Door Jelle Stuip

Redacteur

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2022

Inleiding

Het is de eerste van de maand oktober: tijd voor de Laptop Best Buy Guide. Daarin besteden we dit keer aandacht aan de budgetlaptop, die maximaal 500 euro mag kosten, de basislaptop van 700 euro en de mainstreamlaptop, waarvoor we 1000 euro reserveren.

Laptop Budget
Budgetlaptop € 500,-
Basislaptop € 700,-
Mainstreamlaptop € 1000,-

Of dit het beste moment is om een laptop te kopen, is een beetje de vraag. De coronapandemie speelt nog altijd een rol. Rond het dieptepunt was de vraag naar laptops groot, maar sinds de pandemie in belang lijkt af te nemen, is de vraag naar laptops ingestort terwijl de magazijnen nog vol liggen. Dat is de reden dat je, vooral in het goedkopere segment, nog altijd weinig laptops ziet met de processors die Intel en AMD in januari al hebben aangekondigd. Vooral bij Intel is de stap van de elfde naar de twaalfde generatie een aanzienlijke, dus een recentere processor is wel het overwegen waard. Een tweede reden om de aanschaf van een nieuwe laptop nog even uit te stellen, is de week van 18 tot 25 november, oftewel de Black Friday-week. Zoals ieder jaar zijn er dan weer aanbiedingen te verwachten, waaronder ongetwijfeld een aantal laptops.

De gevolgen van de coronapandemie zagen we ook op de eerste grote Europese techbeurs van dit jaar: de IFA. Deze Berlijnse beurs is meestal goed voor een aantal grote aankondigingen, maar dit jaar was het duidelijk rustiger dan andere jaren. Het hoogtepunt op laptopgebied kwam van twee vouwbare laptops van ASUS en Lenovo, die later in 2022 beschikbaar komen.

Overigens is er ook een reden om juist wel op korte termijn een laptop te kopen: de koers van de euro ten opzichte van de US dollar. De euro is flink in waarde gezakt en laptoponderdelen worden over het algemeen afgerekend in dollars, wat stijgende europrijzen tot gevolg heeft. Hoe de prijzen van laptops zich zullen ontwikkelen, is lastig te voorspellen. In deze Best Buy Guide hebben we in ieder geval samengevat wat wij de beste laptops vinden voor de huidige prijzen.

Budgetlaptop tot 500 euro: HP 14s

Bij de budgetlaptop kijken we wat we kunnen krijgen voor maximaal 500 euro. Die grens is niet helemaal toevallig, want over het algemeen kun je voor dat geld een laptop krijgen die wij minimaal zouden aanbevelen. Voor 500 euro heb je doorgaans een ips-scherm met full-hd-resolutie, een ssd die groot genoeg is en een Core i3- of Ryzen 3-processor. Het zijn in dit geval wel processors van de vorige generatie. De eerste laptops met twaalfdegeneratie-i3-processors beginnen beschikbaar te komen, maar kosten op een enkeling na een euro of 900. Ook AMD's iets vernieuwde Ryzen 3 5425U-processor zit op dit moment alleen nog in laptops van mintens 600 euro, het is dus nog even een kwestie van afwachten totdat dergelijke chips hun weg vinden naar de categorie van de budgetlaptop.

HP 14s

Cpu Intel Core i3-1125G4
Werkgeheugen 8GB DDR4
Ssd 256GB
Scherm 1920x1080, ips
Prijs 14s-dq2405nd Onbekend
Prijs 14s-dq2090nd € 535,-
Prijs 14s-dq2402nd € 529,-
Prijs 14s-dq2260nd € 482,27

Voor de budgetlaptop hebben we dit keer gekozen voor de HP 14s, een 14"-instapmodel van HP en in zekere zin een oude bekende. We riepen de 14s in 2020 al eens uit tot Best Buy in deze categorie, omdat de laptop prima hardware bood voor zijn geld. Dat vonden we van deze, toen nog 470 euro kostende, nieuwere HP 14s ook, maar toen steeg de prijs voor het einde van de maand tot boven de 500 euro.

HP wist ons te vertellen dat onze 2405nd wat specificaties betreft identiek is aan de 2090nd, 2402nd en 2260nd. Die kosten op het moment van schrijven allemaal ook meer dan 500 euro, maar uiteraard hoeft maar een van de vier in prijs te dalen en je hebt een goeie deal te pakken. Check in het specifieke geval van deze HP 14s wel de alternatieven onderaan de pagina, want die vallen (hopelijk nog) binnen het budget.

Dan is de vraag natuurlijk: wat maakt(e) die 14s zo'n goeie deal? Dat is de hardware die erin zit. De 14s is voorzien van een Core i3-1125G4-processor, terwijl je in deze prijsklasse vooral laptops met Core i3-1115G4-cpu tegenkomt. De 1125 is niet zomaar een paar megahertz sneller dan de 1115, het is een heel andere processor, met vier cores in plaats van twee, zoals in de 1115. Die cores zijn iets lager geklokt, maar ze kunnen wel van meer cachegeheugen gebruikmaken. In de meeste scenario's maakt dat van de 1125 de snellere processor.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
5.268
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
4.250
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
4.140
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
3.871
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
3.218
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
2.910
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
2.835
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
2.412
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.325
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
1.314
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
1.304
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
1.300
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
1.262
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
1.193
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
1.112
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
1.060
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
1.054
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
430
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
10.608
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
9.641
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
9.223
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
8.908
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
8.026
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
7.050
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
7.039
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
6.034
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
5.295
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.699
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
11.540
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
11.387
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
10.469
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
10.093
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
10.027
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
8.186
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
7.868
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
6.231
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
5.927
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.876
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
7.647
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
6.343
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
5.118
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
4.990
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
4.830
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
4.439
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
3.925
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
3.715
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
3.302
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.108

Hoe snel zijn die vier cores dan? In Cinebench Multi is de 1125G4 duidelijk sneller dan de meeste laptops met 1115G4-processor en dat blijkt ook uit de cpu-test van 3DMark Night Raid. Belast je een enkele core, dan zijn de laptops met 1115G4-processor vlotter. Tijdens dagelijks gebruik verwachten we echter dat je niet vaak een core voluit zult belasten en daarom zul je meer profijt hebben van meer cores. Overigens heeft de laptop nog potentie voor betere benchmarkresultaten, want standaard is hij van slechts één geheugenmodule voorzien, waardoor het geheugen in singlechannelmodus loopt. Voeg je een extra module toe, dan werkt het in dualchannel en daar hebben cpu en gpu beide baat bij.

Upgrades

Een ander voordeel van de HP 14s ten opzichte van een aantal andere laptops in deze prijsklasse is de mogelijkheid tot upgraden. We noemden al de mogelijkheid om een geheugenmodule bij te prikken, maar mocht je dat willen, dan kun je ook de meegeleverde geheugenmodule vervangen. Dat kan bijvoorbeeld als je liever 2x4GB wilt gebruiken of in het enigszins onwaarschijnlijke geval dat je de laptop van 32GB geheugen wilt voorzien. We zien steeds vaker laptops waarbij een deel van het geheugen is vastgesoldeerd, maar dat is bij de 14s gelukkig niet het geval.

Het lijkt bij deze laptop dat er ruimte is voor een 2,5"-SATA-schijf. Die ruimte is er in principe ook, maar een bracket en een kabeltje om de schijf met het moederbord te verbinden ontbreken. De aanwezige M.2-ssd kan wel zonder problemen vervangen worden.

Exterieur en beeldscherm

Tot zover de hardware en de prestaties, maar er is meer. Het oog wil namelijk ook wat en daarvoor hebben we slecht nieuws. De nadruk ligt bij deze laptop op de specificaties en de buitenkant van de laptop is functioneel, maar zonder luxe uitstraling. De hardware is tussen de twee plastic helften van de behuizing gevat en die voelen wat goedkoop aan. Daar is verder niet zoveel mis mee, want het is natuurlijk ook gewoon een niet al te dure laptop.

Bovendien kan de laptop je nog een beetje verrassen. Hij is namelijk van een kaartlezer voorzien, aan de linkerkant van de behuizing. Rechts tref je tweemaal USB-A en een USB-C-aansluiting aan. Van die laatste hoef je niet te verwachten dat je hem kunt gebruiken om de laptop mee op te laden of een extern scherm aan te sturen; dat zien we in deze prijsklasse vrijwel niet. Voor een extern scherm is wel een HDMI-aansluiting aanwezig.

Beeldkwaliteit en accuduur

Bij laptops van 500 euro mag je een scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels verwachten en hoewel we soms nog de kwalitatief slechtere TN-panelen tegenkomen, is het meestal ips. Dat is bij de 14s ook het geval en bovendien heeft het scherm een matte coating, waardoor eventuele weerspiegelingen niet zo hinderlijk zijn.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop LCD-paneel Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) IPS 1920x1080
374
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) IPS 1920x1080
317
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE IPS 1920x1080
297
HP 14s-dq2405nd IPS 1920x1080
294
HP 14s-dq2930nd IPS 1920x1080
286
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 IPS 1920x1080
285
Medion Akoya E15301 AHVA IPS 1920x1080
272
Acer Aspire 5 A514-54-36AM IPS 1920x1080
268
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) TN 1920x1080
260
Acer Aspire 5 A514-53-3970 IPS 1920x1080
219
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T IPS 1920x1080
183
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) IPS 1920x1080
162
Contrast
Laptop LCD-paneel Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE IPS 1920x1080
2117:1
HP 14s-dq2405nd IPS 1920x1080
1836:1
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 IPS 1920x1080
1781:1
HP 14s-dq2930nd IPS 1920x1080
1363:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) IPS 1920x1080
1353:1
Acer Aspire 5 A514-54-36AM IPS 1920x1080
1340:1
Medion Akoya E15301 AHVA IPS 1920x1080
1302:1
Acer Aspire 5 A514-53-3970 IPS 1920x1080
1095:1
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T IPS 1920x1080
1039:1
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) IPS 1920x1080
1038:1
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) IPS 1920x1080
960:1
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) TN 1920x1080
393:1
sRGB-dekking
Laptop LCD-paneel Resolutie Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE IPS 1920x1080
99,9
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) IPS 1920x1080
68,9
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 IPS 1920x1080
67,1
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T IPS 1920x1080
66,1
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) IPS 1920x1080
64,5
Acer Aspire 5 A514-54-36AM IPS 1920x1080
64,0
Medion Akoya E15301 AHVA IPS 1920x1080
63,9
HP 14s-dq2930nd IPS 1920x1080
63,6
Acer Aspire 5 A514-53-3970 IPS 1920x1080
63,0
HP 14s-dq2405nd IPS 1920x1080
62,9
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) IPS 1920x1080
61,4
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) TN 1920x1080
57,5

Met behulp van een colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software meten we de beeldkwaliteit en die blijkt helemaal niet tegen te vallen. We komen uit op een helderheid van 300cd/m², wat voldoende is om binnenshuis mee te werken, en op een prima contrast van 1800:1. Dat zien we veel duurdere ips-panelen niet nadoen. Het scherm kan niet alle kleuren binnen de sRGB-kleurengamut weergeven, maar dat komt vrijwel nooit voor in deze prijsklasse. Al met al beschikt de HP 14s over een goed paneel voor deze prijsklasse, met een bovengemiddeld hoog contrast.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh Ci3-1005G1
10u21m
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE 45Wh Ryzen 3 4300U
8u49m
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 56,5Wh Ci3-1115G4
8u38m
HP 14s-dq2930nd 41Wh Ci3-1115G4
8u23m
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) 38Wh Ryzen 3 5300U
8u16m
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) 51Wh Cel. 5205U
8u15m
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 48Wh Ci3-1115G4
7u48m
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) 37,5Wh Cel. N4120
7u37m
Medion Akoya E15301 45Wh Ryzen 5 3500U
7u6m
HP 14s-dq2405nd 41Wh Ci3-1125G4
6u51m
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) 38Wh Ci3-1115G4
5u50m
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T 37Wh Ci3-1115G4
5u2m

We besluiten met het meten van de accuduur tijdens browsen en die valt eigenlijk een beetje tegen. We hebben eerder een HP 14s getest, de dq2930nd, waarmee we meer dan acht uur haalden. Die laptop heeft echter een ander beeldscherm, gezien de beeldschermmeetresultaten en wellicht is het paneel dat HP in het nieuwste model gebruikt, minder zuinig dan dat in het oude. Het zou ook kunnen dat de quadcore-i3-processor wat meer energie nodig heeft dan de dualcore-1115G4-chip. Een accuduur van een krappe zeven uur is overigens niet bijzonder slecht, maar zoals uit de grafiek blijkt, hebben we in deze categorie weleens beter gezien.

Conclusie

Laptops met een quadcore-i3-processor voor minder dan 500 euro kom je niet vaak tegen en dat is ook de reden dat we de HP 14s naar ons testlab hebben laten komen. Als de prijs gelijk was gebleven, was de 14s wat ons betreft ook een mooie Best Buy geweest. De quadcore-i3-processor is vlot, de 14s heeft een scherm met een prima contrast en onder de motorkap zitten twee geheugenslots, zodat je gemakkelijk het werkgeheugen kunt upgraden.

Helaas is de prijs van de 14s kort voor het online gaan van deze Best Buy Guide gestegen. De twee Lenovo-laptops die hieronder staan, zijn echter net in prijs gedaald. Dat maakt beide Lenovo's op basis van de specificaties interessanter dan de HP 14s; ze bieden simpelweg meer voor minder. Hoelang dat het geval zal blijven, weten we niet, want vanwege de in de inleiding genoemde 'coronavoorraden' en de eurokoers hebben we geen idee hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen.

Alternatieven

Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 (82H802LCMH)

Deze IdeaPad 3 is op basis van zijn specificaties een interessantere keuze dan de HP 14s, want hij is voorzien van een snellere Core i5-processor en, net als de HP, van 8GB geheugen en een ssd van 256GB. We hebben dit model niet getest, dus kunnen we het niet bevestigen, maar volgens de specificaties van Lenovo heeft deze laptop ruimte voor een extra 2,5"-SATA-schijf. Verder heeft hij een full-hd-scherm van 15,6". Het werkgeheugen is deels vastgesoldeerd, dus je kunt alleen een 4GB-module upgraden. Gezien de fikse prijsdaling die dit model heeft doorgemaakt, verwachten we wel dat het snel uitverkocht zal zijn.

Score: 4(0 reviews)
Lenovo IdeaPad 3 15ALC6 (82KU01LFMH)

Deze IdeaPad 3 is het AMD-broertje van de IdeaPad hierboven en wat specificaties betreft lijken ze op elkaar. Ook dit model heeft 8GB geheugen, een ssd van 256GB en een full-hd-scherm van 15,6". Er zit echter een andere processor in: de Ryzen 3 5300U. Ook hier kan volgens de specificaties een extra 2,5"-schijf bij en ook hier is een deel van het geheugen vastgesoldeerd. Een ander nadeel van dit model is dat er een verouderde Wi-Fi 5-kaart in zit. De prijs van deze uitvoering fluctueert nogal. Op het moment van schrijven is hij in ieder geval voor minder dan 500 euro te krijgen.

Score: 0(0 reviews)
Acer Extensa 15 EX215-54-387B

Ook dit model hebben we niet getest, maar op basis van de specificaties is het een mooie deal. De Extensa-serie van Acer is op wat 'serieuzer' gebruik gericht, vandaar de zwarte kleur. Verwacht geen zakelijke laptop met Windows 11 Pro-licentie; hier draait gewoon Windows 11 Home op. Toch is het een interessant model, want hoewel de prijs ruim onder de 500 euro ligt, is de laptop voorzien van een Core i3-1115G4-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een ips-paneel. Nadeel bij deze laptop is, net als bij de laptop hierboven, dat de draadlozenetwerkkaart geen Wi-Fi 6 ondersteunt.

Score: 0(0 reviews)

Basislaptop tot 700 euro

De prijscategorie tot 700 euro is de lastigste om deze maand een laptop in te nomineren en dat komt doordat, zoals we eerder in deze Best Buy Guide al noemden, de goede laptops uitverkocht raken terwijl de nieuwe laptops enigszins op zich laten wachten. We lijken in deze prijsklasse echter in de buurt van het kantelpunt te zitten.

Als we bijvoorbeeld naar Intel-processors kijken, zijn er in de prijsklasse tot 700 euro 108 laptops die voorzien zijn van een Core i5-1135G7-processor. De opvolger van die cpu is de Core i5-1235U, maar daarvan zijn er in de prijsklasse tot 700 euro pas drie te krijgen. Bovendien zijn die drie laptops geen 'best-buymateriaal'. Het zijn HP 14s- en 15s-laptops, de wat goedkopere modellen van HP zoals je op de vorige pagina gezien hebt. Ze zijn voorzien van een 'gewoon' full-hd-scherm met een sRGB-dekking van 60 procent en een plastic behuizing.

Bij laptops met AMD-chips is het kantelpunt ook min of meer in zicht, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Voor 700 euro zit je op het terrein van de Ryzen 5 5600U-processor en de opvolger daarvan is de Ryzen 5 6600U. Laptops met die chip zijn nu mondjesmaat beschikbaar, maar pas vanaf 1000 euro. In die zin zijn de nieuwe processors in deze prijscategorie nog ver weg. AMD heeft echter ook de Ryzen 5 5625U uitgebracht en dat is in feite een 5600U die 100MHz hoger geklokt is, en daarmee zijn er al wel laptops beschikbaar in deze prijsklasse. Alleen zal die 100MHz weinig verschil maken.

We komen dus hoe dan ook op een laptop met een 'verouderde' processor uit. Dat is op zich geen ramp, ware het niet dat het erop begint te lijken dat alle goeie deals voor 700 euro ondertussen uitverkocht zijn. Als je een blik werpt op de vorige Best Buy Guide, dan kosten de laptops die we daarin noemden, ondertussen ruimschoots meer dan 700 euro of ze zijn niet meer beschikbaar. De laptops die je op dit moment nog wel kunt krijgen, zijn de varianten die in augustus ook al verkrijgbaar waren, maar hebben over het algemeen net wat minder aantrekkelijke specificaties. Een echte Best Buy uitroepen is dus lastig, maar als je op dit moment echt graag voor minder dan 700 euro een laptop wilt kopen, dan zouden we de onderstaande modellen overwegen.

ASUS VivoBook 15 M513UA-L1376T

Het unieke onderdeel aan deze laptop van ASUS is zijn oledscherm en ASUS is daarin de enige in deze prijsklasse. Dat scherm biedt een betere helderheid, contrast en kleurruimte dan vrijwel alle andere laptops in dit segment. Wat resolutie betreft is de Vivobook OLED niet uniek, want 1920x1080 pixels is vrij standaard. Deze uitvoering is voorzien van een Ryzen 5 5500U-processor met zes cores, 16GB geheugen en een ssd van 512GB. Het nadeel van deze Vivobook is de wat goedkoop aanvoelende kunststof behuizing. De Intel-variant van dit model hebben we eerder gereviewd.

Score: 0(0 reviews)
link3x ASUS Vivobook Review - Oledlaptops voor de massa
Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14IHU5 (82NC009FMH)

Van de Yoga Slim 7 Pro hadden we eigenlijk liever de versie met AMD Ryzen 5-processor aanbevolen, maar dat model kost sinds kort meer dan 700 euro. De hier gelinkte uitvoering heeft een Core i5-11300H met vier cores aan boord en die is wel een stukje langzamer dan de AMD-concurrent. Verder zijn er 8GB geheugen aanwezig en een ssd van 512GB. Wat de Slim 7 Pro uniek maakt, is de stevige metalen behuizing en het goede scherm met een resolutie van 2880x1800 pixels. Die resolutie biedt een veel scherper beeld dan de standaard full-hd-schermen. De versie met AMD-processor ligt 50 euro boven het budget, maar zouden we vanwege het snelheidsverschil toch overwegen. Dat model heeft wel een lagere schermresolutie, maar die is met 2240x1400 pixels nog altijd bovengemiddeld. De AMD-versie hebben we ook getest in de hieronder gelinkte review.

Score: 0(0 reviews)
linkLenovo Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro Review - Rappe middenklassers met Ryzen 5000linkLenovo Yoga Slim 7 Pro (AMD Ryzen 5600H)
Lenovo IdeaPad 5 14ALC05 (82LM008EMH)

De snelste processor voor je geld is in deze prijscategorie de Ryzen 7 5700U, met acht cores. Er is verder 8GB geheugen aanwezig, dat je niet later kunt upgraden. Is dat je te weinig, dan hebben we de versie met 16GB geheugen hieronder gelinkt. De plastic behuizing van deze laptop is duidelijk minder dan het metaal van de Slim 7 Pro hierboven, maar deze laptop beschikt wel over een vlottere cpu. Je levert ook in op beeldkwaliteit, want je moet het bij dit model gewoon doen met een full-hd-scherm dat 60 procent van het sRGB-spectrum kan weergeven. De prijs is dankzij een recente daling erg aantrekkelijk. De Intel-variant, met een vergelijkbare behuizing, hebben we in een eerdere Best Buy Guide besproken.

Score: 0(0 reviews)
linkLaptop Best Buy Guide april 2022 - BudgetlaptoplinkLenovo IdeaPad 5 (Ryzen 5 5700U, 16GB)

Mainstreamlaptop tot 1000 euro: Acer Swift X

De laptops waarvoor we een budget van 1000 euro reserveren, noemen we mainstreamlaptop en zo'n systeem moet geschikt zijn voor het zwaardere werk. We verwachten dat de laptop voor dit geld van een extra videokaart voorzien is, zodat je er enigszins op kunt gamen, maar ook zodat de videokaart kan meehelpen bij andere zware toepassingen die dat kunnen benutten.

Je komt met die eisen al snel op een uit de kluiten gewassen 15"-laptop uit, maar daar hebben we deze keer niet voor gekozen, want ons oog viel op de Acer Swift X. De Swift X is een soort tussenvorm en heeft weliswaar een 14"-scherm, wat hem compact maakt, maar is ook voorzien van een AMD-processor met acht cores en een RTX 3050-videokaart. Dat is een combinatie die je onder de 1000 euro niet vaak tegenkomt.

Acer Swift X

De Swift X is in uiteenlopende configuraties verkrijgbaar, met verschillende processorconfiguraties en videokaarten. De snelste configuratie is voorzien van een Ryzen 7 5800U-processor en gezien het kleine prijsverschil met de andere configuraties met RTX 3050-videokaart, zouden we zeker voor deze snelste uitvoering kiezen.

Acer Swift X SFX14-41G-R7RV Acer Swift X SFX14-41G-R6J5
Cpu AMD Ryzen 5 5500U AMD Ryzen 7 5800U
Videokaart Nvidia GTX 1650 Nvidia RTX 3050
Geheugen 16GB 16GB
Ssd 512GB 512GB
Scherm 14", 1920x1080, ips 14", 1920x1080, ips
Prijs € 899,- Onbekend

Mocht je gecharmeerd zijn van de Swift X, maar 1000 euro te veel geld vinden, dan is er ook nog een significant goedkopere versie te krijgen. Die heeft wel een aanmerkelijk langzamere processor en videokaart.

Exterieur

Ondanks de vlotte hardware is de Swift X een compacte laptop, die ook nog eens een relatief laag gewicht van minder dan 1,4 kilogram heeft, 1385 gram om precies te zijn. Als je de Swift X vastpakt, krijg je wel enigszins het gevoel dat Acer wat meer had mogen investeren in de stevigheid. De behuizing is van metaal, maar veert desondanks mee als je erop drukt, bijvoorbeeld tussen de spatiebalk en de touchpad in. Als je heel hard drukt, kraakt het daar zelfs een beetje.

Dat de behuizing niet zo stevig is, zie je ook terug in het toetsenbord dat een beetje meeveert als je er stevig op aan het tikken bent. Het toetsenbord is wel voorzien van achtergrondverlichting, zoals je mag verwachten in deze prijsklasse. Daarnaast mag je voor dit geld op biometrische authenticatie rekenen en ook die is aanwezig, in de vorm van een vingerafdrukscanner rechts onder het toetsenbord.

De aansluitingen zitten allemaal aan de zijkanten. De meeste zitten links en voor wie rechtshandig is en graag een externe muis gebruikt, komt dat mooi uit. Links zit de aansluiting voor de oplader, met daarnaast HDMI 2.0 en een gewone USB 3.0-aansluiting. De USB-C-connector is geschikt om de laptop mee op te laden en om een extern beeldscherm op aan te sluiten en daardoor kun je de laptop ook gemakkelijk aan een dock hangen. Aan de rechterkant van de laptop zitten ook nog een gewone USB-A-aansluiting en een jackaansluiting.

Benchmarks

De Swift X is voorzien van een Ryzen 7 5800U-processor en dat is min of meer de snelste AMD-processor die je in een dunne laptop als de Swift X zult tegenkomen. De 5800U is weliswaar begin 2022 opgevolgd door de 6800U, maar die processor zien we nog altijd nauwelijks in nieuwe laptops. Op het moment van schrijven is alleen een handjevol zakelijke laptops van 1700 euro ervan voorzien.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8 GF RTX 3050
11.414
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
10.304
Lenovo Legion 5 15ACH6 Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
9.701
HP Victus 16-e0685nd Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
9.247
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
8.958
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
8.060
ASUS ZenBook 14 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
7.920
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
7.186
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
4.250
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Videochip Score in punten (hoger is beter)
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8 GF RTX 3050
1.436
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
1.432
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
1.372
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
1.366
Lenovo Legion 5 15ACH6 Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
1.354
HP Victus 16-e0685nd Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
1.350
HP Pavilion Aero 13-be0125nd Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
1.347
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
1.193
ASUS ZenBook 14 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
1.172

Terug naar de 5800U. Dat is, dankzij zijn acht cores, een heel capabele processor. In Cinebench is hij zelfs wat sneller dan dezelfde chip in de Yoga Slim 7 en dat komt ongetwijfeld doordat de Yoga nog wat dunner is en daardoor wat meer moeite heeft om warmte af te voeren dan de Swift X.

  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ACH6 Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
37.866
HP Victus 16-e0685nd Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
33.927
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8 GF RTX 3050
28.859
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
16.190
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
14.294
ASUS ZenBook 14 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
13.807
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
13.802
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
9.223
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Videochip score in punten (hoger is beter)
Lenovo Legion 5 15ACH6 Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
66.506
HP Victus 16-e0685nd Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
51.291
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8 GF RTX 3050
36.186
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
17.859
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
16.056
ASUS ZenBook 14 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
14.701
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
14.559
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
10.027
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc Geïntegreerde gpu Videochip score in punten (hoger is beter)
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8 GF RTX 3050
13.440
HP Victus 16-e0685nd Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
11.626
Lenovo Legion 5 15ACH6 Ryzen 5 5600H Rad. RX Vega 7 GF RTX 3050
11.007
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
10.663
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 7 5800U Rad. RX Vega 8
10.586
ASUS ZenBook 14 Ryzen 5 5500U Rad. RX Vega 7
10.269
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 Ryzen 5 5600U Rad. RX Vega 7
8.815
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4 Intel UHD Xe G4 48EUs
6.343

Hoewel in een cpu-benchmark als Cinebench de Swift X bovenaan eindigt dankzij zijn vlotte achtcoreprocessor, is hij op grafisch gebied niet de snelste. De RTX 3050-videokaart die erin zit, is een stuk vlotter dan de in de processor geïntegreerde Vega-gpu, maar niet zo snel als de RTX 3050-chips in 'echte' gamelaptops, zoals de Lenovo Legion 5 en HP Victus 16. In die laptops heeft de 3050 een tgp, oftewel maximaal verbruik, van respectievelijk 95 en 75 watt. Bij de Swift X is de gpu gelimiteerd op 45 watt. Gezien de compacte afmetingen van de behuizing is dat begrijpelijk. Bovendien stelt het je in staat om alsnog games te spelen op instellingen die niet haalbaar zijn op de geïntegreerde gpu.

Beeldscherm en accuduur

De Swift X beschikt, zoals gezegd over een 14"-beeldscherm, met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte coating. Vrij standaard specificaties dus, maar het gaat er uiteindelijk om hoe goed het scherm presteert.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
  • Schermkalibratie
Helderheid wit
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
460
ASUS ZenBook 14 1920x1080 14"
460
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 1920x1080 14"
355
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 2240x1400 14"
348
HP Victus 16-e0685nd 1920x1080 16,1"
331
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
307
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
306
HP 14s-dq2405nd 1920x1080 14"
294
Lenovo Legion 5 15ACH6 1920x1080 15,6"
282
Contrast
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Contrast in verhouding (hoger is beter)
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 1920x1080 14"
2002:1
HP 14s-dq2405nd 1920x1080 14"
1836:1
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 2240x1400 14"
1579:1
HP Victus 16-e0685nd 1920x1080 16,1"
1293:1
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
1262:1
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
1244:1
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
1202:1
ASUS ZenBook 14 1920x1080 14"
1179:1
Lenovo Legion 5 15ACH6 1920x1080 15,6"
871:1
sRGB-dekking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Gamutdekking in % (hoger is beter)
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 1920x1080 14"
99,5
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 2240x1400 14"
99,5
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
99,2
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
97,8
ASUS ZenBook 14 1920x1080 14"
96,7
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
94,9
HP Victus 16-e0685nd 1920x1080 16,1"
64,8
HP 14s-dq2405nd 1920x1080 14"
62,9
Lenovo Legion 5 15ACH6 1920x1080 15,6"
61,8
Gemiddelde grijsafwijking
Laptop Resolutie Schermdiagonaal Kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
2,70
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 2240x1400 14"
3,10
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 1920x1080 14"
3,40
HP Victus 16-e0685nd 1920x1080 16,1"
4,30
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 1920x1200 13,3"
4,30
Lenovo Legion 5 15ACH6 1920x1080 15,6"
4,90
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 2560x1600 13,3"
5,40
ASUS ZenBook 14 1920x1080 14"
7,50
HP 14s-dq2405nd 1920x1080 14"
7,70

Die prestaties zijn helemaal niet slecht. De helderheid is met 355cd/m² niet uitzonderlijk voor deze prijsklasse, maar het contrast van 2000:1 is dat zeker wel. Het scherm dekt bovendien netjes de volledige sRGB-gamut en is ook nog eens behoorlijk goed gekalibreerd.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 59Wh
13u1m
ASUS ZenBook 14 63Wh
12u46m
Lenovo IdeaPad 5 Pro 14ACN6 56,5Wh
11u17m
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 50Wh
10u54m
HP Pavilion Aero 13-be0125nd 43Wh
10u38m
Lenovo Yoga Slim 7 13ACN5 50Wh
9u18m
HP Victus 16-e0685nd 70Wh
9u11m
HP 14s-dq2405nd 41Wh
6u51m
Lenovo Legion 5 15ACH6 60Wh
4u28m

Van een compacte laptop in deze prijsklasse mag je ook wel een behoorlijke accuduur verwachten en daarbij stelt de Swift X niet teleur. Een accuduur van dertien uur tijdens browsen is netjes.

Upgrades

De Swift X is standaard voorzien van 16GB Lpddr4x-geheugen en die geheugenchips zijn vastgesoldeerd, dus upgraden is er helaas niet bij.

Uiteraard hebben we toch de bodemplaat van de Swift X verwijderd en daar troffen we naast de al aanwezige 512GB-ssd een tweede M.2-slot aan. Mocht 512GB je te krap zijn, dan kun je dus makkelijk opslag bijplaatsen zonder de primaire ssd te hoeven verwijderen.

Conclusie

Als je kijkt naar laptops van 1000 euro, kun je vaak kiezen tussen een dunne, lichte laptop en een laptop met snelle hardware. Met de Swift X zit Acer daartussenin, met als resultaat een laptop van minder dan 1,4 kilogram, waar je toch mee kunt gamen en ook zwaardere software niet mee uit de weg hoeft te gaan. Voordeel van de Swift X is bovendien de prima accuduur van dertien uur en het feit dat je de opslag makkelijk kunt uitbreiden. Een nadeel is dat de behuizing niet zo stevig is en dat de RTX 3050 gelimiteerd is op 45 watt. Dat is gezien de formfactor logisch, maar als je niet om het formaat geeft, zijn er voor dit geld grotere laptops te vinden, die meer uit een RTX 3050 weten te persen. Enkele alternatieven staan hieronder. Van het scherm van de Swift X, tot slot, worden we wel weer blij, want dat heeft een hoog contrast en is bovendien netjes gekalibreerd.

Alternatieven

Medion Erazer Defender E15 MD62302

Deze E15 is een uit de kluiten gewassen laptop met een 17,3"-scherm. Dat is geen heel populaire maat, maar mocht je juist op zoek zijn naar een grote laptop, dan biedt dit model veel hardware voor je geld, zelfs nog meer dan de Swift X. Er zit een Ryzen 7 5800H in, 16GB geheugen, een ssd van 512GB en een RTX 3050 Ti-videokaart. Hij weegt wel 2,5 kilogram, dus het is geen model om vaak mee te nemen.

Score: 0(0 reviews)
HP Victus 15-fb0573nd

Deze Victus 15 beschikt over een vlotte RTX 3050Ti-videokaart en is daarmee in games ongetwijfeld sneller dan de Swift X. De cpu is wat langzamer, want de 5600H beschikt over zes cores, maar er zijn wel 16GB geheugen en een ssd van 512GB aanwezig. Er zit een 15,6"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels in. Het scherm heeft bovendien een refreshrate van 144Hz. Gezien de prijs verwachten we niet dat het scherm de volledige sRGB-gamut kan tonen, maar dat is in games niet van groot belang.

Score: 0(0 reviews)
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 (82K2005AMH)

Zelfs een laptop met RTX 3060-videokaart is binnen bereik als je niet meer dan 1000 euro wilt uitgeven. De IdeaPad Gaming 3 van Lenovo heeft verder een Ryzen 5 5600H-processor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB. De plastic behuizing voelt goedkoop aan, maar bij deze laptop draait het dan ook alleen om de specificaties. De 3060 heeft een tgp van 90 watt. Daarmee weet deze laptop niet het maximale uit de 3060-gpu te halen, maar hij is wel sneller dan een RTX 3050 Ti.

Score: 0(0 reviews)
ASUS VivoBook S14 OLED K3402ZA-KM204W

Tot slot is deze Vivobook S14 OLED van ASUS nog het vermelden waard. Deze laptop is niet gemaakt voor games, maar heeft dankzij zijn Core i7-12700H-processor veel cpu-kracht aan boord. Het belangrijkste onderdeel is echter het oledscherm, dat een resolutie van 2880x1800 pixels heeft. Net als bij alle andere alternatieven in dit lijstje is ook hier 16GB werkgeheugen aanwezig, samen met een ssd van 512GB.

Score: 0(0 reviews)

Reacties (90)

Wijzig sortering
Ik zit in de metigen te vergelijken met de andere laptops. Bij de meesten zie ik telkens geen prijs maar 'niet meer leverbaar' of refurbished.
Leuke metingen voor de geschiedenis maar dat maakt het toch niet heel handig als je een ander model met vergelijkbare prestaties zou willen kopen? De tabel zou veel meer courante machines moeten bevatten.
Zou ik ook graag zien maar het is niet te doen :(. We testen ieder jaar al honderden laptops, maar de doorlooptijd is (vooral bij de goedkopere modellen) zo ontzettend hoog. Sommige zijn nog geen twee maanden op de markt en zijn dan al weer uitverkocht.
Dat valt mij ook op bij laptops. Ze komen en gaan bizar snel. Wat is hier de reden achter?
Ik denk puur inkoop, waar op dat moment marge op zit dat wordt verkocht :)
Als men nu vervolg de best Buyersguide eens in 3 delen zou presenteren in 1 geheel.

1 voor de beste Chromebooks van het moment.
2 voor de beste Windows 11 laptops
3 voor de beste Mac. Alles wat met Apple te zien heeft.

Maak m vervolg voor iedereen compleet.
En kijk aub niet meer zo naar de prijs. Wat het kost kost het. Of je doet wel overal concessies.
Een tweaker kan zelf wel bepalen of die laptop al dan niet aan hun noden voldoet.
Meer keuze en meer benchmarks en meer verschillende prijsklasse laptops voor ieder denkbaar os.

En dat mis ik hier gewoon. Mensen die op zoek zijn naar een computer zullen jullie dankbaar zijn.
Klopt, prijs weegt niet voor iedereen hetzelfde.

Op het moment dat je er je volledige werkweek van afhankelijk bent ga je anders kijken naar prijs. Een loodgieter heeft een hele bus vol liggen met gereedschap die hij nodig heeft om te werken :Y)

Als IT-er kijk je dan meer naar wat je effectiever maakt en welke laptops het minst kapot gaan. Instap modellen en Acer in het algemeen loop je dan met een grote boog omheen.
Helemaal eens met jullie. Ik ben er ook een voorstander van dat de BBG opgebouwd wordt rondom functionaliteit of toepassing ipv prijs.
Wil je enkel kattenplaatjes kijken? Dan ben je voor 400€ klaar. Van plan om elke dag 3D-animaties te bewerken? Dan heb je deze unit van 4K nodig om productief te zijn.

Bij de smartphone BBG vind ik dat nog opvallender, daar lijkt het wel alsof je verplicht bent een duur apparaat te kopen als je het geld hebt ipv dat je kijkt naar welke functies (camera, snelheid, stevigheid etc.) belangrijk zijn voor het gebruik.
Ik denk dat budget juist iets is dat voor veel mensen vooraf al wel deels vast staat.
Naar mijn idee is budget is juist vask flexibel voor mensen als ze maar weten wat ze terug krijgen voor de hogere prijs.

[Reactie gewijzigd door Q op 1 oktober 2022 08:46]

Alsof je naar een supermarkt gaat met 100€ en die perse uit gaat geven terwijl je maar 1 potje kruiden nodig hebt.
Is dat hetzelfde? Een gelijksoortig voorbeeld vind ik meer: je neemt je voor om kruiden te kopen voor €3, maar die blijken ineens €6 te kosten. Koop je de kruiden dan nog steeds (laten we er vanuit gaan dat je dat geld hebt).
Ja dat is (imho) de juiste benadering, maar om het terug te te trekken naar de BBG daar lijkt het wel alsof het budget bepalend is voor wat je koopt.

Stel dat je de keuze hebt tussen kruiden van 1,50, 3,- en 6,- ga je dan die van 3,- kopen omdat dat je budget is of kijk je naar andere eigenschappen zoals hoeveelheid of duurzaamheid?
Er van uitgaande dat elke € wat je meer stopt in een laptop je er ook meer voor terug krijgt, is budget wel degelijk doorslaggevend. De een wil voor studeren een simpele laptop van €400, de ander wil een Macbook Air. Niet perse omdat ze er dan meer mee kunnen, maar omdat ze meer geld overhebben voor kwaliteit.

Bij auto’s precies hetzelfde. Ze gaan allemaal van A naar B, maar voor meer budget krijg je meer luxe.
Er van uitgaande dat elke € wat je meer stopt in een laptop je er ook meer voor terug krijgt, is budget wel degelijk doorslaggevend. De een wil voor studeren een simpele laptop van €400, de ander wil een Macbook Air. Niet perse omdat ze er dan meer mee kunnen, maar omdat ze meer geld overhebben voor kwaliteit.

Bij auto’s precies hetzelfde. Ze gaan allemaal van A naar B, maar voor meer budget krijg je meer luxe.
kortom eigenlijk moet je dan een gebruikers-scenario optuigen en op basis daarvan een bepaalde score in je test bepalen en dank kijken welke laptops daaraan voldoen... de goedkoopste die jouw minimum score haalt is dan de best buy...

voorbeeld: je wilt een laptop voor niet-technisch schoolgebruik... of licht zakelijk gebruik...
je scenario kan dan wellich zijn....

2 word-documenten van 100pagina's tegelijk openen.. spotify op de achtergrond, 5 tabladen in (chrome of edge of... andere browser). en ingelogd in microsoft teams...

vervolgens draai je een office benchmark ... de goedkoopste laptop die nu x y of z punten haalt is best buy.

het is inderdaad een beetje gek kom constant alleen maar naar prijzen te kijken en daar iets leuks bij te zoeken terwijl het veel logischer is om een bepaalde taak vast te stellen en daar de beste laptop voor te selecteren...

natuurlijk kun je altijd extra eisen willen stellen bijvoorbeeld:

ik wil de goedkoopste office pc hebben die, maar het moet wel een scherm hebben van 3k 15 inc 400nits over hoger. maar ja tegelijkertijd heb je daar eigenlijk de pricewatch al voor.. en zou je wellicht erder gewoon wat meer tijd moeten steken in het compleet maken (en houden) van specs ... want nu staat er nagenoeg geen enkele laptop in de PW waarvan alle specs bekend zijn... tenzij er een redactionele review van is (dan vaak (maar nog steeds niet altijd) wel)

kortom het is hoe dan ook een heel lastig verhaal...
De doelgroep van de BBG lijkt me meer de mensen die de techniek en de markt niet op de voet volgen en gewoon een apparaat zoeken dat geschikt moet zijn voor doel X of Y met budget Z. Dat kan zowel een MacOS of Windows product zijn, daar ben ik het wel mee eens. Een 'Tweaker' is over het algemeen al goed op de hoogte van wat er te koop is, weet prima zijn weg te vinden naar de pricewatch en is denk ik niet de primaire doelgroep voor de BBGs. Hooguit dat het voor hen handig is als snel naslagwerk als de hierboven beschreven doelgroep bij hen aanklopt voor advies ;)
De lineup van Apple verandert naar mijn mening niet vaak genoeg om hiervoor iedere editie een apart item van te maken. Je zou dan te vaak min of meer dezelfde apparaten voorbij zien komen denk ik.
Inderdaad. Ik heb net een laptop besteld . Het zoeken begint bij mij met de vraag : "Wat wil ik er mee ? " . Nu is dat bij mij foto's en video verwerken, dat is mijn hobby, en gamen. Daarbij stel ik mij een budget voor, deze keer rond de 1000. Vervolgens ga ik naar de pricewatch, en vink aan welke Videokaart en CPU ik minimaal wil hebben. En dan vergelijk ik er een paar. De pricewatch is zo voor iedereen die weet wat ie wil een BBG. Toevallig kwam ik uit op 999 € dus hij had er ook in gekund :) , met een rtx 3060 ( 150w) en een Ryzen 7 5800H . Wat wil een mens nog meer ? ( Een rtx 4080 ? :P) . De BBG is mijn insziens bedoeld voor mensen die niet weten waarom ik er 150w achter heb gezet. Helemaal niets mis mee zo, en af en toe leuk om te lezen, dan weet je al snel of het weer de moeite is om te upgraden.
Welke is het precies geworden? :)
Hoi, excuses voor de later reactie . Ik ben 2 weken op cruise geweest en heb als hobby fotografie, en dacht dat een snellere videokaart en chip mij wel zou helpen, wat ook zou is. Echter , de MEDION ERAZER Defender P15 MD62305 kwam met een waarschuwing als je hem open doet. Ze leveren hem met een dun laagje kunststof, zwart, wat je er elke keer tussen moet doen als de laptop dicht gaat. In het begin dacht ik nog , dat kan ik dan mooi als muismat gebruiken, maar ik vind het uiteindelijk niks. En misschien is er helemaal niets aan de hand als je hem gewoon dichtdoet, maar dat wil ik niet gaan testen. Dus ik ga hem zo terug brengen en een andere zoeken. Jammer , want hij deed het voor de rest goed. Zo, gelijk een korte review gegeven.
Tweakers gebruikt deze prijs punten voor een rare reden.

Ze kijken naar de statistieken van het gedrag van mensen in de pricewatch.

Daarom zie je reviews van laptops op prijspunten met een paar honderd euro verschil. Blijkbaar klikken weinig mensen op laptops boven de 1000 euro.

Persoonlijk denk ik dat mensen veel beter geholpen kunnen worden door te focussen op de toepassing, niet op geld.

Een laptop voor gamen op full hd op 120 fps in x games.

Voor video bewerken

Voor fotografie

Voor software development

Voor kinderen die naar de middelbare school gaan

Voor CAD of 3D design

Voor browsen en text verwerken

Prijs is secundair: een vriend had een budget van 5K voor een auto maar kocht een auto van 10K omdat hij wensen had die niet op dat prijspunt te verkrijgen waren. Prijs is flexibel.

Doel is primair
Prijs is altijd secundair

Deze feedback is al vaker verwoord in het feedback topic en hier in de comments, dus tja.

Bij de destop best buy guide doen ze het soms beter en doen ze wel een doel build: workstation of game rig voor 2K gaming.

[Reactie gewijzigd door Q op 1 oktober 2022 08:50]

In de huidige tijd is prijs enorm doorslaggevend. Ja, wensen staan aanvankelijk voorop, maar als je wensen wil verwezenlijken moet je doorsparen - wat voor veel mensen nu niet langer mogelijk is - of wachten tot het goedkoper is. Een alternatief is dan kijken naar je budget en wat je daarvoor wel krijgen kunt als je op korte termijn de aankoop van nodig hebt.
nee, alleen het maximum budget is doorslaggevend: dus als je niet kunt krijgen wat je wilt of nodig hebt dan kun je kiezen om voor die 700 dan het beste te kopen dat je wél kunt krijgen en daar genoegge mee nemen...

echter als jij een redelijk simpel gebruiksdoel hebt, dan is prijs nauwelijks nog relevant...
dan is het veel zinniger om een best buy op te bouwen rond thema's ... laptops met het beste scherm, (bijvoorbeeld voor mensen die vaak in ongunstige lichtomstandigheden werken) laptops met de meeste power, (als je veel grote bestanden te verwerken hebt, of een programmatje gebruikt dat heel slecht is geprogrammeerd) laptops die het langste op hun accu mee kunnen (als je vaak en lang onderweg bent) of laptops met het beste toetsenbord (wanneer je veel en lang moet typen).

immers misschien heb je geen geweldig scherm nodig, en is opslag ook niet super belangrijk omdat je veel in de cloud zit maar zoek je wel een laptop met een ontzettend lange accuduur en een super helder en gedetailleerd scherm met perfecte kleuren... zomaar zou het zo kunnen zijn dat je dan toch (ondanks dat je dat nooit verwacht had), bij die ene chromebook uitkomt van 499 in (cat <500) in plaats van 649 (cat rond 700) .... zat jij met je mooie blauwe ogen wél mooi in de verkeerde BBG te neuzen..

[Reactie gewijzigd door i-chat op 1 oktober 2022 22:43]

De benodigde functionaliteit bepaald inderdaad het budget, niet andersom. Dat kan ook in je voordeel werken, zoals in je voorbeeld: een goedkoper toestel was ook geschikt geweest.
Met alle respect, prijs is hier het enige objectieve criterium wat gebruikt wordt in de best buy guide. Vrijwel alles wat verder wordt genoemd is subjectief. een complete laptop? Wanneer compleet, dat is voor iedereen anders. De beste laptop in segment x en y? Dat ligt nou net weer aan wat je wilt en ervan verwacht (kortom geen feit maar een mening waarover we het vervolgens zelden eens zullen worden als community).

Prijs geen factor van belang? Natuurlijk wel wel.
Door juist de prijs centraal te zetten kun je afwegen of de (gestegen) prijzen voor jou een reden zijn om nu de markt op te gaan voor een vervangend toestel of net nog te wachten naar meer aanbod of een hogere prijs te accepteren. Ook zaken als nieuwe technieken die in het verschiet liggen (nieuwe hardware) wordt ruim voldoende genoemd en kan leiden tot het uit of afstellen van de aankoop op dit moment. Dat ervaar ikzelf als prettig als ik deze reviews lees.

Het heeft een enorm voordeel om de prijs leidend te laten zijn. Je ziet direct hoe de markt zich beweegt, wat de prijzen doen, wat magazijn overschotten doen of een coronacrisis.
Voor mijzelf is de prijs voor elk compleet systeem de eerste stap in het maken van een keuze. Je kunt immers altijd met 10 euro of 50 euro net weer beter. Het houdt nooit op als je zo redeneert. Ik stel altijd de vraag wat het mag kosten aan iedereen die mij ooit gevraagd om iets in elkaar te draaien of samen te stellen. Dat maakt wat wel en niet mogelijk is, en vormt soms de basis tot een goed advies om bijvoorbeeld nu (nog) niet te gaan aankopen.
Er wordt in deze review regelmatig de prijs losgelaten door (ook) te verwijzen naar andere laptops die net iets meer kunnen buiten de prijsrange, en daarmee wordt behoorlijk tegemoet gekomen aan de kritieken die hier staan.

Wel kan ik mij voorstellen dat er ook iets rondom apple in zit maar naar mijn weten is deze markt toch echt flink minder uitgebreid en krijg je dan vrijwel elk kwartaal ongeveer dezelfde laptops bij gebrek aan nieuw aanbod. Voor chromebooks ligt dat anders en gezien de gemiddelde leeftijd (veel tweakers hebben intussen kinderen en een bierbuik :+ ), daar zie ik wel wat in als vaste categorie. Maar dan wel als aanvulling op de prijsrange laptops.

[Reactie gewijzigd door hoeretoeter op 1 oktober 2022 12:52]

wat mag het kosten... zeg je...

Eigenlijk heb je dan altijd mensen opgezadeld met spul dat ze niet nodig hebben en tegenwordig vermoedelijk ook met een energie-rekening die hoger is dan nodig...

waarom is je eerste vraag niet: waar heb je het voor nodig...

stel je koopt een BBG laptop voor oma... met een 13inc 4k scherm en een machtig mooi en simpel os dat (in ieder geval door oma niet snel gesloopt zal worden ...) uiteindelijk kom je dan bij een macbook AIR uit... tot dat oma ineens zegt... ja het is een geweldig ding en het OS is echt geweldig** maar ik kan het zo slecht zien***

heb je oma wel mooi met een K U T -ding opgezadeld.


** in oma-taal
*** oma is al bijna blind van ouderdom...
Een buying guide voor apple laptops? Voor mensen die niet kunnen kiezen tussen de macbook air en de gewone macbook?
De MacBook is er al drie jaar niet meer, dus ik denk dat je het nut ervan gelijk hebt bewezen. :9
Defineer wat is de beste Chromebook? Of windows 11 of mac?

Dat is onmogelijk, want jouw beste laptop betekent niet automatisch mijn beste laptop.
Prijs is voor iedereen hetzelfde en met wat alternatieven heb je een idee in welk hoek je moet zoeken. Ik gebruik BBG als een richting wijzer, en niet zo zeer als BEST BUY guide. Wat wel handig zou zijn, per usercase (zoals vroeger). Een laptop kopen is net als een auto kopen. Of het nou een VW, Audi of een Skoda, de motor is toch hetzelfde.

Over het algemeen, zit Acer bij mij best hoog als het gaat om MOST BANG FOR A BUCK. Kwaliteit en durability, ben ik met @Tubby eens. BBG moet je dus niet voor zakelijk gebruiken, daar moet je gewoon bedrijfsrichtlijnen aanhouden, want je wilt niet als IT afdeling te maken hebben met meerdere leveranciers.

Getypt achter een Honor Magicbook met een bloated accu die al uitgehaald is, ben nu een voorstander voor easy-removable accu's.
Ik raar al mijn familie altijd de best buy laptops aan omdat het hun meer om geld gaat dan beste voor x.
Een echte tweaker kijkt niet naar dit lijstje denk ik?
Is dat niet gewoon de pricewatch? Je toetst je noden in en er komt een resultaat uit. Te veel resultaten? Zoekopdracht specifieker maken.

Deze best buy guides geven algemeen advies, dus juist niet toegespitst op specifieke noden. Als je specifieke noden hebt ben je altijd beter af als je zelf op zoek gaat, in bv de pricewatch dus.
voor de beste Mac. Alles wat met Apple te zien heeft.
Dat zie ik mac fans heel vaak vragen, maar hoe nuttig is dit in godsnaam in een BBG? Apple heeft een zeer klein aantal laptops in het aanbod, elk op zijn eigen prijsniveau.

Als je dus een Mac wilt, is de vraag vooral wat je budget is, daarna of je specifieke eisen hebt (groot scherm, compact, een bepaalde hoeveelheid ram of opslag) en dan kom je bij een model uit, heel soms 2. Die keuze dan maken is super simpel. Het voordeel bij apple is dat je van al hun laptops weet dat ze aan een bepaalde (hoge) standaard voldoen: allemaal hebben ze erg heldere schermen met goede kleuren, een stevige bouwkwaliteit, en de accuduur schaalt zowat lineair met de capaciteit dus dat is ook makkelijk te vergelijken. Hulp van tweakers heb je niet echt nodig. Als je echt extra info wilt, dan lees je de drie review van de verschillende modellen MacBook en je hebt alle info die er maar is om zelf je keuze te maken.

De BBG dient net om gebruikers te helpen kiezen uit het enorme aantal laptops, die allemaal overlap en gelijkaardige eigenschappen hebben, en vooral verschillen op punten die niet op de spec sheet staan, zoals schermkwaliteit, accuduur, koelkwaliteit, en stevigheid van de behuizing. Het is niet doenbaar om als gebruikers dan maar alle reviews van alle laptops te lezen voordat je een keuze maakt.

Het nut van een eigen categorie enkel voor MacBooks is dus onbestaand. Het spijt me om te zeggen, maar ik interpreteer de vraag van jou en andere mac fans om een eigen apple categorie in de BBG dan ook niet als oprechte vraag om koopadvies, maar eerder om reclame voor jouw favoriete merk: ik geloof nelijk niet dat er ook maar 1 tweakers gebruiker is die EN zeker is dat hij een Mac wil EN moeite heeft met zelf achterhalen welk model geschikt is voor diens eisen.
Klopt, de keuze vrijheid binnen het Apple eco systeem is niet heel groot. En op basis van je eigen use-case (in mij geval software-dev) zoek je heel specifiek naar reviews die dat belichten.

Op basis daarvan trek je conclusies voor of je meer hebt aan GPU cores; memory of CPU cores/snelheid
Nee.

De meeste van ons hebben nul intresse in een chrome book of apple. En degene die wel aan de Apple goden offeren zullen weer niet reel naar andere opties kijken.

Het merendeel van de mensen wil gewoon een Windows laptop en waar voor hun geld binnen het budget. Waar dat budget voor jou niet relevant lijkt, is dit voor veel mensen een van de belangrijkste argumenten.

Men gaat dus ook niet dankbaar zijn als men bestbuys gaat inrichten naar jouw excentrieke behoeftes. Men gaat zon vergelijking zien als overbodig en het zal klachten regenen
heel veel mensen kopen troep omdat de mediamarkt (of het handige tweakers.lurkertje) roept dat ze het nodig hebben, maar hebben ze het wel nodig...

waarom zou je een laptop van 700 of 1000 moeten kopen als blijkt dat er voor jou ook een laptop van 499 bestaat die precies kan en doet wat jij wilt dat ie kan en doet... sterker nog soms zijn goedkopere laptops zelfs beter voor bepaalde use-cases...

juist omdat veel tweakers prijs lijdend laten zijn. gaan fabrikanten specs-geile-configuraties op de markt gooien die soms nergens meer op slaan... laptops met een bizar brakke ssd, mega traag geheuge een nauwelijks te versmaden brak beeldscherm maar wel een core i7 en een Nvidia 30xx videokaart zodat het een echte game-laptop wordt. .. en dat neem je dan mee naar school, waar je door de slechte verlichting het scherm nauwelijks nog kunt lezen en waar je altijd een stopcontact moet zoeken en het ding mega-herrie maakt om zijn meuk te koeken...

blijkt al snel dat je beter dat chromebookje had kunnen nemen, zelfs al weet iedereen dat chromebooks vaak merendeels kut zijn om mee te werken. - maar he, een leesbaarscherm EN een redelijke accuduur is ook wel wat waard.
Nou ja, kijk ook naar prijs. Anders komen we alleen uit bij de allerduurste natuurlijk. En die laptops van 3000+ kopen dan weer heel weinig mensen.

Aan de andere kant zou ik inderdaad best wel meer geld uitgeven aan een betere laptop (of wat dan ook). Maar dan moet mijn kennis erover wel verder gaan dan oppervlakkige verschillen
¨De Swift X is een soort tussenvorm en heeft weliswaar een 14"-scherm, wat hem compact maakt, maar is ook voorzien van een AMD-processor met acht cores en een RTX 3050-videokaart. Dat is een combinatie die je onder de 1000 euro niet vaak tegenkomt

Als je goed uitkijkt op internet, kom je regelmatig een koopje tegen met een RTX 3060 onder de 1000 euro. (en zelfs een RTX 3070 even boven de 1000 euro) Zeker nu de RTX 4000 serie binnenkort uitkomt, zullen er nog meer in de uitverkoop gedaan worden.
De laptopversies van de RTX 4000 serie zullen snel volgen, Maar ik vrees dat deze ook een stuk duurder worden.
Volgens mij vergeet je de compactheid. Als ik zoek op 14 inch of kleiner met een rtx 3060 of hoger vind ik maar 4 modellen welke allemaal ver boven de 1000 euro zitten. Als je 3050's ook meerekent vind ik maar liefst 1 laptop goedkoper dan de swift x's.
Een gamer gaat liever voor een groter scherm en een grotere laptop.
Een gamer koopt liever een specifieke game-laptop met groter scherm. Hier is het onderwerp een mainstream-laptop. In dit geval met 14" scherm en waar je nog wel een spelletje op kunt spelen (let op het afgekapte stroomverbruik). Bij de alternatieven staan 15" laptops.

Verder wordt er een keuze gemaakt vanuit de pricewatch. Is er iets op internet in de aanbieding maar staat het niet in de pricewatch, dan wordt het in de BBG overgeslagen.
Dat is wel heel erg generaliserend... Hangt toch helemaal van het gebruik af. Als het gaat om thuis te gamen en gewoon wat minder plek in te nemen, sure neem een 17" bakbeest. Maar veelal zullen gamers ook juist al een desktop hebben staan en willen ze een laptop die makkelijk mee te nemen is en waar toch nog een spelletje op te spelen is als ze van huis zijn. Dan is zo'n compact model veel fijner.
Ik blijf bij mijn stelling. Als het je hoofdcomputer is, je neemt je pc veel mee en speelt af en toe -> Dan is zo een rtx 3050 in een 14 inch ok.
Maar zeker als het je 1e of 2e PC is voor af en toe een LAN party/weekendje. Dan kun je beter een 15 inch (of meer naargelang je budget) nemen met een 3060 of meer. Je hebt meer plaats voor betere koeling en het is soms nog goedkoper. Het extra gewicht maakt dan niet uit. Je zit niet elke dag op een LAN party.

Off Topic. Ik en mijn vrienden nemen meestal complete desktop mee op gaming weekend. Dat is een stuk goedkoper. En het speelt fijner.
Met andere woorden, je bent het gewoon met mij eens dat het van het gebruik afhangt.
Moeilijk om de juiste categorieën te bepalen, discussie komt vaak terug en er zijn veel voorkeuren.
En dan kom ik ook nog :-) ...

Heel veel specs kun je volgen in de pricewatch, er is 1 ding wat niet terug gelezen kan worden en dat kan mij niet vaak genoeg getest worden: ergonomie

Toetst het toetsenbord fijn, is het goed leesbaar, verlichting en fasering, zitten alle toetsen erop, of zijn rare combi's nodig, ofwel onderzoek dat grondig, want dát kun je echt niet zien in specs, zelfs niet met een foto van de indeling. Persoonlijke noot: Waarom zijn er steeds minder VS-internationaal toetsenborden te vinden (ben kennelijk een uitstervend ras aan het worden :-) ).

Trackpad: de aanwezigheid is niet genoeg, het is eigenlijk raar dat er nog trackpads verkocht worden die stroef zijn, rare clicks hebben en ook dit kun je niet aan een foto zien!

Scherm: Mooie metingen, maar kijkt het ook fijn, is de (vaak lage) resolutie storend. Ofwel zie je voldoende helderheid, is het goed af te lezen.

Buigzaamheid wordt hier gelukkig vaak genoemd.

Laatste persoonlijke voorkeur: uitbreidbaarheid (geheugen, cpu, of zelfs meer (ja, die bestaan) zou een zwaardere factor moeten worden, in de afgelopen tien jaar zijn er genoeg laptops geweest die het zo lang volhielden, mits de schijf te vervangen was, of geheugen bijgeprikt kon worden.

Hier iets meer nadruk op en je maakt echt een verschil tov de pricewatch (en ik denk dat de prijsklassen dan ook beter verklaard worden).
Persoonlijke noot: Waarom zijn er steeds minder VS-internationaal toetsenborden te vinden (ben kennelijk een uitstervend ras aan het worden :-) ).
Jij bedoelt hier waarschijnlijk specifiek de QWERTY US ANSI standaard? Want dat is inderdaad waarom Logitech voor mij totaal oninteressant geworden is omdat zij alleen maar QWERTY US ISO leveren, met die hoge enter en extra \ tussen de Z en Shift. Heel jammer!
ik snap dat mensen graag zien dat bijvoorbeeld gaming laptops willen elke keer langskomen, maar ze moeten ook begrijpen dat het best veel werk is om alles te testen.
je bent zomaar een paar dagen bezig om alles goed te testen en uit te zoeken.
persoonlijk heb ik niks met de budgetlaptop van 500 euro of de "thin and light" maar goed er zijn waarschijnlijk ook zat mensen die hier juist wel naar opzoek zijn.

zodoende moeten ze een afwisselend aanbod aanhouden ;)
Helemaal mee eens. Deze Best Buy guides lijken geschreven te zijn voor niet tweakers. Voor mensen die een laptop moeten kopen voor een bepaald budget, maar geen idee hebben waarvoor ze dat ding nodig hebben.

Naar mijn mening is er dan ook niet een beste laptop voor een bepaalde prijs. Voor iedereen zal dit namelijk weer anders zijn.

Het zou dus wel erg interessant zijn als een paar laptops veel dieper zouden worden uitgelicht en vergeleken. En neem dan veel zoveel ogelijk specs mee. Dan kan een lezer bepalen welke specs hij belangrijk vind of niet en zelf een afweging maken.

Misschien ook meer vergelijken vanuit use cases ipv budget alleen.
Is het niet mogelijk om een guide zo in te richten als een stemwijzer? Dat je bv. zelf cijfers kunt geven aan alle onderwerpen hoe belangrijk je de specificaties/eigenschappen vindt en dat er dan een voor jou persoonlijke aanbeveling uitrolt. Dat iemand die snelheid overwegend belangrijk vindt een andere aanbeveling krijgt dan iemand die voor ergonomie i.c.m. een goed scherm gaat.
Je kan het nooit iedereen naar de zin maken. Zelfde met een review. De redacteur kan een bepaalde voorkeur hebben, dat hoeft niet jouw mening te zijn. Als je puur naar de specs kijkt ontloopt het elkaar niet veel.
Daar heb je eigenlijk al de Pricewatch voor, denk ik. Je kunt geen weging aangeven, maar wel alles wat voor jou van belang is.
Gewoon een vraag tussendoor.

Hoe zit het met de kwaliteit van Acer?

Het eerste waar ik aan denk is een half losse cpu's aan het moederbord.
Het kan best anders ziin in de afgelopen jaren, maar Acer was voor lange tijd echt enorme troep. Meerdere mensen in mijn omgeving ie desktops en laptops kochten omdat ze goedkoop waren, maar er was niets dan ellende mee. Het moest allemaal te goedkoop. Ik ben wel benieuwd of er Tweakers zijn met recentere ervaringen dan pak hem beet een jaar of 8 geleden.
Je moet altijd per product kijken. Acer heeft altijd hele goedkope modellen gehad waar de bouwkwaliteit inderdaad niet geweldig was. Maar ze hebben ook al heel lang meer premium producten die wel prima zijn.
Vroeger was Acer inderdaad zo goedkoop mogelijk en matig gebouwd. Tegenwoordig is het een stuk beter. Heb zelf een ConceptD 7 uit 2020 en vorig jaar voor mijn ouders een Swift 3 gekocht. Voelen beiden robuust aan, zijn snel en vertonen geen kuren.
Ik heb een acer van 2015. Al ontelbaar vaak op de grond gekukeld.

Ondertussen wel wat mankementen (Bluetooth stuk, scherm doet heeel soms vreemd) en barsten, maar werkt nog naar behoefte

N=1, etc. Maar het is zeker niet per definitie troep
Ik heb zelf deze en ben er erg tevreden over. Voordat ik het kocht was mijn ervaring met Acer producten (van kennissen) ook dat het troep was. Maar deze valt niet van ellende uit elkaar :)

Tevens een 3:2 scherm en zou nooit meer naar een 16:9 of 16:10 laptop terug willen. Nooit meer.
Ik en meerdere mensen in mijn omgeving hebben Acer Aspire 5 series laptops gehad van rond 2017-2018, met de nog wat dikkere randen en vrijwel volledige plastic behuizing, maar veelal met aluminium cover waar het toetsenbord en de trackpad in zitten (ik heb deze: https://tweakers.net/pric...pire-5-a515-51g-55w9.html). Qua prestaties en gebruiksgemak heb ik weinig te klagen gehad. Het toetsenbord en de trackpad waren altijd prima, ondersteunden Windows Precision, en de hardware had de verwachte snelheid. Toen Intel nog niet verboden had om de i5-8250U te undervolten kreeg ik een undervolt van -100mV stabiel en daarmee kon je wel tegen de 12 uur Word documentjes typen.

Maar de bouwkwaliteit, inderdaad. Ik heb echt onwijs veel problemen gehad met deze laptop. Binnen de garantie is geloof ik het moederbord eens vervangen, maar ik durf niet meer te zeggen wat er ook alweer mis was op dat moment (waarschijnlijk een van de onderstaande problemen). Daarnaast heb ik tweemaal in 4 jaar kabelbreuk gehad in de oplader. De eerste keer een nieuwe gekocht, de tweede keer maar de oplader opengebroken en een stukje kabel afgeknipt voorbij de kabelbreuk en opnieuw gesoldeerd, en dat werkte prima.

Wel wil ik hierbij nog benoemen dat de service van Acer op zich prima is: ze reageren snel en zijn echt behulpzaam, maar aanvankelijk had ik zelf niet door waar het probleem lag en was het gewoon "laptop laadt soms wel op, soms niet". Acer heeft toen de laptop tweemaal van mij ontvangen en ze kwamen er gewoon niet achter. Het moederbord is zelfs op een gegeven moment vervangen, maar dat was natuurlijk het probleem niet. Dit was buiten de garantie en zou veel geld gekost hebben, maar na enig gezeur van mijn kant dat er alwéér problemen waren (terwijl het moederbord al eens vervangen was) hebben ze het nog eens gratis vervangen. Op zich was dat wel chic, maar het loste het probleem niet op. De service had er overigens ook geen problemen mee als je de laptop upgrade (thermal paste vervangen, RAM upgraden, SSD upgraden, scherm vervangen, etc.) zolang je de laptop maar zoveel mogelijk in de originele configuratie opstuurde. Dat viel me relatief mee.

Toen ik de laptop een jaar had wilde hij opeens niet meer opstarten. Soms lukte het wel, en ik heb in een van de keren een memory test gerund. Die gaf één keer oneindig veel errors, een andere keer helemaal geen. Ik heb toen contact opgenomen met Acer en ze hadden het erover dat het aan allerlei dingen kon liggen, waaronder 'fluctuaties in de spanning in het werkgeheugen' oid. Niks mee gedaan en na een aantal weken was het probleem weg.

Op een gegeven moment, toen ik de laptop 2 jaar had, heb ik ook de standaard SATA M.2 SSD vervangen door een NVME exemplaar. Dat heeft toen een jaar of 2 prima goed gedraaid, maar op een gegeven moment wilde de laptop heel inconsistent opstarten, net zoals toen ik hem jaar had. Soms ging hij aan, soms niet. Uiteindelijk de originele SSD in gezet, zelfde probleem. Weer twee weken in de kast gehad, toen weer even opnieuw opgestart en sindsdien geen problemen mee. Dit soort inconsistenties en veranderingen in werking waren gewoon niet te peilen, en tot op de dag van vandaag heb ik geen idee waar het probleem lag. En natuurlijk kan het gewoon niet dat je apparaat niet consistent werkt.

Wat de laptop uiteindelijk de das om heeft gedaan is dat het scharnier afbreekt. Deze zijn vanbinnen gemaakt van vrij stevig metaal, maar zijn gemonteerd op goedkoop plastic. Dat houdt gewoon niet op de lange termijn. Bij zo'n beetje iedereen die ik ken die deze laptop serie heeft (alle versies: i5's van de 8e generatie, Ryzen 3's van de 3e gen, etc., allemaal gebaseerd op dezelfde behuizing) hebben inderdaad een scharnier gehad wat afgebroken is. Dat vervangen was me niet meer de moeite waard, dus de laptop ligt nu in de kast. Misschien dat ik er nog een Frakenstein-laptop mee maak met schroeven door de plastic behuizing heen, of ik maak er een AIO van.

Zoals @FalconerHG zegt, je moet wel per product kijken. Ik wil niet zeggen dat Acer alleen maar slechte producten maakt: een oude Acer Aspire Z serie uit 2007 is tot 2016 dagelijks gebruikt en daarna nog als hobby project voor mij en doet het nog steeds hartstikke goed (terwijl dat echt een log budget apparaat was destijds). Maar ik heb helaas geen goede ervaring gehad met mijn laptop toen. Heb een halfjaar geleden een Asus ultrabook aangeschaft in de hoop dat deze wel degelijk is en even meegaat :)
Ik vraag mij af of alleen de afname van de coronapandemie een rol speelt bij het instorten van de verkoop van laptops. Ten dele denk ik dat er een verzadiging plaats gevonden heeft juist door de enorme stijging van verkoop in de afgelopen jaren. Anderzijds zijn ook weer de prijzen van losse componenten voor vaste pc's gezakt en vooral dat lijkt mij ook een belangrijke rede.

Inhoudelijk qua artikel denk ik dat het ten dele ook voor veel mensen veel te ingewikkeld is om een goede keuze te maken. Zelfs ik als Tweaker en pc-enthousiasteling zou totaal niet meer weten welke laptop met een redelijke prijs nu aan al mijn eisen voldoet. Er zijn er wel maar dat zijn meteen weer de zware gaminglaptops met een hoge prijs.

Vooral gewicht heeft bij mij wel een belangrijke rol gespeeld waarom ik afgestapt ben van laptops en toch weer naar een vaste pc gegaan ben. Voor het mobiele deel heb ik uiteindelijk een Samsung Galaxy Tab S8 Ultra genomen. Groot en vooral kwalitatief heel goed O-led scherm en qua werking snel genoeg voor alle office taken.
Ik vraag mij af of alleen de afname van de coronapandemie een rol speelt bij het instorten van de verkoop van laptops. Ten dele denk ik dat er een verzadiging plaats gevonden heeft juist door de enorme stijging van verkoop in de afgelopen jaren. Anderzijds zijn ook weer de prijzen van losse componenten voor vaste pc's gezakt en vooral dat lijkt mij ook een belangrijke rede.
Als ik zo om me heen kijk: de PC-markt blijft een niche markt, maar vooral: mensen doen jaaaaaren met een laptop inmiddels. Voor 9 van de 10 mensen is een laptop van 5 jaar geleden nog steeds meer dan voldoende. De "gewone gebruiker" heeft echt geen behoefte aan een gaminglaptop of een of ander high end systeem en heeft voldoende aan een gemiddeld i5 systeem van jaren geleden.
Als ik zo om me heen kijk: de PC-markt blijft een niche markt
Dat vind ik op zich nog wel meevallen maar als doorsnee gebruiker zal je wel iemand in de arm moeten nemen die ervaring heeft. Alhoewel er tegenwoordig ook best wel veel goede Youtube filmpjes te vinden zijn hoe je zelf een systeem kan bouwen. Alleen is het wel vaak het maken van de juiste keuze tegen een schappelijke prijs wat voor een beginneling moeilijk word.
De "gewone gebruiker" heeft echt geen behoefte aan een gaminglaptop of een of ander high end systeem en heeft voldoende aan een gemiddeld i5 systeem van jaren geleden.
Een laptop van 5 jaar terug zou ik zelf niet meer aanraden maar laptops van pak weg 1 a 2 jaar terug voldoen zeker nog prima. Op desktop gebied is het een andere zaak en dan wel een systeem van 5 jaar terug nog prima kan voldoen.
Ik denk dat, zoals je zelf ook al aangeeft, de kwaliteit van moderne tablets ook echt een rol speelt
Een high-end tablet, zoals de Galaxy Tab S serie of iPad Pro, is met een toetsenbord eraan bijna gelijkwaardig aan een laptop
En zelfs de midrange tablets kunnen prima mee
Microsoft heeft inmiddels ook goed werkende apps voor zowel iOS als Android, en ook Google Docs wordt ook steeds populairder
Bovendien is een tablet natuurlijk veel fijner om aantekeningen op te maken
Ik zie bij mijn studie ook steeds meer tablets in de collegezaal
Het wisselt natuurlijk wel heel erg tussen de vakgebieden
CAD en SPSS zijn er bijvoorbeeld niet voor tablets, en Excel werkt ook niet optimaal
Dus bij de technische vakken zie je ze niet veel, maar als je m voornamelijk nodig hebt voor Word en PowerPoint volstaat en tablet vaak prima

Ook is de levensduur van laptops de afgelopen jaar flink verbeterd
Waar je vroeger na een jaar of 5 toch echt wel toe was aan een nieuwe laptop, kan je nu een mid-range latop van een aantal jaar oud amper onderscheiden van eentje die je net nieuw hebt gekocht
De hardware in laptops is flink wat krachtiger geworden, maar wat men doet op laptops is niet veel veranderd
Ik draaide van de week voor de grap even Cinebench R23, en mijn convertible HP laptop van 15 inch van twee jaar geleden met een AMD 4700u met een verbruik van ongeveer 25W haalde in multicore dezelfde score als een 7700K
En dat terwijl ik de laptop niet eens gebruik voor hele zware taken
Maar de overhead aan performance die laptops tegenwoordig hebben zorgt ervoor dat ze gewoon enorm lang meegaan
Daardoor worden er veel minder vaak nieuwe laptops gekocht
Een high-end tablet, zoals de Galaxy Tab S serie
Het probleem wat bij mij eerst nog meespeelde was het net te kleine schermformaat en je alleen dan de iPad Pro 12,9 had die enigszins werkbaar was voor mij. Toen kwam begin dit jaar Samsung met de Tab S8 Ultra met een 14,6 inch scherm die ik toen zelfs als pre-order meteen besteld heb. Tot nu toe ook absoluut geen spijt van gehad zeker wanneer ik het scherm op zich bekijk, 4K en Oled.
Microsoft heeft inmiddels ook goed werkende apps voor zowel iOS als Android
Absoluut, zelfs Edge werkt prima net als alle andere MS apps, misschien wel wat meer uitgekleed dan de desktopversie maar mij stoort dat niet. Plus dat dan in combinatie met Samsung DEX, dan lijkt het allemaal verdacht veel op een gewone desktop.
Het wisselt natuurlijk wel heel erg tussen de vakgebieden
Zeker, zo doe ik zelf vrij veel aan video en fotobewerking maar dat deed ik sowieso ook al niet op een laptop. Met een eenvoudige laptop was het bijna niet te doen en werden die dingen veel te warm wanneer je ging renderen.
Maar de overhead aan performance die laptops tegenwoordig hebben zorgt ervoor dat ze gewoon enorm lang meegaan
Wel dan als je er normale dingen mee doet maar met zwaardere taken zie je toch dat laptops vaak niet zo heel lang mee gaan. Ondanks ook dat ik eerst een Lenovo Legion 5 Pro had met goede koeling merkte je toch dat die wel erg warm werd met renderen. Vergelijk ik dat met mijn desktop ( mini-ITX ) dan zie je wel het verschil dat die desktop veel betere koeling heeft.
Beetje raar dat diverse 15" asus modellen niet in de budget lijst zitten.
Deze worden nu al langer voor onder de 500 euro aangeboden en zijn aantrekkelijke keuzes.
Met wat schrapen lukt het zelfs om D*** en X*** modellen met i3 of ryzen 3 modellen voor rond de 400 te krijgen , uitstekende keuze voor de kleine beurs !
Wat ik wel mooi zou vinden is als dit soort guides bijvoorbeeld ook een categorie voor duurzaamheid zouden bevatten.

Nu worden upgradebaarheid en dergelijke wel belicht in deze guide, maar gaat de guide toch voornamelijk over prestaties/prijs. Duurzamere, beter repareerbare en upgradebare laptops zoals de Framework modellen komen hierdoor helaas niet naar voren omdat die doorgaans wat duurder zijn, terwijl er volgens mij best veel mensen daarin geintereseerd zijn (of misschien niet eens ermee bekend zijn) en bereid zijn om daar iets meer voor te betalen.

[Reactie gewijzigd door Aristo op 1 oktober 2022 08:47]

Is het ook mogelijk om ook duurdere laptops als vergelijking toe te voegen, inclusief MacBooks?
De bestbuy guide voor macbooks:
Als je een macbook wilt, moet je een Apple kopen.
Ben zeer zeker geen expert maar mijn wenkbrauwen fronsen ook een beetje bij deze BBG en de prijsstellingen. Het lijkt mij dat er ook een beetje te simpel gekeken wordt? Er zijn heel veel mensen met veel verschillende wensen neem al het punt of iemand dedicated graphics nodig heeft of niet of in plaats daarvan een ultra portable wil. Voor de rest zijn er mijns inziens bepaalde punten waar de performance echt een sprong maakt. Basislaptop hier met een I3? Voor 550 euro heb je een laptop met een Ryzen 5500u met 16GB geheugen en 512GB opslag.
Ik wou ook een punt maken voor een 700 euro laptop vs een 800 euro laptop met een Ryzen 5600h en GTX 3050 maar zie dat die ondertussen nauwelijks meer verkrijgbaar zijn en stuk duurder zijn geworden.
Nouja er staat een HP laptop op voorraad voor €839 met een 3050ti.

Afijn, ik hoop met mijn mede lezers dat Tweakers de laptop BBG voor de volgende keer een beetje onder handen neemt en het gaat bekijken vanuit een andere invalshoek.
Ben het wel met je eens dat de BBG zich te zeer beperkt heeft tot 1 type per categorie en wat te beperkt aandacht schenkt aan andere opties. Nu kan ik mij ook deels wel voorstellen dat het bijna onmogelijk is om werkelijk alle types te gaan testen en vergelijken.

En tja wat nu voor wie geschikt is is ook vaak heel moeilijk vooral voor mensen die niet echt thuis zijn in pc-techniek. Te vaak heb ik laptops gezien van mensen met totaal geen idee van wat erin zit en ze zich dan hebben laten meeslepen door prijs en uiterlijk.

Denk dan ook dat diezelfde mensen echt niet hier de BBG gaan bekijken op Tweakers want dan raken die de weg al helemaal kwijt. Niet dat die slecht is maar toch meer gericht op mensen met net wat meer idee ervan.

[Reactie gewijzigd door Roel1966 op 1 oktober 2022 23:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee