Intel maakt D1X-chipfabriek in Oregon gereed voor High-NA-euv

Intel heeft de nieuwe 'module' van zijn D1X-chipfabriek in Oregon geopend waar het bedrijf onder meer zijn toekomstige nodes ontwikkelt en produceert. Deze Mod 3-uitbreiding omvat onder andere een nieuwe cleanroom, waar op termijn High-NA-euv-machines komen te staan.

Intel vertelt in een besloten meeting met journalisten dat de D1X Mod 3-uitbreidingen goed zijn voor omgerekend 25.000 vierkante meter extra cleanroomcapaciteit. Het bedrijf zegt dat de uitbreidingen ruim 3 miljard dollar kostten, hoewel het ook zegt dat het in de toekomst meer gaat investeren in de nieuwe uitbreiding.

De D1X-fabriek staat op de voormalige Ronler Acres-campus, die maandag door de fabrikant werd herdoopt in Gordon Moore Park. Het bedrijf doet daar nagenoeg alle ontwikkelingswerkzaamheden voor toekomstige procedés en neemt ook een deel van de massaproductie met dergelijke nodes op zich. Het bedrijf fabriceert er ook de lithografiemaskers voor chipproductie en doet er ander r&d-werk. De campus werd in april 1997 geopend en beslaat inmiddels 182 hectare op een industrieterrein ten westen van Portland.

Intel bevestigt aan journalisten dat de D1X Mod 3-faciliteit onder meer ingezet gaat worden voor het uitwerken van zijn huidige publieke roadmap, zoals het Intel 4-procedé dat voor dit jaar in de planning staat, waarmee het bedrijf voor het eerst euv-lithografie gaat inzetten. D1X zal ook ontwikkelwerk doen voor nodes als Intel 20A, die voor het eerst gate-all-aroundtransistors en PowerVia voor stroomtoevoer zullen toepassen, en Intel 18A, waarvan de productiestart onlangs is vervroegd naar de tweede helft van 2024. In de nieuwe cleanroom zal ook gewerkt worden aan toekomstige nodes die nog niet op de openbare roadmap staan, zegt het bedrijf.

Daarnaast deelt de fabrikant voor het eerst details over een interne testnode die hij zal ontwikkelen in D1X. Die node wordt volgens het bedrijf Intel 4- of Intel 3-achtig met traditionelere finfet-transistors, maar dan met PowerVia. Intel zegt tegen journalisten dat die node niet commercieel wordt ingezet, maar alleen bedoeld is om data over de PowerVia te vergaren voordat deze stroomvoorzieningstechniek wordt ingezet in combinatie met een nieuw transistortype in Intel 20A.

De fabrikant vertelt aan journalisten dat D1X de flagship-chipfabriek van het bedrijf blijft, ook nu het geavanceerde chipfabrieken in Duitsland en Ohio heeft aangekondigd. "Oregon blijft altijd de leading edge, de plek waar we de ontwikkeling van de volgende node doen. We zullen hier de productie met nieuwe nodes eerst opvoeren en deze daarna overbrengen naar andere sites."

Daarbij vertelt Intel dat de eerste High-NA-euv-machines van ASML geïnstalleerd zullen worden in D1X Mod 3. Het bedrijf bevestigde eerder al dat het de eerste High-NA-machine bij ASML heeft gereserveerd. Intel vertelt aan journalisten dat het hoopt High-NA rond 2025 voor het eerst in te zetten. Het bedrijf zegt wel dat het contingency plans heeft ingebouwd in zijn roadmap, zodat nieuwe procedés eventueel ook geproduceerd kunnen worden zonder High-NA als die euv-techniek vertraging oploopt bij ASML.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

11-04-2022 • 19:00

33 Linkedin

Lees meer

Reacties (33)

33
31
11
4
0
13
Wijzig sortering
Wat me opvalt in de berichtgeving van Intel in pakweg het laatste jaar is dat er veel meer vertrouwen uit spreekt dan de voorgaande jaren. Intel was een paar jaar achter elkaar een bedrijf dat telkens teleurstelde, maar het tij lijkt nu toch echt gekeerd. De huidige generatie Core-processoren is innovatief en maakt eindelijk de gedane beloftes waar, Intel zet een grote stap vooruit in de GPU-markt en de onderneming bouwt letterlijk volop aan de toekomst met gigantische investeringen in nieuwe fabs. Waar het bedrijf een paar jaar geleden nog enorm zoekende was, heeft het nu een duidelijk (en bijgesteld) beeld voor zichzelf in de toekomst. En dat herwonnen zelfvertrouwen is mijns inziens behoorlijk duidelijk terug te zien in de communicatie van de onderneming. Het straalt daadkracht uit. Het lijkt bijna alsof er een nieuw bedrijf is opgestaan.
Ik vraag me wel af hoe het zit met de veiligheid. Met de eindeloze Spectre-achtige kwetsbaarheden hebben we gezien dat processoren van Intel fundamenteel onveilig ware (zijn?) geprogrammeerd, met veel meer ingebouwde risico's dan b.v. AMD.
Spectre is niet direct een kwestie van programmeren, dat is waarom het zo lastig te fixen is.

Spectre en aanverwanten zijn cache-timing aanvallen. Cache is het snelste geheugen; adressen worden in parallel door speciale hardware vergeleken om te kijken of benodigde data in cache aanwezig is. Deze transistoren weten niets van processen of users, dat is allemaal veel te high-level. Ze checken alleen: zit adres X in cache lijn {0,1,2,3 .... } ? Wáárom X daar zit is hun probleem niet.

Welke processen naar welke core gemapt worden, is dan weer een OS taak. Je kunt dus al een heleboel bereiken door niet zomaar processen van verschillende users op dezelfde core te runnen. Die hebben toch zelden dezelfde data nodig, dus waarom dan een core en cache delen? Daarom is Spectre ook geen probleem in desktops.

Voor cloud-servers met honderden users die elk kleinte taakjes draaien (AWS lambda, etcetera) is Spectre wel een ding. Ik denk dat daar de oplossing gaat zijn om server CPU's te ontwikkelen met veel meer cores, maar lagere clocks per core. Dat is zuiniger én veiliger. En ja, daar heeft AMD ook weer een voorsprong met EPYC.
Nou, wat jij bedoelt is het mitigeren van de kwetsbaarheid, dat inderdaad door een besturingssysteem tot op zekere hoogte gedaan kan worden. Maar als ik het goed begrijp zit het probleem hem in een fundamenteel riskante benadeling van het speculatief uitvoeren van instructies door processoren van Intel. AMD doet dat veel minder / op een veiliger manier. Intel heeft die speculatieve uitvoering veel te voortvarend geprogrammeerd. En zelfs als het besturingssysteem erg zijn best doet, kan het niet b.v. elk tab in een browser op zijn eigen processorkern laten uitvoeren. Daarom vraag ik mij af in hoeverre Intel de boel echt fundamenteel omgegooid heeft.
Noem dan meltdown, aangezien letterlijk elke moderne processor(ook ARM en AMD) vatbaar is voor Spectre.
OK misschien was Meltdown een beter voorbeeld geweest, maar ik dacht dat Intel een stuk kwetsbaarder was voor Spectre dan AMD was. Ik bedoelde in elk geval de groep kwetsbaarheden die lijken op Spectre en Meltdown.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 13 april 2022 00:57]

Kwestie van hoe je marketing perceptie doet....

De ene manager doet veel zonder al te veel te zeggen (alsof Intel gestopt was met investering al die jaren) een ander doet het met feel fanfare en tamtam , Patje dus, zelfde met zijn gedoe over investeringen in EU etc...

De huidige generatie komt van voor zijn tijd, die zit al even in de pijplijn. Je kan het innovatief vinden maar het is het niet. De core is nog steeds hetzelfde, de E core hebben ze al veel langer en ze hebben beiden samengevoegd en wederom alles en iedereen er rond verplicht van dit op te nemen in OS etc... De P core heeft nog steeds giga veel W nodig voor echte performance en nog steeds last van core en ghz schaling, dus hun proces hebben ze nog steeds totaal niet in orde. Het big-little concept is al zo oud als ARM er jaar en dag geleden mee gekomen is.

Het multi die verhaal waren ze ook laat mee en nog steeds hebben ze geen antwoord in multi core performance schaling want met hun core concept zitten ze nog steeds vast, op desktop kunnen ze het nog masceren met hun e-p cores en zo de multi perf oplossen op server niet. 56core sapphire (p-cores) vs 96 genoa in een zelfde TDP bucket en dan laten we nog even de beperkte multi core turbo marge buiten beschouwing.

De GPU komt niet van hun eigen fabrieken wegens productie proces niet op orde. Er is nog amper iets van bekend en komt waarschijnlijk al een generatie achter bij launch. Laat staan dat er al optimalisatie voor zal zijn kwa sw. Ook zijn AMD en nvidia al heel ver in server wereld met ML/AI etc...

Als investeren daadkracht uitstraalt dan ben je net zoals zovelen te veel verblind door marketing en nieuws. Typisch media feit in de laatste jaren.

[Reactie gewijzigd door d3x op 12 april 2022 08:53]

Innovatief gemaakt, maar ze trekken ook krom
Ja, Intel doet het beter dan de afgelopen paar jaar, maar het is te merken dat ze nog steeds niet helemaal met AMD mee kunnen
dat heeft een hoop redenen maar de 2 grootste die ik zo kan zien zijn:

het feit dat INtel nu weer een engineer aan het hoofd heedt, namelijk Pat Gelsinger:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pat_Gelsinger

en de concurentie vanuit AMD die hun gedwongen heeft stappen te maken
Volgens mij wat ze daar gebouwd hebben is zo groot als een kleine stad.Deze enorme investering zal de productie wereldwijd enorm toenemen op de globale wereldmarkt.Misschien zullen de processoren wel goedkoper worden tenminste dat hoop ik.
Wat ik denk is dat ze dat wel een beetje door hadden , de concurrentie denkt lekker bezig te zijn en geeft niet op als je denkt dat doelen nog binnen handbereik liggen, zo achteraf met al deze laatste snelle ontwikkeling opeens lijkt het alsof ze die gewoon even uit de kast getrokken hebben omdat ze deze eerder niet nodig hadden, de marges op oudere machines zijn beter en verkochten toch nog zelfs in het begin van amd Zen, pas toen amd ook echt weer een bekend merk werd gingen ze van de Lounge naar het werk, misschien dat Apple het laatste jaar ook wel een goed voorbeeld gaf met een goed presterende alternatieve processor reeks (met Arm cores),en het voor elkaar kreeg om een beetje peper in de x86 ontwikkeling te steken bij Intel.... Maar of ze echt niet wisten wat eraan zat te komen........ Dat denk ik dus niet.
Mooi om te zien dat High-NA voor Intel de backside power delivery mogelijk maakt via nano-TSV.
Voor het geval je iets meer wilt lezen staat er een beknopt artikel op de site van Imec: https://www.imec-int.com/...de-power-delivery-network
De simpele uitleg: Door het aan de voorkant alle logica en signaal verwerking te doen, en aan de achterkant de stroom toevoer, kan de chip hogere kloksnelheden aan; wordt hij minder warm en verbruik die iets minder energie. Alleen nog minstens tot 2024 wachten en wie weet kunnen we dan eindelijk Crysis goed spelen (die heeft mogelijk baat bij hele hoge kloksnelheden).
Interessant verhaal. Vooral het idee om de voltage regulator naar de achterkant van de die te verplaatsen is boeiend. Als je CPU's met 12V kunt voeden in plaats van met 1V, dan heb je dus ook 12 keer minder voedingspinnen nodig.
Tja, al die nieuwe fabrieken is leuk maar de fabrikanten van een belangrijk deel namelijk de wafers hebben al gezegd niet te gaan opschalen. Dat is dus het volgende tekort door kortzichtigheid. Ik hoop dat intel gewoon zijn eigen wafers gaat maken om dit voor te zijn.
Zat de winst ook goed doen bij de afname aantallen van een bedrijf als intel.
Goed nieuws voor de chipindustrie!
Goed nieuws voor de aandeelhouders!
de doorsnee consument/afnemer zal er niks van merken. op de wereldwijde schaal doet 1 fabriekje die op dit formaat bakt niet veel.
Lijkt me iets te kortzichtig om zomaar te zeggen. Je zult toch echt een keer iets nieuws moeten opstarten om nieuwe stappen te kunnen zetten. Elke chip extra is dan een mooie stap, zeker als het cutting edge is (voor Intel) en in het artikel is ook te lezen dat ze in de toekomst meer gaan investeren nieuwe uitbreiding. Daar gaan we uiteindelijk echt wel wat van merken, direct in de vorm van chips (eigen elektrica), (semi)direct (cloudachtige toepassingen) en indirect via bedrijven die met deze chips zelf ook nieuwe stappen kunnen zetten.
Zeg iemand die geen flauw benul heeft wat High NA machines gaan brengen.
Die High NA machines worden niet gemaakt voor meer wafers, maar die worden gemaakt voor kleiner dan de 3nm node

En dat gaan we dus wel merken, Apple zal er als de kippen bij zijn om hun next gen socs/CPU's er op te gaan maken
die NA machines brengen nog niks, het duurt nog erg lang voor er iets uit komt gerold, laat staan dat je het merkt in de schappen van bol.com en al helemaal in de prijs van chips.
Wel raar dat er toch steeds kleinere chips komen voor ons als consument, terwijl wij er als consument niets van merken als er een fabriek voor kleinere chips gemaakt wordt.
want die nieuwe chips word de hoofdprijs gevraagd en gemaakt in kleine volumes dus schiet je er weinig mee op om aan het grote tekort wat NU heerst op te lossen. dit is leuk voor de iphone 22 in 2026, niet voor jan modaal die gewoon een auto of broodrooster wilt kopen in 2022.
Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden, het op een na beste moment is nu. in 2026 zijn we er blij mee dat dan de prijzen iets lager zijn dan het was geweest zonder deze fabriek. Bovendien is productie dichter bij huis (in dit geval voor de Amerikanen) ook wenselijk , hebben we gemerkt de afgelopen 2 jaar. Welke voordelen dat precies meebrengt kan je ook niet voorspellen.
voor de prijs van "reguliere" chips zal het niet veel doen, deze uitbreiding/fab is voor de 1% van high end chips waar een meer dan riante opslag op zit qua prijs voor zowel de chipkoper als de consument. dus voor de jan modaal zal er niet veel veranderen. daarvoor is simpelweg het volume wat uit deze fab zal komen te laag, al zal het wel ineens op papier verantwoordelijk zijn voor "alle" productie als er een brandje uitbreekt....
we gingen van DUV 7nm naar EUV 7nm en de prijzen gingen gewoon naar beneden.
Waarom jij nu vind dat dit niet nog een keer gaat gebeuren snap ik niet.
Van DUV naar EUV was een revolutie, naar High NA is gewoon een evolutie die veel minder kruim kost dan van DUV naar EUV gaan
Intel heeft een lange traditie van het maken van "doorsnee' chips op hun beste proces. Toen de Core i7 naam 14 nm ging, kwam de Celeron er vrij snel achteraan. En omdat je nu eenmaal meer Celerons dan i7's uit een wafer haalt, en er met 5nm meer chips op een wafer passen, mag je verwachten dat dit ook voor de gewone consument uit gaat maken.
Hahahaha die dingen worden heet, verbruiken veel stroom maar wel handig om je kamer te verwarmen en ze trekken krom maar kom je vanzelf achter.
hoe kun jij dat weten van een chip die gemaakt word in een fab die nog niet eens in gebruik is, laat staan de de chip al gemaakt word?

daarbij dit gaat om <5nm nodes, die gebruiken dus relatief gezien minder stroom, waardoor ze minder hitte ontwikkelen per transistor.

en waar komt de claim vandaan dat ze krom zouden trekken? source pls
Intel heeft gereageerd op de meldingen van kromtrekkende Alder Lake-cpu’s. Het bedrijf laat aan Tom’s Hardware weten dat de processors inderdaad licht door kunnen buigen na installatie in het socket, maar dat ze daardoor niet buiten specificaties vallen.
dus dat is al niet veel. daarbij gaat deze fab niet om alder lake, maar om de volgende node of de gene daarna. en ja, Alder lake gebruikt aardig wat stroom, maar gaat daardoor wel zo snel als dat het mogelijk is, je laat geen performance liggen, en las je koeling het niet aan kan, verlaagd ie zelf zijn eigen snelheid, thermal throtteling heet dat. https://www.pcmag.com/encyclopedia/term/thermal-throttling
Volgens mij kan ik gewoon een 12700f bestellen voor 370 euro. 12 core, 20 threads, verslaat zo'n beetje alles in gaming en heeft de productiviteit van een 5900x (400 euro). Wat is daar de blabla van?
En te gelijkertijd je huis lekker verwarmt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee