NRC: ex-ASML-medewerker die bedrijfsgeheimen stal, ging bij Huawei werken

Een voormalige medewerker van ASML die in 2022 bedrijfsgeheimen van het bedrijf stal, ging daarna bij Huawei werken. ASML erkende al eerder dat de Chinese ex-medewerker geheimen had verduisterd, maar zei niets over de eventuele betrokkenheid van de persoon bij Huawei.

De gestolen informatie viel onder het exportverbod rondom chiptechnologie van de Verenigde Staten en is mogelijk bij het Chinese Huawei terechtgekomen, meldt NRC op basis van verschillende bronnen. De krant laat in het midden of de gestolen bedrijfsgeheimen ook daadwerkelijk met Huawei gedeeld zijn. Het is officieel alleen bekend dat de persoon de gevoelige gegevens ongeoorloofd heeft meegenomen.

Een topman van ASML benadrukte eerder dat de diefstal slechts tot een beperkte schade zou kunnen leiden. De gestolen informatie noemde hij 'een stukje van een puzzel waarvan je de doos niet hebt'. Wel heeft het bedrijf uit Veldhoven sinds het incident de interne beveiliging aangescherpt, onder meer door technische informatie beter af te schermen, computeractiviteit van medewerkers te controleren en detectiepoorten te plaatsen.

Het incident werd dus eerder al officieel erkend door ASML, maar toen was nog niet duidelijk dat de informatie mogelijk naar een Chinees bedrijf was gegaan. Huawei en, in het grotere geheel, China worden al jaren door de Verenigde Staten en zijn bondgenoten weerhouden van het verkrijgen van geavanceerde chiptechnologie. ASML wordt daar als grootste Nederlandse betrokkene regelmatig door getroffen. Onlangs werd bijvoorbeeld bekend dat het bedrijf onder nieuwe Nederlandse wetgeving alleen nog met een vergunning duv-lithografiemachines mag leveren aan Chinese afnemers. Desondanks bestaat een groot deel van de afzetmarkt van ASML uit Chinese klanten, bleek uit de recentste kwartaalcijfers.

Door Yannick Spinner

Redacteur

23-10-2023 • 12:56

149

Submitter: Vurenvos

Lees meer

Reacties (146)

146
144
65
3
0
51
Wijzig sortering
Werk zelf in de security en ongeacht hoe zeer je iets aanscherpt, it does not matter. Gewoon je data converten naar text formaat/CSV of dergelijks, CTRL+C en CTRL+V in een website doen en het is weg. Je kan uiteraard je users beperken met toegang en IDM systemen hebben, maar dat lost niks op. Zolang copy en pasten mogelijk is + verbinding naar buiten, is het binnen secondes weg.

In dit geval kan je accesslogs checken, vaak bij critical info heb je 3 man die toegang heeft. In dit geval is het een beetje geluk hebben dat de andere 2 de data niet hebben geopend in x tijd en dat alleen de crimineel de data heeft geopend.

Geziene de waarde van de data bij ASML neem ik aan dat er ruimtes zijn waar er alleen lokaal intranet is, geen telefoons naar binnenkomen etc.. Hier "ga ik" vannuit, of dit zo is weet ik niet, dus de data die weg is lijkt mij minder belangrijk.

Ik blijf het toch interessant vinden het hele security en data topic, ik bedoel wat kan je doen tegen het wegsluizen van een csv bestand middels ctrl+c/v..? (open het bestand, dan copy en paste de contents)

[Reactie gewijzigd door EstiematiesEnzo op 23 juli 2024 05:10]

Het is 2023, en ik vind het onbegrijpelijk dat security nog wordt afgedwongen met de botte bijl.
Afhankelijk van waar je werkt wordt je gebruikerservaring voor een deel dichtgetimmerd. Het komt altijd neer op een proxy + white/blacklist van url's, executables, en privilege escalations, maar meestal kan je idd nog 'gewoon' copy/pasten in een onbekende website (of zelfs files uploaden - ik wil niet weten hoeveel bedrijfgeheimen er via 'pdf to word' converters op straat liggen)
Er blijven delen dichtgetimmerd, dus gefrustreerde gebruikers

Ik snap niet dat er nog geen propere, veilige 'sandbox' in het OS of in browsers kan aangezet worden die volledige toegang heeft tot de buitenwereld, maar waar geen data in kan verdwijnen zonder ze over te typen - met dus volledige scheiding van clipboard, filesystem & netwerk.
En dan nog, het helpt niet tegen foto's maken van iedere pagina van een geheim document geopende vanuit huis. In maanden tijd kun je als chinees medewerker zo ongemerkt velen documenten verzamelen. Ontraceerbaar. Want vaak had die medewerker die documenten ook nodig voor het werk dat hij doet.
Laatste regels van het artikel:
Desondanks bestaat een groot deel van de afzetmarkt van ASML uit Chinese klanten, bleek uit de recentste kwartaalcijfers.
Niet helemaal zoals dit vorige week bekend werd gemaakt. Toen bleek dat andere chipfabrikanten minder machines besteld hadden, waardoor het percentage dat de Chinezen bestelden vanzelf omhoog ging. Daar bovenop hadden de Chinezen nog extra besteld in verband met de komende boycot. Daardoor ging het percentage nog verder stijgen. Het lijkt er nu op dat het afgelopen kwartaal representatief was voor de omzetten in andere kwartalen.
zelfs al was het maar 10%, dan nog is dat een groot deel te noemen. Er zijn maar een paar landen die een groter aandeel afnamen voordat het Chinese aandeel plots tijdelijk is gestegen.
Nederland kan soms zo naief zijn. Geven we eerst de Pakistanen de atoombom en dan nu dit weer.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdul_Qadir_Khan
En de expat reacties al op het afschaffen van de 30% regeling als het aan Omtzigt ligt. "Ja maar dan raken jullie al je skilled workers kwijt!". Die gast kreeg een gespreid bedje, stal geheimen en is er weer vandoor. Hoog tijd dat we daar eens wat kritischer over na gaan denken.
Je moet het wel in perspectief plaatsen. Het is slechts één op tienduizenden. Natuurlijk moet je goed op je geheimen passen, maar als je daardoor strenger gaat selecteren en daardoor goede werknemers misloopt, lijd je ook veel schade. Niet dat je compleet ongelijk hebt, maar de situatie ligt wel iets subtieler.
Slechts één op tienduizenden is boosaardig spion. Een meerderheid van de internationale studenten doet evenwel in Nederland zijn kennis op en vertrekt weer, waarbij onze kennis op minder boosaardige wijze gebruikt wordt, maar desondanks bedrijven behorende tot vreemde mogendheden beter maakt.
Ja en je denkt dat ASML alles heeft bedacht met alleen Nederlandse kopjes? Het is alsof niemand meer begrijpt hoe innovatie en business werkt, of nou ja het electoraat. De bestuurders bij bedrijven zoals ASML en Philips snappen wel hoe het zit en zijn het niet eens met de gemiddelde internet reageerder.
Grootschalige studie-immigratie is rond 2005 begonnen. Voor die tijd werd het merendeel bedacht door Nederlandse kopjes. Alle grote Philips-uitvindingen, of het nu gaat om de pentode, het cassettebandje of de CD, zijn door Nederlanders gedaan.
Hoe weet jij dat nou
Even een factcheck, puur ook uit eigen nieuwsgierigheid :)

Uitvinder van de casseteband:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lou_Ottens

Uitvinder van de pentode:
https://www.tudelft.nl/ov...1926%20de%20pentode%20uit.

Uitvinder van de cd:
https://www.dutchcowboys....983-introductie-van-de-cd

Het klopt grotendeels, al is de cd discutabel. De een zegt dat Lou Otter er de basis voor heeft gelegd en de ander spreekt van een samenwerking tussen Philips en Sony, terwijl als je letterlijk de vraag stelt aan Google verschijnt de naam James Russell (maar zou niet tot stand zijn gekomen als Arthur Schawlow en Charles Townes)
Het concept van licht gebruiken om digitale gegevens van een optisch schijfje te lezen komt uit het Philips Natlab. De foutcorrectie van de CD, in die tijd een cruciale innovatie om de CD mogelijk te maken, komt van de wiskundedivisie die Philips destijds nog had. Philips besefte dat de consument en muziekindustrie van grammofoonplaten afhelpen een zware klus ging worden en hier kwam Sony in beeld. Philips kwam met een enorm prototype, "Pinkeltje" aan bij de ingenieurs van Sony. De ingenieurs van Sony hebben een flinke rol gehad bij de miniaturisatie daarvan, opdat het een compact apparaat werd. Ook de capaciteit van de CD, 75 minuten muziek, werd door Sony bepaald: De Japanners vonden de aanvankelijke capaciteit, ik weet niet meer precies wat, te kort en hamerden op verhoging.

Er hebben Japanners in Eindhoven aan de CD gewerkt. Toch denk ik dat het, omdat de belangrijke technische vindingen door Nederlanders gedaan zijn, het juist is om het als een Nederlandse uitvinding te zien.
Dit is gewoon een broodje aap verhaal. De realiteit is dat beide bedrijven onafhankelijk van elkaar bezig waren met een dergelijk concept. In eerste instantie was Philips bezig met een prototype om vynil platen uit te lezen met een laser een spin off van dat project was laser disc, de oer CD als je het zo wil noemen. Er werd steeds meer en meer geeist van gramofoonplaten wat betekende dat je of grotere platen moest maken of meer platen moest leveren in een album. Meer platen betekent meer duurder.

Funfact: een album heet een album omdat vroeger de platen in een boekwerk zaten net als een album.

Als je meer op een plaat wilde zonder de plaat groter te maken moest je de groeven kleiner maak en dat kon je dan niet meer met een naald uitlezen. Daardoor kwam het thema lasers steeds weer naar voren.

Zowel Philips als Sony hadden beide onafhankelijk van elkaar dit onderwerp verkend, hadden beide delen van de benodigde patenten en hadden beide ook kennis en kunde die elkaar aanvulde. Daarnaast als de nieuwe CD standaard een succes moest worden dan moest de hele wereld veroverd worden. Dat wil zeggen het Oosten en het Westen als zowel de consumenten en de pro markten. Ook daar vulde beide bedrijven elkaar netjes aan.

Daarom hebben beide bedrijven besloten om handen inelkaar te slaan en om samen de CD standaard te ontwikkelen. Het is dus onjuist om te zeggen dat de CD een Nederlandse uitvinding was, Philips was maar deels verantwoordelijk voor de kennis en de standaard.
Wat je hier impliceert is dat een 2Doc documentaire die duidelijk vertelde wat de bijdragen van Philips en Sony waren onjuist zou zijn. Elententen uit die documentaire zijn duidelijk te verifiëren, zoals dat Pinkeltje door Tweaker @deBennie teruggevonden is.

Zonder nadere bronnen dat Sony ook al onafhankelijk aan de CD bezig was, ga ik er weinig geloof aan hechten.
Dr zal wel een prototype geweest zijn die pinkeltje hete, zal allemaal wel. Het feit dat jij het een Nederlandse uitvinding noemt, daar gaat het om. De Japaners hadden cruciale patenten waar Philips ook niet omheen kon plus de Japaners hadden een groot deel van de proaudio markt in handen en daarbovenop nog eens veel meer kennis en ervaring in de high end audio markt. Daarbovenop nog eens dat zij de leeskop hebben uitgevonden, zonder dat was het al helemaal niks geweest.

Leuk dat je de Philips patenten weet op te noemen, maar noem er dan ook een paar Sony patenten bij. Dacht jij echt dat Philips zomaar met Sony (de grote concurent) in zee is gegaan?

Daarnaast zou je jezelf goed doen als je eerst even je link leest voor je ernaar linkt.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 juli 2024 05:10]

@EddyBucket Mijn wijlen oud-oom Gijs werkte bij Philips NatLab en was 'uitvinder', Hij hield zich bezig met de beeldplaat en opvolgers, check: https://patents.google.co...oq=bouwhuis%2c+gijsbertus
Blijkbaar 83 patenten op z'n naam (hmm.. ja van natlab dan).
Vergoot ook niet, dat deze "nieuwe mensen" vaak niet de specailiste kennis op doen die ASML echt in gevaar brengt.

Als China (of welke mogendheid dan ook) wel een van de "Problem solvers" of "Inventors" weet te stricken dan is er een veel groter probleem....

Ook is er vaak jaren nofig om genoeg informatie op te doen om echt een probleem te zijn, tegen die tijd ben je al meerdere malen doorgelicht door verschilende partijen...

het is gewoon niet zo dat je ff bij ASML kunt binnen lopen en de "secret recipe" kunt meenemen... want die bestaat vooral uit haar mensen, en niet wat ze op 'papier' heeft staan.
want die bestaat vooral uit haar mensen, en niet wat ze op 'papier' heeft staan.
Ik heb niet bij ASML gewerkt en ken ook niemand die er werkt / gewerkt heeft. Maar wat jij beschrijft is iets wat ze bij ons juist niet willen hebben. Ze zeggen bij ons: kennis uit de vent > in de tent. M.a.w. kennis van het personeel vastleggen zodat je daar minder afhankelijk van wordt. Kan me bijna niet voorstellen dat ze dat bij ASML niet willen hebben.
Kanttekening is uiteraard dat gegevens goed vastgelegd worden, dat data alleen door de juiste personen ingezien mogen worden en dat kopieer acties niet mogelijk zijn of iig gelogd worden.
Probleem is dat bij het soort werk bij ASML dat critiek is, dit specalist knowledge vereist.

oftewel, het opschrijven heeft weinig waarde, je moet het ook snappen... en dat is persoons gebonden.

natuurlijk worden dingen opgeschreven... maar dit heeft slechts beperkte waarde uiteindelijk.
Onze studenten gaan toch ook naar het buitenland om ervaring op te doen. Noem het dan maar contra-spionage als je wil. Zo werkt de globalisering; als ergens anders specifiekere kennis op te doen valt voor jou, dan ga je toch verder weg dan je straal van 100km om je heen.
Dat doen ze niet. Er is een totale, ik zou zelfs zelf zeggen, extreme disbalans tussen de hoeveelheid Nederlandse studenten die in het buitenland studeren en de studie-immigratie naar Nederland.
Als dat je niet aanstaat als bedrijf, dan neem je die buitenlandse studenten toch niet aan. Niemand verplicht je.
Ik heb een document onder ogen gehad, waarin staat dat het overgrote merendeel dat in het instituut waar ik werk zijn phd heeft gehaald tussen 2014 en 2018 in Nederland is blijven plakken om een bestaan op te bouwen.

Nu is dit slechts een momentopname van één instrituut, maar gek genoeg blijven een hoop Chinezen in ons kikkerlandje. Ik denk dat veel mensen spionagethrillers op hun netvlies hebben staan en dat echte mensen, dus niet uit de film of boek, huisje boompje beestje willen in een veilig, vrij en welvarend land zoals de onze. Dit geldt ook voor bv moslims.

Ik heb een vermoeden dat als iemand grootschalig onderzoek gaat doen, de uitkomst velen zal gaan verbazen.

[Reactie gewijzigd door ABD op 23 juli 2024 05:10]

Volgens het CBS:
Veel Chinese promovendi en studenten blijven in Nederland na het afronden van hun opleidingsprogramma’s. Zo bevond 43 procent van de Chinese promovendi zich tien jaar na de afronding van hun promotietraject nog in Nederland. Dat is 10 procentpunt hoger dan de blijfkans van de gemiddelde internationale promovendus in Nederland.
Je kunt dat op meerdere manier interpreteren. Een voorstander zal zeggen dat dat toch 43% hoogopgeleide werknemers zijn die de Nederlandse maatschappij dienen. Ik vind het te laag, 57% van de mensen waarin Nederland geïnvesteerd heeft is een slecht rendement van de hoge investeringskosten, bovendien is daarmee sprake van een hele hoge kennisexport naar vreemde mogendheden. Ik ontken evenwel niet dat er ook blijvers zijn waar Nederlandse bedrijven hun voordeel mee doen.
slecht rendement van de hoge investeringskosten
Context is wel belangrijk. Deze studenten betalen niet het NL schoolgeld maar het internationale tarief.
Tuition for non-EU/EEA students at public universities
For all the other international students, tuition fees are higher. You can expect to pay anywhere between: 6,000 - 15,000 EUR/year for a Bachelor's degree. 8,000 - 20,000 EUR/year for a Master's degree.
Ze leveren dus sowieso geld op alleen 43% van deze mensen gaatdaarna ook nog bijdragen aan de nederlandse economie.
Dat is enkel het collegegeld. De rijksbijdrage die universiteiten krijgen is per student en niet afhankelijk van hun nationaliteit. De rijksbijdrage aan de universiteiten is €11 miljard, dus bij 40% internationale studenten doet Nederland een investering van 40%*€11 miljard = €4,4 miljard per jaar in buitenlandse studenten.
2. Hoeveel kost een internationale student de overheid?
Er zijn twee groepen internationale studenten: die van binnen de EER (Europese Economische Ruimte, de EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) en die van buiten de EER. De laatsten betalen niet het gesubsidieerde collegegeld, maar de volledige kosten van de opleiding, het zogenoemde instellingstarief van de hogeschool of universiteit. Dat kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s per jaar. Deze groep kost de overheid onderaan de streep niets.
https://archive.ph/SyzeL#selection-577.13-581.87
Universiteiten krijgen voor niet-EU-studenten geen rijksbijdrage, waardoor ze de hoge kosten aan de student moeten doorberekenen. Een Nederlandse student wordt gemiddeld voor 14.300 euro per jaar gesubsidieerd. Daarbij wordt nog 1951 euro collegegeld betaald.
https://www.parool.nl/nie...o%20collegegeld%20betaald.


Het is dus vooral pijnlijk als het EU/EER landen zijn die hier komen studeren :+
Wat krijgen universiteiten?
Universiteiten ontvangen de rijksbijdrage via het landelijk verdeelmodel. Deze wordt berekend op basis van drie elementen:


1. Onderwijsdeel landelijk verdeelmodel
Het onderwijsdeel van het landelijk verdeelmodel valt uiteen in de volgende onderdelen:

Een bedrag per bekostigde inschrijving. Alleen voor bekostigde studenten die ingeschreven staan ontvangt de universiteit externe bekostiging. De volgende studenten zijn niet bekostigd:
Studenten die bij de Universiteit Leiden of ergens anders in het hoger onderwijs hun nominale jaren al verbruikt hebben
Studenten die een tweede opleiding volgen
Studenten die bij een andere Nederlandse universiteit of hogeschool staan ingeschreven. Dit noemen we neveninschrijvingen
Inkomende uitwisselingsstudenten
Studenten die afkomstig zijn van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en alleen het instellingstarief betalen
Premasterstudenten
Een bedrag per bekostigd bachelor- en mastergraden (diploma’s)
Een vaste onderwijsopslag
https://www.medewerkers.u...n-begroting/rijksbijdrage

Gelukkig zijn we niet zo dom dat we de hele wereld subsidieren :).

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 23 juli 2024 05:10]

Buiten het feit dat ik 43% een enorm hoog percemntage vindt, en dat ik denk dat onze kenniseconomis hier wel bij vaart, is deze cbs statistiek niet het hele verhaal. Van de PhD studenten gaat een (behoorlijk) deel het academische traject in. Dwz dat ze verder studeren als post doc. Iemand die dat gata doen, wordt geacht naar een ander instituut of universiteit te gaan in het buitenland. Er zijn mensen die keren weer terug na hun postdoc gehaald te hebben en zo zijn er meer voordelen.

Hoe dan ook, deze cijfers vertellen een compleet ander verhaal dan het beeld dat jij schetst. Je vergeet daarnaast dat msc en phd studenten de tools aan gereikt krijgen maar zelf nieuw onderzoek doen. Ze zuigen niet op, ze bouwen bovenop die kennis dus voegen toe. Verder zijn de meeste onderzoeken, waar ter wereld ook gedaan, vrij toegankelijk, online of in gedrukte vorm. Een onderzoeker zal zijn werk moeten publiceren, anders kan het niet geverifieerd worden door derden.

De onderzoeken die op onze onderzoeksinstituten en universiteiten gedaan zijn, zijn sowieso vrijwel allemaal openbaar, dus de chinese overheid hoeft daar geen spionnen voor in te zetten.

[Reactie gewijzigd door ABD op 23 juli 2024 05:10]

We hebben skilled medewerkers nodig. Iedereen die daar tegen is weet gewoon niet hoe moeilijk het is om bepaalde posities te vullen. Tegelijkertijd moeten we wel opletten met specifiek Chinese medewerkers (en studenten). De laatste als PhD worden door de staat gesubsidieerd en niet zonder reden, en soms is de student er zelf niet eens van bewust dat ze informatie doorspelen. Maar zelfs gewone medewerkers, van een land dat goed is voor 70% van de wereldwijd IP theft moet men gewoon heel voorzichtig zijn. En de medewerker zelf is misschien niet corrupt, dan zet de overheid hun wel onder druk via diens familie.

China is een heel ander land waar de diverse overheden en bedrijven gewoon niet weten hoe ze ermee moeten omgaan. Dit is een overheid dat geen grenzen kent.
Wat ik me nog kan herinneren is dat Chinese studenten een contract moesten ondertekenen als ze in het buitenland willen studeren dat ze regelmatig moeten rapporteren aan de Chinese overheid over hun studie in het buitenland. Geen idee of dit nog zo is.
Je hoeft geen contract te tekenen als je in het buitenland wilt studeren en dat is, zover bij mij bekent is, ook nooit zo geweest. Jij bedoelt waarschijnlijk de voorwaarden voor een beurs waar je je studievoortgang moet rapporteren. Ook moet je na je studie terugkeren naar China onder de voorwaarden van de beurs, maar dat kan je afkopen. In de vakgroepen doe ik ken, krijgen de Chinese promovendi met zo'n beurs geen salaris zoals Nederlandse promovendi. Het onderzoeksgeld komt wel van de vakgroep of soms verzamelen ze zelf fondsen, zoals bij de EU Horizon.
Several Swedish universities reportedly discovered that over two dozen doctoral students from China were made to sign an agreement pledging their loyalty to the Chinese Communist Party (CCP) before arriving in Sweden.
Besides pledging loyalty to the Chinese government, the students must also “serve the interests of the regime” and “never participate in ‘activities’ that go against the will of the authorities," according to Dagens Nyheter.
A line in the document also stated that a student’s "guarantor, who is usually a close relative," is not allowed to leave China for a long duration of time while the student is studying abroad.
https://news.yahoo.com/ch...gn-loyalty-183729065.html

Dat klinkt nou niet echt als studievoortgang rapporteren :) en doe je niet mee dan pakken ze je familie :).

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 23 juli 2024 05:10]

Kundige medewerkers kun je ook zelf opleiden. De mentialiteit om kundige mensen uit het buitenland te halen komt voort uit een gebrek aan focus op techniek in het onderwijs. Op scholen leren we leerlingen computervaardigheden i.p.v. programmeren, om een voorbeeld te geven.
Nog sterker 60 to 70 % van het curriculum op middelare scholen is taal slecht 15% gericht op techniek en dan neem ik voor het gemak daar wiskunde in mee.
Met de 40.000 werknemers die asml heeft is dat een beste klus.
Omdat er 1 rotte appel is moeten we het niet gelijk afschaffen. Zat Nederlandse groeibedrijven die gedwongen leunen op medewerkers die onder de 30#% regeling vallen. Er zijn er niet genoeg van in NL.
Die gast kreeg een gespreid bedje, stal geheimen en is er weer vandoor.
Welke geheimen? Oh, die geheimen die al die andere expats (waarschijnlijk wel op legale wijze) naar ASML gebracht hadden.
Er wonen (tijdelijk) tienduizenden Chinezen in Nederland, waarvan veel die in de techindustrie werken en vaardigheden en kennis meenemen naar ons land die wij zelf niet hebben. Geheimen stelen mag niet, maar je laat het zo klinken alsof Chinezen/buitenlanders alleen maar slechte dingen uitvoeren.

Overigens kan een bedrijf als ASML prima door compartimeren zorgen dat iedereen alleen toegang krijgt tot wat ze echt nodig hebben.
Je kunt het ook omdraaien waarom deze risico’s nemen met mensen die uit landen komen waarvan bekend is dat de overheid enorme druk kan uitoefenen op hun persoonlijke leven.

Gewoon simpele regel hanteren mensen met een nationaliteit uit niet bevriende mensen mogen niet werken bij bedrijven die van strategisch nationaal belang zijn.

Betekent inderdaad dat er mensen helaas hun werk niet meer kunnen uitoefenen maar dat is de prijs die betaald moet worden.

Zijn zat andere sectoren waar ze wel kunnen werken.
Ik zou het niet alleen bij niet-bevriende landen houden. Australië heeft een wet waarmee de overheid je kan dwingen backdoors en andere ongein in te bouwen bij je werkgever. Als expat kun je dat proberen te weigeren, maar je wilt waarschijnlijk ooit nog wel eens je familie bezoeken, dus druk zetten op Australiërs is niet heel lastig voor hun overheid.

Tot nu toe heb ik er maar weinig mensen over gehoord, maar ik zou dezelfde twijfels hebben over het inhuren van Australiërs als ik over Chinezen zou hebben. Dit is niet echt een probleem voor ieder bedrijf (alsof de staat een WordPress-fabriek gaat bespioneren of backdooren) maar voor strategische software wordt het wel een ander verhaal.
Gelukkig denkt de overheid daar heus wel over na. Studenten van buiten de EU moeten bijvoorbeeld al een extra toestemming aanvragen voor ze in bepaalde studies in kunnen stromen dmv een kennisembargo.

Argos heeft een mooi kort overzicht van de geschiedenis van dit onderwerp.
Maar dan gaat het over onderzoek en studie .

Het moet veel breder en vooral van toepassing zijn op bedrijfsleven en de toeleveranciers daarvan. Zeker wanneer er kennis in om gaat .

Dus inderdaad een it consultancy bedrijf dat zaken doet met de overheid mag op geen enkele wijze banden hebben of mensen in dienst hebben uit onvriendelijke landen .

De vs doet dit ook en eist dan bijvoorbeeld dat het dochter bedrijf van een Europees bedrijf dat bepaalde diensten verleent aan defensie. Operationeel en juridisch onafhankelijk is . Dan krijgt de moeder alleen de resultaten te zien maar verder weinig .
Operationeel en juridisch onafhankelijk bestaat niet, ook niet in Nederland. Als een overheid iets van een bedrijf wil, kan deze dat altijd voor elkaar krijgen via verborgen kanalen.
Dus inderdaad een it consultancy bedrijf dat zaken doet met de overheid mag op geen enkele wijze banden hebben of mensen in dienst hebben uit onvriendelijke landen .
Dit is letterlijk onmogelijk. Als ik iemand ken die bij de overheid werkt én iemand ken uit een onvriendelijk land, zou die persoon dus zijn of haar baan op moeten zeggen want ze zouden elkaar eens tegen kunnen komen op een feestje. Het Amerikaanse model lijkt te werken omdat wie eenmaal een (goedbetaalde) opdracht van de Amerikaanse overheid binnen heeft gehaald, geen banden meer hóeft te hebben met het moederbedrijf en in feite dus een eigen entiteit wordt. Als je dat in Nederland wilt doen, dan moet je opeens alle software zelf gaan ontwikkelen (want Microsoft is niet Nederlands), etc.

Dit is trouwens ook de reden dat Amerika zo veel van het bnp uit kan geven aan defensie; ze controleren de industrie van voor tot achter en elke dollar die ze er in stoppen, komt uiteindelijk weer als belastinggeld terug waarna ze het opnieuw uit kunnen geven. Als een willekeurig land in Europa (bijvoorbeeld Nederland) een euro uitgeeft aan defensie, gaat 90 cent daarvan naar het buitenland en blijft het daar.
Ja en daarom heeft China hier ook 'geheime' politiebureaus geopend toch?
Ik denk niet dat Chinese werknemers noodzakelijk kwaadaardig zijn, wel denk ik dat kennis komen brengen zelden tot de motieven zal behoren. Je krijgt in China niet zo maar een beurs om in het buitenland te gaan studeren. Die komen hier om ingenieur te worden en later in China een bedrijf te starten.
Dit klopt volledig.
Het is echt niet 100% van de chinezen.

Maar je weet als Chinees ook dat de overheid je steunt en dat als je terugkomt met informatie er een leuke job in het vooruitschiet ligt en wat andere voordeeltjes en willen ze echt toegang hebben dan gaan ze je familie om je onder druk zetten.

Dus goedschiks of kwaadschiks krijgen ze die informatie toch wel.

Wel grappig hoe stil in 1 klap alle Pro-CCP mensen zijn en helemaal degene die altijd schreeuwen dat huawei nooit iets fout doet en dat het allemaal het kwade westen is :+

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 23 juli 2024 05:10]

Ja, laten we alleen maar volbloed Nederlanders aannemen, want daar zitten nooit mensen tussen die bedrijfsgeheimen stelen en verkopen aan een ander.

Je kunt inderdaad erg naïef zijn, maar dit spant de kroon. Je kunt nooit aan iemand zien of ie zoiets van plan is. En het maakt wat dat betreft niets uit of iemand uit China, India of Nederland komt. Iemand hoeft dat ook helemaal niet van plan te zijn als ie in dienst komt. Het kan later opgekomen zijn, door veranderde omstandigheden; iemand kan zijn gelokt voor een bak geld op voorwaarde dat ie wat meeneemt.
Het is mij ook ooit botweg gevraagd in een sollicitatie of ik al het cursusmateriaal van de vorige werkgever (die failliet was gegaan) had. Nee, dat had ik niet. Nooit meer wat van gehoord... :+
Waarom maak jij er meteen een raskwestie van? Ik zeg nergens dat we alleen Nederlanders zouden moeten aannemen. Wat ik stel is dat Nederland naief kan zijn in dit soort zaken.

edt spelfout gecorrigeerd.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 05:10]

Ik maak er geen rassenkwestie van. Misschien moet je duidelijker zijn in wat je exact bedoelt. Waarom is 'Nederland' in deze kwestie dan naïef? Want het impliceert een beetje dat je geen Chinezen moet aannemen of hen beter moet natrekken oid.
Nederland is naief, omdat vrij weinig doen om ons intellectueel eigendom te beschermen. Die maatregelen die ASML nu neemt hadden ze allemaal al vanaf het begin kunnen nemen. Dan was dit spionage geval niet gebeurd (ik mag aannemen dat ze deze maatregelen nemen, omdat die het specifieke geval hadden voorkomen). Maar om één of andere rede denken Nederlandse bedrijven dat zij nooit doelwit zullen worden van industieële spionage.

En dat heeft dus niks met Chinezen of Pakistanen te maken, maar met een lakse houding richting veiligheid en beveiliging. Al gevallen de laatste tijd waar Nederlandse instituties gegijzeld worden door hackers is daar ook een voorbeeld van.
Het is geen 'rassen'kwestie, maar een landenkwestie. Het nogal naïef te denken dat er niet minimaal een paar Chinezen worden gestuurd vanuit de overheid om jouw bedrijf te infiltreren als daar wat te halen valt. Dat zijn oppervlakkig gezien gewoon capabele technici, maar eenmaal binnen gaat de dubbele agenda meespelen.
Misschien heb je de kleinigheid gemist dat er een alomvattend autoritair communistisch systeem is in China dat al 40 jaar zoveel mogelijk geheimen steelt? Er is constante indoctrinatie binnen China om alles te ondernemen ter meerdere eer en glorie van de CCP, daar zijn altijd wel wat mensen gevoelig voor.
En de spionnen van USSR waren ook allemaal Russen? Misschien heb je de memo gemist, maar er wordt ook onder Nederlanders gerekruteerd. Ergo: je kunt er nauwelijks op sturen. Het is eerder een kwestie van alles goed in de gaten houden. Ik kan ook allerlei geheimen van mijn werkgever verkopen, alleen heeft niemand er wat aan...
Maar natuurlijk kan dat ook, dat is echter veel meer moeite (en risico!) dan te rekruteren bij de toch al vrij grote aantallen Chinezen die hier aan het werk gaan. De kans dat een Chinees (uit China) bij de Nederlandse politie gaat klagen dat hij/zij benaderd is door de CCP is vrij klein, zeker omdat ze meestal familie in China hebben wonen.
"Nergers" :-)
Eerst las iets anders.
Hopelijk nu correct :-) Dankjewel.
Dat valt allemaal reuze mee hoe naïef dat allemaal was:
A month ago former Dutch prime minister Ruud Lubbers said Dr Khan was let go at the request of the US intelligence services.

In 1983 he was sentenced in absentia by judge Leeser to four years in prison for stealing nuclear secrets about uranium enrichment. On appeal the verdict was quashed because of procedural errors and the Dutch government did not pursue the matter any further.

A month ago former Dutch prime minister Ruud Lubbers said Dr Khan was let go at the request of the US intelligence services.

Leeser said that when she heard Lubbers, the disappearance of Mr Khan’s files at the Amsterdam court’s archive fell into place for her.

She has asked to see the Mr Khan case files several years ago but they had disappeared from the archives.

“Now I think somebody lost the files on purpose ... I think that there was some political influence at play nationally and internationally,” she said.—AFP
Dat was misschien wel gewoon een beetje expres.

bron: https://www.dawn.com/news...-files-judge-suspects-cia

edit: oops bron vergeten.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 23 juli 2024 05:10]

Risico nemen heeft niet zomaar de betekenis om de gehele situatie bewust genoeg op waarde te schatten. Natuurlijk kan men bewust grenzen trekken om daarbinnen een risico te accepteren, maar het probleem is vaak het niet op waarde schatten van de risico's die daarnaast nog op gaan. In dit geval lijkt me dat bijvoorbeeld of men zich niet onredelijk gerust aan het stellen is dat het maar een klein deel van een puzzel is.
"Khan !!!!"

(wel bijzonder; eerst veroordeling die mislukt en dan weer binnenlaten terwijl ze wisten dat het een spion was... [natuurlijk vanuit slechts 1 bron....])
Tja als hij niet schuldig bevonden kon worden dan is er geen reden om hem niet binnen te laten in een rechtstaat... Je moet hier eerst veroordeeld worden voor je straf :)
Da's niet juist. Tegenwoordig mag de Nederlandse regering iemand de toegang tot het land weigeren op basis dat hij/zij een gevaar voor de veiligheid is.
Daar moet je dan wel een goede reden voor hebben en daar zal je vast tegen in beroep kunnen.
Je refereert aan Icke denk ik, maar dergelijke gebeurtenissen zin uiterst zeldzaam alsook in dit nieuwsbericht vermeld:
Het komt zelden voor dat personen de toegang tot Nederland wordt geweigerd. In het verleden is een klein aantal imams geweigerd vanwege oproepen tot geweld, en in 2017 werd de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, naar Rotterdam verboden. De vrees was dat zijn komst zou zorgen voor spanningen in de Turkse gemeenschap in Nederland.
Het gebeurt inderdaad zeker niet elke dag. Maar zelfs ministers wordt de toegang geweigerd.
Niet helemaal correct en tendentieus (natuurlijk precies als te verwachten is in dit soort zaken overigens):
Een ander schaars voorbeeld is het verbod op de komst naar Rotterdam van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavusoglu, in 2017. Maar dat had niets te maken met mogelijke uitspraken van Çavusoglu; burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam maakte zich zorgen dat de tweespalt die in de Turkse gemeenschap in Nederland heerste over de minister zou kunnen leiden tot onrust en spanningen, wat ook gebeurde.
Wat is er niet correct aan? De toegang werd toch geweigerd? Het kan dus.
Volgens bepaalde bronnen was het laten lekken van die gegevens aan Pakistan in de jaren 70 geen ongelukje...
De Nederlandse overheid zou in opdracht van de CIA hebben meegewerkt aan het gecontroleerd laten lekken van de geheime gegevens. (Inter)nationale en commerciële belangen van politiek en bedrijfsleven gaan schuil achter het internationale zwijgen.
Vergeet niet dat in de jaren 70 de wereld er heel anders uitzag dan nu, islamitisch extremisme was nog niet de boosdoener die het nu is. Integendeel, de Soviet Unie was de grote boosdoener toen en had vreselijke moeite eind jaren 70 met bv. de Taliban in Afghanistan. En Pakistan was een westerse bondgenoot...

Nu even terug naar het ASML verhaal... Wellicht geen 'opdracht' van de CIA meer, maar wellicht niet zo naïef als je denkt, wellicht dat de EU de powertrip van de VS niet op prijs stelt en/of meer balans wil brengen in een economisch conflict om daar zelf meer voordeel uit te halen. Twee honden vechten om een been (VS/China) en de derde gaat ermee heen (EU)... Absoluut speculatie! Maar omdat jij maar een kant ziet van het verhaal, betekend dat niet dat er maar een kant is aan het verhaal.

Bron:
https://kro-ncrv.nl/morge...2doc-in-de-ban-van-de-bom
We hebben het met Khan wel over de tweede helft van de jaren 70 van de vorige eeuw. Zullen we Mata Hari er ook nog even bij halen.
Waar zit de overlap tussen ASML en Huawei?

ASML ontwikkelt geen SOCs of chips, Huawei wel.
ASML ontwikkelt wel wafersteppers, Huawei niet.

Dus wat kan Huawei doen met de gestolen kennis? Hooguit doorverkopen aan andere chinese bedrijven, lijkt me - ik zie Huawei zelf nog niet zo snel chipfabricage-machines ontwikkelen.
Wat niet is kan nog komen,
De "b.v." Huawei is toch maar een onderdeel van de "holding" De Chinese staat.
Niet veel anders dan de praktijk rond lockheed martin in de VS.
the U.S. government contributes as much as 97% of the company's sales. For defense heavyweight Lockheed Martin, 2021 revenues from global government sales were 99%, with 71% coming from sales to the U.S. government alone.
Technisch is het geen staatsbedrijf, maar praktisch.... zo goed als.
Bij mijn weten wil Huawei zelf ook chipmachines maken.

https://www.agconnect.nl/...-chipdoorbraak-voor-china

China wil minder afhankelijk zijn van het westen. Ik vind het wel een logische stap gezien de exportbeperkingen die de VS - al dan niet terecht - aan Nederland oplegt. En zonder de exportbeperking zal China het waarschijnlijk ook willen.
De machines die Huawei gebruikt zullen ongetwijfeld van ASML komen en deze machines vragen behoorlijk wat gespecialiseerd onderhoud. Stukje bij beetje zou je op deze manier onafhankelijker kunnen worden van ASML.
Zie ook de Russische 'anything company' mentaliteit, waarbij een bedrijf als Sberbank ook socialmedia platforms wil opzetten. Of China's eigen Tencent dat zo'n beetje allesomvattend wordt.
''Wel heeft het bedrijf uit Veldhoven sinds het incident de interne beveiliging aangescherpt, onder meer door technische informatie beter af te schermen, computeractiviteit van medewerkers te controleren en detectiepoorten te plaatsen.''

Achteraf verscherpen is al te laat, je moet je dan voorstellen hoeveel andere leden misschien non-chinezen data gestolen kunnen hebben.

Maar we kunnen er nu van uit gaan, mocht een chinees bij dit soort bedrijven willen werken, je altijd moet afvragen wil je hem daar hebben, of beter direct toegang tot meest accute systemen blokkeren. En alleen toegang tot standaard documentatie van hoe je de machine schoon moet maken aan de buitenkant?

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 05:10]

Maar we kunnen er nu van uit gaan, mocht een chinees iemand met een onbetrouwbare nationaliteit bij dit soort bedrijven willen werken, je altijd moet afvragen wil je hem daar hebben, of beter direct toegang tot meest accute systemen blokkeren. En alleen toegang tot standaard documentatie van hoe je de machine schoon moet maken aan de buitenkant.
Door je niet blind te staren op China bescherm je jezelf beter tegen spionage. China is een bekende, maar niet de enige.

Zelf zou ik nationaliteiten beperken tot landen die onderdeel zijn van de EU/EER. Je speelt dan binnen dezelfde handelsruimte, met dezelfde regels. Verder kan je kijken naar hoeveel binding iemand heeft met een land. Genaturaliseerd met een enkele nationaliteit, in Nederland een huis gekocht, investeringen gedaan, gezin gesticht, etc.? Dat is een lager risico dat iemand plotseling de koffers pakt en vertrekt naar een land dat bescherming biedt tegen repercussies van illegaal/ongewenst handelen.

Dat is geen 100% bescherming, maar die ga je toch niet krijgen. Meer bescherming is beter dan geen bescherming.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:10]

Ook hier staar je blind op nationaliteiten, hetzij een policy om die in te perken tot alleen EU/EER. Echter mitigeer je daar niet corrupte personen met die nationaliteit mee. Wat als iemand een dubbele nationaliteit heeft en het niet aangeeft?

Daarnaast begint mijn inziens niet met uitsluiten van bevolkingsgroepen maar intern met de restrictie van toegang (fysiek en digitaal) op een zo granulair niveau mogelijk. Dit is veel werk, en daarom is het gemakkelijk om laks hierin te worden omdat het "werk" is.

Voorbeeld: In mijn verleden als consultant bij een bank had ik een zware achtergrondcheck (strafblad, financiële situatie (minder gevoelig voor omkopen/corruptie), familiebanden, check tegen PEP lijsten, referentencheck vorige opdrachtgevers, etc.). Tijdens mijn opdracht daar had ik alleen toegang tot algemene ruimtes, mijn eigenafdelingsruimte, vergaderruimtes van die divisie, gebouw en vleugeltoegang ging door krappe 1-persoons sluizen. Digitale toegang was extreem beperkt en documenten op aanvraag/goedkeuringsbasis.

Dit was soms beperkend dat ik niet "makkelijk overal bij kan" om mijn werk te doen, maar ik heb nooit en te nimmer toegang gehad tot iets wat ik niet nodig had / gevoelige data was.
Ik ken de business niet waar ASML in zit en kan daar lastig over oordelen.

Echter kan het toch niet anders dan dat er een groep mensen is die het geheel over ziet. Daarnaast heb je verschillende stukjes kennis en inzichten nodig om tot nieuwe baanbrekende producten en technieken te komen.
Wat lijkt dat me een uitdaging zeg.

Als iets weinig innovatief is dan is het de bankenwereld wel. Kan je nog argumenteren dat banken tegenwoordig zeer complexe geautomatiseerde systemen hebben. Maar die systemen zijn producten die bij andere (wel) innovatieve bedrijven vandaan komen.
Ook hier staar je blind op nationaliteiten, hetzij een policy om die in te perken tot alleen EU/EER. Echter mitigeer je daar niet corrupte personen met die nationaliteit mee. Wat als iemand een dubbele nationaliteit heeft en het niet aangeeft?
Voor bepaalde functies in de vitale sector is een *IVD-screening vereist. Daar kom je echt niet zomaar doorheen met een dubbele nationaliteit waarbij één van de twee nationaliteiten een hoog risico betreft. Er zijn dus al bestaande maatregelen die toegepast kunnen worden op een partij als ASML als men echt iets tegen spionage wil doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:10]

Dit was soms beperkend dat ik niet "makkelijk overal bij kan" om mijn werk te doen
Dat is vaak het probleem als de beveiliging zo dichtgetimmerd is dat het bijna onwerkbaar wordt.
OT, blijkbaar heeft China een soort "Politie buro" in Nederland gehad.

Serieus; Is het racistisch om Chinezen in dat soort functies bij voorbaat te verdenken?

En persoonlijk denk ik dat eren Huawei ban ook op z'n plaats is.
Serieus; Is het racistisch om Chinezen in dat soort functies bij voorbaat te verdenken?
simpelweg ja, genoeg komen er hierheen omdat ze onze manier beter vinden. Het zijn niet allemaal spionnen. (Dat neemt niet weg dat een risicoprofiel maken in bedrijven als asml wel handig is, maar doe dat dan voor alle werknemers. Genoeg corrupte en omgekochte westerlingen)

En persoonlijk denk ik dat eren Huawei ban ook op z'n plaats is.
Voor zover ik kan bepalen is er maar heel geen echt bewijs dat dit bedrijf iets fout heeft gedaan. Ja het is van chinezen. Maar van achterdeurtjes in cisco routers is bewijs (ja oud voorbeeld) dat is er niet voor huawei dat ik weet. En je kan dat spul gewoon firewallen zodat het niet naar huis kan bellen en ze geven ook inzicht in broncode... Dat doen de Amerikanen vaak niet eens.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 05:10]

Dat neemt niet weg dat een risicoprofiel maken in bedrijven als asml wel handig is, maar doe dat dan voor alle werknemers. Genoeg corrupte en omgekochte westerlingen
Voor zover ik kan bepalen is er maar heel geen echt bewijs dat dit bedrijf iets fout heeft gedaan.
Je haalt hier, maar ook hier meerdere dingen door elkaar: dit heeft niks te maken met 'straf', maar risicomanagement en inlichtingen. Dat houdt dus in dat je niet gaat afwachten tot de persoon die je verdenkt van spionage dat ook aantoonbaar gaat doen, dan dwing je namelijk het bedrijfsleven en de overheid om nodeloos risico's te nemen.

Iemand's afkomst kan heel goed een aanleiding zijn om het risico hoger in te schatten als het betekent dat die persoon normen en waarden heeft die in strijd zijn met de belangen van Nederland.
Maar van achterdeurtjes in cisco routers is bewijs (ja oud voorbeeld) dat is er niet voor huawei dat ik weet.
Whataboutism is sowieso een dooddoener: alsof er niet gehandeld is naar het inzicht van de achterdeurtjes in Cisco apparatuur.
En je kan dat spul gewoon firewallen zodat het niet naar huis kan bellen en ze geven ook inzicht in broncode... Dat doen de Amerikanen vaak niet eens.
"gewoon firewallen" is een typische oplossing die een beheerder zou toepassen die geen kennis van informatiebeveiliging heeft. Airgappen is geen oplossing en je slaat zomaar alle stappen over die leiden tot een concrete (set aan) maatregel(en).

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 23 juli 2024 05:10]

Whataboutism is sowieso een dooddoener: alsof er niet gehandeld is naar het inzicht van de achterdeurtjes in Cisco apparatuur.
Is er gehandeld dan? We beschouwen de VS nog steeds als een "vriend". Maar ik zie het als een land dat net zo goed spioneert op zijn "vrienden". Geen haar beter dan China, die nep-democratie.
Iemand's afkomst kan heel goed een aanleiding zijn om het risico hoger in te schatten als het betekent dat die persoon normen en waarden heeft die in strijd zijn met de belangen van Nederland.
Niettemin komt dat dicht in de buurt of zelfs in het gebied van rascisme. Er is maar weinig reden om aan te nemen dat een Chinese afkomst maar geboren in Nederland persoon meer risico heeft dan een corrupte "blanke" Nederlander. Als je alleen kijkt naar afkomst dan stuurt China gewoon een omgekochte nederlander.
Dus het heeft veel meer zin om naar andere factoren te kijken dan alleen naar afkomst
die een beheerder zou toepassen die geen kennis van informatiebeveiliging heeft
Daar zou ik wel over willen discussiëren, maar daar is dit format niet voor geschikt. Waarschijnlijk een eindeloze discussie. Er zijn meer maatregelen en opties dan airgappen en maatregels die gebruik van apparatuur van chinese afkomt minstens zo veilig zouden maken als die uit de VS. De andere "vriend" die ons bespioneerd.
[...]

Is er gehandeld dan?
Ja, hier wordt echt naar gehandeld.
We beschouwen de VS nog steeds als een "vriend". Maar ik zie het als een land dat net zo goed spioneert op zijn "vrienden". Geen haar beter dan China, die nep-democratie.
Ah, Amerika haat. Origineel, verbaast me ook niet verder.
Niettemin komt dat dicht in de buurt of zelfs in het gebied van rascisme. Er is maar weinig reden om aan te nemen dat een Chinese afkomst maar geboren in Nederland persoon meer risico heeft dan een corrupte "blanke" Nederlander.
Wat je hier doet is op zichzelf niet netjes, maar dat terzijde: het is één van vele kenmerken die meegenomen wordt in onderzoek. Je doet net alsof iemand geweigerd wordt op basis van afkomst, maar de realiteit is dat iemand die een hogere kans heeft om spion te zijn wordt onderzocht op de kenmerken die er toe doen. Personen uit autoritaire gebieden kunnen bijvoorbeeld meer chantabel zijn dan personen uit Europese landen.
Als je alleen kijkt naar afkomst dan stuurt China gewoon een omgekochte nederlander.
Dus het heeft veel meer zin om naar andere factoren te kijken dan alleen naar afkomst
Wederom verplaats je het argument, er is nergens gezegd dat een veiligheidsonderzoek alleen om afkomst draait.
Daar zou ik wel over willen discussiëren, maar daar is dit format niet voor geschikt. Waarschijnlijk een eindeloze discussie. Er zijn meer maatregelen en opties dan airgappen en maatregels die gebruik van apparatuur van chinese afkomt minstens zo veilig zouden maken als die uit de VS. De andere "vriend" die ons bespioneerd.
Discussie is ook zinloos, je hebt geen verstand van informatiebeveiliging. Een discussie zou dan meer uitlopen op het geven van online college en daar heb ik nu geen zin in.
Je noemt het bij mij amerika haat. Moet ik het dan bij jou China haat noemen? Over drogredenen gesproken. Heb je meer dan beledigingen en halve argumenten?

en die links van cisco die je geeft? De eerste die ik open klik bevat dit
Cisco has not released software updates that address this vulnerability. This advisory will be updated with fixed software information once fixed software becomes available. There is a workaround to address this vulnerability.
Ik denk niet dat ik "niets doen" onder "iets ergens aan doen" wil plaatsen. En hoe is dit gerelateerd? huawei heeft vast ook wel een paar bug patches op zijn sites. Een paar willekeurige opzoeken veranderd weinig.

Ik denk dat je vooral in de spiegel moet kijken voor je beschuldigingen uit. Je noemt mij niet netjes, maar de enige met een stel beledigingen over kennisniveau en haat en zijn reacties ben jij.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 05:10]

Je noemt het bij mij amerika haat. Moet ik het dan bij jou China haat noemen? Over drogredenen gesproken. Heb je meer dan beledigingen en halve argumenten?
Vooralsnog heb ik netjes verwoord hoe, wat en waarom. Tenzij je dingen als 'nep democratie' gaat roepen, dat is simpelweg Amerika haat ja. Kan er niet meer van maken.
en die links van cisco die je geeft? De eerste die ik open klik bevat dit
...èn letterlijk 1 commando om het probleem te verhelpen.
Ik denk niet dat ik "niets doen" onder "iets ergens aan doen" wil plaatsen. En hoe is dit gerelateerd? huawei heeft vast ook wel een paar bug patches op zijn sites. Een paar willekeurige opzoeken veranderd weinig.
Dit zijn specifiek de backdoors die de NSA misbruikte in Cisco hardware. Je weet wel, waar je naar verwees toen je Amerika een nep democratie noemde die 'we' (wie?) beschouwen als vriend.

In de volwassen wereld zijn bondgenootschappen iets ingewikkelder dan dat.
Ik denk dat je vooral in de spiegel moet kijken voor je beschuldigingen uit. Je noemt mij niet netjes, maar de enige met een stel beledigingen over kennisniveau en haat en zijn reacties ben jij.
Ik heb je nog niet beledigd, ik kan alleen maar constateren dat je Amerika haat en niets af weet van informatiebeveiliging. Dat is geen belediging an sich, ik kan die constatering alleen doen omdat je je onhandig uitlaat over deze onderwerpen. Iedereen - waaronder ik - kan dat ook overkomen, daarom doe ik geen stellige uitlatingen over onderwerpen waar ik geen verstand van heb. Daar is niemand mee geholpen, en niemand hoeft zich er voor te schamen om geen verstand van alles te hebben.
Vooralsnog heb ik netjes verwoord hoe, wat en waarom. Tenzij je dingen als 'nep democratie' gaat roepen, dat is simpelweg Amerika haat ja. Kan er niet meer van maken.
Heb je gezien hoe laag Amerika staat in de democratie indexes van de verschillende organisaties die dat monitoren? Heb je enig idee van de politieke problemen met het kiesmannen systeem, gerrymandering, PAC en SuperPAC, geen nieuwe partijen mogelijk (praktisch), het feit dat senatoren mogen handelen met de voorkennis van wetten die ze nog gaan maken etc etc... Ik denk dat nep democratie nog netjes verwoord is.

Jij beschuldigd mij van gebrek aan kennis over Networking. Ik kan alleen maar constateren dat jij heel weinig weet van de zware problemen met de Amerikaanse "democratie"
[...]

Jij beschuldigd mij van gebrek aan kennis over Networking. Ik kan alleen maar constateren dat jij heel weinig weet van de zware problemen met de Amerikaanse "democratie"
Gelukkig ging dit artikel over ASML, China en spionage (dus in het verlengde ook veiligheidsonderzoeken). Al was ik niet eens in staat om Amerika aan te wijzen op een wereldbol dan was dat niet erg aangezien het niks te maken heeft met het artikel. Het feit dat je Amerika er direct bij moet halen om zwart te maken en vervolgens als "Ja maar zij" argument er in te gooien, dàt is waarom ik het Amerika-haat noem.
Huawei heeft NU een 7nm chip, dus je kunt met zekerheid bewijzen dat die ASML bedrijfsgeheimen NIET zijn gebruikt?

(7nm chip, dat verbaasde veel mensen)
Maar bedrijfsgeheimen hoeven toch niets te maken te hebben met de fabricage van chips. Bedrijfsgeheimen heb je op diverse niveaus, zeker bij een bedrijf als ASML. Ik denk door dat vraagteken achter je zin, dat jij er ook aan twijfelt of je zomaar kan stellen dat die gegevens niet gebruikt zijn. Ik denk dat @bzuidgeest een beetje kort door de bocht ging.
Ben ook een voormalige ASML'er, laat ik het zo zeggen, China heeft iets met ASML gedaan (ruim 15 jaar geleden), wat "niet netjes" was...
ja een machine uit elkaar gehaald die ze vervolgens niet meer in elkaar konden krijgen. Oud nieuws. Heb ik zelf ook wel eens, dat ik iets complex niet meer in elkaar krijg. ;)
Zoals ik al schreef kun je bij een bedrijf als ASML op diverse niveaus bedrijfsgeheimen stelen. Dat hoeven niet alleen technische geheimen te zijn.
Nooit iets netjes in elkaar gekregen, maar niet weten wat je met de overgebleven onderdelen moest doen? :?
Nog een keer:

Dit zijn GEEN auto's.

Waarom blijven mensen dat dit simpele Machines zijn?

3e lijns support van ASML => grotendeels universitaire opleiding....
Nog een keer! Wel eens van uitbesteden gehoord? Fables semiconductor fabrikanten zijn een ding. Huawei kan "zijn" chip gewoon door een ander laten maken op 7nm. Wat marketing er verder van maakt, is niet interessant.

als je een opmerking maakt over iets, lees dan in ieder geval de hele opmerkingen waar je op reageert.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 05:10]

Nog een keer:

Heb

jij


nooit


van


2 VS Presidenten


ban


Van chip productie machines


voor China?


HUAWEI mag maken van die 7nm ook niet uitbesteden, (ook vanwege die ban)


Maar mensen (echte insiders), dat Huawei een 7nm chip heeft gemaakt op machines die daar niet geschikt voor zijn.

Ik verbaas me dat mensen blijkbaar 0,00% weten van de ban van chip productie machines naar China.
Niet elk land luistert zo nauw naar de VS en er zijn andere landen met chip fabs waar huawei echt gewoon terecht kan, al is het maar via een tussenpersoon.

Daar veranderd je waardeloze communicatie strategie niets aan.
Weer nog een keer:

Chinese bedrijven zoals Huawei mogen geen Buitenlandse FAB's gebruiken. Alleen Chinese.
Weer nog een keer:
Denk je nou echt dat er geen tussenpersonen zijn die lekker geld vragen om dat te omzeilen? Zelfs rusland kan in principe via via alles krijgen. Ja, het is wat moeilijker, maar daar word 10 keer meer op gelet dan china.
Zo werkt het NIET in deze industrie.

Men kan dit NIET in het geheim doen, al deze machines (als ze werken) zijn 24/7 verbonden met ASML

Jezus, denk je dat echt?

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 23 juli 2024 05:10]

Tja het is ook niet redelijk om maar elke Chinees te gaan verdenken. Groepen mensen verdenken bij voorbaat heeft in de hele geschiedenis nog nooit een positieve uitkomst gehad.

Zolang ik geen bewijs zie kan ik de een of andere kant op niets zeggen met 100% garantie. Die Chinees moest ook gewoon weer een baan hebben. Als hij bij ASML werkte aan machines zal hij wel niet dom zijn geweest om mee te beginnen. Een hoop bedrijven zoeken technisch onderlegd personeel. Misschien verkoopt hij nu wel Chinese geheimen aan de Amerikanen. Mensen met beperkte moraal hebben vaak geen moeite met dat soort dingen.
Sorry, maar als Nederlanders iets kunnen verzinnen dan kunnen Chinezen dat ook. Zelfde intelligentie. Een proces grootte ontwikkel je ook niet in een dag, dat neemt jaren en met documentatie alleen ben je er echt niet.
Dan heeft Huawei ook geen eigen fabs denk ik. Die huren ruimte bij anderen. En een ontwerp voor 7nm kan iedereen maken en bij een fab inleveren. Dat is niet hetzelfde als weten hoe je een fab moet bouwen.

China zal echt wel spioneren en stelen. Maar voor zover ik kan bepalen doen alle landen dat. Zeker de VS, China, Rusland en wss de EU (maar die hebben daar niet 1 dienst voor dus ligt wss ingewikkelder)

En kan jij bewijzen dat ze het WEL hebben gebruikt? Een negatief kan je nooit bewijzen, alleen een positief..
Ben ook een voormalige ASML'er, laat ik het zo zeggen, China heeft iets met ASML gedaan (ruim 15 jaar geleden), wat "niet netjes" was...
China heeft bepaalde ASML technologie, ruim 15 jaar geleden, "achterover proberen te drukken. Wat ze NIET werkend hebben gekregen.


Volgens een zeer goed chip productie YT kanaal, loopt China minstens 15 jaar achter op ASML EUV. En je haalt 15 jaar technologische achterstand in 5 jaar niet in. Dit zijn geen auto's.
China heeft bepaalde ASML technologie, ruim 15 jaar geleden, "achterover proberen te drukken. Wat ze NIET werkend hebben gekregen.
Ja weet ik en ik spreek dit niet tegen.
Volgens een zeer goed chip productie YT kanaal, loopt China minstens 15 jaar achter op ASML EUV. En je haalt 15 jaar technologische achterstand in 5 jaar niet in. Dit zijn geen auto's.
weet ik ook.

Als je goed gelezen had dan stel ik dat Huawei net als anderen zijn 7nm chips in Fabs van derden kan laten produceren die WEL toegang hebben tot 7nm processen. Dat marketing het dan als "HUN" chips claimed is maar een illusie.
Er zijn verbazend veel semiconductor leveranciers die helemaal geen eigen fabriek hebben.y
Uitbesteden maakt niks uit. Echter MEN had niet verwacht dat volledig werkende 7nm chips op die machines mogelijk waren.

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 23 juli 2024 05:10]

Je word steeds onsamenhangender voor mij.

Ik stel drie dingen.
* alle chinezen in nederland als spionnen wegzetten is discriminatie en kan niet. Het is zinniger om gewoon je beveiliging van informatie op orde te hebben. Als je alleen op Chinezen let, dan koopt China een Nederlander om.
* Er is meer dan een manier van huawai om aan chips te komen, met gestolen informatie, maar ook gewoon zonder gestolen informatie, via uitbesteding of innovatief gebruik en/of ontwikkeling van bestaande machines.
* wat de VS ook verder wil, een ban is zelden 100% effectief. Genoeg bedrijven in de verschillende landen die tussen persoon willen spelen. Daar is dik aan te verdienen. Ja het is een hindernis, maar als je genoeg betaald is alles te krijgen, blokkade of niet.
Jij laat weer zien dat niks snapt van GEO Politiek.

En als je HEEL GOED LEEST discrimineer ik Chinezen NIET. Ik vraag me af of zoiets discriminerend kan zijn.
OT, blijkbaar heeft China een soort "Politie buro" in Nederland gehad.
Als het OT is, waarom noem je het dan?
Serieus; Is het racistisch om Chinezen in dat soort functies bij voorbaat te verdenken?
Het is niet rasistisch om inhuur van personeel te beperken tot nationaliteiten met een lager risico, tot mensen die voldoende bestaan hebben opgebouwd in het land waar ze ook willen gaan werken, etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:10]

Dus jij bent heel blij met intimidatie?

Oom om aan te geven waar China toe in staat.

En als voormalige ASML'er, China heeft ruim 15 jaar geleden met ASML gedaan, wat totaal "niet netjes" is geweest,

In Noord Brabant zouden we zeggen=> iets varkensachtig...
Het is niet rasistisch om inhuur van personeel te beperken tot nationaliteiten met een lager risico, tot mensen die voldoende bestaan hebben opgebouwd in het land waar ze ook willen gaan werken, etc.
Ik denk dat je behoorlijke problemen krijgt met de wet tegen discriminatie met die houding.

Je kan beste filteren op mensen met een lager risico, maar dat moet in termen waar iedere sollicitant aan moet kunnen voldoen. Dus je mag stellen dat je alleen mensen wil die al 10 jaar in Nederland wonen of die geen schulden hebben, of niet naar risico landen reizen, of een vernederlands paspoort hebben, maar je kan niet zeggen dat je geen Chinezen wil. Dat laatste is de definitie van discriminatie, niet anders dan extreem rechtse figuren met anti marokanen leuzen of anti joods of iets anders.

Het is ook niet nodig om bevolkingsgroepen uit te zonderen. Je kan prima filteren op algemene termen.
Als je alleen kijkt naar huidskleur dan stuur China gewoon iemand met een andere kleur en ga je nog steeds nat.
Wat het complex maakt is dat ASML D&E niet alleen binnen EUR valt, maar ook een groot deel in de USA (San Diego, Wilton, etc.) Streng filteren helpt, maar je zult ook informatie toegang aan moeten scherpen.
Helemaal gelijk, bepaalde belangrijke onderdelen voor ASML machines worden in de VS gemaakt.
Natuurlijk is het van belang om bedrijfsgeheimen goed geheim te houden. Het probleem hier is dat het om China gaat. Landen als: China, Noord-Korea, Rusland een aantal landen met een islamitisch bestuur daar kun je op dit niveau geen zaken mee doen, stel een Frans bedrijf steelt iets in Nederland dan kan je daar als overheden afspraken over maken. Maar er is niemand van de Nederlandse overheid die nu naar Iran of Moskou vliegt om te vertellen dat ze niet moeten stelen. (En daar ook iets mee opschiet).
Het probleem hier is dat het om China gaat. Landen als: China, Noord-Korea, Rusland een aantal landen met een islamitisch bestuur daar kun je op dit niveau geen zaken mee doen,
Nergens in mijn post stel ik iets anders.
Jawel omdat je China ziet als een willekeurige partij. Ik geef aan dat er verschillende partijen zijn waar je op verschillende manieren mee om wilt gaan op basis van de geopolitieke situatie. Het is bijvoorbeeld ook niet leuk om informatie over nucleaire wapens te laten stelen door Belgen, maar dat is iets anders dan dat het gestolen wordt door Hamas... En wanneer men dit verschil niet ziet kan men de diefstallen ook minder goed pareren. Je weet dat China uit is op hightech informatie om de wereld over te nemen en niet omdat er een bedrijfje misschien iets beter van wordt. Zodra je dat weet kan je dus met China bewust informatie delen die niet goed genoeg is om een voordeel te behalen ten aanzien van het westen. Als een Belgisch bedrijf iets steelt van Nederland is dat niet zo erg behalve dat er een berg rechtszaken en misschien wat economische schade is aan een van beide kanten.
Jawel omdat je China ziet als een willekeurige partij.
Citeer dat deel eens.

Verder stel ik juist om dergelijke grenzen (m.b.t. inhuur personeel) voor gevoelige zaken te beperken tot de EER/EU, want dat is een gelijk speelveld voor de deelnemende landen (inclusief de gevolgen van spionage).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:10]

Je bent wel heel erg naief als je denkt dat het bij een frans bedrijf anders zal zijn, de fransen zijn ook heel erg op zichzelf, kijk maar naar hun eis bv om de EU raad ook in strassbourgh te houden (wat de EU dus veel geld kost om telkens tussen brussel en strassbourgh te verkassen).
Anoniem: 1918002 @SuperDre23 oktober 2023 14:26
Daar gaat het niet om. Ik ben niet bang dat ik als burger ooit last ga krijgen van Fransen die mijn rechten gaan ontnemen. Ik ben wel bang voor Chinezen die overal overheden en bevolkingen kapot maken door handige constructies... wanneer je dit verschil niet begrijpt zal je uiteindelijk zelf ook slachtoffer worden van een partij die begrijpt dat je te naïef bent.
Ik ben wel bang voor Chinezen die overal overheden en bevolkingen kapot maken door handige constructies.
Je bedoelt, net zoals de VS doet.
Anoniem: 1918002 @SuperDre24 oktober 2023 10:14
zeker, alleen 20km verderop liggen een aantal atoomwapens die mij beschermen tegen grote boeven zoals bv Rusland en China. En ik doe liever zaken met de VS dan met deze andere 2. Het is niet lastig om uit te vinden wie je vrienden zijn.
Nou, als je denkt dat de VS onze vrienden zijn dan heb je het gruwelijk mis.
Verdiep je er wat meer in en dan weet je dat dat puur uit eigen belang was.
Anoniem: 1918002 @SuperDre24 oktober 2023 22:12
Zeker maar ook die van mijn grootouders, anders was ik er niet.
En wat doe je dan als de kennis die je nodig hebt niet binnen de EU/EER te vinden is? Vergeet niet dat juist vaak mensen van buiten de EU/EER hier aangetrokken worden omdat hier simpelweg de kennis niet is. En ga je kijken bij veel technologische bedrijven, dan zie je er toch verrekte veel aziaten werken met behoorlijk wat patenten op hun naam.
En natuurlijk geeft het zeker geen bescherming want met genoeg geld is iedereen wel om te krijgen.
Apart, want ze komen wel naar onze universiteiten.
En wat doe je dan als de kennis die je nodig hebt niet binnen de EU/EER te vinden is?
Dan ga je het interessant genoeg maken om in je sector te werken en mensen opleiden. Verder is migratie natuurlijk mogelijk, maar wel met de nodige eisen eraan (naturaliseren, voldoende binding hebben met de regio waarin gewerkt wordt, etc.).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:10]

Het hoeven geen chinezen te zijn, kunnen ook gewoon omgekochte of speciaal opgeleide, speciaal in een land gezette nederlanders of europeanen zijn.

Mooie serie hierover : The Americans

[Reactie gewijzigd door PFY op 23 juli 2024 05:10]

Zeker, Nederlandse zijn gewoon omkoopbaar. Chinese zijn misschien nog een keer extra chanteerbaar. Maar inderdaad iedereen kan 'gemotiveerd' worden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdul_Qadir_Khan

het is dus niets nieuws dat er gevoelige gegevens zijn gejat en dat het echt vreselijk fout kan gaan.
Hoe fout gegaan? Volgens mij heeft pakistan die bom niet gebruikt. Dat kan je van andere landen niet zeggen.
Zelfs noord-korea kan zo een bom maken. Zo moeilijk is het niet.
het op zich maken van een dergelijke bom is niet het moeilijkste. Het verrijken en alles wat daar bij komt kijken was vooral geheim.

En hoezo niet erg? Alleen de VS hebben de bom gebruikt en verder niemand. Maar maakt dat een A-bom een kerstbal die leuk is in de boom? nee toch.
en dat het echt vreselijk fout kan gaan.
deze tekst van jou suggereert bij mij dat je vind dat het erg fout is gegaan nu Pakistan een atoombom heeft. Maar ze hebben hem niet gebruikt, dus wat is er zo fout gegaan? Ze hebben de bom nu een paar jaar eerder gekregen dan anders waarschijnlijk was geweest, maar elk land dat er een wil, kan er een ontwikkelen. De benodigde natuur en scheikunde is ondertussen triviaal.

Wat mij betreft moeten ze die rommel opruimen met een paar over voor noodgevallen (ruimtepuin op verkeerde koers of zo, maar hoe zinnig dat is....). De VS en Rusland hebben beide een kernkop of 5000, ronduit belachelijk en dient geen enkel doel. Als pakistan er twee heeft zie ik dan nauwelijks als een blip op de radar voor het atoombom proliferatie probleem.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 23 juli 2024 05:10]

We hebben het over de tweede helft van de jaren 70 van de vorige eeuw en op dat moment was Pakistan een 'bevriende' natie. Het is zelfs heel goed mogelijk dat het Westen geholpen heeft om de knowhow richting Pakistan te krijgen aangezien India op dat moment al over kernwapens beschikte. Doordat Pakistan op dat moment ook de beschikking kreeg over kernwapens zorgde dit weer voor een evenwicht in die regio en tussen twee partijen die vijandig tegenover elkaar staan.
Internationale politiek is soms ondoorgrondelijk en het is heel goed mogelijk dat juist door het 'stelen' van de geheimen er niets vreselijk fout is gegaan.
Je moet altijd Chinezen inhuren en toegang geven tot belangrijke data alleen moet die data een kopie zijn van de echte data met een beetje essentiële misinformatie zodat miljarden projecten in China alleen maar kunnen falen. Je moet als het ware dezelfde strategie tegen ze gebruiken.
Maar we kunnen er nu van uit gaan, mocht een chinees bij dit soort bedrijven willen werken, je altijd moet afvragen wil je hem daar hebben, of beter direct toegang tot meest accute systemen blokkeren. En alleen toegang tot standaard documentatie van hoe je de machine schoon moet maken aan de buitenkant.
En vervolgens gelazer krijgen omdat je aan etnisch profileren/discriminatie doet? Ik snap waar je vandaan komt maar het lijkt me evident dat een bedrijf als ASML grondige checks uitvoert voordat ze iemand (Chinees of niet) bij gevoelige informatie laten komen. Als de bewuste persoon verder zuiver op de graat was, is er geen reden om die toegang te weigeren. Je bent als werkgever ten slotte nog steeds op zoek naar specialistisch personeel dat zijn of haar werk moet kunnen doen.
Verscherpen betekent niet dat er niets gebeurde, alleen gaan ze nu iets meer doen, op basis van recente gebeurtenissen.
Tja, en dat is dan discriminatie, je mag niet iemand vanwege zijn etniciteit weigeren. Maar je zult altijd bevoegdheid tot informatie goed moeten regelen. maarja het wordt lastig om iemand die bevoegd is om de informatie uit zijn/haar hoofd te verwijderen.
Oh, wow wat een nieuws, een chinese tech werknemer die bij een groot chinees tech bedrijf gaat werken. Zegt dus compleet niets anders dan onnodige sensatie zucht van de NRC.
Naast dat we niet eens weten om wat voor informatie het precies ging, en of het onderdeel was van het werk van de betreffende persoon.
„één stukje van een puzzel waarvan je de doos niet hebt”
En toch zijn er een hoop mensen die puzzels maken zonder doos juist leuk vinden en goed in zijn.
Ik heb een ONT van Huawei (Odido), moet ik me zorgen maken? :P
Ja, plak er aluminum hoedje op ;) :+
Het Echte probleem is dat in NL zelf wijnig geschikte mensen heeft.
dan had je het probleem ook niet zo gehad daarnaast is NL ook gewoon duur kwa belastingen voor mensen die er werken.
allemaal contra indicatie , en stelen van bedrijfs geheimen voor China is geen contra indicatie maar juist een PRE om daar te mogen werken.
Dit is al de zoveelste geval van diefstal door de Chinezen. En dat de CCP het vervolgens faciliteert door de oprichting van een bedrijf gebasseerd op diefstal, zie Xtal.

Anders moeten we grondstoffen van de Chinezen stelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.