Netflix introduceert 'dubbele duim omhoog'

Netflix voegt een tweede likeknop toe aan de streamingservice. De 'dubbele duim omhoog' geeft gebruikers de mogelijkheid om extra nadruk te leggen op een voorkeur. Het algoritme van Netflix geeft op basis van deze informatie nog beter toegespitste kijksuggesties.

"Zie de dubbele duim omhoog als een manier om je kijksuggesties verfijnd bij te sturen. Een gewone duim omhoog laat ons weten wat je leuk vindt, zodat we op basis daarvan kijksuggesties kunnen geven. Een dubbele duim omhoog laat ons weten waar je gek op bent en maakt het mogelijk om specifiekere suggesties te doen", zo schrijft Netflix in de aankondiging.

De mogelijkheid om een extra duimpje omhoog te geven, wordt vanaf nu beschikbaar gemaakt voor alle versies van de streamingdienst, inclusief de mobiele Android- en iOS-applicatie en apps voor smart-tv's. Het kan enkele dagen duren voordat de nieuwe functie op alle platformen is uitgerold.

Volgens de streamingdienst zijn de reguliere duim omhoog en omlaag een prima manier om informatie op te doen voor het geven van gepersonaliseerde suggesties. Dit systeem zou daarentegen niet goed weerspiegelen of iemand iets simpelweg leuk vindt of echt gek is van een film of serie. Ook de oorspronkelijke duim omhoog en omlaag blijven onderdeel van het in 2017 geïntroduceerde beoordelingssysteem.

Door Yannick Spinner

Redacteur

11-04-2022 • 19:31

184

Reacties (184)

184
184
76
8
0
79
Wijzig sortering
Nu nog een dikke duim omlaag als het echt commerciële ellende is.
Of nog beter, wat dacht je van een 5 sterren systeem?
Dan kun je aangeven van 1 ster (uitermate telleurstellend) tot 5 ster (dit is een tópfilm)!


Oh wacht... dat was er al... :+
Ik zie liever een IMdB functie, maar dat gaan ze niet doen vermoed ik. Daarvoor staat er veel teveel troep op Netflix. Mensen zijn denk ik minder geneigd een film aan te zetten als ze al zien dat ie 2,9 scoort. bijvoorbeeld.
Nou ja, als jij als supermarkt producten in je schappen hebt liggen die een 2,9 scoren door consumeten, dan stoppen die consumenten ook gewoon met die producten kopen en stop je als supermarkt met die producten aanbieden.
Zo zorg je dat er alleen producten in je schappen liggen die ook echt gewild zijn, vraag en aanbod.
Jij blij, klant blij, iedereen blij... behalve de producent van die slechte producten. :+

Probleem bij Netflix is dat de films en series die het aanbied niet het product zijn.
En dat jij als klant niet betaald voor losse producten.

Het enige waar Netflix bij gebaad is is dat jij in hun winkel blijft en hun entry fee blijft betalen.
Als ze dat kunnen realiseren door net te doen alsof ze een enorm grote winkel zijn.. met enorme volle schappen van allerlei producten... dan zullen ze dat doen.
Dat meer dan de helft van die producten door iedereen uitgekotst wordt boeit ze niks, immers iemand die de helft van de geteste producten uitkotst betaalt evenveel als iemand die volledig geniet van alles wat ze consumeren... zolang ze maar niet de tent uit lopen.
En daarbovenop is het veel makkelijker iemand je winkel in te lokken met een 'overweldigend aanbod' dan dat diezelfde binnengelokte mensen hun abo weer opzeggen.
Het is niet voor niks dat al die 'try it 30 days FREE' aanbiedingen die je overal voorbij ziet komen wél vereisen dat je op het begin al je betaalgegevens ingeeft.. en niet pas na 30 dagen. De drempel voor mensen om zich uit te schrijven voor iets is altijd hoger dan om je in te schrijven voor iets. :+
Soort van 'sunk cost fallacy'.. als je toch al betaald hebt voor je abo.. 'dan kun je maar net zo goed wat gaan kijken.. ook al denk je niet dat het je aan zal staan'. Iets waarvoor je al betaald hebt zul je toch vrijwel altijd nét iets rooskleuriger (willen) bekijken.

Ik zit serieus al lang te overwegen om gewoon mijn Netflix abo op te zeggen.
De enige echt goeie series die ik me kan herinneren die ik er recentelijk gekeken heb zijn Altered Carbon en The Witcher.. en wellicht een paar comedy specials.
't is dat m'n ma nog meelift op mijn account en zij blijkbaar wél interessante content weet te vinden, maar zelf vind ik het het geld gewoon niet (meer) waard.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 22:30]

Vergelijk Netflix met een supermarkt. Wanneer jij boodschappen doet koop jij ook niet ieder artikel in de supermarkt, jij hebt een bepaalde smaak en wil 80-90% van de producten daar niet. Dat is prima, die zijn voor mensen met een andere smaak. Bij Netflix wil je echter niet steeds dezelfde serie of film kijken, dus begin je bij de top series en top films, en ga je daarna 'naar beneden'. Hoe meer je kijkt, hoe minder goed ze zijn in verhouding. Af en toe kan je iets vinden wat wel leuk is maar waar je gewoonlijk niet op zou klikken (zou vroeger niet snel een Duitse serie hebben gekeken, maar 'Dark' staat nog steeds op mijn lijstje om te proberen). Af en toe komen er nieuwe series en films die wel jouw smaak zijn bij het lijstje nieuwe toppers, maar de meeste nieuwe dingen zijn niet je smaak. En dat is prima.

We zijn gewoon verwend tegenwoordig. Vroeger moest je een week wachten op de volgende ST-TNG aflevering, nu kijk je van een serie in 1 of 2 dagen vaak het hele seizoen en moet je daarna een half jaar wachten op nieuwe afleveringen. Zelfs als Netflix 300 afleveringen van de Witcher in 1 jaar liet maken zouden de fans nog altijd binnen een maand alle afleveringen hebben bekeken. En dan zou een groot deel van de afleveringen niet van topkwaliteit zijn.

Edit: En af en toe is een bagger film prima, als je het niet te serieus neemt tenminste. Ik kan nog altijd genieten van een film als Troll 2, waar mensen die het niet kennen op basis van de imdb score waarschijnlijk er niet snel aan zouden beginnen (tenzij ze de reviews er van zouden lezen).

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 22 juli 2024 22:30]

Klopt, hierdoor heb ik al redelijk wat bijv. Koreaanse series/films gekeken en is volgens mij de reden dat Squid game zo populair is geworden.

Wat mij opvalt is dat juist de Amerikaanse "top" films juist zo slecht zijn de laatste tijd. En ik mede daarom uitwijk naar andere talen. Door het brede aanbod is het alleen lastig filteren wat je leuk vind. En aangezien Netflix je in een bubbel trekt door de Goed of Slecht beoordeling (ik vind namelijk een hoop van wat ik kijk wel oke, niet goed, maar ook niet slecht). Ik beoordeel daarom vaak alleen iets, als ik 't heel goed of slecht vind.

Ik vind dus een sterrensysteem wel beter, zeker met reviews erbij wat ze vroeger hadden. Nu moet ik, als ik twijfel, apart naar IMDB of Metacritic om te kijken of het de moeite van mijn tijd waard is.
Snap zeker wat je bedoeld dat het aanbod op netflix tegenwoordig niet altijd even interresant is. Maar er zit best wel een paar sci-fi/fantasy pareltjes tussen die flink verborgen zitten. Zoals Dark hoor daar haast niemand over maar holy shit wat heb ik genoten van die serie. lang geleden dat ik zo aandachtig gekeken heb naar een serie
Viaplay doet dit wel. Aanbod is bedroevend klein, maar wát ze hebben is keurig voorzien van IMDB score en jaartal. Zouden meer streamingdiensten moeten doen...
Amazon Prime doet volgens mij hetzelfde. Het is meer Netflix die op dit vlak afwijkt.
IMBD is ook van Amazon. Dus dat zal hem sowieso niet worden.
Dat zou inderdaad prachtig zijn, persoonlijk vindt ik dit een van de beste functies van Amazon video.
Ik had ook graag een koppeling gezien met IMDB bij alle streamingdiensten, zoals Netflix, Disney+, HBO etc.

Alleen AmazonPrime heeft regelmatig het punt op IMDB erbij staan. Maar dat komt waarschijnlijk doordat IMDB 'An Amazon Company' is.
Voor desktop gebruik zijn er legio browser extensions die IMDB scores (en die van andere platformen) toevoegen aan Netflix. Ik gebruik er zelf één die daarnaast ook alles onder een bepaalde score half transparant maakt e.d. Ik heb de naam van de extensie helaas niet bij de hand, ik zal er aan proberen te denken om deze later vandaag aan deze reactie toe te voegen.
Ach, IMDB is ook gewoon een groepsdruk onder mensen. Ik zie IMDB gebruiken een beetje als het dragen van lacoste omdat iedereen lacoste draagt omdat je er anders buiten valt.
als je het zo bekijkt is alles groepsdruk, maar het geeft echt wel een indicatie of de grootste deel van de kijkers het wat vind.
Ach, het grootste deel van de kijkers, daar moet je het dan wel mee eens zijn.

Veel series worden door die hard fans beoordeeld, dus zegt het getalletje ook niet zo heel veel. En andersom ook.
Series hebben daar wel een beetje last van inderdaad, terwijl aan de andere kant bijvoorbeeld horror soms wat lager scoort dan je zou verwachten.
Een 'dubbele duim omhoog' knop lijkt me prima, mits Netflix dat ook ziet als series/films waar ze in zouden moeten investeren (/als gebruiker zou ik zelf graag willen aangeven voor welke series/films ik een netflix abbo de moeite waard vind).
klopt, maar door de bank genomen klopt het wel. Maar als jij niet van horror houdt, kan een horror film een 9 hebben, maar dat zegt jou niets natuurlijk. Maar het is best wel een indicatie en als het geen hypefilm/serie is, kun je er best wel op vertrouwen.
Ach zouden ze best durven hoor, de comedy-sectie is ook hernoemt naar 'Netflix is a Joke'.
Ze nemen zichzelf dus gelukkig (?) ook niet te serieus. Behalve qua prijzen natuurlijk..
Beetje meer kwaliteit of BBC series zou leuk zijn, Davinci's Demons bijvoorbeeld.
'Netflix is a Joke' categorie, tot stand gekomen middels een marketing bureautje en focus tests. Nee, gewaagd bedrijfje, dat Netflix.

Hoe langer ik Netflix heb, hoe meer ik verveeld zap. Blijf toch vaak hangen bij oude series die ik al gezien heb. Hoe vaak ik TNG en DS9 van Star Trek al niet gezien heb... er staat voor de rest zoveel meuk op. Af en toe wat nieuws proberen, zoals Bojack Horseman (holy shit, wat een wilde rit van emoties was dat). Daar tegenover staan legio 'originals' die echt poep zijn.

Zo heeft Netflix onlangs een blik oude Britse films aangekocht lijkt wel. Stonden ineens een hoop nieuwe titels van de jaren '50, '60 en '70 op. Voor wie dan, vraag ik mij af? Geloof dat mijn boomer ouders het nog niet eens zouden willen gaan kijken.
Oh helemaal met je eens hoor. Ik had Netflix ook al opgezegd als mijn ouders het niet nog zo graag zouden aanhouden. Ik vond het A Korean Odyssey nog een verassend leuke serie. Dat soort pareltjes zijn soms onvindbaar door alle originals meuk / we-maken-plots-alles-thriller-genre-zelfs-startrek-discovery.
Bohemian Rhapsody heeft natuurlijk ook al iedereen gezien die dat wil, dan hadden ze beter Freddy Mercury ('docu') aangekocht.
Ik deel mijn account nu met ouders, zus en zwager. Van mijn ouders weet ik dat ze er haast nooit achter zitten, die kijken liever de traditionele buis.

Daar kijken ze vaak ook herhalingen van oude series, met als enig verschil dat ze geen keuze hebben wanneer. Daarentegen nemen ze veel op via de digitale box, dus dat is dan hun eigen versie van Netflix. :+

Zuster en zwager kijken nog wel regelmatig van wat ik begrijp. Als hun interesse ook daalt, doe ik het wellicht weg. Hopelijk pak ik nog net het laatste seizoen Better Call Saul mee. Ik kan zelf ook nog wel Voyager episodes afspelen, al moet ik dan wel de oude vertrouwde schijfjes wisselen om de zoveel uur.

Dat gezegd hebbende: Netflix wil toch account sharing aanpakken? Misschien al een stok achter de deur om te stoppen met Netflix.

[Reactie gewijzigd door Ashalar op 22 juli 2024 22:30]

De oudere films groeien in populariteit onder de jongere mensen juist, met al dat superheldengeweld tegenwoordig grijpen steeds meer mensen terug naar de "echte" films die je lekker in rust kijkt.
Ja, Are You Being Served - The Movie grijpt de jeugd echt aan. :+
Super offtopic maar jaren '20 en '30 films zij soms prachtig om te zien. Onthaastend, simpele storyline, creatief en niet zo duister.
Als ze public domain zijn geworden, heb je er ook nog geen abonnement voor nodig.
Zelfs Amazon Prime heeft dat niet voor alle films, terwijl IMdB toch onder de Amazon paraplu valt. ;)

Ben wel van mening dat veel eigen producties bij Amazon over het algemeen een tikje beter zijn, dan de woke-ish ellende die Netflix probeert te streamen.....
Precies dit. Een openbare score beïnvloedt het kijkgedrag van mensen die de film/serie nog niet hebben gekeken. Je zal idd niet zo snel een film met 2,9 gemiddeld aanzetten als je op zoek bent naar een leuke film.

Een duimpje is voor niemand zichtbaar, alleen maar om het algoritme te leren welke type films/series jij leuk vindt en daarop aanbevelingen doen. Alles om gebruikers zo lang mogelijk te laten kijken.
Ik zou eigenlijk niet weten waar dat zit op tv, ik kan me niet herinneren dat ik iets heb gezien van score dus echt veel focus ligt er niet op.
(zal er vast ergens zitten, maar niet binnen mijn aandachtsgebied in ieder geval)


Edit: Vraag me toch af waarom ik minnetjes krijg, blijkbaar zit het ook niet (meer) in Netflix en had ik het dus ook niet kunnen zien.

[Reactie gewijzigd door Bender op 22 juli 2024 22:30]

Er was, in den beginne van Netflix, geen duimpjes systeem maar een sterren rating systeem.
Dit was echter een 'gedeeld' systeem (a la IMDB/rotten tomatoes score) dus je kon zien wat andere mensen vonden van bepaalde content.

Dit is door Netflix afgeschaft en vervangen door het 'privé' duimpjes systeem.

Waarom?.. daar zijn verschillende gedachtes over. Maar van wat ik weet heeft Netflix nooit iets echt concreets/geloofwaardigs erover gezegd.
Er zijn meerdere niet 'snode' redenen om van een sterren naar een duimpjes systeem over te stappen.

Wanneer mensen een film krijgen voorgeschoteld die ze volgens het algoritme leuk vinden maar die film heeft een lage rating dan gaat iemand die film niet kijken. Terwijl het voor deze persoon gewoon een prima film kan zijn.

Een duim omhoog of omlaag is veel duidelijker en beter te gebruiken door 'recommender systems'. Bij een 5 sterren systeem is het veel lastiger om gebruikers met veel overeenkomsten bij elkaar te vinden. Immers kan een 3 sterren film voor de ene persoon een 'prima tijdverdrijf' zijn en voor de ander een 'liever niet'. Die ambiguïteit is er niet met de duimpjes.

Uiteindelijk is het allemaal te doen om watchtime en dat is niet meteen iets negatiefs. Alhoewel ik wel vind dat het moeilijk is pareltjes van buiten de eigen bubble te vinden omdat het algoritme je graag steeds meer van hetzelfde voorschotelt.
'Bij een 5 sterren systeem is het veel lastiger om gebruikers met veel overeenkomsten bij elkaar te vinden.'
Met het aantal gebruikers dat Netflix heeft zal dat toch wel meevallen? De data bij de input 'truncaten' voor een betere match is een beetje jezelf voor de gek houden.
De data wordt echter niet getruncate maar juist verbeterd, met betrekking tot sentiment iig. Voor de recommender systems is het véél belangrijker om te weten of het sentiment van de user positief of negatief is dan om te weten in welke mate het negatief/positief is. Er zijn hele grote verschillen in hoe mensen een score /5 gebruiken. Waardoor een /5 systeem zorgt juist voor ruis in de data wat de aanbevelingen niet ten goede komt. Door te veranderen naar een duimpjes systeem gaan de rekenkosten omlaag en de kwaliteit omhoog, dus vanuit het perspectief van die aanbevelingen is vasthouden aan die ratings niet te doen. Al zal Netflix ook wel andere redenen hebben.

Meer data meer beter is verassend vaak niet het geval bij dit soort dingen, een kleinere hoeveelheid met hogere kwaliteit is meestal beter.
Ja, daar heb je ook gelijk in, het is allemaal heel subjectief.
In het verleden heb ik zo'n systeem gemaakt. Dmv. een cosinus vergelijking werden de waarderingen van jouw films vergeleken met overeenkomstige films van andere personen. Daar kwam dan per persoon een getal tussen de 0 en de 1 uit. Van de persoon (of personen) met de beste match werden dan weer de films aanbevolen die zij ook leuk vonden, maar die jij nog niet had gezien. Ik heb dat toen in Java en MySQL gemaakt, om te kijken wat nu het snelste werkt. Het bleek uiteindelijk dat de berekening (cosinus vergelijking) super snel was, maar dat het matchen van films tussen jou en een ander (de films die jullie beiden een waardering hebben gegeven) nog het langste duurde. Ik heb het helaas nooit verder kunnen optimaliseren omdat ik ergens anders ging werken, maar het was wel gaaf om te maken.
Erg coole technologie inderdaad, collaborative filtering voor de geïnteresseerden. Ik heb voor m'n studie ook een aantal van dit soort dingen gemaakt, eerst inderdaad user based en dat werkte heel goed totdat de prof. met een veel grotere dataset kwam. Dat was niet haalbaar op een laptopje, toen overgestapt op Item based reccomendations, werkte iets minder nauwkeurig maar was wel berekenbaar omdat er nou eenmaal veel minder content is dan users.
Omdat anders de blockbusters zwaar slecht worden gerate. En die maatschappijen achter die blockbusters vinden dat niet leuk en hebben Netflix bevolen dit weg te halen. Dit geld ook voor het verdwijnen van de minnetjes bij YouTube. Alles voor de grote Publisher die naast content ook de grootste adverteerders zijn. Die willen hun eigen ruk content natuurlijk niet gemind zien worden.
IDD vaak zijn dat dan de "Blockbusters" die panderen naar "Woke twitter" waarbij het Diversity over alles is, ipv een goed verhaal en een goede film.

https://www.dailysignal.c...perty-ruined-by-the-left/
---------
Of films waarbij ze alles helemaal veranderen, en niets meer te maken heeft met het source materiaal. behalve de titel naam, en de naam van de characters

Zie de Cowboy bebob. en Deadnote Live action "Reboots" Die netflix heeft uitgegeven.

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 22 juli 2024 22:30]

IDD vaak zijn dat dan de "Blockbusters" die panderen naar "Woke twitter" waarbij het Diversity over alles is, ipv een goed verhaal en een goede film.

https://www.dailysignal.c...perty-ruined-by-the-left/
---------
Of films waarbij ze alles helemaal veranderen, en niets meer te maken heeft met het source materiaal. behalve de titel naam, en de naam van de characters

Zie de Cowboy bebob. en Deadnote Live action "Reboots" Die netflix heeft uitgegeven.
De Daily Signal is echt een super Republikeins-georiënteerde site die alles wat niet in hun straatje past onderuit halen. ALLES wordt gepolitiseerd in de VS tegenwoordig, echt om van te kotsen.

Netflix heeft overigens 2 He-Man series uitgebracht, waarvan Master of the Universe: Revelation een vervolg is op de oude serie en He-Man and Masters of the Universe(2021) de reboot. Revelation is gemaakt door Kevin Smith (Ja, Silent Bob) die ECHT hart heeft voor de He-Man franchise. Het is echt logisch dat het verhaal wordt gedragen door Teela en anders begrijp je het niet of wil je het niet begrijpen (want He-Man != Teela). Het is van de twee producties veruit de betere serie. De reboot is echt weer bedoeld om speelgoed te verkopen en heb ik na de pilot niet meer verder gekeken.

Voor Cowboy Bebop hebben ze de karakters en de styling genomen en daar een ander verhaal van gemaakt dat ik nog best vermakelijk vond. Ik vind het jammer dat er geen vervolg op komt en de vraag blijft dat als de animatie werd geregurgiteerd of het dan wel goed zou zijn en er wel een tweede seizoen zou komen.

[Reactie gewijzigd door Killemov op 22 juli 2024 22:30]

Maar kijk de reboots van tegenwoordig.

Oude films worden nagemaakt, maar omdat men zich graag van zijn PC woke kant laat zien, alle characters vervangen met vrouwen of alles wat in het spectrum niet man / vrouw ligt.

GhostBusters is een mooi voorbeeld.

En die Bebop was gewoon slecht, het had niets te maken met Cowboy Bebop, ze hebben gewoon geleund op die naam om groot te worden. Eender met alle reboots of het maken van een vrouw van James Bond. Het heeft niets met James Bond te maken, het is gewoon proberen en vanaf het begin gefaald project te laten leunen op een gigant.

Ik heb helemaal niets tegen series die politiek anders liggen, er zal wel een markt voor zijn(die dat niet consumeert vervolgens), maar maak dan een nieuw plan ipv oude dingen kapot te maken.
Ik heb helemaal niets tegen series die politiek anders liggen
Je hele post ademt anders een heel andere vibe dan dit...
Ik heb er niets tegen dat ze gemaakt worden, ik ga ze alleen niet kijken en vindt het een beetje een slappe move, maar daar is men vrij in.

Dat ik het er persoonlijk niet mee eens ben wil niet zeggen dat ik het andere verbied om te doen.

Of zijn we zo ver gepolariseerd dat het betekent als ik het ergens niet mee eens ben dat dat gelijk betekent dat het allemaal maar verboten moet worden?
Dat is ook nog een ander punt wat veel speelt in Amerika. alles moet een Politiek Smaakje hebben, Je bent LEFT of je bent RIGHT, en er is geen middeweg.

Ben je het niet eens met 1 mening van de "left", dan ben je ineens volledig een rechtse Repulican in de left hun ogen.

Wat zeer jammer is, omdat de rest van de wereld er onder lijd. omdat wij de meuk krijgen die "Politiek correct" is volgens de "Huidige normen"
------
Een ander voorbeeld van een Goede Reboot is BV animaniacs, omdat de makers er vrij weinig om geven, en meta commentary geven over dit soort dingen
https://www.youtube.com/watch?v=8KbgmfPH-fM
-------
Netflix Originals zijn dan ook een grote zorg en een makkelijk doelwit. Zonder een bestaande vaste catalogus en veel vaste kijkers zijn ze als eigen publisher kwetsbaar. Nu dat de concurrentie is toegenomen vraag ik me af of dat niet de juiste zet was destijds, het leek toen al wel op de veiligste. Ik hoop dat deze stap terug betekent dat ze hun interface ook wat minder aggressief kunnen maken.
5 sterrensysteem werkt vaak slecht omdat het overgrote merendeel 1* of 5* zal kiezen. Dan kun je dus net zo goed duim omhoog of omlaag hanteren, zelfde effect maar eenvoudiger qua interface. Heeft YouTube ook zo gedaan, vroeger kon je nog sterretjes geven, daarna duimpjes. Tegenwoordig alleen nog maar duim omhoog, maar dat is schijnbaar vanwege misbruik van de duim omlaag knop, iets waar je met een privé rating op Netflix geen last van hebt.
Eens, al schijnt het dat als er wat tekst/tooltips (Sucked ... OK ... Brilliant) bij de sterren staan er ook wat genuanceerder wordt uitgedeeld. Ook het tonen van een histogram schept duidelijkheid. Uitschieters bij zowel 1 als 5 sterren bij dezelfde film zou de film als polariserend kunnen duiden. Dat is wat je mist met alleen thumbs up/down.
Weet je zeker dat de sterren gedeeld waren over iedereen?

Ik was in de veronderstelling dat dit 'persoonlijk' was en zodoende films bij mij ook 5 sterren konden hebben en bij m'n vrouw maar 3.
Heb het nooit geverifieerd, maar ging daar van uit.

Als het een gedeeld systeem was, dan is het redelijk onzinnig.
Een persoonlijk sterrensysteem is super handig, beter als duimpjes.
Het score systeem was er voordat ze het hebben veranderd naar duimpjes zodat ze de slecht scorende films nog steeds in je feed kunnen zetten.
.oisyn Moderator Devschuur® @Zigiz12 april 2022 01:03
Als ik ergens niet in geïnteresseerd ben, dan is het wel wat de meerderheid van een film vindt. Ik ben veel meer geïnteresseerd in wat de mensen vinden die ongeveer dezelfde films kijken die ik ook leuk vind. En dat werkt gewoon beter met privéduimpjes dan met een globale 5-sterren-rating.
Sorry, Nee. Wij willen alleen positieve opbouwende kritiek. :9 Als tweakers nou ook effe meedoet en de negatieve down-modding eruit haalt dan zou dat fijn zijn.

Alle comments gelijk behandelen \o/ :o
Inderdaad. Bij Tweakers ook duimpjes invoeren. Er wordt toch altijd op mening gemodereerd en zelden of iets on- of off-topic is.
Het probleem met een sterrensysteem is dat de enige waarden die ooit gebruikt worden 5, 4 en 1 zijn.
Op mijn oudere Apple TV (2e generatie) kan ik nog steeds de sterren waardering zien. :*)
Dat wordt wel ingewikkeld, misschien een duim omhoog, dubbele duim omhoog, driedubbele duim omhoog, een vierdubbele duim omhoog en een vijfdubbele duim omhoog :+
Of een die-heb-ik-al-eens-gezien knop.
Ach, ik krijg zelfs actief de suggestie van Netflix om een serie "nog een keer bekijken". Ongeveer 5 minuten nadat ik de laatste aflevering van die serie gezien heb. Alsof Netflix denkt dat zijn klanten Teletubbies zijn.
Nee, maar vaak wel kinderen die zoiets als Teletubbies het liefst op repeat willen hebben.
Daar hebben we een prachtige optie voor: het kind-profiel. Van volwassen accounts mag je verwachten dat ze het teletubbie-niveau ontstegen zijn (ik weet het, dat is misschien wat veel gevraagd)
Dat ze uitgaan van de lowest-common-denominator mag je van een Amerikaans platform wel verwachten. :+
Ik val super vaak in slaap bij het kijken en ben juist heel blij met deze functie :+
Of een "Ik hoef de laatste 5 minuten aftiteling niet te zien dus stop het het voorstellen dat ik dit moet afkijken" knop.
Of een knop waarmee je die film nooit meer voor je neus krijgt. Sommige troep hoef ik niet maar krijg ik wel elke keer voor mijn neus.
DAT zou nou wel een hele goeie knop zijn.
Dat noemen ze je abo opzeggen ;)
Wanneer komt de middelvinger?
En een driedubbele bij de volgende prijsstijging 8)7
Laat ze liever wat tijd steken on betere categorieën... Die omdat je x heb gekeken (terwijl je er geen hol aan vond) levert alleen maar irritatie op. Wat is er mis met horror, actie, drama, comedy... Simpel en effectief. En die wat populair is boeit me al helemaal niet. Dat is 99% van de tijd wat er nieuw is wat alleen maar aangeeft hoe slecht de ui is. Mensen zien namelijk wat nieuw is en kijken dat terwijl er veel andere content beter is maar verborgen is door een niet werken algoritme.
Het is op Netflix echt verdomde lastig om wat te vinden met deze irritante horizontale interfaces met voorgeselecteerde meuk. Zou ze sieren om daar wat aan te doen. Maak een catalogus pagina ofzo ipv al die nutteloze subcategorieën.

Verder gebruik ik de hele like of dislike niet omdat dit je aanbod verziekt. Dislile 1 film met persoon x en ze gaan er allemaal vandoor. Like 1 film met persoon 6 en alle films komen naar voren... Kansloos.

Enige wat ik dislike is ongefundeerde linkse meuk als seaspiracy en een aantal andere 'docu's' die er tussen staan. Weg met die bagger.

Of laat ze profiel exporteren toevoegen zodat je je profiel kan porten naar een eigen account. Krijg je een netflix contract bij de provider gebruik je alsnog een gedeeld account omdat je anders alles kwijt ben...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 22:30]

De truc met de Netflix categoriëen is wel handig om te zoeken in een bepaald genre: https://www.netflix-codes.com/
Ja die heb ik idd recentelijk gebruikt om wat films in de lijst te zetten. Bizar wat er dan allemaal tevoorschijn komt. Alleen jammer dat veel codes niet werken in Nederland.
Dank je, ik had totaal geen idee dat dit bestond. Maakt het wel aanzienlijk makkelijker zoeken
Een andere truuk is meerdere profielen aanmaken, b.v. per genre.

Dan wordt er ineens heel anders gefilterd, en zie je nieuwe films/series opduiken die anders in de grote brei van data verdwijnen.
Op me mobiel kan ik gewoon genres kiezen. Wel moet ik eerst op film of serie drukken maar dan heb je gewoon die genres optie staan.
seaspiracy vond ik een best goeie documentaire eerlijk gezegt
Als ze nou eens de zooi die ik al gezien heb weghalen. Of de mogelijkheid geven snel te wisselen tussen alles en ongezien. Maar misschien is dat te lastig voor een hedendaags zelflerend AI algoritme.
Het algoritme van Netflix is al jaren grotendeels niet meer gebaseerd op ontdekking op basis van je interesses, maar lijkt met name gericht op het zo hard mogelijk pushen van Netflix originals en dan ook nog met name de titels die Netflix zelf graag wil pushen. Ik heb nog nooit een reality serie op Netflix gekeken (en ik ben al sinds 2012 lid, dus data hebben ze genoeg), maar mijn feed staat er vol mee. Mijn vermoeden is dat deze goedkoop en snel te produceren zijn en Netflix er dus bij gebaat is dat ik deze kijk i.p.v. scripted series. Idem voor de grote hoeveelheid True Crime documentaires, goedkoop te produceren en het lijkt te verkopen.

Oude series pushen, ook al heb je die al gezien, zal ook wel een kwestie van makkelijk verdienen zijn, die series hebben ze immers al lang en breed hun return on investment uit gehaald, alles daarna is pure winst. Waarschijnlijk heeft de AI geleerd dat een groot deel van de gebruikers dingen herkijken, dus gewoon doorgaan met pushen.
Ik kan je redenering grotendeels volgen. Maar ik begrijp niet helemaal waarom Netflix erbij gebaat is dat ik bepaalde content kijk en niet andere, ik betaal immers hetzelfde. Of is het zo dat Netflix een bedrag "per view" betaalt aan derde uitgevers en dat daarom "Netflix original views" goedkoper zijn? (Ik ben niet echt thuis in de wereld van de filmlicenties)

--edit--
Ik bedacht me nog dat Netflix wellicht sponsorcontracten heeft voor hun eigen producties en dat meer views daarop ook voor extra inkomsten kan zorgen.

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 22 juli 2024 22:30]

Netflix Originals zijn een USP voor Netflix, derde partij content is dat niet. Als mensen voornamelijk derde partij content kijken op Netflix, dan verliest Netflix haar USP zodra die content verdwijnt. Dat is waarom de meeste contentproviders nu een eigen streaming service hebben in plaats van nog steeds op Netflix te zitten.

Als Netflix ervoor zorgt dat mensen voornamelijk originals kijken, dan is er dus minder incentive voor die mensen om hun abonnement op te zeggen en over te stappen naar bijvoorbeeld Disney+(/Hulu), HBO Max, etc. Een manier van klantenbinding dus.

Nu verwacht ik dat originals duurder zijn dan licenties voor een x aantal jaren op content voor Netflix, maar zoals je terecht zegt, verdienen ze wel iets terug aan dat soort content. Maar het abonnement neemt niet voor niks al een aantal jaren sterk in prijs toe. Vandaar denk ik ook de push voor de goedkopere content. Een seizoen van "is het een taart of een echte bowlingbal" (geen idee hoe die serie precies heet, maar je hebt hem ongetwijfeld voorbij zijn komen op Netflix) kost Netflix aanzienlijk minder dan een seizoen van Ozark, terwijl het misschien wel net zoveel kijkminuten oplevert.
Voor de gein even de laatste Netflix Top 10 erbij gepakt (28 maart tot 3 april voor Engelstalig TV):
  • Bridgerton: Season 2
  • Bridgerton: Season 1
  • Is It Cake?: Season 1
  • Inventing Anna: Limited Series
  • The Last Kingdom: Season 5
  • Top Boy: Season 2
  • PIECES OF HER: Season 1
  • Top Boy: Season 1
  • Vikings: Valhalla: Season 1
  • Taboo: Season 1
Met uitzondering van Taboo zijn al deze titels Netflix Originals. De push van Netlix Originals herken ik zelfs ook, ondanks dat ik vele reality programma’s het duimpje omlaag heb gegeven.
Wat ook opvallend is, is dat ‘oudere’ series opnieuw worden bekeken zodra er een nieuw seizoen uitkomt zoals dat hier gebeurd bij Bridgerton en Top Boy. Maar je ziet ook dat Is It Cake, het heel goed doet en dat er deze week relatief veel wordt gekeken vergeleken met het duurdere Top Boy S2.

[Reactie gewijzigd door VirinR op 22 juli 2024 22:30]

Top Boy S1 en 2 is dan wel opvallend want dat is juist een Channel 4 productie van 10 jaar geleden. Seizoen 3 en 4 zijn Netflix producties.

edit: meteen maar even opgezocht. Netflix heeft S1 en 2 van Top Boy onder een andere naam erop staan, zij noemen seizoen 3 en 4 dus 1 en 2. Om het makkelijk te houden....

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 22 juli 2024 22:30]

Netflix Originals zijn een USP voor Netflix, derde partij content is dat niet.
Grappig dat je dat zegt. Voor mij zou de ultieme USP juist zijn dat er zo veel mogelijk (derde partij) content beschikbaar is.

Mijn ideale streamingsdienst zou die zijn waar je bijna alles kunt vinden wat je zoekt ( wat tot even geleden Spotify voor muziek was ). Maar daar lijken we eerder verder vanaf te bewegen dan er dichterbij te komen.
Ik bedacht me nog dat Netflix wellicht sponsorcontracten heeft voor hun eigen producties en dat meer views daarop ook voor extra inkomsten kan zorgen.
Hoe kan een eigen serie meer inkomsten genereren door meer views? Netflix krijgt inkomsten van abonnementen, nut van eigen series is dat ze zelf de content bepalen, wat hopelijk zorgt voor behoud van kwaliteit en abonnees. Het zorgt er tevens voor dat ze de content eindeloos aan kunnen blijven bieden en geen geld hoeven af te staan aan derden. Je ziet dat Netflix last heeft van andere aanbieders als Disney+ die al veel eigen content hebben, die ze permanent erop kunnen laten staan. Die content verloopt niet door contracten.
Hoe kan een eigen serie meer inkomsten genereren door meer views?
Ze kunnen sponsoren hebben die in een serie of film exposure krijgen door bijvoorbeeld product placement. Zo'n sponsor zou Netflix per view kunnen betalen.

Of dit daadwerkelijk gebeurt weet ik niet, maar het kwam in me op als mogelijkheid.
Ah nu begrijp ik wat je bedoelt. Dat is eigenlijk nog wel een interessant punt, er zit zeker product placement in series. Verschillende sites quoten Netflix waarbij Netflix echter aangeeft [1] dat er product placement in Netflix series zit, maar dat ze er geen inkomsten mee genereren. Andere sites zeggen echter weer dat Netflix er wel geld aan verdient en noemen zelfs bedragen. Dus ik durf niet helemaal te zeggen wat nu de waarheid op dit moment is.
Netflix is ad-free and says it doesn't do paid product promotions — so why are brand names featured so prominently in Netflix shows and movies? Netflix is, in fact, doing product placement; it just doesn't let brands buy their way into appearing in Netflix titles
[1]: https://treinamento24.com...flix-do-product-placement
Andere bronnen zoals NYTimes zitten achter paywall.
De meeste Netflix originals worden geproduceerd door productiemaatschappijen buiten Netflix zelf, ze geven dan dus slechts een zak met geld (gesimplificeerd gesproken) en krijgen er een serie voor terug. Dan hebben ze er technisch dus niets aan verdient qua inkomsten, maar is de serie wel goedkoper voor hen omdat een deel van het budget met product placement vergaard kan worden i.p.v. direct via Netflix.

Het beste voorbeeld is wellicht House of Cards: https://www.youtube.com/watch?v=MHCqw23zU_o

[Reactie gewijzigd door Aiii op 22 juli 2024 22:30]

En die zijn waarschijnlijk goedkoper ;) Dus meer eigen series is minder dure shit inkopen.
Of is het zo dat Netflix een bedrag "per view" betaalt aan derde uitgevers en dat daarom "Netflix original views" goedkoper zijn?
Misschien niet altijd per view, dat zal per contract verschillen. Maar aangekochte content is zeker duurder voor Netflix dan de zelf geproduceerde content.
Maar aangekochte content is zeker duurder voor Netflix dan de zelf geproduceerde content.
Dat lijkt mij ook. Maar alleen als ze "per view" betalen zou dat verschil maken. Als ze een vast bedrag betalen maakt het voor Netflix niks uit of iemand het kijkt of niet (denk ik). Behalve dan misschien in de overweging voor de verlenging van het contract.
Wat zegt jou "heb je die netflix originals serie gezien?"
Het lijkt me dat, gebaseerd op allerlei data, series of films (al dan niet originals) als verslavend worden gemarkeerd en dus vaker worden aanbevolen. Hoe iets populair wordt is meer en meer afhankelijk van hoe hard Netflix (of wie dan ook) iets pusht en niet zozeer of iets door veel mensen goed of slecht wordt bevonden.
Netflix heeft reality series? :?
Serieus, ik heb net eens een stuk omlaag gescrollt en opzij in de verschillende regels in mijn feed en ik vind er geen na lang zoeken heb ik er nou een gevonden (queer eye, onder het kopje casual viewing, een flink stuk naar onder).
Ik denk dat het toch op een of andere manier aan jouw profiel moet liggen dat jij het wel veel voorgeschoteld krijgt. Kan nog steeds een fout van het algoritme zijn natuurlijk maar het is zeker niet zo dat iedereen dat opgedrongen krijgt (ik dus niet namelijk).
Dan kijk maar eens naar #6 in de Top 10 voor Nederland vandaag.
Ah die had ik inderdaad gemist. Maar telt ook niet echt want dat is niet het algoritme wat bepaalt wat daarin staat (niet rechtstreeks in ieder geval). Daarnaast is het dus één show in een lijst van 10.
Wat is je punt nou helemaal?
Ik zeg nergens dat Netflix geen reality series heeft, ik druk mijn verbazing uit dat ze er zijn (en vooral omdat hierboven gesteld werd dat ze door ieders strot geduwd zouden worden) want ík krijg ze niet of nauwelijks te zien in mijn feed. Bewijzen dat ze wel bestaan doet dus niks anders dan bewijzen dat je geen flauw idee hebt waar de discussie over gaat. Het gaat over het algoritme, niet of Netflix ze al dan niet heeft.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juli 2024 22:30]

Ik wist ook niet dat ze reality series hadden. Bij mijn feed komt dat ook totaal niet voorbij. Zijn ervaring is toch echt niet die van iedereen, zoals hij doet lijken of dat wel zo is.
https://help.netflix.com/en/node/22205

Misschien is dit iets voor je, hoe je reeds bekeken films en series kan filteren
Nee Netflix deelt geen kijkcijfers, ook niet met content aanbieders. Dat betekent dat eens aangekocht het niet uit maakt hoe veel het bekeken wordt. Wat en hoe vaak
maakt dan financieel ook weinig uit. Enige wat overblijft is creëren van hypes rondom series daar is Netflix wel bij gebaat ivm trekken nieuwe abonnees. Misschien ook het aanpassen van content naar jouw bubble zodat vrienden in dezelfde bubble ook eerder Netflix willen.
Oude series pushen, ook al heb je die al gezien...
Die series, kunnen ook weer zomaar weg zijn, als ze niet van netflix zelf zijn. :(

Soms, mis ik mijn "lineair kijken" kijken met de schotel en een kasje wel.
Nee, dan komen mensen er achter hoe weinig er nieuw bij komt. Technisch ècht niet moeilijk te maken en een feature die al vanaf 't begin door iedereen gevraagd wordt. 't Wordt dus bewust niet gebouwd/uitgerold door Netflix.
volgende stap 5 duimen max oftewel hoeveel sterren geef je deze serie of film
Voor de duimpjes gebruikte Netflix inderdaad 5 sterren...
Stond me bij dat die sterren niet door jezelf gegeven werden aan de film gaf maar op basis van jouw kijkgeschiedenis kiest Netflix een groep kijkers met dezelfde voorkeuren en hetzelfde kijkgedrag als jij uit. Van deze groep kijkers pakt Netflix de gemiddelde beoordelingen van films en series en laat deze aan jou zien door middel van een aantal sterren. Een hoog aantal sterren betekent dus dat die film goed scoort bij mensen die van dezelfde films houden als jij. In ieder geval was dit iets van 7-9 jaar terug zo.

Niet echt de meest technische bron :P
https://www.elle.com/nl/l...ent-dus-iets-heel-anders/

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 22:30]

Dat gaat om de sterren dat je te zien kreeg voordat je zelf iets waardeerde. Netflix deed een voorspelling over hoe goed een serie bij je zou passen en gaf dat aan door middel van een verwachtte sterrenwaardering. Iets wat Netflix dacht dat je wel zou liggen kreeg dan een hoog aantal sterren. Het is ook een tijdje een percentage geweest.

Tegenwoordig laten ze dat niet meer zien, ongetwijfeld bestaat het in de achterkant nog steeds.
Ik krijg nog altijd een percentage match te zien, dus als iemand anders het niet ziet, zal het eerder A/B-testing zijn.
Je hebt gelijk, ik zal er wel automatisch overheen kijken tegenwoordig.
Mja maar nergens tonen ze natuurlijk de duimpjes van anderen want niemand mag weten wat slecht is en wat niet. Dat percentage zal nog steeds waardeloos zijn.
Dat percentage is gebaseerd op de kans dat het matcht met jouw smaak.
Als jij bv. enkel maar naar Mongoolse Comedies(mocht Netflix dat hebben) zou kijken, dan zal je match percentage er anders uitzien dan iemand die enkel naar Scandinavische rampenfilms kijkt.
Waardeloos is het dus zeker niet, maar het zorgt wel voor een "bubble".
Inderdaad. Daarnaast betekent een duim omhoog in sommige culturen toch iets anders dan je zou verwachten. Midden Oosten is ook een locatie waar je thumbs up wil vermijden. Sterren snpt denk ik idereen en 5 mogelijke waardes is toch perfect?
Volgende stap is 5 reeten natuurlijk :D
Zelf nog nooit gebruik gemaakt van de beoordelingssysteem.
Prima toevoeging, geen last van als je het niet gebruikt.
Ook al gebruik je het zelf niet direct, Netflix gebruikt deze beoordelingen ook om jou nieuwe series en films voor te schotelen op basis van je kijkgedrag.
Ik zou er graag gebruik van maken, maar omdat het zo beperkt is doe ik het niet. Stel dat ik een film wel aardig vind, dan geef ik geen duimpje omdat ik bang ben dat ik dan alleen maar middelmatige films van dat genre voorgeschoteld krijg. Met het sterrensysteem kon je tenminste nog enigszins aangeven hoe goed je een film vond. Ik kan me alleen niet goed meer herinneren of de geadviseerde films toen beter waren. Ik weet wel dat het nu nergens op slaat.
Misschien kunnen ze introduceren dat Verder Kijken altijd bovenaan staat. :|
Precies dit, soms ben je aan het scrollen en staat verder kijken er niet eens tussen...
En meuk uit de lijst verder kijken op de tv interface verwijderen is ook een broodnodig iets. Super irritant dat ik dat niet even via de tv kan doen.
Soms komen updates voor de Netflix app weken/maanden later uit voor de TV app. Dit gebeurd vooral op de Samsung TV's .
Heb zelf een LG tv maar eigenlijk update de app nooit. Het is dan ook gewoon een web interface in een app package. De interface is wel al een paar keer veranderd namelijk zonder dat de app geüpdate is.
Waarom de tv app niet gewoon een web schil die dus instant te updaten is zoals de Netflix.com site? Vele malen makkelijker en toekomstbestendiger tot de beveiliging ondermaats word, maar dan is je tv ook langzaam ouderwets geworden
Inderdaad jammer dat dat niet op de tv kan, maar het kan gelukkig wel in de mobiele app (in ieder geval Android, ik neem aan ook iOS). Dus je hoeft niet naar je pc of zo, kan gewoon vanaf de bank.
Liever gewoon IMDB ratings. Ik blijf “99% recommended” zien terwijl de film/serie van kijkers een dikke onvoldoende krijgt.
Liever gewoon IMDB ratings. Ik blijf “99% recommended” zien terwijl de film/serie van kijkers een dikke onvoldoende krijgt.
Zullen ze vermoedelijk niet doen, omdat Amazon de eigenaar van IMDB is?

Ik vind functies als deze (netzoals die shuffle functie) beetje onzinnig... van mij mogen de prioriteiten bij Netflix ergens anders liggen.... zoals hier al genoemd is het kunnen weghalen van series/films die je niet afgekeken hebt, maar weg wilt of een goede catalogus waar je doorheen kan bladeren.
Ik denk eerder omdat het mensen ervan weerhoud om slechte series te kijken. Prime video toont het ook steeds vaker niet.
En uiteindelijk willen we dat als maatschappij ook niet lijkt me, alles samenvatten in 1 nummer en naar de one size fits all cultuur. Als een film een slechte rating krijgt betekent dat niet dat het een slechte film is, alleen dat het gemiddelde van kijkers een bepaalde score is.

Als 100 mensen het bagger vonden en een 1 geven, en 100 mensen het geweldig vonden en een 9 geven zit je gemiddeld nog op een 5. Maar de helft van de mensen zal zeggen dat het een geweldige film was, iets wat de score wel uitdrukt maar wat totaal niet is hoe mensen review score gebruiken tegenwoordig.

Wat mij betreft prima dat mensen die af gaan op 1 getalletje gewoon even moeite moeten doen om dat op te zoeken, voor de rest van de mensen beperkt zo'n score wat je kijkt naar wat iedereen gemiddeld gezien geweldig vind (wat vaak dus meer de gemiddelde dingen zijn die veel mensen aanspreken). Een 'slechte' comedy kan heel slecht scoren, maar dat betekent niet dat niemand dat leuk vindt :)
Je eigen mening over vormen is altijd beter dan alle nuance van mensen in één getalletje te stoppen (en dan vaak ook nog dat getalletje tot de dood verdedigen)
Of RottenTomatoes ratings. Heb die altijd fijner gevonden als IMDB.
netflix is net zo'n club als spotify.

Features introduceren waar niemand op zit te wachten, en waar men wel om vraagt juist niet implementeren.
Als het om Netflix, gaat sta ik pal achter je maar Spotify, heeft alles wat me hartje begeerd.

Als het gaat om films en series vind ik het overal maar een zooitje zo volgde ik dus Star Trek op Netflix, en nu hebben ze dit er af moeten halen omdat de licentie terug is gekocht dat noem ik nou een bak ellende.
Maar Netflix kan er niks aan doen dat bepaalde contact weg is gehaald. Soms willen de distributeurs niet de licentie meer aan Netflix verkopen.
Dat is ook zo maar dat neemt niet weg dat ik het langzamerhand zat word dat er andere streaming diensten komen Netflix, was goed maar nu er meer diensten zijn nemen de goeie content op Netflix snel af.

[Reactie gewijzigd door CH3 op 22 juli 2024 22:30]

Netflix heeft nog steeds verreweg de meeste content, en als er iets weggaat komt er gewoon iets anders voor in de plaats. Het is niet minder geworden dan vroeger.
Dat is ook by far het nadeel van dergelijke abonnementsdiensten. Blijkbaar denken bedrijven dat we continue nieuwe features willen. Ook op iOS, Android, alle apps die je gebruikt. Want elke keer iets nieuws trekt aandacht.
Daarnaast moet je ook nog nieuwe content leveren, voor al die genres die je aanbiedt. Want anders lopen mensen ook weg. Netflix is er dus bij gebaat dat je veel kijkt. En als je veel kijkt, dan denk je ook nog eens: goedkoop! of bang for buck!
Zorg er eerst maar eens voor dat je gemakkelijk series die je al hebt gezien uit je suggesties kan halen.
Op basis hier van zullen ze vast betere recommendations kunnen geven dan met dubbele duimpjes.
Verwacht alleen dat ze dit niet snel zullen doen omdat de content bibliotheek er dan snel mager uit gaat zien voor sommige gebruikers.
Waarom niet gewoon een hartje?

Dat weerspiegeld toch veel beter wat ze zelf beschrijven?

Maat. Wat een aparte keuze dit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.