Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 102 reacties

Kijk je nu naar de het laptopaanbod in de Pricewatch, dan lijkt het niet meer dan normaal dat vrijwel elke laptopfabrikant mooie, dunne, strakke, aluminium modellen in de line-up heeft. Een paar jaar terug was dat wel anders. Uiteindelijk was het Intel dat met de introductie van het 'ultrabook'-concept de fabrikanten een schop onder de bips gaf en de lat hoger legde. Toen we destijds modellen als de Asus Zenbook en Acer Aspire S7 voor het eerst vasthielden, konden we ons niet voorstellen dat laptops ooit nòg dunner en lichter konden worden. We zaten er compleet naast.

Dit jaar lijkt eenzelfde ontwikkeling zich namelijk te herhalen. Fabrikanten proberen elkaar de laatste tijd continu af te troeven met laptops die nòg dunner en nòg lichter zijn, waarbij tot nu toe gebruikelijke elementen als normale usb-poorten en video-uitgangen het veld hebben moeten ruimen. Alles wordt er aan gedaan om laptops zo dun mogelijk te krijgen. Apple heeft in deze klasse zijn 12" MacBook, HP kwam onlangs met zijn Spectre 13, Asus heeft de Zenbook 3 en nu op IFA heeft Acer zich bij deze club gevoegd met de Acer Swift 7, een laptop van nog geen centimeter dik, die slechts iets meer dan een kilo weegt.

Acer Swift 7

  Apple MacBook Asus Zenbook 3 HP Spectre 13 Acer Swift 7
Scherm 12"
(2304x1440)
12,5"
(1920x1080) 
13,3"
(1920x1080)
13,3"
(1920x1080)
Dikte 13,1mm 11,9mm 10,4mm 9,98mm
Gewicht  920g 910g 1,16kg 1,1kg 
Aansluitingen  1x usb-c  1x usb-c 3x usb-c 2x usb-c
Cpu Core M Core i7 Core i7 Core i5
Accu  41Wh 40Wh 38Wh  ?

De Swift 7 is onderdeel van een compleet nieuwe serie van Acer, waarin ook Swift 1-, 3- en 5-modellen uit zullen komen, maar voor nu richtten we ons op het paradepaardje.

Zetten we de specs van de voornaamste concurrenten naast elkaar, dan is meteen duidelijk dat Acer inderdaad de claim mag maken van dunste laptop, al is het verschil met bijvoorbeeld een Spectre 13 minimaal. Wellicht hadden de ontwerpers van Acer nog dunner gewild, maar dan waren de engineers vrijwel zeker gaan klagen. In zijn huidige vorm is de Swift 7 namelijk niet veel dikker dan een usb-c-poort en het lijkt bijna onmogelijk om daar nog meer vanaf te snoepen.

Van die usb-c-poorten heeft de Swift er twee. Dat is gunstig omdat eentje gebruikt wordt om de laptop te laden en je niet wil dat er dan geen mogelijkheid meer is om andere dingen aan te sluiten, zoals bij Apples MacBook. Toch zul je in de praktijk ook bij de Swift 7 aan de slag moeten met verloopstekkers als je bijvoorbeeld een apparaat met usb-a-stekker wil aansluiten, een ethernetkabel wil inpluggen of een externe monitor wil aansturen. Dat is een beperking die je moet accepteren als je voor een laptop van dit formaat kiest.

Acer Swift 7

Hoewel de behuizing nog geen centimeter dik is, lijkt Acer op het vlak van bouwkwaliteit weinig concessies gedaan te hebben. De Swift 7 voelt stevig aan en is strak afgewerkt. Zoals gebruikelijk bij een laptop in deze klasse geven de toetsen niet enorm veel feedback, maar we vonden ze alsnog fijner aanvoelen dan bijvoorbeeld de toetsen op een MacBook. Ook de touchpad, die lekker breed is, reageert goed. De duotone kleurstelling met champagne en zwart ziet er prima uit, al hopen we dat er ook een wat klassiekere versie komt met een grijze kleur.

Het 13,3"-scherm in de Swift 7 heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en hoewel er genoeg laptops zijn met hogere resoluties, snappen we de keuze van Acer goed. Met zo weinig ruimte om te vullen binnen in het chassis zal de accu niet enorm groot zijn en een full-hd-scherm bespaart weer in de stroomconsumptie. De glanzende afwerking van de display zorgt ervoor dat kleuren er mooi uitzien, maar het brengt ook extra reflecties met zich mee. Bang voor vingervlekken hoef je niet te zijn, want het scherm is niet aanraakgevoelig. Gorilla Glass van Corning moet ervoor zorgen dat het scherm een tikje kan hebben.

Acer meldt trots dat de Swift 7 een 'micro-bezel' heeft, oftewel een zeer kleine rand rondom het scherm. Vergeleken met laptops van een paar jaar terug is dat misschien zo, maar anno 2016 is het formaat van de randen echt niet bijzonder. Sterker nog, de eerdergenoemde concurrenten van deze laptop hebben kleinere schermranden.

Acer Swift 7Acer Swift 7Acer Swift 7Acer Swift 7

Als we de specsheet van de Swift 7 erbij pakken, vinden we eigenlijk precies wat je verwacht bij een laptop als deze: nieuwe Intel cpu's uit de Kaby Lake-generatie, tot 8GB werkgeheugen, een ssd van maximaal 256GB, bluetooth en wifi-ac met ondersteuning voor multi-user-mimo. En hoewel het op de modellen die tentoongesteld werden nog niet aanwezig was, zullen gebruikers uiteindelijk ook een model kunnen kopen dat voorzien is van een vingerafdrukscanner. Deze kan in combinatie met Windows Hello in Windows 10 gebruikt worden om in te loggen op de notebook, maar ook bijvoorbeeld om aan te melden bij websites.

Tot slot

Zo op het eerste gezicht zet Acer met de Swift 7 een mooie laptop op de markt voor mensen die veel waarde hechten aan dikte en gewicht. Hij is voorzien van alle hardware die je mag verwachten, heeft gelukkig meer dan één usb-c-aansluiting en zit goed in elkaar. Van de Spectre 13, een van zijn concurrenten, weten we dat het niet gemakkelijk is om zo'n dunne laptop van goede en vooral stille koeling te voorzien. Helaas is het op een beurs moeilijk om te bepalen in welke mate je de draaiende ventilatoren van de Swift 7 kunt horen. Zodra we een reviewsample in huis hebben, zullen we daar dan ook zeker naar kijken.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (102)

Ik houd best van een mooie kleine strakke laptop, maar de trend wordt nu wel wat overdreven imo. Ik heb dagelijks een laptop mee naar m'n werk en ik sleep hem van hot naar her. Een laptop van 2 kilo die wat dikker is, is hier ook prima geschikt voor. Wat belangrijk is, is dat ik een HDMI aansluiting heb, zodat ik hem snel op externe schermen kan aansluiten. Ook voldoende usb aansluitingen zijn voor mij belangrijk.

Mooie apparaten, maar ik begin me af te vragen of de voordelen van ligt en compact nu niet zo belangrijk worden gemaakt, dat essentiële andere zaken eronder gaan lijden. Voor wie is dit nou nog nuttig?
Poeh, hoe moeilijk was het geweest een micro-hdmi poortjes in te bouwen als ze wel iets op jou(w doelgroep) toegespitst hadden willen maken?
Het kán echt wel.

En van de andere kant bezien: zodra ik aan m'n bureau zit gaat de laptop toch aan een dock met alle (grote) randapparatuur die ik maar wil hebben; waarom zou ik een gram meer dan nodig naar meetings meeslepen? En is een verloopstekkertje (dp-over-usb-c, actieve dp-hdmiconverter) nu echt zo lastig mocht miracast nog geen optie zijn?
Ik heb echt liever dit; ook die 2kg laptop is te klein en dun (tobo travel) om lang echt lekker te werken - dan zit ik alsnog aan die dock vast.
Ik reis wél met het OV (er zijn routes die met de auto nog rotter zijn dan met OV of fiets :+ ) en ik zie het wel zitten (al pak ik dan persoonlijk liever m'n surface pro maar dat maakt mij dan ook wél de doelgroep :) )

[Reactie gewijzigd door iceheart op 4 september 2016 14:50]

hij heeft meerdere USB-C connectoren. Dat is de nieuwe connector, die je straks op vrijwel alles aan kunt sluiten.

Ook op je monitor. (Overigens kun je vervolgens dan zaken als toetsenbord en muizen weer op het scherm aansluiten), zodat je zelfs maar 1 kabeltje nodig hebt. En ondertussen gebruikt je laptop dat ene kabeltje ook nog om zichzelf op te laden.

Dus nee het is geen achteruitgang dat er geen ouderwetse HDMI opzit, maar juist vooruitgang dat alles van de toekomst er al op zit. (en mocht je echt nog een HDMI apparaatje aan willen sluiten, is daar gewoon een verlooplabeltje voor te krijgen....).
USB C is alleen een type connector dat zegt in principe niets over de poort erachter. Er kan in het slechtste geval zelfs gewoon een USB 2 poort achter zitten. :+ reviews: De veelbelovende warboel van usb-c: Eén kabel die vrijwel alles kan

Niet dat dit hier het geval zal zijn. 8)7

In die zin zegt zo'n tabel zoals hierbovenb waarin de laptops worden vergeleken ook niet veel wat betreft de aansluitmogelijkheden.... :|

[Reactie gewijzigd door GJFVV op 4 september 2016 17:32]

Je hebt het over straks. Wanneer is straks?
Je gaat toch niet nu iets voor veel geld kopen terwijl het eigenlijk niet aan je eisen voldoet, puur omdat je denkt dat dit in de toekomst gefixed gaat worden?
Natuurlijk is dit de nieuwe connector.
Feit blijft dat ik me rot zeul aan een stapel converters/kabels zodat ik op een beamer kan presenteren.
Juist nu de trend minder kabels zou moeten zijn, komen er door deze technologie tóch weer kabels in mijn tas die ik gegarandeerd ga vergeten.
Voorlopig wacht ik nog ff.
Mee eens. Voor de meeste mensen wordt de draagbaarheid van een laptop overdreven. De meeste mensen lopen hooguit een paar honderd meter per dag met zo'n ding, en wat maakt dan een kilo of minder verschil nog uit?
Als het je enige laptop is, dan maakt het je wellicht niet zo veel uit. Maar ik reis veel voor mijn werk en dan neem ik regelmatig (vooral op de langere trips) een eigen apparaat mee. Op de kortere trips is dat een tablet (Sony Z2 10" Tablet) maar op de langere trips op dit moment een Surface Pro 3 (met Linux erop)

Dit omdat mijn werk laptop (HP 9470m) ten eerste een afgrijselijk scherm heeft, een waardeloze accuduur en er Windows op staat met allerlei rotte spyware van mijn werk (Al heb ik er stiekem wel een mSATA SSD naast gezet met Linux O-), maar dat lost het scherm/accu probleem niet op)

2 laptops van 1.5-2kg plus kleren plus de koffer zelf gaat niet in de 10kg handbaggage passen (en ik heb al een stevige koffer van een kilo of 3 omdat ik zo veel reis). Een laptop onder de kilo is dan ook broodnodig om toch iets werkbaars voor prive doeleinden te hebben onderweg.
Hmmm, er zijn dus wel mensen die dit graag zien. Ik vind de situatie wel erg specifiek en kan me niet voorstellen dat dit voor veel mensen zo is. Toch is het een echte trend, terwijl de markt imo erg klein is. Heb toch het gevoel dat veel mensen zo'n ding kopen voor de wauw factor. Maar in functionaliteit mis je toch echt wel veel belangrijke zaken.
Nou ja als je veel reist, dan zie je ook veel reizende mensen. De situatie die GekkePrutser schetst klopt aardig en zie ik dagelijks en zijn veel mensen. Misschien niet zo specifiek, maar wel met het probleem dat de laptop te zwaar is en accu te kort mee gaat.

Zelf heb ik een uitermate buitensporig zware crisis laptop (EliteBook 8770w) die zelf al iets van 3,5 kilo is en dan nog de adapter. Met geluk haal ik 45 minuten uit de accu. Deze MOET ik gebruiken voor werk.

Dit sleep ik elke dag en elke vlucht mee. gelukkig ben ik nog nooit uitgenodigd om mijn tas te wegen want mijn reistas is ruim 12 kilo. Dit is met papier (werk) iPad, wat kleren en toilet artikelen.

Daarom kan ik dus ook nooit werken in een trein, bus, taxi of vliegtuig. Mijn wergever wil dat heel graag, maar ik ga never een extra laptop mee nemen! Privé of voor werk. dat betekend namelijk dat ik minimaal een 7 kilo tas heb alleen maar voor de hardware!

Dat allemaal gezegd hebbende. Als ik mijn iPad kan vervangen door een dergelijke laptop om normaal werk op te verrichten kan het een kantelpunt zijn in mijn overweging. Maar dan moet de laptop wel onder een kilo komen IMHO.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 6 september 2016 11:18]

Nou ja ik val in dezelfde categorie. Ja, als je veel reist of op beurzen staat ofzo is een laptop onder de 1kg wel ideaal en lange batterij duur noodzakelijk.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 6 september 2016 09:02]

Zo specifiek is het niet. Snelwegen, treinstations en vliegvelden zitten vol met mensen die voor hun werk op pad zijn (buiten het reguliere woon-werkverkeer). Ik zou er geen moeite mee hebben om aan slechts 5% van die mensen een laptop te verkopen...
Ik fiets er 22 km mee in een rugzak, ik vind het wel interessant maar de Lenovo van 2 kilo die ik nu heb is niet te zwaar vind ik.
Toch zou een laptop van net een kleine kilo lichter wel fijn zijn.

@klakkie.57th
Dat zou een mooie opvolger zijn van mijn T430s inderdaad

[Reactie gewijzigd door erikdenv op 4 september 2016 19:28]

Ik kan de lenovo T460S aanraden. 1,3kG en alles wat je wil onboard
Ik snap die hele evolutie ook niet echt, een 13" laptop is toch een mooi formaat? De voetprint is voor mij veel belangrijker dan de dikte.

Ik heb liever een iets dikkere laptop, met betere koeling en dus zonder thermal throttle. Sommige van de ultrabooks throttlen al voordat ze aan hun 15watt TDP zitten, zonde toch?
Zolang ze de dikke modellen maar in het assortiment houden vind ik het prima.

Een ultrabook is voor mij ook niet weggelegd (te beperkt qua mogelijkheden). En ik vind ze ook te fragiel. Ik hoop dus dat ze hem naast bestaande series houden.
Fragiel? Je hoeft je laptop toch niet als vliegenmepper te gebruiken? Maar serieus: bij mij op het werk is men 2 jaar terug over gestapt op ultrabooks en het aantal defecte laptops is dramatisch teruggelopen. Zo fragiel zijn ze dus niet.
Ja, de thermische huishouding wordt met dit model ook weer de hamvraag bij "kopen we dit of kopen we dit niet". Er zit een gewone Core-i processor in, oké, dit is met Kaby Lake (techradar) tegenwoordig minder een probleem. Maar ja, merkensites besteden aan thermische huishouding geen aandacht omdat de gemiddelde koper er geen enkel benul van heeft.

Opmerkelijk vind ik wel dat in de niet technische wereld die dikte wordt gevolgd als een wedstrijdje verplassen. Kijk naar dit artikel van een technologisch wat minder dogmatische site als Forbes waarin deze dunne Acer genoemd wordt als een uitdager van lichte en dunne laptops expert Apple. Let wel, een concurrent vanuit de optiek van de ontwikkeling van de aandelenkoersen. Alleen die dikte is dus blijkbaar als vlag al genoeg om Acer de rol van doem voorspeller van Apple toe te dichten.

Eerst een review afwachten waarin die thermische huishouding wordt behandeld lijkt me verstandig. Zouden beleggingsadviseurs en fondsmanagers ook maar beter kunnen doen.
Exact wat er met mobieltjes gebeurde 15 jaar geleden, het moest steeds kleiner en lichter. En kijk eens waar we nu staan, men vindt het geen probleem om een >5" smartphone mee te zeulen.

Die kant zou het met laptops ook wel eens op kunnen gaan als ze straks geavanceerder worden.
Alleen was het bij mobieltjes destijds nutteloze dikte en ruimte. De grotere telefoons tegenwoordig zijn zo groot om het scherm. De rest van een telefoon proberen ze nog steeds zo dun en klein mogelijk te maken.

Een verkeerde vergelijking.
Mobieltjes mogen van mij iets kleiner, maar kleiner en een toffe camera schijnt toch moeilijk te zijn. Ik heb nu een Lg G4, mooie cam en ook nog 4K video maar wel met een (te) groot scherm. Ik ben zelf niet zo klein, maar met 1 hand bedienen is vest lastig.
Die ervaring deel ik niet.. ik kan mijn Note 4 makkelijk met één hand bedienen, al had het wel even oefening nodig. Je legt je mobiel in de palm van je hand en sluit je hand deels als je linksbovenin moet komen met je duim, dat werkt zonder moeite voor mij.
Twee kilo (en meer dan twee centimeter dik), dat ken ik: vind ik vreselijk. Het moet niet extreem dun en licht, maar minder dan anderhalve kilo en minder dan 2cm dik is toch wel zovéél handiger en dat kan tegenwoordig zonder enig compromis.
Veel laptopfabrikanten zullen jaloers naar de verkoopcijfers van MacBooks kijken en iets vergelijkbaars willen bieden.
Kwestie van smaak, maar het Acer logo doet in mijn ogen gewoon afbreuk aan het mooie design van de laptop.
Ik kan mij voorstellen dat mensen dit als een flame hebben geïnterpreteerd. Al staat het iedereen vrij om te vragen wat je precies bedoelt. Ik herken je opmerking wel. Het grijze / Aluminium logo doet afbreuk aan de champagne kleurstelling. Op de foto's kan ik niet goed zien hoe dat is gesteld met het logo aan de achterkant van het scherm. Uit de bovenste foto is dit net niet af te leiden. Op de Acer Site is het rugnummer beter te bekijken, en dit lijkt wel champagne, en een iets ander lettertje trouwens.

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 september 2016 15:25]

In lijn met wat attrib zegt, het logo straalt geen premium uit in mijn ogen, maar deze laptop wel. Wat me nog wel meevalt is dat het logo champagne kleurig is en niet zilverkleurig zoals de foto's in het artikel doen lijken.
Ik denk dat premium of niet premium misschien ook wat tussen onze oortjes zit. Acer draagt bij veel mensen nog steeds een associatie mee uit de tijd dat ze producten maakten die anders in de markt (lees: lager) gepositioneerd werden. Op zich vind ik het geen lelijk logo. Het is krachtig en herkenbaar. De letters zijn wel wat dunner gemaakt, en wat sierlijker, in vergelijking met vroeger.

Toch nog even een correctie. Het logo op de buitenkant lijkt champagne, dat op de binnenkant lijkt me toch echt aluminium. En op dat logo haakte ik eigenlijk aan. HP deed met zijn Spectre 13 een iets grondiger klusje. Dit binnen logo lijkt na enige twijfel wel in de algemene kleurtint.

Zouden deze laptops trouwens het begin zijn van een trend met deze kleurstelling?

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 september 2016 15:28]

Samsung was ook ooit geen a-merk. Dat bouw je op. Dat doet Acer ook. Door langzaam je productportfolio omhoog te bewegen kan je een merk gewoon omhoog tillen.

Voorbeelden :

Hyundai
Samsung
Pizza's van dr oetker
Puma

Overigens lukt het heel vaak niet echt goed... Ik hoop voor Acer dat ze een plekje kunnen veroveren
Ja dat vind ik dus ook! Acer maakt mooie laptops, maar dat logo... vreselijk. Acer heeft een nieuw logo nodig, that's for sure.
Niet enkel een nieuw logo, maar ook een nieuwe naam en een opgepoetst imago zou welkom zijn volgens mij. Hun producten lijken alsmaar beter te worden, maar bij mij zijn de plastic en te hete budgetproducten nog (te) vers in m'n geheugen. Voor mij zal het nooit een A merk zijn, wel een supermarkttopper...
Dat segment maken ze nog altijd notebooks in die in termen van betrouwbaarheid niet veel beter zijn geworden door de jaren heen. Dit is simpelweg eigen aan iets waar een lage prijs aan moet zitten met toch goede specs.

De S7 is de afgelopen jaren altijd echter een degelijke optie geweest. Ze maken gewoon opties voor verschillende segmenten en in het ene segment hebben ze een beter product (gerelateerd aan de concurrerende opties van andere merken) dan in het andere. Aan de ene kant niet vreemd, al is het wel opvallend dat het varieert van troep die ik nooit zou aanraden tot de zeer degelijke serie die de S7 is.
En dat vreselijke groen in hun software ergert me het meest...
Dan haal dat er toch af? Het is over het algemeen toch crap-ware/bloat-ware waar prima zonder mee te leven is...
Dat was niet persoonlijk bedoeld. Eerder naar het bedrijf zelf toe... Want ik heb al lang geen acer software maar het nodigt gewoon niet uit tot het kopen van. Want bovenstaande fotos zijn daar het bewijs van.
Ik neem het ook niet persoonlijk op. :+
Ik heb van de mijne direct na ontvangst alle partities verwijderd en van een degelijke en stabiele OS voorzien; Ubuntu.

Uiteindelijk gaat het mij voornamelijk om de hardware.
Het Acer logo is anders een stuk subtieler dan het stuk fruit wat Apple er op zet.
Alleen het stuk fruit wat Apple er op zet doet geen afbreuk aan het ontwerp. :)
En het stuk fruit zit niet onder het beeldscherm.
Ah, maar dat is de iMac. Ik vind die zelf al wat minder mooi, juist omdat het logo wel onder het scherm is. Maar omdat het geen tekst is leidt het al veel minder af dam bijvoorbeeld "Acer".
In welk opzicht heeft dat aangevreten stuk fruit met de rest van het ontwerp te maken?
Omdat er bij Apple over nagedacht is en het er niet zomaar opgepleurd wordt.
Dit komt natuurlijk door de associatie met het merk en niet omdat het zo'n mooi logo is.
Hij mag dan wel dun zijn maar ziet er nog steeds ouderwets uit naast mijn xps13
Persoonlijk krijg ik ook steeds weer hoofdpijn als iemand met een Acer produkt om hulp komt vragen.

Ze mogen wel mee willen doen in het premium segment en daar ook een dergelijke prijs aan hangen, maar de kwaliteit blijft steeds weer te wensen over. Na twee jaar de eerst serieuse gebreken en na drie jaar valt het uit elkaar, iets heel anders is mijn Dell XPS M1330 welke inmiddels al 8 jaar mee gaat en nog altijd prima presteert, die samen met een paar anderen zijn aangeschaft welke ook nog geen tekenen van problemen geven.

Overigens over Dell gesproken, waarom is de Dell XPS 13, wederom niet meegenomen in de vergelijking?

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 4 september 2016 19:55]

Ik denk dat de XPShier niet in het plaatje valt van dunst en lichtst ;)
Ik zou niet weten waarom niet, een quote van de Dell website zelf:

"Meer scherm, minder gewicht: het vrijwel randloze InfinityEdge-beeldscherm maximaliseert de ruimte op het scherm door een beeldscherm van 33 cm (13 inch) in een frame van 28 cm (11 inch) te persen. Met de omlijsting van slechts 5,2 mm dun met een basisgewicht van slechts 1,22 kg en de superdunne maat van 9 - 15 mm is de XPS 13 uitzonderlijk dun en licht".

Past prima in het rijtje...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 4 september 2016 18:07]

En vergeet niet een accu van 56Whr.... in combinatie met een koeler re-paste, thermal pads op de SSD/Cpu koeler en een programma ThrottleStop in staat om zeker 9 tot 10 uur op te werken..... in mijn geval gaat het om de de i7 6560U & QHD+ [3200x1800] touchscreen versie met een Intel Iris Graphics 540.

Ik hoor de koeling alleen wanneer ik LR CC gebruik en dan alleen wanneer ik 'zwaar' foto's moet bewerken, voor de rest blijft de temperatuur netjes tussen 45/50 graden.

Misschien wanneer je de XPS13 i7 HD variant ertussen zou zetten, dat dan de rest niet meer zo goed in het rijtje past.... :+
Eigenlijk is het best opmerkelijk dat deze Swift 7 ondanks de bredere bezels een kleiner gewicht blijkt te hebben van 1.1 kg (zie ook trustedreviews).

[Reactie gewijzigd door teacup op 5 september 2016 07:28]

Na twee jaar de eerst serieuse gebreken en na drie jaar valt het uit elkaar, iets heel anders is mijn Dell XPS M1330 welke inmiddes al 8 jaar mee gaat en nogaltijd prima presteerd.
En ik zeg: Nee, da's echt niet waar (getypt op een 7 jaar oude 1810TZ zonder enig gebrek met eerste, originele accu die nog 3,5 uur meegaat).

Tuurlijk zijn er wel voorbeelden te over die je kunt aandragen dat je vaak "hoort" van defecten en storingen maar misschien komt dat omdat in aantallen die dingen ook meer vertegenwoordigd zijn?

[Reactie gewijzigd door pasarica op 4 september 2016 17:46]

Ondanks dat ''vroeger'' Acer bekend stond om ''slecht'' is dat al best lang niet echt meer het geval. Laatst mijn zusje zonder zorgen nog een Acer aangewezen voor haar nieuwe studie.
Ondanks dat ''vroeger'' Acer bekend stond om slecht, heeft mijn opa nog een laptop staan (niet meer in gebruik wegens upgrades) van het merk Acer. Circa 16 jaar geleden gekocht (was toen top van de top) en draait nog perfect, accu is wel achteruit gegaan maar ziet er perfect uit.

Hij was/is wel iemand die zorgvuldig met spullen omgaat, elektronica heeft hij altijd geweldig gevonden en is er altijd voorzichtig mee omgegaan.

Tsja wat is een slecht merk als het al 16 jaar perfect draait? Ik ken niemand met een acer en veel problemen..

Acer is gewoon vooral vroeger heeeel veel verkocht, vrijwel iedereen had een acer. Tsja dan werd de kans vroeger al redelijk groot indien je klachten hoorde, dat het om een acer ging.
Toshiba en Sattelite waren underdogs, die eigenlijk ook niet bepaald goed waren, maar exclusief dus je hoorde nooit klachten.
Oude (wat duurdere) acer laptops waren geweldig! De accuduur van de Centrino laptops staat me nog goed bij. Ruim 5 uur was destijds ongekend. En ze bleven maar werken :).
Wat een onzin zeg. Mijn vriendin heeft eem Acer uit 2007 en doet het nog prima! Enige is de batterij, maar ja ze heeft hem dan ook altijd aan de lader, wat niet bevorderlijk voor de accu is.
Ik spreek puur uit mijn eigen ervaring, de meeste probleem gevallen die ik langs zie komen is Acer en Packard Bell. Naast dat de hulp vraag uit de kennissen en vrienden kring komt heb ik ook zo'n 18 jaar ervaring op het zakelijk vlak. Dus jij kunt het onzin vinden, voor mij is het gewoon realiteit. Ik zal beide merken dan ook nooit aan iemand adviseren. Ik verbaas mij dan ook steeds weer over het feit dat Acer de BBG's van Tweakers.net haald.

Daarnaast een beetje laptop heeft een laadcircuit die ervoor zorgt dat op het moment de accu vol is, deze niet verder belast wordt door het laadcircuit. Blijkbaar heeft de Acer laptop van jouw vriendin niet een dergelijke voorziening.

Overigens als jij alleen de laptop van jouw vriendin als referentie hebt, zegt dat niet erg veel. Zij is waarschijnlijk, gelukkig voor haar, die ééne uitzondering op de regel. :)

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 4 september 2016 19:53]

ACER en, PBell is hetzelfde merk... wist je dat?
vandaar dus hun gelijke trackrecord...

maar het is inderdaad echt wel zo dat acer per honderd verkochte stuks een hoger percentage uitval heeft dan andere merken...
bij asus bv ligt dit enorm laag (daarom dat ze nu zelfs die terugbetaal garantie geven... koop je iets en het gaat stuk binnen de garantieperiode; krijg je een nieuwe + je geld terug...; moest acer dat toen waren ze snel failliet)

de thinkpad reeks van lenovo is ook zo'n legendarisch goede reeks (ex ibm); die blijven ook maar oneindig doorwerken zonder problemen, en ook bij compaq heb je een aantal reeksen waar het vuur niet gedoofd geraakt (maar zeker iet de pressario reeks; da's vooral rommel)
Na mijn ervaringen uit de periode 2006 - 2010 heb ook ik PB en Acer uitgebannen. Asus blijkt bij ons in huis gemiddeld meer dan dubbel zo lang mee te gaan, qua midprice consumenten electronica.
Ja, ik begrijp ook niet waarom de XPS 13 niet meedoet. Ik weet iig dat ik geen andere laptop zou willen. De XPS 13 is een van de mooiste, modernste en beste laptops die je maar kunt kopen. Wat ook terug te lezen is in bijna alle reviews.
Accu is redelijk belangrijk om het complete plaatje te kunnen beoordelen. De spec's zien er op zich prima uit, maar als de laptop maar 4 uur op een volle accu mee kan gaan dan heb ik er eerlijk gezegd niks aan. Doe mij maar een dunne laptop met een goeie accu capaciteit.
Ehm ja, en waar moet die accu dan geplaatst worden?
Natuurlijk houdt de accu capaciteit niet over bij een extreem dun model.
Voor ieder wat wils: de MacBook 12" heeft een accu die 10 uur meegaat. Er zit dan wel een Intel Core M in. Het is maar net waar je prioriteiten liggen.
Genoeg alternatieven met een betere accuduur.
Praktisch iedere Windows-convertible met een Core M.

Ik heb zelf een bejaarde Vaio Pro 13 die het met z'n extra accu meer dan 12 uur vol kan houden :P Zeker als je het over Core M-workloads hebt, dus word/mail/web.
De Dell XPS 13 en XPS 15 doen het ook wel eventjes, mits je voor de grote accuvariant bij de XPS15 gaat. Iedere normale MacBook Air of Pro kan het met lichte workload ook wel zo lang volhouden. HP Spectre's. Asus Zenbooks. Zolang er maar Skylake in zit.

Zolang je thin and lights neemt, even let op de grote van de accu en een fatsoenlijk budget hebt (1000+, een stuk minder dan de 1500 euro kostende MacBook 12"), zit het vaak wel snor. Dan moet je niet voor een game-machine gaan maar gewoon voor een premium laptop. Met nieuwe hardware trek je al snel over de 8 uur heen, vaak naar de 10.
En aan de andere kant van de markt heb je de zuinige Chromebooks :)
Doe mij maar een lichte laptop met een hele goede accucapaciteit. Dun is hierbij wat mij betreft van secundair belang. Mijn vrees is dat door die wedloop naar de meest dunne laptop andere specs onder druk komen. Wat we nu steeds doen is dunne laptops vergelijken met dunne laptops, zodat we een referentie hebben voor de bij die modellen acceptabele accucapaciteit. Terwijl de koper zich eigenlijk de vraag zou moeten stellen welke accucapaciteit eigenlijk nodig is, voordat een dun model gekozen wordt. Misschien is een dun model laptop dan nog steeds mogelijk, maar bepaal alsjeblieft wel eerst zelf een gewenste accuduur.

Stel jezelf in verband hiermee eens de vraag wat de invloed op andere specs zou zijn als de laptop een tikje dikker zou zijn. Zeker door de extra accuduur levert dit denk ik een apparaat op waar best veel kopers voor te vinden zouden zijn. We praten maar over millimeters dikte verschil.

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 september 2016 15:21]

De dikte is een eigenschap die direct waarneembaar is. Accucapaciteit is een getal op de lijst met technische eigenschappen. Groot kans dat we dus binnenkort met een externe USB-C accupack kunnen gaan rondlopen.

Wat me persoonlijk ook irriteert is de vaak hoge lekstroom bij uitgeschakelde laptop. In principe zou de accu van een ongebruikte laptop wekenlang opgeladen moeten blijven. De praktijk is vaak dat deze na een paar dagen leeg is.
Ik zou het persoonlijk niet erg vinden om een externe accupack te hebben. Dan kun je op het moment kiezen of je zoiets mee moet nemen of thuis kunt laten.

Als het ingebouwd is, moet je het altijd meesjouwen.
Wat ik persoonlijk een grote minpunt vind zijn de giga bezels. Normaal gesproken zijn ze al best dik vergeleken met een losse monitor van nu, maar dit is wat mij betreft de dik. Een leuk voorbeeld is deze: dell XPS 9350.
"Acer meldt trots dat de Swift 7 een 'micro-bezel' heeft" ;(
Dit is geen micro-bezel, dit is een macro-bezel...
Een mega-bezel. Volgend jaar dan maar een infinity display waarbij je dan ook een inch extra beeld krijgt
Ik heb al weer een paar maanden deze Samsung in bezet. Met 850 gram lichter dan de in het artikel genoemde laptops. Helaas niet in Nederland beschikbaar, ik heb hem in de VS besteld (wat overigens perfect werkt, EU BTW wordt bij aankoop aan de shop afgedragen en de laptop was snel in huis voor $50 verzendkosten). (Nee, ik heb geen aandelen bij deze winkel).

https://www.bhphotovideo...._3_notebook_9_silver.html

Naast licht, dun en mooi heb ik nog een criterium voor een laptop. Deze moet namelijk ver open kunnen klappen. Ik lig veel op de bank met de uitgeklapte laptop voor me op mijn buik geplaatst en makkelijk gebalanceerd met één hand. Dat is de ultieme chillhouding :-) Maar vereist dus wel dat de laptop ver open kan. Apple valt daardoor af, ook de Zenbook en de XPS. Dus weer een Samsung genomen (heb ook de voorganger en het 15,6" broertje daarvan). Deze gaat 180 graden open. Heb ook een Yoga overwogen. Zo'n 360 graden mechanisme zou ook een optie zijn, maar die hebben meestal touchscreen wat ik niet gebruik en gewicht toevoegt.
Sinds wanneer verkoopt Samsung weer notebooks? Of verkopen ze ze alleen in enkele landen?
Samsung is gestopt met verkoop in de EU echter in de US verkopen ze nog genoeg.
Het is en blijft een Acer. Het ziet er misschien aardig uit, maar na 2 jaar issie gewoon stuk.
Mijn ervaring is dat mijn lappie (Aspire S3) het nog prima doet zonder enige problemen. Deze is van januari 2013. Waar is jouw ervaring dan op gebaseerd? Acer is imho niet meer de fabrikant die alléén maar slechte producten levert. Ik vind het i.i.g. een behoorlijk gechargeerde opmerking die waarschijnlijk gebaseerd is op oud sentiment. Een beetje vergelijkbaar met opmerkingen over HitmanPro van vroeger. Die software is inmiddels ook veel beter en daarom niet meer te vergelijken met dat van vroeger.
Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar. Zo roest een Alfa al in de showroom en gaat alle elektronica in een Renault binnen een jaar naar de kl*ten :P
Dat is tegenwoordig lang niet zo erg meer als vroeger. En ook toen lag dat niet altijd aan Acer, zij hebben heel veel laptops verkocht met de Nvidia 7,8 en 9 series chips die in iedere laptop (ook niet-Acer) stuk gingen. En dan val je nu eenmaal meer op.

Nee, de kwaliteit was niet altijd even best. Maar voor de doorsnee student die dat ding overwegend op zijn kamertje laat staan en niet 20x per dag open en dicht klapt was het ook niet zo dramatisch.
Ken er genoeg die dat ding 4 jaar vrijwel probleemloos hebben gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Leolinedance op 4 september 2016 15:56]

Ik heb een acer laptop die nu al 3.5 jaar oud is en de enigste problemen die ik had kon ik softwarematig oplossen. Het was echt geen dure laptop 650 euro.
Als ervaringsdeskundige kan ik dit alleen maar beamen. Nooit meer een Acer cq straalkachel.
Een lichte laptop neemt gewoon makkelijk mee. Ik zou het op max 1.3 kilo houden. Moet ook stevig zijn en makkelijk kunnen typen. Heb een hekel aan meeverende toetsenbord.
Groot batterij met snel laden.

[Reactie gewijzigd door alteclansing op 4 september 2016 14:35]

Heeft deze Swift eigenlijk überhaupt wel een ventilator aan boord? Ik had ergens anders namelijk gelezen dat de 'i5' die hier in zit van de 'Y' serie is. Deze serie is de nieuwe benaming voor de oude 'Core M', toch? En een laptop met Core M kan ook passief gekoeld worden. Ben dus wel nieuwsgierig naar de performance...
Waarom geen Thunderbolt 3. Ik had verwacht meer Thunderbolt 3 laptops/tablets te zien op IFA.
Gemiste kans, Thunderbolt 3 geeft mogelijkheid tot externe grafische kaart.
Zelfs Asus maakt vreemde keuzes, op hun tablet Transformer Pro 3 wel TB3 op hun Zenbook 3 niet.

EDIT: Waarom -1 ? Is niet on-topic, maar wel relevant, niet ?

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 4 september 2016 21:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True