ASML mag van gemeente Eindhoven uitbreiden met campus van 50 hectare

Chipmachinefabrikant ASML mag van de Eindhovense gemeenteraad uitbreiden in het noorden van Eindhoven. Het bedrijf wil een campus ter grootte van 50 hectare bouwen, waar plek is voor 20.000 werknemers. Nu heeft ASML in Nederland 23.000 werknemers.

De uitbreiding is nog niet definitief, maar de gemeenteraad van Eindhoven heeft wel ingestemd, schrijft onder meer de NOS. De campus moet in het noorden van Eindhoven komen, naast het vliegveld. De gemeente wil particuliere grondeigenaren in het gebied benaderen voor een overname en wil het terrein daarna in erfpacht geven aan ASML, schrijft het Eindhovens Dagblad.

ASML heeft nog niet definitief besloten of de uitbreiding er gaat komen. Het bedrijf zegt eerst vergaande zekerheid te willen hebben en streeft ernaar eind dit jaar hier duidelijkheid over te hebben. Naar verwachting kan de bouw in 2026 of 2027 starten, waarna de eerste werknemers in 2030 kunnen starten.

Het voorstel van het Eindhovense college van B&W werd niet unaniem aangenomen; er waren onder meer zorgen of Eindhoven de groei aan zou kunnen op het gebied van zorg en woningen. ASML wil minstens 2500 euro per werknemer per jaar bijdragen, om die druk in de regio te verminderen. Het bedrijf kondigde in april aan de uitbreiding op de Brainport Industries Campus te overwegen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-06-2024 • 07:38

300

Submitter: kami124

Lees meer

Reacties (300)

300
294
118
11
1
137
Wijzig sortering
… er waren onder meer zorgen of Eindhoven de groei aan zou kunnen op het gebied van zorg en woningen.
Een nicht van mij is makelaar in die regio. Ze vertelde me onlangs dat de woningmarkt daar helemaal verziekt wordt door expats die bij ASML werken en (veel) minder belasting betalen.

Ik begrijp dat ASML op verschillende vlakken van (lands)belang is, maar wordt zo’n bedrijf niet te groot voor ons land?
Het is een van de kritische high tech sectoren/wereldspelers die we (nog) wel in eigen land hebben weten te houden. Bovendien met geschoold en kundig personeel (kenniswerkers), -en- met een strategie van samenwerking met de vele lokale toeleveranciers die aan deze sector ook nog een boterham kunnen verdienen (verdiep je er maar eens in). Zoals ik het zie is dit juist een sector waar we nog een ecosysteem hebben waarin we voorop lopen, goede arbeidsvoorwaarden kunnen bieden aan de medewerkers, niet op fossiele technieken leunen, en vanwege de hoge kennisgraad niet zomaar weggeconcurreerd worden door lagelonenlanden. En dat gaat zo goed dat er inderdaad een woningtekort ontstaat. De oplossing daarvoor zouden woningen zijn. Niet het afknijpen van de sector die je typisch juist zou willen koesteren. Kijk naar de miljardensubsidies die buurlanden in de sector stoppen en wat die ervoor over hebben deze sector binnen te halen. Dat is niet zonder reden.

[Reactie gewijzigd door JasperE op 22 juli 2024 13:32]

De mening dat de sector belangrijk is zorgt er niet zomaar voor dat het dus maar belangrijker is dan de primaire levensbehoeften van bestaande bewoners van de regio. Natuurlijk kun je dan makkelijk stellen dat daar dan ook maar in voorzien moet worden met extra woningen, maar dat neemt de problemen die het bedrijf veroorzaakt niet weg. Bewoners hebben namelijk ook nog genoeg leefruimte en behoud van het bestaande leefkarakter nodig. Het steeds maar meer en meer bouwen is dus geen oplossing. Dat veroorzaakt en verergert juist de problemen. Want zelfs van bestaande tekorten trekt men zich niets aan. Daar heeft het bedrijf genoeg geld voor over om alsnog expats aan te trekken. Het koesteren moet dus grenzen hebben. Anders zijn de prioriteiten scheef en niet gericht op oorzaken weg nemen.
Inderdaad zo kortzichtig van mensen om ASML liever te zien vertrekken.
Woningnood is het resultaat van een falende overheid, niet ASML. De overheid had jaren terug al vol overtuiging moeten inzetten op flinke uitbreiding van het aantal woningen.
Beter laat dan nooit, men zou nu een nieuw dorp aan de rand van noord Eindhoven, bijvoorbeeld tussen Best en Oirschot . Expats wonen graag bij elkaar en men kan dan met goed OV ook verkeersdrukte goed controleren.
De provincie moet dit doordrukken qua vergunningen en ASML kan de bouw mee financieren.
Probleem opgelost 🙂
Laat ik nu net werkzaam zijn bij een van de grote spelers rondom Eindhoven.
Mijn collega's verkopen hun (rijtjes)huis dik aan bijna altijd een expat en komen o.a. bij ons in de regio wonen (lees 20 minuten rijden van Eindhoven af) dit probleem verspreid zich dus als een olievlek.
In de dorpen op een redelijke afstand van Eindhoven wordt het voor de dorpse bevolking ook al moeilijk om tegen de stedelingen op te bieden die net hun huis dik verkocht hebben aan een expat.
Het is een beetje een Calimero verhaal maar het is wel jammer dat in je "eigen durpke" wonen zo al moeilijk wordt en het geld zo'n verschuiving teweeg brengt.

Edit: het is echt niet zo dat dit alles aan de expat te danken is maar ze zorgen wel voor een flinke druk.

[Reactie gewijzigd door Vogels60 op 22 juli 2024 13:32]

Die belasting is maar tijdelijk, en wordt al steeds lastiger.

De woningmarkt is niet verziekt door asielzoekers, of expats. De woningmarkt is verziekt door het zeer zeer slechte beleid van VVD, D66, CDA (als langst regerende partijen de laatste jaren).
Misschien een domme reactie van mij, maar voor bouwvergunningen moet ik toch echt bij de gemeente zijn? En de gemeente is volgens mij ook verantwoordelijk voor nieuwe bouwpercelen, danwel wijziging van de plannen? Hoe is het nationale beleid daar debet aan?
De landelijke regering kan sturend zijn in uitbreidingsgebieden aan te wijzen zoals in het verleden is gebeurd met de VINEX wijken. Wat er de laatste 20 jaar is gebeurd, is dat er binnen staat het idee is ontstaan dat het liberale economische model het probleem wel zou oplossen. Gevolg is bijvoorbeeld dat het ministerie van VROM in 2010 is opgeheven. Al begin 2000 werd er al gewaarschuwd dat er structureel te weinig huizen werden gebouwd. Dit was in de tijd dat je nog op een enkel modaal salaris in de zo goed als heel Nederland een huis kon kopen. Het adagium bleef dat dit wel zou worden opgelost door de markt.
Nu plukken we daar de vruchten van. De vorige regering leek er weer werk van te gaan maken, maar werd uiteindelijk ook dwars gezeten doordat ze de afgelopen 50 jaar gefaald hebben iets te doen met het stikstofoverschot ;). Niet dat ze meteen konden gaan bouwen want al zouden ze aan de gang gaan dan duurt het ook zo 10-15 jaar voordat er huizen staan.

Stel ze lossen het op met de stikstof zodat ze grootschalig gaan bouwen, geloof dit niet heel hard met het voorgestelde nieuwe kabinet maar ik laat me gewoon verrassen, maar dan nog kunnen ze niet ineens volle bak bijbouwen. Dit moet goed gepland worden om te zorgen dat er geen overschot ontstaat op de verkeerde plekken, want dat gaat weer voor nieuwe problemen zorgen zoals huizen die onder water komen te staan door dalende huizen prijzen.
Het probleem is dat wij nu te maken krijgen met een grijze bevolking. Maar wat dan daarna als je nu heel veel woningen bij bouwt? Daarna zit je met een flinke leegstand van de huizenmarkt, de huizen prijzen kelderen en hypotheken die dan onder water komen te staan. Dat vast weer een gevolg heeft voor de pensioenen en leningen. België kent ook een grote leegstand.

Ik denk, doen dat bijbouwen.
Natuurlijk moet er slim gebouwd worden, maar als we het CBS mogen geloven hebben we de komende 50 jaar geen probleem https://www.cbs.nl/nl-nl/.../bevolkingsgroei/toekomst

Voor de rest lijkt de leegstand in Belgie niet het gevolg te zijn van bevolkingskrimp, maar eerder van regio krimp.
Met die leegstaand cijfers moet je opletten, het aantal residentiele woningen die leegstaan is namelijk eerder laag. Het aantal niet resendiele woningen/panden die leeg staat is een ander verhaal.

Maar dan gaat het vooral om winkelpanden en bedrijfsruimten waarbij de definitie van leegstand ook een dingetje is. Als jij beneden een winkel hebt met een een woning erboven waarbij die woning als stockage ruimte gebruikt word voor de winkel dan beschouwd men die woning als leegstaand. Als jij een garage hebt gekocht maar je gebruikt een gedeelte (nog) niet actief (er af en toe wat dozen zetten en onderhouden telt niet) dan is dat ook leegstand.

Veel leegstand draait ook rond bestemming, zo zijn er veel "bedrijfswoningen" gebouwd op landbouwgrond welke feitelijke gigantische villa's zijn al dan niet van een of andere gekende architect. Als je die wilt kopen dan moet je het land erond bewerken als landbouwer, immers het moment jij daar gewoon gaat wonen zonder de landbouwgrond zelf te gebruiken (en al dan niet te verkopen) dan is het geen "bedrijfswoning" meer maar een residentiele woning in zonevreemd gebied. De gemeentes willen die woningen niet herbestemmen en zijn die kasten van villa's waar men maar hun goesting gedaan heeft onder de noemer "bedrijfswoning" die men nu wil herbestemmen kotsbeu. Dat kadert ook in het feit dat een landbouwer meer grond nodig heeft om competitief te blijven dus er is wel intresse om de landbouwgrond over te nemen maar die hebben geen intresse om die "bedrijfswoningen" van de vorige eigenaar over te nemen, wat moet je immers met 2 gigantische villa's welke officieel beide "bedrijfswoningen" zijn op je boerderij?

En wat de vergrijzing betreft, het aantal inwoners blijft stijgen, voor Vlaanderen blijft die ook na 2040 stijgen maar wat vooral de motor is achter woningstekorten is dat het aantal gezinsleden per woning daalt en zal blijven dalen de komende 40 jaar.

Van een echt overschot en echte leegstand van daadwerkelijk resedentiele woningen is absoluut geen sprake en alles wijst er op dat Vlaanderen op weg is naar een gigantische woningcrisis, iets wat in Nederland al begonnen is
Dit is in mijn optiek echt veel te kort door de bocht. De VVD heeft één grote fout gemaakt onder blok en dat is het invoeren van de verhuurdersheffing waardoor woningcorporaties veel minder woningen konden bouwen. Er wordt altijd gedaan alsof de Nederlandse woningmarkt een vrije markt is maar daar is absoluut geen sprake van. Ik durf wel te stellen dat de Nederlandse woningmarkt de meest gereguleerde woningmarkt op aarde is.

De overheid is wel een grote veroorzaker van dit probleem door de extreme regeldruk die ze over de markt heen uitstort, combineer dit met de NIMBY mentaliteit die er in Nederland heerst plus de hoge rente van de laatste jaren en het feit dat investeerders en verhuurders structureel worden weggezet door de overheid als huisjesmelkers en je hebt een giftige coctail.
offtopic: je betoog slaat kant nog wal.

Ontopic: Mooi dat ASML zo kan uitbreiden , is hard nodig voor goed gekwalificeerd personeel. Dat de nederlander dit niet meer kan leveren is volledig te danken aan die nederlanders die zo nodig van alles moeten studeren behalve techniek. Pret pakketten en je moet toch doen wat je leuk vind opvoeding.
gevolg is dat nederland teveel mensen van buiten trekt, die allemaal wonen, eten , stikstof CO2 produceren en consumeren.
We groeien dicht, voor een groen NL moeten we eerder huizen slopen dan bij bouwen.
Nog los van de bouwvergunning zelf, ook het wijzigen van bestemmingsplannen en uitbreiden van de bebouwde kom gaat de gemeente over. En die lokale politiek is enorm gevoelig voor druk van omwonenden die bang zijn voor waardevermindering van hun huis, wegvallen van het uitzicht of een handtekeningenactie voor behoud van een 50 jaar oude treurwilg.

De rem op de bouw is per definitie veroorzaakt door NIMBY (not in my backyard) gemeentepolitiek.

Wil de nationale overheid iets doen, dan is er een VINEX-wet-achtig iets nodig "daar gaan 10.000 woningen gebouwd worden, regel het".
En na 20 jaar is de overheid daar ook eindelijk mee bezig.
De provincie bepaald in feite waar woningen mogen komen met hun structuurplannen, de landelijke overheid legt restricties op (natuur, water etc) enerzijds maar komt met subsidies anderzijds. Zo zegt De Jonge afspraken te hebben gemaakt die de lagere overheden vervolgens niet waarmaken.
Men had 10 jaar geleden wel met een woningbouw deltaplan moeten, ook omdat te voorspellen was dat de wegen weer zouden vollopen. Vooraf investeren in goed OV is een must, dat ASML niet naast een treinstation ligt is onbegrijpelijk.

[Reactie gewijzigd door SSH op 22 juli 2024 13:32]

En gemeenten, zo hebben wij in onze gemeente dus een discussie tussen provincie en gemeente die het niet eens zijn met elkaar waardoor het al jaren stil ligt.
De nieuwe locatie komt wel heel dicht bij het bestaande goederenstation Acht te liggen. Wellicht wakkert dit de discussie opnieuw aan om hier een sprinterstation te openen. Maar dan nog opnieuw zie je dat er nog een verbinding naar de campus nodig is.

Ben benieuwd hoe de woningbouw in de regio aangewakkerd gaat worden. Ten noorden van Eindhoven ligt het groene woud, ten oosten het Dommeldal, ten zuiden allemaal heide. Vaak worden er in de regio nu wijken van 200-500 woningen gebouwd, wat volstrekt niet genoeg is voor de vraag.
Omdat het niet altijd zo was: het ministerie voor volkshuisvesting werd door de VVD afgeschaft. Die beslissing draagt ook bij aan de woningnood
Kun je mij uitleggen hoe het afschaffen van een ministerie voor volkshuisvesting er voor heeft gezorgd dat we minder huizen zijn gaan bouwen?
Iedereen roept het, maar voor mij klinkt het vreemd: er is minder overheidsbemoeienis waardoor de markt niets gaat doen. Dit lijkt mij dan toch te komen door een kapot gemaakte markt die niet meer kan/wil inspringen in een gat waar flink aan te verdienen valt,
Sinds 2010 gaan gemeenten en provincies over woningbouw en die hebben zo hun eigen redenen niet heel gul te zijn met bouwvergunningen: veel welwillende gemeenten hebben beperkte bouwgrond, willen de huidige - vaak krappe - leefomgeving niet teveel aantasten, en ook hun eigen kiezers niet voor het hoofd stoten door het uitzicht te bevlekken, openbare ruimte te ontnemen enof toenemende druk op voorzieningen/infrastructuur. Provincies hebben o.a. de taak de natuur te behouden en vooral heel weinig mensen in dienst dus daar moeten we ook niet teveel van verwachten. Komen nog bij de procedures en rechtszaken door allerlei belanghebbenden om de boel eens allemaal lekker te vertragen en in de kosten te jagen.
In het o zo glorieuze verleden zorgde het Ministerie van VROM voor nationale planning (visie) en coördinatie, kon het waar nodig (grootschalige) bouwlocaties aanwijzen, en zorgen voor de benodige infrastructuur, voorzieningen en bestuurlijk glijmiddel.
Opgeheven door de VVD om de woningbouw "aan de vrije markt over te laten" (en omdat visie vies is) (oja en omdat het goed is voor de huizenprijzen). Alleen jammer dat deze kleinschalige, versnipperde markt verre van vrij is en nu nog kwetsbaarder voor de bezwaren van gemeenten, provincies en procedures.
Het rijk móet regie pakken in deze.
Helder.
Dus samengevat: door blijvende overregulering en te weinig stimulus aan en visie van de lokale overheden hebben we de landelijke opper-overheid nodig die de sturing bied.

Als we het vanuit de andere kant bekijken, is het dan niet zo dat de burgers kennelijk geen behoefte hebben aan meer woningen of dat ze zelf niet de gevolgen willen dragen van hun eigen keuzes?
Gemeenteraden en provincies worden immers ook verkozen en voeren (min of meer) beleid naar wat de kiezers van ze verwachten. De bezwaren en procedures van de lokale overheden (provincie en gemeenten) zijn toch gebouwd op wat de burgers willen.

Bijv. (Fictieve situatieschets) Dat er 2 jaar voor aanvang van bouwwerkzaamheden gecontroleerd moet worden of er geen bedreigde diersoorten in het te bebouwen gebied leven levert serieuze vertragingen op. Dat dit soort controles plaats moeten vinden is vaak naar aanleiding van de wens van een (groep) burgers. Een initiatief dat op het moment van aandragen ongetwijfeld heel logisch was maar nu wel resulteert in flinke vertraging en hogere kosten.
Het negeren van de regels leidt (terecht) tot rechtszaken en bijbehorende extra kosten ondanks dat het negeren van die regels wellicht de beste keuze is voor de samenleving op dit moment.
Ik hoop dat het teruggeven van de regie aan de landelijke overheid zorgt dat we kritisch kunnen gaan kijken naar regels die hun doel (op dit moment) voorbij schieten.
Dus samengevat: door blijvende overregulering en te weinig stimulus aan en visie van de lokale overheden hebben we de landelijke opper-overheid nodig die de sturing bied.
Prachtig verwoord ;) al zou ik zeggen dat het gebrek aan visie in dit geval toch bij de landelijke politiek zit en de lokale overheden vooral hun belangen moeten blijven behartigen. Dus niet met het idee dat grote projecten door de lokale strot moeten worden gedouwd maar dat een nationale partij het grote plaatje kan bewaken en (lokale) belangen kan afwegen en inpassen (altijd win-win nastreven).
En ja inderdaad, te voeren beleid is maatschappelijk-politieke keuze. Behoud status quo met een verder dichtslibbende huizenmarkt en stijgende prijzen of landelijke regie via bijvoorbeeld een ministerie?
Ook een probleem gecreerd door niet wetende ambtenaren.

Een rechter oordeelt of je je aan de wet houd. Niet of een wet goed of slecht is.

Daarmee mag je heel overdreven gezegd (als je voldoende wetgeving aan past) elk stukje natuur in Nederland asfalteren.

Dus zo'n stikstofcrisis is in ieder geval grotendeels veroorzaakt door de politiek.

Er zijn namelijk voldoende redenen om uitzonderingen te maken.
Aantal voorbeelden: het wonen in oude woningen die slecht geisoleerd zijn resulteerd in meer stikstof
Het niet kunnen aanleggen van goed openbaar vervoer = meer stikstof
Het niet kunnen upgraden van het stroomnetwerk = meer stikstof
Het wonen in tijdelijke woningen (bv op campings) = meer stikstof.

Er zijn dus echt wel goede redenen om op bepaalde gebieden uitzonderingen te maken. Mits je deze goed in de wet vastlegt.

Maar dat is allemaal niet gebeurd. Want iedereen dacht het zal wel loslopen.
Dat en struisvogelpolitiek. Maatregelen werden keer op keer doorgeschoven naar een volgende regeerperiode, omdat men de vingers wilde branden door de sterke lobbygroepen van de (land)bouw.
30 jaar geleden werd er al geroepen dat de veestapel kleiner moest vanwege mest overschot en allerlei aanpalende problemen. 30 jaar lang is de lobby er in geslaagd om maatregelen tegen te houden of zo te verwateren dat er uiteindelijk niks veranderd is.

En nu zijn we eindelijk op het punt aangekomen dat het _echt_ niet meer gaat. Dus het enige wat ons rest zijn maatregelen die echt pijn doen.

Er moet opgehouden worden met symptoombestrijding. Stikstof crisis is veroorzaakt door 30 jaar lang struisvogel politiek.
Uiteindelijk staan alle afspraken over deposities wel ergens in een Excel. Of dat jou welgevallig is, is een andere vraag.
Het probleem houdt op bij de grenspaal. Dat geeft mij een syntax error.
Jaaah want nou kennen we ineens geen stikstof crisis meer
In het grotere plaatje op nationaal niveau wel. Toch hoor je vaak dat de woningmarkt in Eindhoven (zeker als het gaat om instapklare appartementen e.d.) aanzienlijk meer oververhit is dan in andere steden in Noord-Brabant.
Dat de aanwezigheid van ASML daarin een (grote) rol speelt, is op z'n zachtst gezegd niet onaannemelijk denk ik.
In het grotere plaatje op nationaal niveau wel. Toch hoor je vaak dat de woningmarkt in Eindhoven (zeker als het gaat om instapklare appartementen e.d.) aanzienlijk meer oververhit is dan in andere steden in Noord-Brabant.
Dat de aanwezigheid van ASML daarin een (grote) rol speelt, is op z'n zachtst gezegd niet onaannemelijk denk ik.
Tel hier ook even alle studenten (expat of niet) ook even bij.

Verder moet je ook in acht nemen dat de categorie aan woning die je benoemt overal een hoge vraag, maar weinig aanbod heeft. Ik geef je gelijk dat het in Veldhoven/Eindhoven dan erger is vanwege de positie die ASML inneemt, maar dat neemt niet weg dat de basis van de woningnood in Veldhoven/Eindhoven een landelijk probleem is. De oorsprong daarvan is vanzelfsprekend het beleid dat gevoerd werd door de partijen die @Kevinp benoemt.

Het probleem is er al, het probleem is groot, maar om dan de schuld bij expats en asielzoekers neer te leggen omdat (bijvoorbeeld, omdat dit binnen context van het artikel past) ASML gebruik maakt van de belastingvoordelen die VVD, D66, CDA hebben opgesteld is zeer voordelig voor die partijen om dan de blaam van zich af te kunnen schuiven.

[Reactie gewijzigd door jja2000 op 22 juli 2024 13:32]

het is totaal niet relevant om te kijken naar ASML, het gaat om de totale economische waarde van de regio. Waarom denk je dat AMS zo duur is? economische waarde, fashion city.

Zo werkt het eenmaal in de wereld, ASML is een economische verrijking voor de regio, natuurlijk stijgt de vraag naar huisvestiging. Maar of het nu ASML is wat groot is en zichtbaar, of 10000x kleine ondernemers verspreid over de regio. Het eindresultaat is hetzelfde.
Leuk de totale econmische waarde van de regio, maar wat heeft de inwoner van regio Eindhoven daaraan? Tot nu toe profiteren ze nauwelijks van de omzet van de tech bedrijven. De infrastructuur en andere voorzieningen lopen hopeloos achter. De huizenprijzen zijn gigantisch gestegen, het is voor een starter haast onmogelijk om snel een woning te krijgen.

Daarnaast wil alleen ASML al 20k man extra naar de regio halen. Ze zorgen echt niet dat er daadwerkelijk ook zoveel woningen bijkomen. Ja ze trekken af en toe de portomonee om wat projecten te ondersteunen maar dat is dwijlen met de kraan open.

[Reactie gewijzigd door bloodlynx op 22 juli 2024 13:32]

Tot nu toe profiteren ze nauwelijks van de omzet van de tech bedrijven.
Dit is grote onzin. Natuurlijk profiteert de hele regio daarvan. Bedrijven als ASML en Philips hebben ontzettend veel leveranciers uit de regio die enorm veel omzet te danken hebben aan de tech giganten. Op het moment dat ASML uit de regio vertrekt, staan een hoop lokale toeleveranciers opeens op omvallen. Daarnaast leveren al die extra (goed betaalde) werknemers ook werk op voor de horeca, aannemers, schilders, garages, winkels, etc.
Probleem is wel dat Philips ook altijd veel geinvesteerd heeft in de regio, zoals het uit de grond stampen van complete woonwijken om werknemers te huisvesten. Zover ik weet (en heb kunnen vinden) heeft ASML zoiets niet gedaan, en zijn er ook geen plannen voor. Er is wel degelijk sprake van grote druk op de woningmarkt.
Maar Philips bouwde die wijken destijds ook niet omdat het zo sneu was voor de "oorspronkelijke" bewoners van Eindhoven dat de huizenmarkt verpest werd. Er was toen nog nauwelijks een Eindhoven en/of een huizenmarkt. Philips moest die huizen wel bouwen om uberhaupt werknemers naar hun fabrieken te kunnen halen.

Het Eindhoven van nu is grotendeels gevormd door Philips en nu is de regio aardig volgebouwd. Ook is het een andere tijd. Zelfs al zou ASML dat willen, even een nieuwe woonwijk uit de grond stampen gaat niet meer zo eenvoudig als honderd jaar geleden.
Dat is echt een druppel op een gloeiende plaat, en vooral goede marketing. Het is ook niet dat ASML de bouw van die huizen financieert, ze staan garant voor als de bouwers schulden maakt. Dat is toch echt van een andere orde dan een wijk als Philipsdorp uit de grond stampen.
Zoals reeds door Tc99m gereageerd, niet vergelijkbaar met wat Philips doet. ASML neemt (een deel van) evt. verliezen op zich. En belooft huizen op te kopen als de ontwikkelaars er "niet snel genoeg" vanaf komen. Ik zie niet veel concrete info staan en sowieso is dit niet vergelijkbaar met wat Philips gedaan heeft.

Dat dat anno 2024 niet meer zo makkelijk is, vast niet inderdaad. Een mooi begin, dat dan weer wel. Maar feit blijft dat er grote druk op de woningmarkt in de regio is, en dat ASML daar een grote factor in is, is onmiskenbaar.
Alleen is het dus niet 'als Philips' zoals dit artikel in de kop beweert. Philips heeft destijds een eigen woningbouwvereniging opgericht die zelf is gaan bouwen. ASML staat vooralsnog alleen garant voor de bouw van 130 woningen en financiert de woningen niet zelf.

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 22 juli 2024 13:32]

Dat wil ASML ook maar onze overheid doet heel moeilijk over het bijbouwen van huizen. Dat zou namelijk de markt waarde laten dalen en dat is niet de bedoeling want onze huizenmarkt is voor investeerders.
In een toch al overspannen woningmarkt zorgen al die expats die ook nog eens naar woningruimte op zoek zijn in de regio Eindhoven, er natuurlijk wel voor dat het voor de gemiddelde Eindhovenaar éxtra lastig is om woonruimte te vinden. Dat wordt nog versterkt dat de expats relatief veel aan huur uit kunnen geven.

Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat ASML meer zou moeten doen qua woningbouw voor niet-ASML'ers (ASML kan ook moeilijk het stikstofprobleem oplossen lijkt me), of dat de rap stijgende woningprijs in de regio waardoor mensen de regio 'uitgeprijsd' worden een reden moet zijn om uitbreiding van ASML te weigeren. Voor Nederland is het natuurlijk top dat ASML hier zit en voor zoveel omzet en banen zorgt (met name ook alle indirecte werkgelegenheid voor NL leveranciers van ASML), maar dat er ook een keerzijde aan zit. Waar mensen echt last van kunnen hebben, mag toch ook wel benoemd worden.
ASML drukt zeker een stempel op de regio. Het is te merken dat er meer engelssprekenden in het straatbeeld en in bijvoorbeeld de horeca en winkels werken. Het voelt wel dubbel: expats zijn relatief hoog opgeleid en hebben bewust de keuze gemaakt om naar Nederland te komen en zich aan te passen aan de maatschappij.

Ik zie ze dan ook als een welkome aanvulling. Maar het verandert ook de identiteit van de regio. Ik zie weinig 'boeren' (geuzennaam die aanhangers van PSV gebruiken) in de expats, het Brabants dialect wordt minder gehoord, al zal niet iedereen dat erg vinden, maar door het dialect waarmee je opgegroeid bent, zal waarschijnlijk toch als thuis voelen.

Moet ASML hier iets aan doen? Deels. En dat doen ze door geld te doneren aan de regio. Ik denk dat we lief moeten kijken naar onze boeren, daar liggen oplossingen. Als we boeren goed kunnen uitkopen en helpen verder te gaan, komt er ruimte vrij. Ruimte om op te bouwen, en ruimte wat stikstof betreft. Daar kunnen we huizen mee bouwen, die zijn hard nodig.

Maar helaas, we denken dat de grenzen dicht moeten. We zien de asielzoekers als een probleem, maar feit is dat we jaarlijks zo'n 40.000 asielzoekers hebben. Over 450 jaar zouden er 18 miljoen asielzoekers zijn. Ja, vierhonderdvijftig. Het is hetzelfde qua milieu, wereldwijd roepen tienduizenden dat het wel écht tijd is dat er écht iets gaat gebeuren, en de maatschappij is verdeeld over elektrisch rijden. Elektrisch rijden gaat geen significant verschil maken, daarvoor hebben we drastischere maatregelen nodig. Maar die maatregelen zijn er niet.

Ik zie ons dan ook als collectief incompetent. We zijn als maatschappij niet in staat de juiste problemen te zien en daar iets aan te doen. Over twintig jaar denken we weer: hadden we twintig jaar geleden maar iets anders gedaan. Daarom is zoiets als een (raadgevend) referendum goedbedoeld, maar naïef: we zijn als groep individuele burgers nauwelijks in staat een mening te vormen over complexe zaken.

Ik vrees dat de regio Eindhoven gebukt zal gaan onder woningnood en onbetaalbare woningen zoals in Amsterdam het geval is. Je koopt voor (ruim) vier ton een eenvoudige rijtjeswoning. Ik heb pas afgestudeerde (universitair opgeleide) collega's die met twee salarissen dat kunnen betalen, maar wel al veel geld achter de hand moesten hebben om de koop überhaupt te realiseren.

Ik snap wel dat de huidige generatie afgestudeerden snel depressief zijn.
https://esb.nu/bevolkings...name-door-gezinsmigratie/

Meer dan 23% bevolkingsgroei in de lange termijn als gevolg van asielmigratie is toch nogal hoog? Dit gaat vaak gepaard met zeer laag opleidingsniveau, armoede, grote culturele afstand, grote taalafstand, grote behoefte aan voorzieningen, trauma's. Je haalt je als samenleving een enorme opgave op de hals, terwijl we door de piek van de vergrijzing heen moeten.
(Los nog van het feit dat de armste asielzoekers geen geld hebben om uit hun conflictregio weg te reizen dus dat je in feite al een selectie aan het plegen bent).

En bij oplaaiende conflicten in de rest van de wereld, waarin het steeds makkelijker wordt om te reizen kan de stroom plotseling zeer snel gaan. Waar je dan ook weer capaciteit voor moet hebben.

Tel daarbij op dat we slechts van 21% van de afgewezen asielzoekers weten dat ze de EU verlaten. Het hele selectiesysteem is dus ook nog op drijfzand gebouwd.

Dan rest mij slechts de conclusie: het asielsysteem bestaat primair om ons zelfbeeld als nobel in stand te houden, niet om de meeste mensen in ellende te helpen. Anders zou je ze ook niet primair helpen met permanente hervestiging.

En bij een krakende verzorgingsstaat (waarvan we weten dat die komt, alleen al door de vergrijzing) daalt de internationale solidariteit. En dan wint de partij die inziet dat niet alle migratie altijd kan. In Denemarken is dat ook de PdvA, dus daar hebben ze geen noemenswaardige LPF, PVV of BBB (en ook niet de bijbehorende problemen van populisme).

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 22 juli 2024 13:32]

De inwoners profiteren er maar minimaal van (ik kom zelf uit die regio). Er zijn bepaalde nieuwe N wegen aangelegd waardoor mijn reis er op momenten met 10+ min verkort is --> voordeel. Echter vermijd ik wel de kantoor tijden, want dan 30+ min extra ;).

Wat hierboven(aantal posts) geschetst wordt m.b.t. de woningmarkt is te kort door de bocht om te zeggen dat ASML hier geen invloed op heeft. Want Eindhoven is altijd al een regio geweest waar grote bedrijven hebben gevestigd en ook de woningen daar op aangepast zijn, kijk bijvoorbeeld naar Philips en de arbeiderswijk die daarbij is ontstaan.

Echter zie je dat in de dorpskernen rondom Eindhoven een verschuiving, waarbij eigen inwoners niet zozeer een eigen woning kunnen kopen. Ze worden of overboden door expats etc, verkoop makelaars die daarvoor worden ingezet, of doordat het nu een grote kennis regio is (mede ook door ASML) de woningprijzen te hoog zijn en hierdoor de jeugd ook deze woningen niet meer kan betalen.

Ook het dorpse gevoel (ons kent ons) verdwijnt. Wanneer er andere keuzes worden gemaakt in de toekomst door ASML etc. worden deze gezellige kernen vervangen door spookdorpen oid. Waarbij er doordeweeks geen leven is, winkels niet meer kunnen rondkomen. A fijn...

Toekomst zal het leren.
Als het geen expats waren geweest, dan waren het wel andere hoogopgeleiden met een ver boven modaal salaris die daar hadden gewoond. De Nederlanders die ik ken die bij ASML werken verdienen ook gemiddeld minimaal 2,5...3x modaal. Het grootste "probleem" is dat er in die regio een hele hoge concentratie hoog opgeleiden, en goed betaalde mensen werken. Of ze nu expat zijn of niet is niet zo relevant. Maar het is een makkelijk herkenbare groep, dus ideaal voor populisten. Je moet immers een simpele oorzaak vinden voor complexe problemen in hun optiek.
Natuurlijk is dat wel relevant. Stel hoog opgeleid en ver boven modaal, gaan wij even van 100K uit. Een Nederlander betaald dan 40.036 aan belasting en ontvangt 1.623 aan arbeidskorting. Of te wel netto 61.587 jaar, en dus 4.737 per maand. Flink bedrag te besteden. Maar dan.

Expats; 100.000 , 1ste 2 jaar 30% belastingvrij is -30.000. Belasting afdracht begint dus over de 70.000 en is dan; 25.879 aan belasting, maar let op extra voordeel want 367 aan algemene heffingskorting (kreeg de Nederlander niet) en arbeidskorting is nu 3.576. Dus netto; 48.064 + 30.000 is 78.064. Verschil van ruim 16.000 ten opzichte van de Nederlander. Dus makkelijk 1.000 euro meer aan hypotheek te betalen per maand voor de eerste 2 jaar.

Dit maakt wel degelijk een verschil. Verdien zelf meer dan genoeg en modaal, maar zie alle dure vrijstaande woningen stuk voor stuk naar expats gaan waar de Nederlanders niet verder komen dan een ver boven modale rijtjes woning.

Claimen dat het niet uitmaakt is je kop in het zand steken en niet naar de cijfers kijken.
Ik ben geen hypotheek adviseur maar ik ga er van uit dat de tijdelijke belasting korting wel wordt verrekend bij het vaststellen van de maximale hypotheek, banken gaan jou echt geen 1000 euro per maand extra aan hypotheeklasten laten lenen als je door een tijdelijke regeling meer te besteden hebt.

Neemt niet weg dat het inderdaad wel zo is dat expats een enorme invloed hebben op de huizenmarkt hier, vooral in het hogere segment. Als je 100K per jaar verdient en je bent met zijn tweeen zit je al snel aan een verzamel inkomen van boven de 150K, en dan kun je shoppen in de prijscategorie tot 800K. Heb je nog wat spaargeld in te brengen nog meer. Ik zie het overal om me heen (ik woon in de regio), ook bij ons in de buurt, de huizenprijzen hier zijn abnormaal gestegen en buiten bereik van 80% van de normale bevolking gok ik.
Dit is niet anders dan in de Randstad toch? Waar de lonen hoger liggen (Tech / Finance) en die bedrijven zich huisvesten. Het woningaanbod is te klein waardoor de mensen die relatief gezien veel verdienen (Tech / Finance) overbieden en de prijzen zo omhoogstuwen. Dat Eindhoven er meer last van heeft dan de rest van Noord-Brabant is dan ook logisch gezien er rond Eindhoven veel Tech maar ook Finance bedrijven zitten. Tilburg, Breda, en Bergen op zoom zijn wat dat betreft een stuk saaier.
Hoe drukker Nederland wordt, hoe moeilijker het is om voldoende huizen te bouwen.

We hebben ook zonder na te denken of opt-outs te bedingen onze krabbel gezet onder de Europese afspraak tot vrij verkeer van personen. Denemarken heeft met 1/3 de bevolkingsdichtheid dat wel gedaan.

Toen hebben we ook nog even de arbeidsmarkt geflexibiliseerd, de universiteitsfinanciering afhankelijk van buitenlandse studenten gemaakt en aantrekkelijke regelingen voor asielbeleid en gezinshereniging gemaakt. En als je in deze tijd het idee opperde dat er misschien wel te veel migratie naar Nederland was om goed te kunnen behappen dan was je een racist.

In 2008 was de prognose 17.5 miljoen mensen in 2038 aangetikt worden. https://www.cbs.nl/nl-nl/...-tot-17-5-miljoen-in-2038

Een huis bouwen duurt 10 jaar en 50% van de nieuwbouw is voor de bevolkingsgroei, volgens de laatste Primos-rapportage. 100% van de bevolkingsgroei komt inmiddels door migratie.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 22 juli 2024 13:32]

Hoe drukker Nederland wordt, hoe moeilijker het is om voldoende huizen te bouwen.

We hebben ook zonder na te denken of opt-outs te bedingen onze krabbel gezet onder de Europese afspraak tot vrij verkeer van personen. Denemarken heeft met 1/3 de bevolkingsdichtheid dat wel gedaan.

Toen hebben we ook nog even de arbeidsmarkt geflexibiliseerd, de universiteitsfinanciering afhankelijk van buitenlandse studenten gemaakt en aantrekkelijke regelingen voor asielbeleid en gezinshereniging gemaakt. En als je in deze tijd het idee opperde dat er misschien wel te veel migratie naar Nederland was om goed te kunnen behappen dan was je een racist.

In 2008 was de prognose 17.5 miljoen mensen in 2038 aangetikt worden. https://www.cbs.nl/nl-nl/...-tot-17-5-miljoen-in-2038

Een huis bouwen duurt 10 jaar en 50% van de nieuwbouw is voor de bevolkingsgroei, volgens de laatste Primos-rapportage. 100% van de bevolkingsgroei komt inmiddels door migratie.
Die bevolkingsgroei, ongeacht of dat door natuurlijke aanwas of door migratie wordt veroorzaakt, is niet de oorzaak van het woningentekort. Het is dé leugen die het populistische deel van onze politiek maar als mantra blijft herhalen. Sterker nog, om de vergrijzing tegen te gaan zou de bevolking eigenlijk nog wat harder mogen groeien. Er is ook werkelijk geen enkel ander onderwerp in de politiek dan 'migratie' waarover zoveel leugens, desinformatie en (op z'n best) halve waarheden worden verteld. Of domweg worden verzwegen - en daar zelfs een Kabinet over durven te laten vallen.

Zoals ik hier al aangaf, wordt het woningentekort aangejaagd door de enorme tekorten aan starterswoningen, doordat die gedwongen en versneld zijn onttrokken aan de woningmarkt, en in handen van beleggers en projectontwikkelaars terecht zijn gekomen. Een tweede reden is dat de vergrijzing en het wegbezuinigen van verzorgingstehuizen mensen steeds langer in (te grote woningen) thuis laat wonen, waardoor ook hier de doorstroming ernstig is vertraagd.

Een ander aspect is, dat door de gigantische prijsstijgingen van het afgelopen decennium. Een gemiddelde koopwoning in Nederland inmiddels rond de 4,5 ton kost, wat ongeveer gelijk staat aan tien keer(!) een bruto modaal jaarsalaris. Om dit in een breder perspectief te plaatsen: de meeste banken willen aspirant-kopers zonder eigen vermogen geen hypotheek verstrekken van meer dan 3½ tot 4 keer hun bruto jaarinkomen. Overigens wordt op Europees niveau een gemiddelde huizenprijs als 'scheef' beschouwd als deze hoger is dan vijf keer het bruto modale jaarsalaris. Met andere woorden: on that subject we're f#cked.

Daarbij, de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning ligt nog weer een ton hoger dan de eerder genoemde 4,5 ton. En daar wringt het vervolgens ook: logischerwijs zouden er veel goedkopere woningen moeten worden gebouwd, maar dat gebeurt domweg niet, omdat de meeste projectontwikkelaars liever anderhalve ton winst maken op een huis met de bouwkosten van vier ton, dan een halve ton winst maken op een huis met de bouwkosten van twee ton. En die nieuwbouwhuizen worden dus alleen nog maar gekocht door mensen die hun oude woning met dikke winst verkopen of door mensen met een meer dan bovengemiddeld salaris. Ook dit spel van vraag en aanbod jaagt de huizenprijzen alleen maar verder op.
Er is ook geen één factor die alle ellende op de woningmarkt verklaart. De bevolkingsgroeifactor loopt natuurlijk samen met te lage bouwaantallen maar ook met een te lage inschatting van de bevolkingsgroei vooraf. Zouden we ook zulke lage bouwaantallen gehad hebben als we de bevolkingsgroei door migratie wél goed op tijd hadden voorspeld? Ik denk dat Stef Blok de kamer uitgelachen zou zijn met zijn plannen om het Ministerie van Volkshuisvesting te ontbinden. Daar is dus interactie.

Maar de onverwachte bevolkingsgroei door migratie is dus wel een zeer grote factor.

Dan kan je nog twisten over of je deze bevolkingsgroei wel of niet kon verwachten; punt is dat de Nederlandse bevolkingsgroei qua samenstelling in 10 jaar gigantisch is veranderd (van natuurlijke groei naar 100% migratiegroei). Waardoor datapunten uit het verleden (de CBS-specialiteit) niet zo relevant meer bleken voor de toekomst (dus kregen we een onderschatting).

Combineer dat met VVD-drift om de woningmarkt de liberaliseren en het Ministerie van Volkshuisvesting af te schaffen en je hebt een probleem.

Tel daarbij de ideologische drift van veel mensen om het zien van migratie als complicerende factor bij vraagstukken als "racistisch/populistisch" te bestempelen en we durven pas heel laat de conclusie te trekken dat dit toch wel een belangrijke factor is. Voor een genuanceerde afweging; lees het rapport van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen. De NOS-samenvatting: "Matig migratie, maar voorkom krimp bevolking".

Over vergrijzing: van pagina 7 van het rapport van de Staatscommissie citeer ik "Migratie is in algemene zin geen oplossing voor de uitdagingen die vergrijzing met zich meebrengt.". Toch beweer jij het tegengestelde. Neem eens de tijd om het rapport te lezen. Dat je daarna een fel betoog houdt over leugens, desinformatie en halve waarheden is een beetje hypocriet. Tenzij je de Staatscommissie hier ook van beticht.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 22 juli 2024 13:32]

Dat is toch wel erg makkelijk en... wat is het nut van het CBS als ze niet in staat zijn om de bevolkingsgroei te becijferen en veranderingen waar te nemen? Uiteindelijk zijn beiden kanten niets nieuws, de bevolkingsgroei neemt jaren toe, en de bouw schiet jaren te kort. Dit zijn niet problemen op dit moment, dit zijn langdurige problemen waar VVD, D66 en het CDA veranwoordelijk voor zijn.

Ik heb toevallig begin jaren 2000 tot 2010 voor een grote ontwikkelaar gewerkt, het is toch niet normaal dat een bouwtraject 10 jaar kan duren voor een paar dozijn woningen? Het traineren van bouwtraject kost bergen geld, bergen geld aan de ontwikkelaar zijde, en bergen geld aan de overheid zijde. Het veranderen van de regelgeving helpt ook niet mee, moeizame rechtzaken net zo min en zo kunnen we door blijven gaan. Het moeten samenwerken van ambtenaren op laag niveau tot boven de provincie in diverse afdelingen wederom, werkt totaal niet, ieder heeft zo zijn eigen insteek, ieder ambtenaartje vreet gewoon honderden zo niet duizenden uren aan tijd.

Uiteindelijk kunnen we lang over praten maar uiteindelijk ligt de bal gewoon al decennia bij de overheid. De bouwwereld wilt maar wat graag bouwen, burgers willen maar wat graag een huis, Den Haag daarintegen word gekenmerkt door het gebrek aan daadkracht, gebrek aan kennis, gebrek aan visie. Ieder jaar krijg je weer een mooie beleidsnota met meer woningen, ieder jaar gebeurd helemaal niks of nog gekker ze komen met een stikstof regeltjes aanzetten.

Ik woon niet meer in Nederland maar zoals ik al eerder aangaf ik wil graag een keertje terugkomen maar waar ik in het Zuiden een handvol bouwplots kan vinden tot een half miljoen euro waarvan ik weet dankzij de omgevingsvergunning dat het nagenoeg onmogelijk is om er iets op te bouwen en dat ik daarboven op nog eens 20% kan reserveren voor bouwkosten leges etc. kan ik net over de grens voor minder dan een derde een mooie woning neerzetten en heb ik volop keus qua bouwgrond en geen moeilijke ambtenaartjes die allemaal graag hun zegje willen doen.
s of nog gekker ze komen met een stikstof regeltjes aanzetten.
Je kan daar neerbuigend over doen, maar die stikstofregels zijn er niet voor niets. Stikstof heeft daadwerkelijk een negatief effect op de natuur, de biodiversiteit neemt nog steeds sterk af in Nederland. En we hebben op Europees niveau afgesproken om diezelfde natuur te beschermen. Natuurlijk zijn er andere factoren die ook de teloorgang van biodiversiteit veroorzaken, maar je kan niet de natuur weer in gezonde staat brengen als je niets iets drastisch met stikstof doet.

Ik zit vol in die materie, en dat zijn zeer complexe dossiers, maar de huidige politiek doet net alsof het probleem maar een kwestie van stomme regeltjes is. Het eerlijke verhaal zou zijn dat diverse wensen in de maatschappij sterk met elkaar schuren, en dat er dus harde keuzes moeten worden gemaakt. Nederland is "vol" qua belangen, we hebben alle ruimte in gebruik. En uitbreiding van het ene, gaat ten koste van het andere. Dus wat vinden we belangrijker? Woningbouw? Of de natuur? Of landbouw? Of Defensie?

[Reactie gewijzigd door leeuwtje1 op 22 juli 2024 13:32]

Laten we voorop stellen dat de bouw specifiek niet een grote bijdrager is aan de stikstof problematiek maar de landbouw, verkeer en industrie (waar de bouw slechts een klein deel van uitmaakt).

Nu qua impact (ik heb hier zelf zijdelings mee van doen gehad) op de bouw en met name het aanloop traject. Het zijn regels die we nu onderhand zien niet haalbaar zijn, niet aantoonbaar zijn, niet te berekenen zijn of heel moeilijk. Tegelijkertijd zoals ik al eerder aangaf als je van doen hebt met de overheid op lokaal niveau zijn dit vaak niet de sterkste en is het des te moeilijker om samen tot een oplossing te komen. De bouw in z'n algehele tijd kwam nagenoeg tot een stilstand, dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest dat berekeningen dermate complex zijn dat projecten niet uitgevoerd konden worden, niks was minder waar.

Uiteindelijk was het weer een typisch gevalletje van Nederland, haantje de voorste willen zijn waarbij niemand in de EU zover ging in de stikstof problematiek dan Nederland, en Nederland een land dat je in een uur kunt doortrekken mag dan wel het beste willen doen, als de buren er niks mee van doen hebben wat is het nut van dergelijke regelgeving.

Overigens als het op complexiteit van regelgeving aankomt, mag het onderhand toch wel duidelijk zijn dat Nederland ook daar gewoon "de beste" in is. Realiseer je wel dat die complexiteit met veel kosten komen. Ik was binnen deze grote ontwikkelaar een van velen die niks anders deed dan projecten in de aanloop trekken, trekken door lokale gemeentes, door de provincie en soms nog hoger. Projecten waar ik soms duizenden uren op weg schreef, kosten waar uiteindelijk jij als burger voor betaald hebt ook als ze uiteindelijk niet werden uitgevoerd.
Uiteindelijk was het weer een typisch gevalletje van Nederland, haantje de voorste willen zijn waarbij niemand in de EU zover ging in de stikstof problematiek dan Nederland, en Nederland een land dat je in een uur kunt doortrekken mag dan wel het beste willen doen, als de buren er niks mee van doen hebben wat is het nut van dergelijke regelgeving.
Normaal zou ik je gelijk geven. Maar stikstof is, als ik het goed begrijp, een lokaal probleem. Je kunt de stikstofcrisis van Nederland niet oplossen in Duitsland, noch in Belgie. Dat komt omdat wij gewoon veel te veel stikstof produceren als kikkerlandje. Voornamelijk gedreven door de intensieve landbouw.
Dat het 10 jaar kost is ook gevolg van de functie steeds hogere drukte in Nederland. Dat betekent ingewikkeldere infrastructuur, meer bezwaar van omwonenden, meer belangen die gewogen worden etc. Maar Nederland is volgens mij nog steeds blind voor dit drukte-effect.

Hoge bevolkingsdichtheid betekent steeds hogere kosten om nieuwe mensen in te plaatsen.

Het CBS prognostiseert op basis van data uit het verleden. In het verleden was de bevolkingsgroei 80-100% natuurlijk. Als dit plotseling heel snel verandert dan is er geen data uit het verleden om uit te putten. Aan de andere kant kan je niet-natuurlijke bevolkingsgroei wel direct sturen met migratiebeleid. Alleen hebben we blind en zonder voorbehoud onze handtekening gezet onder verdragen die deze mogelijkheid wegnamen. Terwijl wij het dichtst bevolkte land binnen de EU na Malta zijn. Waanzin! (maar paste binnen de ideologie van de tijd)

Het CBS geeft dan wel steeds grotere onzekerheidsmarges aan (maar die zijn maar lastig voor beleidsmakers, die pakken het liefst de mooie lijn van de gemiddelde voorspelling). Hoe meer onzekerheid, hoe meer ruimte je moet inbouwen voor die onzekerheid (dus hoe hoger de bouwdoelen).

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 22 juli 2024 13:32]

Grotere onzekerheid is lastig. Maar wat is er mis met het klaar maken (qua vergunning) voor 50% meer bouwgrond?

Dan kan je veel al gedaan hebben ;-).
CBS, CBS, Die gasten kunnen nog niet eens een fatsoenlijke voorspelling maken
Het trouwens allemaal opklopperij al die statistieken, allemaal rekenen met gemiddelden
En daar doet onze regering dan een beroep op.
Het is een combinatie van factoren, maar het is lekker makkelijk te wijzen naar eentje daarvan en die de schuld geven. Of dat nou asielzoekers zijn of de partijen waar je niet op hebt gestemd. Er zijn fouten gemaakt met het beleid, zoals bijvoorbeeld stikstof, waardoor nu dingen op slot zitten. Tegelijk is het aantal benodigde huizen veel hoger dan 20 jaar geleden verwacht, en dat komt natuurlijk puur door immigratie. Granted daar kan je dan ook de overheid de schuld van geven, waar natuurlijk een goed punt voor te maken is, maar dat is denk ik niet wat jij bedoelt. Maar 20 jaar geleden was de verwachting dat we nu met een miljoen minder mensen zaten, en de top bijna bereikt hadden. In realiteit zijn we dus met veel meer mensen, (plus nog eens veel meer singles, iets waar je denk ik niemand de schuld van kan geven), en zijn we nog heel ver bij enige top vandaan.

Maar zelfs als we morgen alle problemen met stikstof en bijvoorbeeld nuts voorzieningen oplossen (zowel elektriciteit als water hebben we problemen qua capaciteit, en ja, daar kan je iig gedeeltelijk de overheid de schuld van geven), dan nog de vraag wie in hemelsnaam die honderdduizenden extra woningen moet gaan maken. De prijzen in de bouw zitten al torenhoog, gedeeltelijk omdat bouwmaterialen duur zijn (zo ongeveer elk land zit met krapte en hoge prijzen), maar ook omdat we ook bij de bouwvakkers tekorten hebben.
Dat we meer huizen nodig hebben komt voor een groot deel omdat we vaker een eenpersoonshuishouden hebben.
En ik denk ook dat er verborgen leegstand is. Wie gaat samenwonen kan het oude huis prima een tijd lang vasthouden. Geld staat er bijna belastingvrij en er is altijd maar een (belastingvrije) waardestijging.
Wie gaat samenwonen kan het oude huis prima een tijd lang vasthouden.
Tegenwoordig hou je inderdaad dat oude huis vast, maar die laat je niet leeg staan. Verhuren is een mooie optie, wat veel gedaan wordt. Ik denk dat maar een klein deel het echt leeg laat staan. Een buurvrouw hier ging een jaartje in het buitenland studeren en verhuurde haar woning ook. Je betaalt er makkelijk de hypotheek van en houdt nog over ook.
Stel je voor je wil eigenlijk niet verhuren maar verkopen. Je betaald veel te veel belasting over de verkoop. Een optie om je verkoop geld vast te zetten ergens. Waarmee je niet aan je geld kan behalve voor een huis (of misschien bv bij pensioen) zou best een optie zijn. Maar zelfs onder waardestijging is het gunstiger om je huis vast te houden met of zonder huur.
Strikt genomen mag je niet verhuren, want in de hypotheekakte staat dat de bank dat niet wil. Dus je pleegt feitelijk contractbreuk wanneer je het doet. Dat banken er meestal niet op controleren is een andere zaak.
Je kunt het altijd aanvragen bij de hypotheekvertrekker. Dat je niet mag verhuren is strikt genomen dus niet waar. Ik heb nooit gezegd dat je dat zomaar moet doen. Dat is de issue hier helemaal niet. Maar je kunt het gewoon vragen. Bij mijn oude hypotheek stond er op de site zelfs een knopje om dit aan te vragen. Natuurlijk zijn er verstrekkers die dat niet willen, maar dan kun je overstappen.

@Kevinp Leeg laten staan is een optie, maar ik zou bv €1600 in de maand kunnen vangen voor mijn appartement, dus waarom leeg laten staan en alleen maar geld kosten? Leeg laten staan is leuk als ie al hypotheekvrij is, maar zolang je er nog voor moet betalen lijkt mij dat niet zo slim. Maar goed, daar gaat deze topic ook helemaal niet over. We drijven af...
Niet alle huizen hebben een hypotheek natuurlijk.
Een sterk punt waar je weinig mensen over hoort. theoretisch zouden we minder huizen nodig hebben. Het geboortecijfer is immer sinds 1975 al onder de 2 (google "geboortecijfer nederland"). Maar door immigranten, die ook weer kinderen krijgen, blijven we hard groeien.
Daarnaast is het feit dat we steeds vaker alleen willen/gaan wonen ook voor een groot deel de reden dat we meer huizen nodig hebben. Dat is mooi uiteen gezet in dit artikel:
https://www.cbs.nl/nl-nl/...nderd-jaar-alleenstaanden

Kortom; het hele 'probleem' woningtekort is theoretisch in 1x opgelost als we wat minder secuur zijn op het kiezen van een partner. Maar dan heb je al snel het volgende probleem; het appartementje voldoet dan niet meer en 1,6 miljoen stelletjes willen dan doorstromen naar een woning, die er dan niet is.

In 1970 had Nederland 13 miljoen inwoners met 3,2 personen per huishouden (4 mil)
In 2024 heeft Nederland 18 miljoen inwoners met 2,1 personen per huishouden (8,5 mil)
Zal dit weer teruggaan naar 3,2 personen, kom je uit op slechts; 5,6 miljoen. Ruim voldoende voor de 8,1 miljoen woningen die we nu hebben.

[Reactie gewijzigd door Henk Marinus op 22 juli 2024 13:32]

Dat is natuurlijk ook wel enigszins een kip-ei verhaal. Lang niet iedereen is vrijwillig single, of single omdat men enorm kieskeurig is. Het is een algemene trend geweest dat iedereen z'n eigen boontjes moet kunnen doppen en alles op alles moet zetten om individueel en zelfstandig te zijn. Eerst carrière maken en zorgen dat je je schaapjes op het droge hebt en dan pas verder kijken.

Deze drang naar zelfstandigheid heeft niet het gemiddelde salaris per persoon opgestuwd, maar tegelijkertijd er dus ook voor gezorgd dat men een stuk minder direct gaat samenwonen, al dan niet trouwen, bij het verlaten van het ouderlijk huis. Dat laatste was in de jaren '80 vrij gebruikelijk. Tegenwoordig word je nog net niet raar aangekeken als je voor je 30e aan kinderen begint.

Dat is geen trend van gisteren op vandaag, maar iets wat al meer dan 20 jaar gaande is. Daar had men op z'n laatst 10 jaar geleden al vol op in moeten spelen, na de evaluatie van de kredietcrisis en diens effect op de huizenmarkt. En precies dat is achterwege gebleven.

De overheid heeft het tot wettelijke plicht voor gedegen huisvesting te zorgen. Ik vind het wat te makkelijk om dat terug te spelen op de bevolking die maar minder secuur in de partnerkeuze zou moeten worden :)
Ik ben het helemaal met je eens. Ik zie dat ik een verkeerde link heb geplakt.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...nderd-jaar-alleenstaanden
Zie het kopje 'toekomstwensen'. Je ziet dan dat onder jongeren wel de intentie is om te trouwen/samen te wonen. Het hele idee van carriere maken hoort er inderdaad bij, maar misschien is het veel beter voor onze (geestelijke) gezondheid / milleu als we ons daar wat minder op focussen.

Maar ja, dat zal niet goed zijn voor de economie en de arbeidstekorten en wil dus niemand horen.

Daarnaast; het idee van carriere maken en schaapjes op het droge is wel de tendens, maar voor velen niet een lange termijn visie. Het geld wat binnen komt is vaak de volgende maand op. Misschien moeten we dan af van de trend van 'carriere maken' en ons afvragen hoe we hier in verzuild zijn geraakt.

Dat de overheid plichten heeft, is voor mij net zo een dooddoener als dat men zegt dat je ergens recht op hebt. De overheid is mijn inziens hierin een onderdeel van een groter probleem. Je kunt wachten tot je een ons weegt als je hiermee wacht op de overheid.

Als de pleuris uitbreekt, is iedereen aangewezen op zichzelf en kan je alle rechten en plichten overboord gooien. Maar misschien ben ik teveel verzeild geraakt in (financiële) onafhankelijkheid en te sceptisch naar de overheid.
Ik ken 2 mensen in onze vriendengroep die een sociale huurwoning leegstaand houden omdat ze eerst 1-2 jaar willen samenwonen voor ze hun oude woning opgeven. Want je hebt hem niet meer terug zomaar.

Het is dus complexe problematiek, bij schaarste krijg je juist extra vraag ook.
Het is inderdaad een combinatie van factoren, maar ik denk dat je in de regio Eindhoven (en die is inmiddels heel erg groot) wel kunt stellen dat de invloed van ASML hierop significant is. Dus de stelling dat de expats de woningmarkt verzieken is misschien wat hard gesteld, maar er zit een duidelijke kern van waarheid in.

In Veldhoven op straat/winkels wordt al vaak Engels als voertaal gebruikt, en ik ken diverse mensen die in Tilburg op zoek zijn naar een woning, en daarbij al meerdere malen overboden zijn door werknemers van ASML. Die signalen krijg je ook uit Den Bosch en Helmond - en het is een kwestie van tijd (als het al niet het geval is) voordat bijv. Breda hier ook last van gaat krijgen. De regio waarbij de invloed merkbaar is dus serieus groot aan het worden.

Hoewel het op meer plaatsen in Nederland zo zal zijn dat bepaalde bedrijven een invloed hebben, is het in de regio Eindhoven wel heel prominent aanwezig.
Ik merk het in heel Nederland dat de voertaal naar het Engels verschuifd in de grote steden. Zeker in de horeca zie je dit op heel veel plekken al gebeuren.
Men maakt de uitleg vaak zo moeilijk, terwijl het antwoord zo makkelijk is: vraag en aanbod. Er is kennelijk niet voldoende aanbod. Bij een stijgende vraag en een vast aanbod stijgen prijzen.

Als wij accepteren dat regeringen verantwoordelijk zijn voor volkshuisvesting, dan moeten wij ook accepteren dat regeringen hierin fouten gemaakt hebben.

TL;DR: Ga eens (gevarieerde) woningen bouwen voor alle lagen van de bevolking, en laat deze woningen niet opgekocht worden door grote/buitenlandse vrije sector verhuurders.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:32]

Maar waarom is er weinig aanbod? Teveel mensen die woningen nodig hebben.
Laatst terapel op het nieuws dat ze veel mensen hebben en een huis nodig hebben.
Nou 1+1 = 2
Als ik eens even snel Google naar ons inwoneraantal dan is dat de afgelopen eeuw een vrijwel kaarsrechte lijn, dus geen onverwachte groei. Google vertelt me dat we zo'n 200k expats in Nederland hebben en dat er vorig jaar 35k asiel aanvragen waren. Dat zijn kleine cijfers ten opzichte van de bijna 18 miljoen inwoners.
Dus nee, geen 1+1=2...
18M + 200k + 35k = ... Nog steeds 18M
Je pakt nu de totale Nederlandse bevolking en zet daar dan 1 jaar aan asiel aanvragen bij als je dan al wil vergelijken dan moet je het aantal asielaanvragen van de afgelopen 50 jaar pakken ofzo.

Maar zelfs als je van 35k uitgaat, het tekort aan huizen is van 2022 naar 2023 met 75000 gestegen volgens Google dus dan zou 35k daar al bijna de helft van zijn dus blijkbaar toch wel een groot gedeelte van het probleem.

ik kan nog veel meer statistieken verdraaien of verkeerd tegenover elkaar zetten(aantal kinderen die blanke Nederlanders krijgen ten opzicht van mensen die hier naar toe gekomen zijn uit andere landen bijvoorbeeld) maar ik denk dat bovenstaande al redelijk duidelijk is.

Uiteindelijk is het heel simpel, we zijn met te veel in dit kleine land en er zal zeker 2-3 miljoen mensen weg moeten of we moeten accepteren dat heel veel natuur/agrarisch gebied anders ingezet gaat worden(of je moet gigantische flats gaan bouwen maar een hoop mensen willen niet in een flat wonen). Elk persoon die we dus in NL er nog bij laten op wat voor manier dan ook maakt dit probleem alleen maar erger.

PS met statistieken kan je alles bewijzen wat je wilt het is niet voor niks dat er gezegd word dat statistieken de ergste vorm van leugens zijn.
De meeste mensen wonen niet alleen dus je kunt ook niet het aantal mensen en huizen zo gelijk stellen.
Maar mijn punt is meer dat de groei grotendeels gewoon te voorspellen is. Het probleem zit denk ik dus meer in dat er te weinig woningen bijgebouwd worden. De overheid heeft het de afgelopen decennia gewoon ook helemaal niet aantrekkelijk gemaakt om betaalbare woningen te maken.
Om dan nu de schuld bij 'buitenlanders' te leggen vind ik niet ok.
aangezien je goed in googlen bent, google eens sinds wanneer er al te weinig woningen worden gebouwd om de huidige bevolkingsgroei te ondersteunen. Er wordt al 20 jaar structureel te weinig gebouwd in NL. Het is niet voor niks dat de huizenprijzen in 25 jaar verviervoudigd zijn. Ok grondstoffen en bouwkosten zijn gestegen en ook zijn de bouwvoorschriften strenger.

We moeten ophouden met het doen alsof dit een heel onverwachte crisis is die buiten onze schuld is komen aanwaaien. Net zoal de meeste structurele problemen binnen de overheid is dit een opstapeling van politiek falen en gebrek aan motivatie om structurele problemen te voorkomen.
Waar in NL zou je die 2 tot 300 duizend woningen neer willen zetten zonder grote stukken landbouwgrond of natuur weg te halen? dat was namelijk mijn punt, de rest was meer bedoeld als dat statistieken uit verband halen niks bewijzen voor welke mening dan ook en zelfs in verband zijn statistieken en getallen heel gevaarlijk om wat dan ook uit te concluderen.
Ik denk dat het vrij simpel neerkomt op keuzes maken. Een deel van het potentieel moet komen uit het beter benutten van de huidige ruimte zoals ombouwen leegstaande bedrijfspanden en winkelstraten maar daarbovenop ga je er niet aan ontkomen om hier landbouwgrond voor op te offeren. Natuur ligt een stuk lastiger vermoed ik door EU regelgeving waar we ons aan dienen te houden. Met de vergrijzingsgolf die gaande is onder boeren en dat veel boeren moeite hebben met vinden van opvolging denk ik dat er nog best wat mogelijkheden liggen zonder gedwongen uitkoop.
Dat is natuurlijk wel wat simpel gedacht. Er werd van uitgegaan dat er een plateau bereikt zou worden, welke op den duur af zou nemen omdat de vergrijzing z’n werk doet en het aantal geboren kinderen daalt.

Dat de hoeveelheid immigratie en het op zichzelf wonen van singles en ouderen dit effect volledig teniet doen, had je natuurlijk tevens op je klompen aan kunnen voelen. Maar daar is nooit op geanticipeerd. Plus dat het als nationale ramp wordt gezien als huizen bereikbaarder worden. Want dan zou iemand wel eens “onder water” kunnen te staan. Overwaarde hebben klinkt dan als een positief effect, maar niets is minder waar.
Het aanbod is er wel, maar het aanbod is te duur. Nederlanders zijn zo rijk en een huis kopen als investering is zo voordelig dat dit massaal de laatste 10 jaar is gedaan (ook buitenlandse beleggers doen dit). Dat heeft de prijzen opgedreven en is nu onbetaalbaar voor beginners/onderklasse.

Enige optie is inderdaad om meer aanbod te bouwen zodat de prijzen weer naar beneden gaan, maar let op dat de regering wel iets moet doen aan het opkopen van huizen door beleggers anders zijn die nieuwe te bouwen huizen ook zo weer weg. Met de VVD nog steeds in de regering vrees ik er voor dat er niet veel aan gedaan gaat worden.
Betaalbare woningen mooi is dat, hier in de regio begint dat bij 5 ton wat een bedragen en krijg je dan net 110m2 voor terug.
Niet alleen dat. Maar een leuk lap bouwgrond is 300k. Een aardig huis is 300k. Dus ben je al 500-600k kwijt voor nieuwbouw. Voor starters al €1500/maand aan renteaflossing.
Het probleem wordt voor het overgrote deel veroorzaakt doordat we met minder personen per huishouden zijn/willen gaan wonen terwijl de politiek daar niet of nauwelijks op heeft gereageerd.
Waarom zijn er niet veel meer single woningen gebouwd de bejaardenhuizen gesloten etc?
Deze trend is al decennia aan de gang maar de overheid heeft daar helemaal niet op ingespeeld.
Het resultaat is dat de rijke groep alleen gaat wonen in die te grote gezinswoning terwijl andere mensen achter het net vissen.

Al met al zijn expats en asielzoekers dus maar een heel klein gedeelte van de oorzaak van de woningnood.
Nee, 1 + 1 =/= 2. De mensen in Ter Apel die een plekje nodig hebben om te wonen hebbn óók last van de tekorten op de woningmarkt. Ze zijn niet de veroorzaker.
> Als wij accepteren dat regeringen verantwoordelijk zijn voor volkshuisvesting, dan moeten wij ook accepteren dat regeringen hierin fouten gemaakt hebben.

Laat nou het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in 2010 zijn opgeheven.

Ja, de taken zijn elders ondergebracht, maar ergens een ministerie voor hebben of iets dat de taken wel overneemt blijkt toch een verschil te zijn.
Het is niet alsof het probleem pas na 2010 is ontstaan, dat is al echt wel in de jaren 80/90 gebeurd...
Het probleem bestaat langer. De afgelopen zoveel regeringen hebben niets tegen het probleem gedaan. Sterker nog, ze hebben het probleem groter gemaakt.
Er is ook een onbeperkte vraag naar woningen. Ik zou best een woning erbij willen hebben in Maastricht of zo. Of in België.
Ik heb dat niet omdat het best duur is. Maar het zou helemaal niet slecht zijn als investering toch. Zelfs als stond het leeg.
Wanneer de onderklasse zich een tweede huis kan permitteren, let op geen aanname over jouw inkomen / kapitaal, dan is het waarschijnlijk een slechte investering, want dan is er sprake van een overaanbod.

Het zou dan eerder een gok zijn, dan een investering, want je zet er op in dat er in de toekomst ooit een tekort gaat komen, waardoor de vraag uiteindelijk weer opgestuwd wordt. En daarmee de prijs. Tot die tijd heb je echter vooral lopende kosten zoals belastingen en onderhoud.
Er is ook een onbeperkte vraag naar woningen. Ik zou best een woning erbij willen hebben in Maastricht of zo. Of in België.
Een valse vergelijking, want je moet een vergelijking maken met de roep om eerste woningen (mensen die een plek nodig hebben om van te leven) en een roep om een tweede woning (mensen die te veel geld hebben en/of daaraan willen verdienen). Het eerste betreft een levensbehoefte. Het tweede niet.
Ik heb dat niet omdat het best duur is. Maar het zou helemaal niet slecht zijn als investering toch. Zelfs als stond het leeg.
En van het idee "woningen als investering, leegstaand of anders" moeten we af als wij betaalbare en voldoende woningen willen hebben.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:32]

Klopt, maar dat maakt de vraag niet minder onbeperkt. Omdat er geen straf is op leegstand. (En los daarvan, door niet te trouwen kan je ook verborgen leegstand hebben. Net als met een verbouwing waar je maar een aannemer voor blijft zoeken of zo.)
Klopt, maar dat maakt de vraag niet minder onbeperkt.
De vraag naar 1e woningen is gewoon beperkt. De vraag voor 2e woningen of meer kan ingedampt worden door dat onaantrekkelijk te maken. Zo moeilijk is dit niet (al zou een regering zich bekommeren om huisvesting en niet om investering).
Aan de andere kant, worden er nog wel wijken (dorpen) gebouwd als Leidse Rijn, IJburg van die massale VINEX wijken Wikipedia: Vinex (trouwens als ik dat lijstje zo afga, wat een enorme wijken zijn dat bij elkaar.....)? Dat ging in de jaren 80/90 in mijn beleving wel beter, waarin er begin deze eeuw nog wat uitlopers waren van dat beleid.
VVD minister in 2017 : "de woningmarkt is af"
Volkshuisvesting is precies wat de VVD wou afschaffen 8)7
Ik denk eerder een beetje van beiden, ik zit zelf in het buitenland en ben zo'n expat. Om mij hier te houden betaald de werkgever de huur, daarnaast heb ik andere voordelen zoals een 30% reductie op inkomen dat belast wordt. Het is niet ongewoon om specifieke compounds tegen te komen waar merendeel buitenlanders zitten. We hebben bepaalde voorkeuren en we trekken soort gelijk gestemde aan. Dat in combi dat de werkgever betaald ben je ook minder gevoelig qua hoogte huur, dus dat we invloed hebben op de huurprijs is zeker zo.

Maar zoals je aangeeft, Nederland is heel slecht als het op woningbouw beleid aankomt. De jaarlijkse tekort qua aanwas van woningen is niet iets nieuws maar al decennia het geval, en er is geen verbetering. Het helpt ook niet dat er geen bouwgrond beschikbaar is, zo wil ik graag op termijn terug maar het wordt steeds aantrekkelijker om net over de grens te zitten. Waar een lapje bouwgrond in het Zuiden 300/500.000 euro kost, heb ik net over de grens hetzelfde voor een derde en ook nog eens veel meer keus, geen beperkingen qua bouw en geen achterlijke lokale ambtenaren die me het bouwen moeilijk maken. Nederland maakt zichzelf onaantrekkelijk, voor lokale mensen maar ook voor expats.
Expats zitten met name in het duurdere segment en de particuliere verhuur. Asielzoekers en wat ze verder er allemaal bij verzinnen zoals studenten zitten met name in het lagere segment. En dan vallen studenten nog vaak buiten de sociale woningbouw, de wachtlijsten zijn immers langer dan twee studies achter elkaar duren.

Het is inderdaad het slechte beleid wat de oorzaak is. En het huidige beleid wat Minister de Jonge heeft ingezet is niet veel beter. Het is gewoon als investeerder niet intressant genoeg om te investeren in woningbouw voor de lagere segementen.
Woningbouw beleid is helemaal niet decennia lang slecht. Wellicht zijn mensen te jong om de nasleep van de kredietcrisis van 2008 te herinneren, maar we konden de woningen aan de straatstenen niet kwijt. Het aantal nieuwbouw woningen zijn fors gedaald rond die tijd omdat ze niet werden verkocht. Pas sinds 2015/2016 begon de markt zich ineens ontzettend aan te trekken (mede dankzij de lage rentestand) en was er vraag naar meer nieuwbouw. Toen de woningen nodig waren werd de nieuwbouw geremd door onder andere het stikstofbeleid en strenge eisen/regels van vooral linkse gemeentes. Alle woningen moeste gouden kraantjes en de vrije sector moest betalen voor de 20% sociale sector die vereist was voor elk nieuwbouwplan. Hierdoor werd de vrije sector de nek omgedraaid omdat een nieuwbouw woning hierdoor bijna een kwart duurder werd dan vergelijkbare bestaande woningen.
Al voor de krediet crisis werd er al gewaarschuwd dat er structureel te weinig gebouwd werd. Daarvoor werd al gewaarschuwd door de experts en daarna nog harder omdat de bouw helemaal op zijn gat lag. Dit waren ook de gouden jaren van de woningbouwvereniging waarbij de investeringen minder gefocussed waren op woningbouw, een mooi voorbeeld is daarvan die directeur die zich door chauffeur liet rondrijden in een maserati. In 2000 had ik het er al over met mijn ouders om me te laten inschrijven bij de woningbouw om zo in ieder geval op de wachtlijst te kunnen komen voor de sociale huur. Ik was 16 en toen was de wachtlijst in ons dorp al 4 jaar gemiddeld. En ik woonde in een groot dorp in Oost Brabant.
Nederland is helemaal niet onaantrekkelijk. Iedereen spreekt Engels, je kunt iedere vorm van seks bedrijven die je wilt, hoeft niet al te hard te werken en god is dood.

En ach de huizenprijzen zijn in alle steden hoog.
Anoniem: 1883242 @emeralda12 juni 2024 08:44
Waar het hart van vol is..., zullen we maar zeggen.
Tuurlijk wordt het wel verziekt door de 30% regeling. Ik heb ook talloze mensen aangenomen en zelfs geholpen met hypotheek aanvragen.
Met een salaris van 80k hou je echt honderden euro's zo niet duizend euro meer over. Hypotheek bedrag van 2500,3000 per maand is normaal bij die groep. Normale Nederlanders echt niet dus.
30% regeling is maar voor 5 jaar. Daarnaast wordt het niet meegenomen in je hypotheek. Ja het helpt mensen die dat hebben misschien om extra te sparen in die eerste paar jaar, maar verder heeft het echt beperkt invloed op wat je kunt betalen voor een huis. Het is meer dat mensen met een 30% regeling vaak ook een relatief hoog salaris hebben en daarom een hoge hypotheek kunnen dragen.
Zo zijn er wel meer regelingen die mensen helpen aan een woning. Zo geeft € 2.900 bruto in de maand je maandelijks € 2.504,25 netto na heffingskortingen, arbeidskortingen en loonheffing. Dus met tweeverdieners is 2x € 2.900 verdienen al genoeg om € 5008,50 aan besteedbaar inkomen te hebben.

Bedenk je dan eens hoeveel lastiger het is om als alleenstaande netto hetzelfde te ontvangen als een dergelijk stel. € 8.050 bruto komt uit op €5.009,92 netto, oftewel een verschil van € 2.250 bruto. Dat is parttime werkende derde medebewoner erbij wat je dus in je eentje moet kunnen dragen.

Verder zijn de tijdelijke belasting voordelen helemaal niet waarop mensen hun huis kunnen kopen, wel tijdelijk huren.
Maar het voordeel van de hypotheekrenteaftrek wordt navenant minder met een korting op de loonbelasting.
De woningmarkt is verziekt door de lage rente (die ook nog eens lang duurde) en het weinige bouwen.

Ik ben op z'n zachtst gezegd geen fan van het gevoerde beleid van de afgelopen jaren, maar de verziekte woningmarkt kan niet enkel daaraan toegeschreven worden.
In bijna alle landen zijn de prijzen exorbitant gestegen.

Dat er in een regio veel expats terecht komen, kan wel een plaatselijke extra verstoring geven van de prijzen, want zij hebben een hoger salaris dan de 'natives'.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 13:32]

Ik ben op z'n zachtst gezegd geen fan van het gevoerde beleid van de afgelopen jaren, maar de verziekte woningmarkt kan niet enkel daaraan toegeschreven worden.
In bijna alle landen zijn de prijzen exorbitant gestegen.
In "bijna alle landen" spelen dezelfde problemen: niet voldoende bouwen en (buitenlandse) investeerders de mogelijkheid geven om huizen op te kopen. Dus het kan zeker toegeschreven worden aan het gevoerde beleid, ongeacht dat dat het beleid is dat door veel landen wordt toegepast.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:32]

Dat is dan het beleid van centrale banken, die bepalen namelijk de rente.
In 2018 daalde de prijzen, een gevolg van de rente.

Dat veel huizen opgekocht worden door investeerders, is ook een gevolg van de rente: vastgoed rendeerde beter dan spaarrente of obligaties.

Je kunt het ook omdraaien allemaal: inflatie is voornamelijk zichtbaar geworden in de huizenmarkt, echter wordt deze inflatie niet opgenomen in het inflatiecijfer, waardoor alles in kannen en kruiken lijkt.
Echter is de hoeveelheid geld in omloop dermate gestegen, dat er wel inflatie moet optreden.
Als een investeerder zijn geld dan wil beschermen, moet dat gestopt worden in iets dat meebeweegt in die inflatie, vastgoed dus.
De laatste ~2 jaar is er ook op andere gebieden een correctie gekomen.
Je zou kunnen stellen dat de consument over de gehele breedte arm(er) is geworden.

Dan nog een leuk weetje over huren.
De belastingdienst rekent 6,17% rendement over investeringen, daaronder vallen ook verhuurde woningen.
Dat betekend dat voor elke ton waarde van het pand, er jaarlijks 6170 euro verdiend zou moeten worden.
Een gemiddeld goedkoop rijtjeshuis kost zo'n 3 ton, en wordt dus verwacht netto 18510,- op te leveren.
Als je onderhoudskosten dus buiten beschouwing laat, kom je op 1542 euro huur, per maand.

Het is daarom niet terecht te denken dat verhuurders zoveel vragen, de huurder huurt gewoon een heel duur object, en betaald daarom veel.

Als je hetzelfde object met een hypotheek zou willen kopen (aflossingsvrij), is de maandelijkse rentelast ook niet mals (wel wat lager omdat de rente ~4% is, maar de koper krijgt er onderhoudskosten bij, dus zal vergelijkbaar uitkomen).

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 13:32]

De lokale situatie daar is echt wel problematisch, bovenop het al bestaande woningtekort. Je had in Eindhoven of de periferie ervan al geen huis meer kopen, gaat allemaal naar ASML.

Als woningzoekende ben je aangewezen op woningen op meer dan 20 km van Eindhoven zoals Weert, Budel en zelfs België.

Om dan weer in Eindhoven te komen voor werk is ook geen pretje. Overvolle treinen en gigantische files dagelijks.
Het duurt ongeveer 20 jaren voordat je van concept naar realisatie gaat in de woningbouw. Dt lijkt lang maar een brug heeft een tijd van 30jaar en een snelweg een tijd van 40 jaar.

Als je de woningmarkt nu verziekt vindt door politiek beleid moet je jezelf afvragen wie aan de macht was in 1990-2000. Dat waren VVD, PvDA en CDA.

Dat de prijzen door investeerders zijn opgeklopt is alleen mogelijk geweest omdat er schaarste was die is veroorzaakt in de jaren 90-00.

Jaren geleden gewerkt bij een civiel ingenieursbureau. 90% van de tijd zat in “stakeholder management” als we iets gingen bouwen. 10% zat in het bouwen zelf van.
Ze kunnen echt veel sneller dat in 20 jaar een flat neerzetten hoor. Hier naast centrum delft in de spoorzone na lange tijd niet verkocht krijgen bij de gemeente, wordt er sinds covid eigenlijk gebouw na gebouw uit de grond gestampt. Als ze willen kan het allemaal best wel.
Die belasting is maar tijdelijk, en wordt al steeds lastiger.

De woningmarkt is niet verziekt door asielzoekers, of expats. De woningmarkt is verziekt door het zeer zeer slechte beleid van VVD, D66, CDA (als langst regerende partijen de laatste jaren).
Kleine correctie: van de vier opeenvolgende Kabinetten Balkenende en vier Kabinetten Rutte zijn er maar drie waar D66 aan heeft deelgenomen. Daarbij heeft deze partij bij mijn weten nooit de post Woningen (in al z'n hoedanigheden) in het portfolio gehad. Het woningentekort was natuurlijk al nooit florissant, maar is totaal verziekt door 22 jaar CDA/VVD wanbeleid.

Als je in detail wil weten waarom ons woningbeleid zo gigantisch is ontspoord, google eens op 'Vestia' en 'derivaten', als startpunt. Samengevat komt het er op neer dat de woningmarkt voor koopwoningen jarenlang werd gevoed vanuit de verkoop van sociale huurwoningen. Dat ging goed totdat Vestia failliet ging en onze overheid besloot dat alle concullega's hier financieel aan de miljardenverliezen dienden bij te dragen. Er zijn toen hele wijken en complexen in handen van projectontwikkelaars en institutionele beleggers gekomen, die deze huizen vervolgens op de vrije sectormarkt brachten, met een soms wel vier tot vijf keer hogere huur dan voorheen.

Tel daarbij op dat door het wegbezuinigen van veel verzorgingstehuizen (ouderen moesten langer zelfstandig blijven wonen) en je snapt dat er met de reeds ingezette vergrijzing er een gigantische hoeveelheid aan eengezinswoningen nu wordt bevolkt door één- en tweepersoons huishoudens. Dat laatste zou je kunnen compenseren door bijv de bouw van levensloop bestendige (gelijkvloerse) appartementen, maar door oplopende bouwkosten en bizarre winstmarges (projectontwikkelaars hebben ook gigantische geprofiteerd van de prijsstijgingen) loopt dat ook compleet spaak.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 22 juli 2024 13:32]

In de rook van Eindhoven zittende met veel buitenlandse bedrijven in alle richtingen, kan ik echt zeggen dat je er echt naast zit. Aangezien de ontvangende bedrijven de huren betalen geven zelfs makelaars toe dat verhuurders en zijzelf er een gouden neus aan verdienen. Toen ik vorig jaar een ander huis moest zoeken, gaven makelaars aan dat veel huizen zelfs inmiddels onder de hand aan deze bedrijven worden aangeboden voordat ze publiek gaan. Ik zit hier in de vrije sector in een 20.000 zielen dorp en ik betaal per m2 net zoveel als ik onlangs in Frankfurt am Main, hartje centrum betaalde. Volledig gekkenhuis hier.
De woningmarkt is verziekt door het zeer zeer slechte beleid van VVD, D66, CDA (als langst regerende partijen de laatste jaren).
Nee, dat is toch echt alleen de VVD die dat in 2011 verziekte en nu recent pas weer probeert te fixen door nu het al veel te laat is.
De reden dat ik deze drie partijen noem is omdat deze partijen en grootste deel van de afgelopen jaren aan de macht zijn geweest. En ze dragen dus ook verantwoordelijkheid. (andere partijen ook, maar wel aanzienlijk minder).
De woningmarkt is verziekt door het zeer zeer slechte beleid van VVD, D66, CDA (als langst regerende partijen de laatste jaren).
Welk beleid? Je zin klopt beter wanneer je stelt:
De woningmarkt is verziekt door de bijeffecten m.b.t. het beleid van Stikstof en Asiel van VVD, D66, CDA (als langst regerende partijen de laatste jaren).
Ik denk overigens ook dat Corona enorme impact heeft gehad door de stagnatie en de prijsstijgingen van bouwmaterialen.
Dit probleem speelde allang voor de pandemie, het haalde waarschijnlijk zijn piek tijdens de pandemie. Dit is een issue dat ~13 jaar geleden is begonnen
Goed lezen. Ik stel ook dat het een enorme impact had. Niet de oorzaak.
Wel voor een deel, want wie krijgen er voorrang bij woningkeuze? Niet de mensen die al jaren op de wachtlijst staan, maar asielzoekers. Maar je hebt wel gelijk dat het niet het enige facet is, want de woningkrapte was er daarvoor ook al. Het is er alleen niet beter op geworden, deels door falend beleid en deels door statushouders die voorrang krijgen op mensen die al veel langer wachten.

En dan hebben we het nog maar niet over geen voorrangsregelingen voor mensen die kleiner willen gaan wonen, zoals mijn moeder die nu een gezinswoning (sociale huurwoning) bezet houdt omdat ze nog minstens een paar jaar moet wachten op een kleinere woning. Dat draagt ook niet bij aan het huizenprobleem, want een gezin dat zo'n woning goed zou kunnen gebruiken moet het nu doen met een veel te kleine woning of zelfs geen woning.
Die tijdelijkheid gaat nog altijd om een een zeer groot voordeel. In bijna 2 jaar 30%, dan 20% en dan 10%. Maar ondertussen verdienen de aangetrokken extra personen op zich al fors. En het remt niet duidelijk de vraag. Zelfs al blijven de expats korter werken, dan neemt het bedrijf nieuwe expats aan die weer gewoon met 30% en een hoger salaris beginnen, en dus een voorsprong blijven houden op de bestaande bewoners. En ook de campus voor 20.000 personen is niet duidelijk voor bestaand personeel.

Natuurlijk kun je de politiek mede verantwoordelijk houden, maar het bedrijf en de personen die besluiten van de markt gebruik te maken door er voordeel in te hebben zijn natuurlijk net zo goed (of zelfs meer) verantwoordelijk. Die maken immers de keuzes om voordeel te nemen in de markt ten nadele van de bestaande vraag.
Regionaal zijn het ook de expats. ASML is in 2020 flink uitgebreid en vanaf die tijd zijn de woning en huurprijzen echt flink gestegen, meer dan in veel andere gebieden in Nederland. Dat is natuurlijk niet de enige rede, heeft wel echt een zeer duidelijke impact gehad.

Roepen dat we moeten bouwen is zo makkelijk. Daar moet wel de grond voor zijn. Eindhoven heeft de afgelopen 25 jaar echt al goed bijna elk plekje benut om te bouwen. Strijp-S plus omgeving en Blixembosch zijn daar een mooie voorbeelden van. Er is niet veel ruimte meer om bij te bouwen in Eindhoven zelf. De lege bruikbare grond is op aan het raken.

Ze hebben in Eindhoven zelfs plannen om de spoorzone vol te gaan bouwen, voor een deel boven het spoor. Dat weet ik omdat mijn moeder in een wijk woont waar de gemeente Eindhoven huizen gaat opkopen om dit plan te realiseren.

Helmond heeft de afgelopen 20 jaar ook enorm bijgebouwd, dus aan hen ligt het tekort ook niet.

Misschien dat wat kleinere andere dorpen in de regio meer mogen gaan doen. Anders weet ik ook niet hoe dit stand gaat houden op termijn. 20.000 Extra werknemers waarvan er waarschijnlijk wel 15.000 of meer nieuw zijn, dat is echt veel.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Minoesh op 22 juli 2024 13:32]

Net zoals je 50 hectare grond voor bedrijvigheid kunt bestemmen, kun je dat ook voor woningbouw.

En dat ligt binnen de scope van gemeente. Met dit soort getallen heb je gewoon een nieuwe Vinex nodig (zie Meerhoven) in plaats van verdichting en mini projecten.

Het beleid om wel grond te alloceren aan bedrijvigheid maar niet aan wonen is inconsistent.

Niet per se makkelijk want voor genoeg geschikte ruimte moet je al gauw naar een andere gemeente kijken of het vliegveld opdoeken. Dat is nog geen reden om de inconsistentie te laten voortduren.
Er is een groot fysiek tekort aan ieder type woning die alleen maar erger wordt, vanwege de aanmerking van Natura2000 gebieden kan er geen wijk meer worden gebouwd en geen weg meer worden neergelegd. En als dat al kan, is de hoogconjunctuur zo dat er toch geen mensen zijn om te gaan bouwen. Veel publieke diensten in Nederland zijn al erg overbelast. Iedere stadswoning die vrij komt wordt sterk in huur verhoogd doorverhuurd aan een expat in sommige gebieden.

Iedereen die in een gebied met expat druk woont kan dit vertellen.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 13:32]

Kom op expats en vooral in regio Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven spelen weldegelijk een rol in de woningcrisis. Hoe kan je als normale arbeider concurreren met iemand die ten eerste een super goed inkomen heeft (expats hebben doorgaans hogere lonen) en daarnaar ook 30% belastingvoordeel? En als expats echt geluk hebben dan betaald de werkgever zelfs mee aan de woning. Een woning van een collega van mij is nog voor corona opgekocht door booking.com via een expat omdat kopen meer opbrengt dan huren. Een booking denkt ook van ipv werknemers te alloceren via huur koop ik wel een pand en alloceer ik zo mijn werknemers ipv 2k aan huur te moeten vergoeden.

[Reactie gewijzigd door magnifor op 22 juli 2024 13:32]

Absurd voorbeeld weer van onterecht +2 krijgen.

Dit is namelijk al zo'n 30 jaar aan de gang, het steeds verder verzieken van de woningmarkt. Met name doordat geld lenen voor een woning veel te makkelijk was. Gecombineerd met het te weinig woningen bouwen.

Enkel naar de genoemde partijen wijzen is erg kortzichtig. Er speelt veel meer mee dan jij en ik hier nu schrijven.
Deze partijen zijn gewoon jaren lang aan het roer geweest en verantwoordelijk voor alles wat jij hier noemt. Daarvoor zitten ze in de landelijke politiek.

Dat het ingewikkeld is vast en zeker. Dat is iets wat ik niet ga ontkennen. Maar deze partijen hebben er OF een zooitje van gemaakt. Of hebben het zooijte van de vorige periode niet kunnen opruimen.
Vergeet niet de makelaardij die er flink aan verdient heeft en de mensen die in al die gekte getrapt zijn. Inclusief het continu blijven stemmen op partijen die er een bende van maken.
De woningmarkt is niet verziekt door asielzoekers, of expats.
Ik ben het volkomen met je eens dat de woningmarkt niet verziekt wordt door asielzoekers of expats, maar sinds WO II is er al een woningtekort en dat is nooit opgelost, onder geen enkele regering.
[...] wordt zo’n bedrijf niet te groot voor ons land?
Dat lijkt mij niet het geval, het totaal aantal expats in Nederland (hoofdzakelijk de grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam) is een veelvoud van dat wat bij ASML werkt.

Wat wel meespeelt is dat ASML (krampachtig?) vasthoudt aan de regio die duidelijk overvol is (huizen niet te krijgen kinderdagverblijven vol, kraamzorg niet beschikbaar, etc.). Tel daarbij op dat de campus in Veldhoven (en straks deze nieuwe locatie net zo) magistraal onbereikbaar zijn met een minimale reistijd vanaf het station van 30 minuten, en je begrijpt waarom liever iedereen in de stad Eindhoven en omliggende dorpen gaat wonen.
Het helpt ook niet dat in de dorpen en steden richting Nijmegen (Uden, Veghel, etc) geen treinverbinding zit, net als ten oosten van Eindhoven, waardoor iedereen ook eigenlijk wel met de auto gaat en de wegen het eromheen ook gewoon niet aankunnen. Inmiddels is de file van Nijmegen naar Eindhoven groter dan die van Eindhoven naar Nijmegen toe en dat was vroeger wel anders.
Je kan je natuurlijk ook af dagen of Eindhoven en omliggende gemeentes niet meer hadden kunnen investeren in betere bereikbaarheid met openbaar vervoer.
Het zou ASML overigens wel sieren daar in bij te dragen..
Het zou ASML overigens wel sieren daar in bij te dragen..
Doen ze ook. In ieder geval voor woningen.
Ja, maar meer woningen helpt niet voor de bereikbaarheid. Sterker nog, dat maakt het eigenlijk alleen maar erger.
Het probleem met ASML is dat ze eigenlijk genoeg forenzen hebben om een treinstation te verantwoorden. Ik hoop dan ook dat op een nieuwe campus de gemeente, provincie en ASML goed gaan kijken hoe ze de bereikbaarheid kunnen verbeteren en in stand houden met massatransport (OV) en niet alleen met het magische (wat nooit werkt) meer wegen.
Expats verzieken in elke middelgrote stad de markt al: ze kunnen het lijden en anders regelen ze wel dat de baas een groot gedeelte van de kosten betaalt.
Expats zijn er ook door een gebrek aan passende Nederlanders en terugkijkend gebrek aan investering in onderwijs.
Je kan het onderwijs niet overal de schuld van geven. Je maakt met onderwijs niet mensen intelligenter, daarnaast doet onderwijs ook niets met interesse en/of ervaring. Als je je realiseert dat Nederland slechts 1/445e van de wereld bevolking is en ASML bv. op de #1 staat in diens expertise gebied, dan is het niet heel vreemd dat er zoveel expats werken. Je kan niet verwachten dat door maar extreem veel geld en tijd te proppen in bv. voetbal dat Nederland de top 11 posities in wereld voetbal spelers inneemt. Waarom zou je verwachten dat dit wel kan met personeel bij een grote multinational?
Dacht dat juist wij het zijn die Engels prediken tijdens de colleges op de universiteit en mensen uit het buitenland opleiden voor een habbekrats? Lijkt me niet dat je kunt stellen dat wij dan niet investeren in onderwijs. Misschien niet zo breed als je zou wensen maar klaarblijkelijk is er veel animo voor ons onderwijs juist uit het buitenland.
Dat is dus vooral ook een keuze van het bedrijf: wel hier geld willen verdienen terwijl men al jaren weet dat er zowel te weinig gewenst personeel te vinden is als dat de huizen schaars zijn en daarmee nog verder schaars worden voor de bestaande bevolking. Dat valt dus niet vooral op het onderwijs af te schuiven. Het is niet alsof er voor de geschoolde bevolking in het algemeen te weinig vraag is.
We hadden inderdaad wel meer mogen sturen op technisch onderwijs. Ik weet dat ze het hier meer dan 20 jaar geleden al over hadden: 'we hebben meer mensen in de techniek en IT nodig'.

Ik kan me weinig voorlichting en campagnes herinneren waarin het werd gepromoot voor mij toentertijd als leerling. Ik heb uiteindelijk een E&M profiel gekozen en werk in een juridische richting. Terwijl ik goed was in wiskunde en waarschijnlijk prima iets technisch kon gaan doen. Het is ook niet dat ik wiskunde en technische dingen niet leuk vind.

Nu zou ik best willen omscholen, echter is omscholen lastig, vooral als je alleen bent of het enige inkomen. Veel opleidingen bestaan alleen voltijd of er is één deeltijd versie aan de andere kant van het land en natuurlijk kan onderwijs nog steeds niet goed digitaal.(why?!)

Door Balkenende is in het verleden ook het collegegeld vrijgesteld, wat ertoe leidt dat het echt heel duur is om je om te scholen. En weer een extra lening aangaan met een leven lang leren krediet, ik weet niet of ik dat wil. Ik ben nu nog mijn eerdere studieschuld aan het afbetalen. In je eentje is leven al pittig zat financieel met de huren van nu en als je weer gaat studeren wil je vaak ook iets minder werken, al is het maar omdat je anders niet naar de lessen toe kunt. Zelfs met leven lang leren krediet wordt het best een aanslag op je geld.

Ze maken het ook echt niet gemakkelijk of aantrekkelijk. Ze geven liever belastingkorting aan mensen die van buiten Nederland komen, dan dat ze mensen helpen met omscholen lijkt het wel.

[Reactie gewijzigd door Minoesh op 22 juli 2024 13:32]

Wil echter niet zeggen dat je de rode loper voor ze moet uitrollen ten koste van lokale bevolking. Ik heb niets tegen expats, ik heb wel iets tegen de disproportionele voordelen.
Ik merk dat ook hier in de buurt, huren en kopen minimaal 50 procent van alle eengezinswoningen op. En dan rijden ze ook nog een dikke auto met een GN kenteken. Nu ben ik nog niet eens tegen expats, maar begrijp niet zo goed waarom er zo veel voordeel voor is. Nu druk je de "gewone nederlandse mensen" weg uit de wijken.

Rondom de frederikhendriklaan in Den Haag is de voertaal inmiddels frans en engels geworden.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 13:32]

Jep. ASML biedt gewoon 3x de woningwaarde. Bi-zar
Dit gaat niet over de woningmarkt, ze bieden 2x woz als ze zelf een pand nodig hebben. De expats krijgen niet standaard een huis waar asml 3x voor heeft betaald.
Klopt. ASML heeft zelf een straat gekocht in Veldhoven. Dit was echter op initiatief van de bewoners zelf, die het aanboden aan ASML.
Dank voor je ijverige werk maar wat voor zin heeft het om artikelen te linken die achter een paywall zitten? Leuk als je een abbo hebt op het ED maar dat is hier denk ik nog geen 0.001% schat ik.
Dat hoeft toch geen probleem te zijn? Kern van het probleem is dat er te weinig gebouwd wordt. Dat er mensen fatsoenlijk betaald worden voor hun meerwaarde zou niet iets moeten zijn waar je als maatschappij boos op moet zijn.
Vergeet niet dat het voor werkgevers meer moeite is om een expat te regelen dan een Nederlandse werknemer. Het is best veel papier- en regelwerk, zelfs al zijn de interne processen erop aangepast.
De kern van het probleem is niet te weinig bouwen. Dit besluit is om het bedrijf voor zichzelf werkruimte te laten bouwen, om vervolgens nog meer expats aan te trekken. Het meer bouwen veroorzaakt en versterkt dus juist het probleem. En voor je gaat stellen dat er dan meer huizen gebouwd moeten worden: de oorzaken neem je daarmee niet weg. Men gebruikt het namelijk als gelegenheid tot groei van andere zaken, in plaats van oplossen van het bestaande probleem van tekort. Ook in dit plan lees ik weer geen duidelijke grenzen om bestaande problemen in de huisvesting op te lossen en niet verder te laten groeien.
Er moet ook grond zijn om te bouwen. Daar zit hem ook een probleem. In ieder geval voor de gemeente Eindhoven.

die hebben nu al plannen om de spoorzone boven het spoor vol te gaan bouwen. Blijkbaar is de meeste andere ruimte ondertussen op.
Ik denk niet dat het veel anders is dan wat er in Amsterdam gebeurt als gevolg van de Zuidas, of in welke andere grote stad dan ook. En de belastingvoordelen voor expats worden al afgebouwd.

En of ASML te groot is voor ons land? Ik denk het niet. Zo groet zijn ze nu ook weer niet. De "zielige" boeren daarentegen hebben meer dan de helft van de grond in Nederland in bezit en omdat ze niet minder willen uitstoten is de bouw op veel plekken stil komen te liggen.

Overigens is dat natuurlijk niet de enige oorzaak van het woningtekort. Dat komt voornamelijk door te weinig stimulans vanuit de overheid, maar ook allerlei rare belastingconstructies waardoor samenwonen soms juist meer geld kost, en allerlei omslachtige regels waardoor woningen niet zomaar gesplitst kunnen worden of je niet samen mag huren.
maar ook allerlei rare belastingconstructies waardoor samenwonen soms juist meer geld kost
Kun je een voorbeeld geven?
Ons belastingstelsel geeft juist voordelen aan fiscaal partner. Die leven samen.
Dat ligt niet alleen aan de expats, maar die krijgen wel de schuld. Het ligt aan dat Eindhoven de snelst groeiende regio van Nederland is. Expats zijn daar een onderdeel van, maar het zijn ook gewoon Nederlanders en Europeanen die naar Eindhoven trekken.
Het belastingvoordeel is vanaf dit jaar
20 maanden 30%
20 maanden 20%
20 maanden 10%

Het was eerst 60 maanden 30%

Let op, dit zijn maximale tarieven, afhankelijk van o.a. opleidingsniveau en leeftijd. Dit is o.a. bedoeld om de financiele pijn van alles achterlaten en opnieuw opbouwen in een ander land iets te verzachten. Daarom is het ook eindig.

Het klopt overigens wel dat ASML goed betaald en dat daarom de expats vaker meer kunnen bieden op huizen, maar dat kunnen de autochtone ASML medewerkers ook
Maar de autochtone ASML’er heeft geen 30% belastingvoordeel. Nu weet ik niet hoe zwaar dat meetelt bij aanvraag van een hypotheek maar omdat je minder hoeft af te staan aan onze lieve overheid kan je ook meer en sneller een potje opbouwen voor een nieuwe woning. Links of rechts, als eigen volk sta je meestal 1-0 achter tegen een expat bij het kopen van een woning.
Dat zie je in Silicon Valley ook. Dat heb je denk ik overal waar dergelijke bedrijven zitten. Rond Schiphol zitten ook veel expats. Hoe groter het bedrijf, hoe groter dit probleem.

Wel grapppig hoe dat werkt in Nederland (ik denk overal, maar ik kan alleen voor NL spreken): we zijn apetrots op dergelijke bedrijven met internationaal aanzien, en terecht. Maar ja, met dat soort ondernemingen komen ook allerlei nadelen mee. En die willen we dan eigenlijk niet hebben. "is dat bedrijf niet te groot voor Nederland?" Als ze dreigen naar het buitenland te gaan, roept 'iedereen' dat de politiek iets moet doen om ze hier te houden. Ja, wat willen we nou?
Zo'n bedrijf is goed voor Nederland, goed voor onze kennis economie etc. Het is aan de politiek om te anticiperen op de nadelen en oplosiingen te bedenken. ASML mag daar zelf ook een rol in spelen.
Gezien de lonen van ASML betalen ze nog steeds veel belasting en die korting wordt na verloop van tijd minder. Ook wonen die expats niet in huizen waar een tekort aan is.
Ze wonen in Veldhoven vaak gewoon in de rijtjeshuizen hoor. Daar is een tekort aan.
De gemeente wil particuliere grondeigenaren in het gebied benaderen voor een overname en wil het terrein daarna in erfpacht geven aan ASML.
Waarom wil de gemeente daar tussen zitten? Geld?
Op zich helemaal niet gek om die investering te doen denk ik. Erfpacht kan een goeie inkomstenbron zijn (en natuurlijk extra controle)
Daarom toch mooi dat er straks mogelijk woonruimte komt voor 20k medewerkers op dit campus. Verlicht de woningmarkt. Ik vind die bijdrage van 2500 euro wel interessant. Wat dekt zoiets nou? Volgens mij best een redelijk bedrag voor de gemeente om iets leuks mee te doen voor zijn inwoners: 45k x 2500 = 112,5 miljoen euro
Hey, net mijn huis verkocht in die regio..
Mij hoor je niet klagen :P
Die "lagere" belasting is vooral het geval omdat expats meestal huren en dus geen hypotheekrente aftrek hebben. Dat zou dan leiden tot een hogere belastingdruk en dus is die regeling er gekomen. Maar zoals @Kevinp al zegt, wordt die regeling steeds verder uitgekleed en is die regeling altijd tijdelijk geweest.
Het probleem met huisvesting komt niet door ASML of toeleveranciers, maar dat we niet naverhand bouwen en de infrastructuur verrijken. Denk aan verbreden vam de A67, A58, uit om Eindhoven, het spoor.
Bouwen in randgemeenten etc. Aantal huizen in de regio en ook in NL is niet in lijn met met vraag naar huizen.
Wat is precies verziekt? Als prijzen stijgen heeft dat ook een zeer positief welvaartseffect. Alleen moet er wel aandacht worden geschonken aan de negatieve bijeffecten van de stijging. ASML en de gemeente doen dat ook, zo lees ik in het artikel.
Die expats geven hun inkomsten ook weer lokaal uit en dragen op die manier bij aan de Nederlandse economie. Dat lijken mensen nog wel eens te vergeten.
Alsof de centen van een expat in mijn zakken terechtkomen als iemand die in de IT werkt 😂😂😂
is dat een voorwaarde? Ze dragen bij aan de Nederlandse economie, in tegenstelling wat vaker beweerd wordt dat ze alleen maar geld kosten.
Ik draag ook bij aan de economie, waarom krijg ik geen belastingvoordeel dan?
Ik heb jaren in Veldhoven gewoond en sluit me hier helemaal bij aan. De gewone burger kan niet concureren met expats en die was al lang aan de gang voordat we landelijk spraken over een woningcrisis. Het betreft overigens niet alleen woningen maar ook diensten als bijv. kinderopvang en/of andere faciliteiten.

Je hoort veel mensen alleen maar spreken over de voordelen die AMSL brengt, maar voor een heleboel mensen brengt ASML ook een hele hoop nadelen.

Ik ben benieuwd hoe de verkeersproblemeatiek aangepakt gaat worden, want op de huige locatie van AMSL zijn gewoon nieuwe stukken snelweg incl op- en afritten gebouwd om de hoeveelheid verkeer die ASML genereert te kunnen verwerken.
Mijn vader woont op "steenafstand" van ASML, hij is blij met expats van ASML. Want de huizen in zijn buurt worden al zeker voor het dubbele verkocht in de korte (5j) periode dat hij zijn huis kocht. Het is net hoe je het ziet, maar dat betekend dus al dat er een krapte van huizen in de buurt zijn lijkt me.
Ja zeker , en alles wordt overspoeld , scholen , tandartsen , doktoren , ziekenhuis , hele omgeving kan het niet meer aan .......

Huizen prijzen zijn absurd, een appartement in veldhoven niet meer te vinden onder de 300.000 ,woonhuis ( rijtjes huis ) gaat richting de 500.000
Ik las iets over volbouwen van Veldhoven, waar zelfs een molen door hoogbouw (kennelijk ook gerelateerd aan ASML) geen wind meer vangt. Elk stukje groen wordt kennelijk volgebouwd. De Veldhovenaren kijken er met wat gemengde gevoelens naar dit verhaal, met name omdat ze kennelijk niet gehoord voelen.

Het is niet mijn taak om te beoordelen of de overheid zorgvuldig handelt, noch ieder handelen van de overheid in twijfel te trekken, maar kennelijk wringt het wel een beetje.
Want een molen zou hoogbouw moeten stoppen? Uiteindelijk zal er ergens gebouwd moeten worden. Het word tijd dat we eens stoppen met overal maar een reden voor te verzinnen zodat er geen huizen gebouwd gaan worden. Uitzicht is geen recht.
Het gaat niet op recht op uitzicht, maar een molen die er al meer dan 100 jaar staat en niet meer kan werken agv hoogbouw. En de overheid dan zegt: verkoop je molen dan maar. Dat druist in op het recht van wonen en beroepsuitoefening. Dus als er meer huizen nodig zijn, niet een ander zijn beroep onmogelijk maken, maar een beter plan verzinnen. Dat legt idd (meer) beslag op andere ruimte. Maar daar gaan anderen vast tegenin. Mijn punt was louter: een overheid moet compenseren als iemand anders iets onmogelijk gemaakt wordt. En niet plannen doordrukken, zonder inspraak en zonder compensatie.
Ik heb even de petitie erbij gezocht, een tweetal van de argumenten is:
de voorgestelde hoogbouw historisch erfgoed bedreigt, vooral windmolen de Adriaan, met als gevolg schade aan aanzicht en waarde van het monument.
de Gemeente Veldhoven zich te veel richt op nieuwe bewoners en te weinig op echte Veldhovenaren.
Uit deze twee argumenten heb ik meer het idee dat het emotioneel heel hoog zit en niet naar de feiten gekeken wordt. Ik denk niet dat je met deze standpunten veel kans gaat maken bij een rechter.

Het enige wat ik wil zeggen is dat we teveel mensen die overal maar bezwaar tegen maken, ook wel de klassieke NIMBY (Not In My Backyard). Waardoor dus veel projecten stil komen te liggen en langs de Raad van State moeten (ik heb het zelf met mijn eigen woning ook meegemaakt).
Dat klopt, maar met inspraak is vaak toch een stuk pijn weg te nemen. Wat de goede mix is tussen inspraak, eindeloos procedures rekken, zeg het maar. Ik weet het niet.
Leuk dat zo'n verouderde molen bewaard blijft, maar geen reden om hoogbouw te stoppen.
Het wringt in heel Eindhoven. De vraag naar huizen is heel hoog, het aanbod niet. De prijzen schieten de pan uit en er is nauwelijks plek om te bouwen, dus het gaat de hoogte in. Strijp-S is in 20 jaar tijd veranderd van een spookstad naar een metropool met hoogbouw.
Overheid is al lang niet meer een volksvertegenwoordiger. Maar een bedrijven vertegenwoordiger. Lobbygroepen die met corruptie methoden politci omkopen. Gebeurt natuurlijk ook met ASML. Zou naief zijn om te denken dat daar niet heel veel steekpenningen voor gebruikt worden.
Onderzoek onder Veldhovenaren wijst uit dat het overgrote deel achter het bedrijf staat en de groei ervan. In Nederland hebben we de neiging onze beslissingen af te stellen op een schreeuwende minderheid.
ok... Maar dit artikel gaat niet over Veldhoven.
De nieuwe campus komt in Eindhoven, noordoost van het vliegveld. Da's 7km van Veldhoven. Sterker nog, het ligt dichter bij Best dan bij Veldhoven.
Pff, die molen staat al jaren midden in een woonwijk, tegenover de Lidl en naast de Jumbo.
Schuin aan de overkant is een voetbalveld, dat is nog wel groen ;)
Ik ben als Eindhovenaar en starter op de woningmarkt toch wel blij met dit nieuws. Ja de woningmarkt is een puinhoop en de zoektocht gaat nu nog moeilijker worden (maar dat was het al). Maar toch denk ik dat dit de regio veel voorspoed zal geven.

Er zullen zeker uitdagingen zijn voor wonen, zorg, onderwijs en infrastructuur. Eindhoven is al vaker in het verleden uit zijn jasje gegroeid door bedrijven als Philips en DAF. Vroeger gaf dat ook een bepaalde druk op de stad met zich mee. Maar uiteindelijk zijn we er wel beter op geworden. Het is enorm aantrekkelijk om hier een bedrijf te beginnen of uit te breiden.
Ik hoop van harte dat ze ook de sociale voorzieningen meenemen zoals supermarkten, huisartsen, fysio, sportclubs, scholen etc.
Vaak zie je dat de grond wordt volgestampt met woningen en vervolgens enorm veel verkeersbewegingen de wijk in en uit omdat je er alleen kunt wonen.
expat-city Meerhoven heeft gelukkig een centraal gelegen winkelcentrumpje met afdoende mogelijkheden, dus gelukkig is er daar over nagedacht. Inderdaad is het misschien een idee voor EHV om die wijk te kopieeren in de omgeving.
Dit geld niet alleen voor Eindhoven.

Groei zit in het hele A50 gebied tot Ravenstein (waar de files nog beperkt zijn).
Dat zijn dus ook plaatsen als Uden en Veghel. Maar ook dorpen zoals Volkel Schaijk Zeeland als uiterste dorpen.

Maar ook de A58 met oirschot, Moersestel Oisterwijk Hilvarenbeek en Tilburg.

Mogelijk extra kansen om de ring eindelijk eens af te maken zodat je ook makkelijker richting Son, en Neunen kan).

En dan nog de A2 met Best, Boxtel Vucht en Den Bosch.

En met een ring mogelijk ook richting de A73 / Venray.

Dit is dan allemaal mogelijk met 30 minuten rijden (mits de infrastructuur ook een upgrade krijgt).
Op zich een goed idee, maar wat er mist is het plan om er 35000 woningen bij te bouwen om de verwachte groei in de arbeidsmarkt te huisvesten...
En ik hoop dat ze met dit plan ook een spoorlijn aanleggen vanaf eindhoven centraal.
Dat zal lastig worden, gezien je dan ergens dwars door het centrum de boel af moet breken. Een metro is wellicht de enige optie, daarmee kun je dan Airport, HTC en ASML verbinden.
Nee hoor, achter de hertgang (langs de antoni fokkerweg) kan je naar het vliegveld. Afhankelijk van wat je daarna precies wil zou je nog kunnen overwegen om station Best te verplaatsen buiten het centrum. Maar bv ook een rechstreekse verbinding naar Tilburg is dan mogelijk.
En hoe had je dan gedacht vanaf Eindhoven centraal dat te doen? Eerst naar Best en daar overstappen?
Simpel, vanaf de hertgang is ruimte langs de antoni fokkerweg richting vliegveld. Zonder dat daar huizen voor hoeven te wijken. Het spoor kijgt daar dus gewoon een aftakking daar liggen twee spoolijnen en daar kan je met een wissel richting vliegveld.
...Zou je nog kunnen overwegen om station Best te verplaatsen buiten het centrum...
Bouwkosten € 364 miljoen ... nah geloof het niet.
Als mijn optie een betere optie is (en dat weet ik niet) en je doet het niet is dat wel erge tunnelvisie ;-).
Toch even reageren op je typo's. Het is De Herdgang en Anthony Fokkerweg. ;)
ik weet niet hoe overbelast eindhoven centraal of de sporen hier zijn maar ik denk dat dat wel mee kan vallen? De NOS tekent de campus in linksonder de kruising A2 en A50, precies daarlangs loopt al een tweerichtingen dubbelspoor. Ook zie ik een aftakking in de richting van de schakel-anthony fokkerweg die je zou kunnen opnemen in een uitbreiding.

Als je veldhoven in wilt wordt het natuurlijk een andere zaak.
Of een onbemande rechtstreekse buslijn (Phileas).
Helaas is dat nooit echt van de grond gekomen, maar wellicht is de tijd daar nu wel rijp voor?
Ik zie persoonlijk meer in een trein, maar een directe lijn die niet in de file staat is uiteraard ook een probleem.
het busstation willen ze al ondergronds gaan leggen, er zijn geen chaufeurs genoeg dus een metro is ideaal. Die 20.000 banen zijn alleen voor asml. De toeleveranciers in de regio zullen ook moeten groeien.
Als dit land beter onderwijs had geboden i.p.v. de exacte vakken afschalen, en men de jeugd had gestimuleerd om natuurkunde te gaan studeren i.p.v. het worden van een influencer, dan waren er geen expats nodig geweest.
Dan waren de expats op andere vakgebieden gekomen. Het is nu echt niet zo dat er aan iedere influencer een begenadigd natuurkundige verloren is gegaan. Stel dat we 20.000 influencers hebben, hoeveel daarvan hadden potentieel bij ASML kunnen werken? Buiten de receptie dan….
Het probleem is gewoon dat de vraag naar expertise van ASML groter is gegroeid dan Nederland kan leveren, en zelfs groter dan Europa kan leveren. Dat ga je nooit in Nederland alleen oplossen.
Wat niet helpt is dat je op vwo tenminste 1 extra taal naast Engels en Nederlands in je pakket moet hebben. Argument hiervoor zou zijn dat een scholier op VWO niveau dit zou moeten kunnen behappen.
Als dit argument inderdaad waar is, waarom dan ook niet andersom voor de mensen met een alfa of talen pakket met bv Latijn en Grieks: verplicht 1 hard beta vak in het pakket, je kan bv kiezen uit Scheikunde, Wiskunde B, of Natuurkunde.
Ik ben zelf van Vwo-3 naar Havo-4 afgezakt vanwege de extra taal. Na de Havo, weer terug naar Vwo ( en geslaagd met oa een 10 voor Wiskunde en een 9 voor Natuurkunde). Uiteindelijk afgestudeerd in Technische Natuurkunde in Delft. Nu, jaren later, heb ik heel veel goede techneuten voorbij zien komen in ‘mijn bubble’ (zowel NLse als buitenlandse) die allemaal 1 ding gemeen lijken te hebben: ze hebben helemaal niets met talen. een flink deel is zelfs dyslexisch! Emails barsten van de taal fouten, maar ze lossen wel de meest complexe technische problemen in no-time op! Dus stop met het opwerpen van een extra taal als barriere op VWO en pas gelijk ook het Gymnasium aan (waarom geven we Latijn en oud Grieks nog steeds een hogere status, vervang dit door bv Natuurkunde en een taal waar je wel wat aan hebt op deze wereld bv Chinees/Spaans) en de techneuten in spé rollen van de band af.

[Reactie gewijzigd door SuperMP op 22 juli 2024 13:32]

Dit argument gaat natuurlijk niet op. Stel wij hadden er 20k technici bij gehad door opleiding. Dan moet je bij een andere beroepsgroep er 20k aftrekken. Elke groep wil dat we meer wordt opgeleid, maar er zitten nu eenmaal een max aantal mensen in de bak.
Ja, dat zegt Pe Nis toch ook (indirect) ?
Nee dat lees ik niet. Die paar mensen die nu 'geen toegevoegde waarde hebben', moet ik het zo interpreteren? Die vervullen ook een behoefte. Dat jij techniek boven cultuur stelt is natuurlijk een non argument. Meer techniek is ergens anders minder, in dit geval entertainment. Dus nee wij zeggen niet hetzelfde. In mijn optiek gaat het om balans.
Al die influencers vervullen geen enkele behoefte
Als ze niet in een behoefte voorzien bestaan ze niet. Ze worden gefinancierd door bedrijven als een soort marketing tool. Dat krijgen ze op basis van bereik en impact (verwacht). Het is niet jouw behoeften, maar dat is iets anders.
Ik vind het ook onzin, maar goed dat zie ik maar als een generationeel iets, want mijn dochter vindt het wel leuk al die filmpjes en challenges.
Dit is wel een beetje erg kort door de bocht reactie. Exact is inderdaad niet altijd een erg gewilde keuze, maar het aandeel HBO en WO'ers stijgt al jaren en dat is m.i. niet direct een opleiding voor een influencer lijkt me. Praat je vanuit je onderbuik of heb je onderbouwde gegevens dat er een relatie ligt tussen wat je zegt. Eindhoven heeft een TU en is daar een behoorlijke leverancier van ASML werknemers.

Overigens is volgens mij in het onderwijs nooit een afschaling geweest van exacte vakken, maar meer studenten die niet exact willen kiezen (omdat het (de naam heeft) moeilijk is (te zijn)?).
Het aandeel HBO en WO stijgt hard ja, maar in hoeverre is dat door exacte studies? Dat we nu op 60% ofzo hogeropgeleid zitten komt denk ik niet door alle studenten technische natuurkunde. Meer door de "pretstudies", en in zijn algemeenheid kan je je afvragen of opleidingen niet gewoon eenvoudiger zijn geworden. En ik weet dat er iig groepen bij ASML ook vinden dat bij technische HBO's er te veel focus is op soft skills, en te weinig op hard skills. Dan wordt het voor hun ineens veel aantrekkelijker om een Indiër aan te nemen net van de Indiase universiteit, die niks slimmer is dan een HBO'er hier, maar wel een beter passende opleiding heeft gehad voor ASML, en die gewoon sneller aan de slag kan.
Als dit land beter gestemd had en we niet continu rijke bedrijven voordeeltjes geven. Dan waren de kosten ook eerlijker verdeeld. Maar nee rechts Nederland wil dat rijk rijker wordt ten koste van de normale Nederlanders.
Bedrijven betalen amper belasting over hun energierekening, de gewone Nederlander mag dat ophoesten voor de bedrijven. Inruil daarvoor gaan bedrijven extra investeren in buitenlandse werknemers, echt handig voor ons als land hoor!!
Snel nog wat goedkope belastingtechnisch krachten het land binnen halen. Zodra die mensen bepaalde rechten hebben opgebouwd schoppen we ze weg de maatschappij in dan mag de gewone Nederlander daar weer voor gaan betalen. En de bedrijven maken miljarden aan winst, winst wat uit bedrijven wegvloeien naar aandeelhouders.
Die gebruiken weer allemaal belastingparadijzen waardoor de gewone Nederlander weer EXTRA belasting moet betalen om die gaten op te vullen.

Dat is het probleem in dit land.
Hoeveel mensen in jouw directe omgeving ken jij die als professie 'influencer' zijn?
En hoeveel technici ken jij?

Voel je nu echt dat dit het probleem is?
Wat ik van universitair docenten hoor, is dat het aantal eerstejaars natuurkundestudenten elk jaar toeneemt. Dat betekent niet dat we het niet beter kunnen doen of dat het niveau op het middelbaar onderwijs omhoog gaat, maar het geeft wel goede context aan jouw statement. Natuurkunde in Nederland doet het best prima, en elk jaar leveren we meer opgeleide natuurkundigen af. Neemt niet weg dat we het natuurlijk beter zouden kunnen doen.
Wat een dooddoener…

Je weet dat Nederland al jaren in de top 10 staat wat betreft kwaliteit van het onderwijs?
En als de US op 1 staat, neem ik die lijst niet serieus, want zonder een hoop geld heb je in de US geen opleiding. En de locale elementry scholen worden betaald uit de onroerend goed belasting. dat betekend dat dus scholen in rijke buurten veel meer te besteden hebben dan in arme duurten. Waar door rijken dus een vele beter opleiding krijgen.
De krappe woningmarkt wordt vooral veroorzaakt door de krimpende gezinsgrootte in Nederland. Veel eenpersoons huishoudens. Factoren van buitenaf dragen bij, maar zijn niet de hoofdoorzaak.
Waar niet voor wordt gebouwd. Met de vergrijzing barst het van de pensionados in een grote gezinswoning die ze niet meer nodig hebben, maar ze kunnen niet naar iets kleiners, gelijkvloers, want het wordt simpelweg niet gebouwd. En als er dan patio woningen worden gebouwd zit daar geen tuin bij, iets wat de meeste ouderen juist wel willen.
Precies. Kijk eens naar het aantal echtscheidingen en je weet genoeg.
Dit is een historische kans voor de regio en NL. Afgelopen vrijdag is er een maatschappelijke conferentie gehouden met bestuurders van allerlei verschillende organisaties. Hier is absoluut aandacht voor. Over 50 jaar kijk je terug en zie je dat dit een tijd is geweest (ook de afgelopen paar jaar) waarin de regio geschiedenis heeft geschreven. Vergelijk dit eens met een andere giga werkgever zoals Tata, Chemelot etc. Hier is men bang voor dure huizen en of er genoeg scholen komen, daar gaat het om grijze sneeuw en verhoogt risico op allerlei ziekten. Nee dit gaat uiteindelijk een prachtige kans zijn voor Nl.
Ja precies. Volgens mij zijn een hoop mensen in nederland vergeten dat er voor welvaart ook gewoon gewerkt moet worden en denken ze dat "de overheid" wel gratis blijft zorgen.

Deze regio is inderdaad een grote ontwikkelingskans voor nederland.
En dat gaat gewoon goed komen. Want nu hebben bedrijven er financieel baat bij dat er woningen komen etc, dus zullen ze dat organiseren. Net als vroeger, ik woon ook in een woning gebouwd door "het" grote bedrijf van het dorp in de jaren 60.

Er zal nog wel meer worden gezeurd, geen woningen, vol elektriciteitsnet, geen scholen.
Je kunt alleen maar groeien door samen deze problemen op te lossen in plaats van te klagen vanaf de zijlijn.
Nou die overheid is niet gratis hoor, die komen toch iedere maand een riante belonging opeisen.
Interessant om de reacties tot nu toe te lezen, die lijken uit te gaan van een vredige samenleving...
Een nieuw groot hoogtechnologisch complex van wereldbelang bouwen zo ongeveer pal naast een militaire luchthaven (want dat is Eindhoven Airport in eerste instantie, ook al is er veel meer burgerluchtvaart) is in tijden van dreigende oorlog misschien niet zo'n slim idee... Het plaatst twee doelwitten vlak bij elkaar...
Als er uitstekend luchtafweer stond opgesteld dan was het natuurlijk wel een goed idee, maar op een luchtaanval is Nederland helemaal niet voorbereid.

[Reactie gewijzigd door pauldebra op 22 juli 2024 13:32]

Welk land verwacht je precies dat binnenkort een raket naar ons gaat sturen?
Als de oorlog verder blijft escaleren zijn we niet zo heel goed beschermd tegen Russische raketten. Maar daar maken hier blijkbaar maar weinig mensen zich zorgen.
We hebben weinig luchtafweer en al helemaal geen schuilkelders...
Aangenomen dat de precisieraketten van Rusland er wel eens een beetje naast kunnen zitten is het bij elkaar plaatsen van interessante doelwitten (een high-tech bedrijf van wereldbelang en een militaire basis en luchthaven) alleen maar makkelijker om iets belangrijks te raken.
Geen enkel probleem. Aan de andere kant van de weg ligt de Ruyter van Steveninck kazerne. Bescherming zat zou ik zo zeggen.
Ik maak mij geen illusies over de bescherming (tegen luchtaanvallen) die een kazerne biedt...
Een kazerne biedt geen bescherming tegen luchtaanvallen. Die bescherming wordt geboden door de eenheden op die kazerne 😉
Vermoedelijk is ASML een belangrijker doelwit dan Eindhoven Airport, een doelwit waarvoor je niet perse een conventionele aanval hoeft op te tuigen. Met de raketaanval zal het waarschijnlijk wel loslopen dus.
Verder staan er op de luchtmachtbasis doorgaans alleen transportvliegtuigen, dat maakt het ook nog eens een tweederangs doelwit.
Het vernietigen van de landingsbaan is een belangrijker militair doel dan het vernietigen van de gestationeerde vliegtuigen. En een militaire luchthaven die maar één start- en landingsbaan heeft is sowieso al een makkelijker doelwit dan een grotere luchthaven met verschillende banen.
Het is logisch want kijk maar over de wereld van tech, Overal in de buurt stjgen de huizenprijzen dit komt omdat de salarissen in die tak nou eenmaal hoog zijn.Er moet gewoon efficienter gebouwd worden en veelal in de lucht dus heel veel meer hoogbouw. We zijn maar een klein land dus het kan praktisch niet anders.
Jammer, salarissen in de techniek zijn helemaal niet hoog, maar als gemiddelde wel omdat er relatief weinig lage salarissen zijn.
Wat ik niet snap van de overheid is dat ze deze lap grond voor ASML niet elders in Brabant of Limburg hebben toegewezen.
De druk op Eindhoven is enorm en zo'n grote uitbreiding kan makkelijk 50 km verderop worden gemaakt, waardoor je de impact op de regio meer spreid. Nu wordt het verkeers drama alleen maar groter in de regio.
Als je in West Brabant bouwt heb je extra werkgelegenheid in die regio inclusief Zeeland. Ga je naar Limburg dan idem voor die regio.

[Reactie gewijzigd door garrow op 22 juli 2024 13:32]

Wie wil er 50km enkele reis woon-werkverkeer elke dag?
denk dat nu meer dan 25 % van de werknemers deze afstand elke dag overbruggen voor ASML
Omdat het voor ASML ook belangrijk is dicht in de buurt te zitten van hun hoofdcampus in Veldhoven, de High Tech Campus in Eindhoven en toeleveranciers in Eindhoven, Son, ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.