Be quiet voorziet Pure Power 12-voedingen van ATX 3.1

Be quiet heeft de Pure Power 12-voedingen uitgebracht. Deze ondersteunen ATX 3.1, waar de Pure Power 11 nog helemaal geen ATX 3.x-ondersteuning met bijvoorbeeld de 12Vhpwr-kabel had. De Pure Power is de instapserie van be quiet-voedingen.

De Pure Power 12 volgt de Pure Power 11 op. Die Pure Power 11 was beschikbaar als 400W-variant; die is bij de 12 vervallen. In plaats daarvan begint de 12-serie met 550W. Deze heeft een 300W-12Vhpwr-kabel voor de gpu. Daarnaast is er een 650W-versie met 450W-12Vhpwr-kabel; versies van 750W en hoger komen met een 600W-12Vhpwr-kabel.

De voedingen zijn 80 PLUS Gold-gecertificeerd en hebben een 120mm-ventilator. De voedingen ondersteunen ook gpu's met 6+2-pins aansluitingen en hebben hiervoor minstens twee kabels. Overigens zijn de voedingen niet modulair. Be quiet geeft de voedingen tien jaar garantie. De psu's zijn per direct te koop en kosten minstens 75 euro.

Be quiet Pure Power 12

Door Hayte Hugo

Redacteur

20-11-2024 • 15:20

33

Reacties (33)

33
32
27
0
0
5
Wijzig sortering
Oprechte vraag, wat hebben we nu eigenlijk gewonnen met die nieuwe 12vhpwr connector? Toen ze uitkwamen vlogen ze zo nu en dan in brand, en met de revisies wordt ons nu alsnog verteld dat we de kabels niet direct na de connector kunnen buigen. Ik heb zelf een smalle case, en bij een dikke videokaart MOET de kabel wel gelijk de bocht om, of ik moet een gat uit mijn zijpaneel slijpen :P

Op welk vlak is dit een verbetering vergeleken met de conventionele 6+2 pin connectoren, die we allemaal al jaren buigen zoals we dat willen, zonder de kabel na x aantal keer gebruik te hoeven vervangen? En dan nog iets.. waarom 600 watt over zulke kleine pinnetjes? Met een beetje boerenverstand kun je bedenken dat je juist groter/dikker moet voor hoge amperages.

Ik snap hem niet helemaal, maar heb dit ook nauwelijks gevolgd. Hopelijk weet iemand hier wat meer over deze connectoren, en waarom ze überhaupt een ding zijn geworden.
Minder gedoe met 2 of zelfs 3 stekkers nodig voor de voeding. Waarbij als je de kabel die meegeleverd wordt met je PSU je ook weer risico op instabiliteit hebt, want dat er twee stekkers aan zitten, en je GPU twee connectoren heeft, betekend niet dat je de kabel met twee stekkers erin kan doen, want je moet twee kabels gebruiken waarbij bij beide dan een connector ernaast bungelt. Gewoon één enkele stekker zodat het lekker makkelijk en duidelijk is.

En hoeveel watt zegt op zichzelf niks natuurlijk. Met spanning erbij is het een behoorlijke stroom ja, tegelijk grote pinnen zijn niet erg efficient, immers je moet een 4x grotere pin hebben voor een 2x groter contactoppervlakte.
2 of 3 connectoren/kabels nodig hebben is (zover ik weet) toch nooit een probleem geweest? Het is idd wel lekker duidelijk voor de gemiddelde 15 jarige die niet snapt dat 400w niet over 1 zo'n kabel kan, maar dan zou ik eerder zeggen dat die wat betere research moet doen voordat hij met stroom gaat spelen, of dat de 2e 6+2 connector weg wordt gehaald :)

Wat bedoel je met de lage efficiëntie van grotere pinnen? Dat dat zo is, ok, maar waarom zouden we ze dan kleiner maken? Daar kan NOG minder stroom doorheen. Het zijn er idd wel meerdere, maar wel allen met een nog kleiner contactoppervlak. Daarnaast, hoe groter hoe efficiënter, je profiteert dan van minder weerstand dan bij zo'n 12vhpwr connector. Nu kan dit laatste de meeste mensen een worst wezen, maar nu we toch allemaal zo bezig zijn met het klimaat.. 8)7
Het is idd wel lekker duidelijk voor de gemiddelde 15 jarige die niet snapt dat 400w niet over 1 zo'n kabel kan
Lijkt mij weinig met de 15-jarige te maken hebben, want het kan prima over 1 zo'n kabel (en dat is het een beetje het probleem van boerenverstand, het klinkt logisch, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn!). Moet de kabel wel voldoende dik zijn, de Corsair oude rm serie iig had gewoon voldoende dikke kabels, en die kon je wel gebruiken. Maar het is toch nogal apart dat je een voeding hebt, met een kabel met een 2x150W connector, niet een 150W en een 75W connector, neer 2x 150W. Maar als je hem aansluit op een 2x150W contra-connector, dan mag dat niet, want dat is niet de bedoeling 8)7

En als je een pin 4x zo groot maakt, kan er 2x zoveel stroom doorheen (2x groter contact oppervlakte). In dezelfde ruimte had je ook 4x zoveel pinnen kunnen doen, wat 4x groter contactoppervlakte oplevert.
Lijkt mij weinig met de 15-jarige te maken hebben
Ik haalde eventjes het stereotype van een onervaren beginner erbij. Ik heb jaren geleden zelf ook in die schoenen gestaan, toch probeerde ik hoge wattages altijd een beetje te verdelen, al was het maar voor het idee 🙃
En als je een pin 4x zo groot maakt, kan er 2x zoveel stroom doorheen (2x groter contact oppervlakte). In dezelfde ruimte had je ook 4x zoveel pinnen kunnen doen, wat 4x groter contactoppervlakte oplevert.
Dat vind ik een goede, hier had ik niet over nagedacht. Maar als we dit nu vergelijken met videokaarten met een gelijke hoeveelheid aan "old school" connector pins, wat hebben we dan precies gewonnen met de 12vhpwr? Is het puur de grootte en het verkooppraatje van "deze is smaller = mooier" of zit er meer achter?
Dat het mooier gevonden kan worden lijkt mij sowieso wel relevant. Niet voor mij, ik heb een dichte kast, en dat wil ik graag zo houden. Maar laten we wel wezen, veruit het merendeel van de kasten in de PW hebben een glazen zijkant, en dat zijn ook de populairste kasten.

De oude connectoren was ik geen fan van iig. Vanwege de bovenstaande redenen, en ook nog eens priegelen omdat de 6+2 dingen weer net niet achter het dingetje bleven haken. Was dat heel problematisch onder de streep? Nop. Maar als het beter kan, lijkt mij daar ook niks mis mee. We moeten niet bij het oude blijven omdat verandering eng is (ik ben ook voorstander van dat we naar het puur 12V concept gaan voor voedingen).
Is deze connector nou het perfecte antwoord? Oorspronkelijk iig niet, er zijn gewoon redelijk wat problemen geweest met gesmolten connectoren, en dat moet je beter bedenken als je zoiets nieuws introduceert. Tegelijk blijf ik me wel afvragen of het probleem even groot is als het internet doet denken dat het is. Want als ik kijk op GoT bijvoorbeeld, is er echt (bijna) nooit iemand geweest met een gesmolten connector, terwijl dat ding toch op een hoop GPUs de standaard nu is.
Ik vertrouw die stekker voor geen meter.
Er is zelfs een psu merk die een temperatuur sensor in de stekker geplaatst heeft. 8)7 8)7 8)7
Ik zou pci-e power verlengkabels doorknippen en aan de achterkant van de pcb solderen en zo mijn psu aansluiten.

[Reactie gewijzigd door Hell-Slave op 20 november 2024 16:47]

Bedankt Nvidia |:( :?
Bwahaha, de kabels aan mijn pcb solderen voel ik me inderdaad nog comfortabeler bij. Op het moment draai ik een RTX4060, voldoende voor nu, en lekker de oude 6+2 connector nog, maar als ik straks wil upgraden naar een 4080S (of 5080S over een jaartje) zal ik er toch aan moeten geloven. Het is maar hopen dat het bij de 5080S weer "old school" wordt :)
Ben bang dat Nvidia nooit meer de "old school" stekkers zal gebruiken, want dat is de fout toegeven.
Het probleem met de stekker is meer met de RTX4090 kaarten simpel weg omdat die meer stroom gebruiken.
Ik ben geen fan van de stekker/connector zelf... Ik kan wel uit eigen ervaring vertellen dat de kwaliteit van de be quiet! kabels behoorlijk hoog ligt waardoor ik er wel aanzienlijk meer vertrouwen uit put dan bij goedkopere voedingen of van die losse kabels die je kunt kopen via o.a. Aliexpress of Amazon ;)
Be Quiet staat bij mij ook hoog aan de lijst van kwalitatieve voedingen en koeloplossingen. Toch blijf ik het een twijfelachtig gevalletje vinden, die nieuwe connector.. Het voelt alsof 6+2 nog altijd de beste keuze zal blijven
Volgens mij waren het toch voornamelijk third party kabels (cablemod om er eentje te noemen) en aansluitfouten waarbij de kabel niet volledig vastgeklikt was die voor gesmolten connectors zorgden.

De connector heeft zo zijn voor- en nadelen maar feit is en blijft toch dat veruit de meeste gebruikers die die kabel in hun pc hebben zitten er geen problemen mee ervaren.
Grotendeels is inderdaad ook "oh kijk 0,1% faalt, ze zijn allemaal gevaarlijk". Een maat van mij heeft een 4080S met de originele 12vhpwr van Nvidia en ondervind ook geen problemen. Toch, van de 6+2 pin hebben we (ik dan tenminste) nog nooit "enge" verhalen gehoord. De meest betrouwbare oplossing is wat mij betreft de beste (binnen de redelijkheid).
Minder kabels in je kast, dus netter.
Is dunnere kabel die meer flexibel is dan 6+2 PCI-E stroomkabel.
Ik gebruik EZDIY-Fab PCIe 5.1 600 watt 90° connector zodat 12VHPWR kabel niet moet plooien aan kant videokaart.
10 jaar garantie voor de low-end series, mooi voor budget builds.
Worden alleen de stekkers en kabels gereviseerd of ook meteen het intern platform en het uiterlijk?
Deze voeding heb ik al een jaar in gebruik en ook met de kabel in mn 4080 super. Ik snap niet helemaal wat er nieuw aan is? Maar goed hij werkt in elk geval prima en is nog niet in de fik gevlogen hoor mensen 😝
Ik heb in oktober een pc gebouwd voor een vriend van me met de be quiet! Pure Power 12M 1000W.

Deze had een 12Vhpwr-kabel. Ik begrijp dat deze wel ATX 3.0 was maar ben dus ergens wel verbaasd om te lezen dat de Pure Power 12 nu pas een 12Vhpwr-kabel krijgt terwijl deze dus al aanwezig was bij de 12m. Hier staat ook expliciet bij dat de 12 niet modulair is, maar dat is de 12M dus wel.

Valt de 12m niet onder de 12 series?
Maandje geleden zelf de be quiet! Pure Power 12 M 650W ingebouwd. Degelijke voeding en heel stil uiteraard ;)
Dat is de volledig modulaire versie die vorig jaar uit kwam, nog een ATX 3.0, maar wel met 2x 12V rail eentje 32A en 28A aan capaciteit.
De nieuwe (ATX3.1 versie) heeft een enkele 12V lijn van 54,1A. 6 Ampère minder.
De prijzen in de pricewatch liggen bij veel shops dicht bijelkaar.
ATX3.1 heeft o.a. een verbeterde 12Vhpwr connector volgens Corsair
Het is maar net wat je nodig hebt, veel mid-range kaarten en veel RTX 4070's connecten nog met de oude 2x8.
Hoezo 600W? Niet alle 600W van het volledige power budget gaat door de ATX connector...
ACM Software Architect @Tasandriel20 november 2024 15:53
Uit het artikel:
versies van 750W en hoger komen met een 600W-12Vhpwr-kabel.
Dat suggereert dat het wel allemaal door die ene kabel kan gaan toch?
Staat toch echt 12vhpwr 600w vanaf een 750W voeding
Soms gaat dat niet goed, zie internet. ;) }>
ATX 3.1 heeft dit probleem (soortvan) opgelost dacht ik?

Vliegt iniedergeval niet meer in de fik nu als de kabel los komt (hopen we) :)
Ze hebben de sense pinnen iets korter gemaakt.

nieuws: 'Problematische 12Vhpwr-connector krijgt opvolger in PCIe 6.0-standaard'

Ik persoonlijk denk dat de pinnen te veel overgangsweerstand hebben en daardoor te heet worden.
De pinnen vergulden zal meer effect hebben.

[Reactie gewijzigd door Hell-Slave op 20 november 2024 16:38]

Volgens mij was het probleem dat de connectoren lastig te monteren waren.
Als de connector verkeerd gemonteerd werd (niet volledig aangedrukt), was er kans op slechte elektrische contacten / hogere overgansweerstanden.

Als de connector goed aangedrukt werd, was er niets aan de hand.

Door de sense-pinnen verder naar achter te plaatsen, moet de gebruiker de connector dus verder/beter verbinden anders gaat de videokaart niet eens aan. Hierdoor wordt een goed elektrisch contact op de voedingspinnen bewerkstelligt.

(Nogmaals, dit is mijn interpretatie van het verhaal.)

Over de 600W voor de PCIe 5.1: dit zij 2x6 = 12 aansluitingen = 12 kabels.
De helft ervan is +, de andere helft -. Dat zou dus 100W per paar betekenen.
Globaal zouden 1mm² kabels dan moeten volstaan. Zeker gezien de korte afstanden.
Dit lijkt me redelijk haalbaar met een voeding?!
Ik snap wat ze gedaan hebben, maar als de stekker afbrand omdat ie 1,3mm tekort komt is dat in mijn ogen nog steeds een fail.
Er zullen vast stekkers los gezeten hebben, maar allemaal geloof ik niet.
Steve van Gamers Nexus kreeg het voor mekaar door de stekker los op de connector te doen!
Heb verhalen gelezen van mensen die 100% zeker waren dat de stekker goed zat en toch verbrand was.

Pinnen verkleinen EN meer stroom er doorheen zonder vergulden is gewoon geen goed plan.
Ik heb er zelf geen ervaring mee.
Als er inderdaad connectoren goed gemonteerd zijn en alsnog smolten dan zal het niet alleen aan slecht gemonteerde connectoren gelegen hebben.

Let wel, ze hebben alleen de sense pinnen verkort, niet de stroompinnen.

Vergulden kan helpen, maar contactoppervlak tussen de 2 connector delen speelt ook een belangrijke rol.

Hoe dan ook kan ik me alleen maar indenken (en hopen) dat er mensen geweest zijn die extra aandacht aan deze nieuwe connector gegeven hebben...je wilt niet 2x dezelfde flater slaan.
600W met 12V is 50 ampere, een 12Vhpwr kabel heeft 6 draden voor de stroomtoevoer, dus een kleine 9A per draad. Seasonic gebruikt iig 1.5mm²/16AWG draad, dat meestal berekend is op ten minste 12A, Be quiet vast ook wel. Kan net.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 20 november 2024 16:45]

De draden zijn het probleem niet, het is de stekker.
De reactie had het ook over "zo’n kleine klote kabel". De 12Vhpwr stekker heeft een rating van 9.5A per pin, daar heb je tijdens een 600W piek ook nog een ampere marge. Een XT30 connector kan met soortgelijke priegelpinnetjes ruim 30A trekken, met de juiste materiaalkeuze is dat geen probleem.

Zoals hierboven ook al besproken was het probleem met de 12Vhpwr eerder het ontwerp dan het formaat.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 20 november 2024 20:08]

De XT30 connector is ook verguld en dat helpt ook met de verbinding.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.