Inleiding
Het is de eerste van de maand oktober: tijd voor de Laptop Best Buy Guide. Daarin besteden we dit keer aandacht aan de budgetlaptop, die maximaal 500 euro mag kosten, de basislaptop van 700 euro en de mainstreamlaptop, waarvoor we 1000 euro reserveren.
Of dit het beste moment is om een laptop te kopen, is een beetje de vraag. De coronapandemie speelt nog altijd een rol. Rond het dieptepunt was de vraag naar laptops groot, maar sinds de pandemie in belang lijkt af te nemen, is de vraag naar laptops ingestort terwijl de magazijnen nog vol liggen. Dat is de reden dat je, vooral in het goedkopere segment, nog altijd weinig laptops ziet met de processors die Intel en AMD in januari al hebben aangekondigd. Vooral bij Intel is de stap van de elfde naar de twaalfde generatie een aanzienlijke, dus een recentere processor is wel het overwegen waard. Een tweede reden om de aanschaf van een nieuwe laptop nog even uit te stellen, is de week van 18 tot 25 november, oftewel de Black Friday-week. Zoals ieder jaar zijn er dan weer aanbiedingen te verwachten, waaronder ongetwijfeld een aantal laptops.
De gevolgen van de coronapandemie zagen we ook op de eerste grote Europese techbeurs van dit jaar: de IFA. Deze Berlijnse beurs is meestal goed voor een aantal grote aankondigingen, maar dit jaar was het duidelijk rustiger dan andere jaren. Het hoogtepunt op laptopgebied kwam van twee vouwbare laptops van ASUS en Lenovo, die later in 2022 beschikbaar komen.
Overigens is er ook een reden om juist wel op korte termijn een laptop te kopen: de koers van de euro ten opzichte van de US dollar. De euro is flink in waarde gezakt en laptoponderdelen worden over het algemeen afgerekend in dollars, wat stijgende europrijzen tot gevolg heeft. Hoe de prijzen van laptops zich zullen ontwikkelen, is lastig te voorspellen. In deze Best Buy Guide hebben we in ieder geval samengevat wat wij de beste laptops vinden voor de huidige prijzen.
Budgetlaptop tot 500 euro: HP 14s
Bij de budgetlaptop kijken we wat we kunnen krijgen voor maximaal 500 euro. Die grens is niet helemaal toevallig, want over het algemeen kun je voor dat geld een laptop krijgen die wij minimaal zouden aanbevelen. Voor 500 euro heb je doorgaans een ips-scherm met full-hd-resolutie, een ssd die groot genoeg is en een Core i3- of Ryzen 3-processor. Het zijn in dit geval wel processors van de vorige generatie. De eerste laptops met twaalfdegeneratie-i3-processors beginnen beschikbaar te komen, maar kosten op een enkeling na een euro of 900. Ook AMD's iets vernieuwde Ryzen 3 5425U-processor zit op dit moment alleen nog in laptops van mintens 600 euro, het is dus nog even een kwestie van afwachten totdat dergelijke chips hun weg vinden naar de categorie van de budgetlaptop.
:strip_exif()/i/2005377068.jpeg?f=imagenormal)
HP 14s
Cpu |
Intel Core i3-1125G4 |
Werkgeheugen |
8GB DDR4 |
Ssd |
256GB |
Scherm |
1920x1080, ips |
Prijs 14s-dq2405nd |
Onbekend |
Prijs 14s-dq2090nd |
Onbekend |
Prijs 14s-dq2402nd |
Onbekend |
Prijs 14s-dq2260nd |
Onbekend |
Voor de budgetlaptop hebben we dit keer gekozen voor de HP 14s, een 14"-instapmodel van HP en in zekere zin een oude bekende. We riepen de 14s in 2020 al eens uit tot Best Buy in deze categorie, omdat de laptop prima hardware bood voor zijn geld. Dat vonden we van deze, toen nog 470 euro kostende, nieuwere HP 14s ook, maar toen steeg de prijs voor het einde van de maand tot boven de 500 euro.
HP wist ons te vertellen dat onze 2405nd wat specificaties betreft identiek is aan de 2090nd, 2402nd en 2260nd. Die kosten op het moment van schrijven allemaal ook meer dan 500 euro, maar uiteraard hoeft maar een van de vier in prijs te dalen en je hebt een goeie deal te pakken. Check in het specifieke geval van deze HP 14s wel de alternatieven onderaan de pagina, want die vallen (hopelijk nog) binnen het budget.
Dan is de vraag natuurlijk: wat maakt(e) die 14s zo'n goeie deal? Dat is de hardware die erin zit. De 14s is voorzien van een Core i3-1125G4-processor, terwijl je in deze prijsklasse vooral laptops met Core i3-1115G4-cpu tegenkomt. De 1125 is niet zomaar een paar megahertz sneller dan de 1115, het is een heel andere processor, met vier cores in plaats van twee, zoals in de 1115. Die cores zijn iets lager geklokt, maar ze kunnen wel van meer cachegeheugen gebruikmaken. In de meeste scenario's maakt dat van de 1125 de snellere processor.
- Cinebench 23 - Multi
- Cinebench 23 - Single
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Night Raid - Graphics
- 3DMark Night Raid - CPU
Hoe snel zijn die vier cores dan? In Cinebench Multi is de 1125G4 duidelijk sneller dan de meeste laptops met 1115G4-processor en dat blijkt ook uit de cpu-test van 3DMark Night Raid. Belast je een enkele core, dan zijn de laptops met 1115G4-processor vlotter. Tijdens dagelijks gebruik verwachten we echter dat je niet vaak een core voluit zult belasten en daarom zul je meer profijt hebben van meer cores. Overigens heeft de laptop nog potentie voor betere benchmarkresultaten, want standaard is hij van slechts één geheugenmodule voorzien, waardoor het geheugen in singlechannelmodus loopt. Voeg je een extra module toe, dan werkt het in dualchannel en daar hebben cpu en gpu beide baat bij.
Upgrades
Een ander voordeel van de HP 14s ten opzichte van een aantal andere laptops in deze prijsklasse is de mogelijkheid tot upgraden. We noemden al de mogelijkheid om een geheugenmodule bij te prikken, maar mocht je dat willen, dan kun je ook de meegeleverde geheugenmodule vervangen. Dat kan bijvoorbeeld als je liever 2x4GB wilt gebruiken of in het enigszins onwaarschijnlijke geval dat je de laptop van 32GB geheugen wilt voorzien. We zien steeds vaker laptops waarbij een deel van het geheugen is vastgesoldeerd, maar dat is bij de 14s gelukkig niet het geval.
:strip_exif()/i/2005377080.jpeg?f=imagenormal)
Het lijkt bij deze laptop dat er ruimte is voor een 2,5"-SATA-schijf. Die ruimte is er in principe ook, maar een bracket en een kabeltje om de schijf met het moederbord te verbinden ontbreken. De aanwezige M.2-ssd kan wel zonder problemen vervangen worden.
Exterieur en beeldscherm
Tot zover de hardware en de prestaties, maar er is meer. Het oog wil namelijk ook wat en daarvoor hebben we slecht nieuws. De nadruk ligt bij deze laptop op de specificaties en de buitenkant van de laptop is functioneel, maar zonder luxe uitstraling. De hardware is tussen de twee plastic helften van de behuizing gevat en die voelen wat goedkoop aan. Daar is verder niet zoveel mis mee, want het is natuurlijk ook gewoon een niet al te dure laptop.
Bovendien kan de laptop je nog een beetje verrassen. Hij is namelijk van een kaartlezer voorzien, aan de linkerkant van de behuizing. Rechts tref je tweemaal USB-A en een USB-C-aansluiting aan. Van die laatste hoef je niet te verwachten dat je hem kunt gebruiken om de laptop mee op te laden of een extern scherm aan te sturen; dat zien we in deze prijsklasse vrijwel niet. Voor een extern scherm is wel een HDMI-aansluiting aanwezig.
Beeldkwaliteit en accuduur
Bij laptops van 500 euro mag je een scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels verwachten en hoewel we soms nog de kwalitatief slechtere TN-panelen tegenkomen, is het meestal ips. Dat is bij de 14s ook het geval en bovendien heeft het scherm een matte coating, waardoor eventuele weerspiegelingen niet zo hinderlijk zijn.
- Helderheid wit
- Contrast
- sRGB-dekking
Met behulp van een colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software meten we de beeldkwaliteit en die blijkt helemaal niet tegen te vallen. We komen uit op een helderheid van 300cd/m², wat voldoende is om binnenshuis mee te werken, en op een prima contrast van 1800:1. Dat zien we veel duurdere ips-panelen niet nadoen. Het scherm kan niet alle kleuren binnen de sRGB-kleurengamut weergeven, maar dat komt vrijwel nooit voor in deze prijsklasse. Al met al beschikt de HP 14s over een goed paneel voor deze prijsklasse, met een bovengemiddeld hoog contrast.
We besluiten met het meten van de accuduur tijdens browsen en die valt eigenlijk een beetje tegen. We hebben eerder een HP 14s getest, de dq2930nd, waarmee we meer dan acht uur haalden. Die laptop heeft echter een ander beeldscherm, gezien de beeldschermmeetresultaten en wellicht is het paneel dat HP in het nieuwste model gebruikt, minder zuinig dan dat in het oude. Het zou ook kunnen dat de quadcore-i3-processor wat meer energie nodig heeft dan de dualcore-1115G4-chip. Een accuduur van een krappe zeven uur is overigens niet bijzonder slecht, maar zoals uit de grafiek blijkt, hebben we in deze categorie weleens beter gezien.
Conclusie
Laptops met een quadcore-i3-processor voor minder dan 500 euro kom je niet vaak tegen en dat is ook de reden dat we de HP 14s naar ons testlab hebben laten komen. Als de prijs gelijk was gebleven, was de 14s wat ons betreft ook een mooie Best Buy geweest. De quadcore-i3-processor is vlot, de 14s heeft een scherm met een prima contrast en onder de motorkap zitten twee geheugenslots, zodat je gemakkelijk het werkgeheugen kunt upgraden.
Helaas is de prijs van de 14s kort voor het online gaan van deze Best Buy Guide gestegen. De twee Lenovo-laptops die hieronder staan, zijn echter net in prijs gedaald. Dat maakt beide Lenovo's op basis van de specificaties interessanter dan de HP 14s; ze bieden simpelweg meer voor minder. Hoelang dat het geval zal blijven, weten we niet, want vanwege de in de inleiding genoemde 'coronavoorraden' en de eurokoers hebben we geen idee hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen.
Alternatieven
Deze IdeaPad 3 is op basis van zijn specificaties een interessantere keuze dan de HP 14s, want hij is voorzien van een snellere Core i5-processor en, net als de HP, van 8GB geheugen en een ssd van 256GB. We hebben dit model niet getest, dus kunnen we het niet bevestigen, maar volgens de specificaties van Lenovo heeft deze laptop ruimte voor een extra 2,5"-SATA-schijf. Verder heeft hij een full-hd-scherm van 15,6". Het werkgeheugen is deels vastgesoldeerd, dus je kunt alleen een 4GB-module upgraden. Gezien de fikse prijsdaling die dit model heeft doorgemaakt, verwachten we wel dat het snel uitverkocht zal zijn.
4 van 5 sterren
(0 reviews)
Deze IdeaPad 3 is het AMD-broertje van de IdeaPad hierboven en wat specificaties betreft lijken ze op elkaar. Ook dit model heeft 8GB geheugen, een ssd van 256GB en een full-hd-scherm van 15,6". Er zit echter een andere processor in: de Ryzen 3 5300U. Ook hier kan volgens de specificaties een extra 2,5"-schijf bij en ook hier is een deel van het geheugen vastgesoldeerd. Een ander nadeel van dit model is dat er een verouderde Wi-Fi 5-kaart in zit. De prijs van deze uitvoering fluctueert nogal. Op het moment van schrijven is hij in ieder geval voor minder dan 500 euro te krijgen.
(0 reviews)
Ook dit model hebben we niet getest, maar op basis van de specificaties is het een mooie deal. De Extensa-serie van Acer is op wat 'serieuzer' gebruik gericht, vandaar de zwarte kleur. Verwacht geen zakelijke laptop met Windows 11 Pro-licentie; hier draait gewoon Windows 11 Home op. Toch is het een interessant model, want hoewel de prijs ruim onder de 500 euro ligt, is de laptop voorzien van een Core i3-1115G4-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een ips-paneel. Nadeel bij deze laptop is, net als bij de laptop hierboven, dat de draadlozenetwerkkaart geen Wi-Fi 6 ondersteunt.
(0 reviews)
Basislaptop tot 700 euro
De prijscategorie tot 700 euro is de lastigste om deze maand een laptop in te nomineren en dat komt doordat, zoals we eerder in deze Best Buy Guide al noemden, de goede laptops uitverkocht raken terwijl de nieuwe laptops enigszins op zich laten wachten. We lijken in deze prijsklasse echter in de buurt van het kantelpunt te zitten.
Als we bijvoorbeeld naar Intel-processors kijken, zijn er in de prijsklasse tot 700 euro 108 laptops die voorzien zijn van een Core i5-1135G7-processor. De opvolger van die cpu is de Core i5-1235U, maar daarvan zijn er in de prijsklasse tot 700 euro pas drie te krijgen. Bovendien zijn die drie laptops geen 'best-buymateriaal'. Het zijn HP 14s- en 15s-laptops, de wat goedkopere modellen van HP zoals je op de vorige pagina gezien hebt. Ze zijn voorzien van een 'gewoon' full-hd-scherm met een sRGB-dekking van 60 procent en een plastic behuizing.
Bij laptops met AMD-chips is het kantelpunt ook min of meer in zicht, afhankelijk van hoe je ernaar kijkt. Voor 700 euro zit je op het terrein van de Ryzen 5 5600U-processor en de opvolger daarvan is de Ryzen 5 6600U. Laptops met die chip zijn nu mondjesmaat beschikbaar, maar pas vanaf 1000 euro. In die zin zijn de nieuwe processors in deze prijscategorie nog ver weg. AMD heeft echter ook de Ryzen 5 5625U uitgebracht en dat is in feite een 5600U die 100MHz hoger geklokt is, en daarmee zijn er al wel laptops beschikbaar in deze prijsklasse. Alleen zal die 100MHz weinig verschil maken.
We komen dus hoe dan ook op een laptop met een 'verouderde' processor uit. Dat is op zich geen ramp, ware het niet dat het erop begint te lijken dat alle goeie deals voor 700 euro ondertussen uitverkocht zijn. Als je een blik werpt op de vorige Best Buy Guide, dan kosten de laptops die we daarin noemden, ondertussen ruimschoots meer dan 700 euro of ze zijn niet meer beschikbaar. De laptops die je op dit moment nog wel kunt krijgen, zijn de varianten die in augustus ook al verkrijgbaar waren, maar hebben over het algemeen net wat minder aantrekkelijke specificaties. Een echte Best Buy uitroepen is dus lastig, maar als je op dit moment echt graag voor minder dan 700 euro een laptop wilt kopen, dan zouden we de onderstaande modellen overwegen.
Het unieke onderdeel aan deze laptop van ASUS is zijn oledscherm en ASUS is daarin de enige in deze prijsklasse. Dat scherm biedt een betere helderheid, contrast en kleurruimte dan vrijwel alle andere laptops in dit segment. Wat resolutie betreft is de Vivobook OLED niet uniek, want 1920x1080 pixels is vrij standaard. Deze uitvoering is voorzien van een Ryzen 5 5500U-processor met zes cores, 16GB geheugen en een ssd van 512GB. Het nadeel van deze Vivobook is de wat goedkoop aanvoelende kunststof behuizing. De Intel-variant van dit model hebben we eerder gereviewd.
(0 reviews)
3x ASUS Vivobook Review - Oledlaptops voor de massa
Van de Yoga Slim 7 Pro hadden we eigenlijk liever de versie met AMD Ryzen 5-processor aanbevolen, maar dat model kost sinds kort meer dan 700 euro. De hier gelinkte uitvoering heeft een Core i5-11300H met vier cores aan boord en die is wel een stukje langzamer dan de AMD-concurrent. Verder zijn er 8GB geheugen aanwezig en een ssd van 512GB. Wat de Slim 7 Pro uniek maakt, is de stevige metalen behuizing en het goede scherm met een resolutie van 2880x1800 pixels. Die resolutie biedt een veel scherper beeld dan de standaard full-hd-schermen. De versie met AMD-processor ligt 50 euro boven het budget, maar zouden we vanwege het snelheidsverschil toch overwegen. Dat model heeft wel een lagere schermresolutie, maar die is met 2240x1400 pixels nog altijd bovengemiddeld. De AMD-versie hebben we ook getest in de hieronder gelinkte review.
(0 reviews)
Lenovo Yoga Slim 7 en Slim 7 Pro Review - Rappe middenklassers met Ryzen 5000
Lenovo Yoga Slim 7 Pro (AMD Ryzen 5600H)
De snelste processor voor je geld is in deze prijscategorie de Ryzen 7 5700U, met acht cores. Er is verder 8GB geheugen aanwezig, dat je niet later kunt upgraden. Is dat je te weinig, dan hebben we de versie met 16GB geheugen hieronder gelinkt. De plastic behuizing van deze laptop is duidelijk minder dan het metaal van de Slim 7 Pro hierboven, maar deze laptop beschikt wel over een vlottere cpu. Je levert ook in op beeldkwaliteit, want je moet het bij dit model gewoon doen met een full-hd-scherm dat 60 procent van het sRGB-spectrum kan weergeven. De prijs is dankzij een recente daling erg aantrekkelijk. De Intel-variant, met een vergelijkbare behuizing, hebben we in een eerdere Best Buy Guide besproken.
(0 reviews)
Laptop Best Buy Guide april 2022 - Budgetlaptop
Lenovo IdeaPad 5 (Ryzen 5 5700U, 16GB)
Mainstreamlaptop tot 1000 euro: Acer Swift X
De laptops waarvoor we een budget van 1000 euro reserveren, noemen we mainstreamlaptop en zo'n systeem moet geschikt zijn voor het zwaardere werk. We verwachten dat de laptop voor dit geld van een extra videokaart voorzien is, zodat je er enigszins op kunt gamen, maar ook zodat de videokaart kan meehelpen bij andere zware toepassingen die dat kunnen benutten.
Je komt met die eisen al snel op een uit de kluiten gewassen 15"-laptop uit, maar daar hebben we deze keer niet voor gekozen, want ons oog viel op de Acer Swift X. De Swift X is een soort tussenvorm en heeft weliswaar een 14"-scherm, wat hem compact maakt, maar is ook voorzien van een AMD-processor met acht cores en een RTX 3050-videokaart. Dat is een combinatie die je onder de 1000 euro niet vaak tegenkomt.
Acer Swift X
De Swift X is in uiteenlopende configuraties verkrijgbaar, met verschillende processorconfiguraties en videokaarten. De snelste configuratie is voorzien van een Ryzen 7 5800U-processor en gezien het kleine prijsverschil met de andere configuraties met RTX 3050-videokaart, zouden we zeker voor deze snelste uitvoering kiezen.
|
Acer Swift X SFX14-41G-R7RV |
Acer Swift X SFX14-41G-R6J5 |
Cpu |
AMD Ryzen 5 5500U |
AMD Ryzen 7 5800U |
Videokaart |
Nvidia GTX 1650 |
Nvidia RTX 3050 |
Geheugen |
16GB |
16GB |
Ssd |
512GB |
512GB |
Scherm |
14", 1920x1080, ips |
14", 1920x1080, ips |
Prijs |
Onbekend |
Onbekend |
Mocht je gecharmeerd zijn van de Swift X, maar 1000 euro te veel geld vinden, dan is er ook nog een significant goedkopere versie te krijgen. Die heeft wel een aanmerkelijk langzamere processor en videokaart.
Exterieur
Ondanks de vlotte hardware is de Swift X een compacte laptop, die ook nog eens een relatief laag gewicht van minder dan 1,4 kilogram heeft, 1385 gram om precies te zijn. Als je de Swift X vastpakt, krijg je wel enigszins het gevoel dat Acer wat meer had mogen investeren in de stevigheid. De behuizing is van metaal, maar veert desondanks mee als je erop drukt, bijvoorbeeld tussen de spatiebalk en de touchpad in. Als je heel hard drukt, kraakt het daar zelfs een beetje.
Dat de behuizing niet zo stevig is, zie je ook terug in het toetsenbord dat een beetje meeveert als je er stevig op aan het tikken bent. Het toetsenbord is wel voorzien van achtergrondverlichting, zoals je mag verwachten in deze prijsklasse. Daarnaast mag je voor dit geld op biometrische authenticatie rekenen en ook die is aanwezig, in de vorm van een vingerafdrukscanner rechts onder het toetsenbord.
De aansluitingen zitten allemaal aan de zijkanten. De meeste zitten links en voor wie rechtshandig is en graag een externe muis gebruikt, komt dat mooi uit. Links zit de aansluiting voor de oplader, met daarnaast HDMI 2.0 en een gewone USB 3.0-aansluiting. De USB-C-connector is geschikt om de laptop mee op te laden en om een extern beeldscherm op aan te sluiten en daardoor kun je de laptop ook gemakkelijk aan een dock hangen. Aan de rechterkant van de laptop zitten ook nog een gewone USB-A-aansluiting en een jackaansluiting.
Benchmarks
De Swift X is voorzien van een Ryzen 7 5800U-processor en dat is min of meer de snelste AMD-processor die je in een dunne laptop als de Swift X zult tegenkomen. De 5800U is weliswaar begin 2022 opgevolgd door de 6800U, maar die processor zien we nog altijd nauwelijks in nieuwe laptops. Op het moment van schrijven is alleen een handjevol zakelijke laptops van 1700 euro ervan voorzien.
- Cinebench 23 - Multi
- Cinebench 23 - Single
Terug naar de 5800U. Dat is, dankzij zijn acht cores, een heel capabele processor. In Cinebench is hij zelfs wat sneller dan dezelfde chip in de Yoga Slim 7 en dat komt ongetwijfeld doordat de Yoga nog wat dunner is en daardoor wat meer moeite heeft om warmte af te voeren dan de Swift X.
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Night Raid - Graphics
- 3DMark Night Raid - CPU
Hoewel in een cpu-benchmark als Cinebench de Swift X bovenaan eindigt dankzij zijn vlotte achtcoreprocessor, is hij op grafisch gebied niet de snelste. De RTX 3050-videokaart die erin zit, is een stuk vlotter dan de in de processor geïntegreerde Vega-gpu, maar niet zo snel als de RTX 3050-chips in 'echte' gamelaptops, zoals de Lenovo Legion 5 en HP Victus 16. In die laptops heeft de 3050 een tgp, oftewel maximaal verbruik, van respectievelijk 95 en 75 watt. Bij de Swift X is de gpu gelimiteerd op 45 watt. Gezien de compacte afmetingen van de behuizing is dat begrijpelijk. Bovendien stelt het je in staat om alsnog games te spelen op instellingen die niet haalbaar zijn op de geïntegreerde gpu.
Beeldscherm en accuduur
De Swift X beschikt, zoals gezegd over een 14"-beeldscherm, met een resolutie van 1920x1080 pixels en een matte coating. Vrij standaard specificaties dus, maar het gaat er uiteindelijk om hoe goed het scherm presteert.
- Helderheid wit
- Contrast
- sRGB-dekking
- Schermkalibratie
Die prestaties zijn helemaal niet slecht. De helderheid is met 355cd/m² niet uitzonderlijk voor deze prijsklasse, maar het contrast van 2000:1 is dat zeker wel. Het scherm dekt bovendien netjes de volledige sRGB-gamut en is ook nog eens behoorlijk goed gekalibreerd.
Van een compacte laptop in deze prijsklasse mag je ook wel een behoorlijke accuduur verwachten en daarbij stelt de Swift X niet teleur. Een accuduur van dertien uur tijdens browsen is netjes.
Upgrades
De Swift X is standaard voorzien van 16GB Lpddr4x-geheugen en die geheugenchips zijn vastgesoldeerd, dus upgraden is er helaas niet bij.
:strip_exif()/i/2005377082.jpeg?f=imagenormal)
Uiteraard hebben we toch de bodemplaat van de Swift X verwijderd en daar troffen we naast de al aanwezige 512GB-ssd een tweede M.2-slot aan. Mocht 512GB je te krap zijn, dan kun je dus makkelijk opslag bijplaatsen zonder de primaire ssd te hoeven verwijderen.
Conclusie
Als je kijkt naar laptops van 1000 euro, kun je vaak kiezen tussen een dunne, lichte laptop en een laptop met snelle hardware. Met de Swift X zit Acer daartussenin, met als resultaat een laptop van minder dan 1,4 kilogram, waar je toch mee kunt gamen en ook zwaardere software niet mee uit de weg hoeft te gaan. Voordeel van de Swift X is bovendien de prima accuduur van dertien uur en het feit dat je de opslag makkelijk kunt uitbreiden. Een nadeel is dat de behuizing niet zo stevig is en dat de RTX 3050 gelimiteerd is op 45 watt. Dat is gezien de formfactor logisch, maar als je niet om het formaat geeft, zijn er voor dit geld grotere laptops te vinden, die meer uit een RTX 3050 weten te persen. Enkele alternatieven staan hieronder. Van het scherm van de Swift X, tot slot, worden we wel weer blij, want dat heeft een hoog contrast en is bovendien netjes gekalibreerd.
Alternatieven
Deze E15 is een uit de kluiten gewassen laptop met een 17,3"-scherm. Dat is geen heel populaire maat, maar mocht je juist op zoek zijn naar een grote laptop, dan biedt dit model veel hardware voor je geld, zelfs nog meer dan de Swift X. Er zit een Ryzen 7 5800H in, 16GB geheugen, een ssd van 512GB en een RTX 3050 Ti-videokaart. Hij weegt wel 2,5 kilogram, dus het is geen model om vaak mee te nemen.
(0 reviews)
Deze Victus 15 beschikt over een vlotte RTX 3050Ti-videokaart en is daarmee in games ongetwijfeld sneller dan de Swift X. De cpu is wat langzamer, want de 5600H beschikt over zes cores, maar er zijn wel 16GB geheugen en een ssd van 512GB aanwezig. Er zit een 15,6"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels in. Het scherm heeft bovendien een refreshrate van 144Hz. Gezien de prijs verwachten we niet dat het scherm de volledige sRGB-gamut kan tonen, maar dat is in games niet van groot belang.
(0 reviews)
Zelfs een laptop met RTX 3060-videokaart is binnen bereik als je niet meer dan 1000 euro wilt uitgeven. De IdeaPad Gaming 3 van Lenovo heeft verder een Ryzen 5 5600H-processor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB. De plastic behuizing voelt goedkoop aan, maar bij deze laptop draait het dan ook alleen om de specificaties. De 3060 heeft een tgp van 90 watt. Daarmee weet deze laptop niet het maximale uit de 3060-gpu te halen, maar hij is wel sneller dan een RTX 3050 Ti.
(0 reviews)
Tot slot is deze Vivobook S14 OLED van ASUS nog het vermelden waard. Deze laptop is niet gemaakt voor games, maar heeft dankzij zijn Core i7-12700H-processor veel cpu-kracht aan boord. Het belangrijkste onderdeel is echter het oledscherm, dat een resolutie van 2880x1800 pixels heeft. Net als bij alle andere alternatieven in dit lijstje is ook hier 16GB werkgeheugen aanwezig, samen met een ssd van 512GB.
(0 reviews)