Beta) studenten, die gaan waarschijnlijk toch in op een TU laptop aanbieding. Ik ben door een college gevraagd om een advies te geven met een budget van €1100-€1200, mits de kwaliteit zich uitbetaalde. Ja, en zoonlief had beloofd er voorzichtig mee te zijn.

De eisen: een college++ mee gaan op accu, lekker compact, niet te zwaar, goede ondersteuning, een SSD EN de mogelijkheid om aantekening te maken op een scherm.

De aanbeveling(en):
1: Een Surface Pro 4 (nu iets betaalbaarder, vooral kopen in Duitsland ~€1050,-), met i5, 8Gb, 256Gb en losse type cover.
+ Mooi scherm
+ Bouwkwaliteit
+ Algemeen bekend ding
- Accu van de 4
- Type cover los bijkopen

https://www.venzom.de/pro...face-pro-4-i5-256gb-10850

2. Een HP Spectre X360 (zeer mooie 2-in1 voor €1200,- ) dezelfde configuratie met een nieuwe processor serie.
+ Groter scherm
+ Langere accuduur (mits normale HD versie)
+ Betere lap stabiliteit en daardoor misschien minder snel vallen...
- Pen niet bijgeleverd
- Bouwkwaliteit?
Dat zijn de modellen waar ik naar op zoek ben!

De Surface Pro 4 vind ik wat minder voor mijn a.s. collega dus heb liever dan de surface book/laptop maar dat is weer crap qua reparaties. De HP Spectre X360 heeft een elegant design en is licht dus makkelijk voor studenten mee te nemen.

- Pen niet bijgeleverd, dit is toch juist bij de Surface het geval en niet bij HP Spectre?

- De bouwkwaliteit van de Spectre is goed, enige wat het kan zijn is de ondersteuning als je hem in presentatiemodus zet.

Zelf ben ik er nog niet over uit welke uitvoering ik van de HP Spectre gaat kopen, er zit nogal wat verschil in.
Een Chromebook is niet veelzijdig genoeg om ook buiten schooltijd te gebruiken. De lange accuduur kan me gestolen worden als ik me even inbeeld als jonge student
Dat valt goed mee, mensen gebruiken hun PC voor minder en minder voor thuisgebruik. Mijn vriendin gebruikt haar laptop nog 1x per jaar om haar belastingen aan te geven
Juist als student is een lange accutijd fijn. Als ze nog thuiswonend zijn gaat er vaak een treinreis gepaard met studeren, en lang niet al universiteiten en hogescholen hebben overal genoeg stekkerblokken liggen voor een oplader.
Waarom niet veelzijdig genoeg? Chromebooks kunnen tegenwoordig android apps draaien. Oke, je kan er geen dikke spellen op draaien, maar menig jonge student / scholier heeft daar wel een playstation of XBox voor. Sinds ik mijn Samsung Chromebook pro heb, heb ik mijn windows laptop niet meer aangeraakt en ik mis er niks aan.
Het is alleen de vraag of de studenten/leerlingen altijd de keus hebben. Mijn dochter gaat straks naar het voortgezet onderwijs en "krijgt"/koopt tegen een zachte prijs, een Chromebook.
Eigenlijk ben ik niet mee eens met de keuze voor de multimedia laptop van HP. Er zijn betere alternatieven op de markt, die (voor een of andere reden) niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Het gaat om HP Omen 15. Ja ja, ik weet het - hij staat hier boven? Nee, de "CE"-lijn van de Omen is inderdaad zoals al door de auteur opgemerkt te "opvallend".
Maar! Er bestaat ook een "AX"-lijn van de Omen! Die zeer solide en uniek uitziet! Deze bijvoorbeeld.

De AX-lijn is in andere landen wel verkrijgbaar en past binnen het multimedia-laptop budget. Hij is stil, biedt performance, en is in alle opzichten beter dan deze Pavilion (vooral na de prijsverhoging van vandaag!).

De reden voor HP om deze 15inch variant niet in NL te verkopen is vreemd. Ik heb er nog een bij Coolblue 2 dagen geleden gekocht, misschien komen ze er nog.

Edit: er zijn hier en daar een paar webshops die het nog wel op voorraad hebben, maar Pricewatch laat het niet zien.

[Reactie gewijzigd door Gediminas op 1 augustus 2017 13:53]

Maar als hij niet in Nederland verkrijgbaar is, is het toch stompzinnig om deze in een best buy te zetten? Dan kan je elke exoot die in verwegiestan te koop is er wel bij gaan vermelden.
True that. Just saying though...
+1, heb zelf sinds een maand de pricewatch: HP Omen 15-ax235nd.
Prijs/kwaliteit kan/kon je niet veel beter krijgen
Dat hij stiller zou zijn dat deze Pavilion zou zeker een voordeel zijn. Maar waar leidt jij uit af dat hij 'in alle' opzichte beter zou zijn? Ik zie zeer vergelijkbare specs staan, beide vrij nieuw en beide modellen van HP. Waarschijnlijk zal dit toch in redelijk vergelijkbare prestaties resulteren toch?
Voor de basis laptop zou ook eventueel gekeken kunnen worden naar de Lenovo Ideapad 710s 13ISK. Op de pricewatch staat deze voor ~800,- euro, maar bij de mediamarkt is deze voor 600 euro te verkrijgen. Klein, handzaam en lekker snel. Misschien is de processor overkill en mist deze laptop een dedicated videokaart.

Verder wel tevreden mee!
Heeft die dan ook exact dezelfde specificaties als degene in de pricewatch?
klik hier

Deze bevat een i7 en een 256 SSD

Dus nee andere specs.maar zeker niet minder.

[Reactie gewijzigd door jqv op 1 augustus 2017 09:30]

Kan alleen het exemplaar voor 600€ niet vinden.
pricewatch: Lenovo Ideapad 710S-13ISK 80SW006AMH

Hij staat niet geadverteerd op de site van de mediamarkt, maar bij sommige vestigingen wordt deze verkocht voor 600 euro.
Bij welke vestigingen van Media Markt
worden ze verkocht voor € 600 ?
Sowieso liggen deze bij vestiging Amersfoort.
Heel mooi ! Is het met een i7, 8GB en 216 SSD ?
Degene die ik eerder gelinked heb.
Ik heb net Media Markt in Amersfoort gebeld, maar mij is verteld dat de prijs voor deze Lenovo € 849 is. Wanneer heb je deze laptop gekocht in Amersfoort ? En was het toen sprake van een actie ?
En weet je of ze deze week deze Lenovo nog hebben voor € 600 ? Dan kan ik hem morgen gaan halen, want ik woon niet echt dichtbij Amersfoort, maar als het zeker is dat ze nu nog steeds voor € 600 verkopen, dan wil ik die afstand best wel maken.
Ja, ik had er 600 euro voor betaald. Zij hebben het waarschijnlijk over degene met een SSD van 512GB.
We zijn nu bij de Media Markt. De laptop die jij gelinkt hebt, kost gewoon €899. Volgens de medewerkers is deze laptop nooit verkocht geweest voor €600. Je zou dus ook nooit voor maar €600 betaald hebben. Ze geloven dat niet, tenzij je met een factuur of verkoopbon kunt aantonen, anders ben je zeker de leukste thuis, zeggen ze.

[Reactie gewijzigd door mlcheung op 6 augustus 2017 12:12]

Hi ItMeAedri, kom maar snel met een bewijs aan de hand van een factuur of bon. Zo niet, dan ben je gewoon de grootste leugenaar op de wereld.
Mag ook wel een tandje minder. Ik heb het voor jullie opgezocht en zie dat ik mij (fors) verkeken heb. Wat mij betreft wordt mijn eerste bericht lekker naar beneden gevote zodat die niet meer zichtbaar is.
Hoezo is een "zakelijk uiterlijk" een minpunt?
Had er "gaming uiterlijk" gestaan staan was ik het er zeer waarschijnlijk mee eens geweest... :+

[Reactie gewijzigd door 119961 op 1 augustus 2017 10:11]

Voor de mainstream laptop zou ik toch voor de niet geteste Medion gaan als ik de specs bekijk. Meer bang for the buck met i7 en een 950

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee