Door Redactie Tweakers

Laptop Best Buy Guide

Augustus 2015

Businesslaptop - Specificaties en prijzen

Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk Dell
Serie Latitude
Product Dell Latitude E5450
Uitvoering E5450-7515
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 1.130,57 Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 11 winkels
Eerste prijsvermelding Dinsdag 10 februari 2015
CPU en moederbord
CPU/SoC Intel Core i5-5300U
CPU-architectuur Intel Broadwell
Klokfrequentie 2,3GHz
Maximale turboklokfrequentie 2,7GHz
Geheugen
Geheugengrootte 8GB
Maximumgeheugengrootte 8GB
Geheugentype DDR3L (SODIMM)
Opslag
Opslagtype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 128GB
Totale opslagcapaciteit 128GB
Aantal HDD 1
Aantal SSD 1
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 14"
Resolutie 1920x1080
Beeldverhouding 16:9
Backlight Edge-lit
Beeldschermcoating Mat
Videochip Intel HD Graphics
Interfaces
Video uit D-Sub (VGA), HDMI, Wireless Display (WiDi)
Verbinding (USB/FW) 3x USB 3.0
Verbinding (overige) SmartSlot
Verbinding (Ethernet) Ethernet 1Gbit/s
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Nee
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype Notebook
Numeriek toetsenblok Nee
Laptopextra's Cardreader, Verlicht toetsenbord, Vingerafdrukscanner, Webcam
Besturingssysteem Windows 7 Professional
Accucapaciteit (Wh) 51Wh
Kleuren Zwart
Toetsenbord
Toetsenbordindeling Qwerty
Afmetingen en gewicht
Hoogte 22,8mm
Lengte 231,1mm
Breedte 334,9mm
Gewicht 1,81kg
Meer informatie

Lees meer

Reacties (142)

Wijzig sortering
Anoniem: 616444
1 augustus 2015 09:07
"Samen met de community op zoek"

Welnee, er wordt bijzonder slecht geluisterd naar de community. Zoals bij deze keuze van basislaptop, waarna de redacteur PiweD er doof en blind zijn eigen keuze doordrukt. Zonder enige opmerking of nuance naar aanleiding van de bewuste forum topic. [LBBG] Basislaptop augustus 2015

Een basislaptop voor 600 euro aanraden is toch totale verspilling. 8)7 Voor basisfunctionaliteit voldoet een Chromebook ook uitstekend. Dan heb je een IPS-scherm, Full HD, touchscreen, nieuwste Broadwell processor en goede al bouwkwaliteit voor 350 euro in huis. Niet voor niets zijn Chromebooks in Amerika al lang de best verkopende laptops voor huis-tuin-en-keuken gebruik. Precies de doelgroep voor een basislaptop.

Hoogste tijd dat Tweakers serieus aandacht geeft aan nieuwe IT en niet alleen maar bij Windows blijft steken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 616444 op 1 augustus 2015 09:10]

Een Chromebook is in mijn ogen geen basislaptop. Ik vind de argumentatie van PiweD in bovengenoemd topic zeer redelijk:
Een laptop is dus 'open' om ermee te doen wat je wilt. Een chromebook is een computer die op de aanwijzingen van Google ontworpen is.
Een laptop is daarmee een "general purpose device": een stuk hardware, geleverd met wat software, waar je als gebruiker mee kunt doen wat je wilt. Het stempel "basis" duidt op de functionaliteiten, zowel in absolute zin (rekenkracht, batterijduur, opslagcapaciteit) als uitgebreide functionaliteiten (webcam, fingerprintreader, sensoren). De genoemde basislaptop in deze BBG is voor het gros van de gebruikers naar verwachting.

De Chromebook mag misschien vermeldingswaardig zijn maar hoort naar mijn mening in een eigen categorie. Ten eerste ben je al zeer beperkt in de mogelijkheden (die an sich niet verkeerd zijn! Maar lees beperkt hier wanneer vergeleken met een generiek device) en is het apparaat is met een bepaalde visie ontworpen. Gebruikers moeten zich conformeren aan deze visie en wel weten dat er beperkingen zijn aan wat je met dit apparaat kunt doen. Tot slot kun je je afvragen of je afhankelijk wilt zijn van een andere partij, in dit geval Google. In mijn ogen is een Chromebook niet voor elke gebruiker en daarmee niet geschikt in de categorie "basislaptop" als all-rounder.

Dat hij an sich in de BBG terug zou moeten komen kan ik me wel iets bij voorstellen. In die zin schaar ik namelijk ook de Surface Pro en de MacBook Pro in aparte categoriën. Deze worden in de markt gezet als laptops maar zijn toch een klasse van zichzelf.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 1 augustus 2015 12:59]

Eens, maar daar moet wel een aanmerking bij gemaakt worden: Chromebooks zijn ideale apparaten om je eigen Linux op te zetten. Bij een laptop met Windows is het nog immer vaak bidden of je alle hardware onder Linux aan de praat krijgt. Omdat ChromeOS zelf Linux is, heeft Google een hoop al voor je opgelost.

Met een mainstream Linuxdistributie op het apparaat, zijn het wel apparaten voor algemeen gebruik en concurreren ze rechtstreeks met de hier gerecenseerde laptops.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 1 augustus 2015 13:26]

dit is niet weggelegd voor de gemiddelde consument laat staan oma bettie
Rare reactie. Het is nu juist Oma Bettie die geen interesse heeft in een apparaat voor algemeen gebruik. Dat type mensen wil een voorwerp waarmee ze Google, Facebook kunnen gebruiken en een briefje meer kunnen typen. Een Chromebook doet dat niet slechter dan de laptops hierboven.

De mensen die wel een apparaat voor algemeen gebruik willen zijn doorgaans ook wel weggelegd om zelf een besturingssyteem te installeren. Dat een Chromebook voorgeïnstalleerd is met ChromeOS betekent dus in het geheel niet dat het apparaat voor algemeen gebruik onbruikbaar.

Enkel als je persé Windows wilt (en daar reken ik Oma Bettie niet toe), dan is een Chromebook geen voor de hand liggende keus.
ik bedoel dat gemiddelde mens niet linux kan/wil installeren op een chromebook
Degene die een apparaat voor algemeen gebruik wil, zal daar vast wel uit komen. De rest is tevreden met ChromeOS.
Hier maak je een enorme denkfout.

Poweruser wil niet zeggen dat ze tevens tech-savy users zijn. Dat is namelijk een andere tak. Zie zo ongeveer de hele zakelijke sector met powerusers die echt nog niet zouden weten hoe je een slechte driver vervangt, laat staan een clean install OS. Vergeet het installeren van een alternatief OS maar helemaal.

Omdat jij goed vlees kunt bakken / grillen betekent niet dat je ook wel even een koe professioneel en hygiënisch kunt slachten.
Je hebt ondertussen wel door dat er een categorie is voor Business Notebooks in dit artikel?
Ja, dus?

Als een 'consumenten' Audi beter is dan een 'zakelijke' Audi tegen ook nog eens een lagere prijs, ga jij dan ook stug de 'zakelijke' nemen?

In dat geval ga ik een winkeltje beginnen waar ik allerlei consumentenspullen een zakelijk stempel geef en ze flink duurder maak. Kassa!

Beetje hetzelfde verhaal als Monster HDMI-kabels kopen voor €120. Je moet je niet zo gek laten maken door de marketingjongens.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 3 augustus 2015 14:24]

Ik denk dat je wel degelijk een verschil kunt maken tussen die 2.

Zakelijke gebruikers willen zakelijke programma's meestal gebruiken, die hebben meestal inderdaad niets aan een chromebook. Maar een gebruiker zoals mijn moeder die graag een nieuwe laptop wil voor simpele dingen als email, facebook en hier en daar een simpel spelletje heeft voldoende aan een chromebook en zal die waarschijnlijk fijner vinden dan Windows.
Waarom zou de zakelijke sector een computer voor algemeen gebruik willen? Over het algemeen is een computer daar een gebruiksvoorwerp om brieven mee te tikken en spreadsheets te maken. Kan prima met ChromeOS.
Omdat alle zakelijke software geschreven is voor Windows.
In welk jaar leef jij? 1998? Want toen je wellicht gelijk kunnen hebben. Tegenwoordig zit de wereld anders in elkaar en is zakelijke software allang niet meer puur Windows. Bij mij op kantoor hebben we bijvoorbeeld nog maar een handvol PC's met Windows.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 3 augustus 2015 14:48]

Voor mijn werk zorg ik dat grootzakelijke klanten en overheid en gezondheidszorg op nieuwe hardware over kunnen. Ik kan echter zeggen dat nog steeds meer dan 95% van alle zakelijke software alleen op Windows platform werkt. De reden dat jij aanneemt dat er steeds meer op andere platforms wordt gewerkt is dat er steeds meer bedrijven zijn die virtuele windows desktop VDI inzetten vaak op basis van Citrix of VMware view. Die kan je dan gebruiken op bijvoorbeeld je ipad. Let wel dit is nu een beginnende trend en nog lang geen gemeen goed de meeste bedrijven hebben nog geen VDI.
'Bij mij op kantoor' is niet de hele business industrie.

Een zakelijke laptop is er één die minimaal vlot Outlook, Project, Visio en Sharepoint rommel naast elkaar kan draaien.

Maar ik heb er niet zoveel verstand van. Wil gewoon dat het vlot draait. En niet zeuren dat het traag is vanwege grote bestanden in de cloud en wifi enzo. Ik wil gewoon de laptop de schuld geven!
Daarom. Outlook, Project, Visio zijn enkel voorbeelden van zakelijke software en selectief gekozen, want omdat het producten van Microsoft-stal zijn, draaien ze alleen op Windows. Dat Windows een vereiste is omdat alle zakelijke software op Windows draait is pure kul. Er zijn stapels en bergen zakelijke software voor andere platformen.
ken anders genoeg oma Betties of ome Willems die graag grafisch beladen powerpoints maken of willen spelen met photoshop en dan kom je er niet met een chromebook.
En die mensen willen enkel met photoshop en powerpoint aan de slag omdat ze het zo kennen en van uit de volwassen cursussen die ze volgen als tijdverdrijf.
Die "Een laptop is dus 'open' om ermee te doen wat je wilt." gaat anders net zo goed niet op voor de laptops die nu gekozen zijn. Wat hij eigenlijk wil zeggen is: een laptop waar je Windows op kan installeren of er bij krijgt.
Chromebooks zijn beperkt met een webbrowser de meerderheid wil graag third-party programma's installeren ik zelf persoonlijk ook.
Gezien hoeveel mensen producten van Apple kopen waar je ook zeer beperkt bent in je keuze van software, denk ik dat dat wel meevalt.

Ik denk dat er voornamelijk een onderscheid gemaakt moet worden op instap('budget') en basis. Voor een instaplaptop zal een Chromebook prima voldoen. facebook emailtje en wat tekstverwerken gaat er prima op. Wil je net wat meer. dan zal je over op een basislaptop kunnen gaan.
Ja maar ik denk dat je dan gelijk een basislaptop kunt kopen want ik denk dat iedereen wel iets meer wilt met een computer.
Das de Tweakers reflex, alles moet 'groter, beter en sneller'. Of je het nou ook daadwerkelijk nodig hebt? Vaak is dat niet zo.
Hahaha ja dat klopt maar het is beter om het dan wel te hebben op het moment dat je het wel nodig hebt.
In de praktijk zit tussen Windows en OS X nagenoeg geen verschil in het applicatie-aanbod (en zeker niet in je vrijheid van installeren). Als je dan ook nog bedenkt dat de meeste 'basis'-taken prima via webapplicaties kunnen worden uitgevoerd, lijkt mij dat deze 'best buy guide' ouderwets insteekt en eens flink op de schop moet.

Boven de circa EUR 400 een laptop met 1366x768 paneel aanraden (al dan niet als alternatief) is overigens misschien nog wel de grootste schande.
1366*768 is naar mijn onbescheiden mening al jarenlang één grote grap. laptopbouwers werden links en rechts ingehaald door full HD en HDready schermen op telefoons. en later op tablets.
hier hebben ze de slag aardig gemist. iedereen die een beetje meer kennis van zaken had liet het links liggen en de 'gewone'consument luisterde naar kreten als FULLHD die op de eerder genoemde producten al gemeengoed waren.

Ik vind dat je met OSX je toch behoorlijk beperkt bent. Als is het maar omdat veel games gewoon niet te spelen zijn ermee.
.... Chromebook prima voldoen. facebook emailtje en wat tekstverwerken gaat er prima op. Wil je net wat meer. dan zal je over op een basislaptop kunnen gaan.
waarmee je dus zelf aangeeft dat de chromebooks & Co zich onder de basis laptops bevinden.
Eh nee, dat zeg ik dus niet.
Ja, hier ben ik het mee eens; ik vind het ook zeer jammer dat er niet eens een honorary mention is gemaakt voor de Chromebooks kwalijk te nemen. Ik bedoel voor de meeste mensen die alleen webbrowsen en af en toe tekstverwerken hoeft er natuurlijk niet 600 euro uitgeven te worden aan een laptop. Dat kan met een Chromebook natuurlijk veel goedkoper. Ik vind het goed dat Tweakers dit soort lijstjes maakt, dit waardeer ik, maar als dat op deze manier moet, zonder rekening te houden met de veranderende markt, hebben deze lijstje natuurlijk geen waarde meer.

Ik zou de redactie dus willen vragen of zij alsnog een sectie voor de Chromebooks willen maken in de trant van 350-500 euro kostende laptop waar prima op te webbrowsen en tekstverwerken is. Voor Chromebook van 500 euro (een van de duurdere Chromebooks) heb je namelijk een PC met 4GB RAM, 15.6 inch FHD IPS paneel, i3-5XXX, redelijke speakers, redelijk toetsenbord en een zeer goed trackpad in combinatie met Chrome OS. Was het voor deze laptop niet voor de beperkte opslag van 32GB en het gebruik van Chrome OS; dan zou deze laptop hoogstwaarschijnlijk blindelings door alle Tweakers worden gekocht. (Het gaat hier trouwens over de Acer C910). Maar natuurlijk heb je ook voor een lagere prijs de iets tragere Toshiba Chromebook 2.

(Ook net gepost in de betreffende thread)
En dan wil men bv. een fotoboek maken van de reis en is die software om het te maken en bestellen enkel op Windows verkrijgbaar :+
Er is meer dan die Hema meuk om fotoboeken mee te maken hoor. Resnap.nl bijvoorbeeld.
Je zegt het zelf al: Chromebooks kosten in de regel niet meer dan iets van 350 euro. Het budget wat voor de basislaptop was gesteld was 600 euro. Chromebooks vallen dus onder de categorie budgetlaptops, die in deze Best Buy Guide niet aan de orde waren.

Bij budgetlaptops heb je momenteel grofweg deze keuze:
* Kleine (<14") of juist grote (>17") laptops met tablet-achtige processor
* Laptops met een snellere processor maar slechter scherm, mindere bouwkwaliteit, etc. om binnen budget te blijven
* Chromebooks

Een goede Chromebook heeft ten opzichte van de andere budgetlaptops vaak betere hardware voor het zelfde geld, doordat op het OS bespaard kon worden (het zou mij niks verbazen als Google geld toe geeft op elke Chromebook die wordt verkocht omdat het mensen aan hun diensten bindt). Chromebooks kunnen daarmee voor een specifieke doelgroep een beste koop zijn: mensen die zonder 3rd party software kunnen werken. Daarnaast kan een handige klussert ze wellicht uit de klauwen van Google redden, waarmee je voor een habbekrats redelijk goede hardware kunt krijgen. Maar voor het grote volk zijn Chromebooks een vreemde eend in de bijt en zeker geen Best Buy.

Dat gezegd hebbende zou het bij de volgende budgetlaptop wel interessant zijn om in de alternatieven de beste Chromebook te vermelden.
Och, het budget houden ze zich zelf ook niet aan door te zeggen "we willen die specifieke laptop, dus rekken we het budget gewoon met 10% op" |:(
6 meier voor een basislaptop is wishful thinking... zeker in deze tijd...
4 á 4,5 meier is veel realistischer...

Tuurlijk geeft dat geen dikke hardware maar dat is wel de prijsrange die het hardste loopt imho...

De A8 in de Toshiba L50 afschepen als een 'tablet cpu' is bijna triest te noemen...
Ik ga geen betoog houden over intel vs amd fanboys maar een statement als dit kan eigenlijk niet voor een site als tweakers imho.

De L50 is sowieso een enorm goeie keuze aangezien de snelheid meer dan goed genoeg is voor de prijs , de grote ssd is helemaal fijn en de échte garantie maakt het tot een model wat ik bijna blind verkoop.
Heeft niks met fanboys te maken, een A8-6410 is gewoon objectief gezien een stuk langzamer(op CPU gebied) vergeleken met een I5-4120U waarvoor de L50 als alternatief wordt genoemd.

Cinebench 15:
A8: 49 Single / 165 Multi
I5 102 Single / 232 Multi

Gaat de gemiddelde internetten/tekstverwerker dit merken? Lijkt me niet, maar de opmerking dat de A8 een stuk trager is niks mis mee. Al is tabletCPU idd onzin, die zijn vaak nog langzamer, en de A8 is dat gewoon niet en zal het (ivm stroomverbruik) ook nooit gaan worden.

Komt bij dat de L50 een scherm met 1366x768 pixels heeft wat naar mijn mening in 2015 echt niet meer kan (200 euro tablets hebben vaak al minimaal FHD schermen), en zeker niet voor een apparaat van bijna 600 euro.

Hij heeft daarentegen wel een SSD wat hem in gebruik sneller laat aanvoelen dan de I5 laptop, vandaar dat ie ook als alternatief genoemd wordt.

De vraag is dus of je liever een snellere CPU hebt met fatsoenlijk scherm of een scherm dat meer bij 2005 hoort dan nu i.c.m. een SSD. In het achterhoofd houdende dat een SSD zo geplaatst kan worden voor 90 euro mocht het toch nodig zijn, een scherm vervangen is een heel ander soort klus.
Voor een basislaptop is een A8 voor menigeen snel genoeg in elk geval.

Een full-hd scherm is misschien meer van deze tijd maar ook daar ontkom je niet aan het kostenplaatje.
Een schermpje vervangen voor de lenovo kost je 169 euri http://www.replacedirect....bid=101038&prrel=14582418 , een panel voor de toshiba kost je minder dan de helft http://www.replacedirect....bid=101038&prrel=15243088 en dan kun je er ook nog eens een mat panel in zetten.

Ik heb 10x liever een mat panel met een wat lagere resolutie dan een glossy hd panel die ook nog eens veel meer kost.
Het overgrote deel van mijn klanten geeft ( terecht imho ) ook de voorkeur aan een mat panel.
Ik vind eigenlijk dat in de prijsklasse €600 zowel full hd als een ssd of minstens een sshd of emmc standaard zou moeten zijn. De laptop in dit advies kun je echt niet een optie noemen tegenover de iets duurdere Asus UX305 uit het thin&light advies. Dan inderdaad maar het budget omlaag of de basislaptop categorie helemaal weglaten.
Eens, 600 voor een basis is fors. 400~450 euro is de prijs voor een basis.
Voor 400~450 euro koopt je geen volwaardige laptop. Vroeg of laat moet je de laptop vervangen voor een nieuwe, als je de kosten afzet tegen de praktische levensduur dan zul je zien dat 600 euro een goede prijs is voor een basis laptop. :Y)
meier ?! Heb effen moeten googlen.... volgens mij typt 600 euro zelfs sneller..
De Dell E5450 is een heerlijke laptop. Heb hem op het werk. Gezien alle voorgaande modellen is dit toch een verademing hoor. Ik vind hem persoonlijk dus niet Log :-) .

Toetsenbord ramt ook heerlijk weg. Wij hebben wel de versie met mat scherm wat ook buiten handig is. Dat gecombineerd met een 1080p scherm maakt hem extra goed bruikbaar!
Wat kan je zeggen over de backlight bleeding van die laptops op je werk?

Mijn ervaring (en ook bevestigd door Dell) is dat veel van deze laptops van de Latitude serie er last van hebben. Dat komt volgens Dell omdat de backpanel en de frontbezel van het scherm in elkaar geklikt zijn en niet geschroeft. De XPS / M3800 serie heeft er minder last van omdat het scherm één assembly is. Reparateurs kunnen van de XPS dan ook alleen het gehele scherm + behuzing vervangen i.p.v. alleen het paneel. Die klikverbinding van deze Latitude serie is ofwel van het begin af aan brak waardoor je gelijk al last hebt van bleed of na een tijdje gebruik wanneer de klikverbinding slechter wordt door het open en dichtdoen van je scherm.

Voor wie net als mij backlight bleed geen optie is, moet hier goed op letten bij de aanschaf van dit systeem. De ernst is vergelijkbaar met deze foto: http://assets.ilounge.com...ds/ipad-2-light-bleed.jpg

Op papier lijkt de MSI prestige PE60 serie aardig vergelijkbaar met deze Latitude:
nieuws: MSI introduceert 'Prestige'-laptops met gekalibreerd scherm

[Reactie gewijzigd door CurlyMo op 1 augustus 2015 12:07]

Bleeding is duidelijk zichtbaar. Ik gebruik de E5450 ook op m'n werk. En de Full-HD variant heeft een erg geel beeld, itt de 1366x768 variant.
Bleeding is voor zakelijk gebruik niet interessant. Als de contrast en de kleurweergave maar in orde zijn, hoeft niet perfect te zijn. En een groot genoeg beelddiagonaal.
Bleeding is voor zakelijk gebruik niet interessant.
Ik vind dat een rare stelling. Een laptop moet gewoon van goede kwaliteit zijn. Veel bleeding is naar mijn idee gewoon een defecte scherm assembly. Ander voorbeeld. Op deze Dell laptop zit een "Rupees" toets (Indiase munteenheid). Stel deze zou het niet doen. Zeg je dan ook "dat is niet interressant als zakelijke gebruiker" of is dan gewoon je toetsenbord defect of driver ondersteuning niet goed?

Zakelijk of consument, je mag er gewoon vanuit gaat dat je laptop doet waarvoor je hem koopt. Een disco scherm hoort daar gewoonweg niet bij.
Ik heb er ook een (dell E5450), de laptop zelf is prima. Het 1366*768 scherm die erin zit is echt slecht :P

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 2 augustus 2015 09:28]

Ik zou voor rond de €1200 persoonlijk eerder een MBA 13.3 inch kopen, met vergelijkbare specs als de Dell. Dus ook I5, 8GB en 128GB SSD.

Qua battijduur zit de MBA het dubbele, qua gewicht op iets meer dan de helft van de Dell.

Bovendien ziet de MBA er niet uit als een jaren negentig laptop, zoals deze Dell.

Als je op je werkplek zit gebruik je een 1080p scherm, dus dan valt het (eventuele) nadeel van het mindere TN panel grotendeels weg (alhoewel ik in de reacties zie dat het scherm van deze Dell ook niet alles is...).
Met een MBA heb je geen docking station, een kleiner scherm en nagenoeg geen aansluitingen. Een kandidaat voor de "ultra-portable"-categorie, niet voor de "zakelijk"-categorie.
Aansluiting voor docking station? Tegenwoordig gewoon via USB toch? Welke aansluitingen mis je dan?

Kleiner scherm? Serieus? 13,3 inch ipv 14 inch? Heb je wel eens 1920 x 1080 gezien op een 14 inch scherm? Klopt dat het scherm een kleine 1,5 centimeter in diameter (!!!!) kleiner is, maar zoals ik al aangaf is het full time werken op een notebook scherm op een werkplek weinig gebruikelijk en staat er op bijna elke fatsoenlijke (flex) werkplek een normaal formaat monitor.

Voor het geld wat Dell vraagt krijg je een notebook met een plastic design uit de jaren 90, met een (volgens de gebruikers in verschillende Posts) inferieur scherm, een extreem lage batterij duur, een te hoog gewicht voor een veel te hoge prijs.

Waarom zou een notebook uit deze prijs klasse niet vergeleken mogen worden met een ultra portable voor hetzelfde bedrag?

[Reactie gewijzigd door Isheara op 2 augustus 2015 00:09]

Welke aansluitingen missen? RJ-45 en VGA for a start. Altijd weer met verloopjes in de weer is niét handig. Bovendien zul je altijd zien dat je niet het juiste verloopje bij je hebt op het juiste moment. Bij een ongeplande presentatie bijvoorbeeld.

Dat overdreven minimalistische design van de Macbooks gaat mij veel te ver. Ik heb een MBP uit 2009 welke ik al te klein vindt en met de nieuwe hebben ze dat nog eens gehalveerd in dikte. Waardoor nog meer aansluitingen sneuvelen. Mij zijn ze als klant kwijt. En ik vind het design van de Dell best prima. Niet alles zo afgerond en klein maar wel netjes, strak, degelijk en zakelijk.

Prima voor de Ultra-portable, ongeschikt voor de zakelijke markt.
Het lijkt in IT-land wel bijna een vuistregel te zijn dat als je er maar een zakelijk stempel op plakt je ineens wegkomt met lelijk en jaren 90 user-facing design (zowel UI als hardware) en absurde prijzen. Kijk alleen al naar de meeste ERP pakketten (de jaren 90 hebben gebeld) vs hoe gelikt 'consumentensoftware' er uitziet. Idem voor design hardware.

Ik heb een tijd terug bij een IT-bedrijf (!!) waarvan de afdeling Systeembeheer gewerkt die serieus HP-laptops uit de 'zakelijke lijn' (daar heb je hem) aan de consultants gaf van €2200. Die zagen er dan ook nog wel enigszins mooi uit (aluminium zoals Zenbook, maar dan 3x zo dik).

Diezelfde consultants vonden dit maar onzin (terecht) en vonden op dag 1 al een laptop met betere specs (o.a. wel een SSD ipv HDD), die ook nog eens €1000 goedkoper was. Alleen ontbrak daar natuurlijk het stempeltje 'zakelijk'. Lang verhaal kort: Systeembeheer teruggefloten, significante kostenbesparing, gebruikers blij, en het zogenaamde onbetrouwbare 'consumentenspul' (letterlijke woorden Systeembeheer) werkte vele jaren later nog perfect.

Overigens, qua user interface beginnen nu de 'zakelijke' softwarebouwers onder druk van grote afnemers stappen te maken om het meer in lijn te brengen met het decennium waarin we leven. De groter afnemers begonnen namelijk door te krijgen wat een enorme kostenpost (en dus inkomstenpost voor consultants van softwarebouwer) het inwerken en trainen is, terwijl zelfs de meeste complexe consumentensoftware anno 2015 zo intuïtief is dat het zonder handleiding (laat staan training) kan worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 2 augustus 2015 22:25]

Bij zakelijke vs consumenten versies gaat het niet zozeer om de kwaliteit maar vooral om consistentie. Zakelijke producten blijven vaak jarenlang hetzelfde waardoor je als bedrijf zeker weet dat onderdelen uitwisselbaar zijn, gemaakte images de juiste drivers aan boord hebben, er geen scheve ogen ontstaan, etc. Een dergelijke zekerheid kost geld, en je zult niet altijd het nieuwste van het nieuwste hebben, maar je kunt er een gedegen beleid op voeren.

Paar simpele voorbeeldjes:
* Supervisor koopt zelf gekozen laptop voor 1000 euro. Daar moet hij het 3 jaar mee doen. Na 1 jaar krijgt hij een hulpje. Ook deze mag een laptop kiezen voor 1000 euro. Nu heeft het hulpje een veel mooiere laptop dat de supervisor, deze wil dus dat ze omgewisseld worden. Resultaat: extra werk voor de systeem beheerders. En dat kost geld.
* Laptop's gaan stuk. Als iedereen jarenlang hetzelfde type laptop gebruikt dan kun je er een paar stuks op voorraad houden en kapotte laptops snel omwisselen door een image te maken en deze over te zetten. De hardware is immers identiek. Heeft iedereen "unieke" laptops dan zal de eindgebruiker of moeten wachten op de garantieafhandeling (vaak onacceptabel), of tijdelijk met een afdankertje moeten werken (ook vaak niet acceptabel) of voortijdig een nieuwe moeten aanschaffen: extra kosten.

Nu is het verschil tussen 2200 or 1200 wel erg groot, maar menig bedrijf zal er, om bovengenoemde redenen, inderdaad liever voor kiezen om een zakelijke laptop van 900 euro te kopen ipv een consumenten laptop van 600 euro, ook als die van 900 niet beter is dan die van 600.
Punt 2 kan ik me in vinden, hoewel het natuurlijk super zonde is.

Punt 1 kan ik me, gezien hoe bedrijven sowieso met personeel omgaan, niet indenken als geldige reden. Als ze zo bezorgd waren om scheve ogen hebben ze nog heel wat grotere issues dan de laptop. Daarbij gaat geld altijd voor wat het personeel ervan denkt, en dit kost geld (opslagkosten, afschrijving, slechte prijs/kwaliteit, versneld weer een nieuwe moeten). Daarbij is het voor veel mensen nou niet bepaald iets om mee te patsen (tenzij het een MacBook is). Dat is meer iets voor auto's en telefoons. Waar ze ook geen voorraden van aanhouden (zeer kostbaar).
Er zijn al vele randvoorwaarden om te voldoen bij de zakelijke laptop-keuze, maar ik had ook zeker het numpad erbij gekozen. Dat heeft met beperkte afmetingen van het 14" model te maken waarschijnlijk.
Let hierop indien je de zakelijke laptop-keuze overweegt.
Een van de afwegingen die daarbij meespeelt is ook zeker de eis die in het artikel wordt gesteld met betrekking tot de mogelijkheid om een docking station te gebruiken. Ontzettend veel bedrijven hebben tegenwoordig flexplekken met docking stations, waarbij je geen numpad meer nodig hebt. Je hebt immers een extern scherm en toetsenbord op je werkplek.

Het voordeel is dan dat je minder gewicht en formaat hoeft mee te slepen van huis naar werk. Ik ben het met je eens dat thuiswerken wel wat minder is, of je moet ook daar een extern scherm gebruiken. Enfin, het hangt er uiteindelijk maar net vanaf wat je als eisen stelt. ;)

Edit: Rocking station typo }>

[Reactie gewijzigd door McRegt op 1 augustus 2015 08:29]

Er zit overigens wel een soort numpad op mbv Fn-toets, maar prettig daarmee werken zou wel behoorlijk wennen zijn. Een extern toetsenbord of puur extern numpad zou ook al voldoen natuurlijk.

Wat ik me net bedenk door jouw opmerking over die docking station, zou je die eigenlijk mee horen te nemen bij de zakelijke laptop, of ten minste noemen wat de meerprijs is om deze erbij te krijgen? Ik zag deze in de pricewatch: pricewatch: Dell Latitude E-Port II Advanced USB3.0 130W kit
Ik vind persoonlijk werken met de Fn toets echt verschrikkelijk. Nog niet eens vanwege het indrukken van twee toetsen voor een cijfer, maar vooral vanwege het feit dat de nummers dan diagonaal boven elkaar zitten en niet recht uitgelijnd zijn. Waarschijnlijk een kwestie van wennen, maar goed...

Het meenemen van het docking station zou wel goed zijn, of in ieder geval het vernoemen van de kosten ervan. Bij een upgrade van zakelijke laptops kun je veelal wel hetzelfde docking station blijven gebruiken, mits hetzelfde merk natuurlijk. Ik schrok namelijk wel een beetje van de prijs 8)7
Om eerlijk te zijn, ik vind het geen enkel probleem om even 3 kabeltjes in te prikken op mijn werkplek (keyboard usb, displayport, power... muis zit zo'n klein draadloos ontvangertje voor in). Om nou richting de 200 euro neer te leggen zodat je 5 seconden sneller door kunt werken vind ik wat overdreven eigenlijk, vooral op dit budget.

Edit: Trouwens die docking station hierboven gelinkt vind ik er eigenlijk helemaal niet handig uit zien... Als je hem dockt wil je waarschijnlijk een los keyboard gebruiken, maar zo te zien blijft je laptop plat op tafel bij dat model en dan zit hij al snel in de weg. Ik gebruik gewoon een plastic standaard waar ik hem in zet zodat hij minder ruimte in neemt en het scherm meer op gelijke hoogte komt te staan met de 24" monitor er naast. Een stuk handiger als je het mij vraagt, en veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 1 augustus 2015 09:59]

Met een breed genoeg bureau plaats je de dock natuurlijk aan de zijkant van het oppervlak. De monitor(en), muis en toetsenbord komen dan midden op het bureau, wat dan dus effectief naast de dock is, en niet ervoor/boven/achter. De laptop wordt vervolgens gewoon ingeklapt in de dock geplaatst.

Zo worden ze in ieder geval bij ons op kantoor standaard gebruikt :)
Ik ben juist erg tegen een numeriek pad. Als je niet veel met cijfers werkt, dan is het alleen maar contra-productief. Het grootste nadeel is dat het toetsenbord uit het midden staat (en je trackpad meestal ook). Daardoor krijg je een ietwat vreemde houding. Ik ben blij dat de huidige trend toch weer schuift naar keyboards zonder numeriek pad. Helaas verdwijnen ook de toetsen page up.down, home, end naar de 'fn' sectie. Dat stoort mij dan wel weer enorm.
Ik werk zelf nu bijna vijf jaar op een 15,6" laptop met numeriek toetsenbord en heb geen last van vreemde houdingen. Het numeriek toetsenbord vind ik juist erg handig omdat je door NumLock uit te zetten al die toetsen die jij noemt (home, end, PgUp, PgDown, Del, Ins, etc) zonder Fn kunt bereiken.
Ik denk dat deze discussie precies aantoont waarom een numeriek keypad geen vereiste zou moeten zijn. Er zijn namelijk mensen die geen laptop zónder numeriek keypad willen, maar ook mensen die geen laptop mét numeriek keypad willen.

Het is dus een kwestie van voorkeur, en ook voor een groot deel een kwestie van workflow. Hoe graag fabrikanten en IT afdelingen van grote bedrijven ons ook anders willen doen geloven, niet elke zakelijke computergebruiker is hetzelfde. Ze doen andere dingen en hebben daardoor andere wensen en eisen. Waar de financieel controller uren aan een stuk in Excel bezig zal zijn vrijwel uitsluitend op een numeriek keypad leeft, leef ik vooral in de Terminal en heb ik zowel Excel als dat numerieke keypad niet nodig.
Een basis laptop van 600 euro, maar dan geen ssd: onbegrijpelijk wat mij betreft. Als er iets is wat de gebruikserservaring ten goede komt is dat het wel, en als daar het budget niet voor is dan kan je ook wel een veel goedkopere laptop kopen. Snel is ie dan toch nooit...
In de review staat dat je voor dat geld kan kiezen voor een laptop met 256GB ssd of een full-hd-scherm, maar nooit met beiden tegelijk. In de review kozen voor een full-hd scherm, en jij zou dus voor een ssd kiezen. Je moet altijd prioriteiten stellen met een beperkt budget.
Met die argumentatie kan je natuurlijk elke keuze goedpraten. Ik denk dat je als je ziet dat je voor een budget laptop voor E 600 geen ssd kan nemen, maar wel andere high-end onderdelen dat je beter kan realiseren dat je of beter een iets duurdere laptop kan kopen waar niet zo'n enorme consessie gedaan hoeft te worden of dat je beter een veel goedkopere laptop kan kopen. Dit is vlees noch vis.
Het hele idee van een budget laptop is dat je gebonden bent aan een (komt ie), budget. Dat wil dus zeggen dat je compromissen moet sluiten.
Maar... Voor 450€ heb je de asus r556 al waar je voor 150€ wel een leuke ssd in kwijt kan.

Fhd scherm en ssd met een i3 4030

[Reactie gewijzigd door mathelicious op 3 augustus 2015 09:47]

...of je koopt een groter scherm en spaart ondertussen dat je werkt met de kleine SSD/HD voor een grotere SSD. Die SSD's vallen erg snel in prijs en zijn relatief eenvoudig te wijzigen. I.t.t. het scherm :)
Ik denk dat de keuze goed te verantwoorden valt. Een 1366x768 scherm is voor veel mensen minstens even nadeling op de gebruikerservaring als een HDD. Die HDD kan je echter gewoon vervangen, terwijl je voor een 1080p scherm heel je laptop moet gaan vervangen. Bovendien wordt in het artikel zelfs vermeld hoe makkelijk je die vervangt inclusief een foto.
Wil je meer opslagcapaciteit of overstappen op een ssd, dan moet je dus de aanwezige 2,5"-schijf vervangen. Dat gaat gelukkig eenvoudig, want de bodemplaat van de laptop wordt met drie boutjes op zijn plek gehouden. Daaronder bevinden zich de eerder genoemde harde schijf en het werkgeheugen.
Zolang Apple het nog durft om hun iMacs en Mac Mini's te leveren zonder standaard SSD, voor veel hogere prijzen dan waar we hier over praten, is het mijn inziens nogal voorbarig om onze hooivorken te richten op SSD-loze laptops van €600 en lager.

Verder totaal met je eens: SSD is een must. Liever een goedkopere CPU en SSD als het echt niet kan met de huidige marge.
Een SSD in een i3 vind ik echt een twijfelgeval. Ik zou eerder aanraden te investeren in een i5, krachtiger, en energie zuiniger. Een SSD in een Pentium of een Celeron is gewoon een vlag op een moddership.
Oneens. Recent voor iemand een PC'tje samengesteld en daar heb ik juist gekozen voor een SSD+celeron combinatie ipv HDD+i3. Dat ding start binnen een seconde of 3 Windows 10 op en alles draait zonder enige lag. De enige uitzondering is misschien een game PC/laptop, maar dan hebben we het sowieso al niet meer over een apparaat van <600 euro.
Juist andersom.

De opslag is de bottleneck.

Heb veel systemen samengesteld voor mensen wat minder budget en dus met Pentium en Celerons, waarbij ik de HDD verving voor een SSD.

Een verschil van dag en nacht in de praktijk.

Op grote afstand kwam werkgeheugen, flink daar achter GPU en daar weer achter de CPU.
Ik vind de Thin&Lights erg mooi en wil mijn laptop graag vervangen. Echter is voor mij de pointingstick/eraserhead/trackpoint onmisbaar. Maar er komen steeds minder laptops met deze ergonomische feature.

Bestaan er überhaupt thin&lights met een pointing stick?
Een Thinkpad Yoga 12 heeft een trackpoint
Da's vet, maar dat ding is even klein als mijn 12" tablet.
Die Yoga 3 (Pro)'s zijn vet, maar die hebben dan weer geen trackpoint. :(
edit:

Hey de Yoga 14 heeft ook een trackpoint.. Interesting. :)

Full Disclosure: Ik heb nu een eerste generatie Lenovo X1 Carbon. Hij bevalt op alle gebieden, maar het TN-panel scherm is echt van beschamend slechte kwaliteit voor zo'n dure laptop. Ik wil goede kwaliteit kleuren en een dubbele resolutie.

De X1 Carbon 2015 is heel fijn, maar Lenovo heeft de grote vergissing gemaakt er geen SD-kaartlezer in te doen. Ik gebruik deze cardreader bijna dagelijks.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 1 augustus 2015 15:32]

Ik dacht dat je juist een kleine laptop zocht. :)
Een Yoga 14 is dan inderdaad een optie, maar ook een HP Elitebook heeft een trackpoint.
Het aanbod in zakelijke laptops is zeer karig. Maar zal ditzo zijn omdat de meeste "zakelijke" mensen genoegen nemen met een normale laptop? Deze doen hun werk meer dan prima en deze zijn ook zeer goed te beveiligen met allemaal verschillende trucjes. Ook krijg je een normale laptop voor minder geld, maar wel met betere specificaties.
De hele categorie 'zakelijk' is ontzettend vreemd eigenlijk, gezien de ontzettend brede diversiteit aan beroepen die een laptop vereist. Ik als ontwikkelaar stel veel hogere eisen aan een laptop dan een niet-ontwikkelaar. Een grafisch ontwerper (die zal waarschijnlijk desktop gebruiken) zal ook weer andere eisen hebben. Je zou dan ook eigenlijk een verder onderscheid hierin moeten maken, maar dat is veel te veel werk en te veel afhankelijk van verschillende variabelen. :P

Ik ben het met je eens dat voor het meerendeel van de zakelijke gebruikers een 'normale' laptop prima is qua specificaties. Waar je echter wel mee zit is dat normale laptops niet altijd de gewenste veiligheid bieden. Veel normale laptops hebben geen smartcard reader welke toch vaak gebruikt wordt binnen bedrijven voor two-factor authenticatie.
Ik moet zeggen dat dat ook niet vaak gebeurd.
Mijn vorige zakelijke laptop had een cardreader, maar die is nooit gebruikt. Fingerprint ook niet.
Zelfs docking station zijn er niet.
Wel wordt de TPM chip gebruikt: de HDD is encrypted.

En als ontwikkelaar had ik ook hogere eisen (SSD, 16GB), maar die werd niet door het bedrijf aangeboden als keuze. Pas enige tijd later kwam die optie erbij.
Anoniem: 289295
1 augustus 2015 08:35
Eigenlijk moet je bij de basislaptops standaad 100 euro bij de prijs optellen om een ssd in te bouwen. Want echt, anno 2015 nog een 5400rpm HDD...
ik heb net een Z50 gekocht. Met HDD. En als ik nog 100€ besteed komt er 8 GB Ram extra in. Die HDD staat echt onder aan de lijst.
Kleine minpuntjes zijn de afwezigheid van toetsenbordverlichting.
Waarom wordt dit als een minpunt gezien?
Wordt als een klein minpuntje gezien ;)

Ik kan niet meer zonder, vooral 's avonds wanneer het donkerder is vind ik het toch prettig dat mijn toetsen verlicht kunnen zijn indien ik dat wil ( ik type blindelings uiteraard, maar dan nog speciale tekens of wat dan ook is ook blindelings niet al te handig te vinden ).

Als je het niet gewend bent, weet je ook niet wat je mist :D Voor mij in ieder geval nooit meer een toetsenbord zonder verlichting.
Is dit niet een retorische vraag? Verlichting dient maar één doel en dat is verlichten… Vooral in het duister neigen mensen daar wel naar. :9 Al typ ik blind, ik mis toch altijd een backlight op het keyboard als ik 's avonds achter m'n desktop computer zit.
Een dockaansluiting is toch achterhaald? Je hebt tegenwoording prima USB 3 docks. Niet merk- of typegebonden, en doen het prima. Ik werk er dagelijks mee.
Ja, ben ik het helemaal mee eens. In 4 jaar tijd zonder dock geen moment een gemist. Er zijn prima usb docks. Zoals hierboven al genoemd is zo n zakelijke laptop sowieso moeilijk generiek vast te stellen. Ik werk redelijk veel met getallen, dus ik wil niet zonder een numeriek toetsenbord. Daarnaast heb ik ook vaak meerdere aplicaties naast elkaar open staan, 14" is dan te klein.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee