Behuizingen
We wilden ook nog even de overige hardware aanstippen, zoals behuizingen en moederborden. In onze vooruitblik gaan die twee hand in hand, want we hopen en verwachten dat we in 2024 behuizingen gaan zien die met 'kabelloze' moederborden kunnen omgaan. Daarvoor moeten we even terug naar 2022. Tomas schreef over Project Stealth, waarbij Gigabyte een Aorus-build had gemaakt met een aangepast moederbord: de Z690 Aorus Elite, en een aangepaste videokaart: de RTX 3070 Gaming OC.
De aanpassingen bestonden bij het moederbord uit het verplaatsen van de 24-pins- en 8-pinsvoedingsstekkers naar de achterkant van het bord. Overigens zijn ook de kleinere connectors daarheen verplaatst, maar het gaat ons even om die dikke voedingskabels en -connectors. Bij de videokaart zijn de PEG-connectors verplaatst naar de onderkant, de kant met de PCIe-slotconnector dus. Gevolg: je ziet de kabels niet meer in de kast lopen, maar ze zijn allemaal netjes weggewerkt aan de achterkant, uit het zicht dus. Op de afgelopen Computex liet ASUS een vergelijkbaar idee zien: het Hidden Connector Concept. Omdat we een jaar verder waren, had ASUS een Z790-bord en RTX 4070-videokaart aangepast.
Voor beide concepten hadden ASUS en Gigabyte ieder een behuizing gemodificeerd om de kabels door te voeren en weg te werken, maar hopelijk blijft het in 2024 niet bij concepten, prototypen en demonstraties. Dan is het wel zaak dat moederbordfabrikanten dit soort borden als gezamenlijke standaard uitbrengen, zodat ook behuizingenfabrikanten het aandurven om kasten voor dit soort componenten te maken. Voor een kastenmaker is het immers niet lucratief om voor één concept een hele productielijn op te zetten en ook als het bij één moederbordfabrikant zou blijven, is dat een te groot risico. En moederbordfabrikanten kunnen moeilijk verwachten dat hun klanten zelf een kast gaan modden, dus wachten ze tot er kasten zijn voor dit concept. Hopelijk wordt deze kip-ei-impasse in 2024 doorbroken.
Wat we in 2023 wel hebben gezien en waarbij we geen reden hebben om in 2024 anders te verwachten, is het toenemende gebruik van glas en andere afwijkende materialen in behuizingen. Opnieuw tijdens de Computex zagen we al behuizingen met glas aan drie zijden en onder meer Fractal maakt gebruik van hout in behuizingen als de North en Terra. Ook de behuizingen van HYTE vonden gretig aftrek, met hun kenmerkende schuine glasplaat, en al dat glasgebruik zal ongetwijfeld navolging krijgen. Dat geldt misschien ook wel voor het fabriekshalve inbouwen van de display, zoals we dat in de Y70 zagen.

Ook zagen we in 2023 diverse modulaire behuizingen en kasten die als flatpack kwamen. Wie weet gaan we vaker dat soort 'groene' kasten zien, die wat transport betreft minder belastend voor het milieu zijn of naar wens uitgebreid kunnen worden. Of misschien zien we wel de introductie van recycled materialen in behuizingen; wie zal het zeggen. Ook als dat allemaal niet gebeurt, hopen we op z'n minst minder piepschuim in de dozen van behuizingen aan te treffen; het is hoog tijd voor geperst karton of andere, minder verschikkelijke verpakkingsmaterialen dan eps.
Voedingen en geheugen
Ten slotte stippen we nog even voedingen en geheugen aan. Daar lijkt misschien vaak weinig te gebeuren, maar afgelopen jaar zagen we de opkomst van ATX 3.0-voedingen met onder meer de roemruchte 12Vhpwr-stekker voor videokaarten eraan. Zoals je in Tomas' uiteenzetting over deze ATX 3.0-voedingen kunt lezen, behelst de standaard meer dan die fijne connector. Je voeding is ook slimmer, krachtiger en efficiënter. Bovendien komt de verfijning van deze standaard eraan. ATX 3.1 lost onder meer het probleem met de 12Vhpwr-stekker op, want dat wordt in deze standaard een 12V-2x6-connector.
We schreven al even over de adoptiesnelheid van DDR5, maar over geheugen is nog meer te zeggen. Zo stegen de prijzen, net als die van nand, de laatste maanden van 2023, waardoor je met een goedkope upgrade net te laat bent. DDR5-geheugen werd wel steeds sneller, want waar de eerste kitjes nog moeite hadden om DDR4-kitjes voorbij te komen, zijn inmiddels kitjes van meer dan 8000MT/s goed verkrijgbaar. Ook zijn nu modules van 24 en 48GB verkrijgbaar, waardoor je niet meer gebonden bent aan 32 of 64GB systeemgeheugen. Dan is er voor laptops ook nog goed nieuws; de CAMM2-standaard is gepubliceerd, wat betekent dat je met één CAMM2-module dualchannelgeheugen in je laptop kunt zetten. Goedkoper voor de fabrikanten en betere prestaties voor jou dus, als de standaard tenminste wordt opgepakt in 2024.