Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat isp's door een rechter gedwongen kunnen worden om klantgegevens, die zij voor de bewaarplicht moeten opslaan, af te staan aan derde partijen, zoals antipiraterijorganisaties.
Aanleiding voor de uitspraak van het Europees Hof was een rechtszaak in Zweden. De zaak draaide om een Ephone-klant die een aantal luisterboeken had gedeeld. Een rechtbank wilde dat de provider Ephone klantgegevens, die isp in het kader van de bewaarplicht opslaat, afstond aan een aantal uitgevers en de Zweedse auteursrechtenwaakhond Antipiratbyrån. De isp weigerde dit en tekende hoger beroep aan die het vervolgens won. Uiteindelijk werd de zaak voorgelegd aan de hoogste Zweedse rechtbank.
Deze rechter vroeg in de zaak advies aan het Europees Hof van Justitie. Het Hof heeft donderdag geoordeeld dat onder bepaalde voorwaarden providers gedwongen kunnen worden om klantgegevens af te staan die ze op basis van de bewaarplicht moeten opslaan, bijvoorbeeld aan copyrighthouders. Normaliter zouden dergelijke gegevens alleen gebruikt mogen worden voor het doel waarvoor deze zijn ingezameld, maar het Europees Hof ziet hier geen directe bezwaren mits er een gerechtelijke toets is. Het Zweeds recht zou de privacy van een internetgebruiker voldoende waarborgen maar bij bijvoorbeeld ernstige copyrightschendingen zouden de gegevens door de isp afgestaan moeten worden.
Door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie worden de gegevens die providers door de bewaarplicht moeten opslaan, ook bereikbaar voor partijen als rechthebbenden en antipiraterijorganisaties. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom stelt dat de bewaarplicht oorspronkelijk bedoeld was voor het opsporen van zware criminaliteit, maar dat de weg nu vrij is gemaakt voor een 'enorme inbreuk' op de privacy.
In Nederland is in de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens ook een bewaarplicht opgelegd aan internet- en telecomproviders. Zij dienen onder andere zes maanden lang ip-adressen van bezochte websites op te slaan, terwijl mobiele nummers een jaar bewaard moeten worden. Bij de invoering van de bewaarplicht op Europees niveau werd bepaald dat de gegevens alleen gebruikt mogen worden bij de bestrijding van 'ernstige misdaad'.