Omzet ASML daalt met ruim twintig procent in een jaar

Chipmachinefabrikant ASML had in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 5,29 miljard euro, 21,6 procent minder dan een jaar eerder. Het Nederlandse bedrijf had al eerder gezegd 2024 te zien als een 'overgangsjaar' en zegt dat de lagere omzet verwacht was.

Het bedrijf verkocht in het afgelopen kwartaal 66 nieuwe chipmachines en verkocht 4 gebruikte machines. In totaal verkocht het bedrijf 11 euv-machines. Dit is aanzienlijk minder dan een jaar eerder, toen het bedrijf nog 17 euv-machines verkocht en 96 andere lithografiemachines.

De brutowinst en de netto-inkomsten waren het afgelopen kwartaal ook minder dan een jaar eerder. Die brutowinst was 2,7 miljard euro, 21 procent minder dan een jaar eerder. De netto-inkomsten daalden met ruim 37 procent tot 1,2 miljard euro.

Cfo Roger Dassen zegt dat de omzet 'precies in het midden' van de verwachtingen liggen en dat de brutowinst zelfs hoger is. Dit komt deels doordat ASML meer euv-machines verkocht dan verwacht. De marge op deze machines is relatief hoog. Dassen zegt dat ASML verwacht in de tweede helft van het jaar meer chipmachines te verkopen, waardoor de jaarcijfers vergelijkbaar moeten zijn met die van vorig jaar.

Op basis van 'trends in de branche' verwacht ASML volgend jaar een grotere omzet te halen. ASML zegt dan ook te blijven investeren in groei en nog nieuwe mensen aan te nemen. In de kwartaalcijfers zegt het bedrijf niets over eventuele groei buiten Nederland en de investeringen van het Nederlandse demissionaire kabinet.

Kwartaalcijfers ASML Q1 2024

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-04-2024 • 10:21

87

Submitter: kami124

Lees meer

Reacties (87)

87
86
46
1
0
30
Wijzig sortering
In de kwartaalcijfers zegt het bedrijf niets over eventuele groei buiten Nederland en de investeringen van het Nederlandse demissionaire kabinet.
Blijf het een kwalijke zaak vinden dat we voor 1 bedrijf zoveel doen. Want je kunt er de klok op gelijk zetten dat ze uiteindelijk toch wel uitbreiden naar het buitenland. En zolang VS en China ruzie maken over ASML hebben wij er niks over te zeggen.
Dit vind ik toch wel een kwalijk frame. De investeringen die gedaan worden zijn in de regio rondom Eindhoven. Een regio waar veel meer bedrijven zitten dan alleen ASML. En daarnaast een regio waar veel minder in geinvesteerd wordt dan de randstad. Het is goed dat ASML zich hier hard voor maakt.
Naast Eindhoven zijn er mijns inziens veel meer regio's waar Nederland meer zou moeten investeren maar ik vind dit een mooi begin.
Helemaal mee eens! Het is geen gift aan ASML maar een investering in kwalitatief hoogwaardige opleidingen en de regio o.a. in woningbouw, en openbaar vervoer
Precies. En een investering die je zelf ook nog eens terugziet in betere economie, meer werkgelegenheid, betere infrastructuur zowel onder als boven de grond. En ASML zit al over de hele wereld, dus het hele "uitbreiden naar het buitenland" is niet aan de orde, want het gelijkmatig spreiden van hun kennis over de wereld is juist datgene wat voor hen belangrijker is dan geld. Want zonder die spreiding ligt hun kennis op straat en is er geen geld meer.
zodra je uitzonderingen gaat maken voor bedrijven die groter zijn, maak je hun positie alleen nog maar uitzonderlijker en zal dit niet ten goede komen voor kleine spelers. Maargoed, het probleem is, heel de keten van chips bestaat uit oligopolies die bij hun desbetreffende overheden flink lobbyen.

> En daarnaast een regio waar veel minder in geinvesteerd wordt dan de randstad.
Waarin wordt de randstad voorgetrokken vanuit de overheid?

[Reactie gewijzigd door DLGandalf op 22 juli 2024 20:20]

Hier een bericht van een aantal jaar geleden: https://nos.nl/nieuwsuur/...en-in-brainport-eindhoven

"De vier grote steden krijgen van oudsher geld omdat het grote gemeenten zijn. In Utrecht is dat 130 euro per inwoner per jaar, in Eindhoven 1,58 euro."

Eenzelfde verhaal heb ik langer geleden al eens gelezen over het vormen van "brainport" de overheid in den haag wilde niet nog een "mainport" in Nederland omdat er dan extra geld naar die regio moet. Hier kan ik nu zo snel even geen bron bij vinden.
De VS gaat het niet om ASML, maar de VS wil geen Amerikaanse technologie naar China en heeft daar een verbod voor in het leven geroepen. Dat is dus heel veel breder dan ASML.

Doordat China op meerdere strategische vlakken wordt gedwarsboomd door deze regeling, probeert het zichzelf te bedruipen. Lang zag het er naar uit dat dat toch niet goed ging komen, maar er zit op chipvlak in elk geval schot in de zaak, uiteraard met kennis vanuit ASML:

nieuws: Nikkei: Huawei bouwt fabriek voor chipmachines, heeft personeel ASML ...

Aangezien veel elektronica in China geproduceerd wordt en ze dit mogelijk in de toekomst helemaal zelfstandig gaan knutselen, zal de afzetmarkt van ASML wel flink gaan krimpen.
Het is de VS wel degelijk ook om ASML te doen. Reken er namelijk maar op dat ze als licentieverleners niet zomaar hetzelfde met Nederland onderhandelen als met andere landen waar ASML zich mogelijk wil vestigen. Hoe minder voordelen de VS terug hoeft te geven voor hun eisen, hoe aantrekkelijker het voor de winst van ASML en de aandeelhouders in de VS kan zijn om zich toch maar buiten Nederland te vestigen. Hoeft de VS minder met Nederland te onderhandelen, minder voordeel te geven terwijl ze samen met ASML niet zomaar de nadelen voelen die de regio en Nederland dan treft. Of denk je dat die Nederlandse subsidie in de regio spontaan ergens gevonden is om ze over proberen te halen toch maar wat langer te blijven bij een dalende omzet?
ik denk dat je onder een steen hebt geleefd als je denkt dat die hele discussie te maken hebt met de geopolitieke ontwikkelingen. Dit heeft puur met onze interne politiek te maken in Nederland.

Een regering die een aantal structurele problemen jaren lang voor zich uitschuift
- stikstof probleem betekend dat grote bedrijven moeite hebben om uit te breiden omdat ze nu een stikstof vergunning moeten krijgen
- Woningbouw: Laatste 10-15 jaar wordt er al te weinig gebouwd en de opvolgende kabinetten hebben het maar steeds aan de markt overgelaten. Gevolg is dat woningen niet meer te betalen zijn. Nu kan je roepen dan moeten ze maar meer betalen, maar dan komt het volgende commentaar van de mensen die niet bij de bedrijven werken dat ze geen woning kunnen betalen en dus dat bedrijf een negatief imago krijgt.

De oplossing van de politici is dan ineens onaangekondigd om 3 uur 's nachts in een debat enkele aanpassingen te doen in de belastingsregels om verhoging van het minimumloon te gaan betalen
- afschaffing van 30% regel voor expats - gevolg dat bedrijven moeilijker personeel kunnen aantrekken uit het buitenland. Uit het binnenland lukt het al jaren moeilijk vanwege de hele krappe arbeidsmarkt
- Belasting invoeren op inkopen aandelen

Het zijn allemaal dingen die puur intern spelen waardoor het voor bedrijven steeds minder interessant is om in NL te blijven. ASML was niet het enige bedrijf dat zich beklaagd heeft, maar wel degene die wat succes lijkt te hebben geboekt met de lobby. Misschien goed om te weten dat ASMI (een van de oprichters van ASML) ondertussen ook al heeft aangekondigd te gaan verhuizen buiten NL.
Ik stel niet dat het investeren alleen maar komt door geopolitiek over ASML. De discussie was of ASML en hun veranderende omzet een speelbal zijn in beslissingen van de VS en Nederland.
Je linkt de subsidie van project beethoven direct aan geopolitieke zaken tussen de VS en NL icm een dalende omzet. Ik denk dat die analyse gewoon verkeerd is en dat de subsidie gewoon het gevolg is van interne nederlandse politiek.
Je kan van mening zijn dat het verkeerd is, maar je toont op geen enkele manier aan dat je de opmerkingen over de invloed van VS en de investeringen maar even los vam ASML en hun omzet kan zien. Je toont alleen aan dat er voor amderen ook andere belangen meespelen, maar daar gaat het nieuws en de discussie niet om.
Je lijkt het nu om te draaien: alsof dit alleen ligt aan interne ontwikkelingen binnen Nederland, met het noemen van een aantal argumenten die het vooral goed doen in de populistische agenda.

Er zijn gewoon feitelijke rangordes wanneer het aan komt op vestigingsklimaat (https://www.imd.org/repor...d-competitiveness-center/) en daarin scoort Nederland gewoon goed. Kunnen de grote bedrijven om subsidie vragen (wat ze toch wel doen), de feiten zijn de feiten. Natuurlijk zijn er hier problemen waar ASML last van heeft, maar die zijn er overal in soorten en mate. Waar ASML ook mee zal zitten is de onzekere politieke toekomst in dit land, op de partijen die op dit moment aan het formeren zijn kun je op z'n zachtst gezegd ook niet echt bouwen.

Om de geopolitieke discussie helemaal opzij te schuiven is in mijn ogen dan ook weer onterecht, zeker wanneer je de strijd rondom TSMC in ogenschouw neemt. De US heeft inmiddels bedongen dat dat bedrijf zich daar gaat vestigen (nieuws: TSMC gaat 2nm-chipfabriek bouwen in Verenigde Staten en krijgt miljar...) en TSMC is afhankelijk van ASML voor het aanleveren van de chip machines. Dus als je die afhankelijkheid ook binnenboord kan halen is dat voor je eigen positie zeker weten erg interessant.

Dus ja: de problemen in Nederland spelen ook een rol, maar dat maakt niet dat het geopolitieke schaakspel dat geheel niet doet.

[Reactie gewijzigd door jsiegmund op 22 juli 2024 20:20]

Dit is natuurlijk gebaseerd op de situatie in 2023 en die neemt dus niet de meest recente politieke veranderingen mee waaronder dus de voorgestelde afschaffing van de expat regeling. ASML is niet het enige bedrijf dat zich heeft beklaagd. Van Oord gaat bijvoorbeeld uitbreiden. ASMI vertrekt in zijn geheel.
En ja mogelijk speelt er meer mee, maar volgens mij is ASML vrij open geweest over de motieven van de aankondiging. Ze hebben ook duidelijk gecommuniceerd dat ze tevreden waren met het voorgestelde plan van de regering. De geopolitieke discussie speelt nog steeds en uitbreiding naar Frankrijk gaat die geopolitieke discussie ook echt niet oplossen.
Tja, het is allemaal nogal dubbel.
Ondernemers willen allemaal zo weining mogelijk overheid, maar ze staan wel allemaal op de eerste rij met de handjes open om allerlei subsidies te ontvangen.
Overheden worden tegen elkaar uitgespeeld en schaamteloos gechanteerd om zoveel mogelijk belastinggeld in hun bedrijfslaatje te krijgen.
'ook' ja, niet 'enkel'...... Dat is mijn punt, tesamen met het feit dat wanneer China succes heeft met de eigen productie (zie ook de nieuwslink van mijn vorige bericht), dan gaat ASML toch wel enorm krimpen of zelfs op de fles, ongeacht of ze zich elders vestigen of niet en ongeacht hoeveel subsidie er in gepompt wordt.
Ik denk niet dat China aan landen buiten China gaat leveren, maar dat hun machines vooral zijn om de binnenlandse markt te bedienen. Net als wij China niet wijzer willen maken, geldt dit ook omgekeerd.
Als ASML failliet gaat, dan gaan er ook een heleboel chipfabrikanten failliet. Een groot deel van de omzet komt nog altijd uit het onderhoud.
China wordt nu geremd doordat ASML (en andere tech bedrijven) niks of weinig mag uitleveren aan China. Ze gaan nu zelf dingen bouwen voor hun eigen ontwikkeling en noodzakelijke tech produkten. Ik denk net zoals jij ook niet dat dat initieel voor de export is. Het is vooral om zichzelf onafhankelijk te maken en de race om AI en ander geweld niet te verliezen. Mocht het in de toekomst nog een afzetmarkt buiten China (bijv. Rusland of Noord Korea) vinden, dan zullen ze dat vast niet nalaten.

Wanneer China zelfstandig is op produktievlak van chips, dan zal het hun een biet zijn wat er met ASML en chipfabrikanten gebeurt.
Mocht het in de toekomst nog een afzetmarkt buiten China (bijv. Rusland of Noord Korea) vinden, dan zullen ze dat vast niet nalaten.
Ik vraag mij af wanneer VS inzien dat ze zich in hun eigen voet geschoten hebben.
Met zo'n bord voor de kop? Nooit ben ik bang. Het erge is dat ze bedrijven als ASML etc meenemen.
Inderdaad, door hun sancties creert de VS de volgende generatie concurrenten voor hun eigen bedrijven, en trekken ze ons ook mee in die negatieve spiraal.
Zulke dingen moedigen China enkel maar aan om zo snel mogelijk hun spullen zelf te gaan ontwikkelen.
Door hun planeconomie kan China enorm snel schakelen, je staat er versteld van hoe snel dingen in China gerealiseerd kunnen worden, als de overheid er volledig achter staat, zonder gehinderd te worden door zoals hier aktiegroepen die achter elke hoek klaar staan om ieder initiatief de grond in te boren of jaaaaren te vertragen met eindeloze verzetsprocedures en processen.

Chinezen worden enorm aangemoedigd om STEM opleidingen te volgen, en er zal daarmee steeds meer aan eigen "goedkope" ontwikkeling gedaan worden, waartegen we vervolgens hier gaan zeuren dat het hier arbeidsplaatsen kost en onze economie schaadt.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 22 juli 2024 20:20]

Voor het produceren van semiconductors zijn machines, grondstoffen, materialen, halffabrikaten uit 60 landen nodig. Alsof China die allemaal in eigen hand heeft. Spoiler, hebben ze niet.

Alleen China stuurt propaganda de deur uit, door influencers youtube video's te laten maken, die suggereert dat ze de geheimen van de ASML machines hebben achterhaald en kunnen namaken? Machines van ASML behoren tot de meest geavanceerde machines in de wereld, zo niet zijn het meest geavanceerd.

Vooralsnog is het enige tastbare dat we uit China zien is dat Huawei een mobiele processor bakt op DUV machines van ASML, tegen waarschijnlijk 3 tot 5 keer de kosten, dan als ze EUV machines zouden kunnen gebruiken. Opschalen kan niet, want daarvoor hebben ze niet genoeg DUV machines, en daardoor is de mobiel waarin deze eigen processor zit verwerkt alleen in China te verkrijgen. Zeg ik maar even niets over hoe powerfull deze processor in werkelijk is.

De ontwikkeling van EUV is al voor het jaar 2000 begonnen, en de doorbraak was er in 2016 met de eerste machines die voldoende throughput leverde en acceptabele yields. Denk jij dat die Chinezen zomaar een doorbraak hebben? dat ze op alle fronten wel even ASML kunnen nabouwen? ASML integreert in haar machines technologie uit Amerika (lasers) en Duitsland (lenzen) en dan doen we nog vele landen tekort waaruit ook heel veel technologie komt. Smijten ze heel veel software tegen aan en verkopen de machine dan aan alleen de beste chipbakkers.

Op de machine van ASML kun je niet eens een volledige chip bakken, daarvoor heb je ook nog andere machines nodig. En dan nog, denk je echt dat Intel, Samsung, TSMC, hun eigen fabrieken sluiten en op de knieen vragen of de Chinezen hun chips willen bakken, of nog erger, dat iedereen failliet gaat en we overmorgen een Chinese Cintel, CIAMD, CINvidia hebben?
Je moet verder kijken dan nu. Ze hebben ASML personeel in dienst genomen, afhankelijk van welk personeel dat is (voor hetzelfde geld was het de schoonmaker), kan dat een opleving geven. Verder kun je veel uit publicaties en vooral patenten halen. Patentschending hoeven ze voor ontwikkeling of interne markt geen rekening mee te houden.

Je kunt stoer een spoiler geven. Voorlopig hebben instabiele landen (China, Rusland, al die apenlanden in Afrika) de meeste resources. Dat is een kwestie van tijd. Net zoals de opschaling.

Jij denkt dat China op de grond blijft zitten, dat gaat niet gebeuren. Gaat dat snel? Nee, ze hebben bewezen dat kopieren erg lastig is en hun kopien vaak troep zijn. Maar wanneer de nood hoog is en de tijd verstrijkt, gaat dat vanzelf een betere kant op.
Het nabouwen van ASML machines hebben ze in China al geprobeerd met eerdere generaties (DUV). Het gaat echter niet alleen om het ontwerp van de machine kopiëren, maar ook om de enorme supply chain van bedrijven die de meest hoogwaardige componenten leveren. En daarnaast een enorme groep mensen die nodig is om deze machines te assembleren, testen en onderhouden.

Het is echt geen eenvoudige klus om dat op te zetten. Helemaal niet omdat je moet beginnen met machines van een lagere complexiteit om zo stap voor stap de kennis en kunde op te bouwen. Maar voor die minder complexe machines is er bijna geen markt want die is al verzadigd door ASML (en Canon en Nikon machines).

Dus je moet jaren (zo niet decennia) geld (miljarden) blijven pompen om iets op te bouwen waar je pas iets aan hebt op het moment dat het een beetje op het niveau komt waar de rest nu is.

Tegelijkertijd hebben de high tech bedrijven in China behoeft aan moderne chips om te concurreren met westerse bedrijven. Dus het geld blijft stromen richting het westen en de Chip bedrijven in China hebben geen afzet markt omdat ze met hun China Litho tool veel te ver achteraan lopen. Geen afzet markt betekend ook geen geld om te investeren in innovatie en het ontwikkelen van je eigen tech.
Ik heb nooit gezegd dat het een gemakkelijke klus is. Het gaat meerdere decennia duren en miljarden hebben ze wel daar. Uiteindelijk komt er een moment dat ze op niveau zijn. China zoekt echt een manier, zeker door deze USA boycot, om onafhankelijker te worden op techgebied. Op moment dat ze dat zijn, is het een gelopen race. Zelfs nu kunnen ze wereld al lam leggen (nog even los van de financiele consequenties die ze daarna zelf ervaren....) omdat er extreem veel produkten uit China komen.
Je vergeet het spreekwoord "als de nood het hoogst is, is de redding nabij"
Door sancties van de VS, die ook gevolgd worden door hun politieke poppetjes in andere landen, wil china nu alles op alles zetten om daar onafhankelijk van te worden, en zet daar enorme middelen voor in om die dingen zelf te gaan ontwikkellen .
Niemand zegt dat het makkelijk zal zijn, maar China kan enorm snel schakelen als ze echt achter iets achter staan, en binnen een aantal jaren zullen we hier waarschijnlijk de discussie voeren dat onze markten weeral overspoeld worden met goedkope Chinese tech spullen, of dat we onze tech spullen daar niet meer kunnen slijten omdat ze ons ondertussen uit noodzaak bijgebeend hebben.
M.a.w.: gebruik geen Amerikaanse technologie als je wereldwijde business plannen hebt, want je weet maar nooit naar welk bedrijf of land je niet meer je eigen product mag leveren. Ons huidige kabinet loopt mooi in het gareel om de NAVO baan van Rutte niet te torpederen.

Het lijkt me toch wel een duidelijk beleid dat je als bedrijf moet voeren als je zekerheid wil hebben om je eigen plannen uit te voeren. Hopelijk heeft ASML in hun volgend product daar rekening mee gehouden.
Dat is zeker een nobel streven, om niet te afhankelijk te zijn. Echter, de produkten die ASML maakt zijn extreem complex en kun je lastig vanaf scratch even opnieuw maken.
Het beleid van de VS is om alle technologische partners terug te brengen naar de States. Dus ik sluit niet uit dat (ondanks de pogingen van Nederland) er binnenkort een miljarden subsidie komt, en de fabrieken van ASML (en het personeel) herloceren naar de USA.

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 22 juli 2024 20:20]

Zou het personeel dan en-masse verhuizen denk je?
Ben wel benieuwd hoeveel personeel nu al uit het buitenland komt. Ik denk dat dat best veel is.
Ongeveer 40% volgens nieuwsberichten. Vooral als ze van buiten Europa komen, kan de VS aantrekkelijker zijn dan NL als ASML verhuist of (waarschijnlijker) daar uitbreidt. Salarissen voor technisch personeel is daar hoger, belasting lager (als de Nederlandse expat regeling verloopt), en gezinshereniging is i.t.t. Nederland ook mogelijk voor de ouders.
Nee, maar dat hoeft ook niet.
Als eerste stap zet je een R&D-vestiging op in een ander land. Op de R&D zullen veel hoogopgeleide expats met zeer specialistische kennis werken die niet per se gebonden zijn aan Nederland en zij zullen vermoedelijk bereid zijn te verhuizen naar een ander stabiel (westers) land. En andere trek je andere expats en werknemers aan met een vergelijkbare opleidingen en skillsets.
Vervolgens verchuif je de R&D-onderzoeksbudgetten in een paar jaar tijd van NL naar het andere land. Zeer aannemelijk aangemoedigd door incentives, w.o. investeringssubsidies en andere (fiscale) voordelen.
Men start met de bouw van fabricagehallen, zodat de nieuwste hoogwaardige technologie aldaar ter plaatse geassembleerd kan worden.Kost meerdere jaren maar bij oplevering zijn de Nederlandse productiefaciliteiten verouderd. Deze kun je dan ook in een paar jaar tijd afbouwen en uiteindelijk sluiten.

Je kunt het nog verder versnellen door een buitenlandse CEO aan te stellen die niets met Nederland en/of historie van de onderneming heeft.
Dus ja het is mogelijk dat ASML binnen een tijdsbestek van 10 jaar kan verdwijnen uit Nederland.
Het verlies aan arbeidsplaatsen in de regio Eindhoven zal men voelen vooral in de bedrijven rondom ASML.
Je kunt het nog verder versnellen door een buitenlandse CEO aan te stellen die niets met Nederland en/of historie van de onderneming heeft.
De nieuwe CEO/opvolger van Peter Wennink is een Fransman, dus je weet het maar nooit

Ik verwacht zelf dat ASML voorlopig nog wel in nederland blijft, zeker gezien de huidige investeringen/uitbreidingen die nog volop in Veldhoven gedaan worden.

En ja het klopt dat ASML en grote hoeveelheid buitenlands personeel heeft, maar de basis van ASML is Nederlander of aardig gesetteld in Nederland. Die mensen zullen niet snel te porren zijn voor een move naar het buitenland.
Dat is altijd al het beleid geweest van de VS.
Kijken waar de interessante bedrijven en onderzoekers zitten, en met een zak vol centen die naar zich toe lokken, om dan hun technologie als Amerikaans te bestempelen en als wereldwijd chantagemiddel in te zetten.

Je moet maar eens wat wetenschappelijke papers van Amerikaanse universiteiten bekijken, hoeveel buitenlandse namen daar niet in voorkomen, enorm veel aziaten trouwens.
100% mee eens. ASML is beursgenoteerd dus uiteindelijk beslissen de aandeelhouders of ze in NL moeten blijven of niet. En die geven in de eerste plaats om rendement, niet om NL.
Kijk maar wat er gebeurd is met Unliever en Shell.

Investeren zodat tech bedrijven in NL blijven is prima, maar NL zou er verstandig aan doen om zich niet alleen maar te focussen op ASML maar ook bv op startups.
Maar daar hebben de ministers of gemeente bestuurd niks aan. Die vinden het alleen maar mooi om ASML op hun portfolio te zetten dat ze daar regelingen mee hadden getroffen. Geld boeit ze echt niet, want komt niet uit hun portemonee
Het is gewoon symboolpolitiek. Topman van ASML klaagt over beleid NL en dreigt met verhuizing naar buitenland; ministers bedenken snel even een paar maatregelen voor ASML: probleem zogenaamd opgelost.

De gedachte dat ASML maar een van de vele techbedrijven is die allemaal last hebben van het Nederlandse beleid was kennelijk een brug te ver.
Waarom zou je je best niet doen om het grootste Europese techbedrijf hier te willen houden? Aan de ene kant wordt er hier constant geklaagd dat we qua technologie achterlopen, maar zodra er iets is waar we voorop lopen mag dat blijkbaar gewoon weggaan.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 20:20]

Maar we hebben er vrij weinig aan als de VS zich met de zaken bemoeien. Het wordt nu als drukmiddel gebruikt, van onze "trots"!
Ik vind het schandalig weinig dat de overheid voor brainport heeft gedaan. ASML meest belangrijke bedrijf van europe/wereld, en de meeste techniek van europa is in regio eindhoven.
Edit: verkeerde gereageerd

[Reactie gewijzigd door Rogers op 22 juli 2024 20:20]

Ze zijn al uitgebreid naar het buitenland, maar als ze geen reële mogelijkheden hebben om hier uit te breiden gaan ze dat natuurlijk niet doen.
De vraag naar minder complexe chips (grotere formfactor) stijgt doordat we richting een oorlogseconomie gaan met alle daarbij behorende technieken. Daar kan ASML helemaal niet van profiteren, dus ik verwacht vooral voor clubs als het laatst getroffen Nexperia, Besi en NXP gouden tijden.

Nog een argument is dat het natuurlijk esthetisch mooi is, dat je een 'kleine' smartphone of laptop kunt produceren met veel processorkracht, maar in tijd van nood en schaarste, maakt de formfactor van het device ook minder uit.

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 22 juli 2024 20:20]

De vraag naar minder complexe chips (grotere formfactor) stijgt doordat we richting een oorlogseconomie gaan met alle daarbij behorende technieken.
Als dat al zo is dan gaat dat nog lang niet ten koste van complexe chips hoor, die leunt op vraag vanuit de consument en AI, en die vraag is er gewoon nog (onverminderd).

Er is nu gewoon wat weggevallen (China) en daar is de deuk even van, zoals ze zelf al zeggen verwachten hun (itt jou) dus wel gewoon verdere groei:
Dassen zegt dat ASML verwacht in de tweede helft van het jaar meer chipmachines te verkopen, waardoor de jaarcijfers vergelijkbaar moeten zijn met die van vorig jaar.
Dus mij lijkt het dat jou conclusie nogal voorbarig is!
Nog een argument is dat het natuurlijk esthetisch mooi is, dat je een 'kleine' smartphone of laptop kunt produceren met veel processorkracht, maar in tijd van nood en schaarste, maakt de formfactor van het device ook minder uit.
Formfactor maakt natuurlijk wel uit voor consumentenproducten, en het besef van nood is er helaas nog nergens, en stroom (verbruik dus) is wel degelijk schaars vooral voor datacenters maakt 10% zuiniger dat je in hetzelfde datacenter dus 10% meer hardware kan laten draaien. Dat maakt juist enorm uit, zeker als je weinig nieuwe datacenters meer mag bouwen. En waar komt de grootste vraag van complexe chips vandaan? Juist datacenters...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:20]

Ik denk ook niet dat het wegvallen van China geen rol speelt, maar dat de daling ook te verklaren is door een verschuiving van de vraag (dat is een gevoel, niet gebaseerd op data). Verder blijft ASML natuurlijk relevant voor AI/high-tech/computing toepassingen.

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 22 juli 2024 20:20]

vergeet niet het varkensmarkt effect. Tijdens de Coronapandemie is de vraag geëxplodeerd, op basis daarvan zijn ook meer orders binnen gekomen.
doordat we richting een oorlogseconomie gaan
daar is momenteel helemaal niet geen sprake van .
denk je het zelf ? overcapaciteit ?
de vraag naar electrische apparaten stijgt juist enorm. alles word electrisch, geopolitiek ziet er niet best uit.
en jij denkt dat er overcapaciteit is.
ASML kan enkele machines niet leveren aan China, daarom ziet het een flinke daling.
Dank de US maar hiervoor, dit zijn klappen voor ons hier.
ASML heeft een oplossing, want ze verplaatsen de fabriek nu naar Frankrijk, daar zijn geen export issues. probleem opgelost, NL banen verdwenen, alsnog chips export.
wie is de dupe, juist NL, wij hier.

[Reactie gewijzigd door namelessness op 22 juli 2024 20:20]

Bedenk dat de fabriek van ASML vooral een assamblagefabriek is en dat een heel groot deel van de toelevering hier in NL zit. Waar de componenten aan elkaar geschroefd worden maakt dan niet zo heel veel meer uit...
Ik denk dat jij je verkijkt op de complexiteit van deze machines. Het is in de verste verte niet zo eenvoudig als componenten aan elkaar schroeven. Daarnaast worden er ook veel componenten in Veldhoven gemaakt.
Ik verkijk me niet. Ik zit ertussen. Nederlandse bedrijven als VDL-ETG, Technotion en NTS om er een paar te noemen maken hele componenten en zijn groot geworden dankzij ASML.
Het is 1 verhaal bij deze zeer complexe technologie. Zonder ASML blijven machines niet draaien. De zogenaamde 'after services' waaronder onderhoud en vervanging is een essentieel onderdeel van ASML en wel op locatie waar de machines staan.

Vandaar ook dat de VS wil (eist) dat ASML hiermee stopt in China.
Heerlijk, die oversimplificatie van de werkelijkheid.
Dat zal niet zomaar gebeuren. Ik hoor elke keer mensen spreken over het verkassen uit Velhoven naar land X, Y of Z maar ik vrees dat eenieder niet inziet wat er bij zo'n verhuizing komt kijken!
In Veldhoven alleen al heeft AMSL 12.000 medewerkers. Die verhuis je niet zomaar en al helemaal niet gemakkelijk naar zoiets als Frankrijk.
Weet je hoeveel proxy bedrijven ASML hanteert in de regio? Die zitten allemaal in de buurt van de huidige campus. Ook dat wordt een enorm probleem en kostenpost. Prepareren van de machines voordat ze verstuurd worden? Dat is cleanroom werk en wordt geloof ik nog steeds door ETG gedaan (VDL afdeling).
En zo zijn er nog tientallen kleinere bedrijven die heel specifieke problemen oplossen of diensten leveren voor ASML. Allemaal in omgeving Eindhoven/Veldhoven.
Ook de TU/e (heeft een goede band met ASML) is niet blij als ASML vertrekt. De aantrekkingskracht voor talent daalt daarmee, en dat is voor ASML juist weer een resource pool van verse Msc/Bs afgestudeerden.

Al met al hoor ik mensen in de media en op internet allerlei dingen roepen over ASML zonder dat ze echt weten waar ze het over hebben. Dat je bang bent dat ASML uit NL verdwijnt kan ik me voorstellen, want het is een gigantische bron van inkomsten, niet alleen voor Brabant. Maar de kans dat dat binnen aanzienlijke tijd gebeurd is nagenoeg nihil.
Tuurlijk ASML is meer dan een onderdeeltje, maar als in een paar jaar tijd Apple een deel van de productie kan verplaatsen naar India, waarom zou ASML niet een deel van hun productie kunnen verplaatsen naar een land dat misschien een beetje meer meedenkt. Met een land dat misschien meer subsidieert. Met een land dat misschien aantrekkelijker is voor expats (de politiek lijkt er alles aan te doen om kennismigranten weg te houden).

Uiteindelijk is ASML belangrijk en dient overheid zij het lokaal, zij het nationaal samen met ASML te kijken hoe ze een gezonde markt kunnen behouden. Nederland ondanks dat we ons graag verkopen als handelsland wordt gewoon met de dag minder interessant.
Omdat de productie van een iPhone niet te vergelijken is met de lithografie machines van ASML op het vlak van complexiteit.
Jezelf en andere geven aan dat ASML ietwat complexer is dan wat Apple doet, en hoewel in techniek je gelijk hebt, maakt de supply chain van Apple niet eenvoudiger op. Net zoals ASML heeft Apple een supply chain met duizenden suppliers en dan nog een veelvoud van sub suppliers.

Uiteindelijk staat de complexiteit los van de situatie. Het voortbestaan van ASML is afhankelijk of men in Nederland wilt werken en net zo goed of ASML in Nederland wilt blijven. Zo ben ik een expat en woon ik wat graag in een land waar men niet neuzelt over de hoogte van mijn inkomen, de overheid niet 45% in de pocket steekt, waar ik wel extra voordeeltjes mag behouden inclusief dividend uitkeringen.

Nederland maakt het heel moeilijk voor ASML om mensen aan te trekken en dan heb ik het nog niet over een visum aanvraag voor een kennismigrant, toevallig heb ik dat voor mijn vrouw in NL gedaan, wederom hoe dat verloopt staat haaks op wat Nederland pretendeert te zijn, een kennis economie.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 22 juli 2024 20:20]

Jij vergelijkt een broodjes zaak die gaat verhuizen met een autofabriek...
Verdiep je eens in de materie en schrijf het dan nog een keer.
Het verschil is dat er miljoenen iPhones per kwartaal gemaakt worden, ook een complex ding maar massaproductie, ASML produceert maar 20 machines per kwartaal, die worden primair met de hand in elkaar gezet.
In Frankrijk, of waar ASML ook de assemblage wil laten plaatsvinden, zal het ook last hebben geopolitieke verhoudingen.

ASML heeft een licentie op EUV verkregen van EUV LLC, een Amerikaans bedrijf. Daarnaast gebruikt ASML technologie welke in de VS is ontwikkeld. Dat betekent volgens Amerikaans recht dat de VS daar iets over te zeggen heeft. Die invloed kan de VS ook uitoefenen zodra ASML (deels) naar een ander verhuist.
Sowieso zie ik Frankrijk niet echt als optie. De arbeidsvoorwaarden zijn daar veel te beklemmend
Nee, de productie is volgens verwachtingen. En "even" 12000 medewerkers verhuizen en alle infrastructuur, natuurlijk een kleine actie zo vanaf je computerkamertje bedacht.
Frankrijk, daar zijn geen export issues.
Waarom zou de export daar niet beperkt zijn? Denk niet dat de VS op Frankrijk geen druk gaat uitoefenen om het te verbieden mochten ze daar naartoe gaan.
Frankrijk heeft een veel betere relatie met China, daarnaast bied Frankrijk tegengas aan VS.
Zie vb geopolitiek maar naar duikboot deal met australie.
Mark/NL moest onder druk van de VS zwichten en perse bepaalde ASML machines verbieden voor export naar China. Dit heeft uiteraard negatieve invloed op de omzet, dat is geen hogere wiskunde.
ASML's reactie is niet perse verplaatsen van productie naar frankrijk, maar verspreiden van risico's.
het ziet zelf ook in dat NL een risico land is, dat niet perse positief is voor ASML's groei curve. teveel belemmeringen is niet goed voor ASML, NL heeft een te beperkt talentpool.
denk je het zelf ? overcapaciteit ?
de vraag naar electrische apparaten stijgt juist enorm. alles word electrisch, geopolitiek ziet er niet best uit.
en jij denkt dat er overcapaciteit is.
Wel heel erg simpel gesteld. Dat er veel vraag naar een bepaald product is, wil niet zeggen dat er geen overcapaciteit kan zijn bij de toeleveranciers. Dat er een daling is doordat er bepaalde machines niet aan China geleverd kan worden, is zeker waar. Maar het één sluit het ander niet uit.
Jouw idee van het verplaatsen van de fabriek naar Frankrijk is nooit een optie geweest. ASML wil uitbreiden en de vraag was of ze dat in Nederland zouden doen of in Frankrijk. En zelfs het uitbreiden in Frankrijk zal nu wel van de baan zijn, alleen al door de diverse investeringen die gedaan worden in de regio Eindhoven.
Dus er is in Nederland niemand de dupe en ook jij niet.
ASML kan enkele machines niet leveren aan China, daarom ziet het een flinke daling.
Dank de US maar hiervoor, dit zijn klappen voor ons hier.
Het enige effect van die sancties is voorlopig dat er plaatsen in de wachtrij vrijgekomen zijn voor andere chip-fabrikanten. Er wordt geen machine minder door geleverd.
bedoel je dat via een omweg het alsnog geexporteerd kan worden ofzo ?
Zonder medeweten van ASML zal dat lastig zijn. Die machines moeten door werknemers van ASML eerst bij de klant afgesteld en ingeregeld worden, voordat de klant chips kan gaan fabriceren.

Wat ik bedoelde is dat Intel, Samsung, TMSC en andere chipfabrikanten genoeg bestellingen hebben gedaan dat er voor de komende jaren nog een flinke wachtlijst is. Wanneer door sancties Chinese klanten op die wachtlijst wegvallen, zijn er voldoende andere klanten die hun machines wel iets eerder geleverd willen krijgen. (Gaat natuurlijk niet voor iedereen op. Wanner je FAB pas in 2026 klaar is, kan je ASML niet vragen om alvast in 2025 te leveren. Maar wanneer je al een plekje vrij hebt voor geplande uitbreiding, kan je die uitbreiding misschien een jaar vervroegen wanneer én de voorziene vraag naar chips er is én ASML een plekje vrij heeft op de wachtlijst.)

Uiteindelijk zal ASML minder machines gaan leveren wanneer ze niet aan Chinese klanten mogen leveren. Maar voorlopig word de verkoop nog gelimiteerd door de productiecapaciteit en het tempo waarin ze die uit kunnen breiden en niet door de vraag.
Met de sancties, oorlog en inflatie verbaast het me niets eerlijk gezegd, en ik geloof wel dat het in de 2e helft van het jaar weer goed gemaakt wordt met hun cijfers. Als ik me niet vergis hebben ze nog enkele goedlopende contracten van enkele jaren, dus voor nu 'n mooi moment om wat aandelen bij te kopen dankzij de daling ;)
Disclaimer: Alles wat bekende informatie is, zit al in de aandelen prijs berekend. Ik zou beleggingsadvies zeker niet overnemen van comments op Tweakers.
Daarom koop ik zelf wel bij, en geef ik sowieso nooit advies. Het is niets meer dan mijn eigen handelen. Ik ben wel van mening dat de >20% lagere bruto winst ervoor zorgt dat er vandaag (en misschien de komende dagen) een mooie dip ontstaat door mensen die hun winsten nemen.
Welke daling? Ze staan 2% in de plus en niet ver van hun all time high.
Ik vind ze aardig overgewaardeerd nu.
Ik heb ze vandaag nog niet in de plus zien staan. Slot gisteren was 913.40.
Ik vind ze juist ondergewaardeerd, obv groeiverwachtingen. Heb je een DCF gemaakt of "voel" je dat het overgewaardeerd is?
Ikzelf heb de berekening gemaakt dat ze rond de 1500-2000 waard zijn, obv van ~15% groei voor 15 jaar. En dat is een voorzichtige inschatting.
Mijn eigenlijke inschatting is 20% groei voor 25 jaar.
Met dank aan de V.S., onder wiens druk wij gestopt zijn met het leveren van oude (DUV) én nieuwe (EUV) machines aan China. Plus - en dat is nog het belangrijkste - in plaats van dat Nederland met ASML een onbetwiste wereldmonopolist in handen houdt in wat misschien wel de meest cruciale technologie van deze eeuw is, zet China nu alles-op-alles om hierin onafhankelijk en zelfvoorzienend te worden. Denk je dat Nederland met 17 miljoen mensen plus wat overheidssubsidies kan concurreren met China met 1.4 miljard mensen en daarbij inmiddels de meeste/beste universiteiten, ingenieurs, onderzoek, patenten, robots, etc. van alle landen ter wereld? Én het enige land dat (behalve de VS met Silicon Valley) een eigen serieuze software-industrie heeft.

Nee, dat gaan wij niet redden. En daarmee is dit het allerdomste wat wij als Nederland ooit hebben gedaan. De progressie die China dusver gemaakt heeft (met verfijnde toepassing van de oude DUV machines) heeft menig commentator al verstelt doen staan. En ik ben bang dat dit alleen nog maar het begin is van slecht nieuws voor ons 'pareltje'.

Ps. in algemene zin ben ik vóór concurrentie ipv monopolisten, dus uiteindelijk vind ik het als consument niet erg. Maar vanuit strategisch oogpunt voor Nederland is dit een verbijsterend kunstje jezelf in de voeten schieten. Wat trouwens niet nieuw of uniek is. De EU doet dit al decennia vis-a-vis de VS.

[Reactie gewijzigd door Gulpen op 22 juli 2024 20:20]

Wat overtrokken, ASML heeft aangegeven dat de tweede helft van 2024 beter zal gaan. Bovendien betreft het een cyclische markt. Dus er zijn ups 'n downs, niets nieuws onder de zon. Mensen (met ervaring) die investeren snappen dit.
1,4 miljard tegen 17 miljoen?
Die 17 miljoen is denk ik wat laag want ASML is niet alleen Nederlands. Zoals gezegd de knapste koppen komen samen en maken wat ze maken. Dus heel veel nationaliteiten die daar samen werken. Allemaal de slimste op de niche die nodig is.

Dan even hebben over cultuur of mindset van 1.4 miljard mensen die heel hard werken en goeie universiteiten hebben. Maar hoe maak je creatief en in samenwerking z’n machine?

Waar wij als Nederlanders slecht in zijn is “repeterend werk tot de uiterste precieze” dat werkt in landen als China, Taiwan heel goed. Maar wij zijn goed in het in elkaar zetten van hele complexe precieze dingen die bijna “one off or only a few” zijn.

Natuurlijk gaat China dat redden maar in welke tijd. Ze weten zelf dat ze 10 jaar achter liggen en dat loop je niet in een jaar in.

Zie het als RedBull tegen Alphine in de Formule 1. Als je de organisatie niet op orde hebt doe je niet mee voor de prijzen.
Uiteindelijk is semiconductor equipment markt cyclisch. Door geopolitiek gedreven subsidies gaat de huidige cyclus veel zwaarder zijn. In enkele jaren zal er een gigantische overcapaciteit bij de fabs zijn. De honderden miljarden die zijn geinvesteerd zullen moeten worden terugverdiend door chipconsumptie van consumenten en bedrijven. Het is maar de vraag of LLMs dat via een betaalmodel op kunnen brengen.

[Reactie gewijzigd door TLLRS op 22 juli 2024 20:20]

5 miljard omzet en de helft is bruto winst. Lekker hoor.
Maar je moet eigenlijk naar de net profit kijken. Die is nog steeds goed, maar dat moet je ook hebben in een high-tech sector. Daar overleef je niet met supermarktmarges.
Interessant om te kijken wat dit met de koers doet. Op het moment van schrijven 3% lager dan gisteren (dus alom toch teleurstelling tav cijfers, ondanks eerdere waarschuwingen), maar wel ruim 50% hoger dan vorig jaar (wat in de regel betekent dat de toekomstige winstverwachting beter is dan destijds).

Meeste groei zat in half jan - half maart. In die periode groeide de AEX ook, maar niet zo hard (https://portfolioslab.com/tools/stock-comparison/%5EAEX/ASML)

Wat was het nieuws rond ASML in deze periode?
nieuws: 'Nederland exporteerde vlak voor verbod nog veel chipmachines naar Ch...
nieuws: ASML leverde vorig jaar 53 euv-systemen
nieuws: Intel kondigt nieuwe chipproductieroadmap aan, 14A-procedé gebruikt h...
nieuws: ASML bereikt 'first light' met eerste high-NA-euv-machine
nieuws: 'Nederlands kabinet werkt aan plan om ASML binnen Nederland te houden'

Lijkt er dus op dat het overall toekomstbeeld positief genoeg is, en er inderdaad sprake is van een overgangsjaar.
Boeing heeft dat ook eens gedaan door zijn productie van Seattle naar Chicago te verplaatsen voor het behalen van een beter financieel rendement. Ondertussen weten wij allemaal hoe dat op de lange termijn resulteerde met de 737 MAX.

In mijn omgeving zie ik exact hetzelfde gebeuren, ICT, de kwaliteit, effectiviteit en de snelheid is niet wat het was. Omdat het goedkoper moet.

Ze willen meer financiële rendement bij ASML, over 20 jaar zien wij wel weer, zonder ASML.
Mag nog wel iets lager met die praktijken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.