VS willen toegang tot Europese telecomgegevens

Het lijkt erop dat de EU-verplichting tot het bewaren van telecomgegevens nog verder strekkende gevolgen gaat krijgen dan eerder was gedacht, omdat de gegevens mogelijk ook ter beschikking van de Verenigde Staten worden gesteld. In februari van dit jaar werd na felle discussies de EU-richtlijn voor de bewaarplicht van telecomgegevens aangenomen. Een week later vond in Wenen een informele bespreking over justitie- en veiligheidszaken plaats tussen hoge vertegenwoordigers van de VS en de EU. Op deze ontmoeting gaven de vertegenwoordigers van de VS aan ook graag toegang te hebben tot de opgeslagen telecomgegevens. Oostenrijk, destijds EU-voorzitter, gaf aan dat de VS op basis van de bestaande overeenkomsten toegang konden vragen tot de gegevens. De bestaande overeenkomsten houden in dat wanneer de Amerikaanse justitie zaken wil weten over burgers uit een EU-land, zij dit kan vragen aan een openbaar aanklager uit het desbetreffende land. Ook de telecomgegevens zouden op deze manier kunnen worden opgevraagd. De mogelijkheid dat de VS vrijwel onbeperkt toegang zullen krijgen tot de gegevens heeft op Slashdot al tot heftige discussies geleid. Ironisch genoeg is er in de VS zelf woedend gereageerd op de onthulling dat de regering-Bush na de 11 september-aanslagen in het geheim de telefoongegevens van miljoenen Amerikaanse burgers heeft verzameld.

Privacy cartoon

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

14-05-2006 • 16:04

155

Bron: EUobserver

Lees meer

EU-richtlijn bewaarplicht aangenomen
EU-richtlijn bewaarplicht aangenomen Nieuws van 22 februari 2006

Reacties (155)

155
149
82
44
17
44
Wijzig sortering
En hoe veel burgers zouden hiermee ingestemd hebben, moesten ze het eerst aan ons gevraagd hebben??

Ik schat op (bijna) niemand?


BAH, zo beslissen over ons, zonder dat er zelfs iets aan ons gevraagd wordt?
Daar zou een referendum over geweest moeten zijn. Zo'n gevoelig topic pfff...
Anoniem: 173144 @Goidse14 mei 2006 16:16
Een recentelijke poll van de Washington Post liet zien dat 63% van de amerikanen geen moeite heeft met het afluisteren (op grote schaal) van internet en telefoonverkeer. Een grotere poll (ik meen van Gallop) liet zien dat rond de 40% voor was. Het zal dus wel ergens tussenin liggen. Hoe dan ook; veel mensen hebben er geen problemen mee. Die zijn door de overheden op een succesvolle manier overtuigd van de 'strijd' tegen terreur, pedofielen, enzovoorts. Deze mensen beseffen niet hoe groot de inbreuk op onze privacy *al is*. En een soort referendum zou daar ook niet echt bij helpen, want de meeste mensen zullen - zoals altijd - hun schouders ophalen en het toestaan onder het motto 'ik heb toch niks te verbergen'.
Ik heb het hier wel over Europa he. Dat is een totaal andere mentaliteit dan ginder. In Amerika worden de burgers bang gemaakt voor terroristen etc. Ze zijn ook veel concervatiever dan in de EU.

Ik denk dat in de EU veel meer mensen problemen hebben met het inknotten van zijn of haar privacy...
Anoniem: 173144 @Goidse14 mei 2006 16:52
Ik hoop dat je gelijk hebt. Ik woon zelf in een huis met een hoop studenten die ook nog eens erg goed zijn in wat ze doen. Slimme lui. Maar ik heb regelmatig felle discussies met ze over dit soort zaken. Zij vertrouwen de overheid wel, vinden dat afluisteren moet kunnen en zijn er van overtuigd dat ze toch geen geheimen hebben (ondanks dat een van hen pas een leuke brief van de MPAA kreeg). Van de slecht geinformeerde burger kan ik me voorstellen dat hij of zij zijn schouders ophaalt bij dit soort praktijken, maar als zelfs slimme, ingelichte en krant-lezende mensen het een goed idee vinden - waar moet het dan heen? Ik denk dat weinig mensen beseffen hoeveel men eigenlijk kan aftappen. Bezoekers van tech-sites als T.net en Slashdot lijken veel feller te zijn tegen deze praktijken, wellicht omdat ze beter begrijpen hoe eenvoudig het is (of zich meer bewust zijn van wat er allemaal af te tappen is). Maar ik hoop, net als jij, dat dit ook geldt voor een overgroot merendeel van de burgers. Ik merk er echter weinig van in mijn omgeving.

Het is onze taak om te zorgen dat meer mensen beseffen dat dit echt niet kan, en dat we zo langzaam afglijden in een politiestaat.
Zij vertrouwen de overheid wel, vinden dat afluisteren moet kunnen en zijn er van overtuigd dat ze toch geen geheimen hebben

Jah, tot er weer vertouwelijke gegevens op straat komen te liggen. :(
<offtopic>
geen kat die er naar kraait
jouw kat spreekt vreemde talen? ;)
</offtopic>

Je hebt gelijk, de normale burger is compleet onwetend, of zelfs compleet ignorant van de problemen en potentieele gevaren die dergelijke praktijken kunnen opleveren. Als de informatie zo enorm voorhanden is, is het een kwestie van tijd voor iemand er misbruik van maakt.

Dat is ook de hele reden dat de regering nooit blindelings vertrouwd zou mogen worden, en in theorie hebben we daar de 1e en 2e kamer voor. Die kunnen echter helaas ook niet altijd ingrijpen, en de gevolgen zijn voor ons, de burgers.
Gelijk heb je!
Als de staat de informatie niet wilt geven, moeten die enkelingen dat wel doen.

Het allegrootste probleem is niet dat het de burger niets kan schelen, maar dat ze het doodleuk niet weten!
En DAT is net wat moet veranderd worden!

(Zelfde probleem met DRM, geen kat die er naar kraait. Ook doodleuk omdat geen kat er weet van heeft...
zie: http://games.telenet.be/f...hp?t=414185&highlight=DRM )
Het meest gebruikte argument voor - of om niet tegen te zijn zo je wilt - is inderdaad vaak: "maar als je niets te verbergen hebt...".

Ik las deze week op geenstijl erotische passages uit documenten van Ernst Wesselius. Niets schokkends of illegaals, maar ik weet zeker dat hij het liever prive had gehouden.
In de verkeerde handen zou deze officier van justitie dan misschien wel chantabel zijn.
Zonder nu flauwe grappen over incidenten van de laatste tijd te willen maken, weet je dat dit soort informatie voreger of later in de verkeerde handen komt. Dat kunnen niet alleen criminelen bij een officier van justitie zijn, maar ook politieke tegenstanders van een opkomende - in hun ogen al te populaire - politicus.

Dus mijn antwoord is: ik doe niets slechts, maar ik heb wel degelijk genoeg te verbergen.
En mij rijzen dus de weinige haren die ik nog heb ten berge als ik dit nieuws lees.
dat was een uiterst dubieuze poll in de WP, waar een hoop kritiek op is.
Schets een eerlijk beeld over wat de huidige mogelijkheden zijn voor opsporingsdienst, welke gegevens allemaal worden bewaard, wie voor de kosten moeten opdraaien en ik kan me dan niet inbeelden dat ondervraagden dan nog voor afluisterpraktijken zijn.
En hoe veel burgers zouden hiermee ingestemd hebben?

...waarschijnlijk hebben ze een telefonische poll afgeluisterd :o :Y)
In de VS wordt woedend gereageerd op het afluisteren door de Amerikaanse overheid. Hier wordt de data-retention richtlijn bijna geruisloos doorgevoerd. Ik vrees dat de Amerikanen inderdaad gewoon toegang gaan krijgen tot deze gegevens want Big Brother is Big Business, direkt en indirekt. Ik wil niet in Big Brother Land wonen, maar ik heb geen idee waar ik dan heen moet.
Anoniem: 74500 @Rembert14 mei 2006 18:11
Ik wil niet in Big Brother Land wonen
Het volk heeft nog altijd de macht, en als politici hun boekje te buiten gaan, kunnen we ze op het matje roepen en dergelijke wetten doen vernietigen. Kijk maar wat de Fransen teweeg hebben kunnen brengen met hun betogingen tegen de omstreden CPE-wet.

Er is volgens mij nood aan een deftig Europees bestuur, met dus een verkozen regering en een parlement met macht i.p.v. een niet-verkozen commissie en een relatief machteloos parlement zoals we nu hebben. Zo zou Europa als machtsblok ook meer druk kunnen uitoefenen op de VS. In enkele economische kwesties met de VS heeft de EU als blok bv. al zijn gelijk kunnen halen, terwijl bij klachten van landen appart de VS de kritiek naast zich legde.
Jammergenoeg wil niet iedereen vooruit met Europa en kan de VS zijn wil blijven opleggen aan de rest van de wereld... :(
Er is volgens mij nood aan een deftig Europees bestuur, met dus een verkozen regering en een parlement met macht i.p.v. een niet-verkozen commissie en een relatief machteloos parlement zoals we nu hebben.
We waren toch tegen de Europese grondwet?
Anoniem: 74500 @Frank-L15 mei 2006 00:16
Niet iedereen wil zijn eigen regering afstraffen door op een EUROPEES referendum tegen de principes van de eigen regering te stemmen. (btw - ik ben Belg, mss heb ik niet zoveel als Nederlanders te klagen over mijn regering...)
Anoniem: 119473 @Frank-L15 mei 2006 09:39
@Durona: Geloof me, over de Belgische regering valt niet anders dan te klagen!
Anoniem: 79837 @Frank-L16 mei 2006 14:22
sommige nederlandsers stemden bewust tegen de europese grondwet zoals hij er nu staat en die keuze werd niet beinvloed door het huidige bakelende kabinet
Het volk heeft nog altijd de macht, en als politici hun boekje te buiten gaan, kunnen we ze op het matje roepen en dergelijke wetten doen vernietigen.
Ja net zo hard als Brinkhorst werd terug gefloten toen hij per ongeluk toch voor de software patenten stemde.
ja, op het nippertje.
Ik heb de mp3 geluisterd met het betoog, die man zou op staande voet ontslagen moeten zijn.

Het volk heeft veel meer macht en zou daar gebruik van moeten maken.

Amerika stelt zich arrogant op vind ik en heeft helemaal niets te zoeken in die telefoon gegevens, tenzij daar aanleiding voor is.
Controle op die toegang lijkt me dan ook een vereiste.
[/off-topic]
Het volk heeft nog altijd de macht
Die "macht" bestaat eruit dat je eens per 4 jaar naar de stembus mag om op de volgende club idioten te stemmen die jouw belangen vernaggelen...
Fijn die macht, maar het is een wassen neus. Pas op het moment dat er serieuze referenda komen met duidelijke keuzes komen de verhoudingen weer een beetje recht te liggen. Maar aangezien het Haagse zootje te druk is om onze belangen weg te geven aan Europa, zie ik de referenda op termijn wel weer verdwijnen...
[/off-topic]
Anoniem: 74500 @Pietervs14 mei 2006 20:11
Nee, die macht bestaat erin dat we naar Brussel/Den Haag kunnen gaan en de regering daar omver werpen - als er maar genoeg volk op straat komt.
It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried. - Sir Winston Churchill
Anoniem: 49594 @Pietervs15 mei 2006 01:18
Je vergeet een ding,
je kan jezelf namelijk ook verkiesbaar stellen.
Ik ben het volledig met je eens maar ik kan de kritiek volgen die zich druk maakt dat het dan nog verder van mijn bed staat. Helaas werd tijdens het referendum de huidige coalitie afgestraft ipv dat mensen gingen kijken wat de EU nou werkelijk inhoudt.
En voor beide kanten zijn voors en tegens.

Meer ontopic. Walchelijk dit. Gezegend zijn de onwetende..
..
..
tot het moment daar is gekomen dat de regering wel heel erg veel over je weet... en dan is het te laat. ;(
Ik snap niet dat men vraagt of ze toegang mogen hebben. Ze volgen toch al via Echelon/Carnivore en wie weet nog via welke andere projecten wat wij hier in Europa precies doen? Is dit enkel een extra greep in de macht binnen Europa zelf dat de US denkt deze stap te moeten doen of willen ze af van het vage beeld van hunzelf wat ze creeeren door simpel op te geven wat ze willen.
Ik blijf het hoe dan ook een vrij raar principe wat zij erop nahouden. Verder vraag ik me af hoe de Europese wetgeving hierop in springt. Bij mijn weten mogen grote multionationals bv geen gegevens bijhouden en oversturen naar de US. Waarom zou dit dan wel mogen?
austalie of nieuw zeeland :)

met al die ***regels en alle privacy dingen hier in europa denk ik er zelf aan om zodra k klaar ben met studeren ook naar australie ofzo te gaan...
Anoniem: 102020 @DropjesLover14 mei 2006 22:25
nieuw zeeland/australie doen hier al jaren aan mee: http://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON . Lijkt leuk beetje back packen, maar niet bellen/mailen etc als je daar bent!
Anoniem: 170506 14 mei 2006 16:12
Wat is er gebeurt met het briefgeheim? E-Mail is zo langzamerhad toch de opvolger van de reguliere post.

Voortaan mijn E-Mails maar encrypten.
Mail encrypten heeft weinig zin, het zijn juist de verkeersgegevens die worden bewaard en zouden worden aangeboden ter inzage.

Ik heb al een beetje zitten spelen met het idee om een Tor-server te installeren op één van onze internetservers. Als een redelijk percentage van de bevolking daar gebruik van zou maken, is data-retentie zinloos.
Anoniem: 24357 @benoni15 mei 2006 08:49
Tor is inderdaad een heel mooi product. Ik zie er alleen een probleem is wanneer je een end-point bent (dat wil zeggen, vanuit het unoin-routing netwerk geef jij weer plain toegang tot het internet) want dan is al dat verkeer weer zichtbaar en analyseerbaar *vanaf jouw systeem*. Waar men dus jou voor verantwoordelijk houdt.
Met andere woorden: Jij mag bij de rechter komen uitleggen dat dat verkeer ECHT niet van jou is, maar dat dat verkeer is dat uit een anonimizer netwerk komt.
(alleen al die term geeft je een probleem: criminele organisatie???)
Daarom houd ik het bij een tor-node. :Z
de beste kans op ''briefgeheim'' is in deze tijd denk ik daadwerkelijk je brief in een envelop op de post doen.
zelfs die worden sporadisch opengescheurd en netjes in een 'lijkende' envelope gestouwd.
Weet de link alleen niet meer.

Ook verdwijnt er, naast het jatten door medewerkers, post op andere 'duistere' manieren!
dit zullen er maar enkelen zijn t.o.v. massaopslag van email.
Niet om te bitchen, maar ik werk zelf bij de post.. En heb je enig idee hoeveel stukken ik op een dag door m'n handen krijg? Die kan ik echt niet allemaal naar het licht gaan houden hoor... Daarnaast krijg je daar gewoon de kans niet voor, want er zijn stomweg teveel mensen om je heen, en de eventuele sancties zijn bij iedereen bekend.
Wist je trouwens dat enveloppen van normale formaten door de machine gaan? Komt geen mens aan te pas, wordt op huisnummer gesorteerd
Memory cards schieten uit de sorteermachine? Als dat al zo is, dan vind ik dat wel opzet. Grove opzet. Maak die machines dan beter!
Kleine relatief zware objecten in een envelop gaan er dwars doorheen door de G-krachten die er in zo'n machine ontstaan. Langzamer sorteren is ook niet echt handig met de bergen post die er elke dag doorheen moeten.

Dergelijke objecten kan je het beste in een gevouwen stuk dik papier of karton stoppen die zoiets wel kunnen tegenhouden.
Ben op die manier al es een memorycard kwijt geraakt bij de post toen ik die net verkocht had. Stelletje lijers daar, sindsdien gebruik ik koeriers of spreek ik ergens af. Ronduit schandalig...
Dat schijnt een bekend fenomeen te zijn.

Sleutels en memory cards schieten uit de sorteermachine. Er is geen opzet.
@trm0001:
Memory cards schieten uit de sorteermachine? Als dat al zo is, dan vind ik dat wel opzet. Grove opzet. Maak die machines dan beter!
Net als alcomobilisten die met promilage 2 nog rustig in een auto stappen. Als je dan iemand aanrijdt, vind ik dat gewoon opzet.
Verder: probeer maar eens een briefje van 20 euro in een standaard envelop te versturen. Er is dan een in verhouding heel grote kans dat ie niet aankomt. Als je de envelop tegen 't licht houdt, kun je zien of er geld in zit. Sommigen postmedewerkers weten dat ook...
Tuurlijk ze gaan elke envelop tegen het licht houden.
@HennoS:
Volgens mij zijn er technische truukjes zat om te kijken of er een relatief zwaar object in een envelop zit, voordat ie in een supersnelle sorteermachine gaat. Een klein beetje innovatie moet toch wel mogelijk zijn. Maar idd, een beetje zelf logisch nadenken (karton er om heen) is ook nooit weg.
Met een rookvrije werkvloer bijvoorbeeld, was men ook nogal traag bij de post. Er was een vrouw met astma of andere ademhalingsmoeilijkzaamheden die daar werkte, en nog werd roken daar gewoon toegelaten op de werkvloer. Afgezien van de zeer asociale houding van de rokers, mocht de leiding er ook wel eens iets aan doen. Deden ze dus gewoon niet.

@tvdijen:
Ik heb 't een aantal keren aangedurfd geld in een envelop te versturen (ivm ebay). In twee gevallen kwam 't geld niet aan. Verder heb ik nog nooit van mijn leven een envelop verstuurd die niet aankwam. Lukt altijd. Behalve dus als je d'r geld indoet... Ik weet niet hoe precies, maar dat verdwijnt gewoon wél, nu en dan.
word de wereld eigenlijk niet steeds meer verziekt door dat regirinkje daar aan de andere kant van de oceaan... het lijkt er steeds meer op dat de VS echt min of meer alle controle over alles willen hebben.. luister je niet dan krijgt je land van die vreemde regeltjes opgrdrongen (voorbeeld: america maakt staal.. nederland maakte het een tijdje geleden goedkoper dan usshit.. gevolg.. absurd hoge import heffingen van usshit voor het nederlandse staal.. is inmiddels wel weer opgeheven maar toch)

volgens mij gaat die regering echt over zijn nek in de "war on terror" regeltjes.... alles word maar afgeschreven op dat war on terror.. staat niet in het bericht hier, maar wel in de bron: http://euobserver.com/9/21580

een stelling.. stel dat er een provider komt die alle data op zo`n manier gaat beveiligen dat je met de snelste computers er nog jaren over doet om het te decrypten... (zoiets heb je al voor e-mail verkeer dat werkt met sleutels of iets dergelijks) wat gaat usa dan doen?
Anoniem: 69322 @markg8514 mei 2006 18:20
Vragen ze je natuulijk je uitlevering ivm terrorisme of drugs en dan moet je daar een bekentenis afleggen over wat je niet hebt gedaan, anders ga je levenslang de gevanenis in. Krijg je vervolgens een lagere straf, welke als je geluk hebt en het nieuws haalt, in nederland mag uitzitten.

Verder zal een of andere americaanse functionaris aldaar weer promotie krijgen, want ze hebben er toch weer een te pakken gehad...goed werk!

Ik vertrouw die lui voor geen meter meer, da's wel duidelijk!
Ze hebben reeds een license to kill, onvoorwaardelijk mogen ze mensen onder diplomatieke paraplu vermoorden. De nederlandse politie agent heeft geen license to kill, een amerikaanse agent wel.
Ze waren niet voor niets zo nijdig over de komst van PGP. (incl. vervolg producten)
En al helemaal over de rooie toen het buiten de us beschikbaar was.
1984 komt steeds dichterbij, hoewel we er al een tijdje voorbij zijn gegaan. Blijkbaar mogen we dit soort praktijken dan scharen onder "achteruitgang"
Dit soort praktijken heet in de praktijk officieel vooruitgang. De overheden doen volgens zichzelf en het gevolg niets anders dan wat het beste voor de landen en onderdanen is. Alleen als een hele grote groep zijn nek durft uit te steken en hiertegen stappen onderneemt valt het ook moeilijk anders uit te leggen als er zwijgend mee accoord wordt gegaan. Achteruitgang is pas zichtbaar als de zogenaamde vooruitgang gestopt is.
Anoniem: 175160 @Gisae15 mei 2006 09:02
zijn we nu niet in oorlog met Oceanië dan??
Anoniem: 62011 @Gisae14 mei 2006 17:36
Ik hoopt 't.
Heb ik ook eens sex. :P
Anoniem: 134117 14 mei 2006 16:11
Krijgen de Europese landen dan ook toegang tot de Amerikaanse gegevens????

De regering Bush kennende vast niet.... hypocriete bende
Balkenende werkt maar al te graag mee..... :r
Anoniem: 50681 @cc1215 mei 2006 09:35
en waar baseer je dat dan op? Ik ben Balkenende in het hele newsitem niet tegengekomen.
Jaja, dit is democratie!

Het wordt allemaal wel erg *wat zijn de burgers* politiek.

Het hele idee van data retention is belachelijk. Het staat eigenlijk gelijk aan het altijd stalken van iedereen die de straat op gaat en bijhouden wat ze doen.

Wedden dat de VS nog toegang krijgt tot die gegevens ook?
Zoals anderen voor mij stel ik de vraag betreffende wederkerigheid. Verder zou ik graag de gegevens over de telefoongesprekken van G.W. Bush, Dick Cheney en nog een aantal van die (helaas nog niet schuldig bevonden) terroristen en oorlogsmisdadigers willen zien.
Dit is nou precies waarom mensen NEE zeggen tegen de eenwording van europa en de globalisering van de sameleving.
Anoniem: 74500 @mOrPhie14 mei 2006 19:47
Nee, dit soort rotzooi krijg je precies omdat er geen deftige grondwet is, de commissie niet echt verkozen is en het parlement onvoldoende macht heeft.
Indien je Europa weer zou opsplitsen in een hoop kleine staatjes, kan de VS nog meer zijn wil doordrukken.
Lees anders deze reactie op slashdot eens.
Als je ook de subreacties hebt gelezen. Daar staan ook hele goede reacties op.
Zoals:
1. Dat de VS de EU vraagt om de telecomgegevens, is omdat die door de EU verplicht zijn gesteld, terwijl in sommige landen het verzet te groot is en het zonder de EU niet zou zijn ingevoerd.
2. De VS vraagt aan de EU om deze gegevens en de EU stemt er meteen mee in.

Wat in de EU mist, is om plat te zeggen: "een paar stel ballen" :Y)
Ze zeggen op 95% van verzoeken van de VS ja en amen, zonder er (veel) tegenin te gaan. Waarom laten ze de passagierslijsten van de vluchten zien :? Als de EU harder en feller er tegenin was gegaan, had de VS wel teruggekrabbelt. Ookal zijn het nu wat losse staatjes, die samen een vergaande samenwerking hebben, ze hebben toch wel macht. Alleen hebben ze er of geen weet van of ze gebruiken dit niet en maken daardoor de EU zwak ((t.o.v. de VS)).
Daar staat wel een goed idee tussen de reacties, alles uitprinten. En als amerika de gegevens wil sturen we wel een paar containers op :P
precies, die hele EU is een wazige elitaire club die de mening van de burgers totaal niet interessant vindt. Niets democratisch aan die hele bende boeven.
Anoniem: 26653 @mOrPhie14 mei 2006 17:04
Beetje offtopic:

Volgens balkje en consorten waren dat veelal "laag geschoolde, onwetende mensen" die tegen gestemd hadden.

[small]Wat een respect voor een meerderheid van de bevolking[small]
Zijn er met mij nog meer mensen die vinden dat de VS te vaak van andere landen krijgen wat ze willen hebben?

Galileo, telecomgegevens...

Ik dacht dat we als Europa sterk tegen de VS zouden zijn, soort van coöperatieve supermacht... :r
Tsja wat verwacht je dan...als we kennelijk geen Europese Grondwet willen hebben, vergeet dan ook maar een Europese supermacht. Zonder een overkoepelend orgaan dat toeziet op naleving van europese afspraken en hiertoe ook de juridische middelen krijgt, kan men in europa geen vuist maken tegen de VS.
als we kennelijk geen Europese Grondwet willen hebben
Sorry, het gaat hier een beetje offtopic, maar ik denk dat heel veel mensen best wel een Europese grondwet hadden gewild, maar dan een solide basiswet en geen halfgare stamppot van bijeengeraapte politieke akkoorden waarvan deels de houdbaarheidsdatum al was verstreken.
Ken jij mensen die uberhaupt iets van die grondwet wisten? Hier is ie afgewezen omdat we op die manier Bakellende hebben kunnen naaien voor z'n wanbeleid...
Absoluut, de VS is dan ook sterk tegen een Europese Unie, want zolang de europese landen verdeeld zijn kan de VS veel invloed uitoefenen op alle kleine landen hier.
En dan heb je van die sukkels die beweren dat we niet meer "onafhankelijk" kunnen zijn als we de EU Grondwet ondertekenen... nu blijven we gewoon marionetten van de VS!
Ehm, het is een verzinsel dat de VS tegen een Europese Unie zou zijn 'omdat het makkelijker is om invloed uit te oefenen op de verdeelde landen'. Als je goed kijkt naar de berichten (zoals dit topic) zie je dat de VS nog nooit zo makkelijk hun wensen op een dienblaadje gepresenteerd heeft gekregen als sinds er een Europese Unie is.

De VS was echt niet naar alle Europese landen apart gekomen om toegang tot die gegevens te vragen, maar nu ze onder 1 noemer te bereiken zijn is de toegang tot bewaarplicht binnen no-time geregeld.

Hell, zonder een Europese Unie was er niet eens een bewaarplicht geweest!

offtopic:
Al die zinloze anti-terreurregelingen kosten alleen maar geld en vrijheid. Geld waarmee ook research naar bijv. geneesmiddelen zou kunnen gebeuren, dan zouden er meer mensen geholpen worden dan die paar slachtoffers van terrorisme die er zijn (afgezien dat dat er in NL 0 zijn!).
precies wat is de reik weidte van een massa vernietigings bom op dit moment?
:D
Daar ben ik het niet mee eens: denk je nou echt dat we met een Europese grondwet Amerika niet zijn zin hadden gegeven?
De VS kan Galileo ook afsluiten, door een verdrag met de EU.
De vs kan/mag alles

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.