ASML levert eerste TwinScan NXE:3800E-euv-machine met verhoogde productiviteit

ASML heeft de eerste Twinscan NXE:3800E-machines geleverd aan een klant. De productiviteit van dit euv-systeem zou minstens 195 wafers per uur bedragen, hoger dan de 160 wafers per uur van de huidige NXE:3600D.

ASML meldt in een post dat de eerste NXE:3800E nu wordt geïnstalleerd in de chipfabriek van een klant. Het bedrijf spreekt over de toegenomen productiviteit van de NXE:3800E, maar deelt daarover verder geen concrete details. ASML-cfo Roger Dassen vertelde begin dit jaar in een interview met Tweakers dat het bedrijf de introductie van dit euv-systeem al een geruime tijd het voorbereiden was.

De cfo stelde toen dat het om een 'behoorlijk ingrijpend gewijzigde machine' ging, ten opzichte van de NXE:3600D. Dat euv-systeem kan 160 wafers per uur produceren. "De productiviteit van de NXE:3800E wordt opgehoogd van 160 naar 220 wafers per uur", zei Dassen toen. Uit de Business Line EUV-roadmap van ASML blijkt dat NXE:3800E tussen de 195 en 220 wafers per uur zou moeten kunnen produceren.

Door Jay Stout

Redacteur

13-03-2024 • 13:57

40

Reacties (40)

40
40
23
1
0
12
Wijzig sortering
Wat supervet! Samen met de EXE:5000 komt er echt een nieuwe generatie EUV-machines aan! Ik ben heel benieuwd of dit er ook voor gaat zorgen dat de snelheid van de shrink de komende tijd weer wat toeneemt.
Een tijdje terug keek ik dit filmpje.

Is het nu zo dat ze (transistoren) daadwerkelijk kleiner worden of dat er andere ingrepen worden gedaan? Er is nl. al een aantal keer voorbij gekomen dat de Intel benamingen niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Uit het filmpje blijkt vooral dat om het allemaal nog kleiner te maken je quantum tunneling van elektronen tegen moet gaan. Maar misschien zijn er inmiddels oplossingen voor. De prof. had het dan ook over de "kunst" van het kleiner maken.
Ik denk dat het een combinatie van veel factoren is. Uiteindelijk gaat het om het aantal transistoren per vierkante millimeter te vergroten. Dat kan je doen door domweg je gehele structuren te krimpen, wat al gebeurt in de litho-stap. Bijvoorbeeld door de overstap naar chiplets, hoef je minder verschillende structuren tegelijkertijd te printen, wat betekent dat je die stap kan optimaliseren voor maar één patroon, wat een shrink weer iets makkelijker maakt. Dit is maar één voorbeeld hoe je shrink in je litho-stap mogelijk maakt. Overigens zijn transistoren niet eens de moeilijkste structuren om af te beelden. Dat zijn de eerste contactlagen, ook wel metal lagen genoemd. Dat is ook redelijk logisch omdat je per transistor je source, gate en drain moet aansluiten, dus heb je drie structuren nodig per transistor. Dat is echt waar EUV het verschil maakt, zeker een paar jaar geleden, toen het net werd gebruikt.

Naast het kleiner maken van je patronen, kan je ook op een andere manier meer transistoren per oppervlakte maken. Intel had het een tijd geleden over backside power delivery, wat ze powervia noemen. Door de stroomtoevoer aan de achterkant van de chip te maken, hou je meer ruimte over aan de bovenkant voor je routing en je transistors. Je kan dan je layout optimaliseren, waardoor je ook weer iets meer transistors per oppervlakte overhoudt.

Een nog wat basaler concept is slimmere routing te maken door je inrichting beter te doen. Vergelijk het met het tetrissen van je vaatwasser. Als je dat slim doet, kan je meer vuile vaat kwijt in de vaatwasser, terwijl je vaat niet krimpt en je vaatwasser niet groeit. Hoeveel hier nog te winnen valt, weet ik zo niet.

Nog iets wat ik me kan bedenken is dat er vaak meerdere transistoren parallel worden gezet om de juiste stroom te kunnen leveren. Je zou je materiaaleigenschappen zo kunnen tunen dat je minder transistoren nodig hebt in je schakeling, waardoor je schakeling zelf minder ruimte inneemt. Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid transistors meer schakelingen en dus rekenkracht krijgt. Dit neemt natuurlijk moeilijkheden met zich mee (zoals alles in de halfgeleiderindustrie), zo moet je nieuwe materiaal bijvoorbeeld goed weg kunnen etsen en resistent moeten zijn tegen tijdelijke verhittingen om de ionen goed te laten settlen (om maar een paar voorbeelden te noemen).

Uiteindelijk denk ik dat een groot gedeelte van de shrink wel zit in de litho-stap, maar of dit 30% of 80% is, durf ik zo niet te zeggen.

Over de grootte van de transistoren, is het een beetje een vraag hoe je het bedoelt. Een transistor bestaat uit meerdere lengte-schalen. Zo heb je de lengte van de gate, de dikte en de hoogte van de fin, enzovoort. Een finFET bestaat uit een superdun stroomkanaal dat als een haaienvin uit het water staat. Bij de basis van de fin is die redelijk breed, maar de tip van de fin gaat vaak richting de 10 nanometer. Er veel shrink is daar de afgelopen tien jaar niet geweest. Die shrink is wel geweest in de afstand tussen naastgelegen fins. Dat laatste is ook precies waar eigenlijk de fundamentele grens ligt.

In de lithografie is er geen fundamenteel limiet op de dikte van de structuur zelf, maar slechts op de afstand tussen die structuren (of om nog correcter te zijn, de afstand tussen het begin van één structuur, en het begin van de volgende. Bij fileparkeren, moet je dan denken aan de afstand van de voorbumper van de ene auto tot de voorbumper van de andere, dat zegt wat over hoeveel auto's je kwijt kan langs een weg).Die afstand wordt de pitch genoemd, en daar slaat de Abbe-formule op, die vaak de Rayleigh-formule wordt genoemd: CD = k1 * lambda / NA. CD is hier eigenlijk die pitch, maar gedeeld door twee, dus je neemt hier aan dat de dikte van de lijn hetzelfde is als de ruimte tussen de lijnen. Zelf zou ik liever zeggen dat pitch = 2 * k1 * lambda / NA, en de minimale k1 is 0.25. Dat zegt direct dat de kleinste pitch die de NXE:3800 theoretisch nog af zou kunnen beelden, 2*0.25*13.5nm/0.33 = 20nm, ofwel lijntjes van 10 nanometer. Dat ASML deze resolutie niet noemt, is omdat deze resolutie theoretisch is en door het ontwerp van de machine al niet meer haalbaar is, of met grote minpunten gepaard gaat, zoals bijvoorbeeld een erg lage productiviteit van de machines. In de praktijk wil je dus ook niet naar de 10 nanometer gaan op deze machine (voor de kenner: hiermee bedoel ik single-expose, dus zonder double patterning).

Een heel verhaal natuurlijk, maar ik denk dat het bovenstaande wel veel context geeft waaruit duidelijk wordt dat een afstandsnaam niet zoveel meer zegt. Als ik door het slimmer tetrissen van mijn transistors ineens 2x zoveel transistors kwijt kan per oppervlak, dan is er niets gekrompen, maar toch lijkt het alsof mijn transistoren ~1.41x zo klein zijn geworden (1.41^2~=2). Verder zijn er zoveel verschillende lengteschalen, dat je niet kan zeggen dat alles bijvoorbeeld 10 nanometer is. Vroeger was daar wat meer structuur in, nu zegt de node-naam van bijvoorbeeld A18 meer over hoeveel de krimp is vergeleken met de vorige nodes. Zo zal de N1 node ongeveel 4x zoveel transistors kwijt kunnen dan de N2 node, en lijkt het alsof de transistors in de lengte en de breedte 2x zo klein zijn geworden.

Als laatste voetnoot wil ik nog even toevoegen dat de node-naam toevallig wel iets zegt over de foutmarge van je proces. Het is absoluut geen wetmatigheid maar meer een observatie/vuistregel, maar bij de N5 node kan je fouten accepteren tot rond de 5 nanometer (wellicht iets groter of kleiner dus tussen de 8 nm en 2 nm, maar wel in die orde-grootte), en bij de N4 node moet je die marge dus zien te krimpen tot 4 nanometer. Hoe dat gedaan wordt (beter afstellen van etsers, betere ontwerpregels voor plaatsing van features, betere controle in de litho-stap) verschilt per chipbakker, en dit is iets wat ze ook nooit prijs willen geven, daar verdienen ze namelijk hun geld mee.
Ok, interessant en bedankt.

In het filmpje wordt uitgelegd als "Size" waar ik op doel. Als ik je nou goed begrijp dan klopt het dus wat daar gezegd wordt en loopt men eerder dan voorheen tegen de limieten van de klassieke mechanica aan.

Er wordt dus een mengelmoesje aan oplossingen verzonnen om toch net wat meer te kunnen om de effecten van quantum tunneling tegen te gaan. Maar zoals in het filmpje al wordt gezegd, op een gegeven moment houdt het op voor wat betreft het kleiner maken van de "Size". Daarom houdt hij zich ook bezig met het bouwen van quantum computers.

Het was alleen even de vraag of de info van het filmpje vandaag de dag nog wel accuraat zou zijn, aangezien het al uit 2013 is. Maar dat is het blijkbaar wel.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 18:14]

De EXE:5000 en EXE:5200 kunnen significant meer. Dus eigenlijk moeten er weer grote stappen gemaakt kunnen worden.
Daar heb je gelijk in. 66% meer resolutie, en hoger contrast bij dezelfde grootte. Maar het plaatje schieten is natuurlijk maar de eerste stap. Het moet ook in resist, en daarna de rest van het proces in. Dat betekent dus dat de toename/afname van shrink waarschijnlijk wat zegt over waar de limiterende factor zit, in de litho-stap, of desnoods elders. Natuurlijk weer een boel nuances hier, maar een interessante vraag.
Dat Intel 20A en 18A op hun roadmap hebben is dan wel hoopvol wat dat betreft. Al is de benaming geen garantie dat het echt 2 en 1,8nm worden.
De kleinste features gaan denk ik eerder richting de 12 nanometer, of rond die grootte. Alleen de foutmarge zal dichter bij die 2 nanometer zitten.
Is deze machine nog in Nederland gemaakt?
Alles behalve de lichtbron. Die komt uit Amerika.
Niet helemaal correct. Het is algemeen bekend dat de lichtbron in de US ontworpen is, maar vergeet ook de rol van Trumpf niet:

https://www.trumpf.com/en...ications/euv-lithography/
https://www.trumpf.com/en...s/lasers/euv-drive-laser/

en voor de scanner.... er is Zeiss maar ook VDL:

https://www.vdlgroep.com/...-complex-frames-for-zeiss

Ik kan alleen niets zeggen over de exacte rol van VDL....
Ik werk bij VDL en wij maken onder andere de waferhandlers in de machine, een gedeelte van het frame, de omgeving waarin de laser de tindruppeltjes raakt en nog wat andere zaken.
O.a. de vessel wordt bij VDL gemaakt.
En de lenzen/spiegels uit Duitsland (Zeiss). En zo ongetwijfeld wel meer onderdelen uit andere landen. Maar de complete machines worden wel allemaal in Nederland geassembleerd voor zover ik weet.
Het zal je eigenlijk nog best verbazen dat er aardig wat lokaal geproduceerd wordt hoor :) Er zijn ook in NL veelal specialistische fabrikanten voor onderdelen voor specialistische fabrikanten.

Uit ervaring sprekend, werkend voor de logistieke aspecten.
Oh ja dat geloof ik meteen. Ik weet er een klein deel van: een of meerdere bedrijven in Twente, flink wat in regio Eindhoven.
Het leuke daarvan is dat je soms op maat gemaakt spul krijgt (kleine dingetjes die soms een halfjaar loon kosten 8-) - zeker wanneer het prototypen zijn) en je ziet dat het uit een of ander gemoedelijk dorpje uit het zuiden komt. Altijd leuk om te zien en aangenaam verassend.
En de lenzen in duitsland toch?
Ja, dat klopt. Ik doelde meer op de assemblage.
De meeste onderdelen worden in Europa geproduceerd. Waarvan Zeiss in Duitsland natuurlijk een belangrijke parter is.
De assemblage wordt in Veldhoven gedaan. En daarna weer deels gedeassembleerd en in kisten geschoven om te transporteren
Spiegels. Dat is waarom EUV zo moeilijk is: lenzen werken simpelweg niet meer. Die blokkeren veel te veel EUV.
Ze worden allemaal in Nederland gemaakt…
het is een ironisch grapje
:p ik trapte erin , nice :)
De componenten komen van over de hele wereld binnen, maar de hele machine wordt in Veldhoven geassembleerd. ASML is niet echt een machinebouwer, maar meer een machine-integrator. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en nuances, maar omdat zo'n machine zo ongelofelijk complex is, doet ASML meer high-level ontwerp en besteedt het de modules zelf voor een groot gedeelte uit aan leveranciers. De optiek komt bijvoobeeld uit Duitsland door Zeiss.

[Reactie gewijzigd door Blokmeister op 22 juli 2024 18:14]

Een groot deel van de onderdelen en subsystemen is Nederlands en de assemblage ook.

Er zijn wat specialistische onderdelen die uit het buitenland komen. En als je dieper in de oart list komt natuurlijk ook meer generieke onderdelen zoals IC’s en kabels.
Ben trots op ons werk :D
Had ik toch aandelen moeten kopen, hmm...
ASML is al de grote wereldleider binnen het segment. Het is maar de vraag of er nog mogelijkheden zijn om te groeien naar een nieuwe orde van grootte. Voor dat laatste bestaan betere kandidaten, sommige ook op Nederlandse bodem. Denk aan een Adyen bijv.

Ik volg op afstand redelijk wat tech bedrijven en dat heeft me geen windeieren gelegd. Allemaal langetermijn inleg. Uiteraard heb ik ook gewoon nog aandelen ASML. :Y)
gewoon doen Rob... hoe meer hoe liever :)
Het beste moment om in te stappen is altijd nu. Het beste moment om uit te stappen is ook altijd nu. Analisten die er meer van weten dan wij, hebben alles al zo gehedged dat de marktprijs ook redelijk overeenkomt met de verwachtingswaarde van het aandeel. Als dat niet zo was, zouden mensen het wel kopen of verkopen. Of in ieder geval, dat zou ik zeggen als voorstander van de efficiënte-markthypothese.
Kijkend naar de marktkapitalisatie van bijv. een TSMC gecombineerd met de "technologische monopoliepositie" van ASML alsook de tech-sector die alleen maar meer devices produceren om aan steeds groeiende vraag te voldoen lijkt me dat er nog ruim groei in zit in de komende jaren. ;)

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het aandeel rechtstreeks alleen maar omhoog blijft gaan, zeker bij een "populair" aandeel als dit, al vind ik ASML een van de meest waardevolle en "veilige" aandelen in de hele tech-sector, maar we mogen hier toch zuinig en trots zijn op het grootste bedrijf van Europa!

Allemaal geen investerings-advies natuurlijk, gewoon een beetje hollandse trots. O-)
Die ene waarvan ze heel duidelijk maken dat ze geen naam gaan noemen.
Maakt dat uit?

Ik weet het niet, maar ik gok TSMC: simpelweg omdat ze de meeste machines hebben.
Lijkt wel of er heel veel tweakers bij ASML werken.
Ik ben wel benieuwd hoeveel dat er zijn. In dit topic zullen we er in ieder geval een paar terug zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.