Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 90 reacties

We hebben de laatste jaren heel wat interpretaties van het begrip 'convertible' gezien: met en zonder stylus, omklapbaar, draaibaar, met afneembaar toetsenbord of met kickstand. Eigenlijk dachten we elke mogelijke variant wel gezien te hebben, tot we op de vooravond van elektronicabeurs IFA in Berlijn aanschoven bij de persconferentie van Lenovo. Naast enkele reguliere laptops liet de Chinese fabrikant namelijk de Yoga Book zien: een convertible met touch-toetsenbord en een speciale stylus die het mogelijk maakt om zowel op het scherm als op papier te schrijven.

Laten we beginnen bij de basis. De Yoga Book is een 10,1"-convertible die een scherm via het inmiddels bekende watchband-scharnier verbindt aan een tweede oppervlak. Dat scharnier is traploos en kan 360 graden omgebogen worden, waarbij er toch genoeg stugheid is om te garanderen dat het niet uit zichzelf buigt. Dichtgeklapt is de Yoga Book 9,6mm op zijn dikste punt, aflopend naar 4,05mm bij het uiteinde. Gecombineerd met een gewicht van slechts 620 gram maakt het dat de Book erg compact en licht aanvoelt. Toch is het geheel stevig genoeg, dankzij het gebruik van een legering van magnesium en aluminium.

Lenovo Yoga BookLenovo Yoga BookLenovo Yoga Book

Bij reguliere convertibles, of bij laptops, is het oppervlak aan de andere kant van het scharnier een standaardtoetsenbord. Niet bij de Yoga Book. Er zijn toetsen aanwezig, maar die zijn als aanraakgevoelige knoppen in het oppervlak verwerkt. Je weet alleen dat ze er zitten doordat ze verlicht worden, vandaar ook dat Lenovo het een 'halo keyboard' noemt. In feite is tikken op de Yoga Book dus vergelijkbaar met tikken op een touchscreen, met als enige verschil dat je niet met je vingers op het scherm zit en dus beter ziet wat je doet en tegelijk minder vingerafdrukken achterlaat. Heel fijn is dat logischerwijs niet, zeker niet in vergelijking met een echt toetsenbord. Voor kortere teksten kan het er echter mee door, mede dankzij het feit dat het oppervlak gevoeliger is voor aanrakingen is dan een capacitief touchscreen.

Lenovo Yoga Book

De 'partytrick' van de Book vindt plaats als je de meegeleverde stylus erbij pakt. Deze kun je namelijk gebruiken om op het toetsenbordoppervlak te schrijven. De verlichting gaat dan uit en je houdt een effen zwart canvas over. Je kunt het zien als een Wacom-achtig tekentableau dat aan een tablet vastzit. De meegeleverde stylus rust je in zo'n situatie uit met de zachte punt die meegeleverd wordt. De punt is verwisselbaar, maar daarover zo meteen meer. De stylus zelf is verder passief; er zit dus geen accu in. Hij heeft wel energie nodig en die ontvangt hij van een klein magnetisch veld dat door spoelen in het tekenoppervlak wordt opgewekt. Via elektromagnetische resonantie pakt de pen genoeg energie op om de aanwezige sensor aan te sturen en die sensor maakt het weer mogelijk om te bepalen waar de pen zich precies bevindt. Tekentabletbouwer Wacom gebruikt een vergelijkbaar systeem en het zou ons niets verbazen als Lenovo die technologie in licentie heeft voor de Book.

Hoe goed en accuraat de stylus is, is moeilijk te zeggen. We merkten maar weinig vertraging op tijdens het gebruik, maar bij Tweakers lopen geen die-hard stylusgebruikers rond, dus het gaat hier niet om een diepgaande vergelijking. Wel hebben we meer dan eens over de schouder meegekeken bij een door Lenovo ingehuurde tekenaar, die op de Book druk aan het schetsen was. Dat zag er zeker niet slecht uit en de beste man wist ons te vertellen dat het in de praktijk vrijwel hetzelfde was als tekenen met een goed tekentableau. De vraag is natuurlijk of hij het eerlijk zou toegeven als het allemaal magertjes werkte.

Lenovo Yoga Book

De interessantste toepassing van de Book vereiste dat we de rubberen punt in de stylus verwisselde voor een reguliere, met inkt. Daarmee konden we op het door Lenovo meegeleverde notitieblok schrijven. Dit blok heeft precies de maat van het toetsenbord en kan daarop magnetisch bevestigd worden. Je hebt dan aan één zijde van het apparaat een ouderwets notitieblok en ernaast een 10,1"-touchscreen in portretstand, dat direct spiegelt wat je als gebruiker op papier zet. Tekeningen en notities worden met een opvallende accuraatheid digitaal overgenomen. Zo kun je meteen digitale kopieën maken van notities en ze doorsturen naar anderen. Vind je het niet nodig om het gekopieerde resultaat meteen te zien, dan kun je de convertible natuurlijk ook compleet omklappen, zodat het scherm achter het notitieblok komt te zitten.

De software moet dit alles natuurlijk ondersteunen en Lenovo biedt gebruikers hier een opvallende keuze. De Yoga Book wordt namelijk in zowel een Android- als een Windows-uitvoering uitgebracht. Aanvankelijk begon de ontwikkeling van de hardware met Android als besturingssysteem in het achterhoofd, vooral omdat dit volgens Lenovo voor steeds meer jongeren vertrouwd is, met name in gebieden als Azië en Zuid-Amerika. Al snel bleek uit onderzoek dat Windows ook erg gewild was door een deel van de doelgroep en dat deed het bedrijf besluiten om met twee versies uit te komen. Android is daarvoor wel op de schop genomen, zodat het mogelijk is om apps in vensters te draaien, net zoals dat in Windows kan.

Lenovo Yoga BookLenovo Yoga Book

Beide varianten zijn van binnen en buiten hetzelfde, met een 10,1"-ips-scherm met een resolutie van 1920x1200 pixels, een Intel Atom Z8850-quadcore op maximaal 2,4GHz, 4GB geheugen en 64GB aan flashopslag. Via het micro-sd-slot is het mogelijk om meer geheugen toe te voegen en een optioneel sim-slot maakt het mogelijk om ook onderweg online te zijn. De ingebouwde 8500mAh-accu is volgens Lenovo goed voor vijftien uur werken bij de Android-versie en dertien uur met de Windows-variant. Tot slot is ook de prijs anders. Het Android-model kost 499 euro en wil je graag Windows, dan moet je 599 euro neerleggen.

Tot slot

Uit onze korte hands-on-sessie werd wel duidelijk dat hoewel de Yoga Book een behoorlijk vreemde eend in de bijt is, deze eend precies doet wat zijn baasje claimt en niet onverdienstelijk. Maar wie zit hier op te wachten? Lenovo denkt met de Book vooral studenten en young professionals aan te spreken, twee groepen waarvan het verwacht dat ze vaak notities maken en deze willen delen met studiegenoten of collega's. Met het halo-toetsenbord en de stylus biedt de Book voor ieder wat wils als het op input aankomt en we kunnen ons met een beetje fantasie voorstellen dat een product als dit in de collegabanken best handig kan zijn.

Lenovo zegt zelf brutaal dat de Book voor productiviteitstaken prima de concurrentie aankan met de iPad van Apple, waarbij hij voor een vergelijkbaar bedrag meer functionaliteit biedt. Dat is een boude uitspraak en het is nog maar de vraag of de groep mensen die zich tot de iPad gekeerd heeft voor lichte productiviteitstaken, over te halen is om voor een Book te kiezen. Wellicht kunnen komen we daar later deze maand achter, want de Yoga Book moet ergens in september in de winkelschappen liggen.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (90)

Dat schrijven op echte papier en het kunnen verwisselen van een softtip pen voor een inkt tip pen is behoorlijk afgekeken van de HP Pro Slate 8 en de HP Pro Slate 12. Modellen van 2015: zie hier.. Het toetsenbord lijkt me dan ook niet echt lekker typen bij deze Lenovo. Bij de HP heb ik een echt toetsenbord meegekocht voor het typen van lange stukken tekst. Jammer dat de HP niet meer wordt geupdated naar Android 6.0 of 7.0 want de hardware is echt fantastisch.
O ja? Ik denk eerder dat HP in de archieven van tweakers is gedoken want IBM had een dergelijk functionaliteit al in 2001.

https://tweakers.net/nieu...ok-met-pen-en-papier.html
het zou tof zijn, als microsoft ook met een surface pro,met een dubbele typ cover komt !

of 2 verschillende zou ook prima zijn!
Ze hebben in het verleden al een poging gedaan naar iets vergelijkbaars, maar is toentertijd helaas niet op de markt gekomen, de Courier: https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Courier

Wellicht dat er nu meer vraag is naar een dergelijk product. Ik zou het zeker willen aanschaffen, mits redelijk gespijsd (<=650 euro).
Zijn er geen Custom ROMs beschikbaar op Android 6.0 dan? :)
Dat zegt hij toch niet? Hij zegt niet dat je het niet zelf kan, hij zegt dat HP zelf niet (officieel) updates naar 6 en dus hoger doet...
Ook erg jammer dat HP geen windowsversies heeft gemaakt, want dat werkt meestal toch beter met een pen, zeker als het business focused is.
De technologie van de pen komt inderdaad van Wacom:
"creating a pen accessory powered by Wacom feel™ IT technologies—the real pen. This pen uses real ink and can write on paper just as easily as on the multi-use keyboard."
http://blog.lenovo.com/en...ketching-and-note-taking/
(Toevoeging: Hier wordt trouwens ook gesproken over de technologie in de tablet om dit mogelijk te maken.)

Verder zijn de specs hier te vinden:
Android: http://shop.lenovo.com/nl...o/yoga/yoga-book-android/
Windows: http://shop.lenovo.com/nl...o/yoga/yoga-book-windows/

En vullingen voor de pen (10 euro voor 3 vullingen):
http://shop.lenovo.com/SE...=cart&hide_menu_area=true

[Reactie gewijzigd door Snipperhoofd op 1 september 2016 12:34]

Ik vind de manier waarop de pen gevoed word super! Via inductie vanuit het toetsenbord. Geen gedoe meer met batterijen of via een onhandige manier opladen zoals bij de Ipad pro. Wat mij betreft is dit de toekomst :9~ !
Wat is er onhandig aan het opladen van de Stylus bij de iPad Pro? Ja, dat je hem op moet laden. Maar je kunt hem gewoon met je lightning cable opladen, hoor.

Desalniettemin, ben ik het met je eens. Dit is veel handiger!
Wat is er onhandig aan het opladen van de Stylus bij de iPad Pro? Ja, dat je hem op moet laden. Maar je kunt hem gewoon met je lightning cable opladen, hoor.
Ik bedoel niet het opladen zelf zozeer maar de manier waarop de pen uitsteekt tijdens het laden aan de iPad zelf. Ze hadden imho beter een soort slot/dock voor de pen kunnen maken of gewoon batterijen gebruikt.
Ja, maar je hoeft helemaal niet te laden in de poort van de iPad zelf. Je kunt de Pencil gewoon laden met de kabel en lader van je iPad. Als nood optie zou je hem in de poort van de iPad kunnen steken om op te laden. Maar ik gebruik dat nooit. Voor de rest gebruik je de poort op je iPad om de pencil te binden aan je iPad.

[Reactie gewijzigd door Stinky9 op 1 september 2016 18:11]

Het blijft onhandig dat laden.
Gewoon niet laden is beter :) Ook geen vragen meer hoe lang de lading het nog uithoudt, of de ingebouwde accu na verloop van tijd nog goed is, en bij stylus weggooien gewoon bij het huisvuil. Ideaal.
Ja, precies! Niet laden is beter. Wat mij betreft wordt dit systeem van deze Lenovo de standaard voor stylussen of is het styli? :)
Dit lijkt me eerder het werk van Wacom, hun maken al jaren teken/schrijf tablets met acculoze stylussen. Die werken allemaal zoals je hier ziet, met een inductie veld en een spoel in de pen.

https://www.macobserver.c...22grapphire/graphire.html Na even googles kwam ik er achter dat ze zelfs al sinds 1999(!) zulke draadloze pennen/tablet maken.
Dit is ook het verleden, Wacom pennen hebben nog nooit batterijen nodig gehad.
Snap niet dat tweakers bedenkingen bij heeft. Voor 599 heb je echt een beter ding dan een ipad.
Ha! Dit doet me denken aan de ThinkPad TransNote (http://pencomputing.com/frames/ibm_transnote.html) uit 2001. Daar zat ook nog een fysiek toetsenbord op.
Prachtig ding!
Hier zouden ze inderdaad wel eens studenten mee kunnen overtuigen. Super idee, zeker voor aantekeningen etc. Dat is op een Ipad toch minder, vind ik persoonlijk.

Wat ik me wel direct afvraag: Dat papier. Is het enkel die strip die je op elk kladblok kunt zetten van dat formaat of moet je telkens een nieuwe kopen? Voornamelijk is dan interessant : de Prijs. Want hoeveel aantekeningen maak je niet door heel je college jaren heen? Hoeveel Big pennen heb je niet versleten terwijl die een heel wat kilometers kunnen schrijven. Maar goed, als dat ook goed zit is dit een prima apparaat voor in de collegezaal.

Als je dit naast een gewone laptop zet, ja een fysiek toetsenbord is handiger om lange tekst te typen. Dat kun je ook doormailen naar je jaargenoten als dat nodig is.

Niettemin vind ik dit een zeer interessant product :) Mooie innovatie Lenovo!
Waarom wil je aantekeningen schrijven dan? Ik type vele malen sneller dan ik kan schrijven dus waarom zou ik iets eerst willen opschrijven als ik het later toch digitaal wil hebben en zelfs al tik je niet zo snel kan je het IMHO alsnog beter direct intypen :?

Ik vind dit een aardig idee maar slaat wmb de plank mis. Ik ken eigenlijk alleen artiesten die een tablet met stylus gebruiken of gewoon op het scherm zelf werken (je tekent op papier toch ook direct op het papier en niet op een papier eronder?) en het typen op zo'n plat ding is ook niet echt wat en zeker niet iets waar je makkelijk of uberhaupt blind op kan typen. Je ziet in het filmpje dat meisje ook niet bepaald vlot typen en veel fouten maken.

Leuk concept maar imho meer een gimmick dan echt nuttig.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 1 september 2016 21:39]

Niet geheel mee eens.

Ik typ inderdaad ook vele malen sneller dan dat ik schrijven kan. Echter, het typen van aantekeningen heeft ook een aantal nadelen:
- je hebt de neiging méér te typen of lappen tekst van dia's tijdens hoorcolleges over te typen, waardoor je aantekeningen onnodig lang worden.
- Je leert meer door te schrijven op papier dan te typen (bron: http://www.scientificamer...take-notes-with-a-laptop/). Hier heb ik ooit enkele wetenschappelijke artikelen over gelezen die dit bevestigden, maar heb deze momenteel niet bij de hand.
- Met schrijven op papier is het aanzienlijk makkelijker om symbolen, pijlen en andere 'tekeningen' toe te voegen aan tekst, dan wanneer je zou typen.
- Wiskunde formules en symbolen noteren is makkelijker op papier dan digitaal.

Het voordeel van typen is daarentegen dat je deze gemakkelijker en slimmer kunt archiveren, zoeken makkelijker en sneller is, opslag geen fysieke ruimte in beslag neemt en je deze zo goed als eeuwig kunt opslaan.

Dat neemt niet weg dat ik de voorkeur geef aan digitale aantekeningen (typen) wegens de hierboven genoemde voordelen, maar ik schroom niet om papier te gebruiken (en later te digitalizeren door te scannen of over te typen) daar waar dat het maken van aantekeningen handiger maakt.
:)
Het mooiste is ook het combineren van beiden. Tekenen, en waar gewenst even snel wat typen ipv schrijven. Zolang er maar snel geswitcht kan worden. Ik hoop dat dat met deze yoga book ook goed te doen is.
Ik werk zelf met Onenote voor notities. Ik kan je zeggen dat het zoeken en de fysieke opslag geen probleem meer is. De ocr die Microsoft toepast is zo goed dat vrijwel alles prima wordt omgezet naar getypte/doorzoekbare tekst, daarbij blijven de originele tekeningen behouden. Je kunt er ook voor kiezen om het compleet om te zetten naar tekst, dan is alles inderdaad iets kleiner. Maar met de huidige opslag capaciteiten is je hdd groter dan dan jij in je leven op papier ( :P ) kunt zetten.

Ik zie er zeker wel voordelen in. Alhoewel ik persoonlijk het "toetsenbord" als e-book had uitgevoerd. In plaats van dat vage led gedoe kun je er dan ook gewoon super een boek op lezen of tekeningen weergeven zonder dat je accu er echt last van heeft!
Nouja, tik maar eens formules in of complete schema's/bomen/enz. Dat schrijft/tekent makkelijker. Als het dan direct digitaal is, is het wel ideaal eigenlijk. En ja, tekenen op het scherm kan direct natuurlijk. Maar mijn ervaring is dat tekenen op papier veel fijner is.
Je krijgt 3 inktvullingen mee in de doos en ze zijn los te koop, tientje voor 3 vullingen dacht ik:)
Dat las ik ja, maar het gaat me om het papieren kladblok. Dat heeft een magneet strip op de achterkant, is dat over te zetten? Of moet je dat ook aankopen bij Lenovo? Dat vraag ik me af :)

3 vullingen voor 10¤ is best te doen trouwens :)
Je kunt er gewoon nieuw A5-papier in hangen, moet alleen even van twee gaatjes voorzien worden met een perforator :)
Top, dankje! Het leek me ook wel dat je er een ander kladblok van hetzelfde formaat op kunt leggen. Als je maar niet verder dan die centimeter erboven komt te zitten :)

Lijkt me een leuk apparaat. Zeker als hij de handgeschreven tekst naar getypt zou overzetten.
Ik denk dat je hier best wel zelf iets voor kan knutselen ofcourse maar het bijpassende klemblok lijkt me wel ideaal, tuurlijk word je daardoor lekker op kosten gejaagd maar ik zou het er wel voor erbij willen hebben :) Nee inderdaad is een tientje best te doen!
Meh, ligt dan wel aan de studie.

Waarom zou je met een notebook überhaupt nog op papier schrijven, en dat dan weer digitaliseren? Je hebt toch gewoon een computer voor je, dus je kunt net zo goed meetypen, ipv meeschrijven.

Er zullen vast studenten zijn die hiervan helemaal warm worden, maar persoonlijk zie ik er weinig heil in. Vooral omdat niemand de "krabbels" wil delen, maar omdat er gewoon samenvattingen worden gemaakt, met jawel, de computer. Heb je gelijk ook geen probleem meer met een onleesbaar handschrift.
Dat is ook wel zo. Maar tot op heden leer ik beter als ik het ook schrijf/lees vanaf blad. Dus op zich is dit dan een goede aanwinst. Ja, je moet dan wel duidelijk kunnen schrijven, iets dat ik ook nog altijd niet geheel beheers xD Maar goed er waren genoeg in mijn jaar die wel deftig konden schrijven. Natuurlijk is een ultrabook ook handig om mee in de les te zitten en vaak krijg kun je de slides die gebruikt zijn wel krijgen van de Prof maar is er meer naast die slides. Als het goed is tenminste, niet iedere Prof geeft veel extra uitleg bij de informatie op het bord.
Dan is dit wel handig. Natuurlijk voor alles heb je voor en tegen argumenten :)
Als je schetsjes of tekeningen moet maken is dit toch echt wel handig. Voor alleen tekst is typen (zelfs 2 vinger systeem) inderdaad veel sneller.

Wat ik mij wel afvraag in hoeverre het lastig is om op paneel 1 te tekenen en dan op paneel 2 te kijken voor het resultaat. Er zal wel een kruisdraad of cursor zijn, het is niet anders dan het gebruik van een muis of digitizer. Misschien went het om op deze manier vrij te tekenen. Het vast kunnen houden van een pen is wel een verbetering en opzichte van die loodrechte muis en digitizer oplossingen. Willen de afwijkingen met het onder een schuine hoek werken niet te groot worden moet de gelaagdheid van dat paneel niet te dik zijn. Maar die techniek zullen ze nu wel onder de knie hebben.
Je kunt het wel inderdaad direct overtypen, maar doormiddel van de aantekeningen te schrijven onthoudt je het sneller en beter, is bewezen :)
Dat schrijven is leuk en aardig, maar is het uniek genoeg om voor deze Lenovo te kiezen? Een Surface Pro heeft ook wacom tech aan boord, en daar kun je dus ook aantekeningen op maken. Ook de iPad pro's hebben met de Pencil de tech in huis om fatsoenlijk aantekeningen te maken. Plus die apparaten hebben het voordeel dat je niet een super niche product gekocht hebt, en je dus vele jaren nog support tegenmoet kan zien. En als je echt pen en papier wil gebruiken kun je ook je aantekeningen heel goed digitaliseren door bijv een Scanner Pro app.

Kortom ik zie niet in waarom je als student zijnde deze Yoga Book zou kopen als een iPad pro/MS Surface je bijna het zelfde kan geven, maar niet super niche zijn en na 2 jaar nooit meer naar omgekeken wordt door Lenovo.

Wel leuk om te zien is dat we langzaam steeds meer producten zien die in de buurt komen van het briljante MS Courier concept van een aantal jaar terug. :P
Het grote verschil is dat je nu niet op het zelfde scherm zit te kliederen. Dus er zit nog zeker wel verschil in, tevens heeft deze oplossing boven een losse pen dat deze helemaal geen batterij nodig is voor de pen.
Mij lijkt het juist terug een stap achteruit dat je niet op hetzelfde scherm zit te 'kliederen'.
Vergelijk het gewoon met de goedkope Wacom tekentabletten waar je op de tablet tekent maar de outcome op het scherm komt, en dan heb je de heel dure Wacom Cintiqs waar je op het scherm zelf tekent en wat dus gewoon veel dichter bij een echte tekenervaring komt.
De Ipad schurkt van bovenaf tegen de prijs aan van dit apparaat, maar dan wel met mindere specs (2GB geheugen en 32GB Flash) in plaats van de 4GB / 64GB voor dit apparaat, en dan nog zonder de SD Card uitbreiding. Ik denk dat een tweede paneel wel degelijk een meerwaarde heeft in de rol van toetsenbord. Een ipad is in dat geval wat beperkter met het ene scherm waarop alles moet gebeuren. De goedkoopste Surface 4 is meer dan 250 Euro duurder. Daar krijg je ook genoeg voor, een echt toetsenbord, Core m3, 128GB opslag, groter high res display....

Maar voor student is de prijs vaak leidend. Dit apparaat trekt de prijs voor ultra mobiele apparaten weer een stukje verder omlaag. Een dat vind ik heel goed, dat de exclusiviteit van het gebruik van ultra mobiele hardware verdwijnt. Voor zijn 10.1" display is de Yoga Book met zijn 690 g trouwens nog niet eens zo licht vergeleken met de 766 g 12,3" Surface Pro 4. Dat dit een eenmalig experiment betwist ik. Die hele Yoga serie krijgt bijna de vorm van een dynastie, met al die modellen over de jaren heen. Deze Yoga Book zie ik dan ook als een doorontwikkeling.

Als student zou ik toch maar gaan voor een conservatieve laptop met fysieke toetsen, maar ik ben ook al jaren geen student meer :/ . In verhouding tot convertibles kunnen die tegenwoordig verrassend licht worden gemaakt, en dat is wel erg belangrijk als het ding overal mee naartoe moet.

Persoonlijk vind ik het trouwens een erg leuk apparaat. Lenovo doet zijn best om te blijven veranderen.
Heb zelf een convertible (asus t100HA) en gebruik dat ding nooit in tablet mode eigelijk maar als laptopje is het ideaal en zeker voor studenten handig vanwege de lage prijs, laag gewicht van minder dan een kilo en klein (10 inch). En je tikt er een heel stuk sneller op dan op een touchscreen . Als ik nu zou studeren zou dit echt mijn go to laptop zijn en op vakanties gebruik ik het ding ook gewoon voor alles (ik tik dit bericht er nu bv ook op vanuit Zuid Franrkijk :P )

Dus ben het met je eens, als student zijn er goedkopere én betere oplossingen te bedenken.

[Reactie gewijzigd door Metro2002 op 1 september 2016 21:43]

Lol...

koop de goedkope android, houd een tijdje XDA in de gaten en je kan er zo windows op zetten.

Leuk apparaatje, dat wel.
Volgens mij zal dat niet gaan omdat android en windows een verschillende architectuur hebben. Emuleren zou wel kunnen.
UIt het artikel:
Beide varianten zijn van binnen en buiten hetzelfde, met [...] een Intel Atom Z8850-quadcore op maximaal 2,4GHz, 4GB geheugen en 64GB aan flashopslag.
De processor heeft de x86-64 instructieset, dus waarschijnlijk gebruiken ze ook een Android die op x86-64 draait. Geen emulatie nodig om Windows te draaien.
Daar had ik overheen gelezen, maar ik wist niet dat je android en windows op dezelfde processor kon draaien, interessant.
Intel heeft heel Android naar x86 geport in de hoop dat ze telefoon-CPU's konden gaan maken (niet gelukt uiteindelijk). Dit is mogelijk omdat Android op Java gebaseerd is.
Nope, gewoon dezelfde CPU. Android is er ook gewoon voor x86, niet alleen voor ARM. (en door dat de App's in android in een vrituele machine draaien, hoeven de App's niet herscheven te worden)

Maar Windows vereis 'secure boot' ik weet niet of dat ook in de BIOS van de Androud versie zit en of dat roet in het eten gooit.
Ik heb een teclast pro tablet met ongeveer dezelfde specs met zowel Android al Windows, dus kan gewoon wel
Moet je wel al een Windows Pro licentie hebben.
Je wilde dat niet illegaal gaan doen, toch?
Ja en ? Hij zei dat het kan, niet of het illegaal of legaal was. Het kan.
Hahah, illegaal... dat kunnen we niet hebben toch?!
Dit principe is nog nooit een succes geworden. Er zijn door de jaren heen al verschillende digitale pennen gelanceerd en het bestaat ook al heel lang dat je kan schrijven op tablets, laptops, epaper etc. Al die varianten zijn geen succes geworden. Sommige bestaan nog wel in de vorm van digitale pen, pen met laptop of epaper maar allen voor een niche markt.
Dus? Was het te duur, batterijen in de pen, te snel leeg, te veel lag, software niet praktisch genoeg, hardware niet praktisch genoeg, te zwaar...allerlei redenen waarom het tot nu geen laaiend succes is. In tussen blijkt de pen in opmars. Zoals bij de Surface Pro onder andere.

Ik weet wel dat batterijen/opladen voor velen een show stopper waren. Voor mij met een Dell Venue 8 Pro in ieder geval. En dat nadeel heeft deze Lenovo niet meer.
Ik wordt steeds enthousiaster. Ook door de nette prijs.
.
Zie ook deze in een eerdere post bijvoorbeeld.
Veel duurder $ 3000 vs ¤ 600 en aanmerkelijk groter en zwaarder. Ook de pen zal vast een op te laden model zijn.
En de analogy met tablets is een mooie. Die waren ook geen laaiend succes, totdat de techniek zo ver was dat het wel kon. Wel een redelijke prijs hadden. Wel praktisch werd voor vele consumenten. En zie nu.

[Reactie gewijzigd door Sake op 1 september 2016 17:15]

Het is goed dat we elkaar niet persoonlijk kennen anders had ik graag een weddenschap met je aangegaan. Tot op heden heb ik nog met geen enkele voorspelling, die ik door de jaren heen gedaan heb, ongelijk gehad. Ook dit keer gaat dat niet gebeuren. Over een jaar of 2-3 denk je misschien terug aan deze post. De Lenovo Yoga Book is te exotisch en het gebruik teveel gedoe. Nee, niet voor jou maar voor de doorsnee consument. Die niet op Tweakers zit.
Met deze looks, afmetingen en gewicht? En deze prijs? Zelfs al wordt die hele pen niet aangeraakt, dan nog is het een mooi compact apparaat met een redelijke prijs. Dit apparaat kan best wel succesvol worden. Of dat ook geldt voor het gebruik van de pen is misschien wat anders.

Alhoewel, de Samsung Galaxy Note serie is toch ook succesvol? Ben je niet geïnteresseerd in die pen, dan zou er een andere Samsung gekocht worden. Lijkt me toch een redelijk bewijs dat het gebruik van zo'n pen best aanslaat, anders zou die Galaxy Note al lang een wisse dood zijn gestorven. We zijn nu bij versie 7 aangeland, en die lijkt succesvoller dan ooit te worden.

Het gaat er eigenlijk niet eens om dat je de hele dag met die pen in je handen moet zitten, maar dat het gewoon kan als het even moet. Als extra mens machine interface. Prima toch?

[Reactie gewijzigd door teacup op 2 september 2016 07:34]

Gefeliciteerd. Maar je zegt niks behalve dat je een mening hebt op basis van wat je weet uit het verleden. Lekker makkelijk. Vertel dan waarom je denkt wat je denkt.
En over te veel gedoe. Dat is deze Yoga Book is juist niet. Heb je de review gelezen en de video review wel bekeken?
Wat ik me dan bedenk is, waarom hebben ze niet gewoon twee touchscreen aan elkaar hebben geplakt?
Zo zou je inprincipe beide schermen kunnen gebruiken.

Geen gedoen met wat is boven of onder omdat dat opgelost kan woord door auto-rotate toevoegingen.
in een V zetten en je hebt aan twee kanten een scherm met weet ik het, reclame ofzo, menu kaarten in een restaurant. mogelijkheiden zijn eindeloos
Inderdaad. Goede vraag.
Zal technisch (+wacom + magnetisch veld + full screen keyboard) denk ik nog niet kunnen,
of een prijs hebben waarvan Lenovo denkt dat ie te duur wordt?
of door die 2 schermen en minder ruimte voor accu's en dus kleinere accu('s), nog een te korte accuduur hebben?
Ik weet het dus ook niet :9
.

[Reactie gewijzigd door Sake op 1 september 2016 17:06]

fullscreen keybord is dan op het scherm heh, net als op een smartphone :)
wacom oplossing kan met een gewonen stylus. Het manetischveld, ja, dat weet ik zo niet :P

Was verder gewoon een hersenscheetje :D
Ik kan niet uit opmaken of je een pen bij aanschaf krijgt en of het standaard is met LTE aansluiting.
Pen zit erbij, LTE is 100 euro extra.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True