Best Buy - Mainstreamlaptop
De Beste mainstreamlaptop van dit moment is wat ons betreft de Asus VivoBook S15 S510. Dankzij de zuinige quadcore van de Kaby Lake-R-generatie zijn de prestaties goed en gaat de accu lang mee. Verder is de behuizing opvallend dun en licht voor een 15,6"-laptop. Ook het scherm weet ons te overtuigen, dankzij het hoge contrast.
Bij onze zoektocht naar de beste mainstreamlaptop reserveren we een budget van negenhonderd euro. Voor dat geld zoeken we een veelzijdige laptop, die vlot in gebruik is. De aanwezigheid van een ssd en een scherm met ips-paneel stellen we als eisen. Een aparte videokaart zien we als een pre en niet als een eis in deze categorie.
Voor deze editie is onze keuze gevallen op de Asus VivoBook S15 S510UA-BQ514T. De VivoBook S15-modellen zijn al langer te koop met Intel-dualcores uit de U-serie, maar sinds november is er ook deze variant met Kaby Lake-R-quadcore. Hoewel Intel de zuinige quadcores in augustus aankondigde, is het aanbod ervan in laptops nog niet erg groot. In eerdere reviews hebben we al gezien dat de prestaties er niet om liegen, dus de aanwezigheid van Core i5-8250U was een belangrijke overweging om de VivoBook te kiezen. Wie minder geld uit wil geven, kan voor een versie met Core i3-7100U kiezen. Die dualcore is echter wel een stuk langzamer dan de quadcore in het door ons geteste model.
Model |
S15 S510UA-BQ514T |
S15 S510UA-BQ512T |
Processor |
Core i5-8250U (4 cores, 8 threads) |
Core i3-7100U (2 cores, 4 threads) |
Geheugen |
8GB ddr4 |
8GB ddr3l |
Ssd / hdd |
256GB / 1TB |
128GB / 1TB |
Prijs |
Onbekend |
Onbekend |
De VivoBook S15 die wij aan de tand hebben gevoeld, is de versie met de Core i5-8250U. Deze quadcore draait op 1,6GHz met een boost naar maximaal 3,4GHz en heeft een tdp van 15 watt. Verder zit er 8GB ddr4-geheugen in de laptop en voor de opslag van programma's en bestanden is er zowel een 256GB-ssd als een 1TB-hdd. Een afzonderlijke gpu ontbreekt. Voor het spelen van recente games is deze laptop dus niet geschikt, maar de overige hardware is op papier dik in orde.
Behuizing, toetsenbord en touchpad
De behuizing van de VivoBook S15 heeft zowel plus- als minpunten. Om met het goede nieuws te beginnen: hij is 18mm dun en weegt op onze weegschaal 1,6kg. Dat zijn uitstekende cijfers voor een 15,6"-laptop. De laptop is iets lichter dan een high-end zoals de Dell XPS 15 en de dikte komt overeen.
Over de bouwkwaliteit zijn we iets minder te spreken. Die is niet slecht; de behuizing is gemaakt van plastic en het scherm is afgedekt met aluminium. Je voelt wel aan dat het geen laptop uit het hogere segment is. De behuizing geeft wat mee als je er druk op zet en als je het scherm een zetje geeft, blijft het lang trillen. De behuizing voelt echter ook weer niet echt slap aan.
We geven het toetsenbord een voldoende. Je kunt er aardig op tikken, maar de toetsen hebben niet veel travel. Ook de touchpad is niet van het allerhoogste niveau, de plastic afwerking voelt wat stroever aan dan bijvoorbeeld glazen touchpads. In de rechterbovenhoek zit een vingerafdruklezer, die werkt erg vlot, net zoals op een smartphone. De aanwezigheid daarvan is zeker een pluspunt, al vinden we de plaatsing in de touchpad niet optimaal en zouden we hem liever op een andere plek zien.
Aansluitingen
De behuizing is behoorlijk dun en het aantal aansluitingen is daardoor beperkt. Zo missen we bijvoorbeeld een ethernetpoort. Usb-poorten zijn er genoeg, maar ze zijn niet allemaal even snel. De twee exemplaren aan de linkerkant zijn usb 2.0-varianten. Rechts zitten een usb 3.0-poort en een type-c-aansluiting, die ook volgens het usb 3.1 gen1-protocol werkt en dus geen snelheidsvoordeel biedt. Verder zit aan de linkerkant een sd-kaartslot en is rechts nog een hdmi-aansluiting aanwezig, samen met de stroomaansluiting en de 3,5mm-jack.
Benchmarks
Zoals gezegd hebben we de zuinige Kaby Lake Refresh-processors met vier cores al eerder getest. Daardoor kunnen we de i5-8250U in de VivoBook S15 goed vergelijken met diezelfde cpu in laptops van andere fabrikanten. Als we naar de prestaties kijken, lijkt Asus de koeling goed op orde te hebben. Herrie maakt de laptop niet. Tijdens taken zoals browsen hoor je hem helemaal niet en onder hoge belasting valt de geluidsproductie mee.
- CB - Multi
- CB - Single
- 3DMark
- Photoshop CC
- Lightroom
In Cinebench presteert de VivoBook S15 uitstekend. Hij is zelfs sneller dan laptops met een 45 watt-processor, zoals de i5-7300HQ. De prestaties in 3DMark zijn niet indrukwekkend, maar dat is logisch omdat er naast de igpu geen extra videokaart aanwezig is. Ook in Photoshop en Lightroom is de S15 niet sneller dan de Medion P6689 en de XPS 13, maar het verschil met de dualcoreprocessor in de ThinkPad E570 is duidelijk aanwezig.
Scherm
In de VivoBook S15 zit een 15,6"-paneel dat ips-eigenschappen heeft. Het scherm heeft een matte afwerking en een resolutie van 1920x1080 pixels. We hebben het doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.
- Helderheid
- Contrast
- Gemiddelde grijswaardenfout
- Gemiddelde kleurfout
Wat helderheid betreft is het scherm een middenmoter. In fel zonlicht kun je niet goed werken met deze laptop, maar in andere omstandigheden voldoet het scherm. Het contrast steekt uit boven dat van de concurrentie met vergelijkbare panelen en ook op het gebied van kleurweergave hebben we weinig te klagen. De afwijking van grijstinten is minimaal en deze hebben de meeste invloed op de weergave in de praktijk.
Accuduur
Vanwege de dunne behuizing is de ruimte voor een accu beperkt. In de VivoBook S15 zit een accu met een capaciteit van 42Wh en erg veel is dat niet. Daar staat tegenover dat de cpu een zuinig 15W-exemplaar is.
In onze tests doet de VivoBook S15 het heel behoorlijk met een browsetijd van 7,5 uur en tijdens videokijken komt daar nog een kwartiertje bij.
Upgrades
Het openen van de VivoBook S15 is niet moeilijk. Na het losmaken van de schroefjes aan de onderkant, waarvan er twee onder de achterste rubberen voetjes zitten, krijg je toegang tot de ingewanden. Er zijn twee ddr4-sleuven aanwezig, waarvan er nog een vrij is. Het geheugen upgraden is dus eenvoudig. Wil je meer opslagruimte, dan zul je de hdd of ssd moeten vervangen door een exemplaar met een hogere capaciteit. Beide zijn eenvoudig te benaderen.
/i/2001735271.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
De Asus VivoBook S15 S510 is dankzij de quadcoreprocessor een vlotte laptop. Omdat het een zuinige cpu met een tdp van 15 watt betreft, is het ook nog eens een dunne laptop die weinig herrie maakt. Er is genoeg opslagruimte door de aanwezigheid van zowel een ssd als een hdd en het scherm heeft een hoog contrast. Het toetsenbord heeft niet veel travel en als je lange teksten wilt tikken, zijn er betere alternatieven. Toch is deze Asus een prima allrounder, die zijn geld waard is.
- Asus VivoBook S15 S510UA-BQ514T
- Asus VivoBook S15 S510UA-BQ512T
Alternatieven
Speel je graag een spelletje, dan is deze Medion Erazor P6689 een interessant alternatief. Hij heeft dezelfde Core i5-8250U-processor als de Asus VivoBook, maar ook nog eens een GTX 1050-gpu. Over de kwaliteit van de behuizing waren we wat minder te spreken.
5 van 5 sterren
(0 reviews)
Review: Medion P6689 - Eenvoudig gamen, eenvoudig upgraden
Vind je typecomfort een belangrijke eigenschap, dan is de ThinkPad E570 een goed alternatief. Het toetsenbord van deze zakelijke laptop is uitstekend. Het uiterlijk is echter wat ouderwets en de hardware is minder snel. Er zijn verschillende uitvoeringen te koop, met of zonder gpu, tussen ongeveer 720 en 1100 euro.
(0 reviews)
LBBG Augustus: Lenovo ThinkPad E570
In augustus kozen we een HP Pavilion Power 15 van 1100 euro uit als multimedialaptop. Intussen is er ook een model van 1000 euro. Dat is iets boven het budget, maar daarvoor krijg je wel een laptop die vlotte hardware biedt, zoals een GTX 1050 4GB en een HQ-processor.
4.5 van 5 sterren
(0 reviews)
LBBG Augustus: HP Pavilion Power 15-cb061nd