Gerucht: Samsung volgt Google en gaat zeven jaar upgrades bieden op Galaxy S24

Samsung zou Google gaan volgen en op zijn Galaxy S24-telefoons zeven jaar aan updates en upgrades bieden. Dat meldt Android Headlines. Ook zou Samsung geld willen gaan rekenen voor sommige functies.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra

Daarmee zouden de S24-telefoons updates en upgrades krijgen tot begin 2031, meldt Android Headlines. Google deed dat ook met zijn Pixel 8 en Pixel 8 Pro vorig jaar en kondigde aan de ondersteuning te verlengen tot zeven jaar. De telefoonfabrikant met de langste ondersteuning is het Nederlandse Fairphone. De Fairphone 5 krijgt weliswaar 'maar' vijf jaar OS-upgrades, maar wel acht tot tien jaar aan beveiligingsupdates.

Daarnaast vermeldt het marketingmateriaal dat Samsung alle AI-functies tot 2025 gratis houdt. Dat lijkt erop te duiden dat de fabrikant voor sommige functies geld wil gaan rekenen na die tijd. Het is nog onbekend voor welke functies dat zou zijn. Samsung presenteert zijn Galaxy S24-telefoons later deze week. Er zijn veel details uitgelekt, waaronder renders en specificaties van de verschillende apparaten.

Galaxy S S24 S24+ S24 Ultra
Scherm 6,2", 2220x1080px, 2600cd/m² 6,7", 2560x1440px, 2600cd/m² 6,8", 2560x1440px, 2600cd/m²
Soc VS: Snapdragon 8 Gen 3 VS: Snapdragon 8 Gen 3 VS: Snapdragon 8 Gen 3
Geheugen en opslag 8GB/128GB, 8GB/256GB 12GB/256GB, 12GB/512GB 12GB/256GB, 12GB/512GB
Accucapaciteit 4000mAh 4900mAh 5000mAh
Camera's Primair: 50Mp
Telefoto: 3x
Space Zoom: 30x
Primair: 50Mp
Telefoto: 3x
Space Zoom: 30x
Primair: 200Mp
Telefoto: 10x
Space Zoom: 100x

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-01-2024 • 07:02

112

Reacties (112)

112
109
40
1
0
52
Wijzig sortering
Nu moeten ze nog zorgen dat de hardware/batterij 7 jaar mee gaat, dan hebben we er echt wat aan.
Of ze moeten er voor zorgen dat de batterij makkelijk te vervangen is, dat zou ook al veel schelen.

Een steeds slechter wordende batterij is voor mij eigenlijk altijd de reden geweest om een nieuwe telefoon te kopen. (Los van de incidentele brick en de Nokia feature phones)
Stap in de goede richting! Hoop dat dit andere smartphonemakers ook aanspoort om dit voorbeeld te volgen.
Ik durft verder te gaan dan "stap in de goede richting": beter dan dit moet niet echt naar mijn mening.

7 jaar updates betekent dat als je deze telefoon 2 jaar na release koopt, dus wanneer de s26 uitkomt, je alsnog 5 jaar lang de telefoon kan gebruiken en alsnog up to date bent. Dat lijkt me al een extreem langdurig gebruikspatroon voor een telefoon, tenminste naar hedendaagse standaarden, dus ik heb moeite met me inbeelden wat voor consumenten meer dat 7 jaar updates zouden willen. Je kan vast wel iemand noemen, maar dan moeten we ons ook afvragen of voor die enorm kleine groep gratis updates leveren nog economisch realistisch is.

Het enige dat nog beter zou zijn is denk ik dat als alle drivers open source zouden zijn, en Samsung het makkelijker maakt je eigen OS te installeren. Dan kan je, indien de geleverde support te weinig is, alsnog een eigen is installeren. Net zoals je kan doen met een pc waarop windows 11 niet wordt ondersteund: daarop kan je gewoon Ubuntu draaien.

Edit: of, zoals Microsoft biedt voor Windows 11: na die periode gratis updates kunnen er tegen betaling nog meer updates geleverd worden.

Edit 2: ja, ik weet ook van de tweedehandsmakrt ;) Met 7 jaar updates wordt ook dat een feestje: vanaf release kunnen 3 gebruikers hem voor 2 jaar gebruiken, en dan heb je nog een heel jaar support over.
Ik kan 7 jaar support alleen maar toejuichen!

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 14:58]

Tien jaar is de norm op computers, en ik zie ook eigenlijk niet waarom dat voor telefoons anders zou moeten zijn. Het is niet alsof de onderdelen van een telefoon magischer zijn dan die van een computer. Voor een telefoon van €1400 mag je wel wat verwachten, vind ik, helemaal omdat Samsung met DeX ook een desktop-oplossing aanbiedt.

Als dit ding zoals de Galaxy S voor €600 op de markt zou worden gebracht, zou ik die korte vijfjarige updateduur dulden, maar telefoons zijn tegenwoordig duurder dan laptops en daar mag ook wat in de software tegenover, staan vind ik. Als Microsoft tien jaar updates kan geven, kan Samsung dat ook.

Overigens zou het openen van de nodige broncode om je eigen OS te draaien inderdaad optimaal zijn. Als de drivers worden geüpstreamed naar de Linux-kernel en het OS te vervangen is (en opnieuw te locken, voor de veiligheid!) vind ik dat Samsung nog zou kunnen zeggen "los het nu zelf maar op". Op dit moment zijn én de bootloader én de nodige stuursoftware gesloten, dus zodra Samsung geen updates meer uitbrengt, is het voorbij met de pret, tenzij iemand de tijd neemt om de dichtgetimmerde troep te reverse-engineeren om het met custom ROMs werkend te maken.
Microsoft ondersteund helemaal geen 10 jaar. Misschien sinds dag 1 van het uitkomen van Windows 10. Maar ik heb computers van 7 jaar oud die niet te upgraden zijn naar Windows 11 maar volgend jaar wel uit support lopen...

Voor telefoons wat veel meer een gebruiks product is nog dan een computer (zit letterlijk de hele dag in je zak/tas/bij je). Vind ik dit enorm netjes.

En dan was Samsung al een van de weinige die lang support gaf en dat gat wordt alleen maar groter.
Microsoft geeft 10 jaar (5 jaar basic + 5 jaar extended) bij release van hun software. Als je na 4 jaar een Windows 10-laptop koopt, zit je inderdaad met een kortere support-tijd. Dat heb je ook met een telefoon natuurlijk, als je nu een S10 of een iPhone 12 koopt, krijg je minder lange ondersteuning dan wanneer het nieuwste van het nieuwste koopt.

Qua support loopt Xiaomi nu op 5 jaar (al zijn ze bij mijn telefoon hun belofte niet nagekomen, so your mileage may vary), en zit Google al op 7 jaar (waar ze zelfs binnenkort de kernel lijken te gaan upgraden, iets dat door de Qualcom's van deze wereld heel lastig is gemaakt bij Android). Oneplus lijkt ook op vijf jaar te zitten.

De tijd van "'één update en klaar" is onderhand voorbij. We zijn nog lang niet bij wat Microsoft of Canonical kan aanbieden, maar het gaat de goede kant op.
Probleem met de ondersteuning van Windows (en overige pc-besturingssystemen for that matter) is dat die ondersteuning niet de gehele stack afdekt wat vaak wel het geval is bij smartphones. Voor updates van je UEFI of CPU microcode ben je afhankelijk van die fabrikanten en die geven zelden tot nooit tien jaar ondersteuning op hun producten.
Wellicht, maar realistisch gezien zijn de gaten in het besturingssysteem en de ingebouwde apps eigenlijk de enige waar ik in ben geïnteresseerd. Op Windows is het nou niet zo heel moeilijk om een kwetsbare driver in te laden en kernel code execution te krijgen, de updates moeten vooral voorkomen dat een programma of website dat zomaar kan doen.

Als telefoonmakers wel Android-updates zouden uitgeven maar de kerneldrivers en dat soort ongein niet zouden patchen, zou ik alsnog blij zijn, eigenlijk. De grootste lekken (o.a. dat Bluetoothlek dat bijna alle Android-devices raakte, dat media-playback-lek dat iedere telefoon raakte) zaten dan ook in de Android-laag.

Google is dit hier overigens wel mee bezig (steeds meer gaat closed source via de Play Store, omdat fabrikanten er met de pet naar gooien; het is niet alleen Play Services meer) maar lang niet alles kan nog via de Play Store worden bijgewerkt.
Veel oudere computers hebben een verouderde (of geen) TPM module waardoor installatie van Win 11 niet lukt.
Dat is te omzeilen maar die oudere moederborden hebben ook gewoon een TPM aansluiting en dan kan je een losse module kopen.
Mijn laptop heeft een tpm 2 chip. Is puur de processor die blijkbaar niet compatible is.
Als ik naar requirements zoek dan vraagt win11 om slechts een 1Ghz dual-core processor en 4GB ram.
Dat valt nog best mee.

En als de ondersteuning voor win10 stopt dan gaan voorlopig de beveiliginsupdates nog gewoon door.
En misschien dat Microsoft er tegen die tijd ook eigenlijk achter komt dat heel veel mensen gewoon nog bij Windows 10 willen blijven.
72% van de gebruikers draait nog win10.

Zelf heb ik ook geen behoefte om over te stappen, dat nieuwe startmenu staat me vooral tegen.
Zijn opzich oplossingen voor maar die had Microsoft zelf moeten implementeren ipv mensen dwingen naar een nieuwe UI.
Als ik een taakbalk midden in het scherm zou willen koop ik wel een Apple.
Hier ook. Mijn x1950 threadripper valt ook uit de boot. Overgestapt op Linux.
Geen dag spijt van.
Jongetje,

Jou verhaal klopt niet, een 7 jaar oude pc kan nog steeds de update hebben.
Het word niet aangeraden omdat de pc langzamer word door deze update.
Microsoft zegt dat mij 5e generatie i5 processor niet geschikt is via de compatible check.
Precies, feitelijk zal een smartphone het overgrote deel van het gebruik dienst doen als computer en niet zo zeer als telefoon. Die 10 jaar zou wellicht ook uitnodigen om minder snel een nieuw model op de markt te brengen maar om bestaande modellen langer door te ontwikkelen, iets wat de duurzaamheid alleen maar ten goede kan komen.

Zelf heb ik mijn telefoon (Samsung A8 2018) alweer sinds mei 2018 en die gaat nog altijd prima mee. Zal er denk ik wel op een gegeven ogenblik vanaf moeten omdat de Android versie verouderd ten opzichte van de minimum vereisten van bijv. bank-apps.
Overigens zou het openen van de nodige broncode om je eigen OS te draaien inderdaad optimaal zijn. Als de drivers worden geüpstreamed naar de Linux-kernel en het OS te vervangen is (en opnieuw te locken, voor de veiligheid!) vind ik dat Samsung nog zou kunnen zeggen "los het nu zelf maar op". Op dit moment zijn én de bootloader én de nodige stuursoftware gesloten, dus zodra Samsung geen updates meer uitbrengt, is het voorbij met de pret, tenzij iemand de tijd neemt om de dichtgetimmerde troep te reverse-engineeren om het met custom ROMs werkend te maken.
Ik ben ook voor maar ik denk dat je tegen dezelfde problemen aan loopt als GrapheneOS.
Namelijk dat veel software leunt op de Google close-source libraries en beveiligingen.
Vooral banksoftware kijken naar de beveilingsvlaggetjes. Ondanks dat je smartphone veiliger/up-to-date is wordt het toch als onveilig gezien.
Ene kant logisch andere kant zou Google gedwongen moeten kunnen worden om een soort OS lite certificeringen te accepten.
Dat is echter natuurlijk wel enigszins appels met peren vergelijken. Bij de meeste computers geeft de OEM immers ook geen 10 jaar support, maar is het Microsoft die voorheen Windows +-10 jaar (vanaf release) van updates voorzag (in een 5 jaar + 5 jaar cycle). Bios updates vanuit de OEM zie je meestal maar enkele jaren (als je geluk hebt, soms minder), en drivers worden ook vaak niet langer dan een paar jaar geüpdatet. Echter zolang het OS gelijk blijft is dat niet direct een issue, immers die drivers blijven over het algemeen wel werken zolang er onder 'de motorkap' niet teveel veranderd.

Maar je ziet ook dat MS met die policy aan het schuiven is, immers bij Windows 10 zie je dat de jaarlijkse releases zelf maar 1.5 tot zo'n 2 jaar support krijgen. https://learn.microsoft.c...s/windows-10-home-and-pro en dat zet zich met Windows 11 voort: https://learn.microsoft.c...s/windows-11-home-and-pro

Windows 10 heeft dan wel 10 jaar totale support, de individuele releases hebben dat niet. Maar die individuele releases zijn over het algemeen vrij kleine incrementele upgrades. Het 5 jaar + 5 Jaar model is er echter niet meer in de releases op consumenten gericht. Zakelijk was die optie er nog wel, met de LTSB / LTSC releases, maar MS geeft zelf al aan dat die releases eigenlijk niet geschikt zijn voor normaal gebruik, maar alleen voor speciale use cases ingezet horen te worden. En de laatste LTSC releases zijn naar 5 jaar support gegaan, met uitzondering van de op Thinclients e.d. gerichte IOT release. https://techcommunity.mic...ltsc-release/ba-p/2147232

Bij telefoons doet Google dat ook anders, daar is het vaak dat Google zo lijkt het slechts zo'n 2.5 tot 3.5 jaar support te bieden op een major release. Zou Google iedere major Andruid release ook 10 jaar van updates voorzien zou het update beleid in telefoonland er vermoed ik heel anders uit zien. Een telefoon zou dan immers 10 jaar op bijvoorbeeld op 'Andriod 12' kunnen blijven draaien en dan in een vastgestelde cadans feature upgrades en security updates kunnen ontvangen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 14:58]

Daar heb je natuurlijk een punt, maar in dit geval is het de keuze van de fabrikant om besturingssysteem en hardware aan elkaar te koppelen.

Met Android One zou je de schuld van het gebrek aan updates bij Google kunnen leggen en de fabrikant beschouwen als een hardware-OEM. In dat geval doet Google het ook heel slecht: drie jaar aan maandelijkse beveiligingsupdates, en twee jaar aan algemene updates. Misschien wat meer, ligt aan het apparaat en hoe goedaardig Google zich voelt.

Echter kun je bij de meeste fabrikanten geen alternatieve software installeren. Sony's Open Devices laat je kiezen voor Jolla's Sailfish, en daar heb je dan wel weer een jaar of zeven aan updates voor, maar dat handjevol apparaten is niet echt representatief voor de smartphonemarkt.

OEM's kiezen er zelf voor om de positie van Asus/Lenovo/HP in te nemen én de positie van Microsoft in te nemen. Ze schrijven het OS en ze bepalen hoe updates gedaan worden. Apple doet dit ook, maar Apple kan wel updates bieden voor oude telefoons waar de rest moeite heeft en nu pas met termijnen komt die Apple nu al aanbiedt.
Waar haal je dat vandaan "Tien jaar is de norm voor computers"? Misschien voor een zzp'er die er alleen zijn factuurtjes op maakt, maar bij een doorsnee bedrijf mag je blij zijn als ze 7 jaar halen. Laptops, die net als telefoons, de hele dag onderweg zijn, halen hooguit 5 jaar.
Mijn eigen high-end laptop vervang ik ook elke 5 tot 7 jaar en die gaat alleen een paar keer per jaar mee op vakantie, voor de rest komen die het huis niet uit.
De 7 jaar die Samsung nu gaat bieden is meer dan redelijk en billijk, tegen die tijd hebben de meeste telefoon het ook wel gehad.
Belasting technisch mag IT apparatuur op 5 jaar afgeschreven worden.

De technische levensduur van bijv. laptops is vaak iets korter. Een jaar of 4 is voor een veeleisende gebruiker echt wel het maximum. Beeldschermen blijven vaak weer langer staan. Die gaan vaak pas na 7 jaar weg.

Binnen bedrijven zie je vaak dat een 3 jaar vervangingsperiode wordt aangehouden. Dan wordt niet alles vervangen. Vaak in batches.
Je veeleisende gebruikers krijgen dan bijv. iedere 2 jaar of zelfs ieder jaar een nieuwe. De "oude" computer gaat naar nieuwe medewerkers of naar posities die minder afhankelijk zijn van hun computer. Een aantal wordt als spare hardware achtergehouden om snel iemand te kunnen helpen als er problemen zijn.
Windows heeft tien jaar ondersteuning gehad sinds Windows 2000; 5 jaar features, 5 jaar extended, met hier en daar wat uitzonderingen (XP langer omdat mensen niet upgraden, 7 langer tegen betaling, straks 10 langer tegen betaling, sommige Atom-installaties van 10 dan weer korter).

Canonical biedt momenteel voor Ubuntu 14.04 de laatste updates aan; over drie maanden moet men toch echt over op 16.04. Red Hat biedt momenteel 11 jaar aan support voor RHEL 7, en geeft aan 13 jaar support te leveren voor RHEL 8 (ja, je kunt RHEL op je desktop draaien).

Of je apparaat 10 jaar meegaat, ligt eraan hoe je het gebruikt natuurlijk. Zo'n ding hoeft ook niet het nieuwste van het nieuwste te kunnen, als het spul maar blijft doen wat het eerst deed zonder rare fratsen.

Ik heb een laptop uit 2014 die het nog prima doet. Draait al een aantal jaartjes Linux, maar is uitgekomen met Windows 8, en heeft 8.1 en 10 gezien. 11 kan helaas niet (CPU te oud), maar ik zou Windows 10 er weer op kunnen zetten en tot volgend jaar zomer kunnen draaien zonder dat ik al te veel zou missen. 16GB RAM en een SSD maken op voor een hoop verloren CPU-kracht. Je mag zelf bepalen wanneer je je hardware vervangt, maar tien jaar oude hardware van vandaag is niet wat tien jaar oude hardware tien jaar geleden was.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 14:58]

Ik durft verder te gaan dan "stap in de goede richting": beter dan dit moet niet echt naar mijn mening.

7 jaar updates betekent dat als je deze telefoon 2 jaar na release koopt, dus wanneer de s26 uitkomt, je alsnog 5 jaar lang de telefoon kan gebruiken en alsnog up to date bent. Dat lijkt me al een extreem langdurig gebruikspatroon voor een telefoon, tenminste naar hedendaagse standaarden, dus ik heb moeite met me inbeelden wat voor consumenten meer dat 7 jaar updates zouden willen.

Het enige dat nog beter zou zijn is denk ik dat als alle drivers open source zouden zijn, en Samsung het makkelijker maakt je eigen OS te installeren. Dan kan je, indien de geleverde support te weinig is, alsnog een eigen is installeren. Net zoals je kan doen met een pc waarop windows 11 niet wordt ondersteund: daarop kan je gewoon Ubuntu draaien.
Ik ken genoeg mensen die rustig vijf, zes jaar met een telefoon doen. Ik ben er zelfs met een getrouwd ;) Niet iedereen heft de behoefte aan altijd maar weer het nieuwste van het nieuwste, en daar dan ook een klein vermogen aan te moeten besteden.

Het is ook allemaal steeds makkelijker geworden om langer met een telefoon te kunnen doen. Opties als 'slim laden' verlengen de levensduur van een accu aanzienlijk, zo is mijn persoonlijke ervaring, en ook is de technologische vooruitgang niet meer zodanig dat elke twee jaar upgraden een must is.
Ik ken genoeg mensen die rustig vijf, zes jaar met een telefoon doen.
Geweldig: 5 a 6 jaar past makkelijk binnen de 7 jaar die Samsung nu biedt, fijn dat we het eens zijn ;)
Ik geef nu de telefoon vaak door naar de kinderen na 4 jaar.
Die moeten er ook weer 4 jaar mee doen tot ik een volgende koop.

7 jaar zie ik wel als een echte vooruitgang. Bizar eigenlijk dat we van Windows verwachten dat die nog veel langer mee gaat. Ontwikkeling van hardware lijkt nu een beetje gelijk te gaan lopen.
Met welke toestellen doe je dat dan nu? 8 jaar lijkt me zelfs voor een iPhone extreem lang, zo lang geeft apple volgens mij ook geen support.
Met verschillende, maar die hebben niet zo lang ondersteuning. Dus zit je zonder updates.

Samsung S en S-FE serie. Ook een pocophone die nu al 5 jaar draait en die naar verwachting nog 2-3 jaar mee moet. En een Motorola G5 Plus die al 6 jaar in gebruik is, en al 4 jaar geen updates meer krijgt.
Op de oude Samsung S heb ik nu noodgedwongen Lineage OS geïnstalleerd, zodat er toch iets van updates zijn.

[Reactie gewijzigd door NIMIC op 22 juli 2024 14:58]

Meestal doen ze de telefoon dan weg omdat ze dan echt problemen kunnen krijgen met bijvoorbeeld bank apps. Niet omdat ze de telefoon zat zijn.

Mijn vrouw krijgt ook altijd mijn oude telefoon, maar zodra de beveiligingsupdates niet meer komen, wil ik graag dat ze de telefoon binnen een jaar de deur uit doet.
Dus koop ik maar weer een nieuwe
Er zijn ook genoeg mensen die een telefoon niet gelijk bij release kopen, maar liever een paar jaar wachten.
Of omdat ze nog een goede telefoon hebben, of omdat de prijs dan gezakt is.
Als je een het model nieuw koopt, 2 jaar na originele release datum, is het fijn dat je dan ook nog 5 jaar aan updates ontvangt.
Voor een fabrikant kan het als voordeel hebben dat ze een model langer in productie kunnen houden wat de productiekosten waarschijnlijk drukt.
Ik doe m'n telefoon eigenlijk altijd weg omdat de support stopt en niet omdat hij versleten is. Ik kan 7 jaar alleen maar toejuichen! Nu doe ik er ~4 jaar mee en is hij eigenlijk nog prima, maar ik wil wel dat hij ook nog veilig is. Scheelt waarschijnlijk dat ik geen spelletjes speel op dat ding. Een beetje browser, appen en mail lezen. Daar heb je geen snelle telefoon voor nodig, kan ik er lang mee doen, als hij maar ondersteund wordt. En ik mijn omgeving is hebben stiekem best veel mensen dit hoor, dus echt niet alleen ik.
Mensen kunnen prima langer doen met een telefoon dan 7 jaar, net als dat mensen langer dan 7 jaar doen met hun TV, wasmachine, laptop, tablet, etc..
Mijn schoonmoeder is bijvoorbeeld in de markt voor een nieuwe telefoon nu haar Galaxy J uit 2016 overleden is. Ze doet er eigenlijk alleen WhatsApp, Facebook, internet en bellen op, en heeft er toch bijna 8 jaar mee gedaan (ondanks Android 7 als laatste erop).
Het kan natuurlijk zeker, maar dat is iets dat @kiang ook al aangeeft. Er zijn altijd uitzonderingen te benoemen die de regel bevestigen. En het is vermoed ik ook zeker zo dat mensen hun teleofoons langer gebruiker, 'vroeger' had 'iedereen' jaarlijks een nieuwe telefoon, dat werd langzaam 2 jaar en nu zie ik in mijn omgeving, zakelijk en privé, het ook steeds meer 3-4 jaar worden.

Maar ik stel daarentegen wel vast dat 3-4 jaar vaak ook wel het maximum is, procentueel gezien gaat daarna het percentage mensen dat hun telefoons echt langer gebruik in mijn omgeving, wederom zowel zakelijk als privé, in ieder geval heel rap achteruit.

Neemt niet weg dat langere support natuurlijk zeer welkom is, maar ik vraag me wel af hoeveel % van de gebruikers van dit soort telefoons daar echt gebruik van maken.
3-4 jaar support was niet lang geleden ook het maximum bij veel merken. En zelfs dan ging een deel op marktplaats nog weer verkocht worden dus waren niet einde leven.
En technisch wordt het nu ook makkelijker en goedkoper langere levensduur eruit te halen dankzij de right to repair wetgeving.

Telefoons zijn technisch uitontwikkeld, dus hoe lang die meegaat hangt van gebruik af (wel of geen zware software als de nieuwste games), en geluk/voorzichtig handelen (kapot vallen, verlies). En daarnaast of iemand een gadgetjunkie is natuurlijk, wat hier op Tweakers bovengemiddeld het geval is 😉
Dat is hetzelfde als je opa die altijd gerookt heeft en 3 borreltjes per dag dronk, die toch 102 jaar geworden is. Een telefoon die 7 jaar in weer en wind in de broekzak heeft gezeten en intensief gebruikt werd, is gewoon op, tenzij je allerlei onderdelen gaat vervangen, maar dan kun je beter een Fairphone kopen.

Dan neem ik het feit dat het onverstandig is om vertrouwelijke zaken te regelen via een telefoon, die geen updates meer krijgt, nog niet eens mee in mijn overwegingen.
Precies die updates was ik ook niet blij mee, maar dat is wel het goede nieuws als het gerucht waar is dat deze telefoons 7 jaar gaan krijgen.
7 jaar updates betekent dat als je deze telefoon 2 jaar na release koopt, dus wanneer de s26 uitkomt, je alsnog 5 jaar lang de telefoon kan gebruiken en alsnog up to date bent. Dat lijkt me al een extreem langdurig gebruikspatroon voor een telefoon, tenminste naar hedendaagse standaarden, dus ik heb moeite met me inbeelden wat voor consumenten meer dat 7 jaar updates zouden willen.
Als ik terug een kleine waterdichte Android-telefoon vind, koop ik hem waarschijnlijk direct en ben ik bereid bij te betalen voor extra lange ondersteuning. Het is véél te moeilijk om een kleine telefoon te kopen en het lijkt er niet naar uit dat dit snel gaat veranderen dus ja: ik wil extra lange ondersteuning.
Wat is klein voor jou? Persoonlijk vind ik kleiner dan de reguliere iPhone onhandig, maar op dat formaat zijn er modellen genoeg:
  • de iPhone zelf
  • Galasy S24
  • Asus Zenfone 10 is zelfs nog wat kleiner
als die te groot zijn voor je: jammer ;( Er waren kleinere modellen, zoals de Sony compact serie, of de iPhone mini, maar die verkochten ongelofelijk slecht, je kan fabrikanten niet kwalijk nemen dat die dan verdwijnen.
De ontwikkelingen gaan niet zo hard meer, telefoons kunnen daardoor makkelijker langer mee dan vroeger.
Voorheen kocht ik om het jaar een nieuwe, inmiddels gaat mijn huidige al 4 jaar mee.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 22 juli 2024 14:58]

Je moet dit ook wel een beetje samen zien met het beleid van de EU dat zaken als batterij en scherm eenvoudig vervangbaar moeten zijn. Dat is in feite alleen EU wetgeving maar je ziet dat dat soort wetgeving uiteindelijk de globale defacto standaard wordt.

De hardware gaat langer mee, de software dus ook. Het is natuurlijk uiteindelijk van de zotte om elke twee drie jaar een nieuwe smartphone te kopen.
Ik weet niet of Samsung die zeven jaar upgrades ook gaat waarmaken. Samsung kan wel zo'n lange ondersteuning willen geven, maar ze zijn wel afhankelijk van Qualcom. Als een nieuwe Android versie niet compatibel is met de gebruikte Snapdragon zal Qualcom toch met nieuwe drivers moeten komen. De ondersteuning van Qualcom is echter maar drie jaar. Misschien heeft Samsung een aparte deal met Qualcom voor een langere ondersteuning, maar ik ben bang dat de 7 jaar upgrades een loze belofte is.

Fairphone heeft bewust een aparte processor gekozen omdat Qualcom die processor langer ondersteund. Zelfs dan kunnen ze maar vijf jaar upgrades garanderen.
Samsung zou inderdaad een deal kunnen hebben, hun SoC's worden bijvoorbeeld ook gerebrand naar 'Snapdragon for Galaxy' met net iets andere specs dan het standaard model. Mogelijk een betere bin.

Zie bijvoorbeed: https://www.qualcomm.com/.../samsung-galaxy-s23-ultra en https://www.qualcomm.com/...ew-galaxy-lineup-globally
Ondersteuning kan ook beveiligingsupdates betekenen toch?
Samsung garandeert zowel upgrades als (beveiligings)updates. Dat laatste vindt ik eigenlijk belangrijker. Zeker de laatste paar Android versies zijn de veranderingen niet zo groot meer dat ik daar in het dagelijks gebruik iets van merk. De overstap van versie 13 naar 14 heb ik gemerkt aan het opnieuw opstarten van mijn telefoons, maar in het dagelijks gebruik zie ik geen veranderingen. Met Android 13 zou ik ook nog tevreden zijn.
Zeker nu is de smartphone nog te verkopen als je zelf een nieuwer model wil en de koper kan er nog jaren meedoen. Dit is zeker een hele goede stap.
Gaat voornamelijk ook voor mensen die een 2de hands telefoon kopen. Dan hebben zij ook nog voldoende updates. Degene die elke 2 jaar een nieuwe koopt heeft daar natuurlijk geen last van.
Er is ook nog altijd een grote groep 50+ ers die een telefoon kopen als die al 3 jaar op de markt is, simpelweg omdat ze niet hoofdprijs willen betalen voor de nieuwste snufjes.

Bijvoorbeeld mijn ouders hebben een oudere iphone se, maar komen nu in de problemen omdat de browser niet meer alle websites goed opent. Betaalverzoeken werken dus al niet meer, terwijl ze wel alle updates hebben. Technisch is de telefoon nog in orde, maar 7 jaar na introductie verliest hij dus wel functionaliteit die toch redelijk belangrijk is voor een smartphone.
Mag ondertussen ook wel, want het updatebeleid van Android was/is ronduit slecht.
Ik heb ongeveer 10 jaar terug de Galaxy S3 gehad, destijds het vlaggenschip van Samsung en na anderhalf jaar was er onduidelijkheid over updates. Daarna ben ik overgestapt naar Sailfish van Jolla, wat ik tot de dag van vandaag nog steeds gebruik.

Wat vooral steekt is dat waar Android het laat liggen, Sailfish het wel lukt, en overtreft. Er zijn lang updates, en daarnaast hoef je je weinig tot geen zorgen te maken over privacy, word je niet overladen met advertenties en kun je redelijk eenvoudig roottoegang krijgen en doen wat je wil. Oh ja, zonder bloatware. En de apps die voor Sailfish gemaakt worden, zijn gratis. Allemaal.

En alleen voor de versie met ondersteuning voor Android apps betaal je wat extra, de gratis versies krijgen evenveel updates. En dat ondertussen ook al tien jaar lang.

Op zich fijn dat fabrikanten nu eindelijk een beetje de consumenten tegemoet komen, maar het is wel heel erg mosterd na de maaltijd. Google verdient letterlijk miljarden aan Android, maar als je ziet hoe weinig je er als consument voor terug krijgt ten opzichte van concurrentie, is dat géén goede ontwikkeling ...
Ik denk dat je in tien jaar tijd wel een hele hoop ontwikkelingen hebt gemist. Ik had dezelfde ervaringen bij Android, maar de meeste fabrikanten (blijf weg van de Aziatische merken die geen Samsung zijn!) updaten hun telefoons tegenwoordig prima.

De meeste mensen die de eerste Androidtelefoons met vijf jaar updates hebben gekocht, hebben hun laatste update nog niet gehad, en de updateperiodes worden al langer.

Bij hoe geweldig Sailfish is, heb ik zo mijn vragen, welke features je hebt verschillen per telefoon (je hebt keuze uit 6 telefoons) en "predictive text" en Android-support werken op één van die telefoons niet eens. De oudste telefoon die Sailfish ondersteunt is nu bijna acht jaar oud, maar je kunt er bijna geen enkele Android-app op draaien (Android 4.4 is écht oud tegenwoordig).

De Jolla Phone zelf heeft zeven jaar updates ontvangen, wat het gelijk stelt aan Samsung, maar waardoor de support daarmee nog steeds achter Apple aanholt. Over de Jolla Tablet en de Jolla C kan ik niet zoveel vinden, ik geloof dat die nog steeds updates krijgen? Ik kan alleen maar vage announcements lezen en "years and years" zegt mij niet zoveel.

Ik zou willen dat Sailfish op meer apparaten werkte en een dominantere positie had, want ik vind het OS zelf en het ontwerp erachter veel beter dan dat van Android, eigenlijk. Helaas is de hardware die Jolla zelf verkocht matig, en is de nieuwste hardware die ze ondersteunen onderhand ook al weer een paar jaar oud, dus ik blijf voorlopig bij Android helaas.
Hardwarematig is het niet fijn bij Sailfish inderdaad. Weinig ondersteunde modellen en vaak al verouderd.
Ze gebruiken nu vooral de toestellen van Sony, die onder de Open Devices programma vallen.
Het zou eigenlijk mooi zijn als Sailfish betaald zou zijn (zeg €100) en dan voor meer toestellen beschikbaar zou zijn met zeg 7 jaar updates (OS/veiligheidsupdates).

Ze hebben ook een nogal stormachtig verleden gehad, ze zijn net uit een reorganisatie, ook omdat ze in Finland gevestigd zijn en banden hadden met Rusland geloof ik.
Hopelijk komen ze in een wat rustiger vaarwater en gaat het de komende jaren beter, al verwacht ik niet veel, mensen willen niet van Google af.
Sailfish is betaald :) Je mag de open source-versie gebruiken, maar daar zitten veel features niet in. Een prima bedrijfsmodel, vind ik zelf.

Ik geloof dat onderhand het bedrijf weer in Finse handen is ("Jollyboys Ltd", aldus hun website).

Ik denk niet dat mensen per se niet van Google af willen, het grote probleem is dat de meeste apps die mensen gebruiken nu eenmaal bij Google Play of de iOS App Store staan. Hun Android-laag werkt best goed, maar dat heeft toch wat meer voeten in de aarde dan een telefoon met Google Play. Ik vind het ook erg jammer dat Microsoft's mismanagement Windows Phone om zeep heeft geholpen, want hun aanpak ("wij doen het OS, jullie de telefoon") werkte uitstekend, helemaal met de mankracht die Microsoft tot hun beschikking had.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 14:58]

Ik kan alleen geen telefoon vinden waar het op zit of geïnstalleerd kan worden. Had ik 4 jaar geleden een experia gekocht dan kan het wel........
Jammer, ik wil heel graag bij google weg
Hier is een lijst:
https://docs.sailfishos.org/Support/Supported_Devices/
En hier kun je Sailfish kopen en zie je ook welke recente modellen er ondersteund worden:
https://shop.jolla.com/

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 14:58]

Als je een Pixel telefoon hebt kan je kijken voor GrapheneOS.
Helaas kan ik de pixels niet serieus nemen het is net als die apple kwats. Een hi-end prijs maar er kan geen sd kaart in.

Zucht
Waarom is een SD zo belangrijk voor je? Inmiddels beschikken de telefoons toch over voldoende opslag en is het eenvoudig om op een computer of in de cloud te plaatsen.
Omdat ik daar muziek op kan zetten. In mijn xcover 5 zit gewoon een 1TB sd kaartje en die kan ik zo in een ander apparaat stoppen. Waar ik kom is Internet erg onbetrouwbaar. In ieder geval te onbetrouwbaar voor bellen of streamen.

Ik ga geen geheugen betalen van 100 euro per 64 gig als de bitrate toch nooit boven de paar mb per seconde komt.
Ik heb ongeveer 10 jaar terug de Galaxy S3 gehad, destijds het vlaggenschip van Samsung en na anderhalf jaar was er onduidelijkheid over updates
Ik snap je punt hoor, maar je houd nu een heel betoog en geeft als voorbeeld een telefoon van 10 jaar geleden.. er is ontzettend veel veranderd in die 10 jaar

Overladen door advertenties? ik heb echt nog nooit advertenties binnen Android gezien.. die zul je alleen zien als je gratis apps installeert of aan het browsen of iets dergelijks aan het doen bent.. heeft weinig met Android zelf te maken

Beetje zelfde met bloatware.. dat zie je vooral op goedkopere Chinese telefoons (ra ra waarom ze goedkoper zijn) maar op me OnePlus en Pixel telefoon heb ik geen bloatware, maar wellicht hebben we daar een andere definitie over

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 14:58]

[...]

Ik snap je punt hoor, maar je houd nu een heel betoog en geeft als voorbeeld een telefoon van 10 jaar geleden.. er is ontzettend veel veranderd in die 10 jaar

Overladen door advertenties? ik heb echt nog nooit advertenties binnen Android gezien.. die zul je alleen zien als je gratis apps installeert of aan het browsen of iets dergelijks aan het doen bent.. heeft weinig met Android zelf te maken
Ik zie ook praktisch nooit advertenties, omdat ik Blokada gebruik. En niet overal zijn betaalde apps van, en die laten schermvullende reclames zien en dat is niet nodig. En het is echt héél vaak dat iemand me iets wil laten zien op hun telefoon en waar advertenties voorgeschoteld worden.

Wat er de afgelopen tien jaar niet veranderd is, is dat het updatebeleid in Android nog steeds ter discussie staat (je kan het zien dat dat een reden is dat dit nieuwsartikel bestaat).
Als Apple plots 8 jaar ondersteuning belooft gaat daar ook een artikel over komen. Als Microsoft plots zegt Windows een jaar langer te ondersteunen, komt daar ook een artikel van. Dat er een artikel gemaakt wordt heeft absoluut geen band met of iets ter discussie staat of niet.
"Ik heb ongeveer 10 jaar terug een S3 gehad"
Duidelijk gevalletje van onder een steen gelegen want updatebeleid is al jarenlang prima bij Samsung en wordt hiermee nog beter. 5 jaar is voor de meeste consumenten lang zat.
Nee, het is niet prima. Als het geen probleem zou zijn, zou dit nieuwsartikel geen bestaansrecht hebben.
En het gaat niet alleen om Samsung. Het interessante is dat Google het vrij eenvoudig kan oplossen, maar naar de fabrikanten wijst. Als Google contractueel vastlegt dat fabrikanten minimaal 7 jaar beveiligingsupdates uitbrengt, dan was er veel minder discussie.
Nu maakt Google het zich makkelijk door te wijzen naar de fabrikanten, terwijl dat een deel van het verhaal is. Ja, fabrikanten dienen uiteindelijk de update van Google apparaatklaar te maken, maar dat betekent niet dat Google dat niet van hen kan verlangen/eisen.
Google is net zo goed afhankelijk van fabrikanten als andersom, daarom zullen ze een balans moeten houden tussen hun eigen wensen en die van de fabrikanten.

Google heeft het in de praktijk echt niet allemaal voor het zeggen, ondanks dat het hun 'OS' is.
Het probleem is niet alleen Google. Die doen al jaren heel hard hun best om telefoon updates zo makkelijk mogelijk te maken. Zie zaken als "Project Mainline", en dat is slechts de meest recente in het rijtje.

Het grotere probleem zit/zat hem bij Qualcomm en andere chip fabrikanten. Die leveren hun drivers and andere firmware namelijk aan als binary blob. Als Qualcomm de moeite niet doet om hun drivers te updaten voor een nieuwere kernel/Android, dan kan je als fabrikant daar eigenlijk niet rond. Dit was in het verleden de grootste reden waarom op Android geen enkele fabrikant lang OS updates kon beloven, terwijl iedereen verdomd goed wist dat dit een groot verkoopsargument voor Apple is/was.

Natuurlijk voor Qualcomm is dit allemaal geen probleem. Die willen gewoon chips verkopen. Dat telefoons minder lang mee gaan is voor hun een feature, geen bug. Het is pas de laatste jaren met de extra concurrentie van Mediatek, in-house chip projecten van Google/Samsung, en de Chinese CPU fabrikanten die steeds relevanter worden dat hier plots beweging in begint te komen.

Toont weeral dat uiteindelijk de consument opdraait voor monopolies, of ze het nu doorhebben of niet.
Alleen weten we natuurlijk dat die hele reden nogal onzin is. Microsoft was met Windows Phone perfect in staat om updates voor toestellen met oude Qualcomm chips uit te brengen onafhankelijk van de OEM, en Windows 10 en 11 draaien ook gewoon op oude Qualcomm chips én krijgen OS upgrades op een manier die niet anders is dan met Intel en AMD. En hier kan je natuurlijk niet wijzen naar "dat is omdat er concurrentie is" want voor ARM op Windows is er 0 concurrentie. 10 jaar geleden met Windows Phone niet, en vandaag nog steeds niet. Daarbij bestaat dit probleem ook gewoon op niet-Qualcomm Android toestellen, deze krijgen niet magisch langere ondersteuning. Sterker nog; het zijn veelal de Qualcomm toestellen die dit juist wél krijgen, en niet MediaTek, etc. Deels omdat Qualcomm bovengemiddeld gerepresenteerd is in high-end toestellen, maar dat is niet echt een argument hier. Dit is geen Qualcomm probleem, dit is een Android probleem.
Op dat vlak heeft Microsoft het slimmer aangepakt dan Google. De kern van de zaak zit hem in de binary driver blobs die in de kernel ingebakken moeten worden. Voor een of andere reden had Microsoft dit beter op orde dan Google. Misschien had Microsoft toegang tot de source code voor die drivers om ze zelf up-to-date te kunnen houden? Misschien maakt het Windows driver model het makkelijker om updates te voorzien, of blijven drivers langer bruikbaar? Hoe dan ook, tot Android 9 was de driver situatie een ware hel en pas sindsdien met Project Treble is er ook maar iets sprake van een goede scheiding tussen drivers en het OS. Android 9, dat was 2018. Hier heb je dus al een verklaring voor de eerste 10 jaar van miserie op Android.

De schuld ligt daar dus zeker gedeeltelijk bij Google, maar ook gewoon bij de chipfabrikanten die maar erg korte driver support gaven op hun chips. Qualcomm doet het nu beter, maar toevallig ook pas wanneer er meer concurrentie op de markt komt. Qualcomm is veruit de duurste optie, dus ze moeten zich differentiëren. Ik kan het natuurlijk niet bewijzen, maar ik denk dat dit zeker mee in de strategie speelt.

Lees je zeker ook eens in over Project Mainline. Dit is een verdere effort waarbij niet alleen de interface tussen drivers en het OS goed gedefinieerd wordt, maar ook op volledige andere partities draaien. Je krijgt dan een duidelijke scheidingslijn waar elke speler (Google, Qualcomm, telefoonmaker, etc) hun eigen code kwijt kunnen. Dit heeft minder met de drivers te maken, maar eerder met alle aanpassingen die telefoon fabrikanten maken aan het OS. Die kunnen nu makkelijker meegenomen worden terwijl het basis OS onderliggend kan veranderen.

Al bij al had Google het beter kunnen doen. Ik denk dat de 30 jaar aan ervaring toen Microsoft aan Windows Phone begon (inclusief al 10 jaar in de PDA en "smart"phone markt) hun daar een groot architectuur voordeel heeft gegeven. Het Google team heeft veel harde lessen geleerd. Het is echt niet alsof ze voor hun plezier zo veel fragmentatie in de hand hebben gewerkt. Het is gewoon een heel moeilijk probleem om op te lossen voor zo'n groot ecosysteem waar je net niet genoeg controle hebt kunnen op uitoefenen in de meest kritische jaren.
Wat als Google beslist om hun updates door te pushen? Dan dwing je in feite de fabrikant hun drivers te leveren, en anders brick je misschien de telefoon.
Dat wil je niet, maar het is theoretisch mogelijk.

Het zou in het belang van de consument als Google hiermee pak hem beet tien jaar geleden zou hebben gedreigd. Of de fabrikant regelt het binnen 3 jaar met de leveranciers, zoals Quallcom, en anders heb je een probleem. Uiteindelijk is het dan in het belang van onderleveranciers zelf om hun zaken op orde te hebben. Want gaan ze niet mee, dan verkopen ze niks aan de merken die Android gebruiken.
Dan noem je een os dat beter update beleid zou bieden en zie ik op hun site dat er geen nieuwe telefoonmodellen worden ondersteund na 2016. Iets upto date houden kost gewoon (veel) geld. Desondanks fijn dat dit gebeurt. Ik heb hier een aantal onbruikbare Android tablets met te oude Android versie, waar je weinig meer mee kan
De Xperia 10 III wordt ondersteund, die komt uit 2021.
Zie hier en hier.
Een stap in de goede richting impliceert dat het nog lang niet voldoende is. Wat zou jij eigenlijk willen? Dat de telefoon 15 jaar upgrades ondersteunt, maar daardoor wel 50% duurder wordt? Al die oude telefoons blijven ondersteunen is nou eenmaal duur, en hoe ouder, hoe duurder per telefoon. Hoeveel geld zou jij (en men gemiddeld) er extra voor over hebben om hem over 10 jaar nog steeds jaarlijks van updates te voorzien?
Tsja. Samsung kennende rekenen ze dat wel in de prijs door, of mag je een premium fee betalen voor updates buiten een x aantal jaar. Als consument betaal je er sowieso zelf voor.
Lijkt me niet meer dan logisch. Of moeten ze er geld op toeleggen?
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Brammos8515 januari 2024 07:26
Samsung kennende rekenen ze dat wel in de prijs door,
Dat doet elke fabrikant lijkt mij. Het onderhouden van een toestel inclusief het uitbrengen van patches kost nou eenmaal geld. Dat moet ergens van betaald worden.
Toch logisch dat dat doorberekend wordt? Lijkt me ook niet meer dan normaal, de support zal ook ergens van betaald moeten worden. Je moet code onderhouden, testen, mensen ervoor uptodate en beschikbaar houden, er zullen meer kosten bij komen kijken.

Het zijn nu eenmaal bedrijven die hun winat op orde moeten houden, het zijn geen liefdadigheidsinstellingen.

Elke producent rekent dit soort zaken door in de uiteindelijke produktprijs: Niet alleen Samsung, maar ook Apple, Google, Xiaomi, Oppo, etc etc doen dat.
Nee, alles moet altijd gratis beschikbaar zijn, niets mag geld kosten en niemand mag winst draaien. Dat is vandaag de dag de algemene logica toch?

/s
Als jij dan toch liever betaalt om de winsten van Samsung te willen spekken, betaal dan die van mij dan ook even... :+

Je hoeft geen genade te hebben met dit soort bedrijven, hebben ze ook niet met ons. Die kosten voor updates zitten al lang verwerkt in de kost-/aanschafprijs van het toestel. Die heb je al betaald.
Dat is een flinke aanname die je daar doet. Betaal overigens lekker je eigen zooi :)
Samsung kennende? Sorry, wat? Waar heb je het over? Wanneer heeft Samsung ooit geld gevraagd voor Android updates? Wanneer hebben ze ooit de prijs van toestellen verhoogd puur omdat ze meer ondersteuning gaven?
of mag je een premium fee betalen voor updates buiten een x aantal jaar
Op basis van wat kunnen we dat verwachten dan? Je zegt immers 'Samsung kennende', dus dan heb je daar voorbeelden van natuurlijk!
Als consument betaal je er sowieso zelf voor.
Geldt voor alles :Y)
Tja, wie zou het anders moeten betalen? Het lijkt mij sterk dat Apple extra geld moet gaan rekenen zodat Samsung de updates kan blijven uitbrengen.
Geen enkele fabrikant vraagt een fee voor updates voor zover ik weet. Maar laat me raden, je verkiest merken buiten Apple en Samsung want die vragen de hoofdprijs voor een toestel en je gaat liever voor een goedkoop toestel met zogenaamde "zelfde" specs. Niks mis mee hoor, maar die "andere" merken (er zijn uitzonderingen) houden het snel voor gezien wat updates betreft.

Dus inderdaad, je betaald er als consument wel voor ja. Of je betaald de prijs aan de voorkant bij aankoop en kan je jaren plezier hebben van je toestel, of naderhand omdat je toestel (software, certificaten enz) niet meer ondersteunt worden en je een nieuwe moet aanschaffen.
Niks op aan te merken. Goed dat dit een trend aan het worden is.
Niet iedereen koopt elk jaar (of 2) weer een nieuwe telefoon dus langere updates zou zeker een voordeel zijn...
Ook om de ewaste te verminderen...

Nou zit ik gemiddeld op de 2 en een half jaar voor 't toestel verder gaat in een 2de leven..

Ook daarvoor is het fijn als er nog updates zijn.
Ik weet niet of dat een goed iets is eigenlijk.
Met vorige Galaxy S toestellen die ik gehad heb merkte ik na het updaten naar de laatste versie (2 versies na de eerste) dat de telefoon zeer merkbaar trager in gebruik werd.
Eigenlijk hetgene waarvan Apple destijds ook beschuldigd werd alleen vertelde Apple erbij dat ze dat deden om de batterijduur te verlengen en overhitting te voorkomen.
Samsung heeft zo'n statement nooit gemaakt.

Als je telefoon al na 3 jaar merkbaar trager wordt door updates, hoe zit dat dan na 7 jaar updates?
Cry me a river. Als Samsung zijn top lijn aan telefoons niet soepel kan laten lopen na 2 jaar zal ik toch nog maar eens op zoek gaan naar een andere fabrikant. Ik zit hier prima op A14 op een middelmatige chip van 4 jaar geleden.
Zelf heb ik hier ook ervaring mee, al weet ik niet hoeveel echt door een update komt. Nand flash slijt namelijk ook, al gebeurd dat niet opeens.

Wat ik zelf altijd wel merk is dat vlak voor de release van een nieuw toestel de oude toestellen een update krijgen die wat kleine bugs bevat. Ik heb zelf een S23 Utra en sinds de januari update heb ik heel af en toe touchscreen lagg. Dit soort dingen worden meestal later wel weer opgelost maar pas na de releas van het nieuwe toestel. (Maargoed, ik kan ook paranoïde zijn 8)7 )
NAND slijt misschien maar het prestatieverlies met leeftijd is echt miniem.

Maar OS-upgrades en snelheid hebben zo hun wisselwerkingen. Vaak is het toch verstandig om even een factory reset te doen na een volledige OS-upgrade. Er zit toch best veel rotzooit op je telefoon die nooit helemaal goed weg gaat. Dat geldt voor Android en iOS net zo goed als voor Windows. Misschien iets minder.
doet er niet toe. veel mensen vinden een zogenaamd trage telefoon geen enkel probleem. Het is mooi dat dit gebeurt en als je het te traag vindt worden koop je toch lekker een nieuwe... de een vindt een 1060 kaart prima en de ander vindt alles langzemer dan 4090 een drama.
Software wordt gewoon zwaarder met de jaren. Of Samsung zijn chips lager laat klokken kan iedereen met een beetje verstand ervan achterhalen en als dat het geval was, was dat al lang en breed uitgemeten in de nieuws-/social-media. Software wordt nou eenmaal elke generatie zwaarder. Zowel OS als ook apps. Android en zeker OneUI voegen de meeste releases ook een hele bak met features toe (itt iOS tegenwoordig) en wordt er maar zelden iets verwijdert (ook dat doet Apple toch wat vaker).
En dan komt er natuurlijk bij dat het bestwel moeilijk is om die vergelijking zuiver te maken. Je herinnert je je telefoon als sneller. Was ie echt sneller? Heb je dat na een complete reset met een nieuw toestel & matching benchmarks bevestigt?
Zeker een deel van die waarneming komt voort uit het effect dat een nieuwe telefoon een stuk sneller is dan de oude waardoor hij bij vergelijking sneller lijkt. Nu heb je hem een paar jaar in gebruik en ben je gewend aan dat snellere toestel en je hebt niks meer om het tegen af te zetten. Dan oogt ie met de tijd niet zo snel meer.
Daarnaast vermeldt het marketingmateriaal dat Samsung alle AI-functies tot 2025 gratis houdt

Heel benieuwd wat dit betekent. Als daardoor je telefoon een stuk minder bruikbaar wordt, dan kan je wel 7 jaar updates bieden, maar dan ben ik na 1 jaar klaar mee.

Dat AI-feature kan een extra push wellicht zijn om de s24 te verkopen bij launch, maar relatief wordt de s23 hopelijk weer een stuk goedkoper. Waarschijnlijk gaan ze de ai-features niet launched daar :)
Samsung zoekt een nieuw businessmodel. Als iedereen z'n telefoon 50% langer wil gebruiken, moeten de inkomsten ergens anders vandaan komen. Tot nu toe heeft hun eigen stemassistent niet kunnen overtuigen, dus ben benieuwd naar dit initiatief
Yup, de volgende stap in de enshittification. Nu hardware eigenlijk uit-geïnnoveerd is, gaan functies nu achter een betaalmuur zitten. Je koopt hetzelfde toestel, maar voor €20 per maand unlock je extra basic functies. Het begint altijd met eerst een tijdje gratis tot je vastzit in een ecosysteem en dan moet je er opeens voor betalen. Dit is dus waarom ik nooit iets van Samsung met Exynos ga nemen, daar heb je nauwelijks mogelijkheden om uit te wijken.
Ik denk dat dit ook te maken heeft met de komst van AI functies.
Mbt de leaks: klopt het niet dat enkel de s24 ultra de snapdragon krijgt in Europa en de rest de exynos van Samsung?

Edit: ah, er is “vs” aan toegevoegd (of ik had te snel gelezen)

[Reactie gewijzigd door Tweaker2020 op 22 juli 2024 14:58]

Nu nog een koptelefoonpoort, Samsung!
Gelukkig heb je zelfs veel meer op je Samsung telefoon. Je hebt een displaypoort, audiopoort, oplaadpoort, Dex poort, allemaal in een. Ongelofelijk he die techniek tegenwoordig? :+
Haha ja dat zou mooi zijn maar inmiddels is zowat iedereen wel met draadloze oortjes bekend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.