Door Jelle Stuip

Redacteur

Laptop Best Buy Guide

Oktober 2022

Budgetlaptop tot 500 euro: HP 14s

Bij de budgetlaptop kijken we wat we kunnen krijgen voor maximaal 500 euro. Die grens is niet helemaal toevallig, want over het algemeen kun je voor dat geld een laptop krijgen die wij minimaal zouden aanbevelen. Voor 500 euro heb je doorgaans een ips-scherm met full-hd-resolutie, een ssd die groot genoeg is en een Core i3- of Ryzen 3-processor. Het zijn in dit geval wel processors van de vorige generatie. De eerste laptops met twaalfdegeneratie-i3-processors beginnen beschikbaar te komen, maar kosten op een enkeling na een euro of 900. Ook AMD's iets vernieuwde Ryzen 3 5425U-processor zit op dit moment alleen nog in laptops van mintens 600 euro, het is dus nog even een kwestie van afwachten totdat dergelijke chips hun weg vinden naar de categorie van de budgetlaptop.

HP 14s

Cpu Intel Core i3-1125G4
Werkgeheugen 8GB DDR4
Ssd 256GB
Scherm 1920x1080, ips
Prijs 14s-dq2405nd Onbekend
Prijs 14s-dq2090nd € 565,09
Prijs 14s-dq2402nd € 549,-
Prijs 14s-dq2260nd € 552,27

Voor de budgetlaptop hebben we dit keer gekozen voor de HP 14s, een 14"-instapmodel van HP en in zekere zin een oude bekende. We riepen de 14s in 2020 al eens uit tot Best Buy in deze categorie, omdat de laptop prima hardware bood voor zijn geld. Dat vonden we van deze, toen nog 470 euro kostende, nieuwere HP 14s ook, maar toen steeg de prijs voor het einde van de maand tot boven de 500 euro.

HP wist ons te vertellen dat onze 2405nd wat specificaties betreft identiek is aan de 2090nd, 2402nd en 2260nd. Die kosten op het moment van schrijven allemaal ook meer dan 500 euro, maar uiteraard hoeft maar een van de vier in prijs te dalen en je hebt een goeie deal te pakken. Check in het specifieke geval van deze HP 14s wel de alternatieven onderaan de pagina, want die vallen (hopelijk nog) binnen het budget.

Dan is de vraag natuurlijk: wat maakt(e) die 14s zo'n goeie deal? Dat is de hardware die erin zit. De 14s is voorzien van een Core i3-1125G4-processor, terwijl je in deze prijsklasse vooral laptops met Core i3-1115G4-cpu tegenkomt. De 1125 is niet zomaar een paar megahertz sneller dan de 1115, het is een heel andere processor, met vier cores in plaats van twee, zoals in de 1115. Die cores zijn iets lager geklokt, maar ze kunnen wel van meer cachegeheugen gebruikmaken. In de meeste scenario's maakt dat van de 1125 de snellere processor.

  • Cinebench 23 - Multi
  • Cinebench 23 - Single
  • 3DMark Night Raid
  • 3DMark Night Raid - Graphics
  • 3DMark Night Raid - CPU
Cinebench 23 - Multi
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
5.268
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
4.250
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
4.140
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
3.871
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
3.218
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
2.910
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
2.835
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
2.412
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.325
Cinebench 23 - Single
Laptop Cpu/soc Score in punten (hoger is beter)
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
1.314
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
1.304
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
1.300
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
1.262
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
1.193
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
1.112
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
1.060
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
1.054
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
430
3DMark Night Raid
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
10.608
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
9.641
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
9.223
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
8.908
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
8.026
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
7.050
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
7.039
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
6.034
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
5.295
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.699
3DMark Night Raid - Graphics
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
11.540
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
11.387
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
10.469
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
10.093
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
10.027
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
8.186
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
7.868
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
6.231
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
5.927
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.876
3DMark Night Raid - CPU
Laptop Cpu/soc score in punten (hoger is beter)
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) Ryzen 3 5300U
7.647
HP 14s-dq2405nd Ci3-1125G4
6.343
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE Ryzen 3 4300U
5.118
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) Ci3-1115G4
4.990
Acer Aspire 5 A514-54-36AM Ci3-1115G4
4.830
HP 14s-dq2930nd Ci3-1115G4
4.439
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T Ci3-1115G4
3.925
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 Ci3-1115G4
3.715
Acer Aspire 5 A514-53-3970 Ci3-1005G1
3.302
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) Cel. N4120
1.108

Hoe snel zijn die vier cores dan? In Cinebench Multi is de 1125G4 duidelijk sneller dan de meeste laptops met 1115G4-processor en dat blijkt ook uit de cpu-test van 3DMark Night Raid. Belast je een enkele core, dan zijn de laptops met 1115G4-processor vlotter. Tijdens dagelijks gebruik verwachten we echter dat je niet vaak een core voluit zult belasten en daarom zul je meer profijt hebben van meer cores. Overigens heeft de laptop nog potentie voor betere benchmarkresultaten, want standaard is hij van slechts één geheugenmodule voorzien, waardoor het geheugen in singlechannelmodus loopt. Voeg je een extra module toe, dan werkt het in dualchannel en daar hebben cpu en gpu beide baat bij.

Upgrades

Een ander voordeel van de HP 14s ten opzichte van een aantal andere laptops in deze prijsklasse is de mogelijkheid tot upgraden. We noemden al de mogelijkheid om een geheugenmodule bij te prikken, maar mocht je dat willen, dan kun je ook de meegeleverde geheugenmodule vervangen. Dat kan bijvoorbeeld als je liever 2x4GB wilt gebruiken of in het enigszins onwaarschijnlijke geval dat je de laptop van 32GB geheugen wilt voorzien. We zien steeds vaker laptops waarbij een deel van het geheugen is vastgesoldeerd, maar dat is bij de 14s gelukkig niet het geval.

Het lijkt bij deze laptop dat er ruimte is voor een 2,5"-SATA-schijf. Die ruimte is er in principe ook, maar een bracket en een kabeltje om de schijf met het moederbord te verbinden ontbreken. De aanwezige M.2-ssd kan wel zonder problemen vervangen worden.

Exterieur en beeldscherm

Tot zover de hardware en de prestaties, maar er is meer. Het oog wil namelijk ook wat en daarvoor hebben we slecht nieuws. De nadruk ligt bij deze laptop op de specificaties en de buitenkant van de laptop is functioneel, maar zonder luxe uitstraling. De hardware is tussen de twee plastic helften van de behuizing gevat en die voelen wat goedkoop aan. Daar is verder niet zoveel mis mee, want het is natuurlijk ook gewoon een niet al te dure laptop.

Bovendien kan de laptop je nog een beetje verrassen. Hij is namelijk van een kaartlezer voorzien, aan de linkerkant van de behuizing. Rechts tref je tweemaal USB-A en een USB-C-aansluiting aan. Van die laatste hoef je niet te verwachten dat je hem kunt gebruiken om de laptop mee op te laden of een extern scherm aan te sturen; dat zien we in deze prijsklasse vrijwel niet. Voor een extern scherm is wel een HDMI-aansluiting aanwezig.

Beeldkwaliteit en accuduur

Bij laptops van 500 euro mag je een scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels verwachten en hoewel we soms nog de kwalitatief slechtere TN-panelen tegenkomen, is het meestal ips. Dat is bij de 14s ook het geval en bovendien heeft het scherm een matte coating, waardoor eventuele weerspiegelingen niet zo hinderlijk zijn.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • sRGB-dekking
Helderheid wit
Laptop LCD-paneel Resolutie Helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) IPS 1920x1080
374
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) IPS 1920x1080
317
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE IPS 1920x1080
297
HP 14s-dq2405nd IPS 1920x1080
294
HP 14s-dq2930nd IPS 1920x1080
286
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 IPS 1920x1080
285
Medion Akoya E15301 AHVA IPS 1920x1080
272
Acer Aspire 5 A514-54-36AM IPS 1920x1080
268
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) TN 1920x1080
260
Acer Aspire 5 A514-53-3970 IPS 1920x1080
219
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T IPS 1920x1080
183
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) IPS 1920x1080
162
Contrast
Laptop LCD-paneel Resolutie Contrast in verhouding (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE IPS 1920x1080
2117:1
HP 14s-dq2405nd IPS 1920x1080
1836:1
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 IPS 1920x1080
1781:1
HP 14s-dq2930nd IPS 1920x1080
1363:1
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) IPS 1920x1080
1353:1
Acer Aspire 5 A514-54-36AM IPS 1920x1080
1340:1
Medion Akoya E15301 AHVA IPS 1920x1080
1302:1
Acer Aspire 5 A514-53-3970 IPS 1920x1080
1095:1
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T IPS 1920x1080
1039:1
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) IPS 1920x1080
1038:1
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) IPS 1920x1080
960:1
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) TN 1920x1080
393:1
sRGB-dekking
Laptop LCD-paneel Resolutie Gamutdekking in % (hoger is beter)
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE IPS 1920x1080
99,9
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) IPS 1920x1080
68,9
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 IPS 1920x1080
67,1
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T IPS 1920x1080
66,1
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) IPS 1920x1080
64,5
Acer Aspire 5 A514-54-36AM IPS 1920x1080
64,0
Medion Akoya E15301 AHVA IPS 1920x1080
63,9
HP 14s-dq2930nd IPS 1920x1080
63,6
Acer Aspire 5 A514-53-3970 IPS 1920x1080
63,0
HP 14s-dq2405nd IPS 1920x1080
62,9
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) IPS 1920x1080
61,4
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) TN 1920x1080
57,5

Met behulp van een colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software meten we de beeldkwaliteit en die blijkt helemaal niet tegen te vallen. We komen uit op een helderheid van 300cd/m², wat voldoende is om binnenshuis mee te werken, en op een prima contrast van 1800:1. Dat zien we veel duurdere ips-panelen niet nadoen. Het scherm kan niet alle kleuren binnen de sRGB-kleurengamut weergeven, maar dat komt vrijwel nooit voor in deze prijsklasse. Al met al beschikt de HP 14s over een goed paneel voor deze prijsklasse, met een bovengemiddeld hoog contrast.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
Laptop Accucapaciteit (Wh) Cpu/soc tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Acer Aspire 5 A514-53-3970 48Wh Ci3-1005G1
10u21m
Lenovo ThinkBook 14 G2 ARE 45Wh Ryzen 3 4300U
8u49m
Lenovo IdeaPad 5 14ITL05 56,5Wh Ci3-1115G4
8u38m
HP 14s-dq2930nd 41Wh Ci3-1115G4
8u23m
Lenovo V14 G2 ALC (82KC000LMH) 38Wh Ryzen 3 5300U
8u16m
Lenovo IdeaPad Flex 5 CB 13IML05 (82B80013MH) 51Wh Cel. 5205U
8u15m
Acer Aspire 5 A514-54-36AM 48Wh Ci3-1115G4
7u48m
Lenovo IdeaPad Flex 3 11IGL05 (82B2005BMH) 37,5Wh Cel. N4120
7u37m
Medion Akoya E15301 45Wh Ryzen 5 3500U
7u6m
HP 14s-dq2405nd 41Wh Ci3-1125G4
6u51m
Lenovo IdeaPad 3 14ITL6 (82H700LDMH) 38Wh Ci3-1115G4
5u50m
ASUS VivoBook 14 X415EA-EB922T 37Wh Ci3-1115G4
5u2m

We besluiten met het meten van de accuduur tijdens browsen en die valt eigenlijk een beetje tegen. We hebben eerder een HP 14s getest, de dq2930nd, waarmee we meer dan acht uur haalden. Die laptop heeft echter een ander beeldscherm, gezien de beeldschermmeetresultaten en wellicht is het paneel dat HP in het nieuwste model gebruikt, minder zuinig dan dat in het oude. Het zou ook kunnen dat de quadcore-i3-processor wat meer energie nodig heeft dan de dualcore-1115G4-chip. Een accuduur van een krappe zeven uur is overigens niet bijzonder slecht, maar zoals uit de grafiek blijkt, hebben we in deze categorie weleens beter gezien.

Conclusie

Laptops met een quadcore-i3-processor voor minder dan 500 euro kom je niet vaak tegen en dat is ook de reden dat we de HP 14s naar ons testlab hebben laten komen. Als de prijs gelijk was gebleven, was de 14s wat ons betreft ook een mooie Best Buy geweest. De quadcore-i3-processor is vlot, de 14s heeft een scherm met een prima contrast en onder de motorkap zitten twee geheugenslots, zodat je gemakkelijk het werkgeheugen kunt upgraden.

Helaas is de prijs van de 14s kort voor het online gaan van deze Best Buy Guide gestegen. De twee Lenovo-laptops die hieronder staan, zijn echter net in prijs gedaald. Dat maakt beide Lenovo's op basis van de specificaties interessanter dan de HP 14s; ze bieden simpelweg meer voor minder. Hoelang dat het geval zal blijven, weten we niet, want vanwege de in de inleiding genoemde 'coronavoorraden' en de eurokoers hebben we geen idee hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen.

Alternatieven

Lenovo IdeaPad 3 15ITL6 (82H802LCMH)

Deze IdeaPad 3 is op basis van zijn specificaties een interessantere keuze dan de HP 14s, want hij is voorzien van een snellere Core i5-processor en, net als de HP, van 8GB geheugen en een ssd van 256GB. We hebben dit model niet getest, dus kunnen we het niet bevestigen, maar volgens de specificaties van Lenovo heeft deze laptop ruimte voor een extra 2,5"-SATA-schijf. Verder heeft hij een full-hd-scherm van 15,6". Het werkgeheugen is deels vastgesoldeerd, dus je kunt alleen een 4GB-module upgraden. Gezien de fikse prijsdaling die dit model heeft doorgemaakt, verwachten we wel dat het snel uitverkocht zal zijn.

Score: 4(0 reviews)
Lenovo IdeaPad 3 15ALC6 (82KU01LFMH)

Deze IdeaPad 3 is het AMD-broertje van de IdeaPad hierboven en wat specificaties betreft lijken ze op elkaar. Ook dit model heeft 8GB geheugen, een ssd van 256GB en een full-hd-scherm van 15,6". Er zit echter een andere processor in: de Ryzen 3 5300U. Ook hier kan volgens de specificaties een extra 2,5"-schijf bij en ook hier is een deel van het geheugen vastgesoldeerd. Een ander nadeel van dit model is dat er een verouderde Wi-Fi 5-kaart in zit. De prijs van deze uitvoering fluctueert nogal. Op het moment van schrijven is hij in ieder geval voor minder dan 500 euro te krijgen.

Score: 0(0 reviews)
Acer Extensa 15 EX215-54-387B

Ook dit model hebben we niet getest, maar op basis van de specificaties is het een mooie deal. De Extensa-serie van Acer is op wat 'serieuzer' gebruik gericht, vandaar de zwarte kleur. Verwacht geen zakelijke laptop met Windows 11 Pro-licentie; hier draait gewoon Windows 11 Home op. Toch is het een interessant model, want hoewel de prijs ruim onder de 500 euro ligt, is de laptop voorzien van een Core i3-1115G4-processor, 8GB geheugen en een 256GB-ssd. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een ips-paneel. Nadeel bij deze laptop is, net als bij de laptop hierboven, dat de draadlozenetwerkkaart geen Wi-Fi 6 ondersteunt.

Score: 0(0 reviews)

Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee