'Nederlands kabinet werkt aan plan om ASML binnen Nederland te houden'

Het Nederlandse demissionaire kabinet werkt volgens De Telegraaf achter de schermen aan een strategie om ASML binnen te houden. De chipmachinefabrikant zou overwegen om in Frankrijk uit te breiden, wat het kabinet wil voorkomen.

Verschillende ministeries zouden aan de strategie meewerken. Volgens de Telegraaf-bronnen heeft de strategie de naam Beethoven gekregen en wordt hiervoor gekeken naar wat nodig is om de chipmachinemaker binnen Nederland te houden. De bronnen zeggen dat ASML 'een aantal wensen' heeft neergelegd en hierbij zou hebben gezegd dat uitbreiden in een ander land, zoals Frankrijk, voor ASML een optie is.

ASML uit al langer zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. Veertig procent van ASML's personeel is niet-Nederlands; het bedrijf is daarom gebaat bij soepele wetgeving rondom kennis- en arbeidsmigratie. De Tweede Kamer nam echter onlangs een motie aan van NSC-voorzitter Pieter Omtzigt om de belastingkorting voor expats af te bouwen. ASML wil wel in Nederland groeien, zei ASML's cfo Roger Dassen eerder dit jaar tegen Tweakers, 'maar dan moet dat wel kunnen'. Daarnaast zegt een Telegraaf-bron dat het woningtekort in Nederland 'met argusogen wordt bekeken'.

In Frankrijk zou het klimaat juist gunstiger zijn door investeringen vanuit de overheid. Daarom zou ASML een uitbreiding in dat land overwegen. Demissionair minister-president Mark Rutte heeft woensdag een gesprek met de Franse premier Gabriel Attal, onder meer over het concurrentievermogen. Daarvóór heeft Rutte samen met demissionair minister van Economische Zaken Micky Adriaansens een gesprek met ASML's ceo Peter Wennink.

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-03-2024 • 10:56

411

Submitter: wildhagen

Reacties (411)

411
404
187
0
0
162
Wijzig sortering
Je zou het bedrijf eventueel kunnen overhalen hier te blijven investeren door ze bijvoorbeeld vrij te stellen van betalen van belasting. Of stel ze vrij van bepaalde wetten op bijvoorbeeld arbeidsrecht-gebied, zodat ze zelf kunnen bepalen hoe ze met personeel omgaan, zonder dat ze aan (delen van) de wetgeving hoeven te voldoen?

Of geef ze bijvoorbeeld het recht om meer woningen in Veldhoven op te kopen tegen voor hun gunstige condities, zodat ze meer ruimte krijgen voor uitbreiding op de huidige lokatie.

Op die manier wordt het ook aantrekkelijker voor hen om te blijven wellicht, en bereik je dus het gewenste doel?
Wat heeft 'de burger' eraan een aan groot bedrijf geen belasting meer hoeft te betalen en ook nog een groot gedeelte van het personeel uit expats bestaat? Dan voegt het bedrijf op het strategisch belang na niet heel veel meer toe aan de Nederlandse economie.

Om een enkel bedrijf in Nederland vrij te stellen van bepaalde gedeeltes van het arbeidsrecht lijkt mij juridisch ook niet helemaal zuiver.
Die expats betalen gewoon inkomstenbelasting. Dat geld komt in de staatskas terecht.
Plus dat er rond zo'n bedrijf nog veel meer mensen werken, van catering tot vervoer. Die allemaal geld verdienen wat via ASML binnenkomt.
Daarom is het belangrijk om de "maak"-industrie (het maken van fysieke producten) te behouden, dat behoud kennis (onderzoek & ontwikkeling, fabricage zelf etc. ) in Nederland en creëert afgeleide banen (met een factor van 2-4).

Hoog opgeleide expats zijn slechts een beperkt deel van de arbeidsmigranten. De vraag is hoe voorkomt men dat dezelfde fouten gemaakt worden die in de jaren 50-60 zijn gemaakt en er migranten naar Nederland zijn gehaald zonder afgeronde basisopleiding (basisschool), voortgezet onderwijs of lager beroepsonderwijs en mogelijk een geheel andere culturele achtergrond.
In de tijd gezien begrijpelijk, de verwachting was dat het van tijdelijke aard zou zijn en het merendeel zou terugkeren naar het land van herkomst.
M.i. betekent dit dat men "ingangseisen" mag stellen, een bepaald kennisniveau (basis- en voortgezet onderwijs) en praktisch gericht lager beroepsonderwijs. Hier ligt m.i. de uitdaging.

Het is opvallend dat een groot deel van de Oekraïners aan het werk is (los van de vrijstellingsregeling werkvergunning) m.i. is dat voor een groot deel toe te schrijven aan opleiding en praktische (werk)ervaring.

@downtime Ja, Oekraïners mogen direct werken (vrijstelling werkvergunning) terwijl andere migranten dat niet per direct mogen, maar zodra deze groepen dit wel mogen (met werkvergunning) is de arbeidsparticipatie vele malen lager. Ook de salariëring is lager.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 22 juli 2024 16:04]

ASML is dus een prima voorbeeld van zo'n "maak-industrie". Er worden apparaten ontworpen en apparaten gemaakt, bij hetzelfde bedrijf.
Het is opvallend dat een groot deel van de Oekraïners aan het werk is (los van de vrijstellingsregeling werkvergunning) m.i. is dat voor een groot deel toe te schrijven aan opleiding en praktische (werk)ervaring.
Dat zoveel Oekrainers werken staat niet “los van de vrijstellingsregeling werkvergunning”. Het hele doel van dat stelsel is juist om het werken door vluchtelingen te voorkomen. Geen wonder dat mensen met een vrijstelling massaal aan het werk zijn.
Ik herinner me nog dat ik en een Russische collega exact hetzelfde bruto salaris hadden, maar hoe die collega wel even 750 euro per maand meer netto uit te geven had. Dat is geen kattepis.
Die russische collega hebben wij niet voorzien van een opleiding, of gezondheidszorg de eerste 20jaar van z'n leven toen hij niet een berg belastinggeld opbracht.
Die collega betaald nog steeds btw, 30% inkomstenbelasting, en allerlei lokale lasten voor zn huisvesting. Daarnaast gaat die 750e met een beetje geluk ook gewoon naar Nederlandse ondernemers toe die aan hem zn huisraad hebben verkocht, of hem een auto verkopen.
Sja, maar hij kon ook een hypotheek van een ton hoger krijgen dan ik . Waardoor hij in een mooi huis van 180 vierkante meter kan wonen en ik het met hangen en wurgen met 120 vierkante meter moet doen.

En hij heeft zijn opleiding helemaal 100% gratis gekregen, terwijl ik 20.000 gulden moest gaan afbetalen. En zijn opleidingsniveau was werkelijk hoog. Zelfde met gezondheidszorg, die voor hem ook helemaal gratis was.

Hij was in de communistische tijd geboren, zeg ik er ook maar meteen bij. Hij moest er wel voor betalen door verplicht lid van de Komsomol te zijn. En toen het communisme instortte heeft hij het werkelijk heel slecht gehad.

Ik verwijt hem niks. Ik verwijt wel onze regering, die het hem zo aangenaam mogelijk wil maken, terwijl ik op meerdere vlakken voor zijn en mijn comfort moet betalen.

Het gaat mij niet om hem of andere arbeidsmigranten. Het gaat mij er om dat de overheid de kosten van de arbeidsmigratie doorberekent aan de eigen burgers. Want de arbeidsmigranten komen meestal uit wat wij 'achterstandslanden' noemen, terwijl de eigen burgers in 'het best geregelde land van de wereld' leven en volgens de overheid dus wel wat kunnen inleveren.

Dit begint nu nogal een politiek verhaal te worden. Laat ik er dan ook maar bij zeggen dat ik niet rechts stem, het volledig eens ben met de visie van de overheid, maar dat ik het alleen maar niet eens ben met de uitvoering van die visie. Ik voel me als de spaarpot waar ze hun mooie plannen mee bekostigen. Maar ik ben geen spaarpot, ik moet ook hard werken voor mijn geld.
Als je nou eens het plaatje omdraait.
De kosten voor jouw collega, zijn er onder aan de streep daadwerkelijk kosten? Of levert hij onze economie iets op?

Als hij je baas niks opleverd dan was hij er niet geweest, en als je baas er meer aan overhoud dan zonder dat je collega er was, dan is dat toch onder aan de streep goed voor 'ons'? Je baas betaald ook gewoon VPB, betaald ook loonbelasting, en heck, misschien betaald hij jou wel omdat hij het product waar jij aan werkt niet met 1 man kon produceren, maar er twee nodig heeft.

Je geeft overigens zelf al aan dat die 750e korting die hij kreeg in een groter huis gestopt werd, het blijft dus in Nederland waar 'wij' en dus ook 'jij' met zn allen financieel profijt van hebben.

[Reactie gewijzigd door killercow op 22 juli 2024 16:04]

Als je nou eens het plaatje omdraait.
De kosten voor jouw collega, zijn er onder aan de streep daadwerkelijk kosten? Of levert hij onze economie iets op?
Volgens mij neigt de dikte van dit plaatje naar 0. Als ik het namelijk nog eens omdraai, zie ik dat ik onze economie ook iets oplever.
Je geeft overigens zelf al aan dat die 750e korting die hij kreeg in een groter huis gestopt werd, het blijft dus in Nederland waar 'wij' en dus ook 'jij' met zn allen financieel profijt van hebben.
Ik snap dat niet. Als ik die 750e korting zou krijgen, zou ik die ook in een groter huis hebben gestopt en zou het ook in Nederland gebleven zijn, en zouden 'jullie' daar ook met z'n allen financieel profijt van hebben.

Maar het gaat verder. Ik betaal dus net zoals hij belasting, en evenveel. Maar hij krijgt weer terug, 750e per maand. Dat kan gewoon gezien worden als dat hijzelf 375 euro van zijn eigen betaalde belasting terug krijgt, maar ook nog eens 375 euro van mijn betaalde belasting.

Mijn belasting draagt dan dus 375 euro minder bij aan Nederland, en zijn belasting ook. Mijn belasting draagt dus wel bij aan zijn welzijn, maar niet aan het mijne. En dan praat ik nog niet over dat deel van mijn belasting dat bijdraagt aan Nederlanders die zelf niks bijdragen aan Nederland.

Nu heeft hij zijn en mijn geld dan toevallig uitgegeven in Nederland. Maar vele van deze werknemers geven het minimale uit in Nederland en schenken de rest aan hun familie in hun thuisland. Daar wordt dan dus belastinggeld onttrokken aan de Nederlandse maatschappij om het thuisland van de medewerker te sponsoren.

Zoals gezegd klaag ik niet over mijn collega of over andere buitenlandse werknemers, het zijn vrienden, de laatste 15 jaar heb ik gewerkt bij bedrijven waar ik voor 80%-90% buitenlandse collega's heb. En ik wil dat ook, want ze zijn een stuk interessanter dan de meeste van mijn Nederlandse collega's. NOFI, mijn Nederlandse collega's hebben gewoon simpeler wensen in het leven en zijn dus wat saaier. :)

Maar deze mensen hebben al grote voordelen door ueberhaupt hierheen te komen en hier te gaan werken. Waarom moeten ze dan nog meer voordelen hebben, en waarom moet dat ten koste van mij gaan? Hoe kan het dat mijn buitenlandse collega in staat is om beter te leven in Nederland dan ik? Waar is mijn beloning voor alle goedheid waartoe ik door mijn overheid word gedwongen?

Ik werk voor internationale bedrijven, die ook nog eens belastingvoordelen krijgen. Het enige dat ik er als Nederlander voor terugkrijg is werkgelegenheid. Nou... Werkgelegenheid is nou net datgene waar ik totaal geen gebrek aan heb.

Ik heb wel gebrek aan een leuke betaalbare woning die bij mijn sociale positie en mijn benodigdheden en wensen past. En mijn buitenlandse collega dus niet, op kosten van onder andere mijzelf.

[Reactie gewijzigd door RetepV op 22 juli 2024 16:04]

Tja maar zo kan je op alles vergelijkingen maken.. Het valt me echt op dat EXACT dit onderwerp zo enorm overbelicht wordt in Nederland. Echt OVERAL ter wereld heeft men geaccepteerd dat inkomens gewoon enorm kunnen verschillen, zelfs van je naaste collega’s.

Je ziet vandaag de dag vaak genoeg dat je 10 jaar netjes voor een bedrijf werkt, tussen de €3900-€5500 verdiend en opeens heb je 2 collega’s in een net andere rol die zowat even zwaar/complex werk doen, maar wel €100 per uur als ZZP’er betaald krijgen. Waarom, omdat hen net een rol hebben met meer krapte op de markt. Is dat fair dan? En de absolute ironie is dat dan waarschijnlijk nog word aangewakkerd door de eerder benoemde medewerker dan perse bijv. een senior wilt. Waar de werkgever dan in een nieuwe aanstelling daarvoor ook erg diep in de buidel mag tasten in deze krappe markt.

[Reactie gewijzigd door _Joe_ op 22 juli 2024 16:04]

Die eerste 20 jaar (soms ook langer... :/ ) worden dan ook voornamelijk door de ouders betaald...niet door het rijk. Dat het onderwijs meer geld kost dan dat de ouders betalen is wel waar - maar die ouders betalen vervolgens wel relatief veel belasting zodat kinderen relatief goedkoop naar school kunnen hier in Nederland ....

Natuurlijk zal er een verschil zijn - maar als je kosten uit het verleden gaat meeberekenen, hoever ga je terug dan? Tot de geboorte? Of verder? En die kinderen leveren ook weer wat op natuurlijk (qua belasting inkomsten).
Weliswaar met een fikse korting de eerste 5 jaar... :|
De winkels en bedrijven waar die ASMLers hun geld uitgeven betalen wel de volle mep belasting hoor. BTW, loonbelasting, ...
Op zich is dat niet vreemd. Nederland probeert weer kennis binnen te halen vanuit andere landen, omdat veel Nederlanders juist uit Nederland vertrekken door de lage salarissen en hoge belastingdruk.
Asml kan nagenoeg niets zelf. Alles is uitbesteed. Op de parkeerplaats staan autos van inleners
Kan je nagaan hoe groot hun invloed is. Ze houden buiten hun eigen medewerkers heel veel anderen aan het werk.
Hoorde ergens dat ze 800 bedrijven in de regio inhuren.

Niet te kortzichting. In de landbouw hoor je ook vaak dat het om slecht 60.000 boeren gaat, terwijl het daar om ongeveer 600.000 banen gaat.
Vergeet de hele supply chain niet!
Het hebben van ASML binnen Nederland geeft ons internationaal gezien flinke politieke macht. Dat is wat de burger er aan heeft.
Je bedoelt dat Nederland er last van heeft en risico’s loopt omdat het ons een speelbal in het conflict tussen grootmachten maakt. We moeten nu kiezen of we een conflict met China of een conflict met de VS willen over de export van ASML-machines. Dat probleem heb je niet als je tulpen of melkpoeder exporteert.
LOL.. we huisvesten het énige (ja, letterlijk het énige) bedrijf ter wereld dat in staat is machines te maken voor (hyper)moderne chips. De machtspositie die we hier als land mee hebben is echt ongekend en ja, daar horen ook lasten bij. Maar op geo-politiek gebied is dit echt een troef die we niet moeten verwaarlozen.
Nee, het geeft ons geen machtspositie, want we zijn niet in staat om zelfstandig te handelen. Wij hebben niet geweigerd om UEV-machines aan China te leveren. We werden door de VS gedwongen om dat te doen. Dat is geen macht. Dan ben je gewoon een stuk op het bord waarmee geschoven wordt.
Dit is ook gewoon in het belang van Europa als je het op politiek strategisch niveau bekijkt. Europa had echt wel harder opgetreden tegen de VS als men het er totaal niet mee eens was geweest. Er is nou eenmaal een enorm strategisch belang om China niet al te hard op weg te helpen. Dit reduceren tot 'een stuk op een bord waarmee geschoven wordt' is het niet begrijpen van deze complexe belangen.
Veel keus hebben we ook niet. Een groot deel van ASMLs onderdelen die benodigd zijn voor het bouwen van de machines komt uit de VS. Als wij niet meegaan in het embargo wordt de toelevering vanuit de VS stopgezet en is AMSL nog verder van huis.

[Reactie gewijzigd door JossKp op 22 juli 2024 16:04]

Veel minder dan je denkt.
Licht dat eens toe
Teveel IP details, dus daar ga en kan ik verder niks over zeggen hier.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 22 juli 2024 16:04]

het is weldegelijk in NL belang (en EU belang) dat China deze machines niet in handen krijgt. Het is mooi dat jij denkt dat de VS hier de doorslag geeft, de propaganda van onze regering heeft hier mooi gewerkt omdat als excuus aan te dragen.

Maar we worden door China van alle kanten schaak gezet, via grondstoffen, via oorlogen, via socials.. China is een enorme geo-politieke oorlog tegen de Westerse wereld aan het voeren, maar helaas zijn veel NL'ers (en westerse mensen) te druk met consumeren van shit die ze niet nodig hebben (ironisch genoeg vooral uit China) waardoor ze de naiviteit kunnen opbrengen om dit te negeren.

Het is echt cruciaal dat China die technologie niet krijgt of voorop loopt in de ontwikkeling ervan, want zodra ze ook maar de kans krijgen om ons niet alleen schaak, maar ook schaakmat te zetten, dan gaan ze daar geen moment over aarzelen.
De oorlog met China is op dit moment economisch en sociaal, niet geopolitiek. Dat wordt het pas als Taiwan wordt ingenomen, of de straat van Malakka wordt afgesloten.
Natuurlijk, want al die infrastructuur projecten in Afrika om grondstoffen te bemachtigen, hacken van staats- en bedrijfsgeheimen en niet echt, maar toch wel steunen van Rusland is puur economisch en sociaal…
Geopolitiek, het woord zegt het al, is het gebruiken van geografische eigenschappen voor politiek voordeel. Meest bekende voorbeelden zijn de Krim (wie de Krim beheerst, beheerst de Zwarte Zee), de Bosporus (toegang van/naar Zwarte Zee/Middelandse Zee), Suez kanaal, Panama kanaal, straat van Hormuz en straat van Malakka.
Je kunt prima deugen en ‘woke shit’ (whatever dat mag zijn!?) bezig houden en je defensie gewoon op orde hebben. Het een sluit het andere niet uit.
Daar gaat het niet om. De focus ligt verkeerd. We hebben last van welvaartsziekten. We zijn verwend en lui en ongemotiveerd.

[Reactie gewijzigd door Pe Nis op 22 juli 2024 16:04]

Eens, maar ook dat staat los van deugen en 'woke shit'.. Sterker, dat lui en ongemotiveerd zijn, staan daar volgens mij haaks op.
Ach, ter compensatie laat de USA nu Rutte baas van de NAVO worden, dus die houdt er tenminste nog een leuk baantje aan over.
Iedere vorm van macht heeft risico, maar niks voorstellen en geen kennis meer hebben heeft een nog veel groter risico want dat wil zeggen dat we weer geld moeten verdienen met fabrieken met gigantische uitstoten.
Ik heb niet gezegd dat ik ASML niet een mooi bedrijf vind wat hopelijk hier blijft. Maar met de lusten komen (bijna onvermijdelijk) ook lasten.
Daar heb je zeker gelijk in hoor.

Maar heb je liever een risico omdat je rijk bent, of een risico omdat je arm bent.

China is een risico voor ons omdat ze ons kunnen kopiëren,
Afrika heeft China als risico omdat ze alles opkopen (ofja, leningen verstrekken die ze niet kunnen terugbetalen waardoor ze eigenaar worden van vliegvelden, wegen, etc).
“Dat probleem heb je niet als je tulpen of melkpoeder exporteert. “

Dit argument snap ik dus compleet niet, hoor gelijke argumenten zo vaak. We leven in een land dat JUIST sinds de tulpen en melkpoeder leeft van; invloedrijk zijn, internationale (doorvoer) handel, internationaal denkwerk, etc wat Nederland op schaal zo enorm rijk heeft gemaakt. Bijna allemaal zonder een enorme fysieke export markt.

Nederland staat in de top 15 van rijkste landen GDP (PPP) per capita.

Elk land met belangen en die ook belangen faciliteert ( zowat alle welvarende landen ) hebben hiermee te maken. Dus daarom dat ik dat argument nooit echt begrijp.
Er hoeft maar 1 Trump te eisen dat we het aan een Amerikaans bedrijf verkopen en we zitten potentieel met een probleem
Gelukkig zou dat niet zomaar kunnen, want zou zou ieder land 'kunnen' eisen dat wij het aan een bedrijf in hun land te verkopen. Volgens mij is ASML een commercieel bedrijf.

Anders zouden wij van de VS kunnen eisen om 'Apple' aan een Nederlands bedrijf verkopen toch?
Ik denk dat je een beetje onderschat hoe groot het machtsverschil tussen de VS en Nederland is. Gelukkig hebben we ook een EU die het niet zou waarderen als de VS op die manier lidstaten onder druk zou zetten dus het zal in de praktijk niet zo’n vaart lopen.
Anoniem: 76058 @downtime6 maart 2024 12:57
Gelukkig hebben we ook een EU die het niet zou waarderen als de VS op die manier lidstaten onder druk zou zetten dus het zal in de praktijk niet zo’n vaart lopen.
De Amerikanen hebben gezegd als je aan China verkoopt, dat we je platleggen, en ... Hmmm, effen kijken hoeveel EUV ASML verkoopt aan China. Juist ... Dat is een directe marktverlies voor ASML (en dus bye bye winst) maar ja, de baas heeft gezegd wat niet mocht. De VS moet ASML niet opkopen om hun activiteiten te beïnvloeden of te beperken.
Uhm dat ligt wel wat gecompliceerder. Het is niet zomaar VS / EU tegen China en dan even een westers bedrijf restricties op te leggen.

Sommige cruciale tech in de EUV machines liggen onder Amerikaans patent (er bestaat een crossover van tech met Lawrence Livermore National Laboratory), sterker nog het gepatenteerde deel werd letterlijk gefinancierd uit hen overheids/defensie budget, dus dat de VS dit politiseert is eigenlijk wel heel begrijpelijk.

Het is gewoon lastig als een commercieel bedrijf uit eindelijk verzeild raakt in dit gedoe doordat er van dit soort gefinancierde patenten bestaan. Als dit overigens een Amerikaans bedrijf was zou niemand daar vreemd van op kijken binnen de VS.

Ik wil niet zeggen dat ze wel iets geprobeerd zouden hebben als het anders zat, beetje kijkend naar Huawei verkoop restricties zakelijk in de VS, maar dit maakt het wel heel voor de hand liggend om bezwaar te maken vanuit de VS.

En overigens denk ik eerlijk gezegd echt niet dat de VS simpelweg bye-bye winst zegt tegen ASML en hier echt wel op wordt gecompenseerd in het geval van een commercieel bedrijf, waar het voor hen zelf ook 80% van de vruchten van afwerpt. Nu werden al gelijk orders geplaatst na het verruimen van fabrieken in de VS (CHIPS act) en de EU volgt ook gelijk.

[Reactie gewijzigd door _Joe_ op 22 juli 2024 16:04]

Dan draait de VS ook Intel de nek om. Eens kijken hoe dat voelt.
Ja maar dat doen ze dus niet. Issue is niet verkoop van het einderproduct aan China, maar in hen ogen meer de marktwering maatregel om niet de overhand te krijgen in hen eigen chip fabricage met westerse tech/know-how.

Issue is wel een beetje dat het westerse denkwerk dan gebruikt wordt om het westen weg te concurreren met oosterse massaproductie en support waar je niet tegen op kan.🤷🏻‍♂️
Net zoals de EU het niet zou waarderen dat je een partnerland als de VS een nee verkoopt en geen gehoor geeft om een verbod in te stellen op levering van EUV apparaten aan China. Ik denk dat een VS meer invloed heeft op de EU in het algemeen dan één deelnemend landje dat heult met een land die het niet zo nauw neemt met mensenrechten, klimaat, copygedrag etc. etc. etc.
Juist - de expat discussie is niet zo'n probleem zou je denken maar gek genoeg komt uit die hoek (zo lijkt het) nu het probleem (omdat het minder interessant voor expats zou worden).

En expats zouden helemaal geen probleem moeten zijn in 1 Europa.... :9 En waar ASML zou zitten binnen Europa ook niet... maar dat is natuurlijk niet waar...
Niet alleen politiek macht maar ook technische macht.

Het zou echt een groot schandaal zijn als dit mooie bedrijf niet behouden blijft voor Nederland.
Nederland moet mooi naar de pijpen van de VS dansen, dat is de realiteit, en ja daar zullen ze af en toe wel wat borrelnootjes voor krijgen.
Mee eens. Het is strelend dat ASML in Nederland is gehuisvest maar als het een significant deel van zijn personeel ergens anders vandaan moet halen draagt dat niet bij aan directe werkgelegenheid voor Nederland. Natuurlijk betaalt ASML (nog) winstbelasting en zal waarschijnlijk ook zorgen voor indirecte werkgelegenheid i.v.m. toeleveringsbedrijven maar je kan je afvragen of zo'n groot en specialistisch bedrijf wel past in een klein land als Nederland. Alternatief is om vestigingen te beginnen in andere landen zoals b.v. Intel doet.
Natuurlijk draagt dat wel bij. Al die expats hebben ook kinderen: werkgelegenheid voor kinderdagopvang, scholen. Daarnaast ook de reguliere behoeftes: brandweer, politie, horeca, winkelpersoneel, bouwbedrijven, etc etc etc. De lijn aan mensen buiten het bedrijf die aan het werk is vanwege de aanwezigheid van ASML is ongekend lang. Dat is echt niet te onderschatten.

Dan laat er maar expats op af komen, zij besteden hun inkomen in Nederland.
Ja heel tof. je weet waar we een tekort aan hebben in NL:
Woonruimte en personeel. Dus de burger schiet hier niets mee op.
Beter een tekort dan een overschot - toch?
Zonder ASML zouden wellicht zelfs tot 200.000 mensen in de regio zonder baan komen zitten - dat heeft een enorme impact.
Beter een tekort dan een overschot - toch?
Je maakt een grapje, zeker? Op de woningmarkt is een overschot mijns insziens zeer gewenst. Dat drukt de prijzen, dus goed voor starters, waar we er veel van hebben en zorgt ervoor dat we in geval van een vluchtelingencrisis niet steeds noodopvang hoeven op te tuigen, maar deze (leegstaande) woningen kunnen inzetten. In plaats van dat we steeds moeten kiezen welke bevolkingsgroep we nu weer voorrang geven boven onszelf, kunnen we bij een woning overschot simpelweg de huiseigenaar compenseren voor het beschikbaar stellen van hun huis, zonder dat we continue de discussie moeten voeren dat mensen die al jaren wachten op een sociale huurwoning wéér langer moeten wachten.
Ik denk niet dat jij economie helemaal begrijpt of de huidige problematiek op beide casussen.
De burger heeft veel meer aan een tekort dan een overschot. Qua economie wil je geen overschot hebben op de woningmarkt en werkeloosheid.

En je zegt het zelf al: we hebben een tekort aan personeel. Ga je dan expats weren?
Juist niet een licht overschot is te prefereren.

Wie heeft het over weren?
Als je niet voor ASML werkt, dan woon je liever niet in Veldhoven. Dat hele huizen probleem is dus alleen relevant voor ASML binnen die regio. Het personeel wat extern aangetrokken wordt is relevant voor ASML, de meesten hebben specialisaties die ASML kennelijk niet uit Nederland kan halen, anders zouden ze dit wel doen.

Geopolitiek gezien is ASML wel relevant voor Nederland en dus moet de politiek hier stappen nemen, indirect betaald ASML hier ook voor via de betaalde belastingen.

Als laatste; Nederland is een postzegel op de wereld, en we mogen er best trots op zijn dat indien Amerika publiekelijk gaat klagen over de NATO/NAVO, onze minister president binnen kan lopen met een legertje vertegenwoordigers uit het Nederlandse bedrijfsleven (a.o. ASML) en dat er ineens geen woord meer gerept wordt over die NATO/NAVO door die Amerikaanse president ipv die postzegel te gaan benutten voor allerlei militaire infrastructuur met bijkomende geluidsoverlast en meer van hetzelfde dat andere landen moeten opzetten omdat ze geen ASML hebben.
heel leuk maar dit ruikt steeds meer naar chantage en daar moet je niet aan toegeven
Het is meer een soort feitelijkheid. Als je deze kies niet laat repareren ga je er veel last van krijgen, dat is geen chantage van je tandarts hoor.
Nee hoor het is meer te vergelijken met een tandarts die extra wil boren zodat hij zijn vakantie kan betalen.
Eenzijdig verhaal. Expats zijn vooral goed voor werkgevers. Ze dragen bij aan de economie maar politie brandweer en andere openbare voorzieningen horen daar niet bij want worden betaald door de overheid. De Nederlandse overheid is er in de eerste plaats voor zijn eigen burgers (e.g. werkgelegenheid; woning; nutsbedrijven; beschermen overstromingen; voedselvoorziening etc.). Ik weet niet of het massaal binnenhalen van expats de balans doet doorslaan in het positieve voor een klein land als Nederland met druk op de woningmarkt en ruimte.

ASML is een specialistisch bedrijf en zal altijd talent van buiten moeten halen. De rest van de overwegingen zie originele post.
Ah ja eenzijdig verhaal, maar vervolgens ga je weer jouw kant herhalen. Je kunt gewoon niet ontkennen dat deze expats hoogopgeleide en goed betaalde toevoegingen zijn aan de Nederlandse markt, die hun salaris vooral in Nederland besteden.

Ik snap niet waarom je dat zou ontkennen, het komt zelfs een beetje xenophobisch over.
Ik benoem een aantal voor en tegen argumenten en wederom herhaalt u slechts uw eenzijdige mening.
Ik snap niet waarom je dat zou ontkennen, het komt zelfs een beetje xenophobisch over.
In mijn bedrijf werk ik samen met een hoop mensen die niet uit Nederland komen. Nederland is niet oneindig groot. De discussie is gesloten met deze framing.
Die mensen zouden wel gewoon belasting betalen en geld uitgeven in Nederland.

Vrijstellen van het arbeidsrecht is imho een veel groter issue dan belasting uitzondering/korting. Dat is een voet in de deur die in de toekomst absoluut verder uitgebaat zou gaan worden. Want waarom wel bij ASML en niet bij een nieuwe Amazon distributie centrum...
Nouja, omdat ASML allemaal super goed betaalde, hoogopgeleiden mensen hier naartoe haalt. Het geeft daarnaast ook nog geopolitieke macht.

Dat doet een Amazon distributie centrum niet, in tegenstelling, die halen laag opgeleiden mensen uit het buitenland in slechte arbeidsomstandigheden.

[Reactie gewijzigd door wiezalditzijn op 22 juli 2024 16:04]

Maar als er eenmaal een gaatje in het arbeidsrecht zit zal Amazon dat ook willen uitbuiten. En omdat medewerkers van een distributiecentrum met een hightech prikklok werken is het ook een hightech job, weet je wel weet je niet?
Misschien moet de overheid en de ambtenarij eens wat meer techniek stimuleren en het onderwijs daarop inrichten. Dan hoeven exparts niet te komen. Ophouden met bullshitstudies en bullshitbanen. Echter dat heeft de overhand in Nederland. Techniek is moeilijk en wordt door het gros niet begrepen en dan maken ze het maar belachelijk met de huidige toestand als gevolg.
Vergeet niet de werkgelegenheid die het oplevert.
Niet alleen binnen ASML, maar ook bij de toeleveranciers van ASML.

Ik ben zelf werkzaam in de fijnmetaal , Als ASML met hun productie zou gaan verhuizen naar het buitenland hebben heel veel bedrijven hier in de regio een gigantisch probleem.
De afgelopen jaren heeft elk bedrijf gigantisch moeten investeren om aan de vraag te kunnen voldoen.
Grotere gebouwen, meer, schonere en nauwkeurigere productie machines, meer personeel etc. flinke kostenposten die nog lang niet ieder bedrijf heeft terugverdiend.

Dan ben ik van mening dat je beter ASML van een belasting voordeel zou kunnen laten genieten, dan dat je zodadelijk met 1000'en mensen zit die naar het UWV moeten omdat er geen werk meer is, met als gevolg dat de rest van de branches ook een flinke klap zullen krijgen omdat de mensen het geld niet meer zo snel uit zullen geven als de toekomst onzeker is.
Gelukkig is er werk genoeg, dus de paar werknemers die geen expat zijn hebben zo weer een baan. En als ASML geen belasting kan betalen dan kunnen ze daar beter ander werk gaan doen wat wel wat oplevert zodat ze belasting kunnen betalen net zoals andere bedrijven.

En als niemand dat meer lukt dan moet de overheid wat aan het vestigingsklimaat doen, voor alle bedrijven, en niet die ene die wel een mooie neus of aandoenlijke glimlach heeft.
Pardon? Paar werknemers die geen expat zijn?

40% van de +/- 40.000 werknemers is expat
dat zijn dus 24000 mensen die géén expat zijn, alléén maar binnen ASML.

daarnaast zullen er bij toeleveranciers van ASML ook vele ontslagen vallen omdat er óf niet genoeg werk is binnen het bedrijf, of omdat er ook simpelweg veel bedrijven failliet zullen gaan.
Want er is lang geen werk genoeg om de machines die geplaatst zijn te vullen, of alle mensen die nu in dienst zijn aan de gang te houden.

werk(banen) genoeg zeg je, vertel mij maar eens waar je 40.000/50.000 mensen kwijt wilt die opgeleid zijn voor een technische functie, want over deze aantallen zal het dan gaan.
ja, je zult een hoop banen kunnen vullen met deze mensen, maar er zijn ook genoeg banen waar iemand toch echt eerst een opleiding voor zal moeten volgen.

Zolang er tonnen uitgegeven kunnen worden aan een moddermuur in de tweede kamer, of een "groene trap" waarvan de gemeente werkers het verschil niet zagen tussen kunst en onkruid, vind ik dat er ook geld moet worden geinvesteerd in een bedrijf dat voor een grote werkgelegenheid zorgt, en de economie draaiende houdt.
Vreemde reactie, ASML betaald z’n 800 miljoen winst belasting in Nederland.
En toch zijn er genoeg bedrijven die een lager belastingtarief betalen dan zou moeten.
Wat ik vreemd vind dat een demissionair kabinet nog even op dit gebied actie onderneemt dat mogelijk door een volgend kabinet niet geaccepteerd zou worden. Nu een schimmige belasting afspreken en dan als Wilders aan de macht komt er een kans bestaat dat die in dergelijke schimmige belastingconstructies gaat duiken om er vanaf te komen.
Wat ik vreemd vind dat een demissionair kabinet nog even op dit gebied actie onderneemt dat mogelijk door een volgend kabinet niet geaccepteerd zou worden.
Damned if you do, damned if you don’t. Dit kabinet is demissionair sinds 7 juli. Het zou me verbazen als we voor de zomer al een nieuw kabinet hebben want in de drie maanden sinds de verkiezingen zijn we nog weinig opgeschoten met de formatie.
Wil je echt een kabinet wat een jaar lang helemaal geen beslissingen meer neemt? Op een gegeven moment moet je gewoon accepteren dat de wereld niet stil staat en er af en toe keuzes gemaakt moeten worden. Ook als het risico bestaat dat een nieuw kabinet dat weer terug draait.
Nu maakt men er een punt van dat het zolang duurt maar hoe lang duurde de formatie van het vorige kabinet? Als Pieter niet zo moeilijk zou doen had er al lang een kabinet kunnen zijn.

Los daarvan horen de wensen van het kabinet door de 2e kamer te worden getoetst om het maar zo te zeggen en daar heeft het demissionaire kabinet nou al heel vaak een broertje dood gehad, ook toen ze nog niet demissionair waren.
Vreemd?
We hebben toch al legio voorbeelden gehad dat gewoon besluiten uit de 2e kamer worden genegeerd?
Verder iets met lopende zaken, het land moet wel bestuurd worden. Geen fan van de huidige coalitie, maar we moeten wel door.

En we zijn nog maar 3 maand onderweg, ze hebben nog 9 maand over ten opzichte van het vorige kabinet.
Die grote bedrijven weten heel goed hoe zij zo min mogelijk belasting hoeven te betalen en de directeuren en aandeelhouders worden alleen maar rijker van.
Je zou het bedrijf eventueel kunnen overhalen hier te blijven investeren door ze bijvoorbeeld vrij te stellen van betalen van belasting
was het een reactie op

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 16:04]

Waarom zou een bedrijf die 6 miljard winst maakt geen belasting hoeven te betalen.
Laat ze lekker vertrekken en alle expats meenemen, dat zou voor Nederland beter uitkomen, er komen veel huizen weer ter beschikking voor onze eigen mensen, de zorg zal minder belast worden, het Nederlandse personeel kan zo het personeel tekort wat iedereen heeft weer vullen, wij hoeven ook geen miljoenen subsidie meer te geven en op het grote terrein kunnen weer woningen gebouwd worden.
Daaaaaaag ASML
Daar kunnen we de luchtalarmen in heel Nederland 5 onderhoudsbeurten mee geven!
Hij reageert dan ook op @wildhagen die voorstelt om ASML vrij te stellen van het betalen van belasting. Dan betaalt ASML opeens niks meer.
Omdat het wel mensen naar Nederland haalt met kennis welke wel belasting betaald, aanvullend ontkom je niet aan inkomstenbelasting.
(en expats hebben vrijstelling, laten we dus zorgen dat expats met hun kennis geen expat worden die dus ook weer weg gaan)
De geschiedenis laat duidelijk zien wat Nederland heeft aan ASML. Het is niet alleen ASML wat groeit, ook de hele regio. Denk aan winkels, horeca, verenigingen, etc. Alles drijft op de kurk van ASML mee. Het brengt enorme welvaart in de gehele regio. Door die welvaart worden de scholen bijvoorbeeld weer beter, sportfaciliteiten worden aangelegd, etc etc.
Je vergeet dat de andere 60% van het ASML personeel uit Nederland komt. Dat zijn banen die goed betalen en die ons land goed kan gebruiken.
Je vergeet even voor het gemak dat er duizende mensen bij toeleveranciers werken. Dus ja de burger heeft er heel veel aan. Zeker in onze regio.
Wat heeft 'de burger' eraan een aan groot bedrijf geen belasting meer hoeft te betalen
Ik werk wel eens voor toeleveranciers van ASML en ik denk dat er duizenden, waarschijnlijk tienduizenden banen zijn die direct en indirect aan ASML te danken zijn.

Het is heel kortzichtig te denken dat het alleen gaat om de directe banen bij ASML...
Er werken in Nederland 23.000 mensen in Nederland zelf. Waarvan 40% "expat", en de 60% die niet "expat" is, die heeft toch die 40% wel nodig denk ik zo.
Op 23.000 mensen heb je dan inderdaad ook nog toeleveranciers.
En alle mensen die daarvoor werken kunnen de bloemist, de schoonmaker, de restaurants betalen.
Als je rekent op basis van loon en percentages denk ik dat je een even zo groot aandeel "laagbetaalde" banen hebt als de ASML-banen en high-tech toeleveranciers samen.
Je kunt vrij eenvoudig berekenen dat het meer oplevert als een bedrijf hier veel mensen in dienst heeft (die dus belasting betalen) dan dat het bedrijf belasting betaalt. En vergeet niet het aantal mensen bij de toeleveranciers. ASML laat heel veel in de regio door gespecialiseerde toeleveranciers maken (Nederland, Duitsland).
Er werken veel mensen die goed betaald krijgen en dus ook veel belasting betalen.
Dat is wel een voordeel voor de schatkist natuurlijk.
Daarnaast zijn er legio bedrijven in de regio die veel verdienen aan ASML
Ze betalen wel belasting op de lonen
Werkgelegenheid en dus inkomstenbelasting.
Toeleveranciers dus werkgelegenheid en dus inkomsten- en wellicht overige belasting.

Daarnaast prestige, wat dan wel weer slecht meetbaar is, maar dit kan andere bedrijven aantrekken.
Dus werkgelegenheid en dus inkomsten- en wellicht overige belasting.

Ik hoop niet dat we na Unilever, Shell, wellicht Boskalis ook nog is ASML laten gaan.
ASML wil gewoon fatsoenlijk internationaal personeel kunnen werven. Enkel de bijdrage van dat personeel aan de rest van regio is een enorme boost voor de werkgelegenheid. Expats maken enorm veel gebruik van lokale dienstverlening (makelaar, vertalers, schoonmakers, horeca, ect).

Nederland heeft echter gekozen dat deze mensen niet langer welkom zijn. Grenzen moeten dicht, persoonlijk zie ik niet hoe het demissionaire kabinet garanties kan afgeven dat het volgende kabinet dit niet gaat doen, die macht ligt momenteel volledig bij Geert Wilders gezien de verkiezingsuitslag en peilingen. In ieder geval tot nieuwe verkiezingen zijn geweest.
Er zitten ook nadelen aan expats zoals het feit dat voor vele van hen de woonlasten vergoed worden door de werkgever met als gevolg dat ze voor abnormale prijzen kunnen wonen in tegenstelling tot de lokale bewoners die deze belachelijke prijzen niet kunnen (of willen) betalen.
Geen idee of dit bij ASML ook van toepassing is, maar hier in Amsterdam zeker wel. Ik ken persoonlijk mensen die verhuren aan expats en daar heel erg blij van worden.
Wat ik me aan erger is de term: EXPAT, alsof dat een soort veredelde gepriviligeerde versie is van een arbeidsmigrant met meer rechten dan een gewone tomatenplukker uit Polen of een verpleegkundige uit de Filipijnen. Al deze mensen hebben we echter dringend nodig. Ik vind het een vorm van economisch racisme om dit onderscheid te maken. de Expat klinkt alsof het een soort verheven versie is.
Ik heb geen idee waarom jij dit mededeelt terwijl je reageert op mij.

Wel heb ik het even opgezocht en expat geldt voor elke arbeidsmigrant.

"Een expatriate of afgekort expat is iemand die tijdelijk of permanent in een land verblijft met een andere cultuur dan die waarmee hij is opgegroeid" (bron: Wikipedia.org). "Emigratie is de actie waarbij mensen hun geboorteland verlaten om zich in het buitenland te vestigen." (bron: Wikipedia.org)
Het probleem is dat een tijdelijke tomatenplukker waarschijnlijk NIET als expat wordt gezien: wat expat wordt geassocieerd met iemand die hoog opgeleid is en veel geld verdient, kortom de hoger de sociale ladder staat. Zullen we dan maar alle tijdelijke seizoensarbeiders (ook de poolse komkommerplukker) maar ook expat noemen, dan klinkt het als minder negatief ?
Waarom niet?
Dat jij hier een probleem mee hebt is volgens mij niet mijn schuld. Ik ga er ook niets aan veranderen.
Het voordeel van verhuur aan expads is ook dat het onder een tijdelijk contract kan. In Almere zag ik dit ook gebeuren en werd onze buurman na twee jaar weer op straat gezet want anders kreeg hij te veel rechten als huurder. Dat de woning daarna een half jaar leeg stond neemt een verhuurder voor lief.

Verder geeft die expad dat geld natuurlijk niet alleen uit aan woonlasten maar ook horeca, thuisbezorgd, aannemers, onderhoudsmonteurs, schoonmaker, ect, ect. Die verhuurder zal waarschijnlijk voor die hogere verhuur ook weer de economie verder stimuleren. Al die indirecte uitgaven worden dus uiteindelijk ook weer belast.
Je noemt alleen voordelen alsof er geen nadelen zijn. Dat is vooral wat ik met mijn punt aan wil geven.

Mooi die voordelen voor al die mensen die het geld van deze expats ontvangen. De verhuurder, de horeca, de monter.
Maar al Nederlanders die geen fatsoenlijke woning kunnen betalen zien dit niet als voordelen. Zeker niet als verhuurders zoveel verdienen dat ze zelfs woningen maar gewoon een half jaar leeg laten staan of belachelijke prijzen kunnen vragen die een Nederlander niet zal betalen.

Er zit dus ook een andere kant aan al die voordelen die jij opnoemt. Ik kaart er hier maar 1 aan.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 16:04]

Klopt maar vind dat nadeel niet fair om de expad van te beschuldigen. ASML haalt enorm veel internationaal talent en vermogen naar Nederland om regionaal economisch groei mee te stimuleren. Uiteraard komt die groei altijd met groei pijn. Waar tienduizenden huiseigenaren profiteren van hogere huizenprijzen in Veldhoven zullen er ook honderden benadeeld worden die daar graag willen wonen.

Persoonlijk denk ik echter dat ASML hoofdzakelijk voordelen meebrengt en nauwelijks nadelen. Stel je eens voor dat ze in Amsterdam gevestigd zouden zijn en wat de impact op de "Brainport" Eindhoven daarmee zou zijn. Philips is inmiddels daar ook geen grote partij meer en de andere steden in de regio moeten het met name van distributiecentra's hebben.

PS: Het is ook niet zo dat Veldhoven een zwaar vervuilende productie is. Het is bijvoorbeeld geen chemiebedrijf. De nadelen zijn puur omdat ze economische groei brengen.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 16:04]

Wat ik met mijn bericht wilde aanduiden is simpelweg dat er niet alleen maar voordelen zitten aan het inhuren van expats. Ik vind jouw bericht namelijk die indruk wekken. Als zij ergens negatief aan bijdragen dan hebben zij daar wat mij betreft schuld aan. Ze krijgen toch ook een veer in de reet als ze positief bijdragen?

Met betrekking tot de woningmarkt vind ik alle factoren die bijdragen aan de huidige prijzen (huur en koop) een groot nadeel. Volgens mij is onze woningmarkt het grootste probleem van Nederland momenteel.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 16:04]

Niet alleen ASML huurt expads in. Het nadeel wat jij beschrijf wat je ervaart in Amsterdam en in ik in Almere staan volledig los van ASML. Het is de (ver)huurderswetgeving die daarvoor in de weg zit.

Nogmaals; economisch groei brengt nadelen met zich mee. Willen we dan minder economische groei? Ik zie namelijk naast de standaard regionale inflatie door economische groei geen nadelen van ASML in Veldhoven.
Ik heb in mijn eerste reactie op jou aangegeven dat ik niet weet of dit op toepassing is op ASML.
Klopt, daarna heb ik het enkel over expads gehad en niet specifiek expads van ASML. Je blijft zelf op ASML terugkomen.
Klopt, daarna heb ik het enkel over expads gehad en niet specifiek expads van ASML. Je blijft zelf op ASML terugkomen.
Ik heb twee keer ons gesprek teruggelezen, want ik ben toch echt in de veronderstelling dat ik ASML in dit gesprek 1 keer benoemt heb en dat was de keer waarin ik aangaf dat ik niet weet of deze discussie omtrent expats op ASML van toepassing is.

Daarna lees ik enkel in jouw antwoorden steeds "ASML". Ik ben benieuwd wat jij nu leest wat ik niet zie.

Verrijk mij :)
Dit is denk ik niet de juiste plek over een discussie over wetgeving omtrent huurwoningen, excuus voor de poging om het gerelateerd aan het artikel te houden. De explosieve groei van vraag naar woningen is een (bekend) resultaat van economisch groei wat in Veldhoven door één bedrijf gedragen wordt (en daar het oud moederbedrijf mee aflost). Je kan echter dat bedrijf niet kwalijk nemen dat die economisch groei ook nadelen meebrengt. Dat punt kon ik het beste maken door ASML weer als voorbeeld te gebruiken.

De makkelijkste manier om huizenprijzen omlaag te krijgen is te zorgen dat niemand er wil wonen, in Groningen (provincie, niet de stad) begrijpen ze dat wel. Destijds zag je in Eemhaven(?) hetzelfde gebeuren, gigantisch groei dankzij de gaswinning en daarna stortte de lokale economie weer in.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 16:04]

Dit is mijn laatste reactie. Ik vind namelijk dat je mij woorden in de mond legt en continu verandert van onderwerp.

Mijn reactie op jou was puur en enkel alleen om aan te geven dat er niet enkel voordelen zitten aan expats.
Niets meer, niets minder.

Hier laat ik het bij :)
Dat was niet mij bedoeling maar probeer het enkel op een andere manier toe te lichten gezien volgende poging blijkbaar niet het doel bereikte. Elk voordeel kent zijn nadeel, zo ook (lokale) economische groei.
Het is geen zuiver argument, echter.

Er is vraag naar woningen, maar er worden geen woningen gebouwd. Dat is het koop en huurprijs probleem.

Schijnbaar hebben we mensen nodig, uit het buitenland om onze producten te maken.

Daarvoor moeten er gewoon meer woningen komen.

Alternatief is, dat deze mensen niet komen, de economie afneemt, en we minder geld meer hebben.

Het verdienvermogen van de economie zorgt voor dat er mensen komen werken.

Die hebben vraag naar woningen. Die worden alleen niet gebouwd.

De oplossing die de briljanten van nsc en pvv kiezen, om dan ons verdienvermogen maar uit te hollen, zorgt ervoor dat het verdienvermogen minder wordt en nederland achteruit gaat hollen.

En dan komen er geen woningen bij, en wordt het probleem voor de niet-expats alleen maar groter.
Ik zal niet beweren dat het woning tekort door expats is veroorzaakt. Ik geef enkel aan dat op dit punt expats helemaal geen voordelen brengen ten opzichte van, in dit geval, woningzoekende.

Nogmaals, de indruk wordt gewekt dat expats enkel voordelen brengen. Dat is niet zo.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 16:04]

Ze helpen het verdienvermogen van de nederlandse economie vergroten.

Dat betekent dat we nog jaren leuke dingen kunnen doen.

Wat jij noemt is echt geen negatieve kant. En oplossing door voorkomen instroom, maakt het probleem alleen maar erger.
Om bij mijn specifieke voorbeeld mbt de woningmarkt te blijven is dit wel een probleem voor hen die geen woning kunnen krijgen momenteel en wel zien dat er woningen voor 2k tot 3k worden aangeboden die eigenlijk minder dan de helft aan huurprijs zouden moeten kosten, omdat er veel niet-nederlanders zijn voor wie het betaald wordt.
Die fantastische Nederlandse economie zorgt er voor hen in ieder geval niet voor dat ze een dak boven hun hoofd hebben.

Voor mij is het ook geen probleem. Ik heb mijn eigen woning. Dat betekent niet dat er geen probleem is.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 16:04]

Het probleem is er wel.

De oplossing is bouwen, en bouwen mogelijk maken.

Het verdienvermogen van de economie is daar belangrijk voor.

Het weren van expats zorgt ervoor dat het probleem nog moeilijker oplosbaar wordt.
Ik heb nergens aangegeven dat expats geweerd moeten worden. Dat maak jij ervan.

Ik heb aangegeven dat er niet alleen voordelen zitten aan het binnenhalen van expats.

Je bent de tweede in dit gesprek die mij een soort van woorden in de mond legt.
Juist alles wat je noemt maakt een expat duur voor bedrijven t.o.v. gewoon een nederlander aannemen.
Die zijn er dus blijkbaar niet.
Dus de keus is dus niet expat of een Nederlander(die minder huur wilt betalen) op de baan zetten,
Maar de keus is voor deze technologiebanen vaak een expat of niemand.
In Eindhoven is dat ook zo hoor.

Huurprijzen (volledig gemeubileerde flat) van 3k of meer worden gewoon door de werkgever betaald.

Hele flats zijn soms enkel voor expats verbouwd omdat ze absurde huurprijzen kunnen vragen.

Voor simpele studio's wordt daardoor ook €1.500 - €2.000 per maand gevraagd.

Woningen zijn perfect herkenbaar doordat buiten enkel dingen in het Engels staan aangegeven |:(
Dat is dus vooral in door we in een te krappe markt zitten (nadruk op markt) die gecreëerd om voor investeerders goed te laten verdien. Want de markt los alles op was (en is) het mantra. Vandaar dat Stef Blok (ja, natuurlijk VVD) riep dat de woningmarkt af was, nadat ze de volkshuisvesting hadden afgeschaft.

We zoeken voortdurende de oplossingen op gebieden waar het probleem niet is. Wat de problemen wel zijn, is dat we veel te veel hebben doorgeschoven en niet hebben aangepakt. En dat gaan we nu weer doen, door boeren ruim baan te geven, de onderbuik te laten spreken en de toekomst zoals ASML het land uit te jagen.
Ik denk helemaal hetzelfde wat betreft de woningmarkt en het falen van Stef Blok! De gevolgen ervan zitten we nu mee.
Ze zijn hartstikke welkom, maar natuurlijk tegen dezelfde regels als iedere andere Nederlander. Wat een onzin dat mensen "niet welkom" zijn, omdat erover wordt gesproken om enorme belastingvoordelen te schrappen.
Je mist een punt, en/of haalt dingen door elkaar, ze zijn niet welkom o.a. door huizing problematiek etc.

Huizen tekort is enorm, er wordt niet genoeg bijgebouwd, we mogen niet volop bijbouwen , de hele regio wordt opgeslokt etc.

Dat ze belastingvoordeel krijgen boeit niemand wat, maar wel als mensen geen dak boven hun hoofd hebben omdat alles vergeven wordt aan expats

Dus nee niet onzin, weet niet wat voor bubbel jij leeft :)
Ze betalen minder belasting dan een Nederlander, dus ze kunnen ook gemakkelijk overbieden op de huurmarkt.

Expats zijn een van de veroorzakers van de hoge huurprijzen. Stop dat voordeel en je stopt ook dat probleem
Anoniem: 76058 @T-Forever6 maart 2024 12:52
Expats zijn een van de veroorzakers van de hoge huurprijzen. Stop dat voordeel en je stopt ook dat probleem
De typisch in 1 richting kijkende situatie ... Het probleem zijn de expats dat naar Nederland komen. Ok, ... Je smijt die buiten. Wat als de andere landen waar Nederlandse expats wonen, hetzelfde doen. Wel die mensen komen terug en je huismarkt heeft weeral een probleem want diezelfde mensen hadden dezelfde voordelen, gevolg, die hebben meer geld, en kopen dan alles op.

Denk dat we hier in België eens kuis moeten maken van al die Hollanders dat ganse de grens overgenomen hebben met hun villa's. Alle, hup, allemaal terug naar Nederland. Hoezo, dat is nu een probleem want die mannen gaan hun geld gebruiken om dan duurdere Villas te kopen in Nederland, wat dan een domino effect heeft op andere huizen rondom die gebieden.

De oplossingen zijn altijd zo simpel ... Smijt X buiten en het is opgelost. Terwijl de problemen vaak niet de mensen zijn maar de huisbazen / huis eigenaars / firmas dat volop de prijzen omhoog blijven smijten want die willen de max van hun waarde uit hun eigendom halen. Maar ja, als gij (figuurlijk) het doet, dan is dat slim zijn, feit dat je een deel van het probleem vorm van gans de markt, tja, daar kijken we niet naar he ;)
"Je smijt die buiten. Wat als de andere landen waar Nederlandse expats wonen, hetzelfde doen."

Idd dan hebben wij allemaal net zoveel slimme werknemers in dienst, alleen betalen ze nu wél gewoon belasting.

[Reactie gewijzigd door T-Forever op 22 juli 2024 16:04]

Ze krijgen ook een riant salaris omdat hun expertise schaars is. Het is niet alleen de lage belasting die een rol speelt. Ik kan als IT'er ook meer besteden dan een timmerman of vrachtwagenschauffeur. Het is niet alleen de lage belasting. Verder is deze regeling met name ook om te compenseren voor niet te kunnen profiteren van familie om de hoek en dat ze vaak een volledig nieuwe inboedel moeten aanschaffen (of verhuizen).

Het is wel erg makkelijk gedacht dat als je belasting voor ze verhoogd dat ze dan nog steeds liever naar Veldhoven verhuizen of dat ze niet liever het voorbeeld van Silicon Valley volgen voor een warmer klimaat in plaats van hogere inkomsten.

De nadelen die ASML met zich meebrengt naar Veldhoven zijn puur omdat ze economisch groei meebrengen. Economisch groei kan nou eenmaal niet zonder (lokale) inflatie, maar willen we dan minder economisch groei?

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 16:04]

Er zijn veel te weinig huizen--met of zonder expats. Beetje kortzichtige kijk zo. Dit is nota bene Tweakers, had toch wel wat meer verwacht dat mensen de waarde van ASML voor Nederland zouden inzien. Nee, veel reacties over dat we dan wel lekker genoeg huizen zouden hebben en och, wat verdienen ze toch te veel die buitenlanders. Typisch Hollands.

Ja, geef de boel lekker weg aan Frankrijk, is ook zo gegaan met Shell (UK), Unilever (UK), Tata zal een kwestie van tijd zijn. Hebben we vast heerlijk goedkope huizen. Moet ook wel, want al je significante werkgevers zijn verdwenen... Frankrijk en UK zullen ons erg dankbaar zijn.
Tja, en hebben we hier uitgestorven steden, niks te doen, "hey er is ook niks meer te beleven hier en waarom heeft de gemeente zo weinig geld. En heeft iedereen hier bijstand".
Ja blijf maar concurreren met andere Europese landen, de bodem is nog lange niet in zicht, minder belasting kan altijd. Maar als we allemaal minder belasting vragen zal er dus ook overal minder binnen komen.

Je snijdt in je eigen vlees op deze manier. maar ja, de andere is altijd kortzichtig hé.
En wat raar hoor dat mensen die wel een huis kunnen veroorloven zich hier minder druk om maken :P
Er mag wellicht wat minder binnenkomen, maar dat is nog altijd een heel stuk meer dan helemaal niets. En daarbij, het gaat niet enkel om de inkomsten. Ja, vind het heel kortzichtig als we het hebben over een bedrijf als ASML--eigenlijk de enige die we in NL nog hebben van die klasse--dat we die ook wel liever zien vertrekken voor wat goedkopere woningen. En het is niet waar dat ik mij minder druk maak over de huizenmarkt. Enkel, ik geloof zeker niet dat ASML de grens over werken daarin een significante verbetering gaat brengen--maar zeker wel heel veel verliezen op andere terreinen.
Het probleem van slecht beleid op gebied van bouwen van huizen en de verhuurkosten los je echter niet op door dan maar mensen te verbieden in Nederland te gaan wonen. Dan blijft ons beleid slecht en bouwen we nog steeds niet.

Het komt op mij over als "we worden steeds vaker gehackt. Oplossing: we mogen geen computers meer gebruiken".
Tja, er spelen meerdere zaken door elkaar. Mijn bubbel bevindt zich inderdaad niet in Veldhoven.

"Boeit niemand wat" is dan ook een beetje overtrokken, wat het is een opeenstapeling voor veel kiezers. Én minder huizen, én ze dragen ook nog eens minder belasting af. Welk punt je voorop zet hangt vooral af van hoe dichtbij je bij de shit woont.
Huizen tekort is enorm, er wordt niet genoeg bijgebouwd, we mogen niet volop bijbouwen , de hele regio wordt opgeslokt etc.
Het staat al die bedrijven helemaal vrij om in Nederlandse huizenbouw te investeren. Ook staat het ze vrij om te lobbyen opdat ze wel volop mogen bijbouwen.

Maar die bedrijven doen dat niet. Ze vestigen zich hier, trekken voordeel uit de Nederlandse kenniseconomie en onze handelspositie in de wereld, maar investeren niet in onze maatschappij. Ze zorgen er niet eens voor dat hun expat werknemers de belasting betalen waar Nederland imo recht op heeft. Ze zorgen alleen voor een beetje extra werkgelegenheid hier voor de Nederlanders. Maar willen zelfs dat liever niet, getuige hoeveel expats ze proberen aan te trekken en hoeveel ze lobbyen om dat goedkoop mogelijk te maken.

En dan... Als zo'n buitenlands bedrijf failliet gaat, dan is het voor de expats duidelijk: 3 maanden hebben ze om een andere baan te zoeken, en anders weg uit Nederland (tenminste, degenen van buiten de EU). Maar die expats zijn gewild en kunnen sowieso onder druk gezet worden om alles aan te nemen wat ze kunnen krijgen.

Dus het probleem ligt dan vooral bij de Nederlandse werknemers. Zo'n buitenlands bedrijf kan de Nederlandse wetgeving maar bedroevend weinig schelen, wanneer ze iedereen ontslag geven. Dus de Nederlander zal zijn recht moeten gaan halen door in het buitenland rechtszaken aan te gaan spannen om bijvoorbeeld zijn severance payment te krijgen. Nou, betaal maar eens een internationale advocaat om dan nog je recht te gaan halen. In sommige gevallen kan het UWV nog bijspringen, maar alleen als het bedrijf zijn zaakjes hier niet goed voor elkaar had, vergeten was dat we hier ook nog een UWV hebben en zich daar niet tegen hebben ingedekt.

Heel veel voordelen dus, en maar bedroevend weinig nadelen. Maar het gaat hier wel om Nederlanders, die op meerdere vlakken gewoon in de kou staan, en waar de overheid bijna niks voor heeft geregeld.

ASML is natuurlijk wel Nederlands. Maar als ze uit Nederland zouden vertrekken, dan scharen ze zich onder al die andere buitenlandse bedrijven die gewoon Nederland uitzuigen. Business as usual, natuurlijk. Maar de overheid laat het gewoon gaan. Wel de internationale bedrijven aantrekken, maar niet de Nederlandse werknemers beschermen. Dat klopt natuurlijk niet.

Dan praten we nog niet eens over hoe die internationale bedrijven dus de huurprijzen en huizenprijzen opdrijven.

Ik vind dit eigenlijk helemaal niet bepaald ok.

[Reactie gewijzigd door RetepV op 22 juli 2024 16:04]

En dat investeren in woningbouw doet ASML nu ook: https://www.ed.nl/veldhov...elijkheid-nemen~a9cabb24/
Jaja. 350 huizen. Om hun arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. Waar is de sociale bijdrage aan de Nederlandse maatschappij?
Er staat letterlijk in het artikel dat die huizen nadrukkelijk niet voor hun eigen personeel bedoeld zijn...
Ik meende juist dat ASML juist wel wilde investeren in Nederland. Alleen dat ze keer op keer worden tegengewerkt. Op een gegeven moment is het klaar en om de toekomst niet op het spel zetten kijken ze naar het buitenland waar wel dingen kunnen.
Misschien heb je de campagne en verkiezingen van afgelopen november gemist maar Geert Wilders gaat in zijn verkiezingsprogramma wel iets verder dan beperken van belastingvoordelen. Ik snap wel dat een bedrijf als ASML daar toch wat onwennig voor wordt als vervolgens ruim 2 miljoen Nederlanders aangeven daar achter te staan.

Als het enkel om belastingvoordelen gaat had ik Pieter Omzigt wel genoemd. NSC heeft echter lang niet zoveel zetels om daar de komende 4 jaar zijn eigen stempel op te drukken. Mijn punt is dan ook niet dat de belastingvoordelen niet beperkt moeten worden maar juist dat ASML met de verkeerde personen aan tafel zit.
Als ik het PVV programma's of de tweets van Geert volg, is dat wel ongeveer zijn standpunt.

Er zit een groot verschil in gelukszoekers, waar iedereen een hekel aan heeft en arbeidsmigranten.

Hier in de bollenstreek, kunnen we simpel weg ook niet zonder deze arbeidsmigranten. Bijna geen Nederlanders te vinden, die op het land wil werken.

Grenzen sluiten, heeft hele grote impact op dit soort bedrijfstakken.
"Gelukzoekers" zijn mensen die hier een beter leven willen opbouwen dan ze hadden. En dat is al gauw met allerlei baantjes. Of dat nou in de tuinbouw is of op Schiphol.
Nederlanders die anders in die woning zouden trekken zouden dan naar die makelaar gaan...
Ik begrijp niet zo goed waarom expets deels vrijgesteld moeten worden van het betalen van belastingen. Dat hoort gewoon bij het wonen (en werken) in Nederland. En met die salarissen is dat echt geen groot probleem lijkt me om te wonen en leben in de regio Eindhoven. Er zijn vele mensen die het met veel minder geld moeten doen die een goede baan hebben. Ik denk dat een expat zo de 8 a 12k per maand aantikt dus we moeten nu ook weet niet doen of ze zonder die (deels) vrijstelling anders niet rond kunnen komen.
Er is een verschil tussen een asielzoeker en een kennismigrant. Met dat verschil kunnen juridische paden gemaakt worden om ervoor te zorgen dat hoogopgeleid personeel aangetrokken kan worden.
Of wat dacht je van hen dan maar meteen het recht te geven om de wetten te schrijven?
Dat lijkt me niet helemaal wenselijk, zacht gezegd.

Maar het gaat hier om een zeer hoogstaand bedrijf dat als belangrijk voor innovatie gezien wordt. Het lijkt me dan niet geheel onredelijk om ze enigszins tegemoet te komen, om ze op die manier over te halen om te blijven.

Anders loop je wel het risico dat ze (deels) naar het buitenland vertrekken. Dan ben je je inkomsten als land óók kwijt, om het over werkgelegenheid nog maar niet te hebben, én dan heb je er geen (of iig minder) inspraak en invloed meer op.
Ik denk dat je het punt een beetje mist. Hij bedoeld dit sarcastisch.

Het probleem is dat men hier volop heeft lopen roepen dat ASML belangrijk voor ons is, en vooropgesteld dat is ook wel zo maar we moeten niet overdrijven. . Maar ASML is ook niet gek en maakt daar nu min of meer misbruik van om alles voor elkaar te krijgen wat ze willen. Misschien willen ze expansie en je weet hoe dat gaat hier in NL, enorm veel bureaucratie en alles is moeilijk. Dus hebben ze gezegd, nou dan gaan we wel naar Frankrijk, ruimte zat daar en die doen niet zo ingwikkeld. Of ze dat daadwerkelijk doorzetten is een ander verhaal. Maar het geeft ze wel een betere onderhandelingspositie.

Nu is de vraag, moet je als overheid dit soort bedrijven gaan voortrekken of pleasen, ik ben van mening van niet. Dan kun je beter de bureaucratie verminderen en bijv. die stikstof wetgeving die nergens over gaat afschaffen. Daar heeft iedereen wat aan.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 16:04]

Ze zullen het echt wel doorzetten. Kijk hoe Philips over de tijdspanne van een decenium de meeste productie naar het buitenland verscheepte in de jaren negentig. En ook Shell en Unilever hebben hun dreigementen om het land te verlaten uiteindelijk wel in gang gezet.
Philips heeft een hoop spul afgestoten dat "commodity" werd. En dat is logisch om te verplaatsen naar een land waar productie goedkoper is.
Maar bijvoorbeeld de scheerapparaten zijn geen commodity, met de know-how van de scheerkoppen. En dat is in Nederland gebleven, vanwege de know-how.
En ik denk dat ASM niet zit te wachten op lagere loonkosten als dan de bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen.
Frankrijk en Duitsland zijn niet bepaald lage lonen landen.
Klopt, maar de televisies en de audio zijn natuurlijk wel naar China en Turkije gegaan. Zaten ook geen echte geheimen meer in.
Alleen doe je dan dus mee aan een 'race to the bottom' die het sociale stelsel voor burgers nog verder uitholt.
Maar welke andere bedrijven vind je dat dan ook geen belasting meer hoeven te betalen en zich niet aan werknemersrechten hoeft te houden? Of moet gewoon echt puur ASML voordelen krijgen tov andere bedrijven? Ik vermoed dat de EU daar (terecht) wel wat op aan te merken zou hebben. Dat noemen we gewoon ongeoorloofde staatssteun. (Plus dat het natuurlijk extreem ongewenst is om werknemersrechten optioneel te maken).
Klopt ASML werkt met gentlemens agrement tegenover hun toeleveranciers, maw iemand die bij een toeleverancier werkt voor pakweg 2300 bruto mag niet collicieren op een baan bij ASML met een salaris van 3400 bruto. Zelf megemaakt en werk ook niet meer voor die consortium waar mensen systeematies laag worden gehouden.

Typo

[Reactie gewijzigd door dano2504 op 22 juli 2024 16:04]

Consulteren van belanghebbenden is normaal bij vormgeving van wetgeving. Grote belanghebber => serieuze consultatie. Dat is normaal onderdeel van de democratie, geen uitholling ervan.
"Consulteren" Ik denk dat je lobbyen bedoelt. Genoeg mensen zijn hier extreem kritisch over omdat dit soort gelobby wel degelijk de democratie kan ondermijnen, zoals bijvoorbeeld duidelijk wordt wanneer er geopperd wordt om een bedrijf vrij te stellen van bepaalde arbeidswetten.
Die twee zijn eigenlijk hetzelfde. De belangen moeten worden afgewogen, en daarom moet bekend zijn wat die belangen zijn.
Consulteren van belanghebbenden is normaal bij vormgeving van wetgeving. Grote belanghebber => serieuze consultatie. Dat is normaal onderdeel van de democratie, geen uitholling ervan.
Totdat het resultaat daarvan de belangen vd meerderheid (merendeels werknemers) schaadt - zoals niet aan arbeidsrecht hoeven houden; er zijn wel meer bedrijven die dat leuk zouden vinden. Democratie is 'one man one vote', niet 'one euro one vote'.
Riekt naar onderdrukking van arbeidersrecht als je het mij vraagt.
En dat in de mom van o ze zijn zooo belangrijk voor onze samenleving, het zijn net bloedzuigers nemen en niets terug geven aan de samenleving, oja wel aan de universiteitenwant als er dan een achteloze student een ureka idee heeft kunnen ze dat lekker uitbuiten omdat die student ZIJN idee heeft opgedaan op de universiteit/ stage.
Tja, de huizenprijzen in Veldhoven en omgeving zijn al buitenproportioneel gestegen, laat dan ook wat huizen extra opkopen door ASML, dat maakt de situatie zeker beter. En het is natuurlijk ook onzin dat de lokale bevolking al steeds minder van ASML moet hebben, want die moeten maar leren leven met het in het Engels aangesproken worden bij het Kruidvat.

En waarom zou je dit soort bedrijven, die al flinke voordelen hebben, nog verder bevoordelen? Dan is het kosten/baten van inkomsten voor de NL economie op een gegeven moment toch echt aan het omslaan dat je een ASML liever kwijt als rijk bent.

Bovendien: je kunt plannen maken wat je wilt, als een bedrijf denkt dat ze het beter hebben elders gaan ze gewoon: zie Unilever.
Huizen opkopen? Huizen bouwen!

Denk aan hoe Philips en andere grote bedrijven vroeger ook gewoon voor woongelegenheid hebben gezorgd. Maar met het huidige tekort moet je niet willen dat ze huizen van de markt halen en deze aan expats toewijzen.
Koop in plaats daarvan een Brabantse veehouder uit en plemp er een nieuwe woonwijk neer, sam sam, twee vliegen in één klap.
Appartementencomplexen... Je concurreert met bedrijven die in steden zitten waar expats al blij zijn om een appartement van 40m2 te krijgen op 1 uur reizen van hun werk locatie. Laten we vooral niet nog meer rijtjeshuizen met een postzegel-tuin neerplempen als appartementencomplexen ook meer dan geschikt zijn. En ja, dan moet er wat meer buitenruimte bij komen.. kun je dat ook meteen aangrijpen om flinke parken en natuurgebieden te maken op die nutteloze landbouwgrond waarvan de winst alleen maar in zakken van de agrisector verdwijnt.
Eens. De focus op eensgezinswoningen is totaal niet meer van deze tijd. Een hogere dichtheid maakt ook hoogfrequent OV rendabeler en zorgt er voor dat voorzieningen binnen dezelfde straal een groter publiek bedienen. Dat brengt een stuk meer leven in de buurt dan wat je in de gemiddelde low-density vinexwijk ziet.
Mijn opmerking over opkomen was op de reactie van @wildhagen die het opperde. Opkopen is ook wat mij betreft absoluut not done.

Verder hoef je me niet uit te leggen hoe het "vroeger" ging met woonwijken bij fabrieken - ik woon zelf in een huis wat eind jaren 50 gebouwd is als onderdeel voor een fabriekswijk :+

Overigens terzijden: vanmiddag hoorde ik een reactie van de BBB dat die toch echt ASML binnen de landsgrenzen willen houden.... tja, het heeft al wat boeren gekost, door het behouden van ASML en de groei ervoor kun je er nog wel een aantal wegstrepen...

[Reactie gewijzigd door Calypso op 22 juli 2024 16:04]

Vrijstellen van belastingen????? De gewone mens krijgt hier steeds meer moeite mee. Nee, deze bedrijven kunnen hooguit een korting krijgen in ruil voor bepaalde baan garanties voor de komende jaren. Landen zouden daar samen sterk in moeten staan.
Vrijstellen van belastingen????? De gewone mens krijgt hier steeds meer moeite mee. ...
We zitten nu in een tijd dat er meer banen zijn dan mensen, dus nu ligt het publieke accent nu op het gelijktrekken van belastingrechten/ dus geen maatwerk belastingvoordeeltjes voor grote bedrijven zoals bij AMSL. Echter als je naar de langetermijn kijkt komt er altijd wel weer een economische dip met de toename in werkeloosheid met de bijbehorende problemen... en dan is zo'n groot bedrijf met +20k salarisontvangers wel een fijne stabiele factor. Dus op lange termijn wil je ze wel aan je binden om de nadelen van een recessie te beperken. De conclusie; hoe oneerlijk de 'maatwerk belastingafspraakjes' met grote bedrijven ook zijn, op de lange termijn kunnen we er allemaal van profiteren. Het is gewoon zoeken naar dat dunne lijntje van de grote bedrijven zoveel mogelijk belasting laten betalen maar ze wel binnenboord kunnen houden (en dat hangt dus ook af van de concurrerende landen).

De opmerking over 'landen zouden daar samen sterk in moeten zijn' is ook terecht. Echter zien we aan ons stem gedrag een anti-EU retoriek (lees; ca. 33% zou nu PVV stemmen), en het populisme is ook in trek in de rest van Europa en dus zal het 'ieder-voor-zich' beleid de komende jaren prevaleren.

[Reactie gewijzigd door Deo_Volente op 22 juli 2024 16:04]

De opmerking over 'landen zouden daar samen sterk in moeten zijn' is ook terecht. Echter zien we aan ons stem gedrag een anti-EU retoriek (lees; ca. 33% zou nu PVV stemmen), en het populisme is ook in trek in de rest van Europa en dus zal het 'ieder-voor-zich' beleid de komende jaren prevaleren.
Populisme? Jouw mening. Misschien zijn de Nederlanders eindelijk wakker geschud en kijken ze verder dan het populistische stemmen op de partijen, die er een zooitje van gemaakt hebben.
Beginnend met het kabinet den Uyl, die cadeautjes uitdeelde door ons aardgas goedkoop weg te geven i.p.v. een potje voor de toekomst aan te leggen, zoals men in Noorwegen deed/doet met hun aardolie winsten.
Populisme? Jouw mening. Misschien zijn de Nederlanders eindelijk wakker geschud en kijken ze verder dan het populistische stemmen op de partijen, die er een zooitje van gemaakt hebben.
Wikipedia is your friend;
Populisme (...) is een manier van communiceren en van politiek bedrijven waarin de centrale tegenstelling die tussen het vermeende volk en de vermeende elite is en waarbij de populist de kant van het volk kiest.
Kijk eens aan, je bent een live voorbeeld van populisme :Y) , had je zelf niet verwacht denk ik :+
Beginnend met het kabinet den Uyl, die cadeautjes uitdeelde door ons aardgas goedkoop weg te geven i.p.v. een potje voor de toekomst aan te leggen, zoals men in Noorwegen deed/doet met hun aardolie
Dit is nog geen halve waarheid / slechts een losse flodder. De Noren hebben dan misschien wel verstandig gespaard met haar aardgasopbrengsten (...true), wij hebben o.a. verstandig gespaard met ons pensioenstelsel (een van de vele andere true's als je financieel beleid van landen gaat vergelijken over decennia). We dwalen af. Graag weer on-topic.
Vrijstellen van belasting en andere regels? Verdienen ze nog niet genoeg dan? Rupsje nooitgenoeg.

Bedrijven hebben altijd de mond vol over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar hoort ook bij dat je gewoon eerlijk bijdraagt aan het land waar je je geld kunt verdienen. Fatsoen heet dat.

We moeten ons niet laten chanteren door dit soort grote multinationals.
Of ze hebben straks problemen om voldoende personeel te krijgen?

Of ze verplaatsen afdelingen/onderdelen ergens anders naar toe. Dan zijn we die belastingkomsten kwijt.
We kunnen het ook omdraaien en onszelf eens afvragen of de belastingdruk in ons land over de hele linie wellicht te hoog is?

De overheid neemt de rol van rupsje nooitgenoeg maar al te graag op zich.
Wat een achterlijke denkwijze is dit. ASML geeft aan dat het probleem voornamelijk zit in het mogen werven van internationaal personeel. Dat gaat niet opgelost worden met een zak geld.
Daarop zijn twee uitwegen
1. Je geeft toe dat het achterlijk beleid is om dit te enorme beperkingen op te leggen. Ook al gaat je electoraat dan miepen.
2. Je laat ze gaan. Dan gaat je electoraat miepen omdat de economie verkracht wordt.
Je kan burgers ook eventueel over te halen met gratis geld, gratis inwoning en een vrijstelling van alle wetten.
Als niemand meer belasting betaald, hoe komt een overheid dan aan inkomsten?
Je komt dan in de rare situatie dat je één van de meest succesvolle bedrijven in Nederland gaat subsidiëren ten koste van andere bedrijven. Wat heb je aan zo’n succesvol bedrijf als het geen belasting meer betaalt en een groot deel van het personeel uit buitenlanders bestaat die ook al een flinke belastingkorting krijgen? Maar intussen wel volop gebruik maken van publieke voorzieningen en schaarse zaken zoals woningen?
Totale waanzin om één specifiek bedrijf boven de wet te stellen.
ASML profiteert ook van de goede infra en andere aspecten in Nederland. Logisch dat ze er, net als iedereen, ook aan meebetalen.
Ik denk wel dat je heel voorzichtig moet zijn met dit soort ideen.
Het klinkt leuk dat je een bedrijf dan wellicht hier in NL kunt houden maar dan zeggen alle andere grote bedrijven straks "en ik dan? anders ga ik weg".
Waarom zoveel vrijstelling geven om te voorkomen dat ASML -weliswaar- in een andere land uitbreidt?
Waarom zou ASML niet mogen uitbreiden naar een andere land?

De druk in regio Eindhoven is al enorm groot, prijzen van huizen vliegen de pan uit, das een issue voor vele inwoners.

ASML is'n gezond bedrijf en zien de toenemende druk ook, een gezond bedrijf wil graag uitbreiden en kijkend naar de impact die ze hebben op de regio Eindhoven trekken ze een logische conclusie om naar'n andere omgeving uit te breiden.

Nog meer concessies doen lost "de druk" in hun huidige omgeving niet op, integendeel. En het is niet zo dat ze enkel in Veldhoven zitten, het is een NL multinational.
Het lijkt mij een bijzonder slecht idee om in te boeten op rechten en plichten en wetgeving even aan de kant te schuiven voor economische doelen. Het lijkt mij wel zinvol om ASML en anderen de mogelijkheid te geven om de huisvesting van arbeiders zelf te verzorgen (laat ze een dorp bouwen) zodat die arme PVV-ers niet bang hoeven te zijn dat hun huizen worden ingepikt en hun dorpen vervuilen met hun niet Nederlandse aanwezigheid.
Wie zegt dat het PVV`ers zijn? Eerder VVD`ers die dit bedrijf bepaalde voordelen wil geven.

Hoe meer bedrijven belastingvoordelen krijgen, des te minder ziet men dit als positief.
Graag juist gelijke monniken, gelijke kappen, bedrijven vergeten 1 ding, zonder personeel is het niets en dat personeel maar belasting betalen en de rest van NL :F en welke aandeelhouders of profiteur werkt voor dit bedrijf?
Dit soort bedrijven met aandeelhouders horen gewoon normaal zoals een ieder, belasting te betalen, waarom voordelen? Wij de werknemers moeten voordelen krijgen, want wij zijn de werknemers die het werk verzetten, niet die stropdas figuren die elke 3 maanden hun email inkijken om te zien welk dividend ze ontvangen hebben en die dan nu weer een belastingvoordeel gaan krijgen van die Rutte?
Sorry, maar hij is niet voor niets aan de zijkant geschoven.

edit; typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 16:04]

Het is de PVV die alle migranten op één berg schuift en graag hen ook de schuld geeft van legio problemen zoals de woningmarkt. Een onderdeel van het vestigingsklimaat waar ASML zich zorgen over maakt is de onzekerheid die arbeidsmigranten ervaren wanneer ze hierheen zouden komen.
Verder hebben we in Europa te maken met hevige concurrentie op dit gebied. Ik ben er groot voorstander van als daar één lijn in wordt getrokken en het belastingtechnisch gezien weinig uitmaakt of je met je bedrijf in Frankrijk of Nederland zit.
Ik heb persoonlijk niets tegen Rutte en zijn manier van denken, al is het wel doorgeslagen. Je kunt niet de markt alles laten regelen. Je kunt niet eindeloos jezelf laten gijzelen door bedrijven die dreigen te vertrekken als hun voordeeltjes stoppen. Maar Nederland als eiland gaat ook niet werken. Dus netjes belasting betalen, net als iedereen, en de deuren openhouden voor arbeidsmigranten die keihard nodig zijn.
Ik snap niet dat mensen denken dat geld de enige drijfveer is. Huisvesting is een probleem en ik denk met een overvol elektriciteitsnetwerk ook de energievoorziening een groot probleem kan zijn.
Ik had al eerder een oplossing aangedragen, maar ik doe dit met genoegen nog eens: Door te dreigen in Frankrijk uit te breiden, blijkt dat ASML niet vastgebakken zit aan Veldhoven. Ik had twee vestigingsmogelijkheden in Nederland op het oog, namelijk Twente en de provincie Groningen. Mijn voorkeur gaat om diverse redenen uit naar Groningen. Groningen wil de energieprovincie van Nederland worden, dus de benodigde energie is direct aanwezig. De Eemshaven is dichtbij voor de verscheping en ik denk qua huisvesting dat er nog e.e.a. in Groningen mogelijk is. En ik denk ook dat de Groningers trots zullen zijn zo'n kroonjuweel binnen hun provinciegrenzen te hebben. En last, but not least: We zijn de Groningers nog iets verplicht. En over de financiën, daar kunnen ze ook nog wel uitkomen, maar wel op een reële wijze.

Edit: taalkundig veranderd

[Reactie gewijzigd door Aldy op 22 juli 2024 16:04]

Groningen biedt inderdaad behoorlijk wat mogelijkheden. En je zit ver bij Den Haag vandaan. Het blijkt dat die mensen zich daar zo min mogelijk laten zien, dus dat is meteen mooi meegenomen. Een ander voordeel is dat je daar kunt groeien. De Eemsdelta biedt echt wel kansen.
Natuurlijk draait het niet alleen om geld. Maar bij een flink aantal 'vertrekkers' wel. Shell, Unilever, dat zijn toch wel twee voorbeelden van bedrijven die puur naar de centjes keken.
Bij Shell en Unilever speelden ook nog andere belangen; beide waren Brits-Nederlandse bedrijven en na de Brexit zagen ze meer voordeel in de City dan hier in Nederland. De Nederlandse overheid wilde beide bedrijven dezelfde condities geven als ze in GB zouden krijgen. Dus geld was niet de drijfveer. Ik denk eerder dat het beter bekt dat je hoofdkantoor in GB zit dan in Holland. Vanaf zo ongeveer dat moment wil de Nederlandse overheid dat wij onszelf The Netherlands noemen in plaats van Holland.
Of je dreigt met het kapot maken als ze erover nadenken uit te breiden in een ander land. Grote bedrijven constant vrijstellen van belastingen is nou nét wat we niet willen.

Als we nou eens begonnen met de stikstofproblematiek op te lossen zodat we meer woningen kunnen bouwen... Het land gaat kapot hieraan, wat heb je aan een overschot van voedsel van boeren als de mensen straks niet eens een huis hebben om het biefstukje te kunnen bakken.

[Reactie gewijzigd door Nox op 22 juli 2024 16:04]

Ja dag! Een beetje bedrijven gaan vrijstellen van belasting, en het lokale woningaanbod verder verzieken. Laat ze lekker in Frankrijk uitbereiden.

Ik vind het prima als we bedrijven welke 100% in Nederland opereren, en ook bijdrage aan lokale werkgelegenheid wat belonen, maar dan alle bedrijven, en dus ook de bakker om de hoek.

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 22 juli 2024 16:04]

Vroeger hadden we Philips, Shell, Unilever en Akzo als nationale trots, maar de laatste jaren heeft er een geweldige verschuiving plaatsgevonden en hebben we nog maar één nationale trots: ASML. Dit bedrijf moeten we zeker koesteren en kunnen best wel tegemoet komen op velerlei gebied.
Dat ASML wil uitbreiden en daarvoor naar Frankrijk kijkt, maakt dat de mogelijkheden die de overheid heeft ook flexibeler. Als het bedrijf niet gebakken zit aan Veldhoven, waarom kijken we dan niet naar een andere vestigingsplaats in Nederland? Zelf denk ik aan Twente of de provincie Groningen. De vestiging van ASML in Groningen zal de provincie een enorme boost geven, vooral na alle problemen die we met z'n allen veroorzaakt hebben daar.
Deze blunder van een bedrijf in feite boven de wet stellen hebben ze in Finland met de "Lex Nokia" (Nokiawet) gemaakt. En wat is er van Nokia over? Helemaal niets.
Sarcasme toch? Toch!?
Ik denk dat het ook meer neerkomt op een "als het voor ASML mag/kan, waarom dan niet voor ons", je kan niet zomaar de een voorrang en voordeel geven waar de ander niet van kan profiteren, in het oog van eerlijke kansen etc.
Heb je wel eens in Eindhoven/Veldhoven gevraagd hoe ze daar denken over alle Expats en de druk daardoor op de woningmarkt? Ook het zomaar aanbieden van belastingkortingen is kort door de bocht. Het dreigen met vertrekken blijft een ongewenste vorm van chantage.
Waarom zou je dat in godesnaam doen.
De multinationals worden al genoeg gepamperd.
ASML heeft in Nederland 20.000 medewerkers die oorspronkelijk uit het buitenland komen.
Die hebben dus zelf flink een bijdrage geleverd betreft het woningtekort.

Ze doen iets terug, staan garant voor 130 woningen die gebouwd worden.
En nu zijn ze huilie huilie van he we gaan misschien weg want er zijn te weinig woningen voor onze werknemers en ze krijgen niet genoeg belastingvoordelen ten opzichte van de normale nederlander.


Laat ze eerst echt wat bijdragen, bijvoorbeeld echt een fatsoenlijk aantal woningen bouwen. Daarna mogen ze klagen. met hun miljarden winst moet dat toch te doen zijn lijkt me.
Je bewering dat 20.000 expats "een flinke bijdrage" leveren aan het woningtekort slaat kant noch wal. Je vertaalt "20.000 expats" zonder meer in een vraag naar 20.000 woningen. Je vergeet dat van die 20.000 expats er velen terecht komen in een woning die eerder door een andere expat bewoond werd. Dus de bijdrage aan het woningtekort zoals we dat momenteel kennen bestaat uit de -groei- aan expats voor ASML dit jaar. Dat aantal is veel lager dan 20.000.

ASML gaat nu concreet garant staan voor 130 woningen. Die zijn trouwens niet voor ASML medewerkers, maar voor mensen in de regio Veldhoven met een lager middeninkomen of daaronder. Hun plannen beslaan uiteindelijk 500 woningen, maar de andere locaties zijn nog niet definitief. Het mag wellicht bleekjes afsteken bij miljardenwinsten maar je kan niet ontkennen dat ze hun verantwoordelijkheid in elk geval onderkennen en die ook omzetten in een echte bijdrage.

ASML zou volgens mij nog wel meer willen bouwen, maar de kern van het probleem is dus dat dit niet zomaar gaat. En dan komen we uit op de woningcrisis waarvoor we de VVD/CDA kabinetten onder Rutte verantwoordelijk voor mogen houden:
- te ver doorgevoerde privatisering van de sociale huur
- huizenmelkers ongeremd laten graaien ten koste van de woningzoekende
- bewust stagneren van de onvermijdelijke krimp van de veestapel met als gevolg veel nieuwbouw op slot

ASML heeft inderdaad een miljardenwinst. En wat doet een gezond bedrijf daarmee? Groeien. En als Nederland daar, bijvoorbeeld door woningtekort, geen ruimte voor biedt, dan gaat een bedrijf over de grenzen kijken waar het die miljarden nog wel kan investeren in groei.

Zo werkt het. Het is de realiteit waarmee we hebben te dealen. Ook als je het niet eens bent met het kapitalistische systeem van winstmaximalisatie. Het punt is hoe we ermee gaan dealen zodat die winstmaximalisatie in check blijft en ons land als geheel er beter bij vaart en niet alleen ASML.
Je bewering dat 20.000 expats "een flinke bijdrage" leveren aan het woningtekort slaat kant noch wal. Je vertaalt "20.000 expats" zonder meer in een vraag naar 20.000 woningen. Je vergeet dat van die 20.000 expats er velen terecht komen in een woning die eerder door een andere expat bewoond werd.
Mag ik deze niet begrijpen? Hoe werkt die logica? Als er nu toch 20k expats werken voor ASML, worden er nu toch 20k huizen / woningen gebruikt door die 20k expats (even minus stelletjes natuurlijk die beide bij ASML werken). Dus zonder ASML waren er dan toch gewoon 20k minder huizen bezet door expats?

En dan mag je prima vinden dat de opbrengst van die expats het waard is, maar het veranderd niet dat het 20k woningen zijn.
ASML zou volgens mij nog wel meer willen bouwen, maar de kern van het probleem is dus dat dit niet zomaar gaat. En dan komen we uit op de woningcrisis waarvoor we de VVD/CDA kabinetten onder Rutte verantwoordelijk voor mogen houden:
- te ver doorgevoerde privatisering van de sociale huur
- huizenmelkers ongeremd laten graaien ten koste van de woningzoekende
- bewust stagneren van de onvermijdelijke krimp van de veestapel met als gevolg veel nieuwbouw op slot
De problemen zijn natuurlijk veel groter dan tekorten in de sociale huur (hell waarschijnlijk is dat eerder door gebrek aan doorstromingen doordat er overal tekorten zijn). De "huisjesmelkers" zijn echt bij meeste plaatsen gerommel in de marge op totale huizenaanbod (en nu dat verder door diezelfde VVD/CDA kabinetten ontmoedigt wordt zie je dat er nog minder huur aanbod komt). Dat veestapel eerder had moeten krimpen ben ik geheel mee eens, maar laten we wel wezen, dan nog steeds is er weinig ruimte in Nederland, dan nog steeds hebben we niet genoeg bouwvakkers om al die huizen te maken, etc.

En ook dat ASML gaat klagen over afbouw van 30% regeling snap ik geheel vanuit hun winstmaximalisatie oogpunt. Maar ik vind het ook nogal hypocriet. We moeten blij zijn met bedrijven als ASML hier, maar als het niet meer past lijkt mij uitbreiden in een ander Europees land ook niet verkeerd, en evenveel belasting betalen voor expats als gewoon Nederlanders die we ook hier hebben lijkt mij logisch.
Er zijn niet continu 20.000 ASML expats op zoek naar woonruimte. Ook niet op jaarbasis. De invloed op het actuele aanbod beschikbare woningen is dus minder groot. Maar gebruik gerust zo groot mogelijke getallen om "woningtekort komt door buitenlanders" te framen.

Geen idee wat er hypocriet is aan dat ASML de verschillen in belastingregimes probeert in hun voordeel te gebruiken. Is het ook hypocriet als wij als burgers het ene product in de ene winkel en het andere in een andere kopen, omdat we dan goedkoper uit zijn? Wat mij betreft gaan die belastingverschillen eraf en is het afgelopen met die race to the bottom qua belastingvoordelen die de EU lidstaten erop na houden om multinationals binnen hun grenzen te houden. Maar da's in het huidige politieke klimaat tegen de stroom in zwemmen.
Er zijn niet continu 20.000 ASML expats op zoek naar woonruimte. Ook niet op jaarbasis. De invloed op het actuele aanbod beschikbare woningen is dus minder groot. Maar gebruik gerust zo groot mogelijke getallen om "woningtekort komt door buitenlanders" te framen.
Waarom die beschuldiging dat ik dingen frame, terwijl jij alweer creatief hier bezig bent. De enige stelling waar het over ging is dat als er 20k expats daar werken, er dus (bijna) 20k woningen door ASML expats gebruikt worden. Dat lijkt mij een inkoppertje, en dat jij dat dan probeert te verdraaien veranderd daar niks aan. Natuurlijk zijn er niet continue 20k expats nu op zoek naar een woning, dat heeft ook niemand beweerd.
Maar da's in het huidige politieke klimaat tegen de stroom in zwemmen.
Het scheelt dus dat onder vorige kabinet Rutte dat al is afgebouwd is, en nu dus een motie is in huidige politieke klimaat om het verder af te bouwen. Maar ASML gaat dan net doen alsof het het einde voor hun is.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 22 juli 2024 16:04]

Waarom die beschuldiging dat ik dingen frame, terwijl jij alweer creatief hier bezig bent. De enige stelling waar het over ging is dat als er 20k expats daar werken, er dus (bijna) 20k woningen door ASML expats gebruikt worden. Dat lijkt mij een inkoppertje, en dat jij dat dan probeert te verdraaien veranderd daar niks aan. Natuurlijk zijn er niet continue 20k expats nu op zoek naar een woning, dat heeft ook niemand beweerd.
Natuurlijk beweert niemand dat, maar het beeld in discussies wordt wel door zo'n getal 20.000 bepaald. En dat is te simplistisch. Maar deze beeldvorming, ook als onbewust inkoppertje in een discussie, zet migranten wel weg als de hoofdoorzaak van het woningtekort terwijl dat feitelijk niet waar is. En zo kweekt men in ons land een antimigrantenhouding, die niet op feiten gegrond is. Persoonlijk vind ik dat een heel kwalijke ontwikkeling.
Het scheelt dus dat onder vorige kabinet Rutte dat al is afgebouwd is, en nu dus een motie is in huidige politieke klimaat om het verder af te bouwen. Maar ASML gaat dan net doen alsof het het einde voor hun is.
Wat verwacht je dan? Dat ASML tegen hun werknemers zegt: "By the way, this year you'll have to pay 10% more taxes, and in 20 months another 10% more, and we think that's all fair and equitable so suck it up."? Zou jij blij zijn met een baas die zonder blikken of blozen akkoord gaat met zo'n ingrijpende verandering in het belastingstelsel voor je medewerkers? Het zou ze mooi staan als werkgever als ze niet stevig in het verweer kwamen.
Wat ik vind is dat het verdomde oneerlijk is dat je als Nederlandse werknemer moet concurreren met buitenlandse werknemers die in Nederland werken en veel minder belasting betalen. Of is die groep voor jou niet relevant?

En wat betreft dat eerste stuk, jij leest nu gewoon heel veel dingen ergens in die er niet staan. En onder de streep is natuurlijk asml onderdeel van het woningtekort in regio Eindhoven. Zeker niet het enige probleem. En asml brengt zowel de regio als heel Nederland ook een hoop. Maar qua woningtekort helpt het niet natuurlijk. En dan lijkt mij niet vreemd om ergens anders uit te breiden waar meer ruimte beschikbaar is. Of dat nu in Nederland of in Frankrijk is.
De buitenlandse kenniswerkers die ASML aanneemt zijn geen vrachtwagenchauffeurs. Ze nemen ze voor zover ik het begrijp niet aan vanwege de lage loonkosten, maar omdat er in ons land onvoldoende mensen met die kennis beschikbaar zijn. De belastingkorting is een lokkertje om huis, haard en familie achter te laten. En dat is dan weer iets dat jij en ik niet zouden hoeven te doen om bij ASML te werken.

Uiteraard lees ik dingen in je reactie die er niet in staan. Ik wijs je op framing, en dat is wel een beetje hoe een beeldvormende reactie werkt: je zegt iets en dat roept een beeld op dat niet per se overeenkomt met wat je hebt gezegd of de intentie erachter. Jij zegt 20.000 expats, het beeld dat opgeroepen wordt is een vloedgolf van migranten. Zal vast niet je intentie zijn om zo'n beeld op te roepen maar als je kijkt naar de vorige verkiezingsuitslag dan draagt deze beeldvorming in algemene zin bij aan een vreemdelingenhaat die niet in verhouding staat ten opzichte van de werkelijke bijdrage aan de knelpunten in ons land.
Vergeet ook niet Nederland aantrekkelijker maken voor expats/arbeidsmigranten (groei van 200.000 naar 800.000 in een paar jaar), maar niet nadenken over huisvesting en andere voorzieningen voor de expats/arbeidsmigranten.

Zelfs als er 5 mensen in 1 huis wonen, dan hebben we het over 160.000 extra vraag naar woningen. Dat is niet de schuld van de expats of van bedrijven zoals ASML, maar wel aan een gebrek aan visie bij de overheid die het mogelijk maakt.

ASML wil (zoals elke andere bedrijf) subsidie voor hun kosten en zo min mogelijk belasting betalen over hun winst. De 30% regeling is een vorm van subsidie voor hun kosten.
Als je nou kosten/baten gaat bekijken dan heb je ook arbeidsmigranten die veel minder verdienen en dus ook veel minder bijdragen aan de economie, maar ook willen wonen.
Denk dat het ook niet zo passend is eerlijk gezegd, mensen zijn geen vee.
Woningen bouwen is een taak van de overheid en niet van bedrijven, althans het als marktmeester creëren van de juiste marktomstandigheden waardoor projectontwikkelaars huizen willen en kunnen bouwen. Het bouwen van voldoende huizen is geen taak voor ASML, dat is meer een keuze uit armoede.
Wat is er mis mee? Philips bouwde vroeger hele wijken in Eindhoven
Opzich niets, maar ASML hoort zich volledig te richten op het bouwen van de beste chipmachines ter wereld, niet op het bouwen van woonwijken voor het personeel omdat de overheid hier aan alle kanten in faalt.

Wat voegt de rol van ASML hierin toe behalve een enorme zak geld en/of politieke druk? Gaat de hele stikstofbullshit dan ineens van tafel? Zijn er dan ineens wel handjes en goedkope bouwmaterialen? Het is niet alsof ASML een leger aan projectarchitecten en bouwvakkers in dienst heeft of de benodigde bouwgrond en vergunningen uitdelen. Ik zie niet hoe de betrokkenheid van ASML ineens de welbekende blokkades om woningen te bouwen zou wegnemen. Hooguit zullen ze vanuit hun branche wat meer risk-appetite meenemen en een stukje innovatie brengen naar de bouw(methodes), maar dat is bijzaak.
Woningen bouwen is een taak van de overheid en niet van bedrijven, althans het als marktmeester creëren van de juiste marktomstandigheden waardoor projectontwikkelaars huizen willen en kunnen bouwen.
Er is ook nog een kwestie van dat projectontwikkelaars dat doorgaans niet uit hun eigen zak kunnen betalen, maar investeerders moeten gaan zoeken. En daar kunnen bedrijven dus bijspringen.

Mogelijk is het investeren in huizen door die bedrijven niet bepaald goed in de wet opgenomen, waardoor ze te veel risico lopen om hun investeringen kwijt te raken. En sowieso zullen die bedrijven het niet zo fijn vinden dat ze zichzelf zo aan een land zouden verbinden.

Maar DAT zou dan dan de focus van onze overheid moeten hebben. Hoe kunnen ze de wetgeving zo veranderen dat die bedrijven minder risico lopen en daardoor meer bereid zijn om in huizenbouw te gaan investeren.
Hoe kom je erbij dat een gebrek aan geld (van investeerders) een probleem is? Ik heb wat bekenden in het bouw-, ontwerp- en projectontwikkellaarswereldje en geld voor een renderend plan is echt the least of their problems.

Wat zijn die problemen dan wel?
- Gebrek aan bouwgronden überhaupt en betaalbare in het bijzonder. Zeker op de gewilde locaties waar de prijzen interessanter zijn.
- Geen capaciteit c.q. enorme doorlooptijden voor de benodigde stroom- en wateraansluitingen.
- Stokstof (en in mindere mate PFAS-) regels zijn enorm kostbaar en -vertragend. Dit geldt ook voor de benodigde infrastructuur. Vertraging kost echt enorm veel geld als alle kosten vooruit gefinancierd moeten worden voor een periode van vele jaren.
- Teveel stokpaardjes en andere eisen/agenda's vanuit gemeentes.
- Bouwmaterialen en goede handjes zijn enorm schaars en dus duur geworden.
- Voorgenoemde punten icm de enorm opgevoerde milieueisen, niet alleen qua energieverbruik maar ook zaken als materiaalpaspoorten voor elk dingetje drijven echt enorm de koopprijzen op. Als je dan ook nog een 50% aandeel "sociale en betaalbare huur" mag meefinancieren (en ernaast mag wonen) als koper tegen een fors gestegen rente, haken die potentiële kopers dus massaal af.

Linksom of rechtsom krijgen ze de business case vaak gewoon niet meer rond en dus worden er steeds minder projecten daadwerkelijk gebouwd. Voor de projecten waar het allemaal nog wel rond te rekenen is staan de investeerders letterlijk in de rij, dat is echt totaal het probleem niet. Er is echt enorm veel geld uit binnen- en buitenland dat op zoek is naar rendement.

Dat wil overigens niet zeggen dat ze in de enorm conservatieve en risicomijdende bouwwereld niet wat meer mogen innoveren en slimmer moeten gaan bouwen, daar valt echt nog een hele wereld te winnen al is het maar qua cultuur, maar het probleem ligt echt grotendeels bij de overheid die geen keuzes maakt en alles maar tegelijk wil, zonder overkoepelend plan en het liefst uit de zak van een ander.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 16:04]

* Gebrek aan bouwgronden überhaupt en betaalbare in het bijzonder.
...
* Stokstof (en in mindere mate PFAS-) regels zijn enorm kostbaar en -vertragend. Dit geldt ook voor de benodigde infrastructuur. Vertraging kost echt enorm veel geld als alle kosten vooruit gefinancierd moeten worden voor een periode van vele jaren.
...
* Bouwmaterialen en goede handjes zijn enorm schaars en dus duur geworden.
...
* Voorgenoemde punten icm de enorm opgevoerde milieueisen, niet alleen qua energieverbruik maar ook zaken als materiaalpaspoorten voor elk dingetje drijven echt enorm de koopprijzen op.
Dat klinken voor mij toch echt als 'gebrek aan geld'-punten, toch?

Natuurlijk zal een zak met geld die problemen niet oplossen, want dat geld zal een investering zijn en uiteindelijk zullen de kopers de rekening betalen omdat het de prijzen allemaal enorm opdrijft. Vooral ook omdat de investeerders hun ROI graag terug willen zien voordat ze van ouderdom overlijden en dus hoge eisen stellen.

Ik spreek je niet tegen, maar ik probeer een beetje door de modder heen te waden om de root cause te vinden.

Één van de root causes is dat niemand meer iets wil doen zonder dat er 10% ofzo ROI tegenover staat. Hoe je dat wil veranderen, daar heb ik geen idee van, ik heb geen sociale wetenschappen gestudeerd.

Maar het niks doen zonder dat er een grote ROI tegenover staat is niet alleen maar een zaak van de overheid. Wel een zorg van de overheid, dat dan weer wel. Of dat zou het in ieder geval voor de overheid moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door RetepV op 22 juli 2024 16:04]

Nee, dat zijn "gebrek aan een positieve business case" en "kopers die het nog kunnen betalen" problemen, niet aan geld van investeerders an sich. En natuurlijk wil een belegger een rendement, waarom zou ie anders zijn of andermans (denk aan pensioenfondsen) geld in jouw project investeren? Wat dat betreft concurreert een investering in een vastgoedproject gewoon met aandelen, obligaties, crypto, deposito's etc. etc. waarbij er een concurrerende risk/reward verhouding moet zijn. Zo werkt de wereld nu eenmaal, we leven gelukkig (nog) niet in een communistische heilstaat.

Vergeet ook niet, als jouw bouwproject niet 2 tot 3 maar 5 tot 6 jaar duurt, dan krijg je een dubbel whammy, want de totale kosten lopen op én dat rendement moet ook nog eens fors omhoog, want dan is 10% dat leuk is voor 2-3 jaar, na pas 5 jaar ineens héél erg weinig. Je krijgt dan als investeerder al meer ROI als je het op een spaarrekeningetje met 2% rente zou zetten, zonder dat je risico loopt en het geld 5 jaar kwijt bent.

Als de overheid wil dat er (meer) huizen gebouwd worden, dan moeten ze niet verwachten dat er zomaar geïnvesteerd wordt als dat niet rendeert omdat ze dat zo graag willen, maar zullen ze dus als centrale marktmeester (als er één zogenaamde "markt" is waar de overheid werkelijk aan alle kanten aan de touwtjes trekt is het de huizenmarkt wel.) moeten zorgen dat ze de omstandigheden creëren waarin er weer rendabel gebouwd (en gekocht) kan worden.
Nee, dat zijn "gebrek aan een positieve business case" en "kopers die het nog kunnen betalen" problemen
Dat is precies wat ik zeg.

En wat ik me dus afvraag is of dat wel de leidende criteria behoren te zijn, wanneer de geboren burgers van het land er met een maatschappelijk, sociaal en economisch probleem door blijven zitten.

En ik ben niet de enige die met deze vraag zit, gezien hoeveel mensen er rechts hebben gestemd bij de afgelopen verkiezingen. En ik vind het ook best eng dat we met deze vraag zitten. Want wat zal er uit voortkomen?

[Reactie gewijzigd door RetepV op 22 juli 2024 16:04]

Die criteria zijn helemaal niet het probleem, dat heb ik net al uitvoerig betoogd. Je kan als overheid niet én de bevolking enorm ongeremd laten toenemen én het klimaat willen redden én daar de randvoorwaarden in de vorm van infrastructuur niet voor regelen én je staatstuintje willen uitbreiden en behoeden voor een microgrammetje stikstof terwijl je tegelijkertijd je zakken vult met biomassa én de leennormen aanscherpen én ongebreideld met geld smijten aan corona wanbeleid en proxy-oorlogen zodat de rente enorm oploopt en dan nog steeds verwachten dat er maar uit altruïsme rustig als vanouds doorgebouwd wordt op plekken die je niet creëert. Excusez le rant. Als de bouw dan stokt is het ineens de schuld van projectontwikkelaars en bouwers die een normaal rendement willen verdienen?

Precies dit totaal schizofrene, wereldvreemde, cryptocommunistische gewauwel ben ik echt zo ontzettend spuugzat en is absoluut een reden dat ik dit keer met enige tegenzin op de PVV heb gestemd, want als deze volstrekt wereldvreemde en vooral conflicterende beleidstoestanden waar ik een totale logic error van krijg (en zo zijn er nog heel wat dossiers te benoemen) niet een keer heel snel stoppen is dit land straks écht verloren en dan ben ik met jou ook bang voor hoe de sociaal-maatschappelijke wal dan het schip wél gaat keren. Want dat zal hoe dan ook gebeuren.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 16:04]

Vergeet ook de NIMBY niet. Niemand wil dat er groen verdwijnt. Groen dat uitzicht is, groen dat een park is of wat dan ook.
En als er een loods verdwijnt, dan zijn de mensen wel bang voor het verkeer van de nieuwe buren.
Er is kortom altijd wel wat om over te procederen.
En ik heb het idee dat daarbij graag een actiegroep wordt opgericht "voor de Rode Otter" of zo. Staat zoveel sympathieker dan "fam. Janssen procedeert voor hun uitzicht".
Wanneer een bedrijf zoveel invloed heeft als ASML dan gaat het bijna automatisch misbruik maken van haar macht. Je ziet dit gedrag nu eenmaal bij mensen (en dus bedrijven)
Wat dacht je van alle belasting die ze betalen? Expats krijgen de eerste vijf jaar een korting, die zijn niet helemaal vrij gewaand. Daarnaast is de andere helft wel Nederlander, en kennende de startsalaris van ASML, vallen veel daarvan in de hoogste belastingschijf.
ASML heeft in Nederland 20.000 medewerkers die oorspronkelijk uit het buitenland komen.
Die hebben dus zelf flink een bijdrage geleverd betreft het woningtekort.
[..]
Laat ze eerst echt wat bijdragen, bijvoorbeeld echt een fatsoenlijk aantal woningen bouwen. Daarna mogen ze klagen. met hun miljarden winst moet dat toch te doen zijn lijkt me.
Dat zijn 20.000 medewerkers die zonder ASML geen cent belasting hadden betaald. Daarnaast geven ze ook een groot deel van hun inkomsten uit aan lokale dienstverleningen als horeca, schoonmaak, kinderopvang en ook makelaars. Het is een enorme financiële inject die ASML wereldwijd ophaalt om vervolgens in te distribueren, daarom houdt de politiek altijd zoveel van bedrijven die werkgelegenheid brengen. Je kan ze direct belastingvoordeel geven omdat het indirect weer via andere belasting grotendeels terug komt.
Zou het gewoon niet goed zijn om juist in meer landen en kantoor te hebben en 2x subsidie te krijgen. Waarom is alles negatief.
Laat ze eerst echt wat bijdragen

Serieus? De impact van ASML op de regio en toeleveranciers is enorm. Denk aan alle bedrijven die onderdelen leveren, maar ook allerlei dienstverleners die ASML inhuurt (schoonmaakbedrijven, catering, consultancy, etc. etc.). Daar werken ook weer allemaal mensen die een inkomen hebben en belasting betalen en zo indirect bijdragen.
Laat ze eerst echt wat bijdragen.
ASML en al haar toeleveranciers dragen (bijna) meer bij ons bnp/positie in de wereld / belasting / werkgelegenheid/etc dan de hele agrarische sector. En dan gaan we wel moeilijk doen over de huizen die die 20k expats zouden bezetten, maar niet over de >100k arbeidsmigratie die die sector nodig heeft?

We stellen onze prioriteiten verkeerd, maar de mannen/vrouwen van ASML gaan niet op de A67 staan die naast dat bedrijf loopt, maar gaan gewoon naar elders. Wat een enorme aderlating voor NL zou zijn.

We kunnen niet in alles toegeven, maar laten we ook niet iets wegjagen waar we wereldleider in zijn vanwege xenofobe onderbuik. En als je daar wel last van hebt, kijkt dan vooral de agro-sector en logistiek als bol.com en andere van dat soort bedrijven. Die dragen echt weinig bij en kosten relatief veel zeker als je ook de ecologische impact meeneemt.

Maar ja, NL gaat aan zijn kortzichtigheid ten onder. En snap dat hoog opgeleiden zich hier niet zo thuis meer voelen.
Jij haalt dingen door elkaar.

Ik zeg nergens dat we als maatschappij niet kritisch moeten kijken naar de agrarische sector, ik zeg ook nergens dat ik voorstander ben van Bol.com.

Ik zeg alleen dat als ASML zelf ook de problemen waar het tegenaan loopt kan oplossen, ipv dreigen naar de politiek dat ze dan maar ergens anders naartoe gaan.

Vroeger legde philips hele wijken aan met woningen om het tekort op te lossen. Nu is er een probleem en de eerste stap van ASML is kijken wat de politiek voor ze op kan lossen, in plaats zelf met een oplossing te komen.
Je kan gelijk hebben maar als je alles wegjaagt hou je niks over. Waarom zou je als bedrijf blijven als je het ergens anders beter kan hebben? Ik zou ook weggaan.
Vergeet niet wat de expat betekend, vooral op dit hoge niveau van kennis en expertise.

Je praat hier mensen die op zichzelf het waard zijn om het hele gezin over te halen naar Nederland. Waarbij het niet ongewoon is dat ALLES wordt verzorgd, dus complete inboedel nieuw aangeschaft en daarnaast verhuizing&opslag van de spullen die wel mee gaan (kleding etc) volledig georganiseerd wat veel oplevert voor de MKB wereld.
Zoals een verkoper ons laatst vertelde; verkoop 1 expat een bed, en een maand later heb je 10-20 expats die zijn doorverwezen en blind de aanbeveling volgen. Die praten dan ook rustig over aankopen van 5 cijfers per klant.


Je praat over mensen die vaak gewend zijn, en dus makkelijk, 6-7 dagen werken of dagen van 10+ uur. Dat betekend veel gebruik van kinderdagopvang, naschoolseopvang, schoonmaakdiensten en bezorgdiensten. Bovendien groei van speciaalzaken en vraag naar specifieke goederen waar ze graag grof voor betalen (denk je echt dat de AlbertHeijn zomaar een hele sectie india optuigt tenzij er grof geld tegenover staat).
Dat is ook weer gunstig voor import, vervoer, opslag bedrijven, maar ook weer MKB en zelfs vastgoed en voetbewegingen in winkelgebieden. Bij ons in het dorp zijn er nu 3 'toko's' met india roots ipv surinaams of aziatisch. Simpelweg omdat die expats goed verdienen en dat geld ook net zo makkelijk uitgeven, dus de businesscase komt uit.
Naast evt. wetgeving m.b.t arbeidsmigratie lijkt het me ook nuttig als je medewerkers nog gewoon ergens kunnen wonen. Ondanks de plannen van ASML om bouwprojecten te ondersteunen lijkt dit ondertussen wel echt een bedreiging te worden voor het normaal kunnen aantrekken van personeel. In Frankrijk is dat waarschijnlijk een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door remcos2 op 22 juli 2024 16:04]

Ook niet onbelangrijk: niet-medewerkers van ASML moeten ook kunnen blijven wonen in Veldhoven. Door ASML en de huisvesting van expats zijn de huizenprijzen dusdanig gestegen en is er een enorm tekort aan woningen. Nog veel meer dan in de rest van Nederland.

Die groep moet niet vergeten worden en zowat verplicht worden om elders te gaan wonen, omdat er gewoon geen woonruimte meer is in Veldhoven.
Zijn de huizen in en om Veldhoven in verhouding meer gestegen dan de rest van Nederland?
Ja, maar tot nu toe ook in iedere andere plaats die ik invul >12%
https://allecijfers.nl/gemeente/veldhoven/#woningwaarde
Het goedkoopste appartement (50m kost nu ongeveer 2.5, 3 jaar terug ongeveer 165. Daar valt moeilijk tegen op te sparen.

[Reactie gewijzigd door SBTweaker op 22 juli 2024 16:04]

2.5? 165? wat bedoel je hier mee?
Is dit niet hetzelfde verhaal door heel Nederland heen...? Dit is toch niet iets wat exclusief in Veldhoven plaatsvind?
Volgens mij is dit niet alleen een Veldhovens probleem. Kijk je naar de andere grote steden, daar speelt precies hetzelfde.

We kunnen niet alles alleen aan ASML toeschrijven. We hebben een woning tekort omdat er ontzettend veel woningen door 1 persoon worden bewoond. We zijn van 2012 tot en met nu van 16.73 naar 17.78 (1,08 miljoen) gegroeid (https://www.cbs.nl/nl-nl/...n%20vrouwen%20dat%20zijn.). Het aantal woningen is van 7.3 naar 8.1 gegroeid. (https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/82900NED)
Hier in een dorp bij Utrecht gaan 50m2 appartementen makkelijk voor 350K+ weg, dus dan valt 250K nog wel mee ;)
Volgens mij heeft ASML daarmee dus ook enorm veel huiseigenaren in Veldhoven flink rijker gemaakt. Jammer voor wie geen huis heeft in de regio, maar ondertussen vergeet niet dat onder die 45 duizend inwoners ook veel huiseigenaren stil genieten van een lagere rente doordat hun woning op papier meer waard is geworden of zelfs die al hun winst genomen hebben.

Mij hoor je ook niet klagen dat onze woning in Almere van 190k naar 500k ging in 8 jaar tijd. Er wonen nu ook "expads" in die een gezin wilde starten en hun appartement te klein werd. Volgens hebben wij in regio een mooi huis voor gekocht. Het is een sneeuwbal die blijft rollen of eigenlijk meer een waterbed effect. Voor starters kan je niet tegen die stroming in roeien, maar er zijn enorm veel die er (stilletje) van profiteren en die vaak niet realiseren dat "betaalbaar" bouwen vaak ook betekent dat het ten koste gaat van hun eigen vermogen.
In eindhoven merk je al een duidelijk verschil, mensen die voor asml werken kunnen kopen, de meeste andere kunnen niet kopen en moeten huren. veel mensen bij asml hebben ondertussen ook meerdere huizen. Er is zelfs een verschil tussen expats en nlse medewerkers, omdat die meer budget hebben. Heel leuk dat je huis meer waard is geweest, maar je kinderen hebben een goede baan nodig als ze ooit in dezelfde situatie willen komen, met 2x modaal kan je geen appartement meer kopen. De tijd van een confortabel leven voor iedereen lijkt in mijn ogen voorbij te zijn.

[Reactie gewijzigd door SBTweaker op 22 juli 2024 16:04]

Mijn woning is van 350k in JAN 2018 gestegen naar 530k afgelopen WOZ aanslag en daarbij een taxatiewaarde van 750k.

Dit is in een redelijk nieuw deel van Veldhoven (woonwijk is gebouwd rond 2009). Dus ja… denk wel dat de prijzen hier sneller stijgen ja.

Daarnaast IS het een probleem dat er bijna niet aan woningen te komen is hier.
Onlangs heeft ASML ook een straat opgekocht - voor uitbreiding ipv huisvesting, ook niet bevordelijk.
Onlangs heeft ASML ook een straat opgekocht - voor uitbreiding ipv huisvesting, ook niet bevordelijk.
Die straat is ook niet meer dan een tiental huizen op een wat mij betreft onaantrekkelijke locatie (tussen een snelweg en een industriegebied). De bewoners waren maar wat blij met het bod dat ze van ASML kregen.

Dat moet niet groter gemaakt worden dan het is; het is niet alsof ASML hele woonwijken platgooit voor nieuwe fabrieken.

[Reactie gewijzigd door aap op 22 juli 2024 16:04]

Ook niet onbelangrijk: stijgende huizenprijzen zorgen ook voor stijgende belastingen. Als huizenprijzen stijgen doordat ASML aantrekt, dan kost dat inwoners geld die op zich niets met ASML te maken hebben. "Ga maar verhuizen, dan cash je lekker uit" is natuurlijk geen oplossing voor mensen die niet willen verhuizen van hun stekkie.

De oplossing (ook genoemd door @Wouterie): bouwen, bouwen, bouwen, van woningen en van bijbehorende voorzieningen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:04]

Ook niet onbelangrijk: stijgende huizenprijzen zorgen ook voor stijgende belastingen.[...]
Hoe bedoel je dit? Doel je hiermee op de OZB? Want dat is een verdeelsleutel, de totale hoeveelheid belasting die wordt opgehaald is niet afhankelijk van de OZB, maar van de uitgaven van de gemeente en deze hoeven niet op te lopen met de waarde van het vastgoed in de gemeente. Dat doet het zelfs alleen als ze daar zelf voor kiezen, of als er extra taken bij de gemeente gelegd worden vanuit de provincie en rijksoverheid.
Je hebt gelijk, maar gemeentes zullen de percentages niet zo snel verlagen. Ze zijn eerder blij met de hogere inkomsten. Dus in de praktijk zal dat wel vooral hogere belastingen geven.
Ik vind he adagium bouwen bouwen bouwen zo'n onzin. Alsof dat het enige oplossing is. We moeten zeker blijven bouwen, maar met alleen bouwen los je het probleem niet op.

We hebben 18 miljoen mensen en 7.7 miljoen woningen. Dat is 2.3 mensen per woning. We woning gemiddeld met weinig mensen in woningen.
Ik vind he adagium bouwen bouwen bouwen zo'n onzin. Alsof dat het enige oplossing is. We moeten zeker blijven bouwen, maar met alleen bouwen los je het probleem niet op.
Uiteindelijk komt het neer op de oudste handelswet: de wet van vraag en aanbod. De vraag is ontzettend groot en het aanbod is beperkt. Dit kan je op twee manieren aanpakken:

1.
De vraag verkleinen. Denk aan het weren van buitenlandse huurbazen, het onaantrekkelijk maken om meerdere woningen te bezitten, etc.

2.
Het aanbod vergroten. Dus: bouwen, bouwen, bouwen.

Waarschijnlijk kunnen de huidige problemen enkel met een combinatie van die twee opgelost worden.
We hebben 18 miljoen mensen en 7.7 miljoen woningen. Dat is 2.3 mensen per woning. We woning gemiddeld met weinig mensen in woningen.
Dus de gezinssamenstellingen veranderen. Dat maakt de vraag naar woningen groter. Dus?

De reden dat "bouwen, bouwen, bouwen" genoemd wordt is omdat er jarenlang te weinig gebouwd is. Sowieso zal men moeten bouwen, want de vraag gaat niet significant afnemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:04]

We hebben 18 miljoen mensen en 7.7 miljoen woningen. Dat is 2.3 mensen per woning. We woning gemiddeld met weinig mensen in woningen.
Hoe wil je dat precies oplossen dan? Iedereen gratis premium tinder account ofzo?
Dat maakt het probleem alleen maar groter. Dan heb je een generatie later nog meer woningzoekenden. :P
Nee dat niet direct maar de 'voordeursdeler' regeling zoals de belastingdienst die hanteerd helpt er niet bij.

Overigens hebben we het woning tekort gewoon aan de regeringen van de afgelopen 25 jaar te danken.
Vergeet ook niet dat (sport/speel)voorzieningen gesloopt worden momenteel om uit te kunnen breiden, wat ook voor de nodige onrust zorg bij de huidige inwoners. Er dreigt ook een enorme druk op andere voorzieningen.

Ik snap best dat men zich daar enorm zorgen om maakt, ook met het oog op de toekomst en eventuele kinderen die men nu heeft, die over een paar jaar ook ergens willen gaan wonen. ASML is leuk met het oog op werkgelegenheid, prestige en het financiële aspect, maar de druk op Veldhoven en de omringende plaatsen begint steeds meer toe te nemen. Dat lijkt men soms een beetje te vergeten.
Eens. Het zou niet eens zo gek zijn als ASML, net als vroeger, een heel dorp laat bouwen om de arbeiders te huisvesten. Het PVV populisme zorgt er in dit geval voor dat arbeid vanuit het buitenland toch wat lastiger is geworden.
Zeker als je de bevindingen van speciale VN-rapporteur voor huisvesting Balakrishnan Rajagopal leest, waarin hij beschrijft dat het woningtekort vooral veroorzaakt wordt door jarenlang te weinig bouwen en dat het niet komt door "de buitenlanders".
"Er wordt gezegd dat "de toestroom van buitenlanders" de reden is voor deze acute huisvestingcrisis. De meeste deskundigen hebben mij echter gezegd dat dit niet klopt. Het is een argument dat gebruikt wordt voor politieke doeleinden en slechts bijdraagt aan stereotypen tegen bepaalde groepen buitenlanders", zei Rajogopal in december.
Als we een kabinet krijgen met de PVV, zal misschien iets aan "de buitenlanders" gedaan worden, maar het is allang duidelijk dat dat niet de oplossing van de problemen gaat zijn. Sterker nog, PVV kan niet zonder buitenlanders, want dan hebben ze niemand meer om naar te wijzen. Als je het zo bekijkt, zou je dus verwachten dat er bij een kabinet met PVV minder wordt gedaan om migratie tegen te houden dan in eerdere kabinetten.
Helaas lult de VN-rapporteur uit z'n nek wat betreft migratie en woningtekort.

Uit de laatste Primos-rapportage, waarmee de woningbouwdoelen bepaald worden, blijkt dat 50% van de nieuwbouw nodig is voor "accomoderen bevolkingsgroei". De bevolkingsgroei komt 100% door het migratiesaldo, de natuurlijke aanwas is negatief (vorig jaar netto -10.000 natuurlijke aanwas, netto +140.000 migratiesaldo).

Migratie is dus inmiddels verreweg de grootste factor in het woningtekort.

Had je daar tegenop kunnen bouwen? Ja, maar dan moest je het wel aan zien komen.

Een huis bouwen duurt in Nederland van plan tot huis gemiddeld 10 jaar. De bevolkingsprognose van 10 jaar gelden voorspelde 500.000 minder inwoners dan we nu hebben. Dat betekent ruwweg zo'n 250.000 huizen meer nodig dan we toen dachten. En dan ga ik er vanuit dat er geen limiet aan de bouw- en plancapaciteit zit. Die is er in werkelijkheid natuurlijk wel. Het wordt ook steeds ingewikkelder om te bouwen naar mate het land voller wordt want er is dan minder ruimte beschikbaar, infrastructuur aanleggen is moeilijker, veel meer mensen gaan bezwaar maken, minder stikstof-ruimte, etc. (het drukte-effect).

De onvoorspelbaarheid in de bevolkingsgroei komt verreweg het grootste deel door... migratie.

Ik begrijp waarom de VN-rapporteur dit zegt; hij is bang om racist genoemd te worden. Maar daarmee ondermijnt hij zijn rapport ernstig.

Ook de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen, toch wel een partij met meer gezag dan zo'n rapporteur die even komt kijken, zegt dit. De commissie dringt aan op het sterk reguleren van de bevolkingsgroei door migratie. Ruwweg een reductie van het jaarlijkse migratiesaldo met zo'n 58% t.o.v. 2023 naar 40.000-60.000 per jaar. Dit wordt geadviseerd ook vanuit overwegingen over ruimte, huisvesting en voorzieningen.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 22 juli 2024 16:04]

Hoewel ik niet ontken dat migratie een belangrijke factor speelt vind ik dit stukje wel wat kortzichtig:
[...]
Een huis bouwen duurt in Nederland van plan tot huis gemiddeld 10 jaar. De bevolkingsprognose van 10 jaar gelden voorspelde 500.000 minder inwoners dan we nu hebben. Dat betekent ruwweg zo'n 250.000 huizen meer nodig dan we toen dachten.[...]
Dat relatief korte termijn denken van max 10 of 20 jaar is juist wat ons in deze situatie heeft gebracht. In 2016 was bijv. de prognose dat de bevolking zou groeiten met 100k per jaar, maar toch hadden we een minister die luidkondig verklaarde: "De woningmarkt is af".

In de jaren 80 hadden we al een ernstig woningtekort waardoor er een hele kraakbeweigng is gekomen. In de jaren 90 is vervolgens in plaats van bouwen besloten om meer marktwerking te introduceren om zo de woningbouw te bevorderen. Een kleinere sociale woningbouw was het gevolg en nog steeds werd er niet genoeg gebouwd. En eigenlijk hebben we nog geen 1 jaar gehad sindsdien waarbij we wel genoeg woningen hebben gebouwd, ondanks dat er toen nog geen sprake was van een voorspelde bevolkingskrimp binnen 10-20 jaar.

Het hele probleem met de woningmarkt is al decennia dat er niet vooruit gepland wordt voor over 30 jaar, maar alleen maar kortzichtig wordt gekeken. Er worden ook geen risico's of verlies meer genomen, want een eigen woning (of kamer) wordt niet meer als een basisrecht gezien, zoals het in de jaren 50 tot 70 nog wel werd gezien.
Het hele probleem met de woningmarkt is al decennia dat er niet vooruit gepland wordt voor over 30 jaar, maar alleen maar kortzichtig wordt gekeken.
Kijk eens naar de prognoses van het CBS van zo'n 20 jaar geleden. Men dacht toen dat onze bevolking zou pieken op 17m en daarna zouden blijven hangen tot tenminste 2050. De huidige prognoses lijken ook te indiceren dat we door de toen gestelde 95% betrouwbaarheidsintervallen gaan breken.

https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/03766ned
Ja dat is leuk, maar ook 20 jaar geleden was er al een ernstig tekort en ook toen hadden ze al meer moeten gaan bouwen.
30 jaar vooruit plannen helpt niet als er een totaal nieuwe situatie zich voordoet die niemand aan had zien komen.

Imo is het beter om naast het aanbod ook de vraag proberen te reguleren. Iets dat kan als de bevolkingsgroei niet-natuurlijk is.
Het hele punt is juist dat er geen nieuwe situatie is ontstaan. De situatie is nog exact hetzelfde als 40 jaar geleden, alleen zijn de huizenprijzen nu nog hoger. Ze hebben het aanbod niet eens geprobeerd te reguleren. Sterker nog, ze hebben steeds meer aan de markt over gelaten.
Met het idee en ook de officiële inschatting destijds dat de bevolking nauwelijks zou groeien of zelfs zou krimpen.
Migratie is dus inmiddels verreweg de grootste factor in het woningtekort.

Had je daar tegenop kunnen bouwen? Ja, maar dan moest je het wel aan zien komen.
Sinds de industrialisatie is de trend duidelijk: mensen vertrekken van het platteland naar de stad om te werken. Zelfs zonder de groei zouden er niet voldoende woningen zijn op de plekken waar men wilt/moet wonen.
De situatie van bevolkingsgroei voor 100% door het migratiesaldo gedurende lange tijd heeft zich nog nooit voorgedaan in Nederland. Dit is dus een nieuwe situatie die we nog niet kennen.

We vragen nu aan het CBS om een bevolkingsprognose te maken die vele malen ingewikkelder is geworden omdat het CBS nu de geopolitiek van de hele wereld moet voorspellen. Ook het aantal arbeidsmigranten dat vanuit Oost-Europa zou komen is ernstig onderschat door het CPB destijds.

Ik vind zelf ook dat je veel ruimer had moeten rekenen, maar als alle statistische bureau's zeggen dat je gekke henkie bent als je zegt dat we moeten bouwen voor een half miljoen extra mensen, "voor de zekerheid", dan is dat politiek moeilijk te realiseren.

Daarom is het ook zo bizar dat de VN-rapporteur de facto zegt "had je maar rekening moeten houden met dit scenario waarvan iedereen zei dat het niet zou voorkomen en als je migratie wil reguleren ben je een racist".

Let wel: ik heb het dan over migratie op nationaal niveau.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 22 juli 2024 16:04]

De situatie van bevolkingsgroei voor 100% door het migratiesaldo gedurende lange tijd heeft zich nog nooit voorgedaan in Nederland. Dit is dus een nieuwe situatie die we nog niet kennen.
(...)
Let wel: ik heb het dan over migratie op nationaal niveau.
*visible confusion* :P

Let op dat ik het heb over de situatie dat er geen bevolkingsgroei zou zijn. Zelfs voor die situatie zouden er niet voldoende woningen zijn in de gebieden waar men wilt wonen.

Als we wel de bevolkingsgroei meewegen en kijken naar de lijnen van de afgelopen twee decennia, dan kunnen we wel spreken van een gebrek aan visie en actie op die visie. "Wij hebben te veel huizen gebouwd" is een situatie die in Nederland niet snel voorkomt. Het is niet alsof men kan verwachten dat er een exodus zal plaatsvinden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:04]

Er bestaat sterke politieke druk om vooral niet een huizenoverschot te creëren, aangezien 70% van de Nederlanders een huis bezit dat met grote (gestimuleerde) schuldaangang is gekocht. Zo is het kabinetsdoel al lange tijd een tekort van 2% op de huizenmarkt na te streven i.p.v. een tekort van 0%.
Sorry hoor maar dit is natuurlijk ook gedeeltelijk flauwekul.

De groepen waar de woningnood het hoogst is zijn de vluchtelingen en arbeidsmigranten. Dus als daar een stuk minder van zouden zijn zou daar de woningnood ook minder zijn. Is dat de schuld van de mensen die hier heen komen? Nee. Maar is het onderdeel van het probleem. Absoluut.

Volgende het CBS hadden we in 2022 een netto immigratie (immigratie minus emigratie)van 223.798 terwijl in 2023 maar iets van 70.000 nieuwbouwwoningen zijn bijgekomen

Bron https://www.cbs.nl/nl-nl/...nten-komen-naar-nederland

https://www.cbs.nl/nl-nl/...nieuwbouwwoningen-in-2023


Dus ja, ook immigratie is onderdeel van onze woningsperikelen. En omdat te ontkennen is net zo achterlijk als alles op die mensen afschuiven.

[Reactie gewijzigd door er0mess op 22 juli 2024 16:04]

Nog geen 10% van de huurhuizen die met prio weggaan gaan naar migranten, in welke vorm dan ook. Door de focus te leggen op die 10% en te doen alsof dat zo'n groot onderdeel van het probleem is kom je niet verder in het oplossen van het probleem.
De schuld van het probleem ligt (verrassing!!) in het slechte beleid van de afgelopen decennia. Of het nu over stikstof gaat of energietransitie... ik zie een rode draad door al die drama's lopen. De oplossing ligt dan ook niet bij de partijen die er last van hebben (zoals burgers, boeren en migranten), dat zouden ze wel graag zo zien uiteraard, maar bij de partijen die er een puinbak van hebben gemaakt.
Rajagopal stelt dat het probleem komt doordat de vrije markt jarenlang de overhand had in het bouwen van nieuwe huisvesting en dat daardoor er een woningnood is bij vluchtelingen en arbeidsmigranten. Omdat de vrije market alleen dingen bouwt die het meest winstgeven, en niet datgene wat nodig is voor de hele samenleving. De is ook wat er speelde rond de financiële crisis van 2008 in de VS, en nog steeds hebben we niet geleerd dat het bouwen van woning niet puur alleen vanuit winstoogmerk gezien kan worden.
De woningsnood bestaat onder alle lagen van de bevolking.

Het aantal asielaanvragen van vluchtelingen is nu net zo hoog als in 1994, daar is dus weinig in veranderd behalve dat het van 2002 tot en met 2014 in verhouding heel laag was. De bezetting in centrale opvang is zelfs lager dan die periode. Vorig jaar kregen 14.490 asielzoekers een verblijfsvergunning, terwijl er per jaar rond de 80.000 nieuwe woningen worden opgeleverd. Van die asielzoekers gok ik dat de meeste als gezin asiel krijgen en ze dus lang niet allemaal een eigen woning zoeken. (bron)

Arbeidsmigranten hebben ook woonruimte nodig en zorgen in bepaalde gemeenten inderdaad dat een groot deel van de huizen daar voor gebruikt worden, al mogen werknemers daar vaak ook zelf oude schuren ombouwen en worden huizen veelal gedeeld bewoond. Om achter het aantal benodigde woningen te komen kan je dus het migratiesaldo waarschijnlijk min of meer door 4 of meer delen. De cijfers voor de oorlog in Oekraïne (waar veel tijdelijke woningen voor zijn neergezet) schommelden rond de 80.000 per jaar (waar dus 20.000 woningen of minder voor nodig zijn). (bron)

Alles bij elkaar opgeteld zijn er dus hooguit 30.000 woningen per jaar nodig voor "buitenlanders". Daar komt nog bij dat er ondertussen meer mensen in Nederland overlijden dan worden geboren en je zou denken dat er daardoor van de 80.000 nieuwe woningen per jaar, eigenlijk 50.000 leeg zouden moeten staan én dat er steeds meer bestaande woningen beschikbaar moeten komen. Dat is alleen niet zo, omdat er steeds minder mensen per woning zijn omdat schijnbaar minder mensen een relatie hebben.

Lang verhaal nog iets langer; wil je iets aan de honger naar woningen doen kan je het beste zorgen dat meer mensen de liefde van hun leven vinden en samen gaan wonen.
Sorry hoor maar dit is natuurlijk ook gedeeltelijk flauwekul.

De groepen waar de woningnood het hoogst is zijn de vluchtelingen en arbeidsmigranten.
Er zijn vele meer volwassen jongeren van NL ouders die nog bij bij hun ouders wonen omdat kopen/huren zo duur is geworden en er enorme schaarste is.
Het zou niet eens zo gek zijn als ASML, net als vroeger, een heel dorp laat bouwen om de arbeiders te huisvesten.
Het woord dat je zoekt is "Fabrieksnederzetting" of "Company town" en de ervaringen zijn niet onverdeeld positief:
Some company towns have had high ideals, but many have been regarded as controlling and/or exploitative.
Ik wil daar wel bij nuanceren dat Nederland klein is; in monotowns was een groot probleem dat vrijwel alles, dus ook entertainment, in handen was van hetzelfde bedrijf. Daardoor kan je werkgever zelfs bepalen wat je in je vrije tijd doet. Maar als je in Veldhoven alleen maar films kunt zien die ASML wil vertonen, dan zit je binnen een kwartier in een bioscoop in Eindhoven. Of op een streamingdienst.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 16:04]

Het is niets nieuws onder de zon. Hier staat het ook vol van de oud fabrieksarbeidershuisjes. Maar ja, als het zo wel beter werkt, waarom dan niet? Nu is het ook verre van ideaal.
In de VS kwam het ook voor dat medewerkers werden betaald in "fabrieksgeld" dat alleen in de eigen dorpswinkel te besteden was.
Dit in tegenstelling tot ASML, waar de medewerkers echt niet komen werken, tenzij ze vrij besteedbaar inkomen hebben.
dat had je in NL ook ten tijde van de grootschalige turfwinningen
[...]

Het woord dat je zoekt is "Fabrieksnederzetting" of "Company town" en de ervaringen zijn niet onverdeeld positief:

[...]
Mee eens, maar daarbij kan regulering door de overheid een positieve rol spelen. Iets verder doorgetrokken kan er meer belasting worden geheven op grote bedrijven, waarmee dan oa woningen worden gebouw waar oa werknemers van die bedrijven kunnen wonen...
Het is maar de vraag of we hier met populisme te maken hebben en of de PVV hier debet aan is. Het betreft een manifest probleem. Hoogopgeleide kennissen en collega's worden nu keihard overboden op wat vroeger arbeiderswoningen waren.

De open ruimte is nu al erg schaars en bijbouwen is slechtst een tijdelijke oplossing als de groei in de lithografische sector doorzet. Daarnaast zorgt het alsmaar opgeven van open ruimte ook weer voor een verminderd vestigingsklimaat voor potentiële werknemers.

Je kunt ook buiten je landsgrenzen denken en de EU als je primaire vestigingsplaats zien. Dat biedt mogelijkheden en is in mijn optiek juist niet populistisch.
We zitten nu met een flinke schaarste wat betreft beschikbare woningen. Bijbouwen lijkt me vooralsnog een prima oplossing voor dat probleem. Dat moet wel slimmer. Werk en wonen moeten weer dichter bij elkaar komen. Wij wonen een flink eind bij 'de grote stad' vandaan, waar ik ook werk, maar een huis waar mijn gezin een beetje fatsoenlijk in past, is niet te betalen. Dan maar 30 kilometer verderop. Maar ook hier wordt het steeds drukker met mensen die wel in de stad werken maar daar niet kunnen wonen.
Bouw 'gewoon' net als vroeger van die foeilelijke wijken vol piepkleine huisjes. Geen auto's voor de deur maar wel een bushalte en/of treinstation in de buurt. Dat haalt de druk voor een flink deel eraf. Los je meteen ook die ellendige files op.
Leuk dat je de EU als primaire vestigingsplaats ziet, maar als ik er al geregeld 2 uur over doe om die 30 kilometer af te leggen, dan is dat op EU niveau al helemaal niet te doen.
Probleem van flink bijbouwen is dat de schaarste afneemt, de woningen in waarde dalen, mensen weer onder water komen te staan en er heel veel geld verdampt. Dat is een VVD en D66 probleem. Niet gek dat er zo'n probleem is ontstaan op de woningmarkt... en dan krijgt de immigrant nog de schuld ook. Geniaal.
Kan gewoon niet meer met de hoeveelheid regelgeving die er is hier in NL...
Het kon vroeger ook. Hier stond vroeger een fabriek en de halve buurt was van hen. Allemaal dezelfde piepkleine huisjes. Defensie kan het ook. Ik denk dat het weer tijd wordt dat bedrijven weer de mogelijkheid krijgen om zelf te bouwen. Lost meteen ook het fileprobleem voor een flink deel op.
Vroeger.... Als ik die huisjes toen zag, daar zou je nu nog niet dood gevonden willen worden.

Je kunt niet even vroeger met nu hiermee vergelijken. Vroeger werkte je ook tot je pensioen bij 1 bedrijf, nu is het heel normaal om na een paar jaar weer te verdwijnen. Hoe doe je het dan met je huisje?
Auto van de zaak, tankpas van de zaak, huisje van de zaak. Het hoeft niet zo basic als vroeger, 10 kinderen op 75m2, maar een middenweg is vast mogelijk.
Trouwens, die huisjes van vroeger gaan hier als zoete broodjes! Men betaalt er de hoofdprijs voor. Zij liever dan ik.
ASML zou het niet eens zelf hoeven doen, er zijn zat partijen die best willen bouwen maar met de moeilijkheid van goedkeuring krijgen van gemeente, provincie en rijk is dat vaak gewoon niet haalbaar. Gemeentes hebben enorme wensenlijsten, het bouwbesluit is de afgelopen 15 jaar gigantisch ingewikkeld en duur geworden, grond wordt niet ter beschikking gesteld wat betreft ruimtelijke ordening, en bebouwing mag maar op een fractie van het land.

Ik snap dat er regels moeten zijn over hoe we bouwen maar het is echt compleet misgelopen.

Het wetsvoorstel 'Wet versterking regie volkshuisvesting' lost een hoop op maar die zou je er haast als spoedwet doorheen moeten gooien als je daar nog effect van wil zien voor de vergrijzing totaal heeft toegeslagen en je de daarmee de volgende woningmarkt crisis hebt liggen.

Het is echt volslagen haalbaar binnen een jaar een miljoen woningen te bouwen, dmv prefab en slimme planning, maar de wil ontbreekt volledig.
Dit bedrijf maakt miljarden per jaar winst maar zogenaamd is het probleem "vestigingsklimaat" -- lees, personeelslasten die zullen stijgen als expats straks meer loon willen omdat de huidige belastingkorting (die een subsidie voor ASML is) straks wegvalt -- ipv graaierigheid.

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 22 juli 2024 16:04]

Wat is je punt? Ze kunnen ook miljarden winst maken in Frankrijk?
als rijkelui zeggen "ik wil belastingvrijstelling want anders dan ga ik naar het buitenland verhuizen" dan moet je gewoon durven zeggen "ok doei, voor jou 5 anderen ondankbaar zwijn", ipv wat nu gebeurt, waarbij de belastingdruk op de rijksten procentueel veel lager is dan op mensen die het moeten doen van 1-2x modaal. Voor dit soort bedrijven geldt hetzelfde.

Daarnaast vind ik de journalistieke duiding door Tweakers nogal zwak -- er word niet tussen de regels doorgelezen, maar gewoon persbericht overgenomen.

[Reactie gewijzigd door foppe-jan op 22 juli 2024 16:04]

Oké, maar welke 5 anderen naast ASML zijn er dan? Juist, die zijn er dus niet. ASML is een belangrijk Nederlands bedrijf wat de overheid gelukkig ook inziet.
en waarom is ASML zo groot geworden? Dankzij overheidssubsidies zoals de expatvrijstelling, waarvoor ze compleet ondankbaar zijn omdat rupsje nooitgenoeg altijd meer wil. Ze hebben letterlijk geen concurrentie, en zelfs als die komt hebben ze een fantastische marktpositie. Ze maken miljarden per jaar winst. Waar is de economische noodzaak voor overheidssteun?
Het is een publiek bedrijf en ze zijn het richting hun aandeelhouders verplicht om een optimaal resultaat te behalen. Als de Nederlandse overheid de groei in de weg zit dan zullen ze dit risico moeten spreiden door zich (deels) elders te vestigen. Als Nederland dat niet wilt dan moeten ze de aandeelhouder paaien of worden.
ASML heeft volgens mij iets van 50 vestigingen over de hele wereld. Die is echt niet groot geworden door subsidies en lage belastingen voor expets
Ze zijn groot geworden door het unieke product wat ze maken niet door overheidssubsidies. Het is voor ASML steeds lastiger en duurder om personeel aan te trekken. En de expatvrijstelling is daar maar 1 onderdeel van. Nederland wordt voor expats steeds onaantrekkelijker. In Frankrijk liggen de woonlasten een stuk lager. ASML kan dat allemaal compenseren met hogere lonen, maar het houd een keer op.
ach joh, laat ze lekker een woonwijk bouwen over de grens in België en laat ze lobbyen voor een spoorlijn van ehv naar Turnhout en bob is je oom. (Noord)Frankrijk is vast wel goedkoper maar de infrastructuur is ook een stuk minder. Maar goed, van mij mag ASML best uitbreiden naar Frankrijk, ook als hun volgende directeur geen fransoos was.
Even een gekke vraag, maar wat maakt ASML dan zo belangrijk voor Nederland?
Ze halen wereldwijd geld op om vervolgens een deel van in de economie van Veldhoven uit te geven. Ik denk dat niet dat er veel alternatieven zijn die zoveel buitenlands geld binnenhalen, zonder daar eigenaarschap voor op te geven.
Zijn er cijfers van wat er in de Nederlandse economie terecht komt? Het is een gewoon bedrijf toch, geen staatsbedrijf? Als ze nu allemaal belastingvoordelen gaan optuigen om "behoud" dan hebben we straks een niet bijdragend, op papier heel mooi voor Nederland, bedrijf behouden. Of zie ik dat verkeerd? Ik weet wat ze doen, ik snap dat het belangrijk is, ik zie alleen niet hoe het belangrijk is voor Nederland. Zeker als ze het grootste deel van de werknemers uit het buitenland halen en klagen over dat die geen belastingvoordeel meer krijgen.
Dat is het punt. Voor ASML zijn er geen 5 anderen. Er zijn ook internationale strategische belangen om ASML in Nederland te houden.
Wat stel je voor? Alle wensen van ASML faciliteren? Vind je dat fatsoenlijk tegenover de rest van NL? Ik niet namelijk.
ASML levert Nederland een hoop voordelen op. Dus misschien niet eerlijk, maar toch wel nuttig. Ook voor dat taxibedrijf dat ritten voor ASML-maakt, maar niet zelf aan de voordeelregeling meedoet.
Nouja, er zit natuurlijk een groot verschil tussen competitief blijven met het buitenland en helemaal geen belasting. De lonen van deze mensen dragen goed bij aan ons zorgstelsel.
Ik stel niets voor. Ik zeg alleen dat ASML niet je run of the mill bedrijf is. ASML is misschien wel het belangrijkste bedrijf ter wereld op dit moment. Wie de komende decennia de technologische voorsprong heeft, zal bepalen wie de nieuwe wereldmacht wordt, daarin is ASML bepalend. Zie export verboden naar China. Een bedrijf dat grensoverschrijdend opereert, zal moeilijker te sturen zijn. Daarnaast zonder ASML geen TSMC, zonder TSMC geen chips, zonder chips geen militaire voordeel.
Niet vergeten de ontvangen subsidies terug te laten betalen met rente ;) kijken of ze dan nog willen verhuizen?
Das gewoon onwaar voor iedereen die zn geld uit arbeid haalt. ..
het is waar voor de rijken omdat zij heel vaak zorgen dat ze maximaal lenen zodat ze kunnen afschrijven/terugvragen, en daarnaast zijn er een heleboel mensen die zorgen dat ze hun geld niet krijgen als inkomen maar als aandelenopties of winstuitkeringen (waarover de belasting veel lager is), of die hun bezit in stichtingen stoppen waarvan ze de enige begunstigde zijn (zie bill gates, zuckerberg), enzovoorts. Je denkt te klein.
Zolang jij je geld uit arbeid haalt, ben je niet rijk.
Dan zijn die medewerkers van ASML dus niet rijk
je mist nog steeds het punt. Het gaat niet over de wensen van de medewerkers, het gaat om asml die niet meer loonkosten wil dragen.
Waarna, de lokale economie ook flinke klappen krijgt.

Indirect zorg ASML voor heel veel werk in de omgeving of bij andere bedrijven. Die zullen allemaal moeten krimpen, wat weer ontslagen zal betekenen.
Zijn er dan nog 5 andere bedrijven zoals ASML?
Laat ze dat ook lekker doen. Als je heir in mee gaat ben je uiteindelijk alleen nog maar een verlenging van zo'n bedrijf. Werkgelegenheid en belasting inkomsten zijn belangrijk, maar je moet ergens de grens trekken.
ASML is de motor van het zuiden, een enorme hoeveelheid aan toeleveranciers eindelijk niet afhankelijk van de Randstad, een minimaal vervuilende werkgelegenheid, hoofdzakelijk kennis, met relatief weinig nadelen ... behalve woningnood. De grootste veroorzaker van die woningnood is de overheid zelf die 12 jaar geleden nog riep dat de woningmarkt "af" was. Laten ze het Beethoven plan gebruiken om structureel de woningbouw (ook voor niet ASML-ers) los te gooien en dan is veel opgelost. Een paar boeren opkopen, een tweede Aalsmeer bouwen en klaar. Land zat, mogelijkheden zat maar geen politiek lef.
De grootste veroorzaker van die woningnood is de overheid zelf die 12 jaar geleden nog riep dat de woningmarkt "af" was.
Niet “de overheid” maar het was heel specifiek de VVD die dat wilde. Beginnend met het leegroven van de woningcorporaties na de financiele crisis en daarna het afschaffen van het ministerie van Volkshuisvesting. De “overheid” voert alleen maar uit. Het zijn politici die die keuzes maakten. En Nederlanders hebben massaal voor dat beleid gestemd.
En het erge is dat partijen die van oudsher wel planmatig met ruimtelijke ordening en huizen wilden omgaan de schuld krijgen. Mijn buren: "het linkse beleid van de afgelopen jaren ... " en dan een rant.

Ik vind dit allemaal zo knap he? Dat je partijen de schuld kan geven van beleid, waar ze niets mee te maken hebben gehad. Of zijn we in Nederland nou zo dramatisch onder de IQ maatlat gedaald? De resultaten van het onderwijs geven te denken
ASML als bedrijf en hun personeel, geven echter wel heel veel van dat geld juist weer uit. Supermarkten, schoonmakers, restaurants of bijvoorbeeld toeleveranciers. Kantine bijvoorbeeld heeft personeel nodig, maar ook ingrediënten, welke weer door bedrijven levert moeten worden.

Het is een grote driehoek, waarbij AMSL boven op staat.
Maar dat is niet allemaal AMSL aan te rekenen. Als AMSL er niet was, hadden ze bij een ander bedrijf gewerkt dat ook geld omzet en ook de staatskas wat opleverd. De staat zwikt te vaak voor het bedrijfsleven. Bedrijven zijn er om de maatschappij te dienen, en niet omgekeerd. Bedrijven misbruiken hun verworven macht, en daar wordt de maatschappij zelden beter van.
Bedrijven zijn er ook om de maatschappij van werk te voorzien.

Een goed betalende expat zal waarschijnlijk meer geld uitgeven dan een fabrieksarbeider.
Zo een bedrijf geeft ook politieke\oorlogs positie.
Als Nederlands ASML zou verliezen....dan heeft Nederland geen druk middel meer hebben tegen de vijanden. In dit geval Amerika\EU. Om zeggenschap te kunnen hebben.

Bijv. Rusland met gas\olie
Bijv. China met goedkope export
etc. etc.

Het blijft politiek.
De salarisschalen bij ASML zijn niet anders voor expats dan voor autochtonen. Dat netto inkomen verandert als gevolg van wetgeving is niet de schuld van ASML, dus je kunt dat niet als reden gebruiken om meer loon te eisen - los van het feit dat dat überhaupt niet zo werkt binnen de organisatie.
Heeft Frankrijk ook een belastingkorting voor expats op het gebied van inkomstenbelasting? Of zijn andere redenen voor ASML doorslaggevender?
zonder kennis van zaken denk ik subsidie en geen strobreed leggen met regelgeving.
Frankrijk heeft voor hogere slaarissen een veel gunstigere verhouding tussen levenskosten en inkomen! Nederland is duur, en de hoge salarissen zijn laag. Daarnaast moet ASML hier een boel geld aan zn medewerkers geven, waar een nog niet zo gek hoog niveau van levensonderhoud bij hoort.
Frankrijk heeft iets dat ons land ontbeert: ruimte. Veel ruimte. Heel veel ruimte. Daar kan je echt nog wel een paar woonwijken voor expats bouwen.

ASML heeft mensen nodig. Belastingkorting is mooi meegenomen maar zonder meer mensen kan je niet groeien en dat staat bovenaan het to-do lijstje van ASML: groeien.
Het idee dat bij sommige mensen heerst dat rechtspersonen een nationaliteit hebben is krom gedacht: er is niet daadwerkelijk zoiets als een "Nederlands bedrijf" en zaken zoals "Nederlandse trots" zijn onzinnig.

Je zou voorzichtig kunnen stellen dat het bedrijf de nationaliteit heeft van het land waar het haar hoofdvestiging heeft, maar evenzogoed stellen dat het de nationaliteit heeft van haar (groot)aandeelhouder(s).

Bedrijven hoeven geen loyaliteit te hebben naar het vestigingsland, niet naar de lokale bevolking, niet naar de overheid en niet naar haar werknemers. Er is 1 groep waarnaar wordt geluisterd en dat zijn de aandeelhouders.

Ik vraag me af wat de overheid zich verbeeldt...

Als de overheid dat wil, moeten ze aandelen ASML kopen voor inspraak tijdens de AV. Dat is hoe het werkt.
"Bedrijven hoeven geen loyaliteit te hebben naar het vestigingsland, niet naar de lokale bevolking"

Prima. Dan hoeft dat bedrijf uiteraard ook geen enkele loyaliteit of steun te verwachten van het vestigingsland of de lokale bevolking.
Er staat voor vele miljarden aan bedrijfsruimte in Nederland, en meer dan 1000 toeleveranciers uit de omgeving zijn in meer of mindere mate afhankelijk van ASML.
Linksom en rechtsom is dat toch wel een fikse binding met Nederland en Veldhoven in het bijzonder.
Tja, als parade paardje kan je veel voor elkaar krijgen als politici voor je gaan lopen. En hier en daar een woordje laten vallen dat je misschien toch liever ontbijt met een croissant, boem weer een geheime belastingdeal, een uitzondering op de regel toegevoegd, subsidie pot, etc. etc.

Succes ASML in Frankrijk met de lange arm van vakbonden :+

[Reactie gewijzigd door Qwerty-273 op 22 juli 2024 16:04]

Ha, ja, ik hoor Rutte nog kwelen uit naam van Shell dat hij in het diepst van zijn hart was overtuigd dat de dividendbelasting afgeschaft moest worden. Paar dagen belletje van Shell: we gaan toch naar London. En weg was het voorstel....
Ja weg was het voorstel maar Rutte wilde hoe dan ook die 2 miljard alsnog weggeven want de deal was al gesloten (waarschijnlijk niet alleen met Shell). Die miljarden moesten op een andere manier ten goede komen aan het bedrijfsleven. Of dat ooit gebeurd is heb ik niet kunnen volgen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 16:04]

Dat is helemaal niet zo gelopen. De tweede kamer was tegen het plan en Unilever en Shell hadden hun hoofdkantoor niet meer in Nederland.

Als een ander land wel deze privileges geeft gaan ze daar naar toe.

Uiteindelijk heb je dan niets meer aan multinationals, dan valt er uiteindelijk minder te verdelen.
Alleen mensen die geen inkomstenbelasting hoeven te betalen gaan erop vooruit bij het afschaffen van de dividendbelasting. Dat is in Nederland een handjevol, met namen als von Amsberg en Oranje-Nassau. Je kunt er dus vanuit gaan dat de druk niet van Shell zelf kwam, maar van grootaandeelhouders Shell.
Het is gewoon een belangrijk bedrijf voor de toekomst (innovatie).

Er moet vast wel een uitzondering te bedingen zijn qua migranten e.d. want met de huidige toestroom houdt het een keer op. Maar ja, politiek en verstandig beleid met visie..
de vraag is al zo vaak gesteld. Willen je arbeidsmigratie op productie? of Kennis? We kunnen niet beide in dit kleine landje. Als je bijvoorbeeld minder arbeid in de tuinbouw mag migreren jaagt dat een snellere ontwikkeling in robots aan.
Voor innovatie heb je kennis én productie nodig, omdat het een cyclus is en omdat kennis veel te duur is om te verkopen. Met productie kun je juist investeringen verantwoorden.

Als de tuinbouw (en slachterij) puur op onderbetaald ongeschoolde seizoensarbeid concurreert moet je dit niet stimuleren of faciliteren, dat ga je verliezen op termijn. Die sector is veel te groot.

Beiden een soort van eigen bedrijven beschermen, maar dat doet iedereen. En ook discriminatie qua migranten, maar dat zul je toch moeten doen met beperkt oppervlak en middelen.

Een tekort aan hooggeschoolde mensen is een goed teken, er zal altijd laaggeschoold werk zijn waar ervaring wel degelijk telt, wat je dus stabiel en langdurig moet kunnen handhaven en niet via race-to-the-bottom binnen moet halen met migranten.

Ook die laaggeschoolden zorgen voor terugkoppeling in het proces, dus lange termijn investering en niet die Bulgaarse onderonderonderaannemer die bij elke glasvezel de elektrakabel doorhaalt.

Dat vereist visie van alle politieke partijen en niet het blinde cliëntilisme of de doorgeschoten accountancy en management stijl van de afgelopen 20 jaar..
Ik vind jou reactie onsamenhangend en niet to the point.
Deze vraag is al zo vaak gesteld. Willen jullie arbeidsmigratie op productie? of Kennis?
Mijn relaas is dat deze vraag niet boeit; kennis/productie zijn geen losse entiteiten dus moet je per sector gaan kijken wat wenselijk is en onderscheid maken.

Sectoren als tuinbouw, vleesverwerking, gebaseerd op laaggeschoolde arbeidsmigratie zijn gegroeid zonder dat concurrentiepositie is verbeterd (afhankelijkheid goedkope arbeid), want stuksprijs is dalende.

Dat is weer een potentiële gastarbeiderssituatie met dezelfde signalen rond Polen-hotels als destijds de Turken.

Voor water, elektra, bouw, infra zul je altijd laag- en middengeschoolde medewerkers nodig hebben met specifieke ervaring hoe het in NL gebeurt en doorgeven opgedane kennis; de goedkoopste aannemer zoals nu graag gedaan wordt is korte-termijn denken.

Dat is hier mijn punt, ASML wordt hier de dupe van generieke regels die niet houdbaar zijn en niet eenvoudig zijn op te delen in kennis vs productie. Beleid maken onder het mom van dan moet die sector innoveren gaat niet lukken omdat innovatie niet maakbaar is, een bedrijf maakt simpelweg een kosten/baten analyse, dus beleid maken op basis van bedrijven die zelf al innoveren.
Nee en ik snap best dat dit vooruitzicht voor boeren, melkproducenten, tuinders en vleesverwerkers slecht klinkt.

Maar wat wil je dan? Er is jarenlang gesubsidieerd en groei gestimuleerd zonder dat de producent er beter van is geworden. Het Oostblok/Zuiden gaat je er simpelweg uit concurreren op termijn en water/energie wordt hier alleen maar duurder.

We kunnen nu de rem erop zetten of er komt een moment dat de markt ingrijpt of we heel veel bedrijven moeten uitkopen. Wat voor beleid is dat, groei subsidiëren en dan de nek omdraaien voor veel geld?

De rek is er op alle fronten uit.
Haha helemaal mee eens laat ze maar lekker naar frankrijk gaan belasting betalen ze toch al bijna niet.
Toen ik daar werkte werd mijn salaris uit duitsland betaald. En als ze weg zijn lekker, bijna geen files meer rond eindhoven. Huisvesting maar links gelegen. Die expats waar ze het over hebben zijn arbeids migranten die 40% minder loonbelasting hoeven te betalen maar wel alle voordelen van werkende nederlanders genieten. En ASML hoeft dan ook minder loon te betalen, optiefen die grote bedrijven met hun speciale eisen.
Misschien moet het kabinet, of eigenlijk alle politieke figuren eens gaan nadenken wat ze zeggen. Het is natuurlijk niet heel raar als je zegt dat je de toestroom van arbeidsmigranten uit het buitenland wilt gaan beperken, en universiteiten buitenlandse studenten wilt laten beperken, bedrijven als ASML vanzelf elders willen uitbreiden dan binnen Nederland.

We zijn een kennisland, en tegelijk een land dat veel kennis uit het buitenland aantrekt dat we hier hard nodig hebben. Pas dan toch eens op met alle uitspraken dat je doet.
Prima, maar dan wel alle belastingvoordelen voor deze 'expats' intrekken. Waarom zou burger A een andere behandeling krijgen dan burger B? En dát is een van de oorzaken van het ongenoegen (naast een gecreëerd tekort aan woonruimte).

Bron: https://www.rijksoverheid...l-buitenlandse-werknemers

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 22 juli 2024 16:04]

Prima, maar dan wel alle belastingvoordelen voor deze 'expats' intrekken. Waarom zou burger A een andere behandeling krijgen dan burger B?
Omdat een deel van deze mensen via andere wegen financieel veel zal gaan bijdragen voor Nederland. Wat denk je van alle buitenlandse bedrijven die in Nederland gaan zoeken voor ontwikkelingen binnen de bouw en techniek? Deze kennis en ervaring hebben wij opgedaan omdat wij mensen extern hebben weten aan te trekken om in Nederland te komen studeren en ontwikkelen.

En nee, niet iedereen zal een euro opleveren, maar voldoende mensen wel, en dat zijn precies de mensen die bij bedrijven als ASML blijven hangen en ons land gigantisch veel geld opleveren.

Een kenniseconomie ontwikkel je niet alleen met eigen mensen, maar juist óók met mensen uit het buitenland.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 22 juli 2024 16:04]

ASML is beursgenoteerd dus is het van de aandeelhouders. Moeten we hun zakken vullen wellicht? Lijkt me niet. Begin maar eens met ons eigen volk te onderwijzen, de basisschool is echt waardeloos in Nederland. De middelbare is nog erger. Is dus niet zo gek dat we te weinig echte slimme en vooral gemotiveerde mensen hebben. En deze uit het buitenland halen dat kan maar tijdelijk en zonder belastingvoordeel, immers ASML wil deze mensen toch hebben? EN zal dat probleem zich niet in het buitenland voordoen denkt u? Ik denk van wel. Ik zeg succes ASML. Geef eerst maar het MKB een steuntje in de rug i.p.v. de grote bedrijven voordeel geven. Die plaatsen hun winst buiten Nederland zodat ze niets hoeven te betalen en de MKBer maar bloeden.

[Reactie gewijzigd door Fnm308 op 22 juli 2024 16:04]

ASML steunt de regio al enorm gezien ze al die expads een riant salaris geven om vervolgens uit te geven in de regio. Zonder ASML waren die mensen nooit naar Veldhoven gekomen. Nu is het vervelend voor wie geen huiseigenaar is in Veldhoven maar vergeet niet dat er onder de 45 duizend inwoners enorm veel wél al huiseigenaar waren en daar van mee profiteren.

Daarnaast gebruiken expads ook meer van regionale economie als schoonmakers, vertalers en horeca vanwege een hoger besteedbaar inkomen (mede dankzij de belastingvoordelen). Dit komt allemaal ten goede van die lokale ondernemers.
Onder de VVD heeft Nederland zich altijd gepresenteerd als een soort van stabiele haven voor multinationals. De enige reden waarom zoveel grote int bedrijven/multinationals (nog steeds) voor Nederland kiezen zijn de belasting voordelen. Dat maakt Nederland vooral bijzonder
Dit is weer exemplarisch voor de kneuterige, kleinzielige manier waarop er in Nederland wordt omgegaan met internationale bedrijven; alsof het 'juwelenkistjes' zijn die je maar beter zo kort mogelijk bij je in de buurt kunt houden.
ASML is een internationaal opererend bedrijf dat sommige hoog-techologische onderdelen inkoopt in de hele wereld, om ze uiteindelijk in Eindhoven samen te bouwen tot één machine. Ontwikkeling wordt ook al gedeeltelijk bij IMEC in Leuven gedaan, wat al aantoont dat we niet persé kennismigranten hoeven te importeren en 'lekker hoeven maken' met belastingvoordelen (die door de samenleving als geheel moeten worden opgehoest!).
Veel belangrijker is het dat de kennis en productie BINNEN EUROPA plaatsvindt. Waar dat gebeurt is totaal onbelangrijk! We moeten er hier nog aan wennen dat 'onze kindjes' ooit volwassen worden en een keer uitvliegen.
Zeker de Nederlandse regering staat er om bekend Nederland tot belastingparadijs te maken ten koste van de bevolking en middenstand. Er is een reden waarom vele multinationals al dan niet in brievenbusvorm in Nederland geregistreerd staan.

Ik zie persoonlijk liever dat het vestigingsklimaat van Nederland gunstig is omwille van de goede infrastructuur en een goed opgeleide lokale bevolking, dan vanwege allerhande sinterklaasregelingen. Die laatste zijn namelijk een race to the bottom die de kloof tussen de "gewone" bevolking en degenen die profiteren van het spelletje enkel groter maakt. Zie ook Ierland.

Die hele inter-Europese concurrentie van landjebedrijfjepik kost de EU netto miljarden ten gunste van private ondernemingen. En die laatsten beheersen het spelletje tot in de puntjes.
Tja, dit soort bedrijven wordt beschouwd als 'een magneet voor onze kenniseconomie'. Onze overheid wi koste wat kost bedrijvigheid stimuleren die meer kennis vraagt dan er hier voorhanden is. Binnenharken en prestige zijn blijkbaar zo belangrijk dat het ons belastinggeld mag kosten.
Je zou wensen dat een land dat de meest geavanceerde machines ter wereld bouwt, zich meer inspant om in Europa een eigen chip-industrie op poten te zetten, verder kijkt dan het kleingeestige nationalistische eigenbelang.
Europa is helaas nog steeds een project dat stoelt op de gedachte 'samen voor ons eigen', liefst ten koste van je buurlanden als het ff kan. Een geopolitieke visie en strategie begint zich nu pas te ontwikkelen, uit noodzaak door de oorlog in Oekraïne, de vrees voor de herverkiezing van Trump en de afhankelijkheid van chips van Taiwan's TSMC.
Hopelijk krijgen politici meer mensen aan hun verstand gepeuterd dat Europese samenwerking meer oplevert dan mekaar te beconcurreren, liefst vóór de Europese verkiezingen in juni.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.