Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Reviewer

Apple MacBook 12" 2017 Review

Kleine verbeteringen, zelfde prijs

Door , 377 reacties

MacBook 12"

Samengevat

De 2017-uitvoering van de MacBook is een kleine update ten opzichte van het 2016-model. De processor en ssd zijn sneller geworden, terwijl het toetsenbord iets meer travel heeft gekregen. Accuduur en beeldkwaliteit zijn net als bij eerdere MacBooks bijzonder goed. Alleen zijn het contrast en de helderheid niet indrukwekkend. Het is de dunste en lichtste MacBook die je kunt kopen, maar die geringe omvang van de laptop brengt ook nadelen met zich mee. Het toetsenbord heeft nauwelijks travel en er is ruimte voor slechts één usb-c-aansluiting.

Apple kondigde tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst voor developers, wwdc, een aantal hardware-upgrades voor zijn MacBooks aan. De MacBook Air kreeg er een paar honderd megahertz bij, maar blijft helaas steken op een Broadwell-processor. De MacBook Pro's, die tot nu toe een Skylake-processor hadden, worden wel voorzien van Intels laatste Kaby Lake-processors, net als de dunste MacBook, het 12"-model.

Dat laatste model heeft behalve een nieuwe processor ook een nieuw toetsenbord gekregen, en in deze korte review kijken we niet alleen naar dat toetsenbord, maar ook naar de invloed die de nieuwe processor heeft op snelheid en accuduur.

Buitenkant, toetsenbord en touchpad

Over de buitenkant van de laptop kunnen we kort zijn; op een puntje na is er niets veranderd. De behuizing is nog steeds van metaal gemaakt en weegt op onze weegschaal slechts 914 gram. Die behuizing is niet alleen licht, maar ook hartstikke dun. Zo dun, dat er net een usb-c-aansluiting links en een mini-jackaansluiting rechts op de laptop passen. Twee generaties na de eerste 12"-MacBook is usb-c al wel gebruikelijker, maar nog niet zo alomtegenwoordig als we hadden gehoopt. Een hubje met usb-a en hdmi erop is dus geen overbodige luxe. Koop je er een van Apple, dan ben je 79 euro kwijt, maar goedkopere alternatieven zijn intussen volop beschikbaar.

Het toetsenbord van de MacBook heeft in eerdere reviews van ons flink wat kritiek te verduren gekregen, en dat heeft vooral te maken met de toetsentravel. Doordat de laptop zo dun is, moest het toetsenbord ook dunner worden gemaakt en daarom heeft Apple gekozen voor switches met vrijwel geen travel. Het 2017-model is voorzien van de vernieuwde, tweede generatie van die switches, die ook in de MacBook Pro terug te vinden zijn en die bovenal meer travel hebben. Dat klinkt goed, maar de verbetering is gering. De toetsen zijn wel van een klein kuiltje voorzien, zodat je vingers vanzelf naar het midden van de toets geleid worden, maar zijn vervolgens nog steeds nauwelijks in te drukken. Hoewel er mensen zijn die zweren bij het MacBook-toetsenbord, kunnen wij er nog steeds niet aan wennen.

De touchpad daarentegen werkt uitstekend. Het oppervlak beslaat bijna de hele verticale ruimte onder het toetsenbord en is van glas. Multitouchbewegingen worden zonder problemen gevolgd en uiteraard is de touchpad voorzien van de Force Touch-functionaliteit, waarmee je met een 'diepe' klik meer functies aan de touchpad kunt toewijzen. Tijdens het 'forcetouchen' en het typen kan de behuizing wel enigszins meeveren, wat we niet hadden verwacht van de verder stevige, metalen behuizing.

Benchmarks

De beste manier om het effect van de nieuwe processor te zien is om hem door een aantal benchmarks heen te loodsen. Onder macOS draaien we Cinebench, Lightroom en Photoshop, en onder Windows draaien we 3DMark en PCMark.

  • CB15 - Multi
  • CB15 - Single
  • CB15 - OpenGL
  • Photoshop
  • Lightroom
Cinebench R15 - Multi
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus Zenbook 3 Intel HD 620 Ci7-7500U
**********
323
Apple MacBook Pro 2016 Iris 540 Ci5-6360U
**********
312
HP Spectre 13-v011nd Intel HD 520 Ci7-6500U
**********
308
Apple MacBook 12" (2017) Intel HD 615 Cm3-7Y32
********
256
Apple MacBook 12" (2016) Intel HD 515 Cm3-6Y30
*******
219
Microsoft Surface Pro 4 Intel HD 515 Cm3-6Y30
*******
216
Acer Swift 7 Intel HD 615 Ci5-7Y54
******
202
Apple MacBook 12" (2015) Intel HD 5300 CM-5Y31
******
188
Cinebench R15 - Single
Laptop Videochip CPU/SoC in punten (hoger is beter)
Asus Zenbook 3 Intel HD 620 Ci7-7500U
**********
144
HP Spectre 13-v011nd Intel HD 520 Ci7-6500U
*********
129
Apple MacBook Pro 2016 Iris 540 Ci5-6360U
********
122
Apple MacBook 12" (2017) Intel HD 615 Cm3-7Y32
********
117
Acer Swift 7 Intel HD 615 Ci5-7Y54
********
110
Apple MacBook 12" (2016) Intel HD 515 Cm3-6Y30
******
89
Microsoft Surface Pro 4 Intel HD 515 Cm3-6Y30
******
85
Apple MacBook 12" (2015) Intel HD 5300 CM-5Y31
******
81
Cinebench R15 - OpenGL
Laptop Videochip CPU/SoC framerate in fps (hoger is beter)
Asus Zenbook 3 Intel HD 620 Ci7-7500U
**********
44,2
HP Spectre 13-v011nd Intel HD 520 Ci7-6500U
*********
39,5
Microsoft Surface Pro 4 Intel HD 515 Cm3-6Y30
********
33,9
Apple MacBook Pro 2016 Iris 540 Ci5-6360U
********
33,7
Acer Swift 7 Intel HD 615 Ci5-7Y54
*******
29,5
Apple MacBook 12" (2017) Intel HD 615 Cm3-7Y32
******
25,6
Apple MacBook 12" (2016) Intel HD 515 Cm3-6Y30
*****
21,0
Apple MacBook 12" (2015) Intel HD 5300 CM-5Y31
****
18,0
Photoshop CC - Gpu accelerated
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Asus Zenbook 3 Intel HD 620 Ci7-7500U
*****
84,00
HP Spectre 13-v011nd Intel HD 520 Ci7-6500U
******
98,00
Apple MacBook Pro 2016 Iris 540 Ci5-6360U
******
99,00
Apple MacBook 12" (2017) Intel HD 615 Cm3-7Y32
*******
110,00
Acer Swift 7 Intel HD 615 Ci5-7Y54
********
119,00
Microsoft Surface Pro 4 Intel HD 515 Cm3-6Y30
*********
139,00
Apple MacBook 12" (2016) Intel HD 515 Cm3-6Y30
*********
140,00
Apple MacBook 12" (2015) Intel HD 5300 CM-5Y31
**********
157,00
Lightroom - Exporteren
Laptop Videochip CPU/SoC in seconden (lager is beter)
Apple MacBook Pro 2016 Iris 540 Ci5-6360U
*******
94,00
HP Spectre 13-v011nd Intel HD 520 Ci7-6500U
*******
97,00
Asus Zenbook 3 Intel HD 620 Ci7-7500U
*******
100,00
Apple MacBook 12" (2017) Intel HD 615 Cm3-7Y32
********
105,00
Acer Swift 7 Intel HD 615 Ci5-7Y54
*********
122,00
Microsoft Surface Pro 4 Intel HD 515 Cm3-6Y30
*********
127,00
Apple MacBook 12" (2016) Intel HD 515 Cm3-6Y30
*********
129,00
Apple MacBook 12" (2015) Intel HD 5300 CM-5Y31
**********
140,00

De snelheidstoename in Cinebench is duidelijk te zien. Dat komt niet alleen doordat Kaby Lake hoger geklokt is dan Skylake, maar ook doordat Apple de MacBook niet meer van de langzaamste m3-processor voorziet. Het instapmodel van de 2016-generatie was voorzien van een Core m3-6Y30. Voor het 2017-model is echter niet gekozen voor de m3-7Y30, maar voor de 7Y32. Die laatste processor heeft een turbofrequentie van 3GHz, in plaats van de 2,2GHz van de 6Y30 of de 2,6GHz van de 7Y30. De cpu is, kortom, veel hoger geklokt en dat merk je in de benchmarkresultaten, maar ook in bijvoorbeeld Lightroom, waarin dezelfde export nog maar 105 seconden in plaats van meer dan twee minuten duurt.

  • Seq. lees-transfer
  • Seq. schrijf-transfer
  • 4K Random Read
  • 4K Random Write
AS-SSD - Sequentiële lees-transferrate
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2016 Apple AP0256 rev. 12.1
**********
2.391,00
Asus Zenbook 3 Toshiba THNSN5512GPU7
******
1.474,00
HP Spectre 13-v011nd Samsung MZVLV512
******
1.345,00
Apple MacBook 12" (2017) Apple AP0256J
******
1.329,00
Apple MacBook 12" (2016) Apple AP0256J
****
945,00
Microsoft Surface Pro 4 Samsung MZFLV128
***
738,00
Apple MacBook 12" (2015) Apple AP0256
***
673,00
Acer Swift 7 Kingston RBUSNS4180S3256GG
**
490,00
AS-SSD - Sequentiële schrijf-transferrate
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2016 Apple AP0256 rev. 12.1
**********
1.447,00
Asus Zenbook 3 Toshiba THNSN5512GPU7
********
1.172,00
Apple MacBook 12" (2017) Apple AP0256J
*******
990,00
HP Spectre 13-v011nd Samsung MZVLV512
****
553,00
Apple MacBook 12" (2016) Apple AP0256J
****
552,00
Acer Swift 7 Kingston RBUSNS4180S3256GG
***
403,00
Apple MacBook 12" (2015) Apple AP0256
***
392,00
Microsoft Surface Pro 4 Samsung MZFLV128
*
149,00
AS-SSD - 4K Random Read
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Acer Swift 7 Kingston RBUSNS4180S3256GG
**********
40,20
Asus Zenbook 3 Toshiba THNSN5512GPU7
**********
39,50
HP Spectre 13-v011nd Samsung MZVLV512
*********
37,70
Apple MacBook 12" (2017) Apple AP0256J
********
32,80
Microsoft Surface Pro 4 Samsung MZFLV128
********
31,10
Apple MacBook 12" (2016) Apple AP0256J
*******
28,40
Apple MacBook Pro 2016 Apple AP0256 rev. 12.1
*****
18,10
Apple MacBook 12" (2015) Apple AP0256
****
15,70
AS-SSD - 4K Random Write
Laptop HDD / SSD Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Asus Zenbook 3 Toshiba THNSN5512GPU7
**********
113,40
HP Spectre 13-v011nd Samsung MZVLV512
*********
106,70
Apple MacBook 12" (2017) Apple AP0256J
*******
74,60
Acer Swift 7 Kingston RBUSNS4180S3256GG
******
68,50
Apple MacBook 12" (2016) Apple AP0256J
******
66,30
Microsoft Surface Pro 4 Samsung MZFLV128
******
63,70
Apple MacBook Pro 2016 Apple AP0256 rev. 12.1
**
26,30
Apple MacBook 12" (2015) Apple AP0256
**
21,50

Ook de ssd is sneller geworden en die snelheid benchen we onder Windows. Hoewel we overgestapt zijn op de opslagbenchmark van PCMark, hebben we ook nog AS-SSD gedraaid, omdat we daarmee meer vergelijkingsmateriaal met oudere MacBooks hebben. Op papier ziet de snelheidstoename er indrukwekkend uit, met wel tachtig procent snellere sequentiële schrijfsnelheden. In de praktijk merk je er echter weinig van. De laptop voelt snel aan en software start snel. Het snelheidsverschil met de vorige generatie is niet heel duidelijk te merken, maar natuurlijk wel mooi meegenomen.

Scherm

Het scherm heeft een beelddiagonaal van 12" en een beeldverhouding van 16:10, waardoor er iets meer verticale ruimte is dan bij de meeste andere laptops die een 16:9-verhouding hebben. Het scherm is gelamineerd, maar heeft een glanzende afwerking, waardoor je sneller last hebt van reflecties dan bij een mat scherm.

  • Schermhelderheid
  • Contrast (max. helderheid)
Schermhelderheid
Laptop Schermdiagonaal Resolutie in cd/m² (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2016 13,3" 2560x1600
**********
523
Apple MacBook 12" (2017) 12" 2304x1440
*******
377
Microsoft Surface Pro 4 12,3" 2736x1824
*******
365
Asus Zenbook 3 12,5" 1920x1080
*******
364
Apple MacBook 12" (2015) 12" 2304x1440
*******
356
Acer Swift 7 13,3" 1920x1080
*******
352
HP Spectre 13-v011nd 13,3" 1920x1080
******
313
Contrast (max. helderheid)
Laptop Schermdiagonaal Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2016 13,3" 2560x1600
**********
1419:1
HP Spectre 13-v011nd 13,3" 1920x1080
**********
1380:1
Acer Swift 7 13,3" 1920x1080
**********
1356:1
Microsoft Surface Pro 4 12,3" 2736x1824
*********
1281:1
Asus Zenbook 3 12,5" 1920x1080
*********
1253:1
Apple MacBook 12" (2015) 12" 2304x1440
*******
1012:1
Apple MacBook 12" (2017) 12" 2304x1440
*******
924:1

Sinds de 2016-uitvoering heeft de MacBook Pro, het grotere broertje dus, een beter scherm gekregen. Dat verbeterde scherm heeft een hogere maximale helderheid en ook een groter kleurbereik. Wat ons betreft had Apple een dergelijk scherm ook in de gewone 12"-MacBook mogen zetten, maar dat blijkt niet gebeurd te zijn. In plaats daarvan moeten we het doen met hetzelfde paneel als in de vorige generaties en daar is op zich weinig mis mee. Het contrast en de helderheid zijn vergelijkbaar met de vorige generatie en ten opzichte van andere laptops in die prijsklasse valt daar goed mee te werken, maar zijn de waarden niet indrukwekkend. De kalibratie is dat wel; in beide tests haalt het scherm een ΔE-waarde van minder dan 3, wat wil zeggen dat je de afwijking van de srgb-standaard met het blote oog niet zou kunnen waarnemen.

Accuduur

  • Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
  • Accutest video 2013 (180cd/m²)
Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple MacBook Pro 2016 54,5Wh
**********
11u51m
Apple MacBook 12" (2017) 41,4Wh
*********
11u2m
Apple MacBook 12" (2016) 41Wh
*********
10u35m
Apple MacBook 12" (2015) 39Wh
********
9u2m
Asus Zenbook 3 40Wh
*******
8u10m
Acer Swift 7 41,58Wh
******
7u28m
HP Spectre 13-v011nd 38Wh
******
7u14m
Microsoft Surface Pro 4 39Wh
*****
5u29m
Accutest video 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple MacBook 12" (2017) 41,4Wh
**********
11u51m
Apple MacBook 12" (2016) 41Wh
*********
10u39m
Apple MacBook Pro 2016 54,5Wh
*********
10u32m
Apple MacBook 12" (2015) 39Wh
********
9u34m
Acer Swift 7 41,58Wh
*******
8u11m
HP Spectre 13-v011nd 38Wh
*******
7u46m
Asus Zenbook 3 40Wh
******
6u59m
Microsoft Surface Pro 4 39Wh
*****
5u32m

Tot slot kijken we natuurlijk naar de accuduur. De Kaby Lake-processor zou niet zuiniger moeten zijn dan zijn Skylake-voorganger en ook de accu is niet groter geworden. Desondanks noteren we zowel bij browsen als bij videokijken een langere accuduur voor het 2017-model.

Conclusie

Apple brengt bij de introductie van een nieuw model vaak nieuwe 'revisies' met hardware-updates uit om met de tijd mee te gaan. De 2017-uitvoering van de MacBook is zo'n kleine update en het resultaat is daar dan ook naar. De processor is in benchmarks tot een procent of twintig sneller, de ssd scoort hoger in onze synthetische benchmark en ook het toetsenbord is verbeterd. Daarmee heb je alle veranderingen wel gehad.

Usb-c is nog steeds enigszins onpraktisch en het toetsenbord tikt onprettig, maar: een dunnere en lichtere MacBook is er niet. Kun je met de nadelen leven en ben je op zoek naar een dunne en lichte MacBook, dan is het 12"-model een uitkomst. De prijs is met 1400 euro hoog, maar onveranderd ten opzichte van het vorige model en in die zin biedt het 2017-model een 'gratis' upgrade ten opzichte van het model van vorig jaar.

  • NL, qwerty
  • BE, azerty
Laagste prijzen voor: Apple MacBook 12" (2017), m3 1,2GHz, 256GB ssd Spacegrijs (Qwerty)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

CampusShop.nl | voor studenten

Score: 4.5 (121)

€ 1.399,-

€ 1.399,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.399,-
Pakketpost (vanaf ¤ 25,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.399,-
Bekijk

Azerty

Score: 4.5 (1582)

€ 1.442,53

€ 1.442,53

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.442,53
Pakketpost Nederland € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.442,53
Bekijk

YourMacStore

Score: 4.5 (45)

€ 1.442,53

€ 1.442,53

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.442,53
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.442,53
Bekijk

CameraNU.nl

Score: 5 (101)

€ 1.493,-

€ 1.493,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.493,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.493,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 4.5 (1047)

€ 1.493,-

€ 1.493,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.493,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.493,-
Bekijk
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (377)

Reactiefilter:-13770334+1170+26+30Ongemodereerd50
Ik ben inmiddels de trotse bezitter van een macbook 12" met een i5 en 16gb ram.. Eerlijk gezegd snap ik de kritiek over het toetsenbord niet zo. Het tikt prima. Je kunt je handen prima kwijt op de behuizing bij het typen en de toetsen geven een net 'klik' geluidje bij het indrukken van een toets. De grootte van het touchpad vind ik ook een pluspunt.

Dat de behuizing wat meeveert is toch logisch als je het hebt over zo'n ongelofelijk dun apparaat waar zoveel hardware in is gepropt? Misschien kun je in een volgende review ook de filosofie achter deze laptop erbij zetten... Dat plaatst wat minpunten beter in de context van de laptop.
Dat de behuizing meeveert vind ik niet logisch. Ik heb bijvoorbeeld een Asus ux305 en die is nog weer bijna een millimeter dunner zelfs (12,3 vs 13,1 mm) dan deze MacBook, terwijl het ook nog eens een model van inmiddels al weer 2 jaar oud is. Ik kan je vertellen dat dat echt een blok is en absoluut niet meeveert. En ondanks dat hij zo dun is beschikt hij over meerdere USB poorten, HDMI poort, sd kaart lezer, headphone jack, aparte aansluiting voor oplader enz. Bovendien zit er ook nog eens een toetsenbord in met een stuk grotere (en naar mijn mening dus fijnere) travel dan de MacBook. En dat allemaal bij een apparaat wat nog dunner is dan de MacBook. Het kan dus zeker wel.

[Reactie gewijzigd door cordonbleu op 8 juli 2017 07:43]

De diktes waar je naar verwijst is namelijk op het dikste punt. De Macbook is rond het trackpad dunner dan de ux305. Daardoor is het erg lastig om dat niet door te laten veren. Daarnaast zijn er verschillende accupakketten gebruikt bij de Macbook waardoor die geen verstevigend effect hebben en is in die zin een nadeel. Bij de ux305 is een groot accupack gebruikt. Als Apple de accucapaciteit kleiner hadden gemaakt hadden ze wel 1 accu kunnen gebruiken wat de stevigheid tengoede zou komen, maar de accuprestaties natuurlijk niet. De accuprestaties volgens tweakers:
MB 2017
Video 180 CD/m2: 11u2m
Browsen 180 CD/m2: 11u51m
UX305 2017
Video 180 CD/m2: 8u10m
Browsen 180 CD/m2: 9u16m

Kortom, een oplossing was geweest om de mac niet toe te laten lopen, maar dan komt hij qua uiterlijk dichter bij de Macbook Pro. Het is gewoon de prijs die je betaald voor de combinatie: design, type muis (er is een beetje volume nodig voor de motortjes die de feedback genereren), batterijperstaties. Wat ik wel vind, is dat een extra pootje echt geen esthetische ramp zou zijn en zou zou het inveren vermoedelijk wel oplossen.
Kwestie van prioriteiten. Apple vind mobiliteit belangrijk en kiest ervoor om zoveel mogelijk ruimte te gebruiken voor de batterij. Dat is denk de reden voor het 'dunne' toetsenbord en zo min mogelijk poorten.

Ondanks dat ik het genoemde asus model niet ken, durf ik met zekerheid te zeggen dat de accuduur van deze MacBook veel beter is. Op andere fronten is de asus waarschijnlijk beter, nl toetsrnbord en variatie aan poorten.

[Reactie gewijzigd door Gosat op 8 juli 2017 10:30]

Kwestie van prioriteiten. Apple vind mobiliteit belangrijk...
Dat kan ik niet helemaal rijmen met het het moeten meeslepen van verschillende dongles als je iets eenvoudigs als bijvoorbeeld een USB-stick aan zou willen sluiten (en daar durven ze dan nadat je al ¤1400 hebt uitgegeven nog ¤80 euro voor te vragen ook 8)7 )
Bij ons op werk werken we ook de nieuwere serie Macbooks, ik heb er een met 2 usb c poorten dus wellicht is de vergelijking niet helemaal 100%, maar we hebben bij ons ingerichte werkplekken waar we met 1 usb C een oplader, 1 of 2beeldscherm, toetsenbord EN muis hebben.

Waar zijn alle dongles zul je vragen? We hebben er geen.

Moraal van het verhaal: het is een kwestie van verschillende requirements. Bij ons is mobiliteit zeker wel een punt in dit geval.
Maar die werkplekken zijn allemaal op kantoor. Buiten kantoor zul je toch echt dongles nodig hebben of je werkplek meeslepen ;)
Nee, geef mij maar een fijn Windows (evt. met dualboot Linux) apparaat waar alle aansluitingen tenminste opzitten. En dat voor een lagere prijs!
Ik laat mijn werk op werk en thuis ben ik thuis :)
Ik heb thuis andere requirements, dus een andere laptop/computer.
Dus dat is voor mij ook geen probleem.
Ik denk dat het eerder gaat over awkward situaties bij klanten, conferenties en andere plaatsen waar men niet altijd 100% up-to-date is. Er zijn nog genoeg plaatsen waar projectors nog werken met enkel VGA. Voor die uitzonderingen kan je een dongle meenemen, maar die hebben naar mijn ervaring nog al eens de neiging om stuk te gaan. Als je gewoon een HDMI poort hebt zal er altijd wel iemand ergens een dongle hebben liggen die je even mag lenen, maar met USB C gaat dat de komende jaren toch geen veilige assumptie zijn.

Verder heb je dan ook nog momenten waar je misschien USB A nodig hebt om te verbinden met apparaten als je voor je job ook in aanraking komt met hardware (om te flashen, dingen uit te lezen, noem maar op).

Dat zijn natuurlijk allemaal dingen waar je rond kan werken afhankelijk van wat je job is, maar naar mijn mening is dit toch niet de "it just works" waar Apple zo trots op was een paar jaar geleden. Vroeger kon je een Macbook Pro kopen en je wist gewoon dat alles wel in orde zat. Het zijn nog altijd heel degelijke laptops, maar het aantal use-cases waar je extra zaken voor nodig hebt of extra dingen moet onthouden is toch wel gestegen.

Maar goed... Ze verkopen nog altijd belachelijke hoeveelheden hardware. Blijkbaar zijn er nog meer dan genoeg mensen waarvoor hun nieuwe modellen wel een goede fit zijn.
nee dat is zeker waar, maar ik werk niet (direct) met/naar klanten dus dat probleem heb ik niet. Als je daar wel mee te maken hebt, dan moet je zeker zorgen voor een goede dongel waar alles in zit of dat je een andere laptop kiest.
Om het on topic te houden: @kernafval beweerde echter dat iedereen altijd dongels mee zou moeten nemen en op die stelling ging ik in.

EDIT: typo, thanks @theobril

[Reactie gewijzigd door etix111 op 10 juli 2017 07:14]

"en op dit stelling ging ik in."
Voor een lagere prijs? Wat voor een apparaat is dat dan?

Met Windows heb je weer andere problemen en persoonlijk vind ik die problemen groter dan alleen een paar dongels meeslepen.
Wat zijn dan precies die problemen met windows?

Ik werk er al jaren mee en kan nu niet zeggen dat ik in al die tijd tegen veel problemen ben aangelopen. En als het al voorkwam had ik meestal hier zelf de hand in omdat ik in het register of iets dergelijks had lopen etteren.

Ik heb verschillende laptops gehad in het duurdere en goedkopere segment. Beiden deden gewoon wat ze moesten doen. De goedkopere deden er alleen wat langer over.

Maar een laptop van 1000 euro deed niet onder tegenover de MacBook pro van een medestudent. Vaker had ik minder problemen omdat software nogal eens niet beschikbaar was waardoor ze weer op zaken als bootcamp moesten vertrouwen
Lang niet iedereen gebruikt nog USB-sticks. Ik heb er zelf bvb geen meer: ik gebruik ze niet meer, ze raken altijd zoek, als je er één nodig hebt.
Gaat niet alleen om USB sticks maar bijv. Je Iphone opladen of aansluiten is er niet bij als hij aan de lader hangt.
Leuk verhaal allemaal maar 1 extra poort had geen ruk gescheelt qua design, gewicht of geld.
Het is gewoon armoedig, zeker voor een Tweaker.
Uiteraard is die ene USB-C poort eerste en vooral een statement van Apple("met USB-C heb je maar één poort meer nodig"), maar het toont ook aan hoe moeilijk verandering blijkbaar is: mensen vinden altijd een heleboel redenen om bij het oude te blijven.
Neem nu jouw voorbeeld: je iPhone opladen als je Macbook aan de lader hangt, is dat nu echt iets wat je doet in de praktijk? Je iPhone aan je Macbook hangen om op te laden, is iets wat je onderweg doet, als er geen stopcontact is. Thuis hangt de Macbook aan een dock (of desnoods gewoon aan zijn eigen lader) en hangt de iPhone aan zijn eigen lader. Dat lijkt me logisch.
Ik ben Android developer en doe m'n telefoon aan m'n laptop hangen om te ontwikkelen.

Wat nou als ik bij een klant zit en ik wil m'n laptop ook opladen?
Je kan altijd een scenario bedenken waar je een extra poort kan gebruiken. Dan koop je maar een usb-c hubje of een Macbook Pro in de plaats. Niemand beweert dat de Macbook een apparaat voor iedereen is, het is gewoon Apple's meest mobiele laptop die prima voldoet voor standaard mobiel gebruik en dank zij USB-c thuis/op kantoor perfect kan opladen en interfacen met alle mogelijke randapparatuur door één kabeltje in te pluggen.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 10 juli 2017 13:46]

Je kunt je iphone niet 'out-of the-box' opladen aan je nieuwe macbook(pro). Of ie nu wel of niet op laad. Die heeft namelijk usb-a nodig. Ik hang mijn iphone heel vaak aan mijn laptop onderweg. De accu's van die dingen is na een paar jaar redelijk stuk en dan moet je vaak opladen, ben blij dat dat onderweg kan.
Er zijn USB-c naar lightening kabels, ook Apple heeft ze, dus ik zie het probleem niet: met USB-c kan je werkelijk alle kanten op.
Daarom zei ik ook 'out of the box'. Ik snap dat het geen probleem is, maar het is gewoon onhandig dat je een kabeltje moet kopen om je telefoon en laptop van hetzelfde merk met elkaar te verbinden. Een usb-a poort op de laptop of, beter nog, usb-c op je telefoon was stukken beter geweest.
Neem een lader met HDMI, usb, vga en display port en usb-c voor de laptop en je kunt overal terecht.
Onlangs heb ik een zen-book aangeschaft, net zo stom trouwens, het is een windowsdinges met welgeteld 1 USB-C. En het is een licht en dun ding, verder geen probleem maar ik ga het gebrek aan meerdere poorten niet vergoeilijken. En dat proef ik bij MAC gebruikers soms wel.
En daarom apprecieer ik mijn Lenovo Yoga 720, ook een dun geval met 2 USB-C poorten, maar aan de tegenoverliggende zijde zit nog 1 blauwe USB-3 poort, voor als het echt nodig is.
Een tweaker heeft zijn infra structuur op orde: ergo iphone is draadloos verbonden met de Macbook .. en opladen? waarom zou je de ene accu opladen met de andere? (noodgevallen daargelaten) en ik ga mijn macbook accu echt niet leegzuigen met mijn iphone ...
je hoeft natuurlijk niet die 80 euro te betalen, genoeg goedkopere opties. qua mobiliteit valt het nog mee, als je je macbook meeneemt, dan heb je m meestal toch in een tas, zo'n dongle past dan nog wel.
maar dan nog vind ik ook wel dat je gewoon apparaten moet kunnen aansluiten "out of the box".
USB sticks zijn supehandig maar de laatste keer dat ik er 1 gebruikte was in 2009
Als je beetje googled, zie je dat de batterij duur van deze Asus zo tussen de 9 en 11 uur ligt. Afhankelijk van hoe intens je hem gebruikt. Batterij duur kan dus erg in de buurt komen. Dan kies ik toch liever voor iets meer stevigheid en solidere toetsenbord.
https://www.laptopmag.com/articles/zenbook-vs-macbook

Macbook wint ruim op batterijduur. En schijnbaar ook op toetsenbord O-)

Edit: bovenstaand is onjuist en gaat over de zenbook 3

Ux305 haalt in de tweakers review 9.16 bij browsen en 8.10u bij video
Macbook 2017: 11.02u en 11.51u vorige versie (2016)10.35u en 10.39u

[Reactie gewijzigd door Gosat op 8 juli 2017 14:08]

De UX305 is wel over de hele body 12mm, waar de macbook 13mm is op zijn allerdikste punt, maar start al van 4mm. Dat maakt heel veel verschil uit voor de poorten.
De UX305 heeft ook geen backlit wat ook heel wat dikte inneemt.

De macbook heeft ook een hogere resolutie die dus zal moeten gevoed worden door een grotere accu wat minder plaats biedt aan overige componenten.

De touchpad van de UX305 is ook niet echt van de beste, geen idee welke motor daar onder zit,
geen touchforce allesinds.


Ja de macbook is te duur, maar is wel een stuk beter dan je 'alteratief' hoor
Dan kies ik toch vele malen liever voor een zeer dunne laptop met een breed scala aan veelgebruikte poorten ipv een behuizing die op het dikste punt dikker is en op andere punten weer wat dunner met slechts één poort. En die als je je laptop wilt opladen, zelfs over geen een poort beschikt. Verlicht toetsenbord is heel persoonlijk. Ik heb het niet nodig, maar kan me voorstellen dat anderen het fijn vinden.

Waar ik het wel met je over eens ben is dat de MacBook een beter touchpad heeft. Maar dat is in bijna alle gevallen als je vergelijkt met een willekeurige Windows laptop, dus ik vind het niet eerlijk om specifiek de ux305 daar op af te rekenen. Qua Windows laptops komt eigenlijk nagenoeg alleen de touchpad van de Dell xps 13/15 in de buurt.
En die als je je laptop wilt opladen, zelfs over geen een poort beschikt.
Het is USb-C. Slecht argument dus. De spullen die je er aanhangt kunnen namelijk vrijwel altijd daisychainen en als je een keer een apparaat aansluit wat dat niet heeft, kan je laptop wel even vijf minuten zonder stroom
Ik vind het een heel goed argument. Ik wil mijn laptop kunnen opladen en gebruiken tegelijk. Denk niet dat ik de enige ben die dat als harde eis stelt. Bijvoorbeeld op de universiteit wordt nog veel met USB sticks gewerkt. En dan zit ik niet te wachten op een dongle die je weer extra mee moet nemen, die ook nog eens 80 euro kost, die je kan vergeten en kwijt kan raken en gelijk het Apple idee van minimalisme weer teniet doet.
De USb dongle kost nu ¤25 en was voor ¤9 te koop tot een paar maanden terug.

Op mijn opleiding werd vrij weinig met USb sticks gewerkt omdat dit gewoon erg onhandig is en mensen vaak veel sneller methoden hebben (informatica opleiding). Usb werd alleen gebruikt om initieel een kopie te maken van contig bestanden (dna sequence files van tientallen GBs). Ik heb sinds vorig jaar Januari geen USB sticks meer gebruikt
Ik vind het een heel goed argument.
Jullie hebben allebei een punt, maar jij bent dan ook niet op zoek naar een zo licht en dun mogelijk model, maar naar een ultrabook met meer balans. Ook prima, maar niet helemaal dezelfde requirements.
Bijvoorbeeld op de universiteit wordt nog veel met USB sticks gewerkt.
Valt erg mee in mijn ervaring, maar dat zal van persoon tot persoon verschillen.
USB sticks kun je ook kwijtraken. Beter werk je via je de cloud natuurlijk. Maar ik kan het me wel voorstellen dat mintens één USB-A poort anno 2017 mooi was geweest. Aan de andere kant liepen mensen in 1997 ook te kafferen dat ze hun SCSI disks nergens konden aansluiten op een iMac. "Hoezo alléén maar USB-A??"
Er zijn ook gewoon USB-C + USB-A stickjes te krijgen, super handig :) . https://tweakers.net/pric...roduo-3c-32gb-zilver.html
Aan mijn vriendin te zien die vorig jaar is afgestudeerd, werkte men daar altijd met google drive of wetransfer.
En zoals hieronder vermeldt, ook usbc/a oplossingen
Ben het absoluut met je eens kwa de poorts. Als je door het gebrekkige scherm van de air heen kunt kijken blijft dat ook nog steeds een erg vlotte ultrabook. Destijds voor 850 euro aangeschaft. Bouwkwaliteit blijft subliem.
Het scherm is nou ook weer niet zo slecht dat je er doorheen kijkt.. 😋
Nou, zet de achterzijde van het scherm maar in de zon, zie je het apple logo door je beeld heen ...
Ik kan je vertellen dat dat echt een blok is en absoluut niet meeveert.
Volgens de Pricewatch weegt de Asus 1, 2 kg, versus 920 gram voor de Macbook.
30% zwaarder, logisch dat het 'een blok' is.
Maar mede daardoor veert hij tenminste niet mee met typen. Iets wat ik veel belangrijker vind. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel typen op een laptop met een toetsenbord die aanvoelt als een pudding. Zeker bij het tikken van verslagen en notities on the go (op de labzaal, in de collegezaal, in de trein bijv.). Precies waarvoor ik een thin&light laptop heb en ik geloof dat ze daar ook voor bedoeld zijn.
Het meeveren is dan ook bij forcetouch clicks aanwezig. Bij typen is er niets aan de hand en voelt het allemaal solide aan.
'Tijdens het 'forcetouchen' en het typen kan de behuizing wel enigszins meeveren, wat we niet hadden verwacht van de verder stevige, metalen behuizing.'
Gezien het feit dat ze het toetsenbord ook niks vinden schrijf ik dat weg op veel te hard tikken. Ik heb zelf met deze toetsenborden mogen werken en als je niet om kan gaan met de feedback van het keyboard duw je veel sneller door je toets heen en dan is het meeveren van de behuizing juist om de toetsen heel te houden. Mensen die zeggen dat het type geluid hard is typen dan ook niet zoals het zou moeten op dit type. Ik kan er op typen met minder herrie dan de oude serie.
Ik heb hem (Asus UX305) ook en ben over het algemeen zeer tevreden. Qua aansluitingen is het echter niet allemaal zo positief. De HDMI poort is een micro HDMI en dat is echt een waardeloze aansluiting die regelmatig uitvalt omdat het stekkertje gewoon te klein is en lam wordt. Ik ben al aan mijn derde verloopsnoertje bezig.
De ux305 is niet dunner dan de MacBook.
De ux305 is wel dunner dan de MacBook. De exacte maten kun je zelfs zien staan als je mijn post goed leest.
De ux305 is over een strook van 2cm dunner.. maar de overige 20cm is ie gwn dikker en een pak zwaarder...
Ik heb een Macbook Pro (2016) die hetzelfde keyboard zou moeten hebben en ik ben het helemaal met de reviewer eens: het keyboard is een grote stap terug tegenover de vorige generatie op de pro die meer key travel had (de laptop was ook dikker dus dat kon dan ook). Ik kan erg slecht met het nieuwe keyboard overweg. Hij pikt lang niet alle toetsaanslagen als je wat "licht" typt. Ik gebruik daarom zoveel mogelijk een lekker ouderwets extern keyboard (het Happy Hacking keyboard) maar zoals nu in de trein kan dat niet en dan is het echt aanmodderen.
Ik ben van de macbook pro 2009 naar de 2016 overgestapt en vond juist het oude keyboard extreem mushy en ongecontroleerd aanvoelen. Ook is mijn typesnelheid velen malen hoger op het nieuwe keyboard. Zou echt geen ander keyboard meer willen. Dankzij dat butterfly mechanism dat de hele toets gelijkmatig naar beneden gaat geeft juist een prettig gecontroleerd gevoel
Kan hier idd ook compleet achter staan!
15” 2016 versie, vind hem ook heel lekker tikken.
Ik merk alleen dat mijn handen vaak verschuiven omdat er door de geringe hoogte van de toetsen bijna geen referentie of houvast meer is. Bij mn mechanische toetsenbord en de vorige MBP had ik dat niet.
Ik ben zelf ook in het bezit van de 15" 2016 MacBook Pro en voor mij is het enige minpunt van het toetsenbord dat het redelijk luid is.
Ik ben van het 2013 model naar 2016 model overgestapt en ja... ik heb maar 2 thunderbolt 3.0 poorten maar.. vind dat eigenlijk geen enkel probleem.
Ja, het is eerst gigantisch wennen, maar dat is al snel genoeg gebeurd.
Denk dat je ook verwend/gewend bent door de Topre switches van het HHKb. Lijkt me dat als je daar aan gewend bent -elk- toetsenbord een achteruitgang is (muv van de Realforce u87 en Leopold f660c; ook Topre, zelf in bezit). Een laptop keyboard is altijd een concessie.

Wat ik meestal over de Macbook keyboards lees in andere reviews is dat het wennen is maar uiteindelijk prima typt en na gewenning andere traditionele scissor laptop toetsenborden sponzig en onprecies laat aanvoelen. Maar tov een "mechanisch" toetsenbord als een HHKb blijft het verschil natuurlijk enorm.

Een gemiddelde consument zal trouwens ook compleet in de war raken van het HHKb (waar zijn de pijltjes?), maar dat is een andere discussie, maar geeft wel aan dat gewenning aan HHKb een debiliserende werking heeft op alles wat niet HHKb is. Zowel qua gevoel (Topre) als layout (F-plane).

Getypt op een iPhone, over slechte toetsenborden gesproken...

[Reactie gewijzigd door alfredjodocus op 8 juli 2017 09:03]

Natuurlijk is het HHKb van een hele andere klasse. (De nieuwere generatie heeft overigens het probleem met de pijltjes van de eerste generatie opgelost.)
Ik maakte vooral een vergelijking met mijn "oude" Macbook uit 2012. Hoewel een beetje "mushy" vond ik het oude keyboard lekkerder typen. Het nieuwe keyboard is ook veel luidruchtiger dan het oude.
Het kan een kwestie van wennen zijn, maar ik ben er na 6 maanden nog niet aan gewend. Mijn Mac raakt overigens ook vaak in de war van mijn polsen die het grote touchpad aanraken. Ben je "lekker" aan het typen en ineens staat je cursor ergens anders. (Je kunt een klik vereisen maar zelfs dan gebeurt het mij soms nog.)
Tja, vaak vindt niet iedereen een vernieuwing een vooruitgang. Ik meestal wel maar deze keer dus niet.
Ah ok de lite 2, dan heb je dus geen Topre switches maar gewoon "rubber dome" in je hhkb. Dat maakt je in elk geval een minder verwende typist dan ik vermoedde. Dan weet ik het ook niet, een keyboard blijft natuurlijk iets persoonlijks.
nadat je al ¤1400 hebt uitgegeven nog ¤80 euro voor te vragen ook
heel internet staat vol met mensen die stickers op de hoek vd trackpad hebben geplakt om het werkbaar te maken :+
Volgens mij heeft de dikte van de behuizing weinig met het soort toetsenbord te maken. Kijk naar de Mac Air, die heeft (had(?)) de toetsen die die MacBook Pro's ook jarenlang hadden. En je kunt van die Air laptops van Apple van alles vinden maar dik zijn die dingen niet.
En je kunt van die Air laptops van Apple van alles vinden maar dik zijn die dingen niet.
maar gelukkig wel een Broadwell uit 2014 voor de ongewijzigde prijs in 2017....ies logisch.....
Een beetje een domme opmerking: om te beginnen zit in de Macbook Air een processor die gelanceerd werd in 2015 en kan je er inmiddels een kopen voor ongeveer 1000 euro, de laptop is wel degelijk in prijs gedaald. Met de processor is overigens niets fout: hij doet het prima naast concurrerende laptops. Over het scherm kan je discussieren, maar ik ken laptops met slechtere schermen.
Mediamarkt had er eentje voor 899 laatst. Wel echt low end specs voor deze tijd maar ruim onder de 1000.
De Macbook Air werd gelanceerd in 2008, niet in 2015?!
De laatste update was dit jaar, 2017. De processor is een Intel Core i5 5350U, launch date Q1 2015. Dat is een prima processor, waar de laptop zowel qua prestaties als qua batterijduur (nog altijd top!) goed mee gediend is. Nee het is niet de laatste nieuwe update van Intel, maar wat maakt dat in de praktijk voor verschil? En elders maar klagen dat Kaby Lake nauwelijks verschil maakt met de vorige generaties...

Zelf zou ik hem ook niet kopen, de Macbook Air, maar dan eerder om het scherm. Mijn dochter heeft ondanks haar 2012 Macbook Air (kostte destijds 1250 euro) vervangen door het 2017 model (kostte 1050 euro). Ik raadde haar aan iets anders te nemen ('toch niet met dat scherm?'), maar ze vindt hem prima en wou voor 1000¤ absoluut niets anders en ze is erg tevreden met de upgrade (enig merkbaar snelheidsverschil - zal vooral de snellere SSD zijn wellicht). Die dingen schijnen nog goed te verkopen, en als je niet de meerwaarde ziet van meer geld voor een beter scherm, kan ik dat nog begrijpen ook.

Je dual Celeron uit 1998 kan niet meer volgen met de laptops van vandaag, dus ik begrijp je punt niet.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 8 juli 2017 18:27]

Jouw dual celeron setup presteerd minder dan een iPhone 5 met de Apple A6. Beetje jammer dus.
Wellicht komt dat doordat jij hier aan gewend bent omdat je het toetsenbord vaak gebruikt en misschien zelfs alleen dit toetsenbord gebruikt.
De reviewers daarentegen gebruiken dit toetsenbord misschien voor een week per jaar, voor het maken van een review over deze macbook. Zoals ze ook aangeven: zij kunnen er niet aan wennen.
De reviewers daarentegen gebruiken dit toetsenbord misschien voor een week per jaar, voor het maken van een review over deze macbook. Zoals ze ook aangeven: zij kunnen er niet aan wennen.
Des te meer reden om iets terughoudender te zijn in hun oordeel over het toetsenbord, wat mij betreft. Ik was er in het begin ook niet kapot van, en had niet het idee dat ik er snel aan zou wennen, maar inmiddels tiep ik echt heerlijk op dit toetsenbord. In vergelijking met het losse Apple toetsenbord met de 'normale' toetsen, en het toetsenbord dat ik al 10 jaar op het werk gebruik omdat ik het niet wil inwisselen voor een nieuwe omdat het zo fijn tiept, vind ik het MBP toetsenbord inmiddels misschien wel het fijnste.
Dat de behuizing wat meeveert is toch logisch als je het hebt over zo'n ongelofelijk dun apparaat
Neen. Maak nokjes binnenin en men kan er bij wijze van spreken op gaan zitten.
Voordat ik mijn nieuwe MacBook Pro bestelde heb ik mij behoorlijk zorgen gemaakt over Apple's nieuwe toetsenborden. Met name door alle verhalen in de pers. Uiteindelijk toch maar besteld omdat ik - voor mijn doeleinden - geen volwaardig alternatief kon vinden.

Inmiddels kan ik je vertellen dat het gewoon prima typt. Nu ik eraan gewend ben typt het zelfs lekkerder dan mijn oude MacBook Pro. Er zullen best mensen zijn die er niet aan kunnen wennen, maar voor mij persoonlijk is het, achteraf gezien, echt een hoop heisa om niks.

Waar ik minder tevreden over ben is de touchbar, maar daar heb je op de 12" MacBook geen last van.
De manier waarop het toetsenbord beoordeeeld wordt is veel te subjectief en volkomen onwaardig voor een kwaliteits review.
Maar goed dat hebben we eerder gezien, we kunnen er nu om lachen maar met de eerste reviews van de ipad zat men hier bij tweakers ook volkomen mis en als we dat doortrekken naar een van de grootste blunderaars betreft ict moet maar eens het commentaar van Steve Balmer op de eerste iphone bekijken.
Allemaal geschiedenis, de macbook gaat vast goed verkopen ondanks deze "wijsneuzen"
"Misschien kun je in een volgende review ook de filosofie achter deze laptop erbij zetten... Dat plaatst wat minpunten beter in de context van de laptop."

Een 'filosofie' kan eigenschappen van een ding die door levende entiteiten als 'vervelend' of 'oncomfortabel' worden ervaren niet compenseren. Dat even ter informatie, want Apple-discipelen moeten wel even met de voeten op aarde blijven staan. Bij deze!
Waarom is 1 USB-C poort niet als nadeel gezien?

Want je wordt bijna gedwongen om extra accessoires te kopen... en dat is exact precies kassa voor Apple. Jij mag meer betalen. Hoe minder aansluitingen, hoe meer geld voor Apple. Accessoires is tegenwoordig extra winst voor Apple.

Je moet wel gek opkijken hoeveel poorten je aantreft op oudere MacBooks. Aardig wat. Nu is er maar 1 poortje en dat is het. Geen externe monitor, geen usb stick, geen SD kaart lezer... Al die losse accessoires moet je dus ook nog meenemen in de tas.

Daarom moet één poort hier als nadeel gemarkeerd worden. Zeker als het om dure laptop gaat, een poortje maar? Twee poorten is zeker teveel gevraagd... Niet eens mini-HDMI poort, die zelf lekker klein is.
Dan is dit niet jouw laptop.... dan moet jij er een hebben met meer poorten.
En als je hem wel zou kopen dan hoef je helemaal geen dure Apple dongles te kopen want USB-C.
Maar er zijn legio mensen (mijn vriendin en mensen in haar kring bijv.) die zelden tot nooit (echt hooguit een paar keer per jaar) wat anders aan hun laptop hangen dan de oplader. En dat zijn dus de mensen die wel deze laptop zouden kunnen kopen én er tevreden over zijn.
Je hebt helemaal gelijk, 1 poort is écht heel weinig. Twee poorten vond ik nog wel prima werken maar met één kun je niet anders dan met een multi-poort adapter werken, wat toch weer extra gesleep is.
Want je wordt bijna gedwongen om extra accessoires te kopen... en dat is exact precies kassa voor Apple. Jij mag meer betalen. Hoe minder aansluitingen, hoe meer geld voor Apple. Accessoires is tegenwoordig extra winst voor Apple.
Dit slaat alleen nergens op. Fabrikanten hoeven geen deel af te staan aan Apple en Apple heeft ook geen alleenrecht op USB(-C) of Thunderbolt 3 (dat heeft Intel voorlopig). Slaat compleet de plank mis dus.
Oke, de alleenrecht over de poort heb ik even mis. Eén poort kan geen probleem zijn voor sommige mensen, maar aantal zullen dit wel heel spartaans aanvoelen. Het betekent meestal een dock kopen. En één poort kan ook weer kwetsbaar maken omdat het meer slijt.

Atm hebben meeste mensen usb sticks met normale usb stekker. Daar kan je dus niet veel mee doen. Wellicht gaat Apple meestal uit dat veel mensen cloud gebruiken om bestanden op te halen. Het is modern vooruit denken, maar aantal mensen zijn nog even "ouderwets" omdat het beter binnen handbereik is. Waarom bestaat fax dan nog steeds? Ouderwets makkelijk. Tegenwoordig kan je ook foto maken en dan versturen per mobiel. Maar fax is nog wel rechtsgeldig middel tegenover foto. En foto is niet altijd goed scherp en vervorming is mogelijk.

Dat wordt wel in toekomst minder probleem. We gaan meer via cloud doen. Zelfs Windows laptops hebben wat minder poorten. Maar aantal dingen gaan niet zo snel via cloud, zoals foto camera's. Zelfs overzetten via wifi of bluetooth is nog langzaam.
Even tussendoor usb stick is er nog steeds mogelijk. Bovendien vertrouwt niet iedereen cloud ivm NSA. Het is nog niet 100% afgeschermd.

Gelukkig zijn er genoeg modellen te kiezen, ik zal niet druk om maken. Ik hoop wel dat trend van 1-poort-voor-alles niet teveel doorzet.
Andere fabrikanten geven hun accessoires zeker gratis weg?
De afwerking en het gemak van Mac OS houdt me nog steeds op Macs.

Toegeven, de concurrentie komt met steeds betere laptops (hoewel nog behoorlijk plastic-fantastic imho), maar Windows en het gedonder dat ermee komt weerhoudt me gewoon van overstappen door de hoge prijzen voor de Macbooks. En *NIX varianten, tja, leuk zolang het werkt, maar als je geen terminal-ninja bent en de poep de ventilator raakt is het einde ook zoek.

Ik houd het daarom nog op mijn 2014 MBP i7. Het apparaat doet wat ik wil en meer en voor de enkele game die ik speel schaf ik dan wel een console aan.

On-topic dan. Ik begrijp de kritiek op de keyboards ook niet helemaal. Je kiest voor een reisvriendelijke laptop. Als een goed keyboard dan een kritiek punt is dock/clamshell je toch met extern spul? Je kunt nu eenmaal geen Cherry-achtige keyboards in een laptop proppen.
Er zijn concurrerende laptops die even dun zijn met meer travel in het toetsenbord. Dat je hierop moet inboeten omdat het een resivriendelijke laptop is en dat maar moet accepteren zonder kritiek, is onzin. Het kan zeker wel en is bijgevolg een volwaardig punt van kritiek.

[Reactie gewijzigd door Joecatshoe op 8 juli 2017 08:52]

Ik begrijp de kritiek ook wel maar wel vanuit het perspectief van de Tweakers reviewer.

Deze gaat uit van het vooroordeel dat "travel" in een keyboard belangrijk is. Waarom eigenlijk? Het gaat erom nauwkeurig en snel te kunnen typen. Travel is een implementatie karakteristiek van een keyboard en -geen- requirement.

Vertrek je dus met dit vooroordeel "er is wel wat meer travel maar nog steeds te weinig met wat ik gewend ben" dan blijf je in je review dus gewoon te hard op het keyboard rammen en keur je het af. Dit verklaart ook het meebuigen van de behuizing; de reviewer heeft een zware manier van aanslaan aangeleerd door jarenlange gewenning op keyboards met meer "travel".

Voorlopig zullen we het minpunt "slecht keyboard te weinig travel!$%!#!!!" blijven zien in de Apple laptop reviews van Tweakers.net...
Deze gaat uit van het vooroordeel dat "travel" in een keyboard belangrijk is. Waarom eigenlijk? Het gaat erom nauwkeurig en snel te kunnen typen. Travel is een implementatie karakteristiek van een keyboard en -geen- requirement.
Meer travel: het is minder vermoeiend omdat ik betere voel of ik een toets succesvol heb ingedrukt, zelfs zonder naar mijn scherm te kijken. Ook voelt het gewoon lekkerder, wat geen onbelangrijke factor is als een toetsenbord een stuk gereedschap is dat je (onderweg) de gehele dag door gebruikt.

Het lekkerst tik ik op een +25 jaar oude Model M, maar helaas... Het is niet echt mobiel (zeker niet in een hedendaagse notebook te proppen), en dat geluid wordt niet meer geaccepteerd op de werkvloer. Waarom eigenlijk niet? Voor mij klinkt het geweldig en ik associeer het met productief zijn. :>

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 juli 2017 09:48]

Gelukkig hebben de toetsenborden van de MacBooks wel goede feedback, ondanks dat er weinig travel in zit typt het best aardig en zijn er zat toetsenborden met meer travel die slechter typen
We moeten stilaan af van het vooroordeel dat "travel" een kwaliteit is. Ik heb op het werk zo'n ouderwets toetsenbord met "heel veel travel" en ik vind dat erg onprettig werken en ik kan er zeker niet zo snel en foutloos mee typen als op mijn (late 2013) Macbook Pro. Volgens mij zijn die ouderwetse toetsenborden ontworpen voor mensen die gewoon waren om op typemachines te schrijven, en dan nog met twee vingers: dan kan je lekker rammen op zo'n ding. Voor wie met tablets en smartphones opgroeide is het echter een marteling.

Kijk eens naar reviews van een Macbook (Air bvb) in de beginjaren, toen was er ook gezeur over "weinig travel". Tegenwoordig valt de travel van die toestellen binnen de middelmaat en vinden de meeste mensen (behalve dinosaurussen en gamers) het erg prettig werken.

Wat nuttig is op een keyboard, is feedback. Zolang een keyboard voldoende feedback geeft en precies aanslagen registreert, is het een goed keyboard.

Veel mensen vinden de nieuwe keyboards van de Macbooks juist erg prettig typen. Het is uiteindelijk een kwestie van gewoonte. Daarom denk ik dat het beter zijn om in een review gewoon te melden dat een keyboard weinig travel heeft, als de beschrijving van een eigenschap. Daar kan de reviewer eventueel een (persoonlijk) oordeel aan hangen maar niet als hij niet minstens een week intensief met de laptop gewerkt heeft.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 8 juli 2017 11:44]

Het lekkerst tik ik op een +25 jaar oude Model M, maar helaas... Het is niet echt mobiel (zeker niet in een hedendaagse notebook te proppen), en dat geluid wordt niet meer geaccepteerd op de werkvloer. Waarom eigenlijk niet? Voor mij klinkt het geweldig en ik associeer het met productief zijn. :>
Koop een Topre keyboard, wel een behoorlijke aanschaf maar -perfect- typegevoel en verkrijgbaar of te modden naar silent varianten. Bijvoorbeeld de Realforce 87u en de Leopold f660c.

[Reactie gewijzigd door alfredjodocus op 8 juli 2017 09:54]

Meer travel is minder vermoeiend? ;)
Ik heb enkel nog maar op de 15" macbook pro getypt en het toetsenbord voelde net heel snel aan. Het was wat wennen maar standaard type ik al sneller dan met mijn ouder toetsenbord en de kleine klik is voldoende voor de tactiele feedback.

Ik deel uw mening dat de vele mensen nog te hard op hun toetsen slaan. De nieuwe manier van typen is zweveriger, als een hoovercraft zweef je over uw keyboard en een kleine kracht naar beneden is al voldoende vr een typaanslag.

De zelfde transformatie gebeurde In de autoindustrie: schakelbak was romig, stuurinrichting wazig, ophanging wak...nu is elke auto strak afgeveerd en stuurt hij direct zonder aan comfort in te boeten. Nadeel is wel dat als
Je met oude gewoonten rijdt het een helse rit wordt voor uw passagiers omdat je elke foute stuurbeweging, gasrespons of schakelfout direct voelt.

En ik betrap me er op dat het feedbackloos typen op men smartphone ook redelijk snel en gaat. Omdat ik met men duimen typ gaat het natuurlijk trager dan met twee handen maar ondanks er geen travel is mis ik het niet zo hard. De tactiele feedback Feedback die je voelt op een echt toetsenbord is hier vervangen door een visuele prikkel door het oplichten van de letter en een klein tikje door men speakers.

Ik durf er voor wedden dat over een paar jaar alle toetsenborden standaard een lage travel hebben. Het is puur gewoonte en ik ben er ook zeker van dat je sneller gaat typen als je een tijdje met minder travel typt.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 8 juli 2017 11:42]

Zelfs veel mechanische keyboards hebben tegenwoordig een vorm van light travel input. Tenminste die Cherry MX bordjes wel. Je kunt kiezen voor volledige travel met de klik of heel licht de toetsjes aantikken.
Net hoe ze jaren lang "geen Flash" en "geen microSD kaartlezer" gingen zetten als minpunten bij iOS devices.
de reviewer heeft een zware manier van aanslaan aangeleerd door jarenlange gewenning op keyboards met meer "travel".
De Remington tikmachine van zn opa. Dat is pas 'travel'.
Dat vind ik dus niet.

Laptops zijn nu eenmaal een compromis vanwege meerdere redenen (accu, portability, etc..) en dat deze MB nu een kleinere travel heeft is een detail en "part of the deal".

Het IS dus geen onzin, jij VINDT het onzin, net zoals ik het dat niet vind.
Voor hetzelfde geld haal je een fatsoenlijk uitgeruste XPS13. Oké, die is minder dun, maar daar tegenover staat alles behalve 'plastic fantastisc' en zit je in een totaal andere performance klasse. Met een prima toetsenbord.

Ik kan me weinig reizen voor stellen waar enkele millimeters dikte en amper 300 gram het verschil maken.
Juist voor mij de reden waarom ik van een Air naar XPS ben gewisselt. Geen OSX dat soms slechte updates heeft. Geen uiterst slechte opladers die op termijn uit de roulatie gaan. Geen beperkingen qua software. Tijden was een Air gewoon een hele mooie laptop prijs/kwaliteit maar heden ten dagen zijn er zoveel goedkopere/betere alternatieven dat de Air gewoon niet meer meekomt.
"Geen OSX dat soms slechte updates heeft" maar je gebruikt nu een OS waarmee je bij een ongelukkige update niet meer kunt opstarten, en RansomWare gaat de komende jaren bij consumenten ook nog een gigantische beuk uitdelen met een leuke zeroday exploit.
Voor bijna hetzelfde geld heb je een Macbook Pro, dat lijkt me een betere vergelijking. Je koopt geen Macbook alleen maar voor de hardware (dat mag ik toch hopen).
Dan zit je nog wel met Windows OS, al aan gedacht? Moet je ook maar willen.
Klopt, maar dat is een kwestie van smaak waar je volgens mij niks rationeels over kan zeggen. De rest van de uitspraken van @Lauwrence kan ik echter wél weerleggen.
Ik reageerde niet op Lauwrence maar op Rich die even vergat dat op een XPS 13 geen OS X staat.
Ik reageerde wel op Lauwrence die twee argumenten noemt. 1. OSX en 2. afwerking. In mijn reactie laat ik OSX buiten beschouwing zoals ik je heb uitgelegd, en ga ik enkel op de afwerking in.

Dat jij je daar vervolgens in mengt en er weer wat anders bij haalt, daar kan ik ook niks aan doen :z
maar Windows en het gedonder dat ermee komt
Geen idee wat je hiermee bedoelt. 10+ jaar geleden had ik je misschien wel begrepen.
En *NIX varianten, tja, leuk zolang het werkt, maar als je geen terminal-ninja bent en de poep de ventilator raakt is het einde ook zoek.
Echt totale onzin als je een distro als bijvoorbeeld Mint gebruikt. Zelfs m'n ouders hebben er sinds ik ze er op over heb laten stappen geen enkel probleem mee gehad.

Je klinkt als iemand die krampachtig excuses zoekt om Apple (ongevraagd) te verdedigen. Hoeft niet hoor, ze hebben geloof ik meer dan 200 miljard in kas.
maar Windows en het gedonder dat ermee komt
Geen idee wat je hiermee bedoelt. 10+ jaar geleden had ik je misschien wel begrepen.
Gedonder zou ik het niet echt meer willen noemen, maar MacOS is vaak toch net iets beter uitgewerkt. Het zijn meestal kleine dingetjes, maar ik heb vaak als ik met MacOS werk dat ik denk "dit is in Windows toch net iets lastiger".

Een van de grootste klachten over Windows is dat ze die oude 'legacy' nog niet helemaal weg hebben kunnen werken. Zo heb je in Windows 10 stukken die heel modern aanvoelen, maar kan je ook belanden in een configuratiescherm dat sinds Windows Vista niet heel veel verandert is.

De bijgeleverde software is vaak ook jarenlang niet geupdatet. Notepad kan nog steeds geen UNIX line endings aan, waardoor veel tekstbestanden onleesbaar zijn (alles op één regel) en de ingebouwde command line snapt ctrl+v niet.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 juli 2017 11:57]

Het tegenkomen van oude meuk kom je meer tegen bij de loggere OSen. Op de grote Linux distros is het niet anders. Kwestie van prioriteiten stellen, je hebt een beperkt development budget beschikbaar. Wat is belangrijker, het OS klaar maken voor deze tijd, of je bezig houden met wat UI fragmenten die de gemiddelde gebruiker nauwelijks nog tegenkomt.

Dat veel bijgeleverde software niet geupdate wordt, heeft ook te maken dat veel software er enkel in zit als basis. Zelfs paint naar deze tijd overhalen stuitte MS al op kritiek dat ze in het vaarwater van 3rde partijen komen. Terwijl het nog steeds niets meer doet dan een basis stukje software zijn.

Notepad, tja, wie in aanraking komt met UNIX format, heeft notepad++ geinstalleerd staan. De gemiddelde gebruiker komt dit eigenlijk niet tegen, met uitzondering van een torrent readme oid.

De ingebouwde commandline is al een tijdje geleden vervangen door Powershell, die gewoon ctrl+v snapt.

Elk OS heeft zijn goede punten en slechte punten, op punten waar Windows weer achterloopt op OSX, zijn er andere punten waar Linux weer voor loopt op Windows, en Windows weer voor loopt op OSX en vice versa.
Tja, de gemiddelde gebruiker vond Windows XP ook prima. Vind het een beetje flauw om ieder verbeterpunt weg te schuiven door te zeggen "prioriteiten stellen". Kan me niet voorstellen dat iemand liever Paint3D had gehad dan een fatsoenlijke integratie van het configuratiescherm bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 juli 2017 14:57]

Ze zijn dan ook al een tijdje bezig met een nieuw configuratie scherm.
Je klinkt als iemand die krampachtig excuses zoekt om Apple (ongevraagd) te verdedigen.
En jij komt over als iemand die elk argument zal aanvoeren om Apple af te kraken. Je zult dat onzin noemen, maar het is net zo onzinnig om hem te betichten van het krampachtig verdedigen van MacOS. Jij doet een vreemde aanname, namelijk dat je 'krampachtig' moet doen om Apple te verdedigen. Waarom? Als hij MacOS fijn vindt, zoals heel veel mensen, waarom is dat krampachtig een merk verdedigen? Waarom moet je wel een Apple ass kisser zijn om hun spullen goed te vinden?

Ik ben ooit op DOS begonnen, ook met development, heb vele jaren voor Windows ontwikkeld en ben op de universiteit met UNIX in aanraking gekomen. Daarna heb ik thuis heel lang Linux naast Windows gedraaid en toen ik een Mac kocht (BSD basis met slick user interface) raakte ik m'n PC niet meer aan. Tegenwoordig doe ik development voor zo'n beetje alles wat los en vast zit (MacOS, Linux, Windows, iOS, embedded platformen met bijvoorbeeld FreeRTOS) en doe momenteel bijvoorbeeld een project in C# met WPF. Ik draait Windows 10 en Linux Mint naast MacOS. Soms native, meestal gevirtualiseerd.

Als je alles naast elkaar zet is Windows gewoon steeds meer een zooitje geworden. Windows 7 was na XP nog een prima versie, maar bij 8 en 10 hebben ze de hele boel omgegooid en toch ook weer niet helemaal. Resultaat: de boel is doorspekt met legacy meuk. Vensters waardoor je je af en toe weer in 1995 waant. Verder zijn ze met de eenvoudsrage op designvlak flink doorgeschoten. Het ziet er soms gewoon spartaans en een beetje knullig uit. MacOS is verfijnder en consistenter. Ik gebruik Windows 10 noodgedwongen, maar ik zou nooit een computer kopen met Windows 10 als main OS voor dagelijks gebruik.

Overigens vind ik het op het technische vlak ook wel een teken aan de wand dat Microsoft de move heeft gedaan om een Ubuntu omgeving in Windows 10 te ondersteunen. Werkt overigens prima, dus ik kan allerlei GNU tooling en command line git naast Visual Studio gebruiken.
Wat ik ook een groot verschil vind tussen Windows 10 en MacOS, is de uitstraling. Ik vind persoonlijk dat je na installatie van MacOS een prachtige desktop te zien krijgt, die goed werkt. Na een Windows installatie ga je na het start menu, en je krijgt gewoon een complete speeltuin met Candy Crush, Microsoft Solitaire, Minecraft voorgeschoteld. Ze zijn dan niet geïnstalleerd, maar dat worden ze wel. Het ziet er gewoon kinderachtig uit, en al helemaal als je het vergelijkt met MacOS.

Nu zullen er natuurlijk ongetwijfeld weer mensen komen, die na installatie dat nog nooit gezien hebben in het start menu, maar ik weet toch echt zelf wel wat ik zie, en ik installeer Windows vaak genoeg overnieuw.
Ja, die tiles en dergelijke heb ik er meteen uit gemieterd. Ik heb nu gewoon een zo kaal mogelijk startmenu. Verder is het kwalijk dat je zonder hackwerk niet normaal automatische updates kunt uitschakelen in Windows 10. Microsoft bepaalt wanneer jij aan het werk mag na het aanzetten van je computer, en ook wanneer ie echt uit gaat wanneer je een shut down doet. Bovendien is de CPU load tijdens updatewerk op de achtergrond vaak bizar hoog (google maar eens op klachten hieroven). Tel daar een hele rits technische tekortkomingen van Windows bij op (o.a. drive letters... really? seriele poorten die steeds van nummer veranderen... really?) en de dagelijks ergenis is compleet. Eindeloos backward compatible willen blijven is ze lang geleden al sterk gaan opbreken. Na dik 30 jaar een Windows dat voortborduurt op DOS-concepten mag er wel eens echt de bezem doorheen.
Omdat in het verleden duidelijk gebleken is dat de gemiddelde desktop gebruiker niet de mogelijkheid moet krijgen om op wat voor een manier updates helemaal uit te kunnen schakelen.

Oh wat was het toch zo leuk om PC's te komen opschonen bij mensen (Windows Vista/7 tijdperk vooral) om erachter te komen dat de bende een puinhoop is, omdat de laatste updates meer dan een half jaar, of jaar oud waren. Want "1 of andere handige harry", zoals er hier op Tweakers ook redelijk wat rondlopen, zei dat updates instaleren slecht is, wordt het slomer van, blablabla.

Terwijl, als er dan wat misgaat, door met een niet geupdate OS het internet op te gaan en je een BSOD krijgt, wie zeikt men dan af? Windows en MS natuurlijk.

MS was dit zat, heeft voor Home de mogelijkheden gewoon ernstig beperkt, ze hebben liever de haat van het niet kunnen uitschakelen van updates. In beide gevallen heb je een groep ongeinformeerde mensen die ongefundeerde gal spuien.

Wil je wat meer controle over die updates, neem een pro of enterprise licentie. Niet Home kopen en dan moeilijk doen op het feit dat deze is ingericht op de "gemiddelde gebruiker" van Windows.
Haha Dan vond ik de toolbar tijdperk op Windows xp leuker <3
Grappig hoe je een vergelijking maakt tussen de desktop van MacOS en het start menu van Windows. Als je een eerlijke vergelijking wilt maken moet je de MacOS desktop vergelijken met de Windows desktop, Finder met het start menu etc. De desktop van Windows zit namelijk niet wezenlijk anders in elkaar dan die van MacOS.

Bovendien, wie gebruikt er anno 2017 nog het start menu? Je meest gebruikte programma's pin je toch aan de taakbalk (die is altijd zichtbaar) en voor programma's die je niet veel gebruikt, gebruik je de zoekfunctie.
Het ging mij er vooral om dat je bij Windows op verschillende plekken advertenties/voorgeïnstalleerde spellen/apps ziet, en dat dat bij MacOS niet zo is, waardoor MacOS gewoon een andere uitstraling heeft.
ik lees nergens dat lilmonkey apple afkraakt. Ik lees in jouw past wel veel windows bashing.
Jij noemt dat bashing. Ik geef gewoon argumenten waarom Windows na versie 7 achteruit gegaan is, en waarom je geen Apple hippy hoeft te zijn om de voorkeur te geven aan MacOS. Daarmee bestrijd ik zijn vooringenomen standpunt.
De enige reden die ik zie is "interface blabla". Tja als dat al een reden is. Ik zit 99,5% van de tijd in een of andere applicatie dus die inconsistente interface (die er inderdaad wel af en toe is, maar ook al minder is geworden sinds de eerste versie van Windows 10) valt me nauwelijks op.
Ik kan nog wel even doorgaan met technische argumenten, maar dat wordt dan ook vast weer bashen genoemd. Laten we maar weer stoppen met de discussie :)
Dat komt omdat het dan ook bashen is. Technisch gezien zijn OS X en Windows allebei even goed of slecht. Dat je het één prettiger vind dan het andere is prima maar dat maakt het nog geen universele waarheid.
Vertel dat aan al diegenen die kritiek hebben op iOS vanwege het zogenaamd kreupel zijn van dat OS. :P
Volkomen met je beschrijving eens, maar veel mensen zijn niet gevoelig voor de door jouw beschreven inconsistenties in Windows OS. Het is goed genoeg en ze begrijpen je dan niet en vragen zich af waarom je zo moeilijk doet. Tsja, ignorance is bliss.
Als mensen er niet gevoelig voor zijn, is het dan 'ignorance'?
Of, sterker nog, kan het ook daadwerkelijk zo zijn dat het mensen geen hol interesseert?
Of dat ze, wat jij inconsistent noemt, persoonlijk wel een logische werking vinden?
Het staat je vrij wat te kiezen. Maar ik zou ook niet terug kunnen naar Windows.
Heb op mijn werk Windows 10, dagelijks nog pop-ups met onnodige meldingen van updates en privacy instellingen. Maar vastlopers dan op een Mac is ook een feit.
En hoeveel keer weer iets niet werkt door een update...

Windows blijft klungelen tov macOS
Ik gebruik dagelijks Windows 10 op 3 verschillende computers en ik herken die problemen niet. Ik heb het idee dat mensen hier nu extra de boel aan het flamen zijn. Jou verhaal komt over als iemand die net achter Windows is gekropen.
Ik gebruik al windows sinds windows98, dus nee ik ben niet 'pas achter windows gekropen'
Sinds de vista saga ben ik naar OSX/macOS overgestapt, maar op het werk is het nog behelpen met windows.

Hoewel de huidige macbook pro's best solide laptops zijn, zijn ze zeer duur geworden (zelfs naar apple normen), maar terug overschakelen naar windows zie ik mij de komende tijd niet doen...

Windows is zoals hieronder vermeld nog een 'speeltuin'. Wie zoekt die vind: een windows store met een compleet andere UI dan de desktop omgeving. Verschillende iconen voor hetzelfde programma, klooien met instellingen, etc.

Start macOS op en je hebt een mooi uniforme omgeving,
start windows en je komt terecht in een jungle van verschillende kleuren, stijlen, onoverzichtelijke UI's, menus, touchpad gestures van mindere kwaliteit, enzovoort ...

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 8 juli 2017 18:13]

Dat jouw ouders geen problemen hebben met Mint betekent dat een ander niet OSX mag verkiezen?
Volgens mij is dat niet wat ik zei, nee.
Linux is een geweldig OS, maar niet voor de desktop. Wat dat betreft is Linux lichtjaren verwijderd van macOS en Windows. Als je een digibeet bent of een Linux-expert, dan kan je er ongetwijfeld prima mee overweg. Voor iedereen ertussenin is Linux op de desktop een vorm van zelfpijniging.
Dat gedonder met Windows begrijp ik echt niet zo. Als ik een laptop koop met Windows os, van dezelfde prijsklasse als een Mac, weer ik zeker dat ik voor jaren een goede laptop hebt. Ik werk met beide met veel plezier, maar ik heb dan ook geen Windows laptop van ¤399,-
Over de jaren dat ik nu als (field) engineer werk heb ik vele Windows based laptops gehad, velen daarvan waren dichtgetimmerd (als in: remote managed, geen admin rechten, er veranderde dus niets aan)., maar toch weer drivers die onderuit klapten (liefst als ik ergens ver weg van een netwerk zat) etc..

Mijn Macs werken altijd, iedere keer weer. Datzelfde kan ik gewoon niet van Windows machines zeggen, maar goed, de discussie is al heel vaak gevoerd, en eigenlijk ook gewoon off-topic :*)
ja, zo zie weer hoe gebruik ervaringen snel verschillend kunnen zijn. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik alleen maar programma's/hardware gebruik waar je vanuit kunt gaan dat de drivers altijd wel goed zijn.
Als drivers niet werken, of je Windows onstabiel maken, heeft eigenlijk niets met het os te maken, en zegt meer over het bedrijf die de drivers uitbrengt. Ik gebruik beide, ben zeer tevreden. Maar is inderdaad offtopic. :)
"Je kunt nu eenmaal geen Cherry-achtige keyboards in een laptop proppen"

Welles :P
Dat ding is sowieso een stuk dikker, niet van aluminium, heeft een stuk kortere accuduur en een buitengewoon slecht trackpad... Oh wacht er zit zelfs geen trackpad op.
"Hoe neem ik dingen te serieus"
Oh wacht er zit zelfs geen trackpad op.
Wel dus...
De afwerking en het gemak van Mac OS houdt me nog steeds op Macs.
En de batterij duur, het feit dat er overal ter wereld tegenwoordig Apple Stores zijn als je een keer iets nodig hebt en Apple integreert nieuwe technologie vaak als één van de eerste.
Ik houd het daarom nog op mijn 2014 MBP i7. Het apparaat doet wat ik wil en meer en voor de enkele game die ik speel schaf ik dan wel een console aan.
De MB en de MBP vergelijken snap ik nooit, het zijn totaal verschillende laptops met verschillende doelgroepen.
On-topic dan. Ik begrijp de kritiek op de keyboards ook niet helemaal. Je kiest voor een reisvriendelijke laptop. Als een goed keyboard dan een kritiek punt is dock/clamshell je toch met extern spul? Je kunt nu eenmaal geen Cherry-achtige keyboards in een laptop proppen.
Ik kies zeer specifiek voor deze laptop en niet voor een klassieke Air of een MBP vanwege de reisvriendelijkheid. Ik gebruik de eerste generatie 12" MB ondertussen 1,5 jaar en wil dusver niets anders. Het is wat voorbarig om hem te vervangen met deze maar als Apple volgend jaar met een nog lichtere versie met nog meer batterijduur komt dan haal ik die meteen.

Het formaat is ideaal past in elke rugzak/carry-on/laptoptas en ik kan er een hele dag op werken zonder aan de lader te hoeven. Nooit performance issues of ander geneuzel want er zit gewoon een rappe SSD en 802.11ac in. Daarnaast om heel eerlijk te zijn, ik heb misschien een week nodig gehad om aan het keyboard te wennen op zo'n manier dat ik er niet eens meer aan hoefde te denken. Alles went en op een gegeven moment weet je niet meer beter. Ik gebruik links en rechts nog wel eens m'n vorige MBP en ik erger me dan direct aan het formaat, het gewicht en het onhandig keyboard.

Ik heb ook geen minuut last gehad van het feit dat de laptop maar 1x een USB-C poort heeft. Op kantoor gaat de Apple dongle er in voor een extern HDMI scherm en de backup schijf. Het externe keyboard en de muis zijn Bluetooth dus ook geen kabels nodig. Op reis gebruik ik hem alleen om de laptop op te laden.
"De afwerking en het gemak van Mac OS houdt me nog steeds op Macs."

Het is maar wat je gewoon bent natuurlijk.
Ik vind mijn weg totaal niet in Mac OS. Meer nog, ik erger mezelf dood aan de manier waarop alles in Mac OS geregeld wordt.
Zet me daarentegen voor Windows en ik vind prima m'n weg, van Windows XP (2000 als het moet) tot Windows 10, inclusief alle serverversies.
"De touchpad daarentegen werkt uitstekend. "

Dat vind ik zelfs nog te weinig erkenning voor Apple. Hun touchpads zijn al bijna 10 jaar lang ongeëvenaard in hun excellentie. Er is echt geen enkel ander merk dat trackpads in hun laptops bouwt die zo fantastisch werken als die van apple, deel komt dat door gebrekkige hardware en anderzijds komt dat door windows.
Zeker nog nooit met een Precision Touchpad gewerkt? Werkt hetzelfde als een Apple touchpad.
Dat wordt gezegd, ja. Maar het is toch nog niet helemaal hetzelfde als je de Apple trackpads gewoon bent.
Het is een beetje zoals scrollen in iOS en in Android: bij iOS heb je echt het gevoel dat de pagina aan je vinger kleeft, bij Android lijkt de pagina met een kort elastiekje aan je vinger te hangen - zelfs bij een flagship telefoon als de S8. Of dat een relevant verschil is laat ik in het midden, maar in dat soort perfectie in details zit voor sommige mensen een belangrijk deel de prettige gebruikservaring van Apple producten.
Heb je misschien ook een voorbeeld die gaat over de touchpads zelf? Ik heb hier een Surface Pro én een Macbook Air dus ik kan tussen die twee vergelijken, maar ik heb geen iPhone of Android dus die kan ik niet vergelijken :p

Als ik het scrollen vergelijk tussen mijn MBA en Surface Pro merk ik geen verschil...
In dat geval denk ik dat dit vooral een persoonlijke ervaring is. Ik heb een Surface Pro (3) gehad en een Macbook Pro (zowel 2013 als later een 2015 model) en merk duidelijk een verschil in het gebruik van de touchpads. Losstaand van het formaat functioneren zaken als 2-finger scroll/swipe/zoom voor mijn gevoel een stuk aangenamer op de Macbook Touchpad. Ik durf zelfs te stellen dat het voordeel van een Macbook verdwijnt op het moment dat er gebruik gemaakt wordt van Windows/een Windows VM*.

Smaken en ervaringen verschillen zullen we dan maar zeggen? Zelf kan ik overigens ook niet tussen Android en iOS vergelijken.

* Ik durf niet te zeggen wat het verschil met Linux is; 99,9% van mijn Linux machines heeft geen GUI ;)
Ik had er misschien wel bij moeten vermelden dat ik een Type Cover 4 op de Surface Pro 3 heb. Er zit enorm veel verschil tussen het touchpad van de Type Cover 3 of Type Cover 4. Niet alleen in formaat maar ook in functionaliteit.

Het verschil wat je merkt als je een Windows VM gebruikt komt waarschijnlijk omdat Windows in de VM de touchpad op je macbook niet goed detecteert. Wil het op Windows goed werken dan moet Windows de touchpad detecteren als zijnde een Precision touchpad, dan krijg je de beste ervaring. Ik weet niet of dat werkt als je Windows op de macbook zet.
Zelfs met de software is er verschil naar mijn mening, maar betreffende het gebruik van een VM kan je best nog weens gelijk hebben. Neemt echter niet weg dat binnen een Bootcamp omgeving de ervaring vrijwel gelijk is als binnen een VM ;)

Ik merk het verschil overigens ook als ik eens sporadisch verdwaal naar de laptops van collega's, wat vooral HP EliteBooks zijn. Geen idee wat voor een touchpad daar in zit maar ik merk verschil :p Misschien moet ik de SP4+Cover van m'n zusje eens proberen te kapen om te kijken hoe ik dat ervaar :)
Het ís ook zo wat het Precision Touchpad betreft. Zelfs in die mate dat ik het touchscreen amper gebruik (behalve in tablet modus uiteraard). Qua hardware hebben Microsoft en sommige Windows OEM's een grote inhaalbeweging achter de rug.
De losse (en vaste) trackpads van Apple zijn inderdaad perfect en worden door veel mensen al als muisvervanger gezien, ik ken zelfs mensen die er actief mee photoshoppen... maar dat argument van scrollen in Android is gewoon onzin.
Zeker geen onzin, er is een merkbaar verschil.

Het is echter niet net als beeldkwaliteit dat het zichtbaar is dat je kunt zeggen "kijk het is mooier"
Samsung = niet Android... dat dit ghosting/elastiek effect voorkomt bij (volgens quantumleapje) Samsung modellen betekent niet dat dit voorkomt bij Android. het is namelijk afhankelijk van het beeldscherm zelf en de software instellingen daarvan.

Zelf een iPhone 6s Samsung S7 en Lumia 950 gehad als recentelijk toestel en zie geen merkbaar verschil.

[Reactie gewijzigd door Vieuxtje op 8 juli 2017 17:38]

Apple heeft de SOC, bepaalde delen van de GPU en het OS in eigen beheer.

Daardoor kan Apple bepaalde details heel nauwkeurig afstemmen, die finetuning is ook normaal als je zoveel dingen zelf doet.

Gezien Android door een andere partij word ontwikkeld en de SOC ook van andere fabrikanten komt kan je dus nooit die integratie bieden met dezelfde finetuning als bij de iPhone.

Is ook heel vanzelfsprekend en gewoon normaal dat dit verschil er is, waarom wil je dit eigenlijk in twijfel trekken?

Want dan beweer je eigenlijk dat Apple miljarden aan iOS en SOC ontwikkeling uitgeeft wat overbodig is en dat is dus niet zo.
Jij kent niet veel mensen zeker? Ik ken een webdeveloper, Salesmanager, projectmanager en professioneel photoshopper en ze maken allemaal geen gebruik van een muis enkel een losse trackpad.
Ik vind dit wel erg overdreven, je scrollt, of je scrollt niet. Merk geen verschil tussen de iPhone van mijn moeder of mijn LG.
Het heeft met reactiesnelheid en precisie te maken. Dat is bij een iPhone nèt iets beter, en als iPhone gebruiker merk je dat meteen. Deze week zèlf nog de test gedaan tussen een Samsung S8 en een iPhone6. Het ligt dus niet aan de hardware.
Ik heb de mazzel dat ik een XPS 955 en een Macbook Pro heb. Beide touchpads zijn top, maar de touchpad van de Mac geeft net ff meer controle, voelt net ff fijner. Als ik de XPS pak, pak ik ook altijd m'n muis. Dat doe ik nooit met mn MacBook Pro.
Helemaal mee eens en zelfs verbaasd dat dit zo weinig benoemd wordt. De touchpad en hoe deze is verwerkt in het OS is voor mij het beste punt van de macbooks. Je zult zelden tot nooit iemand op een macbook zien werken met een muis en vermoed dat de macbook haters enkel naar specs kijken.... en nog nooit voor langere tijd de glorieuze trackpad hebben gebruikt.
Ik ben geen Macbook hater en een week lang eens een Macbook geprobeerd en al is de trackpad meer dan in orde. Ik vind het persoonlijk gewoon niet fijn werken. Onder Windows is het natuurlijk nog een stapje erger. Maar sommige mensen vinden nu eenmaal een trackpad niet fijn.
Hm, vreemd.
De meeste die ik ken gebruiken ook een muis bij hun macbook voor echt te werken hoor.

Ikzelf gebruik in de zetel of onderweg altijd met plezier de trackpad van mijn macbook.
Maar als ik echt werk aan mijn bureau of tafel gebruik ik toch gewoon een muis.

De trackpads zijn subliem bij Apple. Maar windows heeft tegenwoordig de touchscreens en trackpads met precision drivers. Waar ik vind dat de trackpad bij Apple net iets beter is nog, is het verschil echt super klein geworden.
De combo met precision driver touchpad en touchscreen evenaart echt wel de trackpad van de mbp voor mij (en nee die bar vanbove helpt niet :p).
"De touchpad daarentegen werkt uitstekend. "
Daar ben ik het ook helemaal mee eens!

Op een Windows laptop (voor mijn werk heb ik er al heel wat versleten, stuk voor stuk premium laptops van merken zoals HP en Dell) moet ik een muis hebben, de touch pads zijn daar niet echt werkbaar. Op een MacBook, willekeurig welke versie, mis ik een muis niet.
Beetje persoonlijk hè. Als niemand kon werken met die touchpads van HP of Dell dan heeft menig bedrijf toch erg veel niet werkend personeel :)
O, ze doen het wel, die touch pads op mijn werk-HP, maar echt fijn werkt het niet.

Scrollen met een 2-vinger swipe? Dat werkt vaker niet dan wel!

Muiscursor bewegen en dan klikken? Het touch pad klikken werkt niet, het touch pad tappen soms, dus je moet op zoek naar de fysieke "muisknoppen" bij het touch pad. Erg onhandig!
Een voordeel van Macs is dat ze een goede restwaarde hebben. Eergisteren mijn MBP late 2011 verkocht. Aangeschaft voor ¤1700 en na ruim 5 jaar trouwe dienst voor ¤ 600 verkocht. Dat mag best wel opgenomen worden bij de opmerking van de relatief hoge prijs.

Ook de accuduur van mijn 5 jaar oude MBP was beter dan van mijn 1 jaar oude Dell Precision en nooit belazer met BIOS en driver upgrades. Voor de doorsnee consument raadt ik wel een Mac aan.
Een goede restwaarde is net zoals op de huizenmarkt blij zijn dat de prijzen stijgen maar vergeten dat je voor je nieuwe huis ook meer betaalt.
Geld wordt steeds minder waard. Dat is altijd al zo geweest en ook de enige reden waarom landen kunnen rekenen met een begrotingstekort van 3%. MacBooks zijn zeker duurder geworden, maar zijn nog steeds best-in-class apparaten.

Ik ben heel tevreden met mijn Dell Precision 5510 (broertje van de bekende XPS15), maar je wilt niet weten hoeveel ellende ik al heb gehad met Windows updates die niet goed werken, brakke verbindingen met Dell docks (die gecertificeerd zijn voor dit apparaat) en niet werkende display drivers. Ook batterijduur is dramatisch t.o.v. een 5 jaar oude MacBook. Ik zou die machine niemand aanraden die niet echt handig is met computers.
MacBooks zijn zeker duurder geworden, maar zijn nog steeds best-in-class apparaten.
Mwah, afgaande op de vele professionele reviews en reacties van consumenten, zou ik zeggen dat de MacBooks van de afgelopen jaren hooguit "OK-in-class" zijn :P
Dat klopt. Maar het gaat hier om de conclusie in de review, waarin dat al is meegenomen(duur), maar de hoge restwaarde dan niet in wordt meegenomen.
Eerder vergelijkbaar met de aanschaf van een auto waarbij je ook naar je afschrijving kijkt, en uiteraard naar de restwaarde.

Jij hebt een Surface Pro 3 toch? Geldt precies hetzelfde voor.
Ik heb inderdaad een SP3 maar dat is de goedkoopste i5 en niet gekocht vanwege hoge verkoopwaarde. Dat heb ik wel losgelaten nadat ik een 2400,- dure Sony VAIO Z had waarvan ik dacht dat ik nog wel 1000 euro kon krijgen bij eventuele doorverkoop. Toen gingen buiten garantie de scharnieren stuk (als in ze werkten wel maar maakten een naar geluid bij openen) en moest ik 800 euro betalen voor reparatie of kon ik 400 euro krijgen als ik hem verkocht. Die 400 euro heb ik toen maar ingelegd naar de aanschaf van een Surface Pro 1 :p
Oeps, dat was wel heel hard balen met die Sony. Verkopen wil menigeen wel wanneer het op concreet worden wat garantie betreft is menigeen plots minder behulpzaam. Pittige prijs vroeg men voor reparatie. Zonde. Waren mooie dingen, die Sony's.
De enige reden dat de restwaarde zo hoog is, is omdat de nieuwprijs zo hoog is dat veel gebruikers gedwongen worden een tweedehandsje aan te schaffen als hun huidige MacBook het begeeft en ze geen paar duizend euro klaar hebben liggen voor een nieuwe. Onderdelen vervangen is tenslotte ook niet echt een optie.

En daar heb je dus alleen wat aan als de laptop nog in goede staat is, de batterij nog goed is (nee, Apple maakt ook geen magische batterijen die langer meegaan) etc.

Gaat je laptop dus na pakweg 3 jaar kapot, dan ben je 1700 euro armer en kan je 600 euro betalen voor een tweedehandsje van 5 jaar oud. Lekker hoor.
Nee, de restwaarde is zo hoog omdat de vraag ook hoog is.
Waarom is de vraag hoog? In eerste instantie omdat het gewoon goede machines zijn die iedereen wil hebben, omdat ze daarvoor goede ervaringen hebben gehad met een macbook en er weer 1 willen hebben.
Je kan wel alleen als argument hebben dat de vraag van 2de hands MacBooks zo hoog is omdat de nieuwprijs zo hoog is. Maar als iets niet een goed product is, willen mensen het niet hebben, en is het niet te verkopen voor zo een goede prijs.
De vraag is dus hoog omdat je geen instap-Macbooks hebt voor een lage prijs. Dus wil je OSX gebruiken of gaat je laptop kapot, maar heb je niet veel geld, dan moet je wel een tweedehandsje nemen. Er is geen andere optie.

Ik zeg nergens dat het geen goede producten zijn(maar ze zijn ook niet beter dan andere high-end consumerproducten), maar als je een nieuwe goedkopere Macbook voor pakweg 700 euro kon halen, dan zouden er veel minder mensen eentje van 5 jaar oud voor 600 euro kopen.
Nee, maar wel voor 300 euro, als hij 3 jaar oud is.
En dat zie ik gewoon niet gebeuren bij een generieke Windows laptop met een nieuwprijs van 700 euro van bijv 3 jaar oud.
Het OS, ecosysteem , support en de afwerking zorgen er gewoon voor dat de vraag hoog is.
Dat is toch precies wat ik zeg? Dat zou tenslotte ten koste gaan van die '5 jaar oude MacBook voor 600 euro' advertenties die je nu hebt. De vraag is hoog, maar is geen lage instapprijs.

Voor de rest snap ik nooit welk punt mensen proberen te maken door een topmerk te vergelijken met een generieke Windows laptop. Het lijkt wel alsof veel Apple gebruikers vroeger Acer laptops kochten en dat als referentiepunt gebruiken. Pak je een Thinkpad, dan is het een totaal ander verhaal.

Overigens gaan de iPads ook niet voor flinke bedragen van de hand om dezelfde reden.

Het is gewoon heel krom om te doen alsof een hoge instapprijs een voordeel is voor de gebruiker. Wel briljant dat Apple dat op die manier weet te verkopen, maar als gebruiker mag je toch wel iets kritischer zijn.
Ja topper,

Maar in mijn voorbeeld is het verlies 50%. Daar gaat het om. Idd je kan dan niet je 2de hands macbook meer verkopen voor 600 euro, als hij nieuw 700 euro is, zoals In jouw voorbeeld.
Dat doet niemand.
Succes om bijv een thinkpad na 3 jaar te verkopen voor 50% van de nieuwwaarde.
Misschien vind je iemand, maar ik weet dat ik mijn macbook van 3 jaar eerder kwijt zal zijn via tweedehands verkoop.
Dan kan je beter een nieuw goedkoper instapmodel nemen van een andere fabrikant, die na die 3 jaar technische vooruitgang en processor ontwikkeling minsten net zo snel is geworden als je thinkpad van 3 jaar geleden, voor dezelfde prijs als je 2de hands thinkpad.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 8 juli 2017 13:09]

Wat een warrig verhaal.

Net alsof je een Thinkpad of MacBook voor de snelheid koopt. Die koop je voor de kwaliteit. Anders kan je altijd beter een Acer aanschaffen. Thinkpads zijn gewoon waardevast en vaak duurder dan MacBookjes.

Je kan ze prima verkopen, al zal het bij MacBooks ongetwijfeld sneller gaan omdat je behalve bij Apple maar weinig mensen met tweedehands gear ziet. Zal me verder uiteraard niet veel uitmaken, aangezien ik uberhaubt mijn spullen niet verkoop. Het idee dat je nu meer uitgeeft, vervolgens 5 jaar moet hopen dat er niks misgaat zodat je een deel van die aankoopsprijs terug kan krijgen door het tweedehands te verkopen spreekt me niet enorm veel aan.

En een verstandige investering kan ik het niet noemen.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 8 juli 2017 13:43]

OK,

Maar ik ben niet met voorbeelden begonnen van “ stel dat je een nieuwe macbook kunt kopen voor 700 euro, en wedden dat je hem dan na 3 jaar niet kan verkopen voor 600 euro”
Is echt een vreemde situatie die je omschrijft. Die ook in de vertste verte helemaal niet realistisch zou kunnen zijn.
Maar ik ben warrig. Prima.
Ja, want dat heb ik logischerwijs ook nooit beweerd. Dat had je al kunnen bedenken toen je dit schreef.
maar als je een nieuwe goedkopere Macbook voor pakweg 700 euro kon halen, dan zouden er veel minder mensen eentje van 5 jaar oud voor 600 euro kopen.

Staat toch echt in een post van jou in dit topic.

Daarnaast vind ik het echt top dat je zo goed weet hoe het op de tweedehands markt gaat van macbooks.
Terwijl je zelf aangeeft nooit laptops 2de hands te verkopen , laat staan een macbook. En dat je iedereen gaat vertellen hoe alles in elkaar steekt.

Quote: Zal me verder uiteraard niet veel uitmaken, aangezien ik uberhaubt mijn spullen niet verkoop.
Ja, de markt van 5 jaar oude laptops zou verdwijnen. Ongeacht of ze 1700 euro nieuw waren destijds. Niemand koopt een 5 jaar oude tweedehands laptop voor 600 euro als je iets nieuws hebt voor een beetje meer. Wat begrijp je er niet aan?
Nou, mijn ervaring is dat zelf wel met een macbook pro.
Apple heeft een kwalitatief hoogwaardig imago en het is duur. Met andere woorden "premium" en dat doet het goed in deze tijd. Dat zie je overal terug. Een Audi A4 is ook duurder dan een Kia Optima en ze gaan waarschijnlijk allebei even hard. De KIA zal waarschijnlijk meer ruimte en standaard features hebben, maar toch als je 100 mensen vraagt zullen 90 zeggen dat ze liever een A4 zouden krijgen. Imago is heel belangrijk en zorgt voor een hoge restwaarde. Dat zie je bij de MacBooks ook terug.
Ik werk nu op een Dell Precision 5510 en dat is een machine die net zo duur als een MacBook met vergelijkbare specificaties. En dan bedoel ik met gelijke specificaties dus ook dezelfde degelijke bouw, schermkwaliteit, thunderbolt 3, trackpad, toetsenbord (okee, die gaat niet meer op voor Apple ;) ), ... Maar als ik die over 5 jaar verkoop, dan krijg ik er niets voor terug.

Wel ben ik het eens dat de huidige generatie MacBooks erg prijzig zijn geworden. Daarbij passen ze niet meer goed met wat ik wil met een laptop en daarom ben ik geswitcht. Maar voor het gros van de mensen vind ik een MacBook een hele goede keuze (maar wel een dure inderdaad).

Maar het voordeel van Apple is dus wel degelijk een hoge restwaarde. Hoe dat komt maakt mij niet uit. Vooral zakelijk zijn die apparaten interessant. Een laptop schrijf je vaak na 5 jaar volledig af en haal je dan naar privé en verkoop je. Rekenvoorbeeld... Laptop kostte ¤1.700. Dat is dus ¤1.400 (excl. BTW) en die mag je afschrijven over 5 jaar. Stel dat je al ZZP-er in de 52% schaal valt, dan is je totale belastingvoordeel ¤700. Met de investeringsaftrek er af (28%) heb je het eerste jaar nog eens ¤200 belastingvoordeel. Dan heeft de laptop je onder aan de streep ¤500 gekost en je krijgt er nog eens ¤600 voor terug. Heb je 5 jaar een fijne laptop gebruikt en levert onder aan de streep nog ¤100 winst op ook.

Overigens hoor je af te schrijven naar de restwaarde, maar laptops worden vaak in 5 jaar naar 0 afgeschreven (is voor de meeste laptops ook de praktijk). Fiscaal niet 100% correct, maar ik denk dat vrijwel elk bedrijf de computerapparatuur in 5 jaar afschrijft. Het is niet te doen om voor elk apparaat een inschatting te maken. Een telefoon schrijft veel sneller af en doe je fiscaal ook 5 jaar mee.
De Precisions zijn toch workstations? Dus het lijkt me sterk dat je daar qua prestaties niet veel meer bang for the buck krijgt. Maar voor waardevaste best-in-class Windows laptops moet je bij Thinkpads zijn. Die overleven alles en doen niks onder voor MacBooks. Sterker nog, MacBooks zijn vaak goedkoop vergeleken met een stevige Thinkpad. Maakt niet uit, beide prima laptops.

Of het fiscaal gezien handig is: volgens mij draait het in dit geval niet echt om die 100 euro, maar om een zo duur/goed mogelijke laptop te pakken en er eentje te pakken waar je hopelijk vijf jaar mee vooruit kan. Ik vermoed dat je voor de meeste MacBooks van 5 jaar oud ook geen 600 euro vangt.

Voor privégebruik is een forse prijs natuurlijk gewoon een nadeel en geen voordeel.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 8 juli 2017 12:38]

Ik heb een Precision 5510 gekocht, omdat die helemaal past bij mijn werkzaamheden. Ik ontwikkel software voor het Windows platform en dan is een Dell gewoon praktischer dan een MacBook. Zou ik alleen fotobewerking doen, dan was ik bij de MBP gebleven.

De keuze voor een Precision was dat die heel flexibel was te configureren. Er zijn goedkopere machines te krijgen, maar ik had goede ervaringen met de vorige Precisions. Degelijk spul en goede support. Ik werk 50uur/wk op de laptop en meestal gaat zo'n apparaat 3-4 jaar mee. Voor mijn werk wil ik gewoon goed spul hebben en dan mag het best wat duurder zijn.

Mijn 5.5 jaar oude MacBook had ik binnen een week verkocht voor ¤600, dus dat gaat vrij eenvoudig. Was wel een erg net exemplaar met Core i7, 8GB en SSD er in.
Zwaar offtopic dat weet ik:
Je moét in vijf jaar afschrijven, alleen stelt de belastingdienst het anders, je mag namelijk jaarlijks niet meer dan 20% afschrijven. Dus sneller kan niet. En over de restwaarde zijn ze ook duidelijk: als uitgangspunt neem 10% van de nieuwwaarde.
Afscrijven naar nul kan alleen bij diefstal of defect.
Overigens is naar prive halen en dan verkopen ook fiscaal dubieus.

On-topic: het zijn mooie appparaten voor een duidelijke doelgroep. En mooi om te zien dat de prestaties wat toenemen, en nee niet alleen door nieuwe processoren maar ook van een andere klasse.
Het lijkt een beetje als destijds op de introductie en aanloopfase van de Air.
"nee, Apple maakt ook geen magische batterijen die langer meegaan".

Los van de vraag of de Apple batterijen "beter" zijn of niet, is het wel degelijk zo dat er een groot verschil kan zijn in levensduur tussen verschillende merken, zelfs al wordt aan de basis een identieke batterij technologie gebruikt. De volgende factoren spelen namelijk ook een belangrijke rol:
  • wanneer beschouwt de laptop de batterij als "vol" (100%), wanneer beschouwt de laptop de batterij als leeg (x%)?
  • hoe snel wordt de batterij opgeladen en hoe varieert de laadstroom tov de ladingsgraad?
  • hoezeer is de batterij onderworpen aan de hitte van de componenten? Hoe goed wordt de warmte afgevoerd naar de behuizing (aluminium is een veel betere geleider dan plastic)?
  • hoe gaat de laptop om met de batterij als de laptop aan de stroom hangt en 100% opgeladen is?
  • hoe lang gaat een laptop mee op één lading; betere batterijduur is minder cycli is betere levensduur.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 8 juli 2017 11:38]

Ik werk liever met Dell laptops dan met MacBooks, maar qua accu's zijn die van Apple echt veel en veel beter. Hoe het kan weet ik niet, maar je kunt veel langer werken zonder netsnoer en ze gaan ook echt langer mee. In mijn Dell laptops zijn de accu's vaak echt gaar na 2-3 jaar en bij mijn laatste MacBook was de accu na 5 jaar nog prima.

Wellicht dat OS X en Safari veel beter met de accu omgaan en dat de interne firmware ook beter is, waardoor ze het langer volhouden. Uit vrijwel elke test blijkt de superieure accuduur van MacBooks. Ik snap dan ook wel dat studenten graag een MacBook kiezen...
Precies dat vind ik dus ook het is gewoon recht toe recht aan, geen driver, bios updates etc.
De updates die komen zijn echt getest voor jou systeem, anders is het maar de vraag gaat het stabiel draaien.

Het geeft mij gewoon rust aanzetten en klaar verder nergens na om kijken, ja eens een update via de store(Maar niet zoveel als bij windows).
De Macbook pro (2015) die ik heb werkt prettig en is eerlijk gezegd erg verfrissend t.o.v. Windows als OS. Wat mij over de streep trekt is hoe prettig het werkt en de ervaringen die mijn broertje en enkele kennissen hadden met een Macbook. Bijvoorbeeld dat hij na jaren nog trouw door werkte zonder aanzienlijk trager te worden zoals de meeste Windows laptops die ik ooit heb gehad en anderen hadden.

Enige nadeel is dat prijskaartje. Maargoed, gaat een aantal stevig mee..
Ik heb ook de Pro 2015 en ook ik ben er super blij mee, het werkt inderdaad prettig vergeleken met windows.
En nu in die 2 jaar met al weer aantal updates draait die nog trouw door, en niks traagheid of iets te merken.
Dat is echt niet altijd zo hoor. Als je software blijft installeren en deinstalleren, dan blijven er soms nog wel eens iets "over". Dat maakt een Windows os vaak traag. De een installeer iets in de startup folder, het andere software pakket heeft een auto update functie op de achtergrond.

Als je selectief bent met je software heb je dit probleem helemaal niet. Vooral niet als je apps gebruikt, dan heb je altijd een juiste deinstallatie.

Dat Windows pc's altijd trager worden is dus niet waar. Ik draai op een oude Dell AIO, geüpgrade vanaf 8.1 naar 10 met SSD en loopt als een zonnetje. Ding wordt al al bijna 5.
Praat je hier dan echt over premium laptops met Windows OS? Want als je eindigd met "enige nadeel is dat prijskaartje" heb ik meer het gevoel dat je "goedkopere" Windows laptops aan het vergelijken bent met een Macbook.

Ik werk met beide, en ik kan bijna met zekerheid zeggen dat het Windows os niet onder doet in dezelfde prijs klasse als een Macbook. Mijn Dell Windows 10 laptop koste 1399, euro, en is nu 3 jaar oud, en is nog steeds zeer snel. Ik vindt dan ook dat je Windows os en Mac os alleen maar kunt vergelijken in dezelfde prijs klasse, want je kunt namelijk veel goedkopere producten kopen met een Windows OS, waarbij je bij Apple alleen maar apparaten hebt waar je meestal diep in je buidel moet tasten.
Ik werk ook graag met mijn Mac, maar als ik dan nog eens vergelijk dat Windows Os veel meer drivers/apparaten moet ondersteunen dan een Mac, geef ik het OS van MS toch nog wat meer krediet dan het gesloten Mac systeem.
Praat je hier dan echt over premium laptops met Windows OS? Want als je eindigd met "enige nadeel is dat prijskaartje" heb ik meer het gevoel dat je "goedkopere" Windows laptops aan het vergelijken bent met een Macbook.
Dit lijkt me wel lekker krom als hij vroeger een laptop voor 400 euro koopt en later 900 voor apple betaald.
Dat reacties lees ik ook als die persoon van een 200 euro kostende android komt en zegt dat zijn 700 euro iphone veel sneller is...
Hee! Ik bedoelde ook zeker in dezelfde prijs klasse! Ik heb 1100 euro laptops gehad met windows en nu dus een 1100 euro macbook pro. Hier moet ik wel stil staan bij het feit dat m.b.t. prijs je veelal meer betaald voor vergelijkbaar mindere specs bij een macbook dan bij een windows laptop. Vandaar mijn opmerking over de prijs.

In mijn ervaring ging de windows os laptop sneller achteruit terwijl deze spec wise zelfs beter was dan mijn huidige macbook pro (familielid heeft de windows laptop nu). Ik blijf erbij dat het aan windows ligt..

Maar het is fijn dat jouw windows laptop goed draait. Ik heb zelf niet bijzonder goede ervaringen met Dell, maar gelukkig jij wel!

[Reactie gewijzigd door Nathanm465 op 9 juli 2017 10:52]

Lekker compacte review. Zou eigenlijk ook wel graag een dergelijke review van de MacbookPro 2017 zien.

In de configuratie die ik op het oog heb (16GB ram / 512GB ssd) is de Pro 180 euro duurder via Surfspot; als ultra-mobiliteit niet je prio is lijkt de Pro me een betere koop.
Mwah, de reviewer had volgens mij bijvoorbeeld ook best nog wel mogen vermelden dat je er een aardig scherm aan kan hangen anders. Lijkt mij een laptop te zijn die je, net als die Air dingen van Apple, voornamelijk gebruikt wanneer je veel onderweg bent.

[Reactie gewijzigd door repeP op 8 juli 2017 12:23]

Ik heb zelf ook de Pro maar dan van 2015 de 13,3 inch, en vind die ook prima mee te nemen niet zwaar ofzo.
Ik heb nu van 't werk een pro 2017 (sinds vrijdag) en hiervoor een 2015 (accu is opgezwollen) en die is wel een stukje dunner dan de 2015 versie.

Mis wel de vele poorten, USB-C is op zich nog wel te doen mits je de juiste kabeltjes hebt maar het feit dat je maar 4 poorten hebt waarvan er al 1 gebruikt wordt door de voeding is wel een enorm nadeel. Ook werkte mijn externe 4k monitor via DisplayPort niet, blijkt een bug te zijn in macOS 10.12.5, na de update naar de public beta van 10.12.6 werkt het opeens wel.
Ik heb zo'n alles-in-een USB-C hub met HDMI, ethernet etc. in mijn bookmarks staan voor als ik een Pro ga kopen (de simpele variant met 2x USB-C)
Van mij mogen jullie wel ophouden om bij elke review "duur" als minpunt aan te dragen. Staat bijna standaard bij elke review. Duur is een nogal breed begrip. Is het gewoon relatief veel geld? Of is de prijs/kwaliteit verhouding niet goed?
het zou mooi zijn als de prijs werd vergeleken met de 'algehele levensduur' van een apparaat. Ofwel, de total cost of ownership.

Ik heb een MBP (Retina, 15-inch, Late 2013) die ik nu nog met veel plezier gebruik. Hij is nogsteeds snel - nog nooit kuren gehad. Ik zit dus in mijn 4e jaar met deze laptop en ja de aanschaf is enorm, maar de kosten spreiden zich uit.

Vergeleken met een Dell laptop die ik ook had gekocht voor windows /zwaar werk. Deze was al na enkele maanden aan het crashen (door een bug in de video driver ofzo wat na ruim een half jaar pas werd opgelost). Daarnaast is de ervaring lang niet zo soepel.

De specs zouden hetzelfde moeten zijn (de Dell zou zelfs wat sneller moeten zijn op papier) - de kosten zijn lager. Toch is de ervaring als gebruiker dat de Dell laptop juist langzamer is.

Dan vraag ik mij af - wat is nu 'duur' . De Dell laptop of de MBP?
Ik ben benieuwd hoe je dat denkt te gaan doen in een review van een laptop die net uit is?
Het valt mij op dat in dit diagram de schermhelderheid omhoog gaat naarmate de resolutie eveneens omhoog gaat, is dit toeval of zit hier een bepaalde techniek achter?

Ik dacht altijd dat de schermhelderheid d.m.v een backlight geregeld werd, lijkt mij daarom apart...
De max. helderheid gaat omhoog met de grootte van het scherm niet de resolutie. Groter scherm meer backlight oppervlak lijkt mij de logische conclusie. :)
De schermhelderheid wordt uitgedrukt in lichtopbrengst/oppervlakte. Dus een groter oppervlak met een grotere lichtopbrengst levert niet perse een grotere helderheid.

In principe heeft een grotere resolutie een negatieve invloed op de helderheid. Maar uiteindelijk blijkt hier dat duurdere laptops betere schermen hebben, dwz meestal een hogere resolutie hebben èn een hogere helderheid, omdat beide eigenschappen verwacht worden van een betere laptop.
Hoe groter het backlight hoe feller de lampjes branden? Lijkt mij een aparte conclusie.
Ik ben het redelijk oneens met de conclusie dat de prijs hoog is. Een Dell XPS of de nieuwe Surface laptop zitten in dezelfde prijsregio's. De prijs is m.i. marktconform.
Maar een Surface Pro 2017 met Core m3 is dan wel weer een tikje goedkoper (je moet dan wel nog een Type Cover aanschaffen). Je hebt dan zelfs touch en pen support en een hogere resolutie scherm.
Tablet met toetsenbordhoesje vind ik toch iets anders dan een notebook.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*