Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Juni 2015

Gamelaptop - Specificaties en prijzen

Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk MSI
Uitvoering MSI GE72 2QE-014NL (Apache)
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 1.479,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 18 winkels
Eerste prijsvermelding Dinsdag 24 maart 2015
CPU en moederbord
CPU/SoC Intel Core i7-4720HQ
CPU-architectuur Intel Haswell
Klokfrequentie 2,6GHz
Maximale turboklokfrequentie 3,6GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM87
Geheugen
Geheugengrootte 8GB
Maximumgeheugengrootte 16GB
Geheugentype DDR3L (SODIMM)
Opslag
Hardeschijftype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype tweede schijf 7200rpm HDD
Opslagcap. tweede schijf 1TB
Totale opslag 1,128TB
Aantal HDD 1
Aantal SSD 1
Optische-drivetype DVD+/-RW
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 17,3"
Resolutie 1920x1080
Backlight Edge-lit
Beeldschermcoating Mat
Videochip GeForce GTX 965M
Interfaces
Video uit HDMI, MinidisplayPort, Wireless Display (WiDi)
Hoogste HDMI-versie HDMI 1.4
Verbinding (USB/FW) USB 2.0, 3x USB 3.0
Verbinding (Ethernet) Ethernet 1Gbit/s
Verbinding (wlan) 802.11ac
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.1
Overige specificaties
Laptoptype Notebook
Numeriek toetsenblok Ja
Laptopextra's Cardreader, Verlicht toetsenbord, Webcam
Besturingssysteem Windows 8.1
Accucapaciteit (Wh) 60Wh
Kleuren Zwart
Toetsenbord
Toetsenbordindeling Qwerty
Afmetingen en gewicht
Hoogte 29mm
Lengte 280mm
Breedte 419mm
Gewicht 2,7kg
Meer informatie

Reacties (136)

Wijzig sortering
In het middensegment is de Asus N551jq een no-brainer als je een SSD weet te monteren. Het is niet heel erg lastig.

En wat betreft OEM-Windows:
1. Download de Nederlandstalige ISO van Windows 8.1 via torrent of MSDN (kan evt ook met de multilanguage versie). Pas op dat je niet een met Malware vervuilde ISO downloadt.
2. Zet de ISO op een USB met Zotac WinUSB Maker
3. Voeg een ei.cfg en PID.txt toe aan de USB. Volg hiervoor de instructies van Microsoft: https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh824952.aspx.

In de meeste gevallen wordt je ei.cfg:

[EditionID]
Core
[Channel]
OEM
[VL]
0

en je PID.txt met je persoonlijke Windows key.

[PID]
Value=jouw-eigen-windows-key-hier

Heb dit bij verschillende nieuwe ASUS-laptops zonder enig probleem gedaan.

EDIT: Zoals ShaiNe aangeeft is het ook mogelijk (en makkelijker) met de mediacreationtool.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 1 juni 2015 18:12]

Je maakt het veel te moeilijk. Windows biedt een eigen tool aan (mediacreationtool), waarmee je Windows 8.1 in de gewenste taal kan downloaden en bootable maken op een USB-stick.
En als er geen licentiecode op je laptop staat dan staat die in je UEFI ingebakken, wat automatisch wordt uitgelezen tijdens de installatie van Windows.
Je licentiecode kan je trouwens eenvoudig uitlezen met dit tooltje.
Bedankt zeg, handige tool. Ik wist er niet eens van.

Kan je een pc geleverd met Windows 8 ook direct installeren met Windows 8.1?
Dat is een gratis update, in de store wordt het vanzelf aangegeven dat je moet updaten naar 8.1 :)
Je kan inderdaad W8 installeren en daarna updaten of meteen 8.1 installeren. Licentie codes werken voor beide versies.
Ik kwam die tool ook tegen maar omdat ik dacht dat er een verschil was tussen W8 en W8.1 keys heb ik deze tool toen niet gebruikt.

Maar uiteindelijk heb ik ook gewoon een ISO van 8.1 op een PC die oorspronkelijk W8 had gebruikt dus het maakt niet zo heel veel uit.

Dit is inderdaad makkelijker.

edit: De ASUS key staat trouwens inderdaad niet op de laptop waarschijnlijk maar idd in de UEFI. Ik heb dat bij nieuwe ASUS laptops nog nooit gezien.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 1 juni 2015 18:14]

heb dit met die tool gisteren nog gedaan op de laptop van me vriendin (acer) werkt perfect :)
op de afbeeldingen kan ik het niet zien. Hoe zit het met het toetsenbord: travel en gebogen toetsen?
en de touchpad? :)
Gebogen toetsen?

De toetsen hebben goede travel en de touchpad is "as good as you're gonna get" op een PC. Over het algemeen staan deze laptops wel op display bij de mediamarkt, dus je zou het kunnen proberen.

Ik heb zelf een N56, niet dit model.
Niet met je eens. De Asus N551JQ is met maar liefst 32,6mm buitenproportioneel dik. Voor thuisgebruik fijn, maar hee, kan je dan niet beter een pc kopen?
Vind ik niet. Dit is juist een mooie middenweg tussen draagbaarheid en performance. Als je dun en licht wil dan moet je naar ultrabooks kijken.
Hoe zit het met de accuduur van die Asus? Want de i7 slurpt wel aanzienlijk meer, als ik het niet verkeerd heb.
"De" Asus? Welke Asus?
Kijk even bij de alternatieven van de "Mainstreamlaptop".
Waarom alweer alleen 15.6" laptops voor de mainstream en budget categorie?

De top 25 in the pricewatch:
12 x 15.6"
2 x groter (game laptops)
11 x kleiner

Zouden we het handigere (dare I say, betere voor veel mensen) formaat 13.3" niet moeten aanraden?
Ik zou vooral geen 13,3" aanraden. Ik heb zo'n laptop, en het werkt vreselijk.

De laptop zelf is prima, begrijp me niet verkeerd. Maar na 1-2 uur krijg je enorme last van je rug, en kom je erachter dat je de hele tijd voorover gebogen hebt gezeten om naar dat ienie mienie scherpje te staren.
De top 25 geeft je ongelijk, ik denk niet dat 13,3" voor 8 uur per dag zijn. Hoewel ik op m'n chromebook 13,3" heerlijk werk (al is het geen 8 uur per dag)

Agree met Kaaswagen !

[Reactie gewijzigd door svennd op 1 juni 2015 14:05]

Als het toch puur voor 8 uur per dag is denk ik dat je aan een laptop toch niet helemaal de goeie keus maakt, kan je beter meteen een desktop halen. Laptop is meer voor reizende mensen met klanten, studenten, mensen die naast een desktop ook een mobiel apparaat nodig hebben, mensen die soms een pc nodig hebben tijdens werk.... Niet iedereen zit de hele dag alleen maar te programmeren natuurlijk. Denk zelf dat best veel mensen met een 13.3" toestel meer geholpen zijn, vooral wanwege de mobiliteit van een dergelijk apparaat, zoals deze bijvoorbeeld -> pricewatch: Dell Inspiron 7348-8437
Als het toch puur voor 8 uur per dag is denk ik dat je aan een laptop toch niet helemaal de goeie keus maakt, kan je beter meteen een desktop halen.
Als je veel op kantoor werkt en thuis, is een laptop handiger. Je kunt dan beter een scherm + muis + toetsenbord op je laptop aansluiten. Heb je hetzelfde effect en hoef je geen dubbele hardware te kopen. Daarnaast ken genoeg mensen die hele dagen werken achter een 13,3 macbook. Zelf ben ik er ook geen voorstander van, maar het kan!

Waar ik me daarnaast ook aan erger bij de laptop "best buy", is dat ze van €400,- naar €900,- gaan. Ligt het aan mij of ligt momenteel het magische getal voor non Apple laptops, rond de €600,- Mijn aanrader voor een 13,3 model trouwens de pricewatch: Acer Aspire V3-371-5592 . Broadwell i5 CPU, full HD scherm en SSD.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 2 juni 2015 14:42]

Werk al jaren 6-12 uur per dag op een 13 inch macbook pro en vind het een prima voormaat zelfs op retina resolutie zonder scaling kan ik text prima lezen zonder voorover te buigen. Gewoon een kwestie van gewenning neem ik aan.
Tijd voor een (computer)bril?
Ben het compleet met je eens. Daarom een laptop stand + 23" of groter scherm aanschaffen en gaan met die banaan.
Je hebt een probleem met je ogen denk ik, of je werkt met een niet-geschaalde hoge resolutie?
Er is niks mis met mijn ogen of het beeld zelf.

Zegmaar, de hoogte waarop mijn desktop schermen beginnen, is ongeveer de hoogte waar het 13,3" scherm van mijn laptop eindigt door combinatie van formaat en de (extremere) hoek die je nodig hebt om goed het scherm te zien zonder reflecties.
En vanwege het toetsenbord kan je het niet even op een verhoging, zoals 1-2 pakken papier, neerzetten. Want dat typt dan weer voor geen meter.

Daardoor ga je onbewust vanzelf je lichaam in een andere houding plaatsen, waar je pas achter komt als je opstaat of je uitrekt.
2.3 inch extra (in diagonaal) maken echt geen verschil, voor de problemen die jij aanhaalt. Het is meer een kwestie van de goede werkhouding vinden bij het werken met een laptop. Een bureau met in de hoogte verstelbaar werkblad doet daarbij wonderen. Als je anders een scherm wil dat begint op de hoogte van een 13"3 inch scherm, moet je zowiezo op zoek naar een externe monitor.
Maar dan ligt dat toch niet meer aan het formaat van de laptop? De onderkant van het scherm van een 15.6" begint ook op 3 centimeter van je bureau en loopt ongeveer 1 cm verder in de hoogte dan de 13.3", maar dat is dus ook niet ergonomisch om mee te werken als je ze niet op een stapel papier hebt staan. Als je 8 uur op zo'n ding moet werken is een los keyboard natuurlijk geen luxe.
Ik werk ook dagelijks op een 12.5 of 13.3" laptop. Van de werkgever kunnen we een mobility kit krijgen waar een (minderfijn) toetsenbord en muis bij zit, alsmede een opvouwbare laptopstand.

Toegegeven dat de laptop een stuk fijner tikt en een eigen muis altijd een plus is, doen ze er wel alles aan om ergonomisch te werken.

Mocht je echt last krijgen van je houding, raad ik zo'n ergo kitje met klem aan! het toetsenbord valt wel aan te wennen, je rug- en nekpijn iets minder en je hebt je rug en nek waarschijnlijk nog wel een paar jaar nodig. :)

(verder geen ergonomie expert)
Helemaal met je eens. Ik scan deze BBG's altijd ff en haak vervolgens direct weer af. Lijkt wel alsof Tweakers in het verleden is blijven hangen of zich met deze BBGs alleen richt op zakenlui.

Ik ken niemand die interesse heeft in het aanschaffen van 15.6" modellen. Waarom zou je? Voor ongeveer dezelfde prijs haal je een kleinere hybride die hetzelfde kan en veelzijdiger is.

Deze zin vind ik ook tekenend voor Tweakers.net:
omdat er geen andere laptops van vierhonderd euro met een goed scherm zijn, hebben we het over een andere boeg gegooid en hebben we gekozen voor een zo snel mogelijke processor voor het budget.
Dat is nou typisch: Tweakers verliest zijn connectie met de werkelijkheid. De doelgroep met zo een budget heeft juist geen baat bij een zo snel mogelijke processor! Een Celeron is zat om die browser te laten draaien. Maar nee, als het scherm niet het belangrijkst is dan moet het wel om de CPU power gaan bij een budget laptop.. pff
Huh? Ik haak juist af omdat er géén laptop tussen staat gericht op zakenlui. De budgetversie kan je blind doorstrepen, de game-laptop ook want veel te log en van de mainstream is het minpunt dat de behuizing van plastic is.
Als zakelijke gebruiker klap je juist meerdere keren per dag dat ding open en dicht, tegenover de huisgebruiker die hem thuis op tafel zet en er zelden af komt (generaliserend, ik weet het).

Het liefst zou ik een vierde categorie zien voor zakelijk gebruik.
Lichtgewicht, portable, accu;
Genoeg aansluitingen zodat je bij een demo altijd een kabel aan kan sluiten die de klant voorhanden heeft;
Goede performance voor bijvoorbeeld programmeren (dat niet eens altijd veel nodig heeft);
En grafisch gericht op zakelijk gebruik dat niet altijd DTP is. Hou eens op met dat 'af en toe een spelletje' gedoe.

[Reactie gewijzigd door WaterFire op 1 juni 2015 16:05]

Je hebt gelijk, tuurlijk mist een dedicated zakelijke laptop. maar ik reageer alleen op de budgetcategorie: zoals die hier wordt benoemd bestaat die categorie gewoon niet meer.

Een 15.6" vind ik juist ideaal formaat voor werk, en er zijn genoeg mensen die zelf een laptop aanschaffen om op te werken en daarbij op de centen letten. Ik vind juist dat budget 15.6" simpelweg niet meer gekocht wordt door particulieren.

Zelf geef ik voor werk liever de voorkeur aan wat jij omschrijft, lichtgewicht en portable 12.5 (a la Surface Pro 3) of 13| of max 14" (= de werklaptop Dell E7740 waar ik nu op werk). Maar ik kan me voorstellen dat er veel lui zijn die voor werk toch nog 15.6 kiezen.
Als ik nu kon kiezen voor werklaptop was ik wss voor de Dell met extreem dunne randen en normale HD resolutie met touch gegaan.

De hele BBG laptops kan zich beter richten op gamers (heb ik minder kennis van) en op zakenlui. Deze BBG poogt zich te richten op algemene consumenten en bereikt daarbij naar mijn mening helemaal niks.
Anoniem: 426269
@Jazco2nd1 juni 2015 15:00
Ik haak altijd af als er weer niet naar een (mini) display poort wordt gekeken. De Asus heeft hem wel.
Dat kan natuurlijk, voor jou kan zo een poort erg belangrijk zijn. Maar voor de meeste mensen niet.
Anoniem: 426269
@Haribo1122 juni 2015 16:34
*** mompelt iets met futureproof zijn met 4k aansturing @ 60Hz ***
Betwijfel het. Laptops voor de mainstream (budget is echt voor mensen zonder geld) worden niet gebruikt om overal mee naartoe te nemen, maar omdat dit publiek geen kabeloerwoud en blazende kast bij het bureau wil. Scherm dus wel liever groot genoeg om in HD toch tekst eenvoudig te kunnen lezen.
Eenzijdig beeld. Dit is namelijk ook het budget waarin het leeuwendeel van de studenten winkelt en die slepen er juist elke dag mee naar de faculteit/bibliotheek. Daarnaast krijgen veel flexwerkers iets in dit budget waarbij de laptop ook constant van huis en werkplek wisselt.
Tussen de budget en mainstream laptop zit wel een groot gat vind ik. Doe nog 150 euro bij de budgetlaptop, en je gaat naar een i5 met een Full HD scherm. Dat vind ik zelfs meer mainstream dan de Asus welke wel veel duurder is.

pricewatch: Lenovo IdeaPad Z50-70 59440290

[Reactie gewijzigd door FlyEragon op 1 juni 2015 13:17]

Die laptop heeft het slechtste scherm wat ik ooit gezien heb.
Absoluut geen aanrader.
Zou dan eerder kijken naar de lenovo flex 2 14" die heeft een heel goed ips scherm
Tussen de budget en mainstream laptop zit wel een groot gat vind ik.
Idd. Daarnaast vindt ik €900 voor een 'mainstream' laptop toch echt wel aan de erg hoge kant. €650 max naar mijn mening.
Verzoek aan Tweakers:
Budgetlaptops: prima.
Meanstream: OK
Gamelaptop: vooruit dan maar...
Maak echter ook eens een categorie ultrabooks !!!!
Ze wisselen af. In februari stond de thin&light er nog in: reviews: Laptop Best Buy Guide: februari 2015 en in oktober 2014 de ultrabook reviews: Laptop Best Buy Guide: oktober 2014
Is er toevallig ook ooit een "Developers" laptop langs geweest? Dus zo'n snel mogelijke CPU, veel geheugen (min 16GB), knetter snelle SSD en een goed scherm, met veel batterij capaciteit?

Best gek dat geen enkel bedrijf een specifiek voor ontwikkelaars ontwikkelde laptop verkopen. Zijn toch dik 11 miljoen developers wereldwijd. http://www.infoq.com/news/2014/01/IDC-software-developers

[Reactie gewijzigd door OMX2000 op 2 juni 2015 10:57]

Mee eens, daar zou ik ook wel interesse in hebben. Misschien ook voor op Tweakers een leuke aanvulling, aangezien er onder ons naar mijn idee ook wel een bergje developers te vinden is.
Ik heb als webdeveloper onlangs zo'n laptop gekocht: 17" full HD scherm, Core I7 4700MQ, 250GB Samsung Evo 850 SSD met 16GB geheugen. Aansluiting als USB2 en 3, Wifi op 2.4 en 5 Ghz, VGA en HDMI. En dat voor onder de €1000. Lijkt me voor veel meer devvers een prima notebook om mee te werken. Het enige nadeel is de bouwkwaliteit die niet goed voelt, maar dat was bij mijn vorige Dell ook niet het geval. Toch heeft die prima 3,5 jaar 5 dagen in de week gesleep doorstaan.

Maar wat ik wil zeggen: ze zijn er dus wel. Alleen zijn die merken niet zo bekend.

[Reactie gewijzigd door André op 2 juni 2015 11:39]

Feitelijk zeg je nu dat Dell niet zo'n bekend merk is...
???
Nee, die onbekendheid gaat over mijn nieuwe BTO laptop ;)
wat je net omschrijft klinkt to erg als een dell precision serie laptop: Snelle CPU, Veel geheugen en een PCI-ssd...
Op developers events en meetings zoals goto en meetup zie ik 90% met een Mac rondlopen.
Het is eigenlijk niet zo goed dat een developer op een supersnelle laptop developt, want dan zal ie bij de prestaties van 't programma dat ie developt, ook vooral kijken naar de snelheid van het programma op zijn eigen laptop.
Oftewel: als het programma uitkomt voor het publiek, blijkt het vaak traag te zijn (omdat er immers vooral getest is op een snelle machine).
Best gek dat geen enkel bedrijf een specifiek voor ontwikkelaars ontwikkelde laptop verkopen. Zijn toch dik 11 miljoen developers wereldwijd. http://www.infoq.com/news/2014/01/IDC-software-developers
11 miljoen wereldwijd? Dan heb je het echt over een niche markt met weinig omzet en dus dure ontwikkelkosten voor een fabrikant en een lange terugverdientijd voor zo'n specifieke dev-laptop. Overigens zijn er genoeg zakelijke high-end laptops te krijgen, daar hoef je geen ontwikkelaar voor te zijn. ;)
Thanks pietje!
Of Video/Media edit desktop vervanger die ook mee kan op raportage....
Eens! In mijn beleving is iedereen alleen maar op zoek naar een 13.3 inch Ultrabook.

Dat is vast niet het geval, maar in het zakelijk en onderzoekers segment, waar ik beiden in zit, wil men met name snelheid (SSD, in mindere mate CPU) en draagbaarheid. Ultabooks dus!
Is it just me of mis ik een best buy guide zakelijke laptops? Natuurlijk krijg je in het bedrijfsleven vaak een "laptop van de zaak" maar omdat het aantal ZZP'ers tegenwoordig groter dan ooit is, lijkt het me dat dat ook een relevante toevoeging kan zijn?
Die hebben er wel eens tussen gezeten, maar het is wel tijd voor een nieuwe.
Maar eigenlijk is een Lenovo Thinkpad bijna altijd de juiste keuze, die dingen zijn niet kapot te krijgen.
Ik dacht ook dat Lenovo voor mij als ZZP de beste keuze zou zijn. Jarenlang heb ik ThinkPads gehad, ook toen die nog van IBM waren. Via de Lenovo site heb ik de W540 besteld. Na een dag of 2 bleek helaas dat, als deze ook maar iets deed waarvoor enige processor-inspanning nodig was, de bovenkant (palm rest) onacceptabel warm wordt. Mijn vorige Lenovo ontwikkelde dat probleem ook na een jaar. Ik wil nu nooit meer een laptop met plastic behuizing (in ieder geval de bovenkant).
Hoewel ik een hekel heb aan OSX, begin ik te geloven dat de enige serieuze zakelijke laptop de MacbookPro is. :( Dell M3800 geeft teveel problemen volgens gebruikersrecensies en de Asus UX501 heeft een scherm met slechte kleurweergave.
Huh? Want plastic geleid warmte beter dan aluminium ofzo? :?
Juist niet! Aluminium verspreidt de hitte. Dun plastic geleidt de warmte een beetje (80o onder het plastic, 45o aan de bovenkant), maar verspreidt het niet. Na een half uur viel er op de Lenovo niet meer te werken, vooral aan de linkerkant (boven de CPU dacht ik).
Vandaar dat heatsinks van aluminium gemaakt worden. ;)
Sorry maar dit is echt onzin. Je plastic laptop had gewoon een slecht koelsysteem en voerde warmte dus op de verkeerde plek af.

Ik heb plastic en alu laptops gezien die beide koel konden blijven bij de palmrest/touchpad. Zo ook heb ik ze gezien waarbij de hele zaak throttelde als een gek en het ding bijna niet aan te raken was.
Tja een thinkpad is daar op gericht maar dat betekend niet dat er geen andere fabrikanten zijn die ook laptops op de markt brengen voor zakelijke doeleinden en wellicht hebben die wel een net zo goede, zo niet betere prijs kwaliteit verhouding (Lenovo voor zakelijk = wel vaak aardig aan de prijs).

Niet dat ik dat weet of dat zo is natuurlijk want dat hebben ze niet aan deze buy guide toegevoegd. }>
Definitie van 'zakelijk' is ook erg lastig. De een wil een desktop vervanger om op te programmeren/photoshop/videobewerker, de ander een kantoortijger voor portable gebruik met lange batterijduur. Oftewel, ook op zakelijk gebied valt er nog veel te kiezen.

In de laatste categorie denk ik na het lezen van de recente review van de Dell XPS13 dat dat een redelijke no-brainer is voor een zakelijke ultrabook.
True maar dan kan je weer kijken naar basis uitrusting die goed moet zijn zoals:

- Batterijduur
- draagbaarheid
- een goede bandbreedte qua componenten zodat je het apparaat zelf kan uitrusten naar gelang je wensen en eisen.

Een beetje photoshopper of videobewerker zal bijv. uiteindelijk toch wel zo'n bamboo pad gebruiken/meenemen, dat is niet laptop afhankelijk.

jij vind de Dell XPS 13 een no-brainer maar de eerdere reageerder vind dat weer van Lenovo Thinkpad. Dat bewijst al gelijk m'n punt,.
Je bedoelt mensen die dat kopen ?
Tsja, nog altijd -bij kwalitatief gelijkaardig scherm- een veel beter batterijduur dan de xps-13. Dus als je iets zoekt dat op alle vlakke top is (scherm, batterijduur, snelle ssd, draagbaarheid, stevigheid...) heb je uiteindelijk weinig alternatieven...
Dan zit je toch niet op de juiste site, Apple heeft mooie producten maar er zijn genoeg alternatieven. Zeker voor de zakelijke markt vind ik Apple nog steeds niet de beste keuze. Mede omdat office op Apple nog steeds niet goed samenwerkt met zn windows variant ...
Uiteraard zijn er "genoeg" alternatieven als je per se iets anders -en met name Windows- wil, maar je zal meestal inleveren op scherm, batterijduur, robuustheid, of draagbaarheid.
Office op Mac werkt wèl perfect samen met de Windows variant overigens: ik werk dagelijks op dezelfde documenten (Word, Excel en Powerpoint) met de twee Officevarianten en ik heb eigenlijk nooit problemen.
Zeker in kleine zakelijke omgevingen zie je steeds vaker Macbook Pros, in mijn ervaring). Een bedrijf als Google heeft overigens ook 10.000en Macs...
Precies dit! Business wil vaak een grote SSD, veel ram, doesn't care about graphics, en je hebt vaak op kantoor nog een apart scherm en losse peripherals.
En graag ook een *mat* IPS scherm!
Anoniem: 426269
@1nsane1 juni 2015 15:02
Ben zelf ook een ZZP'er of beter gezegd gewoon zelfstandig ondernemer. Maar ik neem gewoon altijd een consumentenversie. Bouwkwaliteit kan wel verschillen natuurlijk maar het is verder alleen een labeltje wat een fabrikant erop plakt. Zo ook met telefoonabo's en ADSL/kabel abo's.
Ik snap de keuze om de Windows toets weg te laten bij de MSI absoluut niet. Ik gebruik die toets, vooral met Windows 8.1, ontzettend vaak (win+s, win+x enz).

Maar is misschien iets persoonlijks? :S
MSI heeft wel gewoon een Windows toets net als iedere andere laptop echter zit deze i.p.v. links en rechts op het toetsenbord alleen nog maar aan de rechter kant...
MSI heeft wel gewoon een Windows toets net als iedere andere laptop echter zit deze i.p.v. links en rechts op het toetsenbord alleen nog maar aan de rechter kant...
Bij deze MSI zit die toets rechts, maar er zijn zat laptops waarbij die toets links zit. Kijk bijvoorbeeld naar de Lenovo en Acer uit deze review.
Ik doel ook op de MSI, ik zie dat hij nog rechts zit, maar ik bedoel juist de linker win-key. De rechter gebruik ik nml nooit : ik zie nu dat mijn zakelijke laptop geen rechter win-key heeft.

En om nou te remappen...
Ik snap de keuze om de Windows toets weg te laten bij de MSI absoluut niet. Ik gebruik die toets, vooral met Windows 8.1, ontzettend vaak (win+s, win+x enz).

Maar is misschien iets persoonlijks? :S
Ik gebruik dagelijks nog met veel plezier een Model M. Al heb je een toetsenbord zonder Windows-teken, dan kan je altijd nog Caps Lock remappen. ;)

Overigens zit bij die MSI de Windows toets rechts. Al wil je die links hebben, dan blijft mijn advies staan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 juni 2015 13:27]

De reden dat MSI de Windows toets op de laptops naar rechts verplaatsts, is omdat je er dan tijdens het gamen niet per ongeluk op kan drukken waardoor je ineens op je desktop zit.

Het is een valide reden - althans, ik kan de gedachte volgen - maar het is jammer dat MSI ook op deze laptop gewoon standaard software meelevert waarmee je de Windows toets uit kan schakelen. :+
Voor vrijwel hetzelfde geld krijg je een medion laptop met 980gtx, zelfde processor, 16gb ram, 1tb hdd en een ssd van 128. Een prima MAT scherm.

Aangezien het bij gamen toch echt om de GPU gaat snap ik deze BBG echt niet. Wie het weet mag het zeggen. Een medion waarop je voorlopig nog wat games op ultra kan spelen, of een iets gelikter exemplaar waarbij dat niet kan en waarbij je aan opslag, ram gewoon inlevert aan specs.
Op welke Medion laptop doel je?

De MSI Ghost Pro GS70 is ook een rappe game laptop trouwens. Welliswaar met 970M, maar wel met een mooi design.
http://www.medion.com/nl/...ing-laptop-430018480.html

Het gaat om dit exemplaar. Qua specs maakt hij gehakt van de MSI uit deze BBG. De barebone is ook msi, dus ik zie echt even niet waarom deze laptop niet in de BBG staat.
Ik had een Medion X6819 (vvorige week uit mn woning gestolen :@ ) en ben qua prijs/kwaliteit ontzettend tevreden gewweest. Althans; tevreden over de componenten. De behuizing is namelijk écht om te janken. Mn scherm stond iets te dicht bij een bureaulamp waarna de bovenkant is gesmolten, een schroefje is losgelaten waardoor het scherm aan de linker onderkant van de basis los kwam en het voelt al met al wel aan als een cheapy machine.

Nu ik een nieuwe nodig heb ga ik tich wat meer uitgeven voor een ander merk...
Nouja, het is een MSI barebone waarop hij is gebouwd, dus tsja....
Als gamelaptop zou ik mensen ook aanraden te kijken naar de Asus ROG G751JT-T7121H . Deze is op dit moment 1629 euro, maar wel met IPS scherm , 256GB SSD en GTX 970m
Zal ook bij mij een aanrader zijn. Je legt 130 bij en krijgt een betere videokaart, ssd.
Iig beter dan deze msi. Deze is ook goed:
http://www.medion.com/nl/...ing-laptop-430018480.html

Maar die RoG laptops zien er prima uit. Een IPS scherm heeft wel wat mindere reactietijd dacht ik? Een mat TN scherm is voor gamen wellicht het beste idee?
Bij de Acer vind ik een matig werkende touchpad toch reden genoeg om deze helemaal links te laten liggen. Het staat nu als een van de 'minpuntjes' maar ik heb het idee dat het tijdens het werk ermee mateloos zal irriteren en zou het eerder een groot minpunt noemen. Ik weet niet hoe groot het aantal mensen is die een aparte muis aan gaan sluiten maar ik zie niet in waarom hij ondanks dit toch de beste keus zou zijn.
Hier sluit ik mij bij aan, belachelijk dat een laptop waarbij een primaire functie bij willekeur volledig uitvalt als best buy wordt aangemerkt. Hoe slecht zijn al die andere laptops, vraag ik me dan af.
Je hebt helemaal gelijk. Ik raad mensen af om de acer te kopen, er valt niet met de trackpad te werken. Ik heb de laptop eens onderhanden gehad, ik heb me er mateloos aan geirriteerd. Ik wou na 15 min de laptop molesteren, na de zoveelst random mis-click. Het is de slechst uitgevoerde trackpad, ze hebben apple geprobeerd na te doen maar hebben keihard gefaald. |:(
Waar is het pareltje van Dell, welke XPS 13 2015 dan ook...
Te serieus voor een game laptop?
Waar is het pareltje van Dell, welke XPS 13 2015 dan ook...
De XPS 13 past in geen van de categorien van deze BBG. Ieder BBG heeft verschillende categorien, en de XPS 13 is te duur voor de budget en mainstream laptops en grafisch niet sterk genoeg voor de categorie gaming laptop.

Wellicht dat er over 2 maand een ultrabook-categorie is waar de XPS 13 in past.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee