Voor de Laptop Best Buy Guide van juni gingen we op zoek naar drie laptops: een budgetmodel met een prijs tot 400 euro, een mainstreamlaptop in de prijsklasse tot 900 euro en een gamelaptop voor maximaal 1500 euro. Samen met de community hebben we in iedere categorie een laptop gekozen en vervolgens zijn de laptops op de redactie getest.
Sinds de vorige LBBG in april zijn er geen grote ontwikkelingen geweest op laptopgebied. Hoewel Nvidia voor de desktopmarkt inmiddels zijn nieuwe generatie Nvidia GTX 1000-videokaarten heeft uitgebracht, zijn er nog geen varianten voor laptops. Waarschijnlijk duurt het ook nog wel even voordat er een mobiele variant van de Pascal-gpu wordt uitgebracht. De gamelaptop die we hebben uitgekozen, beschikt dan ook over een GTX 970M van de Maxwell-generatie.
In de afgelopen maanden werden er flink wat nieuwe lichtgewicht laptops en hybrides geïntroduceerd, van onder andere Acer en HP. Apple gaf zijn MacBooks een processorupgrade en Asus maakte bekend dat de ZenBook Flip UX360CA met Core m3 deze maand naar de Benelux komt.
Acer en HP kondigden in april high-end Chromebooks aan. Vervolgens maakte Google begin mei tijdens zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie bekend dat Chrome OS vanaf september toegang krijgt tot Android-apps uit de Play Store. Dat kan Chromebooks voor veel gebruikers een stuk interessanter maken.
Op het moment van schrijven vindt in Taiwan de Computex-beurs plaats. Diverse fabrikanten kondigen daar laptops en hybrides aan. Asus trapte af met de ZenBook 3 en de Transformer 3 en 3 Pro. Eerstgenoemde is een zeer dunne en lichte high-end ultrabook, en de Transformers zijn concurrenten voor de Microsoft Surface Pro. Ook toonde Asus de GX800 met twee gpu's en waterkoeling. Gigabyte presenteerde er een gamelaptop met GTX 970M en een dikte van zo'n 2cm. MSI heeft overigens al langere tijd een vergelijkbare laptop in het assortiment: de GS40.
Als we voor de Laptop Best Buy Guide zoeken naar een budgetlaptop, dan kijken we naar modellen die niet meer dan 400 euro kosten en die te gebruiken zijn voor de basistaken van een laptop, zoals het afspelen van films en muziek, internetbrowsen en het draaien van tekstverwerkers en e-mailprogramma's. Een terugkerende discussie is of we inmiddels niet beter een Chromebook kunnen kiezen voor dit geld. Nu wordt het inderdaad steeds lastiger om voor dit lage bedrag een redelijke allround laptop te vinden, maar uiteindelijk lukt het telkens toch weer. Een Chromebook kan een goed alternatief zijn voor velen, maar lang niet voor iedereen en als we zo'n model zouden aanraden, kan dit niet zonder uitgebreide uitleg en kanttekeningen. Beter zou het zijn de Chromebook zijn eigen categorie te geven en niet bij de budgetlaptops onder te brengen.
Hoe het ook zij, bij het samenstellen van de budgetselectie kwamen er een paar interessante modellen voorbij, waarvan de Lenovo IdeaPad 500 15 met afstand de beste keuze leek. Voor 399 euro krijg je een laptop met een full-hd-scherm, een sshd van 500GB en een prima presterende AMD-apu in de vorm van de A8-8600P. Helaas bleek slechts een enkele winkel deze laptop voor dit bedrag aan te bieden 'zolang de voorraad strekt'. De keuze viel daarom op de runner-up: de Lenovo G50-80.
Lenovo G50-80
Lenovo levert de G50-80 in enkele varianten. Onze keuze viel op het model met Broadwell-Celeron, 1TB-schijf en 8GB. Deze eigenschappen zijn prima voor een laptop in dit segment en compenseren enigszins voor de resolutie van 1366x768 pixels, waar we niet aan ontkomen.
De behuizing is compleet van kunststof. Aan de boven- en onderkant heeft Lenovo het oppervlak een structuur gegeven die een goede grip oplevert. Rond het toetsenbord geeft een lijnenpatroon de indruk dat het om geborsteld aluminium gaat, maar die indruk verdwijnt direct bij het aanraken. De behuizing voelt stevig aan, maar de cover en het scherm zelf tonen flink wat flexibiliteit, wat minder robuust aandoet. Voor het scherm zit om een onbekende reden een opvallende opstaande rand.
Toetsenbord en trackpad
Lenovo maakt vaak gebruik van goede toetsenborden, maar niet bij alle modellen en in dit geval is helaas voor een goedkoop toetsenbord gekozen. Het grootste probleem is wel dat het toetsenbord sterk meeveert. Wie een beetje stevig typt, ziet het oppervlak onder de druk meegolven, wat niet prettig werkt. De trackpad is groot genoeg en registreert aanrakingen naar behoren, maar het oppervlak is wat ruw en gaat na lang gebruik irriteren aan je vingertoppen. De muisknoppen onder de trackpad voelen eveneens wat goedkoop aan, maar doen hun werk goed.
Aansluitingen en upgrades
Rechts heeft Lenovo de audioaansluiting geplaatst, naast de geheugenkaartsleuf en een usb 2.0-poort. De dvd-drive zou eveneens aan de rechterkant zitten, maar een optische drive heeft het door ons gekozen model niet. Anno 2016 zou dit niet tot veel problemen moeten leiden en anders moet de gebruiker zich tot een externe drive wenden.
Aan de linkerkant treffen we een usb 3.0- en een 2.0-poort aan, naast hdmi en de gigabitethernetpoort. Ook zit hier nog een aloude vga-interface, die voor sommigen nog handig kan zijn voor aansluiting op een beamer. De voedingsconnector zit ook links en dit is een aansluiting die Lenovo zelf ontworpen heeft en vaker gebruikt.
De G50-80 ondersteunt wifi-ac en bluetooth dankzij de aanwezigheid van de Intel Dual Band Wireless-AC 3160. Deze kan overweg met netwerken op de 2,4- en 5GHz-band, al is de maximale snelheid door de enkele antenne beperkt tot 433Mbit/s.
De laptop beschikt in de door ons gekozen configuratie over 8GB ddr3l, dat bijzonder eenvoudig is uit te breiden door drie schroefjes aan de onderkant los te schroeven en de onderplaat weg te schuiven. Ook is dan direct de netwerkkaart te benaderen en de harde schijf te verwisselen. Die schijf is een Momentus-model van Samsung, met een capaciteit van 1TB en een rotatiesnelheid van 5400rpm.
De processor is de Intel Celeron 3215U. Dit is een dualcore met een kloksnelheid van 1,7GHz, die gebouwd is op basis van de Broadwell-architectuur. De chip is geen hoogvlieger en ondersteunt bijvoorbeeld geen HyperThreading of Turbo, maar aangezien het een Broadwell-chip betreft, presteert de HD Graphics-gpu beter dan die van voorgaande generaties. Bovendien is het een zuinige chip, want de tdp is slechts 15W.
Accuduur en scherm
Die lage tdp moet een gunstige invloed op de accuduur hebben, ook al heeft de laptop slechts een viercellige accu met capaciteit van 31,7Wh en is er een 15,6"-scherm dat het nodige verbruikt. Uiteindelijk hield de G50-80 het drie uur en 56 minuten vol bij onze browsetest en vijf uur en veertien minuten bij het afspelen van 1080p-video. Dit zijn voor een laptop in deze prijsklasse en met deze hardware redelijke scores.
De beeldkwaliteit van budgetlaptops stemt meestal niet vrolijk en bij deze Lenovo is dat niet anders. Het 15,6"-scherm toont 1366x768 pixels, een resolutie waar je helaas zelden aan ontkomt in deze prijsklasse. Het gaat om een glanzend scherm met tn-paneel, dat geen beste kijkhoeken biedt. De maximale helderheid is met 226cd/m² ook niet hoog, wat het aflezen bij invallend zonlicht lastig maakt. Bovendien is het contrast met een verhouding van 286:1 niet goed en is de weergave aan de blauwe kant, wat bevestigd wordt door de kleurtemperatuur van 15151k.
Conclusie
De Lenovo G50-80 is een budgetlaptop die vooral veel werk- en opslaggeheugen voor zijn geld biedt. Er is een redelijk capabele processor en met 8GB geheugen kan prima met foto's of andere grote bestanden gewerkt worden. Daarbij levert de 1TB-schijf voldoende opslagcapaciteit. Voor wie het desondanks niet genoeg is zijn het geheugen, de opslagschijf en de netwerkkaart makkelijk te benaderen voor upgrades, zoals voor een ssd. De behuizing is robuust genoeg en over verbindingsmogelijkheden hebben we evenmin te klagen. Voor het overige is de laptop geen uitblinker en het verende toetsenbord is storend. Wie een goed scherm wil, moet zijn heil zeker elders zoeken. Wie een allround instapper voor weinig geld wil, heeft aan dit systeem voldoende, en we geven het systeem dan ook nipt een zeven, maar zoals vaak bij de budgetlaptop, kan het ook lonen verder te zoeken naar goede aanbiedingen
Deze Lenovo had de winnaar kunnen zijn als er meer winkels waren die de laptop aanboden. Het lijkt er echter op dat het systeem uitgefaseerd wordt. De prijs van het model is die van de enige aanbieder 'zolang de voorraad strekt'. Voor 399 euro krijg je een full-hd-laptop, met een prima AMD A8-8600p-apu en een sshd van 500GB. Er is ook een donkere variant voor dezelfde prijs.
Wie echt niet zonder de resolutie van 1920x1080 pixels kan, maar desondanks niet meer dan 400 euro wil uitgeven, komt bij deze laptop van Peaq terecht. Het is een 14"-model met ips-scherm en de fabrikant heeft concessies gedaan door een vrij trage Celeron N2940 op basis van Bay Trail in te bouwen, gecombineerd met een niet al te riante 2GB aan geheugen. Wat opslag betreft zit het wel weer goed; er is 32GB emmc-geheugen, aangevuld met een harde schijf van 500GB.
HP heeft eveneens een full-hd-model in zijn assortiment en deze HP 15-ac183nd heeft nog een heuse ssd van 128GB ook. Het gaat opnieuw hard met de voorraden en de beschikbaarheid lijkt snel af te nemen. Je moet dus waarschijnlijk snel zijn en bovendien genoegen nemen met een niet bijster snelle processor: de Intel Celeron N3050. Dit is een soc op basis van de Braswell-generatie van Intel.
Voor de mainstreamlaptop reserveren we 900 euro en voor dit geld kun je anno 2016 een prima laptop verwachten. We stellen als eis een resolutie van minimaal 1920x1080 pixels en de aanwezigheid van een ips-scherm. Natuurlijk mag een ssd niet ontbreken en de processor mag in deze prijsklasse best een krachtige zijn. Harde eisen voor een gpu hebben we niet, het gaat nu eenmaal niet om een game- of multimedialaptop, maar een extra videokaart naast de geïntegreerde videochip is wel een pluspunt.
In de discussie over de keuze passeerden diverse systemen van verschillende fabrikanten de revue, van Asus en HP tot Medion en Clevo. Uiteindelijk viel de keuze op een 15,6"-laptop van Toshiba, die aan al onze eisen voldoet.
Toshiba Satellite P50-C-17F
Toshiba is zijn aanbod van consumentenlaptops aan het afbouwen, maar dat betekent niet dat er geen goede laptops van het merk meer te vinden zijn, in tegendeel. Wat de door ons gekozen Satellite P50 onder andere voor heeft op de concurrentie, is de aanwezigheid van een GeForce GTX 950M, waar een prima spelletje mee te spelen is. Toshiba heeft overigens nog tal van P50-C-modellen in zijn assortiment. Wie bijvoorbeeld andere opslagbehoeftes heeft of met minder grafische rekenkracht toe kan, kan tot een andere keuze komen.
De fabrikant heeft de cover van het scherm van de Satellite P50-C-17F en het oppervlak rond het toetsenbord van een laag aluminium voorzien. De onderkant van de laptop is van plastic. De laptop voelt op zich stevig aan, maar het feit dat de cover flink meegeeft bij het indrukken, doet afbreuk aan het gevoel van robuustheid. De laptop ziet er goed uit en dat komt mede door zijn geringe dikte. Met 23mm is het een slanke multimedialaptop en ook in vergelijking met andere mainstreammodellen is dit niet dik. Het gewicht bedraagt iets meer dan 2kg. Voor een 15,6"-laptop met krachtige hardwareonderdelen is dat niet veel.
Hardware en aansluitmogelijkheden
Die hardwareonderdelen zijn een pluspunt van deze laptop. De processor is bijvoorbeeld een Core i7-6500U van Intel. Dit is een dualcore van de Skylake-generatie, die vanwege zijn zuinigheid - de tdp is 15W - in ultrabooks gebruikt wordt, maar ook zijn weg heeft gevonden naar mainstreammodellen. De processor heeft een kloksnelheid van 2,5GHz met een turbo-boost naar 3,1GHz. De laptop heeft 8GB geheugen, wat ruim voldoende is voor de meeste taken.
De ssd is een m2-model met opslagcapaciteit van 256GB. Traditionele hdd-opslag ontbreekt, maar de ssd zal voor de meeste gebruikers groot genoeg zijn om naast het besturingssysteem ook plaats te bieden aan programma's en data. Het werkgeheugen is eventueel uit te breiden; er is één reepje geïnstalleerd en er zijn twee sleuven aanwezig.
Toshiba biedt met de P50-C voldoende aansluitmogelijkheden voor randapparatuur, maar echt uitgebreid zijn de mogelijkheden niet. Aan de linkerkant zijn een lanpoort en een usb 3.0-aansluiting te vinden. Ook is de stroomaansluiting hier geplaatst. Rechts zitten nog eens twee usb 3.0-poorten, een 3,5mm-jack, een sd-kaartlezer en een hdmi-poort. Rechts is ook plaats voor een optische drive, maar die is in ons testmodel niet aanwezig.
Toetsenbord en touchpad
Het chiclet-toetsenbord heeft geen ledverlichting. Dat is een nadeel voor wie vaak in het donker werkt en niet volledig blind kan typen. Wel is er een numeriek toetsenbord aanwezig, iets wat niet bij alle 15,6"-laptops vanzelfsprekend is. Veel travel hebben de toetsjes niet, maar het is zeker niet onprettig werken met de Toshiba. Langere teksten typen gaat ons prima af op de P50-C.
Ook de touchpad, met afmetingen van 10,6x6,5cm, werkt prettig. Het oppervlak is glad en laat zich daardoor goed bedienen. De hele touchpad kan ingedrukt worden om muisklikken te maken en multitouchbewegingen worden goed herkend en uitgevoerd. In de hoeken neemt de gevoeligheid van de trackpad wat af, maar door het forse formaat is dat niet snel een probleem.
Scherm en accu
In onze accutests zet de Toshiba P50-C een aardige score neer. Na vijf uur en 57 minuten de browsetest te hebben doorlopen, was de accu leeg. Bij de videotest was dat na vijf uur en 51 minuten het geval. In geen van beide gevallen wordt de Nvidia-gpu gebruikt. Bij zware grafische toepassingen zoals games zal de accu aanzienlijk minder lang meegaan.
Voor het scherm maten we een maximale helderheid van 345cd/m² en een contrastwaarde van 969:1, goede scores voor een laptop in deze klasse. Omdat het een ips-paneel betreft, zijn de kijkhoeken goed. Helaas heeft het paneel een glanzende afwerking, waardoor je iedere lichtbron weerkaatst ziet op het scherm. Zit je in een ruimte zonder storend omgevingslicht, dan ziet het scherm er prima uit.
De kleurtemperatuur is met een waarde van 6528 kelvin uitstekend. Hoewel de kleurweergave met een ΔE-afwijking van gemiddeld 4,7 niet perfect is, zal dat in de praktijk niet snel opvallen. Het scherm is uitstekend geschikt voor het kijken van films of spelen van games en dankzij de full-hd-resolutie is de scherpte ook prima tijdens browsen of tekstverwerken.
Conclusie
De Toshiba P50-C-17F heeft een vlotte processor, ruim voldoende ram en een ssd met een aardige opslagcapaciteit. Dankzij de aanwezigheid van de GTX 950M-videokaart is deze mainstreamlaptop ook aardig geschikt om een spelletje op te spelen. Wie daar geen behoefte aan heeft, kan geld besparen door voor een goedkopere uitvoering te kiezen zonder videokaart.
Het full-hd-scherm met ips-paneel heeft goede kijkhoeken en ook de kleurweergave en het contrast zijn goed, maar de glanzende afwerking leidt wel tot veel reflecties in beeld. De bouwkwaliteit van de laptop is ruim voldoende en voor een model met dergelijke hardware in deze prijsklasse is het een prettig compact en licht apparaat. Dat alles maakt van deze Toshiba een goede allrounder.
Update, 10 juni, 10:00: De laptop beschikt over een 2,5"-bay, maar daarachter bevindt zich geen fysieke sata-connector, meldt tweaker paultjoew, het artikel is daarop aangepast.
De Medion P6661 is uitgerust met een iets langzamere Intel Core i5-6200U-cpu dan de Toshiba. Wel heeft dit model een 128GB-ssd én een hdd met een capaciteit van 1TB. De videokaart is een GeForce GTX 950M en het scherm heeft een ips-paneel met full-hd-resolutie. Voor 100 euro minder haal je de P6659 in huis, met een langzamere GeForce 930M-videokaart.
Wie zijn hardware graag zelf uitkiest, kan voor deze Clevo-barebone gaan. In de behuizing met een mat 15,6"-scherm zit een Intel Core i7-6300HQ-cpu met vier kernen. De videokaart is een GTX 960M, die sneller is dan de 950M in de Toshiba. De prijs echter exclusief ram, hdd of ssd en zonder besturingssysteem. Ook is de behuizing met dikte van 28,5mm minder compact.
Met een budget van vijftienhonderd euro gingen we op zoek naar een gamelaptop. Het belangrijkste selectiecriterium is daarbij de videokaart. Verder verwachten we een vlotte cpu, veel ram en bij voorkeur een ssd én hdd. Toen we in december vorig jaar een gamelaptop uitzochten, lukte het niet om een geschikt exemplaar met Nvidia GTX 970M te vinden voor het gestelde budget. Inmiddels zijn we een halfjaar verder en nu lukt het wel. Veel keuze uit laptops met een dergelijke videokaart is er in deze prijsklasse echter nog niet. Uiteindelijk ging de strijd in het discussietopic tussen een barebone van Clevo, die zelf geconfigureerd kan worden, en de Medion Erazor X7841, beide 17,3"-laptops met een full-hd-resolutie.
Laatstgenoemde blijkt van vrijwel hetzelfde chassis als de Clevo gebruik te maken en Medion biedt voor 1499 euro een complete configuratie aan, die aan al onze eisen voldoet. Zodoende hebben we ervoor gekozen om de X7841 aan een test te onderwerpen. Omdat het chassis en de specificaties veel overeenkomsten vertonen met die van de Clevo P670RE, geldt het oordeel in feite ook deels voor die laptop. De variant van de Medion X7841 die we hebben getest, is uitgerust met een Intel Core i7-6700HQ-processor, 8GB ddr4-geheugen, een Nvidia GTX 970M-videokaart met 3GB vram, een 500GB-hdd en een 128GB-ssd.
Medion Erazer X7841
Dat Medion met de Erazer X7841 op gamers mikt, is enigszins aan de behuizing af te zien. Boven op de behuizing is een blauw logo met ledverlichting geplaatst. Een tweede hint kom je tegen als je de laptop openklapt; de wasd-toetsen zijn van pijltjes voorzien. Ook rondom de touchpad is blauwe ledverlichting aanwezig. Zet je de gamelaptop aan, dan valt op dat Medion Steam alvast geïnstalleerd heeft. De matzwarte behuizing is verder niet extreem opvallend of schreeuwerig.
Medion heeft de behuizing grotendeels voorzien van een materiaal dat ietwat rubberachtig en stroef aanvoelt. Het geeft de laptop een prettige afwerking. Alleen de onderkant is van glad plastic gemaakt. De behuizing voelt zeer dergelijk aan, al voelt de constructie van het scherm iets minder stevig aan als je het probeert te torderen. Ook geeft de bovenkant snel mee als je er druk op zet.
Voor wifi maakt de X7841 gebruik van de Intel Dual Band Wireless-AC 7265-module met 2x2-mimo-ondersteuning. De 128GB-ssd is een sata-exemplaar van Samsung. In benchmarks halen we een sequentiële leessnelheid van 492MB/s, maar de schrijfsnelheid blijft steken op 130MB/s. Dat is echter niet opvallend voor een ssd met een kleine capaciteit en in de praktijk merk je er weinig van. De Laptop start snel op en werkt vlot dankzij de ssd.
De laptop is voorzien van drie ventilators, die je tijdens een stevige gamesessie flink hoort blazen om de gpu en cpu koel te houden. Dat doen ze overigens effectief; de temperaturen bereiken geen extreme hoogten en de behuizing wordt niet snel heet. Ook het geluidsniveau is acceptabel. Zeker als je met een headset aan het gamen bent of externe luidsprekers gebruikt, zijn de ventilators niet storend. De warme lucht wordt grotendeels via de achterkant de laptop uitgeblazen. De ingebouwde luidsprekers zijn volgens de fabrikant afkomstig van Onkyo. Hoge tonen komen redelijk uit de verf, maar laag is vrijwel niet te horen.
Aansluitingen en upgrades
Omdat Medion voor de Erazer X7841 gebruikmaakt van een barebone van Clevo, zijn er tal van uitbreidingsopties. Er zijn geen klepjes aanwezig om snel het geheugen uit te breiden, maar door de bodemplaat los te schroeven krijg je toegang tot de ingewanden van de laptop. In het midden zijn twee lege geheugenslots te zien. Onder het toetsenbord zijn er nog eens twee beschikbaar, waarvan Medion er een heeft gebruikt om een reepje van 8GB te plaatsen. Daardoor werkt het geheugen niet in dualchannel, maar is er wel meer ruimte om extra ram toe te voegen.
Verder zijn er twee m2-sata-slots, waarvan er een gevuld is met de 128GB-Samsung-ssd. Het tweede slot kan gebruikt worden om een extra ssd toe te voegen. De caddy voor 2,5"-drives biedt ruimte aan twee hdd's of ssd's, die op elkaar gestapeld kunnen worden. Hoewel de meegeleverde hdd en ssd van 500GB en 128GB een wat karige capaciteit bieden, is dat dus eenvoudig uit te breiden. Je hoeft de opslagapparaten niet eens te vervangen, er is genoeg ruimte om extra drives toe te voegen.
Het chassis biedt voldoende aansluitmogelijkheden. Aan de linkerkant vind je een hdmi- en usb 3.0-poort, net als twee minidisplayport-aansluitingen. Rechts zitten nog eens twee usb 3.0-poorten, een gigabit-lan-poort, de audio-aansluitingen, een sd-kaartlezer en een Kensington-slot. Achter op de laptop zitten de stroomaansluiting en nog een usb 3.0-poort.
Toetsenbord en trackpad
Het toetsenbord van de X7841 laat een prettige indruk achter. De toetsen hebben een kuiltje en aardig wat travel. Tijdens het gamen is er voldoende ruimte aanwezig om je vingers op de wasd-toetsen te laten rusten, zonder dat je handpalm de touchpad raakt. De intensiteit van de toetsenbordverlichting is instelbaar in vijf stappen. Onder zware druk veert het toetsenbord wel ietsje mee.
De Synaptics-touchpad maakt niet zo'n goede indruk. Hij is gemaakt van kunststof en voelt niet zo glad aan. Er is ondersteuning voor multitouchbewegingen, maar daarop reageert hij wat traag. De touchpad is niet fysiek in te drukken, maar kan wel aangetikt worden om de linkermuisknopfunctie na te bootsen. Voor een rechterklik is gebruik van de fysieke toetsen vereist.
Scherm en accuduur
Het 17,3"-scherm heeft een matte afwerking en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het ips-paneel heeft een behoorlijk hoge maximale helderheid van 360cd/m² en ook het contrast is met een waarde van 1105:1 prima voor een laptopscherm. De kleurtemperatuur komt met 6384 kelvin dicht in de buurt van de optimale waarde van 6500 kelvin. Wat kleurweergave betreft laat het scherm wat uitschieters zien en op papier staat de verzadiging iets te hoog afgesteld. In de praktijk en tijdens het gamen is dat niet storend. Wel valt op dat het scherm als je het vanuit een hoek bekijkt, behoorlijk wat last heeft van ips glow. Zwart krijgt dan een blauwe gloed en het contrast neemt af. Zit je recht voor het scherm, dan is daar niets van te zien.
Voor een grote en krachtige laptop heeft de X7841 een relatief kleine 60Wh-accu. Toch houdt de Erazer het in onze videotest 3 uur en 49 minuten vol. Je kunt er dus prima een of twee films op kijken zonder dat je hem aan de netvoeding hoeft te hangen. In onze browsetest zien we een nog iets beter resultaat: na 4 uur en 3 minuten is de accu leeg. Tijdens dergelijk gebruik is de GTX 970M niet actief en maakt de laptop gebruik van de geïntegreerde Intel-gpu. Zodra je de Nvidia-videokaart aan het werk zet, gaat de accuduur met rasse schreden achteruit. Hoe lang je zonder stekker kunt, is erg afhankelijk van het type game en van hoe intensief de grafische kaart en processor belast worden. In de praktijk zal meer dan een paar uur gamen niet haalbaar zijn, maar de X7841 is dan ook bedoeld als desktopvervanger, die tijdens het gamen aan de stroom zal hangen.
Conclusie
Medion biedt met de X7841 veel waar voor je geld. Veel laptops met vergelijkbare specificaties zijn zo'n honderd tot tweehonderd euro duurder. Het is prettig dat de basis bestaat uit een chassis van Clevo, want dat betekent dat je de configuratie flink kunt uitbreiden of aanpassen. De samenstelling die Medion levert, zal voor veel gebruikers echter prima zijn. Je krijgt zowel een ssd als hdd, het enige nadeel is dat beide een relatief lage capaciteit hebben. De ssd is door zijn lage capaciteit ook geen snelheidsmonster, maar wie zich daaraan stoort kan dat eenvoudig oplossen door een grotere 2,5"- of m2-ssd te plaatsen.
Het toetsenbord tikt prettig, alleen het Synaptics-touchpad laat een wat matige indruk achter. Gamers zullen echter vaak een externe muis aansluiten, dus zien we dat niet als groot nadeel. De accu presteert zoals verwacht van een desktopvervanger; je kunt er zo'n vier uur op werken als je lichte taken uitvoert. Ga je serieus gamen, dan is een stopcontact in de buurt wel vereist.
De Medion die we getest hebben, is gebaseerd op een chassis van Clevo. Stel je liever je eigen configuratie samen, dan kan dat met deze P670RE6. Deze variant heeft een GTX 970M met 6GB vram. De getoonde prijs geldt voor de barebone; exclusief ram, hdd/ssd en besturingssysteem.
Deze 17,3"-laptop van Asus heeft een scherpe prijs. Een ssd ontbreekt, maar kan eenvoudig toegevoegd worden. De gpu is een GTX 970M, de cpu is een Core i7-4750HQ van de Haswell-generatie, maar wat prestaties betreft zal die bij games niet of nauwelijks onderdoen voor de nieuwere Skylake-processors.
Wie geen bakbeest van een laptop zoekt, kan terecht bij MSI voor de GS40. Met zijn 14"-scherm en gewicht van minder dan 2kg is dit een compacte gamelaptop. Wat specificaties betreft doet hij niet onder voor de geteste Medion; hij heeft een Core i7-6700HQ, GTX 970M en 8GB ram.
En toch word er weer een lenovo aangeraden in de BBG, mensen hebben toch een kort geheugen....
En ja, ik ken de argumenten dat de meeste malware te verwijderen is en dat je veel hardware voor de prijs krijgt. Maar als iedereen op deze manier blijft redeneren, kunnen grote bedrijven blijven doen wat ze willen!
Als men verandering wil is de enige optie met je portefeuille stemmen, door de producten van zo een bedrijven niet meer te kopen.
En zoals ik vorige BBG reeds aanhaalde (en dit geldt voor zowel Medion als Lenovo, aangezien de garantiedienst identiek is), mijn ervaring met de garantiedienst is dramatisch.
3 maanden wachttijd voor een herstelling is geen uitzondering. (Gemiddelde wachttijd van de laatste paar herstellingen is toch zeker 2 maanden, de kortste hersteltijd die ik de laatste tijd gezien heb is 1,5 maand. Dat was gewoon een vervanging van een accessoire.)
Ik waardeer bedrijven naar hoe ze hun garantie afhandelen. Daarop laat een bedrijf zien hoezeer ze hun klanten echt graag hebben. Bij Lenovo krijgen ze hierop een dikke onvoldoende en daarom zou ik deze toestellen effectief nooit nooit nooit aanraden.
De guide wordt samengesteld op basis van input van de community in de samensteltopics bij de Laptop Aankoopadvies-sectie. Het is lastig af te gaan op opmerkingen over slechte ervaringen in de comments bij de artikelen, maar als je je ervaringen deelt in de samensteltopics kan er over gediscussieerd worden. Daarbij zou het helpen te verwijzen naar topics op fora waar meer mensen dergelijke ervaringen hebben.
[Reactie gewijzigd door Olaf op 23 juli 2024 05:40]
Heb zelf ook dramatische ervaring met de service van medion. Slecht gebouwde koeling deed de tin smelten maar op vervangen mocht ik toch 6 maand wachten.
Ik verdeel al 10 jaar IBM/Lenovo en heb nog nooit een garantiegeval gehad. 1 keer een 2 ThinkPads die DOA waren dus die konden via de importeur geruild worden.
Ik heb geen kort geheugen: nooit meer Lenovo devices voor mij. Lezen dat de after sales service van Lenovo belabberd is is een extra argument tegen, maar dit wist ik zelf nog niet.
Ik heb zelf nu net geen 5 jaar een Clevo barebone van BTO (17cl37, juni 2011) in gebruik. Geweldig ding dat het nog altijd doet. Ook de service van BTO ben ik over te spreken (een keer nodig gehad). Al met al zou ik dezelfde barebone aan iedereen aanraden. Hetzelfde chassis is nog altijd in gebruik volgens mij. Het design is niet bepaald elegant, maar who cares als je een betrouwbare laptop in dienst neemt die nog steeds goed in een rugtas past.
Edit: ik vind het ook erg vreemd dat Tweakers nog steeds Lenovo producten aanraadt. Lenovo heeft nooit daadwerkelijk excuses gemaakt voor de spybloatware, noch dat is erkend dat Superfish een veiligheidsrisico voor de gebruiker oplevert. In september 2015 bleek dat het bedrijf met deze praktijken was doorgegaan. Lenovo ads, nieuws, producten: ik zou er niets meer mee te maken willen hebben. Teleurstellend om te zien dat Tweakers anders hierover denkt.
[Reactie gewijzigd door Arrahant op 23 juli 2024 05:40]
Dit wou ik dus net voorstellen. Als lezer van Tweakers artikelen vind ik het namelijk best wel vervelend dat ze nog uberhaupt zulke artikelen aanraden. De geloofwaardigheid van je teksten gaat er namelijk op achteruit als je gewoon zulke producten blijft aanraden.
Hou toch op man. De BBG guide wordt gebaseerd en gevoed enkel door feedback uit de community. Als je zelf betere suggesties hebt doe dat dan vooral op het daarvoor bestemde forum in plaats van samenzweringstheorieën te spuien gefundeerd op kul.
Is dat zo?? Waarom stond de XFX Radeon R9 Fury Triple Dissipation er dan in?(reviews: Desktop Best Buy Guide - mei 2016) Begrijp me niet verkeerd de argumentatie van de tweakers crew is solide, maar er is geen enkele review van deze kaart van een gebruiker op de website te vinden.
Omdat de BBG wordt samengesteld op basis van input op het forum, niet op basis van review. Je kan hier zelf ook mee discussiëren.
Voorbeeld: [LBBG] Gamelaptop juni 2016
[Reactie gewijzigd door WouterL op 23 juli 2024 05:40]
Puur functioneel gezien voor mailen, films, muziek, tekst tikken is budget een Chromebook. Veel goedkoper dan de prijzen deze Best buy. Die zijn het bijna dubbele.
Tweakers maakt zich er wel erg gemakkelijk vanaf met alleen een kanttekening in het artikel over Chromebook zonder zich er verder in te verdiepen.
In de US worden inmiddels al meer Chromebooks verkocht dan MacBooks.
En binnenkort werken alle Android apps native op een Chromebook met de komst van de Google Play Store. Dan gaat het echt hard.
Hoogste tijd voor wat meer liefde van tweakers voor serieuzer aandacht voor de Chromebooks!
Dan moet het een aparte categorie worden, zoals ook al in het artikel vermeldt wordt. Als ik op zoek ben naar een budget laptop vallen Chromebooks direct af door de beperkte functionaliteit en het bestuingssysteem. Prima dat ze populair zijn, maar het is wel gewoon een andere categorie apparaat, dus laat dat dan ook zien in de categorie waarin ze bekeken worden.
Onzin. Kijk functioneel: mailen, browsen, muziek, video kijken, eenvoudig gamen: het kan allemaal perfect op een Chromebook. En razendsnel in alles, dus beter als de gemiddelde andere budget laptops die hier worden aangeraden
Een Chromebook IS de categorie budgetlaptop bij uitstek. Onzin om hier weer een andere categorie voor te hoeven bedenken. Stop eens met dat eeuwige hokjesdenken.
Voor een krap budget is een Chromebook ideaal, want ook alle andere software krijg je er helemaal gratis en legaal bij. Dat is pas budget denken.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 451726 op 23 juli 2024 05:40]
Een Chromebook is wel een aparte categorie. Er zit niet standaard een x86 / amd64 processor in, en draait daarmee geen standaard besturingssysteem noch software.
Voor mezelf maakt het OS bar weinig, zowel op Apple's als op WIndows laptops installeer ik direct Linux. Een afwijkende architectuur is dan wel weer vervelend aangezien je daarmee beperkt wordt in de software die je kunt draaien. En dat geldt nog sterker voor niet technisch onderlegde personen om mij heen die interesse in een budget-laptop hebben. Elk van hen gebruikt MS Office en wil dat ook blijven gebruiken. Daarbij komen diverse andere applicaties zoals Skype of software benodigd om boeken op de e-reader te zetten. Allemaal zaken die men wel verwacht van een budget laptop.
Een Chromebook heeft zeker een use case, maar je kunt het gewoon niet 1-op-1 vergelijken met een budget laptop. Het moet een bewuste keuze zijn om in plaats van een Windows laptop een Chromebook te kiezen. Eigenlijk net zo goed als dat het een bewuste keuze moet/zal zijn om een Macbook te kopen in plaats van een Windows laptop.
Je vergelijking loopt mank. Met een Chromebook kun je functioneel precies hetzelfde als met een andere laptop: browsen, muziek, video's, tekstverwerken, chatten, etc. Alleen heten de programma's anders. De snelheid en het gebruiksgemak zijn erg goed in vergelijking met andere budget laptops.
Wanneer je toch roept van MS Office of Skype dan heb je het niet begrepen. Wanneer Android over een paar maanden native draait op de Chromebooks valt dit onderscheid ook volledig weg. Dan heb je MS Office, Skype, etc ook op de Chromebook beschikbaar.
Verwachting is dat de Chromebook de grote Windows laptop killer gaat worden.
Los van of ik jouw verwachting deel; de situatie over een paar maanden is niet de situatie van nu. Op dit moment is het niet reëel om Chromebooks als kandidaten in de categorie budget-laptop op Tweakers.net te beschouwen. Als het dat over een paar maanden wel is wordt daar misschien wel gehoor aan gegeven. Zelfs dan betwijfel ik of het wel in de huidige categorie "budget-laptop" valt. Chromebooks zijn een stapje goedkoper dan wat hier als budget beschouwd wordt. Daarmee vraagt het om een nieuwe categorie, ofwel een nieuw ingevoegde categorie Chromebooks (of ultra-budget laptops if you will), ofwel een hernoeming van de huidige categorie naar Semi-budget laptops.
Binnen de budget-laptops zit nog altijd een processor die rondjes fiets om de ARM-processors of Intel Atoms die in Chromebooks gebruikt worden. Dat heb je niet voor alle toepassingen nodig, maar voor diverse toepassingen heeft dat zeker wel een meerwaarde. En dus is het een andere categorie.
En dan last but not least, ik ken verscheidene mensen die wél een budget-laptop willen maar niét alles in "the cloud" willen en/of die een gezonde portie scepsis tegenover de alwetendheid van Google hebben. Ook voor hen is een Chromebook geen kandidaat. Hoe je het ook wendt of keert, ze zijn niet een 1-op-1 vervanging voor, bijvoorbeeld, de Lenovo G50-80. Of je als potentiële klant van ofwel de Lenovo G50-80 ofwel een willekeurige Chromebook met beide even goed uit te voeten kunt verschilt van persoon tot persoon.
Volgens jouw redenatie zou je ook tablets in de categorie "Budget-laptop" kunnen opnemen. Je kunt er per slot van rekening op mailen, browsen, muziek, video kijken, eenvoudig gamen. Toch zijn ook tablets een andere categorie dan budget laptops, aangezien ook die niet een drop-in replacement voor een laptop zijn, al overlappen hun toepassingsgebieden wel voor een deel.
Chromebooks zijn een stapje goedkoper dan wat hier als budget beschouwd wordt. Daarmee vraagt het om een nieuwe categorie, ofwel een nieuw ingevoegde categorie Chromebooks (of ultra-budget laptops if you will), ofwel een hernoeming van de huidige categorie naar Semi-budget laptops.
Op het moment zijn de BBG scenario's afgestemd op een maximaal budget en wordt er getoetst op het beoogde doeleinde:
Gaming laptop --> 1500, getoetst op mogelijkheid om te gamen (daarom wordt het gebrekkige touchpad op de medion niet keihard afgerekend, gamers sluiten toch vaak een externe muis aan).
In de quote draag je aan dat de Chromebook een lager budget heeft en daardoor in een andere categorie moet vallen. Dit zou dan volledig afwijken van hoe de BBG scenario's nu zijn ingericht. Van mij part mogen Chromebooks prima in het budget segment.
Binnen de budget-laptops zit nog altijd een processor die rondjes fiets om de ARM-processors of Intel Atoms die in Chromebooks gebruikt worden. Dat heb je niet voor alle toepassingen nodig, maar voor diverse toepassingen heeft dat zeker wel een meerwaarde. En dus is het een andere categorie.
Hoe vaker ik dit lees, hoe minder ik ervan begrijp. Andere laptops hebben een processor die in specifieke gevallen meerwaarde bieden, en daarom horen Chromebooks in een andere categorie?
En dan last but not least, ik ken verscheidene mensen die wél een budget-laptop willen maar niét alles in "the cloud" willen en/of die een gezonde portie scepsis tegenover de alwetendheid van Google hebben. Ook voor hen is een Chromebook geen kandidaat. Hoe je het ook wendt of keert, ze zijn niet een 1-op-1 vervanging voor, bijvoorbeeld, de Lenovo G50-80. Of je als potentiële klant van ofwel de Lenovo G50-80 ofwel een willekeurige Chromebook met beide even goed uit te voeten kunt verschilt van persoon tot persoon.
Los van het feit dat Windows 10 ook nogal wat te wensen over laat qua privacy:
Het feit dat de ene laptop wat geschikter is voor de ene persoon dan de andere zal altijd blijven. Ik zit dit niet echt als een reden om Chromebooks te diskwalificeren uit de budget-categorie. Het is aan de lezer zelf om hierin onderscheid te maken.
Volgens jouw redenatie zou je ook tablets in de categorie "Budget-laptop" kunnen opnemen. Je kunt er per slot van rekening op mailen, browsen, muziek, video kijken, eenvoudig gamen. Toch zijn ook tablets een andere categorie dan budget laptops, aangezien ook die niet een drop-in replacement voor een laptop zijn, al overlappen hun toepassingsgebieden wel voor een deel.
Dat kan, laten we dan ook gelijk 'papier en pen' opnemen in de budget categorie, daarmee kan je ook communiceren en documenteren. Als je het abstract genoeg maakt past alles in deze categorie, maar wij weten natuurlijk allebei dat een tablet niet dezelfde [hardware-matige] functionaliteit heeft wegens het ontbreken van het toetsenbord.
Je gamed niet op een Chromebook! Het punt is al eerder aangehaald, maar toch. Leuk dat al die kleine touch spelletjes straks native ondersteund worden, maar dat is niet waar nu naar gekeken wordt. Andere BBG, andere vereisten.
Het zou leuk zijn als de best-buy-guide ook wat ultrabooks mee zou nemen.
Dus leuke 13" laptopjes. Voor mijn volgende opleiding wil ik er graag zo een omdat ik veel zal reizen, maar uit de best-buy-guides word ik niet veel slimmer.
Precies. Ik heb met dat genre hier in huis meer ervaring dan me lief is (flink gezin tieners), en mis de aandacht voor zulke systemen.
Hier in huis zijn langs gekomen: Asus Eee (10 en 12 inch), Asus chromebook, Peaq (tablet-notebook), HP Probook, HP Elitebook (refurb) en Thinkpad X (refurb).
Mijn ervaringen kan ik wel delen: Peaq heeft de meeste specs voor je geld, maar tablet-notebooks blijken te kwetsbaar door de glasplaat die helemaal tot aan de rand doorloopt.
Asus Eee is verrassend goed - als snelheid geen eis is, maar dat moet lukken volgens mij.
Asus chromebook: Veel scholen hebben hun IT in een Google Docs omgeving geregeld. Als dat zo is, is een chromebook voor schooltaken de beste keuze.
De Probook is te oud om er veel zinnigs over te zeggen, behalve dan dát ie oud wordt: Veel steviger gebouwd dan bovenstaande.
Elitebook en Thinkpad X zijn te dure apparaten om zomaar mee naar school te geven. Vandaar de refurbs. Maar ze zijn wel steengoed: onverwoestbaar gebouwd, goede, vervangbare batterij, prima te upgraden geheugen, schijf en WiFi, alle poorten die je kunt wensen, goed verkrijgbare onderdelen als er eens iets te repareren valt. Twee aandachtspunten: oudere exemplaren ondersteunen geen Win 10 (WiFi drivers, dat soort zaken). En het beeldscherm is vaak niet geweldig. TN, lage resolutie. Er bestaat vrijwel altijd een upgrade-variant van zo'n scherm. Probeer die te scoren.
Daar had ik ook wel een beetje op gehoopt. Ik ben al wat aan het kijken voor mijn dochter. Ik heb zelf een 14'' laptop en dat formaat is ideaal om mee te nemen naar school of werk, dus een keer een BBG voor kleine laptops (zeg van 10 tot 14'') zou me wel wat lijken.
Ik zie eigenlijk weinig voordeel in een full HD scherm. Windows schaalt verschrikkelijk slecht en het vreet alleen maar aan je batterij. Ik adviseer altijd 1366*768, prima resolutie voor een laptop.
Help - red de wereld van dit soort adviezen, er is niets prima aan 1366*768, al helemaal niet op laptops van 13" en meer want je kijkt letterlijk op een pixelvijver! FHD is echt wel het strikte minimum, ook voor een budget laptop: heel wat prettiger werken.
Nee? Denk je echt dat een huis-tuin-en-keuken gebruiker dat gaat zien?
Die janken alleen maar over korte batterijduur. Heb je full-hd? Open device manager is om te zien wat ik bedoel.
Dat tweakers zich steeds meer als een 'tech site' voor jan en alleman profileert (niet explicit, weliswaar, maar op te maken uit de artikelen, de schrijfwijze, de pricewatch, de reviews, etc.) weerspiegelt zich in de reacties: onzinreacties zijn veel vaker terug te vinden in de reacties dan pakweg 10 jaar geleden
Nee ik prefeer 40 inch boven 15. Dus omdat jij vaak films kijkt vind je full HD belangrijk, logisch. Maar bedenk dat veel laptops voor werk/studeren wordt gebruikt, daar heb je meer belang aan portabiliteit, en dus een langere batterijduur. Daarnaast heeft het qua kostenplaatje ook voordeel om voor 1366 te kiezen.
Goeie uitgebreidde reviews! Tweakers maakt daar duidelijk een keuze in maar alsnog vind ik het wel jammer dat zoals hier boven al aan gehaald is, chromebooks onderbelicht zijn maar ik mis eigenlijk ook nog een topic wat zich op de zakelijke gebruiker richt
Eigenlijk zou dit item gewoon de beste Windows-laptop moeten zijn, want alles wat niet Windows is wordt stelselmatig genegeerd. Of de categorieën worden zo afgestemd dat er alleen maar Windows-laptops uit KUNNEN komen.
Niet dat ik een hekel heb aan Windows of Windows-laptops, maar er is meer in de wereld wat door grote groepen mensen gebruikt wordt, zoals Chromebooks en MacBooks. Laptops die in veel situaties een betere keuze zijn dan Windows.
Ik ben blij dat Macbooks hier niet worden aangeraden; veelal verouderde hardware voor een flinke meerprijs. Plus dat het Mac ecosysteem niet veel verschillende laptop modellen kent... Zou de leek moeite hebben met het vinden van de juiste Macbook? De markt in Windows laptops bevat "iets" meer modellen om uit te kiezen!
Ik denk dat een separate Mac bbg best een saaie bedoening zal zijn in de praktijk. Een jaarlijkse roundup is voldoende.
Macbooks zijn echt wel pareltjes (te duur in vele hun ogen) die echt jaren meegaan. Na 7 a 8j presteren ze nog altijd zeer goed, iets wat ik van mijn pc laptops niet kon zeggen. Maar ik game niet Voor mij geen andere laptops meer dan mbp's. Enkel al voor de degelijkheid van de case.
De Macbook-owners in mijn vriendenkring (ook geen gamers) klagen allemaal evenveel over hun trage Macbook (4-5j oud). Net zoveel als de vrienden met (vnl werkgebaseerde) laptops met Windows erop (in die laatste gevallen zit er ook bijna geen RAM in, eg 2GB, corporate policies en besparingen enzo). De vraag is dus wat is "zeer goed" .
Dat. Bovendien is 'best buy' zoals gehanteerd wordt door Tweakers.net voor deze BBG's zo dat daar nooit de Macbook uit zal komen. Er wordt voornamelijk hardware gekeken. Een Macbook koop je voor de looks of het eco-systeem of/en omdat het aansluit bij je bestaande collectie Apple-hardware.
Eventuele technische redenen om voor een Macbook te gaan zijn briljante accuduur en laag gewicht (ze zouden sowieso alleen in de ultra-portable-categorie passen), maar die worden in de BBG ook niet echt zeer belangrijk bevonden over het algemeen.
Als je kijkt naar de processor, geheugen, scherm, dat soort dingen, dan zal een MBP nooit best value for money geven en dus niet als beste uit de BBG komen. Verre van.
Leuke apparaten, maar wel een specifieke doelgroep, en met name een rijke doelgroep. Je budgetmoet al boven de 1000 euro liggen, anders vallen ze sowieso af. En dat budget wordt in de BBG alleen besteedt aan de game laptops, maar daarvoor zul je bij Apple je budget nog wel moeten verdubbelen.
MacBooks hebben niet echt een meerprijs. Gelijkwaardige Windows-laptops zijn even duur of duurder. De enige manier om een goedkopere Windows-laptop te vinden, is als je accuduur, schermkwaliteit, bouwkwaliteit of een goed touchpad niet belangrijk vindt.
Bron: ikzelf die al een tijdlang op zoek is naar een laptop die niet heel duur is, lange accuduur heeft, stevig gebouwd is, en een goed scherm en toetsenbord heeft (waarbij ik expliciete voorkeur heb voor OS X).
[Reactie gewijzigd door MarcoC op 23 juli 2024 05:40]
Touchpad in mijn toshiba chromebookje is best goed. Lijkt op het ding in de Toshiba die hier besproken wordt.
Macbook touchpads hebben ook hun mechanische issues, klikken komen niet altijd lekker door als het ding wat ouder wordt.
Twee vinger tap voor de rechtermuisknop zal vast ook bij de medion werken.
Gewoon kijken op de Buyers Guide van Macrumors.com, sowieso zou ik een Mac alleen kopen als ie net nieuw is. De prijs blijft toch zolang de voorraad strekt het zelfde dus dan krijg je je beste bang-for-buck bij de aanschaf er van.
Nee, de macbook gaat het niet redden als gamelaptop, dus valt buiten deze categorieën. Dan moet je bij het bbg-forumgedeelte zijn.
Daarnaast, er zijn erg veel Windows laptops, en erg veel mensen die er een zoeken.
Apple heeft niet zo lomp veel verschillende, en je kunt prima advies vragen bij een Apple store? Daarnaast is bij Apple in principe duurder, beter, dus is het zoeken naar de beste binnen je budget niet zo'n probleem.
Daarnaast, voor mijn werk kan ik geen Apple gebruiken en voor games ook niet.
Dan blijft er eigenlijk geen categorie over, waarbinnen een macbook in de prijs-range valt.
Zo'n macbook zou leuk zijn voor surfen, filmpjes kijken en mails lezen, maar dan betaal je echt te veel.
Is maar hoe je het bekijkt (al heb ik ook geen macbook meer), maar er zijn nog categorien waar een macbook weldegelijk de bovenhand haalt. Multimedia laptop bv, bij ons op de hoge school (nu al 4j geleden, maar onlangs een voordracht gedaan het is nog steeds geldig) drukkers/ontwerp/website ontwerp zijn ongeveer 75-80% macbooks. Iedereen die het geld heeft (ouders of zichzelf) kiest voor mac.
Waarom? Omdat er veel bedrijven nog steeds mac hebben in onze sector én omdat je dan ook beide besturingssystemen hebt (gekraakte osx is pak moeilijker). De ontwerpers/drukkers draaien alles op mac, de website ontwerpers draaien veel (bv alles voor filmpjes) op mac maar natuurlijk de websites zelf draaien ze op bootcamp of parallels. Heb ook nooit verstaan waarom dat die mac verkiezen. Maar zelfs zij (beweren/)zeggen dat dit inderdaad dure laptops zijn, maar ze gaan lang mee, als er iets mis is, wordt het vaak rap gemaakt (kost wel iets), zijn er mooi/deftig uit als je op stage moet en het draait mac en windows...
Ik heb thuis nog steeds een iMac staan van een jaar of 5oud, maar mijn meer recente systemen zijn allemaal windows/linux. Waarom? Omdat ik een gamer ben... Maar zelfs in mijn vrije tijd als ik een folder/flyer/affiche ontwerp start ik regelmatig nog mijn iMac op.. zelfs al heb ik dezelfde programma's op mijn windows.
Waar ik naartoe wil: nooit mensen beoordelen voor hun keuze, de meeste hebben altijd wel een reden (of die goed is laat in ik het midden).
Maar je mag hopelijk wel de redenen beoordelen. Zoals je zelf al aangaf, eigenlijk is er geen enkele reden om in die specifieke situatie voor Mac te kiezen, maar beginnende (nog erg beinvloedbare) studenten kiezen ervoor omdat het zo lijkt te horen. En eenmaal in het ecosysteem is het ook logisch daar te blijven (iphone, icloud, ipad, ...).
Mijn ervaring met Mac/Win is dat ze overigens even lang meegaan (of in elk geval even snel "vertragen" tot ze quasi onbruikbaar worden ).
Ik heb (naar mijn idee) nooit echt iemand beoordeeld vanwege hun keuze?
Afijn, Mac zal zeker de standaard zijn in de multimedia design wereld (professioneel). Dat is niet de categorie waarvoor die Tweakers bedoelt met "Multimedia laptop". (Games zijn overigens ook multimedia)
Daarnaast blijft mijn punt; bij een Mac is het kiezen voor de consument zelf een stuk eenvoudiger, er zijn maar 3 verschillende typen: Air, Macbook en Pro? Wellicht nog wat verschillen in scherm etc.
Maar die keuze kan men vrij makkelijk zelf maken, neem al het geld dat je er aan wilt besteden, en kies degene die net binnen dat budget past
Als je een goed scherm wil, dan neem je een Retina, denk ik?
Bij Windows laptops, moet je eerst een hele kloof van verschillende merken overbruggen en worden ze in miljoenen modellen op verschillende plaatsen aangeboden. Daarom is het logisch om er een guide voor te maken.
Misschien omdat mensen die een Mac/Chromebook kopen hele andere wensen en behoeften hebben? Gamen kun je zoals al is aangegeven vergeten op een Macbook of chromebook dus voor die categorie vallen ze sowieso al af.
Mainstream zou kunnen maar dan praat je gelijk weer over specifieke doeleinden want niet iedereen kan een macbook of chromebook gebruiken voor zijn werk/school. Dus dan richt je je gelijk weer op een niche publiek, iets wat je niet wilt met een "best buy guide"
Hetzelfde verhaal geld voor budget, apple past sowieso niet in dit plaatje en ga je naar chromebooks kijken dan richt je je wederom op een beperkt publiek.
Mij lijkt een chromebook overigens ideaal hoor, echt niets tegen op die apparaten. Maar ik ken genoeg mensen die vanwege softwarebeperking beter uit de voeten kunnen met een windowd budget laptop puur om het feit dat zon beetje elk programma (office suites etc) er op draait.
Gaming, budget en mainstream zijn behoorlijk standaard qua indeling. Niet zo vreemd dat daarom hier voor gekozen word. Veruit de meeste gebruikers vallen binnen deze categorie.
Tweakers zou het wel "beste Windows laptops" kunnen noemen maar als ze dan in de volgende best buy guide ineens ultrabooks en "ultraportables" mee gaan nemen vallen de chromebook en macbook weer buiten het plaatje omdat het geen windows laptops zijn en is het weer niet goed.
De Macbook en Chromebook kunnen in heel veel situaties aanraders zijn maar hier is dat nu eenmaal niet zo. Gelukkig zijn de best buy guides elke keer weer anders en maken ze de volgende keer misschien wel kans .
We hebben meerdere categorieën waarmee we per bbg-editie wat rouleren. Bij de vorige bbg in april kwam de categorie zakelijke laptops aan bod: reviews: Laptop Best Buy Guide - April 2016
Nou is de vraag of personen met een beperkt budget liever meer opslagcapaciteit hebben dan hoge performance, dat blijf ik moeilijk vinden om te beoordelen.
Performance, in mijn ervaring. Ik kom zo veel mensen tegen met een 'budget-laptop' waar vervolgens niet meer dan 50 a 60 GB gebruikt is op de schijf. Met ene 128GB SSD kunnen ze prima uit de voeten. Ik heb dan ook al diverse oudere budget-laptops geupgrade door er een SSD in te zetten voor een paar tientjes. Mensen zijn lyrisch over de enorm toegenomen snelheid: ze hadden het apparaat al afgeschreven en dachten een nieuwe te moeten kopen. Met een SSD is die noodzaak totaal verdwenen.
Ik zou dan ook niemand meer een laptop zonder SSD als OS-schijf durven te verkopen.
Twee daarvan staan al alternatief genoemd en een aantal is slecht beschikbaar als je naar de shops en voorraden kijkt. Vergeet niet dat bij de gekozen Lenovo een ssd makkelijk in te bouwen is.
1366x768 resolutie, dat is toch wel erg ouderwets en bovendien onaangenaam/slecht voor de ogen, zeker op laptops van 15 inch en meer. Het zou verboden moeten worden dit soort dingen te verkopen.
Zeer mooie reviews weer. Vooral die budget-laptop sprak me wel aan, om gewoon een beetje werkstukken te maken voor school. Bij de Game-Laptop zou ik zelf eerder de barebone nemen waarschijnlijk.
Het grootste nadeel van de budget laptop is wel de resolutie. Tegenwoordig werkt het voor geen meter meer als het kleiner dan FHD is. De rest van de specs zijn wel in orde.
Ik heb zelf gekozen voor een 'exoot', een Peaq(Mediamarkt/Lenovo) laptop.
In ruil voor de onbekende naam heb je wel een solide, budgetlaptop met goede prestaties, en dus FHD, Wifi-AC, 1TB HDD en 6GB RAM, wat je voor die prijs niet veel ziet.
Nu niet meer beschikbaar, maar destijds 349,- voor betaald: pricewatch: Peaq PNB C1015-I2N3
Opties als Medion van de Aldi beschikken daar vaak ook over.
Dankjewel, dit is ook een goede oplossing idd. Maar waarschijnlijk ga ik toch voor een duurdere die ik dan over een jaar ook op hbo kan gebruiken. Maar miss wordt dit iets voor mn ouders ofzo
De vraag is; hoe lang is 'even'? Zeker wat gpu's betreft. Alles wat nu op de Computex getoond wordt en ergens na de zomer uitkomt, heeft Maxwell-videokaarten. Laptops met gpu's op basis van Nvidia Pascal of AMD Polaris komen waarschijnlijk niet voor die tijd uit. Wellicht ergens aan het einde van dit jaar. Als je nu een laptop nodig hebt is wachten geen optie...
Onder de review van de Toshiba staan twee alternatieven genoemd. Je kan ook het topic dat voorafging aan deze best buy guide doornemen: [LBBG] Mainstreamlaptop juni 2016