Internetprovider en telco KPN wil niet dat de historische naw-gegevens van internetgebruikers in een centrale database komen te staan. Er zou dan te weinig controle zijn op de rechtmatigheid van inzageverzoeken, vindt KPN.
In het CIOT worden nu al de gegevens van internet- en telecomgebruikers opgeslagen. Daarbij gaat het om gegevens die niet meer dan drie maanden oud zijn. Oudere gegevens worden nog door de isp's en telco's zelf opgeslagen, maar dat wil de overheid veranderen. Ook de zogenoemde historische naw-gegevens zouden bij het CIOT moeten worden opgeslagen, vindt het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
KPN is daar echter niet blij mee. Het bedrijf zou dan niet meer kunnen controleren of inzage in de naw-gegevens van klanten wel rechtmatig gebeurt. Dat blijkt uit interne documenten die onderzoeksjournalist Rejo Zenger in handen kreeg. Een betere optie zou volgens KPN zijn om inzageverzoeken centraal te verwerken, maar de gegevens bij de providers zelf te laten staan. Een centraal opslagsysteem zou flinke investeringen vereisen en daar zit KPN noch andere internet- en telecombedrijven op te wachten, zo blijkt uit de documenten.
Deze week werd bekend dat de overheid ook overwoog een zoekmachine over naw-gegevens van bankklanten op te zetten. Die zoekmachine zou worden gecombineerd met het CIOT. Daar kwam kritiek op van onder andere de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom en D66, omdat het systeem privacygevaren zou kunnen opleveren. Inmiddels is bekend dat de plannen zijn geschrapt.