Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

December 2015

Gamelaptop - Specificaties en prijzen

Onderstaande specificaties gelden voor het basismodel van de 15CL76, tussen haakjes staat de aangepaste configuratie, waarvan we in de BBG uitgaan.

Categorie Laptops
Merk BTO
Uitvoering BTO X•BOOK 15CL76
Afbeeldingen
CPU/SoC Intel Core i7-6700HQ
CPU-architectuur Intel Skylake
Klokfrequentie 2,6GHz
Maximale turboklokfrequentie 3,5GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM170
Geheugengrootte 8GB
Maximum geheugengrootte 64GB
Geheugentype DDR4L
Opslagtype Solid State Disk (M.2)
Opslagcapaciteit 128GB (+ 1TB-hdd)
Totale opslagcapaciteit 128GB (1,128TB)
Aantal SSD 4x
Schermdiagonaal 15,6"
Resolutie 1920x1080
Beeldverhouding 16:9
Backlight Full-led
Beeldschermcoating Mat
LCD-paneel IPS
Videochip GeForce GTX 965M (GeForce GTX 970M)
Videochip tweede videokaart Intel HD Graphics
Video uit HDMI, 2x Minidisplayport
Hoogste HDMI-versie HDMI 2.0
Hoogste displayportversie DisplayPort 1.2
Verbinding (USB/FW) 4x USB 3.0
Verbinding (Ethernet) Ethernet 1Gbit/s
Verbinding (wlan) 802.11ac
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.2
Laptoptype Notebook
Multitouch-touchpad Ja
Numeriek toetsenblok Ja
Laptopextra's Cardreader, Incl. tas, Met muis, Verlicht toetsenbord, Webcam
Accucapaciteit (Wh) 60Wh
Toetsenbordindeling Qwerty
Taal US Internationaal
Hoogte 25mm
Lengte 271mm
Breedte 385mm
Gewicht 2,5kg
Fabrieksgarantie 2 jaar carry in
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Meer informatie

Reacties (102)

Wijzig sortering
Ik heb zelf wat commentaar over de BTO X•BOOK 15CL76 in deze Best Buy review.

Jullie hebben het over de prijs, niet onder 1500 euro rond kunnen komen. Hier ben ik het zelf niet mee eens. BTO gebruikt de laptopbarebones van Clevo en plakt hier zijn logotje op (en 200 euro).

Ik heb zelf mijn Clevo P650RE6 besteld bij Laptopplus. Dit is exact het zelfde model als in deze guide; I7-6700HQ, Geforce GTX 970M, 2x4 GB ram en een 250GB 850 Evo. Ook met een Windows licentie ik kom dan uit op € 1.499,88

Zij bieden ook nog de optie van een ander panel in de laptop. Naast het 1080p scherm ook een 3k en 4k optie. (Ben zelf voor het 3k mat panel gegaan omdat wanneer ik game, dit op een externe monitor doe en als ik de laptop los bij me heb meer films/websites bekijk)

Link: http://www.laptopplus.nl/...ch-clevo-p650re6-gtx-970m

[Reactie gewijzigd door Namu op 1 december 2015 10:25]

Eens, dit is inderdaad ook de laptop welke ik bij elkaar had geklikt in het bijbehorende topic, echter snap ik wel dat zij BTO naar voren schuiven, ze hebben al contact met deze partij en kunnen op deze manier gemakkelijk een test laptop ontvangen vanuit BTO, dat BTO duurder is, is zonder meer waar, echter bied BTO ook een heel stuk betere service.

Heb zelf mijn P650SG bij laptopplus gekocht, maar drivers kon ik nergens vinden op hun website, hiervoor moest ik toch echt even zoeken, iets wat je niet wilt bij een laptop die je adviseert in een best buy guide, deze is namelijk bedoelt voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien en op deze manier op het juiste pad worden gestuurd, vaak hebben ze relatief weinig kennis van systemen en vooral software, het stuk software moet gewoon werken en als het niet werkt hebben ze ondersteuning nodig.
Drivers die je niet kan vinden bij de website van de laptopmaker, is dat echt zo'n ramp dan? Als je de driver(s) gewoon kan vinden bij de fabrikant van het betreffende stukje hardware lijkt mij dat nogal overdreven. Desnoods een handige Tweaker die er even een driver lijstje van maakt bij het produkt.

Als het niet werkt en ze hebben amper verstand van software, hebben ze zowiezo ondersteuning nodig; waar die drivers dan ook te vinden mogen zijn.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 december 2015 00:06]

Hier zit nu precies het probleem bij Clevo, deze drivers zijn niet altijd te downloaden bij hun en dus moet je de drivers krijgen vanuit de laptop leverancier, deze doen er netjes een DVD bij(Die je niet kan uitlezen omdat er geen dvd speler aanwezig is 8)).

En zoals ik ook aangaf, BTO bied uitstekende service voor mensen die er geen verstand van hebben, zij kunnen de mensen verwijzen naar hun eigen website en eventueel hulp bieden met het installeren van de drivers, je moet je hier overigens in de schoenen plaatsen van iemand waarvoor dit allemaal nieuw is en die alleen maar een spel wilt spelen, dan is naar mijn mening BTO de betere keuze.
kan je dan niet de drivers bij BTO downloaden als ze hetzelfde product hebben.
Je koopt ook geen "laptopplus" laptop, maar een Clevo. Dat zou zelfs op de onderkant van de laptop moeten staan. Drivers vinden op de Clevo website is helemaal geen probleem.
zucht, ik zou zeggen lees eerst is even voordat je reageert.

Ik weet dat ik een clevo koop, ik snap zelf natuurlijk ook dat ik op de website van Clevo moet zijn en ik snap ook dat als er geen drivers beschikbaar zijn voor P650SG(En ja die zijn niet beschikbaar op de website van clevo) dat ik de drivers van de P650SE kan pakken, maar de kans dat iemand die de best buy guide leest dit niet snapt is vrij groot.
Die prijs verandert de zaak dan weer.Bedankt voor je post :)
Je vergelijkt appels met peren omdat je niet dezelfde configuratie hebt samengesteld. De genoemde configuratie in dit artikel heeft een 128GB M.2 SSD en een 1TB HDD. Wanneer ik een soortgelijke configuratie selecteer op de site van Laptopplus, dan kom ik op 1.578,55 uit.

[Reactie gewijzigd door DaMarcus op 1 december 2015 12:12]

De reden om het budget voor de game-laptop op te hogen was niet 'het niet rond kunnen komen':
Voor de gamelaptop reserveren we normaal gesproken een budget van vijftienhonderd euro, maar dat hebben we deze maand met tweehonderd euro opgehoogd. Niet omdat we het idee hebben dat de gemiddelde Nederlander of Belg in de afgelopen tijd veel rijker is geworden, maar omdat het verschil tussen multimedialaptop en gamelaptop klein bleek te worden.
Ik hoop dat dit het een en ander verduidelijkt.
Al raad ik wel niet aan om bij laptop plus je laptop te kopen, enorm slechte ervaring mee gehad.
Ik betaal graag wat meer voor de service van BTO. Mijn BTO 17CL68 had een scherm die een backlight issue had. Teruggestuurd en ze zagen het zelf niet, maar hebben uit voorzorg het scherm kosteloos vervangen. Ook hebben ze direct de BIOS geüpdatet als extra service.

Overigens snap ik je verhaal, echter ben ik blij dat er een keuze is waar je deze monsters kan kopen.
Een laptop van 600 euro moet je niet al te veel van verwachten dus kijk ik snel naar iets duurder. Maar 1300 ga ik echt niet aan een laptop uitgeven, dat is gewoon meer dan het dubbelen in 1 keer. De stap van 1300 euro naar 1700 euro valt wel mee is minder dan een derde duurder. De alternatieven zitten ook wel heel dicht tegen die prijzen aan.

Zelf had ik een lagere tussenstap of extra tussenstappen veel logischer gevonden.
Nu heb ik eigenlijk weinig aan deze guide terwijl ik toevallig wel naar laptops aan het kijken ben.
Gelukkig heb ik ondertussen genoeg kennis vergaard om zelf de specs te kunnnen beoordelen, wat ik met reviews kan bevestigen, maar toch is zo een guide super fijn om in te kijken.

Het beste lijkt mij om te kijken naar laptops met een goede prijs/kwaliteits verhouding zonder een specifiek bedrag in gedachten. Dan zal je automatisch ook de tussenstappen krijgen. Als je specifiek naar het beste (+3 alternatieven) voor 600 kijkt dan zullen alle 4 waarschijnlijk ook 600 kosten, als je kijkt naar wat een goede verhouding heeft (en daarna pas een prijs catagorie aan koppelen) dan is de ene 500, de andere 600 en weer een andere 800 of iets dergelijks. Dan zal je vanzelf meer tussenstappen krijgen. Dan kan je de rest het zelfde houden, 12 laptops waarvan 3 een uitgebreid stukje krijgen, maar hebben de lezers er mischien iets meer aan. Een goed idee?
Hier heb je je tussenstap:
reviews: Laptop Best Buy Guide - Oktober 2015

Niet elke keer zijn er dezelfde categorieën, bedenk maar hoeveel tijd en inzet het kost om al die laptops elke keer te reviewen. Dan vergeten we voor het gemak nog maar even dat er telkens een exemplaar van de laptop wordt geregeld. En dat wordt allemaal 'kosteloos' gepubliceerd ;)
Hier heb je je tussenstap:
reviews: Laptop Best Buy Guide - Oktober 2015

Niet elke keer zijn er dezelfde categorieën, bedenk maar hoeveel tijd en inzet het kost om al die laptops elke keer te reviewen.
De multimedia laptop is niet eens door Tweakers gereviewed. Snap zo'n keuze echt niet. Verder zitten er nogal kritiesche aannames in (warmte ontwikkeling) die het succesvol zijn kunnen maken of breken. Ondermaatse LBBG is mijn conclusie, helaas :(
Ik had ook mijn vragen bij de prijsklasse's van deze laptops. Zelf vond ik deze laptop een prima keuze voor 1000 euro: pricewatch: Asus K501LX-DM104T
Nou gisteren was het nog cybermonday en kon je toch flink betere specs laptop kopen voor onder de 1000 euro ;) . Kreeg je gratis nog extra producten erbij ook nog :P .
Tsja, geen displayport, kan je niet eens een 4k scherm mee aansturen. Dan zou ik toch een Asus N nemen.
Dat is idd een goed laptop. Snel en betrouwbaar met weinig frutsels.
Ik blijf moeite hebben met deze best buys. Alsof je auto's test en alleen SUV's pakt.

De wereld van de laptop verandert snel. Ik vind de Surface 3 (budget), Surface Pro 4 (creatief werkpaard) en de Macbooks (lage TCO door hoge restwaarde) ook in iedere best buy mobiele PC thuishoren. Je ziet ze niet voor niks zo vaak uit tassen getoverd worden. Zelfs een Lumia 950XL mag er tussen!
Een 'best-buy' is natuurlijk een lastig concept. Er is niet zoiets als een 'one size fits all', en daarmee is de best-buy voor een aantal niet de daadwerkelijke beste koop.

Zoals je zelf zegt, de wereld van laptops is divers en dynamisch. Voor de een is mobiliteit het belangrijkste, voor de ander mobiele kracht. In de best-buy posts op het laptop aankoop advies (LAA) forum worden er ook criteria meegegeven vanuit de auteurs.
Zo werd bij de gaming en multimedia laptop (onder andere) het criteria 'skylake processor' aangehouden, en gingen er een aantal laptops stuk wegens gebrekkige bouwkwaliteit.

Toch zal er (in dit geval vanuit Tweakers HQ) een keuze gemaakt moeten worden op wat het meetinstrument is voor een best-buy. Volgens mij is dat nu allrounde ervaring voor 'klassiek' laptop-gebruik.

Een Surface 3 is een prachtig apparaat, maar het vraagt om een specifiek gebruik.
Hij past nu met 599 in de budgetklasse, maar dan wel in de tablet reeks, want je hebt er nog geen keyboard bij (+150). Zelfs met het keyboard erbij is het typen nu niet echt een plezier te noemen (algemene opinie, don't shoot the messenger). Het lijkt mij dat je dit wel mag verwachten voor een totaalpakket van 750?
Voor de gemiddelde Henk en Ingrid die thuis internetbankieren is de portabiliteit niet echt een meerwaarde. De Tweaker die op zoek is naar de meeste hardware voor dit geld is teleurgesteld, de budgetfreak die op zoek is naar portabiliteit voor het minste geld is wellicht nog wel beter af met een Windows 10 tablet uit China. Etc. etc.

Point being:
Niet zo gek dat je verbaasd bent over de inhoud van de best buys. Ze zullen nooit volledig aansluiten op jouw usecase (en daarmee ook eisen en wensen). Voor een specifieker advies staat het laptop aankoop advies forum altijd klaar.
Tsja ach, die Surface Pro's zijn meer tablets dan laptops vind ik. En moet je die dan gaan vergelijken met een normale (multimedia) laptop? Die is er voor de helft van de prijs. Dan moet je een nieuwe categorie maken voor Surface Pro achtige dingen, lijkt mij.
Ik vond het ook nogal fors, destijds mijn Dell (weliswaar na alle truckjes (cashback/bedrijf/kortingscodes) van 1400,- voor 810,-, (wat desijds het equivalent was van wat hier nu als Gaming computer wordt neergezet), maar no way dat voordat Pascal/Arctic Islands (ergo:hbm2) uitkomt ik > € 1000,- voor een laptop ga uitgeven (ben wel een beetje bang dat als ze er zijn ik > € 2000,- moet uitgeven ;)).

Gaming laptop is in mijn ogen: Skylake+HBM2+16GB DDR4+512GB SSD, en als ik er dan nog een half jaar op moet wachten, soy.

(Dit is geen kritiek op tweakers.net overigens hoor, het is gewoon NU nog niet te krijgen, dus ze moeten het doen met wat wél beschikbaar is, maar als consument heb ik zoiets, áls je kan wachten, doen.)
Toch een kleine opmerking bij het basis model :
- het scherm matige lichtopbrengst, slechte kleurencontrast en slechte hoeken
- het toetsenbord is maar net voldoende en de mousepad is maar oke

Daar tegen staat
- hoge resolutie
- ssd
- gfx kaart

Maar we waren toch bij basis laptops bezig ? Niet bij game laptops? Een ssd is zeker iets wat we horen te verwachten bij elke laptop, maar daar tegenover staat niet dat alle andere zaken maar matig mogen zijn toch ? Overigens hoeveel verschil zal de basis gebruiker (office, candy crush, filmpje, social media, .... ) van een ssd merken ? Ook de extra grafische kaart, als je een basis laptop koopt dan koop je die toch niet om op 1080 te gamen ? Deze laptop heeft veel "nice to have" factor maar weinig echte bang4buck denk ik.

Ik zou liever een basis laptop zien met een oerdegelijk scherm, degelijke toetsenbord en een 500gb spinner die we kunnen vervangen voor een ssd van 80 euro. Dit is tenslote tweakers.
Overigens hoeveel verschil zal de basis gebruiker (office, candy crush, filmpje, social media, .... ) van een ssd merken ?
Enorm? Gigantisch? Is dit een serieuze vraag? SSDs hebben juist daarvoor een enorm voordeel. En tuurlijk, bij het gamen is het leuk dat je level eerder laadt, maar daar is, hoewel nog steeds groot, het voordeel toch minder significant. Ik zou absoluut nooit iemand voor een office/internet laptop er één aanraden zonder SSD maar met een trage laptop schijf.

Overigens op die manier kan ik ook stellen dat een matig scherm bijzonder weinig uitmaakt als je toch enkel thuis erop je facebook gaat checken. Uiteraard is deze laptop niet perfect voor iedereen, voor veel zal de gfx kaart niet nodig zijn. Voor degene bij wie ook het zoontje nog wel wat WoT of LoL erop moet kunnen spelen is het enorm handig. En persoonlijk vind ik een fatsoenlijke resolutie toch ook wel een flinke pré hebben. Dus het enige waar je de dan over kan discussieren is de gfx kaart.
Een fatsoenlijke resolutie is zeker een pre ook het matte scherm, maar in die prijsklasse zitten wel er betere laptops naar mijn gevoel, het is net de combinatie ssd +1080 die moeilijk is voor de laptopbouwers.
Ik moet zeggen dat ik een scherm met voldoende hoge resolute + ssd ook erg belangrijke zaken vindt; meer nog voor productiviteit dan voor gaming!
Ik zou liever een basis laptop zien met een oerdegelijk scherm, degelijke toetsenbord en een 500gb spinner
Voor deze gedachtegang is zeker wat te zeggen, al is het niet de spec van waaruit is vertrokken (15.4" Full HD, SSD). Is het vervangen van de HD voor ons geen issue, voor de vele niet Tweakers, ook een belangrijke doelgroep van de BBG's, is het nog wel een drempel. Een dergelijke afweging stuurt ook zo'n spec tot wat hij is.

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 december 2015 14:03]

Best buy of easy buy ? Volkomen eens dat dit voor sommige kopers te complex is maar webshops kunnen zo eventueel nog eens het verschil maken. Hopelijk kan de trend van prefab gooi weg laptops zo eens worden verbroken...
Vergeet niet dat verschillende mensen verschillende kwalificaties hangen aan hetzelfde product. Wat jij kenschetst als "prefab" en "gooi weg" is voor iemand anders een product waarmee een flink aantal jaren basisgebruik in een thuissituatie mogelijk wordt. Die lange levensduur wordt vooral door de SSD mogelijk gemaakt.

Wat is kwaliteit. Neem bijvoorbeeld het doorveren van de behuizing. Vinden wij niet leuk, maar maakt dat de behuizing slechter? Een doorverende behuizing breekt niet, en voelt zacht aan. Wat zorgt er voor dat wij met elkaar vinden dat een laptop met een hard en koud oppervlak meer kwaliteit uitstraling heeft dan een zacht kunststof exemplaar? Vanuit mijn mechanische achtergrond weet ik dat juist slapte toelaten iets niet per se meer kwetsbaar hoeft te maken. Eerder het tegendeel. Vervorming incasseert energie en kan juist voorkomen dat iets breekt. De bonus is dan ook nog dat aan de kunststof een surface finish wordt toegevoegd die comfortabel aanvoelt aan de huid, en geen plakplekken van zweterige handen achterlaat.

Juist van ons tweakers mag men verwachten dat wij door de marketing b*llsh*t heen kijken, uitstraling van een product eens iets minder overwaarderen, en onszelf dwingen vanuit de functionaliteit te redeneren.

Dat deze producten dus minder duurzaam zijn is wat mij betreft helemaal niet bewezen. De laptop is open te krijgen (zij het met 21 schroeven[....wow]) zodat hardware is te vervangen. Op dat punt heeft het apparaat misschien zelfs een edge ten opzichte van veel duurdere Ultrabooks. Ik ben heel blij dat de hele markt niet is volgeklonterd met overpriced ultrabooks, en dat voor mensen met een heel bescheiden budget, binnen reële kaders nog best wat te genieten blijft.

Het bovenstaande doet niets af aan het gegeven dat je altijd de angst kan hebben dat een dergelijk product niet ergens een serieuze tekortkoming kan hebben. Bij deze Acer: scharnieren? touchpad? En dit maakt die keuze van juist die basis laptops best wel spannend.
Daarom heeft hij ook 'maar' een 7 gekregen. Tweakers selecteerd op prijs en specificaties en dan gaan ze hem reviewen. Dan is het altijd maar afwachten wat de bouwkwaliteit en gebruikservaring is, dat staat nu eenmaal niet in de PW. :) Als een laptop dan niet bevalt, komt hij de volgende keer niet in de BBG, zoals bij die multimedialaptop. Ik vind juist dat de BBG erg veel toegevoegde waarde bied, zeker sinds Tweakers probeert de laptop zelf in handen te hebben om te testen.

Ontopic: Het valt me erg tegen dat laptops van ~€1300 er zo slecht van afkomen. Hoe kan het dat er zulke designfouten worden gemaakt zoals een goedkope plastic behuizing of een behuizing die niet stevig gebouwd is? Er zijn best wel wat ultrabooks die een veel betere bouwkwaliteit en afwerking hebben. Vaak ook een goed scherm en goed keyboard/touchpad. Daar zitten vaak wel wat minder snelle processors in, maar daar staat dan ook een lage prijs tegenover.
Exact. Mijn grootste kritiek is ook het geforceerd zoeken naar laptops met ssd. Daar betaal je een premium voor, terwijl zelf inbouwen een betere ssd en meer opslag oplevert (Samsung evo 850 256gb is er vanaf €80). Die premium kan je beter besteden aan lastig up te graden componenten zoals de CPU/GPU en scherm. De hdd kan je altijd later nog vervangen voor een ssd.

Dit valt me trouwens ook op bij de multimedialaptop. Ruim €1200 en dan krijg je een gtx 950? Voor €990 heb je een asus ROG met een gtx 960.http://tweakers.net/pricewatch/465277/asus-rog-gl552vw-cn108t/specificaties/

Sterker nog: http://tweakers.net/categ...guS8xRsopWsrCwMFGKra2tBQA

Er zijn zat laptops te vinden met een gtx 960 die minder kosten. Ook met ssd.

[Reactie gewijzigd door geishin op 1 december 2015 09:01]

Mee eens, ik vind de Acer een hele rare keuze.

Ik zie al langzaamaan laptops verschijnen met full HD schermen die onder de 500 euro zitten, hou je 100 euro over voor een ssd.

Daarnaast nog vorige week kocht een kennis bij Azerty een laptop van HP met een AMD CPU, betere gpu dan deze nvidia en ook nog 8gb ram, ja zonder ssd maar met 1tb aan opslag echter was hij ook maar 549 euro kwijt, dus voor 630 euro heb ne een nette laptop met een ssd.

Blijf mij dan afvragen waarom Tweakers AMD mijdt qua laptop cpu's, niks mis mee en vaak genoeg kom je en goedkoper uit en heb je vaker 6 of 8gb ram erin zitten dan bij goedkopere Intel modellen.
Zoiets wilde ik ook zeggen, ja.
  • matig scherm (kijkhoeken, kleurweergave, helderheid)
  • matige touchpad (zompig, geen toetsen)
  • matig toetsenbord (gevoel, travel, feedback)
  • en een case die maar net een voldoende binnensleept.
Vooral de grafische kaart maakt dat nooit goed, want je kunt geen slechter uitgangspunt voor gamen hebben dan de combinatie hierboven. Ik zou de meerprijs die dat kost erg graag terughebben voor een upgrade van toetsenbord en scherm.

Ik vind €700 serieus geld voor een apparaat dat elke keer dat je het pakt 'hier is bespaard' tegen je blijft roepen, en gezien bouwkaliteit en merkreputatie vast niet al te lang mee zal gaan.

Ik zou liever een Thinkpad E550 configureren. Met 1920 * 1080 en 128 GB SSD zit je op €620,-. En ja, dan zit je 'maar' met een i3, en zonder grafische kaart. Maar je hebt wel een hele degelijke basislaptop.
0Anoniem: 426269
@svennd2 december 2015 00:34
Ik vind die gfx kaart er ook niet in thuis horen. Juist niet, voor een basislaptop.

Een goed scherm is het belangrijkst, en een SSD veel belangrijker dan een extra videokaart.

Tsja, over perse full hd op een 15" laptop kan je ook nog over steggelen. Op een 17" zou ik niets liever willen, want dan hoef je niet te scalen. Bij een 15" laptop zal je hem toch meestal op 125% scaling hebben staan, en de vraag is of je wilt scalen. Maar goed, anders blijven we wel stilstaan natuurlijk.
Het eerste wat mij opvalt zijn de stapjes tussen basis, multimedia en game. Van een laptop van 600 naar 1300 vind ik een behoorlijke stap en dan vervolgens een klein stapje maken van 400 euro. Maar goed, dat is niet anders ook al zou je verwachten dat je met stapjes van rond de 500 je ook wel uit de voeten zou kunnen. 500 basis, 1000 multimedia, 1500 game.

Daarnaast snap ik niet zo goed dat er een videokaart in het basis model zit. Ik zou als ik een basis laptop koop voor simpele dingen (Word, Excel, Powerpoint voor school en een youtube video hier en daar), liever een goedkopere laptop nemen dan een met videokaart. Die videokaart is niet krachtig genoeg voor zwaardere taken en vrijwel overbodig voor lichte taken lijkt me.
We hebben verschillende categorieën die we afwisselen. Buiten de basis-, multimedia-, en gamelaptop van deze maand zijn er ook nog de budgetlaptop (€400) en de mainstreamlaptop (€900) die regelmatig voorbij komen. Daarnaast zijn er ook nog de thin & lights (€900) en de high-end ultrabooks (€1500).

Op die manier blijft het een beetje afwisselen en loop je niet het risico om na twee maanden weer dezelfde laptop in de bbg te zien verschijnen.
Ah, natuurlijk. Even niet aan gedacht. Lees de pricewatch voor laptops ook maar sporadisch omdat ik nou niet zo vaak naar een nieuwe laptop zoek. :+

Dan vind ik alleen dat het misschien niet helemaal duidelijk overkomt voor mensen die per ongeluk via google of zo dit lijstje tegen komen (of mensen die even niet opletten). Misschien een idee om in de inleiding het complete lijstje te zetten en dan zeggen welke laptops jullie nu gebruik voor de BBG? 'T is maar een idee.
Ga ik over nadenken!
Niet alleen is het onzinnig in een dergelijke basislaptop, het zorgt er ook voor dat hij duidelijk hoorbaar wordt. Dergelijke modellen hebben een enkele koeler waarbij de GPU meestal in het verlengde ligt van de enkele heatpipe. Dit zie je ook terug in de afbeelding, de warmte van het ene component wordt letterlijk afgevoerd over het andere. Accu technisch is het ook niet zo handig om een aparte GPU aan te moeten sturen.

Wat ik bij de gamelaptop vreemd vind is:
Grootste nadeel aan de Asus is de afwezigheid van een ssd..

Terwijl er ook geschreven wordt:
Voor de gamelaptop reserveren we normaal gesproken een budget van vijftienhonderd euro, maar dat hebben we deze maand met tweehonderd euro opgehoogd.

In de Asus is voor die prijs evenwel 1 of zelfs 2 SSD's te zetten.
De Clevo heeft op het oog wel een degelijke dubbele koeling, en zie ik het goed dat het geen MXM modules meer zijn maar dat zelfs de 970m vast op het moederbord zit? Of is dit wellicht alleen van toepassing op de GTX965m?

[Reactie gewijzigd door Double-X-L op 1 december 2015 07:50]

Wat ik bij de gamelaptop vreemd vind is:
Grootste nadeel aan de Asus is de afwezigheid van een ssd..

Terwijl er ook geschreven wordt:
Voor de gamelaptop reserveren we normaal gesproken een budget van vijftienhonderd euro, maar dat hebben we deze maand met tweehonderd euro opgehoogd.

In de Asus is voor die prijs evenwel 1 of zelfs 2 SSD's te zetten.
Klopt, maar er staat ook bij dat je maar vijftienhonderd euro kwijt bent voor de Asus. Waar het om gaat is dat je vijftienhonderd euro aan een gamelaptop uitgeeft en dat je dat niet eens een ssd oplevert.
De Clevo heeft op het oog wel een degelijke dubbele koeling, en zie ik het goed dat het geen MXM modules meer zijn maar dat zelfs de 970m vast op het moederbord zit? Of is dit wellicht alleen van toepassing op de GTX965m?
Klopt, ik denk dat ze dus drie aparte moederborden hebben voor dit model, want hij wordt met GTX 965/970/980M geleverd. De foto in de review is ook gewoon van de versie met GTX 970M. Ik denk dat ze het mxm-slot hebben weggelaten om ruimte te besparen om zo een dunnere laptop te kunnen bouwen.
Met een simpele zoekopdracht kan je het basislaptop model ook vinden zonder externe gpu:
pricewatch: Acer Aspire E5-573-34S7
Ja, dat zal ook wel. Maar het is meer dat je, zoals ik al zei, bij een basis niet perse opzoek bent naar een laptop met videokaart maar juist een redelijke prijs. Die zal er vast ook te vinden zijn, ik zet alleen vraagtekens bij de prio's die worden gebruikt voor het uitzoeken van een basis laptop. Maar goed, ik heb ook al te horen gekregen dat het nu een basis is voor 500 en andere keren een budget voor 400 dus dan zal deze voor rond de 500 het betere werk zijn (dankzij de videokaart).
Hmm, een Acer die wint bij de categorie basislaptop. Het is niet gebaseerd op recente ervaringen, maar ik heb bij Acer nog altijd een B-merk gevoel. Kan iemand bevestigen / ontkrachten of dat nog zo is?
Ik heb recentelijk een Acer laptop gekocht voor wat Windows specifieke software ( ben OSX gebruiker, dus weet hoe duurdere laptops aanvoelen ) en moet zeggen dat Acer lang zo slecht niet meer is als,een aantal jaar geleden.

Toetsenbord is redelijk, trackpad is mee te leven, en als je McAfee eraf gooit is hij ook best snel en ook vrij stil. Interne hardware is gewoon van goede kwaliteit. Het scherm is niet fantastisch maar het werkt. Dat kunnen Apple en Dell echt veel beter.

Wat Acer niet heel erg goed doet, is de behuizing. Het plastic voelt een beetje goedkoop aan, en de scharnieren gammel. Macs sleep ik bijvoorbeeld al heel lang mee zonder dat er echt iets noemenswaardig kapot is gegaan, maar hoe de Acer dit zal doen moet nog blijken.
Op zich ga ik wel met je mee dat Acer vanuit het verleden die naam heeft. Kortgeleden ben ik zelf nog op hun site geweest, en irriteer me dan aan de onduidelijkheid van type aanduiding en waar wat is te krijgen. Voor Acer, als voor veel merken trouwens, is een globale markt nog een theorie. In dit laatste is het merk niet alleen, maar Acer is wel een van de duidelijke voorbeelden hiervan.

Maar als we eerlijk zijn, is Asus in hetzelfde bedje ziek. Misschien steekt ze Acer zelfs naar de kroon voor wat betreft de ruis aan verschillende sub-varianten en variatie van specs in de tijd. Dit laatste tref ik ook aan bij Lenovo. Een bepaald model laptop (Yoga 700 11") is effectief een paar maanden in het jaar niet te krijgen.

Mijn observatie hierbij is dat ergens in de wereld eerst de oude modellen op moeten zijn voordat nieuwe uitgegeven raken, in andere landen zie ik het model wel beschikbaar komen. Resultaat van dit laatste is dat in de verschillende plekken op de wereld verschillende generaties producten zijn te krijgen. Tel hierbij de productvariëteit op en het kan wat chaotisch worden.

Na dit gemopper is er ook een keerzijde. Als koper krijg je veel laptop voor je geld, en dat is wat geldt in basislaptopland. Zijn Tweakers heel configuratiegericht, de gemiddelde koper wil gewoon waar voor zijn geld, zonder zich teveel te bekommeren voor configuratiegevoeligheden.

We kwamen dus bijna verbaast op de Acer uit, blijkbaar moet soms over vooroordelen heengestapt worden. De grafische kaart is trouwens een mooie edge voor dat geld, die was er in de voorselectie nog niet. De touchpad vind ik persoonlijk wat jammer om te horen. En de meeverende behuizing? Lekker zacht, kan je jezelf niet verwonden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 1 december 2015 09:41]

Tja exact deze reactie heb ik nu al 10 jaar bij Acer laptops zien staan, en eigenlijk allemaal met dat er vroeger blijkbaar problemen waren, zonder enige (recente) persoonlijke ervaring.

Mijn eigen ervaring is dat ik een 10 jaar geleden een laptop van ze had gekocht, die het gewoon normale tijd heeft uitgehouden, minus dat hij twee keer gerepareerd moest worden. En dat is jammer, maar met een UPS die hem kwam ophalen, en een week later weer terugbrengen, was dat heel veel beter en sneller dan veel van de horrorverhalen die ik ook andere merken hier lees, ook van dure merken.
Vandaar ook mijn vraag: niet om Acer te trollen, maar gewoon oprecht benieuwd naar recente ervaringen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik besteed mijn zuur verdiende geld liever aan een merk waar ik wel een goed gevoel (vertrouwen) bij heb. Kan volkomen ten onrechte zijn, maar je gevoel speelt ook een rol als je iets koopt.

Zo heb ik inmiddels jarenlange ervaring met Thinkpads van IBM (en later Lenovo) en heb ik de laatste keer een Lenovo IdeaPad Y510p gekocht. Tot nu toe heb ik alleen met het allereerste model 1x iets gehad (defect aan het scherm geloof ik) wat ze thuis kwamen repareren. Verder hebben ze probleemloos gewerkt.
Ik zou niet zo snel meer een Lenovo of Dell kopen met de ingebakken spy ware en fake certificaten. Dan is een Acer ofzo toch beter voor je privacy zolang dit soort dingen niet bij meer merken worden gevonden, want dan wordt het lijstje alleen maar langer.
In februari 2014 kocht ik mijn Asus laptop mede gebaseerd op cijfers van reparateurs; hoe vaak ze binnen 3 jaar na aanschaf (zeg maar buiten garantie-termijn) een laptop ter reparatie krijgen aangeboden (de cijfers waren van november 2013). En de top 9 was (hoe lager percentage hoe beter) toen:
  • 1 Asus: 15.6%
  • 2 Toshiba: 15.7%
  • 3 Sony: 16.8%
  • 4 Apple: 17.4%
  • 5 Dell: 18.3%
  • 6 Lenovo: 21.5%
  • 7 Acer: 23.3%
  • 8 Gateway: 23.5%
  • 9 HP: 25.6%
Zoals je ziet staat Acer bij de laatste drie. Ik weet niet of het onderzoek (destijds via LifeHacker Australië) in 2014 en/of dit jaar weer gedaan is, maar het was voor mij een argument extra om Asus (N550JV) te kopen.
Mooie Guide, Ben ook op zoek naar een prive laptop, zit te denken aan een Mac Book Air, maar aan de laptops met SSD geheugen moet ik nog erg wennen.

Ben zo gewend dat ik beschik over 1 TB aan opslag.
Waar gebruik je je laptop voor? Als je je hele muziek- en fotobibliotheek erop wilt zetten, is 1TB het minimum, maar als je 'm als laptop gebruikt, dan is 128 of 256GB voldoende.

Let bij een MacBook wel op dat je voldoende geheugen hebt. Als je er meer mee wilt doen dan wat licht office werk, dan is 8GB aan te bevelen. Dit is later niet uit te breiden.
Ik zal er eigenlijk geen foto's mee bewerken. Ik gebruik hem om te internetten en te office te gebruiken. Maar het zal ook mijn hoofdlaptop worden.

Het is lastig vindt ik, Zal de flash laptop heel veel sneller zijn?

128 gb flash
http://www.bcc.nl/compute...7ghz-8gb-128gb%2885678%29

Of kan ik beter voor een "ouderwetse" 500 gig gaan?
http://www.bcc.nl/compute...5-ghz-md101n-a%2864819%29
Offtopic maar de ouderwetse 500gb heeft een "oudere" CPU. Overigens kun je, je vraag beter op het forum vragen Laptop Aankoopadvies
Koop een laptop waar een cd-rom speler in zit. Haal die er uit en stop er een HDD Caddy in. Als er al een SSD in de laptop zit, alleen een HDD in de caddy stoppen. Als er een HDD in de laptop zit, deze verslepen naar de caddy en een nieuwe SSD op de plaats van de HDD stoppen.

Ik heb nu een 128 GB SSD en mijn oude 500GB HDD in de caddy van mijn laptop zitten. Lekker snel door de SSD en toch redelijk wat extra data :D
Waarom een Apple ? De basis laptop en een harde schijf van 1TB inplaats van de dvd schijf en je bent klaar met een 700 euro.. bijna de helft van wat jij voorstelt. (hoewel ik het niet compleet eens ben met het basismodel van de LBBG)
ik mis toch echt een fatsoenlijke dunnen multi-media laptop voor een fatsoenlijke prijs. Ik ben me echt al maanden rot aan het zoeken, maar elke laptop die ik tegen kom heeft altijd iets te grote tekortkommingen (of ik eis teveel).

en X-Kiwi idd leuke laptop maar die is volgens mij nergens te krijgen in BE/NL.
Je noemt twee keer "fatsoenlijk" en het feit dat je maar niks vindt. Ik denk inderdaad dat je eisencompbinatie dan net iets té is ;)
Zit wat in maar als ik naar de VS kijk vind ik vaak wel fatsoenlijke prijzen. Wat is er in EU aan de hand, vraag ik me toch een beetje af :).
Een groot deel van het prijsverschil wordt veroorzaakt doordat in de USA de prijzen altijd exclusief BTW worden getoond. Afhankelijk van de staat waarin de koper woont wordt dan bij afrekenen het geldende BTW-bedrag toegevoegd.
Dollar vs Euro koers? Is afgelopen jaar (jaren?) een belangrijke reden geweest waardoor je in de US of A lagere prijzen ziet
idd dat zal er voor een stuk tussen zitten maar toch heb ik het gevoel dat de EU markt steeds meer links gelaten wordt.
Te bestellen via de Dell site. Wel een redelijke wachttijd, ik heb hem in oktober besteld en hij wordt waarschijnlijk begin januari geleverd. Inmiddels is de wachttijd voor nieuwe bestellingen wel korter geworden (20 dagen volgens mij).
Aanbod is niet denderend momenteel, maar er is hoop. Asus komt binnenkort met de n552 series, Dell heeft de inspiron 15 1779 online staan, skylake is net uit en er zullen vernieuwingen plaats vinden.
Medions Erazer X7835 is voorzien van een nog snellere videokaart van Nvidia: de GTX 980M

Ik vraag mij af of het zoveel meer opleverd aan gameplezier om te gaan voor de Skylake CPU.Deze medion heeft wel een krachtige GTX980 aan boord.Bovendien hou je nog geld over ook.Niet echt een logische review.
Alleen is de Erazer X7835 bijna nergens meer te verkrijgen. Iets aanprijzen wat niet te koop is, is niet logisch.
Ligt het nou aan mij of zijn de prijzen van laptops de afgelopen tijd flink gestegen?
Waar nog geen jaar geleden een multimedia laptop tegen 800 euro moest kosten, is het nu alweer 1300. Dat is zeker een prijs stijging van rond de 163%.Kan iemand dit verklaren?
Of komt het eventueel door het eis dat elke multimedia laptop een IPS scherm moet hebben?
Een stijging van 63%, niet 163%.

Een deel van de prijsstijging is te verklaren doordat de Euro t.o.v. de dollar een jaar geleden op €1,24 stond en nu op €1,06. Een stijging van 15% en zelfs 21% gestegen t.o.v. anderhalf jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door carlo op 1 december 2015 14:03]

Jullie zijn toch een unique selling point van BTO vergeten; het gemis van malware dat standaard wel op andere OEM laptops voorgeinstalleerd is.
En het gemis van het stukje malware genaamd 'Windows'. Oh wacht, toch Windows nodig? - dan mag je gewoon €100+ bijleggen. En daarmee is hij meteen €100 duurder dan de alternatieven van Asus, Samsung, etc.
Hier moet ik je helaas teleurstellen, dit is dus niet het geval, het geselecteerde model van €1700 is inclusief Windows 10.

Je bent overigens niet verplicht om Windows bij BTO aan te schaffen, je kan ook zelf een licentie aanschaffen en de drivers van hun website downloaden.

Maar het is natuurlijk altijd de vraag wat je liever hebt, de mogelijkheid tot het zelf samenstellen naar jou wens, of gewoon een compleet systeem inclusief alle bijbehorende 'extra's' waar je niet om hebt gevraagd en onder extra's plaats ik een hoop bloatware.
Ik vind het wel handig, kun je nog bepalen welke versie van Windows je erop zet i.p.v. dat je automatisch Windows 10 in je strot geduwd krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee