ASML onderzoekt mogelijkheden voor grote uitbreiding bij Eindhoven

ASML heeft samen met de gemeente Eindhoven een intentieverklaring getekend om te blijven groeien in Nederland. Het bedrijf en de gemeente gaan samen onderzoeken of de chipmachinemaker kan uitbreiden bij Eindhoven, specifiek op de Brainport Industries Campus.

ASML en de gemeente Eindhoven maakten het ondertekenen van de intentieverklaring op maandagmiddag bekend. De chipmachinemaker heeft de behoefte uitgesproken om uit te breiden op het noordelijke gedeelte van de Brainport Industries Campus, zo staat vermeld in de intentieovereenkomst. Het betreffen nog geen definitieve uitbreidingsplannen; ASML en Eindhoven gaan de mogelijke uitbreiding onderzoeken. Volgens de gemeente is er op het terrein ruimte voor 20.000 medewerkers van de chipmachinemaker rond of na 2030. Het BIC Noord-terrein, dat vlakbij de luchthaven van Eindhoven ligt, is momenteel nog in ontwikkeling.

ASML sprak eerder al de ambitie uit om tegen het einde van dit decennium zijn hoeveelheid medewerkers in Nederland aanzienlijk te willen verhogen. Momenteel zijn dat er ruim 20.000, maar dat moet tegen het einde van dit decennium verdubbelen naar 40.000. Het terrein in Eindhoven is daar volgens de gemeente dus voor geschikt. Met de stap zou de fabrikant zijn werkterrein in Nederland uitspreiden. De huidige Nederlandse ASML-campus is gevestigd aan De Run in Veldhoven.

"Zoals eerder gezegd, houdt ASML haar kernactiviteiten in Nederland het liefst zo dicht mogelijk bij de bestaande locaties in Veldhoven", zegt financiële topman Roger Dassen in een verklaring. "BIC is voor ons een interessante optie die we nu samen met de gemeente Eindhoven verkennen." Later dit jaar wordt definitief bekendgemaakt of ASML gaat uitbreiden in Eindhoven.

Dassen zei eerder dit jaar in een interview met Tweakers al dat het bedrijf de voorkeur heeft om door te groeien binnen Nederland. Toch lag dat de afgelopen maanden ter discussie. Het bedrijf uitte zijn zorgen over het huidige vestigingsklimaat in Nederland. Dat draaide onder meer om de beschikbaarheid van talent, infrastructuur en huisvesting. ASML dreigde toen om toekomstige uitbreidingen in het buitenland te doen.

Het demissionaire kabinet kwam hierom met project Beethoven. Daarmee wordt 2,5 miljard euro uitgetrokken voor de Brainport Eindhoven-regio, waar ook ASML van moet profiteren. ASML laat in een verklaring weten blij te zijn met de kabinetsplannen. De chipmachinemaker hoopt dat deze plannen gesteund worden door het parlement, aangezien ze 'het algemene ondernemingsklimaat en onze potentiële uitbreidingsplannen bij BIC sterk ondersteunen'.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

22-04-2024 • 16:05

150

Submitter: kami124

Lees meer

Reacties (150)

150
147
82
6
0
43
Wijzig sortering
Een briljant idee van Forum van Democratie is om in Groningen en Drente te investeren qua woon- en werkgelegenheid. Het idee is een uitbreiding van huidige vliegveld, hogesnelheidstrein naar de randstad, nieuwe woningen bouwen en het aantrekkelijk maken zodat nationale en internationale bedrijven er willen vestigen. Bedrijven zoals ASML zal dan de komende 50 jaar kunnen uitbreiden in deze twee provincies.

Het zou slim zijn van ASML om een technische universiteit op te zetten om de Nederlandse jeugd op te leiden, die zo door kunnen stromen.
Die Technische Universiteit hebben ze al. Die staat in Eindhoven. Net zoals heel veel bedrijven met enorm veel domeinkennis rondom de ASML componenten. Daar van weg bewegen kan natuurlijk, met de juiste redenen maken grote bedrijven makkelijk grote beslissingen. Maar de dingen die je noemt vallen niet onder 'de juiste redenen'.

De meeste kenniswerkers komen al uit het buitenland. Dat heeft niks te maken met de hoeveelheid universiteiten, maar met het feit dat ASML meer nodig heeft dan Nederland aan mensen met kennis kan aanleveren. Uitbreiden kan rondom Eindhoven nog prima. En ASML is niet te beroerd om een goed gebouw plat te duwen om het efficiënter terug te bouwen.

Grote delen verhuizen, ik sluit het niet uit, maar op korte termijn zie ik het niet gebeuren.
Ja laten we infrastructuur en zeer gevoelige bedijven in een aardbevingsgebied plaatsen. Top idee van FvD...

Groningen is zo de slechtste locatie voor een bedrijf als ASML. De machines die ze produceren chips met een precisie van een paar nanometer. Ik denk niet dat trillingen echt bevorderlijk zijn. Een locatie met een solide grond is dus zeer wenselijk. Het is niet voor niets dat alle chip fabrikanten zeek precies zijn over de eisen van de grond waar ze willen bouwen. In de afgelopen 3 jaar waren er ruim 225 aardbevingen in Groningen die een hele productie op hun gat kan leggen voor korte tot langere tijd.
Om vervolgens de machine te verplaatsen naar Taiwan met gemiddeld 2200 aardbevingen per jaar. Die paar trillingen zullen wel meevallen daar in Groningen.

Juist een bedrijf als ASML zou prima in Groningen kunnen staan. Genoeg ruimte, infrastructuur is in orde, vliegveld voor transport, genoeg stroom en personeel word nu ook al ingevlogen.

Ze hebben daar bij FvD weinig heldere momenten, maar dit soort bedrijven richtingen de uithoeken van Nederland bewegen zou een mooiere spreiding van werkgelegenheid en welvaart kunnen opleveren.

[Reactie gewijzigd door TerminalNL op 23 juli 2024 20:37]

Probleem is alleen dat je expats en 'reguliere' Nederlandse werknemers ook naar (excusez le mot) die uithoek genaamd Groningen moet krijgen.
Ik ben op dit moment gedetacheerd bij een bedrijf in exact een andere uithoek van Nederland, waar ze ook serieus moeite hebben om mensen in vaste dienst aan te nemen, omdat ze geen van allen naar Zeeland willen verhuizen. Het bedrijf is wel gigantisch aan het groeien, maar het zijn allemaal zzp-ers of inhuur.
Het maakt expats niet veel uit waar ze wonen hoor. Of dat nou Eindhoven is of Deventer alles is er toch anders dan in hun thuisland
Ik werk in een technische start-up met 50% expats. Dit maakt zeker wel uit, deze mensen willen in een internationale omgeving wonen waar veel te doen is voor mensen die nog totaal geen vrienden of aansluiting hebben met de samenleving.
Ik werk voor ASML. Het maakt wel degelijk uit. Veel expats willen hun toko's, goede (Aziatische) restaurants en een internationaal georiënteerde omgeving met meer dan alleen Nederlanders. Nee, ook in de Randstad of Eindhoven is het niet zoals in het thuisland, maar die paar winkels met echt fatsoenlijke groenten, kruiden en/of gerechten uit het thuisland zijn vaak enorm waardevol. En die staan overwegend niet in het noorden. En dan heb ik het niet over verhollandste restaurants zoals de welbekende Chinees hier, of clichérestaurants zoals de Taj Mahal ofzo.
snap ik, maar dat is een kwestie van vraag/aanbod. Hier in de dorpen schieten de Poolse supermarkten ook uit de grond omdat er zoveel Poolse arbeidsmigranten zijn. Ik neem aan dat dat (wellicht zelfs met hulp van ASML) in het Noorden ook gewoon kan ontstaan. Beetje kip/ei verhaal.
Veldhoven is niet veilig voor aardbevingen, er ligt zelfs een breuk onder Veldhoven (klik op het plaatje):

Wikipedia: Roerdalslenk

... maar ASML zal zich daar op voorbereid hebben.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 23 juli 2024 20:37]

TSMC is de grootste chipfabrikant ter wereld die zijn chips produceren in Taiwan, een land die op een breuklijn ligt, waarbij de aardbeving kracht varieerde van 6 tot 7,6 op de schaal van Richter. De aardbevingen in Groningen komen van gaswinning en daarmee gaan ze stoppen. De heftigste aardbeving in Groningen was 3,6 op de schaal van Richter, niet zo heftig als Taiwan. Dus het is totaal geen probleem om in Groningen een chipfabriek te plaatsen, de voordelen overwegen de nadelen.

Elke goeie ondernemer kijkt in mogelijkheden waar andere beperkingen ziet.
Aantal aardbevingen in Taiwan afgelopen in 2022 : 3
Aantal bevingen in Groningen in 2022 : 69


Taiwan heeft dan wel zwaardere bevingen maar wel veel minder in frequentie. dus ja ook dan ligt de fabriek stil maar lang niet zo vaak als bij fabrieken in groningen het geval zou zijn. Time = Money.

Bel even met ASML en vraag of ze liever in Taiwan qua bevingen of in Groningen of in een bevingsvrij gebied zitten. Ik kan je het antwoord al wel geven.

En als de bevingen door gaswinning komen dan wil dat niet zeggen dat het ineens stop. Het is 50 jaar geleden dat de laatste steenkool mijn in Limburg sloot en nog steeds zijn daar jaarlijks +/- 12 bevingen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 20:37]

Ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt... 8)7

Alleen vandaag al waren er 21 aardebevingen! rond het meetstation hier in Taiwan:
https://www.cwa.gov.tw/V8/E/E/index.html
"bevingsvrij"
Erg triest dat je gewoon misinformatie aan het verspreiden bent...

[Reactie gewijzigd door Knolselderij op 23 juli 2024 20:37]

Een langsdenderende goederentrein produceert al voldoende schokken om te kunnen meten. Dus ik denk dat het inderdaad wel meevalt.
Overheden in heel de wereld proberen SIlicon Valley te kopieren. Dat werkt botweg niet. Het FvD idee is nog dommer, omdat her inmiddels algemeen bekend is dat het niet werkt, en ze het toch roepen.

Dit kabinet volgt de aanpak die wel werkt. Eindhoven is een tier-2 regio, met al ruim een eeuw geschiedenis. Daar kun je realistisch extra bedrijven aantrekken. Niet zo goed als Silicon Valley, maar net zo goed als bijvoorbeeld München. Er is al een TU, en honderden ondersteunende bedrijven.

En een HSL Den Haag-Rotterdam-Eindhoven-Duitsland kan een snelle verbinding realiseren naar het Ruhrgebied. Vanuit Groningen naar het Oosten is dunbevolkt gebied zonder HSL aan de Duitse kant.
Ik ben voor. Een mooi stadje oprichten ergens in het Noorden. De hoeveelheid expats verstoort nu in Eindhoven al sommige dingen. Lekker overal Engels praten, fietsen met een blinddoek om, een iets ander beeld van vrouwen... Deze mensen doen vaak niet hun best om te integreren omdat bedrijven het bedje zo goed mogelijk voor ze opmaakt als ze hier komen werken. Een probleem wat erg onderschat wordt en met de komst van 20.000 man extra personeel zal dat niet minder worden.

Ja, de overheid gaat nu miljarden investeren in huisvesting en infra, maar hoeveel zal de 'echte' Eindhovenaar daar van merken? Dit worden woontorens (waar de gemeente Eindhoven maar al te graag pronkt) met kleine appartementen met een klein percentage sociale huur waar voor complete wijken worden platgedrukt (soms zelfs zonder in gesprek te gaan met de bewoners). https://www.ad.nl/eindhov...oeten-verhuizen~a4e69b02/
Zit je dan al mooi 20 jaar in je huurhuisje met leuk tuintje. Mag je oprotten en meeloten voor een apartementje op 3 hoog voor de huurprijs die dubbel zo hoog is. Ik noem dat geen vooruitgang.
maar hoeveel zal de 'echte' Eindhovenaar daar van merken?
De 'echte Eindhovenaar' voor zover iets als een 'echte [...]' bestaat, zal hier heel veel profijt van hebben. Gemeente Eindhoven krijgt enorm veel geld binnen van alle hoog opgeleide en hoog verdienende bewoners. Het belastingsdraagvlak is vergroot, waardoor de gemeente veel meer geld heeft om te investeren in wijken die geld nodig hebben of dat de stad faciliteiten kan ondersteunen die anders niet te bekostigen zijn. Laat staan de gepensioneerde die geld krijgen van de zorgstaat.

Maar goed. Simpele retoriek, zoals 'eN wAt zAl dE eChTe [...] eR aAn HeBbEn' is natuurlijk veel makkelijker.

Vooruitgang is niet altijd te meten op een individu, maar Eindhoven zou er een heel stuk slechter aan toe zijn als ASML er niet zou zitten, zeker nu Philips ook niet zo heel erg lekker draait. 42 mensen laten verhuizen, zodat er 20.000 zijn die het iets beter kunnen hebben is een geldige afweging.

[Reactie gewijzigd door Maximus Dominus op 23 juli 2024 20:37]

Het is geen simpele retoriek. Het is gewoon een oprechte vraag die niemand concreet kan beantwoorden.

Het blijft altijd de vraag of de gemeente ook daadwerkelijk invensteert in wijken die geld nodig hebben. Het blijft politiek en een mooie woontoren staat altijd beter op de linkedin pagina van een wethouder...
Een aanname, maar dat doe jij ook ;)

En 42 huizen gaan plat voor 200 appartementen. Dat heeft niet direct iets te maken met die 20.000. En ja, er komen meer huizen bij, maar wel ten kosten van mensen die er al wonen en er daardoor hoogstwaarschijnlijk op achteruit gaan (kleiner wonen voor meer geld).

@Maximus Dominus nog een toevoeging dat al die hoog verdienende inwoners nadelig zijn. Ze verstoren de hele woningmarkt. Omdat ze zoveel verdienen (en weinig belasting betalen) overbieden ze elke 2-kapper en tussenwoning de markt uit. De gewone Eindhovenaar (ik schrijf het wél voluit), maakt zo geen enkele kans op een koophuis aan de onderkant van de markt. Zelfs in Tilburg hebben ze er last van! https://www.bd.nl/tilburg...weer-oververhit~aa165a04/

[Reactie gewijzigd door Tusk op 23 juli 2024 20:37]

Die plannen zijn al 40/50 jaar oud.
Hogesnelheidslijn tussen groningen en randstad, in 20 minuten van A naar B.
Om de woondruk van de randstad te ontlasten.
Overheid durft echter zelden zulke langetermijn projecten te starten.
Een briljant idee van Forum van Democratie...
Grapjas.
Ik denk juist aan Flevoland wat ik al vaker heb gezegd in het verleden. Ruimte genoeg daar, water "genoeg", heel internationaal aangezien Amsterdam om de hoek ligt waar dus aanwas is voor nieuw personeel (2 univesiteiten) en de allure van Amsterdam diet ook voor het uitgaan in privétijd, uitbreiding Flevo Airport spreekt voor zich. En ruimte zat dus voor expats om zich in de Flevopolder te vestigen.
Ik vind het een beetje jammer dat het zo aan de west kant van Eindhoven blijft. De A2 en A67 zijn al zo druk. Volgens mij is er nog veel ruimte langs de A270.
Ik vind het een beetje jammer dat het zo aan de west kant van Eindhoven blijft. De A2 en A67 zijn al zo druk.
Tijd dat Eindhoven een metro krijgt.
En niet te missen: de snelweg aan de oostkant van Eindhoven
Het soort mensen dat bij ASML werkt heeft een dikke auto onder de kont hoor, daar doe je niets tegen,
Anoniem: 1179132 @dmantione23 april 2024 08:50
Nee dat hebben ze lang niet allemaal.
Daarnaast gaat ongeveer de helft van de ASML'ers in Veldhoven of met de fiets of het openbaar vervoer. Dat wordt ook vrij actief gepromoot.
Het soort mensen dat bij ASML werkt heeft een dikke auto onder de kont hoor, daar doe je niets tegen,
Dat lijkt mij een nogal bevooroordeelde mening. In Silicon Valley reizen goedbetaalde IT'ers massaal met bussen naar hun werk, niet alleen maar met de auto.
Nee. Er zijn zeker plaatsen in de V.S. die dusdanig dichtbevolkt zijn dat auto's niet de meest praktische manier van vervoer zijn, maar juist de V.S. in een land waar de steden zo gepland zijn dat je zonder auto nergens kunt komen. Degenen waar je op doelt zijn de uitzondering, niet de regel.

Terug naar onze situatie: Je bent ASML en je wilt je personeel van onschatbare waarde goede arbeidsvoorwaarden bieden. Als ze een auto hebben, zijn ze aanzienlijk minder tijd kwijt om op hun werk te komen en reizen ze comfortabeler. Dat is iets wat je als werkgever wilt: Je maakt je personeel blij, maar als ze sneller en comfortabeler op het werk kunnen komen, bevordert dat ook de arbeidsprestaties. Nog even los dat autobezit bij de salarissen hoort waar we het hier over hebben.

Je moet realistisch zijn: Slechts 7% procent van het woon-/werkverkeer in Nederland gaat met het OV (voorbehoud: het is al een tijd terug dat ik dat getal las). Gecombineerd met het feit dat een chipspecialist minder snel met het OV zal reizen dan een onderwijzer, moet je gewoon verwachten dat als ASML uit gaat breiden daar heel veel autoverkeer bij komt.

Moet je ook in het OV investeren? Ja, want het is nog steeds een openbare voorziening die op prijs gesteld gaat worden, ook iemand met een auto neemt wel eens de trein, om wat voor reden dan ook. Je verbetert dus de kwaliteit de woonomgeving door in OV te investeren. Je moet evenwel niet denken dat OV als vervanging kan dienen en bij besteding van de 2,5 miljard waar nu over gesproken wordt, zijn OV-projecten niet het eerste waar je aan denkt.
Je gooit echt uitspraken bij elkaar die niet samen kloppen. Je bent al tegenbewezen door andere commenters en je graaft lekker door in een eigen argument waar niemand het over heeft.

Je maakt aannames op aannames en trekt algemene data van Nederland op een zeer specifieke groep die in een unieke omgeving rondom een locatie wonen. Iedereen is het met je eens dat OV belangrijk is. Daar gaat ook een gedeelte van de 2,5 miljard heen. Dat ASML een goed fietsplan/ov-plan heeft is ook zeker mogelijk.

Maar jouw reacties lezen een beetje als oortjes dicht en eigen toontje blijven fluiten.
Dan weet ik het goed gemaakt, tel de auto's hier dan maar even en vertel wat er gebeurt als je nog de nodige van dat soort gebouwen neerzet.
Anoniem: 1179132 @dmantione23 april 2024 13:06
Daar staan inderdaad veel auto's, maar zeker geen ruim 20000. Daarnaast zie je ook de Hely hubs aangegeven voor de electrische fietsen, het busstation dat bijna voor de deur stopt (met een bijna directe lijn vanuit Eindhoven CS). Als je uitzoomt vind je de P+R (met Hely hub en shuttle bus) bij Eersel.

Als werknemer bij ASML krijg je geen auto van de zaak, enkel bij uitzondering. Je kan wel een OV kaart krijgen of een mooie korting op een electrische fiets. Daarnaast rijden er shuttle busjes, staan er electrische leenfietsen. Misschien uitzonderlijk ten opzichte van andere bedrijven maar ongeveer de helft van de ASML'ers in Veldhoven komt op de fiets of het OV. Er wordt veel tijd en energie in gestoken om auto gebruik te ontmoedigen. Met OV of fiets komen wordt soms zelfs extra beloond.

Een chipspecialist is overigens misschien zelfs eerder geneigd het OV te pakken. Er werken veel hoog opgeleide mensen die zich wel degelijk druk maken om het mileu en snappen dat ze daar zelf iets aan kunnen doen.
Dat is omdat hun goedbetaalde salarissen op gaan aan hun woning. Het is achterlijk duur om daar een woning te regelen.
Ook mensen met een dikke auto onder de kont nemen de metro als dat (veel) sneller is. En de rest mag gerust in de file aansluiten. Het is een vrij land.
Dat soort mensen hebben ook weer ondersteuning nodig, en die rijden geen dikke auto's.
In de city of london werken bijna alleen maar mensen met dikke auto's maar ze gaan toch echt met de metro naar hun werk.
Genoeg mensen die met de fiets of met het OV naar hun werk gaan hoor.
Ik proef hier wat afgunst. Maar ik denk dat je ernaast zit. Als er een OV verbinding is die meer gemak oplevert, switchen een hoop mensen heus wel. Genoeg om de druk ervan af te halen.
Precies.
Ik woon in Utrecht en werk in Amsterdam beide nabij het Centraal Station.
Ik denk er niet over om met de auto te gaan terwijl die voor de deur staat:
Het is sneller met de trein en de tijd kan je nog enigszins nuttig besteden als je zou willen.

Als het alternatief maar goed genoeg is zijn er zat mensen die prima met het OV willen ipv de auto.
of in ieder geval iets van een tram.. nu zijn we volledig afhankelijk van overvolle bussen en volle snelwegen richting die kant.
Eindhoven had voor WO2 meerdere tramlijnen: naar Heeze, Reusel en Sint-Oedenrode. Alle 3 de lijnen zijn tussen 1934 en 1937 gesloten. De lijnen werden geopend tussen 1888 en 1897. Daar stamt nog de Tramstraat in Eindhoven vanaf, waar een tram doorheen liep.

De huidige politiek denkt sterk na over een nieuwe tramlijn. Men zegt: “Het is niet de vraag of er een tram komt, maar wanneer.”.
Het artikel muv wanneer de tramlijn er komt is een beetje clickbait. Iets verder staat er:
"Volgens het Eindhovens Dagblad noemde D66-wethouder Monique Esselbrugge (Mobiliteit) een tramlijn door Eindhoven op dit moment “niet realistisch”

Ook is het artikel al bijna een jaar oud en zit er volgens mij geen verdere vordering in...
Ik had dat eerder gelezen en er daarom op gezocht en zo dat artikel aangehaald. Die wethouder onderbouwt haar standpunt met de volgende uitspraak (ook in het artikel): "Weliswaar is ze niet tegen een tramlijn, maar Esselbrugge heeft haar twijfels over hoe innovatief de aanleg van een tramspoor door de Noord-Brabantse [red: stad] nu eigenlijk is. Aan ruimtegebrek hoeft het volgens de wethouder dan weer niet te liggen, dat is er volgens haar genoeg.".

Kennelijk moet alles in/rond Eindhoven 'innovatief' zijn om doorgang te vinden? Ja, het is de Brainport regio en heeft de High Tech Campus, maar een ouderwetse tramlijn kan toch gewoon als het bestaande problematiek oplost? 8)7
Anoniem: 1872794 @Bux66623 april 2024 00:08
Dan hoef je ook een keer niet overal de hoofdprijs voor te betalen, omdat het zo nieuw en ingewikkeld is, ook wel eens leuk!
klopt, OV wordt afgeschaft (en soms weggelobbied) om privaatbezeten autogebruik te promoten, beter voor de auto- en brandstof- en asfaltindustrieën.
In principe zijn de HOV lijnen die Eindhoven overal aan het aanleggen is ook een soort tramlijnen maar dan met bussen.
Inderdaad, als ze zien dat de bussen iedere keer vol zitten gaan ze uiteindelijk meer bussen plaatsen op dat traject. Tram etc vereist veel van de infrastructuur terwijl bussen zo geplaatst zijn, desnoods op diesel (elektrische bussen eisen ook wat aanpassingen aan de infrastructuur).
Dan zal je op korte termijn toch echt iets aan het busstation bij Eindhoven Centraal moeten doen. Dat barst ondertussen ook uit z’n voegen.
Ja mee eens, je kan niet oneindig lijnen bijbouwen en alles naar centraal laten gaan. Je zal dan een ander busstation moeten maken die als hub dient. Vervolgens tussen die hubs grote lijnbussen (dubbele trolley bijvoorbeeld) of trams laten rijden.

Niet ideaal maar dat is alle lijnen van en naar centraal ook niet.
Noord Eindhoven heeft al een dergelijk hub (bij Winkel Centrum Woensel). Daar wordt (te) weinig gebruik van gemaakt als overstapstation. Ik mis wel een soort "ringbus" in eindhoven. Een circel lijn die over de ring rijdt en stopt bij de kruisende lijnen. Want vrijwel elke andere lijn kruist of volgt de ring van Eindhoven. Ik denk dat dat al veel zou helpen met reizen binnen de stad. Daarnaast zou er meer gedaan kunnen worden aan last mile deelvervoer. Die fietsen staan nu overal en nergens. Als dat beter aangesloten zou worden op het huidige OV netwerk (door verplichte parkeerzones te maken bij de haltes) zou het al een stuk beter gaan met OV in Eindhoven.
Zo kan je denken, maar de huidige situatie met bussen is naar mijn mening al jaren een ramp. In de spits zitten ze ramvol, vaak rijden ze te laat of helemaal niet, en is het een systeem waar je niet op kan vertrouwen. Busstation is daarnaast overvol, en het aantal HOV lijnen valt ook tegen en zit een bus het grootste gedeelte tussen het normale verkeer.

Daarnaast gaat elke buslijn via het centraal station, en moet je bijvoorbeeld van Strijp naar ASML via het centraal station, waardoor je erg lang onderweg bent en de auto of fiets een heel aantrekkelijk alternatief zijn.
Of je pakt de fiets? Eindhoven is niet zo groot, je fiets met gemak van de ene kant naar de andere kant.
Ook als het keihard regent? En de bussen komen niet alleen in Eindhoven, ook de omgeving, dan kan fietsen niet altijd een mogelijke optie zijn omdat het te ver is. Daarnaast, alle mensen die slecht ter been zijn stappen kunnen ook niet altijd fietsen.
Ja en? Ben je van suiker? Je smelt toch niet? Je bent 70% van water gek, die paar druppels meer of minder maakt niks uit hoor.

Weet je ik weet nog toen de TU aankondigde dat ze een autoloze campus wilde en dat parkeren op campus beperkt zou worden en geld zou kosten. Mensen in Eindhoven kregen sowieso geen parkeerpas en moeten met OV of de fiets komen.

Toen heb ik ook de domste verhalen aan moeten horen, met als resultaat dat er extra douches bij zijn gekomen bij het SSC die uiteindelijk niet werden gebruikt.

Zit niet zo te zeiken en pak gewoon de fiets, het is nog goed voor je ook.

Ik heb jaren lang vanuit Bennekel, naar HTC, TU en ASML gefietst. Eindhoven is een van de weinige steden waar het loont om te fiets te pakken. Met de auto moet je helemaal om, met de fiets kan je overal recht doorheen fietsen. Je bent er zo.

Sowieso Bnnkl!!!
YouTube: Bnnkl

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 20:37]

Komend jaar (misschien 2 jaar, ligt aan de vergunningen) krijgt ASML een eigen buslijn met zelfrijdende bussen, de Brainportlijn.
https://www.omroepbrabant...l-eindhoven-dat-gaan-doen

Daarnaast word de A2 verbreed en willen ze 2 nieuwe treinstations gaan bouwen.
Een metro buiten de randstad? Denk dat we daar nog wel eventjes alleen over kunnen dromen...
Omdat? De zandgronden in Brabant beter geschikt zijn? Omdat grote projecten in nooit doorgang vinden. Denk wel dat brabo's liever met de auto gaan, onafhankelijk willen zijn.
Maar denk dat Huizen op dit moment het belangrijkste zijn
ik ga nu iedere dag met de auto. Als er een metro komt zit ik er in!
Metro..? Ha! doe dan een hyperloop..als tech centrum van de....lage landen, is zoiets natuurlijk een pre.
Wat betreft verkeer heb je nu de situatie dat de A2 zowel gebruikt wordt voor lokaal verkeer (o.a. van/naar ASML), als verkeer dat alleen maar langs Eindhoven moet (vanuit Amsterdam richting Duitsland bijvoorbeeld). Om de verkeersproblemen op te lossen moet je dat gaan scheiden. Een manier om dat te bereiken is de ring rond te maken, van Son naar Nuenen en dan oostelijk van Geldrop op de A67 aansluiten. Wellicht nog even doortrekken naar het zuiden zodat je aansluit op de A2 richting Maastricht. Dat spaart het doorgaand verkeer kilometers, terwijl het grensgebied tussen Eindhoven en Veldhoven dan veel meer voor lokaal verkeer vrijkomt.
Het verkeersprobleem los je helemaal niet op met een snelweg/ring weg aan de oostzijde. Het verkeer kan prima de bocht linksom maken. Aan de Oostzijde loopt het vast op de A67 en vanuit de binnenlanden, Lieshout, Beek en Donk en verder moet met een directere weg naar Ekkersrijt. Daar moet op geïnvesteerd worden.
Daarnaast heeft de oostzijde ook natuur nodig en die raak je bijna volledig kwijt met een helemaal ronde ring. En dat zijn twee interregionale natuur corridors, eentje nat (Dommeldal) en eentje droog. Asfalt moet je slim leggen, niet zomaar mee.
Ik mis argumentatie waarom het niets oplost: Als het verkeer de bocht linksom maakt, komt het al het lokale verkeer dat ASML, maar ook Philips en de rest van de Eindhovense technologiesector veroorzaakt tegen.
Voor lokaal verkeer ligt er de N2 en voor doorgaand de A2. Die voegen maar op een paar punten op elkaar samen. Dus dat verkeer heeft geen last van elkaar.
Het verkeer dat naar de oost, noord-oost kant wil kan via de N2 de binnenring op naar de A270 en via provinciale wegen verder. Het probleem nu is dat die lokale wegen dicht zitten omdat er niet voor zijn bedoeld. Als je een aansluiting van Ekkersrijt naar Beek en Donk (N279) maakt dan los je heel dat probleem op.
De A270 zou eigenlijk een N weg moeten zijn (maar gesteggel over wie het onderhoud betaald en status in de mobiliteits plannen). Maak je daar een 80 weg van met de toekomstige omleiding om Helmond heen heb je een sluitend verkeersplan met behoud van natuur.
Let wel: Er gaat door zowel ASML als de overheid flink gebouwd worden. Bouwgrond moet ergens vandaan komen, dus er gaat groen verdwijnen. De enige vraag is waar. Die 2,5 miljard van de overheid is deels voor wegen, want als je tienduizenden man personeel aanneemt, dat gaat verkeer veroorzaken. Ook hier is het niet de vraag of er wegen aangelegd moeten worden, maar welke.

De scheiding tussen N2 en A2 helpt een hoop, maar is er niet over het gehele gebied waar een ronde ring betrekking op zou hebben, dus je zou nog een flinke smak verkeer afvoeren. Dat je de binnenring nodig hebt om de A270 te bereiken is onacceptabel: Het zorgt dat verkeer dat niet in Eindhoven moet zijn de stad in rijdt.

De A50 doortrekken naar Beek en Donk lijkt me zinnig, maar dan zul je ook de N279 moeten opwaarderen. Het zorgt wel voor een ronde ring, maar lost niet de kwestie op dat het verkeer van A270 door hartje Eindhoven moet.
Ik zit vrij dicht op beleidsvorming in de regio. Woningbouw gaat voor een groot deel (het grootste deel) uit inbreiding en verdichting komen. Kleinere tuinen, hoger bouwen, meer ondergronds parkeren. Maar groen gaat er zeker aan, juist daarom moet je echt zeker weten dat er geen alternatief is dan het opofferen ervan. Eenmaal weg en het komt waarschijnlijk niet meer terug.

En het verkeer dat hartje Eindhoven ingaat gaan we niet oplossen. OV wordt gewoon te weinig gebruikt en mensen werken nu eenmaal vaak in Eindhoven en wonen er omheen. Die grote ring die ik omschrijf is met name om het doorgaande verkeer eruit te halen. Het probleem zit hem verder ook echt in oost-west. In Nuenen gaat een weg naar het zuiden die aansluit op de A270 zelfs van twee naar een baan omdat dit de snelheid gaat dempen doordat er weinig drukte is.
Het is inderdaad eng om te zien hoe Eindhoven groen weggooit en nieuwe wijken zonder enige ruimte voor bomen neergooit. Terwijl de Hov lijnen worden aangeprezen als verbetering van het ov, is het juist een verslechtering. Ondertussen worden er domme beslissingen voor de automobilist gemaakt, waardoor het verkeer nodeloos
helemaal vast loopt (kruising Kennedylaan/ring bijvoorbeeld) Kijk naar een stad als Arnhem, hoe die het centrumgebied aan hebben durven pakken.
Die plek is op zich een logische keuze. Het is dicht bij ASML, mensen moeten toch regelmatig op en neer.
Daarnaast zit daar ook de Brainport Industries Campus (BIC), die ook veel groter aan worden. ASML is natuurlijk de karretrekker, maar de Eindhovense high-tech sector is groter dan één bedrijf.

De oostzijde van Eindhoven is een verkeersdrama, zeker nadat de provincie het doortrekken van de ring geblokkeerd heeft. Maar, onder druk wordt alles vloeibaar...
Sterker nog op het huidige BIC zit al een afdeling van ASML, de ASML Academy, naast een hoop andere bedrijven. Daarnaast zitten ze ook in diverse panden op het Flight Forum wat ook in die hoek zit. Dus heel vreemd is de keuze niet qua locatie.
Veel ruimte? Het is een schaars stuk groen in een al behoorlijk volgebouwd gebied. Los daarvan heb je dan nog steeds je A2- en A67-verkeer, want men moet ergens vandaan komen om naar de A270 te gaan...
Die weg is alleen te bereiken door Eindhoven en Helmond heen, lijkt me niet echt een goed alternatief eerlijk gezegd.
Grapjas. Ik woon in Eindhoven aan het begin van de A270. Zolang er geen directe verbinding is met de A2 en A50 is, kan je helemaal niks met die snelweg. Het verkeer kan er simpelweg niet komen. De Kennedylaan staat nu regelmatig vanaf de snelweg tot de ring vast omdat er teveel verkeer richting de A270 moet. Ik geef je geen ongelijk, maar totdat de oostelijke snelweg er ligt blijft dat gebied onbereikbaar. Eigenlijk is het probleem dat ze in Eindhoven niet groot durven denken, en zowel het OV als de autowegen compleet kapot gemaakt worden.
Veel verkeer is daar ook vrachtverkeer uit het Oosten wat onderweg is naar de Rotterdamse en Antwerpense havens.
Tol voor buitenlands vrachtverkeer zou dit wellicht ook wat minderen of iig geld in het laatje brengen om de wegen te verbreden/alternatieve routes aan te leggen.

Aan de A270 is ook niet per se een optie denk ik. Die staat 's morgens richting Eindhoven nu ook al ramvol.
Binnen twee weken na de eerste signalen van ASML over een 'mogelijk' of 'gedeeltelijk' vertrekken uit Nederland, trok het Kabinet dus een potje met 2½ miljard open. En laten we wel wezen, wat ASML aan revenue en werkgelegenheid jaarlijks binnendraagt is fantastisch, maar het heeft de regio Veldhoven/Eindhoven ook totaal ontwricht op zowel de huizenmarkt en het regionale verkeerswegennet.

Het is mooi dat onze overheid dit soort problemen serieus neemt, maar ergens knaagt het ook wel. Ik woon resp. werk in de regio Arnhem-Nijmegen en Liemers/Achterhoek, die al decennia steeds verder in de knel komen te zitten. Onze overheid verlangt (om begrijpelijke redenen) dat er de komende jaren nog eens tot 100.000 woningen worden bijgebouwd, maar al sinds 1958(!) 'poldert' men over een aansluiting van de A15 op de A12 en de verbreding van de laatstgenoemde. Wegen die de afgelopen dertig jaar ook al niet of nauwelijks zijn meegegroeid met de reeds gerealiseerde stadsuitbreidingen en Vinex-locaties; de brug bij Ewijk, in de A50, plus een extra (stads)brug in Nijmegen zijn zo'n beetje de enige substantiële verbeteringen van de afgelopen 15 jaar.
Ja, dat viel mij ook al op.. Nu Shell al vertrokken is denk ik dat ze proberen om de rest vd schaapjes achter de dam te houden.

Nederland groeit qua aantal inwoners, die allemaal een huis met een tuin en 2 auto voor de deur willen. Een plek om te werken, scholen, zwembaden, snelwegen, treinstations.. Noem het allemaal maar op. Maar er zit een grens aan wat mogelijk is, in de regio / NL / planeet.

Wat te doen als de grens bereikt is?
Pleistertjes plakken en alleen die het hardst schreeuwen tevreden (proberen te) stellen?
De grens qua inwoners is nog lang niet bereikt. Er zijn plekken en landen die nog veel dichter bevolkt zijn dan Nederland. Bangladesh, Singapore en Taiwan bijvoorbeeld. Ook niet bepaald een fijn vooruitzicht voor sommige mensen. Maar het is wel een keuze om met zoveel te zijn. Het enige is dat je dan sommige dingen zou moeten opofferen.

Oftewel willen we meer economische groei, huizen, natuur, landbouw of industrie? Kies er drie. Hierin moeten we als samenleving keuzes over maken. Een goede kolom uit het NRC van vorige over precies dit onderwerp.

[Reactie gewijzigd door japie06 op 23 juli 2024 20:37]

Wat te doen als de grens bereikt is?
Feestje vieren dat jij dit nog mee mag maken?

Nederland staat op de 29e positie in de lijst met dichtstbevolkte landen te wereld. Zuid-Korea heeft meer dan 100 inwoners per km2 extra t.o.v Nederland, Bangladesh zelfs 700. De overige landen zijn vooral stadstaten en eilanden, wat imho net iets anders is. Maar voordat je in Nederland met recht kan gaan zeuren, ben je wel een paar honderd jaar verder.
En laten we wel wezen, wat ASML aan revenue en werkgelegenheid jaarlijks binnendraagt is fantastisch, maar het heeft de regio Veldhoven/Eindhoven ook totaal ontwricht op zowel de huizenmarkt en het regionale verkeerswegennet.
Ja vreselijk zo'n bedrijf. Gelukkig ligt het niet aan de overheid die altijd voor voldoende woningbouw- en infrastructuur zorgt, ook als het niet over de 4-grote steden of de Randstaat gaat :+
Binnen twee weken na de eerste signalen van ASML over een 'mogelijk' of 'gedeeltelijk' vertrekken uit Nederland, trok het Kabinet dus een potje met 2½ miljard open.
In Nederland gebeurt niks in twee weken. Ik denk dat hier al maanden over gesproken werd en dat het verhaal over "mogelijk vertrekken" gewoon onderdeel is van een mediastrategie die ze met elkaar afgesproken hadden.
Dat denk ik ook, Wennink ging weg als CEO en heeft zich 'opgeofferd' als kop van Jut om e.e.a. in de media aan te slingeren. Daarnaast is er ook daadwerkelijke frustratie, alle uitbreidingen van de ASML campus in Veldhoven zuid zijn zeer moeizaam gegaan - gedeeltelijk door de gemeentelijke stroopmolen, maar ook lokale bedrijven die zich niet wilden laten uitkopen.
Gewoon wegjagen naar andere landen en dan klagen dat we hier geen innovatieve bedrijven meer hebben.
Fijn voor ASML, de werknemers en de economie. Maar hoe moet dat nu met de echte Veldhovenaren (zeg ik dat zo goed?) die gewoon een huis willen maar niet kunnen betalen? Zou de miljardensteun ook daarvoor bedoeld zijn?
Tja dat kun je over elke gewilde locatie in Nederland zeggen. Huizencrisis gaat uitendelijk alleen maar over vraag & aanbod.

Leuk dat we ASML kunnen behouden, maar zijn er in brede zin plannen voor het verbeteren van het vestigingsklimaat?

[Reactie gewijzigd door db112nl op 23 juli 2024 20:37]

Tja dat kun je over elke gewilde locatie in Nederland zeggen. Huizencrisis gaat over vraag & aanbod
Het is geen geheim dat ASML bijzonder veel over bied op woningen, zodat expats dicht bij ASML kunnen wonen of zelfs om te slopen. voorbeeld en voorbeeld. Als "normale" burger heb je dan helemaal geen kans meer in die regio, huizencrisis of niet.

En van diezelfde strook woningen wordt ook gespeculeerd dat ze gesloopt gaan worden voor uitbreiding; ofwel minder woningen.

[Reactie gewijzigd door Source90 op 23 juli 2024 20:37]

Beetje overdreven. Heb zojuist een huis verkocht 5km van ASML vandaan. Ondanks dat er al 5 huizen in de straat bewoond zijn door mensen die werken bij ASML is is er niet door ASML geboden. Gewoon gekocht door “normale burger’. De prijzen zullen in de regio iets hoger liggen, maar door de goede regionale economie zullen ook de meeste salarissen hoger liggen, en zullen er ook meer en betere voorzieningen zijn.
Probleem is ook dat bijna alle ASML expats gebruik kunnen maken van de 30% regeling, waardoor ze 5 jaar lang substantieel minder belasting betalen dan Nederlandse werknemers.

Daar valt lastig tegenop te bieden, zelfs met dezelfde baan bij ASML, als Nederlander.

Laat staan als niet hoog technisch werknemer in dezelfde regio.
30% belasting betalen, is ook 30% belastingaftrek. Dat werkt twee kanten op. Daarnaast heb je als expat aanzienlijk meer kosten, waar de lokale (lees: Nederlandse) economie van profiteert.

Geen enkele reden om jaloers te zijn, het is hooguit anders, maar of je als expat nou beter of slechter hebt, dat verschilt van persoon tot persoon. Ik ken er genoeg die na 1 of 2 jaar in Nederland snel weer terug gingen omdat ze niet konden aarden in Nederland. Dan is het misschien goed geweest voor hun CV, financieel zijn ze er niet beter van geworden.

Overigens kun jij ook in het buitenland solliciteren en zo'n avontuur beginnen.
Je kunt op de huizenmarkt zien wat er gebeurt: Expats kunnen veel hogere bedragen neertellen (wat betekent dat het voordeel wel degelijk groter is dan hun hogere kosten). Mijn broer heeft het recent meegemaakt (regio Utrecht): Hij bood tienduizenden bovenop de vraagprijs, maar hoppa, daar komt een expat en zeg maar dag tegen dat huis.

Dat een expat zijn ook niet altijd even makkelijk is, dat hoef ik niet te weerspreken. Ik kan enkel constateren dat de regeling tot een ongewenste ongelijkheid op de woningmarkt leidt en de huizenprijzen tot onmetelijke hoogte opjaagt.

Als het aan mij ligt wordt die regeling gisteren nog afgeschaft.
Afschaffen? Ai, dat gaat een dure grap worden voor Nederland, vele internationale organisaties zullen gaan downscalen of zelfs verdwijnen. 30% belasting over een een salaris van een expat, is heel veel meer belasting dan 30% over géén salaris.

Het probleem in Nederland is dat er al vele vele decennia lang te weinig huizen worden gebouwd. Daar is geen enkele expat voor verantwoordelijk, dit is gewoon een keuze van de Nederlandse samenleving.

Overigens heb ik in NL meerdere huizen gehad, ook in regio's met relatief veel expats, is nooit eentje verkocht aan een expat. Die huren namelijk veel meer. Het huis dat we 6 jaar geleden hebben verkocht, is ook voor veel meer verkocht dan de vraagprijs, de koper was zeker geen expat. Je hoeft expats niet alle problemen in jouw leven, in hun schoenen te schuiven.
Enig effect zal er zijn, maar Ik verwacht geen extreme effecten: Bedrijven zullen personeel blijven zoeken zolang ze bestellingen krijgen. In het buitenland zijn dat soort vorstelijke regelingen er ook niet, dus het is ook geen reden om naar elders te verkassen. Het zet gewoon een ongelijkheid recht.
In het buitenland zijn dat soort vorstelijke regelingen er ook niet, dus het is ook geen reden om naar elders te verkassen.
Zonder die regeling zou Nederland wel erg onaantrekkelijk worden voor highly skilled employees.
Nou dat is een ander probleem wat ik met de regeling heb: Hij kijkt niet naar skills. Salaris is het enige criterium.
Nou ken ik niet alle expats in Nederland, maar de groep die ik wel ken, had/heeft salarissen van (naar schatting) minimaal 2 a 3 ton. En 2 a 3 miljoen zal daar ook tussen zitten.

Salaris is afgeleid van skills, van meerwaarde voor een bedrijf. Wanneer ik iemand 2 ton per jaar betaal, moet die persoon een 4 ton meerwaarde per jaar opleveren. Echter, wanneer je dan in Nederland bijna 50% van de salaris kan afdragen aan de overheid, wordt het voor een expat wel erg onaantrekkelijk om een aantal jaren in Nederland te werken. Dat gaat dan geld kosten. Stel je werkt voor Heineken, in São Paulo betaal je 27% over de top van je inkomen, in Nederland 49%. Dan wordt het heel lastig voor Heineken om hun top medewerkers te overtuigen om een paar jaar naar Nederland te komen om daar op het hoofdkantoor te komen werken. Vies koud klote weer, geen familie en vrienden meer in de buurt, én 50% belasting... Dat gaat hem niet worden.
Dan doe je de aanname dat je in São Paulo hetzelfde salaris kunt verdienen en dat is niet zo: Salarissen in Nederland liggen hoog. Om die reden zal Nederland zeker niet onaantrekkelijk worden. Wat minder aantrekkelijk zeker, maar dat is dan ook dat wat moet gebeuren.

Wat ik mijn omgeving zie is dat iedereen opeens kenniswerker is en onder die regeling naar Nederland gehaald wordt. Mensen waarvan ik me serieus afvraag wat ze nu kunnen. Dat speelt geen rol, bedrijven willen personeel en als daar een hoog salaris bij hoort, betalen ze dat.
Het salaris is hoog en kan dankzij het lagere belastingtarief significant lager zijn dan in Nederland om er netto meer aan over te houden (omgerekend naar EUR/USD). En dan heb je ook nog de situatie dat je er in Brazilië meer mee kan doen.

Vrienden van ons gingen vol verwachting naar Nederland, en kwamen 2 jaar later een illusie armer terug. Gelukkig zorgt Heineken goed voor z'n mensen, in SP kon hij zo weer aan de slag.
Daarnaast heb je als expat aanzienlijk meer kosten, waar de lokale (lees: Nederlandse) economie van profiteert.
Zoals?
Ik ken er genoeg die na 1 of 2 jaar in Nederland snel weer terug gingen omdat ze niet konden aarden in Nederland.
Dan is het misschien goed geweest voor hun CV, financieel zijn ze er niet beter van geworden.
Als iets goed voor je CV is, is dat doorgaans ook financieel goed voor je. Vaak zowel direct als indirect.
Daarnaast kan ik me moeilijk voorstellen dat een expat in Nederland geld verliest, zeker met de 30% regeling.
Overigens kun jij ook in het buitenland solliciteren en zo'n avontuur beginnen.
Absoluut. Het verdrukken van lokale bevolking is niet exclusief voor expats in Nederland.
De prijzen zullen in de regio iets hoger liggen, maar door de goede regionale economie zullen ook de meeste salarissen hoger liggen
.
Met name in de ICT sector, verwacht ik.
Een gemiddelde basisschool juf, ziekenhuismedewerker of ambtenaar die volgens reguliere CAO's ingeschaald worden, zullen echt niet opeens meer verdienen omdat ze toevallig in Veldhoven/Eindhoven/e.o. wonen/opgegroeid zijn en willen blijven wonen.

Zie ook dit, dit, dit.
[...]

Een gemiddelde basisschool juf, ziekenhuismedewerker of ambtenaar die volgens reguliere CAO's ingeschaald worden, zullen echt niet opeens meer verdienen omdat ze toevallig in Veldhoven/Eindhoven/e.o. wonen/opgegroeid zijn en willen blijven wonen.
Dat is natuurlijk niet uniek voor Veldhoven. Ik heb in Amsterdam gewerkt en merkte ook dat de "echte" Amsterdammers allang naar Almere of Purmerend vertrokken zijn.
En daar waren ze blij mee. Een tante van mij komt uit de Jordaan toen het nog een sloppenwijk was. Ze ging naar een huis met een tuin.
ASML bied helemaal niet op huizen om hun expats te huizen. ASML heeft een straat opgekocht voor toekomstige uitbreiding van het bedrijven terrein. Dit staat ook gewoon letterlijk in de gelinkte artikelen 8)7
Of je als ASML al dan niet zelf biedt, of een flinke toelage/huisvestingsbonus toeschuift bij binnenhalen van de Expat, is in mijn boekje onder dezelfde noemer te schalen. Er worden links- of rechtsom financiën bedoeld voor een woning aan expats verstrekt wat direct of indirect de woningmarkt beïnvloed.

[Reactie gewijzigd door Source90 op 23 juli 2024 20:37]

Wat is nou je bron hiervan? Ik heb dit echt nog nooit gehoord en elke expat die ik spreek heeft gezegd geen hulp gehad te hebben op een verwijzing van wat bureautjes na.
In dit geval ging het om 13 woningen waarbij de bewoners ZELF naar ASML zijn gegaan en constructief gesprek zijn aangegaan. Er wordt ook letterlijk aangegeven dat ze niet gedwongen werden door ASML, en dat de relatie 'super goed' is.

Dat er een relatie is tussen expats & lokale huisvesting geef ik je gelijk, maar haal dan artikelen daar over aan ipv een lokaal initiatief.

in je vorige post had je 3 voorbeelden genoemd namelijk, alle 3 waren over dezelfde club woningen :-)
Daar lopen al verschillende gesprekken en initiatieven voor. Zo heeft ASML het Brainport Betaalbaar Wonen Fonds opgericht waarbij het andere bedrijven uit de regio ook oproept om deel te nemen. Het zou de komende 1,5 deciannia moeten zorgen voor tussen de 10.000 en 12.500 extra woningen.

Overigens gaat soweiso het grootste gedeelte van de 2,5 miljard vanuit de overheid naar talentontwikkeling, infrastructuur (snel- en spoorwegen) en woningbouw in de regio.
Naast woningen, bereikbaarheid van de gebieden. We zien het te vaak dat er nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen erbij komen maar het wegennetwerk dat 40+ jaar geleden werd aangelegd word niet aangepast naar de huidige situatie met alle overlast van dien.

Daarnaast heb je ook nog natuur. Behoudt ervan, maar je wilt ook de mogelijkheid geven dat mensen kunnen ontspannen in de natuur. Dus daar moet een balans in komen.
Het grootste deel van Brabant is landbouw grond. Ruimte zat.
Sterker nog, het stikstofprobleem in de Peel zou een heel stuk verbeteren als we boeren uitkopen en dat inzeeten voor woningbouw.
De huizenprijzen in Veldhoven, zie Funda, zijn niet hoger dan bijvoorbeeld Eindhoven. Dat is altijd nog een heel stuk lager dan bijvoorbeeld de regio Utrecht.
Wat wel opvallend is dat wijken als Meerhoven of Blixembosch - beiden Eindhoven - een steeds hoger expat-gehalte krijgen. De Indiase gemeenschap behoort inmiddels tot de drie grootste migrantengroepen in de stad, na de 'traditionele' Turkse en de Marokkaanse

[Reactie gewijzigd door Conrado op 23 juli 2024 20:37]

Bij ASML werken uiteraard ook echte Veldhovenaren en mensen uit de bredere regio. Niet iedereen is expat natuurlijk.

Denk niet alleen aan ASML zelf overigens, maar ook aan toeleveranciers, waar ook weer veel lokale mensen werken.

Dus ja de Veldhovenaren zijn hier zelf ook bij gebaat.

Tevens heeft ASML al aangegeven te willen helpen investeren om woningen te bouwen die niet voor ASML werknemers bedoeld zijn.

Dus het is voor iedereen een win-win scenario op deze manier.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 20:37]

Die worden net als de indianen vroeger van hun grondgebied verjaagt

Als je er over nadenkt is het nog triest ook :/
Enne nu kan bouwen ineens wel allemaal, geen stikstof uitstoot meer ? Mooi weer he, money talks :(
Die echte veldhovenaren maken ook meer winst dan gemiddel wanneer ze hun huis verkopen.
Ja maar die "winst" kun je dan ook direct ophoesten voor je nieuwe duurdere woning en procentueel kom je dan toch tekort. Dus zit de huizenmarkt vast voor de echte Veldhovenaren.
Daar is weinig aan te doen. Hetzelfde geldt voor silicon valley
Dit geld eigenlijk voor de gehele omgeving Eindhoven die hierdoor beïnvloed wordt.
Onder andere voor versneld woningen bij bouwen en infrastructuur verbeteren. Geld was niet als subsidie voor ASML bedoeld (hebben ze ook niet nodig).
Als je zo gaat denken moeten we maar overal mee stoppen. Als we zo 200 jaar geleden hadden gedacht waren we nu allemaal keuterboertjes geweest.
Een deel van de 2.5 Miljard is bedoeld voor het bouwen van meer huizen.
Dat is precies wat ASML doet. Projecten financieren voor lokale bewoners. De eerste zijn al van start.
https://www.bnr.nl/nieuws...se-huizenmarkt-te-helpen#
Ik snap werkelijk niet waarom die extra financiëring nodig hebben voor huizen rond Veldhoven. Die moeten toch als warme broodjes over de toonbank gaan?
Dat staat in het stuk. Ze beseffen dat ze de lokale markt een soort van verzieken door hun expats waardoor het voor echte Veldhovenaren onbetaalbaar is geworden.

Ik ken verhalen van hele straten die worden opgekocht voor 2x de vraagprijs. Dit is dan een beetje hun wisselgeld voor de omgeving.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 20:37]

En dan zijn die woningen dus niet voor hun personeel maar voor mensen die er geboren en getogen zijn? Ben benieuwd...
En dan zijn die woningen dus niet voor hun personeel maar voor mensen die er geboren en getogen zijn? Ben benieuwd...
Dat klopt, hebben ze paar maanden geleden bekend gemaakt:
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven gaat projectontwikkelaars helpen bij de bouw van betaalbare huizen in de regio Eindhoven. Het bedrijf belooft verliezen deels voor zijn rekening te nemen en huizen op te kopen als projectontwikkelaars die niet snel genoeg verkopen.

Het bedrijf heeft de plannen woensdag bekendgemaakt, schrijft het Financieele Dagblad (FD). ASML steunt huizenbouwers met huurhuizen tot 1100 euro per maand en koophuizen tot 375.000 euro.

Het bedrijf gaat zelf geen wijken bouwen, maar steunt projectontwikkelaars bij bouwplannen die anders niet van de grond zouden komen. "Gemeenten moeten ook aangeven dat ze het een belangrijk project vinden. We gaan geen hobbyprojecten steunen", zegt projectleider Frieda Rikkers tegen de krant.

De huizen die met hulp van ASML gebouwd worden, zijn niet voor medewerkers van de chipmachinefabrikant. "Die verdienen over het algemeen genoeg. Maar voor mensen in de regio met een lager middeninkomen of daaronder is een woning vrijwel onbereikbaar geworden. Dat komt mede door de groei van ASML en daar willen we onze verantwoordelijkheid voor nemen", zegt Lucas van Grinsven, hoofd maatschappelijk beleid bij de chipmachinemaker.
Meer info: ASML helpt bij bouw van 500 betaalbare huizen voor niet-ASML'ers

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 20:37]

Natuurlijk enorm nobel, huizen, wegen ed. bouwen met 2.5 miljard van de overheid. En als niemand ze koopt dan is het huisvesting voor de werknemers (deels betaald met overheidsgeld).
Hoeveel investeert ASML van de netto winst van 1.2 Miljard?
Die winst is nog veel groter, maar ASML heeft natuurlijk een heel andere taak dan volkshuisvesting.
Dat ze meehelpen met de (voor)financiering van projecten is een andere zaak, maar het zou zeer slecht zijn als ASML zelf (als uitbater of eigenaar) daar een al te dikke vinger in de pap zou hebben.
Nu moet ik speculeren maar ik verwacht niet dat ASML-werknemers in aanmerking komen voor sociale huur, niet qua inkomen en niet qua meettijd.
Beide natuurlijk. Naarmate de woningen rond Veldhoven duurder zijn moeten de expats ook meer verdienen om een verhuizing naar Nederland aantrekkelijk te maken. Dus duurdere woningen betekent dat ASML ook hogere lonen moet betalen om aantrekkelijk te blijven. En beste manier om er wat aan te doen is voor iedereen meer woningen te bouwen.
Ik ken verhalen van hele straten die worden opgekocht voor 2x de vraagprijs.
Maar een linkje naar een betrouwbare bron wil je dan niet delen?
Dat is een uitstekende link en precies wat er nodig is voor de discussie!

Deze woningen zijn gekocht om het industrieterrein uit te breiden, de huizen worden gesloopt. Deze woningen zijn niet gekocht voor het personeel van ASML, om er te gaan wonen.
Hopelijk gaat de regering ook wat doen voor de MKB'ers zoals Jacco Vonhof treffend uitlegt via https://www.deondernemer....ie-hazes-voor-mkb~9d5202a Zowel ASML als het bedrijf om de hoek is nodig voor de economie.
ASML werkt echt anders dan Philips indertijd deed. Ze besteden heel veel uit, maar dat mag niet het leeuwendeel van de omzet van een partnerbedrijf zijn. Daardoor ontstaat er een netwerk van bedrijven en bedrijfjes in allerlei soorten en maten.
Toen wij voor het eerst een project voor ASML deden, waren we een start-up van twee man. De rest is geschiedenis :)
ASML steunt sociale woningbouw projecten omdat ze die problemen zeker zien. Ze ambiëren niet zoals Philips vroeger huizen te bezitten, maar proberen wel een goede buur te zijn.
Het is ook in beginsel een taak van de overheid en projectontwikkelaars om woningbouw te regelen. Probleem is dat ASML zo snel groeit dat het overheid het niet bijbeent en ASML zich er daarom wel moet mee gaan bemoeien.
Wel mooi om te lezen dat ASML weer wil gaan uitbreiden. Dit zal weer een stimulans geven aan de economie die we zeker goed kunnen gebruiken. Ik hoop wel dat alle belanghebbenden goed betrokken worden bij de uitbreidingsplannen.
Lijkt mij dat je alle forenzen buiten de stad wil opvangen en daarna wil distribueren via een tram/metro/bus systeem.
De snelwegen zijn prima om grote hoeveelheden mensen volgens hun eigen agenda naar grofweg de juiste plek te krijgen.
Rondom de stad, in de weilanden buiten de bebouwing parkeergarages met transferium bouwen. Iedere 10 minuten een transportmiddel die efficient de mensen voor de deur van hun werk afzet.
Parkeren en voertuig doorstroom rondom bedrijven zijn 't grootste probleem.
Hoeveel productie kan ASML bijbouwen als die enorme parkeergarage op hun terrein weg kan.
Stel ze splitsen een deel van de activiteiten af richting de Randstad, dan zullen veel mensen die nu bij die activiteiten betrokken zijn om de continuïteit te bewaren daar naartoe moeten forenzen/verhuizen, of een andere baan zoeken (binnen ASML).
Daarnaast maak je mensen minder mobiel binnen het bedrijf wanneer een nieuwe positie betekent dat je moet verhuizen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.