Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 128 reacties

De markt voor gamehardware is voor industriële ontwerpers een echte speeltuin. Waar het uiterlijk bij mainstreamproducten niet te excentriek mag zijn, geldt voor gamehardware dat er eigenlijk geen regels zijn, zolang het maar opvalt, agressief oogt en tot aan de nok vol zit met gekleurde leds. Die gedachte wordt vaak doorgetrokken naar de gebruikte componenten, vooral bij gamelaptops. Een reguliere desktop-cpu in een notebook? Geen probleem. Desktopvideokaarten? In sli? Komt voor de bakker. Mechanische toetsenborden? Waarom niet. Zelfs waterkoeling is tegenwoordig een optie bij gamenotebooks. En Acer bewijst op IFA dit jaar met hun nieuwe Predator 21X-gamenotebook dat het einde nog lang niet in zicht is.

Ten eerste omdat de 21X bizar groot is: zoals de naam al verklapt, heeft het scherm een diagonaal van maar liefst 21", wat hem zelfs in vergelijking met andere gamenotebooks erg groot maakt. Zo groot dat hij eigenlijk niet meer normaal als laptop te gebruiken is. In een rugzak gaat hij nooit passen, met bijna 8kg neem je hem niet zomaar onder je arm mee en al zou je dat wel lukken, dan moet je alsnog de twee enorme stroomadapters ergens kwijt die bij elkaar 660w aan vermogen kunnen leveren. Je kunt hem misschien nog het beste in een koffer op wieltjes vervoeren.

Acer Predator 21XAcer Predator 21XAcer Predator 21XAcer Predator 21XAcer Predator 21X

Een gebogen laptopscherm

Het formaat is gek genoeg niet het opvallendste aan de 21X; die eer gaat naar het scherm. Acer heeft namelijk een gekromd 21:9-scherm ingebouwd, iets wat we nog niet eerder hebben gezien bij een laptop. Zo'n gekromd ultrawide scherm ziet er natuurlijk indrukwekkend uit, maar we zagen wel dat het paneel niet helemaal netjes in zijn jasje zit; in alle hoeken was duidelijk backlight-bleeding te zien als donkere achtergronden weergegeven werden. En dat zal bij spelen van games toch geregeld het geval zijn.

Het is niet gek dat laptopschermen in de regel plat zijn, want je wil dat een laptop niet te dik is en makkelijk dichtgeklapt kan worden. Dat is bij de 21X niet het geval: klap je hem dicht, dan blijft er een kier over tussen de twee laptopdelen. In dit geval is dat echter een pluspunt, want daardoor had Acer genoeg ruimte om een mechanisch toetsenbord in te bouwen, op basis van Cherry MX-switches. Er zijn dus geen concessies gedaan aan de hoogte van de toetsen en tikken op de 21X is voor fans van mechanische toetsen dan ook een fijne bezigheid. Elke toets heeft een eigen rgb-led en via de meegeleverde software kun je een regenboog aan kleuren over het toetsenbord heen leggen.

Een normaal touchpad is niet aanwezig, waarschijnlijk omdat er simpelweg geen ruimte voor was onder het toetsenbord. In plaats daarvan zijn de trackpad en het numerieke eiland gecombineerd in één fysiek blok dat naast het toetsenbord in de behuizing is verzonken. Aan de ene zijde zitten de numerieke toetsen en aan de andere een trackpad met twee knoppen. Wisselen is simpelweg een kwestie van het blok eruit pakken en omdraaien, waarbij kleine contactjes op de achterzijde voor de verbinding zorgen. Als feature past het helemaal in het doorgeslagen thema van de 21X, maar praktisch is het niet.

Acer Predator 21XAcer Predator 21XAcer Predator 21X

De 21X heeft verder alle knoppen en aansluitingen die je kunt bedenken. Zowel normale usb 3.1-poorten als poorten met de nieuwe usb-c-stekker, hdmi en displayport voor video-uitvoer, en een rj45-aansluiting voor bedraad netwerk. Links van het toetsenbord zitten nog zes extra toetsen die door de gebruiker naar wens geprogrammeerd kunnen worden.

Hardware

De twee enorme voedingsadapters van de 21X zijn vooral nodig om het duo GTX1080-videokaarten van genoeg stroom te voorzien. Die zorgen er samen met een nog onbekende cpu uit Intels nieuwe Kaby Lake-generatie voor dat je vrijwel elke moderne game op deze laptop moet kunnen spelen. Zeker omdat de beeldresolutie 'slechts' 2560x1080 pixels is en niet 4k. Uit onze eigen tests met de GTX1080 in sli weten we dat je met een dergelijke set-up een redelijk zware game als GTA V op hoge settings met meer dan 130fps kunt spelen. Daarbij is het fijn dat het scherm G-Sync ondersteunt en je dus geen last hebt van tearing of terug hoeft te vallen op v-sync en lagere framerates. De 21X heeft duidelijk nog genoeg rekenkracht in reserve, waardoor hij niet te snel achter de feiten aan zal lopen.

Ook bij de rest van de hardwarekeuzes is Acer redelijk doorgeschoten. Zo is er ruimte voor vier ssd's en zijn er maar liefst vijf ventilatoren aanwezig voor koeling, waarvan je er eentje zelfs kunt zien zitten door een transparant paneel boven het toetsenbord. Natuurlijk met led-verlichting. De overgebleven ruimte aan de binnenkant is opgevuld met vier luidsprekers en twee subwoofers.

Acer Predator 21X

In de praktijk: eyetracking 

Acer heeft de handen ineengeslagen met de mensen van het bedrijf Tobii om de X21 uit te rusten met eyetracking. Een strip onder het scherm bevat infraroodcamera's en -lampen die de ogen van de gebruiker kunnen herkennen en ook kunnen volgen. Binnen een game kun je daardoor bijvoorbeeld bewegen door met je ogen naar de rand van het scherm te kijken of mikken door simpelweg te kijken naar waar je op wil schieten.

Beide situaties konden we uitproberen in een korte demo van een ruimteshooter. Technisch werkte het prima en het systeem is niet te foppen door bijvoorbeeld alleen je hoofd te bewegen terwijl je blik op hetzelfde punt gemikt blijft. Maar of het echt handig is? Het camerastandpunt veranderen door naar de rand te kijken voelde nogal klungelig en omslachtig aan. Kijken naar vijanden tijdens het schieten bleek al iets intuïtiever, maar we kregen niet het idee dat het beter werkte dan het gebruik van een muis. Wellicht dat er games zijn die de techniek veel beter inzetten, maar op basis van deze korte demo waren we niet overtuigd.

Acer Predator 21X

Tot slot

De Predator 21X is geen laptop waarvan Acer er veel zal verkopen; het is zelfs nog maar de vraag of de laptop naar de Benelux komt. Afgaand op de lage oplage, complexe constructie en snelle hardware zou het ons niet verbazen als de 21X tegen de 5000 euro gaat kosten. Voor het gros van de mensen zal hij dat niet waard zijn, maar als je een notebook wil die krachtig genoeg is om vrijwel alles te draaien wat er de in komende tijd uitkomt, weinig waarde hecht aan portability en juist een kick krijgt van een overdaad aan features en ledlampjes, dan ben je bij de Predator 21X aan het juiste adres.


Door Wout Funnekotter

- Hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers en heeft zich lange tijd beziggehouden met het testen en recenseren van allerlei producten, met een nadruk op mobiele technologie. Sinds augustus 2015 is hij hoofdredacteur. In die rol werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren. Wanneer de tijd het toelaat, schrijft hij nog wel eens een review.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (128)

Ik denk dat er meer verkocht zullen gaan worden door mensen uit het bedrijfsleven dan gamers. Zie het namelijk wel vaker, dat gaming laptops gekocht worden. Die hebben namelijk (over het algemeen) goede specificaties. Verder is alles over de top bij deze laptop.
Denk eerder dat zakelijke gebruikers met CAD applicaties Quadro kaarten willen met drivers die bedoeld zijn voor CAD en niet voor gaming (is er btw een Firepro oid voor laptops?) en niet een dual 1080 desktop replacement met een formaat en gewicht waarop de meeste stoeptegels jaloers zijn...
Kan me bij een 'hip en nieuw' bedrijf zoiets nog wel voorstellen, hoewel er talloze alternatieven zijn die beter werken, sowieso de 4u support contracten die je bij professionele laptops kan krijgen, als iemand 5000 euro aan laptop waard is zal het nog veel meer kosten zodra die laptop kapot is en een week of drie-vijf weg is en je CAD ontwerper dan maar gaat schoonmaken...
Bij de meeste formele bedrijven wordt je met zo'n kermisattractie gelijk vriendelijk bedankt voor je (korte) tijd en de deur gewezen...
Denk dat dat meevalt. Die Quadro kaarten hebben alleen betere support en CAD software draait net zo goed op consumenten kaarten. Daarnaast zijn videokaarten tegenwoordig zo snel dat mid-end kaarten al ruim voldoen voor CAD applicaties. Ik heb zelf recent een Quadro 4000 (kaart van §800 uit 2012) vervangen door een Radeon HD7750. Ohh heerlijk wat een stilte en ik merk geen verschil in m'n CAD software. Beetje 3D renderen in CAD (zelfs 'zware samenstellingen') stelt natuurlijk niets voor ten opzichte van games van vandaag...
Ik kan mij wel voorstellen dat bedrijven gaming notebooks bestellen, maar of dat voor de bedrijfsvoering even verstandig is betwijfel ik.

Als eerst: persoonlijk vind ik de looks van deze notebook net alsof een kind van 8 zijn "ultieme spelcomputer" mocht tekenen. En dit is niet de enige gaming notebook die dat uitstraalt. Ook de enigzins ingetogen gaming notebooks van Asus of MSI vind ik nog te flashy.

Daarnaast zijn sommige van die gaming notebooks ontzettend beroerd gekoeld (thermal throttling wanneer CPU en GPU volledig werken). Dat zal echter wel verbeterd zijn aangezien ze claimen desktop GPU's er in te stoppen, maar dan spreek je vaak wel over 17"+ bakbeesten van 4kg+ met een accu goed voor 3 uurtjes idle. Juist portability is de reden waarom je voor bedrijfstoepassingen een laptop ipv een desktop aanschaft.

Daarnaast kan je ook altijd afvragen hoeveel video editing of CAD tekenwerk je buiten de deur gaat doen. Natuurlijk, als elke werknemer 1 machine heeft moet die machine voor alles geschikt zijn; maar soms kan een presentatie netbook voor office werkzaamheden oid plus een desktop ook prima werken.
Andere bedrijfslaptops waar ik eerder aan denk is een HP Zbook of een Lenovo Thinkpad. Je zit dan ook bij een leverancier die naast stevige machines ook nog eens de bijbehorende service er op biedt.
Ik denk dat er meer verkocht zullen gaan worden door mensen uit het bedrijfsleven dan gamers. Zie het namelijk wel vaker, dat gaming laptops gekocht worden. Die hebben namelijk (over het algemeen) goede specificaties. Verder is alles over de top bij deze laptop.
Hier zat ik ook meteen aan te denken. Dit apparaat werkt prima als bijvoorbeeld CAD teken station (lekker groot scherm, goede videokaart voor renders en goed toetsenbord). Programmeren gaat er vast ook prima op gezien het mooie keyboard e.d.

Leuk dingetje voor ZZP'ers die in de R&D werken en af en toe op locatie bij een klant moeten werken.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 2 september 2016 12:46]

Mjah, zie je het al voor je? Als externe binnen komen lopen met je laptop-trolly, dat ding eruit halen, even zoeken naar 2 vrije stopcontacten voor de dubbele voeding, oordopjes in tegen het geluid van de ventilator, en vervolgens het toegestroomde publiek even een lichtshowtje geven met de ledjes van je toetsenbord. Als dŠt geen professionele indruk achterlaat... Neem dan gewoon een lichter en compacter mITX systeempje mee met een muis/toetsenbord. Monitoren staan er bij de klant toch wel (met meer dan die 21" schermoppervlak van de "laptop").

Geen idee wat in de CAD wereld gebruikelijk is, maar waarom een gemiddelde programmeur dual 1080's dusdanig hard nodig zou hebben dat hij er 8kg aan laptop (in-, of exclusief voedingen?) voor mee gaat slepen, is me een raadsel.

Oh, en het touchpad zit aan de verkeerde kant ;)

[Reactie gewijzigd door tympie op 2 september 2016 09:37]

Mjah, zie je het al voor je? Als externe binnen komen lopen met je laptop-trolly, dat ding eruit halen, even zoeken naar 2 vrije stopcontacten voor de dubbele voeding, oordopjes in tegen het geluid van de ventilator, en vervolgens het toegestroomde publiek even een lichtshowtje geven met de ledjes van je toetsenbord. Als dŠt geen professionele indruk achterlaat... Neem dan gewoon een lichter en compacter mITX systeempje mee met een muis/toetsenbord. Monitoren staan er bij de klant toch wel (met meer dan die 21" schermoppervlak van de "laptop").

Geen idee wat in de CAD wereld gebruikelijk is, maar waarom een gemiddelde programmeur dual 1080's dusdanig hard nodig zou hebben dat hij er 8kg aan laptop (in-, of exclusief voedingen?) voor mee gaat slepen, is me een raadsel.

Oh, en het touchpad zit aan de verkeerde kant ;)
Daar heb je dan wel weer een punt. Dat wat ik dik gedrukt heb gemaakt kan echter juist een pluspunt zijn.

Belangrijkste voor een ZZP'er is dat een klant je niet vergeet nadat je weer weg bent (sales/marketing dus). Als je dat o.a. kunt doen, door met een mega bijzondere/leipe/grappige laptop aan te komen kan dat zeker geen kwaad. Als je dan ook nog goed werk aflevert dan is de klant EN tevreden EN hij zal "die jongen met die gekke laptop" nooit meer vergeten ;)... Dat kan op termijn waardevoller zijn dan (bijvoorbeeld) 5000 EUR aan Google adwords...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 2 september 2016 09:49]

Ja, of de klant denkt: "Goed werk geleverd, maar als hij blijkbaar geld overhoudt voor dat soort speelgoed, moeten we bij een volgende inzet het toch nog eens over het uurtarief hebben". Dus of opvallen in deze zin een voordeel of juist een nadeel is, hangt denk ik sterk af van de bedrijfscultuur.
Ja, of de klant denkt: "Goed werk geleverd, maar als hij blijkbaar geld overhoudt voor dat soort speelgoed, moeten we bij een volgende inzet het toch nog eens over het uurtarief hebben". Dus of opvallen in deze zin een voordeel of juist een nadeel is, hangt denk ik sterk af van de bedrijfscultuur.
Mwoa. Ik denk dat de gemiddelde klant waar je voor wilt werken er echt totaal niet mee kan zitten hoe "professioneel" je laptop eruit ziet. En ook het uurtarief is geen moeilijke diepe overweging: het is gewoon wat de markt doet. En op dit moment mag een bedrijf in Nederland blij zijn als ze Łberhaupt een (hele dure) Nederlander kunnen vinden voor programmeer opdrachten. Het zijn goude tijden voor ZZP'ers met enig talent en programmeer skills (weet ik uit eigen ervaring).

Als je als fulltime programmeur ZZP'er de 100k omzet per jaar niet haalt dan doe je iets verkeerd. Dat weet de klant ook. Dus die zal niet raar opkijken als je met een "extreem dure" laptop aan komt. In tegendeel.

Het zou ook een beetje een vreemde instelling zijn van de klant als hij het "slecht" zou vinden dat zijn leveranciers "geld over houden voor speelgoed" wegens succesvol zijn.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 2 september 2016 12:45]

Klopt, ligt het er toch nog aan wat je programmeert, misschien.

Maar die dubbele videokaart is voor programmeren gewoon overkill.
Ik hoop dat er dan genoeg aansluitingen voor beeldschermen aan zitten. Dan kun je de kaarten wellicht nog ergens voor gebruiken.
Al is een snelle laptop met groot beeld wel handig, lijkt me.
Tot nu toe gebruik ik de laptop altijd als tweede beeldscherm.

Wat je zegt merk ik ook wel.
Als (beginnend) "embedded software" programmeur, zijn er een aantal bedrijven die al meerdere keren contact met me hebben opgenomen.

Het idee van ZZP'er trekt mij eigenlijk niet zo, zeker niet als beginner.
Dat zal de reden zijn waarom sales-folk graag in een dure auto rijdt :P

Blijkbaar let men niet zo op dat soort gedrag, of bepaalt het niet de aankoop maar alleen de mening over de persoon :P
Ja zoiets als dat je 3 zzp'ers laat komen voor een nieuwe badkamer, allemaal keurige jongens.
De 1 komt met een Ferrari aan, de ander met een NEw kids on the block auto en de ander gewoon met een werk busje.

De ferrari en neon gti syndroom zul je niet vergeten, ik ga voor die met het werkbusje.
Snappie? Dit is leuk voor studenten, niet voor in de echte zakelijke wereld.. Tenzij het gaming gericht is misschien, maar niet zoals in jouw voorbeeld... Dan sta je gewoon voor paal.
Hier in NL wel idd, in de veel grotere markt genaamd de VS, hebben ze dit "kop boven maaiveld" syndroom niet zo.

Vandaar dat ie ws niet naar de benelux komt.
Oh ik weet niet of de grote zaken jongens in Amerika met zo'n discoding lopen, zou goed kunnen :D Hier in NL moet ik de eerste nog tegenkomen.
ja lol en de klant denk bij zijn eigen wat was dat voor een raar ding, dat heb ik nog nooit gezien.lol
Sir you made my day!

Maar ik denk niet dat ik blij zou zijn als er een externe binnen zou komen met zo'n laptop om hem vervolgens nog serieus te moeten nemen. Het ziet er niet echt zakelijk uit. Ik had bij mij op school ooit een gast zitten die had een kernreactor van Asus altijd bij. Maakte zoveel herrie dat het gewoon vervelend was.

Ik denk een beetje bedrijf dat veel CAD gebruik eerder een render server neer zet dan iedereen een machine van 5K geeft.
Een windturbine _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_ |:( |:(

Maar goed op school okť, zit je met allemaal jongeren die het misschien alleen wat irritant vinden, maar niet 1 of andere deal gaan afwijzen. Dus daar kan het nog wel (op de herrie na dan), in het bedrijfsleven (buiten de gaming sector) kan je het gewoon niet maken om met zo'n new kids on the block laptop aan te komen..

Maar goed daar is deze laptop dan ook duidelijk niet voor bedoeld haha.
Deze laptop is voor die doorsnee gamer (wat je op een km afstand herkend), die vinden dat cool, leuk, mooi (hun goed recht, niks mis mee!). Enige wat jammer is, is dat veel fabrikanten denken dat gamers alleen maar ''zo'n soort'' mensen zijn. Ik heb totaal niks met zulk uitziende apparaten, wel vind ik het leuk om af en toe een spelletje te doen..

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 2 september 2016 22:51]

[...]
Hier zat ik ook meteen aan te denken. Dit apparaat werkt prima als bijvoorbeeld CAD teken station (lekker groot scherm, goede videokaart voor renders en goed toetsenbord). Programmeren gaat er vast ook prima op gezien het mooie keyboard e.d.

Leuk dingetje voor ZZP'ers die in de R&D werken en af en toe op locatie bij een klant moeten werken.
Nou nee hoor, die kijken eerder naar een HP Zbook bijvoorbeeld.
Zakelijk en gaming is een totaal andere doelgroep, de zakelijke markt zit niet te wachten op een bling bling device met rode lichtjes onder het toetsenbord. Nee het moet solide zijn en het moet lang ondersteund worden door de fabrikant (ook ivm drivers en images).
Ja, ga er mee naar Klaverblad Verzekeringen...
HaHa, en ga dan uitleggen dat die drakenkopafbeelding bovenop je bedrijfslogo is, ik zie een volgende klaverbladepisode in wording.

Maar laten we het apparaat niet afzeiken, lang leve de creativiteit. Wat voor ons nederlanders over the top is hoeft dat ergens anders in de wereld niet te zijn.

[Reactie gewijzigd door teacup op 2 september 2016 16:19]

Ik denk dat er meer verkocht zullen gaan worden door mensen uit het bedrijfsleven dan gamers. Zie het namelijk wel vaker, dat gaming laptops gekocht worden. Die hebben namelijk (over het algemeen) goede specificaties. Verder is alles over de top bij deze laptop.
Maar die hebben dit apparaat echt niet nodig. Gamenotebooks voor de veeleisende personen in 't bedrijfsleven is op zich niet heel vreemd (zelf heb ik als developer ook een MSI GS70 gamingnotebook staan). Maar die zullen eerder kiezen voor de simpelere strakke notebooks die gewoon portable zijn. Niet dit soort bakbeesten.
Het bedrijfsleven zal dan eerder uitwijken naar de bijvoorbeeld de ZBook lijn van HP. Deze worden geleverd met Quadro videokaarten met gecertificeerde drivers voor CAD toepassingen. Ook voor developers ( ondergetekende ) zijn dit qua specs en robuustheid zeer goede laptops.

Voordeel van een 15 of 17" laptop is dat je hem nog fatsoenlijk mee kan nemen, in een dockingstation kan stoppen, of kan plaatsen op een laptopstand bij de klant. Dat is met deze 21" sjouwable onmogelijk.
Dat er in het bedrijfsleven game laptops gebruikt worden is niet raar. Wanneer er veel (grafische) power nodig is, draagbaarheid en accuduur niet echt belangrijk zijn, maar wel makkelijk verplaatst moet kunnen worden, zijn game laptops een uitkomst.

Deze game laptop daarentegen zie ik niet echt zakelijk gebruikt worden (ook niet niet-zakelijk trouwens). Maar hoe dan ook wel gaaf wat ze hier in een "draagbaar" apparaat weten te stoppen.
Tja dat zat ik mij ook af te vragen Hoelang kan je op een batterij vulling draaien met dit ding ?
Voor de rest leuk om eens gezien te hebben maar blijf liever bij Dell en msi toch iets degelijker .
Denk dat je de batterij ook meer moet zien dat je het toestel van stopcontact naar stopcontact kunt dragen ;)
of als UPS als de stroom uitvalt. Met een beetje geluk haal je een half uur op de accu tijdens gamen.
Dat zal dan niet GTA V of een andere (zware) game zijn op de accu aangezien alles flink terug klokt zonder stroom, en dan nog zal een half uurtje misschien net te halen zijn als je je best doet om zuinig te zijn :/
Ik heb op de gamescom met een laptop gespeeld van het turkse bedrijf Monster, die had een desktop i7-6700 erin met een geforce 1080 en nog een 2*ssd+2*hdd. Het hele gebeuren werd gevoed door 2 voedingen. De persoon die het apparaat in elkaar had gezet claimde dat dit zo'n 1,5uur op de accu kon blijven werken als je een spelletje deed. Dat viel mij eigenlijk nog best mee. (Op site staat de accu vermeld als 82Wh)
De 'omdat het kan' laptop.

Wel een beest van een laptop maar inderdaad het prijskaartje. Wie van het gros mensen zou dit nou kopen voor dat absurde bedrag?
Wat een gezeur, het is een geweldig apparaat. Praktisch? Nee. Nodig? Nee. Draagbaar? Nauwelijks.

Maar toch ben ik blij dat dit soort laptops er ook zijn!
Nou zeg je wat, maar in principe is deze heel prima geschikt voor mensen die elke dag van werkplek wisselen en zwaar grafisch werk doen. Neem bijvoorbeeld video schieten, bewerken en renderen op locatie.

Dit ding neem je dan, zoals Wout suggereerde, mee in een reiskoffer, eventueel met een tweede monitor en je bent helemaal het baasje.

Dan moet Acer natuurlijk wel een PRO editie uitbrengen zonder kinderbehuizing :-)
Dan kun je net zo goed een mac pro en een 32" 4K monitor in een koffer stoppen.
http://www.casecruzer.com...mac-pro-monitor-case.html
Ik denk dat dat minstens net zo compact en mogelijk zelfs lichter is.
Alleen heb je dan de fatsoenlijke gpu's niet, voor gpu rendering. ;) en iets zegt me dat dat alsnog duurder zou zijn.. :')

OT: Gaaf dat ze ermee experimenteren, zou het wel eens willen ervaren. Maar ontzettend jammer dat ze niet iets meer tijd in design steken. Het is net een kermis attractie op deze manier. En nou is dit wel een heel uitzonderlijk geval, het is wel jammer. Veel mensen zouden dergelijke prestaties prima voor werk willen gebruiken. Zeker in mijn vakgebied (VFX/animatie) maar met zo'n ding durf ik niet aan te komen bij een klant.

Eigenlijk is enkel de Razer Blade dan nog enigzins interessant, maar meer fabrikanten zouden die richting wel op mogen. Maar ondanks ik twee gamelaptops vergelijk, vergelijk ik misschien alsnog appels met peren, daar ben ik me bewust van, gezien specs/gewicht/doel. However ben ook wel benieuwd of zo iets echt gaat verkopen..
Normaal gesproken vind ik 'gamer' behuizingen en laptops heel erg lelijk en smakeloos, maar dit ding is zo over the top dat ik deze wel weer gaaf vind. Dit ding lijkt afkomstig uit een SF-film.

Edit: hij heeft geen palmrest en is vreselijk dik. Het lijkt me dus erg oncomfortabel om met dit ding te werken omdat je je polsen in een vreemde hoek moet houden. Niet fijn.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 2 september 2016 11:33]

Een Mac Prullenbak heeft best interessante GPUs, zover ik weet high-end Radeons, met ondersteuning. Daarnaast gok ik dat deze laptop niet voor 5k de winkel verlaat, een desktop met deze specs doet al 3-4k (met dank aan de GPUs a 700+ euro en een CPU van 500-ish pegels), dus verdubbel dat maar voor deze laptop.

Ik zou zelf meer in de richting van remote rendering zoeken... of een mini-PC in elkaar kwakken met dezelfde specs, in een koffer ;)
Wij werken gewoon met desktops. In principe kun je gewoon niet serieus renderen op een laptop zonder de levensduur aanzienlijk te verkorten. In een game zal je GPU niet gauw geneigd zijn daadwerkelijk 100% van je GPU te vragen. Met rendering wel en ik denk dat die twee 1080's flink want warmte afgeven, laat staan voor 24+ uur onafgebroken.

Nadeel van de Mac Pro is dattie ontzetten verouderd is en al heel lang geen update heeft gehad. Sowieso was het een ontzettende fout om AMD kaarten erin te stoppen, dat maakt het al niet meer interessant voor GPU rendering. Je wilt tenslotte zo veel mogelijk cuda cores. Verder wel een mooie machine hoor. Maar echt een waste of money op dit moment.

Maar goed ik zie nog weinig doelgroep voor bovenstaande machine. Het heeft de looks waar wellicht menig 16-jarige gamer erg blij van zou worden. Maar dat lijkt me weer niet de doelgroep met zo'n prijs en dat zie helaas erg vaak.
elke dag van werkplek wisselen en zwaar grafisch werk doen. Neem bijvoorbeeld video schieten, bewerken en renderen op locatie.
Maar dat komt eigenlijk niet voor. ;)
Serieus professioneel bewerken wil je in een goed 'ingeregelde" ruimte doen met al je andere apparatuur, gecalibreerde schermen en afgestemde verlichting.

Het ding is natuurlijk gewoon een portable computer, geen laptop. En heeft het uberhaupt een accu? Ik lees er niets over.
Zo niet, dan lijkt het me vooral handig als een lanparty computer, wel door de fabriek gemod :D

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 2 september 2016 10:16]

Dat is misschien meer jouw voorkeur. Een laptop als dit is wel handig voor mobiele VR.
Nee, juist niet, dit ding is net zo onhandig als elke andere vaste computer.
zo een ding heb ik nog nooit gezien.
Het ziet er allemaal overdreven uit maar net wat julie zeggen voor te lan-partyen is heel erg geschikt.
Al zal ik deze lap-top nooit kopen alleen hoe duur die is.
Maar een echte doorgewinterde game freak zal zoiets wel kopen, maar ben dan wel benieuwd hoeveel ie zou gaan kosten.
Die led verlichten onder de toetsen ziet er echt heel erg goed uit.
Alleen al die videokaarten maken dat ding zo duur.
Al met al een leuk ding maar way over de top wat de specs betrefd.
Het product is af en ziet er heel erg goed uit hulde.
Volgens mij moet je de batterij bij dit model meer beschouwen als UPS voor als de stoppen doorslaan wanneer je Tombraider start ;-)

Verder een heel valide punt!
heeft het uberhaupt een accu?
De voedingen leveren samen 660 W. De laptop waar ik dit op type had oorspronkelijk een adapter net iets over de 100 W, maar toen die kapot ging was de officiŽle "replacement part" er eentje van 90 W; op zoek naar een onofficiŽle die wel 100 W aankan heb ik eigenlijk niks kunnen vinden (wat daadwerkelijk leverbaar was). Dus laten we een wilde benadering doen en zeggen dat "gewone" laptops ongeveer 60 W nodig hebben (rond dat vermogen kon ik wel een heleboel adapters vinden). Als die, onder volle belasting, een uur of drie meegaan op een acculading dan is dat best netjes. Met een even grote accu zou deze dan 3 uur * 60 W / 660 W = 3 uur * 1/11 ~= (rekent makkelijker) 3 uur * 1/12 = 1 kwartier. In zo'n gigantische behuizing is vast ruimte voor een grotere accu (tenminste... hoeveel ruimte nemen twee desktop GPUs en vier SSDs in!?), maar ik zie het niet gebeuren dat je het verder rekt dan een half uur of zo. Is het dan nog wel de moeite, of kun je de accu dan net zo goed helemaal weglaten; het zou niet bepaald de enige "desktop feature" aan dit ding zijn!
De drie mensen op aarde die in die doelgroep vallen ;)
(Drie al hoog ingeschat, meer realistische schatting is 0 :p)
De rest zal een professionele laptop met Quadro kaarten willen die gemaakt zijn voor hun CAD/render applicatie ipv een kilo of 8 (is dat met of zonder de 2!!! opladers?...) mee te sjouwen...
Je kan dan nog beter een kast uitzoeken (of laten maken) in formaatje koffer met een los scherm en een ITX (of Micro ATX) pc erin bouwen, zal nog goedkoper zijn ook en je hebt veel meer opties...
Het bestaan van dit apparaat laat zien dat bedrijfen nog een gevoel voor humor hebben. ASUS met de watergekoelde notebook. MSI met een mechanisch toetsenbord. ACER met een 21 incher. Niet veel mensen zullen ze werkelijk kopen, maar het geeft je bedrijf wel een mooi imago. "Kijk eens wat wij gebouwd hebben."

Ik kan het trouwens ook bijzonder waarderen dat Acer, die meer bekend staat voor de budget-systemen van iets mindere bouwkwaliteit, zich zo duidelijk stort op het high-end segment. Predator spul is merkbaar beter. Kudos Acer!
Hmm. Het feit dat ze 'm zo spuuglelijk hebben gemaakt geeft voor mij al aan dat die designers het zelf niet eens serieus nemen. Waarom zou ik dat dan doen?
Hmm. Het feit dat ze 'm zo spuuglelijk hebben gemaakt geeft voor mij al aan dat die designers het zelf niet eens serieus nemen. Waarom zou ik dat dan doen?
Vergeet niet dat de Taiwanezen die het ding waarschijnlijk hebben ontworpen een heel ander idee hebben van 'goede smaak' dan dat wij hebben.
Nou, als ik soms eens rondkijk op het casemodding-forum dan denk ik dat ze er niet heel ver vanaf zitten...
§5000 & backlight bleeding...
Een niet omdat het moet, maar omdat het kan apparaat voor de liefhebber met teveel geld.

Als de hoofdprijs in de loterij hier ooit gewonnen wordt koop ik hem zeker!

[Reactie gewijzigd door Dr3q1z op 2 september 2016 06:31]

Als ik de hoofdprijs win, koop ik er eentje die wel wat stijl heeft. Kijk eens naar de w'el draagbare laptops, met externe videokaart. Da's al veel praktischer, want als je alleen ff een laptop nodig hebt voor non gaming activiteiten, dan laat je de graka thuis/
je kan tock ook een klein itx systeempje dan bouwen en aan de tv koppelen bij vervoer
is nog kleiner goedkoper en krachtiger dan een laptop met externe kaart

[Reactie gewijzigd door Birdyman op 2 september 2016 08:32]

Mee eens joh, ik zou m dan nog eerder als onderzetter gebruiken. Of als tuintegel. Voor zo'n bedrag ga ik ook liever voor iets waarbij ik niet handmatig m'n touchpad moet omdraaien en me niet continue zit te irriteren aan bloedend backlight.

Maar het is toch een leuk stukje techniek en mocht ik zoveel geld hebben als de hoofdprijs van de staatsloterij, dan koop ik er minimaal 2 ;)
Tja het blijft een Acer, over 1,5 jaar is je 5000 euro letterlijk verbrand }>
Yep. Das mijn ervaring ook. Na 1,5 - 2,5 jaar stopt ie met werken door doorgebrande GraKa. Maar dat heeft niet alleen Acer. Das tot nog toe altijd mijn ervaring geweest met nVidia kaarten in laptops.

Die dingen worden te heet en de koeling is niet adequaat genoeg.
Zakelijk hadden wij 3 Acer laptops aangeschaft. Alle drie binnen 2 jaar overleden.
We hebben hier ook nog gewoon Dell laptops (vostro, de goedkoopste toentertijd) uit 2008 die werken nog steeds en worden elke dag gebruikt! (Als computers voor onze instructeurs die het hele land door reizen)
Heb je het over de oude nVidia 7, 8 en 9 series zoals de 8600M? Dat was een probleem van nVidia en niet van de laptopmakers. Zelfs in Apple laptops gingen ze kapot.
Ja, daar zaten er een paar van bij... Nu heb ik gewoon Intel Graphics. Ik ben er wel klaar mee met dat nVidia spul in laptops. Ik heb er geen vertrouwen meer in.
Als ik dat zo lees dan houd mijn Acer laptop het nog lang uit, op wat knipperende beeld effecten zo nu en dan naar.
Naar mijn idee pak ik toch nooit meer Acer omdat de koeling niet goed genoeg is nee, thermal throttling. Daar zal deze laptop waarschijnlijk wel minder last van hebben met al die fan's.
Dan zijn vermoedelijk de laptops niet goed schoon gemaakt tussentijds? Ik ben nu bezig met mijn derde HP laptop met quadro/nvidia videokaart. Alle drie de laptops doen het nog en de oudste is intussen ruim de 9 gepasseerd.

Als je hem inderdaad niet 2x per jaar open haalt en de fan en exhaust schoon maakt dan wordt het een heethoofd en dat komt de videokaart niet ten goede.

* mkleinman werkt nu op een Zbook 15 met Quadro K2000M van 2 1/2 jaar oud.
Zou ik wel willen voor bij mij thuis kan ik zowel boven en beneden gamen als ik wil. :) Zou hem wel niet mee buiten durven nemen wat een misbaksel. Als het dan toch enkel voor thuis gebruik is kan ik mss beter mijn desktop pc houden.
als het enkel voor gamen boven en beneden is zou ik eens kijken naar steam in house streaming met bv de Steam Link. Je kan ook niet Steam games streamen.

het is totaal niet praktisch en het design staat mij totaal niet aan, maar wel mooi dat ze al die techniek in een "compacte" behuizing hebben weten te plaatsen.
Succes met het van boven naar beneden slepen van je desktop, tip: maak er een workout van.
Ligt er natuurlijk aan wat voor desktop je hebt, de mijne ga ik in ieder geval niet naar boven sjouwen.. 30kg waarvan de kast alleen al 15kg weegt :X. Maar een jaar geleden heb ik nog een desktop voor iemand gemaakt en die woog misschien iets van 3kg en dat is nog minder dan wat mijn laptop weegt.

Zijn er werkelijk mensen die dit kopen? Of is dit puur een show of product om te laten zien dat Acer ook "high end" laptops kan maken?
Zijn er werkelijk mensen die dit kopen?
Ze zullen er vast een paar verkopen. Of ze de ontwikkelkosten eruit halen... ik betwijfel het. Van de andere kant, minstens een deel van de R&D die ze gedaan hebben voor dit beest (zoals het integreren van eye-tracking) zouden ze kunnen hergebruiken in andere, meer mainstream, laptops; dat kun je als investering beschouwen, in plaats van weggegooid geld.
Of is dit puur een show of product om te laten zien dat Acer ook "high end" laptops kan maken?
Uiteraard. Als ze een dertien-in-een-dozijn laptop hadden gemaakt, dan hadden ze nooit deze review gekregen natuurlijk. Als jij, de volgende keer dat je een "reguliere" laptop uitzoekt, ergens vaag in je achterhoofd hebt hangen "Acer maakt mooi spul", dan heeft dit ding zijn doel bereikt.
Zijn er werkelijk mensen die dit kopen? ]
Dat zal je nog verbazen, deze markt groeit nog behoorlijk.
Is bij de meeste desktops makkelijker dan deze laptop...
Desktop weegt al gauw minder dan de 8KG! van deze laptop, scherm heb je boven staan, beneden de TV dus valt best mee...
Deze laptop is pas een workout om mee te sjouwen, dan 2 adapters inpluggen en oordoppen zoeken voor de herrie :/
Die herrie zal wel mee vallen. Ik heb ook zo'n gaming laptop. Die maakt alleen veel herrie als ik de fans handmatig op 100% zet. Dit is nooit nodig. Dat zegt niet dat deze stil en koel is natuurlijk. Gelukkig zijn er gaming headsets.
Ik heb ook een gaming laptop, maar niet met 1080 SLI...
Mijn gaminglaptop doet 120w, deze doet 660w,
Ik kan 5.5 van mijn laptops aanzetten en dan pas kom ik aan het vermogen van dit bakbeest, hoewel deze laptop meer fans heeft kan je 660 watt in die krappe ruimte maar op 1 manier eruit krijgen en dat is met een HOOP herrie ;)
wel of niet?
Een "afkorting" van "Zou hem weliswaar niet mee naar buiten durven nemen".
Met dit soort afmetingen en het hoge gewicht, snap ik ik de meerwaarde van het 'laptop format' niet.
Inderdaad. Met zulke afmetingen, gewicht en prijzen kun je een desktop pc in elkaar zetten die net zo portable is, dezelfde performance heeft, maar een derde van het bedrag kost. Dan kun je tenminste nog onderdelen vervangen (zoals een doorgebrande videokaart) wanneer ze er mee ophouden, wat met laptops (vooral dit soort vreemde uitschieters met custom hardware), vaak niet of minder het geval is.
8 kg lijkt mij ook niet meer gepast voor het woord "lap"top, afgezien van de ingebouwde schootverwarming...
Zoiets begint serieus een kandidaat te worden voor wielen en een handvat zoals een rolkoffer of steekwagen ...

Inderdaad "omdat het kan" maar ben desondanks wel nieuwsgierig naar de verkoopaantallen van dit enorme joekel :)
Een aandachtstrekker van formaat is het zeker!
Design is een kwestie van smaak. En die valt bij mij echt zo verkeerd. Wat een foeilelijk ding is dit zeg.

Het is niet de grootte, ik bedoel alles moet passen dat snap ik wel. Maar dit lijkt wel een Commodore 64 die een lovechild heeft gehad met Samsung (ik weet het, het is van Acer) van nu. En daar is dit getrocht uit gekomen in samenwerking met Nvidia. 8)7
Sorry, maar nee.. Echt afschuwelijk.

En dan bovenop het prijskaartje van 5000 euro krijg je een scherm met backlight bleeding, dat mag toch niet mensen :X

PS. Ik heb zelf een G1 Gaming 1080. Maar dan in mn PC. I love Nvidia, dat is dit dus niet haha.
Het design is overduidelijk "love it or hate it." Opvallend is het wel.

Ik denk eerlijk gezegd dat het een interressant prototype is. Backlight bleed zal er zijn omdat er nog niet echt veel gekromde 21 inch panelen zijn die op laptops gemonteerd kunnen worden. Als 21 inch laptops ooit een groter appeal gaan krijgen (proffesionele wereld?), zullen voor dat marktsegment ook mooiere schermen voor gemaakt gaan worden.

Dit is in veel opzichten een notebook van eersten. Eerste laptop met SLI 1080's. (Samen met de ASUS watergekoelde.) Eerste laptop met een 21 inch gekromd scherm. Eerste laptop dat die dingen ook nog eens combineert met een mechanisch toetsenbord.

Pioniers hoeven niet per sť perfect te zijn. Ze duwen de grenzen net iets verder weg.
Pioneer? Ik denk dat je dat kunt zeggen ja.
Maar.. dit is eerder: hoeveel kunnen we in een laptop stoppen en dat alles nog gekoeld werkt ook. Dit is het monster van Frankenstein. Ik bedoel, kom op mensen, 2 adapters nodig voor de benodigde stroom. Monster zeg ik!! 8)7
maakt ie niet heel veel herrie met 5 ventilatoren? Ook zie ik in het eerste plaatje meer laptop dan scherm, het heeft voor mij niet een prettige uitstraling met zo'n tranformers look. Dat kan toch veel stijlvoller? Een 12 jarige is toch niet de beoogde klantenkring?
Hier foto's van de binnenkant:
https://nl.hardware.info/...etsenbord-en-gtx-1080-sli
Hij zit op zich wel slim in elkaar!

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 2 september 2016 07:25]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True