Donner: 'Internetgegevens centraal opslaan'

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de minister van Justitie voor om de internetgegevens op een centrale plaats op te slaan om zo de kosten voor providers te drukken. Alle vergaarde digitale informatie zal worden ondergebracht bij het CIOT, waar nu ook al de gegevens van gebruikers van telefoondiensten zijn opgeslagen. Het voordeel van deze oplossing is volgens minister Donner dat internetaanbieders geen extra verplichtingen hebben dan enkel het beschikbaar stellen van hun gegevens. Het CIOT zal dan de gegevens opslaan en indexeren voor gebruik door de autoriteiten.

Eye - Christian symbologyHet kostenplaatje is een van de belangrijkste bezwaren die de ISP's hebben tegen de bewaarplicht. Maar veel bedrijven zijn van mening dat dit ook het recht op privacy schendt. Het ISPO, een overleg van verschillende internetaanbieders die standpunten formuleren over politieke beslissingen over het internetgebruik, zet daarom zijn vraagtekens bij de beveiliging van de toegang tot de centrale database bij het CIOT. Vandaag en morgen zal op Europees niveau vergaderd worden over de richtlijnen voor het controleren van telecommunicatie en internetgedrag binnen Europa.

Door Bart Veldstra

Freelance Nieuwsposter

07-09-2005 • 14:59

169 Linkedin

Lees meer

EU-richtlijn bewaarplicht aangenomen Nieuws van 22 februari 2006
ISPO vraagt om herziening bewaarplicht Nieuws van 6 september 2005

Reacties (169)

169
165
72
26
8
65
Wijzig sortering
Dit vind ik langzamerhand echt te ver gaan. Wat als deze gegevens (de database) gekraakt wordt? Al maar dan ook echt alle gegevens van iemand komen op straat te liggen inclusief creditcard gegevens, website bezoek enzovoort. De mogelijkheden voor iemand die geinteresseerd is in dit soort gegevens zijn vrijwel oneindig.

Daarnaast ook nog de Big Brother achtige verschijnselen doen mij dan ook met grote argusogen naar dit (vrij Amerikaans) project kijken. De Amerikanen willen hun DNS servers ook al niet afstaan aan een onafhankelijke organisatie.
ach voordat er ook maar 1 query is uitgevoerd op deze database van weet ik hoeveel terabyte dan zijn we ook al weer een paar jaar verder ;)
Het gaat om de verkeersgegevens en _NIET_ om de verstuurde data. Verkeersgegevens zijn dus wie mailde met wie en op welk tijdstip en vanaf welk IPadres en ipadres x maakt op tijdstip i verbinding met een ipadres y en ipadres x hoort op tijdstip i bij persoon z.
Creditcard-gegevens? Het systeem zou voor zover ik weet alleen de pagina's die je bezoekt gaan registreren... dus tenzij er creditcardgegevens in iets als een querystring ofzo worden meegestuurd (in welk geval je sowieso als klant van zo'n website al dom bezig bent als je dat weet en *toch* nog daar een betaling doet), worden creditcard gegevens niet zomaar opgeslagen.

Ik neem sowieso aan dat de overheid niet zomaar allerlei encrypted gegevens gaat zitten decrypten, dus voorlopig volstaat het toch nog wel als we gewoon alle internet sites beveiligen met certificaten met een 256-bits key? :)
Ah, dus in plaats van bij elke ISP in te breken om zo privacy gevoelige meuk te verkrijgen hoeft dat nu nog maar op 1 centrale server :+
nee... weet je wie hier toegang tot krijgt? bv IB-groep, de gemeente, de belastingdienst, IND dit soort instanties. zeker weten dat dit soort overheden absoluut geen enkele vorm van bescherming kent. sterker nog ik denk als ik naar een gemeente figuur bel met 'ik ben die en die IT'er er is een klein probleem ik moet even uw inlog-gegevens weten' dat ze deze zo geven en dat jij zo lekker in een database kan liggen neuzen. ik word hier zo nerveus van als ik zie ongelooflijk slordig men met gegevens omgaat in Nederland. en het mooie is als een bedrijf en zeker een persoon perongeluk gegevens op straat gooit dan kan de overheid oei en aai zeggen en krijgen ze met een beetje geluk een dikke bekeuring maar als de overheid het doet... tsja.. fouten zijn menselijk. ronduit walgelijk
Lees ff zijn post goed: Hij zei in breken en niet toegang krijgen! dat is een heel groot verschil naar mijn idee!
Wat is het vershil tussen: een ROOT-kit of Social Engineering? Beiden geven toegang tot een systeem waar je niets te zoeken hebt, klein voorbeeld: Peter R. de Vries heeft ook van die mannetjes in dienst die overal 'kennissen' hebben, weten ze binnen no-time bij welke verzekering je zit en achterhalen op die manier je huidige adres.
Is ook makkelijk voor terroristen: met één bom alle informatie weg.

edit: oeps dubbelpost :o
Hmm, donner wat een geweldige vent.
Donner drijft in zijn eentje de researh vabn database techniek en internet techniek aan tot state of the art. Petje af.

Een kleine berekening leert het volgende:
Zie de xs4all teller van hun internet verkeer gelogd sinds

5 september 2005
http://www.xs4all.nl/bewaarplicht/

ik denk dat we voor drie dagen ongeveer het volgende kunnen verwachten.
in 3 dagen tijd ongeveer 650 Tbyte aan data.
voor een half jaar is dit ongeveer:120 Peta byte aan data
En dat alleen voor de 200000 abonnees die XS4all. heeft.
als je zegt dat 50% van de europeanen een internet aansluiteing hebben ( inclusief bedrijven).
dan kom je voor een half jaar en 225 miljoen aansluitingen uit op 135 Exa Byte aan gegevens.
Om dit in een linear adressspace te kunnen adresseren zal je 2^72 bits nodig hebben , en dat is toch de voglende generatie computers, en dat is dus in de komende 5 -10 jaar niet in zicht, er wordt net overgestapt op 64 bits processoren). we kunnen ook verwachten dat het data verkeer alleen maar toe zal nemen in deze periode, dus je blijft met je storage lekker achter de feiten aan lopen. Overigens wil is die queries niet gaan draaien, want daar zal je met de huidige generatie aan computers een mensenleven voor nodig hebben.
( oh ja == 270 Miljoen 500GB HD's a 90Miljard euro's ik denk wel dat je korting by hitachi kan krijgen ';) en dan hebben we het niet over de enorme diskarrays die ontstaan voor het wegzetten van deze schijven, laatstaan dat je waarschijnlijk alles raid 5 wilt uitvoeren, En nu draai ik nog even lekker door , want in een raid 5 config heb je dan ongeveer 1 miljard disks draaien als een disk een MBTF van 1.2 Miljoen uur heeft ( Western digital spec), valt er per uur 834 disk uit. :) Als het verwisselen van een disk 10 minuten duurt dan heb 417 FTE die in drie shifts werken om iedere kapotte disk te vervangen.
Per jaar worden er zo dan zo'n 8 miljoen disks vervangen.wat aan onderhoud dus ook weer 2.4 miljard gaat kosten.) Mooie kostenpost voor de maatschappij zou ik zeggen


Conclusie: Donner your a champion amongst men, dankzij jouw kunnen we binnenkort hopelijk serieus gamen.(Realtime door een fotorealistische omgeving bewegen).

Verhaal loopt wel een beetje mank op de volgende punten.
1. XS4all. meet al het verkeer, men wilt alleen de connecties loggen, dit is beduidend minder data.
2. nederland zit in de top 10 qua internet gebruik, verwachting is dat dit voor de rest van europa minder is.
3. de cijfers bevatten naast prive accoutns ook zakelijke accounts ( deze zullen denk ik relatief gezien een groot gedeelte van de internetbanbreedte opsnoepen).
4. de cijfers zijn doordeweeks gemeten , het kan zijn dat weeeken verkeer dramatisch anders is.
5. om dit nog enigsizns te doen met huidige technologie zal je decentraal moeten werken in clusters.
Aan de andere kant:

1. jouw berekening gaat *alleen* over XS4All... hoeveel andere providers hebben we nog in Nederland?

2. de rest van Europa boeit op dit moment nog niet eens, 't gaat hier om een besluit in Nederland, door een Nederlandse minister over Nederlandse internet-gebruikers. Brussel (Europa) staat hier nog helemaal buiten, want daar lopen nog 2 centrale discussies over de bewaarplicht van internet-verkeer, die geloof ik al behoorlijk verschillen van wat Donner hier loopt te roepen.

3. de zakelijke accounts moeten natuurlijk net zo hard gemonitord worden, want als de NL overheid dat eruit zou gaan filteren, zou ik natuurlijk simpelweg op m'n werk even iets gaan lopen Googlen over het maken van bommen ofzo :)

4. in de weekenden heb je alleen maar MEER internet verkeer

5. dat lijkt mij ook ja... volgens mij komt het neer op een infrastructuur waar grote jongens als Google met hun enorme server-park jaloers op zouden worden.

En dan nog; deel de getallen in je berekening eens grofweg door een factor 100 (geen idee of de verhouding dataverkeer vs. grootte van adressering zo is, maar lijkt me een aardige). Dan kom je nog steeds uit op een veel te grote investering qua infrastructuur, hardware, mensen etc. om het economisch haalbaar te maken...
:).
1. Helemaal waar ik meen me te herrinneren dat er 7.5 miljoen internet gebruikers in nederland zijn ( xs4all heeft hier maar 200.000 van).
2. klopt helemaal nederland moet echter hier kennelijk weer de kop afbijten, en de rest zal ongetwijfeld volgen.
3. Ik denk dat de overheid met zakelijke accounts iets anders om zal gaan, want ik denk niet dat grote bedrijven het op prijs zal stellen dat hun netwerk verkeer gemonitort wordt, daarentegen hebben de echte grote bedrijven vaak hun eigne private netwerk. Edoch ik denk dat de overheid een protocol in zal stellen wat door derden gekeurd zal worden, in het protocol zal blijken dat bederijven verpicht zijn te voldoen aan bepaalde audits op het verkeer. en communicaite naar bepaalde netten zal moeten melden in ruil voor beperkte privacy.
4. laten we kijken wat de teller van XS4all doet na 7 dagen, en dan nog een extrapolatie los laten, dit keer alleen voor nederland.

5. ja de infrastructuur die daar voor nodig zal zijn is zeker nog minstens een generatie verwijderdt, met de huidige generatie zal het gewoonweg te duur worden, financieel niet realistisch om te realiseren.

dat laatste over adressering is redelijk makkelijk te achterhalen. tis echter minder dan een factor 100 en het hangt er van af op welk niveau je het doet.
als je het op packet niveau doet. { hmm ik zie nu dat ik mijn uitgeleeende netwerk boeken niet terug gekregen heb.....}, goed maar is uit te zoeken.

Als er behoefte aan is kunnen we over een week wellicht een serieuzere schatting maken.
edoch het zal een aardige investering vormen.
Een tcp/ip pakket heeft minimaal 44 bytes aan headers, waarvan 20 voor ip, wat strikt genomen genoeg is. Een korte analyse van een stuk of 20 pakketen levert een gemiddelde grootte op van 53.6 bytes, waarvan 20 van IP.
Het is nu zo'n 7 dagen verder.
Een ruwe extrapolatie naar vannacht zal ongeveer uitkomen op 2,75 miljoen CD's.
Dan zitten we dus op zo'n 850 TB per 3 dagen (waar eerst dus op 650TB uit was gekomen)
Dit is de hoeveelheid van de pakketten, die gemiddeld zo'n 630 Bytes groot zijn. Zoals RedLizard aangeeft zou je dus op zo'n factor 10 lager uit komen voor alleen de verkeersinfo.
Dus anders bekeken zit je voor een factortje 10 extra aan opslag al het internet-verkeer te loggen (binnen NL)

Maar goed, de opslag capaciteit die Donner graag wil is zo'n van zo'n 2.75 miljoen CD's per week aan internet verkeer, de headers. Oftewel zo'n 8% daarvan.
Dat is dus zo'n 22 TB per dag, oftewel minder dan 100 300GB hdd's per dag... voor het verkeer van XS4all.
Dat is ongeveer 6% van de markt, dus zo'n 1200-1500 300 GB hdd's per dag.
mod parent up

briljante analyse flossed :D
als ik terrorist zou zijn... weet ik al wat mijn eerste doel zou zijn! ;)
Anoniem: 129948
@beany7 september 2005 15:42
Effe voor de volledigheid!


http://www.xs4all.nl/nieuws/bericht.php?id=671


En alle tweakers meedoen he!
Waarom?

Ik vind het een goed plan. De kosten moeten beter verdeeld worden, da's waar, maar voor mijn privacy ben ik niet bang.
Is dat zo peewee1979? Jouw privacy wordt niet geschaadt door het verzamelen van irrelevante gegevens door "onbetrouwbare" derden?

Wil je dan even vermelden hoe vaak je naar de wc gaat? Wat je daar het vaakst doet? Poepen of plassen? En als je poept, is het dan hard of zacht?

Wat? Daar heb ik niks mee nodig? Waarom is het dan wel ok, als "de regering" al jouw a-criminele internetactiviteiten logt? Wat hebben ze daar aan?

Criminele organisaties gebruiken toch sterke encryptie, dus dat verkeer kunnen ze niet tracken.
Vreemde is dat niet alle telefoon gesprekken opgenomen worden alleen waar je heen gebeld hebt enzo.
Maar ze willen dan wel alle data opslaan beetje vreemd gaat mij iets te ver. Straks wordt er stiekem een wet ingevoerd die kijkt of je via je internet verbinding over donner chat ofzo en dat wordt je huis leeggemaakt:S

Dit gaat toch echt te ver alle data opslaan is belachelijk.
Ook erg duur ook al betaald de regering iets betalen wij dat gewoon dus dat geld had ook naar zorg of opleidingen kunnen gaan. Maar ze betalen niet alles want de data verplaatsen naar een centraal data center kost ook enorm veel je moet dan per verbinding extra bandbreedte hebben om de data die de verbinding verplaatst opslaat en dan kopieren naar het data center moeten ze dus nog steeds alles dubbel hebben.

Laat die terroristen maar hun gang gaan dit is te erg.
En het helpt toch weinig tegen terroristen die spreken gewoon af bij elkaar thuis en sluiten de bommen aan.
Die gebruiken dan geen internet meer.

Het is inderdaad een truuk om controle over internet te krijgen en dat er door te drukken via terrorisme.
Waarom? Simpel. We hebben nu een vrij redelijke overheid met een redelijk democratisch gehalte. Het kan veel beter, maar ook veel slechter. Zo is bijvoorbeeld de gang van zaken om juist dit voorstel alles behalve democratisch geregeld, zelfs het Europees Parlement krijgt er nog geen vinger tussen stomweg omdat de Europese ministers van justitie van mening zijn dat de besluitvorming hierover in 'zuil 3' valt, ofwel buiten de invloedssfeer van het EP. Ook onze eigen minister Donner onttrekt zich van de democratische invloedssfeer door zich met zijn besluitvorming niet te houden aan hetgeen de Kamer hem heeft opgelegd in deze. We komen dus met zijn allen voor voldongen feiten te staan.
Dit proces zien we gebeuren met steeds meer zaken (anyone softwarepatenten? anyone cryptografie?).

Het is zeker niet ondenkbaar dat onze of andere overheden naar een bedenkelijk nivo zakken. In de VS heeft het rond de 40-er jaren niet veel gescheeld of er zat een dictator als president. We hebben gezien wat er in Oost Europa is gebeurd en we zien gewoon in eigen huis wat er gebeurt rondom Donner.

Je moet de mogelijkheid hebben om het overheidsapparaat kritisch te bekijken, om kritische opmerkingen te maken, om eens een gekke kant op te brainen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je kritische blik direkt de aandacht trekt van een AIVD oid. Ik ben behoorlijk maatschappij kritisch en probeer zelf na te denken zonder dat alles me voorgekouwd wordt door de politiek. Ik uit dat ook op Internet (bv. hier), met als gevolg dat ik al vrij vaak (= meerdere malen per jaar) word benaderd door geheime dienst medewerkers - hoe je die herkent? Daar word je steeds handiger in.

Het centraal opslaan van internet gegevens ontrekt het gebruik van deze gegevens aan de controle die we als maatschappij hierop kunnen hebben: wie hebben toegang tot deze gegevens? Wie controleert dat? Wanneer mag een AIVD gebruik maken van deze gegevens? En wanneer justitie? Welke queries mogen er wel/niet worden losgelaten? Wat gebeurt er met de profielen die al dan niet automatisch worden gegenereerd. Heb je als burger recht op inzage in je eigen profiel, op basis van de privacy wetgeving dan wel wet openbaar bestuur? Kun je bezwaar aantekenen bij de beheerders van deze database dat jouw gegevens worden opgeslagen (dat zou moeten kunnen volgens de wet persoonsgegevens) enz. enz. enz.

Ik zie op dit moment weinig problemen met de centrale opslag (behalve dat ik het ronduit onzin vind) maar wat gebeurt er in de toekomst mee? En wat is het effect? En is het effect de moeite, de inbreuk in de privacy en de beperking van de vrijheid waard? Die ene naieve pedo die ze ermee op kunnen sporen, kunnen ze vast ook op andere, goedkopere, manieren opsporen. Echte terroristen vind je hier echt niet mee.

Dus daarom: tekenen die petitie. Elke stap die maar neigt richting politiestaat, hoe klein dan ook, moet je heel kritisch bekijken. En ik denk dat met veel tweakers heel goed inzien wat de gevolgen kunnen zijn (als ze een beetje politiek onderlegd / geinteresseerd zijn), stomweg omdat ze logisch verbanden leggen.

En ja, misschien wordt het gezien als 'staatsondermijnend'. Ik ben er geen voorstander van dat een staat dergelijke informatie vergaart. Kijk eens naar de filmserie Quidam Quidam van de VPRO (quidam.vpro.nl). Toen die uitgezonden werd, leek alles nog de onmogelijke toekomst. Nu blijkt al veel uitgekomen. Eng.
MrSpacely_ : Volgens mij 'kan' je gewoon simpelweg niet alle data opslaan..
Dan krijg je een soort copy van het gehele internet.
Naar mijn weten wordt als jij naar www.cheap-uranium.com gaat alleen opgeslagen dat jij op www.cheap-uranium.com geweest bent, en echt niet de gehele inhoud van die website. download je vervoglens www.cheap-uranium.com/howtobuildabomb.wmv dan kan die wmv best een gelekte slaapkamerpornofilm van britney spears zijn maar ze denken heel wat anders.

Dat is hoe is dacht dat het zou gaan hoor..
Dus als je op www.dikketieten.nl een filmpje download dat hugejugs.wmv heet maar wat laat zien hoe je from scratch een atoombom in mekaar zet dan heb je dus helemaal geen problemen...

Het is de regering.. die openen word, excel en powerpoint, en msn kennen ze alleen van hun kinderen... Ze hebben gewoon geen idee waar ze mee bezig zijn..
Echt niet meedoen! Dan staat je naam onder die staatsondermijnende activiteit van XS4ALL. Wanneer die wet erdoorheen komt, zijn de mensen die die actie ondertekend hebben de eerste die onderzocht zullen worden op activiteiten die de belangen van de staat schaden. Beetje terreur zaaien door die XS4ALL actie te steunen lijkt me een goeie aanklacht.

:)
Nou nee, als ik terrorist was en ik wil mensen doodsbang maken(daar komt de naam terrorist vandaan).
Dan kies ik een ander doel, dan iets wat een klein gedeelte van de bevolking erg prettig vind en het merendeel geen bal kan schelen.
Als jij terrorist was, zou jij dan dat datacenter heel laten met alle gegevens van jouw operationele cel?
Ach neen man, die datacenter heeft alleen een chatlog van jou op IRC en alle tweakers' laatste aankopen bij bol.com...

(joke)

effe serieus, volgens mij is die donner niet goed op de hoogte, terreur gelinked activiteit zal je niet echt met zulks datacenter kunnen bevechten, vaak zijn die sites in het verwegistan geregistreerd en kan je emt je datacenter weinig opschieten. Neen, ze moeten gewoon de propaganda oorlog zien te winnen door campagnes tegen extremisme te financieren die uitgaan niet van de overheid van vanuit de grassroots van de bevolking. Repressief optreden tegen het internet werkt niet, althans niet zonder de westerse vrijheden te schrappen. Als Donner dat wil bereiken dan is er meer in dit land mis dan een homepage van Ali-bin-bommenwerper....
Ik dacht dat het nu wel redelijk bekend was dat de overheden die zgn. "war on terror" alleen maar misbruiken om zonder teveel tegenspraak ff die wetten erdoor te drukken die ons langzaam van onze rechten beroven. In de naam van volksvertegenwoordiging nog wel...

En dan vragen ze zich af waarom mensen steeds minder vertrouwen in de politiek hebben, omdat die zich steeds meer/duidelijker voor het karretje van grote bedrijven en de Amerikaanse regering laten spannen, dat lijkt me voordehandliggend.
Dit is weer een typisch geval van buitenproportioneel overheidsingrijpen.

Bij elke maatregel of wet die wordt behandeld moeten de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

In dit geval zijn de voordelen, namelijk eventueel in die berg data tegen terroristen oplopen, uiterst karig, en zijn de nadelen, namelijk dat de hele bevolking in het vervolg nul komma niks meer aan privacy heeft, van een stalinistische grofheid.

Dat ik bang ben dat dit soort gekkigheid in het NL van 2005 er no doorheen gejast kan worden ook, komt puur door het treurige feit dat onze politici door en door corrupt en/of incompetent zijn. Ik hoop dat ik het mis heb. Als dit er door komt, zullen het heus niet alleen terroristen zijn die dat ding op willen blazen.

Die Donner is nou echt het type dat in 40-45 doodleuk volledig gecollaboreerd zou hebben met de bezetters. Dat is geen steek oder de gordel, dat is doodgewoon waar. Kijk maar waarmee hij keer op keer mee aan komt.
Die man is niet goed bij zijn hoofd.
Terroristen zijn juist afhankelijk van het internet.
Ze communiceren o.a. via laptopjes..
SWINX: godallemachtig.. jij kijkt echt te veel films....
Dan kies ik een ander doel, dan iets wat een klein gedeelte van de bevolking erg prettig vind en het merendeel geen bal kan schelen.
De Tweede Kamer? :+
Ook DAT kan wel eens op te veel steun van de bevolking rekenen! Eindelijk van die regering af die onze vrijheden probeert in te perken. Dat is geen terreur meer maar een bevrijdingsslag!
Jij wilt zeker het griekse model?
Gewoon die kamer voor 4 jaar vullen met 'normale' burgers die uitgeloot worden?

Dat zou best wel humor zijn. En scheelt vast een boel wazige ideeen.

Maar wat willen ze in godesnaam met al die informatie? Willen ze die als het ze uitkomt ook achterhouden zoals het pas geleden nog op het nieuws was? De nederlandse justitie heeft wat dat betreft niet haar beste beurt gemaakt en die moeten wij dan met onze prive gegevens toevertrouwen?

Als ze nou gewoon alleen verdachte mensen gaan tracken zou dat een hele hoop uitzoekwerk schelen. Dat doen ze nu al en zover ik weet maken ze daar nog veels te weinig gebruik van. En dan alleen nog voor 'gewone' misdrijven.
Anoniem: 122747
@beany7 september 2005 18:44
Het zou wel een leuk extra doel zijn voor als ik de moderne samenleving binnen Nederland en een klein stukje van Europa ten onder zou willen laten gaan; naast natuurlijk de Amsterdam Exchange en De Bunker in Apeldoorn }>
neej nou word ie even lekker. Zo kunnen ze je wel even vervolgen etc etc. Gewoon weer een omweg om illegale zooi te stoppen... en brein te helpen....
En wat is je probleem er mee dat ze illegale activiteiten willen stoppen? Volgens mij is dat juist een goede zaak en zou een economie beter lopen zonder illegale activiteiten...

Maar met centraal oplsaan van wat ik doe en laat op het internet is belachelijk, ze kunnen me zo toch zondser goede reden toch ook niet schaduwen?? Dat ze eerst maar met verdenkingen komen voordat ze mijn gegevens aftappen. Op de telefoon moet toch ook eerst toestemming verkregen worden...
Wat is illegaal? En wie bepaalt dat? Het feit of iets illegaal is , is afhankelijk van de beoordelaar en de tijd (dingen die vroeger niet mochten, mogen nu wel of omgekeerd).

Gaan we uit van alles wat in de VS illegaal is? Daar zijn ze een heel stuk strenger en kun je zelfs in de cel gegooid worden voor dingen die je hier in Nederland voor onmgelijk houdt. Maar ja, dáár mag je weer wel een machine geweer kopen.....
Ik zit er inderdaad ook zomaar aan te denken. Ik kan me trouwens ook moeilijk voorstellen dat men AL het internetverkeer kan loggen wat er rondgaat bij al die providers. Dat wordt een ontzettend grote database met gegevens. Vooral als de providers meerdere maanden moeten loggen.
Dat ze eerst maar met verdenkingen komen voordat ze mijn gegevens aftappen. Op de telefoon moet toch ook eerst toestemming verkregen worden...
Wake up! Al jaren worden zonder toestemming verkeers gegevens van je telefoon opgeslagen voor datamining.
Men wil ook de verkeersgegevens van je I-net verbinding hebben voor surveillance.

Het grappige is dat verkeersgegevens [hoelang je met welk nummer telefoneert, welke sites je bezoekt, met welke IP's je in contact staat] helemaal geen verkeersgegevens zijn. Je kan er allerlei persoonlijke voorkeuren, sociale netwerken en andere gewoontes uit afleiden..

Voor het analyseren van deze gegevens is geen toestemming nodig. De regering vind iedereen verdacht.
Anoniem: 120859
@RwD7 september 2005 15:19
Zonder illegale activiteiten zou niemand ooit van photoshop gehoord hebben, nog zouden er inmiddels zoveel gebruikers (legale betalende) zijn geweest.

Verder ben ik het compleet met je eens.
wat een onzin brabbel je nou weer.. dan zouden er waarschijnlijk juist MEER betalende gebruikers zijn, want zoveel varianten voor photoshop zijn er niet, dus uiteindelijk zou men dan toch wel juist bij photoshop komen, en veel mensen komen eraan doordat ze bladen/websites lezen en niet omdat ze het downloaden (wat trouwens dus ook in nederland verboden is want het is software)..
en wat nou als ze de stichting thuiskopie een lijstje sturen met wie de bestel-pagina's van bijv een Belgische webshop bezocht heeft?
Ontduiken van de heffingen zullen ze ook wel als illegaal aanmerken (terwijl dat helemaal niet zo zeker is ivm vrij verkeer van goederen enzo)

en stel jij bent een keertje of wat met een terrorist aan het p2p-en geweest (linux-distro via bittorrent ofzo) dan mag je ineens gaan lopen uitleggen wat je met hem te bespreken had.
leuk, dan download je bijvoorbeeld photoshop en bezoek je daarna adobe.nl om de authoriteiten rustig te houden :P
Moeten ze eerst maar eens even de prijzen omlaag gooien.... Ik koop zat games die ik leuk en goed vind. Maar ik ga niet een spel kopen en dan even uitproberen.... Dat is mij veels te duur. Stel dat ie niet leuk is.
Illegale activiteiten stoppen vinnik best, mijn privacy scheden door mal mijn telefoon & dataverkeer af te tappen vinnik een stuk minder....
dit gaat om de bestrijding van terrorisme etc - hoewel je je vraagtekens kan zetten bij het nut de opslag hiertegen - en niet om info voor particuliere organisaties zoals brein te verzamelen. bovendien zal er enkel worden bijgehouden wie contact met wie heeft, niet welke data er daadwerkelijk over de lijn gaat.
Neem maar aan dat ongewenste elementen toegang kunnen krijgen tot deze centraal opgeslagen verkeersinformatie. Terroristen kunnen daar leuke aanvullende informatie vinden. Roddelbladen zullen daar "interessante leads" kunnen vinden. Criminelen kunnen zo (deels) uitzoeken wat concurrenten doen of waarmee de opsporingsinstaties bezig zijn. Hoe nuttiger zo'n database is voor opsporing, des te gevoeliger word deze voor misbruik.
Opslag van IP gegevens is dus:
1. makkelijk te omzeilen
2. een interessant doelwit voor misbruik
3. een verspilling van opsporingsinspanningen
4. een kwalijke aantasting van burgerrechten tegenover de overheid
5. een heel duur opslagsysteem

De overheid wil dus heel veel belastinggeld uitgeven voor een systeem met uitsluitend negatieve aspecten. Schande dat daar nog steeds over gediscussieerd wordt!
Het nadeel van een dergelijke centrale opslag is dat je de beveiliging van die gegevens overlaat aan de overheid. Die heeft al eerder bewezen niet heel erg voorzichtig met gevoelige gegevens om te springen.
Dat Stichting thuiskopie en Brein op een gegeven moment bij die gegevens zouden kunnen komen lijkt me dus niet echt onwaarschijnlijk in de praktijk.
Dit vind ik eigenlijk nog veel enger dan het decentraal oplossen, met zo'n enorme database hebben de overheden direct toegang tot ALLE verkeersgegevens binnen de EU dataminen en het zoeken naar patronen zal dus direct mogelijk zijn. Op deze manier kan de overheid per direct 'big brother' gaan spelen.
Dit is wel een mooie gelegenheid om een scriptje te maken dat aan te lopende band op de achtergrond voor je gaat surfen naar willekeurige adressen. Knappe jongen die daar nog mijn persoonlijke gedrag uit weet te halen.
Doe het dan gelijk met een botnet. Of maak een achtergrond progje dat uitsluitend to doel heeft de centrale server te crashen. Organiseer dan een wedstrijd om te zien hoeveel opslag capaciteit je bij de centrale server hebt weten te verspillen. :)
Wat een verspilling dit hele gedoe. Volledig onnodig, mogelijk zelfs onbruikbaar voor het doel waar het voor gepromoot wordt, en ongelooflijk kostbaar.

Ik denk dat de manuren en de investeringen een stuk beter besteed kunnen worden aan andere (IT) problemen.
Op zich ben ik het met je eens, maar dit voorstel is al stukken beter dan het eerdere, omdat de kosten van het project nu (voor een gro(o)t(er) deel) terecht komen waar ze horen: bij het ministerie van Justitie.

Dat is mooi, want dan zijn de kosten en baten tenminste duidelijk, en dan kan het hele gebeuren later weer worden wegbezuinigd als het te duur blijkt te zijn en te weinig bruikbare informatie blijkt op te leveren. Dan kan het geld weer aan zinninge dingen besteedt worden.
Daarom is het inzetten op het kostenaspect zo'n slecht idee. Wellicht makkelijk scoren bij politici die het bedrijfsleven een warm hart toe dragen, maar het enige wat de minister dan doet is dan de kosten voor rekening van de belastingbetaler te maken. Het hele concept is fout en de argumenten daarvoor (het werkt niet, het verspilt opsporingsinspanningen en het levert nieuwe veiligheidsrisico's) komen nu bijna niet aan bod.
De kosten van een dergelijk systeem zijn eigenlijk het minst belangrijk.
Begrijp ik nu goed dat dit het dataverbruik voor de providers *verdubbelt*?

Ieder pakketje dat een gebruiker opvraagt/verstuurt moet ook naar CIOD?
Ik neem aan dat het hier niet om een copy gaat, maar samengevatte data.
Vooral wie (en wat) maakt contact met wie en/of wat op welk tijdstip is vrij interessant om te weten en welk protocol wordt er gebabbeld.
Voor emails kan je misschien verder gaan door daar de email headers compleet op te slaan.
Dit neemt niet weg dat dit ERG veel data verkeer zal opleveren.
Ik denk dat er meer 10Gbit aansluitingen op de AMS-IX zullen worden afgenomen door deze ongein.
Laten we hier wat van leren: we moeten dit soort zaken niet laten regelen door mensen die er geen verstand van hebben. Nederland is toe aan een Minister ICT.
Anoniem: 145352
7 september 2005 15:04
Wordt tijd om een encrypted gateway voor surfen, e-mail en VoIP (kan dit trouwens?) via Amerika op te zetten (incl. proxy). Laat ze dan maar eens achterhalen waar ik ben geweest.
ik zou je persoonlijk willen aanraden dit in rusland of de oekraïne te doen... de VS is gek :P
Nee, de russen en oekraïners zijn lekkere jongens... maar aangezien je +3 inzichtvol hebt, zal je er wel veel vanaf weten...
Er is geloof ik al zo'n progje dat via de proxy van de universiteit van Dresden ofzo loopt. Het tooltje heet JAP.

http://anon.inf.tu-dresden.de/

Wellicht weten andere tweakers hier meer van
Een dergelijke dienst zal dan wel illegaal worden.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee