Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Februari 2016

Thin&light - Specificaties en prijzen

Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk Asus
Serie Zenbook
Uitvoering Asus Zenbook UX305CA-FC004T
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 787,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 25 winkels
Eerste prijsvermelding woensdag 16 september 2015
Beoordeling Score: 4 (5 reviews)
CPU en moederbord
CPU/SoC Intel Core m3-6Y30
CPU architectuur Intel Skylake
Klokfrequentie 900MHz
Maximale turboklokfrequentie 2,2GHz
Geheugen
Geheugengrootte 4GB
Maximum geheugengrootte 8GB
Geheugentype DDR3L (SODIMM)
Opslag
Opslagtype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 128GB
Totale opslagcapaciteit 128GB
Aantal SSD 1x
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 13,3"
Resolutie 1920x1080
Beeldverhouding 16:9
Backlight Edge-lit
Beeldschermcoating Mat
LCD-paneel IPS
Videochip Intel HD Graphics
Interfaces
Video uit Micro-HDMI, Wireless Display (WiDi)
Hoogste HDMI-versie HDMI 1.4
Verbinding (USB/FW) 3x USB 3.0
Verbinding (Ethernet) Ethernet 100Mbps
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype Ultrabook
Numeriek toetsenblok Nee
Laptop extra's Cardreader, Webcam
Besturingssysteem Windows 10 Home
Kleuren Zwart
Toetsenbord
Toetsenbordindeling Qwerty
Taal US Internationaal
Afmetingen en gewicht
Hoogte 12,3mm
Lengte 226mm
Breedte 324mm
Gewicht 1,2kg
Meer informatie
EAN 4712900156270
SKU 90NB0AA1-M01000, UX305CA-FC004T
Tweakers ID 463008
Meer informatie

Reacties (173)

Wijzig sortering
Ik heb het artikel nu twee keer gelezen en snap werkelijk geen snars van de keuzes... Het gevoel "gesponsord door" bekruipt mij met name bij de eerste twee categorieën.
het budget laptop begint al met dat het budget is opgehoogd om wat meer keuze mogelijkheden te krijgen. Kan ik in komen, de Euro ten opzichte van de dollar is flink in waarde gedaald.
Dan blijkt dat er voor een laptop is gekozen die zelfs nog boven het nieuwe budget uitkomt! Ik denk nog, daar zullen ze dan wel een goeie reden voor hebben gehad. Iets wat ze kunnen verdedigen.
Niets van dat! Het is een te dure laptop met hele matige specs.
Om te beginnen dan de resolutie. Ik heb een bloedhekel aan 1366*768. Het is een gedrocht van een resolutie en zou hedentendage echt niet meer voor mogen komen. Als 1080P te hoog gegrepen is, ga dan als minimum voor 1600*900. Het is, zeker in een tijd waar je telefoon al een betere resolutie heeft,niet meer te verkopen dat je laptop met een karig scherm moet doen. En dit is niets nieuws, dit vond ik minstens een jaar terug al.

Processor snap ik ook geen snars van. Waarom zou een celeron hier niet voldoen? Welke gebruikers eisen werden voor ogen gehouden? Mijn inziens zijn de opties die worden genoemd van Dell en Lenovo al een betere keuze geweest!

Ik probeer te begrijpen wat de doorslaggevende reden is geweest om flink van budget af te wijken. Waarom de Dell te verdedigen valt. En ik kan geen enkele reden bedenken.
Windows 8.1 Pro? Voor een HTK laptop waarop men Facebook en Youtube als zwaarste processen heeft? Waarop Office misschien niet eens op wordt geinstalleerd?
Het heeft geen enkele toegevoegde waarde.

Om dan maar niet te beginnen over de Mainstream Laptop... want dat is gewoon een aanfluiting eerste klasse... Duurdere model testen en het goedkopere model aanraden. Dat kan je toch niet meer serieus nemen?

[Reactie gewijzigd door Lednov op 1 februari 2016 09:11]

Als de budgetlaptop volgens Tweakers enkel gebruikt gaat worden om wat op Facebook te surfen en Youtube filmpjes te bekijken, dan mag er gerust nog een categorie erbij hoor :

Chromebooks

Krijgen de mensen er nog een langere batterijduur voor in de plaats, zijn ze nog goedkoper af en is het gespam van 'Uw Windows 10 upgrade staat klaar' ook voorbij.

Mijn tips in die categorie :
Toshiba Chromebook 2 (1080p-scherm)
Asus Flip C100 (touch en tabletmodus)
Dell 13 (extra's als verlicht keyboard, spatwatervrij,..)

Steeds met min. 4GB werkgeheugen te nemen
Chromebooks zijn niet echt geschikt om media op te consumeren.. denk dat dit bij veel gebruikers, naast wat browsen en vaak office een groot deel van de activiteiten vertegenwoordigd. Verder is een chromebook niet iets wat ik zou aanraden aan iemand. (ook niet echt waardevast zoiets)
Je kunt prima YouTube kijken en andere videodiensten maar ook natuurlijk Netflix in de browser. Je kunt alles wat Chrome op de desktop doen en meer :). Je kunt alleen niet bepaalde .exe programma's installeren. Bijvoorbeeld voor de boekhouding ofzo dan moet je zoeken naar een cloud of Chrome add-on alternatief.
Het is ook maar net hoe je het bekijkt, los van youtube gebruik ik geen andere streaming diensten zolang die qua content beperkt zijn (ik heb wel een login voor netflix.. mij te omslachtig allemaal).

Streamen is ook niet altijd handig.. je weet nooit of je ergens wel een geschikte verbinding hebt om dit te kunnen, daar koop je geen mobiel apparaat voor. Zo vallen veel situaties waarin ik media wil consumeren al af met een chromebook... Dan heb je nog de beperking dat je niks kan installeren.., maakt het voor mij onmogelijk om zoon apparaat serieus te gebruiken. (zonder bv vlc is het ook lastig om veel bestanden af te spelen (de windows player is echt bagger).
Okay, waarom krijg ik zo het gevoel dat jij nog nooit een chromebook gebruikt hebt?

VLC is er bvb. ook voor chrome OS.

Er is inderdaad weinig opslagruimte in een chromebook, standaard 16 of 32 GB meestal. Maar weet je dat er ook usb-poorten in zitten, en SD-card readers? Je zet je media op een usb-stick, of op een sd-card, je stopt dat in je chromebook, selecteert het mediabestand, openen met bvb. VLC en voila...zonder internet, no wifi...en toch media consumeren?

Het kan hoor ;)
Ik heb er idd nog nooit een gebruikt.. Ik heb laatst een dell busniness laptop gekocht met 4 jaar inhome garantie op marktplaats voor 600 euro, met i7, losse videokaart, ips scherm, 500 gigh ssd., Nu heb ik deze geruild voor een 13.3'' mackbook pro 2015, (van iemand die niet alles wat ie wou kon op een macbook). Dual boot er op gezet, ik hoef de komende tijd niks anders meer. Als je een beetje handig bent hoeft het ook niet zoveel te kosten allemaal.

Het is jammer dat je als consument meteen 600+ euro moet betalen om een beetje kwaliteit te krijgen in een laptop, terwijl ze die Chromebooks vaak van prima componenten voorzien, en deze vaak maar de helft kosten.

Heb je de functionaliteiten van een full os niet nodig dan kan je ook prima uit de voeten met een Chromebook (al heb je natuurlijk liever 500 gigh ingebouwd, en is overzetten van een ander apparaat ook weer omslachtig). Het beperkt je wel in mogelijkheden eer je eens iets wil doen waar je wel wat software voor nodig hebt.
Dat niet alleen maar ook mkv's afspelen gaat niet, alleen met een "hack" door een android emulator te installeren. Bron: Ik heb een chromebook ;)
Haha, grapjas.

Sinds ik hier in huis chromebooks gehaald heb is het net andersom.

Zelfs mijn vrouw heeft enkele van haar vriendinnen al een chromebook aanbevolen.
Kun je al raden hoever het gekomen is.

edit :Oh NO !! Zelfs The Verge??
http://www.theverge.com/2...book-pixel-the-divergence

[Reactie gewijzigd door lukadad op 1 februari 2016 17:43]

Anoniem: 616444
@Lednov1 februari 2016 13:12
Inderdaad, dit artikel is echt superslecht want klinkt als sponsoring. Wat ook direct opvalt is dat de auteur: Redactie Tweakers heet. Wil hier geen gevestigde reviewer met naam dit plaatsen of is dit artikel soms simpelweg gekocht. :?
Artikelen op tweakers kun je niet kopen en zoals ChicaneBT en EverTheman opmerken worden alle bbgs inderdaad onder de naam redactie online gezet, wat komt doordat er meestal meerdere mensen aan werken.

Overigens ben ik verantwoordelijk voor de LBBG en moet ik zeggen dat het wel lastig is om met weinig input een best buy guide samen te stellen. Ik heb voor deze lbbg de budgetlaptop en de thin&light voor mijn rekening genome en in het topic van de budgetlaptop hebben voor de deadline slechts vier mensen gereageerd. De laptops die opgenomen zijn in de bbg, dus de Vostro en de drie alternatieven zijn allemaal door users aangedragen.

Wat de kwaliteit van het artikel betreft: die hebben we wat mij betreft alleen maar verbeterd. Sinds de LBBG van april vorig jaar testen we de laptops die gekozen worden ook echt zelf. Voorheen kwam er een laptop uit het discussietopic rollen en dat werd dan de best buy. Op basis van (user)reviews en reacties in het topic maakten we dan een artikel waaruit bleek waarom dat de best buy was en wat de plus- en minpunten van die laptop zouden kunnen zijn.

Omdat we het liefste natuurlijk gewoon zelf testen hoe een laptop bevalt en zelf benchmarks, schermtests en accutests draaien zijn we dus gestart de laptops zelf te testen. Je weet dan ook echt wat je als Best Buy bestempelt en de bbg's worden betrouwbaarder. Dat leidde er bijvoorbeeld toe om in de lbbg van oktober een hele laptop te schrappen bijvoorbeeld. De MSI GE62 was in het discussietopic voor de multimedialaptop veruit het populairste, maar toen we 'm testten op de redactie vonden we de laptop geen 'best koop' en daardoor is de GE62 niet in de bbg terecht gekomen, maar uiteindelijk in een aparte review.
"Overigens ben ik verantwoordelijk voor de LBBG en moet ik zeggen dat het wel lastig is om met weinig input een best buy guide samen te stellen. Ik heb voor deze lbbg de budgetlaptop en de thin&light voor mijn rekening genome en in het topic van de budgetlaptop hebben voor de deadline slechts vier mensen gereageerd. De laptops die opgenomen zijn in de bbg, dus de Vostro en de drie alternatieven zijn allemaal door users aangedragen."

Als dat het geval is, kan je dan aangeven of Madrox's reactie terrecht is? Dat zou namelijk de reden voor weinig input verklaren ;)

Madrox in 'reviews: Laptop Best Buy Guide - Februari 2016'
Het klopt dat we op de redactie bepalen wat de uiteindelijke best buy wordt, maar de keuze wordt primair bepaald door de reacties. In de TS zetten we altijd uiteen voor welke categorie we een laptop zoeken en aan welke eisen/wensen die moet voldoen (zoals prijs/cpu/wel of geen ssd/fhd-scherm of niet) en wanneer de deadline is.

Ik weet niet precies wat Madrox in zijn reactie bedoelt, maar aan off-topic-reacties en reacties na de deadline hebben we niet veel, maar de andere reacties worden gewoon gebruikt bij het maken van de keuze. Bij de budgetlaptop zijn er voor de deadline vijf laptops aangedragen, waarvan er drie in de bbg terecht zijn gekomen (de Dell als best buy, en de Toshiba en Lenovo als alternatieven). Als er vijf mensen vijf verschillende laptops aandragen (en geen van die laptops meer dan een 'stem' krijgt), dan moeten we gaan kiezen en dan wordt er dus ook iemand teleurgesteld. Dat we op de redactie de uiteindelijke knoop doorhakken betekent niet dat we niet naar de reacties luisteren. Uiteindelijk is het de bedoeling van de lbbg om te reflecteren wat de community vindt welke laptop je zou moeten kopen in een bepaalde categorie.
Alle BBG 's worden uitgebracht met auteur: Redactie Tweakers. Ben het eens dat het rare keuzes zijn maar geen olie op het vuur gooien zonder bewijzen.
De redactie is nu ook nergens te bekennen. Normaal zijn ze er als de kippen bij om zichzelf te verdedigen of zaken te verduidelijken. Overigens wordt de BBG altijd geplaatst als redactie artikel.
Wordt LAA niet samengesteld met de comunity als het desktop aankoop advies?

Of wordt dat niet (meer) gedaan

OT:

ik denk zelf dat een laptop van 300 euro voor veel mensen zal voldoen als facebook/foto apparaat. Je hebt hoogstwaarschijnlijk niet de beste kwaliteit scherm of de vlotste hardeschijf. Maar tot nu toe heb ik nog niemand horen klagen over die dingen (Acer als ik mij niet vergis)
pricewatch: Acer Aspire ES1-431-C1DC

Of
pricewatch: HP 250 G3 (K3W90EA)

[Reactie gewijzigd door Splitinfinitive op 1 februari 2016 13:48]

Wordt LAA niet samengesteld met de comunity als het desktop aankoop advies?

Of wordt dat niet (meer) gedaan
Dit is nog steeds het geval. Alleen is er echt weinig input vanuit de community. Mijns inziens is er te weinig publiciteit rond het hele gebeuren. De topics kunnen in ieder geval steeds hier gevonden worden: Laptop Aankoopadvies - (even zoeken op bbg) voor de laptops en voor de desktop: Complete Systemen & Laptops

Mijn eigen voorstel was overigens het volgende voor de budget laptop (€450)
pricewatch: Toshiba Satellite C55D-C-169

Zit een redelijke APU in die voldoende is voor browsen, media, fb games. Het leukste is echter dat er een 128GB M.2 SSD in steekt. Hierdoor voelt de laptop lekker vlot aan in dagelijks gebruik. In mijn ogen een betere besteding van het geld in plaats van een i3 aan te schaffen..
Kan me wel voorstellen dat er weinig input is, zelf ben ik er ook mee gestopt. De T.net TS poster bepaald de uiteindelijke config en naar mijn gevoel word er vooral naar een handvol gebruikers geluisterd. De rest word veelal rap afgeserveerd.

Dat er bij de mainstream laptop word gezegd dat je makkelijk een SSD bij kan plaatsen is aannemelijk, maar wel de omgekeerde wereld. "We" waren toch op zoek naar de beste mainstream laptop met een budget van 900 euro ? Deze keuze en advies van T.net lijkt mij meer op de boel oprekken.

Als je je werkelijk aan de doelstelling houd, heb je gewoon een complete laptop zonder dat je daar later nog iets hoeft toe te voegen. Dan komt er bijv. deze laptop
aantrekkelijk uit: pricewatch: Medion Erazer P6661 (30019543)
Gewoon FullHD, met een IPS scherm, 128GB SSD + 1TB harddisk en een skylake i5. Je kan er ook nog een latop rugzak bij krijgen zie ik.

Minder spectaculair misschien dan bijv. een 4K scherm, wel completer en out of the box SSD performance. He tT.net advies zou andersom moeten zijn; eerst een complete Laptop die aan alles voldoet de keus geven en als alternatief de Asus noemen, waar je met een extra investering een SSD erbij neemt.

ps: regel doorgesteept daar ook ik in de war raakte bij de verwarrende review van een veel duurdere laptop van Asus en dat vermengt met wat uitspraken over het Asus model waarover het daadwerkelijk zou moeten gaan.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 1 februari 2016 16:36]

AMD A4 is een slap dingetje. Liever dan voor 50 euro meer de versie van 499 die trm001 voorstelt met A8: pricewatch: HP Pavilion 15-ab120nd Geen SSD maar wel FHD :).
Dat is natuurlijk een beetje de voorkeur tussen 1080p of een SSD. Eentje die iedereen voor zichzelf moet maken natuurlijk. Vergis je echter niet in de Socs, de verschillen zijn heel wat kleiner dan ze lijken - ;)

A4-7210 (http://www.notebookcheck....k-Processor.144879.0.html) - Carrizo-L, 4 cores 1,8 Base, 2,2 Boost
GPU: R3, 128 Shaders, 686 MHz

A8-7410 (http://www.notebookcheck....otebook-SoC.144751.0.html) - Carrizo-L , 4 cores, 2,2 Base, 2,5 Boost
GPU: R5, 128 Shaders, 850 MHz

Kijkende naar de naamgeving en de (foute) spec-sheet op tweakers zou je grote verschillen verwachten. In de praktijk valt het volgens mij allemaal wel mee en zijn de prestaties meer als voldoende. Je budget besteden aan een hogere resolutie of SSD is wat mij betreft de boodschap. De BBG ploeg denkt daar blijkbaar anders over.
Je hebt gelijk. Het verschil is minimaal zo blijkt uit de PassMark test. Het is gewoon misleiding van AMD want een 'echte' A8 presteert wel een klap beter.
A4-7210: 2448 punten
A8-7410: 2580 punten
A8-6500: 4404 punten

Edit: Blijkbaar is de 6500 een desktop processor ondanks dat deze genoemd wordt in de PW bij laptops. Vergelijking daarmee gaat dus niet op.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 1 februari 2016 23:17]

Artikelen kun je niet kopen op tweakers, dus dat sponsorgevoel zou niet moeten kloppen :)

Inhoudelijk: De Vostro komt inderdaad dertien euro boven het gestelde budget uit, maar heeft als voordeel dat er een mat scherm op zit en het grootste voordeel dat in het discussietopic naar voren kwam is een tweede hardeschijfbay, die er uiteindelijk niet op bleek te zitten.

Wat betreft de resolutie: als het aan mij ligt (en ik denk aan de rest van de tweakerscommunity) dan mag de productie van die verschrikkelijke 1366*768-schermen per direct gestaakt worden. Het probleem is alleen dat er in deze prijscategorie (~i3/4GB/500GB max. 450eu) niets anders te krijgen is. Neem je een 1600*900-scherm, dan zit je aan een 17,3"-laptop, wat er qua pixeldichtheid dus niets op vooruit gaat.

Wat de processor betreft; een Celeron (non bay/cherry trail) is voor de meeste gebruikers ook genoeg, maar we proberen in de bbg toch wel zo snel/goed mogelijke hardware voor een bepaalde prijs te kiezen en tot nu toe lukte het altijd wel om een budgetlaptop met i3 te kiezen. Realiseer je je trouwens dat de Dell die als alternatief wordt genoemd op de cpu na exact hetzelfde is als de Vostro die getest is? Het staat er nota bene bij dat de vostro met celeron het alternatief is als je de prijs van de i3-versie te hoog vindt.

Wat de mainstreamlaptop betreft (en dat geldt ook voor de budgetlaptop, trouwens): We hebben ongeveer een week de tijd om een laptop op de redactie te krijgen, te testen en een korte review van te schrijven die dan in de lbbg verschijnt. Voor het aanleveren van de samples zijn we afhankelijk van de fabrikanten en die hebben niet altijd het precieze model dat wij willen hebben voor ons beschikbaar (niet op voorraad of helemaal geen reviewsample van beschikbaar, want for obvious reasons sturen de fabrikanten graag de snelste sku's uit en dat is meestal niet het model waarop de keuze valt.). Op de punten waarop ons reviewexemplaar en de keuze in het topic verschillen verwijzen we dus naar andere reviews om alsnog een zo goed mogelijk beeld van de laptop te geven.
Ik vind die mainstream laptop een vreemde keuze. Ik zou zelf nooit een echte SSD en HDD ruilen voor een marginaal snellere CPU en GPU i.c.m. een SSHD met maar 8GB flash.

Dat de geteste versie die 400 euro duurder is en wel een SSD heeft een goede laptop is geloof ik graag, maar dat gaat een beetje voorbij aan het hele idee van een budget. De versie zonder SSD zal een stuk minder prettig in het gebruik zijn en DIE wordt aangeraden
Een SSD kan je er vrijwel altijd zelf in zetten.
Soms is dat zelfs goedkoper dan het zelfde model die het wel standaard ingebouwd heeft.
De CPU en GPU zit je bij een laptop aan vast.
Sluit je een compromis hierop dan heb je tot het einde een beperking hierop.

Ik vind een SSD ook belangrijk, vooral bij een laptop, maar vind het niet erg om die er zelf in te moeten zetten. Ik vind het daarom fijn dat ze in ieder geval de upgradebaarheid tonen van de laptops.
Ik vind het ook niet erg om er zelf een SSD in te moeten klussen, maar laten we eerlijk wezen: de DELL zit al boven het budget en dan heb je nog geen SSD gekocht.

Als je de guide leest als wat kan je het beste kopen als je nu een laptop wilt hebben voor dit budget vind ik het een vreemde keuze.

Als je de guide leest als wat kan je het beste kopen als je extra budget hebt voor een losse SSD en zelf in staat bent een SSD in te bouwen dan kan ik me de keuze voor de DELL voorstellen.
Die dell slaat ook nergens op. Voor mainstream is een celeron snel zat, maar dan moet je deze wel vol kunnen pompen zodat ie ook flink over z'n nek kan gaan. Een rappe ssd is daarmee ook een must geworden evenals een redelijke sloot geheugen (8GB bijvoorbeeld)
Laten we realistisch wezen. De gemiddelde tweaker gaat dit niet doen, laat staan de gemiddelde consument. Een laptop behoort de beste zijn "as-is", niet na sleutelen. Anders kun je net zo goed een oude thinkpad met nieuwe hardware aanraden.
Mijn gedachte ook. Een SSD voegt zoveel meer toe dan een iets snellere CPU. En ook de GPU (in een laptop) is imo een stuk minder belangrijk in deze categorie.
Maar de redenatie is dus, koop een laptop van 100 euro meer + een SSD van 100 euro + inbouw kosten en dan is hij beter. Ja duh, als je 250-300euro meer uitgeeft....
Inbouwkosten? Moet je mij eens uitleggen, wie heeft er nu geen phillips schroevendraaier thuis?
Het erin schroeven is nog het meest simpele, maar dan moet het OS nog van je harddisk naar de SSD. Iets waar de doorsnee consument totaal geen kaas van heeft gegeten.
Over het punt missen gesproken...
Moet je mij het punt is uitleggen, wat zijn de inbouwkosten van een SSD, buiten de aanschafprijs van de SSD zelf?
Zeg Fritz,

Ja, dit is tweakers en ja, menigeen zal zelf wel een SSD kunnen installeren. Echter is dit de BBG van tweakers. Deze zou je als link naar iemand toe moeten kunnen sturen in geval van advies bij het kopen van een nieuwe laptop.

Is de tweaker de doelgroep van de bbg? misschien, maar ik denk het niet, die zoeken immers zelf wel iets uit.

Jan en alleman. Liefst personen totaal wars van elektronica of de huidige ontwikkelingen/mogelijkheden. Die zouden aan het hand van een bbg de beste keuze voor hen moeten kunnen maken, dat zou het uitgangspunt moeten zijn!

Veel mensen kennen wel een handig iemand, maar installatie in een winkel is niet gratis. Overigens, na het inbouwen begint de ellende vaak pas, het wachten, installaties/updates, daar gaat de tijd inzitten.

Daarnaast mis jij gewoon volledig het punt dat het slimmer is een goedkopere laptop aan te schaffen en die te voorzien van een SSD. Met eentje al boven het budget en als kers op de taart nog een aan te schaffen SSD gaat die vlieger natuurlijk niet op..
zucht, het punt zijn niet de inbouwkosten. Al doe je het zelf, prima. Dan nog ben je meer geld kwijt voor geen echte meerwaarde (het punt).

[Reactie gewijzigd door thewizard2006 op 1 februari 2016 11:32]

Als je de ssd in plaats van de cd/dvd speler wilt zetten dan dien je een caddy te kopen. Rond de 25 euro zijn die.
Maar bij het mainstream model is er sprake over een m2 SSD
De GPU en CPU zijn niet marginaal sneller, de CPU in de medion is een ULV dual-core en de CPU in de Dell is een mobile quad-core. De gtx 960m is ook een heel stuk sneller als de gt 950m.
Daarnaast is het bij de Dell mogelijk om deze op termijn te upgraden door er een m2 SSD bij te steken. Aangezien dit tweakers.net is en niet Consumentenbond.be denk ik dat de meeste mensen hier wel capabel zijn om deze upgrade op termijn zelf te doen.
Ten laatste zou ik ook veel meer vertrouwen hebben in een merk als Dell als in een merk als Medion.
Natuurlijk kan je op termijn een SSD inbouwen. Superleuk. Dat heeft echter niets te maken met wat NU de beste keuze is voor een bepaald budget. Die DELL zit al 100 euro boven het budget en M2 SSD's werden de laatste keer dat ik keek nog niet gratis weggegeven.

De CPU en GPU zijn sneller, misschien meer dan marginaal, maar ook weer niet zoveel dat het een wereld van verschil gaat maken.

Medion maakt overigens al heel lang laptops en PC's die kwalitatief prima zijn, DELL is een bekendere naam maar aangezien we niet op consumentenbond.be zitten mag die kennis toch wel verondersteld worden ;)
Ik heb toevallig afgelopen maand het web afgespeurd naar een laptop van 900 euro als desktop vervanger en ben ook bij deze laptop uitgekomen. Met de DELL VIP club korting is ie precies voor 900 euro te krijgen via de website.
Ik vind die mainstream laptop een vreemde keuze. Ik zou zelf nooit een echte SSD en HDD ruilen voor een marginaal snellere CPU en GPU i.c.m. een SSHD met maar 8GB flash.
Graag!, maar het aanbod van laptops, waarbij bezuinigd is op het formaat (dus geen ultraboek zijn), met een degelijke CPU, dedicated GPU, FHD, en het liefst een SSD, is bijzonder slecht.

Dell heeft in Amerika een variant van deze Dell Inspiron lijn met een I5 6300HQ, ik had veel liever deze CPU en 256GB SSD gehad.

Bovendien zijn de prijzen van SSDs in laptops altijd van de zotte: Asus vraagt voor zijn ROG laptop met dezelfde specs als deze mainstream Dell 300 euro voor een extra 128GB SSD. Dan doe ik het lekker zelf wel....
- Asus ROG GL552VW-CN104T

edit:
Dat deze Dell heel veel waar voor zijn geld geeft en een plekje in de BBG verdient, ben ik het absoluut mee eens. Of het binnen de categorie "Mainstream" valt, dat valt te betwisten.

[Reactie gewijzigd door Mark6 op 1 februari 2016 16:40]

De Asus tegenover de Dell zetten is een beetje krom.
http://tweakers.net/pricewatch/compare/465245;465277;482577/
Asus vraagt hier 200 euro meer, niet alleen voor de SSD trouwens, er zit ook 16GB geheugen in, ipv 8 GB.
Asus ROG GL552VW-CN108T heeft dezelfde specs. Zelf een ssd er in knallen (de meesten hebben die al) en je heb ook meteen 2 jaar garantie ipv 1 jaar bij Dell
Klopt, de prestaties van een 400 euro duurdere laptop, worden aan een goedkoper model gekoppeld en daaraan wordt een conclusie verbonden. Tja. Dat is dus eigenlijk gewoon flauwekul om heel eerlijk te zijn.

Beetje kort door de bocht om daarbij te beweren dat de prestaties grotendeels hetzelfde zullen zijn. Alsof je een BMW 740 vergelijkt met een mercedes S500 omdat mercedes geen S400 wilde leveren. Die gaan ook beide hard ja.
De geteste Dell moeten ze niet mainstream noemen maar multimedia laptop van rond de €1200 a 1300, ze kunnen daarna dan best zeggen dat de minder geconfigureerde dan mogelijk als een goede mainstream zou zijn, dan was het geen issue. Het is lastig met slechts 3 groepen. Hedendaags zou je het echt met entry, budget, mainstream, multimedia en game laptop kunnen verdelen.
Ik dacht dat de lezers van deze site van technologie houden en bijgevolg enkel geïnteresseerd zijn in krachtigere laptops die bijgevolg duurder zijn. Maar misschien ben ik fout. Persoonlijk zou ik nooit een laptop kopen of aanraden die uit plastiek gemaakt is en waarin de volgende onderdelen ontbreken: snelle CPU, SSD, hoge resolutiescherm, deftig keyboard en touchpad. Die brol geven ze al op mijn werk en die laptop gaat 's avonds mooi in de kast. Maar in onze consumptie maatschappij kopen velen liever elke 2 jaar een brol laptop van € 800 dan 5 jaar lang een duurder laptop te gebruiken (vb. Dell XPS 13 of 15").

[Reactie gewijzigd door Sachin op 1 februari 2016 09:56]

Daar doe je wel een pittige aanname, namelijk:
houden van technologie == houden van krachtigere apparatuur

Waarom? Kloten met Raspberry Pi's, of beter nog, Arduino's (lekker een beetje spelen met schakeling enzo) heeft m.i. een veel hoger tweakgehalte dan een dure Dell of Macbook (pro) kopen, en dat voor een schijntje. Natuurlijk begrijp ik dat krachtige hardware bij de liefhebber bewondering oproept, zoals een formule 1 auto dat bij autoliefhebbers zal doen, maar dat betekend niet dat je die apparatuur dan zelf ook hoeft te hebben? Er is echt niks mis met een goed gebouwde plastic laptop en bijvoorbeeld Intel's Celerons zijn tegenwoordig sneller dan ooit, en dat terwijl ze onderaan het aanbod van Intel's huidige productlijnen bungelen.

Iemand die niet regelmatig server-achtige omgeving hoeft te simuleren of zware softwarepakketten hoeft te draaien gaat het verschil tussen een Celeron en een i7 nauwelijks merken, behalve dan dat eerstgenoemde waarschijnlijk een veel betere accuduur heeft. Iemand die geen grafische toepassingen hoeft te draaien gaat waarschijnlijk zelfs een FHD scherm niet missen; zo werk ik als fulltime back-end webdeveloper bij mij op het bedrijf met 2 schermen met een resolutie van 1280*1024 en dat volstaat prima.

Kortom: tweaker zijn en de allerbeste specs moeten hebben zijn volgens mij twee compleet verschillende dingen. Ik denk dan ook dat de budgetmodellen die hier gesuggereerd worden voor menig tweaker zullen volstaan.

[Reactie gewijzigd door ThomasAH op 1 februari 2016 14:37]

Was ook verrast eigenlijk. Verwachte op zijn minst iets van een pro categorie van laptops over 1000 euro. Mijn HP Elitebook vh werk begint bij 1400 euro ergens. Mijn Macbook Pro... laten we het daar maar niet over hebben. Zelf ben ook (nog) fan van Lenovo en dat zijn ook >1000 euro laptops.

Dit zijn wel laptops die 3-4 jaar meegaan. Mijn Macbook Pro b.v. is van 2011 en daar zit een i7 CPU in die die gloednieuwe i5 in mijn Elitbook nog makkelijk kan bijbenen: http://cpuboss.com/cpus/I...Core-i5-5300U#performance
Eens. Een 2009 macbook pro met een ssd kan bijvoorbeeld nog prima meekomen met de hedendaagse laptops. Deze houden het voorlopig nog wel even uit en voor normaal office werk gaan ze zeker nog wel een jaar of twee mee. Het zit em er helemaal in hoe je hem onderhoud en gebruikt. HP elitebook hetzelfde verhaal. Lenovo vind ik in sommige series okee, maar het gaat dan met name over de thinkpads (uiteraard). De Y50 zijn het bijvoorbeeld weer net niet.
Ook van de lezer is het niveau gedaald.

De premisse dat van technologie houden betekent dat dat van een bepaalde kwaliteit of prijs is, is logisch niet correct.
De kritiek is volgens mij met name op het feit dat er een budget gesteld wordt, en er vervolgens flink van wordt afgeweken. Over een paar Euro erboven zul je mij niet snel horen, maar met meer dan 10% afwijking wordt het m.i. teveel. Laat staan dat je een andere laptop bespreekt dan dat je aanraadt. Appels vs. peren.

De discussie metaal vs. kunststof is heel persoonlijk. Er zijn wel degelijk goede kunststof behuizingen icm een goede laptop. De metalen MBP die ik prive heb heeft wel nadelen tov een kunstof Lenovo die ik van mijn werk heb: het metaal voelt koud aan, zeker als je er met de polsen op steunt. Daarnaast kan kunstof erg goed klappen opvangen zonder dat dit tot deuken leidt. Plus, dat geborstelde aluminium is erg krasgevoelig.
Er zijn een hoop aspecten van een laptop of desktop die zeker bijdragen aan het gebruik/comfort van de machine.

Verlicht toetsenbord, simpel, maar eenmaal ermee bekend, dan wil je niet meer terug. Of bij een desktop inderdaad een hoge resolutie scherm, liefst ook in hoogte verstelbaar.

Op langer termijn zijn het de details die het gebruik ervan een plezier maken!
Ik snap de keuze van de budgetlaptop niet echt goed.
Als je hem bijvoorbeeld vergelijkt met een: pricewatch: Acer Aspire E5-573-311M
Lijkt de acer in elk opzicht beter.
Zo zijn er veel meer laptops die betere specificaties bieden voor een lagere prijs.
Acer laptops hebben vaak betere specs voor minder geld, maar ik zelf koop liever geen Acer. Losse componenten is 1 ding maar er een goede laptop van bouwen een ander.
Vroeger was acer niet echt aan te raden qua bouwkwaliteit.
Het is de laatste jaren wel flink verbeterd gelukkig.
Vooral die nieuwe Aspire serie's zijn meer dan prima gebouwd.
Als je ooit een rma hebt gehad via acer neem je NOOIT meer een acer. Believe me haha. Lange wachttijden zijn 1 ding, maar acer geeft hier een hele nieuwe betekenis aan.
Ik heb een tijd terug een Acer Aspire V3-371 gekocht. Later bleek die serie last te hebben van slechte touchpads. Na 1 mailtje naar de servicedesk over mijn gebrekkige touchpad kreeg ik prompt een RMA nummer inclusief retourlabel van UPS. Op donderdag opgestuurd, op dinsdag weer thuisbezorgd. En gedurende het proces prima per mail op de hoogte gehouden van de voortgang. Helemaal top!
En er is een geheel nieuw touchpad van een ander merk ingebouwd; sindsdien nooit meer problemen.
Misschien heb ik wel mazzel gehad, dat weet je natuurlijk ooit, maar misschien heeft Acer zijn processen ook wel verbeterd. Zou zomaar kunnen :-)
Een van de redenen waarom wij al jaren geen acer meer doen. Toshiba en asus doen het ongelovelijk veel beter. Lenovo is ook drama. Wij doen ca. 200laptops per jaar,al jaaaaaren,dus we hebben wel een redelijk beeld inmiddels.

Msi is ook goed gegaan tot nu toe(verkopen we minder, dus minder volledig beeld van).

Acer is nog steeds drama qua bouwkwaliteit, we zien nog steeds 1-3 jaar oude modellen met kapotte fans, lcd-kabels, scheurende scharnieren en opzienbarend veel modellen waar de schroeven er uit donderen.(wij doen ook reparaties) opvallend is dat vel van de schroefbusjes losraken van de behuizing als je de boel open schroeft... Hp/compaq/packard bell heeft dit ook.
Heb zelf al een jaar of vier-vijf een Acer Aspire V3-771:
pricewatch: Acer Aspire V3-771G-73638G1TMaii (Belgisch model)
In de tijd een mooie koop (net geen 1000 euro) met IvyBridge I7, 8GB RAM en 17' mat scherm.
Nadat ik er een SSD had bijgeplaatst (dual bay opstelling) draait hij nog altijd geweldig. Ik vind het toetsenbord een van de beste dat er op laptops beschikbaar zijn (al kan het touchpad beter). Het enige echte nadeel is de (vervangbare) batterij (die na 3 jaar de geest heeft gegeven en de fans die veel te snel beginnen te blazen.
Ik heb nog steeds geen enkele reden om voor een nieuwe laptop te gaan (ook al ziet de SurfaceBook er een geweldig lekker ding uit).
Eens, en voor dat geld houd je nog een paar tientjes over voor een SSD zodat je laptop ook nog vooruit te branden is. Aan de andere kant heb ik over de goedkope spullen van Acer toch wel wat negatieve geluiden gehoord, dus wellicht dat dat meespeelt.

Daarbij heb ik niet de moeite genomen hierover mee te discussieren op GOT dus uiteindelijk ben ik ook maar een van die stuurlui die het vanaf de wal allemaal zo goed weten :)

Overigens wel schandalig dat je voor 450 euro makkelijk een tablet met redelijke bouwkwaliteit,flashopslag en een 1080P scherm in huis haalt en dat dit blijkbaar voor een laptop nog steeds niet kan.
Het is kwalitatief misschien een wat goedkopere bouw, maar m'n netbook uit 2009 doet het nog steeds.
Ik heb hier ook nog een Acer laptop van 2010. Nog nooit moeten repareren. Enkel wordt hij wel warm, maar dat is (was?) een typisch kenmerk van Acer laptops.
Sterker nog, voor minder dan de prijs van die budget Dell heb je een acer met grotere 1tb schijf en 1080p scherm.
Dat is ws deze 1080 + i3 (469 euro):
pricewatch: Acer Aspire E5-573-342P
Wil je er voor Gaming ook nog een volwaardige videokaart erbij (499 euro):
pricewatch: HP Pavilion 15-ab120nd
1080 + 6th Gen APU AMD X4 @ 2,5ghz + Radeon M5 @ 850mHz. TDP CPU+GPU = 15 Watt.
N.B. even opletten dat de shop van jouw keuze het model levert met Full-HD ipv Fool-HD :+
( 1920x1080 = Full-HD 1366x768 = Fool-HD )
Ook hier enige verbazing over de bang4buck bij de budgetlaptop. Een half jaar geleden haalde ik voor dat geld al een (iets) betere laptop.
Ik denk dat het EUR-USD koersverloop daar best wat mee te maken heeft... Die dip hakt er behoorlijk in namelijk
Die Acer heeft een glanzend scherm, waar ze bij de keuze duidelijk heel zwaar aan hebben getild. Je zou je kunnen afvragen of een mat laagje over het scherm een prijsverhoging van zo'n €70 waard is (vooral als je je bedenkt dat je voor dat geld al een 240GB Crucial BX200 SSD krijgt).

Je ziet bij de alternatieven voor €390 ook al een prima Lenovo laptop genoemd, met als enige verschil een glanzend scherm. Bovendien ben ik naar mijn ervaring wel te spreken over de bouwkwaliteit van goedkope Lemovo's.
Toevallig heb ik de desbetreffende acer laptop gister voor mijn vriendin gekocht en in werkelijkheid heeft hij zelfs een mat scherm. Misschien is het net een ander type maar de prijs en de rest klopt.

Lenovo maakt inderdaad ook steeds betere budget laptops. Vroeger was het wel erg matig ik heb een tijdje een lenovo laptop gehad, maar die viel van ellende uit elkaar. Al met al vind ik de keuze voor de dell op zijn minst apart.
Heb je dit ook aangegeven in het betreffende topic?

Wellicht is deze laptop pas sinds mort beschikbaar namelijk, waardoor die niet kon worden meegenomen.

-ik zie het al...

Beschikbaar bij één winkel, welke natuurlijk de Media Markt is...

Leuk als je ze tijdens deze actie kunt meepakken, maar wij kunnen niet ruiken welke laptops wanneer in de aanbieding gaan.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 1 februari 2016 09:06]

Die aanbiedingen van de Mediamarkt zijn ook nep. Ze verhogen vlak voor de actie alle prijzen. Klachten alom op internet en zelfs tv.
Nouja. Slimme techniek natuurlijk. Is ook niet verboden ofzo. Dat mensen er over kunnenvallen snap ik want echt netjes is het niet. Aan de andere kant is het wel je eigen verantwoordelijkheid om dit allemaal uit te zoeken. Vodafone hanteert ook al jaren van die zogenaamde kortingen bij abo's (van €49 nu voor €36 p maand) terwijl je met korting op een niveau zit waar de concurrentie alsnog onderdoor gaat.
Hij staat er ook 2x op..
pricewatch: Acer Aspire E5-573-311M
pricewatch: Acer Aspire E5-573-311M

Dezelfde laptop, dezelfde prijs 2 verschillende pagina's.
Waar kan ik dit het beste aangeven?
Alleen is de bouwkwaliteot van de acer ondermaats vergeleken met de dell die voor het geld zeer degelijk is.
Ik vind een 450€ budget laptop voor een niet tweaker huis tuin en keuken laptop. Al aardig aan de prijs. Tegenwoordig heb je voor 340€ al een 15" met 4gb. Wel heb je dan een pentium of celerom. Maar die zijn tegenwoordig ook net zo snel als bijvoorbeeld een ivy bridge i3 3110m 2,4 ghz. Voldoende voor filmpjes en internet.
Voor filmpjes en internet hebben mensen tegenwoordig een iPad :)

Belangrijkste lijkt me tegenwoordig om een SSD in je laptop te hebben. Ik zou liever een laptop met celeron of pentium kopen zoals jij voorstelt en voor minder dan 100 euro een SSD bijprikken dan een i3 hebben met een mechanische HDD.
Ik heb nog steeds liever een grote harde schijf dan een SSD van 128 gb of kleiner die zo vol zit.
Ieder z'n meug natuurlijk, maar in zo'n laptop van 350 euro als jij voorstelt zit meestal al een HDD van zo'n 500GB en voor die 100 euro die je overhoudt op het budget koop je zo een 250GB SSD waardoor je laptop veel sneller werkt.

Ligt eraan wat je doet, als je veel media bestanden hebt of games wilt installeren (niet dat die speelbaar zijn op zo'n laptop, maar goed) is een grote HDD handig, in de meeste andere gevallen ben je naar mijn mening beter af met een SSD ook als die kleiner is.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 1 februari 2016 09:47]

Voor jou tientallen andere oudere mensen die alleen maar een paar foto's en word documentjes opslaan op hun laptop en nooit meer dan 100GB zullen gebruiken. Als Tweaker zal je inderdaad wel een grotere behoefte aan opslag hebben, maar in de doelgroep van een budgetlaptop zal de gemiddelde gebruiker meer hebben aan een SSD dan aan een enorme HDD, waarvan ze maar zo'n 10-20% zullen gebruiken.
Heb zelf laatst een laptop gekocht met de pentium n3700, die gaat lekker rap met een SSD idd. Wat is het voordeel van de i3 daarboven? Marginaal sneller en hoger verbruik.. Dan heb ik liever iets goedkoper en een betere accu
inderdaad! ik heb voor moeder een gekocht met Pentium 3805u 4GB RAM en 500GB HDD en dat alles voor 270 incl post. Hij was wel zonder OS maar dat is geen probleem. Oude SSD in gedaan en in ~40 min stond Win 10 op. Zelfs 4K video kan hij aan. :)
Uitermate bizare keuzes, mainstream laptop tot 900 euro en toch staat er bij de Dell een prijs van 1299 euro in de pricewatch, 400 over bovenop is toch echt meer dan 30% boven de gestelde budget...

En dan de budget laptop, 450+ euro en dan slechts 500gb schijf en een i3? Je kan heel makkelijk voor dat geld een notebook met een i3 en 1tb schijf scoren of eentje met een i5 met 500gb schijf (of met een beetje zoekwerk zelfs 1tb).

Aparte keuzes, op de thin&light laptop na dan.
De 1080p versie kost 899 bij dell. Dat is zelfs 1 hele euro goedkoper.
Misschien eerst even alles lezen?
Had ik ook gedaan, in het geval van de budget laptop zie ik als enige voordeel de wifi dual band AC kaart, dat is leuk maar als je voor hetzelfde geld of minder een i5 kan scoren of een i3 met grotere 1tb schijf EN 1080p scherm voor minder, dan is de genoemde Dell een aparte keuze.

(Ik zie een Pro variant van Windows niet bepaald als een groot noodzaak voor een simpele gebruiker)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 1 februari 2016 06:26]

Ik doel meer op het feit dat Tweakers niet in staat was om de juiste laptop te verkrijgen via Dell, daarom is er getest met een model van € 1299 welke dus op een groot aantal punten wel afwijkt van de 'juiste' laptop.

Wat mij dan verbaast is dat er negatief wordt geoordeeld over het scherm terwijl deze versie een totaal ander scherm heeft.
Dan is de hele test toch in ene kompleet niet representatief meer? Als de goedkopere met een enorm trage schijf wordt geleverd en de duurdere met een rappe ssd dan is het verschil in prijs ook in verhouding met het verschil in snelheid. Een celeron met ssd is snel zat voor HTK gebruik.
Prachtig!

Als je dit nu de volgende keer in het topic meld met een duidelijke verwijzing naar de prijs, dan heeft iedereen er wat aan!

Geef maar eens een i5 en 1TB schijf door voor minder dan 500 euro.

Ten tijde van het topic was er in ieder geval niks tot zeer weinig te vinden.
i3 met 1TB en FHD: pricewatch: Acer Aspire E5-573-342P Acer heeft gek genoeg, want toch geen echt A-merk, ook nog eens best goede toetsenborden die niet enorm korte travel hebben zoals deze Dell of HP.
Excuus, het budget was natuurlijk 450 euro ;)

Ikzelf zou dan het budget inderdaad overschrijden voor deze versie, maar vergeet niet dat het oorspronkelijke budget nog lager stond.
Het is toch wel jammer dat Asus geen opvolger voor de UX303LB heeft gemaakt. Deze waren tussen de €800 voor het i5 model met gewone hdd en €1100 voor de i7 met ssd en touch. Veel meer waarde voor je geld dan wat ze nu aanbieden. Met een beetje mazzel kan je ze nog uit Frankrijk en Duitsland halen.

Specs:

13,3" 1080p mat ips
6GB
500GB hdd + 32GB caching ssd
GT940m
1,5 kilo aluminium behuizing
Accu gaat bij mij zo een 6 uur mee tijdens browsen op 70% helderheid.

Prijs is rond de €800

Zelf ssd in duwen (hdd vervangen is een eitje) en je hebt zowat het beste wat je kan krijgen voor dit geld. Zonde dat Asus niet verder is gegaan met dit model.
Die optie zou inderdaad leuk zijn. (groot) Pluspunt van de UX305 is wel dat 'ie fanless is (de Core M/m3 modellen althans) en de hoge accuduur.
In de review komt de accuduur op bijna het zelfde uit. De fans van de UX303LB en ik geloof alle andere UX303 series zijn zeer stil en gaan pas echt voluit als het niet anders kan en dan zijn ze nog redelijk stil vergeleken met andere laptops. Echt, Asus had goud in handen... Er is nog steeds geen alternatief van Asus zelf of een ander merk in de zelfde prijsklasse.
Ik snap niet zo goed dat bij de alternatieven waarbij de lenovo genoemd wordt, spiegelend direct als een nadeel wordt beschreven. Ik vind "glossy" namelijk bijvoorbeeld veel mooier dan mat. Hoewel glossy reflecties in de hand werkt ogen kleuren veel mooier dan bij mat. Bovendien ligt de helderheid bij glossy panelen over het algemeen hogere helderheid( wellicht ook nodig met bijkomende reflecties). Dit maakt het verschil tussen mat en glanzend echt een persoonlijke keuze, terwijl ik tweakers het keer op keer direct als een nadeel zie bestempelen. Dit is een persoonlijke keuze!
Ik ben het volledig met je eens.

Er is "spiegelend glossy" en "goed ontspiegeld glossy". Niet elk glossy scherm heeft in dezelfde mate last van reflecties. Goede glossy schermen bestaan en je kan er goed op werken in alle omstandigheden, ook als je met je rug naar een raam zit.
Het is zelfs zo dat, wanneer de zon echt top je scherm schijnt (wat bvb in de trein best kan gebeuren) een mat scherm dikwijls moeilijker te lezen is dan een goed glossy scherm, deels door reflecties van de zon op de matte laag, deels door de doorgaans lagere helderheid van het matte scherm.

Persoonlijk heb ik verreweg een voorkeur voor goede glossy schermen. Ze zijn scherper, levendiger van kleuren en minstens even goed in alle lichtsituaties, als de implementatie goed is.

Maw een "mat scherm" is geen voordeel, maar een eigenschap. It's all about the implementation.
Is het toeval dat de thin & light keuze gisteren nog 660 euro bij de goedkoopste aanbieder (BBC) was en bij de rest 720 en nu voor ongeveer 800 euro in de Pricewatch staat?
Geen toeval, heeft te maken met de MediaMarkt btw-actie die vanochtend om 0:00 is afgelopen. BCC ging mee met de prijzen, waaronder dus de prijs van de Zenbook. Opzich jammer dat de BBG dan net daarna komt, natuurlijk.
We zijn het over een ding eigenlijk wel eens, als ik BBG plus comments lees: De markt voor budget-laptops ligt er diep treurig bij.
Eigenlijk wil je daar €400 als budget stellen - en je verstookt €465. Terwijl je dan op eigenlijk alle punten een mager product koopt. Zit je met een magere bouwkwaliteit achter een mager toetsenbord naar een ronduit belabberd scherm te kijken. Gelukkig geen hele werkdag lang, want voor die tijd is je batterij leeg.
Ik heb in deze prijsklasse een convertable gekocht. Magere processor, maar IPS met hoge resolutie. Bouwkwaliteit bleek om te huilen, en ik brak prompt zijn glasplaat (doordat die bij elke tablet tot het randje loopt zijn ze kwetsbaar; dat is minder een bouwkwaliteit probleem).
Er is een Thinkpad X201 van vijf jaar oud voor in de plaats gekomen, en op het scherm na is alles daaraan ronduit goed. Jammer alleen dat de hardware een update naar Win10 maar mager ondersteunt (geen goed werkende drivers voor Fn-keys en WiFi).
Andere wifi kaart erin plaatsen dan?
Nja - beetje pielen.
Het WiFi-kaartje aan de praat gekregen door een Win 7 driver te installeren in compatibiliteitsmodus.
Geen foutloos resultaat: Nu ziet ie de netwerkdrive op mijn router alleen 'wired'.

Onder Linux werkt het overigens allemaal wel foutloos. Ik heb een dualboot installatie.
Wifi kaartjes zijn op zich niet zo heel duur dus je kan altijd een andere kopen :). Aan de andere kant als het nu ook werkt prima :).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 1 februari 2016 15:43]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee