Door Friso Weijers

Redacteur

Fijne update ondanks Exynos

Samsung Galaxy S24 en S24+ Review

27-01-2024 • 06:00

167

Singlepage-opmaak

Software: Android 14, OneUI 6.1 en 'Galaxy AI'

De Galaxy S24 en S24+ draaien Android 14 met daaroverheen Samsungs One UI 6.1-skin. In andere jaren was de nieuwe belofte van 7 jaar OS-upgrades en securityupdates vast het grote nieuws geweest op softwaregebied, maar Samsung besteedt dit jaar liever aandacht aan de nieuwe AI-features die in de S24-toestellen zitten geïntegreerd. Toch is het wel iets om nog even bij stil te staan; behalve Google en Fairphone is er geen andere fabrikant die zijn toestellen voorziet van zo'n lange updatebelofte. In principe zit je tot 2031 en Android 21 onder de pannen. Mocht je behoefte hebben aan andere software, dan is het goed om te weten dat de bootloader zich weer eenvoudig laat ontgrendelen via het ontwikkelaarsmenu.

Samsung OneUI 6.1Samsung OneUI 6.1Samsung OneUI 6.1

Galaxy AI: niet exclusief voor de S24-serie

De 'AI'-functies die je op de Galaxy S24-toestellen kunt gebruiken, zijn door Samsung samengevoegd onder de naam 'Galaxy AI' en een herkenbaar sterrenlogo. Ze hebben hoofdzakelijk te maken met het aanpassen, inkorten of vertalen van teksten, of met het maken of bewerken van foto's. Om ze te kunnen gebruiken, heb je verplicht een Samsung-account nodig en moet je de algemene voorwaarden en het privacydocument accepteren. Veel van de functies worden niet lokaal op het toestel uitgevoerd, maar draaien in de cloud. Samsung zegt de verwerkte gegevens niet op te slaan. In het instellingenmenu zit een schuifje waarmee alle dataverwerking alleen op het toestel gebeurt. Dat is een beetje een flauwe optie, want hij schakelt simpelweg alle cloudgebaseerde functionaliteit uit, zodat er ineens een hoop opties niet meer werken.

Voor Nederlandse gebruikers is het een domper dat de functies voor het vertalen of samenvatten van teksten voorlopig niet werken in onze taal, maar alleen in de dertien grootste wereldtalen, waaronder Frans, Duits en Engels. Je kunt ze op een in het Nederlands ingesteld toestel overigens wel gebruiken. Voor deze talen kan de voicememoapp bijvoorbeeld automatisch een transcript maken van de opname, kan het toestel dienen als tolk bij het voeren van een telefoongesprek in een vreemde taal, en kun je vanuit de Samsung-browser webpagina's samenvatten en vertalen. Deze functies draaien lokaal op het toestel en lijken snel en goed genoeg te werken om bruikbaar te zijn.

Samsung Galaxy S24 - AI-samenvattingSamsung Galaxy S24 - AI-samenvattingSamsung Galaxy S24 - AI-samenvattingSamsung Galaxy S24 - AI-samenvatting

Dat Samsungs leukste AI-functies in het Nederlands ontbreken, is niet geheel onverwacht, want bij de Google Pixel-telefoons moet je het hier ook stellen zonder features die in de Verenigde Staten wel worden uitgebracht. Positief is wel dat er bij Samsung duidelijk uitzicht is op een Nederlandse versie, waar Google ons werelddeel een beetje in de kou laat staan. Voor het einde van dit jaar moet het Nederlandse taalpakket voor de Galaxy-telefoons beschikbaar zijn. Tot die tijd kun je de functies in een andere taal ook gewoon op een in het Nederlands ingesteld toestel gebruiken.

Waar Google zijn beste software exclusief houdt voor zijn absolute topmodel, kun je alle AI-functies gebruiken met alle drie de S24-toestellen. Je hoeft, sterker nog, überhaupt geen S24 te kopen. De Galaxy AI-functies zouden in de loop van dit voorjaar ook naar de Galaxy S23-serie worden uitgerold, waaronder ook de Galaxy S23 FE van eind vorig jaar, plus de Galaxy Z Fold5 en Z Flip5. Veel van de AI-functies draaien immers in de cloud en voor zover dat niet zo is, hebben ook de 2023-smartphones een meer dan capabele npu aan boord, zoals op de pagina hiervoor al bleek. Het is daarmee jammer dat bezitters van een iets ouder toestel wel uit de boot vallen.

Ook een S24-toestel op zak geeft geen langdurige garantie op AI; Samsung geeft zichzelf in zijn algemene voorwaarden het recht de functies op ieder gewenst moment achter een betaalmuur te plaatsen. Volgens eerdere berichtgeving zouden de Galaxy AI-features 'ten minste' tot eind 2025 gratis zijn, maar is het daarna mogelijk de bedoeling dat gebruikers ervoor gaan betalen. Onduidelijk is nog hoe hoog de kosten zouden zijn en wat wel of niet blijft werken als je van het abonnement afziet.

Slim toetsenbord

Buiten de AI-functies die betrekking hebben op het bewerken van foto's en video's, besproken in dat onderdeel van de review, is het slimme toetsenbord wellicht de relevantste AI-feature die we hier in Nederland al kunnen gebruiken. Het nieuwe AI-knopje geeft toegang tot drie functies, waarvan er twee al in het Nederlands werken: stijlsuggesties en een soort uitgebreide versie van de klassieke spelling- en grammaticacontrole. Hoewel de features in het Engels en Koreaans lokaal op het toestel kunnen draaien, worden Nederlandse teksten wel in de cloud verwerkt. Het toetsenbord herkent automatisch de taal aan de hand van de ingevulde tekst en geeft een foutmelding wanneer je een stukje Nederlands wilt opleuken, maar geen internet hebt.

Samsung Galaxy S24 - SchrijfstijlverbeteringSamsung Galaxy S24 - SchrijfstijlverbeteringSamsung Galaxy S24 - SchrijfstijlverbeteringSamsung Galaxy S24 - SchrijfstijlverbeteringSamsung Galaxy S24 - SchrijfstijlverbeteringSamsung Galaxy S24 - Schrijfstijlverbetering

Zeker als je geen zin hebt om lang te typen of niet zo goed bent in de taal, kan de schrijfstijlverbeteraar een uitkomst zijn. Met een druk op de knop worden wat vage, slecht gespelde woorden omgezet in een professioneler of beleefder antwoord. De overige schrijfstijlen waaruit je kunt kiezen, zoals informeel of '#social' voegen wat mij betreft minder toe. Bij de eerste optie wijzigt misschien een woord of formulering, terwijl de tweede meestal een paar min of meer relevante emoji toevoegt.

De herkenning van wat je hebt ingetypt gaat over het algemeen aardig. Aan expres vaag opgeschreven teksten kan de AI soms wel een eigen draai geven. Een mix van Engelse en Nederlandse woorden of afkortingen brengt het systeem niet van de wijs en de AI is goed ingevoerd in termen die hier gebruikelijk zijn. Zo begrijpt de AI dat je een supermarkt bedoelt als je het over de 'Appie' hebt en wordt de Febo correct als snackbar herkend.

Jammer is wel dat de functie met enige regelmaat niet werkt, omdat de filters zeker naar Nederlandse maatstaven nogal puriteins zijn afgestemd. 'Mafklapper' kon nog net door de beugel, maar bij andere milde scheldwoorden als 'vlegel' of 'minkukel' weigert de AI al dienst. Ik zag ook de nodige valspositieven voorbijkomen; zo werd een bericht over een defecte videokaart onterecht gemarkeerd als 'mogelijk ongewenste inhoud', die daarom niet van feedback zou kunnen worden voorzien.

One UI 6.1

Behalve de AI-functies lijkt er aan One UI 6.1 niet veel veranderd ten opzichte van versie 6.0, inmiddels ook beschikbaar voor andere Samsung-toestellen. Samsung heeft de interface opgefrist ten opzichte van eerdere versies, met een strakkere uitstraling voor het snelle instellingenmenu, wat extra widgets en een iets ander font. Samsungs apps, waarvan er nog steeds behoorlijk veel worden meegeleverd, hebben er vaak wat nieuwe functies bijgekregen. Behalve de overvloed aan Samsung-icoontjes hebben de telefoons gelukkig weinig echte bloatware aan boord.

Net als andere Android 14-toestellen heeft het S24-duo ook de mogelijkheid om een AI-wallpaper aan te maken. Dat werkt precies zoals op de Pixel 8-toestellen die we eerder bekeken; je kunt kiezen uit een serie prompts die bestaan uit voorgedefinieerde thema's en kleuren, waar een generatief AI-model vervolgens een plaatje van maakt op achtergrondformaat. Er zijn sinds de Pixel 8-review een paar nieuwe opties bijgekomen om die op je wensen af te stemmen.

Samsung Galaxy S24 - Circle to searchSamsung Galaxy S24 - Circle to search

De functie 'Circle to Search' is nog zo'n third-party AI-functie die Samsung niet zelf heeft bedacht, zij het dat hij op dit moment wel exclusief is voor de Galaxy S24-serie en voor de Google Pixel 8-serie. De naam zegt precies wat het doet. Druk lang op de homeknop, omcirkel vervolgens iets wat op het scherm wordt afgebeeld, en Google zoekt het voor je op. Dat werkt verbluffend goed. Het restaurant waar ik voor een van de nachtfoto's langskwam, wordt gelijk herkend aan de hand van de vorm van het gebouw, de zoekmachine weet te vertellen wat voor soort plant er op onze redactie staat, en herkent zonder moeite het merk en type van mijn espressomachine. Op basis daarvan word je vervolgens verwezen naar een traditionele zoekpagina, waar je eventueel nog extra termen kunt opgeven via de zoekbalk om je zoekopdracht te verfijnen.

Lees meer