Roblox is een ander bedrijf dat vaak wordt genoemd als het over de metaverse gaat, deels vanwege claims van het bedrijf zelf. Roblox is een gameplatform waar mensen games kunnen maken en games van anderen kunnen spelen. Die games worden gemaakt met Roblox Lua; een 'dialect' van programmeertaal Lua. Het platform kent een eigen valuta, Robux, waarmee mensen voorwerpen kunnen kopen die door anderen zijn gemaakt. Het kan bijvoorbeeld om kleding of accessoires gaan die door de avatar van de speler gedragen kunnen worden.
Net als Fortnite hebben 'echte' bedrijven Roblox ontdekt en gebruiken ze dit platform om bijvoorbeeld films te promoten. Ook gebruiken artiesten Roblox om hun muziek te promoten; in november vorig jaar gaf Lil Nas X een concert waarin hij zijn nummer Holiday liet horen. Dit concert werd volgens The Verge 33 miljoen keer bekeken. Een vergelijkbaar concert van Travis Scott in Fortnite trok eerder dat jaar 45,8 miljoen bezoeken van 27,7 miljoen unieke kijkers.
Belangrijk verschil tussen Fortnite en Roblox is dat Roblox het nu al heeft over 'de Roblox-metaverse'. Geen toekomstdroom dus, maar een concept dat nu al bestaat. Het gameplatform heeft het al sinds 2016 over de metaverse, toen nog als antwoord op de vraag wat er in het verschiet ligt voor Roblox. Het bedrijf zei toen dat het platform zou groeien en meer tools zou ontwikkelen, zodat creators betere spellen kunnen maken. "Roblox is eigenlijk een sociaal netwerk van doers, creators, ondernemers en mensen die virtuele ervaringen willen delen", zei vicepresident Keith Lucas destijds. Director of Monetization Christina Shedletsky voorspelde toen dat mensen vergaderingen zouden houden via het platform 'of op avontuur gaan met vrienden die verhuisd zijn'.
In juli 2020 sprak het bedrijf weer over de Metaverse, door Roblox met een hoofdletter geschreven. Toen deelde het meer details over hoe het die wilde bouwen. Hiervoor moest het maken van een eigen avatar verbeterd worden, waarbij gebruikers ieder lichaamstype, iedere vorm van kleding en iedere animatie kunnen kiezen. Ook moest het ontdekken van games meer gepersonaliseerd worden en moesten grote, sociale bijeenkomsten beter gesimuleerd worden. Hiermee doelden de ontwikkelaars op concerten, (diploma-)uitreikingen en conferenties. Het bedrijf stelde als doel dat tienduizenden mensen samen op één server konden komen. Op het platform zaten toen 345.000 ontwikkelaars die geld verdienden met zelfgemaakte games.
Zakelijke vergaderingen in Roblox
Begin dit jaar, in februari, sprak het bedrijf op zijn blog voor het eerst over 'de Roblox Metaverse', waarmee het aangaf dat zijn visie van de metaverse volwassen genoeg is. In een andere blog, twee maanden later, sprak Roblox echter over stappen die gezet moeten worden 'om dichter bij onze visie van de Metaverse te komen'.
Hier is dus iets anders aan de hand dan wat bijvoorbeeld Epic Games doet. Epic Games vergelijkt zijn game al met de metaverse uit de Snow Crash, maar gaat nog niet zover dat het Fortnite al 'de metaverse' noemt. Roblox neemt die stap al wel. Tegelijk valt op dat Roblox zegt dat de 'Metaverse' nog in ontwikkeling is en nog niet is waar het wil dat hij is, maar de basis is er dus al wel.
:strip_exif()/i/2004762098.jpeg?f=imagenormal)
Later die maand gaf het bedrijf aan wat voor aspecten er dan nog aan zijn metaverse ontbreken. Zo moet werk een grotere rol spelen. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een virtuele versie van zijn kantoor gebouwd, waarin mensen die thuiswerken, alsnog digitaal samenkomen. De ontwikkelaar denkt dat andere bedrijven dit in de toekomst ook zullen doen en hun vergaderingen via Roblox zullen houden.
:strip_exif()/i/2004762102.jpeg?f=imagenormal)
Ook de economie en de avatars van Roblox hebben verbetering nodig om de metaverse beter tot zijn recht te laten komen, zegt het bedrijf. Die economie is belangrijk om creators aan je platform te binden en ervoor te zorgen dat er nieuwe content op je platform komt, in de vorm van nieuwe games en kleding. Die avatars zijn weer belangrijk omdat je daarmee als gebruiker je identiteit beter kunt weergeven en ook beter met anderen kunt communiceren.
De avatars moeten beter
Daarom kijkt Roblox op het vlak van avatars naar diverse facetten. Het werkt bijvoorbeeld aan Layered Clothing, waarbij gebruikers individuele kledingstukken kunnen kiezen die op het lichaam van een avatar gedragen kunnen worden. Zo kunnen gebruikers zelf een outfit kiezen, die zich bovendien aanpast aan het lichaam van de avatar.
Een ander voorbeeld is Spatial Voice, waarbij het stemvolume van andere avatars afhankelijk is van hun locatie. Staan ze ver van je weg, dan hoor je ze zachtjes. Komen ze dichterbij, dan wordt hun stem steeds luider. Roblox werkt daarnaast aan gezichtsanimaties, zodat Roblox-avatars gezichtsuitdrukkingen kunnen weergeven. Allemaal technische stappen die Roblox wil zetten om zijn metaverse levensechter te maken. Vermoedelijk hoopt het bedrijf zo andere bedrijven aan zich te binden, zodat het platform meer wordt dan alleen een gameplatform voor jongeren.