Bouw Intel-chipfabriek in Duitsland begint mogelijk volgend jaar

Intel wil mogelijk in 2024 beginnen met de bouw van zijn Duitse chipfabriek. Dat meldt bestuurslid Keyvan Esfarjani in een interview. 2024 is later dan aanvankelijk gecommuniceerd werd. Het bedrijf houdt wel vast aan de investeringsplannen, ondanks economische onzekerheden.

Intel noemt nog geen concrete datum waarop het wil beginnen met de bouw. "Op dit moment hebben we 2023 gepland voor het verkrijgen van vergunningen en misschien rond 2024 voor de start van de bouw", vertelt Esfarjani aan Zeit Online tijdens het World Economic Forum in Davos. Het bedrijf kocht eind vorig jaar de grond in Maagdenburg en zegt dat de planning verder tot op heden 'spoedig verloopt' in Maagdenburg en deelstaat Saksen-Anhalt.

Esfarjani benadrukt dat Intel vast blijft houden aan zijn investeringsplannen in Duitsland, ondanks economische onzekerheden en een dalende vraag naar halfgeleiders. Het bedrijf geeft die verzekering nadat het eerder deze maand plannen voor een nieuw ontwikkelcentrum in Israël heeft geschrapt vanwege bezuinigingen. Dat centrum wordt nu een parkeerplaats.

Intel noemt de fabriek in Duitsland 'strategisch belangrijk' gezien oplopende geopolitieke spanningen en de wereldwijde inzet om de chipproductie beter te verdelen over verschillende regio's. Esfarjani zegt daarbij wel dat het bedrijf last heeft van stijgende bouwkosten en duurdere grondstoffen, naast hoge energieprijzen en een tekort aan bouwvakkers. Het bestuurslid noemt overheidssteun daarvoor een belangrijke factor. Het bedrijf krijgt 6,8 miljard euro subsidie als onderdeel van de European Chips Act, die momenteel nog wordt behandeld door het Europarlement.

"We stellen het project niet ter discussie, maar je moet computerchips tegen een bepaalde prijs produceren als je internationaal mee wilt doen. En natuurlijk spelen de overheid en de stad Maagdenburg een rol, naast ons als bedrijf, zodat de productie kostenefficiënt verloopt", vervolgde Esfarjani in het interview. Over de stijgende energieprijzen zegt hij: "Een chipfabriek met elektriciteitsprijzen van 50 cent is niet concurrerend." In de planning stond aanvankelijk een prijs van 6 tot 8 cent per kilowattuur, maar dit is inmiddels gestegen naar 40 tot 50 cent.

In september hield Intel-ceo Pat Gelsinger een Q&A met media, waarbij ook Tweakers aanwezig was. Op dat moment noemde de topman de stijgende energiekosten juist 'geen bepalende factor' voor de bouw van zijn Duitse chipfabriek. "Uiteraard gebruiken we energie, maar dat is niet de grootste kostenpost van een fabriek; dat zijn eerder de kosten van de apparatuur en het gebouw", zei Gelsinger destijds.

Intel kondigde zijn uitbreidingsplannen in Duitsland vorig jaar in maart aan. Het bedrijf wil een campus bouwen in Maagdenburg. Op de campus worden in eerste instantie twee fabrieken gebouwd, die vanaf 2027 geavanceerde chips moeten produceren. Op termijn kan de campus uitgroeien tot acht fabrieken. De bouw zou begin dit jaar van start gaan, maar dat gebeurt nu dus in 2024. Het is niet bekend of de productiestart wordt vertraagd nu de bouw later dan verwacht begint.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

19-01-2023 • 12:47

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
22
2
0
6
Wijzig sortering
Intel gaat miljarden krijgen aan subsidies van Duitsland hiervoor. 6,8 Miljard, en ze willen nog meer
https://itdaily.be/nieuws...-voor-duitse-chipfabriek/
Lekker krom ook
Als Nederland belastingvoordelen bied voor bedrijven die zich komen vestigen dan zijn landen als Duitsland woest, en de deugende policors in NL ook. Maar blijkbaar is het wel OK om vele miljarden weg te geven voor een paar banen.
Er zijn hele gedetailleerde EU-brede afspraken over wat wel en niet toegestaan is, om te voorkomen dat de grote landen met diepere zakken steun kunnen verlenen die kleinere landen nooit zouden kunnen veroorloven.

Ik ben zelf de afgelopen 18 maanden met een klant door een potentieel staatssteun traject geweest met vier EU landen op de shortlist en de lijst met voorwaarden is groot en streng (sommigen zeggen té streng, helemaal aangezien China heel ruimhartig is met staatssteun en de VS dat nu ook beginnen te worden).

Toch kan ik me weinig scenario's voorstellen waar de grootte van de initiële financiële steun de doorslag zal geven. Stel dat Griekenland het allergrootste bedrag biedt voor Intel om hun fab op het eilandje Mykonos te bouwen dan zal Intel dat nog steeds niet doen omdat het om een tiental andere redenen geen geschikte plek is voor een fab. Ik denk dat je dit toch veelal moet zien als een tegemoetkoming voor extra kosten die gemaakt moeten worden. Bijvoorbeeld een situatie waar land A meer financiële steun biedt dan land B omdat land A weet dat de 'cost of doing business' hoger is of het vergunningentraject veel meer obstakels heeft dan bij land B en C en ze dit enigszins financieel compenseren om ze over te halen.

In het geval van mijn klant was het land dat verreweg de grootste financiële steun bood voor hen ook het minst aantrekkelijke land vanwege ruimtegebrek en gebrek aan voldoende relevant geschoold personeel. Het is uiteindelijk het land geworden dat van alle vier de minste initiële steun leverde maar waar de middellange termijn veel gunstiger was.
De lage belastingtarieven die Nederland rekent voor multinationals waren net zo goed geheel volgens internationale belastingverdragen
Als Nederland belastingvoordelen bied voor bedrijven die zich komen vestigen dan zijn landen als Duitsland woest, en de deugende policors in NL ook. Maar blijkbaar is het wel OK om vele miljarden weg te geven voor een paar banen.
Binnen de Gemeenschappelijke Markt bestaan er inderdaad regels om te voorkomen dat lidstaten tegen elkaar gaan opbieden voor subsidiëring binnen de markt. De Europese Commissie kan met bijvoorbeeld een Chips Act wel een subsidie geven die voor iedere lidstaat geldt. Daarnaast is het ook gewoon belangrijk dat er een zekere strategische autonomie bestaat omdat een fab nu eenmaal jaren duurt om te bouwen, om over de knowhow van het personeel nog maar te zwijgen.
Dit zal toch wel voor een pak goedbetaalde voltijdse jobs voorzien in Duitsland in een vooruitstrevende technologie/markt.

Jammer dat het in Duitsland is en niet in NL/BE.
Ze kunnen altijd nog het "hoofdkantoor" in NL neerzetten om wat belastingvoordeel te krijgen :+
Voor een redelijk tegemoetkoming monteer ik nog wel een extra brievenbus tegen de gevel.
Dit is natuurlijk niet de eerste Intel locatie in Europa, sterker nog, het zit waarschijnlijk niet eens bij de eerste tien aangezien ze al in Ierland, Duitsland, Polen en Italië zitten.

Ik vermoed dat Ierland het Europese hoofdkantoor heeft, Paris-Saclay (de Silicon Valley achtige gordel onder Parijs) is in ieder geval de locatie voor Intel's nieuwe Europese R&D hub.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 19 januari 2023 13:47]

Tja je kan niet alles hebben he.
We hebben asml hiero.
en NXP, en ASMI en Besi en Nexperia en Amplon enz allemaal semi conductors of aanverwant
Dit soort dingen profiteren van clustereffecten en in dit geval ook dicht bij je afnemers zitten, de Duitse autoindustrie bijvoorbeeld.

Het is geen toeval dat TSMC ook van plan is om in Dresden te gaan zitten, het grootste chipcluster van Europa. Ze willen alleen iets meer garanties van Duitsland dan alleen financiële tegemoetkoming.
En waarschijnlijk gaan ze in Taipei ook niet echt happen op "morele steun", nadat ze gezien hebben wat dat voor Oekraïne betekende tussen 2014 en 2022.
ASML is in een paar jaar tijd gegroeid van bijna 6000 naar 35000+

Elke ASML'er "zorgt" voor meer dan 3 banen in de regio van Eindhoven.

Indirect dus wel.
En dan kunnen we helft van je bruto aan Finanzamt geven.
Fabriekje met een clean room van 2 voetbal velden volgens Ian cutras.

En dan van de stroom die te duur is zag natuurlijk elke halve *** aankomen, onbegrijpelijk dat intel niet voor frankrijk koos
Het is gissen naar waarom de keuze op Duitsland is gevallen. Ik vermoed dat dit vooral te maken heeft met het gemiddelde opleidingsniveau en het gebruik van Engels, wat in Duitsland een stuk beter is dan in Frankrijk. Heb in het verleden ook eens een projectje met Franse collega's moeten doen, ik had niet verwacht dat Engels in business daar zo slecht zou zijn. Dit heb ik in Duitsland nog niet mee gemaakt, nou ja, buiten het accent dan ;)
Ik vermoed dat het bar weinig met personeel te maken heeft want zoveel mensen heb je niet nodig om een chipfab te draaien.

In dit geval denk ik dat het geen toeval is dat deze fabriek zo'n beetje halverwege tussen de Volkswagen en de Tesla fabriek in komt te staan.
Heeft Duitsland niet gewoon veel meer subsidie beloofd?
Ik kan me geen scenario voorstellen waar de hoogte van de initiële financiële steun een doorslaggevende factor is. Het zal meespelen maar niet in de top vijf van belangrijkste criteria. Intel gaat in eerste instantie 17 miljard investeren in de Duitse fab, dan kijk je wel wat verder dan het eerste jaar. Maurits van Baerle in 'Intel-bestuurslid: bouw chipfabriek in Duitsland begint mogelijk volgend jaar'

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 19 januari 2023 15:48]

Hoeveel mensen denk jij dat er in een chipfabriek werken?

Operators, onderhoudsdiensten, schoonmakers, bewaking, administratief, magazijn. Dan wordt er in ploegendienst 24/7 gedraaid en hopla 3.000 banen.
Daar moet ik de Fransen 100% gelijk in geven, zouden ze hier ook moeten doen.

Net als het bedrijf waar ik werk, het is een Nederlands bedrijf die voor 95% werkt binnen Nederland. Er komen mensen die geen Nederlands spreken terwijl die mensen wonen en werken in Nederland, ik kan wel Engels maar ik weiger het te spreken net als de Fransen. Het is echt van de zotte dat je in je eigen land een andere taal moet spreken.
Mee eens en mee oneens. In een zakelijke context waarbij je internationaal actief bent, vind ik dat je ook een internationale taal moet spreken. Je kan beargumenteren dat Frans dit ook is, echter is Engels het meest geaccepteerd in de westerse wereld. Dus is Engels een noodzakelijke taal on zaken te doen.

Moet je het dan ook spreken als je niet internationaal bezig bent? Dat denk ik dan inderdaad weer niet. Wij doen het hier wel, maar dat komt omdat ik in Brussel werk en zelf geen Frans spreek, het is hier een allergaatje van talen.

Waar ik me wel gruwelijk aan stoor is als ik in Amsterdam een koffietje wil bestellen op terras, dat je daar niet meer in het Nederlands kan bestellen. Kom op zeg, ookal kom je uit weet ik veel waar, je kan toch wel de basis van Nederlands leren om een bestelling op te nemen. Maar ja, we accepteren gewoon dat Engels de voertaal aan het worden is. Ik zou het niet erg vinden als we dat gezamenlijk besluiten, maar nu is Nederlands gewoon onze taal, en moeten we dat kunnen gebruiken.
Maar kan de VS als overheid, Intel (amerikaans beurs genoteerde bedrijf) verplichten tijdens een oorlog om NIET tegen de "tegenstanders" van VS te leveren ?
Dat gebeurt al vele jaren en noemen we handelsboycot/sancties.
Wat hebben we er dan aan als EU dat we een Amerikaanse chipfabriek laten bouwen ? We zijn nog steeds 100% afhankelijk van Amerika.
Niemand die een oorlog verwacht met Amerika, daarnaast staan die fabrieken hier en tenzij Amerika het leger erop af stuurt kunnen ze die producten alleen krijgen als Europa ze vrijgeeft en niet voor zichzelf houdt (in tijden van nood is een exportverbod op essentiële producten ook niet vreemd)
Het gaat niet om of we wel of geen oorlog verwachten maar meer " in nood situatie's ". Maar je tweede argument is wel meteen een oplossing voor dit "probleem". De VS heeft ook niks aan een fabriek die niet kan leveren ... dus beter maar verkopen die handel.
Even een vraag, hoeveel invloed zal zoiets hebben op de prijs binnen de Europese markt? Wij zien al jaren dat Computer onderdelen in Amerika goedkoper zijn een deel hiervan komt natuurlijk door invoerrechten en de belasting die hierover komt.

Het bedrijf heeft straks een plek binnen de EU om de chips te produceren. De enige invoerrechten die Intel moet betalen zijn de grondstoffen. Deze vallen natuurlijk lager uit gezien de producten met een marge worden verkocht.
Een dalende vraag naar halfgeleiders? Hoe komt het dan dat er een chiptekort is voor bijna elk type apparaat dat je maar kan bedenken? Hoe komt het dan dat er in China nieuwe fabrieken gebouwd worden voor wafers voor honderden gigawatts aan zonnecellen? Het kan goed zijn dat er momenteel weinig vraag is naar laptop en desktop CPU's maar dat zijn bijlange niet de enige dingen waarvoor halfgeleiders gebruikt worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee