Een voormalige medewerker van ASML die in 2022 bedrijfsgeheimen van het bedrijf stal, ging daarna bij Huawei werken. ASML erkende al eerder dat de Chinese ex-medewerker geheimen had verduisterd, maar zei niets over de eventuele betrokkenheid van de persoon bij Huawei.
De gestolen informatie viel onder het exportverbod rondom chiptechnologie van de Verenigde Staten en is mogelijk bij het Chinese Huawei terechtgekomen, meldt NRC op basis van verschillende bronnen. De krant laat in het midden of de gestolen bedrijfsgeheimen ook daadwerkelijk met Huawei gedeeld zijn. Het is officieel alleen bekend dat de persoon de gevoelige gegevens ongeoorloofd heeft meegenomen.
Een topman van ASML benadrukte eerder dat de diefstal slechts tot een beperkte schade zou kunnen leiden. De gestolen informatie noemde hij 'een stukje van een puzzel waarvan je de doos niet hebt'. Wel heeft het bedrijf uit Veldhoven sinds het incident de interne beveiliging aangescherpt, onder meer door technische informatie beter af te schermen, computeractiviteit van medewerkers te controleren en detectiepoorten te plaatsen.
Het incident werd dus eerder al officieel erkend door ASML, maar toen was nog niet duidelijk dat de informatie mogelijk naar een Chinees bedrijf was gegaan. Huawei en, in het grotere geheel, China worden al jaren door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten weerhouden van het verkrijgen van geavanceerde chiptechnologie. ASML wordt daar als grootste Nederlandse betrokkene regelmatig door getroffen. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat het bedrijf onder nieuwe Nederlandse wetgeving alleen nog met een vergunning duv-lithografiemachines mag leveren aan Chinese afnemers. Desondanks bestaat een groot deel van de afzetmarkt van ASML uit Chinese klanten, bleek uit de recentste kwartaalcijfers.