We hebben de laatste jaren heel wat interpretaties van het begrip 'convertible' gezien: met en zonder stylus, omklapbaar, draaibaar, met afneembaar toetsenbord of met kickstand. Eigenlijk dachten we elke mogelijke variant wel gezien te hebben, tot we op de vooravond van elektronicabeurs IFA in Berlijn aanschoven bij de persconferentie van Lenovo. Naast enkele reguliere laptops liet de Chinese fabrikant namelijk de Yoga Book zien: een convertible met touch-toetsenbord en een speciale stylus die het mogelijk maakt om zowel op het scherm als op papier te schrijven.
Laten we beginnen bij de basis. De Yoga Book is een 10,1"-convertible die een scherm via het inmiddels bekende watchband-scharnier verbindt aan een tweede oppervlak. Dat scharnier is traploos en kan 360 graden omgebogen worden, waarbij er toch genoeg stugheid is om te garanderen dat het niet uit zichzelf buigt. Dichtgeklapt is de Yoga Book 9,6mm op zijn dikste punt, aflopend naar 4,05mm bij het uiteinde. Gecombineerd met een gewicht van slechts 620 gram maakt het dat de Book erg compact en licht aanvoelt. Toch is het geheel stevig genoeg, dankzij het gebruik van een legering van magnesium en aluminium.
Bij reguliere convertibles, of bij laptops, is het oppervlak aan de andere kant van het scharnier een standaardtoetsenbord. Niet bij de Yoga Book. Er zijn toetsen aanwezig, maar die zijn als aanraakgevoelige knoppen in het oppervlak verwerkt. Je weet alleen dat ze er zitten doordat ze verlicht worden, vandaar ook dat Lenovo het een 'halo keyboard' noemt. In feite is tikken op de Yoga Book dus vergelijkbaar met tikken op een touchscreen, met als enige verschil dat je niet met je vingers op het scherm zit en dus beter ziet wat je doet en tegelijk minder vingerafdrukken achterlaat. Heel fijn is dat logischerwijs niet, zeker niet in vergelijking met een echt toetsenbord. Voor kortere teksten kan het er echter mee door, mede dankzij het feit dat het oppervlak gevoeliger is voor aanrakingen is dan een capacitief touchscreen.
De 'partytrick' van de Book vindt plaats als je de meegeleverde stylus erbij pakt. Deze kun je namelijk gebruiken om op het toetsenbordoppervlak te schrijven. De verlichting gaat dan uit en je houdt een effen zwart canvas over. Je kunt het zien als een Wacom-achtig tekentableau dat aan een tablet vastzit. De meegeleverde stylus rust je in zo'n situatie uit met de zachte punt die meegeleverd wordt. De punt is verwisselbaar, maar daarover zo meteen meer. De stylus zelf is verder passief; er zit dus geen accu in. Hij heeft wel energie nodig en die ontvangt hij van een klein magnetisch veld dat door spoelen in het tekenoppervlak wordt opgewekt. Via elektromagnetische resonantie pakt de pen genoeg energie op om de aanwezige sensor aan te sturen en die sensor maakt het weer mogelijk om te bepalen waar de pen zich precies bevindt. Tekentabletbouwer Wacom gebruikt een vergelijkbaar systeem en het zou ons niets verbazen als Lenovo die technologie in licentie heeft voor de Book.
Hoe goed en accuraat de stylus is, is moeilijk te zeggen. We merkten maar weinig vertraging op tijdens het gebruik, maar bij Tweakers lopen geen die-hard stylusgebruikers rond, dus het gaat hier niet om een diepgaande vergelijking. Wel hebben we meer dan eens over de schouder meegekeken bij een door Lenovo ingehuurde tekenaar, die op de Book druk aan het schetsen was. Dat zag er zeker niet slecht uit en de beste man wist ons te vertellen dat het in de praktijk vrijwel hetzelfde was als tekenen met een goed tekentableau. De vraag is natuurlijk of hij het eerlijk zou toegeven als het allemaal magertjes werkte.
De interessantste toepassing van de Book vereiste dat we de rubberen punt in de stylus verwisselde voor een reguliere, met inkt. Daarmee konden we op het door Lenovo meegeleverde notitieblok schrijven. Dit blok heeft precies de maat van het toetsenbord en kan daarop magnetisch bevestigd worden. Je hebt dan aan één zijde van het apparaat een ouderwets notitieblok en ernaast een 10,1"-touchscreen in portretstand, dat direct spiegelt wat je als gebruiker op papier zet. Tekeningen en notities worden met een opvallende accuraatheid digitaal overgenomen. Zo kun je meteen digitale kopieën maken van notities en ze doorsturen naar anderen. Vind je het niet nodig om het gekopieerde resultaat meteen te zien, dan kun je de convertible natuurlijk ook compleet omklappen, zodat het scherm achter het notitieblok komt te zitten.
De software moet dit alles natuurlijk ondersteunen en Lenovo biedt gebruikers hier een opvallende keuze. De Yoga Book wordt namelijk in zowel een Android- als een Windows-uitvoering uitgebracht. Aanvankelijk begon de ontwikkeling van de hardware met Android als besturingssysteem in het achterhoofd, vooral omdat dit volgens Lenovo voor steeds meer jongeren vertrouwd is, met name in gebieden als Azië en Zuid-Amerika. Al snel bleek uit onderzoek dat Windows ook erg gewild was door een deel van de doelgroep en dat deed het bedrijf besluiten om met twee versies uit te komen. Android is daarvoor wel op de schop genomen, zodat het mogelijk is om apps in vensters te draaien, net zoals dat in Windows kan.
Beide varianten zijn van binnen en buiten hetzelfde, met een 10,1"-ips-scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels, een Intel Atom Z8850-quadcore op maximaal 2,4GHz, 4GB geheugen en 64GB aan flashopslag. Via het micro-sd-slot is het mogelijk om meer geheugen toe te voegen en een optioneel sim-slot maakt het mogelijk om ook onderweg online te zijn. De ingebouwde 8500mAh-accu is volgens Lenovo goed voor vijftien uur werken bij de Android-versie en dertien uur met de Windows-variant. Tot slot is ook de prijs anders. Het Android-model kost 499 euro en wil je graag Windows, dan moet je 599 euro neerleggen.
Tot slot
Uit onze korte hands-on-sessie werd wel duidelijk dat hoewel de Yoga Book een behoorlijk vreemde eend in de bijt is, deze eend precies doet wat zijn baasje claimt en niet onverdienstelijk. Maar wie zit hier op te wachten? Lenovo denkt met de Book vooral studenten en young professionals aan te spreken, twee groepen waarvan het verwacht dat ze vaak notities maken en deze willen delen met studiegenoten of collega's. Met het halo-toetsenbord en de stylus biedt de Book voor ieder wat wils als het op input aankomt en we kunnen ons met een beetje fantasie voorstellen dat een product als dit in de collegabanken best handig kan zijn.
Lenovo zegt zelf brutaal dat de Book voor productiviteitstaken prima de concurrentie aankan met de iPad van Apple, waarbij hij voor een vergelijkbaar bedrag meer functionaliteit biedt. Dat is een boude uitspraak en het is nog maar de vraag of de groep mensen die zich tot de iPad gekeerd heeft voor lichte productiviteitstaken, over te halen is om voor een Book te kiezen. Wellicht kunnen komen we daar later deze maand achter, want de Yoga Book moet ergens in september in de winkelschappen liggen.