ASML leverde vorig jaar 53 euv-systemen

De Nederlandse chipmachinemaker ASML heeft vorig jaar 42 euv-machines geleverd en haalde omzet uit 53 euv-installaties. In 2022 waren dat er 40 en in 2021 ging het om 42 euv-machines. Ook leverde het bedrijf de eerste high-NA-testmachine.

De omzet uit euv groeide met 30 procent naar 9,1 miljard euro, schrijft ASML in de presentatie van zijn jaar- en kwartaalcijfers. Daarmee leverde duv nog altijd meer op, want de omzet daaruit groeide met 60 procent naar meer dan 12 miljard euro. ASML leverde 396 duv-machines.

Op het gebied van euv verwacht ASML geen groei komend jaar, maar wel in 2025. Over het hele jaar gezien haalde ASML een omzet van 27,6 miljard euro, 30 procent meer dan in 2022. Het netto-inkomen kwam uit op 7,8 miljard euro.

ASML leverde de eerste high-NA-testmachine aan Intel in december, zo liet het bedrijf toen al weten. De high-NA-systemen zijn de volgende generatie van ASML's euv-machines, met een hogere numerieke apertuur om de chipdichtheid te verhogen. Uiteindelijk moet hyper-NA volgen, een systeem met een nog hogere numerieke apertuur om nog kleinere chips te produceren. Tweakers sprak eerder dit jaar met cto Martin van den Brink over de toekomstdoelen van ASML.

ASML-campus Veldhoven

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-01-2024 • 09:38

43

Submitter: wildhagen

Reacties (43)

43
41
25
3
0
9
Wijzig sortering
ASML leverde vorig jaar 53 euv-systemen
De Nederlandse chipmachinemaker ASML heeft vorig jaar 42 euv-machines geleverd en haalde omzet uit 53 euv-installaties.
Hoe moet ik dit nu precies lezen? Lijkt erop dat ze dus 10 euv installaties nog niet gedaan hadden voor geleverde machines uit het jaar ervoor. Maar de titel en eerste regel uit het artikel spreken elkaar een beetje tegen.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 22 juli 2024 15:52]

Staat er inderdaad wat onlogisch. Volgens mij hebben ze al 53 machines operationeel waar ze onderhoudsinkomsten van hebben, en 42 zijn er nieuw geleverd.
Dat rijmt dan weer niet met het stukje: In 2022 waren dat er 40 en in 2021 ging het om 42 euv-machines. uit het artikel.

Ik interpreteer het als dat ze complete 42 machines hebben geleverd en dat de andere 10, ofwel onderhoudscontracten betreffen (wel vreemd, dan zouden ze maar bij een kwart onderhoud doen, ik heb eerder gelezen dat er bij iedere machine iemand van ASML meegaat om support te leveren), ofwel die 10 zijn machines waarvan een deel is opgeleverd maar waarvan de plaatsing nog loopt, de oplevering is nog niet compleet, die machines "draaien" nog niet.
"iemand die meegaat" is zacht uitgedrukt, het is een groot team aan eerstelijns support engineers. Zeker voor de nieuwste generatie machines.

En dan nog tweede, derde en vierde lijns support.
42 Machines uitgeleverd aan klanten in 2023, over 53 systemen omzet mogen boeken.
Hier zaten dus ook systemen in die in 2022 al uitgeleverd waren. In de 42 geleverde systemen van 2023 zitten ook systemen die pas in 2024 tot omzet gaan leiden.
Wegens tijddruk staan machines tegenwoordig soms al bij klanten voor ze 'af' zijn. Dan worden de laatste testen lokaal uitgevoerd en de klant betaalt pas als de machine voor productie beschikbaar is.
Ik denk dat je het moet lezen als 53 systemen verkocht en 42 daarvan geleverd.
Nee zo werkt het niet.
Al deze 53 systemen zijn geleverd, maar een deel daarvan al in 2022, maar mochten door accounting regels nog niet als omzet geboekt worden.

Wat jij bedoelt met verkocht, moet je zien als order intake.
Ik kan de PDF niet openen. betreft het alleen NXE systemen of ook EXE? Anderhalf jaar geleden o.i.d. waren ze nog met een protobouw van de EXE bezig, maar ik weet niet wat daar de status nu van is.

Weet iemand hier er meer van?
Ze zijn momenteel een eerste model aan het leveren/installeren bij Intel: https://www.anandtech.com...h-na-euv-scanner-to-intel
Alle documentatie omtrent de Q4-2023 resullaten van ASML:
Q4 2023 and full-year financial results
Super om te zien. Ben toch wel trots dat Nederland zo'n bedrijf heeft!
Met dank aan ASML staat de AEX nu boven de 800 punten. Dus daar mogen we zeker trots op zijn. Gemiste kans natuurlijk dat we die machines niet in eigen land kunnen gebruiken en dat we ze naar China moeten verschepen om vervolgens de eindproducten weer te importeren met logo "Made in China", geeft toch een andere lading. Maar eerlijk gezegd: Een moederbordje "made in Holland" zie ik niet gebeuren voor minder dan 1000 euro..
En dan te bedenken dat ASML ooit van Philips was geweest. Zo ook Philips Lighting (Signify).
En TSMC heeft ook Philips roots. Nooit een dochter geweest maar Philips had een substantieel aandeel.
Grappig dat tweakers (in mijn ogen) de juiste kop gebruikt. Op NOS.nl wordt ASML als soort van zwart schaap neergezet door de verkopen aan China die binnen de wet vielen.

ik ben blij met deze objectieve kop. Ik ben benieuwd waar de omzet vandaan komt. Je zal misschien wel zien waar de (geheime) afspraken over het lever verbod naar China vandaan komen en wat er deels in staat.
Zie niet in dan de NOS ASML als zwart schaap wegzet, het is relevant te vermelden dat ze aan China leveren ondanks export beperkingen omdat die strijd met de de VS gewoon nieuwswaardig is voor de ontwikkelingen in de wereld en ASML een rol speelt in dit verhaal. Ik zie nergens in het artikel een verwijt dat ASML iets onwettigs of verkeerds doet, dus het zwarte schaap beeld herken ik er zelf in ieder geval niet in.

Tweakers heeft ook een andere doelgroep, techneuten die geinteresseerd zijn hoe ASML het doet. De gemiddelde Nederlander interesseert het niet hoeveel of wat precies ASML allemaal verkocht heeft in een jaar tijd. Maar de relevantie van ASML in de bredere context van de technologische strijd tussen de VS en China vinden veel mensen wel interessant.

[Reactie gewijzigd door grafgever op 22 juli 2024 15:52]

Nee ze leverde niet aan China tijdens de export beperkingen.

Ze leverde aan China tot de export beperkingen. Iets wat toch volkomen logisch is.
Volgens mij zijn er ook machinetypes die niet onder exportbeperkingen vallen.
Dit inderdaad, maar de leek weet dit niet, vandaar dat het NOS artikel nieuwswaardig is om lezers te informeren.
ASML kan nog steeds leveren,
Alles behalve NXT2050, NXT2100, en alle EUV systems
Er blijven nog veel machines over die ASML wel mag leveren, BV NXT2000.
Of ASML dit doet weet ik niet, want normaal is het zo dat, als ASML met een nieuwe NXT versie komt, de oude niet meer te koop is.
bv NXT870, NXT1470, NXT1980F, en een aantal XT machines, en Yieldstars, worden nu nog gewoon gemaakt en aan China geleverd, als een bedrijf in China die besteld.
Zelfs de PAS5500 systemen worden nog steeds onderhouden, refurbished en weer verkocht (voor meer geld dan de oorspronkelijke nieuwprijs). 95% van alle verkochte PAS5500 systemen is nog steeds in gebruik.
Met de kop "ASML verkocht veel chipmachines aan China, ondanks beperkingen" legt de NOS bewust de focus op verkoop China, niet op de productie/verkopen/jaarcijfers van ASML in het alg.

Het doel van het NOS artikel is anders.
inderdaad, vandaar mijn 2e alinea, de export cijfers van ASML zijn niet nieuwswaardig voor de gemiddelde NOS lezer, de situatie rondom China en wat nu wel / niet nog kan / mag geexporteerd worden is dat wel.

Tweakers heeft een andere doelgroep die bovengemiddeld geinteresseerd is in techniek en dus wel geinteresseerd is in de cijfers van ASML zelf.
Maar zodra China en Taiwan herenigd worden zijn ze dus toch aan China geleverd.
Alles wat ASML levert aan Taiwan kan ook worden gezien als geleverd aan China.
Er zijn sinds 2021 slechts 13 landen die Taiwan als souvereine natie erkennen, Waarvan geen enkel land binnen de EU (muv Vaticaanstad) noch de VS. Veel landen hebben ook geen officiele banden met Taiwan.

Het is een complex verhaal waarbij de VS (die is bepalende hoe wij de positie van zowel China als Taiwan moeten zien) uitgaat van een "1 natie China" maar met een aparte status voor Taiwan.
Woord technisch klopt de kop, maar ik vind hem misleidend. Je kan het lezen alsof ASML machines illegaal machines verkoopt aan China. Maar goed. koppen zijn de trekkers van lezers en dus verkeer en dus inkomsten.
Precies, die kop is gewoon stemmingmakerij voor de clicks. Jammer dat NOS zich tot dat niveau laat zakken.
Tweakers had eerder al bericht over de verkoop aan China.
Dan moet je de hele kop even vermelden van Tweakers: "Nederland exporteerde vlak voor verbod nog veel chipmachines naar China"

Er staat duidelijk voor in de Tweakers kop. In de NOS kop wordt bewust de suggestie gewekt dat ASML doorverkocht aan China ondanks beperkingen.
Ze exporteren ook tijdens export verbond nog machines naar China, oude contracten en modellen die niet onder het verbod vallen.
Ja. op basis van contract en leveringsafspraken (net als dat onderhoud en service aan geleverde machines ook door blijftt gaan in China), maar je snapt best dat de NOS hier niet op doelt (het gaat om het specifiek vermelden van China)
omdat dat dus nieuwswaardig is, dat is precies m'n punt. De lezers van NOS zijn niet geinteresseerd in de jaarcijfers van ASML, wel naar de situatie omtrent de technologie strijd tussen de VS en ASML.
Beperking is niet gelijk aan verbod. Mensen vatten op beperking is gelijk aan verbod.

Nederland leeft van de wereld. Wij moeten hebben van de vrije handel. Vraag maar aan hugo grotius.
Nee, dat is zo. Beide artikelen gaan over de jaarcijfers van ASML, de kop van Tweakers (is ongeacht wat je doelgroep ook is) correcter.

Ik werk zelf voor een media org in Azie en ik weet heel goed hoe (zeker in relatie tot China) er vaak met suggestieve koppen wordt gewerkt.
Asml levert machines a, b, c.

Machine a mag niet meer naar china vanwege the USA (vul maar in je reden).

Er staat nergens dat b en c niet mogen naar china. Ondertussen gaan er containers vol naar tsmc (Taiwanese bedrijf). Ondertussen erkennen we de bij VN alleen china en geen Taiwan.

Money talks, not ideology.
Grappig dat tweakers (in mijn ogen) de juiste kop gebruikt. Op NOS.nl wordt ASML als soort van zwart schaap neergezet door de verkopen aan China die binnen de wet vielen.
Even opgezocht, maar zo lees ik het artikel niet.
ASML verkocht veel chipmachines aan China, ondanks beperkingen
Ik lees het als waardering voor ASML, dat ze ondanks beperkingen toch veel machines kunnen én mogen verkopen aan China.
Het gaat ook om machines waar geen exportbeperkingen voor gelden.
Er wordt meer gewezen naar de Amerikanen, dan naar ASML of de Nederlandse overheid.

Maar iedereen mag het artikel op zijn eigen manier interpreteren.
Interview was erder vorig jaar, zeker...

[Reactie gewijzigd door NTwoO op 22 juli 2024 15:52]

Bedoel je niet Veldhoven?
Beide. Zonder Eindhoven had ASML niet in Veldhoven gezeten ;)
En zonder Philips al helemaal niet ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.