Het Europees Parlement heeft vandaag met 397 stemmen voor, 197 tegen en 30 onthoudingen, ingestemd met de bewaarplicht van telecommunicatiegegevens. Vanaf juli 2007 moeten alle lidstaten gegevens van telefoon-, e-mail en internetverkeer voor minimaal 6 en maximaal 24 maanden opslaan. Ook de locatiegegevens van mobiele telefoons moeten worden bewaard. De maximale bewaartermijn kan, indien de Europese Commissie er mee instemt, worden verlengd. Ierland heeft momenteel een bewaartermijn van drie jaar, Polen wil er zelfs een van vijftien jaar invoeren. De lidstaten zullen zelf mogen beslissen of ook gegevens van mislukte oproepen moeten worden bijgehouden, en mogen eventueel invoering van de bewaarplicht uitstellen tot eind 2008.
Alleen de gegevens over wie met wie belt of mailt moeten worden bewaard, de inhoud van gesprekken of mails niet. Het persbericht van het EP zegt het niet expliciet, maar waarschijnlijk moet ook worden bijgehouden welke webpagina's iedereen bezoekt. De gegevens mogen worden gebruikt bij de bestrijding van 'ernstige misdaad'. Wat daaronder valt mogen de lidstaten zelf vaststellen, maar zij moeten hierbij rekening houden met de definitie ervan die bij het Europees Arrestatiebevel is gegeven. De gegevens dienen te beschikking te staan van 'bevoegde nationale autoriteiten', waarvan de lidstaten zelf kunnen bepalen wie dat zijn. Onafhankelijke instanties moeten toezicht houden op het gebruik van de gegevens.
Vooral internetproviders hebben grote bezwaren tegen de bewaarplicht, omdat zij nu veel meer gegevens moeten gaan opslaan dan ze voorheen deden. De burgerrechtencommissie van het EP wilde dan ook dat de providers en telecombedrijven de kosten volledig vergoed zouden krijgen, maar het parlement wees dit verzoek af. Na de stemming van vandaag is de bewaarplicht definitief een feit. De tegenstanders kunnen niets meer doen om de invoering nog tegen te gaan.