Chipmachinefabrikant Besi ontvangt bestelling van 'vooraanstaande' chipproducent

De Nederlandse fabrikant van chippackagingmachines Besi heeft een bestelling ontvangen van een ‘vooraanstaande’ chipproducent. Het bedrijf mag 26 hybrid bonding-machines leveren. De deal zou ongeveer 75 miljoen euro waard zijn.

Besi schrijft in een persbericht dat de machines tijdens het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2025 worden geleverd. De fabrikant van chipverpakkingsmachines denkt dat er tijdens het tweede kwartaal van 2024 overigens nog meer bestellingen voor de hybridbondingchipmachines zullen binnenkomen van andere klanten. Radiozender BNR claimt dat elke hybridbondingchipmachine ongeveer 3 miljoen euro kost. De bestelling zou hierdoor in totaal ongeveer 75 miljoen euro waard zijn.

Besi is een Nederlandse chipmachinefabrikant uit Duiven. Het bedrijf maakt machines waarmee chips worden gepackaged, bewerkt en aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Het bedrijf produceert ook hybridbondingchipmachines. Dankzij deze machines kunnen verschillende dies direct aan elkaar worden gekoppeld.

Door Jay Stout

Redacteur

13-05-2024 • 09:42

42

Submitter: wildhagen

Reacties (42)

42
41
24
4
0
8
Wijzig sortering
Het is trouwens hybrid bonding chip machine, met spaties.

Over wat hybrid bonding is: https://bits-chips.nl/art...e-open-by-asmpt-catch-up/

Een alternatief is TCB (zou goedkoper zijn en minder gevoeling voor stof deeltjes)

Hybrid bonding

Hybrid bonding is a technology that fuses two chips into one monolithic whole. For example, when memories and microprocessors are bonded in this way, the performance is comparable to chips where these functions are integrated on a slice of silicon – in some cases, even better.

Thermal compression bonding (TCB)

It does so using copper bumps several tens of micrometers in diameter. Two chips, both studded with thousands of contact bumps, are connected under pressure and heat. This requires very high forces, which increases the chance of shiting, making the process more imprecise. TCB, however, is cheaper and less sensitive to dust than hybrid bonding.

Een grote concurrent is ASMPT uit Singapore.

[Reactie gewijzigd door loekf2 op 22 juli 2024 19:51]

Ik zou gokken dat het de trend is om voor hybrid bonding te kiezen door de opkomst van de backside power delivery:
review: Intel PowerVia - Hoe backside power delivery je cpu sneller zal maken
https://www.imec-int.com/.../how-power-chips-backside
Mogelijk halen ze betere resultaten met hybrid bonding in vergelijking met thermal compression bonding.
Met Engelse woorden kan ik me de verwarring voorstellen, maar "stof deeltjes" is zeker weten 1 woord
Met de opkomst van chiplets wordt geavanceerde packaging steeds belangrijker. Met meer onderverdeling in kleinere gespecialiseerde chiplets wordt het makkelijker om je proces op die specifieke structuren te optimaliseren. Dat zorgt dat je litho beter wordt, maar ook dat je meer defecten zou kunnen accepteren, omdat het verlies van een kleine chiplets minder uitmaakt dan het verlies van een hele chip. Dat betekent dan weer dat je dichter tegen de grenzen van je proces aan kan zitten.

Dit zijn gave ontwikkelingen, voor de hele halfgeleidermarkt. Go Besi!
Een ding dat goed is om te vermelden, waarschijnlijk betreft dit een variant van de Datacon 8800 machine van Besi. Hoewel het een Duivens bedrijf is, worden deze machines niet ontworpen of gemaakt in Nederland. De afdeling in Oostenrijk is verantwoordelijk voor deze machines en ze worden geassembleerd in Maleisië.
Die hele heisa rondom de Europese chipindustrie blijft toch een bijzonder verhaal, eigenlijk.

Meters aan colums en nieuws wordt volgeschreven over de Chipindustrie en ondertussen is Nederland al jaren een redelijk mondiale speler in deze industrie. NXP, ASML, Besi, ASM ze zitten allemaal hier, samen met een groot aantal start-ups.

Ik heb laatst een stuk in het FD gelezen over het ontstaan van deze sector in NL, maar zou graag wat dieper erin duiken. Kent iemand een goed boek of geschreven stuk over de geschiedenis van de NL chipsector?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 19:51]

Nederland heeft fabrikanten die de machines produceren, maar de bedrijven die deze machines op grote schaal kunnen gebruiken ontbreken nogal. Is dat niet het probleem?

Als ik het goed begrijp (en ik weet er echt niets van :D ) is zulke machines kopen 1 ding maar er dan processoren mee maken weer een heel andere specialisme.
Er is genoeg afzetgebied voor deze machines. We hebben het niet over koekjesfabrieken waar miljoenen koekjes per jaar worden gemaakt. ASML verkoopt bijvoorbeeld bijv. 600 machines per jaar. Maar dan gaat het ook gelijk over heel veel geld.
Als ik het goed begrijp (en ik weet er echt niets van :D ) is zulke machines kopen 1 ding maar er dan processoren mee maken weer een heel andere specialisme.
Dat is met heel veel dingen zo. De medewerker in een hamer-fabriek maakt is ook geen timmerman van beroep. Een computerchip ontwerpen en maken, vereist allerlei complexe stappen met verschillende specialisaties (en bijbehorende tools, lees machines e.d.)
Ik denk dat je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel. Dat ASML die machines kan verkopen tot daaraan toe.
Met machines alleen ben je er nog niet.

De leverancier van de machines van de Volkswagen fabriek kan ook zo zijn machines kwijt aan andere autobouwers. Dat betekent nog niet dat deze andere autobouwers met deze machines dezelfde geavanceerde auto's kunnen bouwen zoals Volkswagen. Verander auto's in deze vergelijking in chips en je hebt het probleem van Europa.

Dat is wat ik ervan begrijp, maar misschien zie ik het verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 19:51]

Ik denk dat je inderdaad de spijker op zijn kop slaat. Ik vergelijk het zelf altijd met brood bakken. Om brood te bakken moet je eerst graan zaaien, je land goed onderhouden, een goede graandorsmachine kopen en die goed gebruiken om je graan te oogsten, je graan malen, dan het meel mengen in de juiste hoeveelheid met water, gist en zout, het deeg kneden, laten rijzen, in een bakvorm doen, bakken op de juiste temperatuur met de juiste tijdsduur, dan snijden en in zakken doen.

ASML bouwt dan bijvoorbeeld graandorsmachines en Besi de snijders en verpakkers. Als jij alle apparatuur in huis hebt, kan het maar zo zijn dat jij moeite hebt met je brood verkopen omdat je de bakvorm niet op de juiste manier hebt voorbehandeld en na het bakken je brood niet netjes uit je vorm krijgt zodat je het niet mooi kan versnijden.
Ik vraag mij af waarom dat een probleem zou moeten zijn.

Ik denk dat er wel meer landen zijn waar producten gemaakt worden die vervolgens lokaal niet gebruikt worden.
De leverancier van de machines van de Volkswagen fabriek kan ook zo zijn machines kwijt aan andere autobouwers. Dat betekent nog niet dat deze andere autobouwers met deze machines dezelfde geavanceerde auto's kunnen bouwen zoals Volkswagen. Verander auto's in deze vergelijking in chips en je hebt het probleem van Europa.
Soms is de kennis er wel degelijk, maar ontbreekt het vaak aan materiaal of de juiste machines. Zo heeft bijvoorbeeld Iran de kennis in huis om een atoombom te maken. Het is alleen verdomde lastig voor ze om aan alle spullen te komen. En als ze dan eindelijk spullen hebben dan worden die vervolgens gesaboteerd(Stuxnet) of vernietigd (gebombardeerd door Israël). Het is ook niet voor niets dat ASML haar meest geavanceerde machines niet aan China mag leveren.

Zoals met alles, inclusief het maken van een simpele hamer, er zit een keten achter.
Het is in de meeste industrieen zo dat hoe hoger je in de value chain zit hoe meer je verdient, al was het maar omdat verkoopprijzen meestal kosten + een procentuele marge zijn De bedrijven die we hier hebben zitten niet in de top van de value chain. Veel bedrijven maar de omzet en winst is maar een klein deel van wat de hele industrie op kan leveren. Als je daadwerkelijke chips levert is in ieder geval de omzet veel hoger. Procentuele marge weet ik niet.
Ik denk dat het boek (Philips) Natlab van Paul van Gerven misschien een aardige inkijk geeft in de geschiedenis, staat nog op mijn verlanglijstje, maar heb het zelf dus nog niet gelezen.
Asianometry maakt mooie docu's over het ontstaan van ASML, en de technieken:
YouTube: How ASML Won Lithography (& Why Japan Lost)
"Europe has two jewels. One is ASML, the most advanced lithography, and the other is Imec, the most advanced semiconductor research in the world."

Intel CEO Pat Gelsinger, Bloomberg: The U.S.-China Tech Conflict Front Line Goes Through Belgium
Ik adviseer je het boek met de titel: De architecten van ASML te lezen.
Misschien goed om te weten dat bonding enorm belangrijke stap is geworden in de chipproductie. Niet alleen in logic, waar AMD dit al gebruikte op de ZEN processors. Maar je ziet nu ook de shift naar bonding op NAND. Goed om te zien dat BESI hier goed aan de weg timmert
Bonding op NAND? De gebruikelijke techniek daar is stapelen (stacking) met thru-silicon via's (TSV). Dat heet dan V-NAND. We zitten momenteel op 200-300 dies/stack.
Laat me eens raden .... Intel. Nu wil ik een koekje. :)

[Reactie gewijzigd door NotWise op 22 juli 2024 19:51]

Aan de andere kant, nog een bedrijf uit Nederland dat internationaal gezien een cruciale rol vervult. ;)
Absoluut, er zijn er nog meer bedrijven(ASML, NXP, ASM). We zitten als NL midden in het hart van de semiconductor industrie.

[Reactie gewijzigd door NotWise op 22 juli 2024 19:51]

Dat blijft speculeren/gokken. Het kan ook Samsung, AMD, SK Hynix of Micron zijn.
Nee, want ik volg analisten en Intel op de voet(want heb een belang in Intel) en volgens hen betreft het Intel. Uiteraard kunnen zij er ook naast zitten, maar de kans is klein.

Zelfs BNR meldt dit:

https://www.bnr.nl/nieuws...-waarschijnlijk-van-intel
AMD maakt net zoals Apple zelf ook geen chips. Die laten ze produceren.
Klopt, meestal is het TSMC, Samsung of Intel als het om CPU/GPU-achtige chips gaat. AMD en Apple laten beide bij TSMC produceren en Samsung is meestal het alternatief.
Ja.... behalve dan het feit dat Apple zelf geen chips produceert. Maar goed gooi er gewoon een Apple tegenaan in de comments want waarom ook niet?
Ja.... behalve dan het feit dat Apple zelf geen chips produceert. Maar goed gooi er gewoon een Apple tegenaan in de comments want waarom ook niet?
Je bent het woordje "nog" in je zin vergeten. Ze zijn namelijk (volgens wall street journal) bezig met hun eigen chipset i.c.m. AI.

En volgens dit artikel:
https://www.cnbc.com/2023...mac-edging-out-intel.html
Wordt er bevestigd dat Apple wel degelijk zijn eigen chips maakt na 15 jaar het afgenomen te hebben bij Intel.
Apple laat zijn chips bakken bij TSMC. Het ontwerp doen ze wel in-house. Volgens mij kopen ze wel gewoon licenties in van ARM.
Die zullen net als hun M processoren door anderen worden geproduceerd (net zoals Qualcomm e.d. doen). En de machines die BESI maakt worden geleverd aan de bedrijven die de chips produceren, niet aan bedrijven die de chips ontwerpen. En het ligt niet voor de hand dat Apple zelf chips gaat produceren. Dat is een heel andere tak van sport dan waar ze goed in zijn. Bovendien alleen maar interessant als er echt veel schaalgrootte is en je voor meerdere bedrijven produceeert.
Eigen chips produceren is ook wat lastig als je nu pas chipmachines gaat bestellen he?
jammer dat tweakers er nu pas mee komt met deze nieuws terwijl het afgelopen vrijdag ochtend vroeg al bekend is gemaakt door verschillende media voordat de beurs open ging.
Tweakers is volgend mij ook niet het medium waar beurshandelaren hun info van halen.
Ben geen beurs handelaar maar op diverse nieuws site is deze informatie beschikbaar sinds vrijdag ochtend.
Wat is eigenlijk je punt?
MIsschien dat een deel van de redactie net als een groot deel van Nederland ook gewoon een keer een lang weekend had? Nieuws, en zeker dit soort nieuws is nu niet zodanig van levensbelang dat dit 24/7 door moet gaan.
Nee het gaat met zeer grote waarschijnlijkheid naar Intel. Nog een leuk weetje over Intel:

https://www.extremetech.c...-na-euv-machines-for-2024

Het is allemaal onderdeel van een agressieve strategie om Intel Foundry aan te zwengelen. Intel heeft niet veel keuze. Het is letterlijk alles of niets.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.